Krónika Online
2016. február 10., szerda; Ma Elvira napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kötelezővé tennék a szűrővizsgálatot – Büntetnék a betegeket

  Kötelezővé tennék a szűrővizsgálatot – Büntetnék a betegeket

  Felháborítónak tartják az orvosok a liberálisok közvitára bocsátatott tervezetét, mely a megelőző programokon való részvételhez kötné a díjmentes kezelést. Szakemberek szerint az alapvető ellátásokra sincs pénz, megelőzésre pedig szinte semmi nem jut.
 • Nem ég a kezük alatt a közmunka

  Nem ég a kezük alatt a közmunka

  Bár a jogszabályok kötelezővé teszik a közmunkát a szociális támogatást igénylők számára, az önkormányzatok nem mindenhol tudják alkalmazni a törvény előírásait. Az erdélyi és partiumi illetékesek nehezen tudják munkára bírni a segélyben részesülőket.
 • Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad vélemény-nyilvánítást

  Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad vélemény-nyilvánítást

  A szabad véleménynyil-vánítás támogatásáról beszélt Bálint Benczédi Fe-renc unitárius püspök, ami-kor Gyerő Dávid állásfogla-lásáról faggattuk – a főjegy-ző egyetért az azonos neműek házasságának engedélyezésével.

Új megközelítésben kér magyar utcaneveket Váradon az EMNP

Új megközelítésben kér magyar utcaneveket Váradon az EMNP
A hatályban lévő jogszabályokra hivatkozva, de új megközelítés szerint kéri ismét a nagyváradi történelmi magyar utcanevek kihelyezését az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete.

Kolozsvári reptérincidens: félretájékoztatás történhetett

Várhatóan hónapokig elhúzódó vitát gerjeszt a január 7-ei kolozsvári reptérincidens kapcsán elindított szakértői vizsgálat, melynek részleges eredményei szerint a kincses városi repülőtér képviselői félretájékoztatták a nyilvánosságot – írja az Adevărul.

Megbénult az újszentesi községháza működése

Fizetésükön kívüli juttatásaik megvonása miatt spontán munkabeszüntetést robbantottak ki az újszentesi polgármesteri hivatal alkalmazottai.

Egyre több a hulladék Csíkszeredában

Száz-százötven tonnával több hulladék keletkezik a csíkszeredai háztartásokban a tavalyi és az azelőtti évhez viszonyítva.

Bűnvádi eljárás indult a volt legfőbb ügyész ellen

Bűnvádi eljárás indult a volt legfőbb ügyész ellen
Hivatali visszaélésben való bűnsegédlet gyanújával bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Tiberiu Nițu volt legfőbb ügyész ellen, akit kedden beidéztek a vádhatósághoz, hogy közöljék vele, mivel gyanúsítják.

Kiállítás a börtönirodalomból

A Poarta Albă-i büntetés-végrehajtási intézményben szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak által a börtönben írt művekből nyílt kiállítás a Konstanca megyei könyvtárban.

Kétfordulós választás: nem enged a PNL-nek Cioloș

A választási törvény módosításáról szóló viták helye a parlamentben van, és a parlamentnek kell döntenie az esetleges módosításokról – szögezte le hétfőn Dacian Cioloș miniszterelnök a parlamenti vitanapon.

Klubtragédia: valóban nem volt tűzálló a hangszigetelés

Súlyos rendellenességeket állapított meg az a szakértői vizsgálat, amelynek során arra derítettek fényt, hogyan szerelték fel a Colectivben a hangszigetelést, és milyen anyagokat használtak fel hozzá.

Többen meghaltak egy bajorországi vonatbalesetben

Többen meghaltak egy bajorországi vonatbalesetben
Egymásba rohant két személyszállító vonat kedden reggel Bajorországban, a súlyos balesetben az estig közölt adatok szerint kilencen meghaltak. 

Két tucatnyi migránst fogtak el Röszkénél

Az elmúlt hónapok legnagyobb migránscsoportját fogták el kedden délelőtt Röszkénél.

A NATO kiáll Moldova szuverenitása mellett

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) támogatja a Moldovai Köztársaság területi épségét, és a partnerség megerősítésére törekszik az országgal – jelentette ki hétfőn Alexander Vershbow, a NATO főtitkárának helyettese.

Oroszországban robbantott volna az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet hét tagját fogta el Oroszországban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Hiányzik az étteremkultúra – Torkos csütörtökre készülnek

Hiányzik az étteremkultúra – Torkos csütörtökre készülnek
Évek óta stagnál a forgalom a székelyföldi éttermekben, a vendéglátósok szerint még mindig nem alakult ki a hétköznapi „városban vacsorázás” kultúrája.

Megoldást keresnek a csomagolóanyag-válságra

Két héttel elhalasztják a csomagolóanyag kilogrammjára kirótt 2 lejes illeték miatt kilátásba helyezett tiltakozást.

Márciustól Varsóba is lehet repülni Kolozsvárról

Kolozsvár–Varsó járatot indít március 30-ától a lengyel LOT légitársaság – a premiernek számító járat hetente négyszer (hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton) teszi meg az utat oda-vissza. 

A minőség is szempont – Módosul a közbeszerzési törvény

Nem a legkisebb árajánlat lesz a legfőbb kritérium a közbeszerzési eljárások nyerteseinek kiválasztásakor, ha a képviselőház is rábólint a törvénytervezetre.

A kolozsvári Bács Miklós a fiatal színészek gálájának művészeti vezetője

A kolozsvári Bács Miklós a fiatal színészek gálájának művészeti vezetője
Bács Miklós kolozsvári színművész a fiatal színészek és színit végzettek gálájának, a HOP-nak az igazgatója idén – számolt be honlapján a Romániai Színházi Szövetség (UNITER). 

Játék az égi paletta színeivel

Újra műsoron a Csíki Játékszín és a budapesti Ragnar Színészek Kulturális Egyesület közös produkciója a játékszín Hunyadi László Kamaratermében, az előadást február 12-én és 13-án láthatja a nagyérdemű.

Temesváron keres szereplőket a Saul fia rendezője

Temesváron keres szereplőket új filmjéhez az Aranyglóbusz díjas és Oscar-díjra jelölt, Saul fia című magyar film rendezője, Nemes Jeles László. 

Új kulturális folyóirat jelenik meg Szatmárnémetiben

Új kulturális folyóirat jelenik meg Szatmárnémetiben: a Sugárút című, negyedévenkénti kiadvány a Szatmár Megyei Tanács és az Identitas Alapítvány támogatásával lát napvilágot – olvasható a Szatmár.ro hírportálon. 

Nem jött jól a szövetség döntése: fellebbez a Sportklub

Nem jött jól a szövetség döntése: fellebbez a Sportklub
A Csíkszeredai Sportklub megfellebbezi a Román Jégkorongszövetség (FRHG) azon döntését, amely szerint március elsején Galacon kellene újrajátszaniuk a Román Kupa korábban félbeszakadt, Steaua elleni döntőjét.

Kerberék ellen kell harcolnia Románia női teniszválogatottjának

Németország ellen játszik áprilisban osztályozót Románia Fed Kupa-csapata, hogy bennmaradjon a teniszválogatottak világcsoportjában – derült ki a keddi sorsoláson.

Váradon lesz a férfi kosárlabda-Román Kupa fináléja

A férfi kosárlabda-Román Kupa történetében először Nagyvárad rendezheti meg a négyes döntőt – hozta kedden nyilvánosságra a hazai sportági szövetség, amely a párosításokat is kisorsolta az április 10–11-i eseményre.

Egyszerűen győzni akartak

Megvédte a női kosárlabdázók Román Kupájában birtokolt címét a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, miután 87:49-re legyőzte a Brassói Olimpiát. 

Feloszlik a Role zenekar

Feloszlik a Role zenekar
Bár egy új album megjelenése általában örömhírként szolgál egy zenekar életében, a huszonnyolc éves csíkszeredai Role számára a Pille felvétele az utolsó közös munka volt – jelentette be kedden sajtótájékoztatón az együttes.

Talpon maradt Petres Sándor Hargita megyei alprefektus

Szokatlan szerepkörben jelent meg Hargita megye alprefektusa. Petres Sándor ezúttal magánemberként lépett a kamerák elé, játékosként mérettetett meg a Duna TV közkedvelt vetélkedő-műsorában.

Armin van Buuren ismét fellép a kolozsvári Untoldon

Újabb fellépőt jelentett be az Untold fesztivál: a világ egyik legnépszerűbb lemezlovasa, Armin van Buuren újra megörvendezteti rajongóit Kolozsváron.

SzalonnaFeszt: házi finomságok versenye Kolozsváron

Hobbifesztiválból szakvásárrá nőtte ki magát az idén február 19. és 21. között szervezendő kolozsvári SzalonnaFeszt.

Három az egyben: valóság lett az álomból

Három az egyben: valóság lett az álomból
„Pénzünk nem volt márkás gitárra, én viszont elhatároztam, hogy csinálok magamnak egyet. A szüleim családi ágyából szedtem ki a deszkalapokat. De hamar kiderült a turpisság” – beszélgetés Trifán László nagyváradi zenésszel, grafikussal.

Tekintetes Községháza!

Régebb, még jóval a vörösök berendezkedése előtti időkben a tekintetes cím/megszólítás testületeket, hatóságokat, közintézményeket is megilletett (a tisztelet kifejezésére használták): Tekintetes Vármegye!, Tekintetes Országgyűlés!, stb.

Háborúzunk vagy végre békét teremtünk? (2.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Történelmünk tapasztalata, hogy a háborúkban a tömegek érdekei soha nem számítottak, csak eszköznek, nyersanyagnak használták őket, a valódi célok mindig kisebb hatalmi csoportok érdekeit szolgálták.

Elfelejtett „dominókocka” (3.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Az erdélyi menekültek számának ugrásszerű emelkedése 1988-ban egybe­esett a magyar reformfolyamat izmosodásával.

Egészségtudatosság gyerekkorban

Egészségtudatosság gyerekkorban
Miért lenne fontos, hogy a kézmosás automatizmusként beépüljön a gyermekek életébe, miért kell megtanulni orrot fújni, hogyan kell tüsszenteni, miért kell egyenes háttal ülni? 

A vörös szín mint vonzerő

Ha egy nő vörös ruhát vesz fel a randevúra, több figyelmességre számíthat partnerétől, aki ilyenkor bőkezűbbnek is bizonyul. Egy vizsgálat alátámasztja a korábbi bizonyítékokat, amelyek kapcsolatot tételeznek fel a színek és a vonzerő között.

Csirkehússal készült ízletes saláták

Mézes-csilis csirkesaláta, csirkesaláta joghurtos öntettel, mozzarellás-pestós csirkesaláta, avokádós csirkesaláta, saláta rucolával és juhsajttal.

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság

Rendszeresen dohányzik a romániai tinédzserek 22 százaléka, 8 százalékuk pedig legalább egyszer kipróbálta a marihuánát – derült ki egy felmérésből.

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm
Megújult a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház kereszthajója és rózsaablaka, ismertette a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a dóm restaurálási munkálatainak újabb eredményét.

Budapesten lesz az eucharisztikus világkongresszus

Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be vasárnap Ferenc pápa. Erdő Péter szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne.

Idén is jön a zarándokvonat

Idén is útra kel a Boldogaszszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentették be csütörtökön Budapesten.

Bocsánatot kért Ferenc pápa

A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján.

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt
Nehéz időszakot éltek meg a romániai és uniós sertéstartók: míg másfél éve viszonylag normális piaci körülmények között értékesíthettek, mára döntő többségüknek komoly veszteséggel kell számolniuk.

Ismét kitolták a mezőgazdasági támogatások kifizetésének határidejét

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint a gazdák leghamarabb április 8-a után kapják meg a tavaly igényelt mezőgazdasági támogatásokat, pontos dátumot azonban ezúttal sem tudott mondani.

Bihariak a budapesti agrárexpón

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének küldöttsége is részt vett a január 27–30. között lezajlott budapesti Agromash mezőgazdasági kiállításon, az ágazat egyik legjelentősebb nemzetközi rendezvényén.

Védelmezik a magyar mézet

A jövőben közösen védik a minőségi magyar mézet a méhé­szek és az élelmiszer-biztonsági hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

A Román Kupa a Székelyföldön marad! – írta örömittasan Mădălin Guruianu sepsiszentgyörgyi tanácsos, miután a Sepsi-SIC ismételten megnyerte a második legrangosabb hazai viadalt. 

Molnár Judit

Valami nagyon nagy sunyiságra készülnek megint ezzel a hajmeresztő törvénytervezettel: bármennyire figyeltem, nem sikerült annál többet megértenem, mint hogy büntetni fogják az egészséget.

Rostás Szabolcs

Sokat elárul a romániai sajtó témakezeléséről, a hazai társadalomnak a tanüggyel szembeni alapállásáról az, ahogyan országos botrány kerekedett egy bukaresti elit iskola diáktréfájából.

Bálint Eszter

Apokaliptikus forgatókönyvekkel riogatnak egyes bankok, illetve az Európai Bizottság arra az esetre, ha jelenlegi formájában lép hatályba a hitelcseréről szóló törvénytervezet.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  6 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  tiszta égbolt
  1 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  12 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  10 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  10 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  10 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  6 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  6 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  9 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4907 RON
1 USD 4.0067 RON
1 GBP 5.8008 RON
100 HUF 1.4427 RON
1 XAU 153.0464 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL