Krónika Online
2015. július 31., péntek; Ma Oszkár napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vonzóbbá vált a székely turizmus

  Vonzóbbá vált a székely turizmus

  Bár a székelyföldi megyékbe látogató turisták száma több mint 20 százalékkal nőtt ebben az évben, a központi fejlesztési régióhoz tartozó megyék közül Hargita és Kovászna megye továbbra is a rangsor utolsó két helyét foglalja el.
 • Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

  Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

  Százötvenen tiltakoztak tegnap a Román Televízió (TVR) bukaresti székházának udvarán, miután az igazgatótanács úgy döntött, hogy öt napról négy napra csökken a munkaidő, így 20 százalékkal lefaragják a fizetéseket, de kilátásba helyezték a tömeges elbocsátásokat is.
 • Bukásra áll az oktatási rendszer

  Bukásra áll az oktatási rendszer

  Ellehetetleníti az oktatást a minisztérium újabb leépítésekre vonatkozó rendelete, állítják a tanfelügyelőségek, a tanintézetek vezetői, akik szerint már így is minimumon működnek az oktatási intézmények.

Nem maradandó a Mátyás-szobrot ért kár

Nem maradandó a Mátyás-szobrot ért kár
Vízben oldódó festékkel öntötték le a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport talapzatát a rongálók, így nem okozhatott maradandó sérüléseket – közölte csütörtökön Nagy Benjámin kõrestaurátor.

Új regionális párt alakul Marosvásárhelyen

Demokratikus Erdélyért Párt néven új, regionális pártot jegyeztetne be több marosvásárhelyi civil. A terveik szerint ősszel bejegyzendő politikai alakulat a 2016-os helyhatósági választásokon saját polgármesterjelöltet is indítana Marosvásárhelyen.

Régi-új zászlót kapott Kovászna megye

A Kovászna megyei önkormányzati képviselő-testület az országban elsőként szavazta meg az új zászlótörvény alapján a megye lobogóját csütörtöki ülésén. Amint az várható volt, a román pártok képviselők nem szavazták meg a vonatkozó határozatot.

Román néplélek és önsztereotípia - interjú

Történelmi tapasztalataik folytán a románok rendkívül bizalmatlanok az idegenekkel szemben, a munkára pedig az emancipálódás eszközeként tekintenek – vázolta a román néplélek legfontosabb jellemzőit Daniel David kolozsvári pszichológiaprofesszor.

Tiltják a Ceauşescu-kultuszt

Tiltják a Ceauşescu-kultuszt
Akár börtönbüntetéssel is sújthatják ezentúl Romániában a háborús bűnösök, illetve a népirtás vádjával elítéltek emlékét ápoló személyeket.  Andrei Muraru államelnöki tanácsos szerint a hatóságok már nekiláttak ama személyek beazonosításának, akik nyilvánosan fasiszta, legionárius, rasszista és idegengyűlölő eszméket terjesztenek, valamint háborús bűnösök kultuszát ápolják.

Dragnea csalódott Victor Pontában

Liviu Dragnea, Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke  csütörtökön meglebegtette, hogy az alakulat kész visszavonni a parlamentben a magas rangú tisztségviselők bérét emelő kormányrendeletet.

Elindultak Erdélyből a „dragonyosok”

Románia négyszáz katonát küld Afganisztánba; a katonákat csütörtökön búcsúztatták a Kolozs megyei Désen Mircea Duşa védelmi miniszter jelenlétében.

Miniszteri panasz Schweighofer-ügyben

A főügyészséghez fordult Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, kérve, hogy rendeljen el ellenőrzést a fafeldolgozással foglalkozó Holzindustrie Schweighofer osztrák cégnél.

Erdélyi románokat fosztottak meg magyar állampolgárságuktól

Erdélyi románokat fosztottak meg magyar állampolgárságuktól
Tizenhárom személytől, köztük négy erdélyi romántól vonta vissza a magyar állampolgárságot Áder János. A köztársasági elnök a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján, a belügyminiszter előterjesztésére hozta meg döntését.

Budapest többet költ a határzárra

A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet – számolt be az M1 csatornán szerdán a magyar kormány szóvivője a kabinet ülését követően.

Meghalt a tálib vezér

Meghalt Omar molla, a tálib mozgalom megalapítója és vezetője – jelentette szerdán az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió afgán kormányforrásokra hivatkozva, de a tálibok egyelőre nem erősítették meg a hírt.

Aki először nevezte nevén ’56-ot (1-3.)

FRISSÍTVE - Hazugság, hogy az 1989-es magyar rendszerváltás azért nem volt nagy dolog, mert úgymond a nagyhatalmak akkor már megegyeztek volna a magyarok feje fölött arról, hogy megengedik a változást – jelentette ki a Krónikának Pozsgay Imre politikus.

Pernyertes bankhitelesek

Pernyertes bankhitelesek
Kollektív pert vesztett az OTP Bank a romániai fogyasztóvédelmi hivatal által képviselt ügyfelekkel szemben. A törvényszék arra kötelezte a pénzintézetet, hogy valamennyi kölcsönmegállapodásból törölje az adósokat károsító egyenlőtlenségeket.

Isărescu ízekre szedte az adótörvénykönyvet

Bölcs döntésnek nevezte Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek az adócsökkentést előíró törvénytervezetet, amely szerinte alkalmazhatatlan.

Verespatak: perelik Romániát a kanadaiak

Beváltotta fenyegetését a kanadai Gabriel Resources társaság, és nemzetközi választottbíróság elé vitte a Verespatakra tervezett színesfémbánya ügyét. Bár a cég nem közölte, mekkora kártérítést követel Romániától, a kárigény több milliárd dollárra rúghat.

Plumb nagy fizetéseket ígér

Enyhén szólva is merész béremelést ígér a közszféra dolgozói számára a román munkaügyi minisztérium. Rovana Plumb tárcavezető hétfőn este a kormányhoz közel álló România hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a minisztérium által kidolgozott bértörvény alapján mintegy hetven százalékkal emelkedhet 900 ezer közalkalmazott fizetése.

Fotópályázatok legjobbjai Csíkszeredában

Fotópályázatok legjobbjai Csíkszeredában
Csaknem másfél ezer beküldött fotó 50 legjobbját állították ki a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A Magyar Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítás célja bemutatni mindazon alkotók munkáit, akik a gazdagítják az egyetemes fotókultúrát.

Évfordulót ünnepel a marosvásárhelyi Lorántffy Zsuzsanna egyesület

Évek óta meghatározó szerepet vállal Marosvásárhely kulturális életében a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület. Jelenleg a fennállása 25. esztendejáét bemutató, fotókból, plakátokból, műsorfüzetekből összeállított kiállítás készül.

TVR: Újratárgyalják a megszorításokat

Kifizette a mintegy 10 millió lejes soron következő adósságrészletet az államnak a Román Televízió (TVR), így az adóhatóság (ANAF) csütörtökön feloldotta a tévétársaság számláinak zárolását, így a bércsökkentésre vonatkozó határozatot is újratárgyalják.

Arany- és ezüstkincsek pompás tárlata

Erdélyi körútjának utolsó állomásán, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be a Románia ókori arany- és ezüstkincsei című tárlatot. 

Gyülekező a palánk alatt

Gyülekező a palánk alatt
Gyülekezőt fújnak az élvonalbeli felnőtt féri kosárlabda-bajnokságban szereplő csapatok: a Temesvári BC már pénteken megkezdi az edzéseket, de a napokban a többi együttes kerete is összeáll a 2015–2016-os szezonra való felkészülés érdekében. Az elmúlt idényben Román Kupa-győztes Bega-partiak Dragan Petricevics edző irányítása alatt nem pusztán a hazai pontvadászatra erősítenek, hanem az Európa Kupában is pályára lépnek. 

Olimpiai bajnokkal küzd a Merész-csapat

Vizes-vb – A vártnál is nagyobb különbséggel, 18-3-ra verte csütörtökön Franciaországot a magyar női vízilabda-válogatott, így két vereség után megcsípte a még továbbjutást jelentő harmadik helyet a kazanyi világbajnokság D csoportjában.

Negyeddöntős a címvédő Benedek-csapat Kazanyban

A várakozásoknak megfelelően könnyed 17-4 arányú, kiütéses győzelmet aratatott szerdán a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a Dél-afrikai Köztársaság felett a Kazanyban zajló világbajnokság második fordulójában, és ezzel már be is biztosította csoportelsőségét a C kvartettben.

Rajtra készül Udvarhely

A székelyudvarhelyi városháza elől rajtol el idén a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny legnehezebb szakasza, a királyetap – jelentették be a szervezők udvarhelyi sajtótájékoztatójukon.

Untold fesztivál: fejetlenség a kolozsvári Sétatéren

Untold fesztivál: fejetlenség a kolozsvári Sétatéren
Fiatalok ezrei álltak sorban a kolozsvári Sétatéren az ország egyik legnagyobb rendezvényeként emlegetett Untold fesztivál két beléptetőpontja előtt, a belépéshez szükséges karkötők ugyanis délben még nem voltak a helyszínen.

Gladiátorok, rómaiak Mikházán

Az előző két évhez képest újdonságok is várják a látogatókat az augusztus 8-án Mikházán harmadik alkalommal sorra kerülő római fesztiválra a Maros Megyei Múzeum munkatársai. Soós Zoltán múzeumigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján mutatta be a jelen levő muzeológusokat, szakembereket, akik ismertették a programot.

A sajtón keresztül találtak egymásra

Rátalált testvéreire az Amerikai Egyesült Államokba örökbe adott, csíkszeredai származású fiatalember, aki a Csíki Hírlapon keresztül kereste hozzátartozóit. Hajdu Holden Zoltán szerdán több testvérével is kapcsolatba lépett.

Cigány táncok Őrkőről és Szászcsávásról

Ezen a héten zajlik a háromszéki Kommandón az immár 17. alkalommal megszervezett cigányfolklór-tábor.

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról
INTERJÚ – „Soha nem születtek úgy dalok, hogy egyik vagy másik téma diktált volna. Mindig büszke voltam rá, hogy maguktól értetődő történetek vannak a dolgok mögött” – Zoránnal kisebbségtudatról és a zenei nyilvánosság útjairól.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (2-3.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­torhe­lyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Jobb kibeszélni: etnikai viccek, csoportközi viszonyok – Interjú Fosztó László antropológussal

„A román nemzeti öntudatban a magyarok jelen vannak mint sztereotip ellenségkép. De az erdélyiekről is sok viccet mondanak, tehát itt az erdélyi és a magyar egyféleképpen közös kategóriát alkot, ők a »mások«.”

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (1.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­tor­helyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Időjárás-változás és érzékenység

Időjárás-változás és érzékenység
Sokan érzékenyek a frontokra, különösen a kisgyerekek és a beteg emberek. Megesik, hogy a fronthatás hívhatja fel a figyelmet a szervezet egyensúlyának felborulására, lappangó betegségekre.

Mi kerüljön a gyógyszeres dobozba?

Utazás előtt különösen fontos, hogy ellenőrizzük gyógyszeres dobozunk tartalmát, kiválogassuk a lejárt gyógyszereket, kidobjuk a rég nem ragadó ragtapaszt és a már biztosan nem steril kötözőanyagokat.

Egészséges nyári falatok

A gyerekek a szünidőben még aktívabbak, mint máskor, ezért különösen fontos, hogy a fő étkezések közötti falat ne csak energiában dús, hanem egészséges is legyen.

Hogyan napozzon a csecsemő?

Fontos, hogy az egészen kis gyereket védjük a naptól, de nem kell egész nyáron a szobában kuksolni. Ügyeljünk néhány alapvető szabály betartására. Ha sétálni megyünk, adjunk a babára könnyű, laza ruhát, ami takarja a karját és a lábát.

Tágítják a saját határaikat

Tágítják a saját határaikat
A határ lassan kezd tágulni – állapította meg Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök a II. Köz-ép-pont lutheránus ifjúsági találkozó megnyitóján.

Keskeny úton át Istenhez: másképp szólnak a fiatalokhoz

Megmutatni a fiataloknak az Isten felé vezető utat – ez az egyik irányelve a Keskeny út ökumenikus fesztiválmissziós csoportnak, amely idén tizenegyedik alkalommal várta a fiatalokat Tusványoson.

Zarándokút Márton Áron nyomdokain

Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal szerveztek zarándokutat Márton Áron püspök nyomdokain július 6–8. között.

„Isten megtanult magyarul”

Közös jubileumi rendezvényt szervezett a nagykárolyi belvárosi református egyházközség és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület „a Biblia fővárosá­ban”.

Gyenge gabonatermés

Gyenge gabonatermés
A tartós júniusi és júliusi szárazság következményeként csökken a gabonatermés egész Európában, így Romániában is: 1,95 millió hektár búzával bevetett területről 6,7 millió tonnányi hozamot várnak a legfrissebb minisztériumi felmérés szerint.

Sajtkaraván Hargita megyében

Szaktanácsadó és állat-egészségügyi körutat szerveznek augusztus 10–14. között a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programja keretében Hargita megyében.

A haszonállatok is szenvednek a hőségben

A nyári hőségben fokozott figyelmet kell szentelni a tűző napon dolgozó haszonállatokra, valamint a hőségnek kitett háziállatokra, a felelőtlen gazdákat akár meg is bírságolhatják állatkínzás miatt.

Gyengébb lehet a krumplitermés a kánikula miatt

Csökkenhet a krumplitermés mennyisége, és romolhat a minősége, amennyiben a kánikulás időszak tovább tart – jelentette ki Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Csak idő kérdése volt, mikor robban a bomba a román közszolgálati televízió háza táján a pénzügyi összeomlás miatt. És az sem vitás, mi vezetett ide.

Rostás Szabolcs

Teljes összevisszaság jellemzi a Ponta-kormány költségvetési és pénzügyi politikáját, az ember csak úgy kapkodja a fejét a kabinet tagjai által bejelentett tervek hallatán.

Rostás Szabolcs

Van abban valami utánozhatatlan pofátlanság, ahogy a román külügyminisztérium kitámadta Magyarország miniszterelnökét a Facebook-oldalán közzétett fényképek miatt.

Rostás Szabolcs

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, az illiberális demokráciáról tett tavalyi értekezésére rátromfolva Orbán Viktor a tusnádfürdői szabadegyetemen idén is mond valami hasonló „egetrengetőt”.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  17 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  20 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  19 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szeben

  MOST
  helyenként zivatarok
  19 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4075 RON
1 USD 4.0152 RON
1 GBP 6.2713 RON
100 HUF 1.4269 RON
1 XAU 140.2510 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL