Krónika Online
2014. október 22., szerda; Ma Előd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Megszűrnék a munkanélkülieket

  Megszűrnék a munkanélkülieket

  Ellehetetlenítheti az elsősorban munkanélküliek számára szervezett felnőttkori képzéseket az oktatási minisztérium új rendelete, miszerint csak azok vehetnek részt a tanfolyamokon, akik elvégezték a kötelező tíz osztályt.
 • Nem magyar divat a pártváltás

  Nem magyar divat a pártváltás

  Nem hozott jelentős változásokat a romániai magyar politikai szervezetek szempontjából a helyi elöljárók pártváltását engedélyező rendelet. A szociáldemokrata kezdeményezés következtében azonban gyarapodott az RMDSZ-es önkormányzati képviselők tábora.
 • A magyar kormány támogatja a csíksomlyói kegyhely felújítását

  A magyar kormány támogatja a csíksomlyói kegyhely felújítását

  FRISSÍTVE – Húszmillió forint támogatást különít el a jövő évi költségvetés tervezésekor a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a csíksomlyói Mária-kegyhely számára.

Interaktív városnéző séták indulnak Kolozsváron

Interaktív városnéző séták indulnak Kolozsváron
Élményszerű, interaktív, a hazai kulturális örökséget bemutató programok szervezését tűzte ki célul a frissen létrejött kolozsvári Korzó Egyesület, közölték az egyesület tagjai keddi bemutatkozó és programismertető sajtótájékoztatójukon.

November 12-én folytatódik a Mikó-per

November 12-ére tűzte ki a ploieşti-i táblabíróság az újabb tárgyalást a Mikó-perben. Kedden a védelem kérésére kihallgatták a Székely Mikó Kollégium épületét 2007-ben felértékelő szakértőt.

Kár volt elszalasztani az összefogást Csűry István püspök szerint

A november 2-ai államfőválasztáson való részvételre buzdítja a romániai magyarságot Csűry István királyhágómelléki református püspök.

Terítéken az autonómia – Konferenciát szerveznek Marosvásárhelyen

Szakmai és közéleti konferenciát szervez Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán címmel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 25-én, szombaton Marosvásárhelyen.

Államfőjelöltek – Elena Udrea, Traian Băsescu hű szövetségese

Államfőjelöltek – Elena Udrea, Traian Băsescu hű szövetségese
A 40 éves Elena Udrea az államfőválasztáson induló két női jelölt egyike. Az elvált, gyermektelen, jogászi végzettségű Udrea viszonylag fiatal kora ellenére jelentős politikai karriert tudhat maga mögött.

Kelemen Hunor: nincsenek ügynökeink

Kelemen Hunornak meggyőződése, hogy az RMDSZ-be sem a magyar, sem a román titkosszolgálat ügynökei nem férkőztek be. Ezt a szövetség elnöke hétfőn jelentette ki egy, az Adevărul honlapján élőben közvetített beszélgetés során.

Újabb ügyben gyanúsított Viorel Hrebenciuc

Újabb korrupciós ügyben vált gyanúsítottá hétfőn Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata párti (PSD) politikus.

Államfőjelöltek – Corneliu Vadim Tudor, a magyarellenesség kettes számú apostola

A magyar olvasónak alig kell bemutatni Corneliu Vadim Tudort, aki  Gheorghe Funar mellett a szélsőséges magyarellenesség másik romániai zászlóvivője.

Ismét vegzálják Magyarországot

Ismét vegzálják Magyarországot
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője szerint bár a magyar kormányzat végrehajtott kisebb változtatásokat a médiaszabályozáson, a módosítás nem tekinthető kielégítőnek.

Moszkva Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2008-as bukaresti NATO–Oroszország-csúcson is megfogalmazta Ukrajnának címzett nyílt fenyegetését.

Lázár: Budapest baráti segítséget vár az Egyesült Államoktól

A magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként, barátjaként azt várja, hogy a kritikák megfogalmazása mellett, konstruktív légkörben beszéljék meg az Egyesült Államokkal a magyar állampolgárokkal szemben meghozott beutazási tilalom ügyét.

Kitekintő – Amerikai szociális juttatás kiutasított náciknak

Amerika szociális juttatásokat fizetett több tucat kiutasított, vagy önként kitelepülő egykori náci háborús bűnösnek.

Adókedvezményt kínálnának a befektetőknek Szatmárnémetiben

Adókedvezményt kínálnának a befektetőknek Szatmárnémetiben
Adókedvezményt vezetne be vállalkozások számára a következő évtől a szatmárnémeti önkormányzat annak érdekében, hogy nőjön a beruházási kedv.

Bizakodó a pénzügyminiszter

Románia középtávú célja, hogy – további pénzügyi intézkedések nyomán – évi 5–6 százalékos gazdasági növekedést érjen el, így hozhatná be a más uniós tagállamokkal szembeni lemaradását. 

Veszteséges lesz a CFR Marfă

A korábbi elképzelésekkel ellentétben veszteséges lesz év végére a román vasúttársaság teherszállító részlege (CFR Marfă), mivel nem sikerült idejében végrehajtani a kollektív elbocsátásokat. 

Szijjártó és Corlățean jó utat kívánt Luxembourgban

Jövőre megépül az autópálya a nagylaki határig, valamint 2016-ban az észak-erdélyi autópályához kapcsolódó magyarországi gyorsforgalmi út is elkészül.

Zenével a békés együttélésért Nagyváradon is

Zenével a békés együttélésért Nagyváradon is
Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken. Október 27-én Beregszászon, másnap, 28-án Nagyváradon lép fel a Misztrál együttes, valamint Pál István Szalonna és bandája.

Közelkép – Párkapcsolati tabuk a boncasztalon

Hova tűnt az a figyelmes, udvarias és kedves sármőr/dögös, magára mindig adó, igényes férfi/nő, akivel megismerkedtem? – egy idő után szinte minden kapcsolatban, házasságban meg pláne fölteszik a felek a kérdést.

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter író, költő, műfordító – tudatta családja az MTI-vel. A közlés szerint a József Attila-díjas alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn, életének 69. évében érte a halál.

Népszerűsítik a gyöngyvásznat

Hivatalosan is átadták vasárnap este a román állami filmforgalmazó (RADEF) egykori, frissen felújított kolozsvári filmraktárát, amely a jövőben alternatív kulturális rendezvények helyszínéül fog szolgálni.

Az ezüstérmest húzta a Várad a BL-rájátszásban, összekerültek a magyarok

Az ezüstérmest húzta a Várad a BL-rájátszásban, összekerültek a magyarok
A Bajnokok Ligája elmúlt idényének ezüstérmesét, a szerb Radnicski Kragujevacot kapta ellenfélként a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata az idei rájátszásban a kedden megtartott sorsoláson. 

Ismét „beköszönt” a DNA a futballvilágba

A temesvári polgármesteri hivatal archívumában kutakodott kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), az ügyészek gyanúja szerint ugyanis visszaélések történtek a Temesvári Poli futballklubjának önkormányzati támogatása során.

Ellenfélre találtak az EHF-kupában

A Torda és a Konstancai HCM verhető ellenfelet kapott a norvég Elverum, illetve a horvát Nexe személyében a férfi kézilabdázók EHF-kupájának utolsó selejtezőjében.

Liga 1: olajozottan robog a Petrolul

Őrzi pozícióját az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a Ploiești-i Petrolul, amely a 11. forduló hétfő esti zárómérkőzésén 2-0-ra legyőzte a vendég Piatra Neamț-i Ceahlăult.

Először játsszák Erdélyben a Budapesti Operettszínház szuperprodukcióját

Először játsszák Erdélyben a Budapesti Operettszínház szuperprodukcióját
Először turnézik Erdélyben a Budapesti Operettszínház Lehár Ferenc  A mosoly országa című operettjével. 

Öt év börtönre ítélték Pistoriust

Oscar Pistoriust, a műlábas futót kedden 5 év börtönbüntetésre ítélte Thokozile Masipa bíró Pretoriában barátnője megöléséért. 

Vujity Tvrtko ismét Erdélyben tart előadásokat

Erdélyben tart előadásokat október 27. és 30. között Vujity Tvrtko népszerű magyarországi televíziós tudósító, médiamunkás.

Népszerű a vásárhelyi könyvvásár vetélkedője

Óriási érdeklődés övezi a 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasójátékát, amelyre 93 csapat jelentkezett.

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

Az egyházzene kényelmes zubbonyában
„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

A Madách-kultusz kezdetei Erdélyben

„A művészi tetszés az ember lelkében nem olyan izolált és független jelenség, ahogyan sokan gondolják. Ellenkezőleg, nagyon sok mindentől függ, nagyon sok szálból tevődik össze, keletkezési feltételei vannak, mint mindennek a világon.” (Reményik Sándor)

Harmadszor is Fidesz

A magyarországi ellenzéknek továbbra sem sikerül ellenszert találnia a kormányoldal politikájára – ez szűrhető le az október 12-ei önkormányzati választások eredményéből, amely alapján a Fidesz–KDNP idén harmadszor aratott elsöprő választási győzelmet.

Népszavazást kell tartani Kelet-Ukrajnában

Hónapok óta tart az ukrajnai válság. A halottak, a sebesültek és a menekülők száma napról napra ijesztően nő. A civil lakosság egész Ukrajnában szenved.

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek
Tizenhétezer értékjegyet használtak fel Romániában magánszemélyek a roncsautóprogram keretében, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte a román környezetvédelmi minisztérium.

Kisteherautó készült a Dusterből

Különleges pick-up változatot készített a Dacia Duster hobbiterepjáróból a romániai Romturingia karosszériaépítő cég; a megrendelő az OMV Petrom olajipari vállalat volt.

Megékezett az új Mazda2

Megkezdődött a Japánban az év autójának választott Mazda2 európai piaci bevezetése. Az új kisautó megjelenése csak apró részletekben különbözik a 2014-es Genfi Autószalonon bemutatott Hazumi tanulmányautótól.

Stagnálnak a VW márka eladásai

Második hónapja stagnál a Volkswagen-konszern fő márkája, a VW értékesítése az oroszországi és a brazíliai eladások csökkenése miatt, miközben az eladások növekedése Kínában lassul.

Szobanövények őszi gondozása

Szobanövények őszi gondozása
Az ősz minden növény számára változást hoz, még akkor is, ha az éppen egy cserépben nevelt szobanövény. Gondozásukat igazítani kell az életritmusukhoz.

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő kutyákat képeznek Kézdivásárhelyen

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő ebeket képeznek Kézdivásárhelyen, az öt labrador kiskutyát úgy tanítják be, hogy megkönnyítsék a fiatalok hétköznapjait.

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival, még akár enyhe áramütést is szívesebben ad magának, mint hogy tétlen maradjon egy amerikai pszichológiai kísérlet szerint.

Finomságok birsalmából

Birsalma chutney, birsalmasajt, birsalmás-mandulás sütemény, birsalmás párolt káposzta.

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson
Eltérő álláspontokat képviselnek a Vatikánban a család témájában zajló püspöki szinódus résztvevői – közölte Erdő Péter főrelátor. 

Eszmecsere a szakrális központok­ról Csíksomlyón

Egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, illetve az érintett civil szervezetek képviselőinek részvételével kezdődött el csü­törtökön Csíkszeredában a ne­gyedik alkalommal megszervezett Mária-út konferencia. 

Aktualizálnák az egyház tanításait

A család a témája a Vatikánban vasárnap elkezdődött rendkívüli püspöki szinódusnak. Az egyház egy része és a sajtó is fordulatot vár a Ferenc pápa meghirdette találkozótól.

Tízéves a magyar mise a vatikáni kápolnában

Évfordulóját ünnepelte kedden a Szent Péter-bazilika altemplomában levő Magyarok Nagyasszonya kápolna.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt
Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság laboratóriuma.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója.

Káposztafesztivál Gyergyószárhegyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a hétvégén Gyergyószárhegyen a hagyományos káposztavásárt és fesztivált.

Hagyományos termék nélkül maradhat Hargita megye

Egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült kiváltania a hagyományos termék minősítést igazoló dokumentumot.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Új frontot nyitott a magyarság elleni folyamatos háborúzásában Marosvásárhely polgármestere. Ezúttal az egyházi elöljárók iskolafenntartói „alkalmatlanságát” célozta meg.

Molnár Judit

A nosztalgiázva magát egyre gyakrabban dörzsölt tengeri medveként emlegető leköszönő félben lévő játékos elnöktől már megszoktuk, hogy fittyet hány az alaptörvény előírásaira.

Balogh Levente

Példátlannak nevezhető az a magatartás, amelyet az Egyesült Államok Magyarországgal szemben tanúsít.

Páva Adorján

A dollárok, eurók, fontok vad viharai által megtépázott modern futballban Victor Piţurcă összetákolt egy, a baljós vizeken is fennmaradó nemzeti hajót, majd fogta magát, és kiugrott belőle.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  ködös
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  ködös
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  8 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  12 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  11 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szeben

  MOST
  ködös
  8 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4170 RON
1 USD 3.4570 RON
1 GBP 5.5841 RON
100 HUF 1.4396 RON
1 XAU 139.0059 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL