Krónika Online
2016. május 6., péntek; Ma Ivett, Frida napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Szigorították a választási kampányt

  Szigorították a választási kampányt

  Míg az RMDSZ elsősorban az új helyhatósági választási törvény többértelműségére és túlszabályozottságára hívja fel a figyelmet, a kisebb pártok és a független jelöltek inkább arra térnek ki, hogy a szigorítások a felzárkózásra biztosítanak lehetőséget.
 • Egyfordulós marad a polgármester-választás

  Egyfordulós marad a polgármester-választás

  FRISSÍTVE – Idén is egy fordulóban választhatunk polgármestereket, miután az alkotmánybíróság szerdán érdemben nem nyilvánított véleményt az alkotmányossági kifogás kapcsán, amelyet az önkormányzati választási jogszabály miatt nyújtottak be.
 • „Sofőrbarátabb” KRESZ-t sürgetnek

  „Sofőrbarátabb” KRESZ-t sürgetnek

  Csökkenne a balesetek száma és a forgalmi dugók kialakulásának az esélye, ha településeken belül csak indokolt esetben lenne érvényes az óránkénti 50 kilométer alatti sebességkorlátozás – állítja Márton Árpád, aki a törvény módosítását próbálja elérni.

Befogadó várost szeretne Nagy András szászrégeni polgármesterjelölt

Befogadó várost szeretne Nagy András szászrégeni polgármesterjelölt
Bemutatta kampányprogramját csütörtökön Nagy András, Szászrégen magyar polgármesterjelöltje, a város volt elöljárója, akinek nagy esélye van újabb mandátumot szerezni. 

Két év felfüggesztett és közmunka Uioreanunak

Két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta csütörtökön alapfokon a kolozsvári táblabíróság Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét bizalmas adatok felhasználására való felbujtás miatt.

„Bomba” ketyeg a kórházakban az Orvosszövetség elnöke szerint

A fertőtlenítőszer-botrány kirobbanása óta az orvosok nem érzik biztonságban magukat a  hazai kórházakban – hívta fel a figyelmet Bogdan Tănase, az Orvosszövetség vezetője.

Elfogadták a pataréti füstöt megfékező tervezetet

A Kolozs megyei önkormányzat jóváhagyta a pataréti tűz megfékezését célzó intézkedéscsomagot.

Hillary Clinton levelezését is feltörhette Guccifer

Hillary Clinton levelezését is feltörhette Guccifer
Nagyon könnyen sikerült feltörni Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére a legnagyobb eséllyel rendelkező volt külügyminiszter internetes szerverét – nyilatkozta Guccifer román hacker.

Moszad-vizsgálat a Black Cube ellen

Átfogó vizsgálatot indított az izraeli hírszerzés, a Moszad annak a magánnyomozó cégnek az ügyében, amelyet a román hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy alkalmazottai Laura Codruţa Kövesi ellen kémkedtek – írta az Intelligence Online.

Victor Ponta lehet a képviselőház új elnöke

Victor Ponta korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnököt szeretné a képviselőház elnöki tisztségében látni Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Varga válthatja Puskást az alkotmánybíróságban

Varga Attila volt RMDSZ-es parlamenti képviselőt javasolhatja a bukaresti képviselőház az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére.

Tőkés Johannisnál sürgeti a restitúciót

Tőkés Johannisnál sürgeti a restitúciót
Levélben fordult Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Klaus Johannis román államfőhöz annak érdekében, hogy meggyorsítsa a kommunista állam által elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását.

Kasich is feladta, Trump az egyedüli republikánus jelölt

A republikánus John Kasich ohiói kormányzó helyi idő szerint szerda délután bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát, és végleg kiszáll az amerikai elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

Sokba kerülhet a tagállamoknak a migránsok visszautasítása

Menekültenként 250 ezer euró „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában – derül ki az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatból.

Trump útban az elnökjelöltség felé

Donald Trump nyerte meg a Republikánus Párt Indiana államban kedden megrendezett előválasztását.

Felveszik a versenyt a multikkal a helyi áruházláncok

Felveszik a versenyt a multikkal a helyi áruházláncok
A multinacionális szupermarketláncok erőteljes, immár a kisebb településeket is érintő terjeszkedése ellenére több helyi, román állampolgárok tulajdoná­ban lévő élelmiszerüzlet-hálózatnak is sikerült komoly piaci részesedést elérnie az elmúlt években.

Miculáék cége vezeti a nagy adósok feketelistáját

A milliomos Bihar megyei Micula testvérpár tulajdonában lévő European Food rendelkezik a legnagyobb adóelmaradással az állammal szemben: az élelmiszerrel kereskedő cég a március végi adatok szerint 400,8 millió lejjel tartozik az adóhatóságnak.

Feketemunka: nem mindenkit riasztanak el a nagy bírságok

A hatalmas bírságok ellenére még mindig megkockáztatják a cégek, hogy feketén foglalkoztassanak munkaerőt. 

Dohánypiaci szigor: ijesztőbb képek, betiltják a mentolos cigarettát

Megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét szerdai ítéletében az Európai Unió Bírósága. 

Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár Csíkszeredában

Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár Csíkszeredában
Romániai és magyarországi könyvkiadók újdonságai, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, felolvasások és még számos program várja az érdeklődőket.

Hosszúvers a kolozsvári színpadon

Szilágyi Domokos Öregek könyve című hosszúversének színházi adaptációját mutatja be szombaton 20 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a stúdiótermi előadást Mihaela Panainte rendezi, Dimény Áron és Sinkó Ferenc játszik benne. 

„Emlékeztető” tárlat: Balázs Imre-kiállítás nyílt a Kultúrpalotában

Gyűjteményes kiállítás látható Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota földszinti képzőművészeti kiállítótermeiben Balázs Imre festményeiből.

Újabb erdélyi tudósok az MTA külső tagjai között

Három erdélyi tudóst is felvettek a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjai közé. 

Minden részlet számít: előnyben a VSK és a Maros KK

Minden részlet számít: előnyben a VSK és a Maros KK
Nehezen ugyan, de végül Markovics, Barac és Lucsity sérülése ellenére is megnyerte az egyik fél harmadik győzelméig tartó, a Kolozsvár elleni elődöntő első meccsét az alapszakaszgyőztes Nagyváradi VSK. A Maros KK a Steaua otthonában került előnybe. 

Piros-kék pólósok csobbannak a jubileumi bajnoki döntőben

Sorozatban tizedik bajnoki döntőjére készülhet a címvédő Nagyváradi VSK felnőtt férfi vízilabdacsapata. 

Ismét madridi házidöntő lesz a Bajnokok Ligájában

A Real Madrid 1-0-ra legyőzte a Manchester Cityt a Bernabéuban a Bajnokok Ligája elődöntőjének szerdai visszavágóján, így története során tizennegyedik alkalommal jutott be a sorozat döntőjébe.

Csodát remél a magyar érzület a hokielit világbajnokságán

„Nagyon komoly esemény előtt állunk, ami ritkán fordult elő velünk" – foglalta össze a csütörtöki utazást megelőző sajtótájékoztatón a Magyar Jégkorongszövetséget elnöklő Kovács Csaba, hogy mit jelent a férfiválogatott részvétele a hokielit vb-jén. 

Összesen 241 év letöltendőt szabtak ki a Singer varrógépes csalókra

Összesen 241 év letöltendőt szabtak ki a Singer varrógépes csalókra
Jogerősen összesen 241 évre ítélte a gyulafehérvári táblabíróság a Singer varrógépes csalással vádolt bűnbanda 31 tagját, akik 1748 személytől csaltak ki pénzt szerte az országban.

Kolozsvári diáknapok: a közösségi élmény a legfontosabb

Maratoni hosszúságú bemutatkozóval kezdődött a kolozsvári diáknapok majdnem egyhetes versenysorozata, sőt: a világ legjobbjai ennyi idő alatt két maratont is le tudnának futni. 

A közös cselekvés ünnepe: székelyek fesztiválja Budapesten

Többek közt elsőrangú székely kézműves termékekkel, töltelékeskáposzta-maratonnal, valamint a tavalyinál is több gyerekprogrammal várja a látogatókat a Székely Fesztivál május 6. és 8. között a budapesti Millenáris parkban. 

Csapathimnusz, csapatszellem

Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is magyar diákcsapatok veszik birtokukba a várost.

A szabad színházban minden szabály áthágható

A szabad színházban minden szabály áthágható
„Mindenevő vagyok. Eleinte leginkább a görögök érdekeltek, majd Shakespeare, most elsősorban Csehov. Csodálatos világ a Csehové, most, a Három nővér rendezése kapcsán döbbentem rá” – beszélgetés Balogh Attila rendező-színésszel.

Nincs Orbán Viktorunk

Beindult Erdélyben a kampány. Egyesek a saját bőrükön érzik, hogy „ki mint vet, úgy arat”. Hiába figyelmeztették az RMDSZ vezetőit, hogy amit művelnek, az nem nevezhető érdekvédelmi munkának, legfennebb a magyar szavazatok áruba bocsátásának, senki sem hallgatta meg őket.

Európa közvetlen ellenségei

Barack Obama elnök meglátogatta a 90 éves angol királynőt, aztán „átugrott” a németekhez, hogy utolsó nagy feladatát teljesítse. Angela Merkel tárt karokkal várta a vendéget, aztán a puszilózás után felavatták a világ legnagyobb kapitalista „cécóját”.

Donald Trump hipnotizálja a médiát

Az öt amerikai államban tartott keddi előválasztásokon mindenütt csúfosan leszerepelt republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz a sajtót tette felelőssé a saját vereségéért és vetélytársa, Donald Trump sikeréért.

Béke önmagunkkal és a világgal

Béke önmagunkkal és a világgal
Nemrég jelent meg Albert Ildikó csíkszeredai klinikai szakpszichológus Szókratész védőbeszéde című kötete a felvidéki Ab-Art könyvkiadó gondozásában. A kötet a szerző rövid írásait tartalmazza, amelyek korábban már olvashatóak voltak a Facebookon.

Az édesanyákat ünneplik május első vasárnapján

Az anyák napját világszerte számon tartják és ünneplik, a különböző országokban eltérő időpontokban. Magyar nyelvterületen minden évben május első vasárnapján köszöntik fel az édesanyákat, idén ez május 1-jére esik.

Súlyos betegségeket kivédő vakcinák

A WHO adatai szerint a világon ötből egy gyermek nem kapja meg a megfelelő védőoltásokat. Jó hír viszont, hogy Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és a rubeola teljes felszámolásához. 

Gyorsan elkészíthetők az ízletes tavaszi fogások

Póréhagymaleves, spárgás-póréhagymás csirke, tavaszi tarhonya, spenótos serpenyős csirke, sóskaleves tojással.

A zarándokút maga a kapcsolat

A zarándokút maga a kapcsolat
Van, aki még sosem ment gyalog Csíksomlyóra, de kívánkozik. Van, aki el sem tudja képzelni, milyen lenne a pünkösd, ha otthon kellene maradnia. Mert a gyalogos zarándokút élménye semmihez sem hasonlítható, semmivel sem pótolható.

Közel-keleti veszély: segítségre várnak a keresztény közösségek

Az Európai Uniónak helyben humanitárius segítséget kell nyújtania a közel-keleti térségnek, hogy lakóhelyükön megmaradjanak a keresztények, és fennmaradhasson a régió kulturális és vallási sokszínűsége – mondta Hölvényi György.

Felszentelésre vár a felszegi istenháza Gyergyószentmiklóson

Az utolsó simítások zajlanak Gyergyószentmiklóson, a felszegi templomnál, az istenházát vasárnap, május elsején 17 órakor szentelik fel.

Főhajtás Szent László előtt: állandó kiállítás a váradi vártemplomban

Állandó kiállítás nyílt Szent László királyról a nagyváradi vártemplomban.

Porból lett? – Újracímkézik a tejtermékeket

Porból lett? – Újracímkézik a tejtermékeket
Kihirdette Klaus Johannis állam­fő a tejtermékek címkézésére vonatkozó új jogszabályt, amely előírja, hogy ezután a termékek csomagolásán fel kell tüntetni, mennyi tejport tartalmaz az illető termék.

Teljesen „átírta” a méhészek terveit a furfangos időjárás

A korábbi évekhez képest idén korábban kezdtek virágozni a növények, így már február közepén virágporral tértek vissza a kaptárba a méhek – hasonló esetre az aktív méhészek emlékei szerint nem volt példa. 

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Az elmúlt napok hajnali lehűlései miatt jelentős kár keletkezhetett a székelyföldi gyümölcsösökben. Leginkább a csonthéjasok szenvedhették meg a fagyokat.

Nem haladnak a kifizetésekkel

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetőit hívta meg április 26-ai ülésére a szenátus mezőgazdasági bizottsága.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Rögtön két, az amerikai külügyminisztérium által kiadott, a romániai emberi jogi visszásságokat felsoroló jelentésben megemlített negatívumot is megismételt a román igazságszolgáltatás.

Rostás Szabolcs

Egymilliárd 587 millió euró – a kötelező migránskvóta elutasítása esetén ennyiben „fájna” Romániának, ha hatályba lép az EB „szolidaritási hozzájárulásnak” elkeresztelt büntetési mechanizmusa.

Molnár Judit

Ha esik, ha fúj, május elsején hivatalosan is megnyílnak a szabadtéri programok. A megrögzött természetbarátok korábban is ki-kilátogatnak egy kicsit sütögetni, sörözgetni.

Páva Adorján

Miközben Angliában hihetetlen futballcsodaként élik meg egy kiscsapat bajnoki címét, Romániában nyammogva emésztgetik, hogy új klub iratkozott fel az aranyérmesek dicsőséglistájára.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  8.1 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Ködképződés
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  11.1 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  8 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  8 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  8 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  8.9 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  9.1 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  8 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  Elszórtan felhős
  10 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5021 RON
1 USD 3.9366 RON
1 GBP 5.7068 RON
100 HUF 1.4378 RON
1 XAU 161.5530 RON

FACEBOOK

HÍRLEVÉL