Krónika Online
2015. május 27., szerda; Ma Hella napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Ingyenes lesz a telekkönyvezés

  Ingyenes lesz a telekkönyvezés

  A tisztázatlan tulajdonjogi problémák megoldása érdekében a következő nyolc évben az ország teljes területét felmérik és telekkönyvezik, az érintett tulajdonosoknak pedig nem kell fizetniük a procedúráért, mivel állami és uniós forrásokból finanszírozzák.
 • Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

  Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

  FRISSÍTVE – Nemes Jeles Lászlónak az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fiát a zsűri Nagydíjával tüntették ki a cannes-i fesztiválon. Az alkotás kolozsvári szereplője, Molnár Levente szerint a film személyessége, közvetlensége hat újszerűen.
 • Hű maradni a hithez, szülőföldhöz, anyanyelvhez

  Hű maradni a hithez, szülőföldhöz, anyanyelvhez

  Teljes búcsúval járó pápai áldásban részesültek a csíksomlyói búcsú zarándokai a pünkösdszombati ünnepi szentmise végén.

Fúzióügy: a váradi magyaroknak üzent Bolojan

Fúzióügy: a váradi magyaroknak üzent Bolojan
„A város jóléte fontosabb bármilyen politikai számítgatásnál” – üzente Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere azoknak a pártoknak, amelyek a Szentmárton község bekebelezésére kiírt népszavazástól való távolmaradásra buzdították és buzdítják a helyieket.

Aszfaltcsík vezethet Pádisra

Ha törik, ha szakad, november végéig elkészül a Havasrekettyés–Prislop–Ponorék-útszakasz – jelentette be Mircea Avram, a Kolozs Megyei Közterület-fenntartó Vállalat (RAADPP) igazgatója a megyei önkormányzat keddi sajtótájékoztatóján.

Sikerrel járt a háromszéki dadák bukaresti tüntetése

Húszszázalékos fizetésemelést ígért a tanügyi kisegítő személyzetnek az oktatási minisztérium, így eredményesnek mondható a háromszékiek hétfői tüntetése. 

Német támogatás a marosvásárhelyi szakoktatásnak

A marosvásárhelyi szakoktatás felélesztése érdekében nyújtana támogatást a megyeszékhely németországi testvérvárosa, Ilmenau önkormányzata.

A külhoni voksok miatt aggódik Márton Árpád

A külhoni voksok miatt aggódik Márton Árpád
Az RMDSZ által javasolt alternatív küszöb elfogadása lehetővé tenné ugyan, hogy ne maradjon parlamenti képviselet nélkül a magyarság, de 4 és fél százalékos támogatottsággal az RMDSZ-frakció létszáma 13–14 főre csökkenne.

Nyomoznak Băsescu ellen

Lopás és becsületsértés miatt nyomoznak Traian Băsescu volt államfő ellen, miután a bukaresti 1. kerületi bíróság jóváhagyta a legfőbb ügyészség arra vonatkozó kérését, hogy ismét vizsgálatot indítson az ügyben.

Újabb DNA-bírálat a parlamentnek

Kemény hangú közleményben bírálta kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azokat a törvénymódosítás-tervezeteket, amelyek révén a honatyák enyhíteni kívánják az összeférhetetlenség esetén kirovandó szankciókat.

Kitüntetés a korrupcióval gyanúsított orvosnak

Csúszópénz elfogadásával gyanúsított orvost tüntetett ki Klaus Johannis államfő hétfőn – derült ki kedden. Az elnök a bukaresti Grigore Alexandrescu kórház több alkalmazottját is kitüntette hétfőn.

Telefonon beszélt Cameron és Putyin

Telefonon beszélt Cameron és Putyin
Félórás telefonbeszélgetést folytatott hétfőn David Cameron brit miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Bizottság a Kárpát-medencei magyarokért

Munkabizottságot hozott létre a budapesti kabinet azzal a céllal, hogy összehangolja a Kárpát-medencei magyarokkal kapcsolatos kormányzati munkát.

Magyarország kiáll a vélemény szabadsága mellet

Magyarország maga akar dönteni arról, akar-e bevándorlókat – jelentette ki Strasbourgban Orbán Viktor.

Amerikai diplomata: román és bolgár tisztségviselőket is kitiltottak

Az Egyesült Államok és Magyarország szövetségesek, akiknek nyíltan kell tisztázniuk egymás között a felmerülő vitás kérdéseket.

Ernyőszervezet a székelyföldi turizmusért

Ernyőszervezet a székelyföldi turizmusért
Ernyőszervezetet hoznak létre a székelyföldi turizmusban érdekelt egyesületek és alapítványok a helyi idegenforgalom felvirágoztatása érdekében. 

Csökkentené a kezelési költségeket a jegybank elnöke

Még mindig túl magasak a különböző pénzügyi tranzakciók során a kereskedelmi bankok által felszámolt kezelési költségek, illetékek, valamint kamatok.

Lassan halad a sztrádaépítés

Jelenleg 215 kilométernyi autópálya-szakaszon dolgoznak országszerte, azonban ebben az évben minden bizonnyal a tavalyi mindössze 50 kilométernél is kevesebb sztrádarészt tudnak megnyitni a forgalom előtt.

Júliusban megnyitnák a parajdi wellnessfürdőt

Legkésőbb a nyár közepén megnyitnák a parajdi termálvizes wellness- és gyógyászati központot. Tennivaló akad még bőven.

Berekméri Katalin az Uniter-díj után: kevés a nagy találkozás

Berekméri Katalin az Uniter-díj után: kevés a nagy találkozás
FRISSÍTVE – „Most örömet jelent a díj, de amikor össze kell gyűjteni az erőt és a motivációt a próbákhoz, előadásokhoz, akkor csak a munkához való helyes viszonyulásom segít” – nyilatkozta lapunknak az Uniter-díjas Berekméri Katalin.

A nagyvárosi dzsungel útvesztői

A vajdasági Puskás Zoltán rendezésében mutatja be Dés László, Geszti Péter és Békés Pál A dzsungel könyve című musicaljét a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerda este. 

Megkezdődött a Lurkó Fesztivál Csíkszeredában

Három magyarországi és öt erdélyi társulat tizenegy produkciója lesz látható hat nap alatt Csíkszeredában. A Csíki Játékszín és a Kortina Egyesület által szervezett 3. Lurkó Fesztivál szerdán vette kezdetét.

Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

Nemes Jeles László Saul fia címú filmjét a zsűri Nagydíjával tüntették ki a cannes-i fesztiválon. Az alkotás kolozsvári szereplője, Molnár Levente szerint a film személyessége, közvetlensége hat újszerűen.

Új kihívások elé néz Kádár Kálmán, a VSK pólócsapatának vezetőedzője

Új kihívások elé néz Kádár Kálmán, a VSK pólócsapatának vezetőedzője
„Azt hiszem, hogy a legjobb döntést hoztuk" – közölte Florin Birta, a Nagyváradi VSK elnöke, amikor bejelentette, hogy mostantól Kádár Kálmán a vezetőedzője a kilenc éve töretlenül országos bajnok felnőtt férfi vízilabdacsapatnak.

Kevesebbet fizetne a Sky a Liga 1 meccseiért

Miközben a topligákban egyre nő az élvonalbeli labdarúgó-mérkőzések közvetítési jogának értéke, addig a Liga 1 televíziós sugárzási jogát birtokló Intel Sky Broadcast kedden a szerződés értékének csökkentését kérte. 

Hosszú Katinka: hamisak a doppingvádak

„Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet” – jelentette ki Hosszú Katinka.

Menesztették Carlo Ancelottit a Real Madridtól

Távozik posztjáról Carlo Ancelotti, a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Óriásbulik várhatók Kolozs megyében

Óriásbulik várhatók Kolozs megyében
Jegyeladási rekordnak számít, hogy több mint 50 ezer bérlet kelt el a nyári Kolozs megyei zenei rendezvényekre – mondták az egy hónap múlva Bonchidán szervezendő Electric Castle és a július végi kolozsvári Untold fesztivál szervezői.

Gigantikus hercegi játékmackók érkeztek a zernyesti rezervátumba

A legkisebb brit hercegnő, Charlotte születésének örömére készített két óriási játékmackó érkezett Londonból a Brassó megyei Zernyestre.

Angolul beszélnek a legendás székely figurák

Lenyűgözte a vidék szépsége azt a négy brit színészt, akik a múlt hét derekán érkeztek a Székelyföldre: azért jöttek, hogy hangjukat kölcsönözzék a Székelyföldi Legendárium alapján készített első székelyföldi animációs film szereplőinek.

Asszonysors betondzsungelben – Kiállítás Udvarhelyen

Újszerű néprajzi kiállítást tekinthet meg a nagyérdemű a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Erdőlopások, Erdély eltűnése

Erdőlopások, Erdély eltűnése
Az Erdély szót minden bizonnyal a rómaiaktól vettük át, ami Sylvaniát, vagyis erdőséget jelentett. Ez abban a gyönyörű korszakban, úgy 1000 évvel ezelőtt természetes volt.

Paradox klímaügy

KÖNYVESPOLC – A klímaváltozás témája nagy hangsúlyt kapott a közbeszédben és a politikában, mégsem sikerült eddig csökkenteni annak kockázatait.

Szótalanul sokatmondó beszéd

KÖNYVESPOLC – A tárgyak nem hazudnak. Nem azért, mert a mostoha természet megfosztotta őket az élőlények hangképző szerveitől, ezért aztán bonyolult metakommunikációs fifikákhoz kell folyamodniuk, ha szólni szeretnének, nem, nem ezért. 

Negyed évszázada tért vissza Románia a kétkamarás parlamenthez

Negyed évszázada, 1990. május 20-án rendezték meg a kommunista diktatúra bukása utáni első szabad választásokat Romániában.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Elkezdődött a kullancsszezon

Elkezdődött a kullancsszezon
A meleg időjárás me­g­ér­kez­tével megemelkedett a kullancscsípéssel orvoshoz fordulók száma. A kullancscsípést érdemes megelőzni, ha pedig egy kirándulás után felfedezi valaki a kis élősködőt a testén, ajánlott szakemberhez fordulni.

Zsírégetés és fogyókúra a fürdőruhaszezon előtt

Bizonyos ételek és italok serkentik az anyagcserét, azaz szervezetünk gyorsaban égeti el a kalóriákat, így ezeket ajánlatos fogyasztani, ha valaki meg akar szabadulni fölös kilóitól a strandszezon beköszöntéig. 

A csúfolódás 50 százalékkal növelheti a gyerek későbbi elhízásának esélyét

Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat testi egészségére: 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy 45 éves korára elhízott legyen – derült ki a londoni King’s College nagyszabású kutatásából.

Epres sütemények és édességek

Brownie eperrel, eperbomba, eper-citrom dzsem, eperhab.

Közös imára hívnak a zarándokok

Közös imára hívnak a zarándokok
Május 21-én, csütörtökön indul útjára Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a jövő hét végén tartandó csíksomlyói búcsúba – közölte a rendezvény szervezője.

Játékosan a szent életű püspökről

Tanúságtételnek is beillő vetélkedő házigazdája volt az elmúlt hétvégén a névadás 25. évfordulóját ünneplő csíkszeredai Márton Áron Gimnázium.

Középpontban a család

A család, az iskola és az ifjúság állt a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája múlt hétvégén Szatmárnémetiben tartott megbeszéléseinek középpontjában.

Megújult a nyeregbeli oltár – Újabb munkálatok Csíksomlyón

Még a pünkösdi búcsú előtt befejezik a csíksomlyói Hár­mashalom-oltár felújítását, aminek anyagi hátterét a magyar kormány biztosította.

Mozgalom a háztáji kiskertekért

Mozgalom a háztáji kiskertekért
A háztáji kiskertekben a család számára minél többen termeljék meg az egészséges zöldséget, gyümölcsöt – ez a biokertmozgalom lényege. Romániában ugyan még gyerekcipőben jár, de dinamikusan fejlődik a biogazdálkodás.

Pánik az őstermelői bizonylat miatt

Pánik tört ki a gazdák körében, mivel ettől a hónaptól azoknak a termelőknek, akik a terményeiket a piacokon vagy a háztájon értékesítik, őstermelői bizonylattal és kereskedelmi füzettel kell rendelkezniük.

Kegyelmi év az állattartóknak

Kegyelmi év lesz az idei az állattartók számára, mivel még eltekintenek a legelőgazdálkodási tervektől, azaz kiadhatják a szubvenciót azon településeken is, ahol az önkormányzatnak még nem sikerült elkészíttetnie a kötelező kezelési tervet.

Az alacsony ár miatt aggódnak a tejtermelők

A tej árának folyamatos csökkenése miatt aggódnak a gazdák – a szakértők szerint a tejkvóta eltörlésére a szövetkezetekbe tömörülés lehet a válasz.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával – így jellemezhető az, amit egy neves amerikai úszószaklap tett a bizonyítékok nélküli vádaskodásoktól hemzsegő cikk közlésével.

Csinta Samu

Kormánybuktatásra készül a romániai liberális tömörülés, bizalmatlansági indítványához keres partnereket a parlamenten belül.

Molnár Judit

Nyaldossák a hullámok a szocdem alvezért, hol a fejét kapkodja, hol ugrik egy nagyot, hátha szárazon megússza. 

Balogh Levente

A magyar irredenták már a tányérban vannak. Legalábbis Kolozsváron, ahol az Erdély elszakítására törekvő magyar mozgalmárok először egy konyhát foglaltak el az ősi román földből. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  zápor
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Zilah

  MOST
  Eső
  13 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  13 C°
 • Temesvár

  MOST
  ködös
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  10 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4630 RON
1 USD 4.0924 RON
1 GBP 6.3001 RON
100 HUF 1.4448 RON
1 XAU 157.2011 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL