Krónika Online
2016. május 4., szerda; Ma Mónika, Flórián napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Egyfordulós marad a polgármester-választás

  Egyfordulós marad a polgármester-választás

  Elhárította az állásfoglalást a bukaresti alkotmánybíróság szerdán a tavaly elfogadott önkormányzati választási törvény azon cikkelye ügyében, amelynek alapján június 5-én egyfordulós polgármester-választást készülnek tartani az országban.
 • „Sofőrbarátabb” KRESZ-t sürgetnek

  „Sofőrbarátabb” KRESZ-t sürgetnek

  Csökkenne a balesetek száma és a forgalmi dugók kialakulásának az esélye, ha településeken belül csak indokolt esetben lenne érvényes az óránkénti 50 kilométer alatti sebességkorlátozás – állítja Márton Árpád, aki a törvény módosítását próbálja elérni.
 • Jogi vita a közvagyonná nyilvánított székely zászló miatt

  Jogi vita a közvagyonná nyilvánított székely zászló miatt

  A közigazgatási bíróság dönthet a Kovászna megyei önkormányzati képviselő-testület által közvagyonná nyilvánított székely zászló sorsáról, miután a prefektus bejelentette, jogorvoslatot kér az adomány elfogadásáról szóló határozat kapcsán.

Sétálóhellyé válnak a szentgyörgyi városmag udvarai

Sétálóhellyé válnak a szentgyörgyi városmag udvarai
Az új sepsiszentgyörgyi főtér kialakítása után a belső városmagot is megnyitják a járókelők előtt.

Cselekvő párt lenne az MPP

Székelyudvarhelyen mutatta be kedden megyei tanácsosjelölt-listáját a Magyar Polgári Párt (MPP), melyet az utolsó pillanatban is módosítaniuk kellett.

Bemutatkozott a független csíkszeredai polgármesterjelölt

Élete első sajtótájékoztatóján mutatkozott be kedden Engelhardt Róbert.

Eseménynaptárt készített a Kolozsvári Magyar Diákszövetség

A kolozsvári magyar ifjúsági rendezvényeket összesítő, illetve népszerűsítő honlapot hoztak létre helyi fiatalok a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) által létrehozott Magyar Ifjúsági Központ kezdeményezésére. 

Victor Ponta lehet a képviselőház új elnöke

Victor Ponta lehet a képviselőház új elnöke
Victor Ponta korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnököt szeretné a képviselőház elnöki tisztségében látni Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Varga válthatja Puskást az alkotmánybíróságban

Varga Attila volt RMDSZ-es parlamenti képviselőt javasolhatja a bukaresti képviselőház az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére.

Erősebb NATO-jelenlétet szorgalmaz Johannis

Románia célja az, hogy megerősítsék a katonai szövetség jelenlétét az országban.

Az újságírók is különnyugdíjra jogosultak

Kihirdette Klaus Johannis azt a parlament által néhány hete megszavazott, de a kormány által bírált törvénymódosítást, amely 50 százalékos nyugdíj-kiegészítést vezet be az újságírók egy része számára.

Moldovai–amerikai hadgyakorlat tiltakozásokkal

Moldovai–amerikai hadgyakorlat tiltakozásokkal
NATO-ellenes tüntetők várták azokat az amerikai páncolosokat, amelyek kedden reggel, Románia irányából léptek be a Moldovai Köztársaságba, hogy ott a moldovai hadsereggel közös hadgyakorlaton vegyenek részt.

Népszavazást tartanak Magyarországon a kötelező kvótákról

A budapesti Kúria szerint lehet népszavazást tartani a magyar kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület kedden elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat.

Potápi: a VMSZ továbbra is stratégiai partner

A magyar kormány ahogy eddig is, úgy a jövőben is stratégiai partnerének tekinti a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) – jelentette ki Potápi Árpád János.

Több száz kimentett migráns érkezett Dél-Olaszországba

Mintegy ötszáz migráns érkezett Szicília szigetére hétfőn, akiket az Olaszország és Afrika közötti Szicíliai-szorosban mentettek ki.

Brüsszel aggódik Románia gazdasága miatt

Brüsszel aggódik Románia gazdasága miatt
A parlament által nemrég elfogadott hitelcseretörvényben, valamint a helyhatósági és parlamenti választások összefüggésében tervezett közalkalmazotti béremelésben rejlő kockázatokra figyelmezteti Romániát az Európai Bizottság.

Már nincs olcsó munkaerő Háromszéken

A mezőgazdaság, a turizmus, a gyógyturizmus, a számítástech­nika, a fafeldolgozás lehetnek a Ko­vász­na megyei gazdaság kitörési pontjai – vallja Édler András.

Lassuló növekedés és súlyos kockázatok Európában

Az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság növekedése az év első negyedének mutatói alapján mérsékelt marad, a legfontosabb kereskedelmi partnerek teljesítménye mérséklődik.

Tovább csökkentek a roamingdíjak

Tovább csökkentek szombaton az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a romániai mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.

Restaurálják a Feszty-körképet

Restaurálják a Feszty-körképet
Restaurálják Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképét az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a látogatók előtt zajló munkálatok előreláthatóan augusztusig tartanak – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Akadémiai Újságírói Díj a Korunk főszerkesztőjének

Az MTA Elnöksége Akadémiai Újságíró Díjban részesítette Kovács Kiss Gyöngyöt.

Az összes erdélyi kőszínház képviselteti magát Kisvárdán

Huszonöt színdarabot és egy gálaelőadást láthat a közönség a június 17. és 25. között huszonnyolcadik alkalommal megrendezendő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, amelyen valamennyi erdélyi magyar kőszínház fellép.

Cannes-ban adnak ízelítőt a Dragomán-regényből készült brit filmből

A májusi cannes-i filmfesztivál alatt zajló vásáron bemutatnak egy részletet a Dragomán György A fehér király című regénye nyomán forgatott brit filmből.

Előzetesben marad Cherecheș – Költözik a négyes döntő

Előzetesben marad Cherecheș – Költözik a négyes döntő
Lemondta a női kézilabda-Román Kupa négyes döntőjének megrendezését Nagybánya polgármesteri hivatala, ezért a későbbiekben kijelölendő semleges helyszínen, a sportági szövetség (FRH) lesz a szervezője a május 19-20-án esedékes tornának.

Simeone szerelmes a BL-döntőbe jutó Atlético játékába

A Bayern München vezetőedzője, Josep Guardiola próbálta leplezni csalódottságát azután, hogy futballcsapata nem jutott be a Bajnoki Ligája fináléjába, annak ellenére, hogy az elődöntő keddi esti visszavágóján hazai pályán 2-1-re nyert az Atlético ellen.

Megrészegültek diadala: az Astra bebiztosította a Steaua ezüstérmét

„Még részegen, ötven pezsgő és hét láda sör után is legyőztük őket" – hangzott el Marius Șumudică edző giurgiui futballcsapata öltözőjében. 

Csodát tett a Leicester az angol futballbajnokságban

A szezon elején még ötezres szorzóval szerepelt a Leicester City végső győzelme a fogadóirodáknál, most viszont már fizethetik a horribilis összegeket. 

Klein Dávid feljutott az Annapurna csúcsára

Klein Dávid feljutott az Annapurna csúcsára
Klein Dávid a magyarok között elsőként oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül elérte a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsát nepáli idő szerint vasárnap kora délután – közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég.

Jól sikerült a szejkefürdői és a marosvásárhelyi majális

Többek között Szejkefürdőn és Marosvásárhelyen is tömegek majálisoztak vasárnap. Az előző napokhoz képest az időjárás is kedvezett a szabadtéri programoknak.

Rendhagyó koreográfiák a Tranzit Házban

Két táncos produkciót tekinthetett meg a kolozsvári közönség a tánc világnapján, április 29-én a Tranzit Házban.

Erdélyben is válogat az X-Faktor

Erdélyben keres tehetségeket az X-Faktor tehetségkutató május elején. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb magyarországi műsorának szerkesztői Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában várják a vállalkozó szellemű énekeseket.

A szabad színházban minden szabály áthágható

A szabad színházban minden szabály áthágható
„Mindenevő vagyok. Eleinte leginkább a görögök érdekeltek, majd Shakespeare, most elsősorban Csehov. Csodálatos világ a Csehové, most, a Három nővér rendezése kapcsán döbbentem rá” – beszélgetés Balogh Attila rendező-színésszel.

Nincs Orbán Viktorunk

Beindult Erdélyben a kampány. Egyesek a saját bőrükön érzik, hogy „ki mint vet, úgy arat”. Hiába figyelmeztették az RMDSZ vezetőit, hogy amit művelnek, az nem nevezhető érdekvédelmi munkának, legfennebb a magyar szavazatok áruba bocsátásának, senki sem hallgatta meg őket.

Európa közvetlen ellenségei

Barack Obama elnök meglátogatta a 90 éves angol királynőt, aztán „átugrott” a németekhez, hogy utolsó nagy feladatát teljesítse. Angela Merkel tárt karokkal várta a vendéget, aztán a puszilózás után felavatták a világ legnagyobb kapitalista „cécóját”.

Donald Trump hipnotizálja a médiát

Az öt amerikai államban tartott keddi előválasztásokon mindenütt csúfosan leszerepelt republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz a sajtót tette felelőssé a saját vereségéért és vetélytársa, Donald Trump sikeréért.

Béke önmagunkkal és a világgal

Béke önmagunkkal és a világgal
Nemrég jelent meg Albert Ildikó csíkszeredai klinikai szakpszichológus Szókratész védőbeszéde című kötete a felvidéki Ab-Art könyvkiadó gondozásában. A kötet a szerző rövid írásait tartalmazza, amelyek korábban már olvashatóak voltak a Facebookon.

Az édesanyákat ünneplik május első vasárnapján

Az anyák napját világszerte számon tartják és ünneplik, a különböző országokban eltérő időpontokban. Magyar nyelvterületen minden évben május első vasárnapján köszöntik fel az édesanyákat, idén ez május 1-jére esik.

Súlyos betegségeket kivédő vakcinák

A WHO adatai szerint a világon ötből egy gyermek nem kapja meg a megfelelő védőoltásokat. Jó hír viszont, hogy Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és a rubeola teljes felszámolásához. 

Gyorsan elkészíthetők az ízletes tavaszi fogások

Póréhagymaleves, spárgás-póréhagymás csirke, tavaszi tarhonya, spenótos serpenyős csirke, sóskaleves tojással.

A zarándokút maga a kapcsolat

A zarándokút maga a kapcsolat
Van, aki még sosem ment gyalog Csíksomlyóra, de kívánkozik. Van, aki el sem tudja képzelni, milyen lenne a pünkösd, ha otthon kellene maradnia. Mert a gyalogos zarándokút élménye semmihez sem hasonlítható, semmivel sem pótolható.

Közel-keleti veszély: segítségre várnak a keresztény közösségek

Az Európai Uniónak helyben humanitárius segítséget kell nyújtania a közel-keleti térségnek, hogy lakóhelyükön megmaradjanak a keresztények, és fennmaradhasson a régió kulturális és vallási sokszínűsége – mondta Hölvényi György.

Felszentelésre vár a felszegi istenháza Gyergyószentmiklóson

Az utolsó simítások zajlanak Gyergyószentmiklóson, a felszegi templomnál, az istenházát vasárnap, május elsején 17 órakor szentelik fel.

Főhajtás Szent László előtt: állandó kiállítás a váradi vártemplomban

Állandó kiállítás nyílt Szent László királyról a nagyváradi vártemplomban.

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben
Az elmúlt napok hajnali lehűlései miatt jelentős kár keletkezhetett a székelyföldi gyümölcsösökben. Leginkább a csonthéjasok szenvedhették meg a fagyokat.

Nem haladnak a kifizetésekkel

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetőit hívta meg április 26-ai, keddi ülésére a szenátus mezőgazdasági bizottsága, hogy a területalapú támogatások helyzetét és a kifizetések késéseinek okait tisztázzák az ügynökség képviselőivel.

Agrárkamarák magánkézben?

Hamarosan a parlament elé kerülhet a magán-agrárkamarák létesítésére vonatkozó jogszabálytervezet, amely a beterjesztő, Cornel Stroescu szerint új lehetőségeket nyithat a kisgazdák számára.

Felgyorsítja a szövetkezést a Covalact okozta válság

A gazdák összefogásra való buzdításával keres gyors és hatékony megoldást a felső-háromszéki tejtermelők problémáira a Kovászna megyei agrárkama­ra. 

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Miközben Angliában hihetetlen futballcsodaként élik meg egy kiscsapat bajnoki címét, Romániában nyammogva emésztgetik, hogy új klub iratkozott fel az aranyérmesek dicsőséglistájára.

Rostás Szabolcs

Két legyet ütöttek egy csapásra a bukaresti törvényhozók, amikor áprilisban megszavazták az újságíróknak járó nyugdíj-kiegészítésről szóló törvénymódosítást.

Molnár Judit

Miután választási csalás miatt jogerősen két év felfüggesztettre ítélték a szocdemek vezetőjét, a párt legfelsőbb szintjén kitört a kakasviadal.

Balogh Levente

Bár már megfordult a fejemben a pályamódosítás gondolata, a tömeggyilkosi pályafutás még nem jutott eszembe.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Helyenként felhős
  16.8 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Helyenként felhős
  14.8 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  21.4 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Elszórtan felhős
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  21 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
 • Arad

  MOST
  Helyenként felhős
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  19.9 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  10 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
 • Szeben

  MOST
  Elszórtan felhős
  12 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4919 RON
1 USD 3.9101 RON
1 GBP 5.6609 RON
100 HUF 1.4352 RON
1 XAU 160.5920 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL