Szolidaritás és csalódottság – Drukkerek a CFR mélyrepüléséről

Szolidaritás és csalódottság – Drukkerek a CFR mélyrepüléséről

„Fülig Jimmy azt mondja: a pénz az egyetlen jó, amiből nem árt a sok. Úgy tűnik, annyi pénz nincs is, amennyi nekünk kellene, legalábbis Wagner úr szerint” – jellemezte a Krónikának Rejtő Jenő figuráit idézve a Kolozsvári CFR élvonalbeli labdarúgócsapata háza táján kialakult helyzetet Pásztori-Kupán István, a Kvsc.taccs.hu szurkolói blog egyik szerzője.

Kiss Előd-Gergely

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2015. február 09., 11:302015. február 09., 11:30

2015. február 09., 11:322015. február 09., 11:32

A fellegvári együttes drukkerei érthetően örülnek annak, hogy a klub csődvédelem alá került, azonban véleményük vérmérséklettől függően eltér egymástól, főleg ami a felelősség kérdését, a klubvezetés megítélését és a csapat jövőjét illeti. Legalábbis ez derül ki azoknak a szurkolóknak a véleményéből, akiket lapunk szólaltatott meg.

„Valószínű, hogy a kátyúból kievickél a csapat, de valahogy úgy érzem, kicsit hasonlítunk az agresszív kismalacra, amely beleesett a kútba. Oda jön a róka és azt mondja: várj egy kicsit, hozok kötelet. Erre az agresszív kismalac azt válaszolja: nem várok! Ebből a kátyúból csak úgy lehet kievickélni, ha megvárjuk, amíg hozzák a kötelet. Nyilván nem felkötni kéne vele magunkat, hanem fel kéne mászni a kötélen” – fejtette ki Pásztori, hozzáfűzve, hogy sajnálná, ha a szurkolók közt a blogon kialakult kellemes légkör megszűnne.

„Talán azt mondhatnánk: nagyon nagy kár volna, ha a pénzen múlna minden. Ha a blogot nézzük, itt összejött egy olyan finom, úri társaság: ha valaki csúnyán beszél, már nem is kell egymásra néznünk bloggertársaimmal, hogy ki ültesse le az illetőt: ez nálunk nem divat. Most már olyan kommentelők szólnak rá társaikra, akik korábban anyáztak. Ha mást nem is, de annyit ez a blog elért, hogy a bejegyezésekben rendszeresen használt »Tisztelt asztaltársak« megszólítás bizonyos mértékben úri modorra kötelezi a társaságot. A klub megmaradásának bizonytalansága azért is fájdalmas, mert okot ad arra, hogy ismét úri társasághoz méltatlan szintre süllyedjen a beszélgetés, és jogosnak tűnjön bizonyos nőrokonok emlegetése” – fogalmazott.

Erdélyiek csapata

A CFR, avagy KVSC – ahogyan a magyar ajkú szurkolók szívesen emlegetik a csapatot – nemcsak Kolozsváron, hanem egész Erdélyben népszerű. Fekete Árpád Zsombor közgazdász, a Szovátai Medve-tó Sportklub szakosztályvezetője több alkalommal szervezett buszos kirándulásokat Kolozsvárra, hogy a székelyföldi drukkerek is megnézhessék a csapat mérkőzéseit. Bár 150 kilométer nagy távolság – ezért minden mérkőzésre nem tudnak elmenni –, de a fontosabb találkozókat nem hagyják ki. Kérdésünkre elmondta: szakmai szemmel nézve a csődvédelem kérése logikus, és a jelenlegi pénzügyi helyzetben várható lépés volt, mert megóvja a klubot a súlyosabb következményektől.

„Szurkolóként persze jobban szeretném, ha a Bajnokok Ligájában játszana a csapat. De az igazi szurkoló a harmad- vagy negyedosztályban is kitart csapata mellett” – mondta. A jövőt tekintve optimistán nyilatkozott. „El tudom képzelni, hogy jön fehér lovon a herceg, aki megmenti a csapatot, mert olyan neve van a klubnak, no meg olyan infrastrukturális hátérrel rendelkezik, amely ezt lehetővé teszi” – magyarázta. Ugyanakkor reméli, hogy a szurkolói kultúra, az öszszetartás nem fog sérülni, már az nyereség lenne, ha az megmarad.

„Rajtunk nem fog múlni, az biztos, ezután is elmegyünk buszokkal a mérkőzésekre” – szögezte le Fekete Árpád Zsombor, aki szerint a Székelyföldön töretlen a vasutasok népszerűsége, hiszen már a 60-as években is a magyarság csapatának számított a CFR.

Szurkolói összefogás

Sok szurkoló ugyanakkor óvatos: van olyan is, aki nem teljes nevével vállalja véleményét, és akadt olyan is, aki teljes anonimitást kért. K. János például kifejtette: ő inkább optimistán látja a helyzetet: az elmúlt időszakban kialakult állapotokhoz és pletykákhoz képest a csődvédelmi eljárás igénylése és elérése pozitívumként könyvelhető el.

Csődvédelmet kért a Ploieşti-i Petrolul
Alig két nappal azután, hogy a Kolozs megyei bírák rábólintottak a Kolozsvári CFR csődvédelmére, pénteken egy újabb élvonalbeli klub vált fizetésképtelenné. A Ploieşti-i Petrolul – amelynek Liga 1-es csapata 33 pontot gyűjtve ősszel az összetett harmadik helyén telel – a tulajdonosok ellen tavaly év végén indított bűnvádi eljárás miatt került nehéz helyzetbe, a prahovai törvényszék pedig engedályt adott a klub átszervezésére. A Petrolul immár a hatodik Liga 1-es csapat, amely csődvédelem alatt áll. Korábban a Rapid, a Dinamo, a Galaci Oţelul, a Kolozsvári Universitatea és a CFR vált fizetésképtelenné. Csődvédelem alatt álló klubok nem vehetnek részt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által rendezett klubsorozatokban.

„Nem igazán tudom, hogy Pászkány (Pászkány Árpád, a klub tulajdonosa) mit is tervez, vagy mit szeretne a csapattal azonkívül, hogy hatalmas pénzekért eladja, ha lehetősége nyílik rá, de elítélni sem tudom. Ha ő nem jelenik meg a színtéren, akkor valószínűleg még mindig legfeljebb a harmadosztályban játszana a KVSC, de az sem kizárt, hogy már nem is létezne. A jövővel kapcsolatban optimista vagyok – fogalmazott a szurkoló. – A levont 24 pontot valószínűleg visszakapjuk, de az sem lenne tragédia, ha nem, és emiatt egy alsóbb osztályban töltenénk 1-2 szezont.

Aki a csapatot szereti, úgyis mellette lenne, sőt egy ilyen helyzetben még inkább megmutatkozik, hogy ki az, aki eredménytől függetlenül ott van a csapat mellett, a szurkolótáborban. A különböző szurkolói csoportok között pedig már jelenleg is nagyobb az összetartás, mint eddig valaha, ez pedig a kialakult helyzetnek köszönhető. Aki pedig csak akkor mutatja ki CFR-szurkolói mivoltát, amikor bajnoki címért harcolunk, vagy amikor a BL-ben nagy csapatok érkeznek, az legalább otthon marad, és nem fogja kifütyülni a csapatot egy esetleges rosszabb eredmény után, sőt még csak hosszú sorokat sem kellene kivárnunk a beléptetésnél.”

Csalódottság a köbön

A klubvezetést illetően ugyanakkor nem mindenki ilyen elnéző. A már említett blogon az egyik, Előnévvel hozzászóló szurkoló úgy fogalmaz: „akárkié is legyen a klub, ha nem tiszteli meg alkalmazottjait a kijáró bérrel, akkor fontos, hogy következményei legyenek. Nemcsak a bukaresti meg helyi ellenfelekkel kell szembenézni, hanem bele kell tudni nézni a tükörbe és nem köpni. Úgyhogy ha végleges marad a levonás, akkor megérdemeltük. Ha nekem tartozna a csapat több tízezer euróval, akkor szurkolás ide vagy oda, bizony lenne más jelentőmotivációm is. Úgyhogy ebben az esetben a valós és károsult személyekkel tartok.”

A kemény maghoz – ahogy magukat hívják: galerihez – tartozó egyik kolozsvári szurkoló, aki neve elhallgatását kérte, sokkal nagyobb csalódásként élte meg a történteket. „Úgy éljük meg a fejleményeket, mintha szeretett kedvesünkről kiderülne, hogy utcalány. Felháborító és elszomorító, ami történik” – mondta, miután szavatoltuk anonimitását. Hozzáfűzte: szerinte egyértelműen a klubtulajdonos felelős a kialakult helyzetért.

Elsősorban azt rója fel Pászkány Árpádnak, hogy nem engedett teret új befektetőknek, noha nyugodtan átvehették volna más üzletemberek is a csapatot. Szerinte a tulajdonos kiürítette a kasszát, és ködösít, amikor azt állítja, hogy ráfizetéses volt a klub, hiszen csak a legutóbbi Bajnokok Ligája-szereplésből 27 millió euró bevétele volt. Hozzáfűzte: úgy tudja, Pászkány megvonta Iuliu Mureşan klubelnöktől az aláírási jogot, hogy ne férhessen hozzá a klub forrásaihoz. „Szándékosan megfojtja saját gyermekét, nem lett volna semmi gond, ha úgy fejezi be, ahogy elkezdte” – adott hangot csalódottságának a szurkoló.

Bizonytalanságok sorozata

A kolozsvári törvényszék által múlt héten jóváhagyott csődvédelmi eljárás elindításával új fejezet nyílik a klub történetében, az átszervezési terv bemutatásáig ugyanakkor továbbra is kérdőjelek sorozata övezi az egyesületet. A hivatalos honlapon egyelőre csak a fizetésképtelenség tényét jelentették be, a horvátországi edzőtáborban sikeresen szereplő élvonalbeli labdarúgócsapat keretéről és a játékosok sorsáról egyelőre nem érkeztek újabb fejlemények.

Tény azonban, hogy ha a labdarúgóliga fegyelmi bizottsága által a tartozások miatt kirótt – 24 pont levonását jelentő – büntetést nem ültetik gyakorlatba, a csapat sereghajtóból ismét az összetett második helyére lép elő, ám az anyagi juttatásokkal járó európai szerepléstől egyelőre biztosan elbúcsúzott.

Utcára vonult a Bihar FC-s B-közép

A szerda kora esti megmozdulás után szombaton felvonulással próbálta támogatásra ösztönözni a tehetőseket a Nagyváradi Bihar FC szurkolói egyesülete, töretlenül remélve, hogy a nagy múltú klub megmenekül a csődtől. Ismert ugyanis, hogy a városi önkormányzat tavaly nyáron megvonta támogatását a klubtól, így azóta kizárólag a Bihar Megyei Tanács által megítélt szűkös költségvetésből kell fenntartania másodosztályban szereplő alakulatát és utánpótlásközpontját.
A Bihar FC csődvédelem alatt áll, de a vállalt adósságrendezéssel elmaradt – többek között amiatt, mert a városvezetés tavaly nem utalta át az ebből vállalt részét –, ezért sürgősen pénzre lenne szüksége, hogy a héten törleszteni tudja tartozását. A megyei tanács csak február 15. után szavaz a költségvetésről, ezért a klubvezetés mellett a szurkolók is szolidaritásra szólították fel azokat, akik segíthetnek megmenteni az emblematikus egyesületet.
„Nem értek egyet a Bihar FC felszámolásával” – háborgott a Körös áruháznál összegyűlt és a városháza felé menetelő csoport soraiban lévő egyik szülő. Fia a Bihar FC utánpótlás-nevelő központjában focizik, és nagyon szereti ezt a sportot és ezt a klubot. „Nem akarom, hogy erről amiatt mondjon le, mert a városvezetés nem támogatja. Meglátásom szerint utóbbiak a felelősek a kialakult helyzetért. Én is ugyanúgy fizetem az adót, mint azok a szülők, akiknek a gyermekei kosaraznak vagy vízilabdáznak. Nem értek azzal egyet, hogy csak a kosárlabda-, a kézilabda- vagy a vízilabda-szakosztály kapjon pénzt a helyi költségvetésből. A gyermekeink a Bihar FC-nél akarnak focizni, a mi adónkból pedig nekik is kellene járjon támogatás” – szögezte le.
Daniel Bokor, a szurkolói egyesület elnöke reméli, hogy megmozdulásaik ráébresztik a városvezetést arra, hogy legalább a csődvédelemmel vállalt adósságrendezésből fizesse ki az elmaradt részét, a potenciális befektetők pedig láthatják, hogy van értelme megsegíteniük a klubot.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája