Krónika Online
2015. április 26., vasárnap; Ma Ervin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • „Összeráncolt” homlokzatok

  „Összeráncolt” homlokzatok

  Eddig nem bizonyultak túl hatékonynak az erdélyi és partiumi önkormányzatok által bevezetett, a városképet rontó régi épületek homlokzatának felújítását célzó programok.
 • Előretör a szakoktatás

  Előretör a szakoktatás

  A szakoktatásra helyezik a hangsúlyt a szeptemberben kezdődő 2015/2016-os tanévben egyes erdélyi megyékben: több iskolában az eddigiekhez képest növekszik a gyakorlati képzést nyújtó osztályok száma, illetve bővül a kínálat.
 • Törvényesség kivételekkel

  Törvényesség kivételekkel

  Semmi gondja a kétnyelvűséggel – állítja Valentin Bretfelean marosvásárhelyi helyi rendőrfőnök, aki szerint etnikai konfliktust előztek meg a fekete március évfordulóján a kétnyelvű utcanévtáblákat kihelyező civilekre kirótt bírsággal.

Egyelőre nem lesz mennyiségalapú hulladékgyűjtés

Egyelőre nem lesz mennyiségalapú hulladékgyűjtés
A képviselőház döntő fórumként elutasította az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet.

Bocsánatot kértek az előnevelt fákat kitörő csíki fiatalok

Bocsánatot kértek csütörtökön a városházától és a sajtón keresztül a csíkszeredai lakosoktól is azok a fiatalok, akik szerdára virradó éjszaka tizenkét előnevelt fát törtek ki a Petőfi utcában, egyet pedig gyökerestől téptek ki ládájából.

Hiányoznak a kötelező oltások

Újabb kötelező oltás hiányzik országszerte a háziorvosi rendelőkből – számolt be a Digi24 hírtelevízió.

A jövőért erdősítenek Udvarhelyszéken

Udvarhelyszék több településén is folytatódott az erdősítési folyamat, aminek keretében már tavaly is új erdők foghattak neki gyökerezni.

Iliescu elismerte: volt CIA-létesítmény Romániában

Iliescu elismerte: volt CIA-létesítmény Romániában
Elismerte Ion Iliescu volt államfő, hogy a 2002–2003-as időszakban „elvi beleegyezését" adta ahhoz, hogy az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) központot hozzon létre Romániában.

Zegrean: újra szavazhatnak Şova letartóztatásának jóváhagyásáról

Újra megtarthatja a szenátus a korrupcióval gyanúsított Dan Şova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatásának jóváhagyásáról szóló szavazást.

Újabb román nemzeti ünnep munkaszüneti nap nélkül

Elfogadta a román képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely ismét nemzeti ünneppé nyilvánítja május 10-ét, a román királyság megalakulásának és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napját.

Kelemen: csak óvatosan a PNL-lel

Kételyeit fejezte ki az RMDSZ elnöke egy, a jelenlegi kormány elleni parlamenti bizalmatlansági indítvány sikerességét illetően.

Az őshonos kisebbségekről tartottak meghallgatást az EP-ben

Az őshonos kisebbségekről tartottak meghallgatást az EP-ben
Az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetéről tartottak meghallgatást szerdán az Európai Parlamentben (EP) néppárti képviselők szervezésében.

Öt terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint öt terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok Franciaországban a 17 áldozattal járó, januári párizsi iszlamista merényletsorozat óta.

Magyar–lengyel pengeváltás az amerikaiakkal

Felbosszantotta a magyar és a lengyel kormányt az  FBI vezetőjének megállapítása, miszerint a holokausztban a lengyelek és a magyarok is tevékenyen részt vettek.

Európai uniós cselekvési terv a menekültválság megoldására

Az EB azonnali cselekvési tervet terjesztett a miniszterek elé a földközi-tengeri menekültválság enyhítésére. 

Drágul a földgáz – Olcsóbb a gázolaj, mint a benzin

Drágul a földgáz – Olcsóbb a gázolaj, mint a benzin
Júliustól 5–8 százalékkal drágul a földgáz a háztartási fogyasztók számára a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal szemben vállalat árliberalizációs folyamat miatt. 

Borravalóadó: kérdések az alkalmazásról

Az már biztos, hogy a taxisoknak át kell alakítaniuk óráikat, hogy nyugtát tudjanak adni a borravalóról is. Minderről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter beszélt.

Nem módosul a kötelező lakásbiztosítás

Elégedetlen Klaus Johannis államfő a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó, a 2008/260-as számú törvényt módosító jogszabállyal, amelyet visszaküldött a parlamentnek újratárgyalásra. 

A BNR rászólt a bankokra

Két–három év múlva a romániai piacra is beléphetnek azok a pénzintézetek, amelyek fő profilja a bankkártya-kibocsátás és -kezelés, ez pedig hátrányos érintheti az országban már régóta működő, széleskörű szolgáltatásokat nyújtó bankokat.

A Miskolci Grafikai Triennále anyagaiból nyílt kiállítás Kolozsváron

A Miskolci Grafikai Triennále anyagaiból nyílt kiállítás Kolozsváron
A miskolci Herman Ottó Múzeum és a kolozsvári Szépművészeti Múzeum két évtizedes együttműködésének újabb állomásaként a Miskolci Grafikai Triennále utóbbi három kiadásának anyagából nyílt válogatott kiállítás a kincses városban.

Füst Milán százéves darabját aktualizálta az udvarhelyi színház

Száz évvel ezelőtti, de ma is aktuális társadalmi problémát dolgoz fel a Tomcsa Sándor Színház.

Küzdelem a saját vágyakkal – Tartuffe Marosvásárhelyen

Moliere Tartuffe című művének bemutatójára készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Keresztes Attila által rendezett előadást vasárnap este fél nyolckor a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben mutatják be.

Balassitól Dsidáig – Nápolyi magyarságkutató előadása Kolozsváron

„Erdély tiszteletbeli polgáraként” mutatta be kedd este a Bulgakov kávéházban Egyed Emese kolozsvári egyetemi tanár Amadeo di Francesco olasz magyarságkutatót.

Elutasították a Sepsi-SIC óvását – Fellebbeznek a háromszékiek

Elutasították a Sepsi-SIC óvását – Fellebbeznek a háromszékiek
A Román Kosárlabda-szövetség (FRB) illetékes bizottsága szerint a Târgovişte szabályosan járt el Porchia Green leigazolása során.

Killyéni Péterre emlékezik Kolozsvár

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a hétvégén a Killyéni Péter Atlétika-emlékversenyt Kolozsváron a megye középiskolás diákjai számára, miközben a Killyéni-emléknapok alkalmával számos kísérőprogram teszi majd teljessé az eseményt. 

Pénteken sorsolják ki a Bajnokok Ligája elődöntős párharcait

A címvédő Real Madrid és a Juventus szerda esti továbbjutásával teljessé vált a labdarúgó-Bajnokok Ligája eldöntőjének mezőnye, ahová korábban a Bayern München és a Barcelona váltott jegyet.

Vizer „hadat üzent” a NOB elnökének

A nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségeinek egyesülete felfüggesztette kapcsolatát a SportAccorddal. 

Téma a remetei utcán: kolozsvári fotós munkája a National Geographic honlapján

Téma a remetei utcán: kolozsvári fotós munkája a National Geographic honlapján
Felkerült a National Geographic honlapjára Angyalosi Beáta fiatal kolozsvári fotós munkája, amely egy Fehér megyei falu, Remete utcáján készült februárban.

Különleges nyitókoncert a Szent György Napokon

Kezdetét veszi Erdély egyik legnépszerűbb városnapi rendezvénysorozata, a Szent György Napok – a város már díszbe öltözve, színes sárkányos zászlókkal készen áll a kultúrheti programokra.

Tárlat nyílt Marosvásárhelyen az erdélyi csipke történetéről

Főleg a női tekinteteteket vonzza az Erdélyi csipkék című kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Maros Megyei Múzeum Néprajz és Népművészeti Osztályának főtéri épületében.

Rongálás és szemétgyűjtés a Föld napján

Erdély-szerte szerveztek és szerveznek rendezvényeket a Föld napja alkalmából.

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével
„A fogyasztói kultúra manipulál minket. Mert túltermel, és mert arra van szükség, hogy valaki a túltermelt cuccokat megvegye” – beszélgetés Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal az elérhető iránti vágyódásról.

Anyanyelvhasználat a Kárpát-medencében

Annak ellenére, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban jelentős magyar közösségek élnek, egyfajta bizonytalanság kapcsolódik az anyanyelvhasználat területéhez. 

Mindenki politizál

Nem szeretnék most a politika minősítésébe belegabalyodni, mert reménytelen vállalkozás. Akit érdekel a téma, rengeteg értekezést, magyarázatot és szakkönyvet talál. 

Száz éve kezdődött az oszmán „örménytelenítés”

Az EP szerdán határozatban szólította fel Törökországot, hogy ismerje el népirtásként az örmények ellen az Oszmán Birodalomban száz éve elkövetett rémtetteket.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Gyógyító közelség, odaadó bizalom

Gyógyító közelség, odaadó bizalom
Hogyan segít az érintés a gyó­gyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a lelki és fizikai jólétünket? – a témáról a wiesbadeni klinika igazgatója beszélt. 

Aktivitás, éberség, alvás

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hat, amely így nemcsak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja.

A napfény ereje és a cukorbetegség

Az ésszerű mértékű napozás segíthet megelőzni a cukorbetegséget és az elhízást – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

Kenyér- és kalácspuding, máglyarakás maradékból

A máglyarakás a magyar háztartások bölcs étele, a szá­radófélben lévő kenyér, kifli, kalács ebben a fogásban nyer új értelmet, itt kezdődik az új élete. Bár nagyon egyszerű étel, jól variálható – és hihetetlenül finom is.

Zajlik a csíksomlyói Hármashalom-oltár felújítása

Zajlik a csíksomlyói Hármashalom-oltár felújítása
Javítási munkálatok zajlanak a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-oltárnál; a felújítást a magyar kormány ötmillió forinttal támogatja.

Erejük a szolgálat hatalma – Református lelkészek váradi találkozója

A református egyház jövőképét rajzolták meg a Romániai Országos Református Lelkészértekezleti Szövetség múlt hétvégén, április 8–9-én a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban megtartott ülésén. 

Gyűjtés a kárpátaljai rászorulóknak

A háború sújtotta Kárpátalja magyar családjainak megsegítésére gyűjtenek jövő vasárnap, április 19-én az erdélyi római katolikus templomokban.

Békét sürgetett Ferenc pápa húsvéti üzenetében

Szíriában, Irakban, a Szentföldön, Kenyában és Ukrajnában is békét sürgetett Ferenc pápa.

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba
Az egészségre káros növényvédőszer-maradványokat tartalmaz a Romániában forgalmazott gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék 25 százaléka, ezekben gyakran többféle vegyszer is kimutatható.

Kéknyelv-betegség: kevés a pénz az oltási kampányra

Legkorábban szeptemberben kezdhetik el beoltani a kéknyelv nevű betegség ellen a romániai szarvasmarha-állományt, de még nem tudni, lesz-e rá elegendő pénz.

RMGE-akadémia indul – Szakmai tanácsadást vállal a gazdaszervezet

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete elindította a Gazda akadémia – A gazdák akadémiája című állandó szaktanácsadási, szakképzési programját is.

Háromszéki gazdákat díjaztak a 16. gyulai kisüstifesztiválon

Románia legjobb párlata díjat nyert Dezső Tibor és Füstös Imre szőlőborpárlata a 16. gyulai pálinkafesztiválon.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Korbács és cukor – ezzel a klasszikus módszerrel próbálja a pénzügyminisztérium adózási fegyelemre bírni az üzleteket, valamint a különböző szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat.

Balogh Levente

Tulajdonképpen szinte mindegy is, hogy a zsigeri magyargyűlölet vagy a szándékos provokáció – esetleg mindkettő – mozgatja Valentin Bretfeleant.

Csinta Samu

Reális esély mutatkozik a kovásznai szívkórház nevének megváltoztatását célzó „merénylet” megtorpedózására.

Páva Adorján

Szolgálni az állampolgárt – ezt említi legfontosabb feladataként a marosvásárhelyi helyi rendőrség 2014-es évértékelése előszavában.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  9 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  7 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  24 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  10 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  9 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  9 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Brassó

  MOST

  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4136 RON
1 USD 4.0620 RON
1 GBP 6.1466 RON
100 HUF 1.4659 RON
1 XAU 155.7344 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL