Krónika Online
2015. november 25., szerda; Ma Katalin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Csaló a Kolozs megyei tanácselnök?

  Csaló a Kolozs megyei tanácselnök?

  Újabb botrány főszereplőjévé vált a Kolozs megyei önkormányzat nemrég a PNL-ből kizárt elnöke. A Spiru Haret Egyetem tájékoztatása szerint a Mihai Seplecan felsőfokú végzettségét tanúsító oklevél hamisítvány, nem a felsőoktatási intézmény állította ki.
 • Schengen helyett szigorú határellenőrzés

  Schengen helyett szigorú határellenőrzés

  Ha előre tudta volna, hogy Románia schengeni csatlakozása helyett szigorúbb határellenőrzéssel kell pár év múlva számolnia, olvasónk nem költözött volna Nagyváradról a határ túloldalán lévő Biharkeresztesre. Az ingázóknak nem tetszik a szigor.
 • Fekete péntek: jól fizetett a vásárlási őrület

  Fekete péntek: jól fizetett a vásárlási őrület

  Nem panaszkodhatnak az ország legnagyobb, elektronikai és számítógépes termékeket árusító online áruházai, a hétvégén lezajlott fekete péntek akció keretében ugyanis tetemes mennyiségű bevételre tettek szert. 

Megérkezett a hó a Székelyföldre

Megérkezett a hó a Székelyföldre
A havazás miatt sárga színű vészjelzést bocsátott ki több megyében a meteorológiai szolgálat: a tegnap kiadott figyelmeztetés szerda 14 óráig van érvényben Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megyében, valamint Maros megye észak-keleti részén. 

Petícióval mentenék meg a kolozsvári patikamúzeumot

Online petícióban kéri a kolozsvári Gyógyszerésztörténeti Múzeum megmentését az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum azt követően, hogy a gyűjteménynek otthont adó Hintz-ház tulajdonosai felszólították az intézményt, hogy költözzön ki az ingatlanból.

Magyarlakta községek útjait is felújítják Kolozs megyében

Költségvetése kiegészítéséről, illetve községi utak felújítására szánt pénzekről döntött hétfői rendkívüli ülésén a Kolozs Megyei Tanács.

Ismét Szentgyörgyön „ünnepel” az Új Jobboldal

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is Sepsiszentgyörgyön szervez felvonulást a szélsőséges Új Jobboldal.

Amerikai tisztségviselő: Románia példát mutat a korrupcióellenes harc terén

Amerikai tisztségviselő: Románia példát mutat a korrupcióellenes harc terén
A korrupció elleni küzdelem terén elért romániai eredményeket méltatta Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium közép-európai és nyugat-balkáni ügyekért felelős vezető munkatársa.

Dragnea: a PSD megszavazza Șova kiadatását

A PSD szenátorai „a legnagyobb sajnálattal” ugyan, de ezúttal megszavazzák Dan Șova mentelmi jogának felfüggesztését – ígérte Liviu Dragnea.

Cioloşék hétvégén is dolgoznak

Nem tett le a Victor Ponta vezette kormány bukását eredményező utcai tüntetéseken követelt reformok elindításáról a hivatalába kedden beiktatott Dacian Cioloş miniszterelnök.

Traian Băsescu nem akar iszlamizált Európát

Három unokám van, és nem szeretném, ha egy iszlamizált, a keresztény értékeit elveszítő Európában kellene felnőniük – jelentette ki a B1 hírtelevíziónak adott interjúban Traian Băsescu volt államfő.

Rendkívüli NATO-ülés a lelőtt orosz gép miatt

Rendkívüli NATO-ülés a lelőtt orosz gép miatt
Lelőtt egy orosz vadászbombázót kedden a török légierő a török-szír határnál. A súlyos incidens miatt a NATO Ankara kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután.

Marad a terrorkészültség Brüsszelben

Újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok amiatt, hogy részt vehetett a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekben – közölte a belga főügyészség hétfőn Brüsszelben.

Állampolgárság: bajban a kárpátaljai magyarok?

Egy kárpátaljai hírportál értesülései szerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek kettős állampolgársággal kapcsolatos átvilágítására utasított.

Teljesen lebénult Brüsszel

A vasárnap este Brüsszelben és két belga városban indított rendőrségi razziák során tizenhat embert őrizetbe vettek, de Belgium első számú körözött személye, Salah Abdeslam még szökésben van.

Nincs fekete péntek panasz nélkül

Nincs fekete péntek panasz nélkül
A webáruházak fekete pénteki akciója kapcsán érkezett a legtöbb feljelentés az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) bukaresti felügyelőségéhez.

Általános sztrájkkal fenyegetőztek a szakszervezetek

Általános sztrájkkal fenyegetett a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége, ha Klaus Johannis nem hirdeti ki a béremelést lehetővé tevő törvényt. Az elnök kedd este kihirdette a jogszabályt.

Romániában a legnagyobb a saját tulajdonú ingatlanban élők aránya

Az Európai Unió lakosságának több mint kétharmada saját tulajdonú ingatlanban lakik. 

Januártól eltűnik a Volksbank

Év végéig lezárják azt a folyamatot, amelynek során a Transilvania Bank teljes egészében felvásárolja, illetve összeolvad a Volksbankkal.

Amerikán keresztül Európáról beszélni

Amerikán keresztül Európáról beszélni
Franz Kafka Amerika című regényéből készült, azonos című előadást mutat be pénteken este hét órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Michal Dočekalnak, a prágai Nemzeti Színház művészeti igazgatójának ez a második rendezése Kolozsváron.

Két szereplő harminc éve

Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című művét mutatta be vasárnap este a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Babarczy László magyarországi Kossuth- és Jászai-díjas rendező színrevitelében. 

Szépséget és értéket láttató tudomány

„Az az egyik legjelentősebb eredménye a magyar tudomány napja alkalmából szervezett konferenciáknak, hogy az itt bemutatott tudományos eredmények könyv formájában is megjelennek, később pedig a világhálón is elérhetőek lesznek” – mondta Sipos Gábor.

A titokzatos Carbonaro versei

Szőcs Géza újabb versesköte­tét, jobban mondva a titokzatos Carbonaro hátrahagyott verseiből összeállított, 6–106 cí­mű, az Irodalmi Jelen kiadó gondozásában megjelent kiadványt mutatták a Bulgakov kávéházban. 

Megalázták a Steauát az örökrangadón

Megalázták a Steauát az örökrangadón
„Semmi sem hasonlítható össze egy Steaua elleni győzelemmel” – állapította meg Mircea Rednic vezetőedző, akinek inspirált cseréi 3-1 arányú győzelemhez segítették vasárnap este a Dinamót a Steaua elleni örökrangadón. 

Vb-felkészülésre váltanak a Bajnokok Ligája-szereplők

A Ferencváros 36-23-ra nyert a vendég francia Fleury Loiret csapata ellen a női kézilabda-Bajnokok Ligája csoporkörének vasárnapi zárómérkőzésén.

Révbe ért a Tecău–Rojer páros Londonban

A tegnap óta világranglistaelső Horia Tecău és Jean-Julien Rojer alkotta román–holland teniszpáros vb-címmel koronázta meg az idei kiváló szezonját: a Bajnokok Tornája döntőjében legyőzte a szintén román Florin Mergea és az indiai Rohan Bopanna duóját. 

Botlott a listavezető Astra, pontokat vesztett a CFR

Az újonc Temesvári Poli labdarúgócsapatának sikerült pontot rabolnia a listavezető Giurgiui Astra otthonából. 

A pópa búzája foglalja el Ördöngösfüzes iskolájának tornatermét

A pópa búzája foglalja el Ördöngösfüzes iskolájának tornatermét
Gabonaraktárként használja a Kolozs megyei Ördöngösfüzes iskolájának tornatermét a helyi ortodox pópa. 

Ingyenesen látogatható Szentgyörgyön a Boldogasszony kiállítás

Ingyenesen látogatható a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban november 26-án, csütörtökön a Boldogasszony vándorkiállítás. 

Kora Árpád-kori hajkarikát találtak Bágyonban

Kiemelkedő jelentőségű leletekre bukkantak a Kolozs megyei Bágyonban.

Vásárhelyi koncertek a Colectiv-áldozatokért

Összesen 3705 lej gyűlt össze azon a hétvégi vásárhelyi jótékonysági koncertsorozaton, amelyet a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész sebesültjeinek megsegítésére szerveztek.

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény
„Sok esetben az iskola nem tud megfelelő gyakorlási keretet biztosítani a román nyelv magas szintű, minőségi elsajátítására” – interjú Tódor Erika Mária csíkszeredai egyetemi oktatóval.

Ostromgyűrűn belül

KÖNYVESPOLC – Ennek a 2015-ös évnek az elején töltötte be Cseke Péter kolozsvári sajtó- és irodalomtörténész, szerkesztő, megbecsült egyetemi ember – a hajdani költőjelölt, majd elismert riporter – 70. életévét.

„Lesz még Oslo Hajdúszoboszló!”

„Örülök a sikernek. Végre! Kell az összetartozás, hogy ne legyen széthúzás a pártok között” – vallotta be lelkesedve és őszintén a pesti újságárus a meccs másnapján.

Propagandaeszközök a dzsihadisták kezében

A két évvel ezelőtt létrehozott, szinte feltörhetetlen titkosítást alkalmazó Telegram üzenetváltás-szolgáltató lett mára az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik fő propaganda- és toborzóeszköze.

Férfi, nő: szerepzavarok hálójában

Férfi, nő: szerepzavarok hálójában
Azt mondják, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. De vajon mit is csinál ott az a nő, és vajon tényleg mögötte áll-e?

Enyhíteni a nagybetegek fájdalmát

A palliatív kezelés bevezetése és elterjedése szempontjából Románia mindmáig Európa sereghajtói közé tartozik. A kezelés célja elsődlegesen már nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása.

Kreatívabbak a rendetlenek

A rendetlen emberek kreatívabbak – bizonyították be nemrég amerikai kutatók.

Olcsón finomat: variációk a puliszka elkészítésére

Sült, fűszeres puliszka, túróval és póréhagymával rakott puliszka, mexikói kukoricaköret, puliszka kelkáposztával, puliszkagombóc.

Befejeződhet a máriaradnai korszerűsítés

Befejeződhet a máriaradnai korszerűsítés
November végén fejeződnek be a máriaradnai Mária-kegyhelynél zajló felújítási munkálatok, az Arad megyei ferences templomot és a hozzá tartozó épületegyüttest várhatóan januárban szentelik fel.

Orgona a Millenniumi templomban

Hamarosan elkészül a csíkszeredai Millenniumi templom orgonája, a beépítési munkálatokhoz már hozzáláttak.

Kitüntették Geréb Zsolt egyetemi professzort

Geréb Zsoltot, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Akadémia professzor emeritusát is kitüntették csütörtökön a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának tudományos, pedagógiai és szeretetszolgálati díjainak átadásakor.

Új szolgálatra készülnek: a migráció növekedésére számít a református egyház

A menekülteket segítõ újfajta szolgálatra kell felkészülni, mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

Módosítanák a földtörvényt a geodéták

Módosítanák a földtörvényt a geodéták
A hatályban lévő földtörvények hiányosságaira és visszásságaira hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Geodéták Egyesülete.

Késik a területalapú támogatás előlege

Egyelőre kérdéses, hogy mikor utalják az idei területalapú támogatások (SAPS) előlegét. 

Tovább lehet pályázni: a kisgazdaságok 15 ezer eurót igényelhetnek

December 18-áig hosszabbította meg a vidéki beruházásokat finanszírozó ügynökség (AFIR) a kisgazdaságok fejlesztésére vonatkozó pályázat leadási határidejét – közölte az intézmény.

Minden negyedik romániai a mezőgazdaságban dolgozik

Minden negyedik romániai lakos az agráriumban dolgozik, ezzel pedig messzemenően az európai uniós átlag fölött áll az ország.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Diszkriminációnak tartják, ha egy orvos alkalmazásakor feltétel a magyar nyelv ismerete. De akkor minek nevezhető az, ha valakit kivizsgálás helyett hazaküldenek, mert nem tud románul?

Molnár Judit

A felfordulás miatt lassan már megszokottá váló város körüli utazgatásaim egyike furcsa módon elakadt: a buszról átszálltam a villamosra. 

Balogh Levente

Ha a terroristák célja az volt, hogy még inkább megingassák a migrációs válság által amúgy is megrogyasztott Uniót, akkor jelentjük: nem is állunk olyan messze a cél megvalósulásától.

Rostás Szabolcs

Európán úrrá lett a terrortól való félelem, és a jelek szerint ezzel az állapottal még hosszú ideig kénytelenek leszünk együtt élni.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  zápor
  3 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Szerda
  Jégsörét
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Jégsörét
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  2 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  nincs adat
  -3 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  3 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  3 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  2 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
 • Temesvár

  MOST
  többnyire borús
  2 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  0 C°
  Szerda
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
 • Szeben

  MOST
  tiszta égbolt
  7 C°
  Szerda
  Hózápor
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4509 RON
1 USD 4.1773 RON
1 GBP 6.3183 RON
100 HUF 1.4266 RON
1 XAU 144.3325 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL