Krónika Online
2015. március 27., péntek; Ma Hajnalka napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kaotikus számlaháború

  Kaotikus számlaháború

  Teljes a káosz annak nyomán, hogy az adóhatóság nagyszabású ellenőrző akcióba kezdett. Az ellenőrök főként a borravaló miatt bírságolnak, miközben a hatósági alkalmazottak sincsenek tisztában azzal, hogyan kellene eljárniuk a pincéreknek.
 • Közveszélyes autonómia-követelés?

  Közveszélyes autonómia-követelés?

  Az európai értékrenddel összeegyeztethetetlennek nevezték erdélyi magyar politikusok a román belügyminisztérium által közzétett közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezetét, amely a veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését.
 • Kimondott Székelyföld – Felemás eredmény Strasbourgban

  Kimondott Székelyföld – Felemás eredmény Strasbourgban

  HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS – Nem kompetens annak a beadványnak a vizsgá-latára a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kong-resszusának monitoring-bizottsága, amelyben több önkormányzat kinyilvánítja: a Székelyföld nevű közigaz-gatási egységbe tartozna. 

Erdészeti törvény: Johannisnál lobbizott a Schweighofer?

Erdészeti törvény: Johannisnál lobbizott a Schweighofer?
Doina Pană szociáldemokrata (PSD-s) képviselő szerint a háromszéki Rétyen munkapontot létrehozó osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó lobbizta ki Klaus Johannis államfőnél, hogy ne hirdesse ki az új erdészeti kerettörvényt. 

Új vokstörvényt akar az EMNP

Úgynevezett „természetes választási küszöb” bevezetését javasolja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Ez a küszöb azoknak a pártoknak a bejutását is biztosítaná a parlamentbe, amelyek valamely megyében egy mandátumhoz elégséges szavazatot kapnak.

Túlköltekezéssel vádolják a Maros Megyei Tanácsot

A Maros megyei önkormányzatnál tapasztalható jelentős túlköltekezést kifogásolta több tanácsos csütörtökön.

Bővülő, megújuló állatparadicsom – Interjú a váradi állatkert ügyvezetőjével

„Lassan áttérünk arról a kelet-európai régebbi mentalitásról, hogy az állatkert ketrecbe zárt állatok mutogatását jelenti: ehelyett a természetszeretetre, az állatok szeretetére való nevelés a vezérelvünk” – beszélgetés Bimbó-Szuhai Tiborral.

Újabb letartóztatási kérelem Markó Attila ellen

Újabb letartóztatási kérelem Markó Attila ellen
Újabb restitúciós ügyben kérte Markó Attila RMDSZ-es képviselő előzetes letartóztatásának jóváhagyását a képviselőháztól az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Pászkány: egymillió eurót kapott Mazăre

Pászkány Árpád a DNA ügyészei előtt elismerte: egymillió eurót kért és kapott Radu Mazăre, Konstanca polgármestere annak fejében, hogy kiadjon egy építkezési engedélyt egy bevásárlóközpont felépítésére – derült ki csütörtökön a DNA jegyzőkönyveiből.

Közfelháborodást váltott ki Şova parlamenti mentegetése

Mind bel-, mind külföldön felháborodást keltett a bukaresti szenátusban szerdán lezajlott szavazás. 

Exminiszterek kiadása: Șova megúszta, Vâlcov nem

Botrányos körülmények között úszta meg Dan Șova volt szociáldemokrata fejlesztési és közlekedési miniszter az előzetes letartóztatásba helyezést.

Légi katasztrófa: szándékosan vezette hegynek a gépet a pilóta

Légi katasztrófa: szándékosan vezette hegynek a gépet a pilóta
A másodpilóta szándékosan vezethette a hegyoldalnak a francia Alpokban a Germanwings német fapados légitársaság kedden szerencsétlenül járt, Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as repülőgépét – közölte az ügyben eljáró marseille-i ügyész.

Lezuhant Airbus: keresik az okokat

Megtalálták kedden este a német Germanwings fapadost légitársaság aznap a francia-Alpokban lezuhant fekete dobozát – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Washington: támogatják a fegyverszállítást Ukrajnának

Fegyvert szállítana Ukrajnának az amerikai törvényhozás alsóháza. A képviselőházi határozatot nagy többséggel fogadták el a honatyák: 348-an szavazták meg, 48-an ellenezték.

Légi katasztrófa, másfél száz áldozat Franciaországban

Lezuhant a Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén. 144 utas, két pilóta és négy utaskísérő tartózkodott a fedélzeten.

Számlaháború: csak ígéretekkel szolgál a pénzügy

Számlaháború: csak ígéretekkel szolgál a pénzügy
A hatályos törvények nem szabályozzák a borravalót Romániában, a pénzügyminisztérium azonban „az elmúlt időszakban a témában kirobbant vita nyomán” tervezi a megfelelő törvények kidolgozását – közölte pénteken a Krónikával a pénzügyi tárca. 

Kevés kávé fogy – Az adócsökkentés fellendítheti a piacot

A jövedéki adó eltörlésétől várják a romániai kávéfogyasztás fellendülését – derül ki egyebek mellett a PwC Románia által készített, csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzés következtetéseiből.

Brüsszelben tiltakoztak a fuvarozók

Lengyel, cseh, román, magyar és litván fuvarozók is részt vettek azon a szerdai tiltakozáson Brüsszelben, amellyel a Németországban az év eleje óta hatályos, Franciaországban pedig bevezetni tervezett minimálbér-szabályozás ellen emelték fel szavukat. 

Az adóhatóság túlkapásaira panaszkodnak a cégek

Tisztességtelenül járnak el és visszaélnek hatalmukkal az országos adóhatóság adócsalás elleni igazgatóságának munkatársai a kereskedelmi egységek vezetői szerint.

Az antireneszánsz ember – Cserna-Szabó András Kolozsváron

Az antireneszánsz ember – Cserna-Szabó András Kolozsváron
Erős szálak fűzik Kolozsvárhoz, hiszen nagyapja és apja is itt született, maga is gyakran meglátogatja a várost – derült ki a Cserna-Szabó Andrással szervezett szerdai közönségtalálkozón, a kolozsvári Bulgakov kávéházban.

Reflex: a határokat feszegetik rendhagyó előadásokkal

Provokatív, határokat feszegető előadások mutatkoztak be a Reflex 3 Nemzetközi Színházi Fesztivál első felében.

Közvita a szatmári magyar és román társulat szétválásáról

Közvitára bocsátotta az önkormányzat a Szatmárnémeti Északi Színház román és magyar társulatának különválásáról szóló határozattervezetet.

Monda és színház kapcsolata – Világnapi rendezvények Erdélyben

Pénteken lesz a színházi világnap, amelynek alkalmából rendhagyó eseményekre, és több bemutatóra is lehet számítani az erdélyi teátrumokban. A Kolozsvári Állami Magyar Színház ötnapos programsorozata kedden kulisszalátogatással kezdődött.

Focitársadalom: a labdarúgás mint politikai eszköz

Focitársadalom: a labdarúgás mint politikai eszköz
Vészjóslóan konfliktusos társadalmi kép bontakozik ki a román sportsajtóban megjelent publicisztikákból. A labdarúgásról szóló közbeszédben ugyanis tetten érhetőek a teljes társadalom problémái, belső konfliktusai – mondta előadásában dr. Péter László. 

Történelemírás küszöbén a Galac hokicsapata

Egy győzelemre áll története első országos bajnoki címétől Galac férfi jégkorongcsapata, amely 7-0-ra legyőzte a vendég Steauát, és ezzel 3-1-re vezet. 

BL: bebiztosította továbbjutását a Szolnok

Ante Viskovic bakija segítségével 8-7 arányú győzelmet aratott a Szolnok a vendég Jug Dubrovnik ellen a férfi vízilabda-Bajnokok Ligája B csoportjában, és matematikailag is eldőlt, hogy a magyar csapat továbbjut a hatos döntőbe. 

Dzsudzsák bukaresti találata az elmúlt év magyar gólja

Dzsudzsák Balázsnak a románok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen szabadrúgásból szerzett egyenlítő találatát választották a 2014-es év magyar góljának.

Csúcshódításra készül Kobra, a világutazó

Csúcshódításra készül Kobra, a világutazó
Alig több, mint öt hónapos itthon tartózkodás után újra nekivág a nagyvilágnak a székelyudvarhelyi Szabó Zoltán, ismert becenevén Kobra.

Székely Fesztivál Budapesten

Kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várja az érdeklődőket május 1. és 3. között a Székely Fesztiválon a budapesti Millenáris Parkban.

Székely rajzfilmpremier Udvarhelyen

Először láthatja csütörtökön a közönség a Korond közelében található Likaskő mondáját feldolgozó 3D-s rajzfilmet. Az első székely animációt a készítők – a Legendárium csapata – a nap folyamán többször is levetítik Székelyudvarhelyen.

Izgalmas tér a fény és árnyék között

A székely házak tornácai témában hirdetett nemrégiben fotópályázatot a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK), a Hargita Megyei Tanács, a Cultura Nostra Egyesület és a Felcsík Kistérségi Társulás.

Autonóm gondolkodással a nacionalista csapdák ellen

Autonóm gondolkodással a nacionalista csapdák ellen
Huszonöt évvel a decemberi forradalom és a márciusi véres események után Marosvásárhelyen még mindig jelentős azon román emberek aránya, akik vakul hisznek a nacionalista propagandában – állapította meg a lapunknak adott interjúban Smaranda Enache.

Nagy Zsolt és a „stratégiai privatizációs dosszié” (1.)

Gondolatok egy bírósági határozat margójára.

Többször elszakították volna kedvenc sportágától

„ Fantasztikus dolog részt venni egy olimpián. Eleinte álmodni se mertem róla, később, ahogy javultak az eredményeim, már vágytam rá” – interjú Tasnádi István olimpiai ezüstérmes kolozsvári súlyemelővel. 

Van-e magyarkérdés Romániában? – A budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzése

A romániai magyar kisebbségi közösség számos megoldatlan problémával szembesül, amelyre az állam intézményeinek válasza – ha születik ilyen válasz – sok esetben nem kielégítő – állapítja meg elemzésében a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Színház helyett bevásárlóközpont

Színház helyett bevásárlóközpont
A romániaiak kultúrafogyasztásáról készített felmérés adatai szerint a lakosság 14 százaléka megy bevásárlóközpontba legalább egyszer havonta, viszont csak 1,7 százaléka látogat el könyvtárba – tette közzé a Kulturális Kutatási Intézet (INCFC). 

Fejlődési zavar és fejlesztési lehetőségek

Az óvodában a gyermekek azt mondják autista társukra, hogy furcsa. A játszótéren csodálkoznak, hogy miért ragaszkodik olyan nagyon az otthonról hozott lapátjához, és miért ordít, ha valaki közeledni mer hozzá.

Az anyatejjel táplált gyerekek intelligens felnőttek lesznek

A hosszabb ideig szoptatott gyerekek felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken.

Leves, galuska, sütemény medvehagymával

A medvehagyma (Allium ursi­num) a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30–40 cm magas évelő növény.

A fény felé a rácsok világából

A fény felé a rácsok világából
Az Erdélyi Református Egyházkerület néhai püspökének, Csiha Kálmánnak az életéről szóló, Jobb az Úrban bízni című filmet mutatták be szerdán este a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében.

Sokan támogatják a telefonos szeretetszolgálat tevékenységét

Helyiek támogatásával helyieknek kíván segíteni a Marosvásárhelyen immár három éve működő Telefonos Szeretetszolgálat, amelynek tavalyi eredményeiről, idei terveiről Sajó Norbert, a szolgálat létrehozója számolt be.

Rendkívüli szent évet hirdettek

Rendkívüli szent évet hirdetett meg pénteken Ferenc pápa: ez idén december 8-án kezdődik, és 2016. november 20-áig tart majd.

Lélekben átélt szenvedéstörténet

Jézus szenvedéstörténetének kü­lönböző stációit járhatják be mindazok, akik ellátogatnak a csík­somlyói Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központba a nagyböjt időszakában.

Még bégetnek a bárányok

Még bégetnek a bárányok
Kevesebb mint három héttel húsvét előtt egyetlen ideiglenes vágópont sem működik még a székelyföldi megyékben, a boltok többségében pedig még meg sem jelent a bárányhús.

Értékgyűjtő konferencia a kincses városban

Az Erdélyben fellelhető nemzeti értékek, hungarikumok összegyűjtése érdekében konferenciát szervez a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) pénteken 11 órától a Kolozsvár Aréna multifunkcionális termében.

Pályázhatnak a fiatal gazdák

A 35 év alatti, fiatal gazdálkodókat, illetve a mezőgazdasági géppark bővítését, korszerűsítését támogatná két pályázati kiírással az agrártárca a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében.

Romlásnak indul a tejágazat a kvóta eltörlésével

A romániai tejtermelők csődjét jelentheti a tejkvótarendszer eltörlése az Unió tagállamaiban.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Egyre inkább úgy tűnik: a román hatalmi körök úgy értékelik, elérkezett az idő, hogy megpróbálják „megrendszabályozni” a Romániában élő őshonos magyar közösséget.

Páva Adorján

Kezd összeállni a kép: egyre inkább úgy fest, a román hatalomnak fogytán a türelme, és azzal kacérkodik, hogy a passzív elnyomó szerep helyett inkább felbujtóként lépjen fel.

Csinta Samu

A korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott – nem utolsósorban a gyulafehérvári érsekség hatáskörébe tartozó – javak ügyében. 

Molnár Judit

Tavaszi nagytakarítás táján óhatatlanul a hasonlatok is ekörül a téma körül forognak.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  borús
  11 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  9 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  14 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  13 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  12 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Zilah

  MOST
  Szitáló eső
  12 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  13 C°
 • Temesvár

  MOST
  zápor
  13 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  15 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe záporeső
  8 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  9 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4242 RON
1 USD 4.0876 RON
1 GBP 6.0785 RON
100 HUF 1.4722 RON
1 XAU 157.4184 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL