Krónika Online
2014. április 19., szombat; Ma Emma napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Nem drágult a húsvéti kosár

  Nem drágult a húsvéti kosár

  Megnyugtató híreket közölnek a piackutatók: az előző évhez viszonyítva nem kell többet költeniük a húsvéti bevásárlókosárra azoknak, akik az utolsó percre hagyták a bevásárlást. Egy városi család átlagban 360 lejt költ el a húsvéti ünnepek alatt.
 • Sokan turistaként ünneplik a húsvétot

  Sokan turistaként ünneplik a húsvétot

  Átalakulóban vannak a húsvéti szokások: sokan már nem otthon, szűk családi körben, hanem valamely üdülőtelepen, szállodában töltik a feltámadás ünnepét. A Partiumban és a Székelyföldön az elmúlt évekhez képest idén jóval több turista foglalt szállást.
 • Behálózott városképek

  Behálózott városképek

  Folyamatban van a villanyoszlopokon végigvezetett huzalok föld alatti járatokba való lefektetése a legtöbb erdélyi városban, ahol a felújítási munkálatokkal párhuzamosan a kábelek elásását is elvégzik, ám egyes megyeszékhelyeken akadozik a munka.

Gyógyturizmusban utazik az ortodox egyház

Gyógyturizmusban utazik az ortodox egyház
„Szomorú” Ioan Selejan Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, amiért a magyar nemzetiségűek perelnek az ortodox egyháznak kormányhatározattal odaítélt kovásznai Fenyő szálló ügyében.

Nyugdíjkorhatár-kedvezmény az anyáknak?

A gyermekes édesanyáknak kedvez az az RMDSZ nőszövetsége által kidolgozott és a szövetség által támogatott törvénymódosító javaslat, amelyet a nők számára előirányzott nyugdíjkorhatár-emelés kapcsán nyújtanak be a képviselőházba.

Magyar oktatók a Mentor-díjasok között

Két erdélyi magyar oktató szerepel azoknak a kiváló pedagógusoknak a listáján, akiknek szerdán Mentor-díjat adományoztak Kolozsváron. 

„Megfúrnák” a csempészek tartályait

Változtatni kívánnak az adóhatóság által tavaly kibocsátott rendeleten, melyben az országba vámmentesen behozható áru mennyiségét korlátozták, az illetékesek ugyanis úgy vélik: túl sok kiskapu van a jogszabályban.

Ponta amerikai F-16-ossal repült Aranyosgyéresen

Ponta amerikai F-16-ossal repült Aranyosgyéresen
Románia számíthat szövetségeseire, amikor határainál folytatódik az Ukrajna elleni agresszió – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök az aranyosgyéresi katonai repülőtéren.

Băsescu: nem hallgatják le Pontát

Benyújtotta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) Traian Băsescu államfő elleni feljelentését a legfőbb ügyészségen Gabriela Firea, a párt szenátora. A szociáldemokraták annak nyomán jelentették fel Băsescut, hogy az államfő kemény bírálatokat fogalmazott meg velük szemben.

Román felelősség a holokausztért

A katonai ügyészség egy közlemúltban lezárt vizsgálata hetven év óta első ízben igazolta a román hadsereg egyes alakulatainak felelősségét a romániai holokausztban.

RMDSZ-esek is csatlakozhatnak Băsescu feljelentőihez

Az RMDSZ honatyái is aláírhatják a Traian Băsescu államfő elleni feljelentést.

Strasbourgi Kiáltvány a kisebbségi jogvédelemért

Strasbourgi Kiáltvány a kisebbségi jogvédelemért
Az Európai Parlament (EP) kisebbségi ügyekkel foglalkozó frakcióközi munkacsoportja (Intergroup) csütörtöki cikluszáró ülésén felhívást intézett az európai döntéshozókhoz az Unió területén élő hagyományos nemzeti kisebbségek védelmében.

Növekvő feszültség Transznisztria miatt

Moszkva nem tűzött ki időpontot a tiraszpoli vezetés azon kérelmének megvizsgálására, hogy a szakadár moldovai tartomány, Transznisztria csatlakozhasson az Orosz Föderációhoz – adta hírül csütörtökön az ITAR-TASSZ hírügynökség.

Elfoglalt reptér, elvesztett páncélosok Ukrajnában

Az ukrán kormány bejelentése szerint az ország keleti részében sikerült visszafoglalni a Kramatorszki repülőteret, ugyanakkor a Moszkva-barát fegyveres szakadárok szerda reggel hatalmukba kerítették a donyecki városházát.

Répás: jobban teljesítenek az anyanyelven tanuló gyermekek

Répás Zsuzsanna szerint jobban teljesítenek az anyanyelven tanuló diákok.

Meg sem nyílt, máris díjat kapott a Bosch-gyár

Meg sem nyílt, máris díjat kapott a Bosch-gyár
Németországi kitüntetést kapott anyacégétől a Kolozs megyei Nemeszsukon felépített Bosch-gyár, amely rekordidő alatt készült el. 

Adómentes lehet az újra befektetett profit

Július elsejétől adómentessé válik az újra befektetett nyereség egy, a pénzügyminisztérium által kidolgozott törvénymódosító javaslat szerint.

Új feladatot kapott György Attila pénzügyi államtitkár

György Attilát, a pénzügyminisztérium RMDSZ-es államtitkárát jelölte ki a PHARE és a SAPARD európai uniós finanszírozások felelősévé Victor Ponta kormányfő.

Étkezési utalványok: eltörölnék a gyakorlatban nem létező korlátozásokat

Eltörölné a kormány azt – a legtöbb kereskedelmi egységben gyakorlatilag semmibe vett – törvényi előírást, miszerint a munkavállalók naponta legfeljebb két étkezési utalványt vásárolhatnak le.

A Bánffy-palota udvarára költözik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A Bánffy-palota udvarára költözik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Két héttel a budapesti Vörösmarty téren zajló 85. Ünnepi Könyvhét előtt, május 29. és június 1. között szervezi meg az RMDSZ, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az esemény kolozsvári programjait.

Jelentés „távoli kisebbségekről”

Kósa András László szociológus, a Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója, szerkesztő mutatta be a Pro Minoritate folyóirat 2014-es tavaszi számát, illetve a marosvásárhelyi Alter-Native Filmfesztivált szerdán este Csíkszeredában.

A nagy háborúról emlékezik meg Udvarhelyszék

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából minifesztivált tartanak július végén Székelyudvarhelyen. A programsorozatba minden korosztályt bevonnak.

Tizennyolc film verseng az Aranypálmáért

Huszonnyolc országból 49 alkotást, köztük öt elsőfilmet és 15 női rendező munkáját választottak be a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába a közel 1750 nevezés közül, 18 film versenyezhet az Aranypálmáért.

A magyarok célja a feljutás, a székelyeké a bentmaradás

A magyarok célja a feljutás, a székelyeké a bentmaradás
A magyar férfi hokiválogatott Dél-Koreában a divizíó I/A csoportban, míg a romániai Litvániában a B csoportban kezdi meg szereplését vasárnap a világbajnokságon.

Közel a váradi pólósok bajnoki címvédése

Egy győzelemnyire áll az újabb címvédéstől a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata, miután kétszer legyőzte a vendég Steauát az országos bajnokság döntőjében.

Kosárlabdaünneppé vált az All Star-gála Kolozsváron

A férfi kosárlabda-élvonal legnagyobb sztárjai mellett legendás játékosok és a jövő nagy bajnokai is képviseltették magukat a kedden Kolozsváron megrendezett All Star-gálán. Az esemény fő attrakciója az északi és déli válogatott összecsapása volt.

Bízik a feljutásban az ASA – Pénteken kezdődik a Liga 2 rájátszása

Harmadik helyről vág neki a másodosztályos bajnokság rájátszásának a Marosvásárhelyi ASA labdarúgócsapata.

Fogalmazás az átalakulásról

Fogalmazás az átalakulásról
Kovács Tamás, az udvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola nemlátó diákja eredetiségért járó különdíjat kapott román nyelvű esszéjére az országos tantárgyversenyen.

Marad Krafft életfogytiglanja

Helybenhagyta csütörtökön kihirdetett ítéletében a marosvásárhelyi táblabíróság a székelyudvarhelyi Krafft Istvánra a csíkszeredai törvényszék által kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést. 

„Nagymama kávéja” az olvasósarokban

Világszerte bevált módit igyekszik meghonosítani két sepsiszentgyörgyi vállalkozó: néhány napja egy fedél alatt működik a Tortoma kiadó könyvesboltja és az Angelo Café. 

A százéves Cs. Erdős Tibor festőt köszöntötte Emil Boc

A 100 éves Cs. Erdős Tibor festőművészt köszöntötte fel szerdán Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. 

A kormány, amely újrázhat

A kormány, amely újrázhat
Akit meglepett a választási eredmény, annak nincsen eleven kapcsolata a magyar valósággal. Annak nemcsak az emberek mindennapi gondjairól, hanem arról sincsenek fogalmai, hogy mi is a magyar állampolgárok körében egy kormánnyal szemben az elvárás.

Székely zászló a román parlamenten?

Beszélgetés Puskás Bálint alkotmánybíróval fanariótákról és normakontrollról.

Határon túli voksmérleg

Bizonyos szempontból meglepő, más szempontból várható eredményt hozott, ahogyan a magyarországi országgyűlési választásokon először szavazó határon túliak voksoltak a vasárnapi megmérettetésen.

Nem akartak kormányt váltani

Nem volt kormányváltó hangulat Magyarországon – ez állapítható meg egyértelműen a vasárnapi országgyűlési választások eredményei alapján.

Választás huszonöt év távlatából

Április 6-án országgyűlési választást tartanak Magyarországon.

A GM és a Delphi rossz kapcsolata is hozzájárult a halálos balesetekhez

A GM és a Delphi rossz kapcsolata is hozzájárult a halálos balesetekhez
A General Motors és a Delphi rossz kapcsolata a halálos balesetekkel járó meghibásodások okai között.

A Daimler 2020-ra az élre törne

Új modellek fejlesztése mellett milliárdos gazdaságossági programja kiterjesztésével igyekszik vezetői pozíciót elérni a prémiummárkák körében a német autógyártó.

Újabb leállások a Ford craiovai gyárában

Április és június között 23 munkanapra leállítják a Ford B-Max egyterű modell gyártását a romániai Craiován működő összeszerelő üzemben – közölte a Mediafax hírügynökség.

Brit autóipari vezetők az EU-tagságról: maradni akarnak

A brit autóipari vezetők óriási többsége szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia.

Veszélyes illatanyagok és színezők

Veszélyes illatanyagok és színezők
A kozmetikai cégek egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra, ám még így sem vagyunk teljesen biztonságban: a tartósításra, az illat- és színfokozásra használt anyagokra sokan lehetnek allergiásak.

Munka és bizonytalanság

A munkahelyi stressz leggyakoribb oka a munkahelyi átszervezés, illetve a munkahely megőrzésével kapcsolatos bizonytalanság – derült ki egy friss európai statisztikai felmérésből.

Jót tesz a szívnek a házasság

Egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a házasemberek a szívpanaszok alacsonyabb kockázatának vannak kitéve. A 3,5 millió ember adatait elemző kutatás elsőként hasonlította össze a házasembereket az egyedülállókkal, elváltakkal és özvegyekkel.

Böjtös ételek friss sóskával

Sóskaleves galuskával, sóskafőzelék, békakirály levese, sóskamártás pirított burgonyával.

Gazdálkodni tanulnak az unitáriusok

Gazdálkodni tanulnak az unitáriusok
A többi erdélyi történelmi magyar egyházhoz hasonlóan a visszakapott unitárius vagyon hasznosítása is fejtörést okoz az egyházközségeknek, illetve a püspökségnek.

Húsvétra készülnek Csíksomlyón

Különleges ünnepi pillanat előzi meg a csíksomlyói kegytemplomban virágvasárnap tartandó szentmisét.

Járható a Tisztulás Útja

Erdő Péter bíboros áldotta meg a Tisztulás Útja nevű zarándokutat csütörtökön Budapesten, a Gellért-hegyen Böjte Csaba és több pálos, ferences és jezsuita szerzetes jelenlétében. 

Templomfelújításra készül Kovács Sándor kolozsvári főesperes

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett kolozsvári főesperes, Kovács Sándor templom- és közösségépítő római katolikus papként vált ismertté az elmúlt negyven évben.

Közeleg a húsvét, nyílnak a vágópontok

Közeleg a húsvét, nyílnak a vágópontok
Bár az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság márciusban megtiltotta a húsvéti bárányok levágására alkalmas ideiglenes vágópontok létesítését, egy újabb rendelet értelmében a húsvét előtti időszakban mégis lehet jelentkezni engedélyekért.

Kártérítést kérnek a szatmári gazdák

Kártérítést követelnek azok a Szatmár megyei gazdák, akiknek földjein a kommunista rendszer idején vésztározókat alakítottak ki, melyeket időnként elöntenek vízzel, tönkretéve a vetésüket.

Húsvétra ígérik a támogatásokat

Húsvétig az üzemagyag-támogatást, valamint a marhatenyésztőknek járó juttatásokat is megkapják a gazdák – jelentette be Sepsiszentgyörgyön Nagy Tamás Péter mezőgazdasági államtitkár.

Gazdák javaslatlistája

Agrár- és vidékpolitikai javaslatcsomagot dolgozott ki a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének szakmai felügyeletével a Magyar Polgári Párt, melyet a közös európai parlamenti választási program kidolgozásának reményében ajánlanak az RMDSZ figyelmébe.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Újabb fázisba lépett az ukrajnai válság azt követően, hogy több, orosz többségű kelet-ukrajnai megyében is a függetlenségről szóló népszavazás kiírását követelő fegyveresek szállták meg a közintézményeket.

Rostás Szabolcs

Elkönyvelheti első sikerét a márciusban kormányra került RMDSZ, ha a parlament elfogadja a frissen kidolgozott zászlótörvényt.

Páva Adorján

Mircea Duşa védelmi miniszter még saját nemzettársait is meghökkenti azon igyekezetében, hogy túlbuzgó hazafiasságát államhatalmi eszközökkel erőltesse az ország önkormányzataira és lakóira. 

Rostás Szabolcs

A nyíltan felvállalt Unió-ellenesként közismert Jobbik április 6-ai előretörése apropóján nemzetközi szinten is sokan megkongatták a vészharangot.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  18 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  9 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  14 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  17 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagybánya

  MOST
  borús
  17 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe záporeső
  15 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
 • Arad

  MOST
  zápor
  13 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  15 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
 • Temesvár

  MOST
  zápor
  13 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
 • Brassó

  MOST
  Eső
  5.3 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  9 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4607 RON
1 USD 3.2281 RON
1 GBP 5.4148 RON
100 HUF 1.4529 RON
1 XAU 134.4481 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL