Krónika Online
2014. november 25., kedd; Ma Katalin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vita tárgya a helyi választottak mandátum-korlátozása

  Vita tárgya a helyi választottak mandátum-korlátozása

  Megosztja az elöljárókat a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet, amely megtiltja a polgármestereknek, a helyi és megyei tanácsosoknak, illetve a megyei tanácselnököknek, hogy két mandátumnál többször tisztséget vállaljanak.
 • Johannisról mesélnek a szebeni magyarok

  Johannisról mesélnek a szebeni magyarok

  Egészen másnak ismerik a nagyszebeni magyar közösség képviselői Klaus Johannist, mint ahogy a szász politikust az RMDSZ felső vezetése festette le az államfő-választási kampányban.
 • Homály fedi a 2015-ös büdzsét – Adóemelések jöhetnek

  Homály fedi a 2015-ös büdzsét – Adóemelések jöhetnek

  Bár legkésőbb november 15-éig be kellett volna terjesztenie a kormánynak a parlament elé a 2015-ös évi állami költségvetés tervezetét, egyelőre semmit sem tudni az elképzelésekről és a sarokszámokról.

Régi-új székhelyén, a felújított Szarvas fogadóban a károlyi önkormányzat

Régi-új székhelyén, a felújított Szarvas fogadóban a károlyi önkormányzat
Hétfőtől a nagykárolyi önkormányzat ismét régi székházában, a felújított Szarvas fogadóban működik, melyhez a magyar történelemírás számos eseménye kötődik.

Kétlépcsős lesz a béremelés a tanügyben

Két lépcsőben összesen tízszázalékos béremelést helyezett kilátásba a pedagógusoknak Remus Pricopie oktatási miniszter, aki szerint az intézkedés fedezetét beillesztik majd a körvonalazódó jövő évi költségvetésbe.

Mozgósít a polgári párt

A Magyar Polgári Párt (MPP) november 29-ei sepsiszentgyörgyi megmozdulása „összmagyar ügy" – jelentette ki Gálfi Árpád.

Nem készül el a felcsíki ülepítő

Már szinte biztos, hogy idén nem lesz üzemképes a Csíkmadaras határában több éve épülő derítőállomás. Az öt felcsíki községet kiszolgáló létesítmény befejezéséhez ígért 800 ezer lejes kormánytámogatás még nem érkezett meg.

Ponta-ellenes puccs készülhet a PSD-ben

Ponta-ellenes puccs készülhet a PSD-ben
Rendkívüli kongresszus összehívását szorgalmazza Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke az elvesztett államfőválasztást követően.

Felfüggesztett börtön Pál Árpád volt RMDSZ-es honatyának

Alapfokon három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság Pál Árpád volt Hargita megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőt összeférhetetlenség miatt.

Cáfolja Antal István képviselő az ANI jelentését

Cáfolja Antal István RMDSZ-es képviselő, hogy összeférhetetlenség állt volna fent az esetében, ahogy azt az ANI állította.

Felfüggesztették az ügyészi karból Bicát

Felfüggesztette az ügyészi karból a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály korrupcióval gyanúsított vezetőjét a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács.

A NATO-csatlakozás Ukrajna célja

A NATO-csatlakozás Ukrajna célja
Aláírták a koalíciós megállapodást az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok, és a megállapodásban rögzítették Ukrajna csatlakozási szándékát a NATO-hoz – jelentette pénteken a kijevi média.

A Máért támogatja az erdélyi magyar jogköveteléseket

A Magyar Állandó Értekezlet tagjai támogatják az erdélyi magyarság azon törekvéseit, hogy nemzeti és közösségi szimbólumait, a magyar és a székely zászlót szabadon, minden kötöttség nélkül használhassa – áll a Máért zárónyilatkozatában.

Orbán: elakadt az EU-projekt, új Európa-politika kellene

Orbán Viktor miniszterelnök szerint „a projekt, amit Európai Uniónak nevezünk, elakadt”, ezért a kormányfő megújult Európa-politikát tart szükségesnek.

Ipsos: kevesebb fideszes, több bizonytalan

Csökkent az elmúlt hónapban a Fidesz tábora, és érzékelhetően bővült a bizonytalanok csoportja.

Túl olcsó a székely pityóka az orosz importtilalom miatt

Túl olcsó a székely pityóka az orosz importtilalom miatt
Az uniós agrártermékekre bevezetett orosz importtilalom következményeként csak veszteségesen, a termelési költség körüli áron tudják értékesíteni a burgonyát a székelyföldi gazdák.

Közeledő álláspontok a Covalact-ügyben

Az árvita megoldásában reménykednek a Szarvasmarha-tenyésztők Hargita Megyei Egyesületének képviselői, miután a hét végén sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük a sepsiszentgyörgyi Covalact Rt. illetékeseivel.

Ötszörös ingatlanadó a hanyag tulajdonosoknak?

Akár ötször magasabb adót fizethetnek a jövőben mindazok a tulajdonosok, akik nem újítják fel leromlott állagú ingatlanjukat.

Romániai sztrádaszakaszokért fizet az Európai Bizottság

Két, már megépült romániai autópálya-szakaszra fordított beruházás költségeinek az átvállalásáról döntött az Európai Bizottság.

Könyv és kávé házassága – Új boltot nyit Kolozsváron a Koinónia Kiadó

Könyv és kávé házassága – Új boltot nyit Kolozsváron a Koinónia Kiadó
Jelenleg csaknem hatvan erdélyi és magyarországi kiadó köteteit, mintegy háromezer címet, illetve minőségi, harmadik hullámos kávékülönlegességeket kínál a Koinónia Kiadó új üzlete, a Kolozsvár belvárosában lévő Koffer.

Kolozsvári magyar színészek is játszanak Marian Crişan új filmjében

Kolozsvári magyar színészek is játszanak Marian Crişan harmadik nagyjátékfilmjében, a Horizontban (Orizont), amelyet most forgatnak Ioan Slavici klasszikus novellája, A szerencsemalom (Moara cu noroc) alapján. 

Diktatúra, korrupció és békaember a Nagyváradi Könyvmaratonon

Nem csajozni, hanem szekuritátés kihallgatáson helytállni tanult 12 éves korától édesapjától Dragomán György marosvásárhelyi származású író.

Kutatómunka a frontvonalon – Az erdélyi tudományosságot ünnepelték

Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek címmel szervezte meg az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) a magyar tudomány napja Erdélyben című rendezvényét Kolozsváron a hétvégén.

Könnyes búcsút vett a CFR-től a Győrbe távozó Miriuță

Könnyes búcsút vett a CFR-től a Győrbe távozó Miriuță
„Ez volt az utolsó mérkőzésem” – jelentette be immár hivatalosan is távozását Vasile Miriuță, a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának vezetőedzője a vendég Iași ellen 4-0-ra megnyert bajnoki találkozót követően. 

Győzelemmel hangolt Győr az Eb-re

A svéd Savehof elleni sima, 35-25 arányú győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel zárta a Bajnokok Ligája csoportkörét a címvédő Győri ETO női kézilabdacsapata, így a maximális nyolc pontot viszi magával a középdöntőbe.

Pontvesztés után várja a HSC a Brassó elleni rangadót

Miközben a Brassói Corona férfi jégkorongcsapata kiütéses, 7-1 arányú győzelmet aratott a Debrecen ellen, addig a Csíkszeredai HSC továbbra sem találja a siker felé vezető utat. 

Hamilton másodszor lett a Forma–1 világbajnoka

Lewis Hamilton könnyedén versenyezve döntötte el a Forma–1-es világbajnoki cím sorsát.

Megosztja az erdővidékieket egy baróti lány szereplése a Való Világban

Megosztja az erdővidékieket egy baróti lány szereplése a Való Világban
Megosztja az erdővidékieket egy baróti lány szereplése a Való Világ című magyarországi tévéműsorban. Kosza Edina az első erdélyi, aki bejutott az RTL II csatornán sugárzott valóságshowba. 

Csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hétfőre virradóra a Szojuz űrhajó, amely három asztronautát, köztük egy olasz nőt szállított a Föld körül keringő űrbázisra. Az űrhajó gyorsított üzemmódban csatlakozott az ISS-hez.

Legendavadászat Háromszéken

Háromszéki legendákra „vadászik” a Székelyföldi Legendárium csapata – a keresésbe bevonják a gyerekeket is. A legügyesebb legendavadászok ajándékcsomagban részesülnek. 

Tehetséges udvarhelyi zenészpalántáknak gyűjtenek

Négy tehetséges zenészpalánta megsegítéséért rendeznek adománygyűjtő koncertet a héten.

Biankó csekk a magyaroktól

Biankó csekk a magyaroktól
A romániai magyarok többsége annak ellenére szavazott Klaus Johannisra az államfőválasztáson, hogy a jobboldal jelöltje semmit sem ígért a kisebbségeknek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a napokban Kántor Zoltán.

A szív egyéni zenéje – Interjú Chico Freeman amerikai dzsesszzenésszel

„A mai fiatalok mindent az iskolában tanulnak, így az iskola a dzsesszt olyan akadémiai szintre emeli, mint mondjuk a klasszikus zene. Mindenki könyvből tanul, ezért mindenki ugyanazokat tanulja, ugyanazokat a sorokat játssza.”

Negyedszázada járták: „utolsó tangó” Bukarestben

ukarest, 1989 novembere. A hónap elején a művészvilág filmbemutatóra, a hónap végén az állampárt kongresszusra, a XIV. számúra készülődik. 

Facebook-forradalom

Déjà vu érzése lehetett annak, aki vasárnap este belepillantott a román hírtelevíziók közvetítéseibe: 1989 decemberét idézték a képek.

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon
Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest

Felfrissült az Audi A1 kisautó és a Q3 crossover

Újabb két modelljén végzett ráncfelvarrást az Audi: az A1 kisautó mellet a Q3 crossover frissült fel. Mindkét típus módosított hűtőrácsot, lökhárítót és fényszórókat kapott. 

Biztonságos a Tesla Model S

Hat típust tesztelt az autók biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP. Közülük az egyik nem új modell, hanem a nemrég ráncfelvarráson átesett Renault Mégane.

Újabb Audi-modell gyártása indult be Győrben

Megkezdték az Audi TT Roadster gyártását az Audi győri üzemében, ezzel az Audi Hungaria tovább szilárdítja pozícióját.

A kutya nem társ és nem gyerek

A kutya nem társ és nem gyerek
„A kutyatartó gazdák által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy házi kedvencüket gyereküknek tekintik. A kutya nem gyermek, nem társ, a kutya egy állat, és így kell őt boldoggá tenni” – szögezte le a kutyaoktatással foglalkozó Csomós József Attila.

Nyitni a társadalom felé

A hazai szakma keresztmetszetét ismertette és hiánypótló kiadványát mutatta be a 10. születésnapját ünneplő Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szerdán Kolozsváron.

Folyamatosan alakul ki a pelenkaelhagyás

Általában aggódva figyelik a szülők, hogy gyermekük mikor válik önállóvá a szobatisztaság tekintetében, latolgatják, hogy a szomszéd család, az ismerősök gyereke már szobatiszta, a sajátjuk pedig miért nem az még.

Csicseriborsó levesnek, főzeléknek, humusznak

A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió.

Törölnék a kötelező vallásoktatást

Törölnék a kötelező vallásoktatást
Az 1989-es események után a romániai lakosság egy része forradalmi sikerként könyvelte el a vallásoktatás iskolába való visszavezetését fél évszázadnyi szünet után.

Lezárult a szatmári román–magyar rehabilitációs program

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar–román program.

Idén is megszervezi a Szent Erzsébet-gyűjtést a Gyulafehérvári Caritas

Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a Szent Erzsébet-gyűjtést. Míg tavaly a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtöttek, 2014-ben az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének támogatására fordítják az adományokat.

Ezer zarándok Déva várában

Tizenhetedszer szervezte meg a magyar unitárius egyház és az ODFIE a Dávid Ferenc-emlékzarándoklatot.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége
Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

„Kitünteti” a szaktárca a hagyományokat

Az országban 13 pék- vagy húsipari termék kapta meg a hagyományos minősítést a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumtól az idén áprilistól megváltozott kritériumrendszer alapján – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

RMGE: diszkriminálják a kisgazdákat

A kormány által összeállított, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos vidékfejlesztési terv kizárja az agrártámogatási rendszerből a gazdák 97 százalékát – jelentette ki Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Székelytermék-vásár Bukarestben

Első alkalommal szerveztek székelytermék-vásárt a hétvégén Bukarestben a fővárosi Balassi Intézet udvarán, a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kezdeményezésére.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Nemcsak a választóik egy részével, immár egymással sem találják a közös hangot az RMDSZ vezetői.

Bálint Eszter

Hivatalosan ugyan alig egy hónap múlva avanzsál államelnökké az egy hete megválasztott Klaus Johhanis, azonban máris ígéretesnek tűnik bukaresti tevékenysége.

Molnár Judit

Az utcánk másik oldalán két hatalmas vadgesztenyesor védte-takarta a kaszárnyaépületeket, annyira, hogy esténként csak a kivilágított ablakok sejttették, hogy van ott még valami.

Balogh Levente

Románia csodájára jár a világ, miután jókora meglepetésre sikerült egy kisebbségi, német nemzetiségű jelöltet államfővé választani.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  tiszta égbolt
  0 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  -4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  -1 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  0 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  0 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  2 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
 • Arad

  MOST
  tiszta égbolt
  -2 C°
 • Temesvár

  MOST
  tiszta égbolt
  -2 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  -1 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  2 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -6 C°
  MAX:
  3 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  -1 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4347 RON
1 USD 3.5758 RON
1 GBP 5.5941 RON
100 HUF 1.4554 RON
1 XAU 137.5418 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL