Krónika Online
2014. szeptember 16., kedd; Ma Edit napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kínába vihetik a csíki pityókát

  Kínába vihetik a csíki pityókát

  Az idei bõséges, de alacsony árú krumplitermés értékesítésének megkönnyítését remélik a szakemberek a hétfőn a pityóka hazájának számító Csíkszékre látogató kínai küldöttségtõl. 
 • Tanévnyitó az összefogás reményében

  Tanévnyitó az összefogás reményében

  Romániai magyar oktatási stratégia kidolgozásának szükségességét hangsúlyozta több felszólaló is szombaton a csíksomlyói kegytemplomban megtartott országos magyar tanévnyitó ünnepségen. 
 • Ismét Kelemen Hunor oldalán korteskedik Victor Ponta

  Ismét Kelemen Hunor oldalán korteskedik Victor Ponta

  Több mint hatvan székelyföldi önkormányzat képviselője vehetett át csütörtökön Csíkkozmáson támogatási szerződést, vagy iskolabuszt Victor Ponta miniszterelnöktől, aki Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen látogatott el a Hargita megyei településre.

Tanévnyitó számos hiányossággal

Tanévnyitó számos hiányossággal
Nem szegte kedvét a miniszterelnöknek és az oktatási tárcavezetőnek, hogy az első és második osztályosok új tankönyvek nélkül vágtak neki tanévnek.

Kevés a támogatás Háromszéken

A szántóföldek egyharmadára nem igényelhetnek területalapú támogatást a háromszéki gazdák, mert rendezetlen a tulajdonviszony, illetve nem elég nagy az egy gazda tulajdonában levő terület.

Többes ünnep Gyimesfelsőlokon

Labdarúgó-mérkőzéssel avatták fel vasárnap a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet gimnázium tornatermét.

Emberéletet követelt az árvíz

Árvíz sújtja az ország délnyugati térségét: Temes és Krassó-Szörény megyében narancssárga, míg Arad, Mehedinţi és Dolj megyében sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben kedden 14 óráig.

Kevesebb orosz gáz érkezik

Kevesebb orosz gáz érkezik
Oroszország keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániába szállított földgáz mennyiségét – jelentette be hétfőn Răzvan Nicolescu energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Technokrata kormányfőt akar a lakosság többsége

Az ország polgárainak jelentős része úgy gondolja, hogy amennyiben Victor Ponta miniszterelnök megnyerné a novemberi államfőválasztást, a kormány élére párton kívüli, technokrata kormányfőt kellene kinevezni.

RMDSZ: szólásszabadságot sért a CSM

Az RMDSZ szerint a CSM súlyosan megsértette a sajtó- és szólásszabadság jogát, amikor "politikai álláspontot fogalmazott meg."

Dragnea szerint esélytelen a székelyföldi autonómia

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes szerint semmi esélye nincs annak, hogy a székelyföldi autonómia valaha is megvalósuljon.

Továbbra is megsértik a tűzszünetet

Továbbra is megsértik a tűzszünetet
A "terrorellenes" ukrán kormányerők minden tagját kivonták a kelet-ukrajnai szeparatisták az – Kijev szerint – orosz katonák által bekerített Donyeck melletti Ilovajszk városából.

Ismét gyilkolt az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet bejelentette, hogy lefejezte egy brit foglyát megtorlásként azért, mert Nagy-Britannia csatlakozott a szélsőséges iszlamista erő elleni harchoz – közölte vasárnap a szélsőségesek internetes közleményeit ellenőrző amerikai SITE-központ.

Orosz gázháború Európa ellen?

Romániához hasonlóan az elmúlt héten több európai ország is jelezte, hogy csökkent az orosz importgáz mennyisége.

Skócia: teljes a bizonytalanság

Teljesen bizonytalanná vált az utolsó kampányhétvégére a csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás esélyeinek megítélése a közvélemény-kutató intézetek ellentmondó felmérési adatai miatt.

Felemás gazdasági mutatók Háromszéken

Felemás gazdasági mutatók Háromszéken
Enyhe növekedés észlelhető az ipar és a kereskedelem terén Kovászna megyében, viszont látványos a visszaesés az építkezésben – számolt be hétfőn Édler András.

Sztrájkolnak a pilóták

Spontán sztrájkba kezdett a Tarom légitársaság pilótáinak egy része, emiatt több belföldi és külföldi járatot töröltek. A társaság a honlapján közölte, hogy a Bukarest–Budapest és Kolozsvár–Bécs járatokat törölték.

Népszerű Ausztria a turisták körében

Az osztrák síparadicsomok már felkészültek a romániai turisták fogadására, az Ausztria Incoming idegenforgalom-népszerűsítő iroda a hétvégén ismertette Kolozsváron a hazai piacra szabott ajánlatcsomagokat. 

2018-ra egyesítené Románia infrastruktúráját Victor Ponta

Ponta szerint 2018-ra, Románia és Erdély egyesülésének százéves évfordulójára „infrastruktúrában is együvé fognak tartozni” Románia történelmi nagyrégiói. 

Vásárhelyen népszerűsítik a mozizást

Vásárhelyen népszerűsítik a mozizást
Visszatér Marosvásárhelyre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a TIFF. A kolozsvári seregszemle díjazott alkotásait másodszor tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 26–28. között.

Vándorúton Makovecz álma

A gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban nyitották meg hétvégén az Imre álma című kiállítást, amely a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész rajzait tárja a közönség elé.

Újrajátszott történelem – Különdíj a Kereszthegynek

Különdíjat nyert a Varsóban megrendezett 5. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport történetét bemutató Kereszthegy című dokumentumfilm.

A párbeszéd lehetősége a pulzArton

Szerdától egészen vasárnap estig tartotta zsongásban Sepsiszentgyörgyöt a második alkalommal megszervezett pulzArt Kortárs Összművészeti Fesztivál.

Kupagyőztes a Csíkszeredai HSC

Kupagyőztes a Csíkszeredai HSC
Küzdelmes mérkőzésen hódította el a 2013-2014-es szezon Román Kupáját a Csíkszeredai HSC, amikor a vasárnap késő délutáni döntőben hosszabbítás után 2–1-re nyert a tavalyi győztes Brassói Corona ellen. 

Liga 1: Nyert a Rapid

Az elmúlt fordulók kudarcai után újra győzni tudott a Rapid labdarúgócsapata az élvonalbeli bajnokságban: a bukaresti vasutasok hazai pályán győzték le 2-1-re a Kolozsvári U-t.

Amerika bezsákolta

Parádésan védte meg címét az Amerikai Egyesült Államok válogatottja a spanyolországi felnőtt férfi kosárlabda-világbajnokságán, miután a vasárnap esti döntőben 129-92-re verte a Szerbeket.

Kitűzőn bukhat a győzelem

Érdekesen zárult a női élvonalbeli kézilabda-bajnokság negyedik fordulója, elképzelhető ugyanis, hogy a Bukaresti CSM hiába verte meg vasárnap este 28-16-ra a vendég Craiovát.

Sikeres utcazene-fesztivál Háromszéken

Sikeres utcazene-fesztivál Háromszéken
Az eddigi legsikeresebb utcazene-fesztivált tartották hétvégén Sepsiszentgyörgyön: hat helyszínen 13 előadó szórakoztatta a közönséget.

Székely tánc görög zenére

Mindössze a tapasztalatért tartoznak köszönettel a gyergyóremetei néptáncosok görögországi vendéglátóiknak – fesztiválra mentek, de végül saját fesztiváljukat kellett megszervezniük. 

Bátorítják a helyi gazdákat

Egy 282 méter hosszú hagymakoszorút fontak a hétvégén hatodik alkalommal megtartott madéfalvi hagymafesztivál résztvevői. A huszonnégy órás hagymafonó maratonon közel 350 személy fordult meg.

„Sötétzárka” egy barlang gyomrában

Az űrkutatásban is fontos pszichológiai kísérletnek veti alá magát a kolozsvári Ionel Alexandru, aki előre meghatározatlan ideig egy barlangban él majd, miközben megfigyelik az elszigeteltségben történő változásokat.

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával

Kitárt lélekkel a nyelvi sokszínűségben – Beszélgetés Marius Tabacuval, a kolozsvári filharmónia igazgatójával
„Eljutottam arra a szintre, amikor olyan jól zongoráztam, hogy rájöttem, sokkal jobban kellene. A mai napig azt gondolom, jó középmezőnyben nem vallanék szégyent. ”

Erőt kell felmutatni

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete Szent István napján jól sikerült redezvénnyel emlékezett meg az államalapító király koráról, valamint intelmeiről a marosvásárhelyi Színház téren. 

Autonómiakampány

A román sajtó és közvélemény az államfő-választási kampány során az egyik legfelkapottabb témává avatta a magyar autonómiatörekvések ügyét annak nyomán, hogy az RMDSZ jelezte: hamarosan nyilvánosságra hozza a Székelyföld autonómiájának megvalósítására vonatkozó törvénytervezetet. 

Félreértelmezett nemzetállam

Nemrég jelent meg a Népszabadságban egy elemzés Markó Béla tollából, melyben az RMDSZ volt elnöke bírálja a „tusványosi” nemzetállamot, és figyelmen kívül hagyja a magyar miniszterelnök keresztény szemléletű javaslatát. 

London, a veterán autók fővárosa

London, a veterán autók fővárosa
Szeptember elején Angliában gyűl össze a klasszikus járművek világának színe-java. A fő vonzerőt idén a két veterán autós szépségverseny, a Salon Privé és a Hampton Court Concours of Elegance jelentette.

A világ legbiztonságosabb autója? – Bemutatták a Volvo új csúcsmodelljét

A Volvo az idei év egyik legjobban várt újdonságáról rántotta le a leplet, és nemcsak azért mert az XC90 típus első generációja már 12 éve van piacon.

Új típusok és jelentős átszervezés a Ladánál

A Lada eddig a szintén a Dacia egyes típusainak átkozmetikázásával próbálta felfrissíteni modellkínálatát, azonban hamarosan saját fejlesztésű járművekkel lép piacra.

További növekedés a Volkswagennél

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen-csoport 5,78 millió gépkocsit szállított le 2014. január–július között, ez 6 százalékos növekedést jelent.

Legfontosabb kulcsszó a bizalom

Legfontosabb kulcsszó a bizalom
Az óvodát és iskolát most kezdő gyerekek szüleinek és pedagógusainak is fejtörést okoz a tanévkezdés.

A semleges és rikító szín is menő

Az öltözködni szeretők számára igencsak kedvező a most következő időszak divatja, mivel sok mindent lehet kombinálni – véli Szász Emőke divattervező.

Változik a táplálkozástudomány álláspontja a reggelivel kapcsolatban

A reggelit nagyon sokan régóta a nap legfontosabb étkezésének tekintik. Ennek igazságtartalmára azonban igen kevés tudományos bizonyítékot lehet találni.

Alvásigény és korai kelés iskoláskorban

Vezető gyermekgyógyászati szakértők szerint az iskolások tanóráinak később kéne kezdődniük, hogy a gyerekek elegendő alvásmennyiséghez jussanak.

Közösséget teremtenek a fiataloknak

Közösséget teremtenek a fiataloknak
Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely lelki hátteret is biztosít a fiataloknak. 

Kezdődik a Mária-év

A csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária szent neve búcsújával veszi kezdetét a hétvégén a kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi Mária-év. 

Megmenekült a kolozsvári Kálvária

Sikerült megakadályozni az omlásveszélyt a kolozsmonostori Kálvária kápolna környékén. 

Uniós forrásokat kér az egyházaknak Sógor

Lehetővé kell tenni a hagyományos, történelmi egyházak számára is, hogy szociális szerepvállalásukat európai uniós források által is finanszírozhassák – hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlamentben.

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca
Az új vidékfejlesztési program a kis méretű és a családi gazdaságokra alapoz, ezáltal az erdélyi gazdáknak több lehetőségük nyílik különböző támogatások lehívására – jelentette ki Nagy Péter Tamás, államtitkár.

Megyeszékhelyből falu

A tavalyi rendezvény sikerét is felülmúlná a szeptember 27–28. között zajló, Falu a városban elnevezésű programsorozat, melynek ezúttal is a csíkszeredai dendrológiai park ad otthont. 

Pénzt kapnak az embargó károsultjai

Miután az európai agrártermékek egy részére kivetett orosz importtilalom okozta hatások nem mezőgazdasági forrásból fakadnak, megfontolandó, hogy az Európai Unió az agrárpénzeken kívüli forrásokat is mozgósítson a hatások mérséklése érdekében.

Kiváló gabona- és krumplitermésről számoltak be a gazdák

Kiváló gabonatermésről számoltak be a székelyföldi gazdák, s a becsléseik szerint idén a krumpli terméshozama is felülmúlja a várakozásokat.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Ismét a Kreml politikai érdekei alapján tekergeti a gázcsapot az orosz kõolajipari óriás, a Gazprom, amelynek tegnapi intézkedése minden bizonnyal egy kiadós nemzetközi gázháború elõszele. 

Bálint Eszter

Semmi esélye nincs annak, hogy a székelyföldi autonómia valaha is megvalósuljon – jelentette ki kerekperec az éppen székelyföldi korteshadjáraton tartózkodó Liviu Dragnea. 

Molnár Judit

Ahogy robbanásszerûen elterjedtek a bevásárlóközpontok, úgy teltek meg a postaládáink is a reklámújságjaikkal. 

Kiss Judit

A nyáron feltarisznyált energiatartalékok birtokában szeptemberben még töretlenebbnek tûnik a lelkesedés a tanítás-tanulás iránt, mint az idõ elõrehaladtával, amikor már az oktatás minden érintettjében felmerül a régi diákok örökérvényû kívánsága.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  12 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
 • Arad

  MOST
  tiszta égbolt
  15 C°
 • Temesvár

  MOST
  tiszta égbolt
  15 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Brassó

  MOST

  8 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4209 RON
1 USD 3.4211 RON
1 GBP 5.5588 RON
100 HUF 1.4048 RON
1 XAU 135.8265 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL