Krónika Online
2015. január 29., csütörtök; Ma Adél napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vasárnaptól használható az egészségügyi kártya

  Vasárnaptól használható az egészségügyi kártya

  Február elsejétől lép életbe az elektronikus egészségügyi rendszer: az elektronikus kártyákat a háziorvosi rendelőben, a kórházakban, a gyógyszertárakban és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó és termékeket árusító cégekben is kötelező lesz használni.
 • Végleges: négy év letöltendőt kapott Nagy Zsolt

  Végleges: négy év letöltendőt kapott Nagy Zsolt

  ÖSSZEFOGLALÓ – Az alapfokon kiszabott öt évnél enyhébb, négyéves letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden jogerősen a legfelsőbb bíróság Nagy Zsolt egykori RMDSZ-es távközlési minisztert a stratégiai privatizációk perében. 
 • Őrizetben Mezei János gyergyó-szentmiklósi polgármester

  Őrizetben Mezei János gyergyó-szentmiklósi polgármester

  Korrupció és hamisítás gyanújával folytattak házkutatást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) munkatársai hétfőn többek között a gyergyó-szentmiklósi polgármesteri hivatalban. Késő este őrizetbe vették Mezei János polgármestert.

Obreja vitába szállt Guruianuval a „zászlós” véleménye miatt

Obreja vitába szállt Guruianuval a „zászlós” véleménye miatt
Nem tiltaná a székely zászló kitűzését a PNL Kovászna megyei elnöke, amennyiben mellé teszik a román trikolórt. Marius Obreja ugyanakkor elhatárolódott párttársa, Mădălin Guruianu szentgyörgyi elnök korábbi nyilatkozatától, miszerint értelmetlen óriászászlókkal vonulni a városban.

Filmtudományi mesterszakot indít a Sapientia Kolozsváron

Filmtudományi mesterszakot indít a 2015/2016-os tanévtől Kolozsváron a Sapientia.

Újabb elemekkel bővül a székely–szórvány partnerség

Közös diáktáborozás, helyi magyar napok szervezése, farsangi és szüreti bálokra kulturális műsorok biztosítása is szerepel a különböző szórványtelepüléseken élők részéről a székelyföldi partnerek irányába megfogalmazott igények között.

Gyógyszereket hamisító bűnszövetkezet után nyomoznak

Gyógyszerforgalmazó cégeknél tartottak házkutatást szerdán Bukarestben és az ország hat megyéjében a rendőrök: az érintett cégeket egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy citosztatikumokként címkézett hamisítványokkal kereskedtek.

Vegyes, arányos választási rendszert akar az RMDSZ

Vegyes, arányos választási rendszert akar az RMDSZ
Az RMDSZ egyetért azzal, hogy vegyes, az arányosságot tiszteletben tartó választási rendszer legyen, kétkamarás parlamenttel, amelyben 300 képviselő és 100 szenátor van – mondta szerdán Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Lemondott a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója

Távozik tisztségéből George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója.

Johannis: nem lehet továbblépni a közelmúlttal való szembenézés nélkül

Nem lehet továbblépni a kommunista közelmúlttal való szembenézés nélkül, ezért is szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma – jelentette ki Klaus Johannis államfő hétfőn, miután meglátogatta a Szekuritáté irattárát.

Maior: nincs konfliktus a talárosok és a SRI között

Cáfolta George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, hogy nyomást próbálnak gyakorolni az alkotmánybíróságra, illetve hogy konfliktus lenne az általa vezetett intézmény és a taláros testület között.

Európa–Oroszország-vita Ukrajna miatt

Európa–Oroszország-vita Ukrajna miatt
Három ukrán katona halt meg és 15 megsebesült 24 óra alatt a keleti országrészben folyó harcokban – közölte szerdán Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Visszavágna az EU Oroszországnak Mariupol bombázásáért

A kelet-ukrajnai Mariupol elleni rakétatámadás miatt újabb szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben.

A holokauszt áldozataira emlékezett a világ

Nemzetközi megemlékezést tartottak kedden Lengyelországban az auschwitz–birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján.

Dzsihadista hálózat felszámolása zajlik Dél-Franciaországban

Öt embert vettek őrizetbe kedden a dél-franciaországi Lunelben a rendőrség és a csendőrség elitalakulatai egy átfogó terrorelhárítási akcióban.

Épül a Hargita Business Center Székelyudvarhelyen

Épül a Hargita Business Center Székelyudvarhelyen
Megtörtént szerdán az első „kapavágás” a székelyudvarhelyi inkubátorház területén. A Hargita megyei tanács által kezdeményezett, jórészt európai uniós támogatásból létrehozandó innovatív vállalkozásfejlesztő központnak október végéig kell elkészülnie.

Nem támogatják a bankárok a hitelek lejre váltását

Nem támogatják a hazai bankok a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását a szerződés megkötésekor érvényes árfolyam alapján, amely a letéttel rendelkező ügyfeleket terhelné pluszköltségekkel. 

A válság kitörése óta nem volt ekkora optimizmus Romániában

A gazdasági válság kitörése óta nem voltak olyan bizakodóak a román állampolgárok pénzügyi kilátásaik tekintetében, mint 2014-ben: a derűlátók aránya az elmúlt hét évben első alkalommal haladta meg a pesszimistákét – derült ki a Gfk felmérésből. 

„Sínen van” a magyar–román koprodukcióban készülő mozdony

Magyarországi mozdonygyártásra hamarosan létrejövő magyar–román vegyes vállalat alapításáról írtak alá dokumentumot kedden Budapesten.

Őszinte magyar–román találkozás a „mélyben”

Őszinte magyar–román találkozás a „mélyben”
Ki nem mondott dolgoktól és hangosan kikiabált igazságoktól volt „fülledt” a Nemzeti Színház Underground Terme, ahol a marosvásárhelyi magyar–román együttélésről szóló színdarab kapcsán szerveztek beszélgetést.

Magyar drámák legjava az udvarhelyi színpadon

Annak ellenére, hogy székelyföldi vagy erdélyi viszonylatban a Tomcsa Sándor Színház nem tartozik a nagyobb színházak közé, izgalmas év áll mögöttük.

Elhunyt Karácsony Ernő udvarhelyi festőművész

Elhunyt Karácsony Ernő örmény gyökerekkel rendelkező székelyudvarhelyi festőművész: kedden este eszméletlen állapotban találtak rá az utcán, életét már nem tudták megmenteni.

A Pece-parti Párizs története a BBC History folyóiratban

Nagy érdeklődés övezi a magyarországi BBC History történelmi folyóirat idén útjára bocsátott sorozatát, amely Nagyváraddal indul, és az egykor Magyarországhoz tartozó nagyvárosokat hivatott bemutatni.

Dulcára bízták a fiatalságot – Holland FIFA-elnököt akar a FRF

Dulcára bízták a fiatalságot – Holland FIFA-elnököt akar a FRF
A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottságának szerdai jóváhagyásával immár hivatalosan is Cristian Dulca irányítja az U21-es válogatottat. 

EYOF: sporttörténelmi pillanatok az Alpokban

A Téli Ifjúsági Európai Olimpiai Fesztivál (EYOF) történetének legjobb romániai síugróeredményét szolgáltatta a kedden ötödik helyen végző Nicolae Sorin Mitrofan.

Példaképét búcsúztatta Madison Keys Melbourne-ben

Elmarad a testvérharc: 18. helyen kiemelt nővére legyőzője ellen játszik a világelső amerikai Serena Williams az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében. 

Csak sztárokat lehetne importálni a labdarúgóliga javaslata szerint

„Nem is vettük számításba, hogy megtartsuk a 18 csapatos élvonalat" – közölte Gino Iorgulescu.

Szerelmes potyautast csíptek nyakon egy kolozsvári Wizz Air-gépen

Szerelmes potyautast csíptek nyakon egy kolozsvári Wizz Air-gépen
Kijátszotta a kolozsvári nemzetközi repülőtér biztonsági rendszerét, és felszállt a Wizz Air légitársaság londoni útra előkészített gépére egy fiatalember, aki a szerelmét szerette volna meglátogatni a brit fővárosban. 

Magyar nyelvű versidézetek a kolozsvári buszablakokon

Magyar szerzőktől is olvashatók idézetek a kincses városbeli közszállítási vállalat buszainak ablakain a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat részeként.

Ingyen letölthető a Zöld Székelyföld Egyesület környezetvédelmi tananyaga

Megjelent a januári Hangyasuli tananyag öt fejezete, amelyet ingyen tölthetnek le a Zöld Székelyföld Egyesület honlapjáról.

Oldtimerverseny Maros megyei kastélyok körül

Első ízben szervez négynapos veteránautó-fesztivált Marosvásárhelyen és környékén az oldtimer gépkocsitulajdonosait tömörítő Classic Car Club.

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal
„Egy erdélyi román közelebb áll magyar szomszédjához, mint a bukaresti románhoz, és szerintem ugyanez érvényes a magyarokra is. Ebből az együttélésből kell kiindulnunk, hogy Erdély közös földünk legyen”.

Miért nem vagyok Charlie

A Duna Tv szombatonként vetíti az 50 éve megszületett, világsikerű James Bond-fil­meket. A 007-esnek engedélye van gyilkolásra (licence to kill), mert ő a jó oldalon áll, és védi az emberiséget a gonosztól. 

Ferenczes István köszöntése

Csíkszeredában csütörtökön este köszöntötték a 70 éves Ferenczes István költőt, írót, a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztőjét. Az alábbiakban közöljük a Magyar Írószövetség elnökének ez alkalomból írt köszöntőlevelét.

Hiábavalóság felsőfokon

Markó Béla 2014 decemberében részt vett egy, az MSZP–SZDSZ-közeli politikatörténeti intézet szervezésében tartott budapesti konferencián. Az RMDSZ volt elnöke felszólalásában szót emelt a „nemzeti”, illetve „európai” nacionalizmus ellen.

Új generációval jubilál a Q7

Új generációval jubilál a Q7
Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Intő jelek, szokások és stresszkezelés

Intő jelek, szokások és stresszkezelés
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.

Megfelelő táplálás babakorban

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez a héten eljuttatott közleményében. 

Kötelező lesz a gyerekülés

Romániában február 15-étől lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – közölte csütörtökön a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Zöldség-gyömölcs januárban is

Narancsos-céklás turmix, besamelben sült brokkoli, gyömbéres sárgarépa-krémleves, almás palacsinta, batyus csirke aszalt paradicsommal, aszaltszilvás céklasaláta, céklás-almás csirketorta.

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok
Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba.

Ima a keresztény egységért

Ökumenikus imahetet tartottak a keresztények egységéért a héten a magyar történelmi egyházak. Budapesten a Szent István-bazilikában vette kezdetét a rendezvénysorozat.

A Fehér Házba is ellátogat a pápa

Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során.

Egyházi jelenlét az egészségügyben

Lakatos Gabriella hosszú és kacskaringós életutat járt be, míg 1997-ben Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület akkori püspöke Marosvásárhely összes klinikai osztályának kórházlelkészévé nevezte ki. 

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák
A tejellenőrző program és az idéntől megpályázható úgynevezett prémiumtámogatás feltételeiről tájékoztatták szerdán a Hargita megyei gazdákat az Országos Pirostarka-tenyésztők Egyesületének képviselői.

Számos pályázati lehetőségük van a gazdáknak

Számos fejlődési esély kínálkozik a gazdák, vidéki környezetben vállalkozásba kezdő személyek számára. 

Késik a gyümölcsfa-telepítési támogatás

A támogatásra való jogosultsághoz szükséges képzést is elvégezték már a Szatmár megyei gyümölcstermesztők, azonban hiába várják a telepítési program kiírását.

Állami hatáskörbe kerül a génmódosított organizmusok betiltása

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amely minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy saját hatáskörben tiltsa meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön. 

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Bár az EB által összeállított országjelentéseket pillanatnyi érdeküknek megfelelően értékelik az érintett kormányok, azért mindenki tudja, hogy a bírálatokat valahol mégiscsak összesítik.

Rostás Szabolcs

Megannyi szolidarizáló és együtt érző nyilatkozat, megnyilvánulás látott napvilágot a Nagy Zsolt és bűntársai perében született jogerős bírósági ítélet kihirdetése nyomán.

Molnár Judit

Sajnálom a bedőlt frankhiteleseket, de a hiszékenység ódiuma alól mégsem tudom felmenteni őket.

Balogh Levente

Csak találgatni tud Európa azt követően, hogy Görögországban az Unió által Athénra kényszerített megszorító intézkedések felrúgását ígérő Sziriza nyerte meg a választást.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  1 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  borús
  1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  ködös
  1 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  0 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  1 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  0 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Arad

  MOST
  borús
  0 C°
 • Temesvár

  MOST
  többnyire borús
  0 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  0 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Jégsörét
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST
  ködös
  0 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4585 RON
1 USD 3.9258 RON
1 GBP 5.9697 RON
100 HUF 1.4307 RON
1 XAU 162.2549 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL