Eb-selejtezők: Böde fordított, Románia a ráadásban mentett pontot

Eb-selejtezők: Böde fordított, Románia a ráadásban mentett pontot

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-1-re legyőzte a Feröer szigetek csapatát az Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki játéknapján, így a legrosszabb esetben is csoportharmadikként pótselejtezőt játszhat. A biztos részvételt jelentő második helytől egyetlen pontra állnak a piros-fehér-zöldek, ugyanis Románia 1-1-es döntetlent játszott Finnországgal, a 91. percben mentve pontot Bukarestben.

Hírösszefoglaló

2015. október 09., 12:162015. október 09., 12:16

2015. október 09., 12:322015. október 09., 12:32

Gyors magyar góllal indulhatott volna a budapesti találkozó, de a hetedik percben Gera Zoltán megpattanó beadását Nikolics Nemanja öt méterről csúnyán mellé pörgette – áll az MTI összefoglalójában. A vendégek hamar kijöttek a szorításból, sőt a 11. percben egy hatalmas magyar védelmi hiba után megszerezték a vezetést: Juhászról könnyedén fordult le az így Királlyal szemben egyedül maradó Jakobsen.

A bekapott góltól teljesen megzavarodott a hazai csapat, rengeteg technikai hibát követtek el a játékosok, számtalan labdát passzoltak rossz helyre és rendre párharcokat vesztettek.
A Groupama Aréna közönsége természetesen kezdett egyre türelmetlenebb lenni, és „ébresztőt fújt” az együttesnek, amely az első játékrész utolsó pillanataira tért magához és Bódi Ádám révén könnyen egyenlíthetett volna, de a Debrecen válogatott újonca hatalmas helyzetben gyengén lőtt.

A debütáló futballistát a félidőben le is cserélte Bernd Storck, a közönség ovációja mellett Böde Dániel lépett pályára, valamint egy másik csatár, Németh Krisztián váltotta Tőzsér Dánielt. Bödének alig négy perc kellett, hogy helyzetbe kerüljön, de ziccerben a vendégek kapusába lőtt. Aztán a magyar bajnokság góllövőlistájának éllovasa a 63. percben egy gyönyörű fejessel egyenlített.

Egy pillanat alatt megélénkült a meccs, igaz, a feröeriek egy villámgyors kontra végén hatalmas lehetőséget puskáztak el. Nem sokkal később újra Böde volt a főszereplő, a bombaformában futballozó támadó ugyanis egy elképesztően nagy góllal szerezte meg a vezetést a magyar csapatnak, a stadion egy emberként ünnepelte. A hajrában a feröeriek ugyan erőn felül próbálkoztak, de a magyaroknak így is több lehetőségük volt, az eredmény azonban nem változott. Legutóbb 2012. október 16-án, Törökország ellen tudott fordítani (0-1-ről 3-1-re) a nemzeti csapat. 

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után kifejtette: bár csapata gyorsan hátrányba került, abban az időszakban is optimista volt, mert látta játékosain az akarást.

„Nehéz mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy nem lesz könnyű. Az elejétől fogva támadólag akartunk játszani, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk a korán bekapott góllal. A szünetben kénytelen voltam kockáztatni, ez pedig összességében bevált, hiszen fordítani tudtunk, Böde két szenzációs gólt szerzett. Összességében elégedett vagyok, hogy a pótselejtezőre már biztosan kvalifikáltuk magunkat, de Görögországban is nyerni szeretnénk, nem tudhatjuk, hogy Feröer szigeteken mit fognak játszani a románok, akár még a második helyre is odaérhetünk” – mondta a német szakvezető.

Bár Románia veretlen maradt az F csoportban, a szurkolók Anghel Iordănescu lemondását követelték a Național Arénában, miután Finnország egy ellentámadás végén vezetést szerzett az addig több helyzetet elpuskázó hazaiak ellen. A skandinávok többször növelhették volna előnyüket, de a románok is kihagyták helyzeteiket – nem úgy a ráadás első percében, amikor Hoban egy kipattanó labdát a hálóba továbbított. A drukkerek közül ezt sokan már nem látták, ugyanis kiábrándultan hazaindultak, egy részük pedig a pontmentés után is kifütyülte a csapatot.

„Bocsánatot kérünk azért, ami történt, de meggyőződésem, hogy így is ki tudjuk harcolni az Eb-szereplést” – nyilatkozta a meccs után Iordănescu, aki szerint a rossz befejezések miatt szenvedtek Finnország ellen. Pozitívumként azt emelte ki, hogy csapata – amely a pontszerzéssel szintén nem végezhet a harmadiknál rosszabb helyen – továbbra is saját kezében tartja sorsát, és ha vasárnap Feröeren nem ismétlik meg a csütörtöki hibákat, akkor egyenes ágon kijutnak az Eb-re.

Ezt a vasárnap Görögországban játszó magyarok hiúsíthatják meg, úgy, hogy az utolsó fordulóban több pontot szereznek a románoknál, akik egy pont előnnyel rendelkeznek, az egymás elleni mérleg pedig Dzsudzsákéknak kedvez.

A csoport harmadik meccsén a már biztos Eb-résztvevő északírek – akik csütörtökön 3-1-re verték a vendég helléneket, így már biztos Eb-résztvevők – Finnországba látogatnak.

Ha Magyarország harmadik marad, akkor nem számít, milyen eredményt ér el a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, a csoportban viszont biztosan utolsóként záró és jelenleg nyeretlen görögök vendégeként. A sereghajtó elleni eredményeket a harmadik helyezettek összevetésénél ugyanis nem veszik figyelembe. A legjobb szintén pótselejtező nélkül kijut az Eb-re, s ezen a tabellán jelenleg a magyarok állnak az élen.

Ugyanakkor Ukrajna, Oroszország, Svájc, Törökország és Norvégia, valamint Wales is megelőzheti még a magyar válogatottat, ebből az ukrán és orosz előzésnek lehet realitása a Nemzeti Sport számításai szerint. Az ukránok péntek este a csoportutolsó Macedóniával játszanak, de valószínűleg a spanyolok elleni eredményük számít majd ebben az összevetésben. Ha Ukrajna megveri Spanyolországot, megelőzheti Magyarországot. A G csoportból a jelenlegi csoportharmadik svédek nem előzhetik meg a Storck-csapatot, de a második oroszok még veszélyt jelenthetnek.

Eb-selejtezők, F csoport, 9. forduló:

Magyarország–Feröer szigetek 2-1 (0-1). Gólszerzők: Böde (63., 71.), illetve Jakobsen (11.).

Románia–Finnország 1-1 (0-0). Gólszerzők: Hoban 91., ill. Pohjanpalo (67.).

Észak-Írország–Görögország 3-1 (1-0). Gólszerzők: Davis (35., 58.), Magennis (49.), ill. Aravidis (87.).

Az F csoport állása:

1. Észak-Írország        9 6 2 1 15-7 20
2. Románia                  9 4 5 0 8-2   17
3. Magyarország         9 4 4 1 8-5   16
4. Finnország              9 3 2 4 8-9   11
5. Feröer szigetek       9 2 0 7 6-14  6
6. Görögország           9 0 3 6 3-11  3

A 10., utolsó forduló programja, vasárnap 19 órától:

Görögország–Magyarország (M4, Digi Sport 1), Feröer szigetek–Románia (TVR), Finnország–Észak-Írország (Digi Sport 3).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember