Krónika Online
2016. június 27., hétfő; Ma László napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Családias hangulatban zajlott a nagyváradi Szent László Napok

Családias hangulatban zajlott a nagyváradi Szent László Napok
A barátságtalan hőség ellenére is népszerűek voltak a vasárnap este véget ért, családias hangulatú Szent László Napok programjai Nagyváradon.

Hétfőn kezdődik a képességvizsga

Hétfőn kezdődik a nyolcadikos diákok képességfelmérő vizsgája: a végzősök románból írásbeliznek, kedden reggel a magyar vizsgát tartják, szerdán matematikából mérik fel tudásukat. 

Vida Noémi Erika Nagybánya alpolgármestere

Vida Noémi Erika RMDSZ-es önkormányzati képviselő és Rob Marinel, a Szövetség Nagybányáért tanácsosa tölti be az alpolgármesteri tisztséget Nagybányán.

Világbank: nincs szükség ANL-lakásra

Noha a Világbank az ANL-lakásprogram megszüntetését javasolja a kormánynak, mert szerintük az akció nem működik hatékonyan, több erdélyi városban mégis elégedettek.

A Brexitnek nem lesz „számottevő" hatása a román gazdaságra

A Brexitnek nem lesz „számottevő
Románia sajnálja, de tiszteletben tartja a brit választók döntését, másrészt elkötelezett marad az európai projekt mellett – jelentette ki pénteken Klaus Johannis, miután az uniós tagságáról rendezett brit népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Brexit: gyengül a lej, válságtanácskozás Bukarestben

Klaus Johannis államfő konzultációra hívta Mugur Isărescut, a jegybank kormányzóját, Dacian Cioloș miniszterelnököt és a pártvezetőket, miután a brit népszavazáson az EU-ból történő kilépésről döntöttek.

A törvényhozók ellen vonultak utcára Bukarestben és Kolozsvárt

Nagyszabású tüntetést rendeztek csütörtökön kora este amiatt, hogy a parlamentben az elmúlt napokban több ellentmondásos törvényt is megszavaztak, ugyanakkor a honatyák újfent akadályozták az igazságszolgáltatás működését. 

Kapós lett a román állampolgárság

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest megnégyszereződött, és meghaladta a 81 ezret a román állampolgársági kérések száma 2015-ben.

Már kétmillió brit követel új népszavazást az EU-tagságról

Már kétmillió brit követel új népszavazást az EU-tagságról
Meghaladta a kétmilliót szombaton azoknak a száma, akik petícióban követelik újabb népszavazás kiírását Nagy-Britannia EU-tagságáról.

Skócia újabb népszavazást tart a függetlenségéről

Megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei – jelentette be szombaton Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Merényletet terveztek az Eb-n

Merényletre készülő feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Belgiumban, aki a gyanú szerint a labdarúgó Eb vasárnap esti magyar-belga meccsének közvetítése alatt tervezett terrortámadást végrehajtani.

Játékgránátok voltak a Viernheimben agyonlőtt férfinál

Csak riasztófegyverek és játékgránátok voltak annál a 19 éves férfinál, aki túszokat ejtett és elbarikádozta magát a nyugat-németországi Viernheim mozijában.

Jócskán veszteséges a posta

Jócskán veszteséges a posta
A versenytanács által kiszabott bírság miatt 30 millió lejes veszteséggel zárta a tavalyi évet a román posta, amely több éves veszteséges működés után 2014-ben könyvelt el először nyereséget.

Óriási Romániában az áfabevétel-kiesés

Évente 8,3 milliárd eurót veszít Románia állami költségvetése amiatt, hogy az illetékes hatóságok nem tudják behajtani az általános forgalmi adó (áfa/TVA) számottevő részét.

Hiánytúllépésbe kerülhet a polgármesterek extra nyugdíja

Románia túllépheti az idénre vállalt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, miután megszavazták az önkormányzati vezetők extra nyugdíját.

Az építkezési bírságok sokszoros növelésére készül a kormány

A kormány új tervezete szerint az építkezések kapcsán elkövetett kihágásokért a mostanihoz képest akár ötvenszer nagyobb bírságot is ki lehetne róni. 

A marosvásárhelyi színtársulat kapta a legtöbb díjat Kisvárdán

A marosvásárhelyi színtársulat kapta a legtöbb díjat Kisvárdán
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, A nyugalom kapta a legjobb előadásért járó fődíjat, valamint a város közönségdíját a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján.

Sokan „éjszakáztak" a múzeumokban

Nagy volt az érdeklődés az erdélyi közgyűjteményekben szombaton a Múzeumok Éjszakáján. Délutántól éjfélig a pincétől a padlásig özönlöttek az érdeklődők szombaton a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum új épületébe.

Csűrszínházi Napokat tartottak Mikházán

A budapesti Nemzeti Színház két előadása, a Yorick Stúdió és a temesvári magyar színház közös produkciója töltötte ki többek között az idei Csűrszínházi Napokat Mikházán. 

Bandi Kati és Ioan Riţiu kiállítása tekinthető meg Marosvásárhelyen

Bandi Kati ruháit és pasztelljeit, valamint Ioan Riţiu fából készült kisplasztikáit tekintheti meg a marosvásárhelyi közönség a Bernády Ház kiállítótermében.

Élen végeztek a magyarok a kajak-kenu Európa-bajnokságon

Élen végeztek a magyarok a kajak-kenu Európa-bajnokságon
A moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján hat érmet szereztek a magyar versenyzők, így a küldöttség 14 éremmel, öt arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal végzett a rangsor élén.

EURO 2016: Könnyes búcsút vett a horvát válogatott

Lengyelország, Wales, Portugália és a házigazdák lettek a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntősei.

EURO 2016: Jenei Imre kíváncsian várja az olasz–spanyol rangadót

Látvány szempontjából nem volt tetszetős, de ezzel együtt érdekesnek látta Jenei Imre a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság horvát–portugál nyolcaddöntőjét szombat este.

Újabb riói kvótás atléta esett a meldonium áldozatául

A maratonfutó Nicolae Soare személyében újabb romániai sportoló doppingtesztje lett pozitív az immár hírhedté vált meldoniumra. 

Elkészült a Kastély Erdélyben stratégia – javaslatok a gyalui kastély belakására

Elkészült a Kastély Erdélyben stratégia – javaslatok a gyalui kastély belakására
Mintegy háromszáz erdélyi kastély pontos leírását tette hozzáférhetővé az interneten a kolozsvári Pont Csoport a Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek című projekt keretében.

Rétyen találkoztak a székely családok

Szombaton hetedik alkalommal szervezték meg Háromszéken a Székely Családok Napját, ezúttal Rétyen volt a juniális. 

Bátaszéken tartják a Bukovinai Székely Találkozót

Bátaszék ad otthont a 14. Bukovinai Székely Találkozónak, amelyen konferenciával emlékeznek a bukovinai székelyek hazatelepülésének elindítójára, Németh Kálmán józseffalvai plébánosra. 

Hegyimentők mentettek gólyafiókát Gyergyóditróban

Árván maradt gólya megmentésért riasztották a gyergyói Dancurás Hegyimentő Szolgálatot szerdán. Ditróban egy kémény tetejéről kellett lehozni az éhen halás és kiszáradás határán lévő madarat. 

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével
A Székelyföld folyóiratot szerkesztő Fekete Vincét legalább annyian ismerik költőként, mint tehetséggondozóként: a Helikon Serény Múmia rovatában számos elismert költő-író pályáját egyengette.

A balliberális hangadókat nem érdekli Trianon

Megszokhattuk már, hogy a baloldali és liberális körök számára a történelmi események egy része szabadon értelmezhető, relativizálható, megtagadható. 

Multikulturális maratoni ballagás

Rendhagyó ballagásra került sor a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. A megszokotthoz képest a reggel megtartott utolsó órát nem követte délben a sportcsarnoki ünnepség. 

Mikor ér véget a marosvásárhelyi labdarúgás haláltusája?

Csődbe mentek. Leszerepeltek. Minden edzőt menesztettek. Mutut idehozták, a kispadon tartották, majd nyugdíjazták. A korrupcióellenes ügyészség még a csapat bankszámláit is zárolta.

Mennyit aludjon a gyerek?

Mennyit aludjon a gyerek?
Ajánlásokat fogalmazott meg az amerikai alvásgyógyászati szakértők akadémiája (AASM) a gyermekek alvásidejére vonatkozóan. E szerint a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta. 

Önkontroll és hatékony munkavégzés

A halogatás az a mindenki számára ismerős állapot, amikor teendőinket mindenféle racionális indok nélkül halasztjuk minél tovább, helyettük pedig általában semmilyen mérhető haszonnal nem rendelkező pótcselekvéseket végzünk. 

“Fel kell oldani a beteg szorongását”

Mohr Albert Margit több évtizeden át dolgozott csíkszeredai körorvosként, nyugdíjba vonulása után több mint húsz éve fogadja a betegeket a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára rendelőjében.

Különféle nassolnivalók meccsnézéshez

Chilis-paprikakrémes sült brokkoli, fokhagymás pirított gomba, sült cukkini, mozzarellás grillezett paradicsom, kapribogyós kaszinótojás, házilag ízesített pattogatott kukorica, parmezános cukkini rudak.

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok
Az egész közösséget érintő témákról való együttgondolkodásra és véleményformálásra sarkallnák az unitáriusokat a kolozsvári nyitott napokon tárgyalt kényes kérdésekkel, melyek nagy sikert hoztak az immár hagyományos rendezvénysorozatnak.

Délvidéken állítottak emlékjeleket Erdély nagy püspökének

„Erdély püspöke a Kárpát-medence magyarjainak példaképe” – hangsúlyozta Paskó Csaba kelebiai plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke Szabadkán, a Márton Áronnak szentelt tanulmányi napon.

Évfordulót ünnepeltek a zselyki evangélikusok

Temploma fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte az elmúlt vasárnap a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség, a Beszterce-Naszód megyei magyar szórvány egyetlen evangélikus gyülekezete. 

Protestáns etikai kézikönyv készül

Protestáns etikai kézikönyvet jelentet meg 2017-ben, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Luther és a Kálvin kiadó, a hiánypótló mű szerzői evangélikus és református teológiai tanárok, jelentették be csütörtökön.

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek
Egyhangúlag megszavazta szerdán a bukaresti alsóház azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak.

A szemükkel „vásárolnak” a romániai fogyasztók

Elárasztották a standokat és a boltok polcait a friss zöldségek és gyümölcsök, a legízletesebb portékákat pedig a szupermarketek helyett hagyományosan a piacokon kell keresni. 

Jó a vége a Covalact-ügynek: Kézdi tejtermékek a boltokban

Példaértékűen összefogtak a felső-háromszéki tejtermelők.

Európai uniós támogatás a székely termékeknek

Több mint 144 ezer euró értékű projekt keretében népszerűsítheti a Hargita Megyei Tanács alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Világvége-hangulat lett úrrá Európa politikusainak többségén, továbbá nem kevés politikai elemzőn és pénzügyi szakértőn az Európai Unióból való kiválást támogató britek győzelmét eredményező népszavazást követően.

Molnár Judit

Mostanában a mi tájainkon annyira eluralta a politika a sajtót, hogy olvasni még lehet ugyan független véleményeket, de látni-hallani már alig. 

Balogh Levente

Csoportelsőként jutott tovább a magyar válogatott a franciaországi labdarúgó-Eb legjobb tizenhat csapata közé.

Rostás Szabolcs

Kínos közjáték övezte a német államfő tegnap befejeződött romániai látogatását, amelynek keretében Joachim Gauck többek között az igazságszolgáltatásnak mint harmadik államhatalmi ágnak a megerősítése mellett foglalt állást. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Elszórtan felhős
  20.2 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  20 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Helyenként felhős
  21.6 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Helyenként felhős
  23 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  23 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  23 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  Helyenként felhős
  20.8 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Temesvár

  MOST
  Eső
  21.1 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST

  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  22 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5366 RON
1 USD 4.0766 RON
1 GBP 5.6686 RON
100 HUF 1.4299 RON
1 XAU 172.6048 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL