Krónika Online
2016. október 26., szerda; Ma Dömötör napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Fodor Zsolt nem gyanúsított Horváth Anna ügyében

  Fodor Zsolt nem gyanúsított Horváth Anna ügyében

  A román sajtóban megjelent találgatásokkal ellentétben Fodor Zsolt kolozsvári üzletember ellen jelenleg nem folyik bűnvádi eljárás a Horváth Anna alpolgármester nevével fémjelzett ügyirat keretében – válaszolta a főügyészség a Krónikának.
 • Függetleneket se indít az EMNP a parlamenti választáson

  Függetleneket se indít az EMNP a parlamenti választáson

  Mégsem indít az Erdélyi Magyar Néppárt független jelölteket a decemberi romániai parlamenti választásokon – jelentette be Szilágyi Zsolt, az alakulat elnöke hétfői váradi sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ méltányolja az EMNP döntését.
 • Felülírhatatlan szabadságvágy

  Felülírhatatlan szabadságvágy

  Számos erdélyi településen megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Kolozsváron több százan vonultak a sétatéri ’56-os emlékműhöz, míg Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen fáklyás felvonulással emlékeztek.

Háromszék: nem szalmonellával fertőzött a lengyel tojás

Háromszék: nem szalmonellával fertőzött a lengyel tojás
Nem bizonyítják a tojások szalmonellával való fertőzöttségét a laboratóriumi eredmények, ezért azokat kedden ismét piacra bocsátják.

Hazaértek a Budapesten balesetet szenvedett udvarhelyszéki birkózók

Megérkezett Székelyudvarhelyre az Iskolás Sportklub vasárnap reggel autóbalesetet szenvedett birkózócsapata – közölte Katona László udvarhelyi birkózóedző. 

SMS-vélemények a kórházakról

Telefonos szöveges üzenetben mondhatnak véleményt a páciensek a kórházak minőségéről, illetve arról, hogy az alkalmazottak közül bárki kért-e tőlük csúszópénzt.

Gulyás Gergely: a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek

Gulyás Gergely Kolozsváron hangsúlyozta: az 1956-os forradalomból fakadt mai szabadság azt bizonyítja, hogy a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek.

Vádalkut kötöttek Bukaresttel az izraeli ügynökök

Vádalkut kötöttek Bukaresttel az izraeli ügynökök
Elismerte bűnösségét, ezért felfüggesztett szabadságvesztést kap az a két izraeli magánnyomozó, aki a gyanú szerint Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészről akart kompromittáló adatokat gyűjteni.

Elutasította a szenátus a bejegyzett élettársi kapcsolatot

Nagy többséggel elutasította a bukaresti szenátus azt a képviselői törvénykezdeményezést, amely a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét vezetné be Romániában. Döntéshozó kamara a képviselőház az ügyben.

Johannis: növekszik az instabilitás

Románia olyan zónák találkozásánál fekszik, amelyek kihívást jelentenek az euroatlanti biztonságra, a katonai képességek felülvizsgálatra késztetnek, valamint válaszintézkedések megtételére – jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő Nagykárolyban.

Dacian Cioloș lehet a liberálisok kormányfőjelöltje

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Alina Gorghiu hétfő délelőtt egyeztetett Dacian Cioloș miniszterelnökkel.

Vallónia „megfúrta" a románok kanadai vízummentességét

Vallónia „megfúrta
A hétfői tárgyalásokon nem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról vagy annak elvetéséről – közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök.

Tőkés László megkapta a Magyar Becsület Rendet

A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehetett át Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő és Olofsson Placid bencés szerzetes vasárnap az Országházban.

Nekiláttak Calais-ban a migránstábor felszámolásának

Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a dzsungel néven ismert migránstábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől gyülekeztek.

Orbán: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől

Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az elszovjetesedéstől – fogalmazott Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszédében vasárnap Budapesten. 

Eltörölték a rádióilletéket és az autók regisztrációs díját

Eltörölték a rádióilletéket és az autók regisztrációs díját
Több mint százféle díj és illeték eltörlését hagyta jóvá kedden a bukaresti képviselőház, amely megszüntette többek között a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat és a rádió- és tévéilletéket is.

Cioloș nem akarja a spekulánsokat támogatni a hitelváltással

A kormány alkotmányossági kifogást emel a parlament által egyhangúlag megszavazott, a svájci frankban felvett lakossági hitelek lejre váltásáról szóló törvény ellen, így a jogszabályt egyelőre nem lehet kihirdetni.

Részben alkotmányellenes az elsétálási törvény

A bukaresti alkotmánybíróság részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította és feltételekhez kötötte kedden a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvény egyes előírásainak alkalmazását.

Turistaüldöző rózsaszín medvével népszerűsítik Háromszéket

Erősítik a háromszéki idegenforgalom digitális jelenlétét; bemutattak egy balneoturisztikai reklámfilmet.

Elhunyt a Kolozsvárt született Bara Margit színésznő

Elhunyt a Kolozsvárt született Bara Margit színésznő
Életének 89. évében, hosszan tartó súlyos betegség után keddre virradó hajnalban elhunyt a Kolozsvárt született Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő, az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga.

Vírusirtás szimbólumokkal

KÖZELKÉP – Miután Dan Brown lektűrjei, valamint a belőlük készült két első film közönségsikert aratott, nem az volt a kérdés, hogy készül-e újabb film Robert Langdon szimbólumkutató professzor kalandjairól, hanem az, hogy mikor.

Főszerepben a sokszínű táncművészet a váradi Infinite Dance Fesztiválon

A Szigligeti Színház keretében működő Nagyvárad Táncegyüttes október 26–30. között szervezi meg az Infinite Dance Fesztivál idei kiadását. 

Püsök Botondot is díjazták az Astra fesztiválon

A csíkszeredai Püsök Botondnak ítélték Angéla című dokumentumfilmjéért a vasárnap zárult nagyszebeni Astra Nemzetközi Filmfesztivál legjobb romániai dokumentumfilm-rendezőnek járó díját. 

Déliek uralják félidőben a Liga 1 alapszakaszát

Déliek uralják félidőben a Liga 1 alapszakaszát
Félidejéhez érkezett a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakasza: a hétfő esti, gól nélküli döntetlennel végződött Botoșani–Giurgiui Astra mérkőzés után elmondható, hogy a mezőny mindegyik tagja találkozott egymással. 

Szigorúbb pénzügyi ellenőrzést hagyott jóvá az FRF

Utánpótlás-nevelő központjukba kell befektetniük a kluboknak az átigazolásokból származó bevételeik legalább tíz százalékát. 

Az ASA ellen is botlott a Steaua

Nem bír idén az erdélyi csapatokkal a Steaua: miután korábban már kikapott a Kolozsvári CFR-től és a Medgyesi Gaz Metantól, vasárnap este a Marosvásárhelyi ASA vendégeként csak a 90. percben tudta 1-1-re menteni az összecsapást. 

Elmaradt a visszavágás: elhúzott a Brassó a Sportklubtól

„Soha életemben nem voltam még ilyen helyzetben, sem játékosként, sem edzőként nem történt, hogy ennyi mérkőzést veszítsünk sorozatban" – bosszankodott Tom McCarthy, a Csíkszeredai Sportklub vezetőedzője.

Újabb hullámot kavar a „Bob Dylemma”

Újabb hullámot kavar a „Bob Dylemma”
Bob Dylan hallgatása „udvariatlan és arrogáns” – állítja a Nobel-díjat kiosztó svéd akadémia egyik tagja annak apropóján, hogy az amerikai énekes, dalszerző még nem reagált nyilvánosan a jutalmazására vonatkozóan. 

Erdélyben turnézik Bogányi Gergely csodazon­gorájával

A világhírű Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely első alkalommal szólaltatja meg Erdélyben a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát.

Mesemaratont szerveznek Kolozsváron

Újramesélni a világot – A kisebbségek meséi elnevezéssel szerveznek mesemaratont a kolozsvári gyerekek számára a hétvégén.

Székelyföldön a Virtuózok

Koncertet szerveznek az MTVA Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny korábbi nyertesei öt székelyföldi városban október 26. és 30. között, ugyanakkor október 29-én az eddigiektől eltérően különleges előválogatót is tartanak Csíkszeredában. 

Szabadságvágyók sorsközössége

Szabadságvágyók sorsközössége
Az erdélyi ’56-os eseményekről, a magyar forradalmárokkal sorsközösséget vállaló itteni fiatalok bátorságáról, a szabadságharc leverését követő megtorlásokról beszélt interjúnkban Benkő Levente történész.

Egy szál virág Nyírő Józsefnek

Hatvanhárom éve, 1953. október 16-án távozott az élők sorából Nyírő József, a székely apostol, a Corvin-koszorús író. A madridi Almudena temetőben helyezték nyugalomra. Nem örökre, hiszen a szülőföld azóta is visszavárja.

„Brazilul” élnek a paulista magyarok

A São Paulóban élő magyarok számára már nem lényeges, mint egykoron, hogy ki miért jött, esetükben nem Trianon fájdalma a meghatározó életérzés.

„Befagyott” gócok és a kettős szuverenitás

Szerte a világon napjainkban is vannak olyan megoldatlan kérdések, válsággócok és konfliktushelyzetek, amelyeknek a felszámolására irányuló erőfeszítések nem vezettek eredményre.

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás
Számtalan sportág közül válogathatnak a gyerekek és szülők, rengeteg lehetőség kínálkozik a különböző mozgásformák kipróbálására. Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak, magabiztosabbá válnak az élet minden területén.

Férfias értékek, önbecsülés, harmonikus kapcsolat

A Férfiak Klubjának alapítója, a csíkszeredai származású, Magyarországon élő Bedő Imre lesz a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia által szervezett előadás-sorozat újabb évadának első vendége.

Mindennapi feszültségoldó módszerek

Stresszkezelő képességeink optimalizálása azon túl, hogy csökkenti a hétköznapi feszültségeket, növeli viselkedésünk hatékonyságát a hétköznapi problémák és konfliktusok megoldásában, így hosszabb távon a stressz megelőzését is szolgálja.

Tökből készült töltött, rakott, fűszeres finomságok

Majoránnás töltött tök, rántott tök sütőben sütve, töltött tök kapormártással, rakott tök gombával.

A Mária-út jelenéről és jövőjéről

A Mária-út jelenéről és jövőjéről
Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária-út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezték meg az elmúlt hétvégén a VI. Mária-út konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház szolgált.

Egyházi kulturális napokat tartanak Gyimesbükkön

A templom felszentelésének és az iskola névadásának évfordulója alkalmából háromnapos programmal várják az érdeklődőket a hétvégén Gyimesbükkön. 

Csíksomlyó a római Mária-ünnepen

Közel kilencven Mária-kegy­hely, köztük Csík­somlyó küldöttsége is részt vett az elmúlt szombaton, október 8-án a Szűzanyának szentelt kegyhelyek gondozóinak találkozóján, a római Szent Péter téren.

Konferencia az erdélyi Mária-útról

Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezik meg a október 14–16. között a VI. Mária Út Konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgál. 

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél
A hét elején elkezdődött az idei mezőgazdasági idényre igényelt támogatások előlegének a kifizetése – jelentette be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója, Adrian Pintea.

Novemberben tárgyalhatnak a földtörvény szigorításáról

Leghamarabb novemberben kerülhet a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyben szigorúbb feltételekhez kötnék a külföldiek földvásárlását – jelentette be Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

Agrárvásár Ákosfalván

Pénteken és szombaton zajlik Ákosfalván a helyi önkormányzat és a Maros Megyei Tanács által szervezendő mezőgazdasági kiállítás. 

Erdélyi pálinkaügy: lesz mire koccintani újévkor?

Ígéretet kaptak az erdélyi pálinkafőzők, hogy a magyar kormány az idei év végéig hivatalos állásfoglalásban rögzíti, hogy szándékai szerint a pálinka földrajzi árujelző névhasználatát Erdélyre is kiterjesztik.  

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

„Fekete keddként” vonul be az adók és illetékek történelmébe október 25.: a bukaresti képviselőház döntéshozó kamaraként egyhangúlag megszavazta több mint százfajta közteher eltörlését.

Molnár Judit

Az utolsó métereken még összefognak a felkentek, és félretéve mindenféle acsarkodást harcolni kezdenek a szélcsend ellen.

Balogh Levente

Az RMDSZ illetékesei aggódnak, hogy meglesz-e a decemberi parlamenti választáson a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottság, ezért nem akarnak semmit a véletlenre bízni.

Rostás Szabolcs

Nagyjából el is dőlt, mi fogja tematizálni a december 11-ei parlamenti választást megelőző kampányt. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Enyhe eső
  10.1 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST

 • Nagyvárad

  MOST
  Eső
  12.1 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Enyhe eső
  8 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Enyhe eső
  11 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
 • Zilah

  MOST
  Eső
  12 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  Enyhe eső
  12 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
 • Temesvár

  MOST
  Enyhe eső
  12.2 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe eső
  7.7 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Szeben

  MOST

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4909 RON
1 USD 4.1260 RON
1 GBP 5.0491 RON
100 HUF 1.4577 RON
1 XAU 168.3812 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL