Krónika Online
2014. augusztus 21., csütörtök; Ma Sámuel, Hajna napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vérszegény a vérellátás

  Vérszegény a vérellátás

  Véradásra szólította fel a lakosságot az egészségügyi minisztérium, miután az elmúlt napokban több vérközpont is jelezte, hogy kritikusra csökkent a készleten lévő vér mennyisége. A vérközpontok meghosszabbított programmal várják az önkéntes véradókat.
 • Foghíjas gyógyturizmus

  Foghíjas gyógyturizmus

  Egyre több külföldi, illetve külföldön dolgozó román vendégmunkás özönli el nyaranta a hazai fogászati rendelőket, a páciensek a nyugatinál jóval olcsóbb árak miatt döntenek a romániai kezelés mellett.
 • Nyaralási nagyüzem országszerte

  Nyaralási nagyüzem országszerte

  A nyár legmozgalmasabb hétvégéjét zárták vasárnap este Románia legtöbb üdülőtelepén: sok helyen telt házat hozott a Nagyboldogasszony napi háromnapos vakáció. A hagyományosan is nagy népszerűségnek örvendő települések mellé régi-újak is felzárkóznak.

Újabb feljelentés a szentléleki motorosügyben

Újabb feljelentés a szentléleki motorosügyben
Fenyegetés miatt tett panaszt a Kovászna megyei rendőr-főkapitányságon az augusztus 10-én  Kézdiszentléleken megkéselt motoros utasa – közölte keddi sajtótájékoztatóján Ioan Popa rendőrfőkapitány.

Továbbra is veszélyben az épített örökség

A szakértelem hiánya és az adminisztráció nehézkes működése veszélyezteti a hazai épített örökség megőrzését, hangzott el a témában szervezett hétfő esti pódiumbeszélgetésen. 

Vadkárok: bővül a lajstrom

Meghaladta a százat az idén hivatalosan feljegyzett vadkárok száma Hargita megyében. Továbbra is a megyében élő medvék, a vaddisznók és a farkasok okozzák a legtöbb és legnagyobb értékű kárt.

Engedélyeztetik a váradi Rhédey-szobrot

Elkezdték a szükséges engedélyek beszerzését a váradi Rhédey-kertbe tervezett szobor felállításához, miután a helyi önkormányzat beleegyezett, hogy gróf Rhédey Lajosnak az emlékműve visszakerüljön egykori birtokára.

Elena Udreával tárgyalt Traian Băsescu

Elena Udreával tárgyalt Traian Băsescu
Egy nappal azt követően, hogy a párt elnökét, Elenea Udreát választotta államfőjelöltté a Traian Băsescu államfőhöz közel álló Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetősége, az államfő szerdán máris fogadta Udreát, valamint a PMP több vezető politikusát.

Udreát indítja a PMP az államfőválasztáson

A várakozásoknak megfelelően Elena Udreát, a párt elnökét indítja a novemberi államfőválasztáson a Traian Băsescu államfőhöz közel álló Népi Mozgalom Párt.

CSCI-felmérés: Ponta legyőzné Johannist

Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nyerné az államfőválasztást, ha azt most vasárnap tartanák – derül ki a CSCI legfrissebb felméréséből.

Darius Vâlcov az új költségvetésiminiszter-jelölt, képben Szabó Ödön

Darius Vâlcov szociáldemokrata (PSD) szenátort, Slatina egykori demokrata-liberális párti (PDL) polgármesterét jelölte kedden Victor Ponta miniszterelnök a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségbe.

Orosz politikus: miénk lesz Transznisztria

Orosz politikus: miénk lesz Transznisztria
Transznisztria előbb-utóbb Oroszország része lesz, az ukrajnai helyzet azonban ezt egyelőre késlelteti – jelentette ki az ukrán Zik televíziós csatorna szerint Oleg Belavencev, Vlagyimir Putyin krími megbízottja.

Az ukrán fegyveresek elérték Luhanszk központját

Elérték a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai nagyváros, Luhanszk központját a terrorellenes műveletben részt vevő ukrán erők.

Ukrajna: nem hozott áttörést a berlini külügyi találkozó

Egyes kérdésekben történt előrelépés az ukrán válság rendezését célzó, az ukrán, az orosz, a német és a francia külügyminiszter részvételével megtartott berlini tárgyalásokon.

Mélyülő orosz–ukrán viszály

Az orosz és az ukrán határőrök és vámőrök megállapodtak az orosz segélykonvoj egy részének átvizsgálásáról – közölte vasárnap a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Bővítik a roncsautóprogramot

Bővítik a roncsautóprogramot
A szabadfoglalkozást folytató személyek is részt vehetnek ezentúl a roncsautóprogramban, miután a kormány az érintettek kérésére módosította a hazai gépkocsipark megújítását célzó akciót. 

Rekordértéken a cigarettacsempészet

Három éve nem volt olyan magas a cigarettacsempészet aránya, mint idén júliusban, amikor a piac 17 százalékát tette ki az illegálisan árusított dohányáru – derült ki a Novel Research kutatási vállalat felméréséből.

Ismét bevezethetik a különleges nyugdíjat

Ismét bevezetné a kormány a különleges nyugdíjakat a pilóták, diplomaták, az igazságügyi intézményekben és a parlamentben dolgozó személyzet esetében. 

Megkerülné a technikai csődöt Argentína

Argentína Buenos Airesben létrehozandó számlákon keresztül akarja törleszteni adósságát hitelezőinek, hogy megkerülje az ország New York-i kifizetéseit zároló és ezáltal technikai államcsődöt előidéző amerikai bírói ítéletet.

Szent István Renddel tüntették ki Kertész Imrét és Rubik Ernőt

Szent István Renddel tüntették ki Kertész Imrét és Rubik Ernőt
Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában.

Kolozsvár számos arca megismerhető a magyar napokon

A munkák művészi minősége önmagáért beszél – méltatta Kántor Lajos irodalomtörténész László Miklós és Miklóssy Gyula Kolozsvári képek című fotókiállítását.

Rangos esemény lett a csíkszeredai minifesztiválból

Nemzetközi sztárok lépnek fel a pénteken kezdődő 6. csíkszeredai nemzetközi dzsesszfesztiválon – ez is indokolta, hogy a Mini Jazzfesztivál néven megszervezett esemény nevet változtatott.

KMN: Dózsa Györgytől a szecesszióig

Zsúfolt ház, mintegy ezer ember előtt mutatta be a Székely Dózsa György című „tánckrónikáját" a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (Honvéd Együttes) az 5. Kolozsvári Magyar Napok vasárnapi megnyitó gálájának keretében.

Miriuță: a magyaroknak tele van a gatyájuk, ha Bukarestben játszanak

Miriuță: a magyaroknak tele van a gatyájuk, ha Bukarestben játszanak
A Kolozsvári Magyar Napokon Vasile Miriuţă „Laci”, a CFR vezetőedzője és Hadnagy Zsolt, a Diósgyőri VTK kolozsvári származású játékos-megfigyelője engedett bepillantást a labdarúgás boszorkánykonyhájába.

BL: hajrágóllal került előnybe a Steaua

Bőven adott okot izgalomra a Steaua labdarúgócsapatának kedd esti szereplése a BL-selejtező rájátszásában, hiszen a kihagyott helyzetek és az elbaltázott büntető miatt csupán a hajrában harcolta ki a győzelmet a bolgár Ludogorec elleni első mérkőzésen.

Hosszú Katinka elkezdte az aranyhalmozást

Címét megvédve 400 m vegyesen aranyérmes lett Hosszú Katinka a berlini úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

KMN: olimpiai kulisszatitkokat árult el Simon Ágnes

A Szocsiban idén megrendezett 22. téli olimpia kulisszatitkaiba avatta be közönségét Simon Ágnes kolozsvári származású sífutó. 

Önarckép kedvenc olvasmánnyal – kezdődik a KreaTúra tábor

Önarckép kedvenc olvasmánnyal – kezdődik a KreaTúra tábor
Ismét Sepsibükszádon gyűlnek össze a művészeteket kedvelő diákok – a harmadízben szervezett KreaTúra tábor augusztus 25-én nyitja meg kapuit.

Ki lesz a legjobb udvarhelyszéki lovas?

Az Udvarhelyszéki Vágta utolsó megmérettetése ígérkezik a legizgalmasabbnak, a négy előfutam végeztével a székelyudvarhelyi döntőn derül ki ugyanis vasárnap, hogy ki a legjobb udvarhelyszéki lovas.

Székelyudvarhelyen a Szóra bírt csontjaink című tárlat

A Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítás nyílt meg kedden a Haáz Rezső Múzeumban.

Kolozsváron is megszentelik a Kárpát-medence kenyerét

Ünnepélyes keretek között szentelik fel és szegik meg ma délután 5 órakor a kincses város főterén a Kárpát-medence kenyerét.

Megörökíteni az eltűnőt, a változót – Beszélgetés Korniss Péterrel

Megörökíteni az eltűnőt, a változót – Beszélgetés Korniss Péterrel
„Elkoptatott szó a globalizáció, tudom. De amikor egy háromszáz lelkes faluban ott vannak a családi képek a kredencen, a kredenc mögött pedig egy életnagyságú plakáton ott áll Michael Jackson...”

Beszéljük meg!

Románia jól bánik a kisebbségekkel – adták hírül a minap a lapok az államelnöki tisztségre pályázó politikus, Johannis Klaus kijelentését.

Az Apáczai-díj tíz éve

Éppen évtizede annak, hogy a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) egyik országos elnökségi ülésén elfogadták  a tudományos tanács felállítására vonatkozó előterjesztést, s pályázatot írtak ki  az Apáczai-díj elnyerésére.

Könyvespolc – Egy lírikus prózapillanatai

Ahogy a szigorú, pragmatikus anatómiai ábrákon az emberi léleknek nincs semmi keresnivalója, a virtuális lélektérképeken hiába kutakodnánk a lírai, epikus vagy drámai látásmód gócpontjai után. Ennek ellenére tagadni a pszichét botorság.

A Ford megkezdi az új Mondeo európai értékesítését

A Ford megkezdi az új Mondeo európai értékesítését
A Ford bejelentette, hogy októbertől megkezdi az új generációs Mondeo forgalmazását Európában, miután beindult a gyártás a konszern spanyolországi üzemében. 

Terjeszkedik a Porsche

Pénzügyi beszámolója alapján 2,5 milliárd euró likvid tőkével rendelkezik a Porsche és Piëch családok tulajdonában lévő Porsche SE holding, amely a Volkswagen- konszern szavazati joggal bíró részvényeinek 50,7 százalékát birtokolja.

Kezd magához térni a német autópiac

Júliusban január óta a legnagyobb mértékben, közel 7 szá­zalékkal emelkedett a Németor­szágban forgalomba helyezett sze­mélygépkocsik száma.

A német utakon kiváltságokat kaphatnak az elektromos autók

Ingyenes parkolás, busz­sáv­használati jog és sok egyéb kiváltság illetheti meg hamarosan az elektromos meghajtású autókat Németországban. 

Cukorfogyasztás – csak mértékkel!

Cukorfogyasztás – csak mértékkel!
A tudomány nem tud dűlőre jutni: a sok édességtől valóban hiperaktív lesz-e a gyerek. A szülők a hiedelmek miatt látják csokievés után felpörgöttnek a gyereket, mások szerint a gyerek iskolai teljesítménye javul, ha kevés édeset eszik.

A zenetanulás javíthat a gyermekek olvasási készségén

A zene- vagy énektanulás javíthat a hátrányos helyzetű gyermekek nyelvi és olvasási készségén egy amerikai kutatás szerint. Miután kilenc- és tízéves gyermekek egy évig tanultak zenét, sikerült szinten tartani az olvasási eredményeiket.

Emberekről „gondoskodó” fák

A légszennyezés kiszűrése révén a fák évről évre dollármilliárdokat takarítanak meg az egészségügy számára, nem is szólva a kedvező pszichés hatásokról.

Zöldbab – a vajbabtól a ceruzababig

Bármennyire is magunkénak érezzük, a zöldbab Amerika ajándéka. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt arrafelé már az ókorban háziasították, Európába azonban csak Kolumbusz második útja után jutott. 

Javában zajlik a Farkas utcai templom felújítása

Javában zajlik a Farkas utcai templom felújítása
Javában zajlik a kolozsvári Farkas utcai református templom felújítása: jelenleg az oromfal megerősítésén, külső és belső falak javításán, a boltozatok repedéseinek javításán, a tetőszerkezet újraszövésén és a cseréphéjazat cseréjén dolgoznak. 

A nagyközönség felé is nyit a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Augusztus 12–16. között a csíksomlyói Szent István-kollégium épületében és udvarán zajlik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT), amelyen közel ezer fiatal részvételére számítanak.

Újszövetség-kutatók tanácskoztak Szegeden

A világ öt kontinensének több mint 250 bibliakutatója tanácskozott péntekig Szegeden; az Újszövetséget több szempontból vizsgálták. 

Megnyitás előtt áll a Kálvin-ház

Újabb egyházi öregotthonnal gazdagodik Marosvásárhely, az Eminescu utcai Kálvin-ház október elsején nyitja meg kapuit. A négyszintes épület 56 idős bentlakónak nyújt majd otthont, és tíz, nyugdíjas lelkésznek kiadandó lakás is található benne.

Veszteségek az orosz embargó miatt

Veszteségek az orosz embargó miatt
Óriási veszteségeket könyvelnek el a romániai termelők amiatt, hogy Oroszország importtilalmat rendelt el az Európai Unió tagállamaiból származó gyümölcsre és zöldségre – hívta fel a figyelmet az Országos Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége.

Nagy Tamás: növekednek az uniós támogatások

Fokozatosan növekedni fog a gazdáknak járó európai uniós támogatások mértéke az elkövetkező öt évben – tájékoztatta a háromszéki gazdákat Nagy Tamás, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, korábbi államtitkár.

Segélyt kérnek a károsultak

Kártérítést követelnek a mezőgazdasági minisztériumtól azok a gazdák, akik a szélsőséges időjárás miatt jelentős veszteséggel fogják zárni a termelési évet. 

Rendkívül gyenge idényt zártak a méhészek

Rendkívül gyenge az idei méztermés: a gyűjtési idény befejeződött, ám az éves átlagmennyiség csak húsz százalékát tudták megtermelni a méhészek. 

VÉLEMÉNY

Varga László

Egy város főtere annyiféle, ahányféle polgár él az illető városban – legalábbis, ha megfelelőképpen használják. Kolozsvár Főtere egyre színesebb az utóbbi években.

Csinta Samu

Politikamentes legyen a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata, vagy sem? A kérdés így, vagylagosan megfogalmazva, belátom, nem életszerű.

Molnár Judit

Szerencsésnek tartom magam, mert aránylag kevésszer fáj a fejem, olyankor viszont elég erősen. De csak bedobom a régi, jól bevált hazai gyártású fejgombot, és már el is múlt.

Balogh Levente

Jelentős események zajlanak mostanában a kommunista rendszer idején vezető pozíciót betöltő személyek felelősségre vonása terén.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  ködös
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  15 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
 • Arad

  MOST
  derült
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  derült
  17 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Brassó

  MOST

  14 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4244 RON
1 USD 3.3291 RON
1 GBP 5.5395 RON
100 HUF 1.4115 RON
1 XAU 138.5134 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL