Tragédia a Liga 1-ben: Ekeng összeesett a pályán és elhunyt

Tragédia a Liga 1-ben: Ekeng összeesett a pályán és elhunyt

ÖSSZEFOGLALÓ – Tragédia történt a labdarúgó-Liga 1 péntek késő esti, 3-3-ra végződött Dinamo–Viitorul mérkőzésén: a házigazdák csereként beállt 26 éves kameruni légiósa, Patrick Ekeng a 69. percben hirtelen összeesett a pályán, majd közel másfél órányi sikertelen újraélesztési kísérlet után, a bukaresti Floreasca sürgősségi kórházban, fél órával éjfél előtt elhunyt.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2016. május 07., 00:252016. május 07., 00:25

2016. május 08., 16:272016. május 08., 16:27

A spanyolországi Cordobától télen Romániába igazolt középpályásnak a szíve kaphatott sokkot, ezért a vér nem jutott el a szerveihez. A BBC Sportnak nyilatkozó nővére, Monique Chantal viszont úgy tudja, hogy a meccs napján fáradtságra panaszkodott.

„Patrick nagyon nagyvonalú ember volt, egy igazi gentleman. Elképesztően fájdalmas, hogy egy családot hagy maga után egyedül. Ez egy rémálom\" – fogalmazott. Ekeng megtört édesanyja, Celine Chemi szerint el kellene gondolkodnunk, ha ezt jelenti a futball és egy hivatásos játékos élete.

A feleségét özvegyen, kétéves kislányát pedig árván hagyó Ekeng egyébként komoly pénzösszegről mondott le, amikor gyengébb bajnokságokban szereplő csapatok helyett a Dinamót választotta, de akkor azt remélte, hogy a bukaresti gárdában fellendítheti karrierjét, és talán visszatérhet Franciaországba, illetve a válogatottba. Csapattársai jóérzésű embernek írták le, elhunyta miatt a klub visszavonja az általa viselt 14-es számú mezt.

Vizsgálják az ellátást

Miközben a sportági szövetségek – köztük a világszervezet (FIFA) vezetője, Giani Infantino is – részvétüket fejezték ki a történtek miatt, a Dinamo-szurkolók pedig a pályán – ahol Ekeng összeesett – gyújtva gyertyát rótták le a tiszteletüket, a hatóságok nyomozásba kezdtek.

A drámát ugyanis súlyosbítja, hogy kérdőjelek merültek fel a futballista stadionbeli ellátásával kapcsolatban: többen is bírálják, hogy a mentő csaknem három perccel azután ért a pályára, hogy a futballista eszméletlenül összeesett, ráadásul a helyszínen nem próbálták meg újraéleszteni. Sokan visszaemlékeztek arra, hogy 2012-ben, a Bolton–Tottenham bajnoki meccsen összeesett Fabrice Muambát 78 percen keresztül próbálták a pályán újraéleszteni, és végül szerencsésen megmenekült.

Az Ekeng elhunytát péntek este bejelentő Cristian Pandrea, a Floreasca kórház orvosa arra nem kívánt választ adni, hogy a játékos életben maradt volna-e, ha a stadionban, illetve a mentőben különb ellátást kap, a hatóságok viszont gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítottak eljárást az ügyben.

A hétvégén már hivatalos iratokat kértek ki a bukaresti klubtól, vasárnap pedig kihallgatták annak sportorvosát, Liviu Bătineanut és a Puls magánmentő személyzetét. Az Evenimentul Zilei beszámolója szerint előbbi úgy emlékezett vissza, hogy amikor Ekeng összeesett, ő beszaladt a pályára és megtette a szükséges lépéseket, hogy a futballista önállóan lélegezni tudjon.

Elmondása szerint pulzusa is volt, amikor a mentőt kérték. A mentősök döntöttek úgy, hogy azonnal kórházba szállítják, az út pedig nagyjából két percet vett igénybe. A futballista szíve a mentőben állt le, ahol szívmasszázst alkalmaztak, az újraélesztést a kórházban kezdték meg. „Minden eljárást megpróbáltak, voltak pillanatok, amikor visszajött, de nem tartott ki, nem tudott magához térni\" – mondta Bătineanu.

Súlyos rendellenességek

Egyes helyszíni beszámolók szerint a mentőorvos a lelátón magozott és dohányzott – a jármű először nélküle ért ki a pályára, és már az is kérdésessé vált, hogy volt-e egyáltalán defibrillátor a kocsiban. A belügyminisztérium sürgősségi ügyosztályának első vizsgálatai súlyos rendellenességről árulkodnak: a Gândulnak nyilatkozó Raed Arafat szakállamtitkár szerint „valaki nem tartotta be a szabályzatot és a törvényeket, vagy a működési engedély megszerzése után változtatott valamit\".

Dumitru Costin, a futballisták országos érdekvédelmi szervezetének elnöke nagyon gyengének tartja a sportra vonatkozó szabályzatot. „Minden tiszteletem a Dinamóé, de szerintem egészen aprólékosan ellenőriznie kellett volna mindent, ami az egészségügyi ellátással történik ezen a meccsen\" – fogalmazott a DolceSportnak.

Még a FIFPro, a labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete is aggályokat vetett fel a játékos által kapott ellátás kapcsán. „Miután a hatóságok befejezik a nyomozást, mi arra várunk választ, hogy ez a tragédia elkerülhető lett volna-e vagy sem\" – szögezte le Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára. Ekeng ügynöke, a török Hasan Anil Eken különben most azt szeretné elérni, hogy FIFA kötelezze a klubokat arra, hogy „minikórházzal” szereljék fel a stadionokat, mert megfelelő helyszíni ellátással szerinte a jövőben elkerülhetővé válhatnának az ilyen esetek.

„Elátkozott” Dinamo

A Dinamo ráadásul nem először él át ilyen tragédiát: 16 évvel ezelőtt csapatkapitánya, Cătălin Hîldan 24 évesen szintén összeesett a pályán egy felkészülési meccsen, és már nem tudták megmenteni. Ionel Dănciulescu, a Dinamo sportigazgatója szerint el vannak átkozva: „nem találok szavakat, most sem hiszem el, mi történt. Rémálom nem csak nekem, hanem a csapat és minden dinamós számára is.\"

Bătineanu számára sem ismeretlen a helyzet, mert 14 évvel ezelőtt épp ő volt a Craiovai Universitatea sportorvosa, amikor Cristian Neamțu belehalt a ciprusi edzőtáborban elszenvedett fejrúgásba. Csapattársa véletlenül térdelte le a 22 éves kapust, aki kómába esett, majd egy hét után elhunyt. A futballista édesanyja többek között a kluborvost okolta a történtekért.

Hasonló szörnyűségek történtek viszont külföldön is: 2004 januárjában a magyar válogatott és a portugál Benfica csatára, Fehér Miklós a Vitória Guimaraes elleni mérkőzés hosszabbításában kapott szívinfarktust, majd kórházba szállítását követően meghalt.

Elhalasztott meccsek

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a tragédia után elhalasztotta május 17-re a Román Kupa május 10-ére tervezett Dinamo–Kolozsvári CFR döntőjét, de az első három futballosztály hétvégi fordulóinak szombati és vasárnapi meccseit sem játszották már le. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) közleménye alapján a felsőházi rájátszásban a Târgu Jiu-i Pandurii hétfőn 20.30-kor fogadja a bajnok Giurgiui Astrát, míg a Marosvásárhelyi ASA–Steaua összecsapás kedden 20.30-as kezdettel zárja le a bajnoki szezon utolsó fordulóját.

Az alsóház tizedik fordulójában hétfőn Voluntari–Iași (18.00) találkozó lesz, míg kedden a Concordia–Botoșani (18.00), szerdán pedig a Temesvár–Craiova (20.30) meccset pótolják. A Ploiești-i Petrolul–Kolozsvári CFR összecsapást még pénteken, a tragédia előtt lejátszották: a házigazdák 1-0-s győzelmével végződött.

Az FRF sürgősségi, rendkívüli esetekben összehívott bizottsága különben arról is döntött, hogy ezentúl a találkozók előtt a mérkőzés megfigyelőjének a kirendelt orvossal együtt ellenőriznie kell a mentő felszereltségét. „Az orvosi bizottságunk is vizsgálja a történteket. Várjuk a jelentést és az ennek alapján megfogalmazott javaslatokat\" – idézi Răzvan Burleanu FRF-elnököt a szövetség hivatalos honlapja.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája