Krónika Online
2016. augusztus 26., péntek; Ma Izsó napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kongresszuson vitatják meg a Székelyföld problémáit

  Kongresszuson vitatják meg a Székelyföld problémáit

  Nemzetközi konferenciát szervez 2017 áprilisában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az SZNT Székely Tudományos Kongresszus néven. Az ötletgazdák szerint a konferencia átfogja a Székelyföldhöz kapcsolódó tudományágakat.
 • Újraállamosítás perújrafelvétellel

  Újraállamosítás perújrafelvétellel

  A nacionalista-kommunista rezsim által a magyar nemesek ellen hirdetett osztályharc nem ért véget, csak átalakult: Lucian Goga maga is harcnak nevezi azt az ádáz küzdelmet, amelyet a Maros menti erdők újraállamosítása érdekében folytat.
 • Elismerik a Székelyföldet, mint turisztikai úti célt

  Elismerik a Székelyföldet, mint turisztikai úti célt

  Szóbeli ígéretet kaptak a háromszéki idegenforgalmi szakemberek a Romániai Idegenforgalmi Hatóságtól a Székelyföld, mint idegenforgalmi desztináció létezésének elismeréséről, de írásban is kérik a hatóság álláspontját. 

Szemétgondok Beszterce-Naszód megyében

Szemétgondok Beszterce-Naszód megyében
Nincs ki begyűjtse a háztartási szemetet a Beszterce-Naszód megyei településeken, miután a szolgáltatással megbízott Vitalia Rt. bejelentette, egyoldalúan felbontja a hulladékgazdálkodás koncessziójáról szóló szerződést a megyei köztisztasági vállalattal.

Elektromos buszokat vásárol Kolozsvár

Jövő évtől már elektromos autóbuszok közlekedhetnek Kolozsváron, a korszerű járművek megvásárlására kiírt közbeszerzési eljárás ugyanis már javában zajlik – nyilatkozta Iulia Perşa, a helyi önkormányzat szóvivője. 

Medve támadt egy kislányra Nagytusnádon

Medve támadt egy tizenkét éves kislányra csütörtök délben Nagytusnádon. Az áldozat éppen a teheneket hajtotta ki a kukoricásból, akkor érte a támadás. A helyszínen a mentős ellátta a sebeit, majd a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba vitték.

Napelemeket szerelnek az udvarhelyi kórházra

Napelemeket szerelnek fel a székelyudvarhelyi kórházra, az energiahordozókkal az intézmény melegvíz-szükségletének mintegy 40 százalékát tudják fedezni. 

Esélyük sem volt a túlélésre Ficior peripravai áldozatainak

Esélyük sem volt a túlélésre Ficior peripravai áldozatainak
Ion Ficior tudatosan törekedett az általa irányított munkatábor foglyainak fizikai és pszichikai likvidálására, az általa elkövetett bűncselekmények méltó büntetése pedig az életfogytiglani börtön lenne. 

Embercsempészettel gyanúsítanak Arad megyei határrendészeket

Nyolc Arad megyei helyszínen – köztük két határrendész lakásán – tartott házkutatást csütörtök reggel.

Valami bűzlik a Hexi Pharma-ügyben

Nem várt fordulatot vett a kórházi fertőtlenítőszerek hamisítása ügyében áprilisban kirobbant botrány. A Hexi Pharma cég egyes termékeinek hatékonyságát vizsgáló tesztek eredményeinek „egy része pozitív, a többi negatív".

Kivizsgáltatná az audiovizuális tanács a Sky News riportját

Megkereséssel fordult a Román Audiovizuális Tanács a brit médiahatósághoz annak érdekében, hogy elemezze a Sky News tévécsatorna állítólagos fegyverkereskedelemről szóló augusztusi riportját. 

Nagy-Románia-térképet ajándékoztak Cioloșnak Chișinăuban

Nagy-Románia-térképet ajándékoztak Cioloșnak Chișinăuban
Bukarest elégedett a chișinăui reformok beindításával, ezért Románia átutalta a Moldovai Köztársaságnak a korábban beígért 150 millió eurós visszatérítendő hitel első, 60 millió eurós részletét.

Itália: több mint kétszáz halott, köztük öt román

A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 247-re emelkedett – jelentette csütörtök reggel az Ansa hírügynökség. A bukaresti hatóságok tájékoztatása szerint öt román állampolgár vesztette életét, négyen megsérültek, tizenegyen eltűntek.

Folytatódik a török hadsereg szíriai hadművelete

Újabb kilenc török tank lépett Szíria területére csütörtökön a délkelet-törökországi Karkamis városnál.

Terrortámadás a kabuli Amerikai Egyetem ellen

Tizenkét halálos áldozata van a kabuli Amerikai Egyetem ellen elkövetett terrortámadásnak, köztük az egyetem hét diákja.

Szerződést bontottak az Asirommal a márkaszervizek

Szerződést bontottak az Asirommal a márkaszervizek
Szerződést bontott a Dacia, a Renault és a Nissan márka hivatalos romániai autójavító műhelyeinek többségét tömörítő egyesület (ACODAREN) az Asirom biztosítótársasággal, amely a szervizek szerint súlyos visszaéléseket követ el. 

Hitelből újítják fel a nagybányai repülőteret

Hitelt vesz fel a Máramaros megyei önkormányzat annak érdekében, hogy be tudják fejezni a nagybányai repülőtér korszerűsítését: a képviselő-testület e heti ülésén egyhangúlag megszavazta a 76,6 millió lejes kölcsön igénylésére vonatkozó kezdeményezést.

Átalakulhat a bankszektor

A bankszektort érintő törvénytervezetek tárgyalására készül az őszi ülésszakban a vakációról szeptember elején visszatérő parlament, illetve a kormány – közölte összeállításában a Profit.ro hírportál.

Nem mondanak le a bodoki borvíztöltőről

Nem adja fel a Kovászna Megyei Tanács és a közeli Sepsibodok község polgármesteri hivatala azt a tervet, hogy megvásárolják a bodoki ásványvíz-palackozót.

Az aktív kikapcsolódás Szférája a Forgatagon

Az aktív kikapcsolódás Szférája a Forgatagon
Kiállításokkal, koncertekkel, filmekkel, mozgásszínházzal, műhelyfoglalkozásokkal várja péntektől az érdeklődőket az egykori marosvásárhelyi vendéglő, az Aranykakas kertjében nyíló Szféra kortárs művészetek tere.

Korszakváltás a Csíki Játékszínben

Új, jobb elrendezésű székekkel várja a Csíki Játékszín nézőtere a közönséget, de zsinórpadlást is beszereltek az eredetileg művelődési háznak készült épületbe.

Előadás a boldogságkeresésről az Őszi Sokadalmon

A Kézdivásárhelyi Városi Színház az Őszi Sokadalom legelső nagyrendezvényeként mutatja be Kiss Csaba Skandináv lottó című stúdiótermi díszelőadását.

Magyar és román alkotások a 21. század legjobb filmjei között

A 21. század eddigi legjobb száz filmje közé választották Nemes Jeles László Saul fia című alkotását, Tarr Béla és Hranitzky Ágnes Werckmeister harmóniák és A torinói ló című munkáját, valamint Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjét. 

Liga 3: nem jött jól a halasztás a Csíkszeredai FK-nak

Liga 3: nem jött jól a halasztás a Csíkszeredai FK-nak
„Moldvai" csoportba került a Csíkszeredai FK a harmadosztályos labdarúgó-bajnokságban, amelynek 2016–2017-es szezonját az Atletico Vaslui ellen kezdi jövő hétvégén – tájékoztatta lapunkat a hargitai csapat vezetőedzője, Lengyel Roland. 

Keresik a tizenéves Dinamo-szurkoló gyilkosát

Bűnvádi eljárást indított a bukaresti törvényéki ügyészség egy 18 éves gimnazista futballszurkoló tragikus halála ügyében.

Mégis a Kolozsvár Arénában rendezik a Montenegró elleni vb-selejtezőt

Az eredeti terveknek megfelelően a Kolozsvár Arénában rendezik szeptember 4-én a Románia–Montenegró világbajnoki selejtezőmérkőzést, így a Román Labdarúgó-szövetség ismét megnyitotta az egy nappal korábban felfüggesztett jegyértékesítést.

BL-főtábla a Steaua nélkül

A román bajnok Giurgiui Astra után a hazai ezüstérmes Steaua is búcsúzott a labdarúgó-Bajnokok Ligájától, miután az utolsó selejtezőkör szerda esti angliai visszavágóján 1-0-ra kikapott a Manchester Citytől. 

Szellemi és valóságos játszótér

Szellemi és valóságos játszótér
Sikeresnek bizonyult az Én is szeretnék játszani közösségi projekt a vasárnap zárult 7. Kolozsvári Magyar Napokon, ahol különböző módon gyűjtöttek adományokat, így két, a mozgássérültek által is használható hintát vehetnek az akció szervezői. 

Megtalálták a második Földet?

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül – közölték tudósok szerdán a Nature című tudományos folyóiratban. 

Brassói Oktoberfest müncheni mintára

Meg akarják dönteni a söröskorsót kézről kézre adó emberek számának rekordját, vetélkedőket, koncerteket szerveznek, hagyományos bajor ételeket és többféle sört kínálnak a csütörtökön kezdődő Oktoberfesten Brassóban.

Pörgésnek indul a Vásárhelyi Forgatag

A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében nyitják meg ünnepélyes keretek között szerdán este a 4. Vásárhelyi Forgatagot. A szervezők ezt megelőzően bemutatták a programsorozat helyszíneit. 

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)
Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja következtében összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra egy tanulmányban válaszoltak történészek a korabeli források alapján.

A Debreceni Nyári Egyetemről, az európaiság példaértékű intézményéről román szemmel

Az egységesítő és kiegyenlített korban, amikor mindenki egyformán étkezik, gondolkozik és cselekszik, magyarul tanulni olyan elhatározás, ami az egyetlenből a többes felé nyitást jelenti.

Puccs, ami gyorsította a szovjet szétesést

Huszonöt éve, 1991. augusztus 19-én hajnalban a moszkvai rádióban közleményt olvastak be, amely tudatta: Mihail Gorbacsov szovjet elnök egészségi állapota miatt képtelen ellátni teendőit, helyére Gennagyij Janajev alelnök lép.

Irigylem a románokat

Elsősorban azért, mert tisztelettel kezelik a nemzet fogalmát.

Papírra vetített belső világ

Papírra vetített belső világ
Az ember lelkivilágának papíron való megjelenítéséről, az önismeretről és kreativitásról szólt a Hívóképek a művészetterápiában című, műhelygyakorlattal egybekötött előadás, amelyet Forró Ágnes kolozsvári képzőművész és művészetterapeuta tartott.

A lustaság a magas intelligenciaszint jele?

Egy amerikai tanulmány szerint a magas IQ-val rendelkezők jól elvannak a gondolkodással, így kevésbé kezdenek unatkozni semmittevés közben, míg az alacsonyabb intelligenszinttel rendelkezők hamar megunják a gondolatokat.

A friss levegő jót tesz az önbecsülésnek

Közhelynek számít, hogy jót tesz az egészségnek a természetben töltött idő. Nemrég egy tanulmányt készítettek, amelynek eredményei alátámasztani látszanak, hogy önbizalmunkra is pozitív hatást gyakorol a szabad levegőn töltött idő.

Variációk töltött paprikára

Gombás töltött paprika, töltött kápia, kuszkusszal töltött sült paprika, parmezános krumplival töltött paprika.

Adományokért kocogott a lelkész

Adományokért kocogott a lelkész
Nagygalamb­falván szerdán ünnepséggel fogadták Czapp József mikepércsi református lelkészt, aki egy 500 kilométeres hosszútávfutás során gyűjtött adományokat a falu Árpád-kori református templomának felújítására.

Hitből és szeretetből fakadt képek Márton Áronról

Emberkatedrális címmel nyitottak kiállítást, illetve bemutatták az ennek anyagát tartalmazó albumot Kolozsváron.

Irányváltás és közösségi élmény

Amíg van ezer fiatal, aki Isten dicsőségére összegyűl, addig van örökös is, aki a református egyházat éltetni fogja – jelentette ki Kató Béla püspök a III. IKE Fesztivál megnyitóján.

Szakrális maraton a testi és lelki épségért

Első alkalommal szervezik meg vasárnap csíksomlyói civil kezdeményezésre a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! elnevezésű rendezvényt.

Csigalassúságú kataszterezés

Csigalassúságú kataszterezés
Esélytelennek tűnik, hogy a Hargita megyei települések önkormányzatai befejezzék a közeljövőben a földek ingyenes kataszterezését az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség programja keretében.

Nem ajánlják a tarlóégetést

Bár sokan még mindig hasznosnak tartják a tarlóégetést, a szakemberek szerint a tűz – mindamellett, hogy veszélyes – súlyosan károsítja a talajt. 

Idén alig adott termést az erdő

Bár folyamatosan növekszik a kereslet az erdei gyümölcsökre, a kínálat jóindulattal is szerénynek nevezhető a gyenge idei termés miatt. Emiatt az udvarhelyszé­ki gyümölcsfeldolgozó-üzemnek már több külföldi megrendelést le kellett mondania.

Segítenék a Körös-vidéki kistermelőket

A Körös-vidéki kistermelők támogatását, a régióra jellemző gyümölcs- és zöldségfajták népszerűsítését és értékesítését tűzte ki célul egy frissen alakult Bihar megyei gazdaegyesület.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Nem lehet az ember fából – szól a nóta, ám a dalba foglalt nagy igazság egyvalakire biztos nem érvényes: a Maros megyei kormánymegbízott fafejűsége töretlen.

Rostás Szabolcs

Victor Ponta ideiglenesnek gondolja tavalyi kényszerű háttérbe vonulását, és csupán a megfelelő alkalomra vár, hogy visszatérhessen a bukaresti politika első vonalába.

Kiss Judit

Aligha meglepő, hogy a kulcsfontosságú, mondhatni életbevágó hivatásokat választók közül egyre kevesebben döntenek úgy, hogy itthon gyakorolják a szakmát. 

Molnár Judit

A jelek szerint képtelenség ettől az átkozmetikázott szokástól megszabadulni: a hajdani ötéves tervekben való számítgatást és gondolkodást 1992 után átvette a négyéves életciklus.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Ritka köd
  9.6 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  10 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  16.9 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  12 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  12 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  12 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  14.1 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  17.2 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
 • Brassó

  MOST

  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4549 RON
1 USD 3.9450 RON
1 GBP 5.2165 RON
100 HUF 1.4373 RON
1 XAU 168.1099 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL