Krónika Online
2015. július 2., csütörtök; Ma Ottó napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Drágább a földgáz – Akár 10 százalékos áremelkedés

  Drágább a földgáz – Akár 10 százalékos áremelkedés

  Megdrágult szerdától a földgáz a háztartási fogyasztók számára, miután a kormány elfogadta az energiaforrás árliberalizációjának új menetrendjére vonatkozó határozatot.
 • Szerdától nő a minimálbér

  Szerdától nő a minimálbér

  Bár a szakszervezetek folyamatosan növelnék a minimálbért, a szakértők egy része szerint nem kellene központilag megszabni az értékét, hanem a piacnak kellene azt meghatároznia – fejtették ki a Krónika által megkeresett szakemberek.
 • Kérdőjeles az érettségi dolgozatok javítása

  Kérdőjeles az érettségi dolgozatok javítása

  Bár az oktatási minisztérium hétfő délre ígérte a döntést, hogy az egyes megyékben megírt érettségi dolgozatokat melyik más megyében javítják, kora estig nem közölték a javítóközpontokkal és vizsgabizottságokkal, hogy hova kell szállítani a felmérőket.

Főgimnáziummá válik a Márton Áron Gimnázium

Főgimnáziummá válik a Márton Áron Gimnázium
A következő tanévtől főgimnáziumként működhet a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium (MÁG). A tanintézet a vártnál hamarabb kapta meg a választ a főgimnáziumi besorolást kérvényező, néhány hete benyújtott igénylése.

Bírósági felügyelet alatt a brassói polgármester

Bírósági felügyelet alá helyezte a brassói táblabíróság a hivatali visszaéléssel gyanúsított George Scripcarut, Brassó polgármesterét.

Gyermekbaráttá tennék a székelyudvarhelyi kórházat

Játszóteret alakítana ki a városi kórház udvarán a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) partnerségben az egészségügyi intézménnyel.

Elfelejtett marosvásárhelyi szívkórház

A marosvásárhelyi szívkórház vezetői azt hitték, véletlen elírás történt, amikor az egészségügyi intézmény nevét nem találták abban az országos programban, amely a gyermekek kardiológiai beavatkozását hivatott finanszírozni.

Plágiumgyanú merült fel Opreával szemben is

Plágiumgyanú merült fel Opreával szemben is
Plágiummal gyanúsították meg Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnököt, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) nevű párt elnökét.

Ungureanu újrázik a külügyi hírszerzés élén

Mihai-Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök vezeti a Külügyi Hírszerző Szolgálatot.

Félig elfogadva a vitatott összeférhetetlenségi törvény

Elfogadta a szenátus a szenátorok és képviselők összeférhetetlenségét szabályozó új jogszabály tervezetét.

Nem csökkent a feszültség a koalícióban

Koalíciós feszültséget okozott a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség döntése, miszerint a párt támogatja Klaus Johannis javaslatát, azaz Mihai Răzvan Ungureanu kinevezését a külügyi hírszerzés élére.

Orbán Viktor: nem Szerbia ellen irányul a kerítés

Orbán Viktor: nem Szerbia ellen irányul a kerítés
Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen – jelentette ki Orbán Viktor szerdán Budapesten, a magyar–szerb kormányülés után Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón.

Az öreg hölgy (búcsú)látogatása

KITEKINTŐ – II. Erzsébet brit királynő múlt heti németországi látogatásának aligha volt különösebb politikai tétje.

Lezárták a debreceni menekülttábort

A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Egységes fellépést sürgetnek az autonómiák érdekében

Minél egységesebb fellépésre van szükség autonómiaügyben a külhoni magyar területeken, és újra kell gondolni a külhoni magyarság helyben való boldogulásának stratégiáját – fogalmazták meg a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportjának társelnökei.

Orbánt és Pontát is várják a nagylaki átkelőavatóra

Orbánt és Pontát is várják a nagylaki átkelőavatóra
Megnyílik július 11-én, szombaton Nagylaknál az első autópálya-határátkelő Magyarország és Románia között – közölte szerdán az Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) szóvivője.

Alekszisz Ciprasz nem adja meg magát

„Nem engedünk a zsarolásnak” – szögezte le szerda késő délutáni sajtótájékoztatóján Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, aki egyúttal a tárgyalások folytatására tett ígéretet.

Eltörölt borravalóadó – Kihirdette Klaus Johannis a nyugtatörvényt

Kihirdette szerdán Klaus Johannis államfő a nyugtatörvényt, amelynek végleges változatában már nem szerepel a borravaló megadóztatása, az intézkedést ugyanis a parlament visszavonta.

Nem fizet Görögország a Nemzetközi Valutaalapnak

Nem fizeti ki Görögország július elsejéig az 1,6 milliárd értékű hitelrészletet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Az ország ezzel hivatalosan is fizetésképtelenné válik. 

Ügyetlenség is lehet érvényes költészet – Kemény István Kolozsváron

Ügyetlenség is lehet érvényes költészet – Kemény István Kolozsváron
Elias Canetti mintájára konzervatív anarchistaként határozta meg magát Kemény István budapesti költő, író a kedd esti kolozsvári közönségtalálkozón, ugyanakkor elmondta, idegesíti, ha valamilyen címkét rásütnek.

Ősszel Shakespeare-rel kezd a kolozsvári színház

Összesen 144 saját előadást tartott a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2014/2015-ös, 222. évadban, amelyekre 17867 néző volt kíváncsi.

Elhunyt Bács Lajos karmester, a régizene romániai újrafelfedezője

Életének 86. évében elhunyt Bács Lajos karmester, pedagógus, zeneszerző.

Boldizsár Szabolcs: minden jó zenész jó ember

Elemiben és általános iskolában még zeneosztályban tanult, aztán váltott egy nagyot, és középiskolában már orvosnak készült, de hamar rájött: a zene az egyik legfontosabb dolog az életében, és visszatért hozzá a csíkszeredai Boldizsár Szabolcs.

Nem vették be a Mol Ligába a Galacot, a Steauát és a Progymet sem

Nem vették be a Mol Ligába a Galacot, a Steauát és a Progymet sem
Elutasította a jégkorong-Mol Liga vezetősége Mihai Covaliu román hokielnök javaslatát, aki azt szerette volna elérni a közös magyar–román bajnokság szervezőinek keddi budapesti ülésén, hogy a Galacot és a Steauát is bevegyék a pontvadászatba.

Török Rolland Körmendről Kolozsvárra igazolt

Török Rolland hazatér Romániába: a Körmend nagyváradi kosárlabdázója a Kolozsvári U BT-ben folytatja pályafutását. 

Halep önbizalomhiánnyal magyarázza korai wimbledoni búcsúját

„Tudtam, hogy nehéz torna lesz, de arra nem számítottam, hogy már az első fordulóban búcsúzom” – nyilatkozta Simona Halep, miután nagy meglepetésre 5:7, 6:4, 6:3-ra kikapott a WTA-rangsorban 106. helyezett szlovák Jana Cepelovától Wimbledonban.

Helytálltak a kolozsvári ifi tájfutók a hazai Eb-n

Kolozsvári szemszögből a vártán picivel jobb eredmények születtek a nemrég véget ért „hazai” ifjúsági tájfutó-Európa-bajnokságon.

Kísérőprogramok a Székely Vágtán

Kísérőprogramok a Székely Vágtán
Elkészült a maksai Óriáspince-tetőn július 11-én kezdődő Székely Vágta háromnapos programja, amelynek kínálatában honfoglalás kori lovasíjász- és harcászati bemutató, fogathajtóverseny, huszárverbunk és egy világrekord-kísérlet is szerepel.

Védett lett Vajdahunyad várának neve és ábrázolása

Ezentúl csak a vajdahunyadi polgármesteri hivatal jóváhagyásával lehet felhasználni Vajdahunyad várának a nevét és ábrázolását, az önkormányzat ugyanis levédette az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál a várkastély román nyelvű névváltozatait és képét. 

Kisbölény született a Szárkő-hegységben

Kisbölény született a Szárkő-hegységbe visszatelepített bölénycsordában a Spomenca nevű, nagy termetű, erős nőstény fiaként – ez az első példány, amely ott is fogant.

Újra István, a király Budapesten

Az olvasópróbával szerdán megkezdődött az előkészületek éles szakasza Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának új előadására.

Modern kori titkos társaságok

Modern kori titkos társaságok
Az elmúlt időszakban két nagy és „fontos” világtalálkozót bonyolítottak le a világ nagyjai. Az egyik a G7-es találkozó volt a festői Dél-Bajorországban.

Európai erkölcsök és utópiák

Henry Ford neve szimbólum Amerika számára. tömegtermelés és tömeges árusítás feltalálása. 1924-ben azt mondta: „Az automobil megszünteti a háborút.” 

Ép test, ép lélek – a sporttól a pszichológiáig

„Összetett kérdés, hogy miért van ennyi problémás gyerek, az viszont bizonyos, hogy foglalkozni, beszélgetni kéne velük” – Interjú Ráduly-Zörgő Évával.

Felébredhet a Csomád – Lehet-e még vulkánkitörés a Kárpát-medencében?

A Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja, a Szent Anna-tóról ismert székelyföldi Csomád alatt még van olvadékot is tartalmazó magmás test.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Éljük meg az „itt és most”-ot

Éljük meg az „itt és most”-ot
Körülöttünk tombol a nyár, ezzel együtt beköszöntött a szabadságolások időszaka is. Ismerős élethelyzetek: nyaralásról ábrándozó, napokat visszaszámláló munkatársak, barátnők, szabadságról visszaérkezett, nyugalmat árasztó, napbarnított kollégák. 

Vekerdy Tamás: nyáron tilos tanulnia a gyereknek

„A derűsen, közösen, jó lehetőségekkel eltöltött idő az, ami a leginkább pihentet, ilyen lehet az ideális vakáció" – vélekedik Vekerdy Tamás népszerű magyarországi gyerkepszichológus.

Ha a sofőr nem iszik elég vizet, az éppoly veszélyes, mint az ittas vezetés

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk.

Hogyan lesz még finomabb a rántott hús?

A legtöbb családban mindenki szereti a rántott húst, a vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke az aranybarnára sült friss hússzelet. Elkészítése sokkal több rafinériát is megenged, mint amit gondolnánk.

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket
A magyar nemzetrészeket ellehetetlenítő intézkedésekre hívta fel a figyelmet csütörtökön véget ért, kétnapos budapesti ülésének zárónyilatkozatában a Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete.

Szobrot állítottak Csíkdelnén Bálint Lajos érseknek

Bálint Lajosnak, a gyulafehérvári főegyházmegye első érsekének emlékére állítottak szobrot szülőfalujában, Csíkdelnén.

Magyar zarándokok a częstochowai Mária-kegyhelyen

Szűz Mária tisztelete képes testvéri közösségben egybekapcsolni a szomszéd népeket, anyai segítsége pedig ma is át tud vezetni minden történelmi akadályon és nehézségen – mondta Erdő Péter bíboros szerdán a częstochowai Mária-kegyhelyen. 

Támogatják a húsvét időpontjának rögzítését az erdélyi felekezetek

Kivitelezhetőnek tartják az erdélyi felekezetek lelkészei Ferenc pápa javaslatát, hogy valamennyi keresztény egyház ugyanabban az időpontban ünnepelje a húsvétot.

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés
A tejkvótarendszer áprilisi eltörlése óta több mint 20 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára az Európai Unió tagállamaiban – mutat rá az Európai Bizottság legfrissebb felmérése.

Új tervezet: a sertéstenyésztőket is kisegítheti az állam

Napokon belül felkerül a szakminisztérium honlapjára az a kormányhatározat-tervezet, amely a törzskönyvezett állatok vásárlásáról szóló támogatásokat szabályozza.

A mezőgazdasági területek 43 százalékára kértek támogatást

Országos szinten a mezőgazdasági területek mindössze 43 százalékára nyújtottak be kérvényt területalapú támogatásra a hétfői határidőig.

Beszüntetnék az utcai hagymaárusítást Kibéden

A rendőrség idén sem engedélyezné, hogy a kibédiek a kapujuk előtt árulják a koszorúba font lila hagymát, a helyi közösség azonban ragaszkodik a hagyományhoz, közös piac létrehozásáról hallani sem akarnak.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Két, kudarccal végződött felülvizsgálat után Románia nem kockáztatott meg egy harmadikat.

Rostás Szabolcs

Fontos csatában diadalmaskodott kedden a román ellenzék a parlamentben a régi-új kémfőnök kinevezésének megszavazásával, a háborút azonban még nem nyerte meg.

Molnár Judit

Egyenes gerincük tengelyként is jól működik: hol erre, hol arra könynyen és gyorsan segít forgolódni. Attól függ, merről fúj az érdekeiket szárnyaira vevő szél.

Balogh Levente

Nehezen tudunk másként tekinteni arra, hogy óriás román zászlót avattak Csíkszeredában, mint olyan erődemonstrációra, amelynek célja a magyar közösség megfélemlítése.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  18 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  18 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4685 RON
1 USD 4.0157 RON
1 GBP 6.2866 RON
100 HUF 1.4230 RON
1 XAU 151.3173 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL