Krónika Online
2014. július 29., kedd; Ma Márta, Flóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Szabó Béla, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának vezetője szerint felgyorsult a magyar oktatás visszaszorítása a tanintézetben, amelynek felvételi politikájában mások elrománosítási törekvést sejtenek.
 • Orbán Viktor: eljöhet a mi időnk

  Orbán Viktor: eljöhet a mi időnk

  Ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására – jelentette ki az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.
 • Semjén: Izrael követendő példa a nemzeti érdekérvényesítés terén

  Semjén: Izrael követendő példa a nemzeti érdekérvényesítés terén

  Magyarországnak ahhoz hasonló szerepet kell vállalnia a külhoni magyarok védelme terén, mint amilyet Izrael betölt a zsidóság ügyében – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Tusnádfürdőn.

Tusványos számokban

Tusványos számokban
Mintegy 16 ezren fordultak meg a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor esti programjain, koncertjein a szervezők által hétfőn ismertetett gyorsjelentés szerint.

A szabadság zarándokhelye

A 165 évvel ezelőtti fehéregyházi csatára, valamint az ott eltűnt Petőfi Sándorra emlékeztek vasárnap Fehéregyházán. Itt látták utoljára élve a költőt, aki a magyar történetírás szerint Fehéregyháza mellett esett el.

Kastély Böjte árváinak

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány használhatja a következő 50 évben a keresdi várkastélyt, a Bethlen család örökösei erre az időszakra a jótékonysági szervezetnek adományozták a műemlék épületet.

Aggasztja a zöldeket a Kommandó mellé tervezett törpe vízi erőmű

A Kommandó melletti Nagy-Bászka-patak völgyébe tervezett törpe vízi erőmű építése miatt aggódnak a háromszéki környezetvédők.

Közös úton a román jobbközép

Közös úton a román jobbközép
Közös kongresszuson hagyta jóvá szombaton a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) a két alakulat jövendő fúzióját, valamint az új párt alapszabályát.

Ponta és az „olasz meló”

Útépítésre Magyarországra szerződött olasz családból származik Victor Ponta miniszterelnök – ezt ő maga árulta el egy televíziós műsorban.

Ponta indul az elnökválasztáson

Hivatalosan is bejelentette Victor Ponta miniszterelnök, hogy indul a novemberi államfőválasztáson. Kedden, a párt országos tanácsának ülésén hivatalosan is kérni fogja a PSD támogatását.

Csibi Barnán keresztül járatnák le az önrendelkezést

A szélsőséges megnyilvánulásai miatt hírhedt Csibi Barna személyén keresztül próbálja összemosni a Székelyföld autonómiájáért zajló küzdelmet és a délkelet-ukrajnai eseményeket a Rise Project című, magát tényfeltáró portálként jellemző román orgánum.

Küszöbön áll Donyeck ostroma

Küszöbön áll Donyeck ostroma
A hétvégén is folytatódtak a harcok Ukrajnában: az ukrán kormánycsapatok elérték a Donyeck megyei Horlivkát, melyet ha sikerül bevenniük, megnyílik az út Donyeck, a megyeszékhely felé.

Elmarasztalta az emberi jogi bíróság Lengyelországot a CIA-börtönök miatt

Elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bűnrészesség miatt Lengyelországot a törvénytelen titkos amerikai börtönök működtetésében nyújtott segítségéért.

NATO: több fegyver érkezik Kelet-Ukrajnába

Egyre több fegyver érkezik Oroszországból Kelet-Ukrajnába, és a szállítmányok a malajziai utasszállító repülőgép múlt csütörtöki lelövése óta is folytatódtak.

Tévedésből lőhették le a szakadárok a maláj gépet

Az amerikai hírszerzés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből múlt csütörtökön a maláj utasszállító repülőgépet.

Beindítanák az Első autó programot is

Beindítanák az Első autó programot is
Az Első otthon mintájára Első autó programot indít be a gazdasági minisztérium, amelynek célcsoportja a 18 és 30 év közötti fiatalokból áll. A program révén az érintettek könnyebben vásárolhatnak majd gépkocsit.

Részletre is megvásárolhatók az ANL-lakások

Részletre is megvásárolhatják ezentúl a lakást, amelyben élnek az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházakban lakók.

Ponta: lesz tb-csökkentés

A munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás 5 százalékponttal történő csökkentését célzó jogszabályt a parlament újra megszavazza, Traian Băsescu államelnök pedig akkor kénytelen lesz kihirdetni a törvényt – jelentette ki Victor Ponta.

Hungarikum lehet a kürtőskalács

A szerencsi csokoládé és a kürtőskalács is hungarikum lehet hamarosan – fogalamzott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Főhajtás hadba vonuló székelyek előtt

Főhajtás hadba vonuló székelyek előtt
Több százan gyűltek össze vasárnap a székelyudvarhelyi Márton Áron téren az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

Művelődés mesterfokon

Nagy és felelősségteljes ágazat a magyar kultúra, amelynek közvetítésekor nemcsak a Kárpát-medence magyarságára, hanem a diaszpórában élőkre is gondolni kell – állapította meg pénteken Hoppál Péter a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

Kilencvenéves lenne Lohinszky Loránd

A 90 éve született Lohinszky Loránd érdemes művészre emlékezik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Művésztelep nyílt Gyergyóban

Hazai és határon túli képzőművészek és számos művészetpártoló ünnepelt együtt a szervezőkkel a gyergyóalfalvi Sövér Elek Alapítvány tizedszer szervezett Vadárvácska Nemzetközi Alkotótáborában. 

Szerbia elvitte az Eb-aranyakat a Margitszigetről

Szerbia elvitte az Eb-aranyakat a Margitszigetről
Ezüstéremre futotta a vasárnap esti döntőig hibátlanul menetelő magyar férfi vízilabda-válogatott erejéből a Margitszigeten megrendezett Európa-bajnokságon: a nagy rivális Szerbia magabiztosan, 12-7-re nyert.

Biharban tesztelik a sportdecentralizációt

A kormány elsőként Bihar megyében indítja be az államilag fenntartott sportintézmények decentralizációs folyamatát – közölte hétfőn Nagyváradon Carmen Tocală, az ifjúsági és sportminisztérium államtitkára.

Nyírségi ajándék az FK Csíkszeredának

Az elmúlt hét végén Csíkszeredába látogatott Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterrel elsősorban a két településnek a sport területén elképzelt kapcsolatairól beszélt.

Ricciardo nyerte a Magyar Nagydíjat

Elképesztően izgalmas futam végén nyerte meg Daniel Ricciardo a Forma–1-es autós világbajnokság Magyar Nagydíját vasárnap: a Red Bull ausztrál pilótája csupán néhány körrel a vége előtt állt az élre.

Tusványos nemcsak a politikáé

Tusványos nemcsak a politikáé
A politika fokozatos háttérbe kerülése, a zenei fesztiválokra, főként a néhai Félszigetre jellemző hangulat, a tábor átlagéletkorának drasztikus csökkenése és a gyakori esőzés fog elsősorban eszünkbe jutni a szombaton éjszaka véget ért Tusványosról.

Nemzeti összefogást jelképező közös kenyér

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének háromtagú küldöttsége indult el szombaton hajnalban Marosvásárhelyről, hogy félmázsányi búzát adjon át a Magyarok Kenyere program keretében az első gyűjtés színhelyén, Kenderesen.

Jótékonysági nap Sepsiszentgyörgyön

Több háromszéki vállalkozás kezdeményezte a „Mosolygós gyermekekért” mottójú, Kid Mania Nap elnevezésű jótékonysági rendezvényt.

Kenutúra, szauna, rusztikus környezet – Vásárhelyi önkéntesek Észtországban

Szórakozással kezdték, munkával folytatták, és ismét kikapcsolódásban volt részük azoknak a marosvásárhelyi fiataloknak, akik Észtországban jártak egy nonprofit önkéntes munkaprogram keretében.

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel
„A világ szerencsésebb felén élő emberek el sem tudják képzelni, hogy két volt szocialista állam között ilyen durván őrzött és súlyos atrocitásokkal »működő« határszakasz volt” – beszélgetés Lukács Csabával a történteket felelevenítő dokumentumfilmről.

Kanyargós úton jár Szerbia

Sem az árvíz, sem a gazdasági válság nem kezdte ki a májusi választások nyomán magabiztos felhatalmazással bíró szerb kormány népszerűsé­gét, a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) iránti szimpátia még növekedett is az utóbbi hetekben.

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentette: lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, de az RMDSZ tagja marad a kormánynak.

Meglódult a román autópiac

Meglódult a román autópiac
Alaposan meglódult a román autópiac: az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint júniusban 6947 új négykerekűt helyeztek forgalomba az országban, ami 75,1 százalékkal több, mint 2013 hatodik hónapjában.

Gondok lehetnek a BMW 3-as sorozatának légzsákjával

A BMW világszerte 1,6 millió gépkocsit hív vissza a 3-as sorozatból amiatt, hogy meghibásodhat a japán Takata vállalat által szállított utas oldali légzsák.

Terjeszkedik a Tesla Motors

A Tesla Motors 2016-ban mutatja be és 2017-ben kezdi meg középkategóriás elektromos autója, a Model III értékesítését – jelentette be az amerikai gyártó vezérigazgatója, Elon Musk a brit Auto Express lapnak adott exkluzív interjúban.

Ugyanaz egészen másképp – Bemutatkozott az ötödik generációs Opel Corsa

Az őszi Párizsi Autószalon debütál majd az Opel egyik legfontosabb modellje, a Corsa ötödik generációja.

Egészség a természet patikájából

Egészség a természet patikájából
A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

A helyes öntözés szabályai

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről, illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

A kommunikáció „halálos bűnei”

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – írta Julian Treasure. 

Gyros – görög nyár a konyhában

A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt.

Sokszínű tevékenység a Caritastól

Sokszínű tevékenység a Caritastól
A Gyulafehérvári Caritas programjait, szociális szolgáltatásait ismerteti a Sokszínű Caritas 2014 című kiadvány, melyet a héten mutattak be Csíkszeredában. A füzetben számadatokkal szolgálnak a jótékonysági szervezet tevékenységeiről.

Folytatják a gyergyói kápolna építését

Folyatódik Gyergyószentmiklóson a Munkás Szent József tiszteletére emelt templom építése, a hívek fajegyek vásárlásával támogathatják a beruházást.

Százezer zarándok Szent Jakab útján

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Szent Jakab sírjához a spanyolországi Santiago de Compostelába az idei év első hat és fél hónapjában, vagyis hétezer-kétszázzal többen, mint 2013 első fél évében. 

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák
Nehéz helyzetbe kerültek az erdélyi tehenes gazdák, miután az elmúlt hónap végén a Friesland cégcsoporthoz tartozó Napolact tejtermékgyár bejelentette, hogy mintegy 50 erdélyi felvásárlóközpontból nem veszi át a tejet. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

Agrárképzés magyar nyelven – A szakmában helyezkednek el a Sapientia vásárhelyi végzősei

A Sapientia marosvásárhelyi karán folyik Erdély egyetlen magyar nyelvű nappali tagozatos agrárképzése. A 2002 óta működő kertészmérnöki szakon már több mint százötvenen végeztek.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Háromszéki önkormányzati vezetők vetették fel az idei tusnádfürdői szabadegyetemen, hogy az anyaországnak virtuális magyar rakétapajzzsal kellene óvnia a Székelyföldet.

Balogh Levente

Orbán Viktor Tusnádfürdőn a magyar–román viszonyt érintő kérdésben is fontos, diplomatikusan csomagolt, de kemény bírálatot fogalmazott meg Bukaresttel szemben.

Balogh Levente

A szó szoros értelmében kitüntető figyelemben részesíti a román kormány a székelyföldi ortodox püspökséget. Most éppen Mircea Duşa védelmi miniszter tüntette ki Ioan Selejan érseket.

Ferencz Csaba-Levente

Vajon századszorra is meg fogja cáfolni az emberiség II. Vilmos azon mondását, hogy „mire a falevelek lehullnak”, vége lesz annak a konfliktusnak, ami pontosan egy évszázada folyik?

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  17 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  20 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  19 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe záporeső
  17 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szeben

  MOST
  zápor
  18 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.3873 RON
1 USD 3.2638 RON
1 GBP 5.5451 RON
100 HUF 1.4221 RON
1 XAU 136.9924 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL