Krónika Online
2015. március 30., hétfő; Ma Zalán napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Magyar összefogás Marosvásárhelyen

  Magyar összefogás Marosvásárhelyen

  ÖSSZEFOGLALÓ – Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ, az EMNP és az MPP – erről pénteken írtak alá szándéknyilatkozatot a három politikai alakulat Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.
 • Kaotikus számlaháború

  Kaotikus számlaháború

  Teljes a káosz annak nyomán, hogy az adóhatóság nagyszabású ellenőrző akcióba kezdett. Az ellenőrök főként a borravaló miatt bírságolnak, miközben a hatósági alkalmazottak sincsenek tisztában azzal, hogyan kellene eljárniuk a pincéreknek.
 • Közveszélyes autonómia-követelés?

  Közveszélyes autonómia-követelés?

  Az európai értékrenddel összeegyeztethetetlennek nevezték erdélyi magyar politikusok a román belügyminisztérium által közzétett közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezetét, amely a veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését.

Elkerülhetetlen sírhelyköltöztetés Kolozsváron

Elkerülhetetlen sírhelyköltöztetés Kolozsváron
Beismerte bírósági vereségét a kolozsvári városháza, így több tucat kolozsvári család kényszerül arra, hogy exhumálja hozzátartozóinak holttestét a monostori temetőből – az önkormányzat már ki is küldte az ezt előíró hivatalos értesítést az érintetteknek.

Összeférhetetlen az RMDSZ-elnök sajtótanácsosa?

Évi 44 ezer lejt keres a Kolozsvári Rádió alkalmazottjaként Nagy Debreczeni Hajnalka, Kelemen Hunor sajtótanácsosa, a Román Televíziótársaság vezetőtanácsi tagja úgy, hogy a szerkesztőségben eddig senki nem látta, anyagot soha nem adott le.

„Földönkívüli” stratégia – Bírálja az RMDSZ a szatmári fejlesztési tervet

Aberrációnak, futurisztikus elemekkel teli, a valóságtól elszakadt tervezetnek tartja néhány szatmárnémeti tanácsos a városfejlesztési stratégiát.

SZNT: nem veszély-, hanem erőforrás az autonómia

SZNT: az autonómia Románia számára nem veszély-, hanem erőforrás, amely az ország minden polgárának a javát szolgálja.

Markó Attila: nem vagyok korrupt, le akarnak járatni

Markó Attila: nem vagyok korrupt, le akarnak járatni
Lejáratásnak nevezte a Krónika kérdésére Markó Attila RMDSZ-es képviselő azt a hírt, hogy az ellene a DNA által törvénytelen restitúciós döntésekben való részvétel miatt indított eljárás nyomán le kíván mondani román állampolgárságáról.

Mesés vagyonra tett szert a korrupcióval gyanúsított volt pénzügyminiszter

ÖSSZEFOGLALÓ – Több mint kilencven, a korrupcióval gyanúsított volt pénzügyminiszter, Darius Vâlcov tulajdonában álló, de vagyonbevallásában fel nem tüntetett értékes festményre bukkantak bukaresti és Olt megyei házkutatások során.

Beperelték a katolikusok Bukarest főpolgármesterét

Évek óta halogatják egy bírósági ítéletgyakorlatba ültetését.

Eugen Teodorovici lesz a pénzügyminiszter

Victor Ponta miniszterelnök Eugen Teodorovici-ot, az európai uniós pénzekért felelős tárcavezetőt javasolta pénzügyminiszternek.

Ismert akart lenni a gépet hegynek vezető másodpilóta

Ismert akart lenni a gépet hegynek vezető másodpilóta
ÖSSZEFOGLALÓ – Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt a lezuhant Airbus A320 másodpilótája.

Ferenc pápa virágvasárnap: válasszuk az alázat útját a világiasság helyett

A megaláztatások és szenvedések közepette is embertársait szerető Jézus példájáról beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén, amellyel megkezdődtek a húsvéti szent hét egyházfő vezette szertartásai. 

Légi tragédia: súlyos depresszióban szenvedett a másodpilóta

Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt a Germanwings Airbus A320-as másodpilótája.

Légi katasztrófa: szándékosan vezette hegynek a gépet a pilóta

A másodpilóta szándékosan vezethette a hegyoldalnak a francia Alpokban a Germanwings repülőgépét.

Számlaháború: csak ígéretekkel szolgál a pénzügy

Számlaháború: csak ígéretekkel szolgál a pénzügy
A hatályos törvények nem szabályozzák a borravalót Romániában, a pénzügyminisztérium azonban „az elmúlt időszakban a témában kirobbant vita nyomán” tervezi a megfelelő törvények kidolgozását – közölte pénteken a Krónikával a pénzügyi tárca. 

Az IMF ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit

Ellenzi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart, ugyanakkor a reformok lassulását is szóvá tette a nemzetközi hitelintézet.

Az adóhatóság túlkapásaira panaszkodnak a cégek

Tisztességtelenül járnak el és visszaélnek hatalmukkal az országos adóhatóság (ANAF) adócsalás elleni igazgatóságának munkatársai a kereskedelmi egységek vezetői szerint.

Kevés kávé fogy – Az adócsökkentés fellendítheti a piacot

A jövedéki adó eltörlésétől várják a romániai kávéfogyasztás fellendülését – derül ki a PwC Románia által készített elemzés következtetéseiből.

A tudományos közösség építője – Díjazott az Erdélyi Múzeum-Egyesület

A tudományos közösség építője – Díjazott az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Évi közgyűlését tartotta Kolozsváron az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében szombaton.

Felszín alatti érzelmek a színpadon

Krzysztof Warlikowski, a kortárs lengyel színház egyik legnagyobb rendezője üzenetét olvasták fel világszerte a színházakban az előadások előtt pénteken, a 53. színházi világnapon. 

Világmagyarázó tudományos művészet

A Gömbhalmaz elnevezésű magyarországi irodalmi csoportosulás két tagja, Polák Péter és Szenderák Bence volt a vendége a Bretter György Irodalmi Kör és a Helikon folyóirat által szervezett pénteki irodalmi estnek Kolozsváron.

Apokalipszis és mulandóság – Horror Pista tárlata Kolozsváron

Apokaliptikus hangulat jellemzi a a kolozsvári Korunk Stúdiógalériában megnyílt tárlatot.

Forma–1: Vettel győzött Malajziában

Forma–1: Vettel győzött Malajziában
A négyszeres világbajnok, idéntől a Ferrarinál versenyző Sebastian Vettel a Mercedeseket maga mögé utasítva nyerte meg az idei Forma–1-es szezon vasárnapi második futamát, a Maláj Nagydíjat.

Váradi hidegzuhany: a Steaua pólócsapata nyerte a Román Kupát

Hat évnyi „böjt” után került ki ismét győztesen egy megmérettetésből a Steaua felnőtt férfi vízilabdacsapata, amely elhódította Brassóban a Román Kupát. 

Kolozsvár–Marosvásárhely-párharc a rájátszásban

Az alapszakasz hétvégi utolsó fordulójának eseményei véglegessé tették a sorrendet az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság rájátszása előtt. 

Sporttörténelmet írtak Galacnak a székelyek

Története első román bajnoki címét szerezte meg a Galaci Dunărea, amely 3-1-re megnyerte a Steaua elleni döntő ötödik mérkőzését, és elhódította a trófeát. 

Villanyoltás a környezetért

Villanyoltás a környezetért
Erdély-szerte több település is villanyoltással csatlakozott szombaton a Föld órája kezdeményezéshez. Többek közt Csíkszeredában és a kincses városban kialudtak 20.30 és 21.30 között a fények, szünetelt a közvilágítás. 

Megölte gyermekeit egy olténiai férfi

Meggyilkolta gyermekeit, majd öngyilkos lett szombaton egy olténiai férfi. A 9 és 15 éves kislány apját többször kezelték pszichiátrián, és épp néhány napja engedték ki a slatinai kórházból.

Fergeteges bulik az Electric Cityn

HÍRKÉP – Fergetes koncertet tartott az osztrák Waldeck Live Band a kolozsvári Electric City fesztivál fő színpadán, az új sportcsarnokban szombaton.

Telt ház előtt mutatták be a Legendárium-rajzfilmet

Népes közönség előtt vetítették le csütörtökön Székelyudvarhelyen, a Székelyföldi Filharmónia koncerttermében az első alkalommal bemutatott, a Likaskő mondáját feldolgozó 3D-s rajzfilmet.

Megerőszakolt természet – A genetikailag módosított szervezetek „Janus-arcúsága”

Megerőszakolt természet – A genetikailag módosított szervezetek „Janus-arcúsága”
Ellenzik az erdélyi magyar gazdák a genetikailag módosított szervezetek (GMO) beáramlását – tudósít a Krónika. Az RMGE állásfoglalása felsorolja mindazokat a lehetséges károkat, amelyek egészségünk rovására keletkezhetnének.

Peti András: replika a Dorin Floreával készült interjúban elhangzottakra

Olvasva Dorin Florea polgármester úr interjúját a Krónika március 19-ei kiadásában (Vásárhely: minek a fővárosa?), elsőre az jut eszembe, hogy a nyílt szókimondás tiszteletre méltó, de ez önmagában nem menti fel az üzenetből származó tiszteletlenséget. 

Nagy Zsolt és a „stratégiai privatizációs dosszié” (2.)

Gondolatok egy bírósági határozat margójára – folytatás a múlt heti Szempontból.

Autonóm gondolkodással a nacionalista csapdák ellen

Huszonöt évvel a decemberi forradalom és a márciusi véres események után Marosvásárhelyen még mindig jelentős azon román emberek aránya, akik vakul hisznek a nacionalista propagandában – állapította meg a lapunknak adott interjúban Smaranda Enache.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Alkalmazkodó oktatás Skandináviában: eltűnnek a finn tantárgyak

Alkalmazkodó oktatás Skandináviában: eltűnnek a finn tantárgyak
Finnország, amely rendre a legjobbak között végez a PISA-felméréseken, radikális oktatási reformra készül: tantárgyak helyett témák szerint tanítanak majd az északi ország iskoláiban  – írja a The In­­dependent.

Egészségvédő a gabonafélék fogyasztása

Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szív-, légzőszervi és cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek.

Kertészkedés ízületkímélő módon

Tavasz kezdetén felkészülünk a kertészkedésre: letakarítjuk a kerti utakat, elővesszük és megtisztítjuk a kerti szerszámokat.

Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja. Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van.

Együtt keresik Márton Áron lelkületét

Együtt keresik Márton Áron lelkületét
A Mustármag Közösség Márton Áron püspökről tervezett játékfilmje és a köré épülő misszió egyik mozzanata azok megszólítása, akiket a néhai erdélyi római katolikus püspök bérmált vagy szentelt pappá. Bara László római katolikus plébánossal beszélgettünk.

Virág a „diákok püspökének”

Majláth Gusztáv Károly püspök alakját idézték fel halálának 75. évfordulója alkalmával hétfőn a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

A fény felé a rácsok világából

Az Erdélyi Református Egyházkerület néhai püspökének, Csiha Kálmánnak az életéről szóló, Jobb az Úrban bízni című filmet mutatták be szerdán este a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében.

Sokan támogatják a telefonos szeretetszolgálat tevékenységét

Helyiek támogatásával helyieknek kíván segíteni a Marosvásárhelyen immár három éve működő Telefonos Szeretetszolgálat, amelynek tavalyi eredményeiről, idei terveiről Sajó Norbert, a szolgálat létrehozója számolt be.

Még bégetnek a bárányok

Még bégetnek a bárányok
Kevesebb mint három héttel húsvét előtt egyetlen ideiglenes vágópont sem működik még a székelyföldi megyékben, a boltok többségében pedig még meg sem jelent a bárányhús.

Értékgyűjtő konferencia a kincses városban

Az Erdélyben fellelhető nemzeti értékek, hungarikumok összegyűjtése érdekében konferenciát szervez a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) pénteken 11 órától a Kolozsvár Aréna multifunkcionális termében.

Pályázhatnak a fiatal gazdák

A 35 év alatti, fiatal gazdálkodókat, illetve a mezőgazdasági géppark bővítését, korszerűsítését támogatná két pályázati kiírással az agrártárca a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében.

Romlásnak indul a tejágazat a kvóta eltörlésével

A romániai tejtermelők csődjét jelentheti a tejkvótarendszer eltörlése az Unió tagállamaiban.

VÉLEMÉNY

Bálint Eszter

Az adóbegyűjtés hatékonyságának felpörgetése helyett egyelőre úgy tűnik, hogy újabb öngólt lőtt a Ponta-kormány.

Molnár Judit

Sok mindent tudunk a hazai egészségügyről, de amit egy angol édesanya röppentett fel nemrég a virtuális térben, az már igazán a fantasztikumok világára utal.

Balogh Levente

Most jól megmutatták az összes magyargyűlölő, soviniszta románnak.

Balogh Levente

Egyre inkább úgy tűnik: a román hatalmi körök úgy értékelik, elérkezett az idő, hogy megpróbálják „megrendszabályozni” a Romániában élő őshonos magyar közösséget.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  zápor
  11 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  9 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  13 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  13 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  12 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szeben

  MOST
  zápor
  12 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4061 RON
1 USD 4.0607 RON
1 GBP 6.0267 RON
100 HUF 1.4704 RON
1 XAU 155.1184 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL