Krónika Online
2015. május 28., csütörtök; Ma Emil, Csanád napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Hiánycikk lehet az olcsó gyógyszer

  Hiánycikk lehet az olcsó gyógyszer

  Az alapellátásba ugyan még nem gyűrűzött be a gyógyszerhiány, ám számos orvosság már most sem található meg a patikákban. Az érintettek eközben attól tartanak, hogy az új árlista miatt további tabletták tűnnek el. A lajstrom azonban egyelőre késik.
 • Ingyenes lesz a telekkönyvezés

  Ingyenes lesz a telekkönyvezés

  A tisztázatlan tulajdonjogi problémák megoldása érdekében a következő nyolc évben az ország teljes területét felmérik és telekkönyvezik, az érintett tulajdonosoknak pedig nem kell fizetniük a procedúráért, mivel állami és uniós forrásokból finanszírozzák.
 • Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

  Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

  FRISSÍTVE – Nemes Jeles Lászlónak az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fiát a zsűri Nagydíjával tüntették ki a cannes-i fesztiválon. Az alkotás kolozsvári szereplője, Molnár Levente szerint a film személyessége, közvetlensége hat újszerűen.

Kossuth Lajos „beköltözött” a Sapientia aulájába

Kossuth Lajos „beköltözött” a Sapientia aulájába
A nagy aulában, Bolyai János mellett kapott ideiglenes helyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karainak székhelyén vasárnap felavatott Kossuth Lajos-mellszobor.

Tovább perelnek a korrupciógyanús váradi adásvétel ügyében

Nem bízza saját jogászaira a Selina elleni pert a Bihar Megyei Tanács: a témában jártas magánügyvédet fogad, hogy visszaszerezze a Luceafărul lakónegyedet építő ingatlanfejlesztőtől azokat a telkeket, amelyeket még 2006-ban adott el a vállalkozásnak. 

Kisajátítanák a szatmári Pannónia épületét

Kisajátítaná a Pannónia Szálló épületét a szatmárnémeti polgármesteri hivatal.

A magyar és a román titkosszolgálat is figyelte Páskándit

Halálának 20. évfordulójára emlékezve Páskándi Géza író, színházi szakember életéről és munkásságáról tartottak tudományos értekezést Szatmárnémetiben.

Új parlamenti szavazás jöhet Dan Şova ügyében

Új parlamenti szavazás jöhet Dan Şova ügyében
Új szavazást javasolt szerdán a szenátus jogi bizottságának szociáldemokrata (PSD) többsége a korrupcióval gyanúsított PSD-s szenátor, Dan Şova volt fejlesztési miniszter előzetes letartóztatásának jóváhagyása ügyében.

Politikai csatározást szült az igazságügyi csúcsvezetők ügye

Kivizsgálja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) azt a nyílt levelet, amelyben Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének és Livia Stanciu, a legfelsőbb bíróság elnökének menesztését követelik. 

A külhoni voksok miatt aggódik Márton Árpád

Az RMDSZ által javasolt alternatív küszöb elfogadása lehetővé tenné ugyan, hogy ne maradjon parlamenti képviselet nélkül a magyarság, de 4 és fél százalékos támogatottsággal az RMDSZ-frakció létszáma 13–14 főre csökkenne.

Nyomoznak Băsescu ellen

Lopás és becsületsértés miatt nyomoznak Traian Băsescu volt államfő ellen.

Moldovai–orosz vita a békefenntartók miatt

Moldovai–orosz vita a békefenntartók miatt
Berendelte kedden az orosz külügyminisztérium Moldova moszkvai nagykövetségének ügyvivőjét, miután a moldovai hatóságok ismételten megtagadták a Transznisztriába igyekvő orosz békefenntartó katonák belépését az országba.

Példátlan moldovai bankbotrány

KITEKINTŐ – Hónapok óta próbálnak bankok számláiról eltűnt mintegy egymilliárd dollár nyomára bukkanni a hatóságok a Moldovai Köztársaságban. A sikkasztási ügy főszereplője a volt szovjet tagköztársaság egyik leggazdagabb, izraeli származású üzletembere.

Keménykötésű katalán nő lett Barcelona új polgármestere

KITEKINTŐ – Dávid győzelme Góliáttal szemben – így látja eredményét Ada Colau, Barcelona új polgármestere, aki a Katalóniában kormányzó párt, a Konvergencia és Unió jelöltjét, az eddigi polgármestert, Xavier Trías-t utasította maga mögé a választásokon.

Telefonon beszélt Cameron és Putyin

Félórás telefonbeszélgetést folytatott hétfőn David Cameron brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Köztisztviselők tüntettek Bukarestben

Köztisztviselők tüntettek Bukarestben
A román közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek szerdán Bukarestben a kormány épülete előtt, magasabb béreket követelve.

Öt romániai régió lakói szegénységben élnek

A korábbi hat után, immár „csak” öt régiójával szerepel Románia a legszegényebb európai uniós térségek topjában. 

Megtakarító üzemmódra állt át a kormány

Az általános forgalmi adó (áfa/TVA) csökkentésére várva, a kormány ül a pénzen.

Januártól beindíthatják az Első munkahely projektet

A 16–29 éves fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítené az Első munkahely elnevezésű projekt.

Sütő-művel érkezik a Vígszínház Kolozsvárra

Sütő-művel érkezik a Vígszínház Kolozsvárra
A Vígszínházat látja vendégül a Kolozsvári Állami Magyar Színház június első hetében: a budapesti társulat két előadását, Arany János Toldi című művét és Sütő András Az álomkommandó című drámáját játssza a sétatéri teátrumban.

Szecesszió keleti gyökerekkel

A Kárpát-medence területén található magyar szecessziós építészeti örökséggel bíró városok meghatározó épületeit mutatja be Sógor Csaba európai parlamenti képviselő legújabb brüsszeli kiállítása.

Berekméri Katalin az Uniter-díj után: kevés a nagy találkozás

FRISSÍTVE – „Most örömet jelent a díj, de amikor össze kell gyűjteni az erőt és a motivációt a próbákhoz, előadásokhoz, akkor csak a munkához való helyes viszonyulásom segít” – nyilatkozta lapunknak az Uniter-díjas Berekméri Katalin.

A nagyvárosi dzsungel útvesztői

A vajdasági Puskás Zoltán rendezésében mutatja be Dés László, Geszti Péter és Békés Pál A dzsungel könyve című musicaljét a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerda este. 

Aranyosztozkodás Nagybányán: az erdélyi lányok elbuktak, a fiúk bajnokok lettek

Aranyosztozkodás Nagybányán: az erdélyi lányok elbuktak, a fiúk bajnokok lettek
Megosztozott az országos bajnoki címeken Nagybánya és Bukarest: a női kézilabdázók között a CSM-t, míg a férfiaknál a Minaurt koronázták meg az egyik fél második győzelméig tartó döntős párharcok máramarosi visszavágóján.

FIFA-vezetőket, köztük egy alelnököt vettek őrizetbe Svájcban

Letartóztatták a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hat magas beosztású tisztségviselőjét korrupció gyanújával az amerikai hatóságok kérésére Zürichben.

Hosszabbítás után egyenlített a City’us a futsaldöntőben

Ellentétes félidők, pattanásig feszült idegek, szép gólok, összeomlások és feltámadások jellemezték az élvonalbeli teremlabdarúgó-bajnokság döntőjének második mérkőzését. 

Címvédésre készül a Sevilla az Európa Ligában

A Dnyipro története első nemzetközi sikerét arathatja szerda este a labdarúgó-Európa Liga döntőjében, miközben ellenfele, a Sevilla rekorderré válhat, amennyiben története során másodszorra is megvédi címét.

Kialakult a Kolozsvári Magyar Napok főtéri koncertprogramja

Kialakult a Kolozsvári Magyar Napok főtéri koncertprogramja
Közzétették a Kolozsvári Magyar Napok szervezői az augusztus 18. és 23. között szervezendő programsorozat főtéri koncertjeinek listáját.

Hagyományos cigány foglalkozások közszemlén

Hagyományos cigány foglalkozásokat mutatnak be Csíkszeredában.

Óriásbulik várhatók Kolozs megyében

Jegyeladási rekordnak számít, hogy több mint 50 ezer bérlet kelt el a nyári Kolozs megyei zenei rendezvényekre – mondták az egy hónap múlva Bonchidán szervezendő Electric Castle és a július végi kolozsvári Untold fesztivál szervezői.

Gigantikus hercegi játékmackók érkeztek a zernyesti rezervátumba

A legkisebb brit hercegnő, Charlotte születésének örömére készített két óriási játékmackó érkezett Londonból a Brassó megyei Zernyestre.

Erdőlopások, Erdély eltűnése

Erdőlopások, Erdély eltűnése
Az Erdély szót minden bizonnyal a rómaiaktól vettük át, ami Sylvaniát, vagyis erdőséget jelentett. Ez abban a gyönyörű korszakban, úgy 1000 évvel ezelőtt természetes volt.

Paradox klímaügy

KÖNYVESPOLC – A klímaváltozás témája nagy hangsúlyt kapott a közbeszédben és a politikában, mégsem sikerült eddig csökkenteni annak kockázatait.

Szótalanul sokatmondó beszéd

KÖNYVESPOLC – A tárgyak nem hazudnak. Nem azért, mert a mostoha természet megfosztotta őket az élőlények hangképző szerveitől, ezért aztán bonyolult metakommunikációs fifikákhoz kell folyamodniuk, ha szólni szeretnének, nem, nem ezért. 

Negyed évszázada tért vissza Románia a kétkamarás parlamenthez

Negyed évszázada, 1990. május 20-án rendezték meg a kommunista diktatúra bukása utáni első szabad választásokat Romániában.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Elkezdődött a kullancsszezon

Elkezdődött a kullancsszezon
A meleg időjárás me­g­ér­kez­tével megemelkedett a kullancscsípéssel orvoshoz fordulók száma. A kullancscsípést érdemes megelőzni, ha pedig egy kirándulás után felfedezi valaki a kis élősködőt a testén, ajánlott szakemberhez fordulni.

Zsírégetés és fogyókúra a fürdőruhaszezon előtt

Bizonyos ételek és italok serkentik az anyagcserét, azaz szervezetünk gyorsaban égeti el a kalóriákat, így ezeket ajánlatos fogyasztani, ha valaki meg akar szabadulni fölös kilóitól a strandszezon beköszöntéig. 

A csúfolódás 50 százalékkal növelheti a gyerek későbbi elhízásának esélyét

Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat testi egészségére: 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy 45 éves korára elhízott legyen – derült ki a londoni King’s College nagyszabású kutatásából.

Epres sütemények és édességek

Brownie eperrel, eperbomba, eper-citrom dzsem, eperhab.

Közös imára hívnak a zarándokok

Közös imára hívnak a zarándokok
Május 21-én, csütörtökön indul útjára Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a jövő hét végén tartandó csíksomlyói búcsúba – közölte a rendezvény szervezője.

Játékosan a szent életű püspökről

Tanúságtételnek is beillő vetélkedő házigazdája volt az elmúlt hétvégén a névadás 25. évfordulóját ünneplő csíkszeredai Márton Áron Gimnázium.

Középpontban a család

A család, az iskola és az ifjúság állt a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája múlt hétvégén Szatmárnémetiben tartott megbeszéléseinek középpontjában.

Megújult a nyeregbeli oltár – Újabb munkálatok Csíksomlyón

Még a pünkösdi búcsú előtt befejezik a csíksomlyói Hár­mashalom-oltár felújítását, aminek anyagi hátterét a magyar kormány biztosította.

Mozgalom a háztáji kiskertekért

Mozgalom a háztáji kiskertekért
A háztáji kiskertekben a család számára minél többen termeljék meg az egészséges zöldséget, gyümölcsöt – ez a biokertmozgalom lényege. Romániában ugyan még gyerekcipőben jár, de dinamikusan fejlődik a biogazdálkodás.

Pánik az őstermelői bizonylat miatt

Pánik tört ki a gazdák körében, mivel ettől a hónaptól azoknak a termelőknek, akik a terményeiket a piacokon vagy a háztájon értékesítik, őstermelői bizonylattal és kereskedelmi füzettel kell rendelkezniük.

Kegyelmi év az állattartóknak

Kegyelmi év lesz az idei az állattartók számára, mivel még eltekintenek a legelőgazdálkodási tervektől, azaz kiadhatják a szubvenciót azon településeken is, ahol az önkormányzatnak még nem sikerült elkészíttetnie a kötelező kezelési tervet.

Az alacsony ár miatt aggódnak a tejtermelők

A tej árának folyamatos csökkenése miatt aggódnak a gazdák – a szakértők szerint a tejkvóta eltörlésére a szövetkezetekbe tömörülés lehet a válasz.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Kevesen gyűjtöttek több tapasztalatot Erdélyben a kolozsváriaknál az anyanyelvhasználatért folytatott harc terén az elmúlt 25 évben.

Molnár Judit

Hiába határoztam el: nem fogok mérgelődni, szép nyugodtan kivárom, amíg befejeződnek a munkálatok, az illetékesek átnézik, s ha mindent jónak találnak, átveszik.

Páva Adorján

Visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával – így jellemezhető az, amit egy neves amerikai úszószaklap tett a bizonyítékok nélküli vádaskodásoktól hemzsegő cikk közlésével.

Csinta Samu

Kormánybuktatásra készül a romániai liberális tömörülés, bizalmatlansági indítványához keres partnereket a parlamenten belül.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  9 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  7 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  9 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  10 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  10 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  8 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szeben

  MOST
  ködös
  8 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4450 RON
1 USD 4.0782 RON
1 GBP 6.2743 RON
100 HUF 1.4388 RON
1 XAU 155.4967 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL