Krónika Online
2015. július 7., kedd; Ma Appolónia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Görög nem a megszorításokra

  Görög nem a megszorításokra

  Görögország kedden újrakezdheti a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel, miután a „nem” szavazatok győzelmével zárult referendum eredményének ismeretében az Eurócsoport közölte, új javaslatokat vár Athéntól.
 • Brüsszeli nem a cián betiltására

  Brüsszeli nem a cián betiltására

  „Az Európai Bizottság jelenleg nem látja indokoltnak a ciánalapú bányászati technológiák betiltását” – válaszolta Karmenu Vella európai biztos arra a folyamodványra, amelyben Tőkés László EP-képviselő több kollégájával együtt a ciántechnológiák betiltását kérte.
 • Felemás gyógyszerárak

  Felemás gyógyszerárak

  Szerdától ugyan átlagosan 20 százalékkal csökkent a gyógyszerek ára, a visszaesés azonban nem igazán érződik a lakosok zsebében, az intézkedés inkább az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára kedvező.

DNA-feljelentést tett Kincses Előd a reptéri bánásmód miatt

DNA-feljelentést tett Kincses Előd a reptéri bánásmód miatt
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA) fordult Kincses Előd ügyvéd az őt a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtéren ez év május 2-án és 12-én ért sérelmek miatt.

Kisrégiós oktatásfejlesztés – Kovács Péter: függetlenedni kell Bukaresttől

Kisrégiós stratégiákkal próbál választ adni a helyi oktatási igényekre az RMDSZ, a pedagógusokkal és az egyházakkal közösen kidolgozott cselekvési tervek fő célja, hogy minden magyar gyerek anyanyelvén tanulhasson – hangsúlyozta Kovács Péter.

Kommunikálni tanulnak a pedagógusok

Az óvónők és tanítók számára szervezett tanfolyammal és a népművészeti képzésekkel vette kezdetét hétfőn az idei Bolyai Nyári Akadémia (BNYA).

Tetemes bírságot kapott favkiágás miatt a nagyváradi városháza

Negyvenezer lejes bírságot kell kifizetnie a nagyváradi városházának, mivel a megyeszékhely főterének felújítási munkálatai alkalmával kivágták az akácfákat.

PSD: nincs gond Pontával

PSD: nincs gond Pontával
Nem esett szó a térdműtéte óta Törökországban lábadozó Victor Ponta miniszterelnök esetleges lemondásáról – jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai koordinátora. 

Az amerikai ügyvivő a többnemzetiségű Romániáról

A többnemzetiségű Románia értékeire hívta fel a figyelmet Dean Thompson. 

Vádemelés a CNA elnöke ellen

Vádat emelt pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Laura Georgescu, az Országos Audiovizuális Tanács elnöke, Narcisa Iorga korábbi CNA-tag, Viorel Hrebenciuc volt PSD-s képviselő és Gheorghe Ştefan, Piatra Neamţ volt polgármestere ellen.

Újabb restitúciós panamagyanú Bukarestben

Előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti táblabíróság Horia Simu üzletembert, akit azzal gyanúsítanak, hogy vesztegetés útján jutott kárpótláshoz.

Chişinăui nagygyűlés az egyesülésért

Chişinăui nagygyűlés az egyesülésért
Egyes bukaresti sajtóorgánumok szerint több tízezren, mások szerint ötezren vettek részt azon a vasárnap délutáni chişinăui nagygyűlésen, amelyen Moldova és Románia egyesülését követelték.

Rövidülnek a magyar menekültügyi eljárások

A menekültügyi eljárások rövidítéséről döntött hétfőn a budapesti parlament. A képviselők az államhatárról szóló törvényt is módosították.

Ecuadorba érkezett Ferenc pápa

Megérkezett dél-amerikai körútja első állomására, Ecuadorba Ferenc pápa.

Magyar honvédek emlékezete Moldovában

Az 1945–48 között Moldovában meghalt magyar hadifoglyoknak és polgári áldozatoknak állítottak Chișinăuban emlékművet, amelyet Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter Viorel Cibotaruval, a moldovai védelmi tárca vezetőjével együtt avatott fel pénteken.

Şerbănescu a Krónikának: sántít a hitelezők érvelése

Şerbănescu a Krónikának: sántít a hitelezők érvelése
Kérdés, hogy a görögök most mihez kezdenek. Függetlenedni akarnak, vagy az eurozóna tagja akarnak maradni? Mert függetlennek és eurózónatagnak maradni egyszerre nem lehet – értékelt a Krónika megkeresésére Ilie Şerbănescu makrogazdasági elemező.

Közpénzből javítják az új nagyszebeni sztrádát

Közpénzből fizetik a dél-erdélyi autópálya Nagyszeben és Szászváros közötti szakaszának javítási munkálatait, holott ezt a garanciavállalás alapján a kivitelezőnek kellene állnia. 

Büdzséje négyszeresére lenne szüksége az idén nyereséges CFR-nek

A Román Vasúttársaság (CFR) becslése szerint idén 17,4 milliárd lejt kellene befektetni a vasúti infrastruktúrába.

Ponta félti az ország gazdasági függetlenségét

Az adótörvénykönyvet politikai konszenzus mellett fogadta el a parlament, és széles körű konzultáció előzte meg, ám a „gazdasági függetlenségünk ellenségei” bármire készek, hogy blokkolják az intézkedéseket – jelentette ki Victor Ponta kormányfő.

Magyarfenesről Kassák nyomában – Londonig gyalogol Bartha Ernő

Magyarfenesről Kassák nyomában – Londonig gyalogol Bartha Ernő
Gyalog indul Londonba Bartha Ernő szobrászművész, hogy rendezze azoknak a nagy méretű szénaszobrainak a sorsát, amelyek a londoni olimpiai játékokkal egy időben tartott kulturális olimpiára kerültek a brit fővárosba.

Kérdés a kérdésben – Újra összeállt Nagykárolyban a SPOT társulat

Ismét összeállt Nagykárolyban a SPOT független színházi társulat, amely ezúttal a budapesti k2 Színház művészeit, valamint marosvásárhelyi, kolozsvári, nagykárolyi, budapesti és szabadkai ifjú színészeket foglal magában.

Újabb elismerésre esélyes Nemes Jeles László filmje

Nemes Jeles László Saul fia című, Cannes-ban díjazott alkotását és Alexander Nanau román–magyar–német koprodukcióban készült Totó és nővérei című filmjét is jelölték a 2015-ös Lux-díj tíz elődöntős filmje közé. 

Az olasz muzsikára koncentrálnak a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon

Az olasz régizene a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei fő témája, az idei mottó pedig: „La bella musica italiana”.

Válságos helyzetben az ASA – Dan Petrescut Kínába csábítják

Válságos helyzetben az ASA – Dan Petrescut Kínába csábítják
Romba dőlhet minden, amit a nyár folyamán felépítettek a Marosvásárhelyi ASA-nál: zárolták a klub számláit, Dan Petrescu vezetőedző kínai ajánlatot mérlegel, a játékosok sorsa pedig szintén kérdésessé vált.

A Szuperkupában is elpáholta a Fradi a Vidit

A Magyar Kupa-győztes Ferencváros 3-0-ra legyőzte a bajnok Videotont a labdarúgó-Szuperkupáért kiírt vasárnap esti összecsapáson Székesfehérváron.

Nem szerzett olimpiai kvótát a magyar öttusa-válogatott a berlini vb-n

A várakozástól elmaradva egy bronzéremmel, olimpiai kvóta nélkül fejezte be szereplését a magyar válogatott a berlini öttusa-világbajnokságon.

Amerikai arany a női futball-vb-n – Kifütyülték a FIFA-küldöttséget

A legutóbb ezüstérmes Egyesült Államok csapata nyerte meg a Kanadában rendezett női labdarúgó-világbajnokságot: a vasárnapi döntőben 5:2-re legyőzte a címvédő Japán együttesét.

Különleges technika, küldetéses tudat – Csontváry-kiállítás a budai Várban

Különleges technika, küldetéses tudat – Csontváry-kiállítás a budai Várban
Megnyílt a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató kiállítás a budai Várban vasárnap este. A Honvéd Főparancsnokság felújított épületében megrendezett tárlaton Csontváry csaknem 100 festménye és grafikája látható,

Parádé Fúvós Fesztivál a váradi Holnaposok előtt

Harmadik alkalommal szervezik meg Nagyváradon július 10–12. között a Parádé Fúvós Fesztivált.

Több ezer székely leány és legény a csíksomlyói Nyeregben

Összesen 2255, népviseletbe öltözött székely leányt és 1064 székely legényt regisztráltak a szervezők a szombaton megszervezett Ezer Székely Leány Napja nevű rendezvényen, a csíksomlyói Nyeregben.

Jazz in the Park: koncertélmény fűben ülve

Hétvégén csúcsára ért a dzsesszláz a kolozsvári Sétatéren, a 3. Jazz in the Park fesztivál keretében. A szervezők idén a korábbi két évhez képest nagyobb költségvetésből gazdálkodhattak, így egész múlt héten zajlottak rendezvények az ingyenes fesztiválon.

Amikor a hős visszaszól a szerzőnek

Amikor a hős visszaszól a szerzőnek
„Mindig magam elé képzelem az adott korosztályt, akinek írok, és hál’istennek a saját gyermekeim révén látom, melyik korosztálynak mi izgalmas, mi érdekes, mi foglalkoztatja őket” – beszélgetés Berg Judit magyarországi íróval meséről, olvasóról.

Európa önvédelme

Február közepén a világsajtóban arról írtak, hogy az Iszlám Állam azt tervezi, Líbiából menekülteknek álcázott harcosokat küld a Földközi-tengeren keresztül Dél-Európába, hogy ámokfutást rendezzenek. 

Választási törvény: mindenkinek jó

Az erdélyi magyar közösség számára kedvező az a fejlemény, hogy a külföldön élő román állampolgárok számára nem biztosították a levélben szavazás lehetőségét – állapítja meg a választási törvényről szóló elemzésében a Nemzetpolitikai Kutatóintézet.

Számtalan akadályba ütközik az amerikai–kubai közeledés

Az Egyesült Államok és Kuba bejelentette, hogy július második felében újra megnyitják nagykövetségüket a másik fővárosában.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Emlékezetes elmegyakorlatok

Emlékezetes elmegyakorlatok
Sokszor előfordult, hogy az ember letette valahol a kulcsát vagy a mobiltelefonját, és nem jutott eszébe, hová? Vagy egy idegen nyelvű szó sehogy sem akar megragadni a fejünkben, pedig már vagy hússzor elismételtük? 

Kellemessé teszik az irodát a növények

Néhány szál virág is elegendő lehet ahhoz, hogy az iroda barátságosabbnak tűnjön, a növények ugyanis melegebbé, kellemesebbé hangolják a környezetet, segítik a jó munkahelyi klíma kialakulását, ami a teljesítmény hatékonyságára is erősen kihat.

Hogyan tanulnak meg a babák félni a mélységtől?

A csecsemőkben annak következtében alakul ki a mélységtől való félelem, hogy tapasztalatokat szereznek a környezetükhöz viszonyított mozgásukról. 

Leves, sütemény, fagylalt meggyel

Meggyleves, isteni meggyes lepény, joghurtos-meggyes szelet, joghurtos meggyfagylalt, kalácsfelfújt meggyel, kekszes-meggyes sütemény, meggyes-almás sütemény csíkosan.

Időseknek „SegédKeztek”

Időseknek „SegédKeztek”
Rászoruló idős személyeknek nyújtottak segítséget, illetve közösségi épületeknél (templom, közösségi ház, kultúrotthon) kalákáztak a SegédKezek kalákatábor résztvevői.

Boldogasszony-ünnep Csíksomlyón

Csütörtökön volt Sarlós Boldogasszony napja, a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe. A kegyhely a pünkösdi búcsúról vált világszerte ismertté, a templom eredeti búcsúünnepe azonban július 2., Sarlós Boldogasszony ünnepe.

Napirenden a keresztényüldözések

A világ különböző részein tapasztalható keresztényüldözésről tartott konferenciát szerdán az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú, néppárti frakciója.

Zarándokház épül a Mária-úton

Zarándokház épül a közép-európai kegyhelyeket összekötő, az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig tartó Mária-úton, Nyírszőlősön.

Cseresznyedömping a piacokon

Cseresznyedömping a piacokon
A kedvező időjárásnak köszönhetően minőségét és mennyiségét tekintve is a vártnál jobb cseresznyetermésről számolnak be idén a romániai gazdák. Jelenleg tele vannak a piacok az ízletes gyümölccsel, kilogrammjáért 6–8 lejt kérnek az eladók. 

Turizmus a szőlősben – Összefogásra biztatja a termelőket a károlyi elöljáró

Együttműködésre és közös turisztikai csomagok kidolgozására ösztönzi a nagykárolyi szőlőtermesztőket Kovács Jenő polgármester.

Magyar gazdák fóruma

A Kárpát-medencében tevékenykedő magyar gazdák együttműködésének és összefogásának megfelelő szervezeti keretet biztosítana az a gazdafórum, amely a múlt hétvégén a szlovéniai Lendván ülésezett.

A tejkvótarendszer megszűnése után is követik a termelési adatokat

Bár április elsejétől megszűnt az uniós tejkvótarendszer, a gazdáknak továbbra is követniük kell a termelési adatokat, melyekről részletes kimutatást kell készíteni – hívta fel a figyelmet Váncsa Rozália. 

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Történetének legmélyebb válságába került az Európai Unió azt követően, hogy a görögök népszavazáson utasították el a megszorító intézkedéseket. 

Bálint Eszter

Olyan autópálya-szakaszok megvalósíthatósági tanulmányaira költ eurómilliókat a Ponta-kormány, amelyek megépítése nem is szerepel a közlekedésfejlesztési stratégiában.

Molnár Judit

Újabb gumicsontot vetettek felszínre a hazai tanügy zsigeri rákfenéinek kezelése helyett ilyesmiket fel-feldobó, majd elnyelő hullámok.

Balogh Levente

Románia egyre kiemelkedőbb stratégiai fontossággal bír a Nyugat és Oroszország közötti konfliktusban.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  33 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  36 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  33 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  35 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  35 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  22 C°
  MAX:
  38 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  38 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  35 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  35 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  38 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  35 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  37 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  36 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  38 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
 • Brassó

  MOST
  Elszórtan felhős
  31 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4810 RON
1 USD 4.0816 RON
1 GBP 6.3237 RON
100 HUF 1.4187 RON
1 XAU 153.1760 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL