Krónika Online
2015. április 28., kedd; Ma Valéria napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Hamis játék Marosvásárhelyen?

  Hamis játék Marosvásárhelyen?

  Elindította a marosvásárhelyi városháza a kétnyelvű táblák elkészítésére és felszerelésére vonatkozó közbeszerzési folyamatot. Eközben Valentin Bretfelean rendőrfőnök lapunknak elmondta: nem mond le tisztségéről.
 • Egészségügyi kártya: újítás fenntartásokkal

  Egészségügyi kártya: újítás fenntartásokkal

  Május elsejétől az egészségügyi kártya lesz az egyetlen eszköz, amely révén hozzá lehet férni a vizsgálatokhoz, kezelésekhez és gyógyszerekhez. A rendszerhibák azonban kegyetlen, embertelen körülményeket teremthetnek a szakemberek szerint.
 • „Összeráncolt” homlokzatok

  „Összeráncolt” homlokzatok

  Eddig nem bizonyultak túl hatékonynak az erdélyi és partiumi önkormányzatok által bevezetett, a városképet rontó régi épületek homlokzatának felújítását célzó programok.

Bemutatták a csíksomlyói mozdonyt

Bemutatták a csíksomlyói mozdonyt
Idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítették fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát, a járművet hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a Nyugati pályaudvaron. 

Kis nyugdíjemelés miatt oda a fűtéstámogatás

Harmadával csökkent az elmúlt télen a gázártámogatást igénylők száma Sepsiszentgyörgyön – derül ki az összesítésből.

Médiatámogatásra szorul a szórvány

A szórványban élő magyarok szorulnak rá leginkább a magyar közszolgálati média támogatására – fogalmazták meg többen is hétfőn a kolozsvári MédiaTér konferencián.

Lebontják a nagybaconi árkádos házat

Nem sokáig áll már a 19. században épült nagybaconi árkádos lakóház, a tulajdonos ugyanis immár törvényesen is lebonthatja az omladozó épületet – hívta fel lapunk figyelmét Demeter Zoltán baróti művelődésszervező. 

„Cigánytörvényt” akar Bogdan Diaconu

„Cigánytörvényt” akar Bogdan Diaconu
Ismét törvényjavaslat született arról, hogy a roma etnikum megnevezése roma helyett hivatalosan a cigány legyen Romániában. Ezúttal az eddig szélsőséges, magyargyűlölő, soviniszta megnyilvánulásairól ismert Bogdan Diaconu képviselő terjesztett be erre vonatkozó javaslatot a parlamentben.

Iliescu: nem tudtam CIA-börtönről

Cáfolta hétfőn Ion Iliescu volt államfő, hogy elismerte volna az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) által üzemeltetett titkos romániai börtön létét.

SZNT: nem tévedésből tűnt el Johannis üzenetéből a kisebbségi kérdés

Nem valószínű, hogy közönséges tévedésből cserélte le a román elnöki hivatal Klaus Johannis államelnöknek azt az üzenetét, amely a kisebbségi kérdésre vonatkozó megállapításokat tartalmazott – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Huszonöt éve először több a nyugdíjas, mint a gyermek Romániában

Romániában huszonöt éve először van több 65 évnél idősebb nyugdíjas, mint 15 évnél kisebb gyermek, ami a lakosság elöregedését vetíti előre.

Hat év után szabadon – Tóásó megérkezett Magyarországra

Hat év után szabadon – Tóásó megérkezett Magyarországra
Megérkezett hétfő délután Magyarországra Tóásó Előd, aki fegyveres felkelés vádja miatt hat évet töltött börtönben Bolíviában.

Már több mint 3600 halottról tudnak Nepálban

Meghaladta a háromezer-hatszázat a himalájai földrengés halálos áldozatainak a száma Nepálban.

Nekik szabad: megnyílt a móc képviselet Brüsszelben

Megnyitották Erdély képviseleti irodáját és a Mócvidék kirendeltségét szombaton Brüsszelben. Négy évvel ezelőtt a román hatóságok hisztérikusan reagáltak a Székelyföld brüsszeli irodájának felavatására.

Kimenekítették Tóásó Elődéket Bolíviából

Kimenekítette Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével.

Ragaszkodnak a csapvíz áfájának csökkentéséhez

Ragaszkodnak a csapvíz áfájának csökkentéséhez
Módosító javaslattal próbálja beépíteni a kormány az élelmiszerek és nem szeszes italok általános forgalmi adójának (áfa/TVA) csökkentését célzó sürgősségi rendeletbe a csapvíz áfájának a csökkentését is.

Antal Árpád: felelőtlen a kormány

Felelőtlenségnek tartja Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a kormánynak azt az intézkedését, miszerint a települések maximálisan megengedett eladósodottsági szintjét az eddigi 30 százalékról 70 százalékra emelik.

Új megállapodást kötne az IMF-fel a pénzügyminiszter

Újabb megállapodást szeretne a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Eugen Teodorovici.

Nem csökken jövő évtől az üzemanyagadó

Eltörölte a szenátus költségvetési bizottsága az új adótörvénykönyv-tervezetből azt az előírást, amely alapján jövő évtől csökkent volna az üzemanyagra kivetett különadó. 

TESZT: kísérletező előadások Temesváron

TESZT: kísérletező előadások Temesváron
A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház már megkezdte a jegyek és bérletek árusítását az idei Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) előadásaira, amelyekre május 23–30. között várják az érdeklődőket.

„Egyéni mitológiák születnek” – Szabadtéri Kolozsi-tárlat a Bánffy-palotában

„Van valami megmagyarázhatatlan, ami közvetlenül az érzékekre hat, nehéz lenne szavakba önteni azt a látványcsodát, amelyet Kolozsi Tibor szobrai megteremtenek.”

Átfogó erdélyi tárlat nyílt a Magyar Nemzeti Galériában

Sors és jelkép – Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a budapesti Magyar Nemzeti Galéria kiállítása.

Elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze

Életének 81. évében vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze.

Teljesítették a célkitűzést a junior úszók Váradon

Teljesítették a célkitűzést a junior úszók Váradon
Teljesítették a kitűzött célt Románia junior úszói a Nagyváradon rendezett korosztályos Balkán-bajnokságon, és a legutóbbi, macedóniai sikereiket túlszárnyalva öt aranyéremmel, négy ezüsttel és két bronzzal zárták a kétnapos viadalt.

Daniel Stanciu korábbi ASA-vezető szerződést bontott a Dinamóval

A Dinamo közös megegyezéssel szerződést bontott hétfőn ügyvezető-menedzserével, a korábban az ASA-t vezető Daniel Stanciuval.

Potec: nem hiszek a csodákban

INTERJÚ – A következetes és kitartó munkát tartja eredményre vezetőnek Camelia Potec, a Román Úszószövetség 2013 októberében megválasztott elnöke. A fiatal sportvezető a Krónikának részletezte az úszás fellendítését célzó törekvéseit.

A világelitbe jutott a magyar hokiválogatott

Feljutott a világ 16 legjobbja közé a magyar jégkorong-válogatott, miután 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot a krakkói divízió I/A világbajnokság szombati zárómérkőzésén.

Vásárhelyiek Nepálban: állandóan érezni a dübörgést

Vásárhelyiek Nepálban: állandóan érezni a dübörgést
Helikopterrel menekítették ki Török Zsoltot – Nepálban élő marosvásárhelyiek mesélnek a tragédiáról.

Erdélyiesebb és fesztiválosabb Erdélyi Humorfesztivált szeretnének

Jó döntés volt az Erdélyi Humorfesztivál kibővítése – közölték a szervezők.

Hitelkártya-hamisítókat fogtak el

Csaknem 15 millió dollárnyi kárt okozó nemzetközi hitelkártya-hamisító banda több feltételezett tagját fogták el Romániában.

Hagyományok és értékek a Szent György Napokon

A bukaresti Madrigál kamarakórus és a Cantus Mundi kórusmozgalomhoz csatlakozott gyermekek koncertjével kezdődött meg pénteken Sepsiszentgyörgyön a 24. Szent György Napok.

A bábszínház nem bábjáték, hanem bábművészet

A bábszínház nem bábjáték, hanem bábművészet
„Jó bábszínészből lehet jó színész, fordítva viszont nehezen. A bábszínész számára természetes, hogy ő a báb mögött van, a színész viszont önmagát akarja megmutatni” – beszélgetés Botházy-Daróczi Rékával, a váradi Lilliput Társulat művészeti vezetőjével.

Örömteli fordulat?

A zavaros múlt, ellentmondásos beszédek, beígért változtatások és külső faktorok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy az „újratervezés” jegyében zajlott RMDSZ-kongresszus sokakban felemás érzéseket váltson ki.

A választási törvények módosításáról – Borboly Csaba írása

A polgármester egy fordulóban való megválasztása, a megyei tanács elnökének közvetett módon való megválasztása és a parlamenti képviselők és szenátorok megyei listákon való megválasztása – ezek lesznek a választási törvény legfontosabb módosításai.

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével

„A fogyasztói kultúra manipulál minket. Mert túltermel, és mert arra van szükség, hogy valaki a túltermelt cuccokat megvegye.”

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Szülői hitelesség mindenekelőtt

Szülői hitelesség mindenekelőtt
Idejétmúlt, százéves módszerekkel nevelik szüleik a romániai gyerekeket egy UNICEF-felmérés szerint – kolozsvári pszichológus elemzi az eredményeket.

Csíkok széltében, hosszában

Csíkos ruhadarabok, szűk szoknyák, bő felsők jellemzik az idei tavaszi-nyári divatot. A csíkos ruhák divatja évek óta jól tartja magát, de idén egy kicsit másképp, mint a közelmúltban.

Palacsinta, sült hús, tésztafélék spenóttal

Belga spenótos palacsinta, csicseriborsós curry spenótos rizzsel, csirkés-spenótos tészta, csípős újburgonyás szűzérme spenóttal.

Gyógyító közelség, odaadó bizalom

Hogyan segít az érintés a gyó­gyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a lelki és fizikai jólétünket? – a témáról a wiesbadeni klinika igazgatója beszélt. 

Közösségi házat avattak Sztánán

Közösségi házat avattak Sztánán
Közösségi házat és játszóteret avattak az elmúlt szombaton a Szilágy megyei Sztánán. A Kalotaszegi Református Egyházmegyéhez tartozó egyházközségben tíz évig vártak erre az eseményre.

Kubába látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa Kubában is megáll a szeptemberben az Egyesült Államokba való apostoli látogatása előtt – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Szolidaritás Mikó-ügyben

Szolidaritását fejezte ki az erdélyi magyarokkal a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása kapcsán a református zsinat szerdai ülésén Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

Megújították fogadalmukat a székelyföldi ferences szerzetesek

Szerzetesi fogadalmukat is megújították az elmúlt hétvé­gén Gyergyószárhegyen tar­tott találkozójukon a szé­kely­föl­di fe­rences szerzete­sek.

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba
Az egészségre káros növényvédőszer-maradványokat tartalmaz a Romániában forgalmazott gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék 25 százaléka, ezekben gyakran többféle vegyszer is kimutatható.

Kéknyelv-betegség: kevés a pénz az oltási kampányra

Legkorábban szeptemberben kezdhetik el beoltani a kéknyelv nevű betegség ellen a romániai szarvasmarha-állományt, de még nem tudni, lesz-e rá elegendő pénz.

RMGE-akadémia indul – Szakmai tanácsadást vállal a gazdaszervezet

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete elindította a Gazda akadémia – A gazdák akadémiája című állandó szaktanácsadási, szakképzési programját is.

Háromszéki gazdákat díjaztak a 16. gyulai kisüstifesztiválon

Románia legjobb párlata díjat nyert Dezső Tibor és Füstös Imre szőlőborpárlata a 16. gyulai pálinkafesztiválon.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán a szövetség megyei elnöke azt fejtegette, mennyire rossz üzenettel bír a város magyarsága számára, ha Marosvásárhelyt frontvárosként emlegetik.

Bálint Eszter

A borsi határátkelőről nevezik el Ploieşti egyik negyedét, hogy a Ponta-kormány elmondhassa magáról, megépítette az észak-erdélyi autópályát – ironizált a Times New Roman portál.

Molnár Judit

Többször gondoltam arra, felhagyok sok évtizedes étkezési szokásaimmal és igazodom én is a folyton megújuló trendekhez.

Balogh Levente

Korbács és cukor – ezzel a klasszikus módszerrel próbálja a pénzügyminisztérium adózási fegyelemre bírni az üzleteket, valamint a különböző szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  20 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  13 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Brassó

  MOST
  Eső
  9 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4202 RON
1 USD 4.0773 RON
1 GBP 6.1739 RON
100 HUF 1.4636 RON
1 XAU 154.9767 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL