Krónika Online
2014. szeptember 18., csütörtök; Ma Diána napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Egységes oktatási stratégiát sürgetnek a szakma képviselõi

  Egységes oktatási stratégiát sürgetnek a szakma képviselõi

  Nagyon sok a tennivaló a romániai magyar oktatáspolitikában, a szakma egységes stratégiát sürget. Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnökkel és Dávid Lászlóval, a Sapientia EMTE rektorával beszélgetve kiderült, célkitûzéseik hasonlóak.
 • Körvonalazódik a nemzeti oldal fúziója

  Körvonalazódik a nemzeti oldal fúziója

  A nemzeti oldal összefogását sürgetik az MPP székelyföldi politikusai, akik szerint a polgári pártnak az EMNP-vel közös listát kell állítania a 2016-os helyhatósági választásokon. A néppárt elnöksége nyitott az autonomista pártok együttműködésére.
 • Kínába vihetik a csíki pityókát

  Kínába vihetik a csíki pityókát

  Az idei bõséges, de alacsony árú krumplitermés értékesítésének megkönnyítését remélik a szakemberek a hétfőn a pityóka hazájának számító Csíkszékre látogató kínai küldöttségtõl. 

Székelyföldiek a skótokért

Székelyföldiek a skótokért
Skócia függetlenedésének támogatására szerveztek villámcsődületet kedd este több székelyföldi városban: Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön.

Az Azomureșhez költöztetnék a romákat

Az Azomureș vegyipari kombinát környékén található Meggyesfalvi utcára költöztetné ki a marosvásárhelyi képviselőtestület a Toldi Ferenc utcai cigányokat.

Ponta: lehet, hogy maradnak a régi tankönyvek

A régi tankönyvekből fognak tanulni az első és második osztályosok, ha a tankönyvlicit kapcsán benyújtott óvásokat nem bírálják el két héten belül – nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök.

A székelyföldi elöljárók köszönik a kampányajándékot

A Hargita és Kovászna megyei önkormányzat vezetői örülnek annak, hogy a fejlesztési minisztérium több mint 12 millió lej értékű támogatást biztosít. 

Ponta örül, ha Moszkva bírálja

Ponta örül, ha Moszkva bírálja
Örülök, ha Moszkva bírál – így reagált Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen arra a keddi moszkvai bírálatra, amelyet pénteki, Románia és Moldova újraegyesüléséről szóló kijelentése miatt váltott ki.

Marad a névtelen feltöltőkártya

Alkotmányellenessé nyilvánította kedden az alkotmánybíróság azt a jogszabályt, amelynek értelmében – hivatalosan nemzetbiztonsági okokból – csak személyi igazolvánnyal lehetett volna mobiltelefon-kártyát vásárolni.

Kevesebb orosz gáz érkezik

Oroszország keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániába szállított földgáz mennyiségét – jelentette be Răzvan Nicolescu miniszter.

Technokrata kormányfőt akar a lakosság többsége

Az ország polgárainak jelentős része úgy gondolja, hogy amennyiben Victor Ponta miniszterelnök megnyerné a novemberi államfőválasztást, a kormány élére párton kívüli, technokrata kormányfőt kellene kinevezni.

Csütörtökön voksol Skócia az elszakadásról

Csütörtökön voksol Skócia az elszakadásról
A brit miniszterelnök szerint tragédia lenne, ha a csütörtöki skóciai népszavazás eredményeként Nagy-Britannia szétszakadna.

Jogi alibi és elutasítás

Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetősége vizsgálatát célzó beadványról.

Index: visszaélnek a könnyített honosítással

Cáfolta kedden a magyar nemzetpolitikai államtitkárság az Index internetes portál értesülését, miszerint óriási mértékű visszaélés zajlik a könnyített honosítás kapcsán.

Skócia: nagyobb önrendelkezést ígér Cameron

Skócia függetlenné válása "nem próbaidőszakra szóló különélés, hanem fájdalmas válás" lenne, amely örökre szólna – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Jó szezont zártak Parajdon

Jó szezont zártak Parajdon
Minden várakozást felülmúlt a felújított parajdi strand első szezonja, a bányaigazgatóság és a helyi önkormányzat egyaránt elégedett a nyári idénnyel.

Gyilkostó: jövőre fejlesztések jöhetnek

Rendteremtésre készül Mezei János Gyilkostón. Gyergyószentmiklós polgármestere a magyarországi önkormányzati választásokat várja, hogy a Monturist ügyét és más, az  üdülőteleppel kapcsolatos kérdés rendezését újra napirendre tűzze.

Kolozsváron a legdrágább az albérlet

Kolozsváron a legdrágább az albérlet, amennyiben a garzonok, illetve a két vagy háromszobás lakások bérleti díját vesszük górcső alá.

Befagyasztották a földgáz árát

Elfogadta szerdán a képviselőház a földgázár liberalizációs ütemtervének felfüggesztésére vonatkozó törvénytervezetet. 

Egy birodalom utolsó napja

Egy birodalom utolsó napja
Selmeczi György Bizánc című operájának ősbemutatójával kezdődik a Kolozsvári Magyar Opera új évadja vasárnap 19 órakor.

Antigoné fehér karszalagban

Japán sztrájkot folytatnak kedd óta a Szatmárnémeti Északi Színház munkatársai amiatt, hogy nem kapták meg az e havi bérüket.

Jancsó Benedekre emlékeznek

Jancsó Benedek székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából megemlékezéssel egybekötött kulturális programsorozat várja az érdeklődőket Háromszéken szeptember 18. és 21. között. 

Művészek viszik Zereda hírét

Kiállítással zárult hétfő este a második alkalommal megszervezett nyárádszeredai alkotótábor, amely idéntől Zereda néven működik, a település első írásos említése ugyanis ebben az alakban fordul elő.

Királyi gólzápor a Bajnokok Ligája nyitányán

Királyi gólzápor a Bajnokok Ligája nyitányán
Alaposan megszórta svájci vendégét a címvédő Real Madrid a labdarúgó-Bajnokok Ligája csoportkörének kedd esti, első fordulójában: a spanyol királyi gárda 5-1-es győzelmet aratott a Basel ellen a B kvartettben.

Szerbekkel erősítettek Váradon

Szerb és magyarországi topcsapatokat felsorakoztató erős tornán készül hétvégén a montenegrói Bajnokok Ligája-selejtezőre a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata, amelynek kerete némiképp átalakult az elmúlt szezonhoz képest. 

Elakadtak a sportdecentralizációs próbálkozások

Továbbra is várat magára az államilag fenntartott sportintézmények korábban tervezett decentralizációs tesztprogramjának elindítása.

Jövés-menés a HSC-nél

Két poszton is változott a Csíkszeredai HSC felnőtt férfi jégkorongcsapatának játékoskerete, ugyanis Adorján Attila Miskolcra távozott, Henrich Jaborknikkal pedig szerződést bontottak. 

Mintakincs mint jelképrendszer

Mintakincs mint jelképrendszer
Bartos Tünde székelyudvarhelyi bútorfestő az üzenethordozó mintakincs birtokában számos otthonba viszi el a székely örökséget.

Elsősegélynyújtást tanulnak a vásárhelyi diákok

Hasznos programban vehetnek részt a marosvásárhelyi diákok: négy tanintézet húsz tanulója az elsősegélynyújtás alapjait sajátítja el. 

Díjazták a Cimbora folyóiratot

A gyermekek tudatos médiahasználatra való nevelését segítőknek első ízben adták át a Szalay Annamária-díjakat kedden Budapesten – az elismerést a sepsiszentgyörgyi Cimbora irodalmi folyóirat is megkapta. 

Erdélyiek a Nemzeti Vágta előfutamain

Hetvenketten indulnak az idei, a hétvégén szervezendő Nemzeti Vágtán, köztük a Székely Vágta győztesei, akik nagy erőkkel készülnek a megmérettetésre. 

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával
„Eljutottam arra a szintre, amikor olyan jól zongoráztam, hogy rájöttem, sokkal jobban kellene. A mai napig azt gondolom, jó középmezőnyben nem vallanék szégyent. ”

Erőt kell felmutatni

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete Szent István napján jól sikerült redezvénnyel emlékezett meg az államalapító király koráról, valamint intelmeiről a marosvásárhelyi Színház téren. 

Autonómiakampány

A román sajtó és közvélemény az államfő-választási kampány során az egyik legfelkapottabb témává avatta a magyar autonómiatörekvések ügyét annak nyomán, hogy az RMDSZ jelezte: hamarosan nyilvánosságra hozza a Székelyföld autonómiájának megvalósítására vonatkozó törvénytervezetet. 

Félreértelmezett nemzetállam

Nemrég jelent meg a Népszabadságban egy elemzés Markó Béla tollából, melyben az RMDSZ volt elnöke bírálja a „tusványosi” nemzetállamot, és figyelmen kívül hagyja a magyar miniszterelnök keresztény szemléletű javaslatát. 

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Exkluzív sportautó a Mercedestõl
Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

GM-meghibásodás: több a haláleset

Eddig 19 halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors gépjármûveinek hibás gyújtáskapcsolóival. 

Amerikából érkeznek a Maserati-motorok

A Chrysler egyik detroiti üzemében nyár óta 3,0 literes, V6-os motorblokkokat öntenek a Ferrari-mérnökök felügyelete alatt a Maserati legsikeresebb modelljei számára.

Legfontosabb kulcsszó a bizalom

Legfontosabb kulcsszó a bizalom
Az óvodát és iskolát most kezdő gyerekek szüleinek és pedagógusainak is fejtörést okoz a tanévkezdés.

A semleges és rikító szín is menő

Az öltözködni szeretők számára igencsak kedvező a most következő időszak divatja, mivel sok mindent lehet kombinálni – véli Szász Emőke divattervező.

Változik a táplálkozástudomány álláspontja a reggelivel kapcsolatban

A reggelit nagyon sokan régóta a nap legfontosabb étkezésének tekintik. Ennek igazságtartalmára azonban igen kevés tudományos bizonyítékot lehet találni.

Alvásigény és korai kelés iskoláskorban

Vezető gyermekgyógyászati szakértők szerint az iskolások tanóráinak később kéne kezdődniük, hogy a gyerekek elegendő alvásmennyiséghez jussanak.

Közösséget teremtenek a fiataloknak

Közösséget teremtenek a fiataloknak
Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely lelki hátteret is biztosít a fiataloknak. 

Kezdődik a Mária-év

A csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária szent neve búcsújával veszi kezdetét a hétvégén a kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi Mária-év. 

Megmenekült a kolozsvári Kálvária

Sikerült megakadályozni az omlásveszélyt a kolozsmonostori Kálvária kápolna környékén. 

Uniós forrásokat kér az egyházaknak Sógor

Lehetővé kell tenni a hagyományos, történelmi egyházak számára is, hogy szociális szerepvállalásukat európai uniós források által is finanszírozhassák – hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca
Az új vidékfejlesztési program a kis méretű és a családi gazdaságokra alapoz, ezáltal az erdélyi gazdáknak több lehetőségük nyílik különböző támogatások lehívására – jelentette ki Nagy Péter Tamás, államtitkár.

Megyeszékhelyből falu

A tavalyi rendezvény sikerét is felülmúlná a szeptember 27–28. között zajló, Falu a városban elnevezésű programsorozat, melynek ezúttal is a csíkszeredai dendrológiai park ad otthont. 

Pénzt kapnak az embargó károsultjai

Miután az európai agrártermékek egy részére kivetett orosz importtilalom okozta hatások nem mezőgazdasági forrásból fakadnak, megfontolandó, hogy az Európai Unió az agrárpénzeken kívüli forrásokat is mozgósítson a hatások mérséklése érdekében.

Kiváló gabona- és krumplitermésről számoltak be a gazdák

Kiváló gabonatermésről számoltak be a székelyföldi gazdák, s a becsléseik szerint idén a krumpli terméshozama is felülmúlja a várakozásokat.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Átfogó stratégia szükségességében és halaszthatatlanságában értettek egyet az elmúlt hétvégén a hazai magyar oktatás szakemberei. 

Rostás Szabolcs

Ha Winston Churchill megengedhette magának, hogy csak annak a statisztikának higgyen, amit ő maga hamisított, a Magyar Polgári Pártnak végképp jogában áll hitelt adni az általa készített belső közvélemény-kutatásnak. 

Molnár Judit

Akkor kezdõdött, amikor a szakmai felkészültség helyett az úgynevezett káderlapnak lett elõnye, annak, hogy ki mennyire „egészségesen népi származású”. 

Rostás Szabolcs

Ismét a Kreml politikai érdekei alapján tekergeti a gázcsapot az orosz kõolajipari óriás, a Gazprom, amelynek tegnapi intézkedése minden bizonnyal egy kiadós nemzetközi gázháború elõszele. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  7 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  22 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  7 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  19 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  13 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  22 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  13 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  8 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  20 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  22 C°
 • Brassó

  MOST

  7 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4196 RON
1 USD 3.4097 RON
1 GBP 5.5571 RON
100 HUF 1.4087 RON
1 XAU 135.5908 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL