Krónika Online
2016. augusztus 25., csütörtök; Ma Lajos, Patrícia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Elismerik a Székelyföldet, mint turisztikai úti célt

  Elismerik a Székelyföldet, mint turisztikai úti célt

  Szóbeli ígéretet kaptak a háromszéki idegenforgalmi szakemberek a Romániai Idegenforgalmi Hatóságtól a Székelyföld, mint idegenforgalmi desztináció létezésének elismeréséről, de írásban is kérik a hatóság álláspontját. 
 • Kiállnak magukért a kézművesek

  Kiállnak magukért a kézművesek

  A vásárokon kért horribilis asztaldíjakra és a bóvlit áruló kereskedők térhódítására panaszkodnak a hagyományos mesterségek űzői. Az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője a kézművesek támogatását és egy, a tevékenységüket szabályozó törvény elfogadását szorgalmazza.
 • Fergeteges Forgatagot ígérnek

  Fergeteges Forgatagot ígérnek

  Bár a programok többsége a hétvégén lesz, hivatalosan szerdán nyitja meg kapuit a 4. Vásárhelyi Forgatag. Marosvásárhely négyszáz éve lett szabad királyi város, az augusztus 24–28. között zajló rendezvény ezen évforduló jegyében zajlik.

Európai uniós támogatásból tataroznák az udvarhelyi várat

Európai uniós támogatásból tataroznák az udvarhelyi várat
Uniós pályázati pénzből végeztetné el a szükséges állagmegőrzési és felújítási munkálatokat a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban a helyi önkormányzat.

Emlékhelyet avatnak a csíki világháborús hősöknek

Emlékművet állítottak a csíkszeredai világháborús hősöknek a Millenniumi templom és a Szent Kereszt-plébániatemplom között. Az emlékművet várhatóan októberben leplezik le.

Nem kapnak új tankönyveket a negyedikesek

Nem tudnak új tankönyveket biztosítani a negyedik osztályosoknak a szeptember 12-én kezdődő tanévtől, ugyanis súlyos visszaélések történtek.

Bennrekedt embereket mentettek ki a Szolcsvai-búvópatak barlangjából

Kolozsvári barlangi mentőknek hétfőn késő este sikerült kihozniuk a Szolcsvai-búvópatak barlangjából a bentrekedt francia turistákat és romániai barlangászokat.

Valami bűzlik a Hexi Pharma-ügyben

Valami bűzlik a Hexi Pharma-ügyben
Nem várt fordulatot vett a kórházi fertőtlenítőszerek hamisítása ügyében áprilisban kirobbant botrány. A Hexi Pharma cég egyes termékeinek hatékonyságát vizsgáló tesztek eredményeinek „egy része pozitív, a többi negatív".

Kivizsgáltatná az audiovizuális tanács a Sky News riportját

Megkereséssel fordult a Román Audiovizuális Tanács a brit médiahatósághoz annak érdekében, hogy elemezze a Sky News tévécsatorna állítólagos fegyverkereskedelemről szóló augusztusi riportját. 

Kelemen nem zárja ki a nagykoalíció létrejöttét

Kelemen Hunor szerint nem lehet kizárni, hogy a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok (PNL) alkotta nagykoalíció alakul az év végi romániai parlamenti választásokat követően.

Őrizetben a román gyógyszerügynökség alelnöke

Kenőpénz elfogadásának alapos gyanújával őrizetbe vette kedden Lazăr Iordachét.

Pusztító földrengés sok halottal Olaszországban

Pusztító földrengés sok halottal Olaszországban
FRISSÍTVE – Erős földrengés történt Közép-Olaszországban szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legalább 73-an életüket vesztették, és sokan eltűntek.

Török katonai magánakció Szíriában

Török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén – jelentette szerdán a Habertürk televízió. 

Menedékkérőt lőttek agyon Szerbiában

Megöltek egy húszéves afganisztáni migránst az éjszaka Szerbiában, a férfit feltehetően egy vadász lőtte le – közölte szerdán a szerbiai belügyminisztérium. 

Bayer Zsolt nem adja vissza az érdemrendet

Nem hajlandó visszaadni frissen kapott állami kitüntetését Bayer Zsolt újságíró, akit nem lepett meg az ügyében tapasztalható felháborodási hullám. A Magyar Hírlap publicistáját az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából tüntette ki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével Lázár János.

Várják a cégeket a szépmezői ipari parkba

Várják a cégeket a szépmezői ipari parkba
Tíz–tizennégy cégnek tudnak helyet biztosítani a Sepsiszentgyörgy melletti ipari parkban: a helyi önkormányzat által elfogadott működési szabályzat szerint a jelentkező beruházóknak egyenként legalább ezer négyzetméternyi területet kell bérelniük. 

Átállás az online adóbevallásra

Az adóbevallások többségét kizárólag online lehet majd benyújtani az országos adhatósághoz (ANAF) 2017. január elsejétől – nyilatkozta a Profit.ro hírportálnak Dragoş Doroş. 

Hétezer hitelt váltanak át az OTP Banknál

Az OTP Bank Románia frankhiteleseinek 72 százaléka, több mint hétezer ügyfél írt alá kedvezményes átváltási szerződést. 

E-mailben jelezte az utazási ügynökség, hogy csődbe ment

Kizárta a Genius Travel utazási ügynökséget tagjai közül a turisztikai irodákat tömörítő országos egyesület (ANAT), miután a cég e-mailben jelezte ügyfeleinek, hogy csődbe ment, ezért nem tudják biztosítani az utazási csomagokat. 

Részben önerőből turnéztak a filisek

Részben önerőből turnéztak a filisek
A Szentegyházi Gyermek­filharmónia idén, a lengyel–magyar szolidaritás évében hagyományos nyári hangversenykörútján Magyarországra, Kis-Lengyelországba és a Felvidékre látogatott augusztus 11–22. között.

Nem akad jelentkező a Figura élére

Lejárt a jelentkezési határidő a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház menedzseri tisztségének versenyvizsgájára: senki sem adta le a jelentkezéshez szükséges iratcsomót.

Európai Filmdíj: magyar és román alkotásokat is jelöltek

Nyilvánosságra hozta a berlini székhelyű Európai Filmakadémia az Európai Filmdíj-nevezések listáját.

Potozky Lászlóval nem (annyira) halálos problémákról

INTERJÚ – A csíkszeredai születésű Potozky László Kolozsváron tanult újságírást, de hamar a szépirodalom felé fordult. Budapestre költözött, tavaly megjelent, Éles című regényében az Y generáció egy szélsőséges rétegét mutatja be az olvasóknak.

Hazahozták Rióból a valóra váltott álmokat

Hazahozták Rióból a valóra váltott álmokat
Több ezer fős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a riói olimpiáról az aranygéppel, valamint korábban hazatért magyar olimpikonokat szerdán a Syma Csarnokban.

Múltban rekedt a romániai versenysport

Románia küldöttsége nem teljesítette célkitűzését a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiai játékokon – vállalta fel a kudarcot Alin Petrache, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke.

Liga 1: megtörte a jeget a Temesvári ACS Poli

Szezonbeli első három pontját szerezte meg a Temesvári Poli ACS élvonalbeli labdarúgócsapata, amikor a Liga 1 ötödik fordulójának hétfő esti zárómeccsén 3-2-re legyőzte a vendég Craiovát.

Kibirkózott román bronz – Kialudt az olimpiai láng

Váratlan érem mentette meg Romániát a riói olimpia zárónapján attól, hogy gyűjteménye megegyezzen története leggyengébb, 1952-es mérlegével.

Gasztrorendezvények Háromszéken

Gasztrorendezvények Háromszéken
Három gasztrofesztiválra készülnek a közeljövőben Három­széken: a hétvégén Kézdi­vá­sárhelyen pityókafesztivált szerveznek, szeptember elején Kovásznán bográcsfőző versenyt, és már lehet jelentkezni a szeptember végi csokoládéfesztiválra is.

Felszabadító reggae a Partiumi Magyar Napokon

Változatos programokkal, kulturális és szórakoztató rendezvényekkel várja a közönséget az augusztus 19. és 28. között zajló Partiumi Magyar Napok Szatmáron.

Ünnepszámba menő vendéglőzés a Székelyföldön

Esküvő, keresztelő, kicsengetés: a székelyföldiek többsége továbbra is csak az ünnepek alkalmával látogatja az éttermeket, és költ a kiszolgálásra. 

Adománygyűjtő koncertek Mága Zoltánnal

Húszmillió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán hegedűművész a Kárpát-medencét átölelő Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál vasárnap esti ünnepélyes megnyitó hangversenyén.

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)
Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja következtében összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra egy tanulmányban válaszoltak történészek a korabeli források alapján.

A Debreceni Nyári Egyetemről, az európaiság példaértékű intézményéről román szemmel

Az egységesítő és kiegyenlített korban, amikor mindenki egyformán étkezik, gondolkozik és cselekszik, magyarul tanulni olyan elhatározás, ami az egyetlenből a többes felé nyitást jelenti.

Puccs, ami gyorsította a szovjet szétesést

Huszonöt éve, 1991. augusztus 19-én hajnalban a moszkvai rádióban közleményt olvastak be, amely tudatta: Mihail Gorbacsov szovjet elnök egészségi állapota miatt képtelen ellátni teendőit, helyére Gennagyij Janajev alelnök lép.

Irigylem a románokat

Elsősorban azért, mert tisztelettel kezelik a nemzet fogalmát.

Papírra vetített belső világ

Papírra vetített belső világ
Az ember lelkivilágának papíron való megjelenítéséről, az önismeretről és kreativitásról szólt a Hívóképek a művészetterápiában című, műhelygyakorlattal egybekötött előadás, amelyet Forró Ágnes kolozsvári képzőművész és művészetterapeuta tartott.

A lustaság a magas intelligenciaszint jele?

Egy amerikai tanulmány szerint a magas IQ-val rendelkezők jól elvannak a gondolkodással, így kevésbé kezdenek unatkozni semmittevés közben, míg az alacsonyabb intelligenszinttel rendelkezők hamar megunják a gondolatokat.

A friss levegő jót tesz az önbecsülésnek

Közhelynek számít, hogy jót tesz az egészségnek a természetben töltött idő. Nemrég egy tanulmányt készítettek, amelynek eredményei alátámasztani látszanak, hogy önbizalmunkra is pozitív hatást gyakorol a szabad levegőn töltött idő.

Variációk töltött paprikára

Gombás töltött paprika, töltött kápia, kuszkusszal töltött sült paprika, parmezános krumplival töltött paprika.

Adományokért kocogott a lelkész

Adományokért kocogott a lelkész
Nagygalamb­falván szerdán ünnepséggel fogadták Czapp József mikepércsi református lelkészt, aki egy 500 kilométeres hosszútávfutás során gyűjtött adományokat a falu Árpád-kori református templomának felújítására.

Hitből és szeretetből fakadt képek Márton Áronról

Emberkatedrális címmel nyitottak kiállítást, illetve bemutatták az ennek anyagát tartalmazó albumot Kolozsváron.

Irányváltás és közösségi élmény

Amíg van ezer fiatal, aki Isten dicsőségére összegyűl, addig van örökös is, aki a református egyházat éltetni fogja – jelentette ki Kató Béla püspök a III. IKE Fesztivál megnyitóján.

Szakrális maraton a testi és lelki épségért

Első alkalommal szervezik meg vasárnap csíksomlyói civil kezdeményezésre a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! elnevezésű rendezvényt.

Csigalassúságú kataszterezés

Csigalassúságú kataszterezés
Esélytelennek tűnik, hogy a Hargita megyei települések önkormányzatai befejezzék a közeljövőben a földek ingyenes kataszterezését az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség programja keretében.

Nem ajánlják a tarlóégetést

Bár sokan még mindig hasznosnak tartják a tarlóégetést, a szakemberek szerint a tűz – mindamellett, hogy veszélyes – súlyosan károsítja a talajt. 

Idén alig adott termést az erdő

Bár folyamatosan növekszik a kereslet az erdei gyümölcsökre, a kínálat jóindulattal is szerénynek nevezhető a gyenge idei termés miatt. Emiatt az udvarhelyszé­ki gyümölcsfeldolgozó-üzemnek már több külföldi megrendelést le kellett mondania.

Segítenék a Körös-vidéki kistermelőket

A Körös-vidéki kistermelők támogatását, a régióra jellemző gyümölcs- és zöldségfajták népszerűsítését és értékesítését tűzte ki célul egy frissen alakult Bihar megyei gazdaegyesület.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Victor Ponta ideiglenesnek gondolja tavalyi kényszerű háttérbe vonulását, és csupán a megfelelő alkalomra vár, hogy visszatérhessen a bukaresti politika első vonalába.

Kiss Judit

Aligha meglepő, hogy a kulcsfontosságú, mondhatni életbevágó hivatásokat választók közül egyre kevesebben döntenek úgy, hogy itthon gyakorolják a szakmát. 

Molnár Judit

A jelek szerint képtelenség ettől az átkozmetikázott szokástól megszabadulni: a hajdani ötéves tervekben való számítgatást és gondolkodást 1992 után átvette a négyéves életciklus.

Páva Adorján

Kiváltságos időszakot zárunk: míg Kolozsváron vasárnap este véget ért az erdélyi magyarság egyik legnagyobb önkifejező­ünnepe, nem sokkal később Rióban kialudt az olimpia lángja.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Helyenként felhős
  15.4 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Helyenként felhős
  17 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  17 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  Helyenként felhős
  17.1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Temesvár

  MOST
  Helyenként felhős
  17.9 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  17 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4606 RON
1 USD 3.9541 RON
1 GBP 5.2278 RON
100 HUF 1.4389 RON
1 XAU 170.0187 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL