Krónika Online
2015. július 1., szerda; Ma Tihamér, Annamária napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Drágább a földgáz – Akár 10 százalékos áremelkedés

  Drágább a földgáz – Akár 10 százalékos áremelkedés

  Megdrágult szerdától a földgáz a háztartási fogyasztók számára, miután a kormány elfogadta az energiaforrás árliberalizációjának új menetrendjére vonatkozó határozatot.
 • Szerdától nő a minimálbér

  Szerdától nő a minimálbér

  Bár a szakszervezetek folyamatosan növelnék a minimálbért, a szakértők egy része szerint nem kellene központilag megszabni az értékét, hanem a piacnak kellene azt meghatároznia – fejtették ki a Krónika által megkeresett szakemberek.
 • Kérdőjeles az érettségi dolgozatok javítása

  Kérdőjeles az érettségi dolgozatok javítása

  Bár az oktatási minisztérium hétfő délre ígérte a döntést, hogy az egyes megyékben megírt érettségi dolgozatokat melyik más megyében javítják, kora estig nem közölték a javítóközpontokkal és vizsgabizottságokkal, hogy hova kell szállítani a felmérőket.

EMNP–RMDSZ: javult a viszony?

EMNP–RMDSZ: javult a viszony?
Enyhült a feszült viszony az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az RMDSZ Kolozs megyei szervezete között, így akár egyezség is születhet a 2016-os önkormányzati választások előtt – jelentette ki Soós Sándor, az EMNP megyei elnöke.

Florea: hátráltatnak a környezetvédők

A környezetőrség és a megyei környezetvédelmi hivatal folyamatosan hátráltatja a marosvásárhelyi önkormányzat munkáját – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Dorin Florea polgármester.

Őrizetbe vették Brassó polgármesterét

Több mint tízórás házkutatás és kihallgatás után őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn este George Scripcarut, Brassó polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

Toró T. Tibor Két pogány közt egy hazáért című könyvét mutatták be Kolozsváron

Toró T. Tibornak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnökének a Két pogány közt egy hazáért című könyvét mutatták be hétfő este Kolozsváron.

Ungureanu újrázik a külügyi hírszerzés élén

Ungureanu újrázik a külügyi hírszerzés élén
Mihai-Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök vezeti a Külügyi Hírszerző Szolgálatot (SIE), miután a parlament két háza keddi együttes ülésén megszavazta a külügyi hírszerzést 2007 és 2012 között egyszer már irányító politikus kinevezését.

Félig elfogadva a vitatott összeférhetetlenségi törvény

Elfogadta a szenátus a szenátorok és képviselők összeférhetetlenségét szabályozó új jogszabály tervezetét. A törvénymódosítás azt szabályozza, milyen körülmények között számít összeférhetetlenségnek, ha egy honatya szerepet vállal egy cég vezetésében.

Nem csökkent a feszültség a koalícióban

Koalíciós feszültséget okozott a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség döntése, miszerint a párt támogatja Klaus Johannis javaslatát, azaz Mihai Răzvan Ungureanu kinevezését a külügyi hírszerzés élére.

Ponta: két hét múlva hazatérek

Legtöbb kélt héten belül a saját lábán tér vissza Romániába a térdműtéte után két hete Törökországban lábadozó Victor Ponta miniszterelnök.

Lezárták a debreceni menekülttábort a botos balhé miatt

Lezárták a debreceni menekülttábort a botos balhé miatt
A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Egységes fellépést sürgetnek az autonómiák érdekében

Minél egységesebb fellépésre van szükség autonómiaügyben a külhoni magyar területeken, és újra kell gondolni a külhoni magyarság helyben való boldogulásának stratégiáját – fogalmazták meg a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportjának társelnökei.

Hetven éve volt a ligetfalui tömegmészárlás

KITEKINTŐ – Teljes feltárásra, az eddig megismert tények részleteinek és összefüggéseinek felgöngyölítésére vár a felvidéki magyarok és németek egyik legnagyobb huszadik századi tragédiája.

Egyre több a határsértő

Tizenöt, embercsempészethez használt járművet és 129 bevándorlót tartóztattak fel, valamint 9 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök egy akció keretében.

Nem fizet Görögország a Nemzetközi Valutaalapnak

Nem fizet Görögország a Nemzetközi Valutaalapnak
Nem fizeti ki Görögország július elsejéig az 1,6 milliárd értékű hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) – jelentette be kedden Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter. Az ország ezzel hivatalosan is fizetésképtelenné válik. 

Két év múlva törlik el a roamingdíjat

Tizenkét órán át tartó maratoni tárgyalás után, kedd hajnalra megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási (roaming) díjakat 2017. június 15-étől.

„Bunkerpszichológia” lett úrrá a görög lakosságon

A bukaresti külügyminisztérium azt javasolja a délkelet-európai országba utazó román állampolgároknak, hogy annyi készpénzt vigyenek magukkal, amennyire előreláthatólag szükségük lesz ott tartózkodásuk során.

Brüsszel keményen bírálja az athéni kormányt

Számos európai vezető politikus mutatott hajlandóságot a párbeszéd újraindítására az athéni kormánnyal.

Boldizsár Szabolcs: minden jó zenész jó ember

Boldizsár Szabolcs: minden jó zenész jó ember
Elemiben és általános iskolában még zeneosztályban tanult, aztán váltott egy nagyot, és középiskolában már orvosnak készült, de hamar rájött: a zene az egyik legfontosabb dolog az életében, és visszatért hozzá a csíkszeredai Boldizsár Szabolcs.

Adománygyűjtés a Jazz in the Park fesztiválon

Tehetségkutató versenyt is szerveznek a fiatal dzsesszzenészeknek a Jazz in the Park fesztiválon a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretében – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Alin Vaida, a fesztivál igazgatója. 

A főtéren ünnepel a Hargita néptáncegyüttes

Ádám Gyula a zenekarról 2009–2010 között készített képeit állították ki a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 25 éves évfordulóján Csíkszereda főterén.

Elkötelezettek az önálló színház mellett – Nézőszám-növekedés Szatmáron

Ismét növekedett a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának nézőszáma. A magyar társulat prózai és bábtagozata összesen 14 bemutatót tartott.

Új elnök a magyar hokiszövetség élén

Új elnök a magyar hokiszövetség élén
Kovács Csabát, az eddigi szakmai alelnököt választották meg elnöknek a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) keddi rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén, amelyen az új első ember jelezte, csak ideiglenesen vállalja el a feladatot.

Döntős a házigazda Chile a Copa Américán

A házigazda Chile labdarúgó-válogatottja 2-1-re legyőzte a Zambrano kiállítása miatt hetven percen át emberhátrányban játszó perui csapatot a szombatig tartó Copa America első, hétfői elődöntőjében. 

ASA: támadásban a spanyolok és a hollandok

Két-két holland és spanyol játékossal erősíti meg támadósorát a Marosvásárhelyi ASA labdarúgócsapata.

Benedek a vl-hatodik hely után: mindig száz százalékon kell pörögni

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-6-ra kikapott az ausztrál csapattól, így hatodik helyen zárt a világliga bergamói nyolccsapatos szuperdöntőjében, amelyet Szerbia nyert meg.

Biciklis telefontöltőt talált fel Imets Tamás csíkszeredai diák

Biciklis telefontöltőt talált fel Imets Tamás csíkszeredai diák
A csíkszeredai Imets Tamás legfrissebb találmányának híre nemrégiben végigsöpört a világhálón: a 16 éves fiatalember biciklire rögzített ventilátorral telefontöltésre alkalmas áramot állított elő.

Halálra ítélték az Abu Dhabiban megkéselt váradi tanárnő gyilkosát

Halálra ítélték azt a nőt az Egyesült Arab Emírségekben, aki tavaly decemberben meggyilkolta a nagyváradi származású Ryan Ibolyát. 

Megmentenék a vadon élő, sérült állatokat

Országos hálózat létrehozását kezdeményezi a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Vets4Wild Egyesület, amelynek célja a sérült, vadon élő állatok megmentése – olvasható a két szervezet közleményében. 

Nézőcsúcsot döntő „csodagyerek” az Electric Castle fesztiválon

Összesen 97 ezren vettek részt bonchidai Electric Castle elektronikus zenei fesztiválon. 

Modern kori titkos társaságok

Modern kori titkos társaságok
Az elmúlt időszakban két nagy és „fontos” világtalálkozót bonyolítottak le a világ nagyjai. Az egyik a G7-es találkozó volt a festői Dél-Bajorországban.

Európai erkölcsök és utópiák

Henry Ford neve szimbólum Amerika számára. tömegtermelés és tömeges árusítás feltalálása. 1924-ben azt mondta: „Az automobil megszünteti a háborút.” 

Ép test, ép lélek – a sporttól a pszichológiáig

„Összetett kérdés, hogy miért van ennyi problémás gyerek, az viszont bizonyos, hogy foglalkozni, beszélgetni kéne velük” – Interjú Ráduly-Zörgő Évával.

Felébredhet a Csomád – Lehet-e még vulkánkitörés a Kárpát-medencében?

A Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja, a Szent Anna-tóról ismert székelyföldi Csomád alatt még van olvadékot is tartalmazó magmás test.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Éljük meg az „itt és most”-ot

Éljük meg az „itt és most”-ot
Körülöttünk tombol a nyár, ezzel együtt beköszöntött a szabadságolások időszaka is. Ismerős élethelyzetek: nyaralásról ábrándozó, napokat visszaszámláló munkatársak, barátnők, szabadságról visszaérkezett, nyugalmat árasztó, napbarnított kollégák. 

Vekerdy Tamás: nyáron tilos tanulnia a gyereknek

„A derűsen, közösen, jó lehetőségekkel eltöltött idő az, ami a leginkább pihentet, ilyen lehet az ideális vakáció" – vélekedik Vekerdy Tamás népszerű magyarországi gyerkepszichológus.

Ha a sofőr nem iszik elég vizet, az éppoly veszélyes, mint az ittas vezetés

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk.

Hogyan lesz még finomabb a rántott hús?

A legtöbb családban mindenki szereti a rántott húst, a vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke az aranybarnára sült friss hússzelet. Elkészítése sokkal több rafinériát is megenged, mint amit gondolnánk.

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket
A magyar nemzetrészeket ellehetetlenítő intézkedésekre hívta fel a figyelmet csütörtökön véget ért, kétnapos budapesti ülésének zárónyilatkozatában a Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete.

Szobrot állítottak Csíkdelnén Bálint Lajos érseknek

Bálint Lajosnak, a gyulafehérvári főegyházmegye első érsekének emlékére állítottak szobrot szülőfalujában, Csíkdelnén.

Magyar zarándokok a częstochowai Mária-kegyhelyen

Szűz Mária tisztelete képes testvéri közösségben egybekapcsolni a szomszéd népeket, anyai segítsége pedig ma is át tud vezetni minden történelmi akadályon és nehézségen – mondta Erdő Péter bíboros szerdán a częstochowai Mária-kegyhelyen. 

Támogatják a húsvét időpontjának rögzítését az erdélyi felekezetek

Kivitelezhetőnek tartják az erdélyi felekezetek lelkészei Ferenc pápa javaslatát, hogy valamennyi keresztény egyház ugyanabban az időpontban ünnepelje a húsvétot.

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés
A tejkvótarendszer áprilisi eltörlése óta több mint 20 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára az Európai Unió tagállamaiban – mutat rá az Európai Bizottság legfrissebb felmérése.

Új tervezet: a sertéstenyésztőket is kisegítheti az állam

Napokon belül felkerül a szakminisztérium honlapjára az a kormányhatározat-tervezet, amely a törzskönyvezett állatok vásárlásáról szóló támogatásokat szabályozza.

A mezőgazdasági területek 43 százalékára kértek támogatást

Országos szinten a mezőgazdasági területek mindössze 43 százalékára nyújtottak be kérvényt területalapú támogatásra a hétfői határidőig.

Beszüntetnék az utcai hagymaárusítást Kibéden

A rendőrség idén sem engedélyezné, hogy a kibédiek a kapujuk előtt árulják a koszorúba font lila hagymát, a helyi közösség azonban ragaszkodik a hagyományhoz, közös piac létrehozásáról hallani sem akarnak.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Fontos csatában diadalmaskodott kedden a román ellenzék a parlamentben a régi-új kémfőnök kinevezésének megszavazásával, a háborút azonban még nem nyerte meg.

Molnár Judit

Egyenes gerincük tengelyként is jól működik: hol erre, hol arra könynyen és gyorsan segít forgolódni. Attól függ, merről fúj az érdekeiket szárnyaira vevő szél.

Balogh Levente

Nehezen tudunk másként tekinteni arra, hogy óriás román zászlót avattak Csíkszeredában, mint olyan erődemonstrációra, amelynek célja a magyar közösség megfélemlítése.

Rostás Szabolcs

Egyelőre csak találgatni lehet, milyen hatással lehet az Unió többi tagállamára, ha Görögország kiszorul az euróövezetből, majd a legborúlátóbb jóslatok szerint fizetésképtelenné válik.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  25 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  28 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  23 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4685 RON
1 USD 4.0157 RON
1 GBP 6.2866 RON
100 HUF 1.4230 RON
1 XAU 151.3173 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL