Krónika Online
2015. február 1., vasárnap; Ma Ignác napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt új elnöke

  Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt új elnöke

  Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábbi alelnökét és államfőjelöltjét választotta a párt elnökévé az EMNP Marosvásárhelyen ülésező harmadik országos küldöttgyűlése szombaton.
 • Jól tejelnek a „vastehenek”

  Jól tejelnek a „vastehenek”

  A jó íze és minősége, illetve kedvezőbb ára miatt vásárolják többen is a napi szükséges tejmennyiséget a tejadagoló automatákból – derült ki terepszemlénken.
 • Csak kérésre oktatják majd a hittant

  Csak kérésre oktatják majd a hittant

  Felfordulást okozhat a tanügyben az alkotmánybíróság döntése, mely szerint alkotmányellenes a vallásoktatás eddigi gyakorlata, és ezután a hittanoktatásban részesülni kívánók szüleinek kell kéréssel fordulni az iskola vezetőségéhez. 

Iskolaigazgató-helyettesek menesztése: nem lesz dominóeffektus?

Iskolaigazgató-helyettesek menesztése: nem lesz dominóeffektus?
Nem kell attól tartaniuk az iskolák vezetésének, hogy tanév közben kell lemondaniuk tisztségükről az igazgatóhelyetteseknek, és dominóeffektustól sem kell tartani – jelentette ki lapunknak Király András. 

Letöltendő börtönbüntetés alapfokon Péter Tündének

Két év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Péter Tündét, Kolozs megye volt főtanfelügyelő-helyettesét a kolozsvári törvényszék szerdán.

Virág a Monturist-ügyről: nem tettem DNA-feljelentést

Nem haragból vagy rosszindulatból, hanem cégvezetői kötelességből tettem feljelentést a Monturist-ügyben” – jelentette ki Virág Zsolt cégvezető a DNA vizsgálata kapcsán, melyben Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester ellen is folyik a vizsgálat.

Rekordbüdzsé Sepsiszentgyörgyön

Hatvan millió lejjel nagyobb lesz Sepsiszentgyörgy idei költségvetése, mint tavaly, holott már akkor minden idők legnagyobb büdzséjéből gazdálkodhatott a város.

Őrizetbe vették Adriean Videanut is

Őrizetbe vették Adriean Videanut is
FRISSÍTVE – Korrupcióval gyanúsítják Adriean Videanu volt gazdasági minisztert, korábbi miniszterelnök-helyettest, ezért elrendelték őrizetbe vételét.

Kihallgatta a DNA Elena Udreát

Kihallgatásra előállította csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Elena Udreát, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét és parlamenti képviselőjét, volt fejlesztési minisztert. 

Vádemelés Nagy Péter Tamás ellen

Vádat emelt csütörtökön a DNA Nagy Péter Tamás, a mezőgazdasági minisztérium korábbi államtitkára és Viegil Găman volt minisztériumi főtitkár ellen.

Románia helye a schengeni övezetben van Johannis szerint

Románia teljesíti a schengeni csatlakozás összes feltételét, és minden, ezzel kapcsolatos vita kizárólag politikai alapú – jelentette ki Klaus Johannis államfő.

NATO-főtitkár: fekete év volt 2014 az európai biztonság szempontjából

NATO-főtitkár: fekete év volt 2014 az európai biztonság szempontjából
Fekete esztendő volt 2014 az európai biztonság szempontjából – mondta pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Gorbacsov ismét háborús veszélyre figyelmeztet

Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett csütörtökön a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov.

Európa Tanács: kitartunk a humor és a szatíra mellett

A párizsi terrortámadásokat követően Európának meg kell mutatnia, hogy nem fél, és ki kell tartania a humor és a szatíra mellett – foglalt állást szerdán a Strasbourgban ülésező Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

Európa–Oroszország-vita Ukrajna miatt

Három ukrán katona halt meg és 15 megsebesült 24 óra alatt a keleti országrészben folyó harcokban – közölte szerdán Vladiszlav Szeleznyov szóvivő.

Gondban Vidrátszeg: „elszállhatnak” a nemzetközi járatok

Gondban Vidrátszeg: „elszállhatnak” a nemzetközi járatok
Visszaminősíthetik a nemzetközi légi hatóságok a vidrátszegi Transilvania repülőteret, amennyiben 2017-ig nem sikerül megjavítani a kifutópályát – hívta fel a figyelmet a Maros megyei önkormányzat csütörtöki ülésén Pokorny László.

Autóbiztosítás: az idősebbeken hajtanák be, amit a fiatalokon buknak el

A 25 év alatti autótulajdonosoknak szánt kötelező biztosítási kötvények árának mérséklése más sofőrök esetében fog drágulást jelenteni.

Hadat üzent a görög kormány az all inclusive-nak

Hadat üzent az all inclusive típusú nyaralásoknak Alekszisz Ciprasz, az új görög miniszterelnök azt szeretné, ha a hagyományos idegenforgalom kerülne előtérbe.

Hitelátváltás: EU-s normával védekeznek a bankok

Amennyiben sor kerül a devizahitelek lejre való átváltására, a vonatkozó jogszabály kidolgozásakor a romániai hatóságoknak figyelembe kell venniük az európai uniós normákat. 

Idealizmus a korrupció útvesztőiben

Idealizmus a korrupció útvesztőiben
Az idei év leginkább várt román filmjét, Tudor Giurgiu Miért én? (De ce eu?) című, magyar–román–bolgár koprodukcióban készült alkotását láthatja a Berlinale közönsége a Panoráma szekcióban.

Előadás Marosvásárhely első írásos említéséről

Hegyi Géza történész, tudományos kutató, az Erdélyi Múzeum-Egyesület munkatársa tartott előadást a héten Marosvásárhely első írott említéséről.

Őszinte magyar–román találkozás a „mélyben”

Ki nem mondott dolgoktól és hangosan kikiabált igazságoktól volt „fülledt” a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground Terme.

Magyar drámák legjava az udvarhelyi színpadon

Annak ellenére, hogy székelyföldi vagy erdélyi viszonylatban a Tomcsa Sándor Színház nem tartozik a nagyobb színházak közé, izgalmas év áll mögöttük.

Székely hokis összefogás a Progym bajnoki sikeréért

Székely hokis összefogás a Progym bajnoki sikeréért
Alaposan megerősödik a Progym: a Csíkszeredai HSC nyolc jégkorongozója Gyergyószentmiklósra igazol.

Végső búcsút vettek Buzánszky Jenőtől

Végső búcsút vettek pénteken Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat utolsóként elhunyt játékosától, aki január 11-én, nyolcvankilenc évesen távozott az élők sorából.

Marketingszakember újítaná meg a romániai kézilabdázást

„El kell érnünk, hogy ne függjünk kizárólag a közpénzektől” – vázolta a Krónikának célkitűzését a FRH újonnan létrehozott marketingosztályának vezetője.

Horvátországi edzőtáborba utazik a Kolozsvári CFR

Horvátországba utazik edzőtáborba pénteken a Kolozsvári CFR élvonalbeli labdarúgócsapata, amelynél továbbra is bizonytalan a játékoskeret összetétele.

Különleges rágcsálók, gazellák: új lakók a vásárhelyi állatkertben

Különleges rágcsálók, gazellák: új lakók a vásárhelyi állatkertben
Hollandiából érkeztek állatok a marosvásárhelyi állatkertbe, ahol Horaţiu Gorea igazgató sajtótájékoztató keretében mutatta be csütörtökön az intézmény új lakóit. 

Székelyek kalandjai a Bamako Ralin

Végéhez közeledik a Budapest–Bamako jótékonysági rali, amelynek székelyföldi versenyzői telefonos üzenetben tájékoztatják kalandjaikról szurkolóikat.

A Uriah Heep is fellép a Szent György Napokon

Zorán, a 3 Sud Est és a Uriah Heep is fellép az idei Szent György Napokon. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy  polgármestere e három, már leszerződött zenekar nevét hozta nyilvánosságra csütörtökön.

A brit Rudimental is koncertezik a bonchidai Electric Castle fesztiválon

A Rudimental, a Sigma, a Flight Facilities, az Ellen Allien és a James Zabiela is fellép a június 25. és 28. közt szervezendő bonchidai Electric Castle fesztiválon.

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal
„Egy erdélyi román közelebb áll magyar szomszédjához, mint a bukaresti románhoz, és szerintem ugyanez érvényes a magyarokra is. Ebből az együttélésből kell kiindulnunk, hogy Erdély közös földünk legyen”.

Miért nem vagyok Charlie

A Duna Tv szombatonként vetíti az 50 éve megszületett, világsikerű James Bond-fil­meket. A 007-esnek engedélye van gyilkolásra (licence to kill), mert ő a jó oldalon áll, és védi az emberiséget a gonosztól. 

Ferenczes István köszöntése

Csíkszeredában csütörtökön este köszöntötték a 70 éves Ferenczes István költőt, írót, a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztőjét. Az alábbiakban közöljük a Magyar Írószövetség elnökének ez alkalomból írt köszöntőlevelét.

Hiábavalóság felsőfokon

Markó Béla 2014 decemberében részt vett egy, az MSZP–SZDSZ-közeli politikatörténeti intézet szervezésében tartott budapesti konferencián. Az RMDSZ volt elnöke felszólalásában szót emelt a „nemzeti”, illetve „európai” nacionalizmus ellen.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Intő jelek, szokások és stresszkezelés

Intő jelek, szokások és stresszkezelés
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.

Megfelelő táplálás babakorban

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez a héten eljuttatott közleményében. 

Kötelező lesz a gyerekülés

Romániában február 15-étől lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – közölte csütörtökön a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Zöldség-gyömölcs januárban is

Narancsos-céklás turmix, besamelben sült brokkoli, gyömbéres sárgarépa-krémleves, almás palacsinta, batyus csirke aszalt paradicsommal, aszaltszilvás céklasaláta, céklás-almás csirketorta.

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok
Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba.

Ima a keresztény egységért

Ökumenikus imahetet tartottak a keresztények egységéért a héten a magyar történelmi egyházak. Budapesten a Szent István-bazilikában vette kezdetét a rendezvénysorozat.

A Fehér Házba is ellátogat a pápa

Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során.

Egyházi jelenlét az egészségügyben

Lakatos Gabriella hosszú és kacskaringós életutat járt be, míg 1997-ben Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület akkori püspöke Marosvásárhely összes klinikai osztályának kórházlelkészévé nevezte ki. 

Akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak a fiatal gazdák

Akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak a fiatal gazdák
Az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési támogatásra számíthatnak idén a gazdák. A februártól benyújtható támogatási igénylések keretében kiemelt fontosságot tulajdonítanak az üzemszerű farmokat alapító fiataloknak.

Egyre több a törzskönyves állat Hargita megyében

Egyre több Hargita megyei gazda rendelkezik törzskönyvezett állatállománnyal.

Elégedettek az új székelyudvarhelyi barompiaccal

Az állattartó gazdák többnyire elégedettek az új helyen működő székelyudvarhelyi barompiaccal: néhányan ugyan nehezményezik, hogy esős időben nagy a sár, de remélik, aszfalt kerül a térre.

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák

A tejellenőrző program és az idéntől megpályázható úgynevezett prémiumtámogatás feltételeiről tájékoztatták szerdán a Hargita megyei gazdákat az Országos Pirostarka-tenyésztők Egyesületének képviselői.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Miközben a világ feszülten figyeli a kelet-ukrajnai harcokat, elsikkadni látszik egy másik, közép-európai válsággóc, ahol nem kisebb intenzitással feszülnek egymásnak a felek. 

Balogh Levente

Klaus Johannis másodjára jóval érdemibb témában hívta konzultációra a pártokat: a választási törvények módosításáról és a mentelmi jog megvonásának könnyítéséről is tárgyaltak.

Csinta Samu

Bár az EB által összeállított országjelentéseket pillanatnyi érdeküknek megfelelően értékelik az érintett kormányok, azért mindenki tudja, hogy a bírálatokat valahol mégiscsak összesítik.

Rostás Szabolcs

Megannyi szolidarizáló és együtt érző nyilatkozat, megnyilvánulás látott napvilágot a Nagy Zsolt és bűntársai perében született jogerős bírósági ítélet kihirdetése nyomán.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  -2 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  -4 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  -1 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  -1 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  -1 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Hózápor
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  -2 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  -1 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  -1 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  -1 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  1 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  -3 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  3 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4424 RON
1 USD 3.9157 RON
1 GBP 5.9039 RON
100 HUF 1.4246 RON
1 XAU 159.2492 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL