Krónika Online
2015. január 26., hétfő; Ma Vanda, Paula napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kalapács alatt a sáromberki Teleki-kastély

  Kalapács alatt a sáromberki Teleki-kastély

  Aukción kínálja eladásra a Maros megyei sáromberki Teleki-kastélyt egy műemlék épületek értékesítésére szakosodott bukaresti cég. „Kényszerhelyzetben vagyok” – mondta lapunknak a tulajdonos, Teleki Samu Kanadában élő gróf.
 • Szeméttelep gyermekei

  Szeméttelep gyermekei

  Nyomortelep lett az otthona a három hete született Kanalas Sanyikának. Tinédzser édesanyja karjában csendesen tűri, amint a vendégek kíváncsiskodva köszöntik a váradi szeméttelep legújabb lakójaként. A maroknyi csapat nem érkezett üres kézzel.
 • Kifogásolják a pénzelosztások módját

  Kifogásolják a pénzelosztások módját

  Írásban készülnek tiltakozni Szatmár megyei polgármesterek a költségvetés új leosztási módja ellen, ugyanis szerintük hátrányuk származik az új szisztéma bevezetéséből. Számos település még az alanyi jogon járó minimális támogatást sem kapta meg. 

Civileknek átpasszolt labda az Aranykakas vendéglő ügyében

Civileknek átpasszolt labda az Aranykakas vendéglő ügyében
Elhamarkodottnak és idealisztikusnak bizonyult a marosvásárhelyi Aranykakas vendéglő ügyében szervezett csütörtök délutáni beszélgetés felvezetésekor az a gondolat, miszerint kulturális központ formájában ismét életet kell vinni a műemlék épületbe.

Romastratégiát kér Nagykároly polgármestere

A szomszédsági program keretében kiírt uniós források felhasználási feltételeinek ésszerűsítését, valamint egy hatékony romastratégia megalkotását kezdeményezte Kovács Jenő nagykárolyi polgármester. 

Verespatak: Johannis pálfordulásától tartanak a civilek

Helyteleníti Klaus Johannis államfő Verespatak-ügyben tett kijelentését a beruházást ellenző, helyi lakosokat tömörítő civil szervezet, az Alburnus Maior Egyesület.

Előzetesben maradnak a Temes megyei főrendőrök

Előzetes letartoztatásban maradnak a Temes megyei rendőrség és a közlekedési rendőrség korrupcióval gyanúsított vezetői, illetve Teodor Pavel temesrékási polgármester, döntött pénteken a temesvári ítélőtábla.

Johannis: nem lehet továbblépni a közelmúlttal való szembenézés nélkül

Johannis: nem lehet továbblépni a közelmúlttal való szembenézés nélkül
Nem lehet továbblépni a kommunista közelmúlttal való szembenézés nélkül, ezért is szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma – jelentette ki Klaus Johannis államfő hétfőn, miután meglátogatta a Szekuritáté irattárát.

Az alkotmánybírákra mutogat a hírszerzés parancsnoka

Heves kirohanást intézett a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója az alkotmánybíróság ellen amiatt, hogy az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az információbiztonsági törvényeket.

Lezárták Băsescu Flotta-dossziéját

Lezárta a DNA az úgynevezett Flotta-ügyet, amelyben Traian Băsescu volt államfő, korábbi közlekedési miniszter szerepét vizsgálták abban, milyen körülmények között veszítette el Románia kereskedelmi flottájának jelentős részét.

Vádat emeltek Hrebenciucék ellen

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály Viorel Hrebenciuc volt szociáldemokrata képviselő, fia, Andrei, Tudor Chiuariu nemzeti liberális párti szenátor és Ioan Adam PSD-s képviselő ellen is az illegális erdő-visszaszolgáltatások ügyében. 

Lefejezték az egyik japán túszt

Lefejezték az egyik japán túszt
A japán kormányfő hitelesnek tartja az Iszlám Állam (IÁ) által túszul ejtett két honfitársa egyikének lefejezéséről szóló szombati üzenetet.

Vérontás Egyiptomban

Tizenegy ember vesztette életét és vagy harmincan megsebesültek az egyiptomi forradalom negyedik évfordulója körüli megmozdulásokon vasárnap délutánig.

Tőkés László: 1989 a Himnusz és a magyarok szabadságát is elhozta

Az 1989-es év hozta el a kultúra és a magyarok szabadságát, ekkor vált a magyarok törvényes himnuszává Kölcsey Ferenc költeménye – mondta Tőkés László Nyíregyházán.

Ismét mészárlás zajlik Kelet-Ukrajnában

Teljes intenzitással dúltak a harcok a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között Kelet-Ukrajnában. 

A kölcsönök lejre váltásáért tüntettek a frankhitelesek

A kölcsönök lejre váltásáért tüntettek a frankhitelesek
Tüntetést rendezett a romániai frankhitelesek szövetsége vasárnap Bukarestben, a hitelek lejre váltását követelve. A parlament épülete előtt összegyűlt több száz demonstráló a román kormány és jegybank közbelépését sürgette.

Eltérő erdélyi és partiumi sízési szokások

Más-más síparadicsomot jelöltek meg az erdélyi és partiumi utazási irodák illetékesei, amikor arról faggattuk őket, hogy a télisportok kedvelői milyen külföldi célállomásokat választanak a legszívesebben. Az érdeklődés is változó.

Folytatódik a roncsautóprogram

Ebben az évben is elindítja a kormány a roncsautóprogramot, mivel az akció „rendkívül sikeres” volt 2014-ben.

Turisztikai együttműködés a Nyárád és a Maros mentén

Elkezdődött a konkrét munkafolyamat, amelynek révén be szeretnék kapcsolni a Nyárád és Maros mentét egy egységes székelyföldi turisztikai kezdeményezésbe: a két tájegységet népszerűsítő anyagok készülnek.

Kiosztották a Méhes György Irodalmi Tehetségkutató Pályázat díjait Kolozsváron

Kiosztották a Méhes György Irodalmi Tehetségkutató Pályázat díjait Kolozsváron
Ünnepélyes keretek közt díjazták a Méhes György Irodalmi Tehetségkutató Pályázat legígéretesebbnek bizonyuló fiatal alkotóit szombaton a kolozsvári Bulgakov irodalmi kávézóban.

Erdélyi elismerések a magyar kultúra napján

A Kézdivásárhelyen élő művészházaspárnak, Kosztándi Katalinnak és Kosztándi Jenőnek adták át a Háromszék Kultúrájáért díjat.

Gyergyószárhegyi alkotások tárlata Csíkban

Gyergyószárhegy 2014 címmel nyílt kiállítás Csíkszeredában a tavalyi alkotótáborok anyagából. 

Tompa Andrea az Igazgyöngy Alapítványnak szánja a Márai-díjjal járó összeget

A kormány kulturális és szociális politikája elleni tiltakozásul döntött úgy Tompa Andrea kolozsvári származású, Budapesten élő író, kritikus, hogy átveszi ugyan a Márai-díjat, de az azzal járó összeget az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlja fel. 

Miklós Edit: hihetetlen érzés harmadiknak lenni

Miklós Edit: hihetetlen érzés harmadiknak lenni
Miklós Edit sporttörténelmet írva harmadik lett a női alpesi sízők világkupa-sorozatába tartozó szombati St. Moritz-i lesiklóversenyen.

Simona Halep visszavágott Wickmaiernek

„Most visszavágtam” – nyilatkozta elégedetten Simona Halep, miután 6:4, 6:2-re legyőzte a belga Yanina Wickmaiert az ausztráliai nyílt tenisztorna vasárnapi nyolcaddöntőjében. 

Románia torna-Eb-t rendezhet – Kolozsvár elhappolná Bukarest elől

Románia rendezheti a 2017-es torna-Európa-bajnokságot – jelentette be Adrian Stoica, a hazai sportági szövetség elnöke. 

Parádézott Dunaújvárosban az utolsó két percben három gólt lövő HSC

„Hősies játékkal, a sírból hoztuk vissza a meccset az utolsó pillanatokban” – fogalmazott Christer Dreberg. 

Esküvői kiállítás lánykéréssel Székelyudvarhelyen

Esküvői kiállítás lánykéréssel Székelyudvarhelyen
Megdöntötte az eddigi látogatottsági rekordot a szervezők szerint az Erdélyi Rendezvényszervezők Céhe által a hétvégén szervezett kétnapos esküvői kiállítás Székelyudvarhelyen.

Antal Timi továbbjutott A Dal első elődöntőjéből

A Passed nyerte A Dal első elődöntőjét szombaton. A zsűri döntésével még Tóth Vera, Dallos Bogi, Szűcs Gabi és a Karmapolis, a tévénézők szavazataival a bánffyhunyadi Antal Timi jutott tovább.

Weöres Sándor versének részlete utazhat a Holdra

Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című versének részlete nyerte azt a szavazást, amelynek győztese a Puli űrszondával utazhat a Holdra.

Erdélyi zenekarok a Szent György Napokon

A Szent György Napok fellépőit még nem hozzák nyilvánosságra, de már kialakult a koncertprogram struktúrája, négy erdélyi zenekarral is szerződést kötnek.

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal
„Egy erdélyi román közelebb áll magyar szomszédjához, mint a bukaresti románhoz, és szerintem ugyanez érvényes a magyarokra is. Ebből az együttélésből kell kiindulnunk, hogy Erdély közös földünk legyen”.

Miért nem vagyok Charlie

A Duna Tv szombatonként vetíti az 50 éve megszületett, világsikerű James Bond-fil­meket. A 007-esnek engedélye van gyilkolásra (licence to kill), mert ő a jó oldalon áll, és védi az emberiséget a gonosztól. 

Ferenczes István köszöntése

Csíkszeredában csütörtökön este köszöntötték a 70 éves Ferenczes István költőt, írót, a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztőjét. Az alábbiakban közöljük a Magyar Írószövetség elnökének ez alkalomból írt köszöntőlevelét.

Hiábavalóság felsőfokon

Markó Béla 2014 decemberében részt vett egy, az MSZP–SZDSZ-közeli politikatörténeti intézet szervezésében tartott budapesti konferencián. Az RMDSZ volt elnöke felszólalásában szót emelt a „nemzeti”, illetve „európai” nacionalizmus ellen.

Új generációval jubilál a Q7

Új generációval jubilál a Q7
Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Intő jelek, szokások és stresszkezelés

Intő jelek, szokások és stresszkezelés
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.

Megfelelő táplálás babakorban

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez a héten eljuttatott közleményében. 

Kötelező lesz a gyerekülés

Romániában február 15-étől lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – közölte csütörtökön a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Zöldség-gyömölcs januárban is

Narancsos-céklás turmix, besamelben sült brokkoli, gyömbéres sárgarépa-krémleves, almás palacsinta, batyus csirke aszalt paradicsommal, aszaltszilvás céklasaláta, céklás-almás csirketorta.

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok
Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba.

Ima a keresztény egységért

Ökumenikus imahetet tartottak a keresztények egységéért a héten a magyar történelmi egyházak. Budapesten a Szent István-bazilikában vette kezdetét a rendezvénysorozat.

A Fehér Házba is ellátogat a pápa

Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során.

Egyházi jelenlét az egészségügyben

Lakatos Gabriella hosszú és kacskaringós életutat járt be, míg 1997-ben Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület akkori püspöke Marosvásárhely összes klinikai osztályának kórházlelkészévé nevezte ki. 

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák
A tejellenőrző program és az idéntől megpályázható úgynevezett prémiumtámogatás feltételeiről tájékoztatták szerdán a Hargita megyei gazdákat az Országos Pirostarka-tenyésztők Egyesületének képviselői.

Számos pályázati lehetőségük van a gazdáknak

Számos fejlődési esély kínálkozik a gazdák, vidéki környezetben vállalkozásba kezdő személyek számára. 

Késik a gyümölcsfa-telepítési támogatás

A támogatásra való jogosultsághoz szükséges képzést is elvégezték már a Szatmár megyei gyümölcstermesztők, azonban hiába várják a telepítési program kiírását.

Állami hatáskörbe kerül a génmódosított organizmusok betiltása

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amely minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy saját hatáskörben tiltsa meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön. 

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Legutóbb 2012-ben, a Traian Băsescu akkori államfő leváltását célzó második népszavazás idején nehezedett akkora politikai nyomás az alkotmánybíróságra, mint napjainkban.

Molnár Judit

A garabonciás legszembetűnőbb ismertetőjele a hosszú, bő köpönyeg. Véd is, óv is, ha pedig olyan a széljárás, akkor még repülni is tud a lebernyeg tulajdonosa.

Balogh Levente

Papíron máris légügyi nagyhatalom a Székelyföld. Pontosabban Hargita megye, ahol hirtelen egyszerre három repülőteret is terveznek építeni.

Balogh Levente

Románia az elmúlt huszonöt évben a legalsó szintektől a legfelsőbbig maffiaállamként működött – az embernek óhatatlanul is ez az érzése támad.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  3 C°
  Hétfő
  Köd
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  4 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  2 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagybánya

  MOST
  borús
  2 C°
  Hétfő
  Köd
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  2 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  3 C°
 • Temesvár

  MOST
  zápor
  3 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Brassó

  MOST
  Ködképződés
  2 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  3 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4800 RON
1 USD 3.9888 RON
1 GBP 5.9881 RON
100 HUF 1.4409 RON
1 XAU 164.4222 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL