Krónika Online
2015. augusztus 30., vasárnap; Ma Rózsa napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Szabadon garázdálkodhatnak a vadak

  Szabadon garázdálkodhatnak a vadak

  Bár hétről hétre egyre több vadkárról szóló bejelentés érkezik a hatóságokhoz, ráadásul a medvetámadások is gyakoribbá váltak az elmúlt időszakban, a környezetvédelmi minisztérium semmit nem tesz az ijesztő méreteket öltő jelenség megfékezése érdekében. 
 • Béremeléssel gyógyítgatja a kormány az egészségügyet

  Béremeléssel gyógyítgatja a kormány az egészségügyet

  Elfogadta szerdai ülésén a kormány az egészségügyi rendszerben dolgozók bérének 25 százalékos emelésére vonatkozó sürgősségi rendeletet, az intézkedés így október elsejétől hatályba lép – tájékoztatott közleményében a kabinet. 
 • Mentenék a tanügyi állásokat

  Mentenék a tanügyi állásokat

  Országos szinten zajlanak az egyeztetések arról, hogy ne kelljen maradéktalanul végrehajtani az oktatási minisztérium által elvárt, a kisegítő személyzetet érintő létszámcsökkentést. A szakemberek úgy vélik, nem lehet egy képlet alapján karcsúsítani. 

Kétszázezren minden(t)rendben találtak a kincses városban

Kétszázezren minden(t)rendben találtak a kincses városban
Felülírta tavalyi látogatottsági rekordját a Kolozsvári Magyar Napok: a szervezők szerint nagyjából kétszázezren vettek részt az augusztus 16–22. között lezajlott rendezvénysorozat közel ötszáz programján.

Zajlik az őszi egyetemi felvételi a csíki Sapientián

Pénteken lehet még jelentkezni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai karának magiszteri szakjaira, míg alapképzésen szeptember 3. és 10. között tartják az őszi felvételit. 

Város és megye csatája a Kolozsvár Arénáért

Politikai csatározások terepévé vált a Kolozsvár Aréna. 

Büntetik a jogtalan egészségügyikártya-használatot

Büntetőjogi eljárást indíthatnak azok ellen, akik más személyek elektronikus egészségügyi kártyáját használják, ez azokra az orvosokra, illetve egészségügyi alkalmazottakra is érvényes, akik engedély nélkül használják pácienseik azonosítóját. 

Adót csaltak Klaus Johannisék? – Ponta szerint nem

Adót csaltak Klaus Johannisék? – Ponta szerint nem
Nem várt pártfogóra talált Victor Ponta személyében Klaus Johannis, akit adócsalással gyanúsított meg egy portál. Az elnöki hivatal cáfolata után a kormányfő is légből kapottnak nevezte a tényfeltáró anyagot.

Bevándorlóhullám: „eszmélnek” a román hatóságok

Egyre többen vélik úgy Romániában, hogy a migránsok rohama előbb-utóbb az országot is eléri.

Ortodox feltétel az „egyházadóhoz”

Csak abban az esetben hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni a román ortodox egyház a felekezetek bevételeinek esetleges megadóztatásáról, ha a román állam maradéktalanul visszaszolgáltatja elkobzott vagyonát.

Egy diplomáciai vita margójára

FÓRUM – Ha bárkinek is kételyei lettek volna arra nézvést, hogy a román kormány által kirobbantott magyar–román diplomáciai konfliktus jórészt belpolitikai célokat szolgál, Victor Ponta arrogáns válasza egyértelművé tette a helyzetet.

Nem törődnek a drótakadállyal a menekültek

Nem törődnek a drótakadállyal a menekültek
Könnygázt is bevetett szerdán a magyar rendőrség a menekültekkel szemben, akik tömegesen, a drótkerítésen is áthatolva érkeznek Szerbiából. Budapesten konkrétan is felmerült a hadsereg bevetésének kérdése.

Európa csődje

FÓRUM – Folyamatosan vizsgázott-vizsgázik kontinensünk az elmúlt napokban-hetekben, és az eredmény cseppet sem megnyugtató.

Tartós menekülthullámra kell készülni Európában

A magyar kormány szerint a fizikai határzár mellett immár „jogi határzárra” is szükség van a Magyarországra irányuló menekültáradat miatt. A szerb határon részben kiépült drótakadály ellenére hétfőn mintegy kétezer illegális bevándorló jutott át.

Kántor Zoltán: fő cél a külhoni magyar közösségek erősítése

Autonómiát csak erős közösségek érhetnek el, a fő cél ezért a külhoni magyar közösségek erősítése – hangoztatta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

Trükköztek a magyar dinnyével Kolozsváron

Trükköztek a magyar dinnyével Kolozsváron
Magyarországi dinnyét forgalmazott román termékként kolozsvári üzletében az egyik hazai hipermarket. A fogyasztóvédelmi hivatal eljárást indított az ügyben, és akár százezer lejes bírsággal is sújthatja a multinacionális társaságot.

Csődbe vitték az Astrát a „kapzsi” részvényesek

Fizetésképtelenné nyilvánította az Astra biztosítótársaságot szerdán az összevont pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

Lassult a romániai gépjárműpiac növekedése

Lassult a romániai járműpiac növekedése: az első hét hónapban csaknem 16 százalékkal több autót értékesítettek, mint a tavalyi év azonos időszakában, az eladások havi átlaga azonban csökkenőben van.

Többlettel zárta az első hét hónapot a román költségvetés

Mintegy 7,4 milliárd lejes többlettel zárta az első hét hónapot a román költségvetés.

Mindenki színháza Váradon

Mindenki színháza Váradon
„A ti színházatok” jelszóval hirdette meg új évadját a nagyváradi Szigligeti Színház, amelynek három magyar társulata önálló arculatát megőrizve, de mégis összhangban tervezte meg programkínálatát.

Reményikre emlékeznek

Az utolsó ház címmel szerveznek emléknapokat a 125 éve született Reményik Sándor tiszteletére csütörtöktől szombatig Kolozsváron, Besztercén és Radnaborbereken.

Felújítási munkálatok folynak a Csíki Játékszínben

Hőszigetelik a Csíki Játékszín tetőterét, újítják a nézőteret – kisebb felújítás zajlik a csíkszeredai városi művelődési házban.

A kishivatalnok szabadsága

A kishivatalnok életével és kiszolgáltatottságával foglalkozó Gogol-művet, az Egy őrült naplóját mutatja be Marosvásárhelyen a Spectrum Színház a Forgatag keretében.

Körbefutják a Hargitát

Körbefutják a Hargitát
Harmadik kiírásához érkezett a székelyudvarhelyi Feel Good Sportegyesület és a Merkúr áruház közös rendezvénye, a Hargita Trail Running, amely része lesz Románia legrangosabb eseménysorozatának, az idén rajtoló Kárpátok Körversenyének. 

Készül az új Mol Liga-menetrend

Gőzerővel zajlik a jégkorong-Mol Liga programkiigazítása annak érdekében, hogy a Csíkszeredai HSC és a Brassói Corona átfedés nélkül tudja lejátszani az összesen 88 mérkőzéses alapszakaszt (40 román bajnokit és 48 Mol liga-meccset).

Ezüstérmet termett a japán átok Căprioriunak

A romániai küldöttség második ezüstérmét harcolta ki szerdán Corina Căprioriu a kazahsztáni Asztanában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

Cristescu büntette a CFR-t – Selymest elküldték a Petrolultól

Dican Ferenc edző szerint egy döntetlen is kevés lett volna csapata, a Kolozsvári CFR számára Chiajnán, csakhogy kihagyott helyzeteik megbosszulták magukat.

Bánffy-kastélynapok várják a közönséget a hét végén Bonchidán

Bánffy-kastélynapok várják a közönséget a hét végén Bonchidán
Újra benépesül az Erdély Versailles-ának is nevezett bonchidai Bánffy-kastély és környéke a hét végén a gazdag kulturális és szórakoztató programokat felvonultató bonchidai Bánffy-kastélynapokon.

Végleg búcsúzik az Illés-együttes

Most már biztosnak tűnik, hogy nem lép fel többet az Illés-együttes, Szörényi Szabolcs kiszáll – írta a Blikk című lap szerdai számában.

Egy szippantás a jóból: dobozba zárt hargitai levegő eladó

Dobozba zárt levegő a Madarasi Hargita csúcsáról, azoknak, akik imádják a hegyeket és nem csak – ezzel a leírással jelent meg a napokban egy közösségi portálon a Hargitai Levegő termék.

Kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom sok dallal

Többek közt Bródy János, Szabó Ádám, a Punnany Massif, a Republic, a Zanzibár és a Kormorán koncertjével várják a szerdán kezdődő kézdivásárhelyi városnapokra a szórakozni vágyókat.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (7.)

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (7.)
Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­torhe­lyet­te­sének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Építkezésvezető szeretne maradni – Radu Afrim rendező

„Az előadás nem szöveg, az előadás egy világ, amely a szövegre épül. Bár a minimalista színház nem sokat törődik világok felépítésével, én nem ezt az utat választottam.”

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (6.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­torhe­lyet­te­sének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Cirkusz Bukarestben

Bekérette a román külügyi tárca hétfőn a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét egy interjú miatt, amelyet Zákonyi Botond nagykövet adott. 

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Fájdalmas rovarcsípések

Fájdalmas rovarcsípések
Sokan panaszkodnak a darazsak miatt, mondván, hogy idén nyáron mintha többen lennének, mint máskor.

Fogyókúra esetén lényeges a zsírbevitel csökkentése

A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése – erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók.

Kutatás a kávé pozitív hatásáról

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana-Far­ber Rákintézet nagyszabású tanulmányából. 

Töltött, rakott padlizsán és társai

Joghurtos padlizsánsaláta paradicsommal, török töltött padlizsán, sonkás rakott padlizsán, görög muszaka.

Urbán Erik ferences szerzetes: megharcoltam a hivatásomért

Urbán Erik ferences szerzetes: megharcoltam a hivatásomért
Urbán Jánosként látta meg a napvilágot 1981. január 1-jén a Szatmár megyei Krasznabélteken. Gyermekkorának volt olyan időszaka, amikor nem szeretett ministrálni, ma azonban ő a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. 

Közösségépítő vallásgyakorlás a Tordai-hasadékban

A közösségben megélt vallásosság, az egyházköri öntudat erősítése és az emberi kapcsolatok ápolása volt a célja az elmúlt szombaton, augusztus 15-én tartott III. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozónak.

A szeretetre nevelés edzőtermében

Hit- és hivatáserősítő élményként írják le vatikáni útjukat azok a partiumi fiatalok, akik részt vettek az augusztus 3. és 8. között Rómában megszervezett nemzetközi ministránszarándoklaton, és ennek keretében személyesen találkozhattak Ferenc pápával. 

A Szent Szűz ünnepe

Augusztus 15. Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybe vételének napja, egyben Magyarország patrónájának ünnepe. 

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők
A tej árának fokozatos csökkenése után a kérődzők ára is drasztikusan csökkent – hívta fel a figyelmet Claudiu Frâncu, a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetségének elnöke.

Szigorú bírságok a tarlóégetésért

Bármennyire egyszerű és olcsó módszernek is tűnik, tilos elégetni a mezőgazdasági területeken maradt szalmát, a legelőkön takarítás után visszamaradó száraz növényi maradványokat.

Udvarhelyiek a legnagyobb magyar agrárexpón

Huszonnyolc udvarhelyszéki gazda is részt vett a debreceni Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállításon.

Megtöltenék a zöldségeskosarat

Kibővítenék jövőre a zöldségkosárprogramot Udvarhelyszéken, melynek célja, hogy kölcsönös bizalomra alapozva közösségé kovácsoljon egy olyan fogyasztói csoportot, mely képes eltartani egy-egy vidéki termelőt.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

A bukaresti illetékesek úgy viszonyultak a menekültkérdéshez, mintha a schengeni övezeten kívüli országnak semmi köze nem lenne a közvetlen közelében zajló folyamatokhoz.

Rostás Szabolcs

Az egészségügyben dolgozóknak nyújtott béremeléssel Victor Ponta tizenkilencre kért lapot, és megtörténhet, hogy ez lesz az utolsó politikai „húzása”.

Csinta Samu

Igencsak ötletelésnek tűnik az egészségügyi tárcavezető azon bejelentése, miszerint a jövőben a kórházak és járórendelők pénztárában fizethet a hálásan szenvedő beteg.

Molnár Judit

Pillanatnyi ötletből indult el ez az utópikus gondolatsor, de mivel minden utópia előbb-utóbb beteljesedik, megosztom másokkal is.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  34 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  34 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  34 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  35 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  35 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  20 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  35 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  34 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  22 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  36 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  37 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  22 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  35 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  18 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  36 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
 • Brassó

  MOST

  16 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  33 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  33 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4302 RON
1 USD 3.9271 RON
1 GBP 6.0472 RON
100 HUF 1.4076 RON
1 XAU 142.1815 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL