Éjszaka is várnak a székelyföldi múzeumok szombaton

Éjszaka is várnak a székelyföldi múzeumok szombaton

Szombaton tartják a múzeumok éjszakáját székelyföldi múzeumok, amelyek számos programmal készülnek az eseményre. 

Dávid Anna Júlia

Péter Beáta

Pethő Melánia

2016. június 22., 16:502016. június 22., 16:50

Az utóbbi években a közönség már megszokhatta, hogy míg a román múzeumok francia mintára – amelyhez a legtöbb európai múzeum is csatlakozik – a múzeumok nemzetközi világnapjához május 18-hoz legközelebb eső szombatra időzítik a kései nyitva tartást, addig a székelyföldi közgyűjtemények magyarországi minta szerint a Szent Iván-éj utáni első szombaton tartják a múzeumok éjszakáját.

Éjszaka a Haberstumpf-villában

Pincétől a padlásig bejárható lesz a nemrég felújított Haberstumpf-villa, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum új épülete, ahol előadások, kiállítás-megnyitók és vetítések lesznek szombaton. Valójában a múzeumok éjszakáján kezdődik el az élet az új térben – mondta el Miklós Zoltán múzeumigazgató az esemény sajtótájékoztatóján. Elmondta, sok jelzést kaptak arra vonatkozóan, hogy az emberek szívesen bejárnák a felújított tereket, ezt megkönnyítendő egyelőre nem töltötték fel a raktárnak szánt termeket. Az új épületben pénteken nyílik meg az első egyéni tárlat, Dávid Botond fotográfus kiállítása.

Az új tér adta lehetőségeket a lehető legjobban szeretnék kihasználni, például az udvart is az éjszakai világítással – mondta el Miklós Zoltán. A szombat délutáni programok megtervezésénél a gyerekekre is gondoltak, interaktív koncerttel kezdenek öt órakor, de ezt nem csak gyermekeknek ajánlják. Hat órától bábelőadás lesz, melyet a múlt évről már ismert marosvásárhelyi színészek mutatnak be. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ Vécsi Nagy Zoltán által rendezett udvarhelyi gyűjteményes kiállításás Kovács Árpád művészettörténész tart szakmai tárlatvezetést fél héttől, majd hét órától az Udvarhely Néptáncműhely a Kaszaj együttessel gyermektáncházat rendez a kicsiknek.

Lehetőség lesz belekóstolni a régészeti műhelymunkába is, ebben a múzeum régészei, Sófalvi András és Nyárádi Zsolt segítenek. A gyermekek kipróbálhatják magukat a képzőművészet terén is: este nyolc órától a pinceterekben berendezett interaktív alkotóműhelyben lesz színkavarás, festészeti, kollázs- és szobrászati műhely is. A felnőtteknek ugyanebben az időben a székely eredetkérdésről, az eltérő teóriákról tart előadást és vitafórumot Kordé Zoltán, a Székelyföld története című monográfia kapcsán.

Fél kilenckor a Főúri lakáskultúra Erdélyben a 19. században címmel Kálmán Attila tart vetített képes előadást arról, hogy milyen is lehetett az élet egy olyan villában, mint amilyen a múzeum új székhelye. Ezt követően koncert és táncelőadás várja az érdeklődőket. A Jézus-kápolna melletti hagyományos autós moziban idén a Meseautó című magyar filmet vetítik. Az udvarhelyi programok ingyenesek.

Csontváry-tárlat ingyen

Ingyenes kiállításlátogatás, tárlatvezetés, gyerekprogramok, terepezés a régészekkel, koncertek, filmvetítés, slam poetry, zenei és vizuális műhely is szerepel a Csíki Székely Múzeum által hetedik alkalommal megszervezendő Múzeumok Éjszakája programjában. Június 25-én délelőtt tíz órától éjfélig lehet ingyenesen megtekinteni a Mikó-várban az állandó kiállításokat és a Csontváry-képek Erdélyben című időszakos kiállítást, a Kossuth utcai galériában a Tűz által szabadon című kiállítást, illetve a Nagy Imre Galéria kiállítását. 10 és 13 óra között a kiállításokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, szabadtéri játékokkal várják a gyerekeket a szervezők. A téma természetesen Csontváry.

Ugyancsak tíz órától kezdődnek a tárlatvezetések a Csontváry-kiállításon. Csoportok indulnak minden egész órában 14 óráig a kiállítás bejáratától; műtárgyvédelmi okok miatt, érkezési sorrendben maximum 40 fő részvételével zajlik a tárlatvezetés. Az állandó kiállításokon 12 és 14 óra között zajlanak a tárlatvezetések. A Mikó-vár története című kiállításra legtöbb 40 személyt, a Csíki idők járása − Népi életképek a mindennapokból, valamint A csíksomlyói ferences nyomda és a Megmentett szakrális kincseink című kiállításra 25–25 személyt tudnak fogadni egyszerre.

A régészek 16 órától a csíkszentmiklósi plébániatemplom régészeti kutatásának eredményeit mutatják be, valamint egy 14. századi ház és egy feltételezett 15–16. századi udvarház nyomait. A terepszemlére autóbusz 16 órakor indul a múzeum parkolójából.

Elekes Gyula képzőművész 17 órától rendhagyó tárlatvezetést tart a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tűzzománc-kiállításán a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában. 18 és 20 óra között Szabó András tart tárlatvezetéseket a Zsögödi Nagy Imre-képtárban és emlékházban. 17 órától zenei, illetve vizuális műhelybe lehet bekapcsolódni, utóbbit a Tyos47 művésznevű berlini grafitiművész vezeti. 19 órától Kifordulás címmel Molnár Bence egyéni előadását lehet megtekinteni Petőfi Sándor eposzparódiája, A helység kalapácsa nyomán.

A Slam Poetry Erdély Vászont látásra című produkciója 20.30-tól szerepel a programban, fellép André Ferenc, Győrfi Kata, Horváth Benji, Kocsis Pityu és Vass Csaba. 22 órától a Four People One Pack koncertezik, majd a Loose Neckties Society lép színpadra, éjjel 1 órától pedig a Trés Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja nemzetközi válogatását vetítik.

Esztenafesztivál Gyergyóban

Harmadik alkalommal szervez Esztenafesztivált a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, a programot ezúttal is a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel párhuzamosan tartják június 25-én. Az éjszakába nyúló eseményre kulturális, szórakoztató és gyermekprogramok változatos kínálatával várják a kikapcsolódásra vágyókat. A múzeum idén is maratoni nyitvatartással reggel 10-től az éjszakai órákig fogadja a látogatókat.

A múzeumi nyílt nap mellé szervezett Esztenafesztivált két évvel ezelőtt azzal a céllal indította útjára az intézmény, hogy népszerűsítse a hagyományos pásztorkodást, illetve, hogy a figyelem középpontjába állítsa – az amúgy nem túl nagy megbecsülésnek örvendő – birkatulajdonosokat. „A hagyományos pásztorkodás helyét lassan átveszik a modern farmgazdaságok, amíg még lehet, meg kell mutatnunk a kiveszőfélben lévő mesterséget” – fogalmazott az esemény kapcsán Csergő Tibor múzeumigazgató. Csergő a fesztivál programjából kiemelte az esztenák bemutatását, a pásztorok több próbából álló vetélkedőjét és az ételkóstolást: a gazdák saját főztjüket és termékeiket kínálják majd.

A kiveszőfélben lévő pásztorkodás mellett más hagyományos mesterségekkel is megismerkedhetnek a látogatók a gyergyói múzeumok éjszakáján – a kiállítótermeket erre az alkalomra régi idők mesterkedéseinek kellékeivel rendezik be a múzeum tulajdonában lévő néprajzi gyűjteményből. A tárgyakat 2007-ig állandó kiállítás keretében már láthatták a gyergyóiak, azóta a múzeum raktárában pihentek. A mostani kiállítást új elképzelés szerint építik fel: a különböző mesterségek bemutatása egyfajta fejlődési folyamatot is tükröz a természetközeli életmódtól az elvárosiasodásig. A kiállítás szeptemberig lesz látogatható, a Múzeumok Éjszakáján tárlatvezetéseket is tartanak.

Gyergyóban idén sem marad el a Szent Iván-éji tűzugrás, de tartanak kézműves tevékenységeket, játékos foglalkozásokat, lesz néptáncelőadás, népdaltanulás, táncház, családi programok, koncertek, és számos más érdekesség.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 15., hétfő

„Szatmárikum” a Harag György Társulat és közönsége szeretetkapcsolata

A Harag György Társulat és közönségének kapcsolata szeretetkapcsolat – talán eltűnt már lassan a többi erdélyi városból, de Szatmáron még létező a jelenség, hogy az emberek messziről felismerik a színészeket az utcán, nemcsak a magyarok, de a románok is.

„Szatmárikum” a Harag György Társulat és közönsége szeretetkapcsolata
2024. április 15., hétfő

Zene, zene, zene – Puccini méltatlanul keveset játszott klasszikusát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera

Nagyszabású bemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera: Giacomo Puccini korai, méltatlanul keveset játszott operáját, a Manon Lescau című művét viszik színpadra.

Zene, zene, zene – Puccini méltatlanul keveset játszott klasszikusát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera
2024. április 15., hétfő

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban

Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t.

Az Erdélyi Fejedelemség kincseit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban
2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson