Krónika Online
2016. július 29., péntek; Ma Márta, Flóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Lekéstek a tanulással a bukók

  Lekéstek a tanulással a bukók

  Nincs igény az augusztus 22–26-a között zajló pótérettségi előtti felkészítőkre, közölte a lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók többsége. Egyes oktatási szakemberek szerint a diákok már el is késtek a tanulással.
 • Vita a Vásárhelyi Forgatag támogatásáról

  Vita a Vásárhelyi Forgatag támogatásáról

  A POL marosvásárhelyi tanácsosai szerint átláthatatlanul, felületesen állították össze a költségvetés-kiegészítésről szóló tervezetet, amely végül lekerült a csütörtöki tanácsülés napirendjéről. Emiatt a Vásárhelyi Forgatag is támogatás nélkül maradhat.
 • „Átlátszóbb” az RMDSZ költségvetése

  „Átlátszóbb” az RMDSZ költségvetése

  Az Átlátszó Erdély oknyomozó portál nyomására az RMDSZ pár napja közzétette honlapján a 2015-re szóló pénzügyi jelentését, melyből több részlet is kiderül arról, hogy a szövetség mire költi az erdélyi magyarságnak járó állami támogatást.

Tolmácsgépről vitáztak a vásárhelyi tanácsülésen

Tolmácsgépről vitáztak a vásárhelyi tanácsülésen
Két fontosabb felszólalás volt a csütörtöki marosvásárhelyi tanácsülésen, amelyen a szakbizottságok tagjait választották meg.

Aláírják a keretszerződést, de elégedetlenek a háziorvosok

Aláírják az augusztus elsejétől életbe lépő új keretszerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a háziorvo­sok, ám továbbra is elégedetlenek a megállapodás feltételeivel.

Szövetkeznek a régi ellenségek Szászrégenben

Eltekint a korábbi sérelmektől, és a közösség érdekében próbál együttműködni az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szászrégeni önkormányzatban.

Az ombudsman előtt az előpataki kórház ügye

A nép ügyvédje elé került a disztrófiás betegek előpataki kórházának ügye.

Nincs vádemelés Băsescu és Firea ügyében

Nincs vádemelés Băsescu és Firea ügyében
Nem hagyta jóvá a legfőbb ügyészség a vádemelést Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke ellen.

Nincs apelláta: Victor Ponta plagizált

Elutasította Victor Ponta fellebbezését szerdán az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), véglegesen kimondva, hogy a volt kormányfő másolta doktori dolgozatát.

Cioloș könnyítene a választási regisztráción

Mivel a külföldön élő mintegy négymilliónyi román állampolgár közül eddig négyezren sem regisztráltatták magukat a választói névjegyzékben, a kormány könnyítené az eljárást.

Romániában nem emelik a terrorkészültségi szintet

Jövő márciusban vagy áprilisban alakulhat meg a NATO romániai nemzetközi dandárja.

Azonosították a második papgyilkost is

Azonosították a második papgyilkost is
Azonosították a francia ügyészek a normandiai templomi támadás másik elkövetőjét. Eddig csak Adel Kermichéről tudtak, akinek személyazonosságát a templomnál talált egyik holttesten végzett DNS-vizsgálattal is megerősítették.

Merkel terrorellenes csomagja

Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a hatóságok előzetes adatai szerint iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva.

Trump cáfolja az orosz kapcsolatot

Donald Trump arra ösztökélte az oroszokat, hogy találják meg Hillary Clinton eltűnt elektronikus leveleit.

Terror, puccs: bajban a törökországi turizmus

A terrortámadások és a feszült orosz viszony miatt több mint 40 százalékkal esett vissza a Törökországba érkező külföldi turisták száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest, még a májusi 34,67 százalékos visszaesést is felülmúlva.

Ritka jól megy a bankoknak Romániában

Ritka jól megy a bankoknak Romániában
A bankárok Bukarestben egyet mondanak, de a frank­furti adatok egészen mást mutatnak: a romániai pénzintézetek a legnyereségesebbek között szerepelnek európai viszonylatban.

Befuccsolt a Carpatica biztosító is

Csődeljárást kezdeményezett a Carpatica Asig biztosítótársaság ellen szerdán az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta a társaság működési engedélyét.

Visszaélést kiált a KazMunaiGas a DIICOT-nyomozás miatt

Beperelheti a román államot a KazMunaiGas, miután a szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály (DIICOT) zárolta a vállalat több aktíváját és részvényét, ami megakadályozta a céget abban, hogy részvénycsomagot adjon el egy kínai vállalatnak.

Elbukta a pert a román állam az ENEL-lel szemben

Pert vesztett Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szemben.

Világzene egy mérai csűrben

Világzene egy mérai csűrben
Csütörtöktől vasárnapig számos koncerttel, táncházzal és egyéb kísérőrendezvénnyel várja az érdeklődőket az első mérai világzenei fesztivál. A szervezők az első két nap eseményeire ingyen várják az érdeklődőket.

Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész.

Meglepetéskoncerttel kezdődik szerdán a Csíki Jazz

Már szerdától kezdődően színes programokkal, a műfaj legelismertebb képviselőivel várják a szervezők az érdeklődőket a 8. alkalommal megszervezett Csíki Jazzfesztiválra. Ingyenes meglepetéskoncert lesz a bevezető.

Zarándoklat mint „múzsa”

Még Torontóból is érkezett résztvevő az idei Vadárvácskatáborba. A Gyergyóalfaluban zajló eseményen 23 képzőművész alkot együtt a héten. 

Elégedetlenek alkudoznak a kézilabdameccsek tévéközvetítési díjáról

Elégedetlenek alkudoznak a kézilabdameccsek tévéközvetítési díjáról
Még nem dőlt el, kik, milyen formában és mennyiért közvetíthetik a romániai élvonalbeli kézilabda-bajnokságok mérkőzéseit. A klubok elégedetlenek a befolyó pénzösszeggel.

Felfelé tör a Sepsi OSK

A mezőny első felében végezne a másodosztályos labdarúgó-bajnokságba frissen feljutott Sepsi OSK: Diószegi László klubtulajdonos szerdai bejelentése szerint a sepsiszentgyörgyi együttes célkitűzése a Liga 2 8–10. helyének megszerzése.

Újabb székely focista kerül a Puskás Akadémiához

Izgalmasan alakult a székelyudvarhelyi Kovács Dániel nyara.

Számszerűsítették a romániai sport leépülését

A 2000-es sydney-i nyári ötkarikás játékokhoz képest idén csaknem öt tucattal kevesebb versenyző próbálja jó hírét vinni Romániának Rióban annak ellenére, hogy 16 évvel ezelőtt háromszor kevesebb pénzzel támogatták az olimpiai sportágakat.

Tusványos – Quimby-válasz a vádakra: a közönség este a miénk

Tusványos – Quimby-válasz a vádakra: a közönség este a miénk
„A tus­vá­nyosi szabadegyetem hosszú ideje az egyetlen, ebben a régióban található fesztivál, ahol tízezres tömeg előtt lépnek fel magyarországi együttesek. Örültünk, hogy kritikus dalaink ellenére is meghívtak bennünket” – írta kedden a Quimby zenekar.

Még novemberben elhunyt az Argeş megyei rabszolgatartók egyik áldozata

Gyanús körülmények közt vesztette életét még tavaly novemberben egy személy azok közül, akiket rabláncon tartottak, és rendszeresen bántalmaztak az emberkereskedők az Argeş megyei Berevoeşti-en.

Zika-vírus: megszületett az első kórosan kisfejű európai csecsemő

Spanyolországban megszületett Európa első kóros kisfejűségben, azaz mikrokefáliában szenvedő csecsemője; a gyermek édesanyja a terhessége idején Dél-Amerikában járt, ott kapta el a tigrisszúnyog által terjesztett Zika-vírust.

Különjáratokat indít az Untold

Idén a tavalyinál „korábban” kezdődik az immár másodízben szervezendő kolozsvári Untold elektronikus zenei fesztivál.

Egészségi állapot, Trianon-szindróma, autonómia

Egészségi állapot, Trianon-szindróma, autonómia
A kedvező népesedésű, egészséges, életképes nemzetnek több az esélye a túlélésre, a megmaradásra.

Felhívás kockázatos időben

A témát ma már nem lehet megkerülni. A világ egy planetáris csapda felé halad, amelyben a szellemi hintókban utazó elhitetettek rendszerszinten félrevezetik a tömegeket.

Szenvedélyes nyelvszolgálat

Málnási Ferenc kolozsvári nyugalmazott magyartanár, a nyelvtudományok doktora nem szobatudós. Nem búvárol sokak számára érdektelennek tűnő, apró nyelvi jelenségeket, nem húzódik vissza könyveinek, jegyzeteinek világába.

Lélekrombolás

„Akik a hablatyot nyomják politikai szinten, azok uralják a kultúrát is.” (Pozsonyi Ádám)

Felejtés nélkül nincs boldogság?

Felejtés nélkül nincs boldogság?
Az átlagos agyműködéstől eltérő mindkét véglet megnehezítheti az életet: a felejtéstől és a mindenre emlékezéstől is ugyanúgy lehet szenvedni. Jól mutatja be ezt a jelenséget a MEMO című magyar film.

Zöldmetszés az „időzített” fejlődésért

Bár a gyümölcsfák metszését kora tavasszal, a nyugalmi időszak alatt szokás elvégezni, ezen a fontos munkálaton kívül létezik egy másik metszési praktika is, a nyári metszés vagy zöldmetszés.

Párok százain segített a héten elhunyt Lux Elvira szexuálpszichológus

Életének 88. évében elhunyt Lux Elvira ismert klinikai pszichológus, egyetemi adjunktus – erősítette meg az általa életre hívott Lux Baba Alapítvány. A szakember által kidolgozott terápia segítségével több mint 500 gyermek született.

Különféle zöldséges csirkeegytálételek

Marokkói csirkeegytál, nagymama zöldséges csirkéje, római tálban sült zöldséges csirke, cukkinis csirke.

Csak egyet kért: egy katolikus iskolát

Csak egyet kért: egy katolikus iskolát
„Talán az volt a jó, hogy én nem is tudtam, milyen nehézségekkel kell megküzdjek” – vallja Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet-gimnázium alapítója. A kanonokkal sikerekről és elégtételekről beszélgettünk.

Régészeti ásatások Szentjobbon

Megelőző régészeti ásatásokat végez július folyamán a Bihar megyei Szentjobb középkori várának területén a nagyváradi római katolikus püspökség a Körösvidéki Múzeummal együttműködve – tájékoztatott az egyházmegye titkársága.

Unitárius fiatalok találkoztak Kissolymosban

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) az elmúlt hétvégén Kissolymosban szervezte meg a 40. Unitárius Ifjúsági Konferenciát.

Vatikán: világi szóvivő, női helyettes

Greg Burke amerikai újságíró veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő helyét augusztus elsejétől, helyettese pedig – első alkalommal a Vatikán történetében – nő lesz, a spanyol Paloma García Ovejero személyében.

Szemtelenül alacsony a búza ára

Szemtelenül alacsony a búza ára
Megtörténhet, hogy rekordbúzatermés lesz idén Romániában – ezt mondják legalábbis a legoptimistább szakértők. Az átlagon felüli termés viszont csökkenti az árakat.

Hatályos a szövetkezést ösztönző jogszabály

Kihirdette Klaus Johannis elnök a gazdák szövetkezését adókedvezményekkel ösztönző törvénymódosítást. 

Kánikulai teendőkre figyelmeztetik az állattenyésztőket

Az állategészségügyi szakemberek arra hívják fel az állattenyésztők figyelmét, hogy a kánikulában biztosítsanak árnyékos, naptól védett pihenőhelyeket állataiknak, és kellő mennyiségű takarmányt és vizet tároljanak számukra.

Fejlesztené Budapest a határon túli agrárkapcsolatokat

Kiemelt feladatként kezeli a magyar agrártárca a határon túli agrárkapcsolatok fejlesztését.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Mintha valamilyen kegyelmi állapotot élnénk meg a szakértői kormány egyéves regnálása alatt.

Kiss Judit

Egy japán eredetű aforizmában három majom testesíti meg a „ne láss, ne hallj, ne beszélj” bölcs tanácsot. 

Rostás Szabolcs

Van annak már húsz éve, hogy valaki megkérdezte: észrevettem-e, hogy egyik kedvenc külföldi popzenekarom tagjai baloldaliak. 

Molnár Judit

Már az uborkaszezon sem a régi: van ugyan majdnem elviselhetetlen hőség, de a lázas témavadászat diszkrét bája elillant. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  20 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Ködképződés
  19 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Jórészt felhős
  20.9 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  19 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  19 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  19 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  Helyenként felhős
  20 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  19.6 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  13 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  17 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4615 RON
1 USD 4.0219 RON
1 GBP 5.2987 RON
100 HUF 1.4265 RON
1 XAU 173.2439 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL