Krónika Online
2016. július 23., szombat; Ma Lenke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Tusványos – Orbán Viktor: a válság megbuktatta Európa politikai vezetését

  Tusványos – Orbán Viktor: a válság megbuktatta Európa politikai vezetését

  Minden olyan politikai akciót meg kell állítani, amely hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól – jelentette ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen szombaton tartott előadásában.
 • Nem reagált az ingatlanpiac a hitelcserére

  Nem reagált az ingatlanpiac a hitelcserére

  Hiábavaló volt a hitelcsere bevezetése utáni sok riogatás, az erdélyi és a partiumi ingatlanpiac továbbra is a régi kerékvágásban maradt, és noha az árak folytatták a növekedést, a kereslet nem lankadt.
 • Kötelezővé válik az online pénztárgép

  Kötelezővé válik az online pénztárgép

  Jó eszköze lehet a gazdaság kifehérítésének az online pénztárgép, csak oda kell figyelni, hogy ne legyen újabb ok a bírságolásra – vallják az érintettek. A berendezés használatára fokozatosan, 2017. november elsejéig kell áttérni.

Lassan haladnak a vásárhelyi víz- és csatornahálózat felújításával

Lassan haladnak a vásárhelyi víz- és csatornahálózat felújításával
Nagy valószínűséggel nem tudják határidőre befejezni Marosvásárhelyen a víz- és csatornahálózat korszerűsítését. A projektmenedzser szerint a késlekedés indokolt.

Nincs már kalandpark a parajdi sóbányában

Bezárták a parajdi sóbányában kialakított kalandparkot, ugyanis lejárt a cég bérleti szerződése. A bérbeadás miatt már korábban bűnvádi eljárás indult Seprődi Zoltán bányaigazgató ellen.

Felavatták Gál Sándor mellszobrát Csíkszentgyörgyön

Felavatták a községháza előtti téren a település szülöttjének, Gál Sándor honvédtábornok mellszobrát.

Infrastruktúra-fejlesztésre összpontosít Péter Ferenc

A kerelőszentpáli hulladéktároló megnyitása, a reptér és a turizmus fellendítése, az utak javítása, a Kultúrpalota és a megyei kórház felújítása szerepel Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök tervei között.

A plágiumügyek tisztázását kérik a hírszerző-akadémiától

A plágiumügyek tisztázását kérik a hírszerző-akadémiától
A Mihai Viteazul Hírszerző Akadémiának lépéseket kell tennie a plágiumgyanús doktori címek visszavonása érdekében – jelentette ki Mircea Dumitru oktatási miniszter.

Újból elkaszálták a speciális nyugdíjakat

Akárcsak először, most is alaptörvénybe ütközőnek találta az alkotmánybíróság, hogy a parlament a források megjelölése nélkül biztosított volna különleges nyugdíjat a helyi választott elöljáróknak.

Egyesült Băsescu pártja és az UNPR

Rendkívüli kongresszuson döntött szerdán a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) a két párt összeolvadásáról. 

Ügyészség: öngyilkos lett a Hexi Pharma tulajdonosa

Öngyilkossági szándékkal tudatosan ütközött gépkocsijával az út menti fáknak Dan Condrea vállakozó az ügyészség szerint.

Rendkívüli állapot Törökországban

Rendkívüli állapot Törökországban
Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett Erdogan török államfő. Szerinte erre a demokrácia védelme érdekében van szükség.

Dzsihadista volt a baltás támadó

Minden bizonnyal hiteles a Würzburgnál elkövetett baltás-késes támadás tetteséről közzétett videofelvétel.

Donald Trump a republikánusok elnökjelöltje

Hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta Donald Trumpot a Republikánus Párt, így biztossá vált, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson a New York-i üzletember indul a párt színeiben.

Kínos információkat tárt fel Guccifer hacker Clintonról

A Guccifer romániai hacker kedden nyilvánosságra hozott dokumentumai arról tanúskodnak, hogy a demokraták előválasztási folyamatát elcsalták.

Kötelezővé válik az online pénztárgép

Kötelezővé válik az online pénztárgép
Jó eszköze lehet a gazdaság kifehérítésének az online pénztárgép, csak oda kell figyelni, hogy ne legyen újabb ok a bírságolásra – vallják az érintettek. A berendezés használatára fokozatosan, 2017. november elsejéig kell áttérni.

Mégsem folytatják a sztráda építését Bihar megyében

Az ígéretek ellenére nem folytatódott július elején a Bors és Berettyószéplak közötti 60 kilométeres sztrádaszakasz építése – úgy tűnik, a szakminiszter elhallgatott egy helyszíni ellenőrzést. Eközben gondok merültek fel a Gyalu–Magyarnádas-szakaszon is.

Még néhány napig kérhetnek kártérítést az Astra ügyfelei

Július 28-áig nyújthatnak be kártérítési kérést a fizetésképtelenné vált Astra biztosítótársaság volt ügyfelei.

„Szervizelésre” szorul az Első autó program

Újragondolná az Első autó programot a pénzügyminisztérium.

Molnár Júlia „kiszolgálná” az adófizető váradi nézőket

Molnár Júlia „kiszolgálná” az adófizető váradi nézőket
A közönségbarát, szórakoztató előadásokat hiányolja a nagyváradi Szigligeti Színház repertoárjából Molnár Júlia színművész, aki eldöntötte, hogy indul az igazgatói székért folyó versenyen.

Bethlen Gábor, a könyvbarát fejedelem

„Bethlen Gábor erdélyi fejedelem könyvbarát volt, egyes becslések szerint 5000 könyv is lehetett könyvtárában, bár szinte biztos, hogy nem volt annyi” – derült ki Kovács András művészettörténész professzor Bethlen Gábor könyvei című előadásából. 

Beharangozó turnéval nyit a Csíki Jazz

Alig ért véget a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, máris egy újabb rendezvényre lehet készülni. 

Keresztény szellemiségű művek Szentgyörgyön

Transzcendencia címmel nyílt kiállítás Németh Géza református lelkész és felesége, Kriza Judit képzőművészeti gyűjteményéből kedden Sepsiszentgyörgyön, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szervezésében.

Liga 1-es nyitány csődközeli állapotban

Liga 1-es nyitány csődközeli állapotban
Az immár megszokottá vált káosz közepette kezdődik pénteken a Liga 1 2016/2017-es idénye. Ezúttal a Rapid helyzete okozta a legnagyobb felfordulást a román élvonalbeli bajnokság rajtja előtt. 

Öngól és három kihagyott tizenegyes okozta a Fradi vesztét a BL-ben

Thomas Doll nagyon csalódottan és feldúltan értékelte csapata, a Ferencváros kiesését.

„Amerikában minden a pénzről szól” – Interjú Ágoston Attilával

Ágoston Attila székelyudvarhelyi kézilabda-szakember több mint tíz éve az Amerikai Egyesült Államokban él. Jelenleg az Amerikai Kézilabda-szövetség elnökségi tagja, az olimpián pedig a kézilabda versenybizottságában fog tevékenykedni.

Aprólékos elemzést végez a NOB az orosz doppingügyben

Továbbra is kétséges, hogy az orosz sportolók részt vehetnek-e az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. 

Újabb Zika-vírusfertőzéses eset Romániában

Újabb Zika-vírusfertőzéses eset Romániában
Újabb román állampolgár fertőződött meg Zika-vírussal, a fertőzést – amelynek még nincsen ellenszere és amely a várandós anyáknál vetélést, halvaszülést, a babáknál pedig kóros kisfejűséget okozhat – egy tízéves kisfiún mutatták ki. 

„Hodor” is fellép a kolozsvári Untold fesztiválon

A Trónok harca című kultikus filmsorozatban a nézők által az egyik legkedveltebb karaktert, Hodort alakító Kristian Nairn is fellép a kolozsvári Untold elektronikus fesztiválon. 

Elindult a banzáj Tusványoson

HÍRKÉP – Fergeteges koncerten lépett fel Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző kedden este a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban Tusnádfürdőn. 

A Farkas utca idén is a Kolozsvári Magyar Napok lelke

Ahogy minden évben, idén is fesztiválutcaként üzemel a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a Farkas utca: népzene, operett, változatos könnyűzenei műfajok kavalkádja várja az érdeklődőket augusztusban. 

Lélekrombolás

Lélekrombolás
„Akik a hablatyot nyomják politikai szinten, azok uralják a kultúrát is.” (Pozsonyi Ádám)

Tények – majdnem

Boldogult tanárkoromban többször döbbenten kényszerültem szembesülni azzal, hogy a születésünk előtt történt, vagy egészen kisgyerekként átélt események összemosódnak a történelmi régmúlt tényeivel.

Elvesztett olimpiai aranyak tanulsága

Sohasem bocsátja meg magának Wichmann Tamás, hogy nem jött össze az olimpiai arany, ám rendkívül büszke a többi világversenyen elért sikereire.

Elie Wiesel harcolt a felejtés ellen

Elie Wiesel munkássága nyomán számos országban a tananyag és az értelmiségi közbeszéd részévé vált a holokauszt tanulságainak levonása.

„Szeretetinjekciók”, függőségek

„Szeretetinjekciók”, függőségek
Böjte Csaba ferences szerzetes és Zacher Gábor magyarországi toxikológus tartott előadást nemrég Szombathelyen a Szent Márton-találkozón. Csaba testvér a szeretet jótevő és életformáló erejéről beszélt.

A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin egy új kutatás szerint

A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, melyet a BBC hírportálja idéz.

Immunerősítő lehet a körömrágás

Az ujjukat szopó vagy a körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára – állapította meg egy új, hosszú távú új-zélandi kutatás.

Málnás desszertek vaníliával, citrommal

Vaníliafagylalt málnával Hozzávalók: 250 ml tej, 250 ml habtejszín, 2 db vanília (rúd), 1 teáskanál vaníliakivonat (100%-os), 4 db tojássárgája, 80 g cukor, málna. Elkészítés: A tejet a vaní­liarudakkal és a kivonattal épphogy felforraljuk, lehúzzuk ...

Régészeti ásatások Szentjobbon

Régészeti ásatások Szentjobbon
Megelőző régészeti ásatásokat végez július folyamán a Bihar megyei Szentjobb középkori várának területén a nagyváradi római katolikus püspökség a Körösvidéki Múzeummal együttműködve – tájékoztatott az egyházmegye titkársága.

Unitárius fiatalok találkoztak Kissolymosban

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) az elmúlt hétvégén Kissolymosban szervezte meg a 40. Unitárius Ifjúsági Konferenciát.

Vatikán: világi szóvivő, női helyettes

Greg Burke amerikai újságíró veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő helyét augusztus elsejétől, helyettese pedig – első alkalommal a Vatikán történetében – nő lesz, a spanyol Paloma García Ovejero személyében – jelentette be a Vatikán.

Rómába kerül Hám János boldoggáavatási ügye

Ünnepélyes keretek között lezárták június 29-én Hám János volt szatmári római katolikus püspök boldoggá avatási folyamatának egyházmegyei szakaszát.

Tágan értelmezhető hipermarkettörvény

Tágan értelmezhető hipermarkettörvény
Egyelőre kérdéses, hogy a romániai termelőket előnyben részesítő új hi­permarkettörvényt hogyan lehet alkalmazni, a szakembereket azonban továbbra is megosztja az intézkedés.

Kisdiákok kertészkednek Gyergyószentmiklóson

HÍRKÉP – Kertészkednek vakációban a gyergyószentmiklósi Vaskertes iskola diákjai.

Felgyorsítanák a kataszteri felméréseket

Felgyorsítaná a kataszteri felmérések ütemét a kormány, ennek érdekében támogatást is biztosít az önkormányzatoknak. A szakemberek szerint a csigalassúságú folyamat fékezi az ágazat fejlődését.

Szigorítanák a mézpiacot

El kell tüntetni a hamisított mézet a romániai piacokról – jelentette ki Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter, aki szerint egy ilyen lépéssel hatékonyabban lehetne segíteni a méztermelőket, mint bármelyik korábbi intézkedéssel.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Egy szóval sem állítjuk, hogy növelte volna Európa és a világ biztonságát, ha a puccsot szervező katonáknak sikerült volna megdönteniük Erdogan török elnök hatalmát.

Páva Adorján

Hidegháborút idéző események zajlanak immár a sportban is: az egyre terebélyesedő orosz doppingbotrány az 1970–80-as években kidolgozott csalási módszerekre emlékeztet. 

Kiss Judit

Vajon mennyi hitelt adhat a romániai korrupciót nap mint nap megtapasztaló állampolgár a Cioloș-kormány átfogónak látszó antikorrupciós stratégiájának?

Molnár Judit

Az idei július nem cáfolt rá népies becenevére, igazi katlanidőket élünk: az évről évre elviselhetetlenebb hőség után a mindent elárasztó vízözönnel való küszködés pokollá teszi a nyarunkat.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Elszórtan felhős
  28.3 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Elszórtan felhős
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Elszórtan felhős
  30.7 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Elszórtan felhős
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Elszórtan felhős
  29 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  29 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  30 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  33 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  33 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szeben

  MOST
  Helyenként felhős
  28 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4612 RON
1 USD 4.0459 RON
1 GBP 5.3135 RON
100 HUF 1.4223 RON
1 XAU 172.4570 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL