Krónika Online
2014. október 24., péntek; Ma Salamon napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Főhajtás az ’56-os hősök előtt

  Főhajtás az ’56-os hősök előtt

  Erdély-szerte megemlékeztek csütörtökön az 1956-os magyar forradalom évfordulójáról, a legtöbb városban előadásokkal, koszorúzásokkal és fáklyás felvonulásokkal hajtottak fejet a hősök előtt.
 • Kaotikus tankönyvosztás

  Kaotikus tankönyvosztás

  Teljes a káosz az első és második osztályosoknak szánt tankönyvek ügyében: miután a kisdiákok és tanítóik segédeszközök nélkül vágtak neki az új tanévnek, hamarosan tankönyvdömpingben lehet részük az átgondolatlan minisztériumi intézkedések nyomán. 
 • Megszűrnék a munkanélkülieket

  Megszűrnék a munkanélkülieket

  Ellehetetlenítheti az elsősorban munkanélküliek számára szervezett felnőttkori képzéseket az oktatási minisztérium új rendelete, miszerint csak azok vehetnek részt a tanfolyamokon, akik elvégezték a kötelező tíz osztályt.

Kétszáz éves kaput restauráltak Oklándon

Kétszáz éves kaput restauráltak Oklándon
Kétszáz évesnél is régebbi székely kaput újítottak fel a Hargita megyei Oklánd településen: az unitárius parókai bejáratánál található kapu korszerűsítését az ezzel egybekötött térrendezéssel együtt múlt héten fejezték be.

Áradások várhatók a nyugati megyékben

Áradásokra lehet számítani több erdélyi megyében a következő napokban: a hatóságok Szatmár és Máramaros megye mindegyik folyójára sárga viharjelzést bocsátottak ki, amely péntek délutánig van érvényben.

Szilícium-völgy épül Kolozsváron

Jövőre elkészül a Kereskedelmi Fejlesztőközpont és a Kreatív Ipari és Számítástechnikai Központ a Lomb negyedbeli legelőn tervezett – új lakónegyedként és ipari parkként is működő – Kolozsvár Innovation City elnevezésű nagyszabású projekt keretében.

Váradi útépítés: felgyorsul a határ menti forgalom

Gyorsabb és hatékonyabb határ menti közlekedést várnak a váradi illetékesek. 

Őrizetben Viorel Hrebenciuc fia

Őrizetben Viorel Hrebenciuc fia
Őrizetbe vették csütörtökön Andrei Hrebenciucot, a korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata párti (PSD) politikus, Viorel Hrebenciuc fiát a törvénytelen erdő-visszaszolgáltatások ügyében.

Államfőjelöltek – Călin Popescu Tăriceanu, a szociáldemokraták szekerét toló liberális

A 62 éves, bukaresti Călin Popescu Tăriceanu műegyetemi tanulmányokat végzett, képesítése hidrotechnikus mérnök. Családi élete meglehetősen mozgalmas volt.

Băsescu megerősítette, hogy PMP-tag lesz

Megerősítette csütörtökön Traian Băses­cu államfő, hogy a mandátuma lejártát követően azonnal beiratkozik a Népi Mozgalom Pártba.

Kemény viták a PSD-ben

Ha Victor Ponta nem nyeri meg az államfőválasztást, az súlyos következményekkel járhat a PSD-re nézve.

Budapest vizsgálatot ígér az amerikai beutazási tilalmak ügyében

Budapest vizsgálatot ígér az amerikai beutazási tilalmak ügyében
A magyar kormány kész kivizsgálni az Egyesült Államok által megfogalmazott korrupciós állításokat, ugyanakkor az amerikai diplomaták nem készségesek abban, hogy ismertessék a vádak mögött álló részleteket.

Tagadja a románverő olasz tanácsos, hogy idegengyűlölő

Sok hűhó semmiért – így kommentálta a román külügyminisztérium felháborodott hangvételű közleményét az az olasz helyi önkormányzati képviselő, aki egy Olaszországban élő románt bántalmazott, és erről büszkén számolt be a Facebookon.

Nemrég tért át az iszlám hitre az ottawai parlamentben lelőtt támadó

A kanadai hatóságok tájékoztatása szerint egy kanadai születésű férfi, Michael Zehaf-Bibeau volt a szerdai ottawai lövöldözés parlamentben lelőtt gyanúsítottja.

Közel ötezer halálos áldozata van az Ebolának

Közel négyezer-kilencszáz ember halt már meg az elsősorban Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járványban.

Bizonytalan a felcsíki derítőállomás sorsa

Bizonytalan a felcsíki derítőállomás sorsa
Noha Hargita Megye önkormányzata legutóbbi rendkívüli ülésén 800 ezer lejes támogatást ígért a felcsíki regionális derítőállomás üzemképessé tételére, korántsem biztos, hogy a szennyvízülepítőt még idén sikerül működésbe hozni.

Sokan igényeltek kedvezményes lakáshitelt

Körülbelül ötezer személy kaphat még év végéig kedvezményes hitelt lakásvásárlásra az Első otthon program keretében. 

Újabb támogatást biztosít a kormány fiatal vállalkozóknak

Újabb finanszírozási programot indított a kormány a fiatal üzletemberek támogatására, a projekt keretében ugyanakkor a középiskolás diákok számára interaktív vállalkozói tanfolyamokat szerveznek.

Adóbehajtás: Románia a legkevésbé hatékony

A 2012-es adatok alapján az Európai Unió tagállamai a beszedhető forgalmi adó mintegy hatodától, több mint 177 milliárd eurós bevételtől estek el a közterhek be nem fizetése vagy nem megfelelő behajtása miatt.

Kolozsvári díszvendégek a Tel Aviv-i régizene-fesztiválon

Kolozsvári díszvendégek a Tel Aviv-i régizene-fesztiválon
Tudományos konferenciával egybekötött nemzetközi régizene-találkozón vett részt október 9–16. között Tel Avivban a kolozsvári Flauto Dolce régizene-együttes.

A poénkodás művészete – Balla Szabolcs volt a Livingroom vendége

„Köszönjük szépen mindenkinek, hogy ma este nem a Bajnokok Ligáját választotta” – ezzel köszöntötte közönségét Balla Szabolcs, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze. 

Magyar előadások a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon

Negyvenhat előadás, köztük több magyar produkció lesz látható Bukarestben.

IDEA Könyvtér: érzelmeket kínálnak, nem könyveket

Immár Budapesten is egy helyen lehet válogatni az erdélyi magyar kiadványokat felvonultató IDEA Könyvtér kínálatából.

A Galac elleni sikerrel hangolt a Brassó a Mol Liga hétvégi meccseire

A Galac elleni sikerrel hangolt a Brassó a Mol Liga hétvégi meccseire
A Kontinentális Kupa selejtezője és a Mol Liga összecsapásai után inkább edzésnek, mint bajnoki mérkőzésnek tűnt a Brassói Corona Galac elleni élvonalbeli találkozója. 

Csatát nyert az Asesoft, kikapott a Szolnok

„Egy maratoni meccs volt, amelyben mi szakítottuk át elsőként a célszalagot” – jellemezte Vlagyimir Arnautovics román bajnokcsapata, a Ploiești-i Asesoft szerda esti, 103:83 arányú Európa Kupa-sikerét a vendég litván Lietuvos Rytas Vilnius ellen. 

Bajnokok Ligája: Real-tripla Liverpoolban

Továbbra is százszázalékos a Bajnokok Ligájában címvédő Real Madrid, amely a szerdai játéknapon 3-0-ra nyerte a D csoport rangadóját Liverpoolban. 

Simona Halep kiütötte Serena Williamset

Bravúros sikert ünnepelt szerdán Simona Halep a női teniszezők Szingapúrban zajló Bajnokok Tornáján.

Egyedi építésű motorok készülnek az udvarhelyszéki Bögözben

Egyedi építésű motorok készülnek az udvarhelyszéki Bögözben
Egyedi építésű motorok indulnak útnak az udvarhelyszéki Bögözből – legyen szó székelyföldi motorostalálkozóról vagy akár Németország egyik legnagyobb motoros kiállításáról, mindenütt elismerik őket. 

Emléknap Fodor Sándor „Neti” mérai prímás tiszteletére

Fodor Sándor „Neti” mérai prímás halálának tizedik évfordulóján szombaton emléknapot rendeznek a budapesti Fonó Budai Zeneházban. 

Újabb bölény pusztult el a hátszegi rezervátumban

Újabb bölény pusztult el szerdán a Hunyad megyei Hátszegen működő bölényrezervátumban – így az ottani állomány mintegy felére csökkent. 

Pályázat fiataloknak a forradalom 25. évfordulója alkalmából

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) pályázatot hirdetett a 16–20 éves korosztálynak a 25 éve kirobbant temesvári forradalomra és rendszerváltozásra emlékezve.

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

Az egyházzene kényelmes zubbonyában
„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

A Madách-kultusz kezdetei Erdélyben

„A művészi tetszés az ember lelkében nem olyan izolált és független jelenség, ahogyan sokan gondolják. Ellenkezőleg, nagyon sok mindentől függ, nagyon sok szálból tevődik össze, keletkezési feltételei vannak, mint mindennek a világon.” (Reményik Sándor)

Harmadszor is Fidesz

A magyarországi ellenzéknek továbbra sem sikerül ellenszert találnia a kormányoldal politikájára – ez szűrhető le az október 12-ei önkormányzati választások eredményéből, amely alapján a Fidesz–KDNP idén harmadszor aratott elsöprő választási győzelmet.

Népszavazást kell tartani Kelet-Ukrajnában

Hónapok óta tart az ukrajnai válság. A halottak, a sebesültek és a menekülők száma napról napra ijesztően nő. A civil lakosság egész Ukrajnában szenved.

Jól teljesít a Dacia, messze az uniós átlag felett növekedett a román piac

Jól teljesít a Dacia, messze az uniós átlag felett növekedett a román piac
A folyamatosan bővülő európai uniós piac növekedési átlagát meghaladva nőttek az értékesítések Romániában, és a Dacia márka eladásainak emelkedése is folytatódott szeptemberben.

Új Land Rover és Jaguar belépőmodell Párizsban

A prémium középkategóriában elsőként teljesen alumíniumból készül a Jaguar legújabb modellje, a hétvégén zárult Párizsi Autószalonon debütáló XE karosszériája.

Furcsa visszahívás a Volkswagennél

Több százezer Jetta és Beetle modellt hív vissza a Volkswagen a hátsó kerékfelfüggesztés ellenőrzésére Kínában, Németországban és Észak-Amerikában.

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek

Tizenhétezer értékjegyet használtak fel Romániában magánszemélyek a roncsautóprogram keretében, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte a román környezetvédelmi minisztérium.

Kiűznék a cigarettát a vásárhelyi orvosi egyetemről

Kiűznék a cigarettát a vásárhelyi orvosi egyetemről
Aggasztó adatokkal szolgált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) végzett felmérés – a megkérdezett 3203 diáknak több mint egyharmada vallotta magát aktív dohányosnak.

Kattintásban mért kapcsolatok

A korosztályok közti ellentétekről és hasonlóságokról, az úgynevezett X,Y és Z generációról Tari Annamária magyarországi pszichológussal, pszichoterapeutával beszélgettünk. A szakember a tervek szerint hamarosan Sepsiszentgyörgyön is előadást tart.

Csokoládés csodák – joghurttal, mogyoróval

Angol csokis sütemény, csokis-mogyorós túrótorta, fekete-erdő torta joghurtos krémmel.

Gyorstesztet fejlesztettek ki az Ebola diagnosztizálására

Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az Ebola-vírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható – jelentette be a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA).

Jubilál a Katolikus Magyar Bibliatársulat

Jubilál a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Húsz esztendeje immár, hogy a Katolikus Magyar Bibliatársulat az egyház azon szívügyét szolgálja, hogy minél többen megismerjék, és megszeressék a Szentírást.

Dévára várják a zarándokokat

Idén is megszervezi a Dávid Ferenc emlékzarándoklatot a magyar unitárius egyház főhatósági hivatala és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE). 

Gróf Majláth Gusztáv Károly katolikus püspökre emlékeztek Gyulafehérváron

A 150 éve született gróf Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspökre emlékeztek szombaton, október 18-án a gyulafehérvári teológiai líceum diákjai és a Seminarium Incarnatae Sapientiae papnövendékei.

Éles vitát hozott az egyházban a püspöki szinódus

Megosztottsággal zárult, de új korszakot indított el a szombat este végetért püspöki szinódus az olasz sajtó vatikáni megfigyelői szerint.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt
Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság laboratóriuma.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója.

Káposztafesztivál Gyergyószárhegyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a hétvégén Gyergyószárhegyen a hagyományos káposztavásárt és fesztivált.

Hagyományos termék nélkül maradhat Hargita megye

Egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült kiváltania a hagyományos termék minősítést igazoló dokumentumot.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Amit eddig is sejteni lehetett, most már bizonyossággá vált: Traian Băsescu államfő mandátuma december 21-ei lejártát követően esze ágában sincs visszavonulni.

Rostás Szabolcs

Bár elsősorban a kormányzó PSD korifeusai kerültek célkeresztbe, az egész román politikai osztályt megrengette az ügyészség elmúlt időszakban folytatott korrupcióellenes hadjárata.

Csinta Samu

Új frontot nyitott a magyarság elleni folyamatos háborúzásában Marosvásárhely polgármestere. Ezúttal az egyházi elöljárók iskolafenntartói „alkalmatlanságát” célozta meg.

Molnár Judit

A nosztalgiázva magát egyre gyakrabban dörzsölt tengeri medveként emlegető leköszönő félben lévő játékos elnöktől már megszoktuk, hogy fittyet hány az alaptörvény előírásaira.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  10 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  13 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  15 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  borús
  10 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagybánya

  MOST
  többnyire borús
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  12 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  6 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4209 RON
1 USD 3.4967 RON
1 GBP 5.6049 RON
100 HUF 1.4325 RON
1 XAU 138.3992 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL