Krónika Online
2016. október 24., hétfő; Ma Salamon napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Függetleneket se indít az EMNP a parlamenti választáson

  Függetleneket se indít az EMNP a parlamenti választáson

  FRISSÍTVE – Mégsem indít az Erdélyi Magyar Néppárt független jelölteket a decemberi romániai parlamenti választásokon – jelentette be Szilágyi Zsolt, az alakulat elnöke hétfői váradi sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ méltányolja az EMNP döntését.
 • Felülírhatatlan szabadságvágy

  Felülírhatatlan szabadságvágy

  Számos erdélyi településen megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Kolozsváron több százan vonultak a sétatéri ’56-os emlékműhöz, míg Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen fáklyás felvonulással emlékeztek.
 • Nem érzik a teljes szabadságot

  Nem érzik a teljes szabadságot

  „Nem lehet szabadságról beszélni addig, míg az embernek tartania kell attól, hogy mit mond, vagy mit ír le" – jellemezte a jelenlegi állapotokat Puskás Attila '56-os politikai elítélt. A lapunk által megkérdezett erdélyi meghurcoltak nem így képzelték el a szabadságot.

Hazaértek a Budapesten balesetet szenvedett udvarhelyszéki birkózók

Hazaértek a Budapesten balesetet szenvedett udvarhelyszéki birkózók
Megérkezett Székelyudvarhelyre az Iskolás Sportklub vasárnap reggel autóbalesetet szenvedett birkózócsapata – közölte Katona László udvarhelyi birkózóedző. 

SMS-vélemények a kórházakról

Telefonos szöveges üzenetben mondhatnak véleményt a páciensek a kórházak minőségéről, illetve arról, hogy az alkalmazottak közül bárki kért-e tőlük csúszópénzt.

Gulyás Gergely: a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek

Gulyás Gergely Kolozsváron hangsúlyozta: az 1956-os forradalomból fakadt mai szabadság azt bizonyítja, hogy a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek.

Kolozsváron ünnepelt a Romániai Máltai Szeretetszolgálat

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte hétvégén a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Kolozsváron: a külföldi vendégek részvételével zajló rendezvényen beszámoltak a szervezet indulásáról és az azóta végrehajtott humanitárius projektekről.

Dacian Cioloș lehet a liberálisok kormányfőjelöltje

Dacian Cioloș lehet a liberálisok kormányfőjelöltje
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Alina Gorghiu hétfő délelőtt egyeztetett Dacian Cioloș miniszterelnökkel, majd bejelentette: azt szeretné, ha továbbra is ő lenne a párt kormányfőjelöltje.

Tüntettek a közmédiások, nem törlik el a rádió-előfizetési illetéket

Az előfizetési díj tervezett, ám végül elvetett eltörlése ellen tüntettek hétfőn Bukarestben.

Etnikum- és felekezetközi összefogás a melegházasság betiltásáért

Nagyváradon és Szatmárnémetiben is felvonulást rendeztek a hétvégén a hagyományos családmodell támogatása, a melegházasság alkotmányos betiltása érdekében.

Összetűzés a román unionisták és a csendőrök között Bukarestben

Megpróbálták áttörni a csendőrkordont, ezért több résztvevőt előállítottak azon a bukaresti tüntetésen, amelyet egy civil szervezet hirdetett meg Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséért.

Vallónia „megfúrta" a románok kanadai vízummentességét

Vallónia „megfúrta
A hétfői tárgyalásokon nem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról vagy annak elvetéséről – közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök.

Tőkés László megkapta a Magyar Becsület Rendet

A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehetett át Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő és Olofsson Placid bencés szerzetes vasárnap az Országházban.

Nekiláttak Calais-ban a migránstábor felszámolásának

Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a dzsungel néven ismert migránstábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől gyülekeztek.

Orbán: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől

Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az elszovjetesedéstől – fogalmazott Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszédében vasárnap Budapesten. 

Turistaüldöző rózsaszín medvével népszerűsítik Háromszéket

Turistaüldöző rózsaszín medvével népszerűsítik Háromszéket
Több szinten erősítik a háromszéki idegenforgalom digitális jelenlétét. Hétfőn mutattak be egy balneoturisztikai reklámfilmet, amely a térségre jellemző utóvulkanikus erőforrások pozitív élettani hatásaihoz kapcsolható szolgáltatásokat népszerűsíti.

Novemberben ismét tüntetnek a közúti fuvarozók

Tiltakozó akciót hirdettek meg a közúti szállítók november 2-ára, amikor hatezer járművel terveznek felvonulni Bukarestben – derül ki a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének (COTAR) hétfői közleményéből.

Állásbörzék vegyes tapasztalatokkal

Többnyire a frissen végzetteket célozták meg a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségek által az ország valamennyi nagyvárosában megszervezett állásbörzék, amelyeken több-kevesebb sikerrel találtak maguknak megfelelő munkahelyet a fiatalok.

Vállalkozói példakép kerestetik

A legtöbben Erdélyből jelentkeztek a Példakép Alapítvány sikeres külhoni fiatal vállalkozók számára meghirdetett pályázatára.

Nem költői költő a váradi Törzsasztalon

Nem költői költő a váradi Törzsasztalon
Egy nem költői költővel ismerkedhetett meg a nagyváradi közönség pénteken: a Várad folyóirat által szervezett Törzsasztal vendége az Illyés Gyula könyvesboltban ezúttal Tolnai Ottó volt. 

Önmagunkkal való szembenézés

Átadták a Székelyföld kulturális folyóirat elismeréseit Csíkszeredában. 

Székely–román történetet feldolgozó díjnyertes dokumentumfilm

„Olyan 33 tagú zsűritől kaptuk a díjat, amelynek elnöke Sára Sándor filmrendező” – mondta el Szabó Attila székelyudvarhelyi dokumentumfilm-rendező, akinek Egy Isten, két nemzet című alkotása nyerte el a Lakiteleki Filmszemle fődíját.

Oscarra nevezett filmek a vásárhelyi Alter-Native fesztiválon

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versenyez Cisti Puiu Sieranevada című filmje, valamint a német Maren Ade rendezte Toni Erdmann. 

Az ASA ellen is botlott a Steaua

Az ASA ellen is botlott a Steaua
Nem bír idén az erdélyi csapatokkal a Steaua: miután korábban már kikapott a Kolozsvári CFR-től és a Medgyesi Gaz Metantól, vasárnap este a Marosvásárhelyi ASA vendégeként csak a 90. percben tudta 1-1-re menteni az összecsapást. 

Elmaradt a visszavágás: elhúzott a Brassó a Sportklubtól

„Soha életemben nem voltam még ilyen helyzetben, sem játékosként, sem edzőként nem történt, hogy ennyi mérkőzést veszítsünk sorozatban" – bosszankodott Tom McCarthy, a Csíkszeredai Sportklub vezetőedzője.

Sorsolás utáni optimizmus

Románia házigazdaként Portugáliával, Finnországgal, valamint a C előselejtező-csoport győztesével együtt, Magyarország pedig Azerbajdzsánban, a bosnyákokkal és a D előselejtező-csoport továbbjutójával vívja majd meg a 2018-as futsal-Eb selejtezőit.

Önmagukkal csatáznak a csíkiak

Kazah válogatott játékosok érkezését jelentette be szombaton a problémákat közönségtalálkozón kibeszélő Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata. 

„Beköszöntött” a jégkorszak a gyergyószentmiklósi múzeumban

„Beköszöntött” a jégkorszak a gyergyószentmiklósi múzeumban
Barlangi hiéna, kardfogú tigris, mamutfióka és más jégkorszakbeli állatok fogadják a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum látogatóit.

Félévszázados születsénapját ünnepelte a Gereben

Huszonötödik születésnapját ünnepelte a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium néptáncegyüttese, a Gereben.

Vegyes értékeléssel, de továbbjutott Szőcs Renáta

A Neoton Família Holnap hajnalig című dalát énekelte a csíkszeredai Szőcs Renáta a Star Academy szombati műsorában. A zsűritől vegyes értékelést kapott.

„Megvetették” a törcsvári koporsókat

Halloween éjszakáján megszállhatnak a törcsvári kastélyban egy nemzetközi verseny győztesei, amelyet az Airbnb nemzetközi lakásmegosztással foglalkozó weboldal szervez.

Szabadságvágyók sorsközössége

Szabadságvágyók sorsközössége
Az erdélyi ’56-os eseményekről, a magyar forradalmárokkal sorsközösséget vállaló itteni fiatalok bátorságáról, a szabadságharc leverését követő megtorlásokról beszélt interjúnkban Benkő Levente történész.

Egy szál virág Nyírő Józsefnek

Hatvanhárom éve, 1953. október 16-án távozott az élők sorából Nyírő József, a székely apostol, a Corvin-koszorús író. A madridi Almudena temetőben helyezték nyugalomra. Nem örökre, hiszen a szülőföld azóta is visszavárja.

„Brazilul” élnek a paulista magyarok

A São Paulóban élő magyarok számára már nem lényeges, mint egykoron, hogy ki miért jött, esetükben nem Trianon fájdalma a meghatározó életérzés.

„Befagyott” gócok és a kettős szuverenitás

Szerte a világon napjainkban is vannak olyan megoldatlan kérdések, válsággócok és konfliktushelyzetek, amelyeknek a felszámolására irányuló erőfeszítések nem vezettek eredményre.

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás
Számtalan sportág közül válogathatnak a gyerekek és szülők, rengeteg lehetőség kínálkozik a különböző mozgásformák kipróbálására. Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak, magabiztosabbá válnak az élet minden területén.

Férfias értékek, önbecsülés, harmonikus kapcsolat

A Férfiak Klubjának alapítója, a csíkszeredai származású, Magyarországon élő Bedő Imre lesz a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia által szervezett előadás-sorozat újabb évadának első vendége.

Mindennapi feszültségoldó módszerek

Stresszkezelő képességeink optimalizálása azon túl, hogy csökkenti a hétköznapi feszültségeket, növeli viselkedésünk hatékonyságát a hétköznapi problémák és konfliktusok megoldásában, így hosszabb távon a stressz megelőzését is szolgálja.

Tökből készült töltött, rakott, fűszeres finomságok

Majoránnás töltött tök, rántott tök sütőben sütve, töltött tök kapormártással, rakott tök gombával.

A Mária-út jelenéről és jövőjéről

A Mária-út jelenéről és jövőjéről
Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária-út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezték meg az elmúlt hétvégén a VI. Mária-út konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház szolgált.

Egyházi kulturális napokat tartanak Gyimesbükkön

A templom felszentelésének és az iskola névadásának évfordulója alkalmából háromnapos programmal várják az érdeklődőket a hétvégén Gyimesbükkön. 

Csíksomlyó a római Mária-ünnepen

Közel kilencven Mária-kegy­hely, köztük Csík­somlyó küldöttsége is részt vett az elmúlt szombaton, október 8-án a Szűzanyának szentelt kegyhelyek gondozóinak találkozóján, a római Szent Péter téren.

Konferencia az erdélyi Mária-útról

Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezik meg a október 14–16. között a VI. Mária Út Konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgál. 

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél
A hét elején elkezdődött az idei mezőgazdasági idényre igényelt támogatások előlegének a kifizetése – jelentette be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója, Adrian Pintea.

Novemberben tárgyalhatnak a földtörvény szigorításáról

Leghamarabb novemberben kerülhet a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyben szigorúbb feltételekhez kötnék a külföldiek földvásárlását – jelentette be Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

Agrárvásár Ákosfalván

Pénteken és szombaton zajlik Ákosfalván a helyi önkormányzat és a Maros Megyei Tanács által szervezendő mezőgazdasági kiállítás. 

Erdélyi pálinkaügy: lesz mire koccintani újévkor?

Ígéretet kaptak az erdélyi pálinkafőzők, hogy a magyar kormány az idei év végéig hivatalos állásfoglalásban rögzíti, hogy szándékai szerint a pálinka földrajzi árujelző névhasználatát Erdélyre is kiterjesztik.  

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Az RMDSZ illetékesei aggódnak, hogy meglesz-e a decemberi parlamenti választáson a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottság, ezért nem akarnak semmit a véletlenre bízni.

Rostás Szabolcs

Nagyjából el is dőlt, mi fogja tematizálni a december 11-ei parlamenti választást megelőző kampányt. 

Molnár Judit

Olyasmit hallottam, hogy többé-kevésbé titokban, de gőzerővel tréningeznek az ön- és közösségi jelöltek a lassan végső határidejéhez közeledő listázásra.

Balogh Levente

A címben szereplő számok megfejtése bizonyára senki számára sem volt túl nehéz, hiszen egy aktuális eseményre utalnak.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  8.1 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST

 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  15.4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Jórészt felhős
  10 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  10 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Jórészt felhős
  14 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  15 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  14 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  15 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  14 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  12.8 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
 • Brassó

  MOST
  Derült
  9.2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5057 RON
1 USD 4.1396 RON
1 GBP 5.0654 RON
100 HUF 1.4625 RON
1 XAU 168.4979 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL