Krónika Online
2015. április 1., szerda; Ma Hugó napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Veszélyben a Szent Anna-tó?

  Veszélyben a Szent Anna-tó?

  Elégedetlen a Szent Anna-tavat és a Mohos tőzeglápot magában foglaló, mintegy 80 hektáros természetvédelmi rezervátum felügyeletével és karbantartásával megbízott cég tevékenységével a csíklázárfalvi közbirtokosság.
 • Ötletbörze a magyar összefogásról

  Ötletbörze a magyar összefogásról

  Nem ragadós a marosvásárhelyi hárompárti összefogás példája a nagyobb erdélyi és partiumi városokban, legalábbis egyelőre. A jövő évi helyhatósági választásokon való együttműködés lehetősége több helyen megragadt az ötlet szintjén.
 • Magyar összefogás Marosvásárhelyen

  Magyar összefogás Marosvásárhelyen

  ÖSSZEFOGLALÓ – Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ, az EMNP és az MPP – erről pénteken írtak alá szándéknyilatkozatot a három politikai alakulat Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.

Időkapszulába rejtett sérelmek

Időkapszulába rejtett sérelmek
Hetven facsemetét ültettek el, és egy időkapszulát ástak el kedd délután a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) udvarán. 

Készülnek az idényre a Víkendtelepen

Javában zajlanak a munkálatok a marosvásárhelyi Víkendtelepen, hogy minden kész legyen az egy hónap múlva tartandó idénynyitásra. 

Optimista oktatási stratégia

Az iskolakerülés 10 százalék alá való csökkentését, míg a közoktatásban részt vevő kisgyerekek arányának 95 százalékra való növelését tűzi ki célul a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó oktatási stratégia.

Nagyobb bérpótlékot kaptak a pedagógusok Hargita megyében

A negyedévi helyett a félévi összeget adták ki a pedagógusoknak márciusban a bíróságok által megítélt bérkiegészítések kifizetésére jóváhagyott összegből. 

Őrizetbe vette a DNA a moldovai exelnök fiát

Őrizetbe vette a DNA a moldovai exelnök fiát
Zsarolás gyanúja miatt keddre virradóra őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Sergiu Lucinschi üzletembert, Petru Lucinschi korábbi moldovai elnök fiát.

Johannis: prioritás a partnerség Amerikával

A NATO által Európában kiépíteni szándékozott rakétavédelmi rendszernek a Deveselu katonai támaszponton telepítendő elemei rendkívül értékes román–amerikai hozzájárulás az egész transzatlanti térség biztonságához – jelentette ki Klaus Johannis.

Támogatják Markó Attila őrizetbe vételét

Támogatta a  jogi bizottság a korrupcióellenes ügyészek második olyan kérését, amely Markó Attila előzetes letartóztatásának jóváhagyását indítványozza.

Rengeteget költött a festményekre Vâlcov

A korrupcióval gyanúsított volt pénzügyminiszter, Darius Vâlcov 2013-ban egymillió lejt fizetett egy közvetítőnek, hogy festményeket szerezzen be egy galéria részére.

Légi katasztrófa: tovább keresik a fekete dobozt

Légi katasztrófa: tovább keresik a fekete dobozt
Eddig több mint négyezer roncs-, illetve emberi maradványt gyűjtöttek össze a helyszínelők a francia Alpokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép darabokra esett részeiből, illetve a 150 áldozat holttesteiből – közölte kedden a francia csendőrség.

Közös akciótervet fogadtak el a Katalónia függetlenségét támogató pártok

Közös akciótervet fogadtak el az autonóm közösség Spanyolországtól való elszakadását támogató katalóniai pártok.

Romániai gyökerei is vannak az ámokfutó pilótának

Romániai gyökerekkel is rendelkezik Andreas Lubitz, az a másodpilóta, aki szándékosan vezette egy hegyoldalnak a 150 embert szállító Airbus A 320-as repülőgépet.

Ismert akart lenni a gépet hegynek vezető másodpilóta

Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt a lezuhant gép másodpilótája.

Szerdától nincs tejkvóta – Áfacsökkentésre vár a romániai piac

Szerdától nincs tejkvóta – Áfacsökkentésre vár a romániai piac
A tej és a tejipari termékek általános forgalmi adójának (áfa/TVA) a csökkenése fel fogja lendíteni a fogyasztást, és valószínűleg leviszi a farmok által kért árakat – jelentette ki kedden Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

Arányosságot kérnek a célkeresztbe vett éttermek

Az adóhatósághoz (ANAF) fordult az ország éttermeit tömörítő egyesület, amely azt javasolta, hogy a törvényszegést elkövető vendéglátó-ipari egységek tevékenységét 30 napnál kevesebb időre is felfüggeszthessék. 

Perre készek Miculáék az EB döntése miatt

Ismét bírósághoz fordulnak a Micula fivérek, miután az Európai Bizottság felszólította Romániát arra, hogy kérje vissza tőlük azt a kártérítési összeget, amelyet egy korábbi kormányprogram idő előtti felszámolása miatt a javukra megítéltek.

Alacsonyabb az alapkamat

A Román Nemzeti Bank (BNR) 25 bázisponttal 2 százalékra csökkentette kedden az alapkamatot. 

Kilenc díjat „rabolt” Nae Caranfil a Gopo díjkiosztó gálán Bukarestben

Kilenc díjat „rabolt” Nae Caranfil a Gopo díjkiosztó gálán Bukarestben
Nae Caranfil és a Közelebb a holdhoz (Closer to the Moon) című filmje bizonyult a hétfő este Bukarestben megtartott Gopo-gála nagy nyertesének: 12 jelöléséből kilencet váltott díjra.

Az új Helikonból

Karácsonyi Zsolt A visszatekintés ereje című írásával nyit a Helikon március 25-ei száma. 

Gyerekek hete Szatmáron

Két egymást követő napon két mesejátékot mutat be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Telt házas bemutató a kolozsvári Operában

Telt ház előtt mutatott be a Kolozsvári Magyar Opera egy újabb Kálmán Imre-operettet, A bajadért.

Világmagyarázó tudományos művészet

A Gömbhalmaz elnevezésű magyarországi irodalmi csoportosulás két tagja, Polák Péter és Szenderák Bence volt a vendége a Bretter György Irodalmi Kör és a Helikon folyóirat által szervezett irodalmi estnek Kolozsváron.

Kolozsvári derbi újratöltve – Nem kérnek a 200 lejes jegyekből a CFR szurkolói

Kolozsvári derbi újratöltve – Nem kérnek a 200 lejes jegyekből a CFR szurkolói
Ezrek csődültek a Kolozsvár Aréna jegypénztára elé, hogy belépőt váltsanak a labdarúgó-Román Kupa elődöntőjének szerda esti városi rangadójára. 

Székely–magyar hokimeccs jótékonysági céllal

A Gyergyóalfaluból indult és Dunaújvárosban jégkoronglegendává váló Vargyas László harmadszor is megszervezi a Székelyföld és Magyarország csapatai közötti gálamérkőzést.

Győrben is utolérte Miriuţát a Liga 1 „szelleme”

Győrben is utolérték a problémák Vasile Miriuţát, a Kolozsvári CFR-től tavaly év végén a magyarországi élvonalban szereplő ETO labdarúgócsapatához szerződő edzőt.

Görbicz Anita-kézisuli indul Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen bővíti utánpótlásképző rendszerét a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO. 

Hogy ne lovasítsák meg a drótszamarat – Román fejlesztés a lopás ellen

Hogy ne lovasítsák meg a drótszamarat – Román fejlesztés a lopás ellen
Az első romániai, biciklilopás elleni szerkezetet fejlesztette ki négy fiatal informatikus és közgazdász. A biciklieladások hazai piaca Európában az egyik legdinamikusabban fejlődő kerékpárpiaccá vált. 

Kezdődik a kalandszezon Kolozsvár mellett

Elrajtol a kalandszezon a Kolozsvár melletti Adrenalin Parkban, amely április 3-tól várja a vállalkozó kedvű gyerekeket és felnőtteket.

Egy Argeș megyei gólya fittyet hányt a miniszteri rendeletre

Igencsak népszerűvé vált a világhálón annak az Argeș megyében fészkelő gólyának a története, amelyet miniszteri rendelettel akartak kiköltöztetni korábbi „lakhelyéről”. 

A karcfalvi származású, világhírű hálózatkutatót fogadta Áder János

Barabási Albert László karcfalvi származású, világhírű fizikust, hálózatkutatót fogadta Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten, a Sándor-palotában. 

Megerőszakolt természet – A genetikailag módosított szervezetek „Janus-arcúsága”

Megerőszakolt természet – A genetikailag módosított szervezetek „Janus-arcúsága”
Ellenzik az erdélyi magyar gazdák a genetikailag módosított szervezetek (GMO) beáramlását – tudósít a Krónika. Az RMGE állásfoglalása felsorolja mindazokat a lehetséges károkat, amelyek egészségünk rovására keletkezhetnének.

Peti András: replika a Dorin Floreával készült interjúban elhangzottakra

Olvasva Dorin Florea polgármester úr interjúját a Krónika március 19-ei kiadásában (Vásárhely: minek a fővárosa?), elsőre az jut eszembe, hogy a nyílt szókimondás tiszteletre méltó, de ez önmagában nem menti fel az üzenetből származó tiszteletlenséget. 

Nagy Zsolt és a „stratégiai privatizációs dosszié” (2.)

Gondolatok egy bírósági határozat margójára – folytatás a múlt heti Szempontból.

Autonóm gondolkodással a nacionalista csapdák ellen

Huszonöt évvel a decemberi forradalom és a márciusi véres események után Marosvásárhelyen még mindig jelentős azon román emberek aránya, akik vakul hisznek a nacionalista propagandában – állapította meg a lapunknak adott interjúban Smaranda Enache.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Alkalmazkodó oktatás Skandináviában: eltűnnek a finn tantárgyak

Alkalmazkodó oktatás Skandináviában: eltűnnek a finn tantárgyak
Finnország, amely rendre a legjobbak között végez a PISA-felméréseken, radikális oktatási reformra készül: tantárgyak helyett témák szerint tanítanak majd az északi ország iskoláiban  – írja a The In­­dependent.

Egészségvédő a gabonafélék fogyasztása

Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szív-, légzőszervi és cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek.

Kertészkedés ízületkímélő módon

Tavasz kezdetén felkészülünk a kertészkedésre: letakarítjuk a kerti utakat, elővesszük és megtisztítjuk a kerti szerszámokat.

Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja. Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van.

Együtt keresik Márton Áron lelkületét

Együtt keresik Márton Áron lelkületét
A Mustármag Közösség Márton Áron püspökről tervezett játékfilmje és a köré épülő misszió egyik mozzanata azok megszólítása, akiket a néhai erdélyi római katolikus püspök bérmált vagy szentelt pappá. Bara László római katolikus plébánossal beszélgettünk.

Virág a „diákok püspökének”

Majláth Gusztáv Károly püspök alakját idézték fel halálának 75. évfordulója alkalmával hétfőn a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

A fény felé a rácsok világából

Az Erdélyi Református Egyházkerület néhai püspökének, Csiha Kálmánnak az életéről szóló, Jobb az Úrban bízni című filmet mutatták be szerdán este a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében.

Sokan támogatják a telefonos szeretetszolgálat tevékenységét

Helyiek támogatásával helyieknek kíván segíteni a Marosvásárhelyen immár három éve működő Telefonos Szeretetszolgálat, amelynek tavalyi eredményeiről, idei terveiről Sajó Norbert, a szolgálat létrehozója számolt be.

Még bégetnek a bárányok

Még bégetnek a bárányok
Kevesebb mint három héttel húsvét előtt egyetlen ideiglenes vágópont sem működik még a székelyföldi megyékben, a boltok többségében pedig még meg sem jelent a bárányhús.

Értékgyűjtő konferencia a kincses városban

Az Erdélyben fellelhető nemzeti értékek, hungarikumok összegyűjtése érdekében konferenciát szervez a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) pénteken 11 órától a Kolozsvár Aréna multifunkcionális termében.

Pályázhatnak a fiatal gazdák

A 35 év alatti, fiatal gazdálkodókat, illetve a mezőgazdasági géppark bővítését, korszerűsítését támogatná két pályázati kiírással az agrártárca a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében.

Romlásnak indul a tejágazat a kvóta eltörlésével

A romániai tejtermelők csődjét jelentheti a tejkvótarendszer eltörlése az Unió tagállamaiban.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Megmagyarázhatatlannak tűnik, miért nőtt látványosan az erdélyi magyarokkal szembeni ellenszenv az anyaországiak körében. 

Rostás Szabolcs

Nekrológot az esetek túlnyomó többségében olyan személyekről ír az ember, aki pályája során maradandót alkotott, ami követendő példaként szolgál a társadalom számára.

Molnár Judit

A kérdésre, hogy mikor kezdődött a történelem, más és más népek eltérő választ adnak.

Rostás Szabolcs

Soha nem tapasztalt magasságokra hágott a romániai társadalom körében a nyomozó hatóságokba vetett bizalom, ami megrökönyödést váltott ki a hazai politikai osztály részéről.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  12 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  5 C°
  Szerda
  Havazás
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  9 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  12 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  9 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4137 RON
1 USD 4.1121 RON
1 GBP 6.0674 RON
100 HUF 1.4767 RON
1 XAU 156.0231 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL