Krónika Online
2016. június 1., szerda; Ma Tünde napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium

  Állami tulajdonban marad a Székely Mikó Kollégium

  FRISSÍTVE – Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután a bukaresti restitúciós bizottság kedden szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét.
 • Kudarc után tanügyi tiltakozás

  Kudarc után tanügyi tiltakozás

  „A kormány nevetséges ajánlattal rukkolt elő, azt semmiképpen nem fogadhattuk el" – szögezte le hétfőn a Krónika megkeresésére Nagy Gábor, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek (FSLI) Kovászna megyei szervezetének elnöke. Szerdán nagyszabású tüntetés várható.
 • Eltemették Tempfli Józsefet Nagyváradon

  Eltemették Tempfli Józsefet Nagyváradon

  A nagyváradi római katolikus püspöki székesegyház kriptájában végső nyugalomra helyezték hétfőn Tempfli Józsefet, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspökét.

Bihari magyar harc a voksokért

Bihari magyar harc a voksokért
VÁLASZTÁS – A vasárnapi helyhatósági választások legnagyobb tétje Nagyváradon, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) többséget tud-e szerezni a helyi önkormányzatban, ahol a helyi magyarságot jelenleg hat RMDSZ-es tanácsos képviseli.

Célok, összeütközések Kolozsváron, a fel nem adható városban

Kolozsvárt fel nem adható városnak nevezték egy hétfő este tartott választási fórumon, amelyen Horváth Anna, Gergely Balázs, Seszták Miklós és Répás Zsuzsanna is részt vett.

Építkeznek az örmények Gyergyószentmiklóson

Közösséget és közösségi házat építenek a gyergyószentmiklósi örmények.

Kelemen: jó esély van visszaszerezni Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek jó esélye van megszerezni Szatmárnémeti és Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, ehhez azonban szerinte tudatosítani kell az emberekben a választások tétjét.

Ismét Erdélybe érkezik Károly herceg

Ismét Erdélybe érkezik Károly herceg
Hivatalában fogadta hétfőn Klaus Johannis államfő Károly brit trónörököst, aki ezt követően Dacian Cioloş miniszterelnökkel is tárgyalt.

Tovább húzzák a Corlățean-ügyet

A június 5-ei választások utánra halasztották a döntést a Titus Corlățean elleni bűnvádi eljárás ügyében.

Rus: sikertelen kísérlet a szakértői kormány

Sikertelen kísérletnek nevezte Ioan Rus volt belügy- és közlekedési miniszter a szakértői kormány kinevezését.

Bukarest szerint Putyin fenyegeti a régió biztonságát

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére – hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

Karizmatikus vezetők segíthetik a külhoni magyarság megmaradását

Karizmatikus vezetők segíthetik a külhoni magyarság megmaradását
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a magyarság megmaradásának a titka a minőségi intézményrendszer mellett az, hogy legyenek karizmatikus vezetői a külhoni magyar közösségeknek.

Halálos áldozatokat követelt a vihar Németországban

Tovább emelkedett a Németország déli részén pusztító vihar halálos áldozatainak száma, a hatóságok hétfői összesítése szerint legalább négyen veszítették életüket.

Bakondi: nem indokolt a kerítés a magyar–román határon

A jelenlegi migrációs helyzet nem indokolja, hogy Magyarország meghosszabbítsa déli határzárát a Romániával közös zöldhatára felé – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Ferenc pápa szerint nem veszélyesek a migránsok

A bevándorlók nem jelentenek veszélyt, hanem ők maguk vannak veszélyben – jelentette ki Ferenc pápa.

Látványosan megugrott az online adózók száma

Látványosan megugrott az online adózók száma
Jelenleg közel 250 polgármesteri hivatal teszi lehetővé a helyi adók és illetékek internetes kifizetését a Ghișeul.ro közvetítésével, ami 30 százalékos bővülést jelent a tavalyi év végén jegyzett adatokhoz képest. 

Nálunk a legkisebb a földgáz ára

A lakossági gázár 1,7 százalékkal csökkent, az elektromos energia viszont 2,4 százalékkal drágult az Európai Unió (EU) tagállamaiban 2014 második fele és 2015 második fele között.

Moszkva a gázkérdésről: az EB-n áll vagy bukik a tárgyalás

Oroszország kész felújítani a tárgyalásokat az EU-val az Európába irányuló gázszállításról, de ezeket az Európai Bizottság késlelteti – jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter vasárnap a moszkvai Vestifinance fórumon.

Bukaresti turisztikai elismerés Háromszéknek

Különdíjjal jutalmazták a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületet a TopHotel Awards 6. kiadásán.

Csontváry műhelytitkai – Vetélkedőt is hirdetett a Csíki Székely Múzeum

Csontváry műhelytitkai – Vetélkedőt is hirdetett a Csíki Székely Múzeum
Romániai magyar középiskolások számára hirdettek vetélkedőt azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a Csontváry-képek Erdélyben című csíkszeredai kiállítást.

Új helyszínen a TIFF magyar napja

Új helyszínen tartják szerdán az immár hagyományosan június elsejére eső magyar napot a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál keretében: az érdeklődőket ezúttal a gyalui várkastélyba várják.

Jobbá tenni környezetünket – Véget ért a TESZT

Portugál mozgásszínházi előadással, valamint a bolgár Ivo Dimchev performanszával ért véget vasárnap este a 9. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT.

Kiértékelték a táncos és filmes évet Kolozsváron

Több ezer nézőt vonzott Kolozsváron az a 92 film, illetve 12 kortárs tánc- és balettelőadás, amelyek a Comedy Cluj Filmfesztivál és a Steps Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál keretében voltak láthatók egy év leforgása alatt.

Nem jutott a legjobb nyolc közé a székely futballválogatott a vb-n

Nem jutott a legjobb nyolc közé a székely futballválogatott a vb-n
Egy, a 60. percben kapott fejes gól megpecsételte a Székelyföld labdarúgó-válogatottjának sorsát a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (ConIFA) Abháziában zajló világbajnokságán.

„Elbakizta” a felmérőt a négy gólt kapó Iordănescu-csapat

„Megengedhetetlen” hibákat vétett Románia Európa-bajnokságra készülő labdarúgó-válogatottja az Ukrajna ellen 4-3-ra elveszített, vasárnap esti barátságos mérkőzésen. 

Liga 1: a Iași váltott jegyet az EL-be

Drámai körülmények között nyerte meg az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszását a Iași labdarúgócsapata.

Ötödik hellyel vigasztalódhat az SZKC

Nem sikerült a legjobban a szezon a Székelyudvarhelyi KC-nek, de végül az ötödik helyen végzett a bajnokságban: a Steaua elleni harmadik meccsen egy szoros első félidőt követően a második játékrészben 32-27 arányban felülmúlta bukaresti vendégét.

Gyereknap: amikor mindenki főszereplő

Gyereknap: amikor mindenki főszereplő
Kulturális és szórakoztató programokkal várják a kicsiket Erdély-szerte szerdán, június elsején a gyermeknap alkalmából, de akadnak városok, ahol hétvégén tartják a rendezvényeket.

A Medve-tavat ünnepelték Szovátán

Május végén még nem szokott megkezdődni a fürdőidény Szovátán. A hétvégén mégis a Medve-tavat ünnepelték három éjjelen és három napon keresztül.

Fél évszázad alatt nem sokat változott a vasúti közlekedés

Erdély az 1867-es kiegyezést követően a monarchia egyik leghátrányosabb helyzetű régiója volt. Ennek megváltoztatása tekintetében óriási szerepet játszott a vasúti építkezés – ezt mutatja be egy marosvásárhelyi vasúttörténeti tárlat. 

Zalánpataki tájház az üvegfúvó ősök emlékére

Préda Barna évekig gyűjtötte és kutatta települése múltjával kapcsolatos történeteket, tárgyi emlékeket. 

Ábel az öröklétben

Ábel az öröklétben
Tamási Áron 1955-ben így zárja a nevével összenőtt regénytrilógiájához írott előszavát: „Nehéz és vigasztalan időknek a fia Ábel, kinek játékos-komoly vélekedéseit és cselekedeteit úgy is kell nézni, annak a kornak fátyolán keresztül.”

Magyar hősökre emlékezünk

Tíz évvel ezelőtt, február utolsó napján Kiss László tordai unitárius lelkész szíve utolsót dobbant. Történelmi helyszínen, a tolerancia városában, ahol közel négyszázötven éve az erdélyi országgyűlés kihirdette a vallásszabadságot.

Mindent azért nem szabad lenyelni

Be kell vallani: mi, magyarok ugyancsak büszkék, szókimondók, és elég gyorsan haragra gerjedők vagyunk. Ezeket a tulajdonságokat tehát másoknak is el kellene néznünk, de azért ami sok, az sok.

Vigyázat, harapós kutyák Erdélyben!

Komoly működési hibák keletkeztek a legnagyobb erdélyi politikai alakulat rendszerében azután, hogy az eddigi, nagyjából egyértelmű közéleti viszonyok újrarendeződtek.

Szezonális zöldségek előnyben

Szezonális zöldségek előnyben
Sok mindentől függ, hogy milyen vitaminok ürülnek ki a szervezetből, például attól is, hogy télen hogyan táplálkoztunk. Ajánlott lenne télen is időnként vitamint bevinni a szervezetbe.

A kávézási szokások története

Ahogy a kávé betört Európába, nemcsak a legkedveltebb reggeli itallá vált, de rögtön összekapcsolódott a társasági élettel is.

Konfliktusok oldásával erősödik az immunrendszer

A saját érdekeken túlmutató szeretet vagy akár a „másikért lelkesülő” érzések a leghatékonyabb immunserkentők, míg az ellenségesség saját ellenségünkké válik, és a kapcsolat meg is betegíthet – írta L. Stipkovits Erika pszichológus a Hvg.hu-n.

Sós kelt tésztás finomságok hússal, sajttal

Töltött háromszögek, tarjás töltött korong, virslivel töltött zöld fűszeres kiflik.

„Tempfli József szeretete mindenkire kiterjedt”

„Tempfli József szeretete mindenkire kiterjedt”
Áder János magyar köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök halála miatt Böcskei Lászlónak, a nagyváradi római katolikus egyházmegye püspökének címzett levelében.

A csíki Szent Ágoston-központ bővítésére adakozhatnak a hívek

Főegyházmegyei gyűjtést szerveznek vasárnap a római katolikus templomokban a csíkszéki fogyatékkal élők részére kialakításra kerülő foglalkoztatóközpont megvalósulásáért – a hívek a sérültek életminőségének javulását támogathatják.

Szent László sírjához zarándokoltak

Gyalogos zarándoklatot tartottak vasárnap délután Nagyváradon, a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához gyalogoltak el a hívek. 

Böjte atya Erdélybe „hívta" Szent Erzsébetet

Május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét.

Idén csak kárt okozott a májusi eső

Idén csak kárt okozott a májusi eső
Jelentős kárt okoztak az udvar­hely­széki gazdáknak az elmúlt hetek esőzései: van, aki még nem tudta elvetni a kukoricát, sokan amiatt aggódnak, hogy az elültetett krumpli megromolhat a földben, és a gombás megbetegedések is veszélyt jelentenek.

Megválaszolatlan gazdakérdések Bukarestben

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének képviselői is részt vettek egy múlt heti bukaresti gazdakonferencián, kérdéseikre azonban ezúttal sem kaptak választ a minisztertől.

Cioloş újabb határidőt ígér az agrártámogatások kifizetésére

Június végéig biztosan megkapja minden gazda a 2015-ös évre igényelt mezőgazdasági támogatást – jelentette ki a Realitatea Tv-nek adott interjúban Dacian Cioloş.

Korlátoznák a külföldiek termőföld-vásárlási jogát

Várhatóan a napokban bocsátja közvitára a bukaresti kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely szigorú feltételekhez kötné a külföldiek földvásárlását.

VÉLEMÉNY

Kiss Judit

Nem először történik meg, hogy utcára vonulnak a pedagógusok, akik valóban méltánytalanul kevés pénzt kapnak embert próbáló munkájukért.

Molnár Judit

Ez is csak huszonnégy óra: amint vége a gyereknapi harsányságoknak, kialszik a dizájntortába szúrt tűzijáték, s az édesség elfogy az utolsó morzsáig, akkor kezdődik minden elölről.

Balogh Levente

Sikertelen kísérletnek minősítette Ioan Rus volt belügyminiszter a szakértői kormány kinevezését. 

Rostás Szabolcs

A Real Madrid futballklub vezetősége elégedetlenségét fejezte ki a labdarúgó-Bajnokok Ligája idei kiírásának szombati döntője előtt amiatt, hogy a városi rivális Atlético Madrid nem lépett vissza.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  15.7 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Helyenként felhős
  21.8 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  20.9 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  22 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  22 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
 • Arad

  MOST
  Helyenként felhős
  18 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
 • Temesvár

  MOST
  Elszórtan felhős
  19.3 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  15 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5115 RON
1 USD 4.0491 RON
1 GBP 5.9070 RON
100 HUF 1.4363 RON
1 XAU 157.6803 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL