Krónika Online
2014. július 22., kedd; Ma Magdolna napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Bukaresti „érvek

  Bukaresti „érvek" az autonómia-statútumok ellen

  Bukarest szerint alkotmányellenesek a székely önkormányzatok által elfogadott autonómiahatározatok, Romániát pedig semmiféle nemzetközi jogi szabályozás nem kötelezi az önrendelkezés biztosítására vagy a kollektív jogok kisebbségeknek történő megadására.
 • Visszautasították az anyaországban a mesterire jelentkező erdélyieket

  Visszautasították az anyaországban a mesterire jelentkező erdélyieket

  Diszkriminációval vádolják a magyarországi Oktatási Hivatalt azok az erdélyi egyetemisták, akik az anyaországban járnának mesterire, mert a tanintézetek nem fogadják el az oklevelet helyettesítő igazolást.
 • Gépkatasztrófa kérdőjelekkel

  Gépkatasztrófa kérdőjelekkel

  ÖSSZEFOGLALÓ – A világ nagyhatalmainak kölcsönös vádaskodása közepette zajlott a hét végén a maláj utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai katasztrófája okainak felderítése, a körülmények kivizsgálása, a holttestek elszállítása.

Tárgyalna az egyház a zárolt számlákkal maradt szatmári kórház vezetőségével

Tárgyalna az egyház a zárolt számlákkal maradt szatmári kórház vezetőségével
Sajtóközleményben ismertette álláspontját kedden a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye a szatmárnémeti volt irgalmasrendi kórház visszaszolgáltatása körüli félreértések tisztázása érdekében.  

Tusványos: megáztak a korai vendégek a nulladik napon

Az első táborozókkal egy időben az esőfelhők is megérkeztek kedden Tusnádfürdőre: a késő délutáni órákban szakadó esőben húzták fel sátraikat a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor korai vendégei.

Marad a patthelyzet: nem rendeződött a parkolás kérdése Váradon

A városi rendőrség nem bírságolhat, ha az ideiglenes parkolókban valaki tovább tartózkodik.

Brüsszeli ultimátum a Székely Nemzeti Tanácsnak

Az Európai Bizottság (EB) felszólította a Székely Nemzeti Tanács vezetőit, távolítsák el európai polgári kezdeményezésük honlapjáról és „minden más honlapról" az Európai Unió Bíróságához benyújtott keresetlevelüket és az EB ellenkérelmét.

Klaus Johannis a PNL államfőjelöltje

Klaus Johannis a PNL államfőjelöltje
Klaus Johannis, a párt nemrégiben megválasztott elnöke a befutó a Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelölti versenyében.

Bedarálták a román demokratákat

Immár bizonyos, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata-Liberális Párt egyesülése nyomán létrejövő új jobbközép párt neve PNL lesz.

Elmarasztalták Romániát egy HIV-fertőzött miatt

Románia megsértette egy 18 éves, fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma férfi élethez való jogát, felelős azért, hogy a fiatal férfi meghalt egy pszichiátriai intézetben – derül ki a strasbourgi emberi jogok európai bíróságának ítéletéből.

Băsescu ismét Cioloşt jelölné EU-biztosnak

Nem hátrál meg Traian Băsescu államfő a Victor Ponta miniszterelnök és közte kirobbant újabb konfliktusban.

Bukaresti kirohanás Moszkvával szemben

Bukaresti kirohanás Moszkvával szemben
Románia szankciókat sürget és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben.

Kemény harcok dúlnak Gázában

Az izraeli hadsereg száz célpontot lőtt kedd hajnalban Gáza város izraeli határhoz közeli, keleti es-Sedzsáíja negyedében – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Egyre nő a gázai áldozatok száma

Meghaladta az ötszázat a palesztin halottak száma hétfőre a gázai övezeti konfliktusban gázai egészségügyi források közlése szerint.

Megdobálták a német megszállás emlékművét Budapesten

Helyére került vasárnapra virradóra a budapesti Szabadság téren a német megszállás áldozatainak emlékműve, a teret éjszaka több tucat rendőr zárta le.

Románia még mindig sereghajtó az uniós források lehívása terén

Románia még mindig sereghajtó az uniós források lehívása terén
Bár Románia az utóbbi időben jelentős előrelépéseket tett a rendelkezésére álló európai uniós források lehívása terén, e tekintetben továbbra is utolsó helyen áll a tagállamok sorában.

Sok az állástalan Erdővidéken

Az erdővidéki munkanélküliek közel 90 százaléka már nem részesül semmilyen állami támogatásban, az egykori bányavidéken – amelyet egyébként hátrányos helyzetű övezetté nyilvánítottak – az állástalanoknak kevés az esélyük, hogy új munkahelyet találjanak.

Fél év kiesést kell behozni Kovásznán

Csak a második félévben indult be gőzerővel a turistaszezon Kovászna városában, a több hónapos késést minden fürdővárosi vállalkozó a saját bőrén érezte meg.

Elkerülnék az önkormányzatok adósságcsapdáit

Felelős költekezést várnak a helyi önkormányzatoktól, a kivitelező cégeket pedig óvatosságra intik a székelyföldi megyei közgyűlések vezetői.

Közeledni a hangszer lelkéhez – Interjú Molnár Tünde vásárhelyi orgonaművésszel

Közeledni a hangszer lelkéhez – Interjú Molnár Tünde vásárhelyi orgonaművésszel
A fülledt nyári napokon szellemi-lelki felüdülést ígér a marosvásárhelyi Nyáresti orgonahangversenyek sorozata. A templomi koncertekről Molnár Tünde orgonaművész nyilatkozott, akinek hangversenyeit 11. éve hallgathatja a közönség. 

„Viharos” csűrszínházi hétvége a Spectrum Színházzal

William Shakespeare A vihar című darabját készül bemutatni a hétvégén a Spectrum Színház Mikházán. A marosvásárhelyi magántársulat a Csűrszínházi Fesztivál keretében pénteken és szombaton lép fel. 

Erdélyi magyar produkciók az Országos Színházi Fesztiválon

Erdélyi magyar teátrumok produkciói is meghívást kaptak a Román Színházi Szövetség (UNITER) és a kulturális minisztérium által október 24. és november 2. között Bukarestben szervezendő Országos Színházi Fesztiválra (FNT).

Anyaországiakat is vonz a vásárhelyi színművészeti egyetem

Idén is nagy a túljelentkezés a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészet szakán: a hét ingyenes és öt fizetéses helyre összesen 29-en jelentkeztek. 

Britek ellen kezd az SZKC a nemzetközi porondon

Britek ellen kezd az SZKC a nemzetközi porondon
Több erdélyi kézilabdacsapat is ellenfelet kapott a nemzetközi kupasorozatokban. A férfi Challenge Kupában érdekelt Székelyudvarhelyi KC a brit Cambridge HC-val méri össze erejét a keddi bécsi sorsolás szerint.

James Rodríguez a Real Madridhoz igazolt

A Real Madrid kedden hivatalosan is bejelentette, hogy leigazolta James Rodríguezt, a brazíliai világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott kolumbiai válogatott sztárjátékosát, aki hat találattal a torna gólkirálya lett.

Verőlegények – Az olimpiai bajnokot is legyőzte a Benedek-csapat

A már biztos elődöntős magyar válogatott 7-6-ra legyőzte az olimpiai bajnok horvát csapatot a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság férfitornáján, a B csoport zárómérkőzésén, hétfőn, így hibátlanul lép tovább.

Az oroszokkal kerültek szembe a magyar lányok a póló-Eb negyeddöntőjében

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint alaposan ismerik azt az orosz válogatottat. 

Külföldi diákok tanítanak angolt udvarhelyszéki diákoknak

Külföldi diákok tanítanak angolt udvarhelyszéki diákoknak
Hollandiából, illetve az Amerikai Egyesült Államokból érkezett önkéntes fiatalok tanítják angol nyelvre az udvarhelyszéki diákokat a következő két hétben.

Feladta magát a franciaországi hármas gyilkosság gyanúsítottja

Feladta magát az a férfi a francia rendőrségen, aki a gyanú szerint a hét végén meggyilkolta állapotos feleségét, a nagyváradi Kéri Tündét, valamint két gyermeküket. 

Újabb viperamarás Háromszéken

A kígyó fejét is magával vitte a kórházba az a férfi, akit Kommandón mart meg egy vipera az elmúlt héten. 

A férjet gyanúsítják az állapotos romániai magyar nő és két gyerekük meggyilkolásával

Szúró-vágó fegyverrel meggyilkoltak egy állapotos magyar asszonyt és másfél, illetve ötéves kisfiát a párizsi régióban fekvő Perreux-sur-Marne-ban.

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek
„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke július 11-én bejelentette: a bukaresti kormánykoalíción belül kialakult vita miatt lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, az RMDSZ viszont tagja marad a román kormánynak.

Kik irányítják a Gázában hatalmon lévő Hamászt?

Arról igen keveset tudni, hogy pontosan kik és hogyan irányítják a Gázában gyakorlatilag hatalmon lévő Hamászt.

Az Izrael–Hamász-háború oka a gyenge politikai vezetés

Shai Feldman amerikai Közel-Kelet-kutató az Izrael–Ha­mász háború tanulságait elemezve megállapítja: a válság kialakulásának fő oka a gyenge politikai vezetés mindkét oldalon, sőt az Egyesült Államok részéről is.

Ugyanaz egészen másképp – Bemutatkozott az ötödik generációs Opel Corsa

Ugyanaz egészen másképp – Bemutatkozott az ötödik generációs Opel Corsa
Hivatalosan az őszi Párizsi Autószalon debütál majd az Opel egyik legfontosabb modellje, a Corsa ötödik generációja, az alapos megújuláson áteső német gyártó azonban már most közzétette a hivatalos információkat és fotókat.

Az EcoSport lehet a következő, Romániában gyártott Ford-modell

Újabb modellt gyárthat Romániában a Ford. Az amerikai konszern hobbiterepjárókkal akarja megújítani európai típuskínálatát, így az öreg kontinensen is forgalmazzák majd a Ford Edge legújabb generációját, és bemutatkozik a kompakt Ford EcoSport is.

Egy konszernben a Dacia és a Lada

A Renault–Nissan autóipari kon­szern véglegesítette többségi tulajdonosi ellenőrzését a Lada-modellt gyártó orosz AvtoVAZ felett – ezzel a Dacia után a francia–japán csoport egy újabb kelet-európai márka tulajdonosa. 

Újabb 8,2 millió autót hív vissza a General Motors

Tovább fokozódnak a General Motors gondjai; az amerikai autógyártó újabb visszahívásokat jelentett be a hét elején: az akció 8,2 millió, jellemzően régebbi GM-modelleket érint az Egyesült Államokban. 

Veszélyesek lehetnek a diéták

Veszélyesek lehetnek a diéták
Sokat árthatnak a manapság divatos diéták, ha az étrendet szakszerűtlenül állítják össze – írja a budapesti Semmelweis Egyetem híroldala. A fejlődésben lévő gyerekek ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek.

A stressz miatt lassabban égeti a kalóriákat a szervezet

Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik.

Mennyi a tápanyag a gombában?

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból. Kár, hiszen a gomba értékes tápanya­gok forrása. 

Hűsítő nyári levesek – főzés nélkül

A forró nyári napokon nemcsak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle – a meleget még tovább fokozandó – eszközt sem kell használni.

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen
Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Ferenc pápa a pedofíliáról, a cölibátusról és a maffiáról

Az egyházat lepraként fertőző pedofíliáról, a papi nőtlenségről és az olaszországi maffiával szembeni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa a La Repubblica című olasz balközép napilapban megjelent interjúban.

Női püspökök is szolgálhatnak az anglikán egyházban

Nagy többséggel megszavazta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó kompromisszumos indítványt hétfőn az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete. 

Védelmező protestáns etika – Református világtalálkozó Szentgyörgyön

A világ magyar reformátusai foglalták el július 10-én Sepsiszentgyörgy belvárosát. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Megtelnek gabonával a hambárok
Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

Agrárképzés magyar nyelven – A szakmában helyezkednek el a Sapientia vásárhelyi végzősei

A Sapientia marosvásárhelyi karán folyik Erdély egyetlen magyar nyelvű nappali tagozatos agrárképzése. A 2002 óta működő kertészmérnöki szakon már több mint százötvenen végeztek.

Orosz tiltólistán a román marhahús

Betiltotta az oroszországi ál­lat-egészségügyi hatóság a szarvasmarha-be­ho­za­­talt Romániá­ból.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Valahányszor bizonygatni kell a kormányzati szerepvállalás létjogosultságát és fontosságát, az RMDSZ vezetői minden alkalommal azzal érvelnek: ott kell lenni, ahol a magyarság sorsa felől határoznak, hogy rólunk ne nélkülünk döntsenek.

Molnár Judit

Lakása és a városközpont között hosszabb távon villamosozó kollégám egyik nap azt újságolta, hogy új zsebtolvajkontingens jelent meg a járművén.

Balogh Levente

Európa ismét egy globális konfliktus kellős közepén találta magát, a jelek szerint pedig még mindig nem tudja eldönteni, hogyan kezelje az ügyet.

Rostás Szabolcs

A malajziai utasszállító gép katasztrófája felnyitotta Európa szemét arra, ami Ukrajnában folyik – jelentette ki Frans Timmermans, Hollandia külügyminisztere.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  22 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  helyenként zivatarok
  23 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  21 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  22 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  21 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  23 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  24 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  24 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  21 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4408 RON
1 USD 3.2929 RON
1 GBP 5.6202 RON
100 HUF 1.4353 RON
1 XAU 138.4119 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL