Krónika Online
2015. március 5., csütörtök; Ma Adorján, Adrián napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kockázatos a vakcinaellenesség

  Kockázatos a vakcinaellenesség

  Egyre több szülő utasítaná vissza az alapvédőoltásokat Romániában, ahol a beoltatlan gyerekek száma csak azért nem növekszik látványosan, mert a háziorvosok mindent megtesznek, hogy meggyőzzék az interneten tájékozódó szülőket a vakcina fontosságáról.
 • Már látják a fától az erdőt

  Már látják a fától az erdőt

  Több szakember szerint is jelentős előrelépést hozhat az erdőgazdálkodás terén a képviselőház által egy héttel ezelőtt módosított erdészeti törvény, amely szigorú védelmi intézkedéseket is tartalmaz az illegális fakitermelés megfékezése érdekében.
 • Rács mögötti jogviták

  Rács mögötti jogviták

  Bár a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a romániai magyar rabok által elszenvedett súlyos visszaélésekre hívta fel a figyelmet, a csíkszeredai börtön igazgatója közölte, náluk nem sérülnek a magyar anyanyelvűek törvény által szavatolt jogai.

Ingyenes wifi Kolozsvár Főterén

Ingyenes wifi Kolozsvár Főterén
Ingyenes vezeték nélküli internetet biztosít a kolozsvári önkormányzat a Főtéren és a Deák Ferenc (Eroilor) utcában egészen a Meteor Szállóig – jelentett be szerdán Emil Boc polgármester.

Veszélyben a segesvári UNESCO-védelem

Veszélybe került a segesvári várnak az UNESCO világörökségi listáján elfoglalt helye – hívta fel a figyelmet Răzvan Şipoş, Maros megye főépítésze.

Hittanórák: nyomásgyakorlásra panaszkodnak a szülők

Iskolai nyomásgyakorlásra panaszkodnak a szülők az opcionálissá vált hittanoktatás kapcsán, a Hotnews hírportálhoz érkezett panaszok szerint egyes iskolák vezetősége a vallásóra igénylésére kötelezi őket. 

Csíkszeredai cigánystratégia muszájból

Jövő héttől indítják el a családtervezési programot a csíkszeredai cigányok körében. Többek között ezzel bővült a romák helyzetének javítását célzó új stratégia.

Vita a kormányfő és a vádhatóság között

Vita a kormányfő és a vádhatóság között
Vita alakult ki Victor Ponta miniszterelnök és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) között a jogerős bírósági ítélettel elkobzásra ítélt vagyonok állami behajtása kapcsán.

Portugál harci gépek érkeznek légi járőrözésre Romániába

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén jóváhagyta, hogy májusban és júniusban a portugál hadsereg 150 katonája és négy F-16-os Falcon harci repülőgépe gyakorlatozzon Romániában.

Korrupciós gyanú Ploieşti polgármestere ellen

Őrizetbe vette kedden Ploieşti szociáldemokrata polgármesterét, Iulian Bădescut a DNA.

Hellvig a Román Hírszerző Szolgálat új vezetője

Megszavazta hétfőn a parlament két háza együttes ülésén Eduard Hellvig, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) eddigi alelnöke kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójává.

Többtucatnyi vájár meghalt egy ukrajnai bányarobbanásban

Többtucatnyi vájár meghalt egy ukrajnai bányarobbanásban
Több mint harminc bányász halt meg egy sújtólégrobbanás következtében szerdán a szeparatisták által kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik szénbányájában – közölte a helyi bányabiztonsági szolgálat vezetője a mentési munkák kezdeti szakaszában.

Kitekintő – Kritikus állapotok, felvásárlási pánik Kárpátalján

Riasztó pénzügyi-gazdasági válságba süllyedt a tűzszüneti megállapodás ellenére is háború sújtotta Ukrajna, ahol a mindennapi megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz. Nem véletlen, hogy Kárpátalján is pánikszerű vásárlási roham vette kezdetét.

Kitekintő – Prága áttelepíti a csehek egy részét Ukrajnából

Elindult az első autóbusz, amely cseh nemzetiségű ukrán állampolgárokat szállít anyaországukba.

Újraavatták a Kossuth-emlékművet Budapesten

„Rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk a kapott örökséggel, hogy folytatjuk-e a polgári Magyarország kiteljesítését életünk minden területén” – mondta el Horvay János Kossuth Lajos-emlékművének ünnepélyes újraavatásán kedden a magyar köztársasági elnök.

Románia megkezdi a földgáz szállítását Moldovának

Románia megkezdi a földgáz szállítását Moldovának
Románia megkezdi a földgáz szállítását szerdán a Iași és a moldovai Ungheni között tavaly felavatott gázvezetéken – közölte a Hotnews.ro hírportál Chiril Gaburici moldovai miniszterelnök keddi bejelentését idézve.

Alapvetően tetszik az RMDSZ-nek az adótörvénykönyv tervezete

„Az RMDSZ két fontos javaslata is bekerülhet az új adótörvénykönyv módosításait célzó tervezetbe. Ha a kormány valóra váltja a tervezetbe foglalt irányelveket, vállalkozóbarát környezet alakul ki Romániában” – mondta Erdei-Dolóczki István képviselő.

A székelyek a legkevésbé eladósodottak Romániában

A két székely megyében a legalacsonyabb az eladósodottság, míg a magyarok által is lakott megyék közül Biharban a legnagyobb. A Ziarul Financiar elemzése szerint hatalmasak az eltérések.

Kínai vízi erőmű épülhet Tarnicán

Kínai cég építheti meg a tarnicai vízi erőművet, ugyanis kizárólag az ázsiai országból pályáztak.

Jung és a tudatgép

Jung és a tudatgép
Az előző két-három kötetéhez képest a Jung a gépteremben című új verseskötete más – mutatott rá Karácsonyi Zsolt kérdésére Balázs Imre József új könyvének bemutatóján, kedd este a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéházban.

A kocsma és a színvonal

A kocsmakultúra és az irodalom kapcsolatáról, a kávéházak alkotó emberek életében betöltött szerepéről tartottak beszélgetést a Kolozsvár Társaság szervezésében.

Rácáfolnának Móriczra – Jótékonysági előadás Szatmárnémetiben

Hagyományaihoz híven idén is tart jótékonysági színházi előadást a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezték Bukarestben

A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte az RMDSZ, törvénytervezetet beterjesztve a román parlamentben.

Burleanuéknál szaglászik a DNA: Pițurcă lelépését vizsgálják

Burleanuéknál szaglászik a DNA: Pițurcă lelépését vizsgálják
Victor Pițurcă volt szövetségi kapitány tavalyi távozása kapcsán vizsgálódik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) – erősítette meg a hírt Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke. 

Veteránjaival áll ki a HSC a Sportul ellen

Három olyan jégkorongozót nevezett a Csíkszeredai HSC jégkorongcsapata a pénteken kezdődő, Sportul Studențesc elleni helyosztóra, akik 18 évvel ezelőtt, az 1997-es bajnokcsapatban is szerepeltek.

Márton Anita Eb-éremért löki a súlyt

A 33. fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság hivatalosan pénteken rajtol Prágában, de a súlylökők és a férfi távolugrók részére már csütörtökön megrendezik a selejtezőket.

Városi derbin javíthat a Kolozsvári CFR

Szorosabbá tette az élmezőny állását a Liga 1 19. fordulója, amelynek hétfő esti mérkőzésein a Marosvásárhelyi ASA látványos futballal verte 3-0-ra a vendég Piatra Neamţ-i Ceahlăult. A Kolozsvári CFR szerdán a városi rivális U elleni kupameccsen javíthat.

A mesemondó angyalfüttye – A Székelyföldön turnézik Berecz András

A mesemondó angyalfüttye – A Székelyföldön turnézik Berecz András
Angyalfütty című önálló estjével Székelyföldön turnézik Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó. 

Harmicnyolc éve történt a 7,2-es erősségű romániai földrengés

1977. március 4-én következett be az elmúlt évszázad egyik legnagyobb, 7,2-es erősségű romániai földrengése, amelynek következtében csaknem 1600-an haltak meg. 

Indul a kosztümös történelmi road movie, a Kossuthkifli

Március 15-én este debütál a közmédia új hatrészes sorozata, a Fehér Béla regényéből forgatott Kossuthkifli a megújuló Duna csatornán.

Régi székely ruhák nyomában

A vártnál is sokkal többen érdeklődnek a Felcsík Kistérségi Társulás és a Csíkdánfalvi Nőszervezet által meghirdetett népviseletvarró tanfolyam iránt.

Felejtés és elfelejtés között – Beszélgetés Papp Sándor Zsigmonddal

Felejtés és elfelejtés között – Beszélgetés Papp Sándor Zsigmonddal
„Budapestről csak nagyon kevés látszik az erdélyi magyar irodalomból. (...) Egyre nehezebb megszervezni, hogy eljussanak Budapestre az Erdélyben kiadott könyvek – de lassan fordított irányban is érvényes ez” – beszélgetés Papp Sándor Zsigmond íróval.

Közelkép – A szekufertőzött román maffiaállam fantomképe

Az életnél döbbenetesebb ihletforrásra nincs szükség. Így gondolta ezt Tudor Giurgiu rendező, a kolozsvári TIFF filmfesztivál „atyja” is, amikor úgy döntött: új filmjében megtörtént eseményeket dolgoz fel a közeli múltból.

Báró elvtárs

Ezt a – képzelőerőt megmozgató, a közép- és kelet-európai kommunista berendezkedésre is utaló – címet választotta a közelmúltban magyarul is megjelent könyvének Jaap Scholten Budapesten élő holland író.

Utca, erőszak, tárgyalások...

Ezzel a három kulcsszóval jellemezhetjük a negyedszázaddal ezelőtti Romániában 1990 februárját. A puliszka decemberi „robbanása" a rendszer névadó ikonját ugyan elsöpörte, de ennyivel csupán a jéghegy csúcsától sikerült megszabadulni.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Immunerősítő lehet egy kis kosz

Immunerősítő lehet egy kis kosz
Csökkentheti a gyermekkorban kialakuló allergia valószínűségét,  ha a családban nem géppel, hanem hagyományosan, vagyis kézzel mosogatják az edényeket – derült ki egy svéd kutatásból.

Táplálkozási tanácsok időseknek

A 65 év feletti embereknek különösen oda kell figyelniük, mit esznek.

A szaunázás csökkentheti a szívroham kockázatát a középkorú férfiaknál

A szauna száraz melege meghosszabbíthatja a középkorú férfiak életét, mivel jelentősen csökkenti náluk a szívroham kockázatát.

Gombás, borsós, lecsós variációk nokedlis ételekre

A magyar konyha egyik legfontosabb körete a galuska, más néven nokedli, melyet néhány perc alatt összeállíthatunk, és már főzhetjük is. Közeli rokona a galuskának a csipetke, ehhez nem kell víz, és levesekbe tesszük szaggatás nélkül. 

Román–magyar program keretében avattak zarándokközpontot Máriapócson

Román–magyar program keretében avattak zarándokközpontot Máriapócson
Az emberek testi és lelki gyarapodását segíti, ha az egyház szabadon betöltheti szolgálatát – jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán a magyarországi Máriapócson.

„Az emberi kapcsolatokat javítsuk, ez az igazi böjt”

Kiss Ulrich marosvásárhelyi jezsuita szerzetes a rend feladatairól, terveiről és a nagyböjti időszakról beszél interjúnkban.

Módosítják a hittanoktatást

Már az idei tanévben választható tantárggyá válik a hittanóra a romániai tanintézetekben: azoknak a szülőknek, akik azt szeretnék, hogy gyerekük vallásos nevelésben részesüljön, március 6-áig kell kérvényezniük ezt az iskolában.

Korhű eszközökkel nyomtatják újra a vizsolyi bibliát

Az eredeti helyszínen, korhű nyomdagépen és papírra újranyomtatják a vizsolyi bibliát. A reformáció közelgő 500. évfordulójához kapcsolódó munka szerdán kezdődött meg Vizsolyban. 

Keserű a székely méz – A támogatási lehetőségek hiányára panaszkodnak

Keserű a székely méz – A támogatási lehetőségek hiányára panaszkodnak
Az elmúlt öt évtized leggyengébb terméshozamát könyvelhették el tavaly a méztermelők, a romániai méhészet azonban még így is az európai elithez tartozik – hangzott el többek közt azon a Hargita megyei szakmai találkozón, melyet Csíkszeredában tartottak.

Soha nem volt ennyire olcsó a székelyföldi krumpli

Soha nem volt tartósan ennyire alacsony a Hargita megyei krumpli ára, s már most, a múlt évi termés értékesítésének befejezése előtt biztosra vehető, hogy a gazdák jelentős része veszteséggel zárja az évet. 

Árthat a hőingadozás a növénykultúráknak

Egyelőre nem tett kárt a Hargita megyei növénykultúrákban a rendkívül változékony székelyföldi időjárás – tudtuk meg a megyei mezőgazdasági igazgatóság illetékeseitől.

Zsugorodó területek, átszerveződő agrárium

Romániában a megművelt termőföldek összterülete egyetlen év alatt 875 ezer hektárral – 13,93 millió hektárról 13,05 millióra – csökkent.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Hogy mennyire a nyilvánosság fegyverével kierőszakolt aktus, még eldöntésre vár, tény azonban, hogy valami olvadni látszik a nagy marosvásárhelyi közéleti jégkorszakban.

Páva Adorján

A bizalom visszanyerésével, egy markánsabb újratervezéssel biztosítható a magyar közképviselet jövője Kelemen Hunor szerint. 

Molnár Judit

Valami készül, de nagyon. Nem titokban, nem fedőnevek mögött, nem: kőkemény törvénnyel megtámogatva.

Rostás Szabolcs

Sokatmondó az a vehemencia, amellyel a romániai áruházláncok viszonyulnak a kormány internetes árfigyelő kiépítését célzó kezdeményezéséhez.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  6 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  4 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  5 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  5 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  1 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  3 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4542 RON
1 USD 4.0041 RON
1 GBP 6.1412 RON
100 HUF 1.4513 RON
1 XAU 155.0442 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL