Krónika Online
2016. május 1., vasárnap; Ma Munka ü., Fülöp, Jakab napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Telt ház várja a majálisozókat

  Telt ház várja a majálisozókat

  Telt ház várható a mostani hosszú hétvégén az ország szinte valamennyi szálláshelyén. A vendéglátósok számára viszont nem kis bosszúságot okoz, hogy egybeesik a munka nemzetközi ünnepe az ortodox húsvéttal. 
 • Fertőző kórházi kezelés Kolozsváron?

  Fertőző kórházi kezelés Kolozsváron?

  A kolozsvári urológiai klinika intenzív osztályán fertőződhetett meg sertésinfluenzával két, veseátültetésen átesett beteg, akik belehaltak a vírusfertőzésbe – állítják a hozzátartozók, akik hanyagsággal vádolják az intézményt, és készek pert indítani. 
 • Törvényszék: nem reklám a kétnyelvű utcanévtábla

  Törvényszék: nem reklám a kétnyelvű utcanévtábla

  Nem számít reklámfeliratnak a kétnyelvű utcanévtábla, azok felszerelése pedig nem ütközik semmiféle törvénybe – szögezte le jogerős ítéletében a Maros megyei törvényszék. 

Székelyföldre látogatott Nagy-Britannia bukaresti nagykövete

Székelyföldre látogatott Nagy-Britannia bukaresti nagykövete
Csíkszeredában a Hargita megyei önkormányzatnál, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen és a dévai Szent Ferenc Alapítvány csíkszeredai székhelyén tett tájékozódó látogatást csütörtökön Paul Bummel, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete.

Magyar kulturális központot avattak Resicabányán

A Bánsági Magyar Napok rendezvénysorozata keretében magyar kulturális központot avattak fel szombaton délután Resicabánya Govondár negyedében.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság tagozatává vált a partiumi intézet

A Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) tagozatává vált a Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI) – közölte pénteken honlapján a nagyváradi székhelyű PTKI.

Tíz polgármesterjelöltet indít az RMDSZ nőszervezete

Az RMDSZ nőszervezetének polgármesterjelöltjei ismertették célkitűzéseiket a csütörtökön Kolozsváron tartott közös sajtótájékoztatójukon.

DNA-eljárás Bocék ellen korrupció gyanúja miatt

DNA-eljárás Bocék ellen korrupció gyanúja miatt
Emil Boc volt miniszterelnök, jelenlegi kolozsvári polgármester és volt kormányának több tagja ellen is nyomoz egy korrupciós ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Johannis: nem sértettem alkotmányt

Cáfolta csütörtökön Klaus Johannis államfő, hogy alkotmányt sértett volna Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének jogerős bírósági ítélete kapcsán.

Államfői békítés a DNA és a SIE között

Egyeztetésre hívta csütörtök reggelre Klaus Johannis államfő Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét, valamint Mihai-Răzvan Ungureanut, a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatóját. 

A megamecset ellen tüntetett Diaconu

Az idegengyűlölő jelszavakat hangoztató Egyesült Románia Párt (PRU) több tucatnyi szimpatizánsa rendezett felvonulást szerdán Bukarest belvárosában a román fővárosba tervezett török óriásmecset engedélyezése és megépítése ellen.

Több pénz jut 2017-ben a külhoni magyaroknak

Több pénz jut 2017-ben a külhoni magyaroknak
Bővülhetnek a külhoni magyarság különböző programjaira jutó költségvetési források a jövő évben: a Bethlen Gábor Alap az idei 11,8 milliárddal szemben 20,93 milliárd forinttal gazdálkodhat.

Átadták a francia hatóságoknak Salah Abdeslamot

Belgium átadta a francia hatóságoknak a Párizsban elkövetett novemberi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap szerdán.

Trump és Clinton újabb sikerei

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns egyértelmű diadalt aratott az amerikai előválasztások keddi fordulójában, ötből öt államban nyerve meg a választásokat, a demokratáknál Hillary Clinton ötből négy államban győzött.

Csernobil, ahol még mindig parázslik a pokol tüze

KITEKINTŐ – Sötéten magaslik a leállított csernobili atomerőmű Ukrajna ege alatt.

Jogerős az Astra felszámolása – Kezdődik a kártalanítás

Jogerős az Astra felszámolása – Kezdődik a kártalanítás
Jogerősen elrendelte a bukaresti táblabíróság az Astra biztosító felszámolását, amelyet az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) kezdeményezett tavaly augusztusban – közölték pénteken román hírforrások.

Megnyirbálhatják a segélyeket Németországban

Németországban szűkíthetik az uniós társállamokból érkező bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra. 

Közzéteszik a Panama-ügy iratait

Az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezete május 9-ére ígéri a nemzetközi offshore-botrányt okozó iratok teljes közzétételét.

Klaus Johannis kihirdette a hitelcseretörvényt

Kihirdette Klaus Johannis államfő a hazai pénzintézetek által élesen kifogásolt hitelcseretörvényt, amely lehetővé teszi a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

Megérkeztek Csíkszeredába a Csontváry-képek

Megérkeztek Csíkszeredába a Csontváry-képek
Javában zajlik a Csíki Székely Múzeumban a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítás előkészítése. A 48 Csontváry-kép kedd este érkezett meg Csíkszeredába. 

Vásárhely fontos irata

Marosvásárhely városi rangra emelésének 400. évfordulója alkalmából a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében tekinthető meg a Bethlen Gábor 1616. április 29-én kelt kiváltságleveléről, a város címeréről és pecsétjéről készített fotó.

Rózsa Sándorok regénye

„Az emberek a huszadik század folyamán úgy próbáltak érvényesülni, hogy folyton alakot váltottak. Aki például vasgárdista volt, könnyen átváltozott kommunistává” – magyarázta Alakváltók című kalandregényének címét Szabó Róbert Csaba Kolozsváron.

Az ismeretlen forma nyomában

A marosvásárhelyi születésű, Kolozsváron élő képzőművész, Berszán Zsolt Dissecting the Unknown című egyéni kiállítását nyitják meg Berlinben. 

Ismét bejutott a Veszprém a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe

Ismét bejutott a Veszprém a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe
Hazai pályán 30-30-as döntetlent játszott az MVM Veszprém a macedón Vardar Szkopje ellen a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája negyedöntőjének szombati visszavágóján, így az elmúlt két szezonhoz hasonlóan, ismét ott lesz a négyes döntőben.

Megálljt parancsolt az SZKC-nek a tordai mumus

Tordán is vereséget szenvedett a Székelyudvarhelyi KC, így a Kolozs megyei csapat jutott tovább.

Labdavesztés Nagybányán: bajban a kézilabda is a Cherecheș-ügy miatt

Cătălin Cherecheș, Nagybánya csúszópénz elfogadásával gyanúsított polgármestere megfellebbezi a kolozsvári törvényszék döntését, miszerint előzetes letartóztatásba helyezték, ám a város sportklubjai így is, úgy is megszenvedhetik az eljárást.

Storck lehetőséget nyújt a tapasztalatszerzésre alakuló keretében

A magyar élvonalból tizenhét játékost hívott meg Magyarország labdarúgó-válogatottjának május nyolcadikai gyülekezőjére Bernd Storck szövetségi kapitány.

Tucatnyi új büszkeség került be az Erdélyi Magyar Értéktárba

Tucatnyi új büszkeség került be az Erdélyi Magyar Értéktárba
Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság (EMÉB) 41 javasolt értékről döntött szerdán, ezek közül 12 került az Erdélyi Magyar Értéktárba, 24 pedig a megyei, területi vagy helyi értéktárakba.

Bővítik a Nemere kerékpárutat

Bővítik a Nemere útját, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által létrehozott és működtetett kerékpárutat, amelynek vonalán megjelölik a népi mesterek műhelyeit és a múzeumokat is.

Ebekről és gazdáikról: kutyákról szóló könyvet mutattak be Udvarhelyen

Nagy Ibolya és Nagy Gábor Gazdát kutyájáról című beszélgetőkönyvét mutatták be, és a kiadványban szereplő illusztrációkból nyílt kiállítás.

Magyar diákok fesztiválja Marosvásárhelyen

A Halott Pénz, az Intim Torna Illegál, a Palma Hills, Koszika & The Hotshots, a The Pinwheels és a Bagossy Brothers Company is fellép a május 4–7. között 19. alkalommal szervezendő vásárhelyi diáknapokon.

Tanultunk eleget a fekete márciusból?

Tanultunk eleget a fekete márciusból?
„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tisztelettel emlékezik mindazokra, akik határozottan kiálltak a romániai magyar közösség szabadságának és biztonságának megteremtéséért” – kezdődik a tulipános meghívó szövege.

Négy kapuról, együtt

1958 decemberétől mostanáig, amikor megpróbálom újragondolni a kilenc évtizeddel ezelőtt útjára indított Korunk utóbbi fél évszázadát – abban a közel hatvan évben a négy kapun olyan gyakran léptem be, hogy lehetetlen emlékeznem valamennyi napra.

Mint a kavicsos part felé a hullám

William Shakespeare 60. szonettjét kezdi ezzel a Szabó Lőrinc fordította csodálatos hasonlattal: „Mint kavicsos part felé a hullám, / úgy futnak a halálba perceink”.

Gondolatok erdélyi kórházügyben

Nagyváradon ülésezett április 8-án az Erdélyi Magyar Kórházügyi Egyeztető Fórum a Királyhá­gómelléki Református Egyházkerület szervezésében. Az alábbiakban közöljük dr. Ábrám Zoltánnak a tanácskozás résztvevőihez intézett levelét.

Tőlünk függ, hogy boldogok vagyunk-e

Tőlünk függ, hogy boldogok vagyunk-e
Boldogság, az élettel való elégedettség tekintetében 157 ország közül a 71. helyre sorolta Romániát a Conform World Happiness Report 2016 elnevezésű jelentés, amelyet a Gallup World Poll amerikai közvélemény-kutató intézet végzett márciusban.

Kedvelt ínyenc zöldség, a cukkini

A cukkini a tökfélék népes családjának egyik, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tagja. A spárgatökkel áll egészen közeli rokonságban, tulajdonképpen ennek egy változata.

Különféle natúr szeletek ebédre, vacsorára

Natúr csirke almaraguval és káposztás pitével, gombás-szószos natúr szelet, zöldséges karaj rizzsel, paradicsomos káposzta szezámmagos csirkével, mustárban pácolt serpenyős tarja.

„Füstszűrő” alatt a középiskolások

Minden második kilencedik osztályos gyermek kipróbálta a cigarettázást, minden negyedik cigizett az utóbbi hónapban, és minden huszadik rendszeres dohányzónak számít. 

Főhajtás Szent László előtt: állandó kiállítás a váradi vártemplomban

Főhajtás Szent László előtt: állandó kiállítás a váradi vártemplomban
Állandó kiállítás nyílt Szent László királyról a nagyváradi vártemplomban, a Várad várának regéje Szent László királyról című tárlatot vasárnap délután nyitották meg.

Ötven éve a közösség szolgálatában

Szülőfalujában, a Kovászna megyei Zágonban tartotta aranymiséjét az elmúlt vasárnap Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium alapítója. 

Megjelent a pápa buzdítása

Ferenc pápa integrációt, pozitív jövőképet, reményt szorgalmaz a mai problémák közepette élő családok számára – mondta a bécsi érsek A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdítás vatikáni bemutatásán.

Mária Rádió, a Szűzanya ajándéka

Tíz esztendeje, hogy a Mária Rádió Erdélyben is megszólalt. Páros interjúnkban Szatmári Ferenc alapítóval, világi elnökkel és Karácsony Tibor lelkipásztorral, műsorigazgatóval beszélgettünk.

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben
Az elmúlt napok hajnali lehűlései miatt jelentős kár keletkezhetett a székelyföldi gyümölcsösökben. Leginkább a csonthéjasok szenvedhették meg a fagyokat.

Nem haladnak a kifizetésekkel

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetőit hívta meg április 26-ai, keddi ülésére a szenátus mezőgazdasági bizottsága, hogy a területalapú támogatások helyzetét és a kifizetések késéseinek okait tisztázzák az ügynökség képviselőivel.

Agrárkamarák magánkézben?

Hamarosan a parlament elé kerülhet a magán-agrárkamarák létesítésére vonatkozó jogszabálytervezet, amely a beterjesztő, Cornel Stroescu szerint új lehetőségeket nyithat a kisgazdák számára.

Felgyorsítja a szövetkezést a Covalact okozta válság

A gazdák összefogásra való buzdításával keres gyors és hatékony megoldást a felső-háromszéki tejtermelők problémáira a Kovászna megyei agrárkama­ra. 

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Mivel nem szimpatizálok a szociáldemokráciával, eszem ágában sincs aggódni a román Szociáldemokrata Párt (PSD) sorsa miatt.

Páva Adorján

Az erdélyi magyar pártok országos és helyi vezetői közötti konfliktusok hűen tükrözik azt a makacs és erőszakos politizálást, amely miatt oly sokan fordítottak, fordítanak hátat a közéletnek. 

Kiss Judit

Ismét fény derült arra, hogy velejéig áthatja a romániai egészségügyi rendszert a korrupció: 40 megye mintegy 300 közkórházában használnak hosszú ideje felhígított fertőtlenítőszert. 

Molnár Judit

Elég komoly haladást ért el a nagyváradi közszállítási vállalat sofőr- és ellenőrhadának jólneveltségi szintje.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Ritka köd
  8 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Helyenként felhős
  9 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  10.8 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  8 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  8.4 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  8.5 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  8 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
 • Szeben

  MOST
  Helyenként felhős
  7 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4774 RON
1 USD 3.9348 RON
1 GBP 5.7369 RON
100 HUF 1.4364 RON
1 XAU 161.3583 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL