Krónika Online
2014. december 22., hétfő; Ma Zéno napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Változtatni akar Klaus Johannis, az új államfő

  Változtatni akar Klaus Johannis, az új államfő

  A politikai és a szociális ellátó rendszerek reformját, valamint a korrupcióellenes küzdelem fontosságát, az ezekről való konzultációt emelte ki legfőbb céljai közül vasárnap ünnepélyes eskütételét követően Klaus Johannis, Románia új államfője.
 • Hiánycikk a karácsonyfa

  Hiánycikk a karácsonyfa

  Karácsony előtt alig néhány nappal több erdélyi városban is hiánycikknek számít a fenyőfa, mivel a hatóságok rendkívül bürokratikus úton bocsátják csak ki az árusoknak az engedélyeket. 
 • Temesvár 25 – Tőkés: igazságharcra van szükség

  Temesvár 25 – Tőkés: igazságharcra van szükség

  ÖSSZEFOGLALÓ – Közös nevező kialakítását szorgalmazták az emlékezetpolitikában az 1989-es események évfordulóján szervezett temesvári emlékkonferencia résztvevői csütörtökön.

Felújították a kolozsvári Donát-szobrot

Felújították a kolozsvári Donát-szobrot
Átadták Kolozsváron a felújított Donát-szobrot az Erdélyi Néprajzi Múzeum Hója-erdő melletti skanzenjének kertjében.

Magyar óvodások vittek ajándékot a hidegvölgyi roma gyerekeknek

Harminchat hidegvölgyi, rendkívül nehéz körülmények között élő óvodás részesült igencsak kellemes meglepetésben a hétvégén.

Temesvár 25 – Megelevenedett múlt Kolozsváron

Színésznövendékek, civilek és egykori forradalmárok játszották újra az 1989. decemberi eseményeket vasárnap délután Kolozsváron.

Kevesebb pénzből gazdálkodhatnak Marosvásárhelyen

„Óvatos” költségvetése lesz 2015-ben Marosvásárhelynek Dorin Florea polgármester szerint.

Elfogadták a kiberbiztonsági törvényt – Szabad kezet kapnak a hírszerzők

Elfogadták a kiberbiztonsági törvényt – Szabad kezet kapnak a hírszerzők
Hozzáférhetnek a titkosszolgálatok az internet- és mobiltelefon-szolgáltatók által birtokolt adatokhoz, miután a szenátus pénteken döntéshozó kamaraként elfogadta az ország kiberbiztonságáról szóló törvényt.

Plágiumgyanú Lia Olguţa Vasilescu ellen

A Bukaresti Tudományegyetem ezúttal Lia Olguţa Vasilescu, Craiova polgármestere doktori disszertációjának kivizsgálását kérte.

Dragnea: megmarad a pártváltók mandátuma

Nincs mitől tartaniuk Liviu Dragnea közigazgatási miniszter, a kormányzó Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöke szerint azoknak a helyi választott elöljáróknak, akik az alkotmányellenessé nyilvánított 2014/55-ös kormányrendelet alapján pártot váltottak.

Letöltendőt kérnek az ügyészek Nagy Zsoltékra

Maximális időtartamú börtönbüntetést kér a DIICOT a stratégiai privatizációk perének vádlottjaira.

Ragaszkodik az EU Ukrajna területi egységéhez

Ragaszkodik az EU Ukrajna területi egységéhez
Az eddigi szokással ellentétben már az első napon, csütörtökön sikerült minden napirendi kérdésben egyetértésre jutniuk az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek – közölte a tanácskozást követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Történelmi enyhülés az Egyesült Államok és Kuba viszonyában

Új fejezet kezdődik az Egyesült Államok és Kuba viszonyában, a két ország normalizálni készül a kétoldalú kapcsolatokat – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin: a Nyugat újabb „falakat” épít

Az orosz elnök azzal vádolta csütörtökön a Nyugatot, hogy birodalomnak képzeli magát, újabb falakat épít, ami szerinte jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémája.

Románokat gyanúsítanak fegyverkereskedelemmel

Tiltott fegyverkereskedelem gyanújával őrizetbe vettek két román állampolgárt és egy volt olasz képviselőt Montenegróban.

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést
Elfogadta a bukaresti parlament vasárnap a 2015-ös évi költségvetést.

Újabb 28 kilométer sztrádán közlekedhetünk Arad és Nagylak között

Megnyitották pénteken a forgalom előtt az Arad–Nagylak autópálya 28 kilométer hosszú szakaszát.

Leállította a bitcoinbörzét a nagyváradi BTCXchange

Biztonsági megfontolásból felfüggesztette tevékenységét a bitcoin (BTC) adásvételére egy évvel ezelőtt létrehozott első romániai online platform. 

Londonba menekülnek az orosz milliomosok

Rekordszámban költöznek Londonba válság sújtotta hazájukból a legtehetősebb oroszok, kihasználva a brit „befektetői vízum" nyújtotta lehetőségeket.

Ünnepelt a Gyöngykoszorú-mozgalom

Ünnepelt a Gyöngykoszorú-mozgalom
A Gyöngykoszorúk Gyöngye néptánctalálkozónak adott otthont a Maros Művészegyüttes terme a hét végén – a találkozót nyolcadik alkalommal szervezték, az 1991-ben indult Gyöngykoszorú-mozgalom azonban már régóta túl van a századik találkozón. 

Átmenetben – Henning János fotóművész új kiállítása Szentgyörgyön

Újabb kiállítással jelentkezik Henning János sepsiszentgyörgyi fotóművész, aki fényképsorozatában a színészi „állapot” köztes arcait villantja fel. 

Egy 15 éves klarinétos tehetségé lett a Virtuózok fődíja

A közönség szavazatai alapján Lugosi Dániel Ali klarinétos nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok 12 millió forintos fődíját a fináléban.

Ünnep a Helikonban

A Helikon szépirodalmi folyóirat december 25-ei száma László Noémi Ünnep című versével indít. A lap közli Fazakas Géza és André Ferenc verseit, továbbá Antal Balázs, Borcsa Imola, Szabó Imola Julianna és Jancsó Miklós prózai írásait.

Vitatja az egyik gólt a kupagyőztes Brassótól 3-2-re kikapó HSC

Vitatja az egyik gólt a kupagyőztes Brassótól 3-2-re kikapó HSC
A Brassói Corona többek között egy vitatott góllal hódította el a férfi jégkorongozók 2014–2015-ös idényének Román Kupáját – a házigazda 3-2-re győzött a Csíkszeredai HSC ellen a vasárnap esti döntőben. 

Kézi-Eb: norvég „királynőket” avattak Budapesten

Történelme során hatodik alkalommal nyert női kézilabda-Európa-bajnokságot Norvégia. 

Először kért minisztériumi támogatást az FRF

Azt hiszem, most először történik meg, hogy a labdarúgás is támogatást kért a sportminisztériumtól” – mutatott rá Carmen Tocală.

Fennállása legsikeresebb évét zárta a Dribli Erdélyi Gyerekfociklub

A Dribli Erdélyi Gyerekfociklub hároméves fennállása legsikeresebb évét zárta: számottevően bővültek létszámban, ugyanakkor a Puskás és a Székely Labdarúgó-akadémiával kötött megállapodásnak hála karrierlehetőséget is biztosíthatnak a gyerekek számára.

Cukrászdát működtet a csíki olimpiai bajnok

Cukrászdát működtet a csíki olimpiai bajnok
Felújították az 1989 után létesült első magántulajdonú csíkszeredai cukrászdát. A volt Marien Presszóból Novák cukrászda lett, nevét a paralimpián és paravilágbajnokságon aranyérmet szerző Novák Károly Eduárd kerékpárosról kapta.

Képeslapokon az egykori Erdély

Újrafotózott régi képeslapok szerepelnek a Százszorkép Kiadó új erdélyi falinaptárában. A dokumentum értékű kiadványba a régi felvételeket Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895-1944 album szerzője válogatta több ezer antik levelezőlap közül. 

Nyolc gyerekkel végzett egy anya Ausztráliában

Az édesanyát gyanúsítják nyolc gyermek megölésével az észak-ausztráliai Cairns városában, a családi tragédia körülményei azonban továbbra sem ismertek.

Hosszú útról érkező ünnepi fény

A betlehemi Születés temploma örökmécseséről meggyújtott békelángot lehet átvenni péntek délután négy órától a több civilszervezet által szervezett csíkszeredai Adventi Szeretetmorzsán, melyet a város adventi koszorújánál tartanak.

Menyőből az angyal

Menyőből az angyal
„Temesvári ellenállásom kulcsa a gyülekezet és a presbitérium egységes kiállásában kereshető. A gyülekezet magatartása kulcsfontosságú volt” – Beszélgetés Tőkés Lászlóval, az 1989-es rendszerváltó események kirobbantójával.

A félelem falának leomlása

„Romániában az igazán bátor ember az, az az igazi hazafi, aki képes lerombolni a félelem és a hallgatás falát. A szomszédunkban románok és magyarok törik át a hallgatás falát, és tárják a világ elé egyéni és kollektív jogfosztottságukat.”

Újratervezés

A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) december 13-ai ülésén, amikor kezdtem belemelegedni a beszédembe, közölte az ülésvezető Biró Rozália, hogy kifutottam az időből. Gondoltam, jobb, ha közlöm a teljes szöveget.

Sütő András igaza

Ki hitte volna, hogy még a huszonöt éves évfordulón is eszünkbe fognak jutni boldog emlékű írónk Marosvásárhely fekete márciusa előtt mondott szavai.

Új generációval jubilál a Q7

Új generációval jubilál a Q7
Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Karácsonyfa, az ünnep legfontosabb jelképe

Karácsonyfa, az ünnep legfontosabb jelképe
Amennyiben sokáig szeretnénk gyönyörködni a karácsonyi dekorációban, érdemes körültekintően kiválasztani az ünnep legfontosabb jelképét, a karácsonyfát.

Ünneplőbe öltözik a lélek

A szeretet ünnepe talán az egyedül élők számára telik legnehezebben, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik ugyan családban, kapcsolatban, de mégis társas magányban élnek.

Ünnepi krémlevesek

A karácsonyi menü összeállításakor a legnehezebb az ideális leves kiválasztása. A rohanós hétköznapokkal ellentétben az ünnepi menü általában több fogást tartalmaz, és bizonyos szempontból elvárás, hogy ezek a fogások különlegesek legyenek.

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek.

Ajtónyitás az érkező Jézusnak

Ajtónyitás az érkező Jézusnak
A székelyudvarhelyi-szombatfalvi református templomban tartották a hagyományos adventi ökumenikus kórustalálkozót az elmúlt szombaton.

Megáldották a kolozsmonostori Kálvária-kápolnát

Megáldották az elmúlt vasárnap a felújított kolozsmonostori Kálvária-kápolnát.

Közösen lépnének fel a vallásóráért

Közös álláspont kialakítását szorgalmazza a romániai vallási felekezetek részéről a vallásóra jelenlegi státusának megőrzése érdekében a román patriarkátus.

Teológia az interneten

Az egyháznak jelen kell lennie az interneten, hogy jobban elérje az embereket – mondta Antonio Spadaro olasz jezsuita pap, teológus a Cybertológia – Hogyan gondoljuk el a kereszténységet a világháló korában? című könyvének bemutatója előtt Budapesten.

„Megfertőzött” állattartók

„Megfertőzött” állattartók
Hosszabb időre kiható gazdasági hátrányt okozhat a romániai állattartók és a húsipari ágazat számára a kéknyelv-betegség megjelenése az országban – jelentette ki Nagy Péter Tamás mezőgazdasági államtitkár. 

Nyári áfacsökkentés várható a húsiparban

A kormány már 2015 júniusában csökkentheti a húsipari termékek áfáját 24 százalékról 9 százalékra, amennyiben az államkassza bevételei ezt lehetővé teszik – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. 

Összeállt az agrárbüdzsé

A mezőgazdasági minisztérium 23 milliárd lejből – a bruttó hazai termék (GDP) 3,36 százalékából – gazdálkodhat a következő évben. 

Új megállapodás GMO-ügyben

Az uniós tagállamok nagykövetei megszavazták Brüsszelben azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy gazdasági és társadalmi indokok alapján nemzeti hatáskörben lehessen dönteni a genetikailag módosított növények termesztéséről.

VÉLEMÉNY

Bálint Eszter

Az utókor majd eldönti, hogy valóban mérföldkőnek bizonyult-e a vasárnapi nap a rendszerváltás utáni Románia történelmében.

Ferencz Csaba-Levente

„A leghasznosabb erődítmény tehát, ha a nép szeret: mert akárhogy körülbástyázod is magad, ha a nép gyűlöl, nincs menedéked.” (Machiavelli)

Balogh Levente

Azért a fene gondolta volna, hogy ilyen félelmetes fegyver van a kezünkben, amelytől annyira tartanak a román hatalom egyes képviselői, hogy több ezer lejes bírságot rónak ki érte.

Balogh Levente

Sokakban fölmerülhet: aljasság vagy csak ostobaság kell ahhoz, hogy terrorizmussal való fenyegetés gyanúja miatt kezdjenek nyomozást Antal Árpád szavai nyomán.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  borús
  4 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  4 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  1 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  1 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  4 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  6 C°
 • Temesvár

  MOST
  zápor
  7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Brassó

  MOST

  2 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4674 RON
1 USD 3.6433 RON
1 GBP 5.6895 RON
100 HUF 1.4128 RON
1 XAU 140.0506 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL