Krónika Online
2015. november 26., csütörtök; Ma Virág napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Főtereken felcsillanó ünnep

  Főtereken felcsillanó ünnep

  Különböző nagyságú összegből oldják meg a karácsonyi díszkivilágítást az erdélyi városokban. Míg Kolozsváron több mint 1,8 millió lejt költenek a vadonatúj díszek által biztosított fényárra, Sepsiszentgyörgyön „a kevesebb néha több” elvét követik.
 • Bocsánatkérés a Farkas utcai divatbemutató miatt

  Bocsánatkérés a Farkas utcai divatbemutató miatt

  Nyilvánosan is bocsánatot kért a Belvárosi Református Egyházközség elnöksége a gyülekezet presbitériumától a kolozsvári Farkas utcai templomban tartott divatbemutató miatt. Kató Béla püspök szóbeli intésben részesítette az elnökséget.
 • Csaló a Kolozs megyei tanácselnök?

  Csaló a Kolozs megyei tanácselnök?

  Újabb botrány főszereplőjévé vált a Kolozs megyei önkormányzat nemrég a PNL-ből kizárt elnöke. A Spiru Haret Egyetem tájékoztatása szerint a Mihai Seplecan felsőfokú végzettségét tanúsító oklevél hamisítvány, nem a felsőoktatási intézmény állította ki.

Kamionsorok a petei határátkelőnél

Kamionsorok a petei határátkelőnél
Többtucatnyi teherautóból álló sor alakult ki a petei határátkelőnél, miután a hatóságok megszigorították az ellenőrzéseket.

Nem szavaztak a füstmentességről a képviselőházban

Nem szavazott szerdán a képviselőház arról a törvénytervezetről, amely szerint minden nyilvános zárt helyen, valamint a játszótereken és más, gyermekeknek szánt helyszíneken is betiltanák a dohányzást. 

Székelyföldi tehetségalapot hoztak létre

Különleges képességű székelyföldi gyerekeket, fiatalokat támogat a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA).

Kollégiumot kap a Sapientia Sepsiszentgyörgyön

Egyetemi kollégiummá alakítják át a sepsiszentgyörgyi textilgyár egykori leányotthonát, az ingatlant ezt követően a Sapientia diákjai használhatják.

Muzulmán figyelmeztetés romániai veszélyforrásokra

Muzulmán figyelmeztetés romániai veszélyforrásokra
Léteznek Romániában olyan muzulmán imahelyek, amelyekben ismeretlen vallási eszméket hirdetnek, és amelyek nem kapták meg a Romániai Muzulmán Vallás Muftiátusának engedélyét – közölte a muffiátus.

Colectiv-ügy: fejek hullnak a katasztrófavédelemnél

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) bukaresti vezetőinek menesztését követelte szerdán Dacian Cioloş miniszterelnök a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett tűzvész miatt.

Újabb korrupcióellenes eljárás Dan Șova ellen

Újabb korrupciós ügyben indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Dan Șova  szociáldeokrata szenátor ellen.

Ismét Ponta doktori címének visszavonását kérik

Ismét Victor Ponta plágium révén megszerzett doktori címének visszavonását kezdeményezi a Bukaresti Tudományegyetem.

Számon tartották a hatóságok a párizsi robbantókat

Számon tartották a hatóságok a párizsi robbantókat
A Párizsban november 13-án elkövetett, 130 ember életét követelő terrortámadás többe elkövetője, így az Abdeslam fivérek, illetve a merénylet kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is a belga hatóságok látókörébe került már nyáron.

Lelőtt gép: Moszkva az amerikaiakra is dühös

Nyugalomra szólította fel telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminisztert egy nappal az orosz harci gép Törökország általi lelövése után John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője, aki egyúttal párbeszédet sürgetett Moszkva és Ankara között.

Moszkva: nem lesz válaszcsapás a törökök által lelőtt gép miatt

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt.

Rendkívüli NATO-ülés a lelőtt orosz gép miatt

Lelőtt egy orosz vadászbombázót kedden a török légierő a török-szír határnál. A súlyos incidens miatt a NATO Ankara kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután.

Lefelé ívelő pályán a romániai sztrádák

Lefelé ívelő pályán a romániai sztrádák
Különös helyzet állt elő a romániai autópálya-beruházások kapcsán: Dan Marian Costescu közlekedésügyi miniszter elmondása szerint év végén az országban kevesebb használható sztráda lesz, mint ahány kilométeren januárban közlekedni lehetett.

Skandinávokat csábítanak Háromszékre

Skandináv utazási irodák és idősklubok képviselői látogattak Kovászna megyébe az Európai Bizottság által támogatott OFF to SPAS (Irány a fürdők) című nemzetközi projekt keretében.

RMDSZ-es javaslat a regadó éves lebontására

A gépjárművek beíratásakor befizetendő, a köznyelvben regadóként emlegetett zöldbélyeg-illeték összegének éves lebontását kéri az RMDSZ.

Új 20 eurós bankjegyet dobtak piacra

Az eurózóna 19 tagországában szerdán egyidejűleg vezették be a forgalomba a megújult külalakú, 20 euró névértékű bankjegyet. A megújult 20 eurós a közös európai fizetőeszköz második, úgynevezett Europé-sorozatának már harmadik tagja. 

Titokzatos alakok Marosvásárhelyen

Titokzatos alakok Marosvásárhelyen
Az utóbbi három év alkotótáboraiban készült legjobb festményeit állította ki Soó Emma festőművész a marosvásárhelyi régi városháza emeleti előcsarnokában, a prefektúra felkérésére.

Villámdarabok szemléje: a héten zajlik a SPOT

Vasárnapig tart a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja, azaz a SPOT-fesztivál Nagykárolyban. 

Filmfesztivál a temesvári színházban

Második alkalommal szervezik meg a Temesvári Magyar Filmnapokat, a rendezvény csütörtöktől szombatig tart. A szemle ingyenes vetítéseire a temesvári magyar teátrum stúdiótermében kerül sor.

December elsejei ajándék: költözik a szentgyörgyi román színház

A sepsiszentgyörgyi román színház néhány nap múlva beköltözhet az egykori mozi felújított épületébe. A kulturális intézmény úgy fogalmaz, hogy ez a legszebb ajándék, amit az ország nemzeti ünnepén kaphattak.

Nem félnek a kihívástól: merész román és magyar célok a női kézi-vb-n

Nem félnek a kihívástól: merész román és magyar célok a női kézi-vb-n
Megfelelő forma, frissesség, energia és egy kis szerencse szükségeltetik Tomas Ryde szövetségi kapitány szerint ahhoz, hogy Románia női kézilabda-válogatottja sikeres legyen a december 4-én kezdődő dániai világbajnokságon. 

A „sztratoszférikus” Barcelona átgázolt a Rómán

Üldözik a kiütéses vereségek az AS Rómát a labdarúgó-Bajnokok Ligájában: miközben egy évvel ezelőtt a Bayern Münchentől kapott ki 7-1-re, addig most a címvédő és már biztos továbbjutó Barcelona leckéztette meg hazai pályán 6-1 arányban.

Beismerő vallomást tettek a bírát lefizető Becali fivérek

Beismerték a bukaresti törvényszéki bíró, Geanina Terceanu megvesztegetését a Becali fivérek, akiket kedden hallgattak ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA). 

„Farkasharapás” a csíkszeredai jégen

„Felemelt fővel mehetünk haza” – állapította meg Keresztes Ottó edző, miután brassói jégkorongcsapata 2-0-ra legyőzte idegenben a Csíkszeredai HSC-t.

Középiskolás kutatók konferenciája

Középiskolás kutatók konferenciája
Minden erdélyi régióból érkeznek középiskolások a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium, ahol november 27. és 29. között szervezik meg a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáját (Tudek).

Mikulás-maraton Hargita megyében

Idén is szervez Mikulás-maratont a Hargita Megyei Vöröskereszt.

Elmarad a vásárhelyi Edda-koncert tűzvédelmi okok miatt

A marosvásárhelyi tűzoltóság ellenőrzése során derült ki, hogy a sportcsarnokban nem lehet nagyszabású koncerteket tartani, így a szervezők kénytelenek elnapolni a november 30-ára tervezett Edda-koncertet.

Több mint százéves felújított székely kaput avattak Csíkdelnén

Átadták Csíkdelnén azt az 1909-ben készült székely kaput, amelynek szeptemberben kezdték el a felújítását a Hargita Megyei Tanács és a Hargita Megyéért Egyesület segítségével. 

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény
„Sok esetben az iskola nem tud megfelelő gyakorlási keretet biztosítani a román nyelv magas szintű, minőségi elsajátítására” – interjú Tódor Erika Mária csíkszeredai egyetemi oktatóval.

Ostromgyűrűn belül

KÖNYVESPOLC – Ennek a 2015-ös évnek az elején töltötte be Cseke Péter kolozsvári sajtó- és irodalomtörténész, szerkesztő, megbecsült egyetemi ember – a hajdani költőjelölt, majd elismert riporter – 70. életévét.

„Lesz még Oslo Hajdúszoboszló!”

„Örülök a sikernek. Végre! Kell az összetartozás, hogy ne legyen széthúzás a pártok között” – vallotta be lelkesedve és őszintén a pesti újságárus a meccs másnapján.

Propagandaeszközök a dzsihadisták kezében

A két évvel ezelőtt létrehozott, szinte feltörhetetlen titkosítást alkalmazó Telegram üzenetváltás-szolgáltató lett mára az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik fő propaganda- és toborzóeszköze.

Férfi, nő: szerepzavarok hálójában

Férfi, nő: szerepzavarok hálójában
Azt mondják, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. De vajon mit is csinál ott az a nő, és vajon tényleg mögötte áll-e?

Enyhíteni a nagybetegek fájdalmát

A palliatív kezelés bevezetése és elterjedése szempontjából Románia mindmáig Európa sereghajtói közé tartozik. A kezelés célja elsődlegesen már nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása.

Kreatívabbak a rendetlenek

A rendetlen emberek kreatívabbak – bizonyították be nemrég amerikai kutatók.

Olcsón finomat: variációk a puliszka elkészítésére

Sült, fűszeres puliszka, túróval és póréhagymával rakott puliszka, mexikói kukoricaköret, puliszka kelkáposztával, puliszkagombóc.

Befejeződhet a máriaradnai korszerűsítés

Befejeződhet a máriaradnai korszerűsítés
November végén fejeződnek be a máriaradnai Mária-kegyhelynél zajló felújítási munkálatok, az Arad megyei ferences templomot és a hozzá tartozó épületegyüttest várhatóan januárban szentelik fel.

Orgona a Millenniumi templomban

Hamarosan elkészül a csíkszeredai Millenniumi templom orgonája, a beépítési munkálatokhoz már hozzáláttak.

Kitüntették Geréb Zsolt egyetemi professzort

Geréb Zsoltot, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Akadémia professzor emeritusát is kitüntették csütörtökön a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának tudományos, pedagógiai és szeretetszolgálati díjainak átadásakor.

Új szolgálatra készülnek: a migráció növekedésére számít a református egyház

A menekülteket segítõ újfajta szolgálatra kell felkészülni, mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

„Állatian nyomuló” multik és kupecek

„Állatian nyomuló” multik és kupecek
A gazdák szerint egyre nehezebb eladni a jószágokat az Udvarhelyen keddenként megrendezett állatvásáron, amióta a multinacionális cégek olcsó termékekkel árasztották el a helyi élelmiszerpiacot.

Tovább késnek az előlegek – A kifizetési ügynökséget okolják

Továbbra is kérdéses, hogy mi­kor utalják az idei terület­ala­pú támogatások előlegét, a Me­ző­gazdasági Kifizetési és Inter­ven­ciós Ügynökség (APIA) által használt adatbázis-kezelő számítógépes program ugyanis nehézkesen működik.

Karácsonyra érkezik az aszálykárok miatt járó kárpótlás

December 25-éig folyósítják az aszály okozta károk enyhítését célzó kárpótlásokat.

Módosítanák a földtörvényt a geodéták

A hatályban lévő földtörvények hiányosságaira és visszásságaira hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Geodéták Egyesülete.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Azok számára, akik nem kórosan naivak, magától értetődő, hogy a Daes elleni harc örve alatt mindegyik külső hatalom a saját stratégiai érdekeit követi a térségben.

Rostás Szabolcs

Bár az ország gazdasági-pénzügyi kilátásai nem adnak okot túlzott aggodalomra, nehéz örökséget hagyott maga után az utcai tüntetések nyomására lemondott Ponta-kormány.

Páva Adorján

Diszkriminációnak tartják, ha egy orvos alkalmazásakor feltétel a magyar nyelv ismerete. De akkor minek nevezhető az, ha valakit kivizsgálás helyett hazaküldenek, mert nem tud románul?

Molnár Judit

A felfordulás miatt lassan már megszokottá váló város körüli utazgatásaim egyike furcsa módon elakadt: a buszról átszálltam a villamosra. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  hószállingózás
  0 C°
  Csütörtök
  Hóesés valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  borús
  1 C°
  Csütörtök
  Hóesés valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  2 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  2 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Nagybánya

  MOST
  ködszitálás
  2 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  1 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Zilah

  MOST
  Szitáló eső
  2 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  2 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Temesvár

  MOST
  ködös
  3 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe hóesés
  0 C°
  Csütörtök
  Hózápor
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  0 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  1 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  1 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Jégsörét
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4386 RON
1 USD 4.1836 RON
1 GBP 6.3080 RON
100 HUF 1.4215 RON
1 XAU 144.2241 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL