Krónika Online
2015. február 1., vasárnap; Ma Ignác napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt új elnöke

  Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt új elnöke

  Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi alelnökét és államfőjelöltjét választotta a párt elnökévé az EMNP Marosvásárhelyen ülésező harmadik országos küldöttgyűlése szombaton.
 • Jól tejelnek a „vastehenek”

  Jól tejelnek a „vastehenek”

  A jó íze és minősége, illetve kedvezőbb ára miatt vásárolják többen is a napi szükséges tejmennyiséget a tejadagoló automatákból – derült ki terepszemlénken.
 • Csak kérésre oktatják majd a hittant

  Csak kérésre oktatják majd a hittant

  Felfordulást okozhat a tanügyben az alkotmánybíróság döntése, mely szerint alkotmányellenes a vallásoktatás eddigi gyakorlata, és ezután a hittanoktatásban részesülni kívánók szüleinek kell kéréssel fordulni az iskola vezetőségéhez. 

Iskolaigazgató-helyettesek menesztése: nem lesz dominóeffektus?

Iskolaigazgató-helyettesek menesztése: nem lesz dominóeffektus?
Nem kell attól tartaniuk az iskolák vezetésének, hogy tanév közben kell lemondaniuk tisztségükről az igazgatóhelyetteseknek, és dominóeffektustól sem kell tartani – jelentette ki lapunknak Király András. 

Letöltendő börtönbüntetés alapfokon Péter Tündének

Két év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Péter Tündét, Kolozs megye volt főtanfelügyelő-helyettesét a kolozsvári törvényszék szerdán.

Virág a Monturist-ügyről: nem tettem DNA-feljelentést

Nem haragból vagy rosszindulatból, hanem cégvezetői kötelességből tettem feljelentést a Monturist-ügyben” – jelentette ki Virág Zsolt cégvezető a DNA vizsgálata kapcsán, melyben Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester ellen is folyik a vizsgálat.

Rekordbüdzsé Sepsiszentgyörgyön

Hatvan millió lejjel nagyobb lesz Sepsiszentgyörgy idei költségvetése, mint tavaly, holott már akkor minden idők legnagyobb büdzséjéből gazdálkodhatott a város.

Őrizetbe vették Adriean Videanut is

Őrizetbe vették Adriean Videanut is
FRISSÍTVE – Korrupcióval gyanúsítják Adriean Videanu volt gazdasági minisztert, korábbi miniszterelnök-helyettest, ezért elrendelték őrizetbe vételét.

Kihallgatta a DNA Elena Udreát

Kihallgatásra előállította csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Elena Udreát, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét és parlamenti képviselőjét, volt fejlesztési minisztert. 

Vádemelés Nagy Péter Tamás ellen

Vádat emelt csütörtökön a DNA Nagy Péter Tamás, a mezőgazdasági minisztérium korábbi államtitkára és Viegil Găman volt minisztériumi főtitkár ellen.

Románia helye a schengeni övezetben van Johannis szerint

Románia teljesíti a schengeni csatlakozás összes feltételét, és minden, ezzel kapcsolatos vita kizárólag politikai alapú – jelentette ki Klaus Johannis államfő.

NATO-főtitkár: fekete év volt 2014 az európai biztonság szempontjából

NATO-főtitkár: fekete év volt 2014 az európai biztonság szempontjából
Fekete esztendő volt 2014 az európai biztonság szempontjából – mondta pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Gorbacsov ismét háborús veszélyre figyelmeztet

Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett csütörtökön a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov.

Európa Tanács: kitartunk a humor és a szatíra mellett

A párizsi terrortámadásokat követően Európának meg kell mutatnia, hogy nem fél, és ki kell tartania a humor és a szatíra mellett – foglalt állást szerdán a Strasbourgban ülésező Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

Európa–Oroszország-vita Ukrajna miatt

Három ukrán katona halt meg és 15 megsebesült 24 óra alatt a keleti országrészben folyó harcokban – közölte szerdán Vladiszlav Szeleznyov szóvivő.

Gondban Vidrátszeg: „elszállhatnak” a nemzetközi járatok

Gondban Vidrátszeg: „elszállhatnak” a nemzetközi járatok
Visszaminősíthetik a nemzetközi légi hatóságok a vidrátszegi Transilvania repülőteret, amennyiben 2017-ig nem sikerül megjavítani a kifutópályát – hívta fel a figyelmet a Maros megyei önkormányzat csütörtöki ülésén Pokorny László.

Autóbiztosítás: az idősebbeken hajtanák be, amit a fiatalokon buknak el

A 25 év alatti autótulajdonosoknak szánt kötelező biztosítási kötvények árának mérséklése más sofőrök esetében fog drágulást jelenteni.

Hadat üzent a görög kormány az all inclusive-nak

Hadat üzent az all inclusive típusú nyaralásoknak Alekszisz Ciprasz, az új görög miniszterelnök azt szeretné, ha a hagyományos idegenforgalom kerülne előtérbe.

Hitelátváltás: EU-s normával védekeznek a bankok

Amennyiben sor kerül a devizahitelek lejre való átváltására, a vonatkozó jogszabály kidolgozásakor a romániai hatóságoknak figyelembe kell venniük az európai uniós normákat. 

Idealizmus a korrupció útvesztőiben

Idealizmus a korrupció útvesztőiben
Az idei év leginkább várt román filmjét, Tudor Giurgiu Miért én? (De ce eu?) című, magyar–román–bolgár koprodukcióban készült alkotását láthatja a Berlinale közönsége a Panoráma szekcióban.

Előadás Marosvásárhely első írásos említéséről

Hegyi Géza történész, tudományos kutató, az Erdélyi Múzeum-Egyesület munkatársa tartott előadást a héten Marosvásárhely első írott említéséről.

Őszinte magyar–román találkozás a „mélyben”

Ki nem mondott dolgoktól és hangosan kikiabált igazságoktól volt „fülledt” a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground Terme.

Magyar drámák legjava az udvarhelyi színpadon

Annak ellenére, hogy székelyföldi vagy erdélyi viszonylatban a Tomcsa Sándor Színház nem tartozik a nagyobb színházak közé, izgalmas év áll mögöttük.

Székely hokis összefogás a Progym bajnoki sikeréért

Székely hokis összefogás a Progym bajnoki sikeréért
Alaposan megerősödik a Progym: a Csíkszeredai HSC nyolc jégkorongozója Gyergyószentmiklósra igazol.

Végső búcsút vettek Buzánszky Jenőtől

Végső búcsút vettek pénteken Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat utolsóként elhunyt játékosától, aki január 11-én, nyolcvankilenc évesen távozott az élők sorából.

Marketingszakember újítaná meg a romániai kézilabdázást

„El kell érnünk, hogy ne függjünk kizárólag a közpénzektől” – vázolta a Krónikának célkitűzését a FRH újonnan létrehozott marketingosztályának vezetője.

Horvátországi edzőtáborba utazik a Kolozsvári CFR

Horvátországba utazik edzőtáborba pénteken a Kolozsvári CFR élvonalbeli labdarúgócsapata, amelynél továbbra is bizonytalan a játékoskeret összetétele.

Különleges rágcsálók, gazellák: új lakók a vásárhelyi állatkertben

Különleges rágcsálók, gazellák: új lakók a vásárhelyi állatkertben
Hollandiából érkeztek állatok a marosvásárhelyi állatkertbe, ahol Horaţiu Gorea igazgató sajtótájékoztató keretében mutatta be csütörtökön az intézmény új lakóit. 

Székelyek kalandjai a Bamako Ralin

Végéhez közeledik a Budapest–Bamako jótékonysági rali, amelynek székelyföldi versenyzői telefonos üzenetben tájékoztatják kalandjaikról szurkolóikat.

A Uriah Heep is fellép a Szent György Napokon

Zorán, a 3 Sud Est és a Uriah Heep is fellép az idei Szent György Napokon. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy  polgármestere e három, már leszerződött zenekar nevét hozta nyilvánosságra csütörtökön.

A brit Rudimental is koncertezik a bonchidai Electric Castle fesztiválon

A Rudimental, a Sigma, a Flight Facilities, az Ellen Allien és a James Zabiela is fellép a június 25. és 28. közt szervezendő bonchidai Electric Castle fesztiválon.

Alkotás és hűség végtelen határidőkkel

Alkotás és hűség végtelen határidőkkel
„A mai világ csábításai, az ismeretek félkész áruként kínálása közepette nagyon nehéz klasszikus zenét oktatni, de a képzőművészetek terén is hasonló a helyzet” – beszélgetés Lőfi Gellérttel, a 25 éves Plugor Sándor Művészeti Gimnázium igazgatójával.

Amivel Zsivkov is törököt fogott

Románia és Bulgária történelmének az évszázadok során elég gyakori összefonódásait, párhuzamait a negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltásra visszatekintve is tapasztalhatjuk.

Csángó Airlines

JEGYZET – Amióta a csángó életsorsot vállaltuk az Úz völgyében, azóta lelassult az életünk. Idefent a hegyen csak helyenként és időként működnek a telefonok, az internet valahogy elkerülte a csángók lakta tanyákat, a postát pedig két éve felszámolták. 

Románia és az ukrán válság

Bár az ukrajnai válság kialakulásának elején a bukaresti külügyminisztériumi állásfoglalásokban rendre szerepelt az Ukrajnában élő román közösségek jogainak védelme, ez mára szinte eltűnt a hivatalos kommunikációból.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Kérdő- és felkiáltójelek kamaszkorban

Kérdő- és felkiáltójelek kamaszkorban
A tinédzserek kábítószer-használatának veszélyeiről tartott tájékoztató jellegű előadást Kalóz János György pszichológus, drogprevenciós szakember Kolozsváron a hét elején.

Önbizalomerősítő, érzelemgazdag nonverbális kommunikáció

A feltétel nélküli szeretet, odaadás, melyet egyes állatok képesek tanúsítani az emberek iránt, nyitottabbá tesz az egész világra.

Összefüggés az időskori elbutulás és egyes gyógyszerek között

Amerikai kutatók összefüggést találtak az időskori elbutulás (demencia) és egyes gyakran használt, többek között altatóként vagy allergia kezelésére adott gyógyszerek szedése között.

A sokféleképpen elkészíthető tészta

Mindannyian jól ismerjük azt a hó végi állapotot, amikor a családi költségvetés már a végét járja, és nem lehet nagyobb bevásárlásokat tervezni.

Egy éve tértek vissza Hargitafürdőre a pálos szerzetesek

Egy éve tértek vissza Hargitafürdőre a pálos szerzetesek
A múlt év a megfigyelésről szólt, hogy kiderítsük, mire van igényük a székelyeknek – fejtette ki Balla Barnabás.

Beiktatták az első női anglikán püspököt

Beiktatta tisztségébe első női püspökét hétfőn az anglikán egyház. A ceremóniát megzavarta egy lelkész, aki tiltakozott a döntés ellen.

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba.

Ima a keresztény egységért

Ökumenikus imahetet tartottak a keresztények egységéért a héten a magyar történelmi egyházak. Budapesten a Szent István-bazilikában vette kezdetét a rendezvénysorozat.

Akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak a fiatal gazdák

Akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak a fiatal gazdák
Az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési támogatásra számíthatnak idén a gazdák. A februártól benyújtható támogatási igénylések keretében kiemelt fontosságot tulajdonítanak az üzemszerű farmokat alapító fiataloknak.

Egyre több a törzskönyves állat Hargita megyében

Egyre több Hargita megyei gazda rendelkezik törzskönyvezett állatállománnyal.

Elégedettek az új székelyudvarhelyi barompiaccal

Az állattartó gazdák többnyire elégedettek az új helyen működő székelyudvarhelyi barompiaccal: néhányan ugyan nehezményezik, hogy esős időben nagy a sár, de remélik, aszfalt kerül a térre.

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák

A tejellenőrző program és az idéntől megpályázható úgynevezett prémiumtámogatás feltételeiről tájékoztatták szerdán a Hargita megyei gazdákat az Országos Pirostarka-tenyésztők Egyesületének képviselői.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Miközben a világ feszülten figyeli a kelet-ukrajnai harcokat, elsikkadni látszik egy másik, közép-európai válsággóc, ahol nem kisebb intenzitással feszülnek egymásnak a felek. 

Balogh Levente

Klaus Johannis másodjára jóval érdemibb témában hívta konzultációra a pártokat: a választási törvények módosításáról és a mentelmi jog megvonásának könnyítéséről is tárgyaltak.

Csinta Samu

Bár az EB által összeállított országjelentéseket pillanatnyi érdeküknek megfelelően értékelik az érintett kormányok, azért mindenki tudja, hogy a bírálatokat valahol mégiscsak összesítik.

Rostás Szabolcs

Megannyi szolidarizáló és együtt érző nyilatkozat, megnyilvánulás látott napvilágot a Nagy Zsolt és bűntársai perében született jogerős bírósági ítélet kihirdetése nyomán.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  hószállingózás
  2 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  2 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  havazás
  0 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  3 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  2 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  2 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  2 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  2 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  2 C°
  Vasárnap
  Hóesés valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  1 C°
 • Szeben

  MOST
  hószállingózás
  -1 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -6 C°
  MAX:
  3 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4424 RON
1 USD 3.9157 RON
1 GBP 5.9039 RON
100 HUF 1.4246 RON
1 XAU 159.2492 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL