Krónika Online
2015. március 1., vasárnap; Ma Albin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Királyi átverés gettónyugdíjjal

  Királyi átverés gettónyugdíjjal

  Valóságos tömeghisztéria robbant ki az önmagát a romák nemzetközi királyának tekintő Dorin Cioabă ígérete nyomán, miszerint német állami kárpótlásban részesülhetnek az egykor Transznisztriába telepített cigányok leszármazottai.
 • Épül a Maros megyei sztrádaszakasz

  Épül a Maros megyei sztrádaszakasz

  Tizenkét hónapon belül autópályának kell összekötnie Nyárádtőt Marosugrával: az országos autópálya-társaság és a versenytárgyalásból győztesként kikerült társulás képviselői szerdán aláírták a tíz kilométeres szakasz megépítéséről szóló megállapodást. 
 • Nem kel fel a székely szabadság napja

  Nem kel fel a székely szabadság napja

  FRISSÍTVE – A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén elállt a március 10-re Marosvásárhelyre korábban meghirdetett székely szabadság napjának megszervezésétől, mert nem akar a hatóságok partnere lenni a jogfosztás leplezésében.

Kolozsvári Mátyás Napok: szemet szúrt a plakát

Kolozsvári Mátyás Napok: szemet szúrt a plakát
„A fényképek arra valók, hogy elgondolkodtassanak, nem arra, hogy szájba rágjuk a jelentésüket" – fogalmazott lapunknak az Amaryllis Társaság elnöke.

Közvitát tartottak Kolozsváron a multikulturalizmusról

Multikulturalizmus témában szervezett közvitát a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport csütörtökön a kolozsvári Ecsetgyárban.

Árcsökkentésre köteleznék a gyógyszerforgalmazókat

Drasztikus árcsökkentésekre kötelezné az egészségügyi minisztérium a gyógyszerforgalmazókat az uniós szabványokhoz való igazodás érdekében.

Vezércikkünkre reagált a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

Alább közöljük a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat reakcióját lapunk csütörtöki számában megjelent, VV RMDSZ című vezércikkünkre.

Elena Udrea ellen vallott volt férje

Elena Udrea ellen vallott volt férje
Ráhúzta a vizes lepedőt a korrupcióban való közreműködéssel gyanúsított Dorin Cocoş volt feleségére, a korrupció gyanúja miatt ismét előzetes letartóztatásba helyezett Elena Udrea volt miniszterre, illetve annak volt pártjára.

Kihallgatta a DNA Ponta húgát

Kihallgatták csütörtökön a DNA ploieşti-i ügyészei Alexandra Herţanut, Victor Ponta miniszterelnök húgát abban a korrupciós ügyben, amelyben férjét, Iulian Herţanut európai uniós források elsikkasztásának gyanúja miatt még múlt héten őrizetbe vették.

Miron Cozma: nincs lelkiismeret-furdalásom

Nincs lelkiismeret-furdalása Miron Cozma egykori Zsil-völgyi bányászvezérnek az 1990-es bukaresti bányászjárás során meggyilkolt emberek miatt, mivel saját állítása szerint őt „erőszakkal” vitték Bukarestbe.

Tovább nőtt Johannis népszerűsége

Megerősítette vezető helyét a romániai közéleti szereplők bizalmi rangsorának élén a novemberben megválasztott államfő, Klaus Johannis.

A minszki megállapodás betartását sürgeti a magyar és a brit külügyminiszter

A minszki megállapodás betartását sürgeti a magyar és a brit külügyminiszter
Szijjártó Péter magyar és Philip Hammond brit külügyminiszter egyaránt azt sürgette Budapesten, hogy Ukrajnában minden fél maradéktalanul tartsa be a minszki megállapodást. 

Zajlik a nehézfegyverek visszavonása Ukrajnában

A Luhanszk megyei felkelők már kivonták nehézfegyvereik 80 százalékát a front menti ütközőzónából – közölte csütörtökön az egyoldalúan kikiáltott „luhanszki népköztársaság” vezetője.

Tőkés a Székelyföld átszervezése ellen tiltakozott az EP-ben

A román állam magyar közösséggel szembeni visszaéléseire hívta fel a figyelmet Tőkés László, a Fidesz színeiben mandátumot szerzett erdélyi európai parlamenti képviselő Brüsszelben.

Öngyilkos lett a Regiotrans vezetője a Bogota–San Jose-i repülőjáraton

Holtan találták Costel Comana üzeletembert, a Regiotrans magánvasút-társaság vezetőjét a Bogotából San Joséba tartó Avianca repülőjárat illemhelyén.

Rus: egymillió „eperszedőnek” adhat itthon munkát a közlekedésfejlesztés

Rus: egymillió „eperszedőnek” adhat itthon munkát a közlekedésfejlesztés
Állami hitelekből, illetve az üzemanyagokra tavaly kivetett, literenként hétcentes extra jövedéki adóból kívánják finanszírozni a romániai közlekedési stratégiába (master plan) foglalt beruházásokat az uniós és kormányfinanszírozás mellett.

Romániában 218, Luxemburgban 1923 euró a havi minimálbér

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Luxemburgban volt a legnagyobb, havi 1923 eurós az országos minimálbér 2015 januárjában – tette közé friss adatait csütörtökön az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Tárgyalások a csíkcsicsói reptérfejlesztésről

A Csíkszereda melletti repülőtérnek egy esetleges köz- és magán-együttműködés révén történő továbbfejlesztése ügyében több megbeszélésen vett részt szerdán Budapesten Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, illetve a megye több vezetője.

Hamarosan elfogadja a kormány az adócsökkentést

Március közepén elfogadja a kormány az adótörvénykönyv módosítására vonatkozó tervezetet.

Marosvásárhelyen lép fel Al Di Meola, a gitárkirály

Marosvásárhelyen lép fel Al Di Meola, a gitárkirály
Marosvásárhelyen koncertezik augusztus 15-én Al Di Meola jazzgitáros – adta hírül pénteken az Uh.ro portál. A fellépésről szóló hír megtalálható a zeneszerző idei turnéállomásait sorjázó hivatalos honlapon, valamint a Harmonia Cordis Egyesület honlapján.

Költészet hozott anyagból – Álljunk meg egy szóra Markó Bélával

Végig átmeneti időszaknak gondolta politikai tevékenységét, és ma is úgy tekint rá, mint egy csaknem két évtizedes átmeneti időszakra – fejtette ki Markó Béla költő, politikus szerda este a Bulgakov irodalmi kávéházban László Noémi kérdésére.

Előadás két nyelven Szatmárnémetiben

Közös projekttel várja a nézőket a Szatmárnémeti Északi Színház román és magyar társulata.

Álomszerű eposzi alakok a kolozsvári kiállításon

Az eposz ihlette a képeket, ennyire egyszerű a kapcsolat a Kalevala és egy 20. századi erdélyi magyar festő képei között – fejtette ki Kiss László András művészettörténész A Kalevala Györkös Mányi Albert ecsetjén című tárlat kolozsvári megnyitóján.

Elözönlötték a légiósok az NB I-et – Győrben kezd a listavezető Videoton

Elözönlötték a légiósok az NB I-et – Győrben kezd a listavezető Videoton
A téli átigazolási időszak alatt érkezett a közel ötven új légióssal rajtol el hétvégén a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonja.

Telt ház várható a Liga 1 rangadóján

Minden jegy elkelt az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi, 19. fordulójában rendezendő Craiova–Steaua mérkőzésre.

A győri Amorim, illetve Karabatic az elmúlt év legjobb kézilabdázója

A férfiaknál Nikola Karabaticot, a Barcelona francia irányítóját, a nőknél pedig Eduarda Amorimot, a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC brazil átlövőjét választották 2014 legjobb játékosának.

Szárnyra kapott a Kolozsvári U-BT

Úgy tűnik, hogy Marcel Țenter vezetőedző ismét „összerakta” a Kolozsvári U-BT tavaly ősszel még gyengélkedő férfi élvonalbeli kosárlabdacsapatát, és megtalálta a hatékonysághoz vezető utat.

Székely mondaörökség felfrissített animáción

Székely mondaörökség felfrissített animáción
Hamarosan bemutatják a korondi Likaskőnél a különleges látványossághoz fűződő monda legújabb rajzfilmes feldolgozását a székelyudvarhelyi Legendárium nonprofit szervezet munkatársai.

Gazdag kultúrheti kínálat a Szent György Napokon

A Sepsiszentgyörgyre eddig el nem jutó hazai színházi és zenei előadásokat válogatták be többek közt az idei Szent György Napok kultúrheti kínálatába. 

Megidézték Kolozsváron Cseh Tamás emlékét

Cseh Tamás emlékét idézték meg kedden este a Kolozsvári Magyar Operában: a 2009-ben elhunyt előadó a rendszerváltás után első magyarországi fellépőként koncertezett 25 évvel ezelőtt a kincses városban.

Robbie Williams Bukarestben: máris zsúfolt a küzdőtér

Az első másfél órában romániai eladási rekord született kedden: a brit Robbie Williams júliusi bukaresti koncertjére 21 500-an váltottak jegyet. 

Magyarok, oroszok, keleti nyitás

Magyarok, oroszok, keleti nyitás
Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása is nagy vitákra ösztönzött, de Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti vizitje után még nagyobb lett a berzenkedés, elsősorban baloldali körökben. Pedig nem történt világméretű esemény. 

Kultúrigazgató, akit Kodály „buktatott meg”

„A táncházmozgalom tartalmában, világnézetében, magyarságtudatában egy teljesen új világot teremtett” – beszélgetés Szép Gyulával.

Közelkép – Sráckor, a zene őrülete és bogaras tudósok

A 2014-es év filmtermése erősre sikeredett, az Oscar-díjra jelölt filmek között több olyan alkotás is akad, amely megérdemelné a legjobb alkotásnak járó szobrocskát.

Könyvespolc – Ahol a semmi is látható

„Szeretettel ajánlom ezt a könyvet a magányról, a bezártságról, a minduntalan fel-feltörő vágyakról, a kiüresedő szívről, lélekről, illetve a szüntelen istenkeresésről...” – írja verseskötetének dedikációjában tanárkollégám, Cseh Kati.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Egészség a túlzások vezérelte világban

Egészség a túlzások vezérelte világban
Szerencsésnek érzi magát Ma­ca­lik Ernő Csíkkarcfalván élő gyógynövényszakértő, ha olyan településre hívják tanfolyamot tartani, ahol gyógynövényekből készült teákon nő fel a gyerek.

A kutya tudja, ha rosszkedvű a gazda

Osztrák kutatóknak sikerült egyértelműen kimutatniuk, hogy a kutyák képesek felismerni az emberek érzelmeit, sőt az emberi arc legapróbb vonásait, mimikáját is meg tudják különböztetni, a rossz kedvhez negatív, a jóhoz pedig pozitív érzelmeket társítanak.

Böjtös finomságok, húsmentes (egytál)ételek

Húsmentes egytálétel, rakott karfiol, rakott zöldség curryvel, hamis bolognai spagetti hús nélkül, hamis gulyás hús nélkül, fasírozott hús nélkül.

Samponok és házi készítésű pakolások

Télen kimondottan oda kell figyelnünk a haj- és bőrápolásra, hiszen a hideg levegő megviseli, töredezetté teheti a hajszálakat, és az arcbőrnek is árthat.

Korhű eszközökkel, az eredeti helyszínen nyomtatják újra a vizsolyi bibliát

Korhű eszközökkel, az eredeti helyszínen nyomtatják újra a vizsolyi bibliát
Az eredeti helyszínen, korhű nyomdagépen és papírra újranyomtatják a vizsolyi bibliát. A reformáció közelgő 500. évfordulójához kapcsolódó munka szerdán kezdődött meg a Borsod-Abaúj-Zemp­lén megyei Vizsolyban. 

Református imakönyv a nőszövetségtől

Imádságoskönyvet jelentetett meg az erdélyi református nőszövetség: a kiadvány minden család asztalán ott lehet, segítségével mindannyian Istenhez fohászkodhatunk.

Elkezdődött a nagyböjt

Elkezdődött szerdán a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. 

Támogatás egyházi intézményeknek

A csíksomlyói zarándokhely, a kassai dóm és az érsekújvári katolikus templom felújítása is szerepel a magyar kormány által támogatott intézmények listáján.

Betegek zarándoklata

Hívők sokasága zarándokolt el a betegek világnapja alkalmából szerdán a csíksomlyói kegytemplomba, ahol az ünnepi szentmisét Tamás József püspök celebrálta.

Keserű a székely méz – A támogatási lehetőségek hiányára panaszkodnak

Keserű a székely méz – A támogatási lehetőségek hiányára panaszkodnak
Az elmúlt öt évtized leggyengébb terméshozamát könyvelhették el tavaly a méztermelők, a romániai méhészet azonban még így is az európai elithez tartozik – hangzott el többek közt azon a Hargita megyei szakmai találkozón, melyet Csíkszeredában tartottak.

Soha nem volt ennyire olcsó a székelyföldi krumpli

Soha nem volt tartósan ennyire alacsony a Hargita megyei krumpli ára, s már most, a múlt évi termés értékesítésének befejezése előtt biztosra vehető, hogy a gazdák jelentős része veszteséggel zárja az évet. 

Árthat a hőingadozás a növénykultúráknak

Egyelőre nem tett kárt a Hargita megyei növénykultúrákban a rendkívül változékony székelyföldi időjárás – tudtuk meg a megyei mezőgazdasági igazgatóság illetékeseitől.

Zsugorodó területek, átszerveződő agrárium

Romániában a megművelt termőföldek összterülete egyetlen év alatt 875 ezer hektárral – 13,93 millió hektárról 13,05 millióra – csökkent.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Ezúton jelezném a bukaresti kormánynak, hogy állampolgári jogon igényelnék egy állami tulajdonú szállodát. Na jó, nem leszek szerénytelen, beérem egy nagyobbacska panzióval is.

Páva Adorján

Finoman szólva szerencsétlenül időzítette a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a romániai magyar rabok által elszenvedett visszaélések elítélését angol nyelvű hírlevelében. 

Csinta Samu

Mindig fájdalmas, ha egy, immár örök érvényűnek hitt folyamat megszakad.

Molnár Judit

Mint olyan sok mást, ezt a témakört is nagyon eltalálta Balzac, ha párizsi környezetben is tette közel kétszáz éve a kora egész társadalmát feltérképezni akaró nagy Honoré.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  5 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  6 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  ködös
  6 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  6 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  6 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  6 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Arad

  MOST
  ködös
  6 C°
 • Temesvár

  MOST
  ködös
  6 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  3 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4381 RON
1 USD 3.9515 RON
1 GBP 6.0875 RON
100 HUF 1.4629 RON
1 XAU 153.1889 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL