Krónika Online
2015. október 13., kedd; Ma Kálmán, Ede napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kérdéses a vásárhelyi együttműködés

  Kérdéses a vásárhelyi együttműködés

  ÖSSZEFOGLALÓ – Miközben Soós Zoltán, a vasárnapi marosvásárhelyi előválasztás nyertese az eredményhirdetés utáni beszédében minden marosvásárhelyi magyar jelöltjének nevezte magát, ellenfelei számára egyelőre kérdéses a további együttműködés. 
 • Soós Zoltán a vásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje

  Soós Zoltán a vásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje

  Az RMDSZ színeiben megmérkőző Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi előválasztást, a szavazatok 62 százalékát megszerezve. A regisztrált választók 39 százaléka, azaz 4337 személy járult az urnák elé vasárnap.
 • Várkastélyból történelmi kalandpark

  Várkastélyból történelmi kalandpark

  Történelmi kulturális kalandparkká kívánja alakítani új tulajdonosa a Kolozsvártól 16 kilométerre fekvő gyalui várkastélyt és a hozzá tartozó kastélykertet. A hely alkalmasságát, „kapacitását” hétvégén a Várkert Fesztivállal „tesztelték” – sikeresen.

Ezüstakadémiát indít a Sapientia

Ezüstakadémiát indít a Sapientia
Oktatási program keretében tudományt népszerűsítő előadásokon vehetnek részt az 50 év fölötti korosztály képviselői a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán.

Nem tetszett a magyar nóta a bevert orral távozó fogyasztóvédőnek

Nem szándékosan ütötte meg Mircea Diacont, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetőjét L. L., aki egy éttermi nézeteltérés során beverte a székely termékek ellen hadjáratot folytató hivatalnok orrát. 

Megújulhat a sepsiszentgyörgyi uszoda

A tízéves sepsiszentgyörgyi uszoda felújítását tervezik a helyi hatóságok, és egyúttal megtoldanák a nagymedencét a hiányzó néhány centiméterrel. 

Huszonöt éve alakult újra a Kolozsvári Református Kollégium

Újraindításának 25. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Kolozsvári Református Kollégium, Erdély egyik legnagyobb múltú iskolája.

Dragnea a PSD új elnöke

Dragnea a PSD új elnöke
Nem született meglepetés a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) belső választásán vasárnap: Liviu Dragnea eddigi ügyvezető elnököz elsöprő többséggel választották meg a párt elnökévé.

Szabadságvesztés járna a trikolórsértésért

Kormánypárti honatyák egy csoportja ismét büntetőjogi kategóriába sorolná a román nemzeti jelképek megsértését.

PSD: mindenki egyért

Az alakulat fennállása során először közvetlenül, a tagság bevonásával választotta meg új, sorrendben hatodik elnökét a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD); a módszer a romániai pártok körében is előzmény nélküli. 

Visszatér a politikába Traian Băsescu

Visszatér a politikába Traian Băsescu volt román államfő, aki pénteken bejelentette, hogy belép a Népi Mozgalom Pártba (PMP).

Túlélhette a rakétatámadást az Iszlám Állam vezetője

Túlélhette a rakétatámadást az Iszlám Állam vezetője
A jelek szerint túlélte a gépkocsikonvoja ellen vasárnap intézett rakétatámadást Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam kalifája.

Ankarai merénylet: célkeresztben a dzsihadista szervezet

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre összpontosítanak a török hatóságok a két ankarai öngyilkos merénylet utáni nyomozásban – közölte hétfőn Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

Gyász és harag Ankarában a merénylet után

Több ezren tiltakoztak vasárnap Törökország fővárosában az előző nap elkövetett merénylet ellen.

Tunéziaiak kapták a béke-Nobel-díjat

Az előzetes esélylatolgatásokkal ellentétben nem Angela Merkel német kancellárnak és Ferenc pápának, hanem a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda idén a béke-Nobel-díjat. 

Irány a fürdők! – Nemzetközi összefogás a balneológiáért

Irány a fürdők! – Nemzetközi összefogás a balneológiáért
Magyarországi, svéd és belga szakemberek egyeztettek egy közép-európai transznacionális balneológiai termékcsomag létrehozásáról, amelyet az idősebb korosztálynak kínálnak, és amelytől a háromszéki fürdő- és gyógyturizmus fellendülését remélik.

Románia 141 milliárdot „ér” az országmárkák rangsorában

Románia országmárkája 141 milliárd dollárt ér ebben az évben, ezzel az első száz országot rangsoroló listán a 48. helyen áll – derült ki az amerikai Brand Finance értékfelmérő és tanácsadó társaság legfrissebb statisztikájából.

Közgazdasági Nobel-díj a szegénység brit–amerikai kutatójának

A fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért Angus Deaton, a Princeton egyetem közgazdász professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. 

Enyhén hígult a lej

Enyhén emelkedett, de negatív tartományban maradt az éves szintű infláció szeptemberben: múlt hónapban mínusz 1,7 százalékos pénzhígulást regisztráltak.

„Félpénzzel” forog a Márton Áron-film

„Félpénzzel” forog a Márton Áron-film
Egyelőre nem áll rendelkezésre a Márton Áron püspök életét bemutató nagyjátékfilm elkészítéséhez szükséges összeg fele sem, az ötletgazdák azonban bíznak a közösségi összefogásban.

Változatos jubileumi program a marosvásárhelyi zenei fesztiválon

Immár 25. alkalommal zajlik Marosvásárhelyen a Constantin Silvestri Nemzetközi Zenei Fesztivál a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében.

Totth Benedek nyerte az első Margó-díjat – Erdélyi különdíjas

Totth Benedek Holtverseny című regénye kapta a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat.

Történetekből történelmi színezet – Kolozsvári díj Dragomán Györgynek

A Kolozsvári Nemzetközi Könyvfesztivál díját vette át péntek délután Dragomán György marosvásárhelyi származású, Budapesten élő író. 

BL: a végén vesztett pontot a Nagybányai Minaur

BL: a végén vesztett pontot a Nagybányai Minaur
Az utolsó másodpercben kapott góllal engedte ki kezéből a győzelmet Norvégiában a Nagybányai Minaur, amely 28-28-as eredménnyel zárt a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája D csoportjában. 

A vb-csoport negyedik helyén vertek gyökeret a „Tölgyek”

Hiába hajrázott jól és vitt be három célt Románia az olaszok ellen az Angliában zajló rögbi-világbajnokság utolsó csoportmérkőzésén, mert az első félidőbeli gyenge teljesítményével felhalmozott hátrányát már nem tudta ledolgozni. 

Románia Eb-résztvevő, izgulhatnak a magyarok

Románia labdarúgó-válogatottja 3-0-ra nyert a Feröer szigeteken, ezzel csoportmásodikként kijutott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra.

A fiatal „Tempi” nyert a Hargitán

Simone Temestini nyerte meg az országos ralibajnokság szezonzáró Hargita Gyöngye Raliját, a hétvégi futamon tízből nyolc gyorsasági szakaszt megnyert. 

Csíki bibliamásolók Ferenc pápánál

Csíki bibliamásolók Ferenc pápánál
Csíki diákokat és tanárokat is meghívtak a küldöttségbe, amely szerdán a pápai audencián adja át a kézzel írt, magyar Bibliát Ferenc pápának. 

Elárverezik Faludy György hagyatékának egy részét

Árverésen árusítja ki Faludy György író hagyatékának egy részét özvegye, Faludy Fanni, a Pintér Galériában mintegy 100 tétel kerül kalapács alá november 5-én – írja a Blikk.

Ébred a Csillagok háborújának ereje

December 18-án mutatják be a mozik – így a hazai filmszínházak is – a Csillagok háborúja legújabb, hetedik, Az ébredő Erő (The Force Awakens) című részét.

Érdekképviseletet alapítottak a székely megyék vadászegyesületei

A vadászati kultúra ismertetéséről, népszerűsítéséről szólt az elmúlt három nap Szejkefürdőn. 

Község- és közösségépítés három pontban

Község- és közösségépítés három pontban
„A rendszerváltás körül kiöregedett és kiüresedőben lévő település szépen újra feltöltődik: máris sokan visszajöttek és jönnek is vissza folyamatosan, mert látják, hogy meg tudnak élni” – beszélgetés Fábián Tibor szentjobbi lelkésszel, újságíróval.

A humor a legjobb hívószó – Beszélgetés Muszka Sándor költővel

„Nem szabad az olvasót hülyének nézni. Egyszer át lehet verni egy könyvvel, talán kétszer is, de harmadszor biztos nem fog menni. És hát nem árt, ha olykor önmagunkon is nevetünk, azt hiszem, ez a felnőttség egyik jele."

Székelyföld autonóm régió létrejöttének esélyei (3.)

Románia közigazgatási átszervezése az Európa Tanács dokumentumainak a fényében – folytatás a múlt heti Szempontból.

Emlékezés-évgyűrűk – Kései sirató Fodor Imréért

Hullnak, egyre hullnak színei az erdélyi magyarnak! Elment, az „örök vadászmezőkre költözött” Fodor Imre, Marosvásárhely – a demográfiai adatok jelenlegi állása szerint – talán utolsó (?) magyar polgármestere.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

„Ne legyen az anya magányos harcos”

„Ne legyen az anya magányos harcos”
Legújabb, Anyapszichológia című könyvét mutatta be és az anyaságról, az anyává válás folyamatáról, problémáiról, szépségeiről beszélt nemrég több erdélyi városban a magyarországi Vida Ágnes pszichológus, a Kismamablog.hu szerzője.

A négynapos munkahét előnyei

Legyen a csütörtök az új péntek – mondhatjuk teljes joggal, hiszen bárhol és bármilyen kutatás készül arról, hogy az 5 vagy a 4 napos munkahétnek van-e több értelme, mindig az utóbbi nyer.

Az idősebb generáció jobban tiszteli a tanárokat, mint a fiatal

Az orvosi hivatást tisztelik a leginkább Romániában, másodikként pedig a tanárit – derült ki egy friss tanulmányból, amelynek során tíz foglalkozásról készített felmérést a Triple Helix Egyesület.

Tésztafélék, húsok, zöldségek gombával

Milánói spagetti, töltött gombafejek sült krumplival, gombás lasagne, töltött burgonya gombás mártással, sonkás-gombás rétes.

Hálaadás az emberségért – Gyulafehérváron ünnepelt a Caritas

Hálaadás az emberségért – Gyulafehérváron ünnepelt a Caritas
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye karitatív munkát koordináló szervezete, a Caritas fennállásának 25. évfordulóján köszönték meg Istennek a múltat és kértek áldást a jövőre. 

Kétmilliárd forint Kárpát-medencei templomok felújítására

Kárpát-medencei templomok felújítására és közösségi programok támogatására írt ki több mint kétmilliárd forint keretösszegű pályázatot a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). 

„Családi injekciót” javasol a pápa

Az érzelemszegény kortárs társadalomnak „családi injekcióra” van szüksége – fogalmazott Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott szerdai általános audiencián.

Kézírásos bibliamásolat készült a pápának Szegeden

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden, az öt kötetet zarándokok adják át október 14-én az egyházfőnek.

Öntözési „rendszerhiba” politikai fröcsögéssel

Öntözési „rendszerhiba” politikai fröcsögéssel
Sürgősségi kormányrendelettel fogadná el az öntözési rendszer felújítására vonatkozó jogszabályt a kormány, amennyiben a parlament nem szavazza meg „az adótörvénykönyv utáni legfontosabb idei törvényt” – jelentette ki szerdán Victor Ponta.

Már osztják az új termelői könyveket

Mintegy 12 ezer új típusú termelői könyvet igényeltek idén a Hargita megyei önkormányzatok azoknak a gazdáknak, akik nemcsak saját használatra, hanem értékesítésre is szánják mezőgazdasági terméküket – tudtuk meg Tánczos Barnától.

Pálinkalovagrend alakul a hétvégén

A Marosvásárhely melletti Haller-kastélyban október 10-én, szombaton délután 17 órai kezdettel ünnepi ceremónia keretében megalakul az Erdélyi Pálinka Lovagrend.

Földet vásárol a Sapientia, hogy bérbe adja leendő agrármérnökeinek

Erdőket és mezőgazdasági területeket vásárol a Sapientia Alapítvány, majd kedvezményesen bérbe adja az EMTE keretében Sepsiszentgyörgyön idén induló agrármérnöki szakon végzett fiataloknak.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Jól jellemzi a romániai közállapotokat, hogy a PSD elnökévé egy olyan személyt választottak, aki ellen alapfokon már egyéves felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítélet született. 

Rostás Szabolcs

A romániai társadalomban időnként fel-fellángol a vita a nők esélyegyenlőségének csorbulásáról, a férfiakkal szemben elszenvedett hátrányos megkülönböztetésükről. 

Molnár Judit

Fél lépés oldalra, pici mosoly, a fejet két centivel hátrébb – katt, most ugyanezt a másik oldalról, katt, katt, jó! S ha összegyűlt több tíz, lehet küldeni.

Balogh Levente

Van egy kis település az olténiai Vâlcea megyében, Orleşti, ahol olyan az élet, mint egy álom. A szó szoros értelmében, ugyanis a polgármester mindent megépít, amit csak álmában lát.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  borús
  12 C°
 • Temesvár

  MOST
  többnyire borús
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4163 RON
1 USD 3.8785 RON
1 GBP 5.9156 RON
100 HUF 1.4184 RON
1 XAU 144.0291 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL