Krónika Online
2016. február 13., szombat; Ma Ella, Linda napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Építik a műemlékvédelmet

  Építik a műemlékvédelmet

  Jelentősen szigorítanák az épített örökség védelmére vonatkozó törvényt: a kisajátítás eszközét is bevetnék a patinás ingatlanok megmentéséért. Szakemberek szerint a bírságoláson kívül a műemlék-felújítást ösztönző anyagi támogatásra is szükség van.
 • Jogi észjárás: etnikai alapon szerveződik a nem létező Székelyföld

  Jogi észjárás: etnikai alapon szerveződik a nem létező Székelyföld

  A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség egy olyan Székelyföld nevű, nem létező területi egység turizmusát kívánja népszerűsíteni, amely etnikai alapon szerveződik – ezzel a magyarázattal utasította el a Maros megyei táblabíróság a szervezet bejegyzését.
 • „Elgurulnak” a gyógyszerek – A végén mégis a beteg fizet

  „Elgurulnak” a gyógyszerek – A végén mégis a beteg fizet

  Elsősorban a betegeket érinti hátrányosan a gyógyszerárak körüli huzavona – szögezte le a Krónikának Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, akit a Romániai Generikus Gyógyszergyártók Egyesülete bejelentése kapcsán kerestünk meg.

A „farkasok rendjével” őriztetnék a vásárhelyi várat

A „farkasok rendjével” őriztetnék a vásárhelyi várat
Az úgynevezett „farkasok rendjével”, azaz húsz művésszel és önkéntessel őriztetné a marosvásárhelyi várat Liviu Pancu színész-rendező. 

Érvénytelenítette az udvarhelyszéki szervezet Buntáék határozatát

Érvénytelenítette az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete a városi szervezet azon határozatát, mely az idei önkormányzati választások előkészítését tárgyalta.

Kulturális, ifjúsági és sporttevékenységekre lehet pályázni Csíkszeredában

Tájékoztató fórumon ismertette a csíkszeredai városháza idei pályázati kiírásait: az eseményen többek között csíkszeredai civil szervezetek képviselői vettek részt. 

Veszélyes állapotban a kommandói út

Egyre rosszabb állapotban van a Kommandóra vezető út, több helyen 20-30 centimétert megsüllyedt, a beomlás veszélye is fenyegeti. 

Menesztették az országos adóhatóság elnökét

Menesztették az országos adóhatóság elnökét
Menesztette csütörtökön az országos adóhatóság (ANAF) elnöki tisztségéből Dacian Cioloş kormányfő Gelu Ştefan Diaconut annak nyomán, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárást indított ellene.

Ötmillió eurót kap az RMDSZ a román kormánytól

Az egy évvel korábbi összeghez képest 15,3 százalékkal nőtt a nemzeti kisebbségek szervezeteinek 2016-ra nyújtott állami támogatás. A költségvetési törvényben elkülönített kisebbségi keretösszeg elosztásáról szerdai ülésén döntött a bukaresti kabinet.

Húsz évre börtönbe vonul a „kommunista pribék”

Jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán Alexandru Vişinescut.

Letartóztatna a DNA két roma parlamenti képviselőt

Nicolae Păun és Mădălin Voicu parlamenti képviselő letartóztatását kezdeményezte szerdán a DNA, amely több mint 27 millió lejnyi uniós és állami költségvetési forrás elsikkasztásával gyanúsítja a két honatyát.

Német–török titkos paktum a migránsokról?

Német–török titkos paktum a migránsokról?
Bevándorlóknak az Unió területére szállításáról szóló német–török titkos paktumról beszélt Orbán Viktor a Fidesz–KDNP-frakciószövetség lillafüredi ülését megnyitó beszédében a Magyar Idők értesülései szerint.

Többen meghaltak egy bajorországi vonatbalesetben

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedden reggel Bajorországban, a súlyos balesetben az estig közölt adatok szerint kilencen meghaltak. 

Két tucatnyi migránst fogtak el Röszkénél

Az elmúlt hónapok legnagyobb migránscsoportját fogták el kedden délelőtt Röszkénél.

A NATO kiáll Moldova szuverenitása mellett

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) támogatja a Moldovai Köztársaság területi épségét, és a partnerség megerősítésére törekszik az országgal – jelentette ki hétfőn Alexander Vershbow, a NATO főtitkárának helyettese.

Növelik a konkurenciát a gépjármű-biztosítási piacon

Növelik a konkurenciát a gépjármű-biztosítási piacon
Több ponton is módosította a Pénzügyi Felügyelet (ASF) az országban tevékenykedő biztosítótársaságokra vonatkozó előírásokat, a hatóság ugyanakkor folytatja a szabályozó munkát. 

Kollektív pert vesztett az OTP Bank Románia

Jogerősen kollektív pert vesztett az OTP Bank a romániai fogyasztóvédelmi hivatal által képviselt ügyfelekkel szemben.

Működő csomagolóanyag-újrahasznosítást várnak

Valós, működő hulladék-újrahasznosító rendszer kiépítésére van szükség Romániában – véli a romániai üzletláncok szövetsége (AMRCR), amely közleményben üdvözölte a kormány döntését, miszerint munkacsoportot hoznak létre. 

Feltornásznák az izraeli turisták számát

Jövőre már Izraelből érkezhet a legtöbb külföldi turista Romániába, miközben az elmúlt hét évben a németek vezették a listát.

Retrospektív tárlat a Korunkról

Retrospektív tárlat a Korunkról
Az idén 90 éves Korunk, az egyik legrangosabb erdélyi magyar kulturális folyóirat múltját áttekintő tárlat nyílt Kolozsváron, a Korunk Stúdiógalériájában szerda este.

A néző élete és halála a temesvári magyar színházban

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb nagyszínpadi bemutatóját Radu Afrim jegyzi. 

Nagybányai festő méregdrága műve

Óriási összegért, 3 117 000 fontért talált gazdára Adrian Ghenie egyik festménye.

Szabadító erejű humor és önirónia – Könczey-kiállítás Budapesten

„Saját eszményképünkhöz képest jól sikerült karikatúrák vagyunk, hibáink, gyengeségeink megannyi poénjával... örökös kínban ezek palástolására. Egyetlen esélyünk a decens döntetlenre csak az önirónia és a humor segítségével lehetséges" – vallja Könczey. 

Bevetésen a veterán regiment – Folytatódik a Liga 1

Bevetésen a veterán regiment – Folytatódik a Liga 1
Az alapszakasz hajrájával, de már a rájátszásra készülve folytatódik hétvégén a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, amelynek téli szünetét rég nem tapasztalt játékosmozgás jellemezte.

Tízezer eurós „szimpátiaajándék” a bírónőnek

A Becali fivérek után az Országos Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) által a héten vád alá helyezett Geanina Terceanu törvényszéki bíró is beismerő vallomást tett. 

Hosszú-vita újratöltve: az úszónő nem indul az országos bajnokságon

Kiss László szövetségi kapitány szerint Magyarország női úszóváltójának olimpiai részvételét veszélyezteti Hosszú.

Pineau nem tűri a gyalázást – Rasszista bekiabálások Zilahon

Megalázták Zilahon Allison Pineau-t, a Nagybányai HCM női kézilabdacsapatának francia játékosát. Daniel Kotecz sportigazgató a Krónikának elmondta, beadvánnyal fordulnak a szövetséghez a büntetlenül maradt rasszista bekiabálások miatt.

Bizonyíték az Einstein által megjósolt gravitációs hullámok létezésére

Bizonyíték az Einstein által megjósolt gravitációs hullámok létezésére
Évtizedekig tartó kutatás után tudósok egy nemzetközi csoportja végre közvetlen bizonyítékot talált az Albert Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a tér-idő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására.

Baktériumfertőzés miatt betegedtek meg súlyosan Argeş megyei csecsemők

Súlyos baktériumfertőzés miatt utaltak bukaresti kórházakba 14 kisbabát Argeş megyéből a napokban, további 13-at pedig piteşti-i és câmpulungi egészségügyi intézményekbe szállítottak csütörtökre virradó éjszaka. 

Újabb iskolabusz-baleset Franciaországban – Többen meghaltak

Hat középiskolás fiatal meghalt, három ember pedig megsérült csütörtök reggel egy újabb buszbalesetben a nyugat-franciaországi Rochefort településnél.

Marilyn Monroe-t keres a TIFF

Marilyn Monroe-hoz hasonlító hölgyeket keres a kolozsvári TIFF. A jelentkezőknek ahhoz kell hasonlítaniuk, ahogyan a filmcsillag a Hétévi vágyakozás metrós jelenetében feltűnt.

Három az egyben: valóság lett az álomból

Három az egyben: valóság lett az álomból
„Pénzünk nem volt márkás gitárra, én viszont elhatároztam, hogy csinálok magamnak egyet. A szüleim családi ágyából szedtem ki a deszkalapokat. De hamar kiderült a turpisság” – beszélgetés Trifán László nagyváradi zenésszel, grafikussal.

Tekintetes Községháza!

Régebb, még jóval a vörösök berendezkedése előtti időkben a tekintetes cím/megszólítás testületeket, hatóságokat, közintézményeket is megilletett (a tisztelet kifejezésére használták): Tekintetes Vármegye!, Tekintetes Országgyűlés!, stb.

Háborúzunk vagy végre békét teremtünk? (2.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Történelmünk tapasztalata, hogy a háborúkban a tömegek érdekei soha nem számítottak, csak eszköznek, nyersanyagnak használták őket, a valódi célok mindig kisebb hatalmi csoportok érdekeit szolgálták.

Elfelejtett „dominókocka” (3.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Az erdélyi menekültek számának ugrásszerű emelkedése 1988-ban egybe­esett a magyar reformfolyamat izmosodásával.

Egészségtudatosság gyerekkorban

Egészségtudatosság gyerekkorban
Miért lenne fontos, hogy a kézmosás automatizmusként beépüljön a gyermekek életébe, miért kell megtanulni orrot fújni, hogyan kell tüsszenteni, miért kell egyenes háttal ülni? 

A vörös szín mint vonzerő

Ha egy nő vörös ruhát vesz fel a randevúra, több figyelmességre számíthat partnerétől, aki ilyenkor bőkezűbbnek is bizonyul. Egy vizsgálat alátámasztja a korábbi bizonyítékokat, amelyek kapcsolatot tételeznek fel a színek és a vonzerő között.

Csirkehússal készült ízletes saláták

Mézes-csilis csirkesaláta, csirkesaláta joghurtos öntettel, mozzarellás-pestós csirkesaláta, avokádós csirkesaláta, saláta rucolával és juhsajttal.

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság

Rendszeresen dohányzik a romániai tinédzserek 22 százaléka, 8 százalékuk pedig legalább egyszer kipróbálta a marihuánát – derült ki egy felmérésből.

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm
Megújult a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház kereszthajója és rózsaablaka, ismertette a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a dóm restaurálási munkálatainak újabb eredményét.

Budapesten lesz az eucharisztikus világkongresszus

Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be vasárnap Ferenc pápa. Erdő Péter szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne.

Idén is jön a zarándokvonat

Idén is útra kel a Boldogaszszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentették be csütörtökön Budapesten.

Bocsánatot kért Ferenc pápa

A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján.

Saját védjegye lehet az Érmelléknek

Saját védjegye lehet az Érmelléknek
Az „Érmelléki minőségi termék” feliratú védjegy bejegyeztetését kezdeményezte az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE), hogy ezáltal támogassák és népszerűsítsék a régióban élő őstermelőket, ösztönözzék a kisgazdákat piacképes termékek előállítására.

„Meg lehet élni a komolyan vett gazdálkodásból”

Tíz év után is nehéz megértetni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) ügyfeleivel, hogy a pénz a munkáért jár, és nem a tulajdonjogért – fogalmaz interjúnkban Haschi András, az intézmény Hargita megyei vezetője.

Egyre nehezebb pásztort találni

Nehezen találnak pásztort és bojtárt a gazdaegyesületek a juhnyájak mellé a Székelyföldön, mivel kevés a fizetés.

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt

Nehéz időszakot éltek meg a romániai és uniós sertéstartók: míg másfél éve viszonylag normális piaci körülmények között értékesíthettek, mára döntő többségüknek komoly veszteséggel kell számolniuk.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Kétség sem fér hozzá, hogy a rendszerváltás utáni időszak egyik legfontosabb eseménye az a bírói döntés, amellyel jogerősen húszéves börtönre ítélték Alexandru Vişinescut.

Kiss Judit

Újra tervezik, újratervezik, ízekre szedik az illetékes honatyák, szakemberek, tudósok azt a hatalmas információmennyiséget, amelyet a diákoknak el kell majd sajátítaniuk.

Páva Adorján

A Román Kupa a Székelyföldön marad! – írta örömittasan Mădălin Guruianu sepsiszentgyörgyi tanácsos, miután a Sepsi-SIC ismételten megnyerte a második legrangosabb hazai viadalt. 

Molnár Judit

Valami nagyon nagy sunyiságra készülnek megint ezzel a hajmeresztő törvénytervezettel: bármennyire figyeltem, nem sikerült annál többet megértenem, mint hogy büntetni fogják az egészséget.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  -2 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  5 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  5 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  6 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  5 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  -1 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4744 RON
1 USD 3.9623 RON
1 GBP 5.7678 RON
100 HUF 1.4448 RON
1 XAU 158.1350 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL