Krónika Online
2014. december 20., szombat; Ma Teofil napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Hiánycikk a karácsonyfa

  Hiánycikk a karácsonyfa

  Karácsony előtt alig néhány nappal több erdélyi városban is hiánycikknek számít a fenyőfa, mivel a hatóságok rendkívül bürokratikus úton bocsátják csak ki az árusoknak az engedélyeket. 
 • Temesvár 25 – Tőkés: igazságharcra van szükség

  Temesvár 25 – Tőkés: igazságharcra van szükség

  ÖSSZEFOGLALÓ – Közös nevező kialakítását szorgalmazták az emlékezetpolitikában az 1989-es események évfordulóján szervezett temesvári emlékkonferencia résztvevői csütörtökön.
 • Terrorizmussal gyanúsítják az RMDSZ-t

  Terrorizmussal gyanúsítják az RMDSZ-t

  ÖSSZEFOGLALÓ – Megdöbbenéssel fogadta az RMDSZ a román ügyészség bejelentését, miszerint terrorista jellegű fenyegetőzés gyanújával eljárást indított az SZKT szombati tanácskozásán elhangzottak miatt. Antal Árpád halálos fenyegetéseket is kapott.

Kézdivásárhelyi kihallgatások a gyászlobogók ügyében

Kézdivásárhelyi kihallgatások a gyászlobogók ügyében
Kihallgatták a kézdivásárhelyi rendőrségen Beke Ernőt és fiát, Beke István Attilát a tulajdonukban lévő főtéri épületek homlokzatára december elsején kitűzött gyászlobogókkal kapcsolatosan – írja a Háromszék.

Tervözön pénz nélkül – Újragondolták a váradi városfejlesztést

A kivitelezéshez szükséges pénz még nincs meg, de tizenkilenc nagyobb projekt is szerepel a nagyváradi önkormányzat újragondolt, 2014–2020-as fejlesztési stratégiájában.

Mikó-ügy: az EB-hez fordultak az RMDSZ képviselői

Az RMDSZ EP- képviselői arra kérték az Európai Bizottságot, találja meg azt az eszközt, amelynek révén jóvátehető a Székely Mikó Kollégium újraállamosítása.

Őrizetbe vették a sepsiszentgyörgyi magyar bírót

Az erdő-visszaszolgáltatási korrupciós botrányban gyanúsított Ördög András Lóránd bírót bekísérték a sepsiszentgyörgyi fogdába.

Letöltendőt kérnek az ügyészek Nagy Zsoltékra

Letöltendőt kérnek az ügyészek Nagy Zsoltékra
Maximális időtartamú börtönbüntetést kér a DIICOT a stratégiai privatizációk perének vádlottjaira.

Ponta doktori címének visszavonását kéri az egyetem

A Bukaresti Tudományegyetem rektora csütörtökön hivatalos átiratban kérte az oktatási minisztertől Victor Ponta miniszterelnök doktori címének visszavonását.

Alina Gorghiu Johannis utódja a PNL-nél

Alina Gorghiut, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnökét választotta csütörtökön a párt vezetése a PNL társelnökévé.

Băsescu: Câmpeanu és Pop csaltak

Hivatalából távozása előtt négy nappal Traian Băsescu államfő még egyszer borsot tört Victor Ponta miniszterelnök és kormánya orra alá.

Történelmi enyhülés az Egyesült Államok és Kuba viszonyában

Történelmi enyhülés az Egyesült Államok és Kuba viszonyában
Új fejezet kezdődik az Egyesült Államok és Kuba viszonyában, a két ország normalizálni készül a kétoldalú kapcsolatokat – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin: a Nyugat újabb „falakat” épít

Az orosz elnök azzal vádolta csütörtökön a Nyugatot, hogy birodalomnak képzeli magát, újabb falakat épít, ami szerinte jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémája.

Románokat gyanúsítanak fegyverkereskedelemmel

Tiltott fegyverkereskedelem gyanújával őrizetbe vettek két román állampolgárt és egy volt olasz képviselőt Montenegróban.

Számon kérte Washington Goodfriend feljelentését

Szijjártó Péternél érdeklődtek az Egyesült Államokból, miért szólította fel Orbán Viktor az adóhatóság elnökét arra, hogy jelentse fel André Goodfriendet.

Első otthon: idén huszonötezren igényeltek hitelt

Első otthon: idén huszonötezren igényeltek hitelt
Mintegy 25 ezer magánszemélynek biztosítottak idén kedvezményes bankkölcsönt az Első otthon programban, a hitelek összértéke elérte a 900 millió eurót.

Elkészült a Székelyföld IT-stratégiája

Kovászna és Hargita megye önkormányzatához nyújtják be az IT Plusz informatikai klaszter képviselői fejlesztési stratégiájukat, amely elképzelésük szerint a térség gazdasági felfuttatásának egyik alappillére lehet.

Népszerű a tusnádfürdői wellnessközpont

Egy év alatt közel százezer látogatója volt a tusnádfürdői élményfürdőnek – derült ki a tavaly decemberben megnyitott wellnesközpont évértékelőjén.

Elfogadta az EP az Európai Unió büdzséjét

Elfogadta szerdán az Európai Parlament (EP) az Európai Unió 2015-ös költségvetését és a 2014-es büdzsé kiegészítését.

Bánffy-darab a bennünket szétfeszítő érzésekről

Bánffy-darab a bennünket szétfeszítő érzésekről
Bánffy Miklós művét állítja színpadra Vidnyánszky Attila a budapesti Nemzeti Színházban: az Isten ostora című előadást – amelynek főszerepét Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze alakítja – pénteken mutatja be a teátrum. 

Sikeres vándorutat járt be a Kós Károly fiatal építészéveit bemutató tárlat

Közös vándorkiállítással emlékezett meg a „20. századi reneszánsz emberről” Budapest Főváros Levéltára és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum.

Grafikus és költő „négykezese” Csíkszeredában

Markó Béla költő Részegh Botond grafikus művei által ihletett Passiójáték című szonettkoszorúját mutatták be tárlatmegnyitó és könyvbemutató keretében csütörtökön a csíkszeredai Új Kriterion Galériában.

Gábor Dénes-díjat kapott Bitay Enikő kolozsvári kutató

Tizenegy tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül idén a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban – köztük Bitay Enikő kolozsvári mérnök-informatikust.

Németh: felszabadultan kell játszani a franciák elleni búcsúmeccsen

Németh: felszabadultan kell játszani a franciák elleni búcsúmeccsen
Felszabadultan játszva van esélye pénteken a franciák ellen megszerezni az ötödik helyet a magyar női kézilabda-válogatottnak a magyar–horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon Németh András szövetségi kapitány szerint.

Igazgatót és váratlanul edzőt is vált az ASA

Közös megegyezéssel szerződést bontott ügyvezető igazgatójával, Daniel Stanciuval a Marosvásárhelyi ASA futballklubjának vezetőtanácsa, amely a napokban megválik az élvonalbeli csapatot mindössze két és fél hónapig irányító Cristian Pustai edzőtől is. 

„Tippbarát” kuparajt Brassóban

A vártnak megfelelően alakult a férfi jégkorongozók Brassóban zajló Román Kupájának nyitófordulója, hiszen a címvédő Csíkszeredai HSC sima, 25-1 arányú sikert aratott a Sportul ellen, míg a másik ágon a házigazda Corona 4-1-re verte a Galacot.

Európa Kupa: elődöntős a Steaua pólócsapata

Az Európa Kupa elődöntőjébe jutott a Steaua férfi vízilabdacsapata. 

Hosszú útról érkező ünnepi fény

Hosszú útról érkező ünnepi fény
A betlehemi Születés temploma örökmécseséről meggyújtott békelángot lehet átvenni péntek délután négy órától a több civilszervezet által szervezett csíkszeredai Adventi Szeretetmorzsán, melyet a város adventi koszorújánál tartanak.

Új helyszínen a szentgyörgyi karácsonyi vásár

A sepsiszentgyörgyi karácsonyi vásáron résztvevő kézművesek, iparművészek, helyi termelők árui idén a Bodok szálló előtti téren találhatók meg.

Örökbefogadási program a nagyváradi állatkertben

A távolból is örökbe fogadható a nagyváradi állatkert 650 lakója ettől a héttől kezdve – magánszemélyek évente 100, cégek pedig 500 lejért „vehetik gondjaikba” az állatokat. 

Életfogytiglan az izsáki kényszervallatónak

Bodor Viktor elsőrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a másodrendű Bimbó Csongor vádlottat 20 év fegyházbüntetésre ítélték.

A főszerep többé teszi az embert

A főszerep többé teszi az embert
„A siker engem továbblépésre késztet. Egy-két főszerep eljátszása után azt érzem, hogy valamivel több vagyok színészileg, emberileg. Valami hozzáadódott a személyiségemhez, és ez jólesik”– Beszélgetés Farkas Loránd kolozsvári színművésszel.

Diverzió diverziót követ, avagy ebharapást szőrével...

Látszólag méltányosan kívánja megoldani a Bob utcai iskola sorsát a kolozsvári önkormányzat.

In memoriam – Búcsú Kósa Ferenctől, nyelvünk tudós búvárától

(Nagyszalonta, 1934. december 23. – Kolozsvár, 2014. december 3.) Szeretteid, kollégáid, barátaid fájdalmas szárnyaszegettséggel állunk koporsód mellett.

Moszkvában még egyszer, utoljára

Azon a napon – 1989. november 27. –, amelynek fagyos hajnalán a magyar határon éppen átszökött Nadia Comăneci talajtorna-gyakorlatokkal bizonygatta a katonáknak, hogy azonos önmagával, Nicolae Ceauşescu választ küldött Mihail Gor­ba­csov meghívására.

Új generációval jubilál a Q7

Új generációval jubilál a Q7
Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Szakorvoshoz segítik a rászorulókat

Szakorvoshoz segítik a rászorulókat
Nagy segítséget jelent a falusi, magányos, idős embereknek, ha valaki eligazítja őket, de főleg az, ha segít nekik eljutni a doktorhoz.

Üvegbe zárt aromák

Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeket készíthetünk.

Mogyorós, zselés, kókuszos – házi készítésű szaloncukrok

Szaloncukrot már a 19. században is készítettek, de igazán a századfordulótól jött divatba.

Nemzetenként változik, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékokat

Szerte a világon gyermekek milliói ismerik a piros ruhás és vidám Mikulás (Santa Claus) figuráját, akit Észak-Amerikában és a világ számos más pontján nem december 6-án, hanem szenteste érkezik ajándékokkal teli, rénszarvasok húzta szánkóján.

Ajtónyitás az érkező Jézusnak

Ajtónyitás az érkező Jézusnak
A székelyudvarhelyi-szombatfalvi református templomban tartották a hagyományos adventi ökumenikus kórustalálkozót az elmúlt szombaton.

Megáldották a kolozsmonostori Kálvária-kápolnát

Megáldották az elmúlt vasárnap a felújított kolozsmonostori Kálvária-kápolnát.

Közösen lépnének fel a vallásóráért

Közös álláspont kialakítását szorgalmazza a romániai vallási felekezetek részéről a vallásóra jelenlegi státusának megőrzése érdekében a román patriarkátus.

Teológia az interneten

Az egyháznak jelen kell lennie az interneten, hogy jobban elérje az embereket – mondta Antonio Spadaro olasz jezsuita pap, teológus a Cybertológia – Hogyan gondoljuk el a kereszténységet a világháló korában? című könyvének bemutatója előtt Budapesten.

„Megfertőzött” állattartók

„Megfertőzött” állattartók
Hosszabb időre kiható gazdasági hátrányt okozhat a romániai állattartók és a húsipari ágazat számára a kéknyelv-betegség megjelenése az országban – jelentette ki Nagy Péter Tamás mezőgazdasági államtitkár. 

Nyári áfacsökkentés várható a húsiparban

A kormány már 2015 júniusában csökkentheti a húsipari termékek áfáját 24 százalékról 9 százalékra, amennyiben az államkassza bevételei ezt lehetővé teszik – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. 

Összeállt az agrárbüdzsé

A mezőgazdasági minisztérium 23 milliárd lejből – a bruttó hazai termék (GDP) 3,36 százalékából – gazdálkodhat a következő évben. 

Új megállapodás GMO-ügyben

Az uniós tagállamok nagykövetei megszavazták Brüsszelben azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy gazdasági és társadalmi indokok alapján nemzeti hatáskörben lehessen dönteni a genetikailag módosított növények termesztéséről.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Sokakban fölmerülhet: aljasság vagy csak ostobaság kell ahhoz, hogy terrorizmussal való fenyegetés gyanúja miatt kezdjenek nyomozást Antal Árpád szavai nyomán.

Csinta Samu

Nem akarták névhez kötni a temesváriak történelmi bátorsága előtt tisztelgő nyilatkozatot, ezért nincs megemlítve benne Tőkés László neve sem. 

Páva Adorján

Az RMDSZ még időben felismerte az újratervezés szükségességét, kérdés azonban, mekkora az átütőerő a maradék fegyverarzenáljában.

Molnár Judit

Az egyik szenátor égetően fontos kérdéssel kapcsolatos törvénytervezet megfogalmazását jelentette be. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  6 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagybánya

  MOST
  többnyire borús
  7 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  5 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  8 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  5 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  11 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  3 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4750 RON
1 USD 3.6474 RON
1 GBP 5.7112 RON
100 HUF 1.4161 RON
1 XAU 140.3926 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL