Krónika Online
2014. augusztus 1., péntek; Ma Boglárka napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Drágulhat a gépjármű-biztosítás

  Drágulhat a gépjármű-biztosítás

  Szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük a kötelező gépjármű-biztosítást (RCA) is kínáló biztosítótársaságoknak abban az esetben, ha életbe lépnek a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) tervezetébe foglalt új szabályok. 
 • Túlkapással vádolják a román hírszerzést a magyar politikusok

  Túlkapással vádolják a román hírszerzést a magyar politikusok

  Hevesen bírálják a lapunk által megszólaltatott erdélyi magyar politikusok a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának minapi kijelentését, miszerint a titkosszolgálat mindent elkövet a székelyföldi önrendelkezés megakadályozásáért. 
 • Odázzák a sajátos románoktatást

  Odázzák a sajátos románoktatást

  Csak a 2015–2016-os tanévtől reménykedhetnek abban a magyar diákok, hogy a kisebbségek sajátos módszerrel tanulhatják a román nyelvet – közölte Király András. Az oktatási minisztérium államtitkára már annak is örül, ha nincs visszalépés.

Szent Flórián győzött a nagykárolyi szoborvitában

Szent Flórián győzött a nagykárolyi szoborvitában
I. C. Brătianu volt román miniszterelnök helyett Szent Flóriánnak állítanak szobrot a nagykárolyi Deák téren. Erről a helyi tanács döntött csütörtöki ülésén, elutasítva a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi szervezetének beadványát.

Erdély legkorszerűbb orvosi kutatóközpontját építik meg Vásárhelyen

Marosvásárhelyen Erdély legkorszerűbb orvosi és gyógyszerészeti kutatóközpontjának az építését kezdik el a közeljövőben. Az uniós alapokból létesülő kardio-neurológiai intézet a helyi orvosi egyetem mellett jön létre.

Hódít a székely diákigazolvány

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Székelyföldi Diákigazolvány, s bár felhasználtságáról nincsenek pontos kimutatások, de egyik osztályközösség után a másik után igényli – tudtuk meg az igazolványt kiadó Centrum Studiorum Egyesület elnökétől

Partiumi Magyar Hírlap: Szatmár és Bihar megyében terjesztenék az új lapot

Új magyar lap indítását ígéri az e hét során megszüntetett Szatmári Magyar Hírlapot eddig megjelentető kiadó.

Ponta: véget vetnék a „Băsescu-rendszernek”

Ponta: véget vetnék a „Băsescu-rendszernek”
Véget vetni a decemberben leköszönő államfő, Traian Băsescu „rendszerének” – ezt nevezte meg célként Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és államfőjelöltje.

Dél-romániai áradások halálos áldozatokkal

Két halálos áldozatot követeltek a dél-Romániában kedd óta pusztító árvizek: kedd esti bejelentés szerint egy Argeş megyei férfira, akit Merişani településen ragadott el az azonos nevű megáradt patak, holtan találtak rá.

Magyarország az egyik legellenszenvesebb ország a románok számára

Magyarország a második legellenszenvesebb ország a románok számára Oroszország után.

Árvízi vészhelyzet Olténiában

Harmadfokú (vörös) árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden az ország olténiai vidékein, ahol a megáradt folyók útjából a kommandósok erővel telepítik ki a házukat elhagyni nem akaró embereket.

Az ukrán hadsereg egynapos fegyvernyugvást hirdetett

Az ukrán hadsereg egynapos fegyvernyugvást hirdetett
Az ukrán fegyveres alakulatok egy napra felfüggesztették a támadó hadműveleteket abban a kelet-ukrajnai térségben, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe.

Továbbra is harcok zajlanak Ukrajnában

Az ukrán katonák felszabadították a Donyeck megyei Avgyijivka települést, és megkezdődött Ilovajszk megtisztítása az „oroszországi zsoldosoktól", illetve Pervomajszk visszavétele.

Csütörtökön lemondott, hétfőn visszatért posztjára az ukrán kormányfő

Múlt heti lemondása után hétfőn ismét munkába állt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő. 

Kitekintő – Száz éve tört ki az első világháború

Száz éve, 1914. július 28-án, egy hónappal Ferenc Ferdinánd trónörökös és feleségének szarajevói meggyilkolása után üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának, ezzel kitört a négy éven át tartó, Európa térképét újrarajzoló első világháború.

Hatalmas beruházás az aradi kórházban

Hatalmas beruházás az aradi kórházban
Harmincöt millió lejes beruházásra készülnek a az aradi megyei sürgősségi kórházban  – az erről szóló szerződést az Arad megyei közgyűlés és a Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) képviselői csütörtökön látták el kézjegyükkel.

Fellendülésre vár a romániai ingatlanpiac

Országos viszonylatban 2 százalékkal csökkentek a lakásárak a második negyedévben a tavalyi év azonos periódusához viszonyítva, ami azt bizonyítja, hogy marad a csökkenő tendencia a városok, illetve régiók szintjén, ám nem eltávolodva egy stabil szinttől.

Vállalkozó kedvűek a romániai diákok

A romániai diákok több mint fele saját vállalkozásba fogna a következő két évben, a vállalkozói szellem támogatása így megfontolásra érdemes megoldás a fiatalok körében uralkodó munkanélküliség jelentette problémára.

Épülhet a kifutópálya Nagyváradon

Jövő év október végéig kell elkészülnie a nagyváradi repülőtér új kifutópályájának, miután a légikikötő illetékesei aláírták a kivitelezési szerződést.

Az első modern mester – Ingyenes tárlatvezetés a Rippl-Rónai-kiállításon

Az első modern mester – Ingyenes tárlatvezetés a Rippl-Rónai-kiállításon
A Csíki Székely Múzeum ingyenes tárlatvezetésekkel várja a nagyszabású Rippl-Rónai-kiállítás látogatóit.

Az utolsó este – Petőfire emlékeztek Székelykeresztúron

Százhatvanöt évvel ezelőtt töltötte el utolsó napját Petőfi Sándor a székelykeresztúri Gyárfás-kúriában Varga Zsigmond vendégeként.

Képzőművészek zsindelyországban

Ezen a héten népes képzőművészcsapat tevékenykedik a Hargita megyei Székelyvarságon.

Színikritikusok Díja: Székely Csaba triplázhat

Székely Csaba drámatrilógiájának harmadik része is a legjobb új magyar dráma lehet, de Albert Csilla kolozsvári színésznő is szerepel a Színházi Kritikusok Céhének idei jelöltlistáján.

Gyenes célegyenesben – Ismét elindul a Dakaron a szatmári motoros

Gyenes célegyenesben – Ismét elindul a Dakaron a szatmári motoros
Gyenes Emánuel ismét rajthoz áll a Dakar Ralin: a szatmárnémeti motoros két év kihagyás után vág neki jövőre – immár ötödször – a világ legkeményebb terepraliversenyének.

„A Pick Szeged a legudvarhelyibb csapat”

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata mellett a klub székelyudvarhelyi játékosának, Ilyés Ferencnek és családjának is köszönhető, hogy az együttes által megnyert EHF-kupa trófeáját bemutatták a székelyföldi városban is.

EL: Minszkben lőne gólt a CFR

Fehéroroszországban próbál közelebb kerülni egyik fő céljához csütörtökön a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata, amely a Dinamo Minszk vendégeként lép pályára az Európa Liga harmadik selejtezőkörében.

Magyar edzőnő készíti fel az SZKC amatőr, de lelkes brit ellenfelét

Magyar edzőnő irányítja azt a brit férfi kézilabdacsapatot, amellyel az SZKC került szembe a Challenge Kupában.

„A székely konokság vitt előre” – Interjú Nagy Feróval

„A székely konokság vitt előre” – Interjú Nagy Feróval
Nagy Feróval, a Beatrice alapítójával és frontemberével a nagyernyei Nyári fesztiválon, röviddel az együttes fellépése előtt beszélgettünk. Az egykori lázadó rocker készséggel vállalta az interjút, majd ezt követően a közös fotózást a rajongókkal.

Fizethetnek Marian Cozma gyilkosai

Rekordösszegű, 211 millió forintos (700 ezer euró) kártérítést ítélt meg a magyarországi bíróság a Veszprémben öt és fél évvel ezelőtt meggyilkolt Marian Cozma kézilabdázó családjának.

Tarantino folytatja a munkát: elkészül A nyolc förtelmes

Folytatja a munkát a The Hateful Eight című westernjén Quentin Tarantino. A rendező januárban mély csalódottsággal vette tudomásul, hogy filmje forgatókönyve kiszivárgott, és első mérgében kijelentette, hogy ezek után nem is forgatja le a produkciót.

Összefogás a lovas kultúráért

Székelyföldi Lovas Ünnep néven szervezik meg idén az eddig Gyergyói Lovas Napok címmel zajló rendezvényt, amelyet mostantól már a Kovászna Megyei Tanács is támogat.

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel
„A világ szerencsésebb felén élő emberek el sem tudják képzelni, hogy két volt szocialista állam között ilyen durván őrzött és súlyos atrocitásokkal »működő« határszakasz volt” – beszélgetés Lukács Csabával a történteket felelevenítő dokumentumfilmről.

Kanyargós úton jár Szerbia

Sem az árvíz, sem a gazdasági válság nem kezdte ki a májusi választások nyomán magabiztos felhatalmazással bíró szerb kormány népszerűsé­gét, a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) iránti szimpátia még növekedett is az utóbbi hetekben.

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentette: lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, de az RMDSZ tagja marad a kormánynak.

Városi prémiumtörpék – Bemutatkozott a Smart Fortwo és Forfour új generációja

Városi prémiumtörpék – Bemutatkozott a Smart Fortwo és Forfour új generációja
A Mercedes-Benz márkát is gyártó Daimler bemutatta a Smart újgenerációját, amelyik már a Renault-val közösen készült, így az újgenerációs Twingóhoz hasonlóan immár nemcsak a kétajtós Fortwo, de a négyajtós Forfour is farmotoros elrendezéssel érkezik. 

Növelte eladásait a Peugeot

Növelte globális eladásait a Peugeot autógyár az első fél évben. A Peugeot SA francia autóipari konszern az idei első fél évben 853 ezer autót értékesített, 45 ezerrel, 5,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Jól teljesít a Renault

Meghozta eredményét a Dacia márkát is magában foglaló francia konszern szigorú megtakarítási programja, a nettó nyereség az idei első fél évben 749 millió euróra emelkedett a 2013 első félévi 39 millió euróról.

Meglódult a román autópiac

Alaposan meglódult a román autópiac: az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint júniusban 6947 új négykerekűt helyeztek forgalomba az országban, ami 75,1 százalékkal több, mint 2013 hatodik hónapjában.

Egészség a természet patikájából

Egészség a természet patikájából
A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

A helyes öntözés szabályai

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről, illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

A kommunikáció „halálos bűnei”

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – írta Julian Treasure. 

Gyros – görög nyár a konyhában

A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt.

Sokszínű tevékenység a Caritastól

Sokszínű tevékenység a Caritastól
A Gyulafehérvári Caritas programjait, szociális szolgáltatásait ismerteti a Sokszínű Caritas 2014 című kiadvány, melyet a héten mutattak be Csíkszeredában. A füzetben számadatokkal szolgálnak a jótékonysági szervezet tevékenységeiről.

Folytatják a gyergyói kápolna építését

Folyatódik Gyergyószentmiklóson a Munkás Szent József tiszteletére emelt templom építése, a hívek fajegyek vásárlásával támogathatják a beruházást.

Százezer zarándok Szent Jakab útján

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Szent Jakab sírjához a spanyolországi Santiago de Compostelába az idei év első hat és fél hónapjában, vagyis hétezer-kétszázzal többen, mint 2013 első fél évében. 

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Piacra vinnék az útszéli vásárlókat

Piacra vinnék az útszéli vásárlókat
Csak a vásárlókon múlik, hogy méregdrágán vagy reális áron jutnak hozzá a gombához és erdei gyümölcshöz.

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák

Nehéz helyzetbe kerültek az erdélyi tehenes gazdák, miután az elmúlt hónap végén a Friesland cégcsoporthoz tartozó Napolact tejtermékgyár bejelentette, hogy mintegy 50 erdélyi felvásárlóközpontból nem veszi át a tejet. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Akár politikai programbeszéd volt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőjének, George Maiornak a kijelentése, akár személyes meggyőződésének adott hangot, mindenképpen súlyosnak minősül.

Rostás Szabolcs

Alig jelentette be hivatalosan, hogy indul a novemberi államfőválasztáson, Victor Ponta máris megadta a korteshadjárat alaphangját.

Csinta Samu

Állítólag két éve ugrásra kész a nem román anyanyelvű gyerekek román nyelvre tanításának külön bejáratú programja, csak a politikai akarat hiányzik.

Molnár Judit

Ha őszintén a lelkünk mélyére pillantunk, meglátjuk a világ közepét: önmagunkat. A kisgyerek is így kezdi, ám aránylag hamar ráébred, hogy rajta kívül létezik még egy híján közel hét milliárd világközepe.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  20 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
 • Brassó

  MOST

  13 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4188 RON
1 USD 3.3016 RON
1 GBP 5.5723 RON
100 HUF 1.4164 RON
1 XAU 137.3685 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL