Krónika Online
2014. szeptember 17., szerda; Ma Zsófia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Körvonalazódik a nemzeti oldal fúziója

  Körvonalazódik a nemzeti oldal fúziója

  A nemzeti oldal összefogását sürgetik az MPP székelyföldi politikusai, akik szerint a polgári pártnak az EMNP-vel közös listát kell állítania a 2016-os helyhatósági választásokon. A néppárt elnöksége nyitott az autonomista pártok együttműködésére.
 • Kínába vihetik a csíki pityókát

  Kínába vihetik a csíki pityókát

  Az idei bõséges, de alacsony árú krumplitermés értékesítésének megkönnyítését remélik a szakemberek a hétfőn a pityóka hazájának számító Csíkszékre látogató kínai küldöttségtõl. 
 • Tanévnyitó az összefogás reményében

  Tanévnyitó az összefogás reményében

  Romániai magyar oktatási stratégia kidolgozásának szükségességét hangsúlyozta több felszólaló is szombaton a csíksomlyói kegytemplomban megtartott országos magyar tanévnyitó ünnepségen. 

A székelyföldi elöljárók köszönik a kampányajándékot

A székelyföldi elöljárók köszönik a kampányajándékot
A Hargita és Kovászna megyei önkormányzat vezetői örülnek annak, hogy a fejlesztési minisztérium több mint 12 millió lej értékű támogatást biztosít közel hetven székelyföldi településnek. 

Nem lesz magyar államfőjelölt-vita

Az RMDSZ államfőjelöltjének tevékenysége nem képezheti vita tárgyát, ezért Kelemen Hunor biztosan nem fogadja el Szilágyi Zsolt, az EMNP jelöltjének a kihívását nyilvános vitára – szögezte le Kovács Péter, a szövetség főtitkára. 

Nagy projektekre készülnek a határ mentén

Tele ötletekkel várják a határövezetben élők az Európai Unió által támogatott magyar–román együttműködési program újabb kiírását.

Változó erőviszonyok Váradon?

A Demokrata-Liberális Párt (PDL) Bihar megyei szervezetének alelnöke, a nagyváradi városi tanácsos Adelina Coste átigazolt a Szociáldemokrata Pártba (PSD), ahol szintén vezető funkciót fog betölteni. 

Marad a névtelen feltöltőkártya

Marad a névtelen feltöltőkártya
Alkotmányellenessé nyilvánította kedden az alkotmánybíróság azt a jogszabályt, amelynek értelmében – hivatalosan nemzetbiztonsági okokból – csak személyi igazolvánnyal lehetett volna mobiltelefon-kártyát vásárolni.

Kevesebb orosz gáz érkezik

Oroszország keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániába szállított földgáz mennyiségét – jelentette be hétfőn Răzvan Nicolescu energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Technokrata kormányfőt akar a lakosság többsége

Az ország polgárainak jelentős része úgy gondolja, hogy amennyiben Victor Ponta miniszterelnök megnyerné a novemberi államfőválasztást, a kormány élére párton kívüli, technokrata kormányfőt kellene kinevezni.

RMDSZ: szólásszabadságot sért a CSM

Az RMDSZ szerint a CSM súlyosan megsértette a sajtó- és szólásszabadság jogát, amikor "politikai álláspontot fogalmazott meg."

Index: visszaélnek a könnyített honosítással

Index: visszaélnek a könnyített honosítással
Cáfolta kedden a magyar nemzetpolitikai államtitkárság az Index internetes portál értesülését, miszerint óriási mértékű visszaélés zajlik a könnyített honosítás kapcsán.

Skócia: nagyobb önrendelkezést ígér Cameron

Skócia függetlenné válása "nem próbaidőszakra szóló különélés, hanem fájdalmas válás" lenne, amely örökre szólna – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Elfogadták a kelet-ukrajnai autonómiatörvényt

Az ukrán parlament keddi zárt ülésén elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges státusáról szóló, Petro Porosenko államfő által benyújtott törvényjavaslatot.

Továbbra is megsértik a tűzszünetet

A "terrorellenes" ukrán kormányerők minden tagját kivonták a kelet-ukrajnai szeparatisták az orosz katonák által bekerített Donyeck melletti Ilovajszk városából.

Palackozzák a sugási vizet

Palackozzák a sugási vizet
Közel száz év után, jövő év elejétől újra palackozzák a sugásfürdői Benkő-forrás vizét. A sepsiszentgyörgyi vállalkozók közel négy évvel ezelőtt indították el az engedélyeztetési folyamatot.

Folytatják a sztrájkot a Tarom pilótái

Folytatták kedden a hazai Tarom légitársaság alkalmazottai a vasárnap kirobbant spontán sztrájkot, ennek nyomán a vállalat több járat törlését, illetve késésekt helyezett kilátásba. 

Reggeli kávézásra hívják a kolozsvári vállalkozókat

Reggeli kávézásra hívja a cégvezetőket a kolozsvári székhelyű Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). 

Késik a gáz árának liberalizációja

A kormány felfüggeszti a gáz árának liberalizációs ütemtervét, amit legalább két és fél évvel kitol a jelenleg hatályos tervhez képest – jelentette be kedden Răzvan Nicolescu energiaügyi miniszter.

Művészek viszik Zereda hírét

Művészek viszik Zereda hírét
Kiállítással zárult hétfő este a második alkalommal megszervezett nyárádszeredai alkotótábor, amely idéntől Zereda néven működik.

A láthatóvá tett író arcai

A láthatatlan ember arcai címmel nyílik Gárdonyi Géza emlékkiállítás Sepsiszentgyörgyön. A tárlat az író születésének 150. évfordulójára készült tavaly.

Vastaps a legjobbaknak

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat első bemutatója a színészek díjazására is alkalmat teremtett. Kiderült, ki játszott legtöbbet az elmúlt évadban, de az is, hogy kik a legnépszerűbb színészek a fiatalok körében.

Vásárhelyen népszerűsítik a mozizást

Visszatér Marosvásárhelyre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a TIFF. A kolozsvári seregszemle díjazott alkotásait másodszor tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 26–28. között.

Elakadtak a sportdecentralizációs próbálkozások

Elakadtak a sportdecentralizációs próbálkozások
Továbbra is várat magára az államilag fenntartott sportintézmények korábban tervezett decentralizációs tesztprogramjának elindítása.

Jövés-menés a HSC-nél

Két poszton is változott a Csíkszeredai HSC felnőtt férfi jégkorongcsapatának játékoskerete, ugyanis Adorján Attila Miskolcra távozott, Henrich Jaborknikkal pedig szerződést bontottak. 

Nagybánya a top négyben

A Bákó, a Székelyudvarhely és a Bukaresti CSM által uralt összetett negyedik helyére tornázta fel magát a Nagybányai Minaur élvonalbeli férfi kézilabdacsapata a 26-24 arányú, hazai pályán, a Temesvár ellen aratott hétfő kora esti győzelmével.

Liga 1: Nyert a Rapid

Az elmúlt fordulók kudarcai után újra győzni tudott a Rapid labdarúgócsapata az élvonalbeli bajnokságban: a vasutasok legyőzték a Kolozsvári U-t.

Díjazták a Cimbora folyóiratot

Díjazták a Cimbora folyóiratot
A gyermekek tudatos médiahasználatra való nevelését segítőknek első ízben adták át a Szalay Annamária-díjakat kedden Budapesten – az elismerést a sepsiszentgyörgyi Cimbora irodalmi folyóirat is megkapta. 

Erdélyiek a Nemzeti Vágta előfutamain

Hetvenketten indulnak az idei, a hétvégén szervezendő Nemzeti Vágtán, köztük a Székely Vágta győztesei, akik nagy erőkkel készülnek a megmérettetésre. 

Kihaltnak hitt óriáskígyófajra bukkantak Romániában

Egy 80 éve eltűntnek hitt, rendkívül ritkának számító óriáskígyófaj, a homoki boa példányait fedezték fel Romániában – közölte a Román Ornitológiai Társaság (SOR). 

Sikeres utcazene-fesztivál Háromszéken

Az eddigi legsikeresebb utcazene-fesztivált tartották hétvégén Sepsiszentgyörgyön: hat helyszínen 13 előadó szórakoztatta a közönséget.

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával
„Eljutottam arra a szintre, amikor olyan jól zongoráztam, hogy rájöttem, sokkal jobban kellene. A mai napig azt gondolom, jó középmezőnyben nem vallanék szégyent. ”

Erőt kell felmutatni

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete Szent István napján jól sikerült redezvénnyel emlékezett meg az államalapító király koráról, valamint intelmeiről a marosvásárhelyi Színház téren. 

Autonómiakampány

A román sajtó és közvélemény az államfő-választási kampány során az egyik legfelkapottabb témává avatta a magyar autonómiatörekvések ügyét annak nyomán, hogy az RMDSZ jelezte: hamarosan nyilvánosságra hozza a Székelyföld autonómiájának megvalósítására vonatkozó törvénytervezetet. 

Félreértelmezett nemzetállam

Nemrég jelent meg a Népszabadságban egy elemzés Markó Béla tollából, melyben az RMDSZ volt elnöke bírálja a „tusványosi” nemzetállamot, és figyelmen kívül hagyja a magyar miniszterelnök keresztény szemléletű javaslatát. 

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Exkluzív sportautó a Mercedestõl
Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

GM-meghibásodás: több a haláleset

Eddig 19 halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors gépjármûveinek hibás gyújtáskapcsolóival. 

Amerikából érkeznek a Maserati-motorok

A Chrysler egyik detroiti üzemében nyár óta 3,0 literes, V6-os motorblokkokat öntenek a Ferrari-mérnökök felügyelete alatt a Maserati legsikeresebb modelljei számára.

Legfontosabb kulcsszó a bizalom

Legfontosabb kulcsszó a bizalom
Az óvodát és iskolát most kezdő gyerekek szüleinek és pedagógusainak is fejtörést okoz a tanévkezdés.

A semleges és rikító szín is menő

Az öltözködni szeretők számára igencsak kedvező a most következő időszak divatja, mivel sok mindent lehet kombinálni – véli Szász Emőke divattervező.

Változik a táplálkozástudomány álláspontja a reggelivel kapcsolatban

A reggelit nagyon sokan régóta a nap legfontosabb étkezésének tekintik. Ennek igazságtartalmára azonban igen kevés tudományos bizonyítékot lehet találni.

Alvásigény és korai kelés iskoláskorban

Vezető gyermekgyógyászati szakértők szerint az iskolások tanóráinak később kéne kezdődniük, hogy a gyerekek elegendő alvásmennyiséghez jussanak.

Közösséget teremtenek a fiataloknak

Közösséget teremtenek a fiataloknak
Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely lelki hátteret is biztosít a fiataloknak. 

Kezdődik a Mária-év

A csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária szent neve búcsújával veszi kezdetét a hétvégén a kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi Mária-év. 

Megmenekült a kolozsvári Kálvária

Sikerült megakadályozni az omlásveszélyt a kolozsmonostori Kálvária kápolna környékén. 

Uniós forrásokat kér az egyházaknak Sógor

Lehetővé kell tenni a hagyományos, történelmi egyházak számára is, hogy szociális szerepvállalásukat európai uniós források által is finanszírozhassák – hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca
Az új vidékfejlesztési program a kis méretű és a családi gazdaságokra alapoz, ezáltal az erdélyi gazdáknak több lehetőségük nyílik különböző támogatások lehívására – jelentette ki Nagy Péter Tamás, államtitkár.

Megyeszékhelyből falu

A tavalyi rendezvény sikerét is felülmúlná a szeptember 27–28. között zajló, Falu a városban elnevezésű programsorozat, melynek ezúttal is a csíkszeredai dendrológiai park ad otthont. 

Pénzt kapnak az embargó károsultjai

Miután az európai agrártermékek egy részére kivetett orosz importtilalom okozta hatások nem mezőgazdasági forrásból fakadnak, megfontolandó, hogy az Európai Unió az agrárpénzeken kívüli forrásokat is mozgósítson a hatások mérséklése érdekében.

Kiváló gabona- és krumplitermésről számoltak be a gazdák

Kiváló gabonatermésről számoltak be a székelyföldi gazdák, s a becsléseik szerint idén a krumpli terméshozama is felülmúlja a várakozásokat.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Ha Winston Churchill megengedhette magának, hogy csak annak a statisztikának higgyen, amit ő maga hamisított, a Magyar Polgári Pártnak végképp jogában áll hitelt adni az általa készített belső közvélemény-kutatásnak. 

Molnár Judit

Akkor kezdõdött, amikor a szakmai felkészültség helyett az úgynevezett káderlapnak lett elõnye, annak, hogy ki mennyire „egészségesen népi származású”. 

Rostás Szabolcs

Ismét a Kreml politikai érdekei alapján tekergeti a gázcsapot az orosz kõolajipari óriás, a Gazprom, amelynek tegnapi intézkedése minden bizonnyal egy kiadós nemzetközi gázháború elõszele. 

Bálint Eszter

Semmi esélye nincs annak, hogy a székelyföldi autonómia valaha is megvalósuljon – jelentette ki kerekperec az éppen székelyföldi korteshadjáraton tartózkodó Liviu Dragnea. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  20 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  borús
  20 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  20 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  24 C°
 • Brassó

  MOST
  Derült
  16 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4196 RON
1 USD 3.4097 RON
1 GBP 5.5571 RON
100 HUF 1.4087 RON
1 XAU 135.5908 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL