Krónika Online
2016. február 12., péntek; Ma Lívia, Lídia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Kevesebb feladatot róna a tanintézetekre Korodi és Tánczos

Kevesebb feladatot róna a tanintézetekre Korodi és Tánczos
Országos szintű közvitát kezdeményezne az oktatási törvény módosítása érdekében Korodi Attila parlamenti képviselő és Táncos Barna szenátor: a honatyák szerint a csíkszéki iskolák ügykezelését át kellene adni az önkormányzatoknak.

Polémia a Parászka Boróka elleni petíció mentén

Indulatos, helyenként az eltérő véleményt megfogalmazók szidalmazásában és becsmérlésében kimerülő vita zajlik egy petíció kapcsán, amely Parászka Boróka marosvásárhelyi újságírónak a sajtóból való eltávolítását javasolja.

Betegek zarándokoltak Csíksomlyóra

HÍRKÉP – Mi értelme van a betegségnek? – tette fel a kérdést elmélkedésében Tamás József püspök csütörtökön, a betegek világnapján. 

Vadmadarak kalitkában – Kalandregény erdélyi magyar fiatalok meghurcolásáról

Történelmi kalandregényben idézi fel Nagy Lajos magyar diákok egy csoportjának meghurcolását a második világháborút követően, Erdély egyik városában. 

Menesztették az országos adóhatóság elnökét

Menesztették az országos adóhatóság elnökét
Menesztette csütörtökön az országos adóhatóság (ANAF) elnöki tisztségéből Dacian Cioloş kormányfő Gelu Ştefan Diaconut annak nyomán, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárást indított ellene.

Ötmillió eurót kap az RMDSZ a román kormánytól

Az egy évvel korábbi összeghez képest 15,3 százalékkal nőtt a nemzeti kisebbségek szervezeteinek 2016-ra nyújtott állami támogatás. A költségvetési törvényben elkülönített kisebbségi keretösszeg elosztásáról szerdai ülésén döntött a bukaresti kabinet.

Húsz évre börtönbe vonul a „kommunista pribék”

Jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán Alexandru Vişinescut.

Letartóztatna a DNA két roma parlamenti képviselőt

Nicolae Păun és Mădălin Voicu parlamenti képviselő letartóztatását kezdeményezte szerdán a DNA, amely több mint 27 millió lejnyi uniós és állami költségvetési forrás elsikkasztásával gyanúsítja a két honatyát.

Német–török titkos paktum a migránsokról?

Német–török titkos paktum a migránsokról?
Bevándorlóknak az Unió területére szállításáról szóló német–török titkos paktumról beszélt Orbán Viktor a Fidesz–KDNP-frakciószövetség lillafüredi ülését megnyitó beszédében a Magyar Idők értesülései szerint.

Többen meghaltak egy bajorországi vonatbalesetben

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedden reggel Bajorországban, a súlyos balesetben az estig közölt adatok szerint kilencen meghaltak. 

Két tucatnyi migránst fogtak el Röszkénél

Az elmúlt hónapok legnagyobb migránscsoportját fogták el kedden délelőtt Röszkénél.

A NATO kiáll Moldova szuverenitása mellett

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) támogatja a Moldovai Köztársaság területi épségét, és a partnerség megerősítésére törekszik az országgal – jelentette ki hétfőn Alexander Vershbow, a NATO főtitkárának helyettese.

Működő csomagolóanyag-újrahasznosítást várnak

Működő csomagolóanyag-újrahasznosítást várnak
Valós, működő hulladék-újrahasznosító rendszer kiépítésére van szükség Romániában – véli a romániai üzletláncok szövetsége (AMRCR), amely közleményben üdvözölte a kormány döntését, miszerint munkacsoportot hoznak létre. 

Feltornásznák az izraeli turisták számát

Jövőre már Izraelből érkezhet a legtöbb külföldi turista Romániába, miközben az elmúlt hét évben a németek vezették a listát – vallja Anca Pavel Nedea, az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) elnöke.

Hitel beruházásra, innovációra, kkv-ra

Az Európai Befektetési Bank (EIB) tavaly 228 millió euró értékben nyújtott hitelt Romániának, az elmúlt 25 év leforgása alatt pedig több mint 10,6 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre hosszú távú beruházásokra a gazdaság különböző ágazataiban.

Nagyobb inflációt vár a jegybank

A Román Nemzeti Bank (BNR) 0,3 százalékkal felfelé módosította a novemberi előrejelzéshez képest az éves szintű inflációs rátát, 2016-ban 1,4, míg 2017-ben 3,4 százalékos pénzhígulást vár – jelentette be kedden Mugur Isărescu jegybankelnök. 

Szabadító erejű humor és önirónia – Könczey-kiállítás Budapesten

Szabadító erejű humor és önirónia – Könczey-kiállítás Budapesten
„Saját eszményképünkhöz képest jól sikerült karikatúrák vagyunk, hibáink, gyengeségeink megannyi poénjával... örökös kínban ezek palástolására. Egyetlen esélyünk a decens döntetlenre csak az önirónia és a humor segítségével lehetséges" – vallja Könczey. 

Nyomdában a Székelyföld háromkötetes története

Nyomdába került a Székelyföld története című, háromkötetes történelmi monográfia. A mű huszonhárom történész, régész szakember munkáját összegzi mintegy 2200 oldalon.

Fotózás a Székely Nemzeti Múzeumban

HÍRKÉP – Vakációs múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban, ahol az intézmény egykori fotósának, Fóris Pálnak a fényképeiből meríthettek ihletet és alkothattak a diákok. 

Nádas Péter fényképeiből nyílt tárlat Bukarestben

Nádas Péter fotóiból nyílt kiállítás kedden Bukarestben a Balassi Intézet bukaresti központjának székhelyén, ahol február végéig látogatható a tárlat. 

Pineau nem tűri a gyalázást – Rasszista bekiabálások Zilahon

Pineau nem tűri a gyalázást – Rasszista bekiabálások Zilahon
Megalázták Zilahon Allison Pineau-t, a Nagybányai HCM női kézilabdacsapatának francia játékosát. Daniel Kotecz sportigazgató a Krónikának elmondta, beadvánnyal fordulnak a szövetséghez a büntetlenül maradt rasszista bekiabálások miatt.

CFR-es pontlevonás: befolyásolták a CAS döntését?

Hivatali visszaélésnek számított volna, ha a fizetésképtelenné vált Kolozsvári CFR a Román Labdarúgó-szövetség szabályzata szerint rendezte volna a kifizetéseket, de ezt a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem vette figyelembe – közölte a csődbiztos.

Fellebbez a Sportklub

A Csíkszeredai Sportklub megfellebbezi a Román Jégkorongszövetség (FRHG) azon döntését, amely szerint március elsején Galacon kellene újrajátszaniuk a Román Kupa korábban félbeszakadt, Steaua elleni döntőjét.

Kerberék ellen kell harcolnia Románia női teniszválogatottjának

Németország ellen játszik áprilisban osztályozót Románia Fed Kupa-csapata.

Erdély ihlette Németh Lojzi, a Bikini alapítójának első szólólemezét

Erdély ihlette Németh Lojzi, a Bikini alapítójának első szólólemezét
Sóhajok lépcsőháza címmel első szólólemezét készítette el Németh Alajos, a Bikini alapítója, basszusgitáros, szerző. Az Erdély előtt tisztelgő CD-n Keresztes Ildikó, Sipos Péter és Nagy Feró is énekel.

Keresik az ifjúság szónokát

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezete, valamint Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Székely Március Szónokversenyt. 

Feloszlik a Role zenekar

Bár egy új album megjelenése általában örömhírként szolgál egy zenekar életében, a huszonnyolc éves csíkszeredai Role számára a Pille felvétele az utolsó közös munka volt – jelentette be kedden sajtótájékoztatón az együttes.

Talpon maradt Petres Sándor Hargita megyei alprefektus

Szokatlan szerepkörben jelent meg Hargita megye alprefektusa. Petres Sándor ezúttal magánemberként lépett a kamerák elé, játékosként mérettetett meg a Duna TV közkedvelt vetélkedő-műsorában.

Három az egyben: valóság lett az álomból

Három az egyben: valóság lett az álomból
„Pénzünk nem volt márkás gitárra, én viszont elhatároztam, hogy csinálok magamnak egyet. A szüleim családi ágyából szedtem ki a deszkalapokat. De hamar kiderült a turpisság” – beszélgetés Trifán László nagyváradi zenésszel, grafikussal.

Tekintetes Községháza!

Régebb, még jóval a vörösök berendezkedése előtti időkben a tekintetes cím/megszólítás testületeket, hatóságokat, közintézményeket is megilletett (a tisztelet kifejezésére használták): Tekintetes Vármegye!, Tekintetes Országgyűlés!, stb.

Háborúzunk vagy végre békét teremtünk? (2.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Történelmünk tapasztalata, hogy a háborúkban a tömegek érdekei soha nem számítottak, csak eszköznek, nyersanyagnak használták őket, a valódi célok mindig kisebb hatalmi csoportok érdekeit szolgálták.

Elfelejtett „dominókocka” (3.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Az erdélyi menekültek számának ugrásszerű emelkedése 1988-ban egybe­esett a magyar reformfolyamat izmosodásával.

Egészségtudatosság gyerekkorban

Egészségtudatosság gyerekkorban
Miért lenne fontos, hogy a kézmosás automatizmusként beépüljön a gyermekek életébe, miért kell megtanulni orrot fújni, hogyan kell tüsszenteni, miért kell egyenes háttal ülni? 

A vörös szín mint vonzerő

Ha egy nő vörös ruhát vesz fel a randevúra, több figyelmességre számíthat partnerétől, aki ilyenkor bőkezűbbnek is bizonyul. Egy vizsgálat alátámasztja a korábbi bizonyítékokat, amelyek kapcsolatot tételeznek fel a színek és a vonzerő között.

Csirkehússal készült ízletes saláták

Mézes-csilis csirkesaláta, csirkesaláta joghurtos öntettel, mozzarellás-pestós csirkesaláta, avokádós csirkesaláta, saláta rucolával és juhsajttal.

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság

Rendszeresen dohányzik a romániai tinédzserek 22 százaléka, 8 százalékuk pedig legalább egyszer kipróbálta a marihuánát – derült ki egy felmérésből.

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm
Megújult a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház kereszthajója és rózsaablaka, ismertette a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a dóm restaurálási munkálatainak újabb eredményét.

Budapesten lesz az eucharisztikus világkongresszus

Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be vasárnap Ferenc pápa. Erdő Péter szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne.

Idén is jön a zarándokvonat

Idén is útra kel a Boldogaszszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentették be csütörtökön Budapesten.

Bocsánatot kért Ferenc pápa

A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján.

Saját védjegye lehet az Érmelléknek

Saját védjegye lehet az Érmelléknek
Az „Érmelléki minőségi termék” feliratú védjegy bejegyeztetését kezdeményezte az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE), hogy ezáltal támogassák és népszerűsítsék a régióban élő őstermelőket, ösztönözzék a kisgazdákat piacképes termékek előállítására.

„Meg lehet élni a komolyan vett gazdálkodásból”

Tíz év után is nehéz megértetni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) ügyfeleivel, hogy a pénz a munkáért jár, és nem a tulajdonjogért – fogalmaz interjúnkban Haschi András, az intézmény Hargita megyei vezetője.

Egyre nehezebb pásztort találni

Nehezen találnak pásztort és bojtárt a gazdaegyesületek a juhnyájak mellé a Székelyföldön, mivel kevés a fizetés.

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt

Nehéz időszakot éltek meg a romániai és uniós sertéstartók: míg másfél éve viszonylag normális piaci körülmények között értékesíthettek, mára döntő többségüknek komoly veszteséggel kell számolniuk.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Kétség sem fér hozzá, hogy a rendszerváltás utáni időszak egyik legfontosabb eseménye az a bírói döntés, amellyel jogerősen húszéves börtönre ítélték Alexandru Vişinescut.

Kiss Judit

Újra tervezik, újratervezik, ízekre szedik az illetékes honatyák, szakemberek, tudósok azt a hatalmas információmennyiséget, amelyet a diákoknak el kell majd sajátítaniuk.

Páva Adorján

A Román Kupa a Székelyföldön marad! – írta örömittasan Mădălin Guruianu sepsiszentgyörgyi tanácsos, miután a Sepsi-SIC ismételten megnyerte a második legrangosabb hazai viadalt. 

Molnár Judit

Valami nagyon nagy sunyiságra készülnek megint ezzel a hajmeresztő törvénytervezettel: bármennyire figyeltem, nem sikerült annál többet megértenem, mint hogy büntetni fogják az egészséget.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  0 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  tiszta égbolt
  0 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  1 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  4 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  0 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
 • Brassó

  MOST

  2 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Szeben

  MOST
  tiszta égbolt
  -2 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4826 RON
1 USD 3.9630 RON
1 GBP 5.7264 RON
100 HUF 1.4399 RON
1 XAU 155.9777 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL