Krónika Online
2015. június 30., kedd; Ma Pál napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kérdőjeles az érettségi dolgozatok javítása

  Kérdőjeles az érettségi dolgozatok javítása

  Bár az oktatási minisztérium hétfő délre ígérte a döntést, hogy az egyes megyékben megírt érettségi dolgozatokat melyik más megyében javítják, kora estig nem közölték a javítóközpontokkal és vizsgabizottságokkal, hogy hova kell szállítani a felmérőket.
 • Várhódító váradiak

  Várhódító váradiak

  Bevették a hétvégén a városalapító lovagkirály egykori sírhelyéül szolgáló, újjáépítés alatt álló vár külső udvarát a nagyváradiak. A Szent László Napok programjai több ezer helybélit és környékbelit szólítottak meg.
 • Fejtörő a nyári vakáció a szülőknek

  Fejtörő a nyári vakáció a szülőknek

  A gyermekek, diákok örömmel fogadják a három hónapos nyári vakációt, a szülők többségének azonban nem kis fejtörést okoz, hogy milyen programot szervezzenek, milyen elfoglaltságot találjanak ki a csemetéknek szabadidejükben. 

Újabb medvetámadás Hargita megyében

Újabb medvetámadás Hargita megyében
Medve sebesített meg hétfőn egy pásztort a Hargita megyei Csíkdánfalva közelében. A Székelyhon közlése szerint az 53 éves pásztor könnyebb sérüléseket szerzett a medvével való küzdelem során; a karján, a vállán és a fején érték karmolások, harapások.

„Nyári program” a gyergyószentmiklósi kórházban

A nyári szabadságolások ideje alatt a gyergyószentmiklósi kórház több osztálya is bezár, nem fogadnak betegeket.

Szent László-örökségutat tervez az RMDSZ

Az egész Kárpát-medencét érintő örökségi útvonal kiépítését tervezi az RMDSZ ügyvezető elnöksége. A Szent László-örökségút első körben 45 település magyarságát vonja be a nagyszabású projektbe.

Szórványkérdésről vitáztak – A sajtót okolja Szász Jenő

A sajtót tette felelőssé Szász Jenő amiatt, hogy kedvezőtlen volt Erdélyben az általa vezetett budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szórványösztöndíj-programja.

Nem csökkent a feszültség a koalícióban

Nem csökkent a feszültség a koalícióban
Koalíciós feszültséget okozott a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség döntése, miszerint a párt támogatja Klaus Johannis államfő javaslatát, azaz Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök kinevezését a Külügyi Hírszerző Szolgálat élére.

Ponta: két hét múlva hazatérek

Legtöbb kélt héten belül a saját lábán tér vissza Romániába a térdműtéte után két hete Törökországban lábadozó Victor Ponta miniszterelnök.

Felmérés: a Kárpátokon kívüli térségek lakói nem menesztenék Pontát

Eltérően ítélik meg Victor Ponta korrupciós botrányát az ország különböző történelmi régiói: míg Erdélyben és a Bánságban a többség a politikus lemondását sürgeti, a Kárpátokon kívüli területeken azok vannak többen, akik megtartanák őt tisztségében.

A magyarok diszkriminációjára is kitér az amerikai jelentés

A romániai magyar kisebbséget ért hátrányos megkülönböztetésekre is kitér éves emberi jogi jelentésében az amerikai külügyminisztérium. A dokumentum lesújtó képet fest a hazai korrupcióról.

Egyre több a határsértő

Egyre több a határsértő
Tizenöt, embercsempészethez használt járművet és 129 bevándorlót tartóztattak fel, valamint 9 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök egy akció keretében.

Az Iszlám Állam magára vállalta a tunéziai mészárlást

Harminckilencre nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma szombat délre.

Terrortámadás Franciaországban – Azonosították a feltételezett merénylőt

Egy ember meghalt és kettő könnyebben megsebesült egy feltehetően iszlamista merényletben pénteken egy franciaországi vegyi üzemben.

Orbán Viktor: vigyék el a bevándorlókat!

Magyarországra nem hozni kellene bevándorlókat, hanem el kellene őket vinni – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben.

„Bunkerpszichológia” lett úrrá a görög lakosságon

„Bunkerpszichológia” lett úrrá a görög lakosságon
A bukaresti külügyminisztérium azt javasolja a délkelet-európai országba utazó román állampolgároknak, hogy annyi készpénzt vigyenek magukkal, amennyire előreláthatólag szükségük lesz ott tartózkodásuk során.

Brüsszel keményen bírálja az athéni kormányt

Bár a hét végén megszakadtak a tárgyalások a görög kormány és a nemzetközi hitelezők között, számos európai vezető politikus mutatott hajlandóságot hétfőn a párbeszéd újraindítására az athéni kormánnyal.

Befellegezhet a tunéziai kirándulásoknak

Akár a romániai utazási irodákat is érintheti a hétvégén Tunéziában történt, legkevesebb 38 halálos áldozatot követelő fegyveres támadás, de korai még egyértelmű következtetéseket levonni.

Hat hónap múlva lép hatályba a magáncsődtörvény

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a magáncsőd intézményének bevezetését szabályozó törvény.

Elkötelezettek az önálló színház mellett – Nézőszám-növekedés Szatmáron

Elkötelezettek az önálló színház mellett – Nézőszám-növekedés Szatmáron
Ismét növekedett a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának nézőszáma. A magyar társulat prózai és bábtagozata a 2014/2015-ös színházi évadban összesen 14 bemutatót tartott.

Egy hét dzsessz Kolozsváron

Hétfőn vette kezdetét, és vasárnapig tart Kolozsváron a 3. alkalommal megszervezett Jazz in the Park fesztivál, amely több helyszínen számos ingyenes koncerttel, napközben szabadidős tevékenységekkel és a Bookfest Estival nevű könyvszalonnal vár.

Taroltak az erdélyi teátrumok a kisvárdai fesztiválon

Váradra került a kisvárdai fődíj, de díjaztak gyergyói, vásárhelyi és temesvári művészeket, előadásokat is.

Csűrszínház csak városiaknak

Bár a szervezők a nyárádmenti és főként a mikházi közönség igényei szerint állították össze a Csűrszínházi Napok idei rendezvénysorozatát, a közönség soraiban ezúttal is főként a Marosvásárhelyről kilátogató színházbarátok foglaltak helyet.

ASA: támadásban a spanyolok és a hollandok

ASA: támadásban a spanyolok és a hollandok
Két-két holland és spanyol játékossal erősíti meg támadósorát a Marosvásárhelyi ASA labdarúgócsapata, amely az ausztriai edzőtáborban rendezett harmadik felkészülési mérkőzésén 1-1-es döntetlent játszott az osztrák SV Grödiggel.

Benedek a vl-hatodik hely után: mindig száz százalékon kell pörögni

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-6-ra kikapott az ausztrál csapattól, így hatodik helyen zárt a világliga bergamói nyolccsapatos szuperdöntőjében, amelyet Szerbia nyert meg.

A szerbek nyerték a magyar–román női kosár Eb-t

Szerbia nyerte meg a magyar–román közös rendezésű, 35. női kosárlabda-Európa-bajnokságot: a budapesti Syma-csarnokban vasárnap este rendezett döntőben 76:68-ra legyőzte a francia csapatot.

Nyolc magyar, három román arany Bakuban

Magyarország 8 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzérmet szerzett a vasárnap záruló bakui Európai Játékokon, Románia versenyzői pedig 12 érmet gyűjtöttek. 

Nézőcsúcsot döntő „csodagyerek” az Electric Castle fesztiválon

Nézőcsúcsot döntő „csodagyerek” az Electric Castle fesztiválon
Összesen 97 ezren vettek részt bonchidai Electric Castle elektronikus zenei fesztiválon. 

Közönségdíjat nyert Kecskeméten a Likaskő című animációs film

A tizenkettedik alkalommal megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztivál különdíjasa lett a Székelyföldi Legendárium Likaskő című első animációs filmje.

Egy másodperccel hosszabb a keddi nap

Egy szökőmásodperccel hosszabb a keddi nap a Föld valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közti eltérés kiegyenlítése érdekében.

Electric Castle: állták a sarat Bonchidán

Több tízezren látogattak ki a bonchidai Bánffy-kastélynál tartott négynapos Electric Castle elekronikus zenei fesztiválra. 

Modern kori titkos társaságok

Modern kori titkos társaságok
Az elmúlt időszakban két nagy és „fontos” világtalálkozót bonyolítottak le a világ nagyjai. Az egyik a G7-es találkozó volt a festői Dél-Bajorországban.

Európai erkölcsök és utópiák

Henry Ford neve szimbólum Amerika számára. tömegtermelés és tömeges árusítás feltalálása. 1924-ben azt mondta: „Az automobil megszünteti a háborút.” 

Ép test, ép lélek – a sporttól a pszichológiáig

„Összetett kérdés, hogy miért van ennyi problémás gyerek, az viszont bizonyos, hogy foglalkozni, beszélgetni kéne velük” – Interjú Ráduly-Zörgő Évával.

Felébredhet a Csomád – Lehet-e még vulkánkitörés a Kárpát-medencében?

A Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja, a Szent Anna-tóról ismert székelyföldi Csomád alatt még van olvadékot is tartalmazó magmás test.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Éljük meg az „itt és most”-ot

Éljük meg az „itt és most”-ot
Körülöttünk tombol a nyár, ezzel együtt beköszöntött a szabadságolások időszaka is. Ismerős élethelyzetek: nyaralásról ábrándozó, napokat visszaszámláló munkatársak, barátnők, szabadságról visszaérkezett, nyugalmat árasztó, napbarnított kollégák. 

Vekerdy Tamás: nyáron tilos tanulnia a gyereknek

„A derűsen, közösen, jó lehetőségekkel eltöltött idő az, ami a leginkább pihentet, ilyen lehet az ideális vakáció" – vélekedik Vekerdy Tamás népszerű magyarországi gyerkepszichológus.

Ha a sofőr nem iszik elég vizet, az éppoly veszélyes, mint az ittas vezetés

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk.

Hogyan lesz még finomabb a rántott hús?

A legtöbb családban mindenki szereti a rántott húst, a vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke az aranybarnára sült friss hússzelet. Elkészítése sokkal több rafinériát is megenged, mint amit gondolnánk.

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket
A magyar nemzetrészeket ellehetetlenítő intézkedésekre hívta fel a figyelmet csütörtökön véget ért, kétnapos budapesti ülésének zárónyilatkozatában a Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete.

Szobrot állítottak Csíkdelnén Bálint Lajos érseknek

Bálint Lajosnak, a gyulafehérvári főegyházmegye első érsekének emlékére állítottak szobrot szülőfalujában, Csíkdelnén.

Magyar zarándokok a częstochowai Mária-kegyhelyen

Szűz Mária tisztelete képes testvéri közösségben egybekapcsolni a szomszéd népeket, anyai segítsége pedig ma is át tud vezetni minden történelmi akadályon és nehézségen – mondta Erdő Péter bíboros szerdán a częstochowai Mária-kegyhelyen. 

Támogatják a húsvét időpontjának rögzítését az erdélyi felekezetek

Kivitelezhetőnek tartják az erdélyi felekezetek lelkészei Ferenc pápa javaslatát, hogy valamennyi keresztény egyház ugyanabban az időpontban ünnepelje a húsvétot.

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés
A tejkvótarendszer áprilisi eltörlése óta több mint 20 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára az Európai Unió tagállamaiban – mutat rá az Európai Bizottság legfrissebb felmérése.

Új tervezet: a sertéstenyésztőket is kisegítheti az állam

Napokon belül felkerül a szakminisztérium honlapjára az a kormányhatározat-tervezet, amely a törzskönyvezett állatok vásárlásáról szóló támogatásokat szabályozza.

A mezőgazdasági területek 43 százalékára kértek támogatást

Országos szinten a mezőgazdasági területek mindössze 43 százalékára nyújtottak be kérvényt területalapú támogatásra a hétfői határidőig.

Beszüntetnék az utcai hagymaárusítást Kibéden

A rendőrség idén sem engedélyezné, hogy a kibédiek a kapujuk előtt árulják a koszorúba font lila hagymát, a helyi közösség azonban ragaszkodik a hagyományhoz, közös piac létrehozásáról hallani sem akarnak.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Nehezen tudunk másként tekinteni arra, hogy óriás román zászlót avattak Csíkszeredában, mint olyan erődemonstrációra, amelynek célja a magyar közösség megfélemlítése.

Rostás Szabolcs

Egyelőre csak találgatni lehet, milyen hatással lehet az Unió többi tagállamára, ha Görögország kiszorul az euróövezetből, majd a legborúlátóbb jóslatok szerint fizetésképtelenné válik.

Molnár Judit

Mennyivel becsületesebb volt a nagy hírű bűvész, aki nemcsak műsora közben figyelmeztette a közönséget, hogy jól figyeljenek, mert csal, de eleve ilyen címmel hirdette az attrakciót.

Balogh Levente

A román állampolgárság rendkívül értékes. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen az ország maga a mennyország a harmadik világból érkező menekültek számára.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  19 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  17 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  17 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Arad

  MOST
  zápor
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  16 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4931 RON
1 USD 4.0469 RON
1 GBP 6.3547 RON
100 HUF 1.4308 RON
1 XAU 153.2420 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL