Krónika Online
2014. november 22., szombat; Ma Cecília napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Homály fedi a 2015-ös büdzsét – Adóemelések jöhetnek

  Homály fedi a 2015-ös büdzsét – Adóemelések jöhetnek

  Bár legkésőbb november 15-éig be kellett volna terjesztenie a kormánynak a parlament elé a 2015-ös évi állami költségvetés tervezetét, egyelőre semmit sem tudni az elképzelésekről és a sarokszámokról.
 • Az MPP Szentgyörgyre hívja demonstrálni a magyarokat

  Az MPP Szentgyörgyre hívja demonstrálni a magyarokat

  FRISSÍTVE – Sepsiszent-györgyre hívja demonstrálni az erdélyi magyarokat az MPP november 29-ére, a rendezvény a gyulafehér-vári nyilatkozatban tett ígéretekre hívná fel a figyelmet. A többi magyar szervezet később dönt esetleges részvételéről.
 • Emigrálna a végzősök háromnegyede

  Emigrálna a végzősök háromnegyede

  Jól jön a magyar állampolgárság azoknak az erdélyi magyaroknak, akik Nyugat-Európában, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban vállalnak munkát – derült ki egy migrációs kutatásból, melynek eredményeit kedden ismertették.

Barcsay Tamás: Nagy Elek megmentette a gyalui várkastélyt

Barcsay Tamás: Nagy Elek megmentette a gyalui várkastélyt
Barcsay Tamás, a gyalui várkastély örököse kénytelen volt belátni, hogy nem lesz képes biztosítani a 2012-ben visszakapott kastély megmaradását, ezért adta el az épületet Nagy Elek üzletembernek.  

A román ünnepre hívják a magyarokat Háromszéken

A Mesagerul de Covasna napilap arra biztatja a háromszéki románokat, hogy hívják meg magyar barátaikat a román nemzeti ünnep alkalmával szervezett sepsiszentgyörgyi rendezvényre december elsején.

Több kamera, jobb világítás Csíkszeredában

A közbiztonság növelése érdekében újabb térfigyelő kamerákat szereltek fel Csíkszeredában, ugyanakkor a székelyföldi város közvilágítási rendszerének a bővítése is elkezdődött.

Aggódnak a vásárhelyi magyar elöljárók a kulturális élet jövőjéért

Szemléletváltásra van szükség Marosvásárhely 2015-ös kulturális programjainak gazdagabbá tétele érdekében. 

Markó Attila is érintett a DIICOT-főügyész korrupciógyanús ügyében

Markó Attila is érintett a DIICOT-főügyész korrupciógyanús ügyében
Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is érintett Alina Bicának, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészének korrupciógyanús ügyében.

Külhoni szavazás: nyomoz az ügyészség

A legfőbb ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a külföldön élő román polgárok szavazati jogának korlátozása miatt.

Amerikai diplomaták: várjuk az együttműködést Johannisszal és az új kormánnyal

Az Egyesült Államok két magas rangú hivatalnoka is Romániába érkezett, és arról beszéltek: új román kormánnyal keresik az együttműködést.

Korrupcióellenes nagyüzem a bukaresti parlamentben

A szenátus szerdán jóváhagyta a bűnvádi eljárás beindítását a Microsoft-ügy néven ismertté vált szoftverbeszerzési ügyben érintettek ellen.

Máért: Orbán Viktor szerint a szakképzés éve jön

Máért: Orbán Viktor szerint a szakképzés éve jön
A szakképzés éve lesz 2015 a Kárpát-medencében – jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 13. plenáris tanácskozásán.

Semjén: támogatja a honosítást a diaszpóra

Nagy támogatottságot élvez a honosítás a diaszpóra magyar lakta területein – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésének szünetében szerdán Budapesten.

Putyin: Washington uralni akarja Oroszországot

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy uralma alá akarja gyűrni Oroszországot, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem fog sikerülni.

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek Budapesten

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Milliókat kell még költeni a már meglévő sztrádára

Milliókat kell még költeni a már meglévő sztrádára
További 114,4 millió lejt – 25,9 millió eurót – kell költenie az Országos Útügyi és Autópálya-társaságnak (CNADNR) az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Gyalu közötti 52 kilométeres szakaszára. 

Számítógépek versenye

Idén is a kínai Tianho-2 (magyarul Tejút-2) a világ leggyorsabb számítógépe, immár negyedik éve vezeti a szuperszámítógépek listáját a China Daily napilap szerint.

Panaszkodnak a Wizz Air romániai alkalmazottai

Jogtalan elbocsátással és nyomásgyakorlással vádolja a Wizz Air légitársaság vezetőségét az Alfa Kartell. 

Erdélyben olcsóbb a lakbér a havi törlesztőrészletnél

A Kárpátokon túli nagyvárosokban kevesebbe kerül az Első otthon program keretében felvett hitel után fizetendő törlesztőrészlet, mint az adott ingatlan havi bérleti díja, ezzel szemben az erdélyi megyeszékhelyeken inkább a bérlés tűnik előnyösebbnek. 

Régi transzszilván dallamok

Régi transzszilván dallamok
Csütörtök délután a kolozsvári Szabók bástyájában mutatta be legújabb, Romániai régizene című lemezét a Flauto Dolce régizene-együttes. A hanghordozó 1750–1850 között keletkezett magyar, román, örmény és haszid zsidó szerzeményeket tartalmaz.

Szabó Magda Abigélje a váradi színpadon

Szabó Magda Abigél című művének színpadi változatát tekintheti meg a nagyváradi közönség a budapesti Bánfalvy Stúdió előadásában szombaton.

Magyar művészekre hívják fel a figyelmet

A 40 éves Muzsikás Együttesnek, Kákonyi Csilla marosvásárhelyi festőművésznek és Magyari Lajos sepsiszentgyörgyi költőnek, publicistának ítélték oda idén a Szervátiusz Jenő-díjat.

Udvarhelyen a szárhegyi művésztelep kiállítása

A Haáz Rezső Múzeumban nyitották meg a gyergyószárhegyi művésztelep négy évtizede alatt született munkákból válogatást nyújtó vándorkiállítást.

Világbajnok-avató szezonzáró futam Abu-Dzabiban

Világbajnok-avató szezonzáró futam Abu-Dzabiban
Míg a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság konstruktőri címét már idejekorán bebiztosította magának a Mercedes, addig két pilótájának viadala csak a most hétvégi, szezonzáró, duplapontos Abu-Dzabi Nagydíjon dől el.

Târgoviștén nyertek a trónkövetelő háromszékiek

A Román Kupában korábban aratott bravúros sikere után most az élvonalbeli bajnokságban is legyőzte a címvédő Târgoviștét Sepsiszentgyörgy női kosárlabdacsapata: a kovásznaiak idegenben múlták felül 62:51-re ellenfelüket.

Otthon kezd az SZKC a nemzetközi porondon

Fennállása ötödik idényét kezdi a nemzetközi porondon a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata: a Challenge Kupa 3. körében az angol Cambridge HC lesz az ellenfele szombaton és vasárnap.

Miklós Edit új lécekkel és autókkal vág neki a síszezonnak

Megújult az együttműködés Miklós Edit olimpiai hetedik helyezett alpesi síző, valamint az Audi és a Das WeltAuto között az európai világkupaszezon előtt.

A Maradj talpon! kulisszatitkairól mesél Varga Márton kolozsvári játékos

A Maradj talpon! kulisszatitkairól mesél Varga Márton kolozsvári játékos
Varga Márton kolozsvári televíziós újságíró 250 ezer forintot nyert a népszerű televíziós kvízműsorban, a Maradj talpon!-ban. A játékos lapunknak elmesélte, nem hallotta, hogy Gundel Takács Gábor műsorvezető a döntő kérdésnél segített neki.

Marokkó a gyergyószentmiklósi Köllő Zsolt Yede szemével

Marokkói élménybeszámolót tartott az Országjárók, világjárók előadássorozat huszadik részeként a gyergyószentmiklósi Köllő Zsolt Yede, aki tizennégy fős csapattal járta be az északnyugat-afrikai országot. 

A kézművességet népszerűsíti Udvarhelyen a KézMűvész Kávézó

A kézművességet és iparművészetet népszerűsíti az udvarhelyi KézMűvész Kávézó ideiglenes üzlet.

Két román bűnözőért 1,75 millió dollárt ajánlott fel az amerikai külügy

Az amerikai külügyminisztérium 1,75 millió dollárig terjedő jutalmat ajánlott fel kedden olyan információkért, amelyek elvezethetnek két román internetes csaló és bűnszervezeti tag letartóztatásához és/vagy elítéltetéséhez.

Biankó csekk a magyaroktól

Biankó csekk a magyaroktól
A romániai magyarok többsége annak ellenére szavazott Klaus Johannisra az államfőválasztáson, hogy a jobboldal jelöltje semmit sem ígért a kisebbségeknek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a napokban Kántor Zoltán.

A szív egyéni zenéje – Interjú Chico Freeman amerikai dzsesszzenésszel

„A mai fiatalok mindent az iskolában tanulnak, így az iskola a dzsesszt olyan akadémiai szintre emeli, mint mondjuk a klasszikus zene. Mindenki könyvből tanul, ezért mindenki ugyanazokat tanulja, ugyanazokat a sorokat játssza.”

Negyedszázada járták: „utolsó tangó” Bukarestben

ukarest, 1989 novembere. A hónap elején a művészvilág filmbemutatóra, a hónap végén az állampárt kongresszusra, a XIV. számúra készülődik. 

Facebook-forradalom

Déjà vu érzése lehetett annak, aki vasárnap este belepillantott a román hírtelevíziók közvetítéseibe: 1989 decemberét idézték a képek.

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon
Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest

Felfrissült az Audi A1 kisautó és a Q3 crossover

Újabb két modelljén végzett ráncfelvarrást az Audi: az A1 kisautó mellet a Q3 crossover frissült fel. Mindkét típus módosított hűtőrácsot, lökhárítót és fényszórókat kapott. 

Biztonságos a Tesla Model S

Hat típust tesztelt az autók biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP. Közülük az egyik nem új modell, hanem a nemrég ráncfelvarráson átesett Renault Mégane.

Újabb Audi-modell gyártása indult be Győrben

Megkezdték az Audi TT Roadster gyártását az Audi győri üzemében, ezzel az Audi Hungaria tovább szilárdítja pozícióját.

A kutya nem társ és nem gyerek

A kutya nem társ és nem gyerek
„A kutyatartó gazdák által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy házi kedvencüket gyereküknek tekintik. A kutya nem gyermek, nem társ, a kutya egy állat, és így kell őt boldoggá tenni” – szögezte le a kutyaoktatással foglalkozó Csomós József Attila.

Nyitni a társadalom felé

A hazai szakma keresztmetszetét ismertette és hiánypótló kiadványát mutatta be a 10. születésnapját ünneplő Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szerdán Kolozsváron.

Folyamatosan alakul ki a pelenkaelhagyás

Általában aggódva figyelik a szülők, hogy gyermekük mikor válik önállóvá a szobatisztaság tekintetében, latolgatják, hogy a szomszéd család, az ismerősök gyereke már szobatiszta, a sajátjuk pedig miért nem az még.

Csicseriborsó levesnek, főzeléknek, humusznak

A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió.

Törölnék a kötelező vallásoktatást

Törölnék a kötelező vallásoktatást
Az 1989-es események után a romániai lakosság egy része forradalmi sikerként könyvelte el a vallásoktatás iskolába való visszavezetését fél évszázadnyi szünet után.

Lezárult a szatmári román–magyar rehabilitációs program

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar–román program.

Idén is megszervezi a Szent Erzsébet-gyűjtést a Gyulafehérvári Caritas

Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a Szent Erzsébet-gyűjtést. Míg tavaly a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtöttek, 2014-ben az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének támogatására fordítják az adományokat.

Ezer zarándok Déva várában

Tizenhetedszer szervezte meg a magyar unitárius egyház és az ODFIE a Dávid Ferenc-emlékzarándoklatot.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége
Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

„Kitünteti” a szaktárca a hagyományokat

Az országban 13 pék- vagy húsipari termék kapta meg a hagyományos minősítést a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumtól az idén áprilistól megváltozott kritériumrendszer alapján – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

RMGE: diszkriminálják a kisgazdákat

A kormány által összeállított, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos vidékfejlesztési terv kizárja az agrártámogatási rendszerből a gazdák 97 százalékát – jelentette ki Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Székelytermék-vásár Bukarestben

Első alkalommal szerveztek székelytermék-vásárt a hétvégén Bukarestben a fővárosi Balassi Intézet udvarán, a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kezdeményezésére.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Románia csodájára jár a világ, miután jókora meglepetésre sikerült egy kisebbségi, német nemzetiségű jelöltet államfővé választani.

Balogh Levente

Menjen vagy maradjon a Ponta-kormány? – Klaus Johannis meglepő választási győzelme után ez az egyik vezető politikai téma.

Rostás Szabolcs

Az államfőválasztás végkimenetele ismeretében túl sokat nem érdemes rágódni azon, hogy végülis Klaus Johannis nyerte meg vagy Victor Ponta veszítette el a megmérettetést.

Csinta Samu

Olvasom az RMDSZ elnökének kijelentését, miszerint Klaus Johannis megválasztásával hosszú időre szünet következik a kisebbségi, közösségi jogok romániai érvényre juttatásában.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  5 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  borús
  5 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  8 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  borús
  5 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  többnyire borús
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Arad

  MOST
  borús
  6 C°
 • Temesvár

  MOST
  borús
  6 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  4 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  5 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4412 RON
1 USD 3.5697 RON
1 GBP 5.5942 RON
100 HUF 1.4590 RON
1 XAU 136.8747 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL