Kozák Danuta bearanyozta a csütörtöki napot is

Kozák Danuta bearanyozta a csütörtöki napot is

Fotó: MTI

„London után a címvédés volt a célunk, így ez egy négyéves álom beteljesülése" – nyilatkozta a magyar kajakos Kozák Danuta az M4 Sportnak, miután csütörtök délután címvédőként rajtolva, közel egy hajóhossznyi különbséggel legyőzte ellenfeleit egyéniben az 500 méteres futam döntőjében a Rio de Janeiró-i olimpián. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2016. augusztus 18., 16:292016. augusztus 18., 16:29

2016. augusztus 18., 17:102016. augusztus 18., 17:10

Bevallása szerint nem számított ekkor fölényre, mindössze annyit akart, hogy „egészségesen versenyezzen\" és „kihozza magából a maximumot\". „Sikerült. Szerencsére már túl vagyok a betegségen. Köszönöm Toma Józsefnek és az orvosi csapatnak, az egész szövetségnek, hogy tartotta bennem a lelket, tényleg nagyon sokat segítettek mentálisan is\" – fűzte hozzá a két napja még Szabó Gabriellával párban aranyérmes Kozák. Címvédésével sporttörténelmet is írt, mert négyszeres olimpiai bajnokként minden idők legeredményesebb magyar kajak-kenusává vált. Arról nem is beszélve, hogy ezzel megszerezte Magyarország 500. olimpiai érmét és 175. aranyát, illetve hetedik riói elsőségét, amellyel a küldöttség – további 3 ezüst és 4 bronz birtokában – az összetett 12. helyen állt.

Kozák sikere előtt egyébként a férfi kajakosok mezőnyében a Hufnágel Tibor, Ceiner Bejámin duó a hetedik lett – a német Max Rendschimdt és Marcus Gross által megnyert – 1000 méteren, míg Tótka Sándor és Molnár Péter kettőse a negyedik helyen ért célba a spanyol Saúl Craviotto és Cristian Toro által megnyert 200 méteres távon. Véget ért Sastin Marianna versenye is, mert a magyar birkózó már az első körben kikapott az orosz Inna Trazsukovától a 63 kg-os súlycsoportban.

Bronzra törő pólósok

A hétvégén viszont még tovább bővülhet Magyarország éremgyűjteménye – például a női vízilabda-válogatott révén, amelyik miután csütörtökön kikapott 14-10-re a főesélyes Egyesült Államoktól, pénteken 17.20-tól Oroszországgal meccsel a bronzért. Bíró Attila szövetségi kapitány szerint „extrém kapusteljesítmény, zárt blokk és zártabb védekezés\" kellett volna ahhoz, hogy az amerikaiakat felülmúlják, de ennek hiányában immár az a cél, hogy nehogy „kiénekeljék\" a szájukból a bronzérmet. „Jól összeállt ez az orosz csapat, de bennünk is maradt annyi erő, hogy megszerezzük azt az érmet\" – nyilatkozta az M4 Sportnak. Oroszország szerdán attól az olasz csapattól kapott ki 12-9-re, amelyik pénteken 21.20-tól játssza a döntőt az Egyesült Államokkal. Az 5. helyért Ausztrália–Spanyolország, a 7. helyért pedig Brazília–Kína találkozót rendeznek.

A csapatsportokban egyébként csütörtökön rendezik a Románia számára csalódást hozó női kézilabdatorna Hollandia–Franciaország, Norvégia–Oroszország párosítású elődöntőit, a finálét (21.30) és az a bronzmeccset (17.30) pedig szombaton vívják meg. A férfiak pénteki elődöntős párosítása szerdáról csütörtökre virradóra véglegesedett, miután a lengyelek legyőzték a horvátokat (30-27-re), a dánok a szlovéneket (37-30-ra), a franciák a brazilokat (34-27-re), a németek pedig a katariakat (34-22-re). A legjobb négy között Franciaország–Németország (21.30), Lengyelország–Dánia (2.30) meccseket rendeznek a vasárnap 20 órától rendezendő fináléba jutásért.

Férfi kosárlabdában a két nagy rivális, Spanyolország és az Egyesült Államok már az elődöntőben találkozik egymással (péntek, 21.30), miután előbbi 92:67-re felülmúlta szerda este Franciaországot, utóbbi pedig az argentinokat múlta felül 105:78-ra. A másik ágon Ausztrália Szerbiával játszik (szombat hajnali 1 óra) a vasárnapi (21.45) fináléért. A nők elődöntőit csütörtökön rendezik, a győztesek pedig már a szombati finálét (21.30 óra) követően dobogóra állhatnak. A férfi vízilabdatorna – amelyen Magyarország már csak az 5–8. helyen küzd – a szombaton 23.50-kor kezdődő döntővel ér véget, akárcsak a férfi labdarúgás, ahol Brazília–Németország finálé lesz 23.30-tól. A női mezőnyben pénteken 23.30-tól Svédország–Németország döntőt rendeznek. Brazília előtte a bronzért lép pályára Kanada ellen.

Pars címvédő lehet

A péntekről szombatra virradóra, 3.05-kor kezdődő férfi kalapácsvetés döntőjében lesz érdekelt Pars Krisztián is, aki címvédőként könnyedén jutott túl a szerdai selejtezőből. „Nem tudom, hogy mire számíthatunk, megteszek minden tőlem telhetőt. Bízom abban a rutinban, amellyel rendelkezem\" – mondta utána az M4 Sportnak. Mellette még lesznek magyar kajak-kenusok, akik a döntőbe jutásért fognak lapátolni, de az 50 km-es férfi (14 óra) és a 20 km-es női (20.30) gyaloglás és a női öttusa (éjféltől) éremosztásai is a pénteki versenynapon lesznek.

Másnap a kajak-kenusok mellett, a férfi öttusázók (éjféltől) döntőznek, de magyar birkózók és triatlonozók is versenyben lesznek. A zárónapon aztán már csak Csere Gáspár és Józsa Gábor maratonfutók, és a hegyikerékpáros Parti András képviseli a „piros-fehér-zöld\" színeket. A Rio de Janeiró-i olimpia ünnepélyes lezárását a romániai idő szerint hétfő hajnali 2 órakor kezdődő műsor jelenti majd.

Botrányokkal „tarkítva\"

Merthogy a történelem első dél-amerikai nyári olimpiája a végéhez közeledik, az eddigi tapasztalatok alapján pedig úgy tűnik, a korábban is aggasztó vízminőség ugyan okozott problémát, de a Zika-vírust terjesztő trópusi szúnyogokról szóló beszámolók nem érkeztek. Lopások ugyan voltak, tévés videokamera is okozott kisebb sérüléseket, amikor 20 méterről a mélybe zuhant, de a riói játékokhoz köthető legnagyobb botrányt itthon a román küldöttség feltételezhetően hamisított sportruházata keltette, míg a helyszínen Pat Hichey, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 71 éves ír tagjának a letartóztatása jelentette.

Az Európai Olimpiai Bizottság elnöki tisztségét is ellátó sportvezetőt szerdán vették őrizetbe a brazil hatóságok, miután a gyanú szerint részt vett abban a szervezett jegyüzérkedésben, amely során közel 3,1 millió dolláros haszon reményében akartak felárért cserében értékesíteni hamis bankkártyákkal felvásárolt olimpiai belépőket. A BBC csütörtöki beszámolója szerint Hichey – az ügy lezárásáig – felfüggesztette hivatalos tisztségeit, ezért a kontinentális testület élén Janez Kocijancic helyettesíti majd. A brit sajtó rámutatott, hogy az ügy fővádlottja, az ugyancsak ír Kevin James Mallon – akit már az olimpia nyitónapján őrizetbe vettek – annak a brit THG Sport vállalatnak az igazgatója, amelynek elnökét két évvel ezelőtt a brazil labdarúgó-világbajnokság kapcsán tartóztattak le szintén jegyüzérkedés miatt.

A hazai hamisítási ügyben is vannak fejlemények, mert a gyenge minőségű ruházatról elsőként beszámoló Gazeta Sporturilor főszerkesztőjének honalapján, a Tolo.ro internetes oldalon csütörtökön arról számoltak be, hogy a beszállítónak a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) mellett több más államilag támogatott klubbal és szövetséggel is van szerződése. A bizottság korábbi elnöke, Octavian Morariu szerint a Kappától kellene eredetiségi vizsgálatot kérni, és ha beigazolódik a hamisítási gyanú, akkor peres úton kérni kártérítést a romániai versenyzők gyenge minőségű sportviseletéért.

„Színtelen” Románia

Az öltözet viszont nem befolyásolt sporteredményeket, amely Románia szempontjából változatlanul elmarad a vártaktól. A szerdai versenynapon, a szabadfogású birkózó Alina Vuc (48 kg) már az első körben kikapott, ezért a küldöttség éremgyűjteménye egy arany, egy ezüst és két bronz maradt, amely ekkor az Egyesült Államok (30, 32, 31) által uralt összetett 44. helyére volt elég.

Pénteken 50 km-es gyaloglásban Marius Cocioran és Narcis Ștefan, 20 km-es gyaloglásban Adreea Arsine, Veronica Rodean és Claudia Ștef, valamint a szabadfogású birkózó, Ivan Guidea (57 kg) versenyez, a sportgimnaszta Ana Luiza Filiorianu (16.20) pedig a női 4x400 m-es váltóhoz (2.40) hasonlóan selejtezőt vív a szombati döntőért (21.20, illetve 4.00). A zárónapi férfi maratonfutás mellett még birkózásban, a 97 kg-os mezőnyben induló Albert Saritov lesz érdekelt Romániából.

Az Egyesült Államok riói dicsőséglistáját egyébként a szerdai versenynapon a távolugró Tianna Bartoletta és a 110 m gátfutó Brianna Rollins bővítette arannyal. Mellettük olimpiai bajnok lett lovaglásban a francia csapat, tollaslabdában Indonézia vegyes párosa, birkózásban három japán hölgy, Toszaka Eri (48 kg), Icso Kaori (58 kg) és Doso Szara (69 kg), asztaliteniszben Kína férfi csapata, strandröplabdában pedig a német női páros ünnepelt. A dobogó legfelső fokára állhatott még fel az akadályfutó Conseslus Kipruto (kenyai, férfi 3000 m), az ökölvívó Danijar Jeleuszinov (kazah, 69 kg), a síkfutó Elaine Thompson (jamaikai, 200 m), valamint a tékvandós Kim Szo Huj (dél-koreai, női 49 kg) és Csao Suaj (kínai, férfi 58 kg).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya
2024. március 21., csütörtök

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák

Ibériai gárdák uralják a legjobb labdarúgó-csapatok népszerűségi listáját a romániai focikedvelők körében, de a harmadik helyre azért a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpool is odafér – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák