Krónika Online
2015. július 5., vasárnap; Ma Emese, Sarolta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Felemás gyógyszerárak

  Felemás gyógyszerárak

  Szerdától ugyan átlagosan 20 százalékkal csökkent a gyógyszerek ára, a visszaesés azonban nem igazán érződik a lakosok zsebében, az intézkedés inkább az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára kedvező.
 • Drágább a földgáz – Akár 10 százalékos áremelkedés

  Drágább a földgáz – Akár 10 százalékos áremelkedés

  Megdrágult szerdától a földgáz a háztartási fogyasztók számára, miután a kormány elfogadta az energiaforrás árliberalizációjának új menetrendjére vonatkozó határozatot.
 • Szerdától nő a minimálbér

  Szerdától nő a minimálbér

  Bár a szakszervezetek folyamatosan növelnék a minimálbért, a szakértők egy része szerint nem kellene központilag megszabni az értékét, hanem a piacnak kellene azt meghatároznia – fejtették ki a Krónika által megkeresett szakemberek.

Adományokra várnak a bethlenszentmiklósiak

Adományokra várnak a bethlenszentmiklósiak
Közösségi összefogással újítják fel a helyiek a Fehér megyei bethlenszentmiklósi unitárius egyház egykori iskolájának épületét.

Akadályozott városfejlesztés

Ellehetetleníti az önkormányzatok munkáját a közbeszerzési törvény, illetve az alacsony fizetések, melyek miatt nem tudnak új munkatársakat alkalmazni – jelentette ki Antal Árpád.

Kereskényi összeférhetetlen

Összeférhetetlenséget állapított meg Kereskényi Gábor volt szatmárnémeti alpolgármester – jelenleg RMDSZ-es parlamenti képviselő – esetében az ANI.

Hatezer fiatalt vizsgált meg a gyermekmentő szolgálat

Látási problémák miatt ötven gyereknek írtak fel szemüveget, és 16 gyermeknek javasoltak magyarországi gyógykezelést vagy műtétet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.

Stoltenberg Bukarestben: Moszkva egyre agresszívabb

Stoltenberg Bukarestben: Moszkva egyre agresszívabb
„Románia rendkívül eltökélt szövetséges. Románia a NATO-ban bízik, és a NATO is bízhat Romániában.”

Korlátoznák a „börtönirodalmat”

Módosítani kell azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a szabadságvesztés időtartamának csökkentését, ha az elítélt könyveket ír – jelentette ki Marius Tudose, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke.

Plágiumgyanú merült fel Opreával szemben is

Plágiummal gyanúsították meg Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnököt, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) nevű párt elnökét.

Ungureanu újrázik a külügyi hírszerzés élén

Mihai-Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök vezeti a Külügyi Hírszerző Szolgálatot.

Szijjártó Péter: magyar „összekapaszkodás” kell

Szijjártó Péter: magyar „összekapaszkodás” kell
A Közép-Európát, Magyarországot és a magyarságot érintő legfontosabb aktuális kérdésekről beszélt a XIII. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kishegyesen.

Orbán Viktor: nem Szerbia ellen irányul a kerítés

Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen – jelentette ki Orbán Viktor szerdán Budapesten, a magyar–szerb kormányülés után Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón.

Az öreg hölgy (búcsú)látogatása

KITEKINTŐ – II. Erzsébet brit királynő múlt heti németországi látogatásának aligha volt különösebb politikai tétje.

Lezárták a debreceni menekülttábort

A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Két hónapra bezár a nagyváradi repülőtér

Két hónapra bezár a nagyváradi repülőtér
Új kifutópályát építenek a nagyváradi repülőtéren, ezért július 6. és szeptember 2. között a légikikötő fogad gépeket – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

Sztrádaépítés: fejetlenül költik a pénzt

Húszmillió lejt különített el az Országos Útügyi és Autópálya-társaság egy olyan sztrádaszakasz megvalósíthatósági tanulmányára, amely nem szerepel a master planban.

A munkaerőpiac alapján választ egyetemet a fiatalok többsége

A fiatalok, valamint a 16 és 23 év közötti gyermeket nevelő szülők több mint fele aszerint választ egyetemet, hogy az oklevél megszerzése után mekkora az esély a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. 

Athéni vita a görög euróról

„Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az ezt nyomtató masináktól” – szögezte le Jánisz Varufakisz.

Kriterion-kitüntetés: a párbeszéd fontosságának elismerése

Kriterion-kitüntetés: a párbeszéd fontosságának elismerése
FRISSÍTVE – „Megtisztelő, hogy az ország elnöke felfigyelt rá és elismeri a kiadó tevékenységét” – nyilatkozta lapunknak H. Szabó Gyula, a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó igazgatója annak kapcsán, hogy Klaus Johannis kitüntette az intézményt. 

Nemzetközi színházi projekt a kolozsvári Bánffy-palota udvarán

Szabadtéri színházi előadást – vagy ahogy ők nevezik, „kültéri színházi megnyilvánulást” – tart két alkalommal, pénteken és szombaton este a Shoshin Színházi Egyesület Antigoné családja: a vakság történetei címmel a kolozsvári Bánffy-palota udvarán.

Ügyetlenség is lehet érvényes költészet – Kemény István Kolozsváron

Elias Canetti mintájára konzervatív anarchistaként határozta meg magát Kemény István budapesti költő, író a kedd esti kolozsvári közönségtalálkozón, ugyanakkor elmondta, idegesíti, ha valamilyen címkét rásütnek.

Ősszel Shakespeare-rel kezd a kolozsvári színház

Összesen 144 saját előadást tartott a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2014/2015-ös, 222. évadban.

Veretlenek a magyar és román csapatok az EL-ben

Veretlenek a magyar és román csapatok az EL-ben
Veretlenül zárták a magyar és román futballcsapatok az Európa Liga első selejtezőkörének első mérkőzéseit, győzelemnek viszont egyedül a Debreceni VSC örülhetett.

Kevesebb csapat, új rendszer a címvédő nélküli férfi kosárbajnokságban

Megváltozik az élvonalbeli kosárlabda-bajnokság lebonyolítási rendszere.

Dévára igazol az Udvarhelyi FK egyik alapembere

A romániai teremlabdarúgó-bajnokság következő idényének rajtjáig közel két hónap van még hátra, a csapatok vezetőségei azonban nem pihennek, alakítják keretüket.

Európa Liga: belekezd a Fradi, az MTK, a Loki és a Botoșani

Három magyar és egy román futballcsapat kezdi meg szereplését csütörtökön az Európa Liga első selejtezőkörében.

Keresik a legszebb erdélyi magyar dalt

Keresik a legszebb erdélyi magyar dalt
Legszebb Erdélyi Magyar Dal címmel új könnyűzenei tehetségkutató versenyt hirdet meg a kolozsvári Gitár East Egyesület, a kezdeményezés kimondott célja az erdélyi magyar zenekarok támogatása.

Elpusztult Overdose, a világhírű magyar versenyló

Tízéves korában elpusztult Overdose, a világhírű magyar versenyló. A nemzetközi hírű telivér szerda délután, egy németországi tenyésztelepen múlt ki súlyos betegség következtében.

Parajdi sóval készül a magyarok kenyere

Idén a Vajdaságból érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik.

Ezer Székely Leány Napja: nyitva lesz az „aranykapu”

A sajtónak is köszönhető, hogy a székelyek nem folklórfesztiválként tekintenek az Ezer Székely Leány Napjára, hanem közösségi ünnepként.

Modern kori titkos társaságok

Modern kori titkos társaságok
Az elmúlt időszakban két nagy és „fontos” világtalálkozót bonyolítottak le a világ nagyjai. Az egyik a G7-es találkozó volt a festői Dél-Bajorországban.

Európai erkölcsök és utópiák

Henry Ford neve szimbólum Amerika számára. tömegtermelés és tömeges árusítás feltalálása. 1924-ben azt mondta: „Az automobil megszünteti a háborút.” 

Ép test, ép lélek – a sporttól a pszichológiáig

„Összetett kérdés, hogy miért van ennyi problémás gyerek, az viszont bizonyos, hogy foglalkozni, beszélgetni kéne velük” – Interjú Ráduly-Zörgő Évával.

Felébredhet a Csomád – Lehet-e még vulkánkitörés a Kárpát-medencében?

A Kárpát-medence legfiatalabb vulkánja, a Szent Anna-tóról ismert székelyföldi Csomád alatt még van olvadékot is tartalmazó magmás test.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Éljük meg az „itt és most”-ot

Éljük meg az „itt és most”-ot
Körülöttünk tombol a nyár, ezzel együtt beköszöntött a szabadságolások időszaka is. Ismerős élethelyzetek: nyaralásról ábrándozó, napokat visszaszámláló munkatársak, barátnők, szabadságról visszaérkezett, nyugalmat árasztó, napbarnított kollégák. 

Vekerdy Tamás: nyáron tilos tanulnia a gyereknek

„A derűsen, közösen, jó lehetőségekkel eltöltött idő az, ami a leginkább pihentet, ilyen lehet az ideális vakáció" – vélekedik Vekerdy Tamás népszerű magyarországi gyerkepszichológus.

Ha a sofőr nem iszik elég vizet, az éppoly veszélyes, mint az ittas vezetés

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk.

Hogyan lesz még finomabb a rántott hús?

A legtöbb családban mindenki szereti a rántott húst, a vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke az aranybarnára sült friss hússzelet. Elkészítése sokkal több rafinériát is megenged, mint amit gondolnánk.

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket

Generális Konvent: féltik a magyar nemzetrészeket
A magyar nemzetrészeket ellehetetlenítő intézkedésekre hívta fel a figyelmet csütörtökön véget ért, kétnapos budapesti ülésének zárónyilatkozatában a Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete.

Szobrot állítottak Csíkdelnén Bálint Lajos érseknek

Bálint Lajosnak, a gyulafehérvári főegyházmegye első érsekének emlékére állítottak szobrot szülőfalujában, Csíkdelnén.

Magyar zarándokok a częstochowai Mária-kegyhelyen

Szűz Mária tisztelete képes testvéri közösségben egybekapcsolni a szomszéd népeket, anyai segítsége pedig ma is át tud vezetni minden történelmi akadályon és nehézségen – mondta Erdő Péter bíboros szerdán a częstochowai Mária-kegyhelyen. 

Támogatják a húsvét időpontjának rögzítését az erdélyi felekezetek

Kivitelezhetőnek tartják az erdélyi felekezetek lelkészei Ferenc pápa javaslatát, hogy valamennyi keresztény egyház ugyanabban az időpontban ünnepelje a húsvétot.

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés

Tejes fejetlenség – 20 százalékos árcsökkenés
A tejkvótarendszer áprilisi eltörlése óta több mint 20 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára az Európai Unió tagállamaiban – mutat rá az Európai Bizottság legfrissebb felmérése.

Új tervezet: a sertéstenyésztőket is kisegítheti az állam

Napokon belül felkerül a szakminisztérium honlapjára az a kormányhatározat-tervezet, amely a törzskönyvezett állatok vásárlásáról szóló támogatásokat szabályozza.

A mezőgazdasági területek 43 százalékára kértek támogatást

Országos szinten a mezőgazdasági területek mindössze 43 százalékára nyújtottak be kérvényt területalapú támogatásra a hétfői határidőig.

Beszüntetnék az utcai hagymaárusítást Kibéden

A rendőrség idén sem engedélyezné, hogy a kibédiek a kapujuk előtt árulják a koszorúba font lila hagymát, a helyi közösség azonban ragaszkodik a hagyományhoz, közös piac létrehozásáról hallani sem akarnak.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Románia egyre kiemelkedőbb stratégiai fontossággal bír a Nyugat és Oroszország közötti konfliktusban.

Csinta Samu

Két, kudarccal végződött felülvizsgálat után Románia nem kockáztatott meg egy harmadikat.

Rostás Szabolcs

Fontos csatában diadalmaskodott kedden a román ellenzék a parlamentben a régi-új kémfőnök kinevezésének megszavazásával, a háborút azonban még nem nyerte meg.

Molnár Judit

Egyenes gerincük tengelyként is jól működik: hol erre, hol arra könynyen és gyorsan segít forgolódni. Attól függ, merről fúj az érdekeiket szárnyaira vevő szél.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  24 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  24 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  22 C°
  MAX:
  36 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  35 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  26 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  33 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  27 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  27 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  36 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  37 C°
 • Brassó

  MOST
  Ködképződés
  13 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  23 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4819 RON
1 USD 4.0321 RON
1 GBP 6.3037 RON
100 HUF 1.4241 RON
1 XAU 151.4603 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL