Krónika Online
2016. október 28., péntek; Ma Simon, Szimonetta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Felborulhat a romániai autópiac a bélyegilleték eltörlése miatt

  Felborulhat a romániai autópiac a bélyegilleték eltörlése miatt

  Veszélybe kerülhet a roncsautóprogram, ha életbe lép a jogszabály, amellyel megszüntették a környezetvédelmi bélyegilletéket. A dílerek eközben saját szakterületükön nem várnak nagy változást, ám mindenki a használtautó-kereskedelem fellendülését jósolja.
 • Feltöltésre vár a zöldautóprojekt

  Feltöltésre vár a zöldautóprojekt

  Úgy tűnik, egyelőre hiába próbálja a kormány a roncsautóprogram keretében kecsegtető ajánlattal arra biztatni a romániai lakosságot, hogy elektromos autót vásároljon, hiszen egyelőre alig van állomás, ahol azokat fel lehetne tölteni.
 • Kövér az RMDSZ-re való voksolásra buzdítja a székelyeket

  Kövér az RMDSZ-re való voksolásra buzdítja a székelyeket

  Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös képviselő- és szenátorjelöltjeinek támogatására kérte Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Székely Nemzeti Tanácsot az SZNT szerdán Marosvásárhelyen rendezett küldöttgyűléséhez intézett levelében.

Szabadság- és igazságvágy – 1956-os emléktáblát avattak a Sapientián

Szabadság- és igazságvágy – 1956-os emléktáblát avattak a Sapientián
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc erdélyi hőseinek emlékét már nemcsak a szívek őrzik, hanem emléktáblán is tisztelegnek előttük Marosvásárhelyen. 

Fellobbannak az őrtüzek Székelyföldön

Lármafák, fáklyák, gyertyák ezreinek fellobbantásával kívánja közösségi élménnyé tenni a székelyföldi autonómia napját a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 30-án, vasárnap. 

Mile Lajos: sikeres a Petőfi-program Erdélyben

Rendkívül sikeres a Kárpát-medence szórványmagyarságának megerősítését célzó Petőfi Sándor-program az eddigi tapasztalatok alapján – jelentette ki Mile Lajos kolozsvári főkonzul csütörtökön.

Csomortányi: Szabó és Biró lépjen vissza

Szigorú feltételekhez köti az RMDSZ Bihar megyei jelöltjeinek a támogatását az EMNP. 

Johannis a nemzeti kisebbségeket méltatta

Johannis a nemzeti kisebbségeket méltatta
A tolerancia és a szabadság elengedhetetlen egy európai országban – nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja 1990-2016 című kötet bemutatóján.

Összeférhetetlenséget is felírnak Markó Attila „számlájára”

A feddhetetlenségi ügynökség szerint összeférhetetlen volt Markó Attila vezetői tisztsége az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala élén a Romániai Magyar Jogászok Egyesületében meglévő tagságával.

Amerikai illetékes: Oroszország Romániában is aktív

Oroszország minden eszközzel megkísérli érvényesíteni az érdekeit Európában, manipuláció, propaganda, gazdasági és politikai nyomásgyakorlás útján.

Alkotmányellenes a plágiumtörvény

Továbbra is az egyetemi címeket hitelesítő testület hatásköre lesz a doktori címek felülvizsgálata, miután a taláros testület megsemmisítette a jogszabályt, amely ezt az egyetemek feladatává tette volna.

Szabad az út a kanadai vízumkényszer feloldása előtt

Szabad az út a kanadai vízumkényszer feloldása előtt
Megállapodásra jutottak Belgiumban az EU és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatásáról – közölte Charles Michel belga kormányfő. Ezáltal nincs akadálya a román állampolgárokmal szembeni kanadai vízumkényszer feloldásának.

Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot

Erős földrengés rázta meg szerda este Közép-Olaszországot. Rövid idő elteltével újabb, még erősebb rezgéseket mértek Marche és Umbria tartományban.

A demokráciát és a jogállamiságot ellenőrizné az EP

Megszűnhet a román és a bolgár igazságügyi reform megfigyelését szolgáló Megfigyelési és Együttműködési Mechanizmus, miután az EP határozatban szólította fel az Európai Bizottságot (EB) egy új gyakorlat kidolgozására.

Vallónia „megfúrta" a románok kanadai vízummentességét

A hétfői tárgyalásokon nem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról vagy annak elvetéséről.

Európa legjobb ár-érték arányt kínáló úti céljai között Várad és Szeben

Európa legjobb ár-érték arányt kínáló úti céljai között Várad és Szeben
Nagyvárad és Nagyszeben is felkerült Európa legjobb ár-érték arányú tíz úti célja közé – derül ki a Trivago.ro szálláshelykereső internetes szolgáltatás által a szállodai árak és a látogatók értékelése alapján összeállított rangsorból.

Minden irányból támadják az adók és illetékek eltörlését

Nem a választások küszöbén kell felborítani a teljes adó- és illetékrendszert – jelentette ki szerdán Klaus Johannis államelnök annak kapcsán, hogy kedden a képviselőház döntő testületként elfogadta a 102 illeték eltörlését előíró törvényt.

Több tucatnyian vettek fel egymillió svájci franknál nagyobb hitelt

Máris lehetséges visszaélésekre derült fény a múlt héten a képviselőház által egyhangúlag elfogadott, a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását lehetővé törvény kapcsán. 

Eltörölték a rádióilletéket és az autók regisztrációs díját

Több mint százféle díj és illeték eltörlését hagyta jóvá kedden a bukaresti képviselőház.

Román nyelvű esszékötet a magyar kulturális identitásról

Román nyelvű esszékötet a magyar kulturális identitásról
A magyar irodalom történetét akarta elmesélni a román olvasóknak abból az alapötletből kiindulva, hogy úgy vált magyarrá, hogy megismerte a magyar irodalmi műveket – vallotta be Horváth Andor kolozsvári esszéíró, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató.

Kultúrák találkozása a szatmárnémeti színpadon

A rendszerváltás óta nem szerveztek Szatmárnémetiben olyan nagyszabású színházi eseményt, mint amilyen a november 4. és 13. közötti, nyolcadik Interetnikai Színházi Fesztivál lesz. 

Önmegértés és önazonosság az irodalomban

Létezik-e még egyáltalán közép-európai irodalom? – ezt a kérdést járta körül szerdán Temesváron az október 25. és 28. között szervezett Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (FILTM) keretében tartott konferencia.

Ellesett pillanatok, sztereotípiák – Románia első dokumentumfotó-fesztiválja Kolozsváron

Románia első dokumentumfotó-fesztiválját szervezik meg Kolozsváron október 27. és november 6. között.

Cibulkova hazaküldte Halepet a Bajnokok Tornájáról

Cibulkova hazaküldte Halepet a Bajnokok Tornájáról
Elbukta csütörtökön a Dominika Cibulkova elleni mérkőzését Simona Halep, ezért egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább a női teniszezők Szingapúrban zajló Bajnokok Tornájának Vörös csoportjából.

„Elsüllyedtek” a Váradi VSK BL-esélyei – Az OSC és az Eger hengerelt

Drasztikusan csökkentek a Nagyváradi VSK főtáblára jutási esélyei a vízilabda-Bajnokok Ligájában, miután az utolsó selejtezőkör szerda esti első meccsén ötgólos hátrányba került a Waspo Hannover elleni párharcban.

Lerótt „adósság” – Caba elégedett az SZKC szezonkezdésével

Kiállításokkal tarkított, izgalmas mérkőzésen nyert 24-23-ra a Székelyudvarhelyi KC a vendég Temesvári Poli ellen a férfi kézilabda-bajnokság hétközi fordulójában. 

Román Kupa: nehezen adta meg magát a Sepsi a Craiova ellen

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban második helyen álló Craiovának csupán a hosszabbításban sikerült 1-0-ra legyőznie a másodosztályban újonc Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t a Román Kupa tizenhatoddöntőjében. 

Négy év lóháton az ezeréves határon

Négy év lóháton az ezeréves határon
Lóháton szeretné végigutazni Magyarország ezeréves határát Gajzágó Áron, a bodoki Szellő Lovarda tulajdonosa.

Őrizetbe vették a késelő vâl­ceai diákot

Elfogták és 24 órára őrizetbe vették azt a Râmnicu Vâl­cea-i diákot, aki szerdán megkéselte osztálytársát – közölte az Ager­pres hírügynökséggel Alina Teodorescu rendőrségi szóvivő. 

Középkorú lett a bűvös kocka

Negyven éve, 1976. október 28-án kapott szabadalmi engedélyt Rubik Ernő találmánya, a bűvös kocka, amely világméretű játékőrületet indított el. 

Újabb hullámot kavar a „Bob Dylemma”

Bob Dylan hallgatása „udvariatlan és arrogáns” – állítja a Nobel-díjat kiosztó svéd akadémia egyik tagja annak apropóján, hogy az amerikai énekes, dalszerző még nem reagált nyilvánosan a jutalmazására vonatkozóan. 

Szabadságvágyók sorsközössége

Szabadságvágyók sorsközössége
Az erdélyi ’56-os eseményekről, a magyar forradalmárokkal sorsközösséget vállaló itteni fiatalok bátorságáról, a szabadságharc leverését követő megtorlásokról beszélt interjúnkban Benkő Levente történész.

Egy szál virág Nyírő Józsefnek

Hatvanhárom éve, 1953. október 16-án távozott az élők sorából Nyírő József, a székely apostol, a Corvin-koszorús író. A madridi Almudena temetőben helyezték nyugalomra. Nem örökre, hiszen a szülőföld azóta is visszavárja.

„Brazilul” élnek a paulista magyarok

A São Paulóban élő magyarok számára már nem lényeges, mint egykoron, hogy ki miért jött, esetükben nem Trianon fájdalma a meghatározó életérzés.

„Befagyott” gócok és a kettős szuverenitás

Szerte a világon napjainkban is vannak olyan megoldatlan kérdések, válsággócok és konfliktushelyzetek, amelyeknek a felszámolására irányuló erőfeszítések nem vezettek eredményre.

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás
Számtalan sportág közül válogathatnak a gyerekek és szülők, rengeteg lehetőség kínálkozik a különböző mozgásformák kipróbálására. Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak, magabiztosabbá válnak az élet minden területén.

Férfias értékek, önbecsülés, harmonikus kapcsolat

A Férfiak Klubjának alapítója, a csíkszeredai származású, Magyarországon élő Bedő Imre lesz a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia által szervezett előadás-sorozat újabb évadának első vendége.

Mindennapi feszültségoldó módszerek

Stresszkezelő képességeink optimalizálása azon túl, hogy csökkenti a hétköznapi feszültségeket, növeli viselkedésünk hatékonyságát a hétköznapi problémák és konfliktusok megoldásában, így hosszabb távon a stressz megelőzését is szolgálja.

Tökből készült töltött, rakott, fűszeres finomságok

Majoránnás töltött tök, rántott tök sütőben sütve, töltött tök kapormártással, rakott tök gombával.

A Mária-út jelenéről és jövőjéről

A Mária-út jelenéről és jövőjéről
Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária-út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezték meg az elmúlt hétvégén a VI. Mária-út konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház szolgált.

Egyházi kulturális napokat tartanak Gyimesbükkön

A templom felszentelésének és az iskola névadásának évfordulója alkalmából háromnapos programmal várják az érdeklődőket a hétvégén Gyimesbükkön. 

Csíksomlyó a római Mária-ünnepen

Közel kilencven Mária-kegy­hely, köztük Csík­somlyó küldöttsége is részt vett az elmúlt szombaton, október 8-án a Szűzanyának szentelt kegyhelyek gondozóinak találkozóján, a római Szent Péter téren.

Konferencia az erdélyi Mária-útról

Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezik meg a október 14–16. között a VI. Mária Út Konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgál. 

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél
A hét elején elkezdődött az idei mezőgazdasági idényre igényelt támogatások előlegének a kifizetése – jelentette be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója, Adrian Pintea.

Novemberben tárgyalhatnak a földtörvény szigorításáról

Leghamarabb novemberben kerülhet a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyben szigorúbb feltételekhez kötnék a külföldiek földvásárlását – jelentette be Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

Agrárvásár Ákosfalván

Pénteken és szombaton zajlik Ákosfalván a helyi önkormányzat és a Maros Megyei Tanács által szervezendő mezőgazdasági kiállítás. 

Erdélyi pálinkaügy: lesz mire koccintani újévkor?

Ígéretet kaptak az erdélyi pálinkafőzők, hogy a magyar kormány az idei év végéig hivatalos állásfoglalásban rögzíti, hogy szándékai szerint a pálinka földrajzi árujelző névhasználatát Erdélyre is kiterjesztik.  

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Ezt is megértük: a kolozsvári helyi rendőrség, valamint az ügyeletes bukaresti soviniszták az RMDSZ-nek kampányolnak.

Kiss Judit

Számtalan, a közelmúltban kitalált, ígérgetések szintjén rekedt, elindított, de útközben módosított vagy megszüntetett, működőképesnek nem bizonyuló hazai kezdeményezést lehetne felsorolni. 

Páva Adorján

„Fekete keddként” vonul be az adók és illetékek történelmébe október 25.: a bukaresti képviselőház döntéshozó kamaraként egyhangúlag megszavazta több mint százfajta közteher eltörlését.

Molnár Judit

Az utolsó métereken még összefognak a felkentek, és félretéve mindenféle acsarkodást harcolni kezdenek a szélcsend ellen.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST

  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Marosvásárhely

  MOST

 • Nagyvárad

  MOST

 • Szatmárnémeti

  MOST

  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagybánya

  MOST

  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST

  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Arad

  MOST

 • Temesvár

  MOST

 • Brassó

  MOST

  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4978 RON
1 USD 4.1238 RON
1 GBP 5.0062 RON
100 HUF 1.4543 RON
1 XAU 167.9068 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL