Krónika Online
2015. október 13., kedd; Ma Kálmán, Ede napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vitát szül az orvostanhallgatók röghöz kötése

  Vitát szül az orvostanhallgatók röghöz kötése

  Megosztja az orvostársadalmat és az érintett egyetemi hallgatókat Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter ötlete, miszerint „röghöz kötné” az egyetemi éveik alatt tanulmányi ösztöndíjban részesülő, frissen végzett orvosokat.
 • Kérdéses a vásárhelyi együttműködés

  Kérdéses a vásárhelyi együttműködés

  ÖSSZEFOGLALÓ – Miközben Soós Zoltán, a vasárnapi marosvásárhelyi előválasztás nyertese az eredményhirdetés utáni beszédében minden marosvásárhelyi magyar jelöltjének nevezte magát, ellenfelei számára egyelőre kérdéses a további együttműködés. 
 • Soós Zoltán a vásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje

  Soós Zoltán a vásárhelyi magyarság polgármesterjelöltje

  Az RMDSZ színeiben megmérkőző Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi előválasztást, a szavazatok 62 százalékát megszerezve. A regisztrált választók 39 százaléka, azaz 4337 személy járult az urnák elé vasárnap.

Újabb kategóriával bővült a kedvezményes orvosságok lajstroma

Újabb kategóriával bővült a kedvezményes orvosságok lajstroma
Újabb ártámogatási listával bővült ettől a hónaptól a kedvezményes gyógyszerek lajstroma: a már meglévő A, B és C kategóriák mellett a D jelű jegyzéket is bevezette az egészségügyi minisztérium.

Kizárták a gyalogosokat is a szentgyörgyi sétálóutcából

Szerdától a gyalogosforgalom előtt is lezárják a sepsiszentgyörgyi belváros egy részét az új főtér kialakítási munkálatai miatt.

Ezüstakadémiát indít a Sapientia

Oktatási program keretében tudományt népszerűsítő előadásokon vehetnek részt az 50 év fölötti korosztály képviselői a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán.

Nem tetszett a magyar nóta a bevert orral távozó fogyasztóvédőnek

Nem szándékosan ütötte meg Mircea Diacont, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetőjét L. L., aki egy éttermi nézeteltérés során beverte a székely termékek ellen hadjáratot folytató hivatalnok orrát. 

Orosz figyelmeztetés Romániának

Orosz figyelmeztetés Romániának
Diplomáciai szóváltás alakult ki Oroszország és Románia között, miután Moszkva az Olt megyei Deveselu légi támaszpontra épülő rakétaelhárító rendszer tervének elvetésére szólította fel Bukarestet.

Traian Băsescu: nem kellenek a menekültek

Traian Băsescu volt elnök szerint Romániának egyáltalán nem kellene menekülteket befogadnia.

AB Research: nem jutna parlamentbe az RMDSZ

Nem jutna be a parlamentbe az RMDSZ, ha most vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat – ez derül ki az AB Research nevű közvélemény-kutató most közzétett felméréséből.

Dragnea a PSD új elnöke

Nem született meglepetés a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) belső választásán vasárnap: Liviu Dragnea eddigi ügyvezető elnököz elsöprő többséggel választották meg a párt elnökévé.

Orosz rakéta találta el a maláj gépet

Orosz rakéta találta el a maláj gépet
9M38 Buk típusú, orosz gyártmányú föld-levegő rakéta találta el a Kelet-Ukrajna felett tavaly nyáron lezuhant maláj utasszállító gépet a nemzetközi szakértők megállapítása szerint.

Támadás a damaszkuszi orosz nagykövetség ellen

Tüzérségi támadást hajtottak végre kedden Oroszország damaszkuszi nagykövetsége ellen, miközben Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatói az épület előtt demonstrálva mondtak köszönetet.

Túlélhette a rakétatámadást az Iszlám Állam vezetője

A jelek szerint túlélte a gépkocsikonvoja ellen vasárnap intézett rakétatámadást Abu Bakr al-Bagdadi.

Ankarai merénylet: célkeresztben a dzsihadista szervezet

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre összpontosítanak a török hatóságok a két ankarai öngyilkos merénylet utáni nyomozásban.

Egyre többen kíváncsiak Háromszék látványosságaira

Egyre többen kíváncsiak Háromszék látványosságaira
Mintegy tíz százalékos növekedés tapasztalható a háromszéki turizmusban László Endrének, az idegenforgalmi vállalkozások szövetsége regionális alelnökének becslése szerint.

Újra kell építeni egy szakaszt a dél-erdélyi sztrádán

Teljesen el kell bontani és újra kell építeni a dél-erdélyi autópályának egy tavaly novemberben átadott szakaszát a România Liberă napilap által megszerzett szakértői jelentés szerint.

„Összefolyhat” a két legnagyobb sörgyár

Hamarosan összeolvadhat a világ legnagyobb sörgyártó vállalatai közé tartozó SAB Miller és az Anheuser-Busch InBev, miután az előbbi vezetőtanácsa elfogadta az utóbbi által ajánlott vételárat.

A büdzséről tájékozódik az IMF

Megkezdődött az egyeztetés a 2016-os évi állami költésvetésről Bukarestben a pénzügyminisztérium képviselői a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékesei között.

Igényes komédiák Kolozsváron – Magyar film is versenyez

Igényes komédiák Kolozsváron – Magyar film is versenyez
Hetedik alkalommal szervezik meg a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivált október 16–25. között. 

„Félpénzzel” forog a Márton Áron-film

Egyelőre nem áll rendelkezésre a Márton Áron püspök életét bemutató nagyjátékfilm elkészítéséhez szükséges összeg fele sem, az ötletgazdák azonban bíznak a közösségi összefogásban.

Változatos jubileumi program a marosvásárhelyi zenei fesztiválon

Immár 25. alkalommal zajlik Marosvásárhelyen a Constantin Silvestri Nemzetközi Zenei Fesztivál a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében.

Totth Benedek nyerte az első Margó-díjat – Erdélyi különdíjas

Totth Benedek Holtverseny című regénye kapta a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat.

Megtáltosodott a HSC: a Brassót is legyőzte

Megtáltosodott a HSC: a Brassót is legyőzte
Hatpontosnak is mondható mérkőzésen aratott sikert a Csíkszeredai HSC, amely hétfő este 5-3-ra legyőzte a vendég Brassói Corona jégkorongcsapatát. 

A Ligakupában rázódnak vissza a szünetelők

A Ligakupa negyeddöntőjében lépnek ismét pályára a román labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki csoportselejtezői miatt szünetet tartó klubcsapatok.

BL: a végén vesztett pontot a Minaur

Az utolsó másodpercben kapott góllal engedte ki kezéből a győzelmet Norvégiában a Nagybánya. 

A vb-csoport negyedik helyén vertek gyökeret a „Tölgyek”

Hiába hajrázott jól és vitt be három célt Románia az olaszok ellen az Angliában zajló rögbi-világbajnokság utolsó csoportmérkőzésén, mert az első félidőbeli gyenge teljesítményével felhalmozott hátrányát már nem tudta ledolgozni. 

Kolozsváron koncertezik a Bojtorján együttes

Kolozsváron koncertezik a Bojtorján együttes
A Bojtorján együttes koncertezik a hétvégén a Kolozs megyei szüreti bálon.

Csíki bibliamásolók Ferenc pápánál

Csíki diákokat és tanárokat is meghívtak a küldöttségbe, amely szerdán a pápai audencián adja át a kézzel írt, magyar Bibliát Ferenc pápának. 

Elárverezik Faludy György hagyatékának egy részét

Árverésen árusítja ki Faludy György író hagyatékának egy részét özvegye, Faludy Fanni, a Pintér Galériában mintegy 100 tétel kerül kalapács alá november 5-én – írja a Blikk.

Ébred a Csillagok háborújának ereje

December 18-án mutatják be a mozik – így a hazai filmszínházak is – a Csillagok háborúja legújabb, hetedik, Az ébredő Erő (The Force Awakens) című részét.

Község- és közösségépítés három pontban

Község- és közösségépítés három pontban
„A rendszerváltás körül kiöregedett és kiüresedőben lévő település szépen újra feltöltődik: máris sokan visszajöttek és jönnek is vissza folyamatosan, mert látják, hogy meg tudnak élni” – beszélgetés Fábián Tibor szentjobbi lelkésszel, újságíróval.

A humor a legjobb hívószó – Beszélgetés Muszka Sándor költővel

„Nem szabad az olvasót hülyének nézni. Egyszer át lehet verni egy könyvvel, talán kétszer is, de harmadszor biztos nem fog menni. És hát nem árt, ha olykor önmagunkon is nevetünk, azt hiszem, ez a felnőttség egyik jele."

Székelyföld autonóm régió létrejöttének esélyei (3.)

Románia közigazgatási átszervezése az Európa Tanács dokumentumainak a fényében – folytatás a múlt heti Szempontból.

Emlékezés-évgyűrűk – Kései sirató Fodor Imréért

Hullnak, egyre hullnak színei az erdélyi magyarnak! Elment, az „örök vadászmezőkre költözött” Fodor Imre, Marosvásárhely – a demográfiai adatok jelenlegi állása szerint – talán utolsó (?) magyar polgármestere.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

„Ne legyen az anya magányos harcos”

„Ne legyen az anya magányos harcos”
Legújabb, Anyapszichológia című könyvét mutatta be és az anyaságról, az anyává válás folyamatáról, problémáiról, szépségeiről beszélt nemrég több erdélyi városban a magyarországi Vida Ágnes pszichológus, a Kismamablog.hu szerzője.

A négynapos munkahét előnyei

Legyen a csütörtök az új péntek – mondhatjuk teljes joggal, hiszen bárhol és bármilyen kutatás készül arról, hogy az 5 vagy a 4 napos munkahétnek van-e több értelme, mindig az utóbbi nyer.

Az idősebb generáció jobban tiszteli a tanárokat, mint a fiatal

Az orvosi hivatást tisztelik a leginkább Romániában, másodikként pedig a tanárit – derült ki egy friss tanulmányból, amelynek során tíz foglalkozásról készített felmérést a Triple Helix Egyesület.

Tésztafélék, húsok, zöldségek gombával

Milánói spagetti, töltött gombafejek sült krumplival, gombás lasagne, töltött burgonya gombás mártással, sonkás-gombás rétes.

Hálaadás az emberségért – Gyulafehérváron ünnepelt a Caritas

Hálaadás az emberségért – Gyulafehérváron ünnepelt a Caritas
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye karitatív munkát koordináló szervezete, a Caritas fennállásának 25. évfordulóján köszönték meg Istennek a múltat és kértek áldást a jövőre. 

Kétmilliárd forint Kárpát-medencei templomok felújítására

Kárpát-medencei templomok felújítására és közösségi programok támogatására írt ki több mint kétmilliárd forint keretösszegű pályázatot a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). 

„Családi injekciót” javasol a pápa

Az érzelemszegény kortárs társadalomnak „családi injekcióra” van szüksége – fogalmazott Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott szerdai általános audiencián.

Kézírásos bibliamásolat készült a pápának Szegeden

Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden, az öt kötetet zarándokok adják át október 14-én az egyházfőnek.

Öntözési „rendszerhiba” politikai fröcsögéssel

Öntözési „rendszerhiba” politikai fröcsögéssel
Sürgősségi kormányrendelettel fogadná el az öntözési rendszer felújítására vonatkozó jogszabályt a kormány, amennyiben a parlament nem szavazza meg „az adótörvénykönyv utáni legfontosabb idei törvényt” – jelentette ki szerdán Victor Ponta.

Már osztják az új termelői könyveket

Mintegy 12 ezer új típusú termelői könyvet igényeltek idén a Hargita megyei önkormányzatok azoknak a gazdáknak, akik nemcsak saját használatra, hanem értékesítésre is szánják mezőgazdasági terméküket – tudtuk meg Tánczos Barnától.

Pálinkalovagrend alakul a hétvégén

A Marosvásárhely melletti Haller-kastélyban október 10-én, szombaton délután 17 órai kezdettel ünnepi ceremónia keretében megalakul az Erdélyi Pálinka Lovagrend.

Földet vásárol a Sapientia, hogy bérbe adja leendő agrármérnökeinek

Erdőket és mezőgazdasági területeket vásárol a Sapientia Alapítvány, majd kedvezményesen bérbe adja az EMTE keretében Sepsiszentgyörgyön idén induló agrármérnöki szakon végzett fiataloknak.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Vészjósló részvételi adatokkal zárult a marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt megnevezéséért kiírt előválasztás.

Molnár Judit

Az önkéntesség az egyik legnemesebb tett: vállalni valamit, amivel segíteni lehet. Nem cserébe, nem előre várva a fizetséget, de még a jótett helyébe jót várj igazát sem keresve.

Balogh Levente

Jól jellemzi a romániai közállapotokat, hogy a PSD elnökévé egy olyan személyt választottak, aki ellen alapfokon már egyéves felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítélet született. 

Rostás Szabolcs

A romániai társadalomban időnként fel-fellángol a vita a nők esélyegyenlőségének csorbulásáról, a férfiakkal szemben elszenvedett hátrányos megkülönböztetésükről. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  borús
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  9 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  12 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  13 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
 • Brassó

  MOST
  Elszórtan felhős
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  8 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4163 RON
1 USD 3.8785 RON
1 GBP 5.9156 RON
100 HUF 1.4184 RON
1 XAU 144.0291 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL