Krónika Online
2014. július 29., kedd; Ma Márta, Flóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Szabó Béla, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának vezetője szerint felgyorsult a magyar oktatás visszaszorítása a tanintézetben, amelynek felvételi politikájában mások elrománosítási törekvést sejtenek.
 • Orbán Viktor: eljöhet a mi időnk

  Orbán Viktor: eljöhet a mi időnk

  Ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására – jelentette ki az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.
 • Semjén: Izrael követendő példa a nemzeti érdekérvényesítés terén

  Semjén: Izrael követendő példa a nemzeti érdekérvényesítés terén

  Magyarországnak ahhoz hasonló szerepet kell vállalnia a külhoni magyarok védelme terén, mint amilyet Izrael betölt a zsidóság ügyében – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn.

Leállt a kifogásolt szatmári útszélesítés

Leállt a kifogásolt szatmári útszélesítés
Leállították az útszélesítést a szatmárnémeti Octavian Goga úton, miután a környék lakói a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA) fordultak, kivizsgálást kérve a polgármesteri hivatal által megrendelt munkálatok ügyében.

Először támogat magyar kistérségi fesztivált a Maros Megyei Tanács

A Maros menti és Görgény-völgyi fesztiválok mintájára az idén első ízben támogatja a Maros megyei önkormányzat az augusztus 1–3. között sorra kerülő Nyárádmenti Napokat.

Beleegyezett a csatlakozásba Váradszentmárton

A Nagyváradhoz való csatlakozásról döntött hétfőn Váradszentmárton önkormányzata, melyhez Félixfürdő és Püspökfürdő is tartozik.

Újra lesz hepatitis B elleni védőoltás

Sürgősségi eljárással kíván beszerezni az egészségügyi minisztérium 50 ezer adag hepatitis B elleni oltást, amelyek augusztustól állnak majd rendelkezésre – jelentette be Dorel Săndesc államtitkár. 

Nagyon bíznak a hadseregben és az egyházban

Nagyon bíznak a hadseregben és az egyházban
Továbbra is a hadseregben és az egyházban bízik a legjobban a románok többsége – derül ki az INSCOP felméréséből. A korrupcióellenes küzdelemmel megbízott intézmények is jelentős bizalmat élveznek.

Ponta és az „olasz meló”

Útépítésre Magyarországra szerződött olasz családból származik Victor Ponta miniszterelnök – ezt ő maga árulta el egy televíziós műsorban.

Közös úton a román jobbközép

Közös kongresszuson hagyta jóvá szombaton a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) a két alakulat jövendő fúzióját, valamint az új párt alapszabályát.

Újabb Duicu-beszélgetésben szerepel Ponta

A befolyással üzérkedéssel gyanúsított volt szociáldemokrata párti Mehedinţi megyei közgyűlési elnök, Adrian Duicu újabb lehallgatott beszélgetésében esik szó arról, hogy pártbeli főnökénél, Victor Ponta miniszterelnöknél járt közben valakinek az ügyében.

Kitekintő – Száz éve tört ki az első világháború

Kitekintő – Száz éve tört ki az első világháború
Száz éve, 1914. július 28-án, egy hónappal Ferenc Ferdinánd trónörökös és feleségének szarajevói meggyilkolása után üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának, ezzel kitört a négy éven át tartó, Európa térképét újrarajzoló első világháború.

Kitekintő – A virtuális világban is összecsap a Hamász és Izrael

A Gázai övezetben kialakult fegyveres konfliktussal párhuzamosan a közösségi média felületein is folyamatos harc folyik Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet között – számolt be a BBC brit televíziós csatorna.

Az Együtt-PM az EB-hez fordul Orbán tusványosi beszéde miatt

Az Együtt-PM Szövetség az Európai Bizottsághoz fordul Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt, segítséget kérve a független civil szervezetek „üldöztetése", így „Magyarország putyinizálódása miatt".

Tovább nyomul előre az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg elfoglalta a fekvése miatt stratégiai fontosságú Szaur-Mohila települést Kelet-Ukrajnában.

Jelentősen csökkent a húsfogyasztás Romániában

Jelentősen csökkent a húsfogyasztás Romániában
Az elmúlt öt évben 25 százalékkal csökkent a hús és húskészítmények fogyasztása Romániában – jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva Ovidiu Duşleag, a Román Hússzövetség (ARC) alelnöke.

Közel telt ház a tengeren

Közel 95 ezer turista fordult meg a hétvégén a román tengerparton, a nyári szezon kezdete óta most voltak a legtöbben – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a Tengerpart – Duna-delta Egyesület elnöke, Corina Martin. 

Megugrott a Facebook nyeresége

A második negyedévben 237 százalékkal nőtt éves alapon a Facebook nyeresége, elérve a 791 millió dollárt. A bevétel már a kilencedik egymást követő negyedévben lett több a vártnál, ebben nagy szerepet játszik a jó reklámértékesítés.

Beindítanák az Első autó programot is

Az Első otthon mintájára Első autó programot indít be a gazdasági minisztérium, amelynek célcsoportja a 18 és 30 év közötti fiatalokból áll. A program révén az érintettek könnyebben vásárolhatnak majd gépkocsit.

Egy fél évszázados pálya stációi

Egy fél évszázados pálya stációi
Irodalmi összeállítással köszöntötte a székelyudvarhelyi városháza nyolcvanötödik születésnapja alkalmából Kányádi Sándor költőt a hétvégén.

Petőfire emlékeznek Székelykeresztúron

Tartalmas hétnek néznek elébe a székelykeresztúriak, hiszen csütörtöktől kezdődően a Petőfi-héttel összekötött Kistérségi Napokon emlékeznek Petőfi Sándor 165 évvel ezelőtt Keresztúron töltött utolsó estéjére.

Csűrdöngölés minden korosztálynak Csíkborzsován

Tánctanulás mellett kézműves foglalkozás, barantaoktatás, hagyományőrző előadás és táncház is lesz a csíkborzsovai Csűrdöngölő Néptánctáborban.

Főhajtás hadba vonuló székelyek előtt

Több százan gyűltek össze vasárnap a székelyudvarhelyi Márton Áron téren az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

Szerbia elvitte az Eb-aranyakat a Margitszigetről

Szerbia elvitte az Eb-aranyakat a Margitszigetről
Ezüstéremre futotta a vasárnap esti döntőig hibátlanul menetelő magyar férfi vízilabda-válogatott erejéből a Margitszigeten megrendezett Európa-bajnokságon: a nagy rivális Szerbia magabiztosan, 12-7-re nyert.

Biharban tesztelik a sportdecentralizációt

A kormány elsőként Bihar megyében indítja be az államilag fenntartott sportintézmények decentralizációs folyamatát – közölte hétfőn Nagyváradon Carmen Tocală, az ifjúsági és sportminisztérium államtitkára.

Nyírségi ajándék az FK Csíkszeredának

Az elmúlt hét végén Csíkszeredába látogatott Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterrel elsősorban a két településnek a sport területén elképzelt kapcsolatairól beszélt.

Ricciardo nyerte a Magyar Nagydíjat

Elképesztően izgalmas futam végén nyerte meg Daniel Ricciardo a Forma–1-es autós világbajnokság Magyar Nagydíját vasárnap: a Red Bull ausztrál pilótája csupán néhány körrel a vége előtt állt az élre.

Népszerű lovas rendezvény

Népszerű lovas rendezvény
Az Udvarhelyszéki Vágta harmadik futamán, Zeteváralján mérték össze tudásukat vasárnap a benevezett lovasok – az ügyességi lovasversenyen nemcsak az akadályok tették próbára a versenyzőket, hanem a sár is. 

„Nehéz volt a sors akkor” – 101 éves Nyárádremete legidősebb polgára

Hétfőn ünnepelte 101. születésnapját Nyárádremete legidősebb polgára. Koszta Anna 1913. július 28-án született.

Tusványos nemcsak a politikáé

A politika fokozatos háttérbe kerülése, a zenei fesztiválokra jellemző hangulat, a tábor átlagéletkorának drasztikus csökkenése és a gyakori esőzés fog elsősorban eszünkbe jutni a Tusványosról.

Nemzeti összefogást jelképező közös kenyér

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezete félmázsányi búzát adott át a Magyarok Kenyere program keretében Kenderesen.

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel
„A világ szerencsésebb felén élő emberek el sem tudják képzelni, hogy két volt szocialista állam között ilyen durván őrzött és súlyos atrocitásokkal »működő« határszakasz volt” – beszélgetés Lukács Csabával a történteket felelevenítő dokumentumfilmről.

Kanyargós úton jár Szerbia

Sem az árvíz, sem a gazdasági válság nem kezdte ki a májusi választások nyomán magabiztos felhatalmazással bíró szerb kormány népszerűsé­gét, a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) iránti szimpátia még növekedett is az utóbbi hetekben.

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentette: lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, de az RMDSZ tagja marad a kormánynak.

Meglódult a román autópiac

Meglódult a román autópiac
Alaposan meglódult a román autópiac: az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint júniusban 6947 új négykerekűt helyeztek forgalomba az országban, ami 75,1 százalékkal több, mint 2013 hatodik hónapjában.

Gondok lehetnek a BMW 3-as sorozatának légzsákjával

A BMW világszerte 1,6 millió gépkocsit hív vissza a 3-as sorozatból amiatt, hogy meghibásodhat a japán Takata vállalat által szállított utas oldali légzsák.

Terjeszkedik a Tesla Motors

A Tesla Motors 2016-ban mutatja be és 2017-ben kezdi meg középkategóriás elektromos autója, a Model III értékesítését – jelentette be az amerikai gyártó vezérigazgatója, Elon Musk a brit Auto Express lapnak adott exkluzív interjúban.

Ugyanaz egészen másképp – Bemutatkozott az ötödik generációs Opel Corsa

Az őszi Párizsi Autószalon debütál majd az Opel egyik legfontosabb modellje, a Corsa ötödik generációja.

Egészség a természet patikájából

Egészség a természet patikájából
A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

A helyes öntözés szabályai

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről, illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

A kommunikáció „halálos bűnei”

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – írta Julian Treasure. 

Gyros – görög nyár a konyhában

A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt.

Sokszínű tevékenység a Caritastól

Sokszínű tevékenység a Caritastól
A Gyulafehérvári Caritas programjait, szociális szolgáltatásait ismerteti a Sokszínű Caritas 2014 című kiadvány, melyet a héten mutattak be Csíkszeredában. A füzetben számadatokkal szolgálnak a jótékonysági szervezet tevékenységeiről.

Folytatják a gyergyói kápolna építését

Folyatódik Gyergyószentmiklóson a Munkás Szent József tiszteletére emelt templom építése, a hívek fajegyek vásárlásával támogathatják a beruházást.

Százezer zarándok Szent Jakab útján

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Szent Jakab sírjához a spanyolországi Santiago de Compostelába az idei év első hat és fél hónapjában, vagyis hétezer-kétszázzal többen, mint 2013 első fél évében. 

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák
Nehéz helyzetbe kerültek az erdélyi tehenes gazdák, miután az elmúlt hónap végén a Friesland cégcsoporthoz tartozó Napolact tejtermékgyár bejelentette, hogy mintegy 50 erdélyi felvásárlóközpontból nem veszi át a tejet. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

Agrárképzés magyar nyelven – A szakmában helyezkednek el a Sapientia vásárhelyi végzősei

A Sapientia marosvásárhelyi karán folyik Erdély egyetlen magyar nyelvű nappali tagozatos agrárképzése. A 2002 óta működő kertészmérnöki szakon már több mint százötvenen végeztek.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Háromszéki önkormányzati vezetők vetették fel az idei tusnádfürdői szabadegyetemen, hogy az anyaországnak virtuális magyar rakétapajzzsal kellene óvnia a Székelyföldet.

Balogh Levente

Orbán Viktor Tusnádfürdőn a magyar–román viszonyt érintő kérdésben is fontos, diplomatikusan csomagolt, de kemény bírálatot fogalmazott meg Bukaresttel szemben.

Balogh Levente

A szó szoros értelmében kitüntető figyelemben részesíti a román kormány a székelyföldi ortodox püspökséget. Most éppen Mircea Duşa védelmi miniszter tüntette ki Ioan Selejan érseket.

Ferencz Csaba-Levente

Vajon századszorra is meg fogja cáfolni az emberiség II. Vilmos azon mondását, hogy „mire a falevelek lehullnak”, vége lesz annak a konfliktusnak, ami pontosan egy évszázada folyik?

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  22 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  23 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  24 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  24 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  25 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  24 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  többnyire borús
  25 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  26 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  21 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szeben

  MOST
  zápor
  18 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.3955 RON
1 USD 3.2711 RON
1 GBP 5.5520 RON
100 HUF 1.4156 RON
1 XAU 137.4806 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL