Piros-fehér-zöldbe borult dobogók a póló-Eb-n

Piros-fehér-zöldbe borult dobogók a póló-Eb-n

ÖSSZEFOGLALÓ – Olimpiai kvótát érő aranyérmet ünnepelt Belgrádban Magyarország női vízilabda-válogatottja, miközben a férfiegyüttes az Európa-bajnokság bronzérmével harcolta ki az ötkarikás játékok selejtezőjén való részvételt. Az áprilisi trieszti tornán Benedek Tibor legénysége többek között a – szerb elsőséggel zárult – kontinensviadalon tizedik Romániával küzd majd egy csoportban.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2016. január 24., 14:422016. január 24., 14:42

2016. január 24., 17:002016. január 24., 17:00

Története harmadik Európa-bajnoki címét szerezte meg Magyarország női vízilabda-válogatottja (1991 és 2001 után), amely a Belgrádban rendezett kontinensviadal döntőjében 9-7-re legyőzte Hollandiát. Épp azt a csapatot, amely ellen a csoportkörben még alulmaradt, ám most Bíró Attila szövetségi kapitány ígéretéhez hűen tanítványai nem ismételték meg az akkori hibákat, hanem precíz védelemmel kerekedtek felül az amúgy végig küzdő, helyenként vezető, előzetesen favoritnak kikiáltott ellenfelen.

A szakember bevallása szerint számított erre a sikerre, végig hitte, hogy játékosai képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A Nemzeti Sportnak adott interjújában rámutatott, hogy ehhez nagyon szervezett játék kellett, no meg a szellemi összpontosítás. „Nem törtünk össze, így is meg tudtuk fordítani a meccset, ami azt mutatja, mentálisan nagyon erősek vagyunk. Sokat dolgoztunk, jól összeraktuk a csapatot. Benne volt már régóta ez az eredmény, ezért vagyok a legboldogabb, hogy ezt sikerült is bizonyítani” – fogalmazott Bíró.

Magyarország és Hollandia mögött Olaszország lett bronzérmes a spanyolok felett aratott 10-9-es győzelmével. Őket követi sorrendben Görögország, Oroszország, Franciaország, Németország, Szerbia, Portugália, Horvátország és Törökország a kontinensviadal végeredményében.

Benedek: „jól dolgoztunk”

A magyar hölgyek „aranyfürdőzése” után a férfiakon volt a sor, hogy renoméjukhoz hűen dobogóra álljanak. A Montenegró ellen 8-5-re elvesztett elődöntő miatt ugyan az egyenes ágú olimpiai kvalifikációról lemaradtak, de a bronzmeccsen semmi csüggedtség nem látszott rajtuk, Benedek Tibor legénysége végig koncentrálva magabiztos, 13-10 arányú győzelmet aratott Görögország felett. „Egyértelműen látszott, hogy mi akarjuk jobban a bronzérmet, és egy pillanatig sem hagytunk kétséget efelől” – mondta a szakember, hangsúlyozva, hogy jól végzik munkájukat, hiszen a rossz nyári vb-szereplés után egy erős csapat tért vissza.

„A három hét felkészülés alatt igazi csapattá váltunk, amit mi tudtunk, de ha nem bizonyítjuk eredménnyel, akkor ott a kérdőjel. Nagyon jó Európa-bajnokságunk volt, egy nagyon rossz utolsó negyeddel a montenegróiak ellen. Ez az Európa-bajnokság erőt adhat, annak ellenére, hogy nem kvalifikáltuk magunkat az olimpiára, de ehhez megvan most már az erő, és ezzel a csapattal kivívjuk az olimpiai részvételt. Tudtuk, hogy jó emberhátrányos védekezésre van szükségünk a görögök ellen, de ez csak másodlagos. A lényeg a szívekben van” – értékelt az M4-nek Benedek. A szövetségi kapitány amúgy arra is büszke lehet, hogy tanítványai közül Nagy Viktor lett az Eb legjobb kapusa, és nyert egy olyan játékost, mint Manhercz Krisztián, aki 18 éves kora ellenére felnőtt a feladathoz, és mostantól már valós célként összpontosíthat az olimpiára.

Szerb sorozat

Hogy a magyarok mihez kezdtek volna a címvédő szerbek ellen a döntőben, nem tudtuk meg, azt viszont igen, hogy a házigazdáknak ezen a kontinensviadalon gyakorlatilag az aranyéremért kellett csak igazán harcolniuk.

Az addig simán menetelő világbajnok – amelynek tagja a Nagyváradi VSK kapusa, Gojko Pjetlovics – ráadásul olyannyira megingott, hogy már az első negyedben hátrányban találta magát Montenegróval szemben, és végig kiélezett meccsen, csak az utolsó negyedben felülkerekedve, 10-8 arányú győzelemmel vívta ki története hetedik, sorozatban harmadik Eb-címét.

A szerbek „adták” a torna legértékesebb játékosát is Andrija Prajnovics személyében, miközben a gólkirályi cím a 21 találatig jutó máltai Steven Camillerié lett. Utóbbi amúgy válogatottjával az utolsó előtti helyen – a törököket legyőzve –tizenötödikként végzett. Az ötödik hely az olaszokat 8-7-re legyőző spanyoloké lett, míg a hetedik helyen Horvátország végzett, miután 13-5-re felülmúlta Oroszországot.

„Tiszteletlen” helyosztó

Románia ekkor már csak a tizedik hellyel vigasztalódhatott, mert egy elképesztően gyenge első negyed során ötgólos hátrányba került a franciák elleni mérkőzésen, mely hátrány tovább nőtt a kilencedik helyért rendezett, végül 12-6-ra elvesztett összecsapás végéig. A H2opolo.ro portál helyszíni tudósítójának nyilatkozó Alexandru Ghiban szerint saját magukkal szemben is tiszteletlenek voltak, azáltal, amit a medencében mutattak.

„Azt hiszem, azért történt meg, mert románok vagyunk és szeretünk ilyesmit csinálni – különben nem találok rá más magyarázatot. Kizárólag a mi hibánk, gyakorlatilag semmit sem játszottunk. Így nem lehet nyerni. A probléma bennünk és a saját összpontosításunkban van. Remélem, hogy összeszedjük magukat, hiszen már megmutattuk, hogy ennél többre vagyunk képesek” – nyilatkozott a Steaua pólósa. Románia mögött Németország, Hollandia, Szlovákia és Grúzia végzett a 11–14. helyeken.

Román–magyar az olimpia selejtezőben

Arról már többször beszámoltunk, hogy ez az Eb olimpiai kvalifikációs torna volt, amelynek aranyérmesei egyenes ágon szereztek kvótát a nyári ötkarikás játékokra. A női mezőnyben tehát Magyarországnak sikerült, de a férfiak között ez Montenegrónak jött össze, hiszen Szerbia már a világbajnoki címével kiharcolta a riói részvételt. Európából még Horvátország és Görögország rendelkezik kvótával, de eddig már Japán, Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok is bebiztosította helyét a nyári seregszemlén.

Van azonban még négy szabad hely, amelyet az árpilisi trieszti selejtező elődöntősei kapnak meg. Erre az olaszországi tornára Magyarország mellett Románia is kiharcolta a részvételt – az óceániai térség végül nem képviselteti magát, Olaszország pedig házigazdaként vesz részt –, a Belgrádban megtartott sorsoláson pedig épp egy csoportba került a két ország csapata. Mindketten az A jelű hatosban küzdenek majd az oroszokkal, a franciákkal, a németekkel és a szlovákokkal, valamint Kanadával.

Erős tehát a mezőny Dejan Sztanojevics piros-sárga-kék legénysége számára, de a papírforma szerint nem teljesen esélytelenek, hiszen bár Magyarország gyakorlatilag egy teljesen más súlycsoportba tartozik, most pedig épp a galloktól kaptak ki, de a többi három együttes verhető ellenfélnek számít. Feltéve, ha Románia nem követi el azt, amit legutóbb 2008-ban Nagyváradon, amikor meglepetése és csalódásra épp az akkoriban még a sportág „turistájának” számító észak-amerikaiaktól elszenvedett vereség miatt maradtak le a pekingi olimpiáról.

Amennyiben továbbjutnak majd a hatosból az első négy hely egyikén, akkor az Olaszország, Kazahsztán, Dél-Afrika, Spanyolország, Németország és Hollandia összetételű B csoport mezőnyéből kapnak ellenfelet a negyeddöntőben. A trieszti selejtezőt április 3. és 10. között rendezik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember