Krónika Online
2015. április 19., vasárnap; Ma Emma napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Vásárhelyi előválasztás: garanciát kér Soós és Portik

Vásárhelyi előválasztás: garanciát kér Soós és Portik
Kész visszalépni a marosvásárhelyi előválasztásra bejelentkezett két jelölt, Soós Zoltán és Portik Vilmos, ha a három magyar politikai szervezet nem állapodik meg arról, hogy pontosan milyen koalíciót alakítanak ki az önkormányzati választások idejére.

Kelemen az alázatról, Markó a Kárpátokról

Elsősorban az elmúlt négy év mérlegének megvonására, a jövő kihívásaira adandó válaszok megfogalmazására szorítkozott az RMDSZ kolozsvári kongresszusán elhangzott politikai beszámolójában Kelemen Hunor.

MR-készülékkel gazdagodik a csíkszeredai megyei kórház

A mágneses rezonanciás (MR) vizsgálatot lehetővé tevő készülékkel gazdagodik a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház: a részletes és alapos vizsgálatot szavatoló berendezésre nagy szükség van.

Jeddi követelések: megszabnák a terelőút-építés feltételeit

„Tudjuk, hogy Vásárhelynek jó és kell, de Jeddnek ez egy átok” – foglalta össze Bányai István alpolgármester a majdani marosvásárhelyi elkerülőútról.

Növelnék nyugdíjukat a honatyák

Növelnék nyugdíjukat a honatyák
Kétszázhuszonöt képviselő írta alá azt a csütörtökön benyújtott törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében megnövelnék a honatyák nyugdíját.

Megszűnt Markó Attila képviselői mandátuma

Megszűnt szerdán Markó Attila, az RMDSZ korrupcióval gyanúsított volt képviselőjének mandátuma, miután a képviselőház plénuma tudomásul vette, hogy lemond a képviselői tisztségről.

Május elején megy Aurescu Budapestre

Május elején kerül sor Budapesten Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter találkozója.

Megérkezett a parlamentbe a Markó Attila lemondását rögzítő irat

Megérkezett a parlamentbe annak a dokumentumnak az eredetije, amely Markó Attila eddigi RMDSZ-es képviselő mandátumáról való lemondását rögzíti.

Putyin: nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között

Putyin: nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között
Nem lehet háború Oroszország és Ukrajna között – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televíziós és rádiócsatornákon élőben közvetített műsorban az ukrán határnál lévő Gukovo orosz település lakóinak kérdésére válaszolva. 

EP: Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtást

Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtás történelmi tényét, mert ezzel teremtheti meg a valódi megbékélés alapját – áll az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott határozatban.

Kövesi Brüsszelben: jó az igazságügy megfigyelése

Csak akkor kerülhet szóba a román korrupcióellenes harc eredményeinek figyelemmel követését szolgáló mechanizmus lezárása, ha a parlament minden, a mentelmi jog megvonását célzó ügyészségi kérést teljesít – jelentette ki a DNA főügyésze Brüsszelben.

Kitekintő – Hillary Clinton áttörné az üvegplafont

Hillary Clinton hivatalos elnökaspiránsságának vasárnapi bejelentésével másodszor tesz történelmi kísérletet.

Európa-szerte nőtt a gépkocsieladás

Európa-szerte nőtt a gépkocsieladás
Nyolc százalékkal több új gépkocsit jegyeztek be 2015 első negyedévében Romániában, mint tavaly ugyanebben az időszakban: míg 2014-ben 13 345 autót regisztráltak, az idei első három hónapban számuk elérte a 14 452-t. 

Megadózzák a munkáltatóra bízott borravalót

Dönthet úgy a munkáltató, hogy megtartja a borravalót – igazolta a Capital gazdasági és üzleti hetilap birtokába került terveket a kormány vonatkozó sürgősségi kormányhatározat-tervezete.

Sztrádát követelnek a Dacia-gyár alkalmazottai

Tüntetést szerveztek csütörtökön a mioveni-i Dacia gépkocsigyár alkalmazottai.

Olcsóbb tojást kérnek: a farmok árat csökkentettek, de a boltok nem

Közel 20 százalékkal kisebb áron adták el a farmok a tojást a kereskedőknek március elseje és április tizedike között, az árcsökkentés azonban nem látszik a boltok polcain.

Bajnóczi Zoltán a Bogáncsról: egymás családjává váltunk

Bajnóczi Zoltán a Bogáncsról: egymás családjává váltunk
Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes. Ez alkalomból Bajnóczi Zoltánnal, a Bogáncs–Zurboló Egyesület elnökével beszélgettünk.

Cannes-i pálmában bízik a kolozsvári Molnár Levente

Kolozsvári színész, Molnár Levente is szerepel Nemes Jeles László Saul fia című filmjében, amely bekerült a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

A távolságtartó költő – Marosvásárhelyen lépett fel Lövétei Lázár László

Versírásról, fordításról, személyes élményekről esett szó Lövétei Lázár László költő, műfordító, a Székelyföld című csíkszeredai folyóirat főszerkesztőjének marosvásárhelyi szerzői estjén szerdán a Bernády-házban.

Operagála Kolozsváron

Az opera- és operettirodalom leghíresebb áriáiból összeállított koncerttel várja a közönséget a Kolozsvári Magyar Opera csütörtök este hét órától.

Elhalasztott címszerzés: a hosszabbításban kapott ki a Sepsi-SIC

Elhalasztott címszerzés: a hosszabbításban kapott ki a Sepsi-SIC
Kőkemény csatában, hosszabbításban maradt alul 79:77-re Târgoviștén a Sepsi SIC női kosárlabdacsapata a bajnokság egyik fél harmadik győzelméig tartó döntőjének szerdai, harmadik összecsapásán.

Lecsapott az SZKC-ra a tordai „mumus”

Meglepetéssel indult szerda koraeste a férfi élvonalbeli kézilabda-bajnokság rájátszása, hiszen mindhárom meccset az alapszakaszban gyengébb helyezést elérő csapatok nyerték. 

Edzőváltások bajnoksága: 35 trénercsere a Liga 1-ben

Lemondott csütörtökön Dan Matei, a Medgyesi Gaz Metan élvonalbeli labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki az őszi idény végén, Cristi Dulca helyére érkezett.

Kétgólos hátrányban a Bayern és a PSG

A Bayern München története során most először 3-1-re kikapott a Porto otthonában, míg a Barcelona magabiztos, 3-1-es győzelmet aratott a Paris Saint-Germain vendégeként a labdarúgó-Bajnokok Ligája negyeddöntős párharcainak első, szerdai felvonásán.

Lájkversenyt folytatnak a politikusok

Lájkversenyt folytatnak a politikusok
Aki nincs ott a közösségi médiában, az nincs – foglalható össze tömören a hazai közélet egyik aranyszabálya. A megállapítás furcsának tűnhet egy olyan ország lakossága esetében, amelynek fele még soha nem használta az internetet.

Mont Blanc-expedíció kezdőknek is

A sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület idén szeptemberben újra megszervezi a Székelyek a magasban expedíciósorozata keretében a Mont Blanc kezdőknek című expedícióját.

Potozky László: a legjobb dizájner a természet

Potozky László, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány igazgatója az a fajta környezetvédő, aki nemcsak tiszteli és óvja, hanem ha teheti, meg is örökíti a természet szépségeit.

Új országot alapított egy cseh férfi a Vajdaság mellett

A Szerbia és Horvátország között található senki földjén mikroállamot kiáltott ki hétfőn a cseh Szabad Polgárok Pártjának tagja, Vít Jedlička. 

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével
„A fogyasztói kultúra manipulál minket. Mert túltermel, és mert arra van szükség, hogy valaki a túltermelt cuccokat megvegye” – beszélgetés Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal az elérhető iránti vágyódásról.

Anyanyelvhasználat a Kárpát-medencében

Annak ellenére, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban jelentős magyar közösségek élnek, egyfajta bizonytalanság kapcsolódik az anyanyelvhasználat területéhez. 

Mindenki politizál

Nem szeretnék most a politika minősítésébe belegabalyodni, mert reménytelen vállalkozás. Akit érdekel a téma, rengeteg értekezést, magyarázatot és szakkönyvet talál. 

Száz éve kezdődött az oszmán „örménytelenítés”

Az EP szerdán határozatban szólította fel Törökországot, hogy ismerje el népirtásként az örmények ellen az Oszmán Birodalomban száz éve elkövetett rémtetteket.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Gyógyító közelség, odaadó bizalom

Gyógyító közelség, odaadó bizalom
Hogyan segít az érintés a gyó­gyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a lelki és fizikai jólétünket? – a témáról a wiesbadeni klinika igazgatója beszélt. 

Aktivitás, éberség, alvás

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hat, amely így nemcsak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja.

A napfény ereje és a cukorbetegség

Az ésszerű mértékű napozás segíthet megelőzni a cukorbetegséget és az elhízást – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

Kenyér- és kalácspuding, máglyarakás maradékból

A máglyarakás a magyar háztartások bölcs étele, a szá­radófélben lévő kenyér, kifli, kalács ebben a fogásban nyer új értelmet, itt kezdődik az új élete. Bár nagyon egyszerű étel, jól variálható – és hihetetlenül finom is.

Zajlik a csíksomlyói Hármashalom-oltár felújítása

Zajlik a csíksomlyói Hármashalom-oltár felújítása
Javítási munkálatok zajlanak a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-oltárnál; a felújítást a magyar kormány ötmillió forinttal támogatja.

Erejük a szolgálat hatalma – Református lelkészek váradi találkozója

A református egyház jövőképét rajzolták meg a Romániai Országos Református Lelkészértekezleti Szövetség múlt hétvégén, április 8–9-én a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban megtartott ülésén. 

Gyűjtés a kárpátaljai rászorulóknak

A háború sújtotta Kárpátalja magyar családjainak megsegítésére gyűjtenek jövő vasárnap, április 19-én az erdélyi római katolikus templomokban.

Békét sürgetett Ferenc pápa húsvéti üzenetében

Szíriában, Irakban, a Szentföldön, Kenyában és Ukrajnában is békét sürgetett Ferenc pápa.

Balogh Márton: csak társulva juthatunk a piacra

Balogh Márton: csak társulva juthatunk a piacra
A mezőgazdasági termelők piacra jutásának egyik legfontosabb feltétele a szövetkezeti társulás – állítja interjúnkban Balogh Márton, az erdélyi Civitas Alapítvány kolozsvári irodájának ügyvezetője.

Egyre többen hagynak fel a burgonyatermesztéssel

Egyre kevesebben foglalkoznak burgonyatermesztéssel Hargita megyében, főleg amiatt, hogy a termés egyre nehezebben és rendkívül alacsony áron értékesíthető. Mindezek ellenére az utóbbi húsz évben nem jegyeztek a tavalyihoz hasonló bő termést.

Tejkvóta: védelmet kérnek a gazdák

Megoszlanak a vélemények a tejkvótarendszer eltörlésének hatásáról: míg a szakminisztérium a tej áfájának lehetséges csökkenésével az ágazat fellendülését ígéri, a gazdák szerint az intézkedés a romániai tejipar egy részének a csődjét eredményezheti.

Csökkent a romániai szőlőtermés

Tavaly 20,8 százalékkal csökkent a szőlőtermés Romániában.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

A kommunistákat tényleg más anyagból gyúrták. Néhol még huszonöt évvel a vörös diktatúra bukása után is jelen vannak – hol szimbolikus, hol tényleges formában.

Balogh Levente

Immár tény, hogy a Fidesz az idei második időközi képviselő-választáson is veszített: Rig Lajos, a Jobbik jelöltje győzött Tapolcán.

Kiss Judit

Elérkezettnek látja az időt az egészségügyi minisztérium, hogy kidolgozza a hazai védőoltási rendszer szabályozását, miután egyre agresszívebb mifelénk is a vakcinaellenes kampány.

Páva Adorján

Kiegyezés, szabad előválasztást követő összefogás – zene füleinknek, ami Marosvásárhely falain szűrődik át az erdélyi magyar közélet rendszerint meddő szócsatáktól visszhangzó éterébe. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  9 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  9 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  14 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  14 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  9 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  10 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  6 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  5 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  8 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4110 RON
1 USD 4.0777 RON
1 GBP 6.1315 RON
100 HUF 1.4651 RON
1 XAU 157.9599 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL