Krónika Online
2016. június 24., péntek; Ma Iván napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

A Világbank szerint nincs szükség ANL-lakásokra

A Világbank szerint nincs szükség ANL-lakásokra
Noha a Világbank az ANL-lakásprogram megszüntetését javasolja a kormánynak, mert szerintük az akció nem működik hatékonyan, több erdélyi városban mégis elégedettek.

Még mindig hiányoznak a többnyelvű táblák Marosvásárhelyen

Bár a múlt év utolsó hónapja volt a határidő, Marosvásárhelyen még mindig nincsenek kihelyezve a műemlék épületekre a többnyelvű tájékoztató táblácskák.

Megmentik a kutyfalvi templomot

Magyar kormánytámogatással, a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből állítják helyre Kutyfalva református templomának tornyát.

Parfümmel és ikonnal vesztegették meg a Nagyváradi Egyetem rektorát

Huszonnégy órára őrizetbe vette kedd éjszaka a DNA Constantin Bungăut, a Nagyváradi Egyetem rektorát, akit állítólag parfümmel, ikonnal, arany mandzsettagombbal és nyakkendővel vesztegettek meg.

Kapós lett a román állampolgárság

Kapós lett a román állampolgárság
Az egy évvel korábbi adatokhoz képest megnégyszereződött, és meghaladta a 81 ezret a román állampolgársági kérések száma 2015-ben – közölte csütörtökön Iulia Malina Ciobanu, az Állampolgársági Hatóság (ANC) elnöke.

A külföldön élők szavazataira is számít a parlamenti választásokon az RMDSZ

A külföldön élő erdélyi magyarok szavazataira is számít az RMDSZ, ezért arra bátorítja őket, hogy regisztráljanak, és vegyenek részt a közösség jövőjének megalapozásában.

A román–német együttélést méltatta Johannis és Gauck

A harmonikus román–német kapcsolatokat, és a romániai német közösségnek az ebben betöltött szerepét méltatta Joachim Gauck német és Klaus Johannis.

Megszavazta a szenátus, a helyi választottaknak is jár az extra nyugdíj

Megszavazta kedden a bukaresti felsőház a helyi választottak számára különnyugdíjat biztosító törvénytervezetet.

Homoszexuális brit párhoz kerültek romániai gyermekek

Homoszexuális brit párhoz kerültek romániai gyermekek
Újabb román szülők kerültek konfliktusba a nyugat-európai gyermekjogvédelmi hatóságokkal, amelyek az elmúlt időszakban többször is drasztikus intézkedéseket foganatosítottak kelet-európai családokkal szemben. 

Kevesebb magyar elöljáró a Vajdaságban

Az eddigi hat helyett négy vajdasági önkormányzatnak lett magyar polgármestere az április 24-i választások után. 

EURO-2016: terrorveszélyre figyelmeztet a magyar elhárítás

A franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon lehetséges terrorcselekmények veszélyére hívta fel a figyelmet a magyarországi Terrorelhárítási Központ.

Kincses: autonómia nélkül nem marad fenn az erdélyi magyarság

Erdély autonómiájáról nem lehet lemondani, hiszen ha nem lesz autonómia, akkor a kisebbségi sorba taszított magyarság hosszú távon nem fog fennmaradni – jelentette ki Kincses Előd ügyvéd Brüsszelben.

Óriási Romániában az áfabevétel-kiesés

Óriási Romániában az áfabevétel-kiesés
Évente 8,3 milliárd eurót veszít Románia állami költségvetése amiatt, hogy az illetékes hatóságok nem tudják behajtani az általános forgalmi adó (áfa/TVA) számottevő részét.

Hiánytúllépésbe kerülhet a polgármesterek extra nyugdíja

Románia túllépheti az idénre vállalt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, miután megszavazták az önkormányzati vezetők extra nyugdíját.

Az építkezési bírságok sokszoros növelésére készül a kormány

A kormány új tervezete szerint az építkezések kapcsán elkövetett kihágásokért a mostanihoz képest akár ötvenszer nagyobb bírságot is ki lehetne róni. 

Megszüntették a Hidroelectrica elleni csődeljárását

Megszüntette kedden első fokon a bukaresti törvényszék az ország legnagyobb energiavállalata, a Hidroelectrica ellen indított csődeljárást. Az ítélet nem jogerős.

Bandi Kati és Ioan Riţiu kiállítása tekinthető meg Marosvásárhelyen

Bandi Kati és Ioan Riţiu kiállítása tekinthető meg Marosvásárhelyen
Bandi Kati ruháit és pasztelljeit, valamint Ioan Riţiu fából készült kisplasztikáit tekintheti meg a marosvásárhelyi közönség a Bernády Ház kiállítótermében.

Csontváry és a mozgókép

Csontváry Kosztka Tivadar műveiből első alkalommal rendeztek kiállítást Erdélyben, a Csíki Székely Múzeumban. Ez alkalomból indított sorozatunkban az életmű néhány érdekességét osztjuk meg olvasóinkkal.

Kristály Glóbuszt kapott Willem Dafoe

Willem Dafoe világhírű amerikai színész Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban – jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke.

Éjszaka is várnak a székelyföldi múzeumok szombaton

Szombaton tartják a múzeumok éjszakáját székelyföldi múzeumok, amelyek számos programmal készülnek az eseményre. 

EURO-2016: a belgák várnak a magyarokra a nyolcaddöntőben

EURO-2016: a belgák várnak a magyarokra a nyolcaddöntőben
A belga válogatott 1-0-ra nyert a svéd csapat ellen a labdarúgó-Európa-bajnokság szerdai játéknapján, az E csoport harmadik fordulójában, ezzel a második helyen végzett és a magyarokkal mérkőzik a nyolcaddöntőben.

EURO - 2016 Storck: le a kalappal a csapatunk előtt

Bernd Storck szövetségi kapitány szóban megemelte a kalapját a magyar labdarúgó-válogatott előtt, amely 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen, ezzel csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

Simona Gherman lett az Eb-győztes

Európa-bajnok lett a párbajtőrvívó Simona Gherman, miután a lengyelországi Torunban zajló kontinensviadal női egyéni versenyének szerda esti döntőjében 9-5-re legyőzte a pekingi olimpián ezüstérmes klubtársát. 

EURO-2016: Dzsudzsákék méltó ellenfelük voltak Ronaldóéknak

A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent játszott a portugál csapattal a labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapján.

Hegyimentők mentettek gólyafiókát Gyergyóditróban

Hegyimentők mentettek gólyafiókát Gyergyóditróban
Árván maradt gólya megmentésért riasztották a gyergyói Dancurás Hegyimentő Szolgálat embereit szerdán. Ditróban egy huszonöt méteres kémény tetejéről kellett lehozni az éhen halás és kiszáradás határán lévő madarat. 

Gazdag kínálattal várják a látogatókat Észak-Alföld gyógyfürdői

Elképesztően gazdag kínálattal várják a látogatókat Észak-Alföld gyógyfürdői, üdülőtelepülései. Olyan sok medencét láthattunk a Magyar Turizmus zrt. tanulmány útján, hogy meg sem tudtuk őket számolni. 

Ezer Székely Leány Napja, a népi értékek csíksomlyói ünnepe

Szombaton, július másodikán szervezik meg Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napját, amelyet méltán nevezhetünk a népdal, a néptánc, a népzene és a népviselet legnagyobb székelyföldi ünnepének.

Fergeteges Queen-koncert Bukarestben

Húszezres közönség előtt koncertezett kedd este a Queen zenekar Bukarestben. Brian May gitáros, Roger Taylor dobos és a legendás Freddie Mercury helyett éneklő Adam Lambert fergeteges bulit tartott.

Fekete március, fekete június, fekete doboz

Fekete március, fekete június, fekete doboz
Eb-lázban ég ország-világ. Főleg Európa. A képzeletbeli lázmérő higanyszála nálam is megemelkedett. No nem a romániai viszonylatban rekordnézettségű nyitómérkőzés miatt.

A Soros-jelenség és a nyitott társadalom

Soros Györgyöt már sok-sok évvel ezelőtt, közvetlenül a „rendszerváltozás” után kezdték emlegetni Magyarországon. 

EU-csatlakozás migráción innen és túl

Kétszer élhettem meg az EU-integrációt: először 2004. május 1-jén, másodjára 2007. január 1-jén. Magyarország csatlakozásakor Romániában élő, nagyszalontai magyarként az egyik szemem sírt, a másik nevetett.

„Trianon a magyarok számára több egy nemzeti katasztrófánál"

Trianonról nem csak konferenciákat kell szervezni, hanem inkább a román és a magyar közösség együttműködési lehetőségeiről kellene minél több fórumon beszélni.

Családminták a mesékben

Családminták a mesékben
A hagyományos család korszerű, biztonságos, tagjainak szellemi, fizikai egészségét is őrzi, egyszóval érték. A hagyományos családkép erősítéséről szerveztek szakmai beszélgetést a háromszéki Dálnokon.

Elhízás és egészségi problémák az elégtelen táplálkozás miatt

Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint.

Gombatermesztés a kiskertben

Akad olyan kertész, akinek az alapvető, önfenntartó kertészkedésen kívül valami különlegességre, érdekességre is van ideje és érdeklődése. Ilyen lehet a laskagomba termesztése is farönkön.

Kiadós húsos levesek nyári zöldségekkel

Betyár zöldbableves, csirkeraguleves petrezselymes galuskával, vegyes borsóleves, fehérboros tárkonyos raguleves.

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok
Az egész közösséget érintő témákról való együttgondolkodásra és véleményformálásra sarkallnák az unitáriusokat a kolozsvári nyitott napokon tárgyalt kényes kérdésekkel, melyek nagy sikert hoztak az immár hagyományos rendezvénysorozatnak.

Délvidéken állítottak emlékjeleket Erdély nagy püspökének

„Erdély püspöke a Kárpát-medence magyarjainak példaképe” – hangsúlyozta Paskó Csaba kelebiai plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke Szabadkán, a Márton Áronnak szentelt tanulmányi napon.

Évfordulót ünnepeltek a zselyki evangélikusok

Temploma fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte az elmúlt vasárnap a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség, a Beszterce-Naszód megyei magyar szórvány egyetlen evangélikus gyülekezete. 

Protestáns etikai kézikönyv készül

Protestáns etikai kézikönyvet jelentet meg 2017-ben, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Luther és a Kálvin kiadó, a hiánypótló mű szerzői evangélikus és református teológiai tanárok, jelentették be csütörtökön.

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek
Egyhangúlag megszavazta szerdán a bukaresti alsóház azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak.

A szemükkel „vásárolnak” a romániai fogyasztók

Elárasztották a standokat és a boltok polcait a friss zöldségek és gyümölcsök, a legízletesebb portékákat pedig a szupermarketek helyett hagyományosan a piacokon kell keresni. 

Jó a vége a Covalact-ügynek: Kézdi tejtermékek a boltokban

Példaértékűen összefogtak a felső-háromszéki tejtermelők.

Európai uniós támogatás a székely termékeknek

Több mint 144 ezer euró értékű projekt keretében népszerűsítheti a Hargita Megyei Tanács alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Csoportelsőként jutott tovább a magyar válogatott a franciaországi labdarúgó-Eb legjobb tizenhat csapata közé.

Rostás Szabolcs

Kínos közjáték övezte a német államfő tegnap befejeződött romániai látogatását, amelynek keretében Joachim Gauck többek között az igazságszolgáltatásnak mint harmadik államhatalmi ágnak a megerősítése mellett foglalt állást. 

Varga László

Arcpirító az az óriásplakát, amelyet kedd reggel feszítettek ki a bukaresti Victoria-palota épületére, és amely – ha a figyelmes szemlélő el tudja olvasni a környező fák lombjainak takarásában megbúvó üzenetet – fennen hirdeti, hogy

Molnár Judit

Köztudott, hogy a kibicnek semmi sem drága: képes „jó” tanácsként azt is a fülébe suttogni pártfogoltjának, hogy még húszra is kérjen új lapot, hisz neki nincs pénze a játékban, nem nyer, de nem is veszít soha, csak az eszét fecsérli. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Helyenként felhős
  24.2 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Helyenként felhős
  24 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  28.4 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  21 C°
  MAX:
  34 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  30 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  21 C°
  MAX:
  33 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  21 C°
  MAX:
  33 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  Helyenként felhős
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  21 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  23.3 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szeben

  MOST
  Helyenként felhős
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5366 RON
1 USD 4.0766 RON
1 GBP 5.6686 RON
100 HUF 1.4299 RON
1 XAU 172.6048 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL