Krónika Online
2014. szeptember 30., kedd; Ma Jeromos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Veszélyes patikaliberalizáció

  Veszélyes patikaliberalizáció

  Teljesen felforgatná a piacot, ha liberalizálnák a patikanyitást, azaz megszűnnének a demográfiai korlátok. A szakemberek úgy vélik, hogy a városokban gyógyszertárdömping alakulna ki, miközben a vidéki helyzet valószínűleg nem rendeződne.
 • Brassói reptér székely társulással?

  Brassói reptér székely társulással?

  Elkészült a Brassó–Vidombák-repülőtér kifutópályája, a további beruházásokra a székelyföldi önkormányzatok partnerségére is számít a Brassó megyei közgyűlés. A kifutópályát október 3-án avatják, egy közepes méretű repülő száll majd fel róla.
 • Telítődnek az egyetemi kollégiumok

  Telítődnek az egyetemi kollégiumok

  A legtöbb erdélyi egyetemi városban idén is jóval kevesebb kollégiumi helyet biztosítanak, mint ahány hallgatónak szüksége lenne lakhelyre, de olyan megyeszékhely is van, ahol a csökkenő érdeklődés miatt továbbra is várják a diákok jelentkezését.

Sanitas: tiltakoznak a háromszéki egészségügyiek

Sanitas: tiltakoznak a háromszéki egészségügyiek
Utcára vonulnak a háromszéki egészségügyi intézmények alkalmazottai a kórházak finanszírozási rendszerének módosítását követelve – jelentette be Vasile Neagovici.

Bukaresti vita az autonómiastatútumról

Semmit sem venne el a románoktól a Székelyföld autonómiája vagy a kulturális autonómia kerettörvénye – hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn azon a bukaresti fórumon, amellyel megkezdődött a közvita az RMDSZ autonómiastatútumáról.

Tanévnyitó magyar bojkottal a vásárhelyi orvosin

A magyar tagozat egyetlen képviselőjének részvételével tartotta meg hivatalos tanévnyitó ünnepségét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem.

A választás akadályozza az utcanévcserét Szentgyörgyön

A közelgő államelnöki választások akadályozzák, hogy Sepsiszentgyörgyön módosítsák az utcaneveket. 

Szoftverpanama: Ponta neve is szerepel a nyomozati anyagban

Szoftverpanama: Ponta neve is szerepel a nyomozati anyagban
Továbbította kedden Tiberiu Niţu legfőbb ügyész Robert Cazanciuc igazságügy-miniszternek, az EP-nek és az államfőnek az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) átiratát, amelyben kilenc volt miniszter ellen kérik a bűnvádi eljárás jóváhagyását.

A bíróság dönt Johannis és az ANI vitájában

Befogadta kedden a legfelsőbb bíróság az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség fellebbezését, amelyet Klaus Johannis, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje összeférhetetlenségi ügyében nyújtott be.

Román szoftverpanama: az FBI is nyomoz

Az Egyesült Államokban indult el a nyomozás abban a gyanús szoftverbeszerzési ügyben, amely miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kilenc egykori miniszter esetében kéri a bűnvádi eljárás jóváhagyását – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Meleşcanu átvenné Johannis helyét

Hajlandó lenne elfogadni az ellenzéki, jobbközép ACL támogatását Teodor Meleşcanu.

Felfüggesztette a katalán népszavazást a spanyol alkotmánybíróság

Felfüggesztette a katalán népszavazást a spanyol alkotmánybíróság
Felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazási törvényt és a referendum november 9-i megtartásáról szóló rendeletet a spanyol alkotmánybíróság hétfő esti rendkívüli ülésén.

Budapest: visszalép Falus Ferenc, Bokros Lajos lesz a baloldal jelöltje

Visszalép Falus Ferenc budapesti főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson. Az Együtt–PM jelöltje – akit az MSZP és a DK is támogatott – ezt hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be.

Harcok folynak a donyecki repülőtérért

Az ukrán „terrorellenes" erők állítólag a napokban „megsemmisítettek" egy elit orosz tengerészgyalogos egységet a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél.

Elkezdődtek a biztosjelölti meghallgatások

Hétfőn megkezdődött a biztosjelöltek október 7-ig tartó brüsszeli meghallgatás-sorozata az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai előtt.

Elfogadták a büdzsékiigazítást

Elfogadták a büdzsékiigazítást
A munkaügyi minisztérium nyert a legtöbbet a kormány által kedden elfogadott költségvetés-kiigazítás nyomán: a szaktárca éves büdzséjét 1,2 milliárd lejjel emelték – jelentette be a kabinet ülése után Victor Ponta miniszterelnök. 

Vonzó az alacsony bér – Bővítést tervez Kolozsváron a Pfizer

A világviszonylatban alacsony romániai munkaerőköltség miatt költöztette Kolozsvárra dániai, valamint olaszországi termelését az amerikai Pfizer orvosbiológiai gyógyszergyártó vállalat – magyarázta Nolan Townsend, a Pfizer Románia menedzsere.

Keményen megbírságolnák az áruházláncokat

A Metro, a Selgros, a Mega Image és az Interex áruházláncok, valamint beszállítóik megbírságolását javasolja a Versenytanács. 

Ingatlanpiac-útmutató Kolozsváron

Ingatlan-adásvételi útmutatót adott ki a Romániai Értékbecslők Országos Szövetsége (ANEVAR) a kolozsvári önkormányzattal együttműködve.

Változatos koncertkínálat extrákkal a váradi filharmóniában

Változatos koncertkínálat extrákkal a váradi filharmóniában
Hatvanötödik évadját kezdte a Nagyváradi Állami Filharmónia: az egész évad koncertkínálatát igyekeznek ünnepivé tenni extrákkal.

Megvannak a nemzet új színészei

Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének Budapesten – tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya.

80 évesek köszöntése a Helikonban

Karácsonyi Zsolt A köztes tér nem befejezhető... című írásával indul a Helikon című, Kolozsváron megjelenő szépirodalmi, művészeti folyóirat szeptemberi második lapszáma.

Haza magasban és mélyben – Szárhegyi Írótábor Borzonton

A hétvégén Borzonton tartották meg a Lázár-kastély körüli, elhúzódó huzavona miatt „hazátlanná vált” Szárhegyi Írótábort, így még aktuálisabbá vált a 9. találkozó kérdésfelvetése: „Hol van az író hazája?”

Edzőváltások a Liga 1-ben – Falubot Pustai követheti az ASA-nál

Edzőváltások a Liga 1-ben – Falubot Pustai követheti az ASA-nál
Hiába tartózkodik az újonc Marosvásárhelyi ASA kilenc forduló után az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság táblázatának előkelő hatodik helyén, a hétvégi, Craiován elszenvedett vereség után a klub vezetősége meneszti edzőjét, Adrian Falubot.

Az utolsó pillanatban nyerte meg a városi rangadót a Kolozsvári CFR

A ráadás utolsó percében, a csereként beállt Tiago Lopes találatával nyerte meg 1-0-ra a Kolozsvári CFR a Kolozsvári U elleni városi rangadót az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 9. fordulójában.

Megizzasztották Temesváron az SZKC-t

„Egy nagyon nehezen kialakuló győzelmet hoztunk össze” – mutatott rá Vlad Caba, a Székelyudvarhelyi KC élvonalbeli férfi kézilabdacsapatának edzője. 

Beélesítették az új kosárlabdaszabályokat

Technikai nehézségekbe ütközött a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség által tavaly elfogadott és hivatalosan most október elsejétől életbe lépő szabályváltoztatások alkalmazása Románia néhány sportcsarnokában.

Erdélyben és a Partiumban turnézik Bródy János

Erdélyben és a Partiumban turnézik Bródy János
Erdélyi és partiumi turné keretében lép fel Bródy János – a népszerű elóadót, dalszövegírót október 4-én Aradon, 5-én Érmihályfalván, 6-án Szatmárnémetiben, 7-én Nagyváradon, 8-án Marosvásárhelyen, 9-én Temesváron láthatja-hallhatja a nagyérdemű.

Németországi szakközépiskolások gyakorlatoztak Gyergyóban

Traktort vezettek szénacsinálás közben, kovácsmesterséggel ismerkedtek, ablakkészítő műhelyben igyekeztek minél többet megtudni a szakma rejtelmeiről Németországból érkezett fiatalok.

Bezárt a szejkei borvízmúzeum

Bezárta kapuit hétfőn a szejkefürdői borvízmúzeum, ahol látogatókban gazdag szezonról számoltak be az illetékesek. Többnyire magyarországi és román vidékről származó családos turisták keresték fel az intézményt, de helyiekben sem volt hiány.

Irodalom és játék iskolásoknak a könyvvásáron

Játékkal népszerűsítik a kortárs irodalmat a 20. alkalommal, november közepén szervezendő Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron.

Képek, elszállások, bolondozások, pszichedélia és rock and roll

Képek, elszállások, bolondozások, pszichedélia és rock and roll
Beszélgetés Kiss Tibor előadóművésszel, a Quimby együttes frontemberével.

A romániai Székelyföld autonómia statútuma

Az alábbiakban az eredeti cím és a szöveg módosítása nélkül közzétesszük az autonómiastatútum közvitára bocsátott változatát.

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel

László Csaba az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának koordinátor-igaz­ga­tója, egészen pontosan a kék-fehérek profi scouthálózata kiépítésével meg­bízott menedzsere.

Ki árt a romániai magyar autonómia ügyének?

Szokatlanul kemény hangne­mű közleményben bírálta Izsák Balázs, az SZNT elnöke az RMDSZ-t.

Stepway változatot kapott a Dacia Lodgy és Dokker

Stepway változatot kapott a Dacia Lodgy és Dokker
A Dacia új verziók piacra dobásával élénkítene az egyre lanyhuló keresleten a Lodgy és Dokker típusok iránt. 

Felfrissített és teljesen új egyterűtípusok a Fordtól

A Romániában is jelen levő Ford-konszern az európai piac szempontjából fontos új típusokat mutat be a Párizsi Autószalonon.

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

Elhallgatott erőszak a családban

Elhallgatott erőszak a családban
„Egyre többen fordulnak a gyermekvédelmi vezérigazgatósághoz segítségért a családon belüli erőszak áldozataiként, olyan is történt, hogy hárman telefonáltak egy nap alatt” – mondta el a Székelyföldön is gyakori családon belüli erőszakról Tankó Éva.

Egyre inkább elbutul az emberiség

A javuló életkörülményeknek, étkezésnek és a technológiai újításoknak hála az átlagos intelligenciahányados közel fél évszázadon keresztül folyamatosan emelkedett. A legfrissebb kutatások szerint azonban nemrég ez a tendencia megfordult.

Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb öregedésgátló

Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb módja az öregedés lassításának – állítják svéd kutatók.

Muszaka, a zöldséges-húsos görög kedvenc

A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása, amelynek az alapját a padlizsán és a darált bárányhús adja. A muszaka egyértelműen a Földközi-tenger vidékének étele, a balkáni konyha sajátja.

Nemzetmegtartók és hiterősítők

Nemzetmegtartók és hiterősítők
Kilenc erdélyi és partiumi református kollégium tartotta szeptember 21-én közös tanévnyitóját a kézdivásárhelyi református templomban.

Ismét megszólal a csíksomlyói kegytemplom orgonája

Csupán néhány hét választ el attól, hogy a csíksomlyói kegytemplom egy ideje némaságba burkolódzott orgonája ismét megszólalhasson.

Majláth Gusztáv Károlyra emlékeztek

„Méltó módon kell megünnepelnünk Majláth Gusztáv Károly püspök emlékét, hiszen ő többszörösen megszolgált ezért.”

Ferenc pápa Albániában: nem az intoleranciára

A vallások közötti békés együttélést szorgalmazta Ferenc pápa Albániában. Az egyházfő gazdasági növekedést kísérő szolidaritást is sürgetett.

Támogatást ígérnek a gazdáknak a gyenge méztermés miatt

Támogatást ígérnek a gazdáknak a gyenge méztermés miatt
A hűvös, csapadékos időjárással magyarázható, rendkívül gyenge idei méztermés miatt súlyos veszteségeket könyvelhet el a legtöbb termelő, a mezőgazdasági minisztérium azonban megígérte, segítséget nyújt. 

Márkanévvé vált a gyergyószárhegyi káposzta

Levédette a gyergyószárhegyi káposzta márkanevet az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a helyi káposztatermesztõk egyesülete. A védjegy minőségi garanciát és biztonságot jelent a gazdáknak és termelõknek egyaránt.

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

Victor Ponta felkérte a mezőgazdasági és pénzügyi minisztériumot, hogy készítsék elő a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint húsipari termékek áfájának csökkentését.

Feketézők célkeresztben

Feketén dolgozó idénymunkások miatt tart rendszeres ellenőrzéseket Kovászna megyében a rendőrség. A hatóság több gazda ellen már bűnvádi eljárást is indított.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Tíz nap múlva a futball ismét felszínre hozza, mi lapul a sötét mélyben magyarok és románok között.

Molnár Judit

Olyasmit mondott egy magát szakértőnek tartó illető, amitől megfagyott bennem a vér. A huszonötödik éve állandóan előráncigált gumicsontról, a tulajdon-visszaszolgáltatásról beszéltek.

Rostás Szabolcs

Nem könnyű eldönteni, hogy az önkormányzati választások kapcsán mikor okoztak nagyobb csalódást szavazótáboruknak a magyarországi baloldali pártok: a „választék” roppant széles.

Bálint Eszter

A reformokat folytatni kell, a rendelkezésre álló uniós forrásokat le kell hívni, az adóbehajtást hatékonyabbá kell tenni – lassan már közhelyszámba mennek a nemzetközi hitelezők jó tanácsai.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  18 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  17 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  15 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  20 C°
 • Brassó

  MOST

  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4114 RON
1 USD 3.5019 RON
1 GBP 5.6735 RON
100 HUF 1.4223 RON
1 XAU 136.1476 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL