Krónika Online
2016. július 26., kedd; Ma Anna, Anikó napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Elkészült a nagyenyedi iskolacsoda

  Elkészült a nagyenyedi iskolacsoda

  Kívülről-belülről impozáns látványt nyújt a frissen felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. A több száz éves alma mater épületegyüttesét uniós forrásokból, a református egyházkerület és a helyi önkormányzat támogatása révén újították fel.
 • Nehézkes az erdélyi „fészekrakás” támogatása

  Nehézkes az erdélyi „fészekrakás” támogatása

  Bár 2003 óta hatályos az a jogszabály, amelynek értelmében a 18 és 35 év közötti fiatalok ingyen kaphatnak telket az államtól, amennyiben családi ház építését tervezik, egyelőre kevés erdélyi önkormányzat tudja támogatni a „fészekrakást”.
 • Kezelésre szorul az orvosi ügyelet

  Kezelésre szorul az orvosi ügyelet

  Megbeszéléseket sürget az egészségügyi minisztériummal a Hippokratész szakszervezet az ügyeletek tárgyában, az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy augusztus elsejétől megbénul az egészségügyi ellátás. 

Kalákában építik újjá a bölöni Büdösfürdőt

Kalákában építik újjá a bölöni Büdösfürdőt
A háromszéki Bölönben kalákáznak idén a székelyföldi fürdőépítők. A magyarországi Ars Topia Alapítvány által gondozott Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kalákamozgalom tagjai a napokban a bölöni Büdösfürdőt „öltöztetik új köntösbe”.

Fiatal szemmel a választásokról az EU-táborban

Hátizsákos fiatalok özönlik el a napokban a zete­váraljai Natur Air Parkot, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) ugyanis idén itt szervezi meg hagyományos EU-táborát. 

Nehézkes az erdélyi „fészekrakás” támogatása

Bár 2003 óta hatályos az a jogszabály, amelynek értelmében a 18 és 35 év közötti fiatalok ingyen kaphatnak telket az államtól, amennyiben családi ház építését tervezik, egyelőre kevés erdélyi önkormányzat tudja támogatni a „fészekrakást”.

Műemlékek újulnak meg Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi önkormányzat augusztusban benyújtja a város két fontos műemlék épületének felújítására összeállított pályázatát.

Romániában nem emelik a terrorkészültségi szintet

Romániában nem emelik a terrorkészültségi szintet
Jövő márciusban vagy áprilisban alakulhat meg a NATO romániai nemzetközi dandárja, amelynek létrehozásáról az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén döntöttek – közölte kedden Klaus Johannis államfő a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülése után.

Magasra vezetnek a romániai illegális restitúció szálai

Az államfői hivatal egyik munkatársa is segített Horia Simu üzletembernek abban, hogy törvénytelenül kapjon kárpótlást egy visszaigényelt konstancai telek után – derül ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által összeállított vádiratból.

Tízmilliókat „tapsoltak el” az egészségügyben

Jelentős rendellenességekre derített fényt a számvevőszék az egészségügyben: az ágazatban 2015-ben elkövetett visszaélések több mint 60 millió lejes kárt okoztak az államkasszának.

Politikai foglyok földi maradványai után kutatnak a Duna-deltában

Újabb ásatást indítottak a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet és az Erdélyi Történeti Múzeum régészei.

Dzsihadisták megöltek egy papot és túszokat ejtettek Franciaországban

Dzsihadisták megöltek egy papot és túszokat ejtettek Franciaországban
Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában – közölte a francia rendőrség. A két támadót a rendőrség lelőtte, egy vagy több túsz is életét vesztette.

Fogyatékosokat mészárolt a japán otthon volt lakója

Tizenkilencre emelkedett a Tokió közelében, Japánban kedd hajnalban egy fogyatékkal élőknek otthont adó létesítményben elkövetett késes ámokfutás halálos áldozatainak száma.

Europol: több száz potenciális terrorista lehet Európában

Az európai rendőri együttműködést előmozdítani hivatott Europol egyik szóvivője szerint több száz potenciális terrorista lehet Európában.

Erdogan: az emberek halálbüntetést akarnak

A török nép a halálbüntetés visszaállítását akarja, az ország vezetőinek pedig meg kell hallgatniuk őket – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

Támogatják a zöldházas beruházásokat

Támogatják a zöldházas beruházásokat
40 ezer lejig terjedő támogatást kaphatnak azok a román állampolgárok, akik környezetkímélő technikákkal újítják fel otthonaikat – szerepel egyebek mellett a Klasszikus Zöld Ház és Zöld Ház Plusz program tervezetében.

„Kimerült” az Első otthon program

Leállt az Első otthon program – a kormány ugyan ígértet tett arra, hogy megnöveli az idei évre állami garanciára kiutalt összegeket, ám erre még nem került sor. 

Mégsincs repülőjárat Kolozsvárról Isztambulba

A törökországi rendkívüli állapot miatt elhalasztotta kolozsvári járatainak július 26-ára tervezett indítását a Turkish Airlines – tájékoztatta a Krónikát a kolozsvári nemzetközi repülőtér sajtóirodája.

Bírság a román mobilszolgáltatóknak a lefedetlenség miatt

Megbírságolta a három legnagyobb romániai mobiltelefon-szolgáltatót a távközlési piacot felügyelő bukaresti hatóság.

Világzene egy mérai csűrben

Világzene egy mérai csűrben
Csütörtöktől vasárnapig számos koncerttel, táncházzal és egyéb kísérőrendezvénnyel várja az érdeklődőket az első mérai világzenei fesztivál. A szervezők az első két nap eseményeire ingyen várják az érdeklődőket.

Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész.

Meglepetéskoncerttel kezdődik szerdán a Csíki Jazz

Már szerdától kezdődően színes programokkal, a műfaj legelismertebb képviselőivel várják a szervezők az érdeklődőket a 8. alkalommal megszervezett Csíki Jazzfesztiválra. Ingyenes meglepetéskoncert lesz a bevezető.

Zarándoklat mint „múzsa”

Még Torontóból is érkezett résztvevő az idei Vadárvácskatáborba. A Gyergyóalfaluban zajló eseményen 23 képzőművész alkot együtt a héten. 

Székely maraton augusztusban a Csíkszeredai Városnapokon

Székely maraton augusztusban a Csíkszeredai Városnapokon
Idén augusztus 7-én, a Csíkszeredai Városnapok keretében rendezik a Székely maratont. A 15. alkalommal sorra kerülő utcai futóverseny a Székely szupermaratonnak az utódja; a táv csökkent.

Három pontot máris ledolgozott a Kolozsvári CFR

Győzelemmel kezdte a Kolozsvári CFR az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság új idényét.

Megúszták az oroszok az automatikus kizárást – Csalódott a WADA

Csalódottan vette tudomásul a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem zárta ki automatikusan Oroszországot a riói ötkarikás játékokról. 

Folytatják a Maros megyei motorversenypálya építését

Folytatják az uniós pénzalapból megkezdett, majd a kivitelezővel felbontott szerződés miatt évekig felfüggesztett munkálatokat a Maros megyei Transilvania Motor Ringnél.

Tusványos – Quimby-válasz a vádakra: a közönség este a miénk

Tusványos – Quimby-válasz a vádakra: a közönség este a miénk
„A tus­vá­nyosi szabadegyetem hosszú ideje az egyetlen, ebben a régióban található fesztivál, ahol tízezres tömeg előtt lépnek fel magyarországi együttesek. Örültünk, hogy kritikus dalaink ellenére is meghívtak bennünket” – írta kedden a Quimby zenekar.

Még novemberben elhunyt az Argeş megyei rabszolgatartók egyik áldozata

Gyanús körülmények közt vesztette életét még tavaly novemberben egy személy azok közül, akiket rabláncon tartottak, és rendszeresen bántalmaztak az emberkereskedők az Argeş megyei Berevoeşti-en.

Zika-vírus: megszületett az első kórosan kisfejű európai csecsemő

Spanyolországban megszületett Európa első kóros kisfejűségben, azaz mikrokefáliában szenvedő csecsemője; a gyermek édesanyja a terhessége idején Dél-Amerikában járt, ott kapta el a tigrisszúnyog által terjesztett Zika-vírust.

Különjáratokat indít az Untold

Idén a tavalyinál „korábban” kezdődik az immár másodízben szervezendő kolozsvári Untold elektronikus zenei fesztivál.

Egészségi állapot, Trianon-szindróma, autonómia

Egészségi állapot, Trianon-szindróma, autonómia
A kedvező népesedésű, egészséges, életképes nemzetnek több az esélye a túlélésre, a megmaradásra.

Felhívás kockázatos időben

A témát ma már nem lehet megkerülni. A világ egy planetáris csapda felé halad, amelyben a szellemi hintókban utazó elhitetettek rendszerszinten félrevezetik a tömegeket.

Szenvedélyes nyelvszolgálat

Málnási Ferenc kolozsvári nyugalmazott magyartanár, a nyelvtudományok doktora nem szobatudós. Nem búvárol sokak számára érdektelennek tűnő, apró nyelvi jelenségeket, nem húzódik vissza könyveinek, jegyzeteinek világába.

Lélekrombolás

„Akik a hablatyot nyomják politikai szinten, azok uralják a kultúrát is.” (Pozsonyi Ádám)

Felejtés nélkül nincs boldogság?

Felejtés nélkül nincs boldogság?
Az átlagos agyműködéstől eltérő mindkét véglet megnehezítheti az életet: a felejtéstől és a mindenre emlékezéstől is ugyanúgy lehet szenvedni. Jól mutatja be ezt a jelenséget a MEMO című magyar film.

Zöldmetszés az „időzített” fejlődésért

Bár a gyümölcsfák metszését kora tavasszal, a nyugalmi időszak alatt szokás elvégezni, ezen a fontos munkálaton kívül létezik egy másik metszési praktika is, a nyári metszés vagy zöldmetszés.

Párok százain segített a héten elhunyt Lux Elvira szexuálpszichológus

Életének 88. évében elhunyt Lux Elvira ismert klinikai pszichológus, egyetemi adjunktus – erősítette meg az általa életre hívott Lux Baba Alapítvány. A szakember által kidolgozott terápia segítségével több mint 500 gyermek született.

Különféle zöldséges csirkeegytálételek

Marokkói csirkeegytál, nagymama zöldséges csirkéje, római tálban sült zöldséges csirke, cukkinis csirke.

Csak egyet kért: egy katolikus iskolát

Csak egyet kért: egy katolikus iskolát
„Talán az volt a jó, hogy én nem is tudtam, milyen nehézségekkel kell megküzdjek” – vallja Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet-gimnázium alapítója. A kanonokkal sikerekről és elégtételekről beszélgettünk.

Régészeti ásatások Szentjobbon

Megelőző régészeti ásatásokat végez július folyamán a Bihar megyei Szentjobb középkori várának területén a nagyváradi római katolikus püspökség a Körösvidéki Múzeummal együttműködve – tájékoztatott az egyházmegye titkársága.

Unitárius fiatalok találkoztak Kissolymosban

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) az elmúlt hétvégén Kissolymosban szervezte meg a 40. Unitárius Ifjúsági Konferenciát.

Vatikán: világi szóvivő, női helyettes

Greg Burke amerikai újságíró veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő helyét augusztus elsejétől, helyettese pedig – első alkalommal a Vatikán történetében – nő lesz, a spanyol Paloma García Ovejero személyében.

Vonakodnak a gazdák a szövetkezéstől

Vonakodnak a gazdák a szövetkezéstől
A gazdák egyelőre vonakodnak attól, hogy szövetkezetekbe tömörüljenek, a szakemberek szerint azonban hamarosan a kényszer viszi rá őket az összefogásra. A Hargita megyében működő néhány szövetkezet azonban nehezen boldogul.

Javaslatcsomagot nyújtottak be a háromszéki szarvasmarha-tenyésztők

Javaslatcsomagot állított össze a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete a támogatási feltételek körüli nézeteltérések tisztázása érdekében – közölte a Háromszék napilappal Ötvös Mózes, a gazdaszervezet elnöke.

Tágan értelmezhető hipermarkettörvény

Egyelőre kérdéses, hogy a romániai termelőket előnyben részesítő új hi­permarkettörvényt hogyan lehet alkalmazni, a szakembereket azonban továbbra is megosztja az intézkedés.

Kisdiákok kertészkednek Gyergyószentmiklóson

HÍRKÉP – Kertészkednek vakációban a gyergyószentmiklósi Vaskertes iskola diákjai.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Van annak már húsz éve, hogy valaki megkérdezte: észrevettem-e, hogy egyik kedvenc külföldi popzenekarom tagjai baloldaliak. 

Molnár Judit

Már az uborkaszezon sem a régi: van ugyan majdnem elviselhetetlen hőség, de a lázas témavadászat diszkrét bája elillant. 

Balogh Levente

Alig egy hét alatt négy fegyveres támadás, köztük egy öngyilkos bombamerénylet – ez a mérleg még Irakban vagy Afganisztánban is feltűnő lenne. 

Rostás Szabolcs

Biztosak lehetünk abban, hogy ilyen vagy olyan formában a kisebbségi és nemzetpolitikai ügyekről is bőven szó esett a Tusványoson.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  23 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  38 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  18.6 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  22.6 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Elszórtan felhős
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Elszórtan felhős
  20 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  20 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  21 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  22.2 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  24 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  21 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4633 RON
1 USD 4.0517 RON
1 GBP 5.3150 RON
100 HUF 1.4256 RON
1 XAU 172.3186 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL