Krónika Online
2016. október 22., szombat; Ma Előd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Sokba kerül a székelyföldi távhő

  Sokba kerül a székelyföldi távhő

  A helyi önkormányzatoktól függ végső soron, hogy mennyit kell fizetniük a távhőért a városi szolgáltatóval szerződéses viszonyban álló lakosoknak. Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda egy országos ártoplista dobogójára került.
 • Állásbörzék vegyes tapasztalatokkal

  Állásbörzék vegyes tapasztalatokkal

  Többnyire a frissen végzetteket célozták meg a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségek által az ország valamennyi nagyvárosában megszervezett állásbörzék, amelyeken több-kevesebb sikerrel találtak maguknak megfelelő munkahelyet a fiatalok.
 • Vállalkozói példakép kerestetik

  Vállalkozói példakép kerestetik

  A legtöbben Erdélyből jelentkeztek a Példakép Alapítvány sikeres külhoni fiatal vállalkozók számára meghirdetett pályázatára. Az év példaképe ötmillió forintos jutalmat kap. Az alapítvány munkatársai a héten Erdélyben tartanak motiváló előadás-sorozatot.

Bíróság előtt a Sárkánydomb

Bíróság előtt a Sárkánydomb
Bírósághoz fordult a Kovászna megyei prefektúra annak érdekében, hogy a székelyföldi önkormányzat eltüntesse a kormányhivatal épülete előtti földhalmazt és rendezze vissza a teret az eredeti állapotába.

Gázrobbanás Szatmáron – Besztercén hónapokig tart a helyreállítás

Robbanás történt csütörtök reggel egy szatmárnémeti lakásban, a detonációban egy idős nő megsérült, közölte az Agerpres hírügynökség. 

Restitúciót sürget a Kovászna megyei prefektus

Január elsejéig országos szinten le kell zárni a visszaszolgáltatási procedúrákat, de Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus szerint erre kevés esély van. 

Erdészeket is bírságolhatnak – Szigorúbban büntetik a kihágásokat

A szakma szerint sok szempontból kifogásolható és nem eléggé átgondolt az erdészeti kihágásokat büntető törvény szerdán hatályba lépett módosítása.

Johannis felfedezte, hogy kétszeresen kisebbségi

Johannis felfedezte, hogy kétszeresen kisebbségi
Hibának nevezte a vallási fanatizmust Klaus Johannis államfő, arra reagálva, hogy a melegházasság alkotmányos tiltásáért kampányoló Viorel Iuga, a romániai baptista szövetség elnöke felszólította őt: foglaljon állást a „család és normalitás" mellett.

Sebastian Bodu az RMDSZ képviselőjelöltje lehet

Sebastian Bodu nem kívánta kommentálni a Krónikának azokat a sajtóértesüléseket, miszerint az RMDSZ Konstanca megyében készül indítani őt a decemberi parlamenti választáson. Kovács Péter ügyvezető elnök megerősítette, hogy tárgyalnak a román politikussal.

RMDSZ: jó kormányfő lenne Cioloș

Jó miniszterelnök lehetne Dacian Cioloș, amennyiben politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére – közölte szerdán Kovács Péter.

Kamerák figyelik majd a szavazatszámlálókat

Bekamerázzák a szavazóköröket a december 11-ei parlamenti választás idején, és folyamatosan rögzítik majd az ott zajló tevékenységet az este kilenc órai urnazárás után.

Teréz körúti robbantás: elfogták a gyanúsítottat

Teréz körúti robbantás: elfogták a gyanúsítottat
Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert.

Trump nem fogadja el a választási eredményt?

Az utolsó, szerda esti amerikai elnökjelölti vitán a jelenleg vesztésre álló Donald Trump republikánus párti jelölt nem volt hajlandó kinyilvánítani, hogy elfogadja majd a választás eredményét.

Útiterv az ukrán rendezésre

A kelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó normandiai négyek abban állapodtak meg Berlinben, hogy november végéig kidolgozzák a minszki tűzszüneti megállapodások végrehajtásának „útitervét”.

Vegyi fegyvereket is bevethet az Iszlám Állam Moszulnál

Az Egyesült Államok arra számít, hogy a terrorszervezet durva vegyi fegyvereket is bevet annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni az iraki kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását.

Folytatódhat a brassói reptérfejlesztés

Folytatódhat a brassói reptérfejlesztés
Hamarosan folytatódhatnak a munkálatok a brassói repülőtéren: a képviselőház elfogadta ugyanis a légikikötő vidombáki területének tulajdonviszonyát tisztázó törvényt, amely így már csak arra vár, hogy Klaus Johannis kihirdesse.

Szabadkereskedelmi egyezmény: Románia nyomást gyakorol Kanadára

Románia mindaddig fenntartásokkal él, amíg Kanada fel nem oldja a román állampolgárokkal szemben általa alkalmazott vízumkényszert.

Az innováció nagyot lendíthet a Székelyföld felzárkóztatásán

A székelyföldi informatikai ágazat kihívása az innováció, mivel a vállalkozók jelenleg többnyire bérmunkában gondolkodnak – vallják a Szovátán megrendezett szakkonferencia résztvevői, akik szerint be lehet törni a világpiacra vagy a Szilícium-völgybe.

Módosításokkal szavazták meg a hitelátváltás törvényét

Zöld jezést kapott a svájci frankban felvett bankhitelek lejre való átváltása. 

Megtévesztő illúziók korszakai – Könyv az erdélyi magyarság száz évéről

Megtévesztő illúziók korszakai – Könyv az erdélyi magyarság száz évéről
Poszler György olyan könyvet hagyott ránk, amelynek minden házban ott kellene lennie, a fiatalok számára is fontos olvasmány – mondta Kántor Lajos. 

Kortárs német dráma ősbemutatója Gyergyószentmiklóson

Theresia Walser kortárs német drámaírónő Közel sincs már e vadság erdeinkben című drámáját mutatja be a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház pénteken. 

„Életre keltett” mesék szemléje Csíkszeredában

Újabb filmfesztiválnak ad otthont a Csíki Székely Múzeum, ezúttal a gyerekeket várják a vetítésekre október 19. és 21. között. 

Japán vámpírfilmet forgatnak Kolozsváron

Kolozsváron és környékén forgat vámpírokról szóló filmet Sion Sono japán filmrendező, aki az idei TIFF-en szeretett bele a kincses városba, illetve Erdélybe.

László Csaba a Dunaszerdahely vezetőedzője

László Csaba a Dunaszerdahely vezetőedzője
László Csabát nevezték ki a Dunaszerdahelyi FC DAC 1904 labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé csütörtökön. A DAC a 12 csapatos szlovák élvonalban 12 forduló után a 11. helyen áll.

Vereséggel kezdett a VSK, nyert a Maros KK és az U-BT Európában

Nem is a vereség, hanem a hozzáállás bosszantotta Cristian Achim vezetőedzőt, miután a Nagyváradi VSK 69:56-ra alulmaradt hazai pályán a Pinar Karsiyaka Izmirrel szemben a férfi kosárlabda-BL-ben. 

Benedek Tibor elköszön a vízilabda-válogatottól

Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lejáró szerződése után nem pályázik a tisztségre.

Visszatérés a gyökerekhez – Zajlik a budapesti asztalitenisz-Eb

Vissza a gyökerekhez, fogalmaz az Európai Asztalitenisz-szövetség hivatalos honlapja a Budapesten kedd este hivatalosan is megnyitott Európa-bajnokság kapcsán. 

Vadásztalálkozó Erdőszentgyörgyön

Vadásztalálkozó Erdőszentgyörgyön
Székelyföldi Vadásztalálkozót szerveznek a hétvégén az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban a VII. Székelyföldi Napok keretében.

Ünnepelt a Rádió GaGa

Koncerttel, családias hangulatú bulival ünnepelte 17. születésnapját Marosvásárhelyen a Rádió GaGa.

Kertészkedő emberpalánták

A nagyváradi evangélikus-lutheránus óvodában elevenítették fel először az országban a 130 éve törvényben előírt, de a 20. század viharai közt lassan feledésbe merült nemes hagyományt, a tankertlétesítést. 

Új mászóút vonzza a természetjárókat a Gyilkos-tó környékén

Via ferratát, azaz speciális mászóútvonalat épített ki a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat a Békás-szorosban található, 1345 méter magas Kis-Cohárdon. 

„Brazilul” élnek a paulista magyarok

„Brazilul” élnek a paulista magyarok
A São Paulóban élő magyarok számára már nem lényeges, mint egykoron, hogy ki miért jött, esetükben nem Trianon fájdalma a meghatározó életérzés. A portugálul beszélő paulista magyarok sokkal inkább az egyetemesen is sajátos magyar értékekbe kapaszkodnak.

„Befagyott” gócok és a kettős szuverenitás

Szerte a világon napjainkban is vannak olyan megoldatlan kérdések, válsággócok és konfliktushelyzetek, amelyeknek a felszámolására irányuló, több évtizedeken át tartó politikai-diplomáciai erőfeszítések nem vezettek eredményre.

Egy kis népszavazási matematika

A kvótanépszavazást követően egyesek részéről kaján és oktondi kijelentések hangzanak el annak érdekében, hogy a referendum hitelességét megkérdőjelezzék.

Künn a tankok, benn a költő

Tankdübörgés jelezte 1956. november 4-ének hajnalán, hogy a két hétig sem tartó, ragyogó, a tavasznak is becsületéré váló szabadságálomnak vége, cudar idők következnek, lánctalpas felvezetéssel vonul be a ki tudja, meddig tartó tél.

Ne a felnőtt oldja meg a házi feladatot

Ne a felnőtt oldja meg a házi feladatot
A közvélekedés úgy tartja, ha valakinek nehezen megy az iskola, az buta, és gyakran ezzel le is van írva a gyerek. Otthon viszont küszködik a tanulással, sokszor éjszakába nyúlóan, külön tanárokkal, korrepetálással.

Aki fogyni akar, októberben tegyen fogadalmat, ne újévkor

Ahány ország, annyi ünnep, de egyben megegyeznek: az ünnepi alkalom nemzedékek óta hagyományos és különleges étkek elfogyasztásával jár együtt, így többnyire súlygyarapodást eredményez.

Készülődés a virágok teleltetésére

Az ősz minden növény számára változást hoz még akkor is, ha az éppen egy cserépben nevelt szobanövény. Gondozásukat, ápolásukat igazítani kell az életritmusukhoz, amit az évszakok diktálnak.

Diós sütemények és édességek

Dió- vagy mogyoróbéles, diós csészés sütemény, diómártásos-vaníliás palacsinta, habos-diós tekercs, mágnás diós pite, diós korongok, diós csiga.

Csíksomlyó a római Mária-ünnepen

Csíksomlyó a római Mária-ünnepen
Közel kilencven Mária-kegy­hely, köztük Csík­somlyó küldöttsége is részt vett az elmúlt szombaton, október 8-án a Szűzanyának szentelt kegyhelyek gondozóinak találkozóján, a római Szent Péter téren.

Konferencia az erdélyi Mária-útról

Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezik meg a október 14–16. között a VI. Mária Út Konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgál. 

Főegyházmegyei gyűjtés az atyhai templom javára

A Hargita megyei Atyha község villámcsapás sújtotta templomának javára tartanak gyűjtést vasárnap, október 9-én a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye valamennyi templomában.

Beöltözéssel ünnepeltek a ferences nővérek

A mallersdorfi ferences nővérek erdélyi közösségi életük újraindulásának 25 éves jubileumát ülték Udvarhelyen.

Erdélyi pálinkaügy: lesz mire koccintani újévkor?

Erdélyi pálinkaügy: lesz mire koccintani újévkor?
Ígéretet kaptak az erdélyi pálinkafőzők, hogy a magyar kormány az idei év végéig hivatalos állásfoglalásban rögzíti, hogy szándékai szerint a pálinka földrajzi árujelző névhasználatát Erdélyre is kiterjesztik.  

Novemberben fizethetik ki a berbécsekért járó támogatást

Hatvanöt Hargita megyei gazda igényelt de minimis támogatást törzskönyvezett berbécsek és kecskebakok vásárlására: az érintettek összesen 706 ezer lejes finanszírozást kértek 300 állat beszerzésére.

Északról támad az afrikai sertéspestis

Az országhatáron megjelent afrikai sertéspestisre hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Sikeres a rókák beoltását célzó kampány

Sikeres a rókák veszettség elleni oltáskampánya Kovászna megyében, idén ugyanis eddig egyetlen megbetegedést sem jelentettek.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

A címben szereplő számok megfejtése bizonyára senki számára sem volt túl nehéz, hiszen egy aktuális eseményre utalnak.

Páva Adorján

Dacian Cioloș 100 éves Romániája mindenkié: jól megfér egymás mellett, boldogan éldegél benne Dan Tanasă és az erdélyi magyarság.

Kiss Judit

A világ legnehezebb állása című frappáns amerikai kisfilmben, amely immár évek óta kering a világhálón, fiktív állásinterjúra hívják a jelentkezőket. 

Molnár Judit

Kis gunyoros fintor rontja csak a szigorú faarcot, alig látszik, nem is biztos, hogy mindenki észreveszi. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST

  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Marosvásárhely

  MOST

 • Nagyvárad

  MOST

 • Szatmárnémeti

  MOST

  Szombat
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
 • Nagybánya

  MOST

  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  14 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST

  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
 • Arad

  MOST

 • Temesvár

  MOST

 • Brassó

  MOST

  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
 • Szeben

  MOST

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5068 RON
1 USD 4.1343 RON
1 GBP 5.0576 RON
100 HUF 1.4639 RON
1 XAU 168.0660 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL