Krónika Online
2016. augusztus 24., szerda; Ma Bertalan napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kiállnak magukért a kézművesek

  Kiállnak magukért a kézművesek

  A vásárokon kért horribilis asztaldíjakra és a bóvlit áruló kereskedők térhódítására panaszkodnak a hagyományos mesterségek űzői. Az Erdélyi Kézmíves Céh vezetője a kézművesek támogatását és egy, a tevékenységüket szabályozó törvény elfogadását szorgalmazza.
 • Fergeteges Forgatagot ígérnek

  Fergeteges Forgatagot ígérnek

  Bár a programok többsége a hétvégén lesz, hivatalosan szerdán nyitja meg kapuit a 4. Vásárhelyi Forgatag. Marosvásárhely négyszáz éve lett szabad királyi város, az augusztus 24–28. között zajló rendezvény ezen évforduló jegyében zajlik.
 • Csökkent a katedra vonzereje

  Csökkent a katedra vonzereje

  Nem vonzó a pedagógusi pálya a fiatalok számára, ez leginkább a matematika szakos tanári helyek, illetve a műszaki oktatói állások betöltésekor látszik meg. Nekik ugyanis könnyebb jól fizető állást találni más területen, mint humán szakirányú társaiknak.

Nem kapnak új tankönyveket a negyedikesek

Nem kapnak új tankönyveket a negyedikesek
Nem tudnak új tankönyveket biztosítani a negyedik osztályosoknak a szeptember 12-én kezdődő tanévtől.

Bennrekedt embereket mentettek ki a Szolcsvai-búvópatak barlangjából

Kolozsvári barlangi mentőknek hétfőn késő este sikerült kihozniuk a Szolcsvai-búvópatak barlangjából a bentrekedt francia turistákat és romániai barlangászokat.

Megáldották a felújított kosteleki római katolikus templomot

Soltész Miklós államtitkár jelenlétében áldották meg hétfőn Kostelek felújított római katolikus templomát.

Köztisztviselőket alkalmaznak Sepsiszentgyörgyön

Hamarosan 57 állást hirdetnek meg a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, ahol köztisztviselőket és szerződéses munkatársakat is alkalmaznak. 

Kelemen nem zárja ki a nagykoalíció létrejöttét

Kelemen nem zárja ki a nagykoalíció létrejöttét
Kelemen Hunor szerint nem lehet kizárni, hogy a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok (PNL) alkotta nagykoalíció alakul az év végi romániai parlamenti választásokat követően.

Őrizetben a román gyógyszerügynökség alelnöke

Kenőpénz elfogadásának alapos gyanújával őrizetbe vette kedden Lazăr Iordachét.

Fókuszban a gazdák igényei

Közös cél, hogy a romániai magyar közösségnek erős parlamenti képviselete legyen, és a törvényhozás mellett a kormányzati szerveket úgy befolyásolni, hogy azok figyelembe vegyék a gazdák valós igényeit. 

Ponta „Majdanozott” és rárontott a román diaszpórára

Victor Ponta volt kormányfő szerint a 2014-es államfőválasztáson azért alakult ki tumultus a külföldi szavazóhelyiségek előtt, mert a román szavazók többször is beálltak a sorba. A politikus tavaly polgárháborútól tartva mondott le posztjáról.

Bayer Zsolt nem adja vissza az érdemrendet

Bayer Zsolt nem adja vissza az érdemrendet
Nem hajlandó visszaadni frissen kapott állami kitüntetését Bayer Zsolt újságíró, akit nem lepett meg az ügyében tapasztalható felháborodási hullám.

Féltik Európát a csehek

Miközben Angela Merkel német kancellár továbbra is helyesli a menekültek beengedését Magyarországról, Csehország nem akar erős muszlim közösséget a területén.

Brexit: derűlátó nagyhatalmak

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból nem fog az Európai Közösség összeomlásához vezetni – szögezte le hétfőn este Matteo Renzi az Angela Merkel német kancellárral és François Hollande francia elnökkel folytatott csúcstalálkozót követően.

Halál a calais-i menekülttáborban

Egy harmincas éveiben járó szudáni bevándorló belehalt sérüléseibe, miután kedd reggel afgán és szudáni származású menedékkérők összeverekedtek. 

Várják a cégeket a szépmezői ipari parkba

Várják a cégeket a szépmezői ipari parkba
Tíz–tizennégy cégnek tudnak helyet biztosítani a Sepsiszentgyörgy melletti ipari parkban: a helyi önkormányzat által elfogadott működési szabályzat szerint a jelentkező beruházóknak egyenként legalább ezer négyzetméternyi területet kell bérelniük. 

Átállás az online adóbevallásra

Az adóbevallások többségét kizárólag online lehet majd benyújtani az országos adhatósághoz (ANAF) 2017. január elsejétől – nyilatkozta a Profit.ro hírportálnak Dragoş Doroş. 

Hétezer hitelt váltanak át az OTP Banknál

Az OTP Bank Románia frankhiteleseinek 72 százaléka, több mint hétezer ügyfél írt alá kedvezményes átváltási szerződést. 

E-mailben jelezte az utazási ügynökség, hogy csődbe ment

Kizárta a Genius Travel utazási ügynökséget tagjai közül a turisztikai irodákat tömörítő országos egyesület (ANAT), miután a cég e-mailben jelezte ügyfeleinek, hogy csődbe ment, ezért nem tudják biztosítani az utazási csomagokat. 

Támogatásra szorul az idén négy fiatalnak otthont adó csejdi alkotótábor

Támogatásra szorul az idén négy fiatalnak otthont adó csejdi alkotótábor
Ötödik alkalommal szervezték meg Csejden a fiatal képzőművészek alkotótáborát, ami a résztvevők szerint jól sikerült, ám a szervező egyre kilátástalanabbnak találja a helyzetet a jövőt illetően. 

A kultúra fogyasztása nem IQ-függő

Rengeteg kulturális program, így kiállításmegnyitók, könyvbemutatók, tárlatvezetések, színházi előadások, kerekasztal-beszélgetések várták a közönséget a vasárnap záruló 7. Kolozsvári Magyar Napokon. 

KMN – Minden lehetséges városok legjobbika

Stílszerűen tematikus és kissé számmisztikus, a 700. születésnapját ünneplő kincses városról szóló lapszámmal rukkolt elő a Helikon irodalmi folyóirat. 

Mezőmadaras a képzőművészetben

Csütörtökön kezdődött el a Maros Mezőségi Művésztelep és a Pro Ruris Egyesület szervezésében a 15. Mezőmadarasi Képzőművészeti Alkotótábor, vasárnap délben pedig az elmúlt 15 év alkotásaiból nyílik kiállítás a mezőmadarasi művelődési házban.

Múltban rekedt a romániai versenysport

Múltban rekedt a romániai versenysport
Románia küldöttsége nem teljesítette célkitűzését a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiai játékokon – vállalta fel a kudarcot Alin Petrache, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke.

Liga 1: megtörte a jeget a Temesvári ACS Poli

Szezonbeli első három pontját szerezte meg a Temesvári Poli ACS élvonalbeli labdarúgócsapata, amikor a Liga 1 ötödik fordulójának hétfő esti zárómeccsén 3-2-re legyőzte a vendég Craiovát.

Kibirkózott román bronz – Kialudt az olimpiai láng

Váratlan érem mentette meg Romániát a riói olimpia zárónapján attól, hogy gyűjteménye megegyezzen története leggyengébb, 1952-es mérlegével.

Bajnokoktatás Kolozsváron

Távozással fenyegette meg Marius Șumudică tanítványait, miután a Liga 1 5. fordulójában a bajnok Astra 5-1-es vereséget szenvedett a CFR vendégeként. 

Adománygyűjtő koncertek Mága Zoltánnal

Adománygyűjtő koncertek Mága Zoltánnal
Húszmillió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán hegedűművész a Kárpát-medencét átölelő Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál vasárnap esti ünnepélyes megnyitó hangversenyén.

Ritka esemény: rózsás flamingót fotóztak Romániában

Romániában nagyon ritkán látható madarakat, rózsás flamingókat fozóztak a napokban Tulceanál az ornitológusok – közölte a Román Ornitológiai Társaság. 

„Felkeltek” a Partiumi Magyar Napok

Változatos programkínálattal várta és várja a közönséget a Szatmárnémetiben augusztus 19. és 28. között szervezett Partiumi Magyar Napok. 

KMN – Aranyérmet érő örömzene a Kolozsvári Magyar Napokon

A Kolozsvári Magyar Napok több helyszínen is számos zenei rendezvénnyel várta a nagyérdeműt, így nemcsak a Főtéren, de a zsúfolt fesztiválsétánnyá vált Farkas utcában, a Fogoly utcában és a Bánffy-palota kertjében is muzsikáltak zenekarok.

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)
Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja következtében összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra egy tanulmányban válaszoltak történészek a korabeli források alapján.

A Debreceni Nyári Egyetemről, az európaiság példaértékű intézményéről román szemmel

Az egységesítő és kiegyenlített korban, amikor mindenki egyformán étkezik, gondolkozik és cselekszik, magyarul tanulni olyan elhatározás, ami az egyetlenből a többes felé nyitást jelenti.

Puccs, ami gyorsította a szovjet szétesést

Huszonöt éve, 1991. augusztus 19-én hajnalban a moszkvai rádióban közleményt olvastak be, amely tudatta: Mihail Gorbacsov szovjet elnök egészségi állapota miatt képtelen ellátni teendőit, helyére Gennagyij Janajev alelnök lép.

Irigylem a románokat

Elsősorban azért, mert tisztelettel kezelik a nemzet fogalmát.

Papírra vetített belső világ

Papírra vetített belső világ
Az ember lelkivilágának papíron való megjelenítéséről, az önismeretről és kreativitásról szólt a Hívóképek a művészetterápiában című, műhelygyakorlattal egybekötött előadás, amelyet Forró Ágnes kolozsvári képzőművész és művészetterapeuta tartott.

A lustaság a magas intelligenciaszint jele?

Egy amerikai tanulmány szerint a magas IQ-val rendelkezők jól elvannak a gondolkodással, így kevésbé kezdenek unatkozni semmittevés közben, míg az alacsonyabb intelligenszinttel rendelkezők hamar megunják a gondolatokat.

A friss levegő jót tesz az önbecsülésnek

Közhelynek számít, hogy jót tesz az egészségnek a természetben töltött idő. Nemrég egy tanulmányt készítettek, amelynek eredményei alátámasztani látszanak, hogy önbizalmunkra is pozitív hatást gyakorol a szabad levegőn töltött idő.

Variációk töltött paprikára

Gombás töltött paprika, töltött kápia, kuszkusszal töltött sült paprika, parmezános krumplival töltött paprika.

Adományokért kocogott a lelkész

Adományokért kocogott a lelkész
Nagygalamb­falván szerdán ünnepséggel fogadták Czapp József mikepércsi református lelkészt, aki egy 500 kilométeres hosszútávfutás során gyűjtött adományokat a falu Árpád-kori református templomának felújítására.

Hitből és szeretetből fakadt képek Márton Áronról

Emberkatedrális címmel nyitottak kiállítást, illetve bemutatták az ennek anyagát tartalmazó albumot Kolozsváron.

Irányváltás és közösségi élmény

Amíg van ezer fiatal, aki Isten dicsőségére összegyűl, addig van örökös is, aki a református egyházat éltetni fogja – jelentette ki Kató Béla püspök a III. IKE Fesztivál megnyitóján.

Szakrális maraton a testi és lelki épségért

Első alkalommal szervezik meg vasárnap csíksomlyói civil kezdeményezésre a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! elnevezésű rendezvényt.

Csigalassúságú kataszterezés

Csigalassúságú kataszterezés
Esélytelennek tűnik, hogy a Hargita megyei települések önkormányzatai befejezzék a közeljövőben a földek ingyenes kataszterezését az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség programja keretében.

Nem ajánlják a tarlóégetést

Bár sokan még mindig hasznosnak tartják a tarlóégetést, a szakemberek szerint a tűz – mindamellett, hogy veszélyes – súlyosan károsítja a talajt. 

Idén alig adott termést az erdő

Bár folyamatosan növekszik a kereslet az erdei gyümölcsökre, a kínálat jóindulattal is szerénynek nevezhető a gyenge idei termés miatt. Emiatt az udvarhelyszé­ki gyümölcsfeldolgozó-üzemnek már több külföldi megrendelést le kellett mondania.

Segítenék a Körös-vidéki kistermelőket

A Körös-vidéki kistermelők támogatását, a régióra jellemző gyümölcs- és zöldségfajták népszerűsítését és értékesítését tűzte ki célul egy frissen alakult Bihar megyei gazdaegyesület.

VÉLEMÉNY

Kiss Judit

A hazai viszonyokat ismerve aligha meglepő, hogy a kulcsfontosságú, mondhatni életbevágó hivatásokat választók közül egyre kevesebben döntenek úgy, hogy itthon gyakorolják a szakmát. 

Molnár Judit

A jelek szerint képtelenség ettől az átkozmetikázott szokástól megszabadulni: a hajdani ötéves tervekben való számítgatást és gondolkodást 1992 után átvette a négyéves életciklus.

Páva Adorján

Kiváltságos időszakot zárunk: míg Kolozsváron vasárnap este véget ért az erdélyi magyarság egyik legnagyobb önkifejező­ünnepe, nem sokkal később Rióban kialudt az olimpia lángja.

Rostás Szabolcs

A tervek szerint a latinos temperamentumhoz és ízlésvilághoz méltó látványelemekkel gazdagított gálával, karneváli hangulattal hétfőre virradóra véget ér a riói olimpia.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  18.9 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  19 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  19.3 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  18 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4585 RON
1 USD 3.9351 RON
1 GBP 5.1855 RON
100 HUF 1.4353 RON
1 XAU 169.4793 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL