Krónika Online
2014. július 31., csütörtök; Ma Oszkár napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Túlkapással vádolják a román hírszerzést a magyar politikusok

  Túlkapással vádolják a román hírszerzést a magyar politikusok

  Hevesen bírálják a lapunk által megszólaltatott erdélyi magyar politikusok a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának minapi kijelentését, miszerint a titkosszolgálat mindent elkövet a székelyföldi önrendelkezés megakadályozásáért. 
 • Odázzák a sajátos románoktatást

  Odázzák a sajátos románoktatást

  Csak a 2015–2016-os tanévtől reménykedhetnek abban a magyar diákok, hogy a kisebbségek sajátos módszerrel tanulhatják a román nyelvet – közölte Király András. Az oktatási minisztérium államtitkára már annak is örül, ha nincs visszalépés.
 • Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Szabó Béla, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának vezetője szerint felgyorsult a magyar oktatás visszaszorítása a tanintézetben, amelynek felvételi politikájában mások elrománosítási törekvést sejtenek.

Pereli a vízszolgáltató a háromszéki adósokat

Pereli a vízszolgáltató a háromszéki adósokat
Több száz háromszéki lakos veszítheti el otthonát, mivel jelentős adósságot halmoztak fel a vízszolgáltatóval szemben. 

Jóváhagyták a vásárhelyi katolikus gimnáziumot

Megszavazta kedden a marosvásárhelyi tanács a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról szóló határozattervezetet.

Nagyobb az árvízkár a vártnál Farkaslakán

Ideiglenes beavatkozásokat eszközölnek Farkaslaka községben a hétvégi árvíz által megrongált utak helyreállítása érdekében.

Több mint félezer kölcsönözhető kerékpár várja a kolozsváriakat

A Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat nyerte el a kincses város kerékpárkölcsönző programjának közbeszerzési eljárását.

Magyarország az egyik legellenszenvesebb ország a románok számára

Magyarország az egyik legellenszenvesebb ország a románok számára
Magyarország a második legellenszenvesebb ország a románok számára Oroszország után.

Árvízi vészhelyzet Olténiában

Harmadfokú (vörös) árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden az ország olténiai vidékein, ahol a megáradt folyók útjából a kommandósok erővel telepítik ki a házukat elhagyni nem akaró embereket.

Nagyon bíznak a hadseregben és az egyházban

Továbbra is a hadseregben és az egyházban bízik a legjobban a románok többsége – derül ki az INSCOP felméréséből. A korrupcióellenes küzdelemmel megbízott intézmények is jelentős bizalmat élveznek.

Ponta és az „olasz meló”

Útépítésre Magyarországra szerződött olasz családból származik Victor Ponta miniszterelnök – ezt ő maga árulta el egy televíziós műsorban.

Továbbra is harcok zajlanak Ukrajnában

Továbbra is harcok zajlanak Ukrajnában
Az ukrán katonák felszabadították a Donyeck megyei Avgyijivka települést, és megkezdődött Ilovajszk megtisztítása az „oroszországi zsoldosoktól", illetve Pervomajszk visszavétele.

Csütörtökön lemondott, hétfőn visszatért posztjára az ukrán kormányfő

Múlt heti lemondása után hétfőn ismét munkába állt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő. 

Kitekintő – Száz éve tört ki az első világháború

Száz éve, 1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának.

Kitekintő – A virtuális világban is összecsap a Hamász és Izrael

A Gázai övezetben kialakult fegyveres konfliktussal párhuzamosan a közösségi média felületein is folyamatos harc folyik Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet között – számolt be a BBC brit televíziós csatorna.

Szemétgondok Marosvásárhelyen

Szemétgondok Marosvásárhelyen
Súlyos gondok merültek fel Marosvásárhelyen a hulladékgazdálkodás terén, és miután a város önkormányzata keddi ülésén elutasította a helyi köztisztasági vállalat javaslatait, egyelőre patthelyzet van.

Aszfalton a Hargitára: jövő héten átadhatják az ivói útszakaszt

Befejeződött ugyan a Hargita megyei Ivótól a Madarasi Hargitára vezető út aszfaltozása, az útszakasz azonban további kiegészítő munkálatok miatt a héten még nem használható.

A fogyasztói hitelek magas kamataira panaszkodnak

Rendkívül magas kamatot számolnak fel a hazai bankok a magánszemélyeknek a lej alapú fogyasztói hitelek után. 

Tüntetni készülnek a közigazgatásban dolgozók

Háromezer közigazgatási dolgozó készül tüntetni szeptemberben Bukarestben a kormánypalota előtt. 

Színikritikusok Díja: Székely Csaba triplázhat

Színikritikusok Díja: Székely Csaba triplázhat
Székely Csaba drámatrilógiájának harmadik része is a legjobb új magyar dráma lehet, de Albert Csilla kolozsvári színésznő is szerepel a Színházi Kritikusok Céhének idei jelöltlistáján.

Félezer fiatal színjátszó találkozója

Az előzetes jelentkezések alapján csaknem félezer fiatal vesz részt az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet által 18. alkalommal megszervezett ifjúsági színjátszó találkozón, amely Szentháromságon veszi kezdetét csütörtökön.

Tovább látogatható Sipos László budapesti tárlata

Augusztus 12-éig meghosszabbítják Sipos László kolozsvári születésű festőművész budapesti kiállítását. A tárlat július 15-én nyílt meg a Forrás Galériában. 

Már nem mini a csíkszeredai dzsesszfesztivál

Neves hazai, magyarországi és amerikai fellépőkkel augusztus második felében szervezik meg hatodik alkalommal a csíkszeredai dzsesszfesztivált.

EL: Minszkben lőne gólt a CFR

EL: Minszkben lőne gólt a CFR
Fehéroroszországban próbál közelebb kerülni egyik fő céljához csütörtökön a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata, amely a Dinamo Minszk vendégeként lép pályára az Európa Liga harmadik selejtezőkörében.

Magyar edzőnő készíti fel az SZKC amatőr, de lelkes brit ellenfelét

Magyar edzőnő irányítja azt a brit férfi kézilabdacsapatot, amellyel a Székelyudvarhelyi KC került szembe a Challenge Kupában.

Ilyésék hazavitték Udvarhelyre a Szeged által megnyert EHF-kupát

Több mint száz érdeklődő előtt mutatták be Székelyudvarhelyen a Pick Szeged kézilabdacsapata által májusban elhódított EHF-kupa-trófeát.

Majdnem kész az új kolozsvári sportcsarnok

Másfél hónapon belül teljesen elkészül az új kolozsvári sportcsarnok, szeptember közepéig befejezik a munkálatokat, már csak apró simítások vannak hátra. 

Összefogás a lovas kultúráért

Összefogás a lovas kultúráért
Székelyföldi Lovas Ünnep néven szervezik meg idén az eddig Gyergyói Lovas Napok címmel zajló rendezvényt, amelyet mostantól már a Kovászna Megyei Tanács is támogat.

Csíkszeredai Városnapok minden korosztálynak

Csütörtökön a Kossuth Lajos utcai galériában nyitják meg a Siculicidium 250 nevet viselő képzőművészeti kiállítást.

A helyes életmód ismerete

Két életmódtábort is szerveztek múlt héten Háromszéken. Az egyikre az erdélyi cukorbeteg gyerekek, a másikra a súlyproblémákkal küszködők voltak hivatalosak.

Tartalmas foglalkozás kicsiknek az Őszi Sokadalmon

A korábbi évekhez képest magasabbra tette a mércét az idei kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom csapata mind a gyerekprogramok, mind pedig az utcazene tekintetében – fogalmaztak a szervezők.

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel
„A világ szerencsésebb felén élő emberek el sem tudják képzelni, hogy két volt szocialista állam között ilyen durván őrzött és súlyos atrocitásokkal »működő« határszakasz volt” – beszélgetés Lukács Csabával a történteket felelevenítő dokumentumfilmről.

Kanyargós úton jár Szerbia

Sem az árvíz, sem a gazdasági válság nem kezdte ki a májusi választások nyomán magabiztos felhatalmazással bíró szerb kormány népszerűsé­gét, a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) iránti szimpátia még növekedett is az utóbbi hetekben.

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentette: lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, de az RMDSZ tagja marad a kormánynak.

Városi prémiumtörpék – Bemutatkozott a Smart Fortwo és Forfour új generációja

Városi prémiumtörpék – Bemutatkozott a Smart Fortwo és Forfour új generációja
A Mercedes-Benz márkát is gyártó Daimler bemutatta a Smart újgenerációját, amelyik már a Renault-val közösen készült, így az újgenerációs Twingóhoz hasonlóan immár nemcsak a kétajtós Fortwo, de a négyajtós Forfour is farmotoros elrendezéssel érkezik. 

Növelte eladásait a Peugeot

Növelte globális eladásait a Peugeot autógyár az első fél évben. A Peugeot SA francia autóipari konszern az idei első fél évben 853 ezer autót értékesített, 45 ezerrel, 5,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Jól teljesít a Renault

Meghozta eredményét a Dacia márkát is magában foglaló francia konszern szigorú megtakarítási programja, a nettó nyereség az idei első fél évben 749 millió euróra emelkedett a 2013 első félévi 39 millió euróról.

Meglódult a román autópiac

Alaposan meglódult a román autópiac: az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint júniusban 6947 új négykerekűt helyeztek forgalomba az országban, ami 75,1 százalékkal több, mint 2013 hatodik hónapjában.

Egészség a természet patikájából

Egészség a természet patikájából
A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

A helyes öntözés szabályai

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről, illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

A kommunikáció „halálos bűnei”

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – írta Julian Treasure. 

Gyros – görög nyár a konyhában

A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt.

Sokszínű tevékenység a Caritastól

Sokszínű tevékenység a Caritastól
A Gyulafehérvári Caritas programjait, szociális szolgáltatásait ismerteti a Sokszínű Caritas 2014 című kiadvány, melyet a héten mutattak be Csíkszeredában. A füzetben számadatokkal szolgálnak a jótékonysági szervezet tevékenységeiről.

Folytatják a gyergyói kápolna építését

Folyatódik Gyergyószentmiklóson a Munkás Szent József tiszteletére emelt templom építése, a hívek fajegyek vásárlásával támogathatják a beruházást.

Százezer zarándok Szent Jakab útján

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Szent Jakab sírjához a spanyolországi Santiago de Compostelába az idei év első hat és fél hónapjában, vagyis hétezer-kétszázzal többen, mint 2013 első fél évében. 

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák
Nehéz helyzetbe kerültek az erdélyi tehenes gazdák, miután az elmúlt hónap végén a Friesland cégcsoporthoz tartozó Napolact tejtermékgyár bejelentette, hogy mintegy 50 erdélyi felvásárlóközpontból nem veszi át a tejet. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

Agrárképzés magyar nyelven – A szakmában helyezkednek el a Sapientia vásárhelyi végzősei

A Sapientia marosvásárhelyi karán folyik Erdély egyetlen magyar nyelvű nappali tagozatos agrárképzése. A 2002 óta működő kertészmérnöki szakon már több mint százötvenen végeztek.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Alig jelentette be hivatalosan, hogy indul a novemberi államfőválasztáson, Victor Ponta máris megadta a korteshadjárat alaphangját.

Csinta Samu

Állítólag két éve ugrásra kész a nem román anyanyelvű gyerekek román nyelvre tanításának külön bejáratú programja, csak a politikai akarat hiányzik.

Molnár Judit

Ha őszintén a lelkünk mélyére pillantunk, meglátjuk a világ közepét: önmagunkat. A kisgyerek is így kezdi, ám aránylag hamar ráébred, hogy rajta kívül létezik még egy híján közel hét milliárd világközepe.

Rostás Szabolcs

Háromszéki önkormányzati vezetők vetették fel az idei tusnádfürdői szabadegyetemen, hogy az anyaországnak virtuális magyar rakétapajzzsal kellene óvnia a Székelyföldet.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  21 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  30 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  19 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  21 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  22 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  zivatarok villámlással
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  zivatarok villámlással
  18 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  21 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4025 RON
1 USD 3.2850 RON
1 GBP 5.5643 RON
100 HUF 1.4161 RON
1 XAU 137.0748 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL