Krónika Online
2014. október 2., csütörtök; Ma Petra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Lefékezett autópálya-építés

  Lefékezett autópálya-építés

  Harmadával kevesebb autópálya megépítését vetíti előre Ioan Rus közlekedési miniszter, mint elődje: 2030-ig mindössze 656 kilométer autópályának kellene megépülnie, igaz, további 2226 kilométer gyorsforgalmi útról is szó van.
 • Veszélyes patikaliberalizáció

  Veszélyes patikaliberalizáció

  Teljesen felforgatná a piacot, ha liberalizálnák a patikanyitást, azaz megszűnnének a demográfiai korlátok. A szakemberek úgy vélik, hogy a városokban gyógyszertárdömping alakulna ki, miközben a vidéki helyzet valószínűleg nem rendeződne.
 • Brassói reptér székely társulással?

  Brassói reptér székely társulással?

  Elkészült a Brassó–Vidombák-repülőtér kifutópályája, a további beruházásokra a székelyföldi önkormányzatok partnerségére is számít a Brassó megyei közgyűlés. A kifutópályát október 3-án avatják, egy közepes méretű repülő száll majd fel róla.

Akadályoznák a plakátháborút Szatmáron

Akadályoznák a plakátháborút Szatmáron
Bár 1500 és 2500 lej közötti pénzbírság szabható ki azokra, akik nem engedélyezett helyre ragasztják ki kampányplakátjaikat, Maskulik Csaba szatmárnémeti tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezetés nem hajlandó alkalmazni a határozatot.

Közös felelősségre épülő bizalmi rendszer – Tanévnyitó a csíki Sapientián

Tizennegyedik tanévnyitóját tartotta október elsején a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredában, a rendezvényt az egyetem épületében zajló átépítési munkálatok miatt a Segítő Mária Katolikus Gimnázium dísztermében tartották. 

Fizetség az egyetemi gyakorlatozóknak

Több mint százezer egyetemi hallgató kap pénzt az államtól a 2014-2015-ös egyetemi tanévben a különböző vállaltoknál végzett szakgyakorlat időszakára – jelentette be Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős miniszter. 

Befejezés előtt a hídfelújítások Kolozsváron

Rövidesen befejeződnek a nagyszabású kolozsvári hídfelújítások – jelentette be Emil Boc polgármester.

Óvásözön a magyar államfőjelöltek ellen

Óvásözön a magyar államfőjelöltek ellen
Kelemen Hunor az első, Szilágyi Zsolt pedig a tizedik helyre került az államfőválasztáson induló tizennégy jelöltet tartalmazó szavazócédulán a Központi Választási Iroda (BEC) által kedden lebonyolított sorshúzás szerint.

Szoftverpanama: felmerült Ponta neve

Továbbította kedden Tiberiu Niţu legfőbb ügyész a DNA átiratát, amelyben kilenc volt miniszter ellen kérik a bűnvádi eljárás jóváhagyását.

A bíróság dönt Johannis és az ANI vitájában

Befogadta kedden a legfelsőbb bíróság az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség fellebbezését, amelyet Klaus Johannis összeférhetetlenségi ügyében nyújtott be.

Román szoftverpanama: az FBI is nyomoz

Az Egyesült Államokban indult el a nyomozás abban a gyanús szoftverbeszerzési ügyben, amely miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kilenc egykori miniszter esetében kéri a bűnvádi eljárás jóváhagyását – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Ebola az Egyesült Államokban

Ebola az Egyesült Államokban
Egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizálták a betegséget – közölte kedden az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC).

Iskolát ért rakétatámadás Donyeckben

Rakéta-sorozatvetővel eltaláltak szerdán egy általános iskolát és egy buszt Donyeck városában, ami miatt összesen tíz civil vesztette életét.

Crețu: a kohéziós politika nem jótékonyság

Az EU kohéziós politikája, a regionális fejlesztés nem jótékonyság a gazdag tagállamok részéről a szegényebbek javára, hanem a reálgazdaságba való befektetés – jelentette ki szerdán, bizottsági meghallgatásán Corina Crețu.

Felfüggesztette a katalán népszavazást a spanyol alkotmánybíróság

Felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazási törvényt és a referendum november 9-i megtartásáról szóló rendeletet a spanyol alkotmánybíróság.

Zöldenergia székely falvaknak

Zöldenergia székely falvaknak
Egy falu közösségi intézményeinek biztosít energiafüggetlenséget a sepsiszentgyörgyi Green Energy klaszter. A közösségi megújuló energiarendszer kiépítésére vonatkozó projektjüket egy, a székelyföldi városban megszervezett konferencián mutatták be.

Idén is Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai: a Microsoft társalapítója 81 milliárd dollárosra becsült vagyonával idén már a 21. egymást követő évben vezeti a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikait felvonultató listáját.

Elfogadták a büdzsékiigazítást

A munkaügyi minisztérium nyert a legtöbbet a kormány által kedden elfogadott költségvetés-kiigazítás nyomán. 

Vonzó az alacsony bér – Bővítést tervez Kolozsváron a Pfizer

A világviszonylatban alacsony romániai munkaerőköltség miatt költöztette Kolozsvárra dániai, valamint olaszországi termelését az amerikai Pfizer orvosbiológiai gyógyszergyártó vállalat.

Egy filmbéli Kolozsvár a Holdon

Egy filmbéli Kolozsvár a Holdon
A Szárhegyi Írótáborban Csiki László-díjjal jutalmazták Papp Attila Zsolt harmadik, Vízimozi című verseskötetét. A Főtér.ro szemleportál főszerkesztője szerint az újságírás jó iskola, de külön kell tudni választani a publicisztikát és a verset.

Hárommillió lej kultúrára

Több mint 3 millió lejt kap a művelődésügyi minisztérium azt követően, hogy a kormány hétfői ülésén jóváhagyta a minisztériumok költségvetésének idei második kiegészítését. Ennek egy részét kulturális és irodalmi folyóiratok finanszírozására költik.

Idén is díjaz az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány

Farkas Árpád költő, író, Ferenczes István költő, író, Oláh István költő és Tófalvi Zoltán újságíró kapja idén az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány díjait.

Változatos koncertkínálat extrákkal a váradi filharmóniában

Hatvanötödik évadját kezdte a Nagyváradi Állami Filharmónia: az egész évad koncertkínálatát igyekeznek ünnepivé tenni extrákkal.

Kettő helyett csak egy büntetés magyarellenesség miatt

Kettő helyett csak egy büntetés magyarellenesség miatt
A Steaua megúszta a büntetést, a Petrolul Ploiești-et viszont megbírságolták szurkolóik magyarellenes megnyilvánulásai miatt. 

Erősebb mezőnyben is csak a címvédés lehet a cél a VSK pólócsapatánál

„Egyértelműen kiélezettebb és erősebb lesz az idei mezőny, hiszen az ellenfeleink is erősödtek a tavalyi szezonhoz képest" – mondta Dorin Costrăș, a Váradi VSK trénere.

EL: Kijevben játszik rangadót a Steaua

Az ukrán válság árnyékában, több mint 40 ezer elszánt kijevi drukker skandálása közepette próbál meg csütörtökön helyt állni a Steaua. 

Dupla ráadás után alulmaradt a Maros KK a Román Kupában

Két hosszabbításra is szükség volt Bukarestben, hogy a Steaua dűlőre vigye a Marosvásárhely ellen a továbbjutást a férfi kosárlabdázók Román Kupájában. 

A polgári étkezési szokásokról nyílik kiállítás Kézdivásárhelyen

A polgári étkezési szokásokról nyílik kiállítás Kézdivásárhelyen
Nagy sikerű polgári viselettörténeti és lakáskultúra-kiállításai után a polgári étkezési szokásokat mutatja be a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum.

Árt a székelyföldi szüreti báloknak a külföldi munkavállalás

A csőszbírók külföldi munkavállalása miatt több székelyföldi településen elmarad a szüreti bál, de a rendezvény népszerűsége töretlen.

Stoppolásról szóló könyvet mutatnak be Udvarhelyen

Bolyai Csaba helyi történész Galaktikus Útikalauz Stopposoknak – a Balkánhoz című kötetét mutatják be csütörtök este hét órától az udvarhelyi Tamás Áron Gimnázium bentlakásának Nyírő József dísztermében.

Kiírták A Dal pályázatát az Eurovíziós Dalfesztiválra

Idén is pályázaton keresik azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. 

Képek, elszállások, bolondozások, pszichedélia és rock and roll

Képek, elszállások, bolondozások, pszichedélia és rock and roll
Beszélgetés Kiss Tibor előadóművésszel, a Quimby együttes frontemberével.

A romániai Székelyföld autonómia statútuma

Az alábbiakban az eredeti cím és a szöveg módosítása nélkül közzétesszük az autonómiastatútum közvitára bocsátott változatát.

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel

László Csaba az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának koordinátor-igaz­ga­tója, egészen pontosan a kék-fehérek profi scouthálózata kiépítésével meg­bízott menedzsere.

Ki árt a romániai magyar autonómia ügyének?

Szokatlanul kemény hangne­mű közleményben bírálta Izsák Balázs, az SZNT elnöke az RMDSZ-t.

Stepway változatot kapott a Dacia Lodgy és Dokker

Stepway változatot kapott a Dacia Lodgy és Dokker
A Dacia új verziók piacra dobásával élénkítene az egyre lanyhuló keresleten a Lodgy és Dokker típusok iránt. 

Felfrissített és teljesen új egyterűtípusok a Fordtól

A Romániában is jelen levő Ford-konszern az európai piac szempontjából fontos új típusokat mutat be a Párizsi Autószalonon.

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

Elhallgatott erőszak a családban

Elhallgatott erőszak a családban
„Egyre többen fordulnak a gyermekvédelmi vezérigazgatósághoz segítségért a családon belüli erőszak áldozataiként, olyan is történt, hogy hárman telefonáltak egy nap alatt” – mondta el a Székelyföldön is gyakori családon belüli erőszakról Tankó Éva.

Egyre inkább elbutul az emberiség

A javuló életkörülményeknek, étkezésnek és a technológiai újításoknak hála az átlagos intelligenciahányados közel fél évszázadon keresztül folyamatosan emelkedett. A legfrissebb kutatások szerint azonban nemrég ez a tendencia megfordult.

Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb öregedésgátló

Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb módja az öregedés lassításának – állítják svéd kutatók.

Muszaka, a zöldséges-húsos görög kedvenc

A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása, amelynek az alapját a padlizsán és a darált bárányhús adja. A muszaka egyértelműen a Földközi-tenger vidékének étele, a balkáni konyha sajátja.

Nemzetmegtartók és hiterősítők

Nemzetmegtartók és hiterősítők
Kilenc erdélyi és partiumi református kollégium tartotta szeptember 21-én közös tanévnyitóját a kézdivásárhelyi református templomban.

Ismét megszólal a csíksomlyói kegytemplom orgonája

Csupán néhány hét választ el attól, hogy a csíksomlyói kegytemplom egy ideje némaságba burkolódzott orgonája ismét megszólalhasson.

Majláth Gusztáv Károlyra emlékeztek

„Méltó módon kell megünnepelnünk Majláth Gusztáv Károly püspök emlékét, hiszen ő többszörösen megszolgált ezért.”

Ferenc pápa Albániában: nem az intoleranciára

A vallások közötti békés együttélést szorgalmazta Ferenc pápa Albániában. Az egyházfő gazdasági növekedést kísérő szolidaritást is sürgetett.

Támogatást ígérnek a gazdáknak a gyenge méztermés miatt

Támogatást ígérnek a gazdáknak a gyenge méztermés miatt
A hűvös, csapadékos időjárással magyarázható, rendkívül gyenge idei méztermés miatt súlyos veszteségeket könyvelhet el a legtöbb termelő, a mezőgazdasági minisztérium azonban megígérte, segítséget nyújt. 

Márkanévvé vált a gyergyószárhegyi káposzta

Levédette a gyergyószárhegyi káposzta márkanevet az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a helyi káposztatermesztõk egyesülete. A védjegy minőségi garanciát és biztonságot jelent a gazdáknak és termelõknek egyaránt.

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

Victor Ponta felkérte a mezőgazdasági és pénzügyi minisztériumot, hogy készítsék elő a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint húsipari termékek áfájának csökkentését.

Feketézők célkeresztben

Feketén dolgozó idénymunkások miatt tart rendszeres ellenőrzéseket Kovászna megyében a rendőrség. A hatóság több gazda ellen már bűnvádi eljárást is indított.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Kedvező hír az államfői tisztségre pályázó román miniszterelnök számára, hogy a Microsoft-dossziéban Victor Ponta sem gyanúsítottként, sem tanúként nem szerepel.

Páva Adorján

Tíz nap múlva a futball ismét felszínre hozza, mi lapul a sötét mélyben magyarok és románok között.

Molnár Judit

Olyasmit mondott egy magát szakértőnek tartó illető, amitől megfagyott bennem a vér. A huszonötödik éve állandóan előráncigált gumicsontról, a tulajdon-visszaszolgáltatásról beszéltek.

Rostás Szabolcs

Nem könnyű eldönteni, hogy az önkormányzati választások kapcsán mikor okoztak nagyobb csalódást szavazótáboruknak a magyarországi baloldali pártok: a „választék” roppant széles.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  15 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  16 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  15 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  15 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  15 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  16 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  15 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  13 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  14 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4127 RON
1 USD 3.4994 RON
1 GBP 5.6678 RON
100 HUF 1.4221 RON
1 XAU 136.0189 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL