Krónika Online
2014. augusztus 28., csütörtök; Ma Ágoston napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vándorolhatnak a polgármesterek

  Vándorolhatnak a polgármesterek

  FRISSÍTVE – Hiába tiltakozott csütörtökön az Egyesült Államok nagykövetsége is, a kormány elfogadta a polgármesterek pártváltását lehetővé tevő rendeletet. Az elöljáróknak 45 napjuk van a pártválasztásra. Az RMDSZ és az MPP ellenzi a rendeletet, az EMNP véleménye árnyaltabb.
 • Cáfolják a saját hőközpontok megadóztatását

  Cáfolják a saját hőközpontok megadóztatását

  Cáfolta a kormány, hogy környezetvédelmi adót vetnének ki a magánlakásokban felszerelt kiskazánokra. A hírt néhány napja maga Victor Ponta kormányfő dobta be a köztudatba, de azóta már kétszer is határozottan cáfolta, akárcsak szerdán Korodi Attila.
 • Vitatkoznak az illetékesek, könyvek nélkül a diákok

  Vitatkoznak az illetékesek, könyvek nélkül a diákok

  Az óvások ellenére nem szervezik újra az első és második osztályosok számára készülő tankönyvek licitjét, szeptember elején csak a hiányzó kiadványokra írnak ki új versenytárgyalást. Király András szerint újra elmagyarázzák a kiadóknak a feltételeket. 

A parlament előtt a stoppolás betiltása

A parlament előtt a stoppolás betiltása
Elfogadta a kormány azt a törvénytervezetet, amely gyakorlatilag betiltja az autóstopot, sürgősségi rendelet helyett azonban a módosítást törvénytervezetbe foglalta a kabinet, így a végső döntést a parlamentnek kell meghoznia.

Negyvenötezren a Partiumi Magyar Napokon

Megközelítőleg 45 ezer résztvevőt vonzott a múlt héten Szatmárnémetiben megtartott Partiumi Magyar Napok.

A Maros Megyei Sürgősségi Kórház háttérbe szorítását sérelmezik

Levélben fogja megkeresni az egészségügyi minisztert Ciprian Dobre Maros megyei tanácselnök, Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, Leonard Azamfirei, az orvosi egyetem rektora és Ovidiu Puiac, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója.

Pert indít Tőkés a zászlóügyben

Tőkés László is pert indít zászlóügyben: az EP-képviselő a közigazgatási bíróságtól kéri annak a szabálysértési jegyzőkönyvnek az érvénytelenítését, amelyben a váradi irodájára kitűzött székely zászló eltávolítására szólítják fel.

Tíz nap a pártváltásra

Tíz nap a pártváltásra
A kormány csütörtöki ülésén biztosan napirendre kerül az a sürgősségi rendelet, amely azonban két hét helyett tíz napig teszi lehetővé a polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és közgyűlési tagok számára, hogy mandátumvesztés nélkül pártot váltsanak.

Választási bojkott jöhet a „polgármester-halászás” miatt

A csütörtöki kormányülésen fogadhatja el a kormány azt az ellenzéki tiltakozást kiváltó sürgősségi rendeletet, amellyel lehetővé teszik a polgármesterek számára, hogy büntetlenül válthassanak pártot.

Johannis: nem hátrány, hogy szász vagyok

Nem tartja hátránynak az elnöki tisztségért folytatott küzdelemben Klaus Johannis államfőjelölt azt, hogy nem ortodox vallású.

Kelemen Hunor: szeptemberben lehet miniszterjelölt

Az RMDSZ-nek még nincs jelöltje a művelődési tárca élére, de szeptember első felében megnevezi jelöltjét – közölte kedden Kelemen Hunor.

Felavatták a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket

Felavatták a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket
Moldova nemzeti ünnepén, a függetlenség kikiáltásának 23. évfordulóján avatta fel Victor Ponta román és Iurie Leancă moldovai miniszterelnök, illetve Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa a Jászvásár és a moldovai Ungheni közötti gázvezetéket.

Ukrajna: béketerv és újabb orosz behatolás

Miközben Kijev szerdán azt közölte, hogy az ország délkeleti részében mintegy száz orosz páncélos jármű hatolt be Ukrajna területére, Moszkva jelezte: Oroszország folytatja a humanitárius segítségnyújtást Kelet-Ukrajnának.

Újabb harcok az orosz–ukrán határon

Kijevi közlés szerint orosz Mi-24-es katonai helikopterek hétfőn tüzet nyitottak ukrán határőrökre a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, négy határőr meghalt.

Kijev: behatolt Ukrajnába az orosz haderő

Több tucatnyi harckocsiból és páncélozott járműből álló konvoj hatolt be Oroszország felől Ukrajna területére Novoazovszk városánál, és az ukrán határőrök harcba bocsátkoztak vele.

Kiírták a versenytárgyalást a cernavodai atomerőmű bővítésére

Kiírták a versenytárgyalást a cernavodai atomerőmű bővítésére
A Nuclearelectrica atomenergetikai állami vállalat versenytárgyalást írt ki a cernavodai atomerőmű (CNE) hármas és négyes blokkjának megépítésére 6,5 milliárd euró értékben – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

Online szupermarketet nyitott az eMag

Megnyitotta szerdán online szupermarketjét az – eddig inkább elektronikus cikkeket árusító – eMag internetes áruház, amely a Mega Image áruházlánccal együttműködve hozta létre az egyebek mellett élelmiszert, italokat és cigarettát forgalmazó boltot.

Hanyagsággal vádolják az IMF-vezért

Hivatalos eljárást indított „hanyagság" miatt Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági és pénzügyminiszter ellen a francia köztársasági bíróság.

Német szigor a külföldi bevándorlókkal szemben

A német kormány szerdán elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette az uniós társállamokból érkező bevándorlókra vonatkozó munkavállalási szabályok szigorításáról szóló javaslatait.

A nyár lenyomatai – Hét helyi képzőművész rendhagyó tárlata Csíkban

A nyár lenyomatai – Hét helyi képzőművész rendhagyó tárlata Csíkban
Hét csíkszeredai művész állította ki nyári alkotásait a Pál Aukciósház és Galériában, a későbbiekben pedig mindegyikük beszélni is fog munkáiról.

PulzArt: összművészeti események a játék évében

Elkészült a sepsiszentgyörgyi PulzArt összművészeti fesztivál programja, melybe idén egy nulladik napot is beékeltek a szervezők, így ötnaposra bővült a rendezvény.

Nemzetközi népismereti filmszemlét tartanak Sztánán

Először rendezik meg a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét Erdélyben, a Szilágy megyei Sztánán.

Harcolnak a kultúráért Marosvásárhelyen

Nehéz periódusban kezdi az új évadát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Nem divat már sem a kultúra, sem a színház, és bár országszerte az elmúlt évben 30 százalékkal kevesebb színházjegyet adtak el, a marosvásárhelyi teátrumnál még növekednek a mutatók.

Rajtol a változások kézilabdaszezonja – Caba érdekes idényre számít

Rajtol a változások kézilabdaszezonja – Caba érdekes idényre számít
Hétvégén kezdődik a női és a férfi élvonalbeli kézilabda-bajnokság 2014–2015-ös szezonja, és ha előbbiben várhatóan ismét a Nagybányai HCM uralja majd a mezőnyt, addig a férfiaknál címvédő Konstancai HCM válsága felboríthatja az erőviszonyokat. 

EL: favorittá vált az Astra

Miközben az Európa Liga utolsó selejtezőkörének első mérkőzései előtt még a Ploieşti-i Petrolul volt a még talpon maradt romániai klubok közül esélyesebb a továbbjutásra, addig a csütörtöki visszavágókat már a Giurgiui Astra várja kedvezőbb helyzetből.

US Open: Cîrstea feléledt

Sorana Cîrstea egykori csúcsformáját idéző játékstílusban búcsúztatta 6:1, 6:1-es végeredménnyel a 45. helyen jegyzett brit Heather Watsont a US Open első körének keddi játéknapján. 

Di María a padlón lévő Manchester United játékosa

A Ligakupától csúfosan búcsúzó Manchester Unitednél folytatja pályafutását Angel Di María, aki brit rekordösszegért igazolt a szigetországba a Real Madridtól.

Bőséges a Magyarok kenyere

Bőséges a Magyarok kenyere
Bár már augusztus 20-án megsütötték a Magyarok kenyerét, a búzafelajánlások még folyamatosan érkeznek a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros (RMGE-Maros) szervezetéhez.

Nem csinálják a fesztivált: elmarad a Le Grand Picnic

Elmarad idén a Kolozsvár melletti Gorbó völgyébe szeptember 5–6-án tervezett Le Grand Picnic fesztivál – jelentették be a szervezők a rendezvénysorozat hivatalos honlapján.

Határon túli árvák adják elő az István, a királyt

Székelyföldi, csángóföldi, kárpátaljai, valamint vajdasági gyermekotthonokból érkezett, mintegy kétszáz gyerek adja elő az István, a király című rockoperát szombaton Budapesten.

Koncertek szakrális környezetben

Az elmúlt napokban három svájci helyszínen lépett fel a Szentegyházi Gyermekfilharmónia.

Titus Corlăţean és az autonómia: ki sért alapszerződést?

Titus Corlăţean és az autonómia: ki sért alapszerződést?
Sajátos érveléssel indított újabb fronton támadást a magyar önrendelkezési törekvések ellen Titus Corlăţean román külügyminiszter a Marosfőn megrendezett román nyári egyetemen.

A kultúra megszerzése öröm, nem kínos erőfeszítés

„Szabadúszó lettem, s hogy ne sokat töprengjünk azon, miért is, nagyon egyszerű a válasz: anyagi vonzatai vannak” – Beszélgetés Herman Ferenc színésszel, „közművelődési mindenessel”

EMNP, MPP: együtt vagy külön?

Ismét csak felmerült annak a szükségessége, hogy az RMDSZ-szel szemben alternatívát kínáló két kisebb párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyesüljön.

Kínos a német kormánynak a hírszerzés lelepleződése

Kínos a német kormánynak a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) amerikai és török lehallgatási, megfigyelési műveleteinek lelepleződése.

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten
A Ferrari márka játszotta a fő­szerepet a Monterey Autós­hét néven ismert kaliforniai ese­ménysorozaton. A számos veteránautós programot felvonultató fesztivál csúcspontja a Pebble Beach Concours D’Elegance szép­ségverseny.

Kicsi, de érett Fabia

A Škoda idén eddig rekordot rekordra halmoz, a cseh gyártó pedig további javulásra számíthat második legnépszerűbb modellje, a Fabia teljes megújításával. Az őszi Párizsi Autószalonon bemutatkozó harmadik generáció még érettebb megjelenést kapott.

Csökken az érdeklődés az autópark-felújítási program iránt

Az érdeklődés drasztikus visszaesése miatt ismét az autópark-felújítási program felfüggesztését kéri a Gépjárműgyártók és Forgalmazók Szövetsége, de Korodi Attila szerint jövőre is elindítják a programot.

Oroszország betiltja az autóimportot is?

Oroszország kész további importkorlátozásokat bevezetni, egyebek között akár gépjárművekre is, ha az Egyesült Államok és az EU újabb szankciókat léptet életbe ellene.

Képzelt betegség és öndiagnózis

Képzelt betegség és öndiagnózis
Ha valakinek fáj a feje, és azonnal keresgélni kezd a betegséggel kapcsolatban a világhálón, majd rövidesen megállapítja magáról, hogy agydaganata van, akkor lehet, hogy valójában cyberchondriában szenved. 

Aki lefogy, boldogabb lesz?

A túlsúllyal együtt élni nehéz, de komoly küzdelemmel jár a fogyás is – csakhogy az ember reméli, ha eléri a kitűzött célt, minden jobbra fordul.

Megőrizni a nyár illatait és ízeit

A nyár ízeinek konzerválására rengeteg módszer létezik. A gyümölcsökből lekvár vagy kompót készül, míg a zöldségek jelentős része savanyúság formájában őrzi meg a nyarat.

Idén korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkezett a globális túlfogyasztás napja: 2014-ben alig több mint nyolc hónap alatt használta el a Föld lakossága az egy évnyi erőforrás-mennyiséget.

Jubileumi Mária-év lesz Csíksomlyón

Jubileumi Mária-év lesz Csíksomlyón
„Oltalmad alá futunk” mottóval jubileumi Mária-évet hirdetnek a csíksomlyói kegytemplomban a Szűz Mária-szobor ötszázadik évfordulója alkalmából.

Kálvini idők a kincses városban

Sepsiszentgyörgyön mutatták be először, a héten pedig a Kolozsvári Magyar Napokon is kiállították azt a gyűjteményt, amely Kálvin Jánosnak állít emléket. 

Átszervezték a segélyszolgálatot

Átszervezték a három éve működő Telefonos Szeretetszolgálatot. Maros megyében a 0265–555555-ös számot csütörtökönként 15 és 20 óra között tárcsázhatják a krízishelyzetben lévők.

Javában zajlik a Farkas utcai templom felújítása

Javában zajlik a kolozsvári Farkas utcai református templom felújítása: jelenleg az oromfal megerősítésén, külső és belső falak javításán dolgoznak. 

Veszteségek az orosz embargó miatt

Veszteségek az orosz embargó miatt
Óriási veszteségeket könyvelnek el a romániai termelők amiatt, hogy Oroszország importtilalmat rendelt el az Európai Unió tagállamaiból származó gyümölcsre és zöldségre – hívta fel a figyelmet az Országos Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége.

Nagy Tamás: növekednek az uniós támogatások

Fokozatosan növekedni fog a gazdáknak járó európai uniós támogatások mértéke az elkövetkező öt évben – tájékoztatta a háromszéki gazdákat Nagy Tamás, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, korábbi államtitkár.

Segélyt kérnek a károsultak

Kártérítést követelnek a mezőgazdasági minisztériumtól azok a gazdák, akik a szélsőséges időjárás miatt jelentős veszteséggel fogják zárni a termelési évet. 

Rendkívül gyenge idényt zártak a méhészek

Rendkívül gyenge az idei méztermés: a gyűjtési idény befejeződött, ám az éves átlagmennyiség csak húsz százalékát tudták megtermelni a méhészek. 

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Bárhogy is pászítgatják a legutóbbi körben uniós tagsághoz jutott országokra a klasszikus EU-s időkben hozott szabályokat, valahol mindig szorító, szűk vagy éppen lötyögős a méret.

Varga László

Rájár a rúd az erdélyi könnyűzenei fesztiválokra: a Félsziget után most a Le Grand Picnic szervezői is bejelentették, hogy anyagi források híján a rendezvény idén elmarad.

Molnár Judit

Jogi végzettségéhez és közjogi méltóságához képest a miniszterelnök, enyhén szólva, jó nagy furcsaságot mondott.

Páva Adorján

Nincs elég palántája a marosvásárhelyi kertészetnek ahhoz, hogy a főtéren pompázó virágórán magyarul is kirajzolódjon a város neve.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  18 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  23 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  23 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4008 RON
1 USD 3.3329 RON
1 GBP 5.5311 RON
100 HUF 1.4024 RON
1 XAU 138.0276 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL