Krónika Online
2015. október 10., szombat; Ma Gedeon napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Hárman a magyar esélyért

  Hárman a magyar esélyért

  Tapasztalatára és az RMDSZ támogatására hivatkozva gyűjtene voksokat a vasárnapi marosvásárhelyi előválasztáson Soós Zoltán. A néppárti Portik Vilmos befektetésbaráttá alakítaná a megyeszék-helyet. Barabás Miklós hatékonyabb közösségi érdekvédelmet akar.
 • Szabálytalanságok, adósság a PKE-n

  Szabálytalanságok, adósság a PKE-n

  Hiányosságok és szabálytalanságok állapíthatók meg a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) elmúlt évi gazdálkodásában és pénzügyvitelében, ugyanakkor az utóbbi évek folyamán a tanintézet jelentős adósságokat is felhalmozott.
 • Városházi „fertőtlenítés”

  Városházi „fertőtlenítés”

  Hat megyében harminckét helyszínen tartott házkutatást szerdán a DNA, többek közt a kolozsvári, gyulafehérvári, nagyszebeni, marosvásárhelyi és zilahi polgármesteri hivatalban. A közvádlók a rágcsáló- és rovarirtásra kötött szerződéseket vizsgálják.

Ismét perelik a Schweighofert

Ismét perelik a Schweighofert
A nemrég megépült és már termelő, a Hozindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzeme részegységeként működő hőerőmű környezetvédelmi engedélyének felfüggesztését kéri több romániai környezetvédő szervezet a kolozsvári törvényszéken. 

Elkészült a szentgyörgyi kultfővárosi pályázat

Elkészült az Európa Kulturális Fővárosa 2021 (i2021) Sepsiszentgyörgy pályázat iratcsomója, csütörtökön ki is nyomtatták, és elküldik, majd szombaton formálisan postára is teszik a jelentkezést tartalmazó borítékot.

Kolozsvári tisztviselők a DNA „egérfogójában”

Bűnvádi eljárást indított a DNA a kolozsvári polgármesteri hivatal két tisztviselője és a rágcsáló- és rovarirtással, valamint közterületek fertőtlenítésével foglalkozó Coral Impex Kft. egyik alkalmazottja ellen.

Közérdekű, mégis titkos – Akadályozott adatgyűjtés Bihar megyében

A közpénzek elköltését nyilvántartó, bárki számára elérhető online adatbázist szeretne létrehozni az EMNP. 

CIA: börtönök: kihallgatta Iliescut a legfőbb ügyészség

CIA: börtönök: kihallgatta Iliescut a legfőbb ügyészség
Kihallgatta a legfőbb ügyészség Ion Iliescu volt államfőt azon vádak kapcsán, miszerint elnöki mandátuma idején a CIA titkos börtönt működtetett az országban.

Migránsoknak hamisítottak okmányokat dâmbovițai hivatalnokok

Őrizetbe vette kedden este az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a Dâmbovița megyei személynyilvántartó és lakcímhivatal két munkatársát.

Ismét kihallgatták Traian Băsescut az elrabolt újságírók ügyében

Pofon Románia számára a három román újságíró tíz évvel ezelőtti iraki elrablásával foglalkozó dosszié ismételt megnyitása – jelentette ki Traian Băsescu.

Magyarveszélyt vizionál a román hírszerzés

Romániában a magyar önrendelkezési törekvéseket a szélsőséges megnyilvánulásokkal foglalkozó kategóriába sorolják.

Marc Gafarot i Monjó Katalónia függetlenségének esélyeiről

Marc Gafarot i Monjó Katalónia függetlenségének esélyeiről
Nehezen elképzelhető, hogy a katalánok lemondjanak a függetlenségi törekvéseikről – szögezte le a Krónikának adott interjúban Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője. 

NATO-csapatokat küldhetnek Törökországba

A NATO kész csapatokat küldeni Törökországba, hogy megvédje déli szövetségesét – jelentette be csütörtökön Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben.

Tűz ütött ki egy németországi menekültszálláson

Tűz ütött ki csütörtök reggel a németországi Ingolstadtban egy menedékkérőket befogadó állomáson, legkevesebb négyen füstmérgezést szenvedtek.

Orosz szárazföldi műveletek Szíriában?

Oroszország szárazföldi csapatok bevetésére készül Szíriában – állította Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. A katonai szövetség első emberének keddi nyilatkozata szerint Moszkva egyre növeli katonai jelenlétét a közel-keleti országban.

Hátráltató huzavona az észak-erdélyi sztrádaépítés körül

Hátráltató huzavona az észak-erdélyi sztrádaépítés körül
El sem kezdődött az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti szakaszának építése, és máris botrány övezi azt.

Fennmaradásáért küzd a Domo

A kényszervégrehajtás ellen küzd az elektronikus termékeket árusító, Szarvadi Loránd üzletember által 1994-ben alapított Domo üzletlánc. 

A magánszemélyek büntetőkamatát is elengednék

A magánszemélyekre is kiterjesztik azt az intézkedést, miszerint elengedik a rossz adófizetők büntetőkamatát, amennyiben az érintettek megadott határidőre befizetik a tartozást és a késedelmi kamatokat. 

Bírságot kaphatnak az online fogadók

Súlyos bírságot róhatnak ki azokra az állampolgárokra, akik Romániában törvénytelennek minősített – de külföldön legálisan működő – internetes fogadóoldalakon tettek fogadásokat.

Elhunyt Nemeskürty István író, irodalomtörténész

Elhunyt Nemeskürty István író, irodalomtörténész
Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár.

Irodalmi Nobel-díj a kommunizmus régészének

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Spanyol költő lett a BBTE díszdoktora

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Könyvfesztivál keretében csütörtökön a Babeş–Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták Antonio Gamoneda spanyol költőt.

Az idealizmus válságáról Csíkban

Negyedik alkalommal mutat be Müller Péter-darabot a csíkszeredai teátrum: ezúttal a Szemenszedett igazság című művet láthatja a közönség Parászka Miklós, az intézmény igazgatójának rendezésében.

Eb-selejtezők: Böde fordított, Románia a ráadásban mentett pontot

Eb-selejtezők: Böde fordított, Románia a ráadásban mentett pontot
A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-1-re legyőzte a Feröer szigetek csapatát az Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki játéknapján. Románia 1-1-es döntetlent játszott Finnországgal, a 91. percben mentve pontot Bukarestben.

Piros lap a futball csúcsvezetésének: felfüggesztették Blattert és Platinit

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága kilencven napra felfüggesztette a szervezetet immár tizenhét éve irányító Joseph Blattert és a sportág európai szervezetét (UEFA) vezető Michel Platinit.

Fokozza a munkát a HSC új orosz vezetőedzője

Négy nap alatt négy tétmeccset kell hazai pályán lejátszania a Csíkszeredai HSC jégkorongcsapatának.

Felszabadultan várják a magyarok a feröeriek elleni Eb-selejtezőt

Magyarország labdarúgó-válogatottjának tagjai érezhetően felszabadultak, mióta kiderült, hogy az UEFA fellebbviteli bizottsága felfüggesztette a zárt kapus büntetést, és így nézők előtt játszhatják ma le Budapesten a Feröer szigetek elleni Eb-selejtezőt.

Bukarestben és Pesten is fellép Brian May, a Queen egykori gitárosa

Bukarestben és Pesten is fellép Brian May, a Queen egykori gitárosa
Brian May, a Queen együttes egykori gitárosa Bukarestben és Budapesten ad koncertet Kerry Ellisszel.

Egy felfedezés margójára

Egy gyergyószentmiklósi származású tudós, Páll-Gergely Barna nevéhez fűződő érdekes zoológiai felfedezést ismertetett nemrég a Krónika (Parányi puhatestűekre bukkant az erdélyi származású tudós, október 2.).

Játékosan népszerűsítik az olvasást a vásárhelyi könyvvásáron

Több száz diák vesz részt a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői által meghirdetett olvasójátékon.

The Telegraph: Szászfehéregyháza temploma a legszebbek között

A világ legszebb templomai közé sorolta a The Telegraph a Szászfehéregyháza erődtemplomát.

Székelyföld autonóm régió létrejöttének esélyei (2.)

Székelyföld autonóm régió létrejöttének esélyei (2.)
Románia közigazgatási átszervezése az Európa Tanács dokumentumainak a fényében.

A Polgármester legendája – Búcsú Fodor Imrétől

Meghalt a Polgármester, Marosvásárhely volt polgármestere, Fodor Imre (Csíksomlyó, 1937. június 16.–Marosvásárhely, 2015. szeptember 29.), aki már hivatala éveiben legendává lett.

„Lángok gyűrűjében” az Európai Unió

Meghiúsult az Európai Unió álma, hogy baráti államok körét alakítsa ki a Kaukázustól a Szaharáig.

Trianon 16. századi gyökerei Mohácsnál

A mohácsi csata, majd Buda 1541-es elfoglalása hosszú távon sok tekintetben radikálisabb változásokat hozott, mint a trianoni békeszerződés – mondja Pálffy Géza történész.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Gyűjthető a gyógyhatású csipkerózsa és madárberkenye

Gyűjthető a gyógyhatású csipkerózsa és madárberkenye
Az ősz kezdete meleg napsütéssel, „őszinte kék” égbolttal, a levelek csodálatos színpompájával ajándékozott meg. A gyógynövények jelentős része már „lecsengett”, de akadnak még olyanok, amelyek termésüket kínálják. 

Munkamegosztás a háztartásban

A kisgyermekek ellátása körüli munka megosztásáról, a mai családmodellekről és a családta­gok feladatairól beszélt Baktay Zelka és Baktay Miklós magyarországi pszichológus és családterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a héten.

Egészségkárosító a munka-magánélet egyensúly felborulása

A munkavállalók jelentős része tapasztal problémát a munka-magánélet egyensúlyának fenntartásában, ami főként a karrierjük közepén lévő, gyermekes férfiakat érinti hátrányosan.

Töltött csirke sajttal, zöldséggel, sonkával

Sajtos-sonkás töltött csirke, magyaros töltött-rántott csirkemell, májjal töltött csirkecomb, mazsolás rizzsel töltött csirke, gesztenyés-szilvás töltött jércemell.

Jár hittanórára a diákok többsége

Jár hittanórára a diákok többsége
A tanintézetekre bízza az oktatási minisztérium, hogy miként oldják meg azoknak a diákoknak a foglalkoztatását, akik nem szeretnének részt venni a hittanórákon. Tavaly a diákok 8 százaléka nem jelezte, hogy részt venne a vallásórákon.

Befejezték a csíkszentmártoni templom felújítását

Négy hónap várakozás után vasárnaptól újra templomukban vehetnek részt a szentmiséken a csíkszentmártoniak, ugyanis befejeződött a padlózat nyár elején elkezdett cseréje és a padok felújítása.

Márton Áron-emlékülést tartottak az Országházban

Márton Áron egykori erdélyi püspök emlékére tartottak konferenciát a Parlament Felsőházi üléstermében.

A klímaváltozás és a szegénység ellen szólalt fel a pápa Washingtonban

A klímaváltozás és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat, egyszersmind védelmébe vette a házasság és a család intézményét szerdán Washingtonban Ferenc pápa.

Földet vásárol a Sapientia, hogy bérbe adja leendő agrármérnökeinek

Földet vásárol a Sapientia, hogy bérbe adja leendő agrármérnökeinek
Erdőket és mezőgazdasági területeket vásárol a Sapientia Alapítvány, majd kedvezményesen bérbe adja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) keretében Sepsiszentgyörgyön idén induló agrármérnöki szakon végzett fiataloknak.

Kérvényeket vizsgál a mezőgazdasági ügynökség

A benyújtott mezőgazdasági támogatási kérvények mintegy 5–10 százalékát ellenőrzik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) munkatársai az elkövetkező időszakban.

Szövetkezetbarát törvény készül

A mezőgazdasági minisztérium módosítaná a termelői szövetkezetek megalapítását és működtetését szabályozó 2004-es jogszabályt – jelentette be Daniel Botănoiu államtitkár, aki szerint a módosításokkal vonzóbbá tennék a szövetkezetekbe való tömörülést.

Fokozottabban ellenőrzik a tarlóégetőket

Az egyre gyakoribb illegális őszi tarlóégetések miatt a következő napokban fokozottabb ellenőrzésekre lehet számítani az erdélyi és partiumi megyékben.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Van létjogosultsága a saját erdélyi magyar külpolitikának – ezt a következtetést is leszűrhetjük a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) most nyilvánosságra került, 2014-es jelentéséből.

Rostás Szabolcs

Dunát lehet rekeszteni a romániai kiskereskedők, termékek érdekeit szem előtt tartó, de egytől egyig kútba fulladt kezdeményezésekkel. 

Páva Adorján

Barabás Miklósnak igaza van, amikor az RMDSZ-t ostorozza. A szövetségnek igaza van, amikor nem hagyja annyiban. Portik Vilmosnak igaza van, amikor arra figyelmeztet, hogy ez így nem igazságos.

Molnár Judit

Valami furcsaság történhetett a vírusok közösségében, valaki belepiszkálhatott a génjeikbe, mert olyasmiket észlelek, amikkel eddig aránylag ritkán találkoztam.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  11 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  ködös
  10 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  borús
  11 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  18 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  ködös
  11 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  ködös
  11 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  11 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  borús
  11 C°
 • Temesvár

  MOST
  borús
  12 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  17 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
 • Brassó

  MOST

  8 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szeben

  MOST
  ködös
  9 C°
  Szombat
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4145 RON
1 USD 3.8911 RON
1 GBP 5.9797 RON
100 HUF 1.4200 RON
1 XAU 144.3067 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL