Krónika Online
2016. október 24., hétfő; Ma Salamon napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Függetleneket se indít az EMNP a parlamenti választáson

  Függetleneket se indít az EMNP a parlamenti választáson

  FRISSÍTVE – Mégsem indít az Erdélyi Magyar Néppárt független jelölteket a decemberi romániai parlamenti választásokon – jelentette be Szilágyi Zsolt, az alakulat elnöke hétfői váradi sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ méltányolja az EMNP döntését.
 • Felülírhatatlan szabadságvágy

  Felülírhatatlan szabadságvágy

  Számos erdélyi településen megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Kolozsváron több százan vonultak a sétatéri ’56-os emlékműhöz, míg Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen fáklyás felvonulással emlékeztek.
 • Nem érzik a teljes szabadságot

  Nem érzik a teljes szabadságot

  „Nem lehet szabadságról beszélni addig, míg az embernek tartania kell attól, hogy mit mond, vagy mit ír le" – jellemezte a jelenlegi állapotokat Puskás Attila '56-os politikai elítélt. A lapunk által megkérdezett erdélyi meghurcoltak nem így képzelték el a szabadságot.

Gulyás Gergely Kolozsváron: a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek

Gulyás Gergely Kolozsváron: a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek
Gulyás Gergely szerint az 1956-os forradalomból fakadt mai szabadság azt bizonyítja, hogy a ma vesztesei a holnap győztesei lehetnek, a rab nép szabaddá válhat, a reménytelenséget felválthatja a remény.

Vita a marosvásárhelyi sportról és szemétről

A vásárhelyi tanács végül rendkívüli tanácsülés keretében döntött a szemétdíj megemeléséről. A sporttámogatások ügyében részmegoldás született. 

Kolozsváron ünnepelt a Romániai Máltai Szeretetszolgálat

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte hétvégén a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Kolozsváron: a külföldi vendégek részvételével zajló rendezvényen beszámoltak a szervezet indulásáról és az azóta végrehajtott humanitárius projektekről.

Udvarhelyszékiek is megsérültek a budapesti frontális ütközésben

Több jármű ütközött vasárnap reggel Budapesten, a ferihegyi gyorsforgalmi úton.

Etnikum- és felekezetközi összefogás a melegházasság betiltásáért

Etnikum- és felekezetközi összefogás a melegházasság betiltásáért
Nagyváradon és Szatmárnémetiben is felvonulást rendeztek a hétvégén a hagyományos családmodell támogatása, a melegházasság alkotmányos betiltása érdekében. Egyre többen támadják Klaus Johannis államfőt a témában.

Összetűzés a román unionisták és a csendőrök között Bukarestben

Megpróbálták áttörni a csendőrkordont, ezért több résztvevőt előállítottak azon a bukaresti tüntetésen szombaton, amelyet az Acțiunea 2012 nevű civil szervezet hirdetett meg Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséért.

Johannis felfedezte, hogy kétszeresen kisebbségi

Hibának nevezte a vallási fanatizmust Klaus Johannis államfő.

Sebastian Bodu az RMDSZ képviselőjelöltje lehet

Sebastian Bodu nem kívánta kommentálni a Krónikának azokat az esüléseket, miszerint az RMDSZ Konstanca megyében készül indítani őt a választáson. Kovács Péter megerősítette, hogy tárgyalnak a román politikussal.

Orbán: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől

Orbán: meg kell menteni Brüsszelt az elszovjetesedéstől
Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az elszovjetesedéstől – fogalmazott Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszédében vasárnap Budapesten. 

Meg se szólal a budapesti robbantás gyanúsítottja

Letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját a Budai Központi Kerületi Bíróság. A törvényszék közleménye szerint a gyanút egyebek mellett a férfi telefonjának adattartalma, a híváslista-elemzések és tanúvallomások támasztják alá.

Orbán az EU-csúcsról: nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását – jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben.

Kanada eltörli a román állampolgárok vízumkényszerét

Románia megállapodott Kanadával, hogy Ottawa 2017-ben eltörli a vízumkényszert.

Állásbörzék vegyes tapasztalatokkal

Állásbörzék vegyes tapasztalatokkal
Többnyire a frissen végzetteket célozták meg a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségek által az ország valamennyi nagyvárosában megszervezett állásbörzék, amelyeken több-kevesebb sikerrel találtak maguknak megfelelő munkahelyet a fiatalok.

Vállalkozói példakép kerestetik

A legtöbben Erdélyből jelentkeztek a Példakép Alapítvány sikeres külhoni fiatal vállalkozók számára meghirdetett pályázatára. Az év példaképe ötmillió forintos jutalmat kap. Az alapítvány munkatársai a héten Erdélyben tartanak motiváló előadás-sorozatot.

Késésben az e-kasszák: csak jövőre indul a pénztárgépek forgalmazása

Jövőre kezdik meg az új típusú pénztárgépek forgalmazását, az országos adóhatóság (ANAF) pedig 2018. január elsejétől kapcsolódik azokra, és követ minden tranzakciót – jelentette be Dragoș Doroș, az adóhatóság elnöke. 

Népszerű a city break

Harminc százalékkal nőtt a kereslet a city breakek iránt, egy romániai turista átlag 250 eurót szán egy ilyen útra. 

Nem költői költő a váradi Törzsasztalon

Nem költői költő a váradi Törzsasztalon
Egy nem költői költővel ismerkedhetett meg a nagyváradi közönség pénteken: a Várad folyóirat által szervezett Törzsasztal vendége az Illyés Gyula könyvesboltban ezúttal Tolnai Ottó volt. 

Önmagunkkal való szembenézés

Átadták a Székelyföld kulturális folyóirat elismeréseit Csíkszeredában. 

Székely–román történetet feldolgozó díjnyertes dokumentumfilm

„Olyan 33 tagú zsűritől kaptuk a díjat, amelynek elnöke Sára Sándor filmrendező” – mondta el Szabó Attila székelyudvarhelyi dokumentumfilm-rendező, akinek Egy Isten, két nemzet című alkotása nyerte el a Lakiteleki Filmszemle fődíját.

Oscarra nevezett filmek a vásárhelyi Alter-Native fesztiválon

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versenyez Cisti Puiu Sieranevada című filmje, valamint a német Maren Ade rendezte Toni Erdmann. 

Önmagukkal csatáznak a csíkiak

Önmagukkal csatáznak a csíkiak
Kazah válogatott játékosok érkezését jelentette be szombaton a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata: a center poszton játszó, 34 éves Ilja Szolarijovot és a 30 éves csatárt, Alexej Vorontszovot várják a hargitai együtteshez. 

Balszerencsés CFR-vereség

A Viitorul törte meg a Kolozsvári CFR tíz meccs óta tartó veretlenségi sorozatát az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban: az alapszakasz „odavágóinak" utolsó, hétvégi 13. fordulójában 2-1-re legyőzte a Bud révén szépítő vendégeket.

Győzelemmel kezdett Halep a Bajnokok Tornáján

Győzelemmel kezdte Simona Halep a Szingapúrban zajló Bajnokok Tornáját: a konstancai teniszező harmadik kiemeltként 6:2, 6:4-re győzte le az amerikai Madison Keyst a Vörös csoport vasárnapi első körében.

Kikaptak Dániában a BL-címvédő bukarestiek

Váratlan vereséget szenvedett a Bukaresti CSM női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája csoportkörében. 

Vegyes értékeléssel, de továbbjutott Szőcs Renáta

Vegyes értékeléssel, de továbbjutott Szőcs Renáta
A Neoton Família Holnap hajnalig című dalát énekelte a csíkszeredai Szőcs Renáta a Star Academy e heti műsorában, szombaton. A zsűritől vegyes értékelést kapott.

„Megvetették” a törcsvári koporsókat

Halloween éjszakáján megszállhatnak a törcsvári kastélyban egy nemzetközi verseny győztesei, amelyet az Airbnb nemzetközi lakásmegosztással foglalkozó weboldal szervez.

Magyarok csak mutatóban a vásárhelyi kézműves vásáron

Szemet gyönyörködtető terítők, ruhák, ékszerek, kancsók, valamint tej- és hústermékek, különböző nedűk várják Marosvásárhely főterén a nézelődőket, vásárlókat. A vásáron azonban csak mutatóban találni Maros, Hargita és Kovászna megyei  magyar árusokat.

Egy hétig az elvarázsolt zenekastélyban

Zenei foglalkozássorozatot tartanak sepsiszentgyörgyi óvodás és kisiskolás gyerekek, illetve pedagógusok számára október 16. és 22. között.

Szabadságvágyók sorsközössége

Szabadságvágyók sorsközössége
Az erdélyi ’56-os eseményekről, a magyar forradalmárokkal sorsközösséget vállaló itteni fiatalok bátorságáról, a szabadságharc leverését követő megtorlásokról beszélt interjúnkban Benkő Levente történész.

Egy szál virág Nyírő Józsefnek

Hatvanhárom éve, 1953. október 16-án távozott az élők sorából Nyírő József, a székely apostol, a Corvin-koszorús író. A madridi Almudena temetőben helyezték nyugalomra. Nem örökre, hiszen a szülőföld azóta is visszavárja.

„Brazilul” élnek a paulista magyarok

A São Paulóban élő magyarok számára már nem lényeges, mint egykoron, hogy ki miért jött, esetükben nem Trianon fájdalma a meghatározó életérzés.

„Befagyott” gócok és a kettős szuverenitás

Szerte a világon napjainkban is vannak olyan megoldatlan kérdések, válsággócok és konfliktushelyzetek, amelyeknek a felszámolására irányuló erőfeszítések nem vezettek eredményre.

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás

Magabiztossá, céltudatossá tesz az úszás
Számtalan sportág közül válogathatnak a gyerekek és szülők, rengeteg lehetőség kínálkozik a különböző mozgásformák kipróbálására. Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak, magabiztosabbá válnak az élet minden területén.

Férfias értékek, önbecsülés, harmonikus kapcsolat

A Férfiak Klubjának alapítója, a csíkszeredai származású, Magyarországon élő Bedő Imre lesz a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia által szervezett előadás-sorozat újabb évadának első vendége.

Mindennapi feszültségoldó módszerek

Stresszkezelő képességeink optimalizálása azon túl, hogy csökkenti a hétköznapi feszültségeket, növeli viselkedésünk hatékonyságát a hétköznapi problémák és konfliktusok megoldásában, így hosszabb távon a stressz megelőzését is szolgálja.

Tökből készült töltött, rakott, fűszeres finomságok

Majoránnás töltött tök, rántott tök sütőben sütve, töltött tök kapormártással, rakott tök gombával.

A Mária-út jelenéről és jövőjéről

A Mária-út jelenéről és jövőjéről
Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária-út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezték meg az elmúlt hétvégén a VI. Mária-út konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház szolgált.

Egyházi kulturális napokat tartanak Gyimesbükkön

A templom felszentelésének és az iskola névadásának évfordulója alkalmából háromnapos programmal várják az érdeklődőket a hétvégén Gyimesbükkön. 

Csíksomlyó a római Mária-ünnepen

Közel kilencven Mária-kegy­hely, köztük Csík­somlyó küldöttsége is részt vett az elmúlt szombaton, október 8-án a Szűzanyának szentelt kegyhelyek gondozóinak találkozóján, a római Szent Péter téren.

Konferencia az erdélyi Mária-útról

Csíksomlyó szakrális fejlesztése – Mária Út a keresztény értékek védelmében! címmel szervezik meg a október 14–16. között a VI. Mária Út Konferenciát, melynek helyszínéül a csíksomlyói Jakab Antal Ház szolgál. 

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél

Osztják az előlegeket a kifizetési ügynökségnél
A hét elején elkezdődött az idei mezőgazdasági idényre igényelt támogatások előlegének a kifizetése – jelentette be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója, Adrian Pintea.

Novemberben tárgyalhatnak a földtörvény szigorításáról

Leghamarabb novemberben kerülhet a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyben szigorúbb feltételekhez kötnék a külföldiek földvásárlását – jelentette be Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

Agrárvásár Ákosfalván

Pénteken és szombaton zajlik Ákosfalván a helyi önkormányzat és a Maros Megyei Tanács által szervezendő mezőgazdasági kiállítás. 

Erdélyi pálinkaügy: lesz mire koccintani újévkor?

Ígéretet kaptak az erdélyi pálinkafőzők, hogy a magyar kormány az idei év végéig hivatalos állásfoglalásban rögzíti, hogy szándékai szerint a pálinka földrajzi árujelző névhasználatát Erdélyre is kiterjesztik.  

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Nagyjából el is dőlt, mi fogja tematizálni a december 11-ei parlamenti választást megelőző kampányt. 

Molnár Judit

Olyasmit hallottam, hogy többé-kevésbé titokban, de gőzerővel tréningeznek az ön- és közösségi jelöltek a lassan végső határidejéhez közeledő listázásra.

Balogh Levente

A címben szereplő számok megfejtése bizonyára senki számára sem volt túl nehéz, hiszen egy aktuális eseményre utalnak.

Páva Adorján

Dacian Cioloș 100 éves Romániája mindenkié: jól megfér egymás mellett, boldogan éldegél benne Dan Tanasă és az erdélyi magyarság.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  15 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST

 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  17.2 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Borús
  11 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  10 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  15 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  15 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  15 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  18 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  18 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  18.4 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  12.5 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5057 RON
1 USD 4.1396 RON
1 GBP 5.0654 RON
100 HUF 1.4625 RON
1 XAU 168.4979 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL