Krónika Online
2016. augusztus 29., hétfő; Ma Beatrix, Erna napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Márton Áronra, „a legkifogástalanabb szolgára” emlékeztek

  Márton Áronra, „a legkifogástalanabb szolgára” emlékeztek

  ÖSSZEFOGLALÓ – Márton Áronra emlékeztek születésének 120. évfordulóján hétvégén Csíkszentdomokoson, ahol szombaton tematikus konferenciát, vasárnap pedig ünnepi szentmisét tartottak. Szárhegyen kiállítással tisztelegtek.
 • Új ruhát ölthet a marosvásárhelyi Kultúrpalota

  Új ruhát ölthet a marosvásárhelyi Kultúrpalota

  A marosvásárhelyi Kultúrpalota restaurálására pályázik a Maros megyei önkormányzat. Az Európai Unió Regionális Operatív Programjához benyújtott pályázati csomagban mintegy másfél millió euró támogatásra tartanak igényt.
 • Kongresszuson vitatják meg a Székelyföld problémáit

  Kongresszuson vitatják meg a Székelyföld problémáit

  Nemzetközi konferenciát szervez 2017 áprilisában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az SZNT Székely Tudományos Kongresszus néven. Az ötletgazdák szerint a konferencia átfogja a Székelyföldhöz kapcsolódó tudományágakat.

Belakták a Kossuth-kertet a Partiumi Magyar Napokon

Belakták a Kossuth-kertet a Partiumi Magyar Napokon
A délutáni és esti koncertek vonzották talán a legnagyobb tömeget hétvégén a vasárnap véget érő, tizenötödik alkalommal megszervezett szatmárnémeti Partiumi Magyar Napokon. 

Színes Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen

Színes napernyők alatt juthattak el az érdeklődők a kézdivásárhelyi Gábor Áron térre, ahol a hétvégén 14 helyszínen zajlott az Őszi Sokadalom. 

Részvételi rekord a Kolozsvári Magyar Napokon

Több mint 250 ezren vettek részt az egy héttel ezelőtt véget ért Kolozsvári Magyar Napok 500 programján, ami 25 százalékos növekedési arány az előző évhez képest. 

Megújuló remény: templomáldás Nagykárolyban

Magyar állami támogatásból újították fel Nagykárolyban a Kalazanci Szent József-templomot, melynek ünnepélyes átadására csütörtökön este, a templom búcsúja alkalmával került sor.

Megduplázott orvosi béreket ígérnek a liberálisok

Megduplázott orvosi béreket ígérnek a liberálisok
Kormányra kerülésük esetén megdupláznák az orvosok fizetését, a közalkalmazottaknak pedig 22 százalékos béremelést ígérnek a liberálisok. Az alakulat nem zárja ki a speciális nyugdíjak megszüntetését.

Cserbenhagyásos gázolót azonosítottak a Facebook segítségével

A Facebook felhasználóinak segítségével sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak egy cserbenhagyásos gázolót Bukarestben. 

Ismét menekülteket fogtak Temes megyében a határőrök

Huszonnyolc illegális bevándorlót és egy vélt embercsempészt fogtak el a szerb-román határnál a román határrendészek, az embercsempészettel gyanúsított férfi elfogásához fegyvert is használtak.

Jelképesen átkel a Kárpátokon a román hadsereg

A Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg a román hadsereg szombaton arról, hogy Románia száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.

Olasz földrengés: kispórolták a cementet a falakból?

Olasz földrengés: kispórolták a cementet a falakból?
Hivatalos adatok szerint 291-re nőtt a földrengés áldozatainak száma Olaszországban, és ez a szám valószínűleg tovább emelkedik majd, sokakat ugyanis még mindig keresnek a romok között. 

Orbán: újabb kerítés épül a magyar–szerb határon

Meg kell erősíteni a magyar–szerb határzárat, ezért egy újabb kerítéssor létesül a határszakaszon – közölte Orbán Viktor.

Erős utórengés rázta meg Olaszországot

Újabb erős utórengés rázta meg pénteken reggel Olaszország középső részét, és okozott további károkat Amatrice településén.

Nagy-Románia-térképet ajándékoztak Cioloșnak Chișinăuban

Bukarest elégedett a chișinăui reformok beindításával, ezért Románia átutalta a Moldovai Köztársaságnak a korábban beígért 150 millió eurós visszatérítendő hitel első, 60 millió eurós részletét.

Összekötik a határon az A3-as és M4-es autópályát

Összekötik a határon az A3-as és M4-es autópályát
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Petru Sorin Bușe közlekedési miniszter találkozóján megegyezés született arról, hogy 2018-tól újabb autópálya-összeköttetés jön létre Magyarország és Románia között.

Szerződést bontottak az Asirommal a márkaszervizek

Szerződést bontott a Dacia, a Renault és a Nissan márka hivatalos romániai autójavító műhelyeinek többségét tömörítő egyesület (ACODAREN) az Asirom biztosítótársasággal, amely a szervizek szerint súlyos visszaéléseket követ el. 

Hitelből újítják fel a nagybányai repülőteret

Hitelt vesz fel a Máramaros megyei önkormányzat annak érdekében, hogy be tudják fejezni a nagybányai repülőtér korszerűsítését: a képviselő-testület e heti ülésén egyhangúlag megszavazta a 76,6 millió lejes kölcsön igénylésére vonatkozó kezdeményezést.

Átalakulhat a bankszektor

A bankszektort érintő törvénytervezetek tárgyalására készül az őszi ülésszakban a parlament.

Az aktív kikapcsolódás Szférája a Forgatagon

Az aktív kikapcsolódás Szférája a Forgatagon
Kiállításokkal, koncertekkel, filmekkel, mozgásszínházzal, műhelyfoglalkozásokkal várja péntektől az érdeklődőket az egykori marosvásárhelyi vendéglő, az Aranykakas kertjében nyíló Szféra kortárs művészetek tere.

Korszakváltás a Csíki Játékszínben

Új, jobb elrendezésű székekkel várja a Csíki Játékszín nézőtere a közönséget, de zsinórpadlást is beszereltek az eredetileg művelődési háznak készült épületbe.

Előadás a boldogságkeresésről az Őszi Sokadalmon

A Kézdivásárhelyi Városi Színház az Őszi Sokadalom legelső nagyrendezvényeként mutatja be Kiss Csaba Skandináv lottó című stúdiótermi díszelőadását.

Magyar és román alkotások a 21. század legjobb filmjei között

A 21. század eddigi legjobb száz filmje közé választották Nemes Jeles László Saul fia című alkotását, Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák és A torinói ló című munkáját, valamint Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjét. 

Novák lesz Románia zászlóvivője a paralimpián

Novák lesz Románia zászlóvivője a paralimpián
A Román Kerékpárszövetség elnöke, a pekingi paralimpián ezüstérmes, négy évvel ezelőtt Londonban pedig arany- és ezüstérmes, továbbra is aktív versenyzői pályafutást folytató Novák Károly Eduárd lesz Románia zászlóvivője a riói paralimpián.

Erdélyi pontosztozkodás, fővárosi helycsere a Liga 1-ben

Döntetlennel ért véget a Temesvári Poli–Kolozsvári CFR mérkőzés az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi hatodik fordulójában. 

A román olimpiai bizottság megduplázza a riói érmesek jutalmát

Alin Petrache, Romániai Olimpiai és Sportbizottságának (COSR) elnöke bejelentette, megduplázzák a riói nyári olimpián érmet szerző hazai sportolók pénzjutalmát.

EL: Steaua–Villarreal és Astra–AS Róma meccs is lesz a csoportkörben

Két román csapat ismerte meg pénteken ellenfeleit az Európa Liga csoportkörében: a Bajnokok Ligája utolsó, elbukott selejtezőköréből átkerült Steaua mellett érdekelt volt a sorsoláson az Astra is, amely csütörtökön nagy meglepetésre győzött Angliában. 

Nevezetes perecseni hagyma sült szalonnával

Nevezetes perecseni hagyma sült szalonnával
A hagymaterméséről híres Szilágy megyei Perecsen község harmadik alkalommal szeretne bekerülni a rekordok könyvébe: a szeptember 3-án szervezendő hagymafesztiválon a legtöbb, sült szalonnás és hagymás kenyeret kedvelő embert akarják vendégül látni.

Nyájőrző fajkutyákkal akadályoznák meg a vadkárokat

Hét pár nyájőrző fajkutyát ajándékoztak egy európai uniós projekt keretében olyan, Hargita és Vrancea megyei esztenáknak, amelyeket gyakran támadtak meg vadállatok.

Szellemi és valóságos játszótér

Sikeresnek bizonyult az Én is szeretnék játszani közösségi projekt a vasárnap zárult 7. Kolozsvári Magyar Napokon, ahol különböző módon gyűjtöttek adományokat, így két, a mozgássérültek által is használható hintát vehetnek az akció szervezői. 

Megtalálták a második Földet?

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül – közölték tudósok szerdán a Nature című tudományos folyóiratban. 

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)
Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja következtében összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra egy tanulmányban válaszoltak történészek a korabeli források alapján.

A Debreceni Nyári Egyetemről, az európaiság példaértékű intézményéről román szemmel

Az egységesítő és kiegyenlített korban, amikor mindenki egyformán étkezik, gondolkozik és cselekszik, magyarul tanulni olyan elhatározás, ami az egyetlenből a többes felé nyitást jelenti.

Puccs, ami gyorsította a szovjet szétesést

Huszonöt éve, 1991. augusztus 19-én hajnalban a moszkvai rádióban közleményt olvastak be, amely tudatta: Mihail Gorbacsov szovjet elnök egészségi állapota miatt képtelen ellátni teendőit, helyére Gennagyij Janajev alelnök lép.

Irigylem a románokat

Elsősorban azért, mert tisztelettel kezelik a nemzet fogalmát.

Papírra vetített belső világ

Papírra vetített belső világ
Az ember lelkivilágának papíron való megjelenítéséről, az önismeretről és kreativitásról szólt a Hívóképek a művészetterápiában című, műhelygyakorlattal egybekötött előadás, amelyet Forró Ágnes kolozsvári képzőművész és művészetterapeuta tartott.

A lustaság a magas intelligenciaszint jele?

Egy amerikai tanulmány szerint a magas IQ-val rendelkezők jól elvannak a gondolkodással, így kevésbé kezdenek unatkozni semmittevés közben, míg az alacsonyabb intelligenszinttel rendelkezők hamar megunják a gondolatokat.

A friss levegő jót tesz az önbecsülésnek

Közhelynek számít, hogy jót tesz az egészségnek a természetben töltött idő. Nemrég egy tanulmányt készítettek, amelynek eredményei alátámasztani látszanak, hogy önbizalmunkra is pozitív hatást gyakorol a szabad levegőn töltött idő.

Variációk töltött paprikára

Gombás töltött paprika, töltött kápia, kuszkusszal töltött sült paprika, parmezános krumplival töltött paprika.

Élő kövek Pannonhalmán

Élő kövek Pannonhalmán
Mint élő kövek mottóval szervezi meg a Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozóját a Pannonhalmi Főapátság és a Háló mozgalom.

Elindult a református jubileumi honlap

Elindult a Kárpát-medencei református egyházak közös honlapja, amelyen a reformáció 2017-es jubileumi emlékévével kapcsolatos hírek, interjúk, riportok olvashatók.

Családi nap Nagyváradon

A nagyváradi római katolikus püspökség, a Szent László Római Katolikus Gimnázium és a nagyváradi Szigligeti Színház vasárnap 17 órától harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot. 

Konferenciát szerveznek Márton Áron tiszteletére Csíkszentdomokoson

Márton Áron püspök születésének 120. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezést és konferenciát szerveznek Csíkszentdomokoson.

Felfüggesztették az éhségsztrájkot a gazdák

Felfüggesztették az éhségsztrájkot a gazdák
Újabb határidőt tűzött ki az állattenyésztési támogatások kifizetésének befejezésére az APIA: augusztus 31-éig kerülhet a számlákra a juttatások 95 százaléka. Ennek hatására felfüggesztették az éhségsztrájkot a kormány épülete előtt tüntetők.

Drágulást eredményez az átlag alatti krumplitermés

Elkezdődött a krumpli begyűjtése Hargita megyében, a szakemberek azonban nem túl optimisták: az idei időjárás miatt még csak átlagos sem lesz a terméshozam a Székelyföldön.

Gazdákon is segíthet a gyergyói fejlesztési központ

Erdőtulajdonosoknak és növénytermesztőknek is segítséget nyújthat a gyer­gyó­szentmiklósi Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Központ, amely a legkorszerűbb növény- és talajvizsgáló berendezésekkel van felszerelve.

Éhezik a támogatást a Bukarestben tüntető állattenyésztők

Az állattenyésztőknek járó támogatások kifizetését sürgetik azok a gazdák, akik múlt hét óta sztrájkolnak.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

A legtöbb politikus abban a reményben ígér fűt-fát a választóinak a politikai megmérettetések közeledtével, hogy az emberek memóriája úgy is rövid.

Molnár Judit

Hagyomány lett már egy ideje, hogy a választási kampányok előtt nekilódul az amúgy sem lanyha ájtatossági kedv.

Páva Adorján

Nem lehet az ember fából – szól a nóta, ám a dalba foglalt nagy igazság egyvalakire biztos nem érvényes: a Maros megyei kormánymegbízott fafejűsége töretlen.

Rostás Szabolcs

Victor Ponta ideiglenesnek gondolja tavalyi kényszerű háttérbe vonulását, és csupán a megfelelő alkalomra vár, hogy visszatérhessen a bukaresti politika első vonalába.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  14.3 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  30 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  19.9 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  30 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  17.6 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  17 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST

  15 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  15 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4568 RON
1 USD 3.9458 RON
1 GBP 5.2093 RON
100 HUF 1.4408 RON
1 XAU 168.2311 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL