Krónika Online
2014. október 20., hétfő; Ma Vendel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • A magyar kormány támogatja a csíksomlyói kegyhely felújítását

  A magyar kormány támogatja a csíksomlyói kegyhely felújítását

  FRISSÍTVE – Húszmillió forint támogatást különít el a jövő évi költségvetés tervezésekor a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a csíksomlyói Mária-kegyhely számára.
 • Kisajátított köröstárkányi emlékmű

  Kisajátított köröstárkányi emlékmű

  Megdöbbentőnek és ízléstelennek nevezték a köröstárkányi magyarság egy részének képviselői, hogy az RMDSZ a helyi szervezet nevére telekkönyveztette a Bihar megyei településen az 1919-es román vérengzés áldozatai tiszteletére állított emlékművet.
 • Nem kérnek a kötelező ünneplésből

  Nem kérnek a kötelező ünneplésből

  Nem lehet törvénnyel ünneplésre kötelezni az embereket – vallják erdélyi és partiumi elöljárók, akiket arról faggattunk, mit szólnak a December 1. utak kötelezővé tételéről szóló új jogszabályhoz, amelyet egyébként két RMDSZ-es honatya is megszavazott.

Korszerűsítik a háromszéki vidéki kultúrotthonokat

Korszerűsítik a háromszéki vidéki kultúrotthonokat
A helyi közbirtokosság, a református egyház, Kovászna város, illetve a megye önkormányzatának összefogásával újították fel a csomakőrösi művelődési házat.

Infrastrukturális merényletről beszél Szilágyi Zsolt

A román kormánynak el kell számolnia az autópálya-építésre és infrastruktúra-fejlesztésre begyűjtött különadókkal – jelentette ki pénteken Szilágyi Zsolt.

E-tankönyvek: tizenhatmillió klikk az oktatási honlapra

Több mint 16 millióan keresték fel az oktatási minisztérium honlapját, a  weboldalt az elektronikus tankönyvek feltöltését követő két napban.

Ötvenezer lejes bírsággal sújtják az Azomureșt

Ötvenezer lejes pénzbírság kifizetésére kötelezte a vásárhelyi Azomureș vegyipari üzemet a Környezetvédelmi Őrség.

Államfőjelöltek – Gheorghe Funar, a magyarellenesség „apostola”

Államfőjelöltek – Gheorghe Funar, a magyarellenesség „apostola”
A magyarellenesség egyik romániai „apostola", Kolozsvár egykori polgármestere immár másodízben száll harcba az államfői tisztségért.

Viorel Hrebenciucot is „vinné” a DNA

A héten tárgyalja a képviselőház jogi bizottsága az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kezdeményezését, miszerint a parlament járuljon hozzá Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam képviselők vizsgálati fogságba helyezéséhez.

Államfőjelöltek – Dan Diaconescu, a populista bulvártévés-politikus

Dan Diaconescu igencsak kétes sikert tudhat magáénak: sikerült a legprimitívebb, legpopulistább szintre lemennie.

Terjed a Microsoft-botrány

Cătălin Harnagea, Gabriel Sandu, Dorin Marian, valamint Dorin Cocoş, Remus Truică és Nicolae Dumitru üzletemberek otthonában és Dinu Pescariu alapítványának székhelyén is házkutatást tartottak.

Barroso: hiba lenne, ha London magára haragítaná Kelet-Európát

Barroso: hiba lenne, ha London magára haragítaná Kelet-Európát
José Manuel Barroso szerint súlyos hibát követne el a brit kormány, ha a bevándorlás és egyéb európai uniós alapelvek megkérdőjelezésével magára haragítaná közép- és kelet-európai szövetségeseit.

Kína: Hongkong belügy

Vasárnapra virradóra is voltak erőszakos összetűzések Hongkongban a több demokráciát követelő diákok és a rendőrség között. Úgy tűnik, nincs kiút a cselekvésében korlátozott hongkongi vezetés és a demokráciapárti mozgalom vitájából.

Újabb nagy arányú sikert aratott a Fidesz

Ismét jelentős győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az önkormányzati választásokon.

Parancs az orosz haderő visszavonására

Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítást adott a védelmi minisztériumnak arra, hogy vonja vissza azokat az orosz egységeket, amelyek nyár óta, hivatalosan hadgyakorlat részeként az ukrán határ közelében állomásoznak.

Erdély előnyére válhat a tudás

Erdély előnyére válhat a tudás
A modern Erdély gazdasági jövőképe volt a központi témája a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Közgazdász Vándorgyűlésének.

Díjazták a szentgyörgyi fejlesztést

Sepsiszentgyörgyi fejlesztés nyerte a bukaresti Romexpo Inventika-fődíját. A háromszéki vállalkozás saját fejlesztésű Stirling-motorral és rakéta típusú kazánnal vett részt a múlt héten Inventika elnevezéssel rendezett kiállításon.

Csökkent a román autógyártás

Az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás az egy évvel korábbihoz képest, és 2,1 százalékkal esett vissza a kivitelük.

Indulhat az Első autó

Sürgősségi eljárással fogadta el a kormány szerdán a gépkocsivásárlásra kedvezményes hitelt biztosító Első autó program elindítására vonatkozó rendeletet. 

Két új kötet a Prospero Könyvek tízéves születésnapján

Két új kötet a Prospero Könyvek tízéves születésnapján
A színészek és operaénekesek pályaképét megrajzoló tízéves Prospero Könyvek sorozatot ünnepelték a kolozsvári Györkös Mányi Albert-emlékházban csütörtök este, az eseményen jelen voltak az eddigi alanyok és szerzők.

Egoállapotok nyomában – Grecsó Krisztián volt a váradi Törzsasztal vendége

Grecsó Krisztián Megyek utánad című legújabb regénye elő- és utóéletének kulisszatitkaiba engedett betekintést Nagyváradon a péntek esti Törzsasztal, amelyen Kőrössi P. József moderátor ezúttal a budapesti íróval beszélgetett.

A színháznak is kell cégér – Beszélgetés Czvikker Katalinnal

Negyedik évadát kezdi a román társulattól való függetlenedése óta a nagyváradi Szigligeti Színház.

A társadalmi képmutatás abszurd nyelve

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ivanovék karácsonya című előadása is meghívást kapott a bukaresti Fest(in) pe Bulevard fesztiválra.

A hajrában fordított a Dinamo ellen a CFR

A hajrában fordított a Dinamo ellen a CFR
Fordulatos mérkőzésen 2-1 arányú győzelemmel szerezte meg a három pontot a Kolozsvári CFR a vendég Dinamo ellen az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi 11. fordulójában. 

A Maros KK kikapott, a Sepsi SIC nyert

Újabb vereséget szenvedett el hazai pályán a palánk alatt sokat hibázó és hárompontosok terén is gyenge mutatókat jegyző Marosvásárhely férfi kosárlabdacsapata az élvonalbeli bajnokságban. 

Mol Liga: elutasították a HSC óvását

A Magyar Jégkorong-szövetség versenybírósága elutasította a Csíkszeredai HSC óvását, amelyben a múlt hétfőn játszott, Ferencváros elleni Mol Liga-mérkőzés bírói tévedéseire hivatkozva kérte a találkozó újrajátszását az 57.57 perctől.

„Éhezők viadala”: lemondott a Bihar FC edzője

Becsületbeli ügyként jelentette be lemondását Alexandru Pelici, a Nagyváradi Bihar FC másodosztályos labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Ragyogtak a szolidaritás fényei

Ragyogtak a szolidaritás fényei
Idén összesen 19 település kapcsolódott be a gyulafehérvári Caritas szervezte, Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű jótékonysági akcióba, amelynek résztvevői a látványos gyertyagyújtási akció mellett komoly adományokkal segítenek. 

„Visszaadni” a Tejutat az utódoknak

A tervek szerint 54 ezer hektárnyi területű csillagoségbolt-parkot alakítanak ki Kovászna megyében, mellyel nemcsak a csillagászok, hanem a felnövekvő generációk kedvében is járnak majd a projekt ötletgazdái.

Nagy sikert aratott Lyonban A tolonc premierje

Nagy sikerrel mutatták be a hétvégén Kertész Mihály százéves felújított némafilmjét, a Kolozsváron készült A toloncot a lyoni Lumiére Filmfesztiválon.

„A közönség a humorista kacagó pszichológusa”

A humoristák jó része terápiaként tekint a stand-up műsorokra, egyfajta menekülésként választotta a nevettetést – viccet gyártanak saját gyengeségeikből, hogy a közönséget szórakoztassák.

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

Az egyházzene kényelmes zubbonyában
„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

A Madách-kultusz kezdetei Erdélyben

„A művészi tetszés az ember lelkében nem olyan izolált és független jelenség, ahogyan sokan gondolják. Ellenkezőleg, nagyon sok mindentől függ, nagyon sok szálból tevődik össze, keletkezési feltételei vannak, mint mindennek a világon.” (Reményik Sándor)

Harmadszor is Fidesz

A magyarországi ellenzéknek továbbra sem sikerül ellenszert találnia a kormányoldal politikájára – ez szűrhető le az október 12-ei önkormányzati választások eredményéből, amely alapján a Fidesz–KDNP idén harmadszor aratott elsöprő választási győzelmet.

Népszavazást kell tartani Kelet-Ukrajnában

Hónapok óta tart az ukrajnai válság. A halottak, a sebesültek és a menekülők száma napról napra ijesztően nő. A civil lakosság egész Ukrajnában szenved.

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek
Tizenhétezer értékjegyet használtak fel Romániában magánszemélyek a roncsautóprogram keretében, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte a román környezetvédelmi minisztérium.

Kisteherautó készült a Dusterből

Különleges pick-up változatot készített a Dacia Duster hobbiterepjáróból a romániai Romturingia karosszériaépítő cég; a megrendelő az OMV Petrom olajipari vállalat volt.

Megékezett az új Mazda2

Megkezdődött a Japánban az év autójának választott Mazda2 európai piaci bevezetése. Az új kisautó megjelenése csak apró részletekben különbözik a 2014-es Genfi Autószalonon bemutatott Hazumi tanulmányautótól.

Stagnálnak a VW márka eladásai

Második hónapja stagnál a Volkswagen-konszern fő márkája, a VW értékesítése az oroszországi és a brazíliai eladások csökkenése miatt, miközben az eladások növekedése Kínában lassul.

Szobanövények őszi gondozása

Szobanövények őszi gondozása
Az ősz minden növény számára változást hoz, még akkor is, ha az éppen egy cserépben nevelt szobanövény. Gondozásukat igazítani kell az életritmusukhoz.

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő kutyákat képeznek Kézdivásárhelyen

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő ebeket képeznek Kézdivásárhelyen, az öt labrador kiskutyát úgy tanítják be, hogy megkönnyítsék a fiatalok hétköznapjait.

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival, még akár enyhe áramütést is szívesebben ad magának, mint hogy tétlen maradjon egy amerikai pszichológiai kísérlet szerint.

Finomságok birsalmából

Birsalma chutney, birsalmasajt, birsalmás-mandulás sütemény, birsalmás párolt káposzta.

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson
Eltérő álláspontokat képviselnek a Vatikánban a család témájában zajló püspöki szinódus résztvevői – közölte Erdő Péter főrelátor. 

Eszmecsere a szakrális központok­ról Csíksomlyón

Egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, illetve az érintett civil szervezetek képviselőinek részvételével kezdődött el csü­törtökön Csíkszeredában a ne­gyedik alkalommal megszervezett Mária-út konferencia. 

Egyházmegyei Kálvin-nap

A székelyudvarhelyi református egyházmegye gyülekezetei­nek részvételével szombaton Székelyudvarhelyen zárják a Kálvin-emlékéveket.

Aktualizálnák az egyház tanításait

A család a témája a Vatikánban vasárnap elkezdődött rendkívüli püspöki szinódusnak. Az egyház egy része és a sajtó is fordulatot vár a Ferenc pápa meghirdette találkozótól.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt
Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság laboratóriuma.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója.

Káposztafesztivál Gyergyószárhegyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a hétvégén Gyergyószárhegyen a hagyományos káposztavásárt és fesztivált.

Hagyományos termék nélkül maradhat Hargita megye

Egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült kiváltania a hagyományos termék minősítést igazoló dokumentumot.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

A dollárok, eurók, fontok vad viharai által megtépázott modern futballban Victor Piţurcă összetákolt egy, a baljós vizeken is fennmaradó nemzeti hajót, majd fogta magát, és kiugrott belőle.

Molnár Judit

A jó kereskedőnek, kínáljon bár cérnagombot, kisvasutat vagy bankbetétet, állítólag a vásárló elvárásai a legfontosabbak.

Balogh Levente

A román fővárosi újságírás gyakran képes olyan magasságokba emelkedni, amelyeket mi, mezei magyar újságírók akkor sem lennénk képesek elérni, ha ezer évig tanulhatnánk ezt a szép szakmát.

Balogh Levente

Valószínűleg már csak akkor süllyedhetne mélyebbre a romániai államfő-választási kampány színvonala, ha Ponta válaszul azzal vádolná meg Băsescut, hogy a Szíriuszról érkezett gyíkember.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  ködös
  5 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  ködös
  5 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  20 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  14 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  15 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  15 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
 • Brassó

  MOST
  Sűrű köd
  2 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  20 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4209 RON
1 USD 3.4514 RON
1 GBP 5.5515 RON
100 HUF 1.4388 RON
1 XAU 137.4284 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL