Krónika Online
2014. november 26., szerda; Ma Virág napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Felfüggesztett Markóéknak – Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot

  Felfüggesztett Markóéknak – Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot

  FRISSÍTVE – Felfüggesz-tett szabadságvesztésre enyhítette a ploieşti-i táblabíróság a sepsiszent-györgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indult büntetőperben Markó Attila és Marosán Tamás alapfokon kiszabott börtönbüntetését.
 • Helyenként változó adómódosítási szándékok

  Helyenként változó adómódosítási szándékok

  A helyi adók és illetékek kisebb arányú, 2–5 százalékos emelésére készül 2015-ben az erdélyi és partiumi városok többsége. Egyes városokban ezzel szemben nem módosul, sőt Sepsiszentgyörgyön csökken a helyi adók mértéke.
 • Vita tárgya a helyi választottak mandátum-korlátozása

  Vita tárgya a helyi választottak mandátum-korlátozása

  Megosztja az elöljárókat a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet, amely megtiltja a polgármestereknek, a helyi és megyei tanácsosoknak, illetve a megyei tanácselnököknek, hogy két mandátumnál többször tisztséget vállaljanak.

Biró: nem lesznek politikai szónoklatok az MPP nagygyűlésén

Biró: nem lesznek politikai szónoklatok az MPP nagygyűlésén
Nem lesznek politikai szónoklatok a Magyar Polgári Párt (MPP) által szombatra meghirdetett sepsiszentgyörgyi tömegrendezvényen – nyilatkozta kedden Biró Zsolt, a párt elnöke.

Elkészült a szatmári gyilkos fantomképe

Nyilvánosságra hozta a november 9-én Szatmárnémetiben elkövetett gyilkosság tettesének fantomképét a Szatmár megyei rendőrkapitányság.

Nincs elegendő pénz a madéfalvi emlékmű felújítására

Habár az eredeti terv szerint október 7-éig tartott volna a Siculicidium-emlékév, a záróesemény időpontját 2015. január 7-ére változtatta a madéfalvi önkormányzat – tudtuk meg Szentes Csabától. 

Nem örülnek az Új Jobboldal látogatásának a szentgyörgyiek

A sepsiszentgyörgyiek nem örülnek annak, hogy az Új Jobboldal nevű szélsőjobboldali ifjúsági szervezet ismét felvonulna a megyeszékhelyen december elsején – jelentette ki Bedő Zoltán.

Elektronikus szavazást javasol a román kormányfő

Elektronikus szavazást javasol a román kormányfő
Módosítani kell a választási törvényt, és lehetővé kell tenni a levélben történő vagy az elektronikus szavazást – jelentette ki kedden Victor Ponta miniszterelnök a parlamentben.

Őrizetben a tulajdon-visszaszolgáltatási hatóság volt vezetője

Őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Crinuţa Dumitreant, az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) volt vezetőjét.

Csak beiktatása után foglalkoznak Johannis ANI-ügyével

Elfogadta a legfelsőbb bíróság az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Klaus Johannis megválasztott államfő, nagyszebeni polgármester összeférhetetlenségi ügyében benyújtott fellebbezését.

Letette a hivatali esküt Hegedüs Csilla kormányfőhelyettes

Letette a hivatali esküt hétfőn Hegedüs Csilla, a bukaresti kormány új miniszterelnök-helyettese és kulturális minisztere.

Polgárháborús állapotok az amerikai Fergusonban

Polgárháborús állapotok az amerikai Fergusonban
Nem találta indokoltnak a vádemelést hétfőn a nagyesküdtszék annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest; a döntés miatt zavargások törtek ki.

A NATO-csatlakozás Ukrajna célja

Aláírták a koalíciós megállapodást az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok, és a megállapodásban rögzítették Ukrajna csatlakozási szándékát a NATO-hoz – jelentette pénteken a kijevi média.

A Máért támogatja az erdélyi magyar jogköveteléseket

A Magyar Állandó Értekezlet tagjai támogatják az erdélyi magyarság azon törekvéseit, hogy nemzeti és közösségi szimbólumait, a magyar és a székely zászlót szabadon, minden kötöttség nélkül használhassa.

Orbán: elakadt az EU-projekt, új Európa-politika kellene

Orbán Viktor miniszterelnök szerint „a projekt, amit Európai Uniónak nevezünk, elakadt”, ezért a kormányfő megújult Európa-politikát tart szükségesnek.

Nagyon kevesen kötnek kötelező lakásbiztosítást

Nagyon kevesen kötnek kötelező lakásbiztosítást
A hézagos tájékoztatás és népszerűsítő kampányok, valamint a hosszú távú országos stratégia hiánya miatt továbbra is kevesen kötik meg a kötelező lakásbiztosítást. 

Bajban vannak a csirkehústermelők

Tíz százalékkal csökkent novemberben a csirkehús ára, miután a piacon egyre nagyobb teret hódítanak az olcsóbb importtermékek.

Magyarországon tankolnak a romániai fuvarozók

Magyarországon vásárolja az üzemanyagot a romániai fuvarozók többsége, mivel a szomszédos országban jóval olcsóbban jutnak hozzá a termékhez, a romániai hatóságok pedig ígéreteik ellenére még mindig nem térítik meg a hét eurócentes adó egy részét.

Bizakodó az európai üzleti szféra

Bizakodásának adott hangot az üzleti szféra érdek-képviseleti testületeit tömörítő brüsszeli ernyőszervezet főigazgatója a Jean-Claude Juncker által tervezett, 300 milliárd eurós beruházási csomaggal kapcsolatban.

Össztánc Ősszel Fesztivál: visszaszoktatják a közönséget

Össztánc Ősszel Fesztivál: visszaszoktatják a közönséget
Elégedett a vasárnap lezárult 6. Össztánc Ősszel Fesztivállal Orendi István, a szervező Udvarhely Néptáncműhely vezetője, aki szerint olyan keresztmetszetet adtak a néptánc mai állapotáról, amely „megérintette a székelyudvarhelyi közönséget”.

Diákfilmek több kontinensről a kolozsvári FFeST-en

Egyre színvonalasabb a kolozsvári FFeST Nemzetközi Diákfilmfesztivál felhozatala, egyre nagyobb a nemzetközi részvétel, ugyanakkor nőtt a támogatások száma, amely a legjobbak díjazásában is megmutatkozik.

Könyvtárnapok szombatig – Az olvasást népszerűsítik Marosvásárhelyen

Érdekes programot szervez a könyvtárnapok keretében kicsiknek és nagyoknak a héten a Maros Megyei Könyvtár.

Könyv és kávé házassága – Új boltot nyit Kolozsváron a Koinónia Kiadó

Jelenleg csaknem hatvan erdélyi és magyarországi kiadó köteteit, mintegy háromezer címet, illetve minőségi, harmadik hullámos kávékülönlegességeket kínál a Koinónia Kiadó új üzlete, a Koffer.

Brassóban és Érmihályfalván készül Gyenes Mani a Dakar Ralira

Brassóban és Érmihályfalván készül Gyenes Mani a Dakar Ralira
Versenygépét már hajóra tette, és megkezdte a visszaszámlálást az ötödik Dakar Ralijára készülő Gyenes Emánuel, aki két év kihagyás után összetettben újra a legjobb húsz között szeretne befutni KTM motorjával a világ legnehezebb terepviadalán.

Lecsapott a DIICOT a Petrolul tulajdonosaira

Több millió eurós nagyságrendű csalással gyanúsítják a román élvonalban érdekelt Ploieşti-i Petrolul labdarúgóklub két főrészvényesét, Daniel és Nicolae Caprát, valamint a tulajdonostárs, klubigazgató Ionuţ Botnarut.

Kisiklott a Rapid a craiovai feltörekvő otthonában

A táblázat utolsó előtti helyére csúszott vissza a Rapid labdarúgócsapata, miután 2-0-ra kikapott hétfő este Craiován, az élvonalbeli bajnokság 15. fordulójában. 

Könnyes búcsút vett a CFR-től a Győrbe távozó Miriuță

„Ez volt az utolsó mérkőzésem” – jelentette be immár hivatalosan is távozását Vasile Miriuță, a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának vezetőedzője. 

Ki a felelős a nőkkel szemben elkövetett erőszakért?

Ki a felelős a nőkkel szemben elkövetett erőszakért?
A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját tartották kedden – ennek apropóján az erőszakmentességre emlékeztető események kezdődtek Hargita megyében.

Fitneszvilágbajnok lett a gyergyói Baritz László

Nem mindennapi sikert könyvelhetett el Baritz László a fitnesz területén: a Gyergyószentmiklósról indult, jelenleg Londonban élő 20 éves testépítő megnyerte a világ egyik legrangosabb fitneszmodellversenyét, a Miami Pro Universe világbajnokságot.

Huszonöt tálibbal végzett a fiát elvesztő afgán asszony

Egy afgán asszony legkevesebb huszonöt tálibbal végzett, miután szeme láttára megölték a fiát – jelentette a Khaama Press afgán hírügynökség.

Gyergyóújfalusi juhistállóban pusztított az ordas

Gyergyóújfaluban garázdálkodott hétfőre virradó éjjel a farkas, ahol tizennégy juhot terített le.

Biankó csekk a magyaroktól

Biankó csekk a magyaroktól
A romániai magyarok többsége annak ellenére szavazott Klaus Johannisra az államfőválasztáson, hogy a jobboldal jelöltje semmit sem ígért a kisebbségeknek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a napokban Kántor Zoltán.

A szív egyéni zenéje – Interjú Chico Freeman amerikai dzsesszzenésszel

„A mai fiatalok mindent az iskolában tanulnak, így az iskola a dzsesszt olyan akadémiai szintre emeli, mint mondjuk a klasszikus zene. Mindenki könyvből tanul, ezért mindenki ugyanazokat tanulja, ugyanazokat a sorokat játssza.”

Negyedszázada járták: „utolsó tangó” Bukarestben

ukarest, 1989 novembere. A hónap elején a művészvilág filmbemutatóra, a hónap végén az állampárt kongresszusra, a XIV. számúra készülődik. 

Facebook-forradalom

Déjà vu érzése lehetett annak, aki vasárnap este belepillantott a román hírtelevíziók közvetítéseibe: 1989 decemberét idézték a képek.

Sportkombi Kecskemétről

Sportkombi Kecskemétről
Második sportkombiját is piacra a dobja a Mercedes-Benz: a CLA négyajtós kupéhoz hasonlóan a 4630 milliméter hosszú, 1777 milliméter széles és 1435 milliméter magas CLA Shooting Brake is kizárólag Magyarországon készül majd. 

Városi crossover a Mazdától

A hónap végéig tartó Los Angeles-i Autószalon egyik legnagyobb sztárja a Mazda szabadidő-autója, a városi crossoverek mezőnyét erősítő CX-3.

Szabadidő-autókkal erősít a Volkswagen

Az elkövetkező öt évben 85,6 milliárd eurót fordít a Volkswagen-konszern technológiai fejlesztési beruházásokra, valamint több milliárd eurós megtakarítási programot is indít a globális piacvezető pozíció megszerzése érdekében.

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon

Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest

A kutya nem társ és nem gyerek

A kutya nem társ és nem gyerek
„A kutyatartó gazdák által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy házi kedvencüket gyereküknek tekintik. A kutya nem gyermek, nem társ, a kutya egy állat, és így kell őt boldoggá tenni” – szögezte le a kutyaoktatással foglalkozó Csomós József Attila.

Nyitni a társadalom felé

A hazai szakma keresztmetszetét ismertette és hiánypótló kiadványát mutatta be a 10. születésnapját ünneplő Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szerdán Kolozsváron.

Folyamatosan alakul ki a pelenkaelhagyás

Általában aggódva figyelik a szülők, hogy gyermekük mikor válik önállóvá a szobatisztaság tekintetében, latolgatják, hogy a szomszéd család, az ismerősök gyereke már szobatiszta, a sajátjuk pedig miért nem az még.

Csicseriborsó levesnek, főzeléknek, humusznak

A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió.

Törölnék a kötelező vallásoktatást

Törölnék a kötelező vallásoktatást
Az 1989-es események után a romániai lakosság egy része forradalmi sikerként könyvelte el a vallásoktatás iskolába való visszavezetését fél évszázadnyi szünet után.

Lezárult a szatmári román–magyar rehabilitációs program

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar–román program.

Idén is megszervezi a Szent Erzsébet-gyűjtést a Gyulafehérvári Caritas

Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a Szent Erzsébet-gyűjtést. Míg tavaly a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtöttek, 2014-ben az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének támogatására fordítják az adományokat.

Ezer zarándok Déva várában

Tizenhetedszer szervezte meg a magyar unitárius egyház és az ODFIE a Dávid Ferenc-emlékzarándoklatot.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége
Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

„Kitünteti” a szaktárca a hagyományokat

Az országban 13 pék- vagy húsipari termék kapta meg a hagyományos minősítést a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumtól az idén áprilistól megváltozott kritériumrendszer alapján – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

RMGE: diszkriminálják a kisgazdákat

A kormány által összeállított, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos vidékfejlesztési terv kizárja az agrártámogatási rendszerből a gazdák 97 százalékát – jelentette ki Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Székelytermék-vásár Bukarestben

Első alkalommal szerveztek székelytermék-vásárt a hétvégén Bukarestben a fővárosi Balassi Intézet udvarán, a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kezdeményezésére.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

A külföldön élő román állampolgárok az elnökválasztáson ismét az otthon maradottak segítségére siettek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy távollétükkel többet ártanak, mint amennyit használnak.

Molnár Judit

Valamiféle tudatalatti oka lehet annak, hogy nyelvünk olyan hamar elfogadta a négyzethálós jelzőt a hajdan jól bevált kockásnak mondott füzet helyett.

Rostás Szabolcs

Nemcsak a választóik egy részével, immár egymással sem találják a közös hangot az RMDSZ vezetői.

Bálint Eszter

Hivatalosan ugyan alig egy hónap múlva avanzsál államelnökké az egy hete megválasztott Klaus Johhanis, azonban máris ígéretesnek tűnik bukaresti tevékenysége.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  tiszta égbolt
  -1 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  2 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  tiszta égbolt
  -1 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -6 C°
  MAX:
  1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  1 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  tiszta égbolt
  1 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  -1 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagybánya

  MOST
  tiszta égbolt
  1 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe fagyos köd
  -1 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  -1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  3 C°
 • Temesvár

  MOST
  borús
  4 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Brassó

  MOST

  0 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -6 C°
  MAX:
  1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  -1 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  0 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4200 RON
1 USD 3.5479 RON
1 GBP 5.5805 RON
100 HUF 1.4418 RON
1 XAU 136.5176 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL