Krónika Online
2016. szeptember 28., szerda; Ma Vencel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Temesvár nagybetűs lehetősége magyar szemmel

  Temesvár nagybetűs lehetősége magyar szemmel

  Elsősorban a lehetőséget látják az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésében a temesvári magyar közösség kulturális és közéleti vezetői, akik a történelmi Bánság egészét, illetve a teljes romániai magyar közösséget bevonnák a programsorozatba.
 • Szabadjára engedték panaszaikat a börtönőrök

  Szabadjára engedték panaszaikat a börtönőrök

  Országszerte tiltakoztak hétfőn a börtönök alkalmazottai, akik a rossz munkakörülmények, főként az alacsony fizetések, az óriási bérkülönbségek, a túlóráért járó pluszjuttatások ki nem fizetése, valamint a súlyos személyzethiány miatt elégedetlenek.
 • Jócskán megdrágult a diákélet

  Jócskán megdrágult a diákélet

  A hagyományhoz híven idén ősszel is drágultak az albérletek a rangosabb felsőoktatási intézményekkel rendelkező városokban. A nagyobb egyetemi központokban átlagosan 10 százalékkal nagyobb összeget kérnek el a bérlőktől, mint egy évvel korábban.

Elegük lett a tiltakozó, sztrájkkal fenyegetőző postásoknak

Elegük lett a tiltakozó, sztrájkkal fenyegetőző postásoknak
Országszerte több mint 3000 postai alkalmazott sztrájkolt kedden reggel az elfogadhatatlanná vált munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. 

Borboly-per: kihallgatták a tanácselnököt

Borboly Csabát hallgatta ki elsőként hétfőn a Hargita megyei törvényszék a Hargita megyei önkormányzat elnöke és tizenkét másik személy ellen folyamatban levő büntetőperben. 

Várják az adományt az atyhaiak

Javában zajlanak a villámcsapás nyomán leégett atyhai templom környékén a takarítási munkálatok,. 

Iskolákban népszerűsítik a székelyföldi értékeket

Iskolákban népszerűsíti a Székelyföld értékeit a Hargita és Kovászna megyei önkormányzat által létrehozott és működtetett Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás.

Őrizetbe vennének egy kolozsvári képviselőt

Őrizetbe vennének egy kolozsvári képviselőt
A Carpatica Asig igazgatótanácsának elnökével kötött törvénytelen üzletet Adrian Gurzău képviselő a DNA szerint, ezért előzetes letartóztatásba helyeznék.

Megsértette a románokat az oroszok százeurós adománya

Bukarestben felháborodást váltott ki, hogy Oroszország bukaresti nagykövetsége egy nevetséges összeggel és egy vitatott videóval járult hozzá ahhoz az adománygyűjtési akcióhoz, amely Constantin Brâncuși világhírű szobrász művének megvásárlására irányul.

Kövesi: nem félemlítettek meg

Bár az utóbbi időben elszaporodtak a DNA elleni támadások, nem sikerült megfélemlíteni a korrupcióellenes ügyészeket – jelentette ki a főügyész. 

Székelyfölddel „takarózik" Oprea

Hivatalosan is benyújtotta a szenátori mandátumáról való lemondását Gabriel Oprea, a Székelyföldet is távozása okai közé sorolva.

Orbán kiadta a „vadászengedélyt” a pesti robbantóra

Orbán kiadta a „vadászengedélyt” a pesti robbantóra
Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a szombati Teréz körúti robbantás között – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek kedden adott interjúban.

Parázs vitát folytatott a kamerák előtt Clinton és Trump

A demokrata párti Hillary Clinton infrastrukturális beruházásokat és minimálbér-emelést, valamint a középosztály segítését ígérte hétfőn este a két nagy amerikai párt elnökjelöltjeinek első televíziós vitájában.

Meghalt a nácivadász zsidó csoport utolsó tagja

Elhunyt 91 éves korában Joszef Harmac, a nácik ellen a második világháború után bosszúakciókat tervező és egy esetben sikeresen végrehajtó zsidó csoport utolsó tagja.

Többet is időzött Budapesten terroristatársaival Abdeslam

A párizsi és a brüsszeli merényleteket elkövető terroristasejt több tagja tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon – írta a Magyar Idők.

Elkészült a háromszéki cégtoplista – Többet várnak a nadrággyáraktól

Elkészült a háromszéki cégtoplista – Többet várnak a nadrággyáraktól
Egyre jobban teljesítenek a Kovászna megyei vállalatok: összforgalmuk, jövedelmük és az alkalmazottaik száma is nagyobb, mint egy évvel korábban – jelentette ki Édler András, aki egyúttal ismertette a megye legeredményesebb vállalkozásainak toplistáját.

Dragu: az államháztartási hiány 2020-ban érheti el az 1 százalékos célt

A román költségvetési hiány az adócsökkentések és béremelések ellenére sem haladja meg idén a bruttó hazai termék 3 százalékát, de csak 2020-ig várható, hogy az államháztartási hiány 1 százalék körüli szintre csökkenjen – jelentette ki Anca Dragu.

Bangkok a világ legnépszerűbb úti célja

Bangkok, London és Párizs lett a dobogós a világ legnépszerűbb úti céljainak ranglistáján.– derül ki a Mastercard felméréséből.

A fuvarozók szerint csak a pénz érdekli a biztosítótársaságokat

A biztosítók úgy állapítják meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítá­sok (RCA) árát, mint a bazárban – szögezi le hétfői közös közleményében a négy nagy romániai fuvarozói munkáltatói szövetség.

Archaikus és kortárs kontrasztja

Archaikus és kortárs kontrasztja
Erdélyi pillanatképek láthatók azokon a fotókon, amelyek a #nálunkitthon elnevezésű pályázatra érkeztek, és amelyeket szakmai zsűri értékelt Kolozsváron.

Erdélyi olvasóival találkozik Nyáry Krisztián

Erdélyi olvasóival találkozik a napokban sikerkönyvek szerzője, Nyáry Krisztián.

Az Öregek könyve a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon

A kolozsvári színház a Szilágyi Domokos Öregek könyve című verse nyomán készült előadással vendégszerepel a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon.

Elhunyt Ioan Gyuri Pascu zenész, színész

Ötvenöt évesen hétfőn hajnalban elhunyt Ioan Gyuri Pascu magyar származású zenész, színész, író, a bukaresti művészvilág jeles tagja.

Storck optimista a vb-selejtezők előtt

Storck optimista a vb-selejtezők előtt
Telkiben edzenek a magyar labdarúgó-válogatott NB I-ben játszó tagjai a soron következő világbajnoki selejtezőmérkőzésekre, mert Bend Storck szövetségi kapitány szerint a megszokottnál korábban megkezdett munka a hazai futballt szolgálja. 

Bajnokok Ligája-győztest vertek Szűcs Gabrielláék

Costică Buceschi edző brăilai csapata – soraiban Szűcs Gabriellával – okozta hétfő este az élvonalbeli női kézilabda-bajnokság első igazi meglepetését. 

„Rászámolnak” a bokszszövetségre

„Szeretnénk megtudni, hogy mi a sportminisztérium célja: a tartozás behajtása, vagy hogy tönkretegyen még egy sportszövetséget” – fogalmaz a Román Bokszszövetség egy nyílt levélben.

Aszfaltra terelik a szezonzáró Hargita Gyöngye Ralit

Teljesen új felületen, murváról aszfaltra váltva rendezik meg október 6–8. között a romániai ralibajnokság szezonzáró futamát, amely a hagyományokhoz hűen a Hargita Gyöngye Rali lesz.

Még mindig kórházban kezelik a Colectiv-tragédia sérültjeit

Még mindig kórházban kezelik a Colectiv-tragédia sérültjeit
Majdnem egy évvel a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia után a tűzvész egyik sérültjét még mindig kórházban kezelik Belgiumban, további tíz sebesült pedig rendszeresen jár kezelésre németországi klinikákra. 

Rotyogott a lekvár a marosjárai plébánia szilvájából

Immár negyedik alkalommal szervezték meg Marosjárában a tréfásan-tévesen vagy szándékosan szilvafőzőnek nevezett fesztivált.

A Modern Talking frontembere lép fel Kolozsváron

Thomas Anders, a népszerű Modern Talking zenekar frontembere koncertezik kedd este a kolozsvári új sportcsarnokban 20 órától. 

Star Academy: örökzöld slágerrel jutott tovább a csíki Szőcs Renáta

Továbbjutott Szőcs Renáta a magyarországi TV2 kereskedelmi csatorna Star Academy tehetségkutató műsorának szombat esti élő adásában.

Cziffra hagyatéka világra szóló életmű – Beszélgetés Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművésszel

Cziffra hagyatéka világra szóló életmű – Beszélgetés Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművésszel
Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművész, tanár, európai és tengeren túli hangversenytermek állandó szereplője. Cziffra György születésének 95. évfordulójára emlékezünk.

Egy új világ reményében

A mai 70 év feletti idős korosztály tagjai, ahogy mondani szokás, „nagy időket” éltek meg. A világháború idején gyermekként megismerték az élet minden rossz oldalát, hiszen egész Európában állandó bombázásveszéllyel kellett számolni.

Gyengül Merkel ereje Európában

Közel egy évtizeden át An­gela Merkel német kereszténydemokrata kancellár határozta meg az irányt Európában. Az euróválságra a tömb válaszát Berlinben fogalmazták meg. 

Fekete hétfő Vásárhelyen

A választás, a szavazás egy igen bonyolult állampolgári feladat, avagy lehetőség, amelynek semmilyen társadalomban sincs tökéletes tisztasága és abszolút módszere. De vannak árnyalatai a diktatúrától a vélt-valós demokráciáig. 

Az éhes gyerek kevésbé koncentrál: fontos az egészséges tízórai

Az éhes gyerek kevésbé koncentrál: fontos az egészséges tízórai
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába.

Hallókészülékre szorulhatnak a hangos zenét gyakran hallgató fiatalok

Egyes kutatások szerint a hangos zene gyakori hallgatása akár átmeneti halláscsökkenést is okozhat. A fiatal generáció tagjainak egy része tapasztalta már, hogy egy dübörgő koncert vagy nagyon lármás buli után rosszabb volt a hallása.

Mikor szedjük az almát, körtét?

A gyümölcsök és zöldségek érettsége vagy éretlensége többféleképpen értelmezhető fogalom. Általában akkor mondjuk valamire, hogy érett, ha fogyasztásra alkalmas. 

Különleges körtés finomságok

Krémsajttal töltött körte, vörösboros körte mascarponéval, körtés torta, tésztába burkolt körte.

Orgonafelújításra készülnek a római és örmény katolikusok Gyergyóban

Orgonafelújításra készülnek a római és örmény katolikusok Gyergyóban
Felújításra, restaurálásra szorul a gyergyói Szent Miklós római katolikus és örmény katolikus templom orgonája. Mindkét plébánia terveket készíttet az épületfelújításhoz is.

A békéért imádkoztak Assisiben a világvallások vezetői

Menekültekkel ebédelt Ferenc pápa Assisiben kedden, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt, s a Szent Ferenc-bazilika előtti téren tett felhívást és imádkozott a békéért. 

Exhumálták Márton Áron földi maradványait

A gyulafehérvári székesegyházban, díszes szarkofágban helyezik el Márton Áron földi maradványait, hogy könnyebben leróhassák tiszteletüket a hívek. 

Élő kövek Pannonhalmán

Mint élő kövek mottóval szervezi meg a Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozóját a Pannonhalmi Főapátság és a Háló mozgalom.

Nem dicsekednek Hargita megyében a burgo­nyaterméssel

Nem dicsekednek Hargita megyében a burgo­nyaterméssel
Két héttel a betakarítás befejezése előtt közepesnek, néhol pedig annál is gyengébbnek nevezhető az idei krumplitermés Hargita megyében.

Gyógynövény-konferencia és gyümölcsfesztivál Udvarhelyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg hétvégén az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált Székelyudvarhelyen.

Félig sem telik meg a mézesbödön

Az előző évek terméshozam-átlagának a felére sem számíthatnak idén a romániai méztermelők, az idei kedvezőtlen időjárás ugyanis áthúzta a gazdák számításait.

Népszavazáson döntenének a külföldiek földvásárlásáról

Népszavazás kiírását kezdeményezi a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR) annak érdekében, hogy a kormány szigorúbb feltételekhez kösse a külföldiek földvásárlását.

VÉLEMÉNY

Kiss Judit

Vérlázító, hogy az az orvos, aki tanulmányai befejezésekor elismételte a hippokráteszi esküt, képes szemrebbenés nélkül közölni a pácienssel: nem operálja meg, ha az nem fizet neki ezer eurót.

Molnár Judit

Gondolom, már sokunknak a könyökén jön ki Nagyváradon az utóbbi idők fejetlen városrendezési káosza, a legminimálisabb ésszerűségnek is a hiánya. 

Balogh Levente

Gabriel Oprea politikai karrierje, illetve a bűnvádi eljárás végkifejlete szempontjából nem sokat oszt vagy szoroz az, hogy a volt belügyminiszter bejelentette lemondását a szenátori mandátumról. 

Rostás Szabolcs

Nem ígérkezik békés, boldog kapcsolatnak az MPP és az RMDSZ két éve kötött, az idei törvényhozási választásra és a következő parlamenti ciklusra megerősített politikai érdekházassága. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST

  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
 • Marosvásárhely

  MOST

  Kedd
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  18 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagyvárad

  MOST

 • Szatmárnémeti

  MOST

  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
 • Nagybánya

  MOST

  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
 • Zilah

  MOST

  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
 • Arad

  MOST

 • Temesvár

  MOST

 • Brassó

  MOST

  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST

  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4495 RON
1 USD 3.9567 RON
1 GBP 5.1205 RON
100 HUF 1.4504 RON
1 XAU 169.9783 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL