Krónika Online
2014. november 1., szombat; Ma Marianna napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vasárnap államfőt választunk

  Vasárnap államfőt választunk

  Vasárnap 1990 óta immár hetedik alkalommal választhatnak államfőt az ország polgárai: most dől el, hogy a baloldal tíz év után visszaszerzi-e az államfői tisztséget, vagy megmarad a politikai egyensúly, és a jobbközép megtarthatja azt.
 • Erdélyi magyar vita a román közvetítő miatt

  Erdélyi magyar vita a román közvetítő miatt

  A politikai és gazdasági korrupció árnyéka vetül a román–magyar párbeszédet célzó kísérletre Tőkés László EP-képviselő szerint. Közben az RMDSZ háromszéki vezetői közölték, nem áll módjukban leellenőrizni, ki áll a tárgyalások hátterében.
 • Magyar–román tárgyalások: Hrebenciucék állnak a közvetítés mögött

  Magyar–román tárgyalások: Hrebenciucék állnak a közvetítés mögött

  FRISSÍTVE – A kedden vizsgálati fogságba helyezett Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus és fia áll az erdélyi magyarság és a román hatalom képviselői között közvetíteni próbáló, amerikainak mondott szervezet hátterében.

Potápi Kolozsváron: cél a szülőföldön maradás

Potápi Kolozsváron: cél a szülőföldön maradás
A magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül nyilvánítani a 2015-ös évet – mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kolozsváron. 

Korodi: orvosolható a vásárhelyi légszennyezés

A helyzet aggasztó, de orvosolható – jelentette ki csütörtökön Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari üzem által az elmúlt időszakban okozott légszennyezés ügyében.

Jövőtől magasabb adók Udvarhelyen

Adóemelésre készül a székelyudvarhelyi önkormányzat. Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy a bélyegilletékek értékének 45 százalékát ezentúl az állami, és nem a helyi költségvetésbe kell utalni.

Sokan utasítják vissza a védőoltást

Egyre több szülő utasítja vissza a gyermekének szánt influenza elleni védőoltást, a jelenség pedig nemcsak Romániában, hanem nemzetközi szinten is aggasztó méreteket ölt.

Korrupciós ügy miatt vizsgálódnak a CNA-nál

Korrupciós ügy miatt vizsgálódnak a CNA-nál
Házkutatást tartott csütörtökön az Országos korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) székházában.

CSCI: Victor Ponta maradt a favorit

Továbbra is Victor Ponta kormányfő, a PSD jelöltje a legesélyesebb az elnökválasztás megnyerésére a CSCI közvélemény-kutató szerint.

„Románia és Moldova egyesülni fog, amikor ez többségi akarat lesz”

Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülni fog, amikor a románok többsége mindkét országban ezt akarja majd – jelentette ki Traian Băsescu államfő.

Felfüggesztett börtön Kerekes Károlynak

Kétéves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán a legfelsőbb bíróság Kerekes Károly RMDSZ-es parlamenti képviselőt érdek-összeférhetetlenség miatt. Az ítélet nem jogerős.

Ismét a netadó ellen tüntettek Budapesten

Ismét a netadó ellen tüntettek Budapesten
A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen szerveztek újabb tüntetést Budapesten, a József nádor téren kedd este, majd a Clark Ádám térre vonultak a tiltakozók, később egy csoport a Parlament elé ment.

Kissé csökkent Jacenyuk pártjának előnye az államfőé előtt

A szavazatok 98 százalékának feldolgozása után szerdán továbbra is fej fej mellett állt az élen az ukrán miniszterelnök és az államfő pártja, bár utóbbi egy hajszálnyit lefaragott hátrányából.

A NAV vezetői visszautasítják a korrupciós vádakat

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezető beosztású tisztviselői visszautasították a korrupciós vádakat. 

Rogán Antal: politikai aktivistákat vett őrizetbe a rendőrség

Nem futballhuligánokat, hanem politikai aktivistákat vett őrizetbe a rendőrség a Fidesz székházánál vasárnap történtek miatt – mondta a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában hétfő este a Fidesz frakcióvezetője.

Nyereséges a posta – Béremelést ígérnek

Nyereséges a posta – Béremelést ígérnek
Miután több évig veszteséges volt, ezt az évet profittal zárja a Román Posta: az állami vállalat nyeresége eléri majd a 65 millió lejt – jelentette be Răzvan Cotovelea távközlési miniszter. 

Minisztériumi vizsgálat a vasúttársaságoknál

A román vasúttársaság (CFR), valamint ennek személyszállító (CFR Călători) és teherszállító (CFR Marfă) részlege által megkötött szerződések törvényességének kivizsgálását rendelte el Ioan Rus közlekedésügyi miniszter. 

Dolgoznak a Szent Anna-tóhoz vezető úton

A Szent Anna-tó felé vezető, 35 kilométeres Kézdivásárhely–Bálványos–Sepsibükszád-útszakaszból idén húszat korszerűsítenek.

Az import húzza le a sertéshús árát

Mintegy 25 százalékkal csökkentették áraikat a romániai sertéstenyésztők, mivel az európai piacról jóval olcsóbb importhús érkezett.

Sorsok a társadalom peremén

Sorsok a társadalom peremén
Tipikus marosvásárhelyi történet, tipikus vásárhelyi emberekkel – ez az alapkoncepciója Potozky László Sztrodzsegon című darabjának, amelyet az Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt keretében mutat be a Yorick Stúdió Színház.

Közkinccsé teszik a hagyományt

A hangszerek, néptánc és zene változásáról, a népdalok időtállóságáról tartott előadást szerda este Gyergyószárhegyen Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója.

Színes fesztivállá válik a marosvásárhelyi könyvvásár

Számos kiegészítő programmal várja a kultúrabarátokat idén is a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A színházi előadásokra, koncertekre már árusítják a belépőket.

Az „arany évszázad” remekei a budapesti Szépművészetiben

Több mint 100 festő 178 alkotását vonultatja fel a budapesti Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítása.

Sportaréna épül Szentgyörgyön közel 20 millió euróból

Sportaréna épül Szentgyörgyön közel 20 millió euróból
Románia legkorszerűbb sportarénáját építik meg Sepsiszentgyörgyön – jelentette be Antal Árpád. 

Görbicz Anita gyermeket vár, kihagyja a magyar–horvát Eb-t

Gyermeket vár Görbicz Anita, a Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO és a magyar válogatott kézilabdázója. 

BL: ötgólos hátrányban a Váradi VSK

Rendkívül nehéz helyzetbe került a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében, mivel az egyenes kieséses szakasz szerbiai első mérkőzésén ötgólos hátrányt halmozott fel a hazai visszavágóra. 

Román Kupa: továbbjutottak az „egyetemisták” – Eltört Bancu lába

A Kolozsvári és a Craiovai Universitatea is továbbjutott a Román Kupa nyolcaddöntőjének szerdai játéknapján. 

„Importált” pótfarsang, a halloween

„Importált” pótfarsang, a halloween
Az üzletek kirakatai tele vannak töklámpással, halloween-cukorkákkal, és egyre több gyerek visz szellem- vagy boszorkányjelmezt az iskolába, óvodába mindenszentek környékén.

Palesztin–izraeli közeledés Szovátán

Palesztin és zsidó fiatal vezetők – vallási vezetők, üzletemberek, közigazgatásban dolgozók – vendégeskedtek az Outward Bound Romania szovátai központjában október 23–28. között.

Romániai gyilkosokat ítéltek el Budapesten

Idős emberekre támadt otthonában, és öt sértettet megölt, tucatnyit bántalmazott, megkötözött, kirabolt az a banda, amelynek két tagja életfogytiglant kapott első fokon, nem jogerősen a budapesti fővárosi törvényszéken csütörtökön.

Műalkotásból giccses rajzfilmfigura

Nem csak ízléstelen, szerzői jogot és törvényt sértő a marosvásárhelyi állatkert szoborfestői akciója.

Pokoljárás ártatlan verssorok miatt

Pokoljárás ártatlan verssorok miatt
„Olyan is volt, hogy a hosszú munkanap után másnap hajnalig álltunk sorba a verésért! Le se kellett feküdnünk, mehettünk ismét dolgozni” – beszélgetés vitéz Gráma Jánossal, a Maros Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetségének titkárával.

A megkésett orosz bocsánatkérés

Békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki 1956 októberében Magyarországon a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Politikai kórokozók

„Ki vehet el éntőlem valamit, S szegényebbé ki tehet engemet? Mindenemet magammal hordozom,Ha nem vesztettem el a lelkemet!” (Reményik Sándor)

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

Crossover-modellt faragott a Renault az Espace ötödik generációjából

Crossover-modellt faragott a Renault az Espace ötödik generációjából
Harminc évvel az első sorozat megjelenése után, a Párizsi Autószalonon debütált a Renault Espace ötödik generációja. A márka megújulása jegyében a típus már nem klasszikus családi egyterű, inkább a kategóriák határán egyensúlyozó crossover.

Akár 25 millió autót érinthet a Takata-botrány

Eddig mintegy 12 millió járművet hívtak vissza világszerte a japán Takata autóalkatrész-gyártó vállalat hibás légzsákjai miatt, de az üggyel foglalkozó néhány biztonsági szakértő szerint az Egyesült Államokban akár 25 millió jármű lehet érintett.

A visszahívások rontottak a GM eredményein

Nem meglepő módon csökkent a harmadik negyedévben a General Motors nyeresége, de jobbnak bizonyult az elemzői várakozásoknál.

Jól teljesít a Dacia, messze az uniós átlag felett növekedett a román piac

A folyamatosan bővülő európai uniós piac növekedési átlagát meghaladva nőttek az értékesítések Romániában, és a Dacia márka eladásainak emelkedése is folytatódott.

Kiűznék a cigarettát a vásárhelyi orvosi egyetemről

Kiűznék a cigarettát a vásárhelyi orvosi egyetemről
Aggasztó adatokkal szolgált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) végzett felmérés – a megkérdezett 3203 diáknak több mint egyharmada vallotta magát aktív dohányosnak.

Kattintásban mért kapcsolatok

A korosztályok közti ellentétekről és hasonlóságokról, az úgynevezett X,Y és Z generációról Tari Annamária magyarországi pszichológussal, pszichoterapeutával beszélgettünk. A szakember a tervek szerint hamarosan Sepsiszentgyörgyön is előadást tart.

Csokoládés csodák – joghurttal, mogyoróval

Angol csokis sütemény, csokis-mogyorós túrótorta, fekete-erdő torta joghurtos krémmel.

Gyorstesztet fejlesztettek ki az Ebola diagnosztizálására

Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az Ebola-vírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható – jelentette be a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA).

„A reformáció Isten ajándéka”

„A reformáció Isten ajándéka”
Második alkalommal tartottak közös reformációünnepi istentiszteletet a marosi és maros-mezőségi református egyházmegyék gyülekezetei. Az elmúlt vasárnap a somosdi gyülekezet látta vendégül a két egyházmegye lelkészeit, gyülekezeti tagjait.

Elhunyt Nagy Géza lelkész

Életének 85. évében, hosszú betegség után elhunyt Nagy Géza, a Maros megyei sáromberki egyházközség nyugalmazott református lelkésze, volt politikai fogoly. 

Márton Áron püspökre emlékeztek Münchenben

Márton Áron püspökre emlékezett a magyar közösség az elmúlt vasárnap Münchenben. A müncheni magyar katolikus egyházközség a nagy erdélyi főpásztor püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából emlékezett.

Jubilál a Katolikus Magyar Bibliatársulat

Húsz esztendeje immár, hogy a Katolikus Magyar Bibliatársulat az egyház azon szívügyét szolgálja, hogy minél többen megismerjék, és megszeressék a Szentírást.

Öntözőberendezés az uzoniaknak

Öntözőberendezés az uzoniaknak
Mintegy 70 hektáros terület öntözésére alkalmas az a berendezés, melyet a Kovászna megyei önkormányzat által létrehozott AgroSIC közösségi társulás vásárolt a megyei szarvasmarhatartó egyesület számára.

Daniel Constantin Háromszéken: előnyben a feldolgozók

A gazdaszervezetek, illetve azok a termelők kerülnek ezentúl helyzetelőnybe, akik fel tudják dolgozni a megtermelt tejet, húst, burgonyát vagy gabonát – jelentette ki háromszéki látogatása alkalmával Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatták a kéknyelv-betegséget.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Túl vagyunk egy kemény, sőt néha kimondottan durva államfő-választási kampányon, vasárnap pedig megnyílnak a szavazóhelyiségek. 

Csinta Samu

Kelemen Hunor felhatalmazásával zajlott a közelmúltig csak PER-ként ismert, Project on Ethnic Relations nevű amerikai szervezet által „moderált” magyar–román barátkozási forduló.

Páva Adorján

Sajnos az RMDSZ vezető tisztségviselőinek túlnyomó többsége már nem az erdélyi magyarság feltétlen érdekvédőjeként hallatja hangját, ám Antal Árpád és Tamás Sándor a kivételek közé tartozik.

Rostás Szabolcs

Öt nap maradt hátra a romániai államfőválasztás első fordulójáig, amelynek a rendszerváltás óta példátlan módon két magyar jelölt is nekivág.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  tiszta égbolt
  1 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  15 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  ködös
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  ködös
  4 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  ködös
  5 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagybánya

  MOST
  ködös
  5 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  2 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  ködös
  3 C°
 • Temesvár

  MOST
  többnyire borús
  7 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  4 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4139 RON
1 USD 3.5098 RON
1 GBP 5.6153 RON
100 HUF 1.4373 RON
1 XAU 132.4656 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL