Krónika Online
2014. december 18., csütörtök; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Temesvár 25 – Tőkés: igazságharcra van szükség

  Temesvár 25 – Tőkés: igazságharcra van szükség

  ÖSSZEFOGLALÓ – Közös nevező kialakítását szorgalmazták az emlékezetpolitikában az 1989-es események évfordulóján szervezett temesvári emlékkonferencia résztvevői csütörtökön.
 • Terrorizmussal gyanúsítják az RMDSZ-t

  Terrorizmussal gyanúsítják az RMDSZ-t

  ÖSSZEFOGLALÓ – Megdöbbenéssel fogadta az RMDSZ a román ügyészség bejelentését, miszerint terrorista jellegű fenyegetőzés gyanújával eljárást indított az SZKT szombati tanácskozásán elhangzottak miatt. Antal Árpád halálos fenyegetéseket is kapott.
 • Jobban bíznak a magyarok Johannisban, mint Kelemenben

  Jobban bíznak a magyarok Johannisban, mint Kelemenben

  Tizenkét százalékkal haladta meg Klaus Johannis bizalmi indexe a Kelemen Hunorét novemberben az erdélyi magyarok körében – állapítja meg az RMDSZ megrendelésére készült, a Krónika birtokába került közvélemény-kutatás.

Őrizetbe vették a sepsiszentgyörgyi magyar bírót

Őrizetbe vették a sepsiszentgyörgyi magyar bírót
Az erdő-visszaszolgáltatási korrupciós botrányban gyanúsított Ördög András Lóránd bírót bekísérték a Kovászna megyei rendőrkapitányság sepsiszentgyörgyi fogdájába.

Tartós távolmaradás esetén is megmarad Markó Attila mandátuma

Továbbra is el kívánja látni sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselői teendőit a jelenleg vélhetően Magyarországon tartózkodó Markó Attila.

Leváltották a Hargita megyei magyar prefektust

Újabb helycsere történt a Hargita megyei kormányhivatal élén: információink szerint Petres Sándor prefektus helyére Jean Adrian Andrei alprefektust nevezték ki.

Marad a székely zászló Erdőszentgyörgyön

Az erdőszentgyörgyi önkormányzatnál nem tudnak arról, hogy pert nyert volna ellenük Vasile Oprea Maros megyei prefektus, és el kellene távolítaniuk az épület homlokzatáról a székely zászlót.

Ponta doktori címének visszavonását kéri az egyetem

Ponta doktori címének visszavonását kéri az egyetem
A Bukaresti Tudományegyetem rektora csütörtökön hivatalos átiratban kérte az oktatási minisztertől Victor Ponta miniszterelnök doktori címének visszavonását.

Alina Gorghiu Johannis utódja a PNL-nél

Alina Gorghiut, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnökét választotta csütörtökön a párt vezetése a PNL társelnökévé.

Băsescu: Câmpeanu és Pop csaltak

Hivatalából távozása előtt négy nappal Traian Băsescu államfő még egyszer borsot tört Victor Ponta miniszterelnök és kormánya orra alá.

CIA-börtönök: tagad a román külügyminisztérium

Tagadta a bukaresti külügyminisztérium, hogy Románia részt vett volna az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) vallatási programjában, és hogy ennek keretében titkos börtönöknek adott volna otthont.

Történelmi enyhülés az Egyesült Államok és Kuba viszonyában

Történelmi enyhülés az Egyesült Államok és Kuba viszonyában
Új fejezet kezdődik az Egyesült Államok és Kuba viszonyában, a két ország normalizálni készül a kétoldalú kapcsolatokat – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin: a Nyugat újabb „falakat” épít

Az orosz elnök azzal vádolta csütörtökön a Nyugatot, hogy birodalomnak képzeli magát, újabb falakat épít, ami szerinte jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémája.

Románokat gyanúsítanak fegyverkereskedelemmel

Tiltott fegyverkereskedelem gyanújával őrizetbe vettek két román állampolgárt és egy volt olasz képviselőt Montenegróban.

Számon kérte Washington Goodfriend feljelentését

Szijjártó Péternél érdeklődtek az Egyesült Államokból, miért szólította fel Orbán Viktor az adóhatóság elnökét arra, hogy jelentse fel André Goodfriendet.

Átlagosan 1500 lejt tesznek ki az ünnepi költségek

Átlagosan 1500 lejt tesznek ki az ünnepi költségek
Mintegy 1500 lejt szánnak idén a városi környezetben élők a karácsonyi és szilveszteri ajándékokra, illetve szórakozásra – derült ki a Marketing Research Center közvéleménykutató cég felméréséből.

Panaszkodnak a biztosítók

Több mint 150 millió eurós nettó veszteséget könyvelt el 2013-ban a hazai biztosítási ágazat csak a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) kötvények piacán – állítja a romániai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítő szervezet (UNSAR). 

Jelentős kőolajlelőhelyet talált Buzăuban az OMV

Jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyre bukkantak Buzău megyében, az OMV Petrom és a Hunt Oil Company Románia 5 millió eurót költött a térség feltárására. 

Nem ellenőrzik a szállítókat az adó-visszatérítéskor

A szállító cégek által megadott adatok hitelességének ellenőrzése nélkül fogja visszaadni a kormány az üzemanyagra kivetett pluszadó egy részét. 

Felfedni a természet szépségét – Ötven éve hunyt el Szopos Sándor festőművész

Felfedni a természet szépségét – Ötven éve hunyt el Szopos Sándor festőművész
„Méltóképpen ápolja az utókor nagyapám emlékét, akinek műveiből több gyűjteményes kiállítást is szerveztek” – mondta el a Krónikának Borbély Gyöngyi, az 50 éve Kolozsváron elhunyt, csíkszeredai születésű Szopos Sándor grafikus, festőművész unokája.

Felolvasó-színházi előadás Udvarhelyen

Garaczi László Csodálatos vadállatok, avagy Plazma3 című felolvasó-kocsmaszínházi előadásával zárja az évet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A színházi kísérlet a 2009/2010-es évadban kezdődött, és rendhagyó módon a kocsmák és kávézók közönségének szólt.

Kőrössy Jancsi-emlékkoncert a Kolozsvári Magyar Operában

Kőrössy Jancsi-emlékkoncertet szervez szombaton 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera a Művészet és Kultúra Érdekében Egyesülettel együttműködésben.

Arculattervtől kisplasztikáig – Magyar egyetemisták tárlata Kolozsváron

Összművészeti kiállítás nyílt a kolozsvári Minerva Galériában a kincses városi Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen (UAD) tanuló magyar diákok alkotásaiból hétfő este. 

Helyosztót játszhatnak a norvégverő magyar lányok

Helyosztót játszhatnak a norvégverő magyar lányok
Az ötödik helyért játszhat pénteken a franciák ellen a magyar női kézilabda-válogatott a magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságon, mivel 29-25-re legyőzte az olimpiai bajnok norvég csapatot.

EuroChallenge: három romániai csapatból csak egy jutott tovább

Három romániai csapatból csak egy jutott tovább a férfi kosárlabda-EuroChallenge Kupa csoportköréből: a Târgu Jiu kedd esti veresége ellenére történetében először bekerült a legjobb 16 közé.

Székely futsalrangadó a Román Kupában

Székely rangadót is rendeznek a teremlabdarúgó-Román Kupa nyolcaddöntőjében.

Kikaptak a magyar lányok a világligában

Vereséggel zárta a 2014-es évet a magyar női vízilabda-válogatott: Merész András szövetségi kapitány csapata 11-9-re kikapott Szentesen az olaszoktól a világliga európai selejtezőcsoportjának második fordulójában. 

Örökbefogadási program a nagyváradi állatkertben

Örökbefogadási program a nagyváradi állatkertben
A távolból is örökbe fogadható a nagyváradi állatkert 650 lakója ettől a héttől kezdve – magánszemélyek évente 100, cégek pedig 500 lejért „vehetik gondjaikba” az állatokat. 

Életfogytiglan az izsáki kényszervallatónak

Bodor Viktor elsőrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a másodrendű Bimbó Csongor vádlottat 20 év fegyházbüntetésre ítélték.

Egyedi ajándékokat alkottak a vásárhelyi diákok

Fontos az egyediség a Bolyai Farkas Gimnázium diákjai számára, ezért legfőképpen személyre szabott tárgyakat „alkottak”, amelyeket bemutattak az iskolában –  egy karácsonyi vásár keretében próbálhatták ki, milyen eladni az általuk előállított termékeket.

Jótékony családi advent Csíkszeredában

Karácsonyváró programokon vehetnek részt az érdeklődők Csíkszeredában.

A főszerep többé teszi az embert

A főszerep többé teszi az embert
„A siker engem továbblépésre késztet. Egy-két főszerep eljátszása után azt érzem, hogy valamivel több vagyok színészileg, emberileg. Valami hozzáadódott a személyiségemhez, és ez jólesik”– Beszélgetés Farkas Loránd kolozsvári színművésszel.

Diverzió diverziót követ, avagy ebharapást szőrével...

Látszólag méltányosan kívánja megoldani a Bob utcai iskola sorsát a kolozsvári önkormányzat.

In memoriam – Búcsú Kósa Ferenctől, nyelvünk tudós búvárától

(Nagyszalonta, 1934. december 23. – Kolozsvár, 2014. december 3.) Szeretteid, kollégáid, barátaid fájdalmas szárnyaszegettséggel állunk koporsód mellett.

Moszkvában még egyszer, utoljára

Azon a napon – 1989. november 27. –, amelynek fagyos hajnalán a magyar határon éppen átszökött Nadia Comăneci talajtorna-gyakorlatokkal bizonygatta a katonáknak, hogy azonos önmagával, Nicolae Ceauşescu választ küldött Mihail Gor­ba­csov meghívására.

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV
Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Friss városi mini: jövőre érkezik az Opel Karl

Új városi minit vezet be jövőre a piacra az Opel: a 3,68 méteres, ötajtós Karl a cégalapító egyik fiáról kapta a nevét.

Száguldó eladások: rekordot dönthet a Mercedes-Benz

Az év első 11 hónapjában éves alapon 12,4 százalékkal nőttek a német Daimler AG százszázalékos tulajdonában levő Mercedes-Benz autógyártó eladásai.

A jövő megérkezett: üzemanyagcellás szériamodellek Los Angelesben

Az üzemanyagcellás (más néven tüzelőanyagcellás) meghajtás új lendületét hozta a Los Angeles-i Autószalon, ahol a világ három legnagyobb autóipari konszernje közül kettő is jelentkezett ilyen típussal. 

Szakorvoshoz segítik a rászorulókat

Szakorvoshoz segítik a rászorulókat
Nagy segítséget jelent a falusi, magányos, idős embereknek, ha valaki eligazítja őket, de főleg az, ha segít nekik eljutni a doktorhoz.

Üvegbe zárt aromák

Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeket készíthetünk.

Mogyorós, zselés, kókuszos – házi készítésű szaloncukrok

Szaloncukrot már a 19. században is készítettek, de igazán a századfordulótól jött divatba.

Nemzetenként változik, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékokat

Szerte a világon gyermekek milliói ismerik a piros ruhás és vidám Mikulás (Santa Claus) figuráját, akit Észak-Amerikában és a világ számos más pontján nem december 6-án, hanem szenteste érkezik ajándékokkal teli, rénszarvasok húzta szánkóján.

Az ortodoxok is megőriznék a vallásórát

Az ortodoxok is megőriznék a vallásórát
A vallásóra választható tantárggyá tételére vonatkozó törvénymódosítás elutasítását kéri a szenátustól a Román Ortodox Egyház, amely a magyar történelmi egyházakhoz hasonlóan nem ért egyet Remus Cernea javaslatával.

Adventi vásár a váradi bazilikánál

Első alkalommal rendeztek adventi vásárt az elmúlt szombaton a nagyváradi székesegyház előtti téren, a részt vevő családok széles vásári kínálatból válogathattak.

Összefogás a modern „rabszolgákért”

A világ számos részén rabszolgasorban élő és dolgozó, kizsákmányolt milliók segítésére szólította fel a nemzetközi szervezeteket, vállalatokat és a civil társadalmat is Ferenc pápa a béke világnapja alkalmából közzétett üzenetében.

„Születését” ünnepelte a református egyház

Az erdélyi református egyház születéseként számon tartott zsinat 450. évfordulójára emlékeztek Enyeden. 

Elnézik a hagyományt: idén is a megszokott módon vágható disznó

Elnézik a hagyományt: idén is a megszokott módon vágható disznó
Idén is hagyományos módszerekkel vághatják le a házi sertést a gazdák, a hatóságok pedig nem rónak ki bírságot – közölte az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője.

Biobornak is kell a cégér

Olcsónak ugyan nem mondhatóak a szőlészetben alkalmazott, a biogazdálkodás szabályait követő módszerek, azonban hatékonyak: idén például a krasznabélteki Nachbil borászat kitűnő minőségű alapanyagból dolgozhatott. 

Sertésvágásszezon: fontos a vizsgálat

Várhatóan mintegy tízezer sertést vágnak le decemberben Hargita megyében, az állatok többségét háztáji körülmények között, hagyományos módszerekkel.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Sokakban fölmerülhet: aljasság vagy csak ostobaság kell ahhoz, hogy terrorizmussal való fenyegetés gyanúja miatt kezdjenek nyomozást Antal Árpád szavai nyomán.

Csinta Samu

Nem akarták névhez kötni a temesváriak történelmi bátorsága előtt tisztelgő nyilatkozatot, ezért nincs megemlítve benne Tőkés László neve sem. 

Páva Adorján

Az RMDSZ még időben felismerte az újratervezés szükségességét, kérdés azonban, mekkora az átütőerő a maradék fegyverarzenáljában.

Molnár Judit

Az egyik szenátor égetően fontos kérdéssel kapcsolatos törvénytervezet megfogalmazását jelentette be. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  5 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  borús
  5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  5 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  4 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe szitáló eső
  5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  5 C°
 • Temesvár

  MOST
  ködös
  5 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  2.2 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  5 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4705 RON
1 USD 3.6250 RON
1 GBP 5.6721 RON
100 HUF 1.4220 RON
1 XAU 141.1476 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL