Krónika Online
2016. június 29., szerda; Ma Péter, Pál napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Megbénítja az alapellátást az orvosmigráció

  Megbénítja az alapellátást az orvosmigráció

  Veszélybe kerülhet a romániai egészségügyi alapellátás a fiatal orvosok kivándorlása miatt. Az orvosi kamara felmérése szerint az egyetemet végzettek több mint 80 százaléka hagyná el az országot. A szakember-migráció az alapellátást érinti a leginkább.
 • Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak

  Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak

  Három öngyilkos merénylő támadásában 41 ember meghalt kedd este a török nagyváros, Isztambul nemzetközi repülőterén, több mint kétszázan pedig megsebesültek.
 • Brexit: nem félnek a „brit” székelyek

  Brexit: nem félnek a „brit” székelyek

  Nem féltik munkahelyeiket a Brexitnek nevezett referendum eredménye miatt az Angliában dolgozó székelyföldi vendégmunkások. Szerintük azoknak lesz nehezebb, akik ezután akarnak szerencsét próbálni a szigetországban.

Nagy lépésre készül Hármasfalu

Nagy lépésre készül Hármasfalu
Leszerelte az önkormányzat a mai Hár­mas­fa­lut alkotó, a kommunista diktatúra által felszámolt három település nevét jelző táblákat. A helyiek azonban nem adják fel a harcot.

Jelentős károkat okozott az áradás Erdélyben

Beszterce-Naszód és Máramaros megyében is jelentős károkat okozott hétfőn a kiadós eső, valamint a vihar: többtucatnyi ház, cégszékhelyek és egy iskola is beázott, a tűzoltóknak pedig félszáz lakost kellett kimenteniük.

Zárva marad a büdösfürdői mofetta

Évek óta nem történik előrelépés a büdösfürdői kezelőközpont beindítása ügyében – tudtuk meg Fülöp Kingától, Csíkszentimre község alpolgármesterétől. 

Szent László Napok: tízezren a váradi zárókoncerten

Koncz Zsuzsa és Bródy János fergeteges koncertjével ért véget vasárnap este Nagyváradon a Szent László Napok rendezvénysorozat. 

Johannis Románia tragédiájának nevezte a iași-i pogromot

Johannis Románia tragédiájának nevezte a iași-i pogromot
A román zsidók ezreinek halálát eredményező 1941-es iași-i pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt – közölte Klaus Johannis elnök a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 75. évfordulója alkalmából írt üzenetében.

Igazságügyi vita támadt a „börtönirodalomról”

Vita támadt kedden az igazságügyi tárca és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) között, miután utóbbi tagjai ülésükön bírálták a börtönökben írt tudományos művekért járó kedvezményekre vonatkozó törvény módosítására tett kormányjavaslatot.

Bőséges tárlat a „művészeti szinten űzött” korrupcióról

A romániai korrupció, valamint az ellene folytatott küzdelem szinte teljes fejlődéstörténete végigkövethető a jelenségnek szentelt múzeumon keresztül.

A Brexitnek nem lesz „számottevő" hatása a román gazdaságra

Románia sajnálja, de tiszteletben tartja a brit választók döntését, másrészt elkötelezett marad az európai projekt mellett – jelentette ki pénteken Klaus Johannis.

Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak

Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak
Három öngyilkos merénylő támadásában 36 ember meghalt kedd este a török nagyváros, Isztambul nemzetközi repülőterén, mintegy százötvenen pedig megsebesültek.

Közel harminc halott az isztambuli repülőtéri merényletben

Lövöldözés és két robbanás történt kedden este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Török hírforrások szerint legalább 28-an meghaltak, sokan megsebesültek, többen súlyosan.

Hasznos is lehet a Brexit az EU-nak

Nagy-Britannia kilépése elvezethet ugyan az Európai Unió széteséséhez, ám az EU még nem jutott el abba a zsákutcába, ahol már ne lehetne megújítani a rendszert – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Törő Csaba nemzetközi jogász.

Az EP a brit kilépés azonnali megkezdését sürgeti

Az Unióból való kilépési szándékának azonnali hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát az EP.

Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között

Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között
Kiadják a Szászsebest Tordával összekötő autópálya 26 kilométeres szakaszának építési engedélyét – jelentette be a keddi kormányülés előtt a Facebook közösségi oldalon Cătălin Drulă, Dacian Cioloş miniszterelnök infrastruktúráért felelős tanácsadója.

Nőhet az étkezési utalványok értéke

Tizenhárom lejre nőhet az étkezési utalványok értéke, amennyiben a képviselők is rábólintanak a szenátus által hétfőn elfogadott, szociáldemokrata (PSD), nemzeti liberális párti (PNL) és RMDSZ-es honatyák által beterjesztett jogszabályjavaslatra.

Új román országstratégiát szül a Brexit

Új országstratégiával készül előrukkolni a román kormány a Brexitet követően – jelentette be kedden Costin Borc gazdasági miniszter. Mint mondta, kielemezték a döntés várható hatásait, az új terveket pedig július 5-én hozzák majd nyilvánosságra.

Nehéz és drága a hitelcsere

A várakozásokkal ellentétben sokkal nehezebb és költségesebb az eljárás ama romániai jelzáloghitelesek számára, akik fizetés nélküli teljesítéssel szabadulnának meg otthonuktól.

Nagyszeben is befogadta a TIFF-et

Nagyszeben is befogadta a TIFF-et
Szerdától vasárnapig összesen több mint tizenötezer néző előtt zajlottak a TIFF Szeben vetítései és kísérőprogramjai. Nagyszebenben is levetítették többek között a Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet.

Bemutatták a Székelyföld történetét

A tudományos munka első kötete a kezdetektől 1562-ig, a második az 1562-től 1867-ig, a harmadik az 1867-től 1989-ig tartó időszakot ismerteti.

Erdély, a szép szerető

Dávid Botond fotóművész Erdély egy gyönyörű nő című kiállítása nyitotta meg a Haberstumpf-villában bemutatandó egyéni tárlatok sorát. Az alkotóval a képek történetéről beszélgettünk.

A marosvásárhelyi színtársulat kapta a legtöbb díjat Kisvárdán

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, A nyugalom kapta a legjobb előadásért járó fődíjat, valamint a város közönségdíját a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján.

Rio 2016: visszalépést fontolgat Simona Halep a Zika-vírus miatt

Rio 2016: visszalépést fontolgat Simona Halep a Zika-vírus miatt
A Zika-vírustól tartva fontolóra vette visszalépését a riói olimpiától Simona Halep, a wimbledoni nyílt teniszbajnokság első körében hétfőn a szlovák Anna Schmiedlovát 6:4, 6:1-re legyőző konstancai sportoló. 

„Brexit" az Eb-n: Izland hazaküldte az angol válogatottat

Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot.

A Hősök terén mondtak köszönetet egymásnak

A magyar válogatottnak a franciaországi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével elégedett több ezres tömeg fogadta a labdarúgócsapatot a budapesti Hősök terén hétfőn.

László Csaba: megerősödve búcsúznak a magyarok

„A belga győzelem megérdemelt. A gólkülönbségen lehet vitatkozni, de azt hiszem, hogy már az első tíz perc után is lehetett érezni, hogy a magyarok fölé kerekedtek" – értékelt lapunknak László Csaba. 

Elhunyt Bud Spencer, nemzedékek Piedonéja

Elhunyt Bud Spencer, nemzedékek Piedonéja
Nyolcvanhetedik életévében hétfőn elhunyt az egyik leghíresebb olasz színész, a világszerte Bud Spencerként ismert, leginkább a Piedone-filmekkel népszerűségre szert tett Carlo Pedersoli.

Jótékonykodó vasparipások: ezrek fesztiváloztak Szentegyházán

Több ezren tomboltak a negyedik Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozón és Rockfesztiválon a szentegyházi termálfürdőn a hét végén.

Ezen a héten is jelentkezhetnek lovasok a Székely Vágtára

Meghosszabbították a Székely Vágtára készülő lovasok jelentkezésének határidejét, a rendezvényt július 8. és 10. között tartják a maksai Óriáspince-tetőn.

Egyre később vállalnak gyermeket a romániai nők

Egyre idősebb korban szülnek a nők Romániában: 2015-ben átlagosan 28,3 éves korban vállaltak gyermeket, 2014-ben ez az átlag 28,2 év volt. 

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével
A Székelyföld folyóiratot szerkesztő Fekete Vincét legalább annyian ismerik költőként, mint tehetséggondozóként: a Helikon Serény Múmia rovatában számos elismert költő-író pályáját egyengette.

A balliberális hangadókat nem érdekli Trianon

Megszokhattuk már, hogy a baloldali és liberális körök számára a történelmi események egy része szabadon értelmezhető, relativizálható, megtagadható. 

Multikulturális maratoni ballagás

Rendhagyó ballagásra került sor a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. A megszokotthoz képest a reggel megtartott utolsó órát nem követte délben a sportcsarnoki ünnepség. 

Mikor ér véget a marosvásárhelyi labdarúgás haláltusája?

Csődbe mentek. Leszerepeltek. Minden edzőt menesztettek. Mutut idehozták, a kispadon tartották, majd nyugdíjazták. A korrupcióellenes ügyészség még a csapat bankszámláit is zárolta.

Mennyit aludjon a gyerek?

Mennyit aludjon a gyerek?
Ajánlásokat fogalmazott meg az amerikai alvásgyógyászati szakértők akadémiája (AASM) a gyermekek alvásidejére vonatkozóan. E szerint a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta. 

Önkontroll és hatékony munkavégzés

A halogatás az a mindenki számára ismerős állapot, amikor teendőinket mindenféle racionális indok nélkül halasztjuk minél tovább, helyettük pedig általában semmilyen mérhető haszonnal nem rendelkező pótcselekvéseket végzünk. 

“Fel kell oldani a beteg szorongását”

Mohr Albert Margit több évtizeden át dolgozott csíkszeredai körorvosként, nyugdíjba vonulása után több mint húsz éve fogadja a betegeket a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára rendelőjében.

Különféle nassolnivalók meccsnézéshez

Chilis-paprikakrémes sült brokkoli, fokhagymás pirított gomba, sült cukkini, mozzarellás grillezett paradicsom, kapribogyós kaszinótojás, házilag ízesített pattogatott kukorica, parmezános cukkini rudak.

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok
Az egész közösséget érintő témákról való együttgondolkodásra és véleményformálásra sarkallnák az unitáriusokat a kolozsvári nyitott napokon tárgyalt kényes kérdésekkel, melyek nagy sikert hoztak az immár hagyományos rendezvénysorozatnak.

Délvidéken állítottak emlékjeleket Erdély nagy püspökének

„Erdély püspöke a Kárpát-medence magyarjainak példaképe” – hangsúlyozta Paskó Csaba kelebiai plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke Szabadkán, a Márton Áronnak szentelt tanulmányi napon.

Évfordulót ünnepeltek a zselyki evangélikusok

Temploma fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte az elmúlt vasárnap a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség, a Beszterce-Naszód megyei magyar szórvány egyetlen evangélikus gyülekezete. 

Protestáns etikai kézikönyv készül

Protestáns etikai kézikönyvet jelentet meg 2017-ben, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Luther és a Kálvin kiadó, a hiánypótló mű szerzői evangélikus és református teológiai tanárok, jelentették be csütörtökön.

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek
Egyhangúlag megszavazta szerdán a bukaresti alsóház azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak.

A szemükkel „vásárolnak” a romániai fogyasztók

Elárasztották a standokat és a boltok polcait a friss zöldségek és gyümölcsök, a legízletesebb portékákat pedig a szupermarketek helyett hagyományosan a piacokon kell keresni. 

Jó a vége a Covalact-ügynek: Kézdi tejtermékek a boltokban

Példaértékűen összefogtak a felső-háromszéki tejtermelők.

Európai uniós támogatás a székely termékeknek

Több mint 144 ezer euró értékű projekt keretében népszerűsítheti a Hargita Megyei Tanács alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Tizenharmadikként zárta Magyarország az Eb-t. Triszkaidekafóbia ide vagy oda: a magyar nemzeti csapat szurkolóival együtt büszkén vállalhatja fel franciaországi szereplését, helyezését.

Molnár Judit

A világpolitika üstjébe alaposan belekavaró brit népszavazási eredmény óta természetesen mindenütt ez a vezető hír sok hazai sunnyogónak a legnagyobb örömére. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

„Emelt fővel térhetük haza, csodás tettet hajtott végre a csapat a tornán" – ezekkel a szavakkal értékelte Bernd Storck szövetségi kapitány az Európa-bajnoki szereplést.

Rostás Szabolcs

Világvége-hangulat lett úrrá Európa politikusainak többségén, továbbá nem kevés politikai elemzőn és pénzügyi szakértőn az Európai Unióból való kiválást támogató britek győzelmét eredményező népszavazást követően.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Elszórtan felhős
  24.6 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Jórészt felhős
  25 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  27.2 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Elszórtan felhős
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  26 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  26 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  26.3 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  18 C°
  Szerda
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  23 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5220 RON
1 USD 4.0871 RON
1 GBP 5.4693 RON
100 HUF 1.4237 RON
1 XAU 173.3411 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL