Krónika Online
2014. szeptember 22., hétfő; Ma Móric napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Szatmári színészsztrájk az utcán

  Szatmári színészsztrájk az utcán

  Az utcán is tüntetnek keddtől a Szatmárnémeti Északi Színház munkatársai tiltakozásképpen amiatt, hogy nem kapták meg augusztusi bérüket. A teátrum magyar és román társulata egy hete japánsztrájkot tart – fehér karszalagban játszanak.
 • Össztűz az RMDSZ autonómia-tervezetére

  Össztűz az RMDSZ autonómia-tervezetére

  Román politikusok és elemzők szinte kivétel nélkül bírálták és elutasították az RMDSZ által csütörtökön közvitára bocsátott, a Székelyföld területi autonómiáját célzó törvénytervezetet.
 • Közvitán az RMDSZ autonómiatervezete

  Közvitán az RMDSZ autonómiatervezete

  Az erdélyi magyarság nemzeti identitásának biztonsága számára teremtené meg az intézményes keretet az RMDSZ csütörtökön közzétett autonómiatervezete, mely szerint Hargita, Kovászna és Maros megye jelenlegi határain belül jönne létre a székelyföldi régió.

Futócipőt húzott Tőkés László és Szilágyi Zsolt

Futócipőt húzott Tőkés László és Szilágyi Zsolt
Futócipőt húzott Tőkés László és Szilágyi Zsolt, akik péntek délután az Érmelléken csatlakoztak a Via Revolutiae emlékmaraton keretében útnak indult Juhos Gábor maratonfutóhoz.

Ökobajnok Sepsiszentgyörgy

Tizenkétezer euró értékű, vezeték nélküli internet-hozzáféréssel ellátott kirándulóhelyet létesíthet Sepsiszentgyörgy önkormányzata, miután megnyerte az Eco-Rom Ambalaje Rt. által szervezett Újrahasznosítás városa elnevezésű vetélkedőt.

Diszkriminál a 112: elérhetetlen a segélyhívó szám a hallássérülteknek

Továbbra is elérhetetlen a 112-es segélyhívó szám a hallássérültek számára, még mindig nem dolgoztak ki gyakorlati megoldást a problémára.

Önkormányzati csereprogram indult fiatal tanácsosok számára

Önkormányzati csereprogramot mutattak be Sepsiszentgyörgyön a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) kezdeményezésére.

Ponta: büszke, egységes és erős Románia elnöke akarok lenni

Ponta: büszke, egységes és erős Románia elnöke akarok lenni
Nagyszabású tömegrendezvényen, 42. születésnapján kezdte meg választási kampányát Victor Ponta.

Jogász lehetett az „ügynök-jelölt”

A sajtó nyilvánossága előtt kíván Traian Băsescu államfő részletekkel szolgálni arról, melyik államfőjelöltről állította, hogy fedett titkos ügynök.

Ponta örül, ha Moszkva bírálja

Örülök, ha Moszkva bírál – így reagált Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen arra a keddi moszkvai bírálatra, amelyet pénteki, Románia és Moldova újraegyesüléséről szóló kijelentése miatt váltott ki.

Marad a névtelen feltöltőkártya

Alkotmányellenessé nyilvánította kedden az alkotmánybíróság azt a jogszabályt, amelynek értelmében – hivatalosan nemzetbiztonsági okokból – csak személyi igazolvánnyal lehetett volna mobiltelefon-kártyát vásárolni.

Szijjártó Péter lesz a magyar külügyminiszter

Szijjártó Péter lesz a magyar külügyminiszter
A magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-jelölt.

Brenzovics indulhat Porosenkóék listáján

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya szombaton Beregszászon tartott ülésén túlnyomó szavazattöbbséggel jóváhagyta elnökének, Brenzovics Lászlónak a jelölését az ukrán államfő pártjának befutóként értékelt listás helyén.

Nem fukarkodtak a szavazatokkal a skótok

Péntek reggelre ígérték az eredményét a skóciai népszavazásnak, amelynek tétje Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól.

Wetzel: szó sincs több tízezer „orosz magyarról”

Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították.

Átadták a Szaniszló és Ömböly közötti utat a román–magyar határon

Átadták a Szaniszló és Ömböly közötti utat a román–magyar határon
Elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly község és a Szatmár megyei Szaniszló közötti útszakasz.

Román módszert követ Szerbia az IMF nyomására

A Románia által 2010-ben alkalmazott megszorításokhoz folyamodik Szerbia, ahol októbertől csökkennek a nyugdíjak és a közszféra bérei.

Kézbesítik az egészségügyi kártyákat

Nekilátott a hazai szakhatóság az elektronikus egészségügyi kártyák kézbesítésének, amelyek digitális formában tartalmazzák majd az állami egészségbiztosítással rendelkezők adatait.

Băsescu adóemelést jósol

Aláírta Traian Băsescu államfő azt a törvénytervezetet, amely a munkáltatói nyugdíjjárulék 5 százalékpontos csökkentéséről rendelkezik.

Tamási Áronra emlékeztek Farkaslakán

Tamási Áronra emlékeztek Farkaslakán
Tamási Áron összetéveszthetetlen írói nyelvezetéről, felbecsülhetetlen értékű életművéről beszéltek a felszólalók az író születésének 117. évfordulóján a farkaslaki szülőháznál tartott megemlékezésen.

Erdélyi koncertturnén a Csík zenekar

Erdélyi koncertturnén mutatja be tizedik albumát a Csík Zenekar. A Kossuth-díjas együttes október 14-én, kedden 19 órától Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési Házában, szerdán, 20 órától a Kolozsvári Magyar Állami Színház színpadán lép fel. 

Kultúra a lehallgatókészülékek helyén

Az 1965. és 1975. közötti erdélyi művészetet bemutató kiállítással nyitotta meg új sepsiszentgyörgyi kiállítótermét az Erdélyi Művészeti Központ.

A külcsín értéke

Frankfurt, Lipcse, Párizs és London után a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is megszervezik a Legszebb könyvek elnevezésű kiállítást. Péntektől egy hétig lehet megtekinteni a tárlatot.

A Szolnok nyert, a VSK a harmadik a váradi pólótornán

A Szolnok nyert, a VSK a harmadik a váradi pólótornán
Csupán a gólkülönbség döntötte el a végső sorrendet a Nagyváradon rendezett Nicolae Rujinschi-emléktornán, amelyen a körbeverések miatt a házigazda román férfi vízilabdabajnok VSK végül a harmadik helyen zárt a Szolnok és a Budapesti OSC mögött.

Ballábas jégrecsúszás: mindkét erdélyi csapat kikapott a Mol Liga nyitányán

Bal lábbal rajtoltak a Mol Liga 2014–2015-ös szezonjában az erdélyi csapatok: a Csíkszeredai HSC és a Brassói Corona is kikapott első két magyarországi mérkőzésén.

Forma–1: Hamilton az élre állt

Lewis Hamilton kihasználta csapattársa, Nico Rosberg technikai hibáját, és könnyed magabiztossággal szerezte meg idei hetedik futamgyőzelmét a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság hétvégi, éjszakai futamán, a Szingapúri Nagydíjon. 

Élre tört a Kolozsvári CFR

„Lefényképezem a tabellát” – nyilatkozta elégedetten Vasile Miriuță, a Kolozsvári CFR vezetőedzője, miután tanítványai Tade 43. percben jegyzett góljával 1-0-ra nyertek szombaton Galacon az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában. 

Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál: boszorkányos asszonyi szakértelem

Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál: boszorkányos asszonyi szakértelem
A falu ismét beköltözött a városba: a hétvégén háromnapos gyümölcsünnepet ült Udvarhelyszék apraja-nagyja.

A legkisebb „kritikusok” Marosvásárhelyen

A legkisebbek számára szervezett program volt a hétvégi marosvásárhelyi kerékpáros felvonulás újdonsága, számukra ugyanis amolyan junior Critical Masst szerveztek, hogy a környezetvédelemre irányítsák figyelmüket.

Gladiátorok a Gyilkos-tónál

Az erő és kitartás próbáját, az országban egyedülálló, Carpathian Gladiator Race elnevezésű versenyt szervezték meg szombaton a Gyilkos-tónál.  

Magyarországi rendőrök 100 lej csúszópénzt vettek el

Szolgálatban lévő rendőröket fogtak el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai pénteken Budapesten. 

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel
László Csaba az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának koordinátor-igaz­ga­tója, egészen pontosan a kék-fehérek profi scouthálózata kiépítésével meg­bízott menedzsere.

Ki árt a romániai magyar autonómia ügyének?

Szokatlanul kemény hangne­mű közleményben bírálta Izsák Balázs, az SZNT elnöke az RMDSZ-t, többek között azzal vádolva, hogy autonómiatervezetével a bukaresti hatalom malmára hajtja a vizet

Örök magyarellenesség

Bejött a papírforma, marad a kettős állampolgárságot tiltó törvény Pozsonyban. Komolyan aligha gondolhatta bárki, hogy a magyaroknak igazat adó döntés születik a szlovák alkotmánybíróságon.

A PSD két arca

Két arcát mutatja az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) az ország választópolgárainak a magyar ügyekben. 

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Exkluzív sportautó a Mercedestõl
Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

GM-meghibásodás: több a haláleset

Eddig 19 halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors gépjármûveinek hibás gyújtáskapcsolóival. 

Amerikából érkeznek a Maserati-motorok

A Chrysler egyik detroiti üzemében nyár óta 3,0 literes, V6-os motorblokkokat öntenek a Ferrari-mérnökök felügyelete alatt a Maserati legsikeresebb modelljei számára.

Mit pakoljunk tízóraira?

Mit pakoljunk tízóraira?
Tápláló tízórait vagy zsebpénzt kapjon a gyerek? Esetleg mindkettőt? Sok szülőnek okoz dilemmát, hogy mit egyen a gyerek egész nap az iskolában. 

Tápanyagszükséglet gyerekkorban

Még ha egészségesen is táplálkozik a gyerek, D-vitamin pótlásra ősztől tavaszig biztosan szüksége van. Lényeges odafigyelni arra, milyen tünetek utalnak vitamin-hiányra, és kinek van szüksége táplálékkiegészítőkre

A nő boldogságán múlik a sikeres házasság

A stabil házasság szempontjából fontosabb a feleség elégedettsége, mint a férjé – állítja egy új kutatás. A szakemberek idősebb emberek házasságának minőségét és ezen keresztül a párok fizikai állapotát tanulmányozták.

Legfontosabb kulcsszó a bizalom

Az óvodát és iskolát most kezdő gyerekek szüleinek és pedagógusainak is fejtörést okoz a tanévkezdés.

Ferenc pápa: a házasság nem tévéfilm

Ferenc pápa: a házasság nem tévéfilm
A család emberi és társadalmi erejéről beszélt Ferenc pápa vasárnap a római Szent Péter-bazilikában, ahol húsz párt esketett össze, közöttük már együttélőket és gyerekeseket is. 

Minden nap teljes búcsú nyerhető Csíksomlyón

Az erdélyi ferences rendtartomány kezdeményezésére jubileumi Mária-évet hirdetett a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor. 

Közösséget teremtenek a fiataloknak

Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely lelki hátteret is biztosít a fiataloknak. 

Kezdődik a Mária-év

A csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária szent neve búcsújával veszi kezdetét a hétvégén a kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi Mária-év. 

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést
Victor Ponta felkérte a mezőgazdasági és pénzügyi minisztériumot, hogy készítsék elő a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint húsipari termékek áfájának csökkentését.

Feketézők célkeresztben

Feketén dolgozó idénymunkások miatt tart rendszeres ellenőrzéseket Kovászna megyében a rendőrség. A hatóság több gazda ellen már bűnvádi eljárást is indított.

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca

Az új vidékfejlesztési program a kis méretű és a családi gazdaságokra alapoz, ezáltal az erdélyi gazdáknak több lehetőségük nyílik különböző támogatások lehívására – jelentette ki Nagy Péter Tamás, államtitkár.

Megyeszékhelyből falu

A tavalyi rendezvény sikerét is felülmúlná a szeptember 27–28. között zajló, Falu a városban elnevezésű programsorozat, melynek ezúttal is a csíkszeredai dendrológiai park ad otthont. 

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Nincs új a nap alatt: az RMDSZ autonómiatervezetének közzététele nyomán román politikusok és elemzők részéről elhangzott „értékelések” csak a szokásos hisztériakampányt hozták.

Molnár Judit

Azt mondják, azért olyan nevetségesen alacsony az uniós pénzek lehívása és beépítése a helyi fejlesztésekbe, mert a pályázatokért felelős illetők félnek, nehogy valamilyen csalási ügybe keveredjenek.

Balogh Levente

Történelmi nap volt a csütörtöki Skócia számára. És nem csupán Skócia, hanem Európa számára is. 

Balogh Levente

Kedves olvasók, kérjük, készítsék elõ ünneplõ öltözetüket, magyar és székely zászlóikat, illetve ha még nem rendelkeznek ilyenekkel (mármint zászlókkal), akkor haladéktalanul szerezzék õket be a legközelebbi boltban. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  17 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  16 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  15 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  borús
  14 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  15 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  14 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  15 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  22 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  18 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4029 RON
1 USD 3.4257 RON
1 GBP 5.5960 RON
100 HUF 1.4106 RON
1 XAU 133.7350 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL