Krónika Online
2016. május 28., szombat; Ma Emil, Csanád napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Beszállnak a székelyek is a reptérbe

  Beszállnak a székelyek is a reptérbe

  Pénzzel is támogatja Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye önkormányzata a Brassó melletti Vidombákon épülő repülőtér befejezését. Mindkét közgyűlés szándéknyilatkozatot fogadott el, hogy három év leforgása alatt három-három millió eurót ad a „közösbe”.
 • Nem szűnő székelyföldi szemétgondok

  Nem szűnő székelyföldi szemétgondok

  Ugyan átadták a napokban Hargita és Kovászna megye európai uniós szabványoknak megfelelő hulladéklerakóját, a két létesítmény pedig már akár holnaptól fogadhatná a székelyföldi lakosok szemetét, beüzemeltetésükre még várni kell.
 • Nem sikertörténet az egészségügyi kártya

  Nem sikertörténet az egészségügyi kártya

  Technikai problémák miatt leállt kedden az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere, amely az egész országban elérhetetlenné vált, a problémát pedig csak öt óra múlva tudták megoldani. Az egy éve bevezetett rendszer jó ideje akadozva működik.

Kérdéses a tusnádi Csukás-tó sorsa

Kérdéses a tusnádi Csukás-tó sorsa
Még mindig nem fogtak hozzá a felújítási munkálatokhoz a továbbra is leromlott állapotban lévő tusnádfürdői Csukás-tónál és a hozzá tartozó szabadidőközpontnál, noha a létesítményt már februárban megvásárolta egy marosvásárhelyi cég. 

Bölöni László voksolásra buzdítja a vásárhelyieket

Szavazásra buzdítja a megyeszékhely lakóit Bölöni László marosvásárhelyi származású labdarúgóedző, aki szerint június 5-én megfelelő alkalom adódik arra, hogy a lakosság a városban uralkodó pesszimista hangulatra figyelmeztessen.

Miért: a fiataloknak jövőkép kell

A fiatalokat igenis érdekli a közélet, és szeretnének beleszólni a saját jövőjük alakulásába, csak meg kell kérdezni őket – ezt a következtetést vonta le Antal Lóránt a Rólad szól! című konzultációs karavánt követően.

Háromszéki versenyhelyzet

VÁLASZTÁS – Kovászna megyében kiélezett magyar–magyar versenyre lehet számítani Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton.

„Lebukott” Călin Popescu-Tăriceanu

„Lebukott” Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu is részt vett a Paul Lambrino herceg nevéhez fűződő törvénytelen erdő-visszaszolgáltatásokban szintén vádlottként szereplő izraeli üzletemberek által Monacóban, illetve Izraelben rendezett partikon – közölte az Adevărul.

Antiszemitizmus elleni találkozót szervez Románia

Románia a jövő év elején nemzetközi találkozót szervez az antiszemitizmus, illetve más szélsőséges megnyilvánulások elleni közös fellépés érdekében – jelentette be szerdán Klaus Johannis államfő.

Kiszűri a választási csalást a szakhatóság új rendszere

Sikeresen beüzemelte a román állandó választási hatóság az új informatikai rendszert.

Tăriceanu: a DNA és a SRI okkult erő

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DIICOT) olyan okkult és irracionális felső hatalommá vált, amely át akarja venni a választók helyét – fogalmazott Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök, a szenátus elnöke.

Bevallotta bűnét, vádalkut kötött Guccifer Amerikában

Bevallotta bűnét, vádalkut kötött Guccifer Amerikában
Vádalkut kötött, és bűnösnek vallotta magát helyi idő szerint szerdán az Egyesült Államokban a számítógépes bűncselekményekkel vádolt legismertebb román hekker, Guccifer.

Bűnösnek találták a román fegyvercsempészt New Yorkban

Virgil Flaviu Georgescu román állampolgár fegyvereket próbált eladni a kolumbiai FARC gerillacsoportnak a bíróság szerint.

„Háború” várható földügyben Magyarország és Brüsszel között

Budapest nagy vitára, „háborúra" számít földügyben, miután újabb szakaszba lépett az Európai Bizottság eljárása a külföldiek magyarországi földvásárlásának korlátozása miatt.

Lavrov Moszkva fontos partnerének nevezte Magyarországot

A két ország együttműködése pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Budapesten.

Pipacsok a sztráda helyén – Virágzik a semmittevés

Pipacsok a sztráda helyén – Virágzik a semmittevés
Pipacs virágzik a Szászsebes–Torda-autópálya I. szakaszának helyén, amely Szászsebestől Gyulafehérvár határáig tartana, ám Lámkerék térségében, a szerződés aláírása után közel két évvel aszfaltcsíknak még nyoma sincs.

Még várni kell a bérezési rendeletre

Folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetekkel, így a kormány szerdai ülésén még biztosan nem fogadja el a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be csütörtökön Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes. 

Amerikai tőkére várnak – Romániai lehetőségeket ismertetett Cioloș

A gépjárműiparban, az IT-szektorban, a mezőgazdaságban és az energetikai ágazatban rejlő befektetési lehetőségeket mutatta be Dacian Cioloș amerikai egyesült államokbeli látogatása során. 

Adómentességet biztosítanának a 25 év alatti munkavállalóknak

Elfogadta a parlament jogi bizottsága azt a tervezetet, miszerint három évig mentesülnének a jövedelemadó befizetése alól a 25 év alatti munkavállalók.

Mindenféléről egyenesen – Álljunk meg egy szóra Lövétei Lázár Lászlóval

Mindenféléről egyenesen – Álljunk meg egy szóra Lövétei Lázár Lászlóval
Nemrég érkezett vissza New Yorkból, azon belül a szerinte még mindig őrült tempóban növekvő Manhattanből – ahol rokonlátogatóban volt – jelenlegi otthonába, Csíkszentdomokosra, szerdán pedig már kolozsvári közönségével találkozott Lövétei Lázár László.

Temesvár, ahol a színház kérdez

A vasárnapi erős kezdés után sem lankadt a lendület a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (TESZT): napi két-három előadás, beszélgetések, workshopok tarkítják a fesztiválközönség napjait.

Ligeti Györgyre emlékeznek szülőföldjén, Dicsőszentmártonban

Post mortem díszpolgári címmel tünteti ki szülővárosa, Dicsőszentmárton a 2006-ban elhunyt világhírű Ligeti György zeneszerzőt, szülőházán pedig – amelyben hatéves koráig nevelkedett – emléktáblát helyeznek el.

Elkezdett mese – Korniss Péter fotóiból nyílt kiállítás Szentgyörgyön

A kortárs magyar fotográfia egyik legismertebb alkotója, Korniss Péter egyéni kiállítását nyitották meg kedd este a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház kiállítóterében. A megnyitón a művész is jelen volt.

Székely rajt a függetlenek futball-világbajnokságán

Székely rajt a függetlenek futball-világbajnokságán
Kurdisztán ellen kezd vasárnap 14 órától a Székelyföld válogatottja a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (ConIFA) abháziai világbajnokságán, amelyre Jakab Zoltán szövetségi kapitány tizenhét fős kerettel utazik el pénteken.

Sógor Csaba a geokódolás eltörlését sürgette az EP-ben

Teljesen idejétmúlt a műsorszolgáltatások országhatárhoz kötése – mondta Sógor Csaba. 

Döntetlen Kongóval – Iordănescu reméli, hogy felveszik a ritmust

Egy-két ígéretesebb helyzetet leszámítva középszerűségbe fulladt Románia labdarúgó-válogatottjának teljesítménye a Kongó elleni barátságos mérkőzésen. 

Sokallja a büntetést a CFR – Az ASA és a Rapid is pontlevonással kezdhet

Ismét pontlevonással kezdheti az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot a csődvédelem alatt álló Kolozsvári CFR, de hozzá hasonlóan az idén fizetésképtelenné vált Marosvásárhelyi ASA-t, illetve a másodosztályból feljutó Rapidot is megbüntették alapfokon.

Vitézi mókák a várban a Szent László Napokon

Vitézi mókák a várban a Szent László Napokon
Mivel küszöbön a gyereknap, a legkisebbeknek szánt programokról számoltak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az idén június 18–26. között szervezendő nagyváradi Szent László Napok szervezői.

Kolozsvári diákok nyerték a tésztahídépítők világbajnokságát

HÍRKÉP – Kolozsvári diákok nyerték meg a Reccs 2016 tésztahídépítő-világbajnokságot Budapesten. 

Meghalt Románia legidősebb lakosa, a 109 éves Margit néni

A bánsági Karánsebesen életének 109. évében meghalt Románia legidősebb lakosa, Szemenyei Margit – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

Emléktáblát állítanak Erőss Zsoltnak a Kancsendzöngán

„A legnagyobb veszély az emberre nézve a céltalanság” – vallotta Erőss Zsolt, aki három évvel ezelőtt tűnt el a Kancsendzönga csúcsának meghódítása után. Egykori társai emléktáblát állítanak neki és a vele együtt eltűnt Kiss Péternek.

Aki belelát a farkasok lelkébe

Aki belelát a farkasok lelkébe
INTERJÚ – Farkasokkal forgat hollywoodi filmeket immár tizenöt éve Horkai Zoltán magyarországi állatkoordinátor, de gödöllői birtokán laknak medvék, szarvasok és vaddisznók is. Az idomárokkal ellentétben a „farkasember” az állatok fejével gondolkozik.

A csíksomlyói búcsú kapcsán

Csak örvendhetünk annak, hogy a csíksomlyói búcsú a világ magyarságának össznemzeti találkozóhelyévé és ünnepévé nőtte ki magát. Annyira, hogy a magyarság vezető személyiségei évről évre rendszeresen részt vesznek a búcsún.

Erdély még nem átlátszó...

...de nagy lépést tettek ennek érdekében az Átlátszó Erdély újságírói. Mert azon túlmenően, hogy az RMDSZ zongorájával lejátszották A magyar kisebbségnek szánt összegek elherdálása című darabot, bemutatták a politikusok kártékony módszereit.

Idő van

Az Izsák Balázs és Dabis Attila által az Európai Unió bíróságán alapfokon elvesztett per kapcsán ismét számos pesszimista vélemény látott napvilágot. 

Hogyan etessük a válogatós gyereket?

Hogyan etessük a válogatós gyereket?
A kisgyermekek válogatóssága részben evolúciós örökség, ám ha megfelelően kezeljük, csak átmeneti jelenség.

A murok termesztésének fortélyai

Bármelyik zöldségből könnyű szépet, ízleteset termelni, ha néhány alapvető és egyszerű dologgal tisztában vagyunk, és figyelembe vesszük ezeket a szabályokat, trükköket, praktikákat a kertészkedés során. 

Minden évszakban fontos a szellőztetés

Minden évszakban fontos a szerepe a lakás átszellőztetésének, amellett ugyanis, hogy segítségével megelőzhető a penész kialakulása, a megfelelő páratartalom biztosításával az egészséget, légzőrendszert is óvhatjuk.

Különféle húsos palacsinták

Bakonyi húsos palacsinta, húsos palacsinta sajtkrémmártásban, hortobágyi palacsinta csirkemellből.

Böjte atya Erdélybe „hívta" Szent Erzsébetet

Böjte atya Erdélybe „hívta
Május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét, amelyet Ternyák Csaba egri érsek hozott el kedden Nagyváradra, a körút első állomására.

Kolozsváron ülik meg a református egység napját

Kolozsváron találkoznak Szentháromság vasárnapján, május 22-én a Kárpát-medence reformátusai, idén ugyanis a kincses város ad otthont a magyar református egység napja központi rendezvényének.

A Szentlélek mint indítóerő

Egész évre elegendő lelki töltetet, segítőerőt kaphatnak a Szentlélek közbenjárásával mindazok, akik a pünkösdi búcsún részt vesznek – véli Csintalan László csíkdelnei plébános, a csíksomlyói búcsú szónoka, akivel a szombati ünnep kapcsán beszélgettünk.

Zarándokkönyv a Mária-útról

Megjelent gróf Bethlen Ist­vánné Mária-úton Boldogasszonnyal című zarándokkönyve. A kötetet a Kairosz Kiadó jelentette meg.

Idén csak kárt okozott a májusi eső

Idén csak kárt okozott a májusi eső
Jelentős kárt okoztak az udvar­hely­széki gazdáknak az elmúlt hetek esőzései: van, aki még nem tudta elvetni a kukoricát, sokan amiatt aggódnak, hogy az elültetett krumpli megromolhat a földben, és a gombás megbetegedések is veszélyt jelentenek.

Megválaszolatlan gazdakérdések Bukarestben

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének képviselői is részt vettek egy múlt heti bukaresti gazdakonferencián, kérdéseikre azonban ezúttal sem kaptak választ a minisztertől.

Cioloş újabb határidőt ígér az agrártámogatások kifizetésére

Június végéig biztosan megkapja minden gazda a 2015-ös évre igényelt mezőgazdasági támogatást – jelentette ki a Realitatea Tv-nek adott interjúban Dacian Cioloş.

Korlátoznák a külföldiek termőföld-vásárlási jogát

Várhatóan a napokban bocsátja közvitára a bukaresti kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely szigorú feltételekhez kötné a külföldiek földvásárlását.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Elképesztő vádak hangzottak el a héten az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kapcsán.

Kiss Judit

Lehet némi igazság abban, hogy mostanában, a választási kampány idején kerül reflektorfénybe az egészségügyi rendszer megszámlálhatatlan rákfenéje.

Páva Adorján

Az RMDSZ egyre erősödő, láthatóbbá váló külpolitikájának sikereként értékelhető, hogy Vincze Lorántot választották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnökévé.

Molnár Judit

A két hírnek látszólag semmi köze nincs egymáshoz, pedig nagyon is van.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  14.1 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  13 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  17.3 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  14 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Elszórtan felhős
  15 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  14 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  19 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  17.1 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  12 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  12 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5074 RON
1 USD 4.0318 RON
1 GBP 5.9133 RON
100 HUF 1.4347 RON
1 XAU 158.0543 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL