Krónika Online
2016. február 8., hétfő; Ma Aranka napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad vélemény-nyilvánítást

  Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad vélemény-nyilvánítást

  A szabad véleménynyil-vánítás támogatásáról beszélt Bálint Benczédi Fe-renc unitárius püspök, ami-kor Gyerő Dávid állásfogla-lásáról faggattuk – a főjegy-ző egyetért az azonos neműek házasságának engedélyezésével.
 • Kisajátította az RMDSZ Soós Zoltánt

  Kisajátította az RMDSZ Soós Zoltánt

  A korábbi megállapodást felrúgva nem a magyar politikai szervezetek közös jelöltjeként, és nem is függetlenként, hanem a tulipán jele alatt indítja Soós Zoltán polgármesterjelöltet Marosvásárhelyen az RMDSZ.
 • Cemo-perek: szkeptikusak a magyar elöljárók

  Cemo-perek: szkeptikusak a magyar elöljárók

  Szkeptikusan nyilatkoztak a Krónika által megszólaltatott elöljárók a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének esélyeiről azt követően, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom bejelentette, bepereli Nagyvárad, Marosvásárhely és Szatmárnémeti önkormányzatát.

Összefogás az Apáczai magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatáért

Összefogás az Apáczai magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatáért
Szülők, képzőművészek, közéleti személyiségek és pedagógusok fordultak nyílt levélben az oktatási minisztériumhoz a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatának védelmében.

Az ellenzékétől tart Bunta Levente

Az udvarhelyszéki RMDSZ szándékosan félreértelmezte a városi szervezet javaslatát a polgármesterjelölt kiválasztásának módozatával kapcsolatban – jelentette ki Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester.

Hivatalos: nem lesz menekülttábor Tasnádon

A lakossági és önkormányzati tiltakozás hatására letett a román belügyminisztérium arról, hogy menekülttábort alakítson ki a Szatmár megyei Tasnádon.

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

A bukaresti kulturális, illetve környezetvédelmi minisztérium levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára. 

Moszkva történelemhamisítással vádolja Bukarestet

Moszkva történelemhamisítással vádolja Bukarestet
A bukaresti külügyminisztérium „furcsának és sajnálatosnak” tartja, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a második világháború történetének meghamisításával vádolta Romániát.

Beindult a bűnvádi eljárás Gabriel Oprea ellen

A szenátus szerdai jóváhagyását követően beindította a bűnvádi eljárást kétrendbeli hivatali visszaélés gyanúja miatt az Országos Korrupcióellenes Ügosztály (DNA) Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen.

Moldova: a Nyugatot vádolják az oroszbarátok

Washington és Bukarestet vádolta meg a moldovai politikai válság kirobbantásával Igor Dodon, a moldvai szocialista párt elnöke.

Gyanús restitúciók soron kívül

Paranoiára vagy aranyérre is hivatkoztak egyes visszaigénylők, amikor kérvényük soron kívüli elbírálását kérték az Országos Ingatlan-visszaszolgáltatási Hatóságtól (ANRP).

Orbán: terrortámadás készül

Orbán: terrortámadás készül
Hitelt érdemlő információk vannak arról, terrortámadásokat készítenek elő magyar emberek ellen, ezért van szükség az alkotmánymódosításra – jelentette ki Orbán Viktor.

Az orosz légicsapások leállítását követelik

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások aláássák a polgárháború politikai megoldását célzó erőfeszítéseket a NATO főtitkára szerint.

Németország: őrizetben két feltételezett dzsihadista terrorista

Németországban súlyos, állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésének és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez fűződő kapcsolatok gyanúja miatt őrizetbe vettek két embert.

Növelné a Pentagon a hadi költségvetést az „oroszveszély” miatt

Az orosz fenyegetés miatt a Pentagon négyszeresére növelné európai egységeire szánt költségvetést.

Adózás kérdőjelekkel és bosszúságokkal

Adózás kérdőjelekkel és bosszúságokkal
Nem minden vállalkozónak kell nagyobb ingatlanadót fizetnie, azokra ugyanis nem érvényesek az idéntől hatályba lépett előírások, akik lakásukba jegyeztették be cégüket, ám maga a tevékenység nem ott zajlik – jelentette be Gabriel Biriş államtitkár.

Văcăroiu szerint „elkótyavetyéltek” 2,1 milliárd eurót

Összesen 2,1 milliárd euróval károsították meg csalások révén az államkasszát az elmúlt tíz évben – jelentette ki pénteken Nicolae Văcăroiu, a Számvevőszék elnöke, aki szerint ennek fő oka a korrupció, a hivatali nemtörődömség és a törvények változása.

Vásárszövetségbe tömörülnek hajdú-bihari és partiumi települések

Vásárszövetségbe tömörülnek hajdú-bihari és partiumi települések; az erről szóló szándéknyilatkozatot szombaton Derecskén, az első hajdú-bihari téli vásár megnyitóján írták alá a települések vezetői.

Szégyenpadra kerülnek a rossz adófizetők

A román adóhatóság ezentúl nyilvánosságra hozza az államnak tartozó magán- és jogi személyek nevét.

Kötet jelent meg Arghezi székely származásáról

Kötet jelent meg Arghezi székely származásáról
Bukarestbe került székely cselédlány, Ergézi Rozália volt a neves román költő, Tudor Arghezi édesanyja – fejtette ki Ferenczes István költő, író, a Székelyföld folyóirat alapítója Arghezi/Ergézi című kötetének csíkszeredai bemutatóján, a hétvégén.

Vissza- és jövőbe tekintés a Pucknál

A Mimorózart című nonverbális előadással és kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelte 66. születésnapját a kolozsvári Puck Bábszínház a hétvégén, az ünnepségre a hagyományokhoz híven meghívták az intézmény korábbi alkalmazottait is.

Csúnyán fest: belső viszályok a kolozsvári Ecsetgyárban

Komoly belső konfliktus árnyékolja be a kolozsvári Ecsetgyár kortárs kulturális központ sikereit. A 2009-ben egy elhagyott gyárépületben indított, párját ritkító kezdeményezés mára az ország egyik jelentős kulturális központja lett.

A tragikomikus valóság természetrajza

KÖZELKÉP – Már nyolc év telt el azóta, hogy az amerikai ingat­lanlufi kipukkanása nem csupán a Wall Streetet döntötte be, de maga után rántotta a világgazdaságot is.

Magyar–román párharcok a BL-ben: a védelem és a csapatjáték döntött

Magyar–román párharcok a BL-ben: a védelem és a csapatjáték döntött
Döntetlen „az állás” Románia és Magyarország között a női kézilabdacsapatok egymás elleni Bajnokok Ligája-mérkőzéseit tekintve.

Visszatért Váradra a Román Kupa

A bajnok Nagyváradi VSK 5-3 arányú sikerrel visszahódította a férfi vízilabdázók Román Kupáját a Steauától.

Közvitán a „himnusztörvény”

Közvitára bocsátották azt a törvénymódosító javaslatot, amely egységesen szabályozná az ország himnuszának eléneklési lehetőségeit.

Tiszteletért küzdött Novák Eduárd Valenciában

„Egy kerékpárversenynél többet jelentett nekem ez a viadal: leckét adott fair-playből és tiszteletből" – fogalmazott Novak Eduárd, az első olyan, lábprotézissel versenyző romániai sportoló, aki a Valenciai Körversenyen harcba szállt az elitmezőnyben.

Elégették a farsangi Illést

Elégették a farsangi Illést
Több mint nyolcszázan gyűltek össze szombaton a gyergyóditrói farsangbúcsúztatón, hogy részt vegyenek Illés temetésén. 

Váradi lány és a Parno Graszt is nyert a Dal utolsó elődöntőjében

Petruska nyerte A Dal harmadik, utolsó elődöntőjét szombaton.

Fotózás gyerekeknek Sepsiszentgyörgyön

Vakációs múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak kedden reggel 10 órától Sepsiszentgyörgyön, az iskolás gyerekeket a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermébe várják. 

Tovább keresik a tajvani katasztrófa túlélőit

Huszonhatra emelkedett vasárnap a szombat hajnali tajvani földrengés halálos áldozatainak száma.

Három az egyben: valóság lett az álomból

Három az egyben: valóság lett az álomból
„Pénzünk nem volt márkás gitárra, én viszont elhatároztam, hogy csinálok magamnak egyet. A szüleim családi ágyából szedtem ki a deszkalapokat. De hamar kiderült a turpisság” – beszélgetés Trifán László nagyváradi zenésszel, grafikussal.

Tekintetes Községháza!

Régebb, még jóval a vörösök berendezkedése előtti időkben a tekintetes cím/megszólítás testületeket, hatóságokat, közintézményeket is megilletett (a tisztelet kifejezésére használták): Tekintetes Vármegye!, Tekintetes Országgyűlés!, stb.

Háborúzunk vagy végre békét teremtünk? (2.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Történelmünk tapasztalata, hogy a háborúkban a tömegek érdekei soha nem számítottak, csak eszköznek, nyersanyagnak használták őket, a valódi célok mindig kisebb hatalmi csoportok érdekeit szolgálták.

Elfelejtett „dominókocka” (3.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Az erdélyi menekültek számának ugrásszerű emelkedése 1988-ban egybe­esett a magyar reformfolyamat izmosodásával.

Egészségtudatosság gyerekkorban

Egészségtudatosság gyerekkorban
Miért lenne fontos, hogy a kézmosás automatizmusként beépüljön a gyermekek életébe, miért kell megtanulni orrot fújni, hogyan kell tüsszenteni, miért kell egyenes háttal ülni? 

A vörös szín mint vonzerő

Ha egy nő vörös ruhát vesz fel a randevúra, több figyelmességre számíthat partnerétől, aki ilyenkor bőkezűbbnek is bizonyul. Egy vizsgálat alátámasztja a korábbi bizonyítékokat, amelyek kapcsolatot tételeznek fel a színek és a vonzerő között.

Csirkehússal készült ízletes saláták

Mézes-csilis csirkesaláta, csirkesaláta joghurtos öntettel, mozzarellás-pestós csirkesaláta, avokádós csirkesaláta, saláta rucolával és juhsajttal.

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság

Rendszeresen dohányzik a romániai tinédzserek 22 százaléka, 8 százalékuk pedig legalább egyszer kipróbálta a marihuánát – derült ki egy felmérésből.

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm
Megújult a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház kereszthajója és rózsaablaka, ismertette a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a dóm restaurálási munkálatainak újabb eredményét.

Budapesten lesz az eucharisztikus világkongresszus

Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be vasárnap Ferenc pápa. Erdő Péter szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne.

Idén is jön a zarándokvonat

Idén is útra kel a Boldogaszszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentették be csütörtökön Budapesten.

Bocsánatot kért Ferenc pápa

A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján.

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt
Nehéz időszakot éltek meg a romániai és uniós sertéstartók: míg másfél éve viszonylag normális piaci körülmények között értékesíthettek, mára döntő többségüknek komoly veszteséggel kell számolniuk.

Ismét kitolták a mezőgazdasági támogatások kifizetésének határidejét

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint a gazdák leghamarabb április 8-a után kapják meg a tavaly igényelt mezőgazdasági támogatásokat, pontos dátumot azonban ezúttal sem tudott mondani.

Bihariak a budapesti agrárexpón

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének küldöttsége is részt vett a január 27–30. között lezajlott budapesti Agromash mezőgazdasági kiállításon, az ágazat egyik legjelentősebb nemzetközi rendezvényén.

Védelmezik a magyar mézet

A jövőben közösen védik a minőségi magyar mézet a méhé­szek és az élelmiszer-biztonsági hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

VÉLEMÉNY

Bálint Eszter

Apokaliptikus forgatókönyvekkel riogatnak egyes bankok, illetve az Európai Bizottság arra az esetre, ha jelenlegi formájában lép hatályba a hitelcseréről szóló törvénytervezet.

Molnár Judit

Futótűzként terjed az utóbbi időben a gátlástalan dicsekvés, vagy ahogy mostanában mondják, az önfényezés.

Balogh Levente

Egész ügyesen lavírozott a hivatalosan pártfüggetlen Dacian Cioloş miniszterelnök ahhoz, hogy elkerülje: a hozzá közel állónak tekintett Nemzeti Liberális Párt bábjának tekintsék. 

Rostás Szabolcs

Bár csak ideiglenes jelleggel, de a román kormány végre megtette a szükséges lépést annak a botrányos gyakorlatnak a felszámolása irányába, amelyet börtönirodalomnak nevezünk. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  6 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  1 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4763 RON
1 USD 4.0081 RON
1 GBP 5.7957 RON
100 HUF 1.4436 RON
1 XAU 151.4093 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL