Krónika Online
2016. június 30., csütörtök; Ma Pál napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Megbénítja az alapellátást az orvosmigráció

  Megbénítja az alapellátást az orvosmigráció

  Veszélybe kerülhet a romániai egészségügyi alapellátás a fiatal orvosok kivándorlása miatt. Az orvosi kamara felmérése szerint az egyetemet végzettek több mint 80 százaléka hagyná el az országot. A szakember-migráció az alapellátást érinti a leginkább.
 • Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak

  Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak

  Három öngyilkos merénylő támadásában 41 ember meghalt kedd este a török nagyváros, Isztambul nemzetközi repülőterén, több mint kétszázan pedig megsebesültek.
 • Brexit: nem félnek a „brit” székelyek

  Brexit: nem félnek a „brit” székelyek

  Nem féltik munkahelyeiket a Brexitnek nevezett referendum eredménye miatt az Angliában dolgozó székelyföldi vendégmunkások. Szerintük azoknak lesz nehezebb, akik ezután akarnak szerencsét próbálni a szigetországban.

Elöntötte az ár Dicsőszentmártont

Elöntötte az ár Dicsőszentmártont
Több száz lakóházat, iskolát, utcákat, pincéket és udvarokat árasztott el, illetve autókat sodort el a mindössze két órát tartó eső Dicsőszentmártonban és a környező településeken kedden, az ítéletidő miatt közel kéttucatnyi helybélit kellett kimenteni. 

A kézdiszentlélekieket is fenyegeti Tanasă

A kézdiszentléleki Szent István-szobor mellé felvont két székely zászló azonnali eltávolítását követeli Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület magyarellenes vezetője.

Új Kolozs megyei szeméttározót ígér Alin Tişe

Új ideiglenes szeméttározó építését tervezi Alin Tişe, a Kolozs megyei önkormányzat frissen megválasztott elnöke.

Nagy lépésre készül Hármasfalu

Leszerelte az önkormányzat a mai Hár­mas­fa­lut alkotó, a kommunista diktatúra által felszámolt három település nevét jelző táblákat. A helyiek azonban nem adják fel a harcot.

Lefaragja az áfát a mezőgazdaságban a román kormány

Lefaragja az áfát a mezőgazdaságban a román kormány
Augusztustól kedvezményes áfát vezetnek be a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra, ugyanakkor eltörlik a személyi jövedelemadót a tudományos kutatóként alkalmazott munkavállalók esetében – döntött keddi ülésén a bukaresti kormány.

Egyszerűbb ügyintézés: megszűnik az erkölcsi bizonyítvány

Arra ösztönzik a hivatalokat, hogy a papíralapú ügyintézésről térjenek át az elektronikus megoldásokra – jelentette be Dacian Cioloș.

Bármennyit írnak, csak húsz nappal csökken a rabok büntetése

Gátat szabott az úgynevezett „börtönirodalom-biznisznek" a Cioloș-kabinet: egy kedden elfogadott kormányrendelet szerint bármennyi tudományos munkát publikálna is egy elítélt Romániában, ezentúl legfeljebb húsz nappal csökkenthetik büntetését.

Johannis Románia tragédiájának nevezte a iași-i pogromot

A román zsidók ezreinek halálát eredményező 1941-es iași-i pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt – közölte Klaus Johannis elnök.

Brexit: sürgetik a brit távozást, London nyugtatgat

Brexit: sürgetik a brit távozást, London nyugtatgat
David Cameron brit miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó román állampolgárok a továbbiakban is ott maradhatnak, azt követően, hogy a britek többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott.

Isztambuli merénylet: az Iszlám Államra gyanakodnak

Három öngyilkos merénylő támadásában 36 ember meghalt kedd este a török nagyváros, Isztambul nemzetközi repülőterén, mintegy százötvenen pedig megsebesültek.

Közel harminc halott az isztambuli repülőtéri merényletben

Lövöldözés és két robbanás történt kedden este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Török hírforrások szerint legalább 28-an meghaltak, sokan megsebesültek, többen súlyosan.

Hasznos is lehet a Brexit az EU-nak

Nagy-Britannia kilépése elvezethet ugyan az Európai Unió széteséséhez, ám az EU még nem jutott el abba a zsákutcába, ahol már ne lehetne megújítani a rendszert – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Törő Csaba.

A fogyasztókat is bevonnák az újrahasznosításba

A fogyasztókat is bevonnák az újrahasznosításba
Az állampolgárokat is bevonná a csomagolóanyag-újrahasznosítási folyamatba a kormány, amelynek új tervezete szerint a fogyasztóknak vissza kellene vinniük a boltokba az újra felhasználható csomagolást, ellenkező esetben pluszilletéket fizetnének.

Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között

Kiadják a Szászsebest Tordával összekötő autópálya 26 kilométeres szakaszának építési engedélyét – jelentette be a keddi kormányülés előtt a Facebook közösségi oldalon Cătălin Drulă, Dacian Cioloş miniszterelnök infrastruktúráért felelős tanácsadója.

Nőhet az étkezési utalványok értéke

Tizenhárom lejre nőhet az étkezési utalványok értéke, amennyiben a képviselők is rábólintanak a szenátus által hétfőn elfogadott, szociáldemokrata (PSD), nemzeti liberális párti (PNL) és RMDSZ-es honatyák által beterjesztett jogszabályjavaslatra.

Új román országstratégiát szül a Brexit

Új országstratégiával készül előrukkolni a román kormány a Brexitet követően – jelentette be kedden Costin Borc gazdasági miniszter.

Párbeszéd avantgárd és hagyomány között: Modigliani-kiállítás Budapesten

Párbeszéd avantgárd és hagyomány között: Modigliani-kiállítás Budapesten
Megnyílt a Modigliani olasz festőművész életművét bemutató első nagyszabású magyarországi kiállítás Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. 

Szilágyi István Kolozsváron találkozik olvasóival

Szerda este 19 órától a Kossuth-díjas Szilágyi István író lesz a vendége az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és a Bulgakov kávéház Álljunk meg egy szóra! című irodalmi beszélgetéssorozatának.

Nagyszeben is befogadta a TIFF-et

Szerdától vasárnapig összesen több mint tizenötezer néző előtt zajlottak a TIFF Szeben vetítései és kísérőprogramjai. Nagyszebenben is levetítették többek között a Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet.

Bemutatták a Székelyföld történetét

A tudományos munka első kötete a kezdetektől 1562-ig, a második az 1562-től 1867-ig, a harmadik az 1867-től 1989-ig tartó időszakot ismerteti.

EURO 2016: „besárgult” negyeddöntős játékoskeretek

EURO 2016: „besárgult” negyeddöntős játékoskeretek
A sárga lapok miatt kapott korábbi egymérkőzéses eltiltása után visszatérhet csütörtökön a pályára Bartosz Kapustka, így a lengyelek teljes kerettel állhatnak ki az amúgy szintén eltiltástól mentes portugálokkal szemben az Eb negyeddöntőjében. 

Șumudică edzői joga felfüggesztéséről: ebből mit értsek?

A FIFA nemzetközi szintre is kiterjesztette Marius Șumudică edzői jogának két hónapos felfüggesztését, de a hazai sportági szervezet szerint a Giurgiui Astra trénerének ezt nem ugyanabban az időszakban kell letöltetnie itthon és külföldön. 

Rio 2016: visszalépést fontolgat Simona Halep a Zika-vírus miatt

A Zika-vírustól tartva fontolóra vette visszalépését a riói olimpiától Simona Halep, a wimbledoni nyílt teniszbajnokság első körében hétfőn a szlovák Anna Schmiedlovát 6:4, 6:1-re legyőző konstancai sportoló. 

„Brexit" az Eb-n: Izland hazaküldte az angol válogatottat

Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot.

Több mint ezer székely leány Csíksomlyón

Több mint ezer székely leány Csíksomlyón
Székelyföld legrangosabb kulturális rendezvényének, a népdal, a néptánc, a népzene és a népviselet ünnepének tartják a szombaton Csíksomlyón rendezendő Ezer Székely Leány Napját a szervezők.

Népszerű „papírjaguárok” találkozója Székelyudvarhelyen

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Székelyudvarhelyi Trabant-klub a Kelet-európai autók erdélyi találkozóját, a rendezvény június 30. és július 3. között várja az érdeklődőket.

Keresik a legszebb dalt

Második alkalommal hirdeti meg a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) és a Gitár East Egyesület.

Elhunyt Bud Spencer, nemzedékek Piedonéja

Nyolcvanhetedik életévében hétfőn elhunyt a világszerte Bud Spencerként ismert, leginkább a Piedone-filmekkel népszerűségre szert tett Carlo Pedersoli.

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével
A Székelyföld folyóiratot szerkesztő Fekete Vincét legalább annyian ismerik költőként, mint tehetséggondozóként: a Helikon Serény Múmia rovatában számos elismert költő-író pályáját egyengette.

A balliberális hangadókat nem érdekli Trianon

Megszokhattuk már, hogy a baloldali és liberális körök számára a történelmi események egy része szabadon értelmezhető, relativizálható, megtagadható. 

Multikulturális maratoni ballagás

Rendhagyó ballagásra került sor a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. A megszokotthoz képest a reggel megtartott utolsó órát nem követte délben a sportcsarnoki ünnepség. 

Mikor ér véget a marosvásárhelyi labdarúgás haláltusája?

Csődbe mentek. Leszerepeltek. Minden edzőt menesztettek. Mutut idehozták, a kispadon tartották, majd nyugdíjazták. A korrupcióellenes ügyészség még a csapat bankszámláit is zárolta.

Mennyit aludjon a gyerek?

Mennyit aludjon a gyerek?
Ajánlásokat fogalmazott meg az amerikai alvásgyógyászati szakértők akadémiája (AASM) a gyermekek alvásidejére vonatkozóan. E szerint a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta. 

Önkontroll és hatékony munkavégzés

A halogatás az a mindenki számára ismerős állapot, amikor teendőinket mindenféle racionális indok nélkül halasztjuk minél tovább, helyettük pedig általában semmilyen mérhető haszonnal nem rendelkező pótcselekvéseket végzünk. 

“Fel kell oldani a beteg szorongását”

Mohr Albert Margit több évtizeden át dolgozott csíkszeredai körorvosként, nyugdíjba vonulása után több mint húsz éve fogadja a betegeket a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára rendelőjében.

Különféle nassolnivalók meccsnézéshez

Chilis-paprikakrémes sült brokkoli, fokhagymás pirított gomba, sült cukkini, mozzarellás grillezett paradicsom, kapribogyós kaszinótojás, házilag ízesített pattogatott kukorica, parmezános cukkini rudak.

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok
Az egész közösséget érintő témákról való együttgondolkodásra és véleményformálásra sarkallnák az unitáriusokat a kolozsvári nyitott napokon tárgyalt kényes kérdésekkel, melyek nagy sikert hoztak az immár hagyományos rendezvénysorozatnak.

Délvidéken állítottak emlékjeleket Erdély nagy püspökének

„Erdély püspöke a Kárpát-medence magyarjainak példaképe” – hangsúlyozta Paskó Csaba kelebiai plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke Szabadkán, a Márton Áronnak szentelt tanulmányi napon.

Évfordulót ünnepeltek a zselyki evangélikusok

Temploma fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte az elmúlt vasárnap a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség, a Beszterce-Naszód megyei magyar szórvány egyetlen evangélikus gyülekezete. 

Protestáns etikai kézikönyv készül

Protestáns etikai kézikönyvet jelentet meg 2017-ben, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Luther és a Kálvin kiadó, a hiánypótló mű szerzői evangélikus és református teológiai tanárok, jelentették be csütörtökön.

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek
Egyhangúlag megszavazta szerdán a bukaresti alsóház azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak.

A szemükkel „vásárolnak” a romániai fogyasztók

Elárasztották a standokat és a boltok polcait a friss zöldségek és gyümölcsök, a legízletesebb portékákat pedig a szupermarketek helyett hagyományosan a piacokon kell keresni. 

Jó a vége a Covalact-ügynek: Kézdi tejtermékek a boltokban

Példaértékűen összefogtak a felső-háromszéki tejtermelők.

Európai uniós támogatás a székely termékeknek

Több mint 144 ezer euró értékű projekt keretében népszerűsítheti a Hargita Megyei Tanács alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat.

VÉLEMÉNY

Kiss Judit

Tizenhét szóval többet írtam a fogalmazásba, mint amennyit kellett, kérem szépen, adjanak nekem pluszpontot – írta egyik nyolcadikos a minap a kisérettségin.

Páva Adorján

Tizenharmadikként zárta Magyarország az Eb-t. Triszkaidekafóbia ide vagy oda: a magyar nemzeti csapat szurkolóival együtt büszkén vállalhatja fel franciaországi szereplését, helyezését.

Molnár Judit

A világpolitika üstjébe alaposan belekavaró brit népszavazási eredmény óta természetesen mindenütt ez a vezető hír sok hazai sunnyogónak a legnagyobb örömére. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

„Emelt fővel térhetük haza, csodás tettet hajtott végre a csapat a tornán" – ezekkel a szavakkal értékelte Bernd Storck szövetségi kapitány az Európa-bajnoki szereplést.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Ritka köd
  15 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  16.7 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  15 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  15.9 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szeben

  MOST
  Ködfoltok
  17 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5220 RON
1 USD 4.0871 RON
1 GBP 5.4693 RON
100 HUF 1.4237 RON
1 XAU 173.3411 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL