Krónika Online
2015. május 22., péntek; Ma Júlia, Rita napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Máriához tűzön-vízen keresztül

  Máriához tűzön-vízen keresztül

  Több ezer zarándok kelt útnak az elmúlt napokban a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. A Kárpát-medence legnagyobb vallási és nemzeti ünnepén Áder János államfő is részt vesz, az esemény főszónoka Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek.
 • Strasbourgban keresi igazát a református egyház

  Strasbourgban keresi igazát a református egyház

  A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult az Erdélyi Református Egyházkerület a bírósági ítélettel visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium épülete ügyében – közölte Kató Béla, az egyházkerület püspöke.
 • Megkétszerezték a gyerekpénzt

  Megkétszerezték a gyerekpénzt

  Kétszeresére, 42 lejről 84 lejre emelik a 2 és 18 év közötti kiskorúaknak járó gyermekpénz havi értékét, a törvénymódosító indítványt szerdán fogadta el a képviselőház. Az intézkedés évi 1,76 milliárd lejes pluszkiadást jelent az államkasszának. 

Antal Árpád: nem magyar–román kérdés a főtérfelújítás

Antal Árpád: nem magyar–román kérdés a főtérfelújítás
Minden etnikai vonzatot elutasít Sepsiszentgyörgy főterének kialakítása kapcsán Antal Árpád polgármester.

Jelképhasználat: regionális megoldást javasol az RMDSZ és az MPP is

A regionális jelképek törvénye oldaná meg a székely zászló használatát, vélik az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki politikusai.

Rekordösszeg gyűlt össze a Caritasnál Kárpátaljának

Több mint kétszázezer lej gyűlt össze a Gyulafehérvári Caritas által meghirdetett gyűjtés során a kárpátaljai magyar közösség megsegítésére.

A városé lett az aradi vár

Civil létesítménnyé válhat az aradi vár, mivel a védelmi minisztérium aláírta azt az egyezményt, miszerint az épületet a helyi önkormányzat hatáskörébe helyezi át. 

Magyar pártok: cinikus a román miniszter kisebbségekről szóló nyilatkozata

Magyar pártok: cinikus a román miniszter kisebbségekről szóló nyilatkozata
Cinikus és féligazságokat tartalmazó nyilatkozatnak minősítették a romániai magyar pártok vezetői Angel Tilvar határon túli románokért felelős miniszter csütörtöki állásfoglalását Bukarest kisebbségpolitikájáról.

Amerikai nagykövetség: vannak román kitiltottak

Miközben a román külügyminisztérium arról tájékoztatott: nincs tudomása arról, hogy korrupciós ügyben való érintettségük miatt román tisztségviselőket utasítottak volna ki az Egyesült Államokból, a bukaresti amerikai nagykövetség megerősítette a hírt.

Elfogadták a pártok az RMDSZ által javasolt alternatív parlamenti küszöböt

Megegyeztek a romániai pártok vezetői az új parlamenti választási törvény alapelveiről, egyebek mellett arról, hogy minden megyének lesz legalább két szenátora és négy képviselője.

Vádat emeltek a volt pénzügyminiszter ellen

Vádat emelt csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály Darius Vâlcov volt pénzügyminiszter ellen.

Bizottság a Kárpát-medencei magyarokért

Bizottság a Kárpát-medencei magyarokért
Munkabizottságot hozott létre a budapesti kabinet azzal a céllal, hogy összehangolja a Kárpát-medencei magyarokkal kapcsolatos kormányzati munkát – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett

Magyarország maga akar dönteni arról, akar-e bevándorlókat – jelentette ki Strasbourgban Orbán Viktor.

Amerikai diplomata: román és bolgár tisztségviselőket is kitiltottak

Az Egyesült Államok és Magyarország szövetségesek, akiknek nyíltan kell tisztázniuk egymás között a felmerülő vitás kérdéseket – értettek egyet egy washingtoni kongresszusi meghallgatásnak a részvevői.

Dzsihadisták rabolták el áprilisban a román férfit

Egy szalafista dzsihadista csoport, az al-Mourabitoune (Az őrzők) jelentkezett kedden annak a román állampolgárnak az elrablójaként, akit még áprilisban ejtettek foglyul az afrikai Burkina Fasóban.

Magyar–román–bolgár–szlovák regionális gázszállítási megállapodást kötöttek

Magyar–román–bolgár–szlovák regionális gázszállítási megállapodást kötöttek
Regionális gázszállítási együttműködésről állapodott meg négy állam, Magyarország, Románia, Bulgária és Szlovákia – mondta el csütörtök este az M1 csatornának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Összehangolnák Szatmárban a munkaerőpiacot és az oktatást

A Szatmár megyei munkaerő-elhelyező ügynökség ismét kísérletet tesz arra, hogy a helyi konfekcióipar krónikus munkaerő-problémáját orvosolja.

A jelzáloghitelesek megóvására dolgoztak ki törvényt

Lehetőséget biztosítanának az eladósodott, a törlesztőrészletet fizetni nem tudó hiteleseknek, hogy jelzálogként feltüntetett tulajdonukat átadják a banknak, amely ennek nyomán eltörölné minden tartozásukat – ezt tartalmazza egy új törvénytervezet.

Ingatlanpiaci útmutatót ismertettek Kolozsváron

Tavaly jelentős mértékben nőtt Kolozsváron az ingatlanpiac forgalma az előző évhez viszonyítva, leginkább kertes házak cseréltek gazdát.

Makkai Sándorra emlékeznek a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Makkai Sándorra emlékeznek a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
Új helyszínen, a Fogoly utcában várja az érdeklődőket az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét június 4–7. között.

A színháztól a minőségi zenéig – Egyhetes fesztivál a G. Caféban

Minőségi koncertek, népszerű irodalmi személyiségek, közkedvelt színészek előadásai Székelyudvarhelyen.

Pezsgő kulturális élet az olaszteleki Daniel-kastélyban

Egy év leforgása alatt közel 55 ezer eurót fordítanak kulturális és műemlékvédelmi célokra az olaszteleki Daniel-kastélyban.

Csaba királyfi a székely képzeletben – Népszerűsítik a rockoperát

Százezer emberre számítanak a szervezők a Csaba királyfi székely nemzeti rockopera augusztus 15-re tervezett csíksomlyói díszbemutatójára.

Gyárfás: botrányosak a Hosszú Katinkát ért doppingvádak

Gyárfás: botrányosak a Hosszú Katinkát ért doppingvádak
Hosszú Katinkát az egykori NDK-s sportolókat idéző doppingolással vádolta meg az a cikk, amelyet az amerikai Swimming World magazin jelentetett meg; Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos levélben tiltakozott.

Eltörölték a Kolozsvári CFR pontlevonását Lausanne-ban

A lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) érvénytelenítette a Kolozsvári CFR labdarúgóklubbal szembeni pontlevonást, ezzel a csapat kieső helyről a harmadik helyre lépett előre a román élvonalban.

Hét „bő esztendő” után megszakadt a City'us kupahalmazó sorozata

Hét évnyi sikersorozat után idén nem a Marosvásárhelyi City'us teremfutballcsapata emelhette magasba a Román Kupát: a keddi székelyudvarhelyi döntőben 5-2-re győzött a Dévai Autobergamo, mely első alkalommal nyerte meg a sorozatot.

Önbizalom-növelő Ligakupa-sikert aratott a Steaua

A Steaua élvonalbeli labdarúgócsapata nyerte meg a Ligakupát: a döntőben 3-0-ra legyőzte a Panduriit. 

Egyetlen magyar fellépő a szatmári városnapokon

Egyetlen magyar fellépő a szatmári városnapokon
Keresztes Ildikó marosvásárhelyi származású énekesnő lesz a szatmárnémeti városnapok magyar fellépője – jelentette be Dorel Coica polgármester, aki szerint az RMDSZ javaslata nyomán hívták meg az előadót.

Vadállatok testközelben – Kézdi alkotót díjaztak egy természetfilmszemlén

A kézdivásárhelyi Gál László Erdei álom című filmje kapta a Médiatanács különdíját, Pusztaszer különdíját és a pusztaszeri alkotótáborba való meghívást az első gödöllői nemzetközi természetfilmfesztiválon.

Shakespeare hiteles portréjára bukkantak

Egy négyszáz éves növénytani könyvben bukkant rá egy brit tudós Shakespeare mindeddig egyetlen olyan portréjára, amely még életében készült.

Eurovíziós Dalfesztivál: Boggie és a Voltaj is döntős

Bejutott Csemer Boglárka Boggie és a Wars for Nothing című dal a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben.

Erdőlopások, Erdély eltűnése

Erdőlopások, Erdély eltűnése
Az Erdély szót minden bizonnyal a rómaiaktól vettük át, ami Sylvaniát, vagyis erdőséget jelentett. Ez abban a gyönyörű korszakban, úgy 1000 évvel ezelőtt természetes volt.

Paradox klímaügy

KÖNYVESPOLC – A klímaváltozás témája nagy hangsúlyt kapott a közbeszédben és a politikában, mégsem sikerült eddig csökkenteni annak kockázatait.

Szótalanul sokatmondó beszéd

KÖNYVESPOLC – A tárgyak nem hazudnak. Nem azért, mert a mostoha természet megfosztotta őket az élőlények hangképző szerveitől, ezért aztán bonyolult metakommunikációs fifikákhoz kell folyamodniuk, ha szólni szeretnének, nem, nem ezért. 

Negyed évszázada tért vissza Románia a kétkamarás parlamenthez

Negyed évszázada, 1990. május 20-án rendezték meg a kommunista diktatúra bukása utáni első szabad választásokat Romániában.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Elkezdődött a kullancsszezon

Elkezdődött a kullancsszezon
A meleg időjárás me­g­ér­kez­tével megemelkedett a kullancscsípéssel orvoshoz fordulók száma. A kullancscsípést érdemes megelőzni, ha pedig egy kirándulás után felfedezi valaki a kis élősködőt a testén, ajánlott szakemberhez fordulni.

Zsírégetés és fogyókúra a fürdőruhaszezon előtt

Bizonyos ételek és italok serkentik az anyagcserét, azaz szervezetünk gyorsaban égeti el a kalóriákat, így ezeket ajánlatos fogyasztani, ha valaki meg akar szabadulni fölös kilóitól a strandszezon beköszöntéig. 

A csúfolódás 50 százalékkal növelheti a gyerek későbbi elhízásának esélyét

Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat testi egészségére: 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy 45 éves korára elhízott legyen – derült ki a londoni King’s College nagyszabású kutatásából.

Epres sütemények és édességek

Brownie eperrel, eperbomba, eper-citrom dzsem, eperhab.

Közös imára hívnak a zarándokok

Közös imára hívnak a zarándokok
Május 21-én, csütörtökön indul útjára Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a jövő hét végén tartandó csíksomlyói búcsúba – közölte a rendezvény szervezője.

Játékosan a szent életű püspökről

Tanúságtételnek is beillő vetélkedő házigazdája volt az elmúlt hétvégén a névadás 25. évfordulóját ünneplő csíkszeredai Márton Áron Gimnázium.

Középpontban a család

A család, az iskola és az ifjúság állt a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája múlt hétvégén Szatmárnémetiben tartott megbeszéléseinek középpontjában.

Megújult a nyeregbeli oltár – Újabb munkálatok Csíksomlyón

Még a pünkösdi búcsú előtt befejezik a csíksomlyói Hár­mashalom-oltár felújítását, aminek anyagi hátterét a magyar kormány biztosította.

Mozgalom a háztáji kiskertekért

Mozgalom a háztáji kiskertekért
A háztáji kiskertekben a család számára minél többen termeljék meg az egészséges zöldséget, gyümölcsöt – ez a biokertmozgalom lényege. Romániában ugyan még gyerekcipőben jár, de dinamikusan fejlődik a biogazdálkodás.

Pánik az őstermelői bizonylat miatt

Pánik tört ki a gazdák körében, mivel ettől a hónaptól azoknak a termelőknek, akik a terményeiket a piacokon vagy a háztájon értékesítik, őstermelői bizonylattal és kereskedelmi füzettel kell rendelkezniük.

Kegyelmi év az állattartóknak

Kegyelmi év lesz az idei az állattartók számára, mivel még eltekintenek a legelőgazdálkodási tervektől, azaz kiadhatják a szubvenciót azon településeken is, ahol az önkormányzatnak még nem sikerült elkészíttetnie a kötelező kezelési tervet.

Az alacsony ár miatt aggódnak a tejtermelők

A tej árának folyamatos csökkenése miatt aggódnak a gazdák – a szakértők szerint a tejkvóta eltörlésére a szövetkezetekbe tömörülés lehet a válasz.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

A magyar irredenták már a tányérban vannak. Legalábbis Kolozsváron, ahol az Erdély elszakítására törekvő magyar mozgalmárok először egy konyhát foglaltak el az ősi román földből. 

Balogh Levente

Fellélegezhetnek az RMDSZ vezetői. Ha ugyanis a román pártok betartják a héten kötött megállapodást, a szövetség parlamenti jelenléte „bebetonozódik”.

Csinta Samu

Aki demagógialeckéket kíván venni, elég, ha néhány percre belehallgat egy uniós meghallgatási szeánszot követő hozzászólás-zuhatagba.

Páva Adorján

Veszélyes vizekre eveztek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet halászai, ám vitathatatlan érdemük, hogy olyan problémákat hoztak felszínre, amelyekkel sokkal többet kell foglalkozni, mint eddig.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  25 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  33 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Vasárnap
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Zivatar
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  22 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
 • Brassó

  MOST
  Elszórtan felhős
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  24 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4483 RON
1 USD 3.9765 RON
1 GBP 6.2262 RON
100 HUF 1.4484 RON
1 XAU 154.9510 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL