Krónika Online
2016. május 26., csütörtök; Ma Fülöp, Evelin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Nem szűnő székelyföldi szemétgondok

  Nem szűnő székelyföldi szemétgondok

  Ugyan átadták a napokban Hargita és Kovászna megye európai uniós szabványoknak megfelelő hulladéklerakóját, a két létesítmény pedig már akár holnaptól fogadhatná a székelyföldi lakosok szemetét, beüzemeltetésükre még várni kell.
 • Nem sikertörténet az egészségügyi kártya

  Nem sikertörténet az egészségügyi kártya

  Technikai problémák miatt leállt kedden az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere, amely az egész országban elérhetetlenné vált, a problémát pedig csak öt óra múlva tudták megoldani. Az egy éve bevezetett rendszer jó ideje akadozva működik.
 • Jégeső és felhőszakadás zúdult Kolozsvárra és környékére

  Jégeső és felhőszakadás zúdult Kolozsvárra és környékére

  Jégesővel kísért felhőszakadás csapott le kedden kora délután Kolozsvárra és több Kolozs megyei településre. A meteorológiai szolgálat szerint továbbra is szélsőséges időjárásra kell számítani.

Schweighofer-perek: kétezer lej gyűlt össze az erdők védelmére

Schweighofer-perek: kétezer lej gyűlt össze az erdők védelmére
Több mint 2000 lejt gyűjtöttek a természetvédő civilek az erdők megóvása érdekében sepsiszentgyörgyi akciójuk során: az összeget a Rétyen fafeldolgozó üzemet működtető Holzindustrie Schweighofer nagyvállalat ellen indított perek költségeire fordítják. 

Horváth Anna: előbb a román közvéleményt kell meggyőzni helységnévtáblaügyben

„A többnyelvű helységnévtábla ügyében nem sikerült áttörést elérni, ez azonban nem az RMDSZ-en múlt, a román pártok képviselőiben jelenleg nincs meg erre a politikai akarat” – vallja Horváth Anna.

Agresszív kampány Biharban – Visszaélésekre panaszkodik az EMNP

Visszaélésekre panaszkodik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete a kampányidőszakban. 

Megvalósításokat, nem kifogásokat ígér Arros Orsolya

Az egy helyben toporgás helyett változásra van szükség Székelyudvarhelyen – hangsúlyozta Arros Orsolya, az RMDSZ polgármesterjelöltje szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök is részt vett.

Kiszűri a választási csalást a szakhatóság új rendszere

Kiszűri a választási csalást a szakhatóság új rendszere
Sikeresen beüzemelte a román állandó választási hatóság (AEP) azt az új informatikai rendszert, amelyet a június 5-ei önkormányzati választásokon fognak első ízben alkalmazni a részvétel valós idejű követése és a választási csalások kiszűrése érdekében.

Tăriceanu: a DNA és a SRI okkult erő

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DIICOT) olyan okkult és irracionális felső hatalommá vált, amely át akarja venni a választók helyét – fogalmazott Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök, a szenátus elnöke.

Jogerősen elítélték a volt védelmi minisztert

Jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte kedden este a legfelsőbb bíróság Corneliu Dobriţoiut, a magas rangú katonatisztek törvénytelenül lezajlott lakásvásárlása miatt indított perben.

Bűnvádi eljárást indított Tăriceanu ellen a DNA

Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály a miniszterelnöki posztot 2008 és 2012 között betöltő Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök ellen.

Lavrov Moszkva fontos partnerének nevezte Magyarországot

Lavrov Moszkva fontos partnerének nevezte Magyarországot
Magyarország fontos partnere Oroszországnak, a két ország együttműködése pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Budapesten.

A NATO keleti határainak megerősítéséről tárgyalt Cioloș Bidennel

Románia ígéretet kapott az Egyesült Államoktól arra, hogy támogatni fogja azt a bukaresti kezdeményezést, miszerint az észak-atlanti katonai szövetség fűzze szorosabbra a tagállamok közötti haditengerészeti együttműködést a Fekete-tengeren.

Ismét megzsarolta Ankara az EU-t

Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság terén, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról.

Porosenko a Krímet is „visszahozná"

Ahogy Kijev hazahozta Nagyija Szavcsenkót, úgy állítja vissza Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget és a Donyec-medence fölött – mondta az ukrán elnök.

Megleckéztetnék a kormányt a tanügyi szakszervezetek

Megleckéztetnék a kormányt a tanügyi szakszervezetek
A tanügyi szakszervezetek idén augusztustól vagy legkésőbb 2017 januárjától kérik a bérezésről szóló sürgősségi kormányrendelet hatályba lépését, elégedetlenek a felsőoktatásban javasolt fizetésekkel, és nagyszabású tüntetéssel fenyegetőznek.

Akasztják a hóhért: megbírságolták az adóhivatalt

Tizenhatezer lejre bírságolta az Országos Adatvédelmi Felügyelő Hatóság az adóhivatalt, amiért az közzétette az 1500 lejnél nagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyek listáját. Az ANAF ráadásul bírósági pereket is kockáztat az intézkedés miatt.

Épülhet a marosvásárhelyi körgyűrű

Újrakezdték a kivitelezési munkálatokat Marosvásárhely körgyűrűjén – közölte az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR).

Exminiszterek fejét követelik a Rompetrol-ügyben

A Rompetrol II.-ügyben érintett négy volt miniszter, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu és Gheorghe Pogea ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyosztály. 

Színes napfény a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Színes napfény a marosvásárhelyi Kultúrpalotában
Róth Miksa tervei, alkotásainak reprodukciói láthatók augusztus végéig a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeleti galériájában a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, illetve a Maros Megyei Múzeum által szervezett kiállításon.

Az ügyeskedések rendszere

KÖZELKÉP – Égetően aktuális problémát választott új filmje témájául Cristian Mungiu filmrendező, akit Érettségi (Bacalaureat) című alkotásáért vasárnap este a legjobb rendezőnek járó – megosztott – díjjal tüntettek ki a cannes-i filmfesztivált záró gálán.

TESZT: a jelen fesztiválja

Frappáns megnyitóval és egy koprodukciós előadás bemutatójával kezdődött el vasárnap este a 9. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó.

Mungiu „holtversenyben" lett a legjobb rendező Cannes-ban

A brit Ken Loach a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló, Én, Daniel Blake című filmje nyerte vasárnap az Arany Pálmát a 69. cannes-i fesztiválon, míg Cristian Mungiu megosztva kapott legjobb rendezői díjat.

Eurómilliókat kérnek Becalitól a „bakák”

Eurómilliókat kérnek Becalitól a „bakák”
Közel 37 milliós károkozást állapított meg a Steaua katonai sportklubja, a CSA, amiért korábban George Becali futballklubja jogtalanul használta a több mint 57 millió euró értékűre becsült Bukaresti Steaua márkát. 

Kongóval gyakorol szerdán a román futballválogatott

„A labdarúgás egy folyamatos verseny. Csak a jelen és a jövő számít” – magyarázta Anghel Iordănescu.

Várad–Steaua pólócsata a medencén kívül is

Szabálytalannak tartja a Steaua katonai sportklubja, ahogyan a Nagyváradi VSK a szövetségi büró beleegyezése nélkül kért és kapott külföldi bírókat a bajnoki döntőben. 

Osztályozóra kényszerül a Minaur

A Román Kézilabda-szövetség kizárólag a bajnoki rájátszás mérkőzéseit vette figyelembe az alsóház három, holtversenyben 36 ponttal záró férficsapata közötti rangsoroláskor, ezért a Nagybányai Minaurnak osztályozót kell játszania a bennmaradásért.

Közeleg a székelyföldi vágták szezonja

Közeleg a székelyföldi vágták szezonja
Számos újdonsággal várják a Székely Vágta szervezői július 9–10. között a Maksa melletti Óriáspince-tetőre a lovassportok kedvelőit.

Városnapok Dr. Albannal Nagyszalontán

Május utolsó hétvégéjén rendezik meg Nagyszalonta városnapi eseménysorozatát, amely szerdától vasárnapig tart a hajdúvárosban. 

Kiadhatják Kanadának a gyermeke elrablásával vádolt román nőt

Jóváhagyta kedden kihirdetett ítéletében a bukaresti táblabíróság Ana Maria Nedelcu kiadatását Kanadának.

Ismét megjelent Michael Jackson korszakos szólólemeze

Ismét megjelent a Michael Jackson elképesztően sikeres szólópályafutását megalapozó lemeze, az Off the Wall, több mint három és fél évtizeddel az első kiadás után.

Aki belelát a farkasok lelkébe

Aki belelát a farkasok lelkébe
INTERJÚ – Farkasokkal forgat hollywoodi filmeket immár tizenöt éve Horkai Zoltán magyarországi állatkoordinátor, de gödöllői birtokán laknak medvék, szarvasok és vaddisznók is. Az idomárokkal ellentétben a „farkasember” az állatok fejével gondolkozik.

A csíksomlyói búcsú kapcsán

Csak örvendhetünk annak, hogy a csíksomlyói búcsú a világ magyarságának össznemzeti találkozóhelyévé és ünnepévé nőtte ki magát. Annyira, hogy a magyarság vezető személyiségei évről évre rendszeresen részt vesznek a búcsún.

Erdély még nem átlátszó...

...de nagy lépést tettek ennek érdekében az Átlátszó Erdély újságírói. Mert azon túlmenően, hogy az RMDSZ zongorájával lejátszották A magyar kisebbségnek szánt összegek elherdálása című darabot, bemutatták a politikusok kártékony módszereit.

Idő van

Az Izsák Balázs és Dabis Attila által az Európai Unió bíróságán alapfokon elvesztett per kapcsán ismét számos pesszimista vélemény látott napvilágot. 

Hogyan etessük a válogatós gyereket?

Hogyan etessük a válogatós gyereket?
A kisgyermekek válogatóssága részben evolúciós örökség, ám ha megfelelően kezeljük, csak átmeneti jelenség.

A murok termesztésének fortélyai

Bármelyik zöldségből könnyű szépet, ízleteset termelni, ha néhány alapvető és egyszerű dologgal tisztában vagyunk, és figyelembe vesszük ezeket a szabályokat, trükköket, praktikákat a kertészkedés során. 

Minden évszakban fontos a szellőztetés

Minden évszakban fontos a szerepe a lakás átszellőztetésének, amellett ugyanis, hogy segítségével megelőzhető a penész kialakulása, a megfelelő páratartalom biztosításával az egészséget, légzőrendszert is óvhatjuk.

Különféle húsos palacsinták

Bakonyi húsos palacsinta, húsos palacsinta sajtkrémmártásban, hortobágyi palacsinta csirkemellből.

Böjte atya Erdélybe „hívta" Szent Erzsébetet

Böjte atya Erdélybe „hívta
Május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét, amelyet Ternyák Csaba egri érsek hozott el kedden Nagyváradra, a körút első állomására.

Kolozsváron ülik meg a református egység napját

Kolozsváron találkoznak Szentháromság vasárnapján, május 22-én a Kárpát-medence reformátusai, idén ugyanis a kincses város ad otthont a magyar református egység napja központi rendezvényének.

A Szentlélek mint indítóerő

Egész évre elegendő lelki töltetet, segítőerőt kaphatnak a Szentlélek közbenjárásával mindazok, akik a pünkösdi búcsún részt vesznek – véli Csintalan László csíkdelnei plébános, a csíksomlyói búcsú szónoka, akivel a szombati ünnep kapcsán beszélgettünk.

Zarándokkönyv a Mária-útról

Megjelent gróf Bethlen Ist­vánné Mária-úton Boldogasszonnyal című zarándokkönyve. A kötetet a Kairosz Kiadó jelentette meg.

Nem élvezhet előnyt a helyi termék

Nem élvezhet előnyt a helyi termék
Hiábavalóvá válhat az a romániai törvénykezdeményezés, amely arra kötelezné a hipermarketeket, hogy 51 százalékban romániai élelmiszereket kínáljanak. Egy európai uniós rendelkezés szerint ugyanis Szlovákiában az év végéig meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltüntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai élelmiszert. 

Piacorientáltság a gazdálkodásban

Az önkormányzatok, a helyi termelők és értékesítők – vendéglátóipari egységek – közötti aktívabb együttműködést kívánja támogatni a vidékfejlesztési minisztérium által a napokban kiírt 16.4-es számú intézkedés. 

Pártfogolják a fiatal termelőket

A vidéki környezetben élő fiatalok otthonmaradását, élhető jövőjük biztosítását és mezőgazdálkodásra való ösztönzését, valamint a fiatal farmvezető gazdák számának növelését célozza meg egy mezőgazdasági intézkedés.

Új pályázati kritérium: kötelező a trágyatároló

Környezetvédelmi és egészségügyi előírásoknak megfelelő trágyatárolókat kell építeniük azoknak az állattenyésztőknek, akik élni kívánnak a kisgazdaságok támogatását célzó pályázati lehetőséggel – közölte a Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR). 

VÉLEMÉNY

Kiss Judit

Lehet némi igazság abban, hogy mostanában, a választási kampány idején kerül reflektorfénybe az egészségügyi rendszer megszámlálhatatlan rákfenéje.

Páva Adorján

Az RMDSZ egyre erősödő, láthatóbbá váló külpolitikájának sikereként értékelhető, hogy Vincze Lorántot választották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnökévé.

Molnár Judit

A két hírnek látszólag semmi köze nincs egymáshoz, pedig nagyon is van.

Rostás Szabolcs

A várakozásoknak megfelelően máris temérdek spekuláció látott napvilágot a fertőtlenítőszer-botrányban érintett Hexi Pharma tulajdonosának halála kapcsán. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Helyenként felhős
  11.7 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  13 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  10.9 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  10 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  10 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  10 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  13.8 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  12.4 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe záporeső
  12 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  13 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5061 RON
1 USD 4.0417 RON
1 GBP 5.9108 RON
100 HUF 1.4313 RON
1 XAU 158.6940 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL