Krónika Online
2014. július 25., péntek; Ma Kristóf, Jakab napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Lakásbiztosítás: drágítást vagy önrészt vezethetnek be

  Lakásbiztosítás: drágítást vagy önrészt vezethetnek be

  A kötelező lakásbiztosítások 100 százalékos drágulása sem kizárt Nicoleta Radu Neacşu, a Katasztrófák Elleni Biztosítási Alap vezetője szerint, Bíró Albin, az Egységes Pénzügyi Felügyelet tagja szerint azonban erre nem lesz politikai akarat.
 • Jubilálnak a tusványosi köztársaság polgárai

  Jubilálnak a tusványosi köztársaság polgárai

  Nem lehet erős a közép-európai térség erős magyar–román viszony nélkül – jelentette ki Németh Zsolt a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szerdai megnyitóján, amely ideje alatt az esőzések után már a nap is kisütött.
 • Bukaresti „érvek

  Bukaresti „érvek" az autonómia-statútumok ellen

  Bukarest szerint alkotmányellenesek a székely önkormányzatok által elfogadott autonómiahatározatok, Romániát pedig semmiféle nemzetközi jogi szabályozás nem kötelezi az önrendelkezés biztosítására vagy a kollektív jogok kisebbségeknek történő megadására.

Edda, Quimby: megadták magukat a tusványosiak

Edda, Quimby: megadták magukat a tusványosiak
Megkegyelmeztek az égiek a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevőinek: a barátságtalan keddi időjárási viszonyok után szerdán a lehető legjobb feltételek közepette zajlottak a szabadtéri rendezvények.

Lebukott a háromszéki Ninja Misi és klánja

Felgöngyölítették a hatóságok a sepsiszentgyörgyi Ninja Misi néven elhíresült maffiózó bűnszervezetét. Hat bűnöző ellen emeltek vádat.

Tusványos: sporttal erősített nemzettudat

Csak akkor van értelme a sport támogatásának, ha azáltal erősödhet a nemzeti öntudat – hangzott el többször is a csütörtök délelőtt, Sportutánpótlás Székelyföldön: milyen szerepe lehet az akadémiáknak? címmel lezajlott panelbeszélgetésen, Tusványoson. 

Váradi ígéretek Szentmártonnak

Részben a váradszentmártoniak aggályait hivatott eloszlatni, részben pedig konkrét ütemtervet fogalmaz meg az a stratégia, amely a község Nagyvárad általi „bekebelezésével” valósulhat meg.

Ponta indul az elnökválasztáson

Ponta indul az elnökválasztáson
Hivatalosan is bejelentette Victor Ponta miniszterelnök, hogy indul a novemberi államfőválasztáson. „Elindulok. 29-én, kedden, a párt országos tanácsának ülésén hivatalosan is kérem a PSD támogatását” – közölte csütörtökön a kormányfő.

Csibi Barnán keresztül járatnák le az önrendelkezést

A szélsőséges megnyilvánulásai miatt hírhedt Csibi Barna személyén keresztül próbálja összemosni a Székelyföld autonómiájáért zajló küzdelmet és a délkelet-ukrajnai eseményeket a Rise Project című, magát tényfeltáró portálként jellemző román orgánum.

Újabb Duicu-beszélgetésben szerepel Victor Ponta

A befolyással üzérkedéssel gyanúsított Adrian Duicu újabb lehallgatott beszélgetésében esik szó arról, hogy Victor Pontánál járt közben valakinek az ügyében.

Ioan Ghişe: Johannis német érdekeket képvisel

Kilép a PNL-ből Ioan Ghişe szenátor, és függetlenként kíván elindulni az államfőválasztáson.

NATO: több fegyver érkezik Kelet-Ukrajnába

NATO: több fegyver érkezik Kelet-Ukrajnába
gyre több fegyver érkezik Oroszországból Kelet-Ukrajnába, és a szállítmányok a malajziai utasszállító repülőgép múlt csütörtöki lelövése óta is folytatódtak – jelentették egy NATO-tisztviselőre hivatkozva.

Tévedésből lőhették le a szakadárok a maláj gépet

Az amerikai hírszerzés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből múlt csütörtökön a maláj utasszállító repülőgépet.

Megvannak a lelőtt maláj gép fekete dobozai

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két fekete dobozát.

Bukaresti kirohanás Moszkvával szemben

Románia szigorú gazdasági szankciókat sürget és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben – jelentette ki Traian Băsescu román államfő hétfőn este.

Beindítanák az Első autó programot is

Beindítanák az Első autó programot is
Az Első otthon mintájára Első autó programot indít be a gazdasági minisztérium, amelynek célcsoportja a 18 és 30 év közötti fiatalokból áll. A program révén az érintettek könnyebben vásárolhatnak majd gépkocsit.

Részletre is megvásárolhatók az ANL-lakások

Részletre is megvásárolhatják ezentúl a lakást, amelyben élnek az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházakban lakók.

Ponta: lesz tb-csökkentés

A munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás 5 százalékponttal történő csökkentését célzó jogszabályt a parlament újra megszavazza, Traian Băsescu államelnök pedig akkor kénytelen lesz kihirdetni a törvényt – jelentette ki Victor Ponta.

Hungarikum lehet a kürtőskalács

A szerencsi csokoládé és a kürtőskalács is hungarikum lehet hamarosan – fogalamzott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Generációk és régiók találkozása a felsősófalvi Pipacsok tánctáborban

Generációk és régiók találkozása a felsősófalvi Pipacsok tánctáborban
„Adatközlők, gyakorló táncosok, koreográfusok egyarántFelsősófalvára járnak, hiszen a Pipacsok tábor szerves része annak a hagyományőrző körforgásnak, amely az egész Kárpát-medencében „üzemel” nyaranta.

Kulturális kastélynapok Bonchidán

Erdély egyik legimponzánsabb helyszínén 13. alkalommal szervezi meg a Bonchidai Bánffy-kastély Napokat augusztus 30-31-én a Transylvania Trust Alapítvány. 

Krasznahorkai Lászlóé az alternatív irodalmi Nobel-díj

Krasznahorkai László Kossuth-díjas író kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként.

Emlékezés az első világháborúra Székelyudvarhelyen

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlé­ke­zik vasárnap és hétfőn a szé­kely­ud­varhelyi önkormányzat, az Are­o­polisz Egyesület, a Haáz Rezső Múzeum és a városi könyvtár.

Négy új légiós érkezik a HSC Csíkszeredához

Négy új légiós érkezik a HSC Csíkszeredához
Két szlovák, egy cseh és egy svéd légióssal egyezett meg a HSC Csíkszereda jégkorongcsapatának vezetősége. 

Négyes versenyfutás várható az NB I bajnoki címéért

A címvédő Debrecen és az újonc Nyíregyháza keleti rangadójával indul pénteken az NB I 2014/15-ös idénye.

Visszavághatnak a spanyoloknak a magyar lányok

Elődöntőre készül a magyar női vízilabda-válogatott is a Magitszigeten.

Britek ellen kezd az SZKC a nemzetközi porondon

Több erdélyi kézilabdacsapat is ellenfelet kapott a nemzetközi kupasorozatokban. A férfi Challenge Kupában érdekelt Székelyudvarhelyi KC a brit Cambridge HC-val méri össze erejét a keddi bécsi sorsolás szerint.

Kenutúra, szauna, rusztikus környezet – Vásárhelyi önkéntesek Észtországban

Kenutúra, szauna, rusztikus környezet – Vásárhelyi önkéntesek Észtországban
Szórakozással kezdték, munkával folytatták, és ismét kikapcsolódásban volt részük azoknak a marosvásárhelyi fiataloknak, akik Észtországban jártak egy nonprofit önkéntes munkaprogram keretében.

Pillepalackokból építettek úszóhidat Temesvár belvárosában

A világrekordok könyvébe kerülhet Temesvár azzal a Béga-csatornán átívelő híddal, amelyet 104 502 pillepalackból építettek az EcoStuff Romania környezetvédő szervezet önkéntesei.

„Egy percig sem voltam ló nélkül” – Interjú a Székely Vágta győztesével

A 29 éves, felsőlemhényi Zsigmond János nyerte a Székely Vágtát a hét végén a maksai Óriáspince-tetőn 10 éves Timpex Amata nevű lovával.

Gazdag program a csíkszeredai városnapokon

Az eddiginél gazdagabb tartalommal várják a résztvevőket július 31. és augusztus 3. között a csíkszeredai városnapokra. 

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek
„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke július 11-én bejelentette: a bukaresti kormánykoalíción belül kialakult vita miatt lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, az RMDSZ viszont tagja marad a román kormánynak.

Kik irányítják a Gázában hatalmon lévő Hamászt?

Arról igen keveset tudni, hogy pontosan kik és hogyan irányítják a Gázában gyakorlatilag hatalmon lévő Hamászt.

Az Izrael–Hamász-háború oka a gyenge politikai vezetés

Shai Feldman amerikai Közel-Kelet-kutató az Izrael–Ha­mász háború tanulságait elemezve megállapítja: a válság kialakulásának fő oka a gyenge politikai vezetés mindkét oldalon, sőt az Egyesült Államok részéről is.

Meglódult a román autópiac

Meglódult a román autópiac
Alaposan meglódult a román autópiac: az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint júniusban 6947 új négykerekűt helyeztek forgalomba az országban, ami 75,1 százalékkal több, mint 2013 hatodik hónapjában.

Gondok lehetnek a BMW 3-as sorozatának légzsákjával

A BMW világszerte 1,6 millió gépkocsit hív vissza a 3-as sorozatból amiatt, hogy meghibásodhat a japán Takata vállalat által szállított utas oldali légzsák.

Terjeszkedik a Tesla Motors

A Tesla Motors 2016-ban mutatja be és 2017-ben kezdi meg középkategóriás elektromos autója, a Model III értékesítését – jelentette be az amerikai gyártó vezérigazgatója, Elon Musk a brit Auto Express lapnak adott exkluzív interjúban.

Ugyanaz egészen másképp – Bemutatkozott az ötödik generációs Opel Corsa

Az őszi Párizsi Autószalon debütál majd az Opel egyik legfontosabb modellje, a Corsa ötödik generációja.

Veszélyesek lehetnek a diéták

Veszélyesek lehetnek a diéták
Sokat árthatnak a manapság divatos diéták, ha az étrendet szakszerűtlenül állítják össze – írja a budapesti Semmelweis Egyetem híroldala. A fejlődésben lévő gyerekek ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek.

A stressz miatt lassabban égeti a kalóriákat a szervezet

Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik.

Mennyi a tápanyag a gombában?

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból. Kár, hiszen a gomba értékes tápanya­gok forrása. 

Hűsítő nyári levesek – főzés nélkül

A forró nyári napokon nemcsak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle – a meleget még tovább fokozandó – eszközt sem kell használni.

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen
Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Ferenc pápa a pedofíliáról, a cölibátusról és a maffiáról

Az egyházat lepraként fertőző pedofíliáról, a papi nőtlenségről és az olaszországi maffiával szembeni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa a La Repubblica című olasz balközép napilapban megjelent interjúban.

Női püspökök is szolgálhatnak az anglikán egyházban

Nagy többséggel megszavazta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó kompromisszumos indítványt hétfőn az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete. 

Védelmező protestáns etika – Református világtalálkozó Szentgyörgyön

A világ magyar reformátusai foglalták el július 10-én Sepsiszentgyörgy belvárosát. 

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák
Nehéz helyzetbe kerültek az erdélyi tehenes gazdák, miután az elmúlt hónap végén a Friesland cégcsoporthoz tartozó Napolact tejtermékgyár bejelentette, hogy mintegy 50 erdélyi felvásárlóközpontból nem veszi át a tejet. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

Agrárképzés magyar nyelven – A szakmában helyezkednek el a Sapientia vásárhelyi végzősei

A Sapientia marosvásárhelyi karán folyik Erdély egyetlen magyar nyelvű nappali tagozatos agrárképzése. A 2002 óta működő kertészmérnöki szakon már több mint százötvenen végeztek.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Nem lehet erős Közép-Európa erős magyar–román viszony nélkül – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Tusványoson.

Páva Adorján

A mindenkori államfőnek, kormánynak, prefektusoknak jelentjük: Tusványos él és virul, nem vitte el az Olt, ahogy az ellenséges nyilatkozatáradat sem tudja magával ragadni.

Rostás Szabolcs

Valahányszor bizonygatni kell a kormányzati szerepvállalás létjogosultságát és fontosságát, az RMDSZ vezetői minden alkalommal azzal érvelnek: ott kell lenni, ahol a magyarság sorsa felől határoznak, hogy rólunk ne nélkülünk döntsenek.

Molnár Judit

Lakása és a városközpont között hosszabb távon villamosozó kollégám egyik nap azt újságolta, hogy új zsebtolvajkontingens jelent meg a járművén.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  20 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  20 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  29 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  18 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  18 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4155 RON
1 USD 3.2766 RON
1 GBP 5.5758 RON
100 HUF 1.4345 RON
1 XAU 136.9472 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL