Krónika Online
2014. szeptember 19., péntek; Ma Vilhelmina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Közvitán az RMDSZ autonómiatervezete

  Közvitán az RMDSZ autonómiatervezete

  Az erdélyi magyarság nemzeti identitásának biztonsága számára teremtené meg az intézményes keretet az RMDSZ csütörtökön közzétett autonómiatervezete, mely szerint Hargita, Kovászna és Maros megye jelenlegi határain belül jönne létre a székelyföldi régió.
 • Egységes oktatási stratégiát sürgetnek a szakma képviselõi

  Egységes oktatási stratégiát sürgetnek a szakma képviselõi

  Nagyon sok a tennivaló a romániai magyar oktatáspolitikában, a szakma egységes stratégiát sürget. Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnökkel és Dávid Lászlóval, a Sapientia EMTE rektorával beszélgetve kiderült, célkitûzéseik hasonlóak.
 • Körvonalazódik a nemzeti oldal fúziója

  Körvonalazódik a nemzeti oldal fúziója

  A nemzeti oldal összefogását sürgetik az MPP székelyföldi politikusai, akik szerint a polgári pártnak az EMNP-vel közös listát kell állítania a 2016-os helyhatósági választásokon. A néppárt elnöksége nyitott az autonomista pártok együttműködésére.

Támogatás székelyföldi árvízvédelemre

Támogatás székelyföldi árvízvédelemre
Hargita és Kovászna megye összesen 9,7 millió lejt kap árvízvédelemre, illetve az árvízkárok felszámolására – jelezte közleményben az RMDSZ sajtószolgálata.

Kifizetetlen külföldi kezelések

A Románok Európai Egyesületeinek Szövetsége felszólította a kormányt, hogy mielőbb törlessze a már 200 millió eurót is meghaladó adósságát.

Készül a barcarozsnyói sikló

Decemberig megépítik a barcarozsnyói várhoz tervezett siklót: a 165 méter hosszú felvonó egyszerre 30 személyt tud befogadni, óránként pedig 12 alkalommal szállít turistákat a várhoz. 

Pénzmosásgyanú az IT-cégnél

Pénzmosással gyanúsítják a csődbement Ultra Pro Computers üzletlánc volt igazgatóit, akiket szerdán hallgatott ki a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály.

Jogász lehetett az „ügynök-jelölt”

Jogász lehetett az „ügynök-jelölt”
A sajtó nyilvánossága előtt kíván Traian Băsescu államfő részletekkel szolgálni arról, melyik államfőjelöltről állította, hogy fedett titkos ügynök.

Ponta örül, ha Moszkva bírálja

Örülök, ha Moszkva bírál – így reagált Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen arra a keddi moszkvai bírálatra, amelyet pénteki, Románia és Moldova újraegyesüléséről szóló kijelentése miatt váltott ki.

Marad a névtelen feltöltőkártya

Alkotmányellenessé nyilvánította kedden az alkotmánybíróság azt a jogszabályt, amelynek értelmében – hivatalosan nemzetbiztonsági okokból – csak személyi igazolvánnyal lehetett volna mobiltelefon-kártyát vásárolni.

Kevesebb orosz gáz érkezik

Oroszország keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániába szállított földgáz mennyiségét – jelentette be Răzvan Nicolescu miniszter.

Nem fukarkodtak a szavazatokkal a skótok

Nem fukarkodtak a szavazatokkal a skótok
Péntek reggelre ígérték az eredményét a skóciai népszavazásnak, amelynek tétje Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól.

Wetzel: szó sincs több tízezer „orosz magyarról”

Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították – közölte Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Csütörtökön voksol Skócia az elszakadásról

A brit miniszterelnök szerint tragédia lenne, ha a csütörtöki skóciai népszavazás eredményeként Nagy-Britannia szétszakadna.

Jogi alibi és elutasítás

Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetősége vizsgálatát célzó beadványról.

Nyolc év alatt keresi meg egy alkalmazott a CEO havi bérét

Nyolc év alatt keresi meg egy alkalmazott a CEO havi bérét
Nyolc évet kell dolgoznia egy hazai nagyvállalat alkalmazottjának, hogy annyi pénzt keressen, mint a vezérigazgató egy hónap alatt.

Soha nem volt még ennyi szupergazdag

Rekordszintet ért el 2014-ben a világ milliárdosainak száma: 155-en csatlakoztak újonnan azoknak a klubjához, akinek a személyes vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt. 

Éves szinten drágulást mértek

Augusztusban változatlanul 0,5 százalékos volt az éves infláció az Európai Unióban (EU), akárcsak júliusban – szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szerdai közleményében.

Jó szezont zártak Parajdon

Minden várakozást felülmúlt a felújított parajdi strand első szezonja, a bányaigazgatóság és a helyi önkormányzat egyaránt elégedett a nyári idénnyel. A korszerűsített parajdi sós vizű strandot júniusban avatták fel  

Kultúra a lehallgatókészülékek helyén

Kultúra a lehallgatókészülékek helyén
Az 1965. és 1975. közötti erdélyi művészetet bemutató kiállítással nyitotta meg új sepsiszentgyörgyi kiállítótermét az Erdélyi Művészeti Központ.

A külcsín értéke

Frankfurt, Lipcse, Párizs és London után a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is megszervezik a Legszebb könyvek elnevezésű kiállítást. Péntektől egy hétig lehet megtekinteni a tárlatot.

Molter Károly-ősbemutató Vásárhelyen

Mindössze a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat és a nagyváradi Kiss Stúdió Színház készül idén külön programmal a magyar dráma napjának megünneplésére.

Egy birodalom utolsó napja

Selmeczi György Bizánc című operájának ősbemutatójával kezdődik a Kolozsvári Magyar Opera új évadja vasárnap 19 órakor – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Szép Gyula, a kulturális intézmény igazgatója.

Menesztették Pintért

Menesztették Pintért
Frissítve – Pintér Attila távozik a válogatott éléről – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke. 

Erdélyi rajt a Mol Ligában

„Ha a Mol Ligában azt a játékunkat tudjuk hozni, mint a Brassó elleni nyertes Román Kupa-döntőben, akkor a bajnokság élmezőnyébe is felérhetünk” – vetítette elő Marek Curilla.

Palánk alatt a harc a Román Kupáért

A Román Kupa első fordulójával immár tétre megy a játék a hazai női kosárlabdacsapatok számára. A sorozatot a brassóiak kezdték a vendég Alexandria elleni mérkőzéssel.

Királyi gólzápor a BL nyitányán

Alaposan megszórta svájci vendégét a címvédő Real Madrid a labdarúgó-Bajnokok Ligája csoportkörének kedd esti, első fordulójában.

Biciklis felvonulásokat szerveznek

Biciklis felvonulásokat szerveznek
A kerékpár használatára, a város egészségesebbé, élhetőbbé tételére kívánja felhívni a figyelmet több, az európai autómentes nap apropóján szervezett hétvégi rendezvény is, többek közt Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen. 

Gyümölcsfesztivál Székelyudvarhelyen

Szakmai konferenciával kezdődik pénteken a hatodik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál. A háromnapos ünnep keretében kiállítások, népzenei- és néptáncfellépések, pénzmentes piac és sok más érdekesség várja a látogatókat.

Újra lovas ünnep Gyergyóban

Hetven program közül válogathat a közönség a hétvégén Gyergyószentmiklóson a VII. Székelyföldi Lovas Ünnepen. 

Hobbiszakácsként mutatkozott be Kátai István színész

Kátai István sepsiszentgyörgyi származású, Magyarországon élő színművész is benevezett a hobbiszakácsok valóságshowjába, amely az RTL Klub csatornán követhető. 

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával
„Eljutottam arra a szintre, amikor olyan jól zongoráztam, hogy rájöttem, sokkal jobban kellene. A mai napig azt gondolom, jó középmezőnyben nem vallanék szégyent. ”

Erőt kell felmutatni

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete Szent István napján jól sikerült redezvénnyel emlékezett meg az államalapító király koráról, valamint intelmeiről a marosvásárhelyi Színház téren. 

Autonómiakampány

A román sajtó és közvélemény az államfő-választási kampány során az egyik legfelkapottabb témává avatta a magyar autonómiatörekvések ügyét annak nyomán, hogy az RMDSZ jelezte: hamarosan nyilvánosságra hozza a Székelyföld autonómiájának megvalósítására vonatkozó törvénytervezetet. 

Félreértelmezett nemzetállam

Nemrég jelent meg a Népszabadságban egy elemzés Markó Béla tollából, melyben az RMDSZ volt elnöke bírálja a „tusványosi” nemzetállamot, és figyelmen kívül hagyja a magyar miniszterelnök keresztény szemléletű javaslatát. 

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Exkluzív sportautó a Mercedestõl
Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

GM-meghibásodás: több a haláleset

Eddig 19 halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors gépjármûveinek hibás gyújtáskapcsolóival. 

Amerikából érkeznek a Maserati-motorok

A Chrysler egyik detroiti üzemében nyár óta 3,0 literes, V6-os motorblokkokat öntenek a Ferrari-mérnökök felügyelete alatt a Maserati legsikeresebb modelljei számára.

Legfontosabb kulcsszó a bizalom

Legfontosabb kulcsszó a bizalom
Az óvodát és iskolát most kezdő gyerekek szüleinek és pedagógusainak is fejtörést okoz a tanévkezdés.

A semleges és rikító szín is menő

Az öltözködni szeretők számára igencsak kedvező a most következő időszak divatja, mivel sok mindent lehet kombinálni – véli Szász Emőke divattervező.

Változik a táplálkozástudomány álláspontja a reggelivel kapcsolatban

A reggelit nagyon sokan régóta a nap legfontosabb étkezésének tekintik. Ennek igazságtartalmára azonban igen kevés tudományos bizonyítékot lehet találni.

Alvásigény és korai kelés iskoláskorban

Vezető gyermekgyógyászati szakértők szerint az iskolások tanóráinak később kéne kezdődniük, hogy a gyerekek elegendő alvásmennyiséghez jussanak.

Közösséget teremtenek a fiataloknak

Közösséget teremtenek a fiataloknak
Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely lelki hátteret is biztosít a fiataloknak. 

Kezdődik a Mária-év

A csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária szent neve búcsújával veszi kezdetét a hétvégén a kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi Mária-év. 

Megmenekült a kolozsvári Kálvária

Sikerült megakadályozni az omlásveszélyt a kolozsmonostori Kálvária kápolna környékén. 

Uniós forrásokat kér az egyházaknak Sógor

Lehetővé kell tenni a hagyományos, történelmi egyházak számára is, hogy szociális szerepvállalásukat európai uniós források által is finanszírozhassák – hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést
Victor Ponta felkérte a mezőgazdasági és pénzügyi minisztériumot, hogy készítsék elő a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint húsipari termékek áfájának csökkentését.

Feketézők célkeresztben

Feketén dolgozó idénymunkások miatt tart rendszeres ellenőrzéseket Kovászna megyében a rendőrség. A hatóság több gazda ellen már bűnvádi eljárást is indított.

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca

Az új vidékfejlesztési program a kis méretű és a családi gazdaságokra alapoz, ezáltal az erdélyi gazdáknak több lehetőségük nyílik különböző támogatások lehívására – jelentette ki Nagy Péter Tamás, államtitkár.

Megyeszékhelyből falu

A tavalyi rendezvény sikerét is felülmúlná a szeptember 27–28. között zajló, Falu a városban elnevezésű programsorozat, melynek ezúttal is a csíkszeredai dendrológiai park ad otthont. 

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Történelmi nap volt a csütörtöki Skócia számára. És nem csupán Skócia, hanem Európa számára is. 

Balogh Levente

Kedves olvasók, kérjük, készítsék elõ ünneplõ öltözetüket, magyar és székely zászlóikat, illetve ha még nem rendelkeznek ilyenekkel (mármint zászlókkal), akkor haladéktalanul szerezzék õket be a legközelebbi boltban. 

Csinta Samu

Átfogó stratégia szükségességében és halaszthatatlanságában értettek egyet az elmúlt hétvégén a hazai magyar oktatás szakemberei. 

Rostás Szabolcs

Ha Winston Churchill megengedhette magának, hogy csak annak a statisztikának higgyen, amit ő maga hamisított, a Magyar Polgári Pártnak végképp jogában áll hitelt adni az általa készített belső közvélemény-kutatásnak. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  tiszta égbolt
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  14 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  14 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  10 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  23 C°
 • Brassó

  MOST

  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  22 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4098 RON
1 USD 3.4250 RON
1 GBP 5.5873 RON
100 HUF 1.4140 RON
1 XAU 134.6338 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL