Krónika Online
2015. május 7., csütörtök; Ma Gizella napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kifogásokat „termel” a piaci szigor

  Kifogásokat „termel” a piaci szigor

  Újra azzal próbálkozik a kormány, hogy felszámolja az adócsalást a termelői piacokon, illetve visszaszorítsa a viszonteladókat. A termelői bizonylatot kötelezővé tevő, 2014/145-ös számú jogszabály azonban nem arat osztatlan sikert az érintettek körében.
 • „Kifüstölnék” a dohányosokat

  „Kifüstölnék” a dohányosokat

  Romániában is betilthatják a nyilvános, zárt helyeken – éttermekben, kocsmákban, kávézókban, klubokban – a dohányzást, ha a képviselőház is elfogadja az erre vonatkozó törvényt. A kezdeményezők bíznak benne, hogy erre már a hónap végéig sor kerül.
 • Románia az Interpollal körözteti Markó Attilát

  Románia az Interpollal körözteti Markó Attilát

  Nemzetközi körözést adtak ki hétfőn a Budapesten tartózkodó Markó Attila volt RMDSZ-es képviselő ellen, akit illegális restitúciós ügyek kapcsán vádol hivatali visszaéléssel és korrupcióban való bűnrészességgel az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály. 

Sétatér Szentgyörgyön – Elkezdődhetnek a munkálatok a központban

Sétatér Szentgyörgyön – Elkezdődhetnek a munkálatok a központban
Már a napokban megkezdődhet a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park kibővítése, valamint a belváros átalakítása, s jó esetben pedig 2015 végére be is fejeződhet a sétatér kialakítása. 

Betiltaná a ciántechnológiát harminc EP-képviselő

Levélben fordult harminc európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy szerezzen érvényt a törvényhozás öt évvel ezelőtti határozatának, és tiltsa be a ciánalapú bányászati technológiákat.

Az egyetemen éjszakázva tiltakoznak a temesvári hallgatók

HÍRKÉP – A Temesvári Nyugati Tudományegyetem amfiteátrumában töltötte a kedd éjszakát hetven egyetemi hallgató, akik így tiltakoztak az oktatási rendszer alulfinanszírozása ellen.

Az erdélyi főúri élet múzeumát alakítják ki a miklósvári Kálnoky-kastélyban

Az erdélyi főúri élet múzeumát kívánja kialakítani a Kálnoky Alapítvány a székelyföldi Miklósváron álló Kálnoky-kastélyban – közölte az alapítvány.

Jöhet a Nagy Testvér-törvény

Jöhet a Nagy Testvér-törvény
A Klaus Johannis által összehívott szerdai konzultáción a parlamenti pártok vezetői aláírták a megállapodást arról a módosító javaslatról, amellyel a személyi adatok elektronikus kommunikáció során történő védelméről szóló jogszabályon változtatnak.

Alkotmányellenesen úszta meg Şova az előzetest

Alkotmányellenesen állapították meg a Dan Şova előzetes letartóztatásának jóváhagyásáról szóló márciusi szenátusi szavazás végeredményét.

Restitúciós ügy miatt indult bűnvádi eljárás Traian Băsescu ellen

Egy restitúciós ügy miatt bűnvádi eljárás indult Traian Băsescu volt államelnök ellen, aki a gyanú szerint még bukaresti főpolgármesterként szolgáltatott vissza egy ingatlant jogtalanul egy magánszemélynek.

Korlátozott magyar szólásszabadság a romániai sajtóban

Növekedett a magyar szólásszabadság korlátozása Romániában – állapította meg egyebek mellett az ActiveWatch.

Kitekintő – Családi perpatvar Le Penéknél

Kitekintő – Családi perpatvar Le Penéknél
Kibékíthetetlennek tűnik Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alapítójának és jelenlegi vezetőjének a viszonya.

Kitekintő – „Láthatóbbá” vált a rendőri erőszak Amerikában

A hírekből úgy tűnhet, mintha az Egyesült Államokban terjedne a rendőri erőszak, és fehér rendőrök egyre gyakrabban lőnének le fegyvertelen feketéket, a CNN hírtelevízió által megszólaltatott szakértők szerint azonban a látszat csal.

Kitekintő – Megjósolhatatlan kimenetelű választások Nagy-Britanniában

Az elmúlt évtizedek legmegjósolhatatlanabb voksolása előtt áll Nagy-Britannia.

Kitekintő – Megjósolhatatlan kimenetelű választások Nagy-Britanniában

Az elmúlt évtizedek legmegjósolhatatlanabb voksolása előtt áll Nagy-Britannia.

Adókedvezményt nyújtana a nagycsaládosoknak az RMDSZ

Adókedvezményt nyújtana a nagycsaládosoknak az RMDSZ
A nagycsaládok támogatását szorgalmazza az RMDSZ. A javaslat alapján a sok­gyerekes családok a személyi jövedelemadó befizetésekor ennek részleges vagy teljes eltörlésében részesülnének.

Újra hat lej körül az üzemanyagok ára

Ismét közelít a 6 lejhez a benzin és a gázolaj literenkénti ára, a prémiumbesorolású üzemanyagok pedig már meg is haladták ezt a szintet.

Változik a nyugtalottó, nagyobb nyereményt ígér a miniszter

Miután napról napra kisebb lesz az ortodox húsvét hétfőjén első ízben megszervezett nyugtalottó nyereménye, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azzal a javaslattal rukkolt elő, hogy csak száz nyertest válasszanak ki.

Bizonytalanság a kötelező gépjármű-biztosítási piacon

Egyre több, tevékenységét elsősorban a kötelező gépjármű-biztosításra (RCA) építő hazai biztosítótársaság kerül válságos helyzetbe.

Falra festik az istent

Falra festik az istent
Összesen hat alkalommal adja elő bérletcserében a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában az Istent a falra festeni című „kocsmadrámáját” a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulata.

Hazaszeretet haza nélkül

Lőrincz György Székelyudvarhelyen élő író, szociográfus, az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány kuratóriumának elnöke volt az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya kedd esti, kolozsvári rendezvényének vendége.

Vég és kezdet a Korunkban

Geopolitikai folyamatok nyomába ered a Korunk májusi lapszáma. A világtörténelem egyik legnagyobb fordulópontja volt 1945.

Karkötővel kiállításokra – Múzeumok Éjszakája Marosvásárhelyen

Május 16–17-én tizedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot.

Nagyváradi szorítóban Kokóval: ez az út úgy jó, ahogy van

Nagyváradi szorítóban Kokóval: ez az út úgy jó, ahogy van
Visszaemlékezéseivel, közvetlen stílusával pillanatok alatt magával ragadta közönségét Kovács „Koko" István azon a nagyváradi találkozón, amelyet szerda koradélután szerveztek a Festum Varadinum rendezvénysorozat alkalmával.

Udvarhely–Vásárhely döntő lesz a futsalbajnokságban

A Marosvásárhelyi City’us teremlabdarúgó-csapata kiütötte otthonában a címvédő Dévát a bajnokság elődöntőjének második, utolsó meccsén. Eközben a Székelyudvarhelyi FK a hosszabbítás végén szerzett góllal verekedte át magát a vendég Călărași-i Dunăreán.

BL: Ancelotti és Allegri is elégedett a 2-1-es Juve-győzelemmel

A Real Madridot irányító Carlo Ancelotti és a Juventus kispadján ülő Massimiliano Allegri is elégedetten nyilatkozott, miután a torinóiak hazai pályán 2-1-re nyertek a címvédő spanyolok ellen a labdarúgó-Bajnokok Ligája-elődöntő első, keddi mérkőzésén.

Döntőt érő sikerre hajt a Maros KK

Nehéz összecsapásra és telt házra számítanak Marosvásárhelyen a Steaua ellen. 

Villámcsődület, klánverseny a KMDSZ Diáknapokon

Villámcsődület, klánverseny a KMDSZ Diáknapokon
Főtéri hivatalos megnyitóval, illetve egy látványos villámcsődülettel kezdődik szerda délután a kincses városban a 22. KMDSZ Diáknapok. 

Népszerűnek bizonyult a gyergyói stand a Székely Fesztiválon

Alig telt el pár nap és már vannak visszajelzések, érdeklődnek a Székely Fesztiválon népszerűsített szórólapok alapján a gyergyói turisztikai egységek ajánlatai iránt – mondta el Bajkó László gyergyószentmiklósi önkormánzati képviselő. 

Sikeresen újratervezték a Szent György Napokat

Zorán jelenlétében értékelték ki hétfőn a 24. Szent György Napokat a szervezők és Antal Árpád polgármester.

Visszaültették a kitört fákat Csíkban

HÍRKÉP – Közmunkával tették jóvá a csíkszeredai Petőfi utcai rongálók az általuk okozott károkat.

A bábszínház nem bábjáték, hanem bábművészet

A bábszínház nem bábjáték, hanem bábművészet
„Jó bábszínészből lehet jó színész, fordítva viszont nehezen. A bábszínész számára természetes, hogy ő a báb mögött van, a színész viszont önmagát akarja megmutatni” – beszélgetés Botházy-Daróczi Rékával, a váradi Lilliput Társulat művészeti vezetőjével.

Örömteli fordulat?

A zavaros múlt, ellentmondásos beszédek, beígért változtatások és külső faktorok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy az „újratervezés” jegyében zajlott RMDSZ-kongresszus sokakban felemás érzéseket váltson ki.

A választási törvények módosításáról – Borboly Csaba írása

A polgármester egy fordulóban való megválasztása, a megyei tanács elnökének közvetett módon való megválasztása és a parlamenti képviselők és szenátorok megyei listákon való megválasztása – ezek lesznek a választási törvény legfontosabb módosításai.

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével

„A fogyasztói kultúra manipulál minket. Mert túltermel, és mert arra van szükség, hogy valaki a túltermelt cuccokat megvegye.”

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Szülői hitelesség mindenekelőtt

Szülői hitelesség mindenekelőtt
Idejétmúlt, százéves módszerekkel nevelik szüleik a romániai gyerekeket egy UNICEF-felmérés szerint – kolozsvári pszichológus elemzi az eredményeket.

Csíkok széltében, hosszában

Csíkos ruhadarabok, szűk szoknyák, bő felsők jellemzik az idei tavaszi-nyári divatot. A csíkos ruhák divatja évek óta jól tartja magát, de idén egy kicsit másképp, mint a közelmúltban.

Palacsinta, sült hús, tésztafélék spenóttal

Belga spenótos palacsinta, csicseriborsós curry spenótos rizzsel, csirkés-spenótos tészta, csípős újburgonyás szűzérme spenóttal.

Gyógyító közelség, odaadó bizalom

Hogyan segít az érintés a gyó­gyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a lelki és fizikai jólétünket? – a témáról a wiesbadeni klinika igazgatója beszélt. 

Közösségi házat avattak Sztánán

Közösségi házat avattak Sztánán
Közösségi házat és játszóteret avattak az elmúlt szombaton a Szilágy megyei Sztánán. A Kalotaszegi Református Egyházmegyéhez tartozó egyházközségben tíz évig vártak erre az eseményre.

Kubába látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa Kubában is megáll a szeptemberben az Egyesült Államokba való apostoli látogatása előtt – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Szolidaritás Mikó-ügyben

Szolidaritását fejezte ki az erdélyi magyarokkal a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása kapcsán a református zsinat szerdai ülésén Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

Megújították fogadalmukat a székelyföldi ferences szerzetesek

Szerzetesi fogadalmukat is megújították az elmúlt hétvé­gén Gyergyószárhegyen tar­tott találkozójukon a szé­kely­föl­di fe­rences szerzete­sek.

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba
Az egészségre káros növényvédőszer-maradványokat tartalmaz a Romániában forgalmazott gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék 25 százaléka, ezekben gyakran többféle vegyszer is kimutatható.

Kéknyelv-betegség: kevés a pénz az oltási kampányra

Legkorábban szeptemberben kezdhetik el beoltani a kéknyelv nevű betegség ellen a romániai szarvasmarha-állományt, de még nem tudni, lesz-e rá elegendő pénz.

RMGE-akadémia indul – Szakmai tanácsadást vállal a gazdaszervezet

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete elindította a Gazda akadémia – A gazdák akadémiája című állandó szaktanácsadási, szakképzési programját is.

Háromszéki gazdákat díjaztak a 16. gyulai kisüstifesztiválon

Románia legjobb párlata díjat nyert Dezső Tibor és Füstös Imre szőlőborpárlata a 16. gyulai pálinkafesztiválon.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Hevesen bírálta utódját a napokban Traian Băsescu volt államfő, aki szerint a Cotroceni-palota jelenlegi lakója „újraélesztette Victor Ponta hulláját”.

Páva Adorján

Erdélyben más a koncertek hangulata Zorán szerint, mert itt még mindig érződik a szabadság iránti vágy, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész dalai pedig éppen erről szólnak.

Molnár Judit

Messzire kivilágított az utólag sötétnek bélyegzett középkorból: ezer év igazolta emberi-uralkodói gondolkodásának helyességét.

Balogh Levente

Victor Ponta miniszterelnök gyakorta próbál a modern, toleráns, „európai” politikus szerepében tetszelegni. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zivatarok villámlással
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  16 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  16 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST
  zivatarok villámlással
  16 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4382 RON
1 USD 3.9577 RON
1 GBP 6.0073 RON
100 HUF 1.4566 RON
1 XAU 151.7009 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL