Krónika Online
2014. szeptember 1., hétfő; Ma Egyed, Egon napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Dragnea: nincs kompromisszum autonómiaügyben

  Dragnea: nincs kompromisszum autonómiaügyben

  Az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó szociáldemokraták ügyvezető elnöke, Liviu Dragnea leszögezte: nem fogadják el az autonómiát. A nyilatkozat apropója, hogy hamarosan nyilvános lesz az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezete.
 • Dezinformáció és álelemzés: kinek érdeke az autonómia lejáratása?

  Dezinformáció és álelemzés: kinek érdeke az autonómia lejáratása?

  A magyar autonómiatörekvéseket durván lejárató írást közölt egy bizonytalan hátterű angol nyelvű elemzőportál, amely azt állítja, hogy az önrendelkezési törekvése-ket Moszkva bátorítja, céljuk pedig az európai országok szétforgácsolása.
 • Vándorolhatnak a polgármesterek

  Vándorolhatnak a polgármesterek

  FRISSÍTVE – Hiába tiltakozott csütörtökön az Egyesült Államok nagykövetsége is, a kormány elfogadta a polgármesterek pártváltását lehetővé tevő rendeletet. Az elöljáróknak 45 napjuk van a pártválasztásra. Az RMDSZ és az MPP ellenzi a rendeletet, az EMNP véleménye árnyaltabb.

Jövőre befejeződik a kilenc éve tartó kórházfelújítás Szentgyörgyön

Jövőre befejeződik a kilenc éve tartó kórházfelújítás Szentgyörgyön
Felújított osztályokat adtak át a sepsiszentgyörgyi kórházban, és újabb fejlesztésekre írtak alá a kivitelezési szerződést, így a kilenc éve tartó munkálatok várhatóan jövőre befejeződnek.

A Fekete Sas Palota passzázsának újramozaikozásáról döntenek

Bár a helyi sajtó már tényként kezelte, hogy a nagyváradi önkormányzat új kivitelezőt keres a Fekete Sas Palota passzázsának újramozaikozására, lapunk információi szerint a polgármesteri hivatal még mindig tárgyal a Marconst vállalattal.

Önkormányzati csörte Csíkszentmihályon

Botrányba fulladt a csíkszentmihályi önkormányzati testület pénteki ülése, egy adott pillanatban a rendőrség beavatkozását is kérték.

Megmentenék a fás legelőket

Az Európai Unióban érvényes Közös Agrárpolitika ismertetése és népszerűsítése, illetve a fás legelők megmentése a célja egy környezetvédelmi projektnek.

Botrány után sikeres miniszteri eskütétel

Botrány után sikeres miniszteri eskütétel
A szerdai, botrányba fulladt kísérlet után csütörtökön beiktatták hivatalába Da­ri­us Vâlcov új költségvetésért felelős tárca nélküli minisztert.

Ponta exportálná a biztonságot

Románia célja a NATO keleti szárnyának megerősítése és a jelentős NATO-jelenlét az országban.

Tíz nap a pártváltásra

A kormány csütörtöki ülésén biztosan napirendre kerül az a sürgősségi rendelet, amely azonban két hét helyett tíz napig teszi lehetővé a polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és közgyűlési tagok számára, hogy mandátumvesztés nélkül pártot váltsanak.

Választási bojkott jöhet a „polgármester-halászás” miatt

Elfogadhatja a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel lehetővé teszik a polgármesterek számára, hogy büntetlenül válthassanak pártot.

Donald Tusk lesz az Európai Tanács új elnöke

Donald Tusk lesz az Európai Tanács új elnöke
Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU-tagállamok vezetői szombaton Brüsszelben.

EU-biztos lehet Corina Creţu

Románia két jelöltet is megnevezett az országot megillető európai uniós biztosi posztra: információk szerint a kormány Dacian Cioloş eddigi mezőgazdasági biztos mellett Corina Creţu PSD-s európai parlamenti képviselőt is jelöltként nevezte meg.

Băsescu fegyverekkel támogatná Ukrajnát

Traian Băsescu államelnök kijelentette pénteken, hogy az ukrán hadsereg katonai felszerelésekkel való támogatását és az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztését fogja szorgalmazni az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Orosz inváziót kiált Petro Porosenko ukrán elnök

Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön kijelentette, hogy orosz katonai invázió történt Ukrajnában.

Jól megy a Praktikernek Romániában

Jól megy a Praktikernek Romániában
Két éven belül 18 új áruház megnyitását tervezi a romániai Praktiker-hálózat új tulajdonosa. A barkácsáruházláncnak jelenleg 27 egysége van Romániában, forgalma évi 140 millió euró körüli.

„Hisztéria” az EU-s munkaerőpiacon?

Az Európai Unió (EU) nem kényszerít a túlzott nagyvonalúságra, semelyik tagállamnak nem kell szociális szolgáltatást nyújtania olyanoknak, akik nem dolgoznak – jelentette ki Andor László európai uniós biztos a Die Presse című osztrák konzervatív lapnak.

Javuló céges mutatók Háromszéken

Kevesebb cég adta le a tavalyi év pénzügyi mérlegét Kovászna megyében, de a forgalomra, nyereségre és munkahelyre vonatkozó adatok alapján többen kerültek be a toplistába, mint egy évvel korábban – közölte csütörtökön Édler András.

Nem tudni, mikor módosul az ingatlanadó

Várhatóan csak 2016-tól lép hatályba az új adótörvénykönyv. 

Az expresszivitás bűvöletében – Megnyílt a Free Camp zárókiállítása

Az expresszivitás bűvöletében – Megnyílt a Free Camp zárókiállítása
Feledy Balázs budapesti és Roxana Păsculescu bukaresti műkritikus nyitotta meg a 10. Free Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor zárókiállítását.

A kor klasszikusai – Átadták a Janus Pannonius költészeti díjakat

A libanoni Ali Ahmad Szajid Eszber, művésznevén Adonis és a francia Yves Bonnefoy vehette át a Janus Pannonius költészeti díjat pénteken Pécsen.

Öniróniával a hazaszeretetről

Pintér Béla Kaisers Tv, Ungarn című darabjával indítja az új évadot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, az évadnyitó bemutatóra vasárnap este hét órától kerül sor a színház kamaratermében.

Próbálnak a Sétatéren – Elkezdődött a 222. évad a kolozsvári színházban

A 222. évadot két új előadás próbáival indítja a Kolozsvári Állami Magyar Színház – mondta el a héten tartott évadnyitó gyűlésen Tompa Gábor igazgató.

Mocsai Lajos lemondott a kapitányi tisztségről

Mocsai Lajos lemondott a kapitányi tisztségről
Mocsai Lajos távozik a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből, a jövőben szakmai igazgatóként segíti a felnőttválogatottak munkáját – derült ki a Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztatóján.

Halep számára véget ért a US Open

„Ember vagyok, nem pedig robot” – magyarázta Simona Halep a váratlan kiesésének okait az amerikai nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában elveszített mérkőzése után. 

Liga 1: hárompontos a főváros

Korábbi botlásaik után hétvégén ismét győzni tudtak a bukaresti csapatok az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban: a Steaua a Viitorul pályájáról vitte el a három pontot, míg a Dinamo hazai környezetben nyert a Brassó ellen.

Kilenc gól Liverpoolban – Bánkódhatnak a manchesteriek

Az Everton liverpooli otthonában nyert 6-3-ra a Chelsea labdarúgócsapata az élvonalbeli angol bajnokság hétvégi harmadik fordulójában. 

A szülőváros hívása – Világtalálkozó Vásárhelyen

A szülőváros hívása – Világtalálkozó Vásárhelyen
„Vásárhely, szeretett Vásárhely, soha nem felejtünk el” – ezzel az Autostop MS és Keresztes Ildikó által játszott dallal kezdődött meg a második Marosvásárhelyi Világtalálkozó gálaműsora szombat délután.

Citeratábor, nemcsak gyerekekenek

Szombaton ért véget a Marosszéki Kulturális Egyesület és az EMKE Maros megyei szervezete által ötödik lakalommal megszervezett, Fazakas Ildikó vezette citeratábor, amelyet idén rendhagyó módon nem Erdőcsinádon, hanem Szászrégenben tartottak.

Kalapács alatt a romlott tortaszelet

Károly herceg és Diana esküvői tortájának egy rég megromlott darabját 1375 dollárért árverezték el az Egyesült Államokban.

Jézus Krisztus Szupersztár: egy hályogkovács bátorsága

Nagy sikert aratott a Kolozsvári Magyar Napokon bemutatott Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera, amelynek az volt a különlegessége, hogy néhány hivatásost leszámítva lelkes amatőrök adták elő.

A befolyás nemcsak lehetőség, felelősség is – Interjú Daradics Kinga Ágnessel

A befolyás nemcsak lehetőség, felelősség is – Interjú Daradics Kinga Ágnessel
„Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, túl kell lépnünk az én és az én úgyis jobban tudom állásponton, és meg kell látnunk mások véleményében a hasznos elemeket, és azt be kell tudnunk építeni eredeti elképzelésünkbe.”

Államfőválasztás: előtérbe kerül a magyar kártya?

Az eddigi politikusi megnyilvánulások alapján szinte biz­tosra vehető, hogy az idei romániai elnökválasztási kampány egyik kiemelt témája a kisebbségi kérdés, a magyarügy, pontosabban a magyarellenesség lesz.

Klaus Johannis prioritásai

Nagyot csalódtak azok, akik úgy vélték: ha Klaus Jo­han­nis, Nagyszeben szász polgármestere lesz a román jobbközép erők államfőjelöltje, az egy csapásra megnyitja az utat a kisebbségek helyzetének javítása előtt.

Titus Corlăţean és az autonómia: ki sért alapszerződést?

Sajátos érveléssel indított újabb fronton támadást a magyar önrendelkezési törekvések ellen Titus Corlăţean.

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten
A Ferrari márka játszotta a fő­szerepet a Monterey Autós­hét néven ismert kaliforniai ese­ménysorozaton. A számos veteránautós programot felvonultató fesztivál csúcspontja a Pebble Beach Concours D’Elegance szép­ségverseny.

Kicsi, de érett Fabia

A Škoda idén eddig rekordot rekordra halmoz, a cseh gyártó pedig további javulásra számíthat második legnépszerűbb modellje, a Fabia teljes megújításával. Az őszi Párizsi Autószalonon bemutatkozó harmadik generáció még érettebb megjelenést kapott.

Csökken az érdeklődés az autópark-felújítási program iránt

Az érdeklődés drasztikus visszaesése miatt ismét az autópark-felújítási program felfüggesztését kéri a Gépjárműgyártók és Forgalmazók Szövetsége, de Korodi Attila szerint jövőre is elindítják a programot.

Oroszország betiltja az autóimportot is?

Oroszország kész további importkorlátozásokat bevezetni, egyebek között akár gépjárművekre is, ha az Egyesült Államok és az EU újabb szankciókat léptet életbe ellene.

Az elengedés művészete

Az elengedés művészete
A gyereket nem magának neveli a szülő. A mindennapokban ezt a fájó tényt nem kell mindig tudatosítania a szülőnek, csak egy-egy alkalommal dörgöli az orra alá az élet. Nem is fájdalmas, amíg ez csak elméleti tudás, de van, mikor kézzelfoghatóvá válik.

Alkoholfogyasztás – a sárga földig

Az utóbbi időszak legújabb őrülete, a rohamivás – úgynevezett binge drinking – ami Amerikából és Angliából terjedt el – Kelet-Európában is felütötte fejét a fiatalok körében. De mi is az a rohamivás?

A bársonyos és illatos őszibarack

Szeptember végéig találkozni lehet a sárga és fehér húsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával – kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.

Hogyan lehet házilag eltávolítani az olajfoltot a ruhából?

Nagyanyáink házi praktikái sokszor sokkal hatékonyabb folttisztítónak bizonyulhatnak, mint a vegyszerek, melyek ráadásul károsítják is a ruha anyagát.

Megkondultak a harangok Gyergyószentmiklóson

Megkondultak a harangok Gyergyószentmiklóson
„A harangok szorosan Isten népének életéhez kapcsolódnak” – mondta Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István-templom plébánosa az elmúlt vasárnapi harangszentelésen.

Konferencia Márton Áron püspökről a szülőfalujában

Harmadik éve szervez megemlékezést és konferenciát a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért a néhai püspök születési évfordulóján annak  szülőfalujában. Az idei megemlékezést augusztus 30-án, szombaton tartják.

Jubileumi Mária-évet tartanak Csíksomlyón

„Oltalmad alá futunk” mottóval jubileumi Mária-évet hirdetnek a csíksomlyói kegytemplomban a Szűz Mária-szobor ötszázadik évfordulója alkalmából.

Kálvini idők a kincses városban

Sepsiszentgyörgyön mutatták be először, a héten pedig a Kolozsvári Magyar Napokon is kiállították azt a gyűjteményt, amely Kálvin Jánosnak állít emléket. 

Veszteségek az orosz embargó miatt

Veszteségek az orosz embargó miatt
Óriási veszteségeket könyvelnek el a romániai termelők amiatt, hogy Oroszország importtilalmat rendelt el az Európai Unió tagállamaiból származó gyümölcsre és zöldségre – hívta fel a figyelmet az Országos Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége.

Nagy Tamás: növekednek az uniós támogatások

Fokozatosan növekedni fog a gazdáknak járó európai uniós támogatások mértéke az elkövetkező öt évben – tájékoztatta a háromszéki gazdákat Nagy Tamás, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, korábbi államtitkár.

Segélyt kérnek a károsultak

Kártérítést követelnek a mezőgazdasági minisztériumtól azok a gazdák, akik a szélsőséges időjárás miatt jelentős veszteséggel fogják zárni a termelési évet. 

Rendkívül gyenge idényt zártak a méhészek

Rendkívül gyenge az idei méztermés: a gyűjtési idény befejeződött, ám az éves átlagmennyiség csak húsz százalékát tudták megtermelni a méhészek. 

VÉLEMÉNY

Bálint Eszter

Kiváló szilvatermésnek örülhetnek a szatmári gazdák. Üröm azonban örömükben, hogy továbbra sincs változás a pálinkafőzésre vonatkozó romániai jogszabályi környezetben.

Molnár Judit

Óriási szerencse, hogy ismét adódott egy olyan ötlet, amin aztán mindent feledve el lehet rágódni. 

Balogh Levente

Attól tartok, Marosvásárhelynek hamarosan támogatásért kell folyamodnia a Nemzetközi Valutaalaphoz, a Világbankhoz vagy akár valamelyik önkormányzati alkalmazott kanadai nagybácsijához.

Balogh Levente

„Ha árulás, legyen árulás, ha a párt érdeke egyszer ezt kívánja. De akkor legalább tudjunk róla mi is” –  Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című színdarabjának klasszikus sorai ma is érvényesek.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  21 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  21 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
 • Brassó

  MOST

  9 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4126 RON
1 USD 3.3490 RON
1 GBP 5.5567 RON
100 HUF 1.3985 RON
1 XAU 138.4389 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL