Krónika Online
2015. augusztus 2., vasárnap; Ma Lehel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Vonzóbbá vált a székely turizmus

  Vonzóbbá vált a székely turizmus

  Bár a székelyföldi megyékbe látogató turisták száma több mint 20 százalékkal nőtt ebben az évben, a központi fejlesztési régióhoz tartozó megyék közül Hargita és Kovászna megye továbbra is a rangsor utolsó két helyét foglalja el.
 • Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

  Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

  Százötvenen tiltakoztak tegnap a Román Televízió (TVR) bukaresti székházának udvarán, miután az igazgatótanács úgy döntött, hogy öt napról négy napra csökken a munkaidő, így 20 százalékkal lefaragják a fizetéseket, de kilátásba helyezték a tömeges elbocsátásokat is.
 • Bukásra áll az oktatási rendszer

  Bukásra áll az oktatási rendszer

  Ellehetetleníti az oktatást a minisztérium újabb leépítésekre vonatkozó rendelete, állítják a tanfelügyelőségek, a tanintézetek vezetői, akik szerint már így is minimumon működnek az oktatási intézmények.

Nem maradandó a Mátyás-szobrot ért kár

Nem maradandó a Mátyás-szobrot ért kár
Vízben oldódó festékkel öntötték le a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport talapzatát a rongálók, így nem okozhatott maradandó sérüléseket – közölte csütörtökön Nagy Benjámin kõrestaurátor.

Új regionális párt alakul Marosvásárhelyen

Demokratikus Erdélyért Párt néven új, regionális pártot jegyeztetne be több marosvásárhelyi civil. A terveik szerint ősszel bejegyzendő politikai alakulat a 2016-os helyhatósági választásokon saját polgármesterjelöltet is indítana Marosvásárhelyen.

Régi-új zászlót kapott Kovászna megye

A Kovászna megyei önkormányzati képviselő-testület az országban elsőként szavazta meg az új zászlótörvény alapján a megye lobogóját csütörtöki ülésén. Amint az várható volt, a román pártok képviselők nem szavazták meg a vonatkozó határozatot.

Román néplélek és önsztereotípia - interjú

Történelmi tapasztalataik folytán a románok rendkívül bizalmatlanok az idegenekkel szemben, a munkára pedig az emancipálódás eszközeként tekintenek – vázolta a román néplélek legfontosabb jellemzőit Daniel David kolozsvári pszichológiaprofesszor.

Tiltják a Ceauşescu-kultuszt

Tiltják a Ceauşescu-kultuszt
Akár börtönbüntetéssel is sújthatják ezentúl Romániában a háborús bűnösök, illetve a népirtás vádjával elítéltek emlékét ápoló személyeket.  Andrei Muraru államelnöki tanácsos szerint a hatóságok már nekiláttak ama személyek beazonosításának, akik nyilvánosan fasiszta, legionárius, rasszista és idegengyűlölő eszméket terjesztenek, valamint háborús bűnösök kultuszát ápolják.

Dragnea csalódott Victor Pontában

Liviu Dragnea, Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöke  csütörtökön meglebegtette, hogy az alakulat kész visszavonni a parlamentben a magas rangú tisztségviselők bérét emelő kormányrendeletet.

Elindultak Erdélyből a „dragonyosok”

Románia négyszáz katonát küld Afganisztánba; a katonákat csütörtökön búcsúztatták a Kolozs megyei Désen Mircea Duşa védelmi miniszter jelenlétében.

Miniszteri panasz Schweighofer-ügyben

A főügyészséghez fordult Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, kérve, hogy rendeljen el ellenőrzést a fafeldolgozással foglalkozó Holzindustrie Schweighofer osztrák cégnél.

Erdélyi románokat fosztottak meg magyar állampolgárságuktól

Erdélyi románokat fosztottak meg magyar állampolgárságuktól
Tizenhárom személytől, köztük négy erdélyi romántól vonta vissza a magyar állampolgárságot Áder János. A köztársasági elnök a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján, a belügyminiszter előterjesztésére hozta meg döntését.

Budapest többet költ a határzárra

A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet – számolt be az M1 csatornán szerdán a magyar kormány szóvivője a kabinet ülését követően.

Meghalt a tálib vezér

Meghalt Omar molla, a tálib mozgalom megalapítója és vezetője – jelentette szerdán az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió afgán kormányforrásokra hivatkozva, de a tálibok egyelőre nem erősítették meg a hírt.

Aki először nevezte nevén ’56-ot (1-3.)

FRISSÍTVE - Hazugság, hogy az 1989-es magyar rendszerváltás azért nem volt nagy dolog, mert úgymond a nagyhatalmak akkor már megegyeztek volna a magyarok feje fölött arról, hogy megengedik a változást – jelentette ki a Krónikának Pozsgay Imre politikus.

Erdélyi reptereket vizsgál Brüsszel

Erdélyi reptereket vizsgál Brüsszel
Két vizsgálatot indított pénteken az Európai Bizottság, hogy kiderítse, összeegyeztethetőek-e az uniós szabályokkal a kolozsvári és a marosvásárhelyi nemzetközi repülőtér és a Wizz Air által kapott állami támogatások.

Pernyertes bankhitelesek

Kollektív pert vesztett az OTP Bank a romániai fogyasztóvédelmi hivatal által képviselt ügyfelekkel szemben. A törvényszék arra kötelezte a pénzintézetet, hogy valamennyi kölcsönmegállapodásból törölje az adósokat károsító egyenlőtlenségeket.

Isărescu ízekre szedte az adótörvénykönyvet

Bölcs döntésnek nevezte Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek az adócsökkentést előíró törvénytervezetet, amely szerinte alkalmazhatatlan.

Plumb nagy fizetéseket ígér

Enyhén szólva is merész béremelést ígér a közszféra dolgozói számára a román munkaügyi minisztérium. Rovana Plumb tárcavezető hétfőn este a kormányhoz közel álló România hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a minisztérium által kidolgozott bértörvény alapján mintegy hetven százalékkal emelkedhet 900 ezer közalkalmazott fizetése.

Elhunyt Sinkó László

Elhunyt Sinkó László
Hetvenöt éves korában elhunyt Sinkó László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze – tudatta a Nemzeti Színház szombaton.

Egy angol festő Vásárhelyen

Steve Bradford nagy-britanniai képzőművész tavaly október óta él Marosvásárhelyen, és már romániai festőművésznek tartja magát. A marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben kiállított képei zöme még Angliában készült.

Fotópályázatok legjobbjai Csíkszeredában

Csaknem másfél ezer beküldött fotó 50 legjobbját állították ki a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

Évforduló a Marosvásárhelyen

Évek óta meghatározó szerepet vállal Marosvásárhely kulturális életében a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület.

Ezüstben csillogó vigaszdíj

Ezüstben csillogó vigaszdíj
Olasz Anna másodikként ért célba a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyében a vizes sportokat tömörítő FINA kazanyi világbajnokságán, és ezzel megszerezte a magyarországi küldöttség első érmét az oroszországi seregszemlén.

Leszavazta Brassót a NOB, Lausanne adhat otthont a 2020-as téli ifjúsági olimpiának

Leszavazták Brassót, a svájci Lausanne adhat otthont a 2020-as téli ifjúsági olimpiának – döntötte el hétvégén a Kuala Lumpurban ülésező Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Novák Eduard második lett a svájci vb-n

Világbajnoki ezüstérmet ünnepelt hétvégén Novák Eduard a parakerékpárosok svájci seregszemléjének országúti versenyét követően.

Gyülekező a palánk alatt

Gyülekezőt fújnak az élvonalbeli felnőtt féri kosárlabda-bajnokságban szereplő csapatok: a Temesvári BC már pénteken megkezdi az edzéseket, de a napokban a többi együttes kerete is összeáll a 2015–2016-os szezonra való felkészülés érdekében. Az elmúlt idényben Román Kupa-győztes Bega-partiak Dragan Petricevics edző irányítása alatt nem pusztán a hazai pontvadászatra erősítenek, hanem az Európa Kupában is pályára lépnek. 

Tízezreket megmozgató koncertek

Tízezreket megmozgató koncertek
Hatalmas közönségsikernek örvend a kolozsvári Untold fesztivál, amelynek már a legelső, csütörtöki napján közel 53 ezer ember vett részt a koncerteken.

Számos programmal várt a csíkszeredai városnapok

Csak az nem talált magának való programot a hétvégi csíkszeredai városnapokon, aki nem akart: a három és fél napos rendezvénysorozat alatt többtucatnyi különálló rendezvény közül választhattak a csíkiak.

Gladiátorok, rómaiak Mikházán

Az előző két évhez képest újdonságok is várják a látogatókat az augusztus 8-án Mikházán harmadik alkalommal sorra kerülő római fesztiválra a Maros Megyei Múzeum munkatársai.

A sajtón keresztül találtak egymásra

Rátalált testvéreire az Amerikai Egyesült Államokba örökbe adott, csíkszeredai származású fiatalember, aki a Csíki Hírlapon keresztül kereste hozzátartozóit.

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról
INTERJÚ – „Soha nem születtek úgy dalok, hogy egyik vagy másik téma diktált volna. Mindig büszke voltam rá, hogy maguktól értetődő történetek vannak a dolgok mögött” – Zoránnal kisebbségtudatról és a zenei nyilvánosság útjairól.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (2-3.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­torhe­lyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Jobb kibeszélni: etnikai viccek, csoportközi viszonyok – Interjú Fosztó László antropológussal

„A román nemzeti öntudatban a magyarok jelen vannak mint sztereotip ellenségkép. De az erdélyiekről is sok viccet mondanak, tehát itt az erdélyi és a magyar egyféleképpen közös kategóriát alkot, ők a »mások«.”

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (1.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­tor­helyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Időjárás-változás és érzékenység

Időjárás-változás és érzékenység
Sokan érzékenyek a frontokra, különösen a kisgyerekek és a beteg emberek. Megesik, hogy a fronthatás hívhatja fel a figyelmet a szervezet egyensúlyának felborulására, lappangó betegségekre.

Mi kerüljön a gyógyszeres dobozba?

Utazás előtt különösen fontos, hogy ellenőrizzük gyógyszeres dobozunk tartalmát, kiválogassuk a lejárt gyógyszereket, kidobjuk a rég nem ragadó ragtapaszt és a már biztosan nem steril kötözőanyagokat.

Egészséges nyári falatok

A gyerekek a szünidőben még aktívabbak, mint máskor, ezért különösen fontos, hogy a fő étkezések közötti falat ne csak energiában dús, hanem egészséges is legyen.

Hogyan napozzon a csecsemő?

Fontos, hogy az egészen kis gyereket védjük a naptól, de nem kell egész nyáron a szobában kuksolni. Ügyeljünk néhány alapvető szabály betartására. Ha sétálni megyünk, adjunk a babára könnyű, laza ruhát, ami takarja a karját és a lábát.

Tágítják a saját határaikat

Tágítják a saját határaikat
A határ lassan kezd tágulni – állapította meg Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök a II. Köz-ép-pont lutheránus ifjúsági találkozó megnyitóján.

Keskeny úton át Istenhez: másképp szólnak a fiatalokhoz

Megmutatni a fiataloknak az Isten felé vezető utat – ez az egyik irányelve a Keskeny út ökumenikus fesztiválmissziós csoportnak, amely idén tizenegyedik alkalommal várta a fiatalokat Tusványoson.

Zarándokút Márton Áron nyomdokain

Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal szerveztek zarándokutat Márton Áron püspök nyomdokain július 6–8. között.

„Isten megtanult magyarul”

Közös jubileumi rendezvényt szervezett a nagykárolyi belvárosi református egyházközség és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület „a Biblia fővárosá­ban”.

Gyenge gabonatermés

Gyenge gabonatermés
A tartós júniusi és júliusi szárazság következményeként csökken a gabonatermés egész Európában, így Romániában is: 1,95 millió hektár búzával bevetett területről 6,7 millió tonnányi hozamot várnak a legfrissebb minisztériumi felmérés szerint.

Sajtkaraván Hargita megyében

Szaktanácsadó és állat-egészségügyi körutat szerveznek augusztus 10–14. között a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programja keretében Hargita megyében.

A haszonállatok is szenvednek a hőségben

A nyári hőségben fokozott figyelmet kell szentelni a tűző napon dolgozó haszonállatokra, valamint a hőségnek kitett háziállatokra, a felelőtlen gazdákat akár meg is bírságolhatják állatkínzás miatt.

Gyengébb lehet a krumplitermés a kánikula miatt

Csökkenhet a krumplitermés mennyisége, és romolhat a minősége, amennyiben a kánikulás időszak tovább tart – jelentette ki Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Új erdélyi magyar politikai alakulat szárba szökkenését harangozták be marosvásárhelyi magyar értelmiségiek.

Rostás Szabolcs

Csak idő kérdése volt, mikor robban a bomba a román közszolgálati televízió háza táján a pénzügyi összeomlás miatt. És az sem vitás, mi vezetett ide.

Rostás Szabolcs

Teljes összevisszaság jellemzi a Ponta-kormány költségvetési és pénzügyi politikáját, az ember csak úgy kapkodja a fejét a kabinet tagjai által bejelentett tervek hallatán.

Rostás Szabolcs

Van abban valami utánozhatatlan pofátlanság, ahogy a román külügyminisztérium kitámadta Magyarország miniszterelnökét a Facebook-oldalán közzétett fényképek miatt.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  32 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  30 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  30 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  32 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  33 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  34 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  36 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
 • Brassó

  MOST
  Elszórtan felhős
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  30 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  30 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4070 RON
1 USD 4.0166 RON
1 GBP 6.2528 RON
100 HUF 1.4252 RON
1 XAU 139.6263 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL