Krónika Online
2016. szeptember 25., vasárnap; Ma Eufrozina, Kende napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Megbízhatatlannak tartják a katasztrófavédelmet

  Megbízhatatlannak tartják a katasztrófavédelmet

  Nem számíthatnak az állami intézmények hatékony közbelépésére a civilek egy természeti katasztrófa esetén – véli a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testületének vezetője. Szombatra virradóra ismét megmozdult a föld Vrancea megye térségében.
 • Erdély-szerte tombol a kanyarójárvány

  Erdély-szerte tombol a kanyarójárvány

  Az egyre szélesebb körben terjedő oltásellenességet teszik felelőssé a szakemberek az országszerte tomboló kanyarójárvány miatt. Főként azok a gyerekek betegedtek meg, akik nem kapták meg a vakcinát, viszont ők beoltott társaikat is veszélybe sodorják.
 • Nem kérnek Biró Zsoltból az udvarhelyszéki RMDSZ-es polgármesterek

  Nem kérnek Biró Zsoltból az udvarhelyszéki RMDSZ-es polgármesterek

  Tizenöt udvarhelyszéki RMDSZ-es polgármester írta alá azt a beadványt, melyben leszögezik: nem értenek egyet azzal, hogy Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke befutó helyet kapott a szövetség udvarhelyszéki képviselőjelölt-listáján. 

Huszonöt éves a csíkszeredai agrártagozat

Huszonöt éves a csíkszeredai agrártagozat
Jubileumi tanévnyitó ünnepséget tartott pénteken Csíkszeredában a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), amely 25 éve indította el kihelyezett agrártagozatát a székelyföldi megyeszékhelyen.

Mossa kezeit a Schweighofer

A Schweig­hofer kizárólag törvényesen kitermelt fát dolgoz fel, a fát a szükséges kísérő dokumentumokkal veszi át beszállítóitól, tiszteletben tartja az előírásokat – állítja az osztrák fafeldolgozó.

Ismét halasztják az omladozó csíkszeredai vasútállomás felújítását

Nemcsak a tej-kifli programot, hanem a csíkszeredai vasútállomás felújítását is negatívan érintette a közbeszerzésekre vonatkozó törvény módosítását követő bizonytalanság.

Jogerős ítételben tiltják Csíkszeredában a székely zászlót

Végleges és jogerős határozatban erősítette meg a marosvásárhelyi ítélőtábla, hogy Csíkszeredában, a Szabadság téren nem loboghat a székely zászló.

Daniel Barbu magára haragította a román katonákat

Daniel Barbu magára haragította a román katonákat
Bírálatok kereszttüzébe került a politikusit a katonainál is kockázatosabb hivatásnak nevező Daniel Barbu szenátor. 

„Nemzeti érdek": lemond Gabriel Oprea

Lemond szenátori mandátumáról Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, akit a DNA gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsít.

„Le a mentelmi joggal!" – skandálta több ezer tüntető

Több ezren tüntettek Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban csütörtökön a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen a Gabriel Oprea volt belügyminiszter ügyében a napokban lezajlott szavazás kapcsán.

Oprea meglebegtette szenátori mandátumáról való lemondását

Meglebegtette szenátori mandátumáról való lemondását Gabriel Oprea volt belügyminiszter.

Robbanás Budapesten, két rendőr megsérült

Robbanás Budapesten, két rendőr megsérült
Ismeretlen eredetű robbanás következett be szombaton a késő esti órákban Budapesten a Király utca és a Teréz körút kereszteződéséhez közel, az egyik földszinti üzlethelyiségben. A robbanásban két rendőr sérült meg.

KMAT: diszkriminált helyzetben a külhoni magyarok

A számszerű kisebbségben élő, őshonos magyar nemzeti közösségek a környező országokban másodrendű állampolgárokként élnek, a szórványosodással és asszimilációval szemben védtelenek – állapította meg a Kárpát-medencei Autonómia Tanács (KMAT) felmérése.

Orbán Viktor „gigantikus menekültvárost” létesítene Líbiában

Új európai védelmi vonal kijelölését tartalmazó akcióterv kidolgozását javasolta Orbán Viktor miniszterelnök a bécsi migrációs csúcson. 

Elfogták az öt embert agyonlövő plázai ámokfutót Amerikában

Elfogták a több halálos áldozatot követelő burlingtoni lövöldözés gyanúsítottját.

Az online hirdetés a turizmus jövője – Képzés Háromszéken

Az online hirdetés a turizmus jövője – Képzés Háromszéken
Az online felületek jelentik a turisztikai és vendéglátó-ipari szolgáltatások népszerűsítésének jövőjét – hívta fel a figyelmet Răzvan Pascu idegenforgalmi szakember, aki a vasárnap véget ért Háromszéki Turisztikai Napok keretében tartott képzést.

Újabb offshore-botrány: ezúttal Bahama-iratokat szivárogtattak ki

Romániai érdekeltségű cégek is érintettek a legújabb offshore-botrányban: a kiszivárogtatott, a Süddeutsche Zeitung által megszerzett több százezer irat ezúttal arra világít rá, hogy számos nagyvállalat rendelkezik offshore-cégekkel a Bahama-szigeteken. 

Mégsem költöztetik Marokkóba az egyik Dacia-modell gyártását

Nem költözteti a Renault csoport Piteşti-ről Marokkóba Logan Break MCV gyártását, hanem a tangeri üzemben is elkezdik összeszerelni ezt a modellt.

Hargita megyében volt a legalacsonyabb az átlagbér júniusban

Hargita megyében volt a legalacsonyabb a júniusi átlagbér, az országos átlagnál pedig mindössze három erdélyi megye teljesített jobban.

Jubilált a balánbányai néptáncfesztivál

Jubilált a balánbányai néptáncfesztivál
Húszéves a balánbányai Botorka Művelődési Egyesület, ennek a jegyében szervezték meg az idei Botorka Néptáncfesztivált is: szeptember 22–25. között közel 300 táncos ünnepelt együtt a Hargita megyei településen a jubileumi rendezvényen. 

Kolozsvár nem mond le a kultúrstratégia megvalósításáról

Annak ellenére is megvalósítják az Európa kulturális fővárosa cím elnyerése reményében kidolgozott kulturális stratégiát Kolozsváron, hogy a nemzetközi bírálóbizottság Temesvárt választotta Európa 2021-es kulturális fővárosává.

Marosvásárhelyi produkció nyerte a legjobb előadásnak járó elismerést

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést Budapesten.

Hétvégén zajlik a TIFF Marosvásárhelyen

Gazdag kínálattal várja az érdeklődőket hétvégén a Marosvásárhelyen harmadik alkalommal megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

Farkast szelídített a Sportklub – Panaszkodnak a romániai hokibírók

Farkast szelídített a Sportklub – Panaszkodnak a romániai hokibírók
A Csíkszeredai Sportklub nyerte meg hétvégén 4-2-re a vendég Brassói Corona elleni rangadót a jégkorong-Mol Ligában, miután Papp, Molnár, Alekszejev és McIntosh góljaira csak McDonald és Klempa tudott válaszolni.

Új gazdát keres a Dinamo futballcsapatának tulajdonosa

A Chiajnától kapott ki hazai pályán 1-0-ra a Dinamo az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi 10. fordulójában. 

Győzelemmel hangolt a BL-selejtezőre a Nagyváradi VSK

Sorozatban második győzelmét aratta hétvégén a bajnoki címvédő Nagyváradi VSK férfi kosárlabdacsapata az élvonalbeli pontvadászatban, miközben az elmúlt szezonban ezüstérmes Maros KK a második forduló után is nyeretlenül áll az összetettben. 

Világcsúcsot bringázna Novák Eduárd

Az egyórás kerékpározás világcsúcsát szeretné most ősszel beállítani Novák Károly Eduárd a fogyatékkal élők C4-es kategóriájában.

Star Academy: örökzöld slágerrel jutott tovább a csíki Szőcs Renáta

Star Academy: örökzöld slágerrel jutott tovább a csíki Szőcs Renáta
Továbbjutott Szőcs Renáta a magyarországi TV2 kereskedelmi csatorna Star Academy tehetségkutató műsorának szombat esti élő adásában. A csíkszeredai lány a kezdeti bravúrok után már második alkalommal kapott negatív kritikát a zsűritől.

Magasba emelkedett a Szent Korona Vármezőben

A szervezők szerint több tízezren látogattak el hétvégén a Maros megyei Vármezőben szervezett Hőlégballon-fesztiválra. 

Parajdi káposztatöltés a barátság jegyében

Nagy volt a sürgés-forgás a hétvégén Parajdon a 21. nemzetközi töltöttkáposzta-fesztiválon, ahol nemcsak a huszonhárom, felnőttekből álló csapat tagjai, hanem a gyerekszakácsok is összemérhették ügyességüket fakanálforgatásban. 

Szobrot állítottak Csukás István Pom Pomjának

Pom Pomot, Csukás István író legendás mesehősét ábrázolja egy fán ülve az a nagyméretű köztéri alkotás, amelyet pénteken avattak fel Kisújszálláson. 

Cziffra hagyatéka világra szóló életmű – Beszélgetés Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművésszel

Cziffra hagyatéka világra szóló életmű – Beszélgetés Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművésszel
Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművész, tanár, európai és tengeren túli hangversenytermek állandó szereplője. Cziffra György születésének 95. évfordulójára emlékezünk.

Egy új világ reményében

A mai 70 év feletti idős korosztály tagjai, ahogy mondani szokás, „nagy időket” éltek meg. A világháború idején gyermekként megismerték az élet minden rossz oldalát, hiszen egész Európában állandó bombázásveszéllyel kellett számolni.

Gyengül Merkel ereje Európában

Közel egy évtizeden át An­gela Merkel német kereszténydemokrata kancellár határozta meg az irányt Európában. Az euróválságra a tömb válaszát Berlinben fogalmazták meg. 

Fekete hétfő Vásárhelyen

A választás, a szavazás egy igen bonyolult állampolgári feladat, avagy lehetőség, amelynek semmilyen társadalomban sincs tökéletes tisztasága és abszolút módszere. De vannak árnyalatai a diktatúrától a vélt-valós demokráciáig. 

Az éhes gyerek kevésbé koncentrál: fontos az egészséges tízórai

Az éhes gyerek kevésbé koncentrál: fontos az egészséges tízórai
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába.

Hallókészülékre szorulhatnak a hangos zenét gyakran hallgató fiatalok

Egyes kutatások szerint a hangos zene gyakori hallgatása akár átmeneti halláscsökkenést is okozhat. A fiatal generáció tagjainak egy része tapasztalta már, hogy egy dübörgő koncert vagy nagyon lármás buli után rosszabb volt a hallása.

Mikor szedjük az almát, körtét?

A gyümölcsök és zöldségek érettsége vagy éretlensége többféleképpen értelmezhető fogalom. Általában akkor mondjuk valamire, hogy érett, ha fogyasztásra alkalmas. 

Különleges körtés finomságok

Krémsajttal töltött körte, vörösboros körte mascarponéval, körtés torta, tésztába burkolt körte.

Orgonafelújításra készülnek a római és örmény katolikusok Gyergyóban

Orgonafelújításra készülnek a római és örmény katolikusok Gyergyóban
Felújításra, restaurálásra szorul a gyergyói Szent Miklós római katolikus és örmény katolikus templom orgonája. Mindkét plébánia terveket készíttet az épületfelújításhoz is.

A békéért imádkoztak Assisiben a világvallások vezetői

Menekültekkel ebédelt Ferenc pápa Assisiben kedden, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt, s a Szent Ferenc-bazilika előtti téren tett felhívást és imádkozott a békéért. 

Exhumálták Márton Áron földi maradványait

A gyulafehérvári székesegyházban, díszes szarkofágban helyezik el Márton Áron földi maradványait, hogy könnyebben leróhassák tiszteletüket a hívek. 

Élő kövek Pannonhalmán

Mint élő kövek mottóval szervezi meg a Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozóját a Pannonhalmi Főapátság és a Háló mozgalom.

Nem dicsekednek Hargita megyében a burgo­nyaterméssel

Nem dicsekednek Hargita megyében a burgo­nyaterméssel
Két héttel a betakarítás befejezése előtt közepesnek, néhol pedig annál is gyengébbnek nevezhető az idei krumplitermés Hargita megyében.

Gyógynövény-konferencia és gyümölcsfesztivál Udvarhelyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg hétvégén az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált Székelyudvarhelyen.

Félig sem telik meg a mézesbödön

Az előző évek terméshozam-átlagának a felére sem számíthatnak idén a romániai méztermelők, az idei kedvezőtlen időjárás ugyanis áthúzta a gazdák számításait.

Népszavazáson döntenének a külföldiek földvásárlásáról

Népszavazás kiírását kezdeményezi a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR) annak érdekében, hogy a kormány szigorúbb feltételekhez kösse a külföldiek földvásárlását.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Nem ígérkezik békés, boldog kapcsolatnak az MPP és az RMDSZ két éve kötött, az idei törvényhozási választásra és a következő parlamenti ciklusra megerősített politikai érdekházassága. 

Molnár Judit

Választottjaink kellemesen töltik napjaikat: van, aki még be szeretné hozni, amit netán elmulasztott, mások viszont lazán teszik továbbra is a semmit, magabiztosan egy újabb mandátumban.

Balogh Levente

A politika rátelepedett az oktatásra – ezzel lármázták fel a közvéleményt Nagyváradon annak nyomán, hogy kiderült: az önkormányzat az EMNP-vel egyeztetve nevezte ki a magyar és a vegyes tannyelvű iskolák vezetőtestületeibe az önkormányzat képviselőit. 

Kiss Judit

A vak is láthatja, hogy alig jut ideje testmozgásra a diáknak, aki reggel nyolctól délután háromig iskolapadban görnyed, délután megoldja a legtöbbször nem elhanyagolható mennyiségű házi feladatot, majd memorizálja is másnapra a leckét.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Elszórtan felhős
  13.6 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  20 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Elszórtan felhős
  12.5 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  18 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  12.8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Elszórtan felhős
  16 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  20 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Elszórtan felhős
  16 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  16 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  20 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  13 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  11.7 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  7 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  11 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4470 RON
1 USD 3.9652 RON
1 GBP 5.1592 RON
100 HUF 1.4544 RON
1 XAU 170.4147 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL