Krónika Online
2015. november 30., hétfő; Ma András, Andor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • A törvényszék is reklámzászlónak tekinti a székely lobogót

  A törvényszék is reklámzászlónak tekinti a székely lobogót

  A nagyváradi törvényszék is reklámzászlónak tekinti a székely lobogót – derül ki a Tőkés László európai parlamenti képviselő által kezdeményezett perben született jogerős ítéletből.
 • Szovátai Wass Albert-szobor: büntetés és elkobozás

  Szovátai Wass Albert-szobor: büntetés és elkobozás

  Tízezer lejes bírsággal sújtotta a segesvári bíróság azt a szovátai férfit, aki tavaly Wass Albert-szobrot állított fel lakóháza udvarán a Maros megyei városban. Az ítéletről a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă számolt be.
 • Kelemen Hunor „belecsap a lecsóba”

  Kelemen Hunor „belecsap a lecsóba”

  Míg a Maros megyei RMDSZ-es vezetők látszólag megértették a választók egyértelmű üzenetét, miszerint a 2016-os helyhatósági megmérettetésen közös tanácsosi listára van szükség, Kelemen Hunor szövetségi elnök egyértelművé tette: nem támogatja a javaslatot.

Újraéledt a korondi Unicum feredő

Újraéledt a korondi Unicum feredő
Átadták csütörtökön a korondiak által pár éve megálmodott sósvizű feredőt, melyet a Korond Turisztikai Egyesület fog működtetni. Az Unicumnak nevezett népi fürdő a Sóhát és Sószoros Rezervátumban található, a medencét tápláló két forrás a község tulajdonát képezi.

Mikulás-sapka Oszkáron – Téli fesztivál Kolozsváron

Csizmát húzott és sapkát tett a fejére Oszkár, a Kolozsvári Magyar Napok kabalafigurája, ugyanis december 11. és 20. között először rendezik meg a kincses városban a népszerű nyári rendezvénysorozat ráadásának szánt Téli fesztivált.

Visszanyeri eredeti arcát a Benedek-kúria

Folyamatosan dolgoznak Gyergyószentmiklós legrégebbi, máig fennmaradt faszerkezetű lakóházának felújításán.

Bírósági felügyelet alatt marad Ráduly és Szőke

Nem oldotta fel a bírósági felügyeletet a Hargita megyei törvényszék Ráduly Róbert és Szőke Domokos ügyében.

December 9-én kerülhetnek előzetesbe Ioan Olteanék

December 9-én kerülhetnek előzetesbe Ioan Olteanék
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két parlamenti képviselőjének, Ioan Olteannak és Cătălin Florin Teodorescunak a letartóztatását kezdeményezte pénteken a bukaresti törvényhozásnál a korrupcióellenes ügyészség.

Nariskin Bukarestben: Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is

Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is azt követően, hogy Törökország lelőtte az orosz gépet – vélekedett az orosz parlament alsóházának elnöke pénteken Bukarestben. Ukrán képviselők a román szenátusban tiltakoztak Oroszország politikája ellen.

Muzulmán figyelmeztetés romániai veszélyforrásokra

Léteznek Romániában olyan muzulmán imahelyek, amelyekben ismeretlen vallási eszméket hirdetnek, és amelyek nem kapták meg a Romániai Muzulmán Vallás Muftiátusának engedélyét – közölte a muffiátus.

Colectiv-ügy: fejek hullnak a katasztrófavédelemnél

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) bukaresti vezetőinek menesztését követelte Dacian Cioloş.

Orbán Viktor: érvényesültek a magyar szempontok

Orbán Viktor: érvényesültek a magyar szempontok
A zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani a migránsokat – közölte Orbán Viktor az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójának végén.

EU–török csúcs: akcióterv a migránshullám megfékezésére

Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója keretében azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához.

Putyin aláírta a Törökország elleni szankciókat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírta a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet, válaszul arra, hogy a török légierő négy nappal korábban lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében.

Drótkerítést építenek a macedónok is

Drótkerítést kezdett el felhúzni a macedón hadsereg szombaton a macedón–görög határon, ahol a bevándorlók igyekeznek bejutni az országba.

Olcsóbb lesz a villanyáram januártól

Olcsóbb lesz a villanyáram januártól
A villanyáram fogyasztói ára 5-6 százalékkal csökken január elsejétől, miután csökkennek a forgalmazási költségek, illetve a kogenerációs bónusz.

Eldobhatjuk a termékek eredeti csomagolását

Többé nem szükséges megőrizni egy termék eredeti csomagolását, hogy meghibásodás esetén érvényesíthessük annak garanciáját.

Adathalászat az adóhatóság nevében

„Kérjük, ne töltsék ki a http://www.taxe-anaf.com/ internetes oldalon található űrlapot" – áll az ANAF közleményében.

Bankkártyahasználat és feketegazdaság

Az érett, az elektronikus fizetési módot rendszeresen használó piacokon a feketegazdaság aránya 8 és 10 százalék között mozog, Romániában pedig eléri a GDP 28 százalékát, csaknem 30 milliárd eurót.

A mozgás mint kifejezési forma

A mozgás mint kifejezési forma
Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli mozgásszínházi fesztivállal a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínházi műhely, amely több magyarországi társulatot és alkotót hívott meg erre az alkalomra. 

Elvágyódás hazulról

Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című, a csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában megjelent regényét mutatták be szerda délután a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban. 

A Facebooktól a verseskötetig

Demény Péter két frissen megjelent verseskötetét mutatták be szerda este a Látó Irodalmi Játékok 68. rendezvényén a marosvásárhelyi G-caféban. A szerzővel Balázs Imre József beszélgetett.

Titokzatos alakok Marosvásárhelyen

Az utóbbi három év alkotótáboraiban készült legjobb festményeit állította ki Soó Emma festőművész a marosvásárhelyi régi városháza emeleti előcsarnokában, a prefektúra felkérésére.

Liga 1: otthon a távoli idegenben

Liga 1: otthon a távoli idegenben
A bukaresti Național Aréna tűzvédelmi engedélyeztetéséig a Steaua élvonalbeli labdarúgócsapata Pitești-en játssza le hazai mérkőzéseit, így a bajnokság hétvégi 19. fordulójában már ott fogadja a listavezető Giurgiui Astrát.

Továbbjutott a Cityt legyőző Juventus

A PSG, az Atlético Madrid, a Benfica és a Juventus is szerda este biztosította be helyét a legjobb 16 között a BL-ben. 

Magyar és román női kosárlabdasiker az Eb-selejtezőkben

Románia és Magyarország női kosárlabda-válogatottja is megnyerte második Európa-bajnoki selejtezőmérkőzését. 

Nem félnek a kihívástól: merész román és magyar célok a női kézi-vb-n

Megfelelő forma, frissesség, energia és egy kis szerencse szükségeltetik Tomas Ryde szövetségi kapitány szerint ahhoz, hogy Románia női kézilabda-válogatottja sikeres legyen a december 4-én kezdődő dániai világbajnokságon. 

Mosolygó advent és karácsony

Mosolygó advent és karácsony
Jótékony akciók sorozatával készül az adventi és karácsonyi ünnepekre az RMDSZ Kolozs megyei nőszervezete.

Bűvös kockát kirakó robot a marosvásárhelyi kiállításon

Különbnél különb robotok és okos szerkezetek seregszemléjére készül a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem két műszaki felsőoktatási intézménnyel és két középiskolával közösen.

Kültéri sakktáblát avattak Udvarhelyen

Kültéri sakktáblát avattak csütörtök délután a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár bejárata előtt. Az ünnepségen diákok öltöztek be bábuknak és „mérkőztek meg” egymással. 

Nem lesz több gladiátor Rómában

A turistákkal ókori ruhákban fényképezkedő gladiátorokat és a pedálos taxikat is kitiltották Róma belvárosából.

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény
„Sok esetben az iskola nem tud megfelelő gyakorlási keretet biztosítani a román nyelv magas szintű, minőségi elsajátítására” – interjú Tódor Erika Mária csíkszeredai egyetemi oktatóval.

Ostromgyűrűn belül

KÖNYVESPOLC – Ennek a 2015-ös évnek az elején töltötte be Cseke Péter kolozsvári sajtó- és irodalomtörténész, szerkesztő, megbecsült egyetemi ember – a hajdani költőjelölt, majd elismert riporter – 70. életévét.

„Lesz még Oslo Hajdúszoboszló!”

„Örülök a sikernek. Végre! Kell az összetartozás, hogy ne legyen széthúzás a pártok között” – vallotta be lelkesedve és őszintén a pesti újságárus a meccs másnapján.

Propagandaeszközök a dzsihadisták kezében

A két évvel ezelőtt létrehozott, szinte feltörhetetlen titkosítást alkalmazó Telegram üzenetváltás-szolgáltató lett mára az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik fő propaganda- és toborzóeszköze.

Nem fognak hatni az orvosságok a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatt

Nem fognak hatni az orvosságok a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatt
Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást – közölte az elnöki hivatal, amely konferenciát szervezett a kérdésről.

A családon belüli erőszak megelőzéséről értekeztek Csíkban

Második alkalommal szervezi meg az Erőszakmentes napokat november 25–december 10. között a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. A családon belüli erőszak témakö­rét kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták intézmények, szervezetek képviselői.

Van élet a Facebookon túl is

Boldogabb lesz, aki mellőzi a Facebook használatát – ezt támasztja alá egy friss kutatás, amelyet a dániai boldogságkutató intézet végzett és publikált.

Villámgyorsan elkészíthető sütemények

Mákos guba, egyszerű csokis brownie, puncsos minyon, illatos, citromos muffin.

Ferenc pápa a gyűlölet elutasítására szólított fel a Koudoukou mecsetben

Ferenc pápa a gyűlölet elutasítására szólított fel a Koudoukou mecsetben
Ferenc pápa fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ellátogatott hétfőn a vallásközi konfliktus sújtotta Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe, ahol az erőszak elutasítására szólított fel.

Kezdődik az adventi várakozás

Várakozásra és bűnbánatra szólítja a híveket a vasárnap kezdődő adventi időszak, amely Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig tart. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.

Istenháza összefogásból – Újjászentelték a szabédi református templomot

Hálaadó istentisztelet keretében szentelték újra vasárnap a mindössze hatvanfős szabédi református gyülekezet tíz évvel ezelőtt épített templomát.

A béke üzenetét viszi Afrikába a pápa

Kenya, Uganda és a polgárháború dúlta Közép-afrikai Köztársaság az állomásai Ferenc pápa szerdán kezdődött legelső afrikai apostoli látogatásának, amelyet az esetleges terroristatámadások veszélye is kísér.

„Állatian nyomuló” multik és kupecek

„Állatian nyomuló” multik és kupecek
A gazdák szerint egyre nehezebb eladni a jószágokat az Udvarhelyen keddenként megrendezett állatvásáron, amióta a multinacionális cégek olcsó termékekkel árasztották el a helyi élelmiszerpiacot.

Tovább késnek az előlegek – A kifizetési ügynökséget okolják

Továbbra is kérdéses, hogy mi­kor utalják az idei terület­ala­pú támogatások előlegét, a Me­ző­gazdasági Kifizetési és Inter­ven­ciós Ügynökség (APIA) által használt adatbázis-kezelő számítógépes program ugyanis nehézkesen működik.

Karácsonyra érkezik az aszálykárok miatt járó kárpótlás

December 25-éig folyósítják az aszály okozta károk enyhítését célzó kárpótlásokat.

Módosítanák a földtörvényt a geodéták

A hatályban lévő földtörvények hiányosságaira és visszásságaira hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Geodéták Egyesülete.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Mint az köztudott, Románia mindig is legendás volt arról, milyen elővigyázatosan bánik a közpénzekkel.

Balogh Levente

Azok számára, akik nem kórosan naivak, magától értetődő, hogy a Daes elleni harc örve alatt mindegyik külső hatalom a saját stratégiai érdekeit követi a térségben.

Rostás Szabolcs

Bár az ország gazdasági-pénzügyi kilátásai nem adnak okot túlzott aggodalomra, nehéz örökséget hagyott maga után az utcai tüntetések nyomására lemondott Ponta-kormány.

Páva Adorján

Diszkriminációnak tartják, ha egy orvos alkalmazásakor feltétel a magyar nyelv ismerete. De akkor minek nevezhető az, ha valakit kivizsgálás helyett hazaküldenek, mert nem tud románul?

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  7 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  6 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  7 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  többnyire borús
  3 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  7 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  6 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  9 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4460 RON
1 USD 4.1975 RON
1 GBP 6.3171 RON
100 HUF 1.4250 RON
1 XAU 143.8434 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL