Krónika Online
2015. szeptember 5., szombat; Ma Viktor, Lőrinc napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • A magyar és román társadalom tükre a futballarénában

  A magyar és román társadalom tükre a futballarénában

  INTERJÚ – Péter László sportszociológus szerint a magyar–román futballcsata kitermel egy olyan diskurzust, amely elbeszéli kollektív identitásunk történetét: mit gondolunk magunkról, illetve milyen a valós és elképzelt viszonyunk a román többséggel.
 • Felkészületlenül várnak a csengőszóra

  Felkészületlenül várnak a csengőszóra

  Szűk másfél héttel a tanévkezdés előtt legalább nyolcszáz iskolaépületben nem sikerült befejezni a felújítási munkálatokat, azt azonban még nem lehet tudni, hogy hány iskola nem kapja meg időben a működéshez szükséges egészségügyi engedélyt. 
 • Garanciaalap fedezi az Astra biztosító ügyfeleinek kárát

  Garanciaalap fedezi az Astra biztosító ügyfeleinek kárát

  Fogyasztói útmutatót bocsátott ki a biztosítási piac ellenőrzéséért felelős Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a néhány napja csődeljárás alatt álló Astra biztosítótársaság ügyfelei számára.

„Gyógyulófélben” van a kovásznai turizmus

„Gyógyulófélben” van a kovásznai turizmus
A gyógyturizmus korszerűsítésére, az idegenforgalom fellendítésére helyezik a hangsúlyt Kovászna város új fejlesztési stratégiájában, a 2020-ig tartó időszakra érvényes tervet még ebben a hónapban ismertetik.

Vadászhatnak a csíkszeredai vadra

Pénteken elkezdenek vadászni a Csíkszereda környékén garázdálkodó nagyvadra, miután a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a kilövési engedélyt a Szilos Vadásztársulat részére.

Abbahagyták a tiltakozást a rézbányai vájárok

Felfüggesztették a sztrájkot a rézbányai vájárok, miután Maricel Popa, a szaktárca államtitkára azt ígérte, előnyösebb munkaszerződéseket kötnének a bánya alkalmazottaival, tisztességes béreket kapnak, és megfelelő munkabéreket biztosítanak számukra.

Elektronikus jegyértékesítésre vált Kolozsvár

Szeptember 9-étől kezdve fokozatosan üzembe helyezik az új kolozsvári elektronikus jegyárusító rendszert.

Novembertől érkeznek a migránsok Romániába

Novembertől érkeznek a migránsok Romániába
Romániát azért kerülték el eddig a migránsok, mert nem tartozik a schengeni övezethez – nyilatkozta kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet bukaresti irodájának vezetője. 

Alina Bica ismét fogdába került

Mintegy 250 ezer euró kenőpénz elfogadásának gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség kedden Alina Bicát, a főügyészség szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét és Şerban Popot, az adóhatóság egykori igazgatóját.

Elkezdődött a NATO bukaresti hadosztály-parancsnokságának kialakítása

A román főváros legnagyobb szárazföldi hadosztálya hétfőtől a NATO Délkeleti Nemzetközi Hadosztályaként folytatja tevékenységét.

Diaconu beterjesztette magyarellenes tervezetét

Betiltaná a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a romániai közintézményekben Bogdan Diaconu.

Migráció: Brüsszel közös megoldást sürget

Migráció: Brüsszel közös megoldást sürget
Napról napra mélyül a menekültválság Európában. Miközben Magyarországon menekülttáborokba szállítják, Ausztriában és Csehországban ellenőrzés és regisztráció nélkül továbbengedik az országba érkező bevándorlókat a hatóságok.

Budapesten tovább tiltakoznak a bevándorlók

Továbbra is pattanásig feszült a helyzet Budapesten, ahol szerdán a főváros több pontján is tüntettek a menekültek, mert nem engedik felszállni őket a külföldi vonatjáratokra.

Lebukott a román férfi vezette áfacsaló bűnszövetség Magyarországon

Nem sikerült az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert kijátszani az áfacsaló bűnszövetségnek.

Vesztegzár a Keleti pályaudvarnál

Kiszorították a rendőrök kedden a menekülteket a budapesti Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból, emiatt több száz bevándorló tüntetésbe fogott a Baross téren.

Vita a migránsok befogadásáról

Nő a feszültség a bevándorlási hullám által érintett országok között a migránsok elhelyezése kapcsán.

Elfogadták az adótörvénykönyvet – Csalódottak a háromszéki vállalkozók

Elfogadták az adótörvénykönyvet – Csalódottak a háromszéki vállalkozók
A szenátus után a képviselőház is elfogadta csütörtökön az új adótörvénykönyvet, amelyet így már csak Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie.

Garanciaalap fedezi az Astra biztosító ügyfeleinek kárát

Fogyasztói útmutatót bocsátott ki a biztosítási piac ellenőrzéséért felelős Pénzügyi Felügyeleti Hatóság.

Több pénz folyt be az adóhatóság kasszájába

Negyedmilliárd euróval nőttek az Országos Adóhatóság (ANAF) bevételei augusztusban.

Kevesebb az állástalan az Európai Unióban

Az EU egészében és az euróövezetben egyaránt csökkent a munkanélküliség júliusban. Az EU 28 tagállamában júliusban 9,5 százalék volt a munkanélküliség az előző havi 9,6 százalékkal szemben, ez 2011 júniusa óta a legalacsonyabb ráta.

Észszerűbb szabályok a magyar helyesírásban

Észszerűbb szabályok a magyar helyesírásban
Rugalmasabb, pontosabb, követhetőbb lett, nyolcezer új szót tartalmaz, de nem hoz jelentősebb változásokat a szabályzatban a Magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása, amelyet csütörtökön mutattak be az MTA budapesti székházában.

Nevettetve nevelnek Udvarhelyen az új színházi évadban

Új taggal bővül a társulat az új évadtól – számolt be róla Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója és Csurulya Csongor művészeti igazgató a keddi évadkezdő sajtótájékoztatón.

Mozaikok egy táborból

Rendkívüli eseménynek nevezte Nagy Miklós Kund újságíró azt a tárlatot, amely kedd estétől látogatható a marosvásárhelyi Kultúrpalota képzőművészeti kiállítótermeiben, és amely a legkiemelkedőbb román kortárs képzőművészek alkotásait vonultatja fel.

Növelnék a nézőszámot a Nagyváradi Állami Filharmóniában

Idén változatlan jegy-, illetve bérletárakkal várja közönségét a Nagyváradi Állami Filharmónia, ugyanakkor igyekeztek változatos igényeknek megfelelni.

Átborozták a felkészülést? – Szatmárra költöztetnék az olimpiai bokszközpontot

Átborozták a felkészülést? – Szatmárra költöztetnék az olimpiai bokszközpontot
A kétes költségmegtérítési igénylések, a hiányos kommunikáció és a panaszok miatt Szatmárnémetibe költöztetné a Román Ökölvívó-szövetség a két éve Brăilán létrehozott olimpiai központját.

A magyar bajnokságban folytatja a Nagyszentmiklós férfi kézilabdacsapata

Első és eddig egyedüli romániai csapatként a magyarországi pontvadászatba nevezte be férfi kézilabdázóit a Nagyszentmiklósi Unirea. 

Magyar–román: fokozott ellenőrzés lesz több megyében és Budapesten

A pénteki Magyarország–Románia labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés miatt fokozott ellenőrzést lesz a magyar fővárosban és több megyében.

Máltán indul a Váradi VSK szezonja

Csoportja első helyéről szeretne továbbjutni a kedd este Máltára elutazó Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája hétvégi első köréből, ahol az olasz Verona, a montenegrói Budva, végül pedig a házigazda Valletta lesz az ellenfele.

Gyerektehetségek a Duna műsorán

Gyerektehetségek a Duna műsorán
Harmadik évadjához érkezett a magyarországi közmédia sikersorozata, a Fölszállott a páva. Ezúttal a gyermekeké a főszerep. A nyolc válogatófilmet a Duna Televízió most péntektől hetente tűzi műsorra.

A ritmus szerepe az életben

Az Örmény Kulturális Fesztivál keretében mutatják be a gyergyószentmiklósi születésű, nemzetközi hírnevű dobos, Cserey Csaba életrajzi könyvét.

Környezetbarát szalmabálaházak – Képzés Székelyföldön

Szalma és agyag – ebből is épülhet modern ház. A környezettudatos otthonok Hargita megyében is egyre népszerűbbek, ugyanis nemcsak költséghatékonyak, hanem egészségesek is.

Kiszínezik a virágok városát

A marosvásárhelyi Jeddi utcai támfal festésén dolgoznak jelenleg a Digitális Erdély Fesztivál önkéntesei, a napokban pedig hozzáfognak a segesvári Bukarest utcában levő hasonló fal „kiszínezéséhez” is.

Bezárkózni a termékeny magányba – Interjú Bogdán Zsolt színművésszel

Bezárkózni a termékeny magányba – Interjú Bogdán Zsolt színművésszel
Beszélgetés színházról és hitről Bogdán Zsolt kolozsvári színművésszel.

Az én nemzeti válogatottamról

A románok egy részének magyarellenessége elsősorban a sportban nyilvánul meg. Mégpedig úgy, hogy bárkivel játszanak a magyarok, ők mindig az ellenfélnek szurkolnak. 

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (8.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rektorhelyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (7.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltán visszaemlékezéseit.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Hogyan termesszünk földiepret?

Hogyan termesszünk földiepret?
Augusztus vége–szeptember eleje a legmegfelelőbb időszak az eper telepítésére A földieper nemcsak a legkorábban beérő termesztett gyümölcs, hanem az egyik legkönnyebben szaporítható és telepíthető haszonnövény is egyben. 

Hull a szilva a fáról…

Morzsolt szilvás sütemény, fordított serpenyős szilvás piskóta, tejszínes szilvás pite, szilvás-diós muffin

Férfi-nő vita a légkondicionálóról

Ha valaki munkahelyen dolgozik, ahol légkondicionáló működik, akkor minden bizonnyal tapasztalta, hogy volt már konfliktus a hőmérséklet miatt.

Fájdalmas rovarcsípések

Sokan panaszkodnak a darazsak miatt, mondván, hogy idén nyáron mintha többen lennének, mint máskor.

Kutatás a kávé pozitív hatásáról

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana-Far­ber Rákintézet nagyszabású tanulmányából. 

Lezárul a jubileumi Mária-év

Lezárul a jubileumi Mária-év
A szeptemberi Mária-ünnepek alkalmából tartott szentmisékkel zárul a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-év.

Zarándokok két keréken

Nemcsak egymás mellett gurulnak, a Jóistennel kerekeznek azok, akik Székelyföld különböző falvaiból, városaiból érkezve együtt indultak el.

A békéért indultak útnak

Második alkalommal szervezte meg a Mária-út Egyesület az 1Úton elnevezésű egésznapos zarándoklatot a Mária-úton.

Urbán Erik ferences szerzetes: megharcoltam a hivatásomért

Urbán Jánosként látta meg a napvilágot 1981. január 1-jén a Szatmár megyei Krasznabélteken. Gyermekkorának volt olyan időszaka, amikor nem szeretett ministrálni, ma azonban ő a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. 

Jobb krumplitermésre számítottak

Jobb krumplitermésre számítottak
Rekordtermésre számítottak a gyergyószentmiklósi Agromec Részvénytársaság krumpliföldjein, az aszály miatt azonban közel felére csökkent a várt mennyiség – közölte Ferencz Béla, a legnagyobb Gyergyó-medencei termelő igazgatója.

„Kivéreztette” a szaktárca az állattenyésztést

A romániai állattenyésztők jelentős hányada igen komoly, a termelés további fenntartását is veszélyeztető problémákkal néz szembe.

Korszerűsítenék az öntözőrendszert

Miután az idei szárazság tönkretette a termés 30 százalékát, a mezőgazdasági minisztérium úgy döntött, hogy a következő két évben 370 millió eurót költ a főbb öntözőrendszerek korszerűsítésére – jelentette be Daniel Constantin miniszter.

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők

A tej árának fokozatos csökkenése után a kérődzők ára is drasztikusan csökkent – hívta fel a figyelmet a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetségének elnöke.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

A Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal újabb ámokfutása kapcsán nem azt érdemes firtatni, hogy van-e törvény adta felhatalmazása ellenőrzést folytatni egy szervezet rendezvényén.

Páva Adorján

A Vásárhelyi Forgatag újfent bebizonyította, hogy van igény a város magyarságát egyberázó rendezvényekre, ám hosszú út vezet a szórakozástól a tömeges politikai felelősségvállalásig. 

Ferencz Csaba-Levente

A bevándorlási hullám kapcsán nekünk, egyszerű embereknek el kell gondolkodnunk a közép- és hosszú távú perspektívákról.

Rostás Szabolcs

Nem véletlen, hogy az Európa felé irányuló menekültáradat sokakat Budának a török által közel ötszáz évvel ezelőtt végrehajtott elfoglalásának körülményeire emlékeztetik.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  ködös
  17 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  15 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  18 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  18 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4286 RON
1 USD 3.9745 RON
1 GBP 6.0641 RON
100 HUF 1.4134 RON
1 XAU 143.7886 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL