Krónika Online
2014. április 21., hétfő; Ma Konrád napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Az éhezők segítését szorgalmazta Ferenc pápa

  Az éhezők segítését szorgalmazta Ferenc pápa

  A világot sújtó éhezés és a konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott beszédében.
 • Éljünk úgy, mintha normális emberek lennénk

  Éljünk úgy, mintha normális emberek lennénk

  „Engem mindig is kizárólag a gyerekek érdekeltek, a felnőttek hihetetlenül untattak. Voltak felnőttek, akik minden áron hozzám akartak jönni terápiára, ezeket általában elhessegettem” – Interjú Vekerdy Tamás magyarországi gyerekpszichológussal, íróval.
 • Nem drágult a húsvéti kosár

  Nem drágult a húsvéti kosár

  Megnyugtató híreket közölnek a piackutatók: az előző évhez viszonyítva nem kell többet költeniük a húsvéti bevásárlókosárra azoknak, akik az utolsó percre hagyták a bevásárlást. Egy városi család átlagban 360 lejt költ el a húsvéti ünnepek alatt.

Az MPP szívesen adna prefektust Maros megyében

Az MPP szívesen adna prefektust Maros megyében
Még nincs kormánybiztosjelöltje Maros megyében az RMDSZ-nek, holott a szövetség március eleji kormányra lépésének egyik feltétele az volt, hogy ő nevezhessen ki prefektust a közép-erdélyi megyében.

Miniszteri közvetítés a MOGYE-ügyben

Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős miniszter közvetítésével kezdődnek újabb tárgyalások április 24-én a MOGYE magyar tagozatának létrehozásáról.

Gyógyturizmusban utazik az ortodox egyház

„Szomorú” Ioan Selejan Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, amiért a magyar nemzetiségűek perelnek az ortodox egyháznak kormányhatározattal odaítélt kovásznai Fenyő szálló ügyében.

Nyugdíjkorhatár-kedvezmény az anyáknak?

A gyermekes édesanyáknak kedvez az az RMDSZ nőszövetsége által kidolgozott törvénymódosító javaslat, amelyet a nők számára előirányzott nyugdíjkorhatár-emelés kapcsán nyújtanak be a képviselőházba.

Ponta amerikai F-16-ossal repült Aranyosgyéresen

Ponta amerikai F-16-ossal repült Aranyosgyéresen
Románia számíthat szövetségeseire, amikor határainál folytatódik az Ukrajna elleni agresszió – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta miniszterelnök az aranyosgyéresi katonai repülőtéren.

Băsescu: nem hallgatják le Pontát

Benyújtotta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) Traian Băsescu államfő elleni feljelentését a legfőbb ügyészségen Gabriela Firea, a párt szenátora. A szociáldemokraták annak nyomán jelentették fel Băsescut, hogy az államfő kemény bírálatokat fogalmazott meg velük szemben.

Román felelősség a holokausztért

A katonai ügyészség egy közlemúltban lezárt vizsgálata hetven év óta első ízben igazolta a román hadsereg egyes alakulatainak felelősségét a romániai holokausztban.

RMDSZ-esek is csatlakozhatnak Băsescu feljelentőihez

Az RMDSZ honatyái is aláírhatják a Traian Băsescu államfő elleni feljelentést.

Egyezség az ukrán helyzet rendezéséről

Egyezség az ukrán helyzet rendezéséről
John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz, Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Cathrine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője több mint hét órán keresztül tanácskozott Genfben a válság megoldásáról.

Strasbourgi Kiáltvány a kisebbségi jogvédelemért

Az Európai Parlament (EP) kisebbségi ügyekkel foglalkozó frakcióközi munkacsoportja (Intergroup) csütörtöki cikluszáró ülésén felhívást intézett az európai döntéshozókhoz az Unió területén élő hagyományos nemzeti kisebbségek védelmében.

Növekvő feszültség Transznisztria miatt

Moszkva nem tűzött ki időpontot a tiraszpoli vezetés azon kérelmének megvizsgálására, hogy Transznisztria csatlakozhasson az Orosz Föderációhoz.

Putyin: bűn a kijevi hadművelet

Miközben Vlagyimir Putyin bűncselekménynek nevezte a kelet-ukrajnai oroszbarát erők elleni kijevi hadműveletet, és elismerte, hogy a Krímben orosz katonák is jelen voltak, Kelet-Ukrajnában 3 ember meghalt.

Eltűnt az ígéretekből 1500 kilométernyi sztráda

Eltűnt az ígéretekből 1500 kilométernyi sztráda
Jelentős ellentmondások vannak a kormány autópályatervei és a Dan Şova közlekedésügyi miniszter által korábban bejelentett infrastrukturális elképzelések között.

Meg sem nyílt, máris díjat kapott a Bosch-gyár

Németországi kitüntetést kapott anyacégétől a Kolozs megyei Nemeszsukon felépített Bosch-gyár, amely rekordidő alatt készült el. 

Új feladatot kapott György Attila pénzügyi államtitkár

György Attilát, a pénzügyminisztérium RMDSZ-es államtitkárát jelölte ki a PHARE és a SAPARD európai uniós finanszírozások felelősévé Victor Ponta kormányfő.

Étkezési utalványok: eltörölnék a gyakorlatban nem létező korlátozásokat

Eltörölné a kormány azt – a legtöbb kereskedelmi egységben gyakorlatilag semmibe vett – törvényi előírást, miszerint a munkavállalók naponta legfeljebb két étkezési utalványt vásárolhatnak le.

Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez
Meghalt García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író – közölték csütörtökön családjához közel álló források. Márquezt 87 évesen, súlyos betegeskedés után csütörtökön érte a halál Mexikóban.

A Bánffy-palota udvarára költözik a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Két héttel a budapesti Vörösmarty téren zajló 85. Ünnepi Könyvhét előtt, május 29. és június 1. között szervezik meg az esemény kolozsvári programjait.

Jelentés „távoli kisebbségekről”

Kósa András László szociológus, a Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója, szerkesztő mutatta be a Pro Minoritate folyóirat 2014-es tavaszi számát, illetve a marosvásárhelyi Alter-Native Filmfesztivált szerdán este Csíkszeredában.

A nagy háborúról emlékezik meg Udvarhelyszék

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából minifesztivált tartanak júliusban Udvarhelyen.

Hamilton megállíthatatlan, újabb kettős Mercedes-siker Kínában

Hamilton megállíthatatlan, újabb kettős Mercedes-siker Kínában
A legutóbbi két futamon is győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma–1-es Kínai Nagydíjat.

Párizsban győzött a Veszprém a BL-ben

Az MKB-MVM Veszprém 28-26-ra nyert a francia PSG otthonában a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első, szombati mérkőzésén, ezzel nagy lépést tett afelé, hogy története során először bejusson a Final Fourba.

A magyarok célja a feljutás, a székelyeké a bentmaradás

A magyar férfi hokiválogatott Dél-Koreában a divizíó I/A csoportban, míg a romániai Litvániában a B csoportban kezdi meg szereplését vasárnap a világbajnokságon.

Budapesten tárgyalt a magyar és a román futballszövetség elnöke

Budapesten találkozott egymással pénteken Csányi Sándor és Răzvan Burleanu.

Fogalmazás az átalakulásról

Fogalmazás az átalakulásról
Kovács Tamás, az udvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola nemlátó diákja eredetiségért járó különdíjat kapott román nyelvű esszéjére az országos tantárgyversenyen.

Marad Krafft életfogytiglanja

Helybenhagyta csütörtökön kihirdetett ítéletében a marosvásárhelyi táblabíróság a székelyudvarhelyi Krafft Istvánra a csíkszeredai törvényszék által kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést. 

„Nagymama kávéja” az olvasósarokban

Világszerte bevált módit igyekszik meghonosítani két sepsiszentgyörgyi vállalkozó: néhány napja egy fedél alatt működik a Tortoma kiadó könyvesboltja és az Angelo Café. 

A százéves Cs. Erdős Tibor festőt köszöntötte Emil Boc

A 100 éves Cs. Erdős Tibor festőművészt köszöntötte fel szerdán Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. 

Előrelépés a kisebbségvédelem terén

Előrelépés a kisebbségvédelem terén
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által elfogadott, A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában című határozat fontos referenciaértékkel bír a külhoni magyarok szempontjából is a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzése szerint.

Bukaresti felhördülés a strasbourgi határozat kapcsán

Jelentős felbolydulást okozott Bukarestben az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által magyar kezdeményezésre elfogadott jelentés.

Övé volt az oroszlán is

Mintha Puck intézte volna, hogy a stradfordi iskolát inkább elkerülni szerető, más erdejében vadat becserkésző, lányok derakát gyorsan elkapó fiatalembernek egyszer csak arra támadjon kedve, hogy Londonba menjen.

A kormány, amely újrázhat

Akit meglepett a választási eredmény, annak nincsen eleven kapcsolata a magyar valósággal. Annak nemcsak az emberek mindennapi gondjairól, hanem arról sincsenek fogalmai, hogy mi is a magyar állampolgárok körében egy kormánnyal szemben az elvárás.

A GM és a Delphi rossz kapcsolata is hozzájárult a halálos balesetekhez

A GM és a Delphi rossz kapcsolata is hozzájárult a halálos balesetekhez
A General Motors és a Delphi rossz kapcsolata a halálos balesetekkel járó meghibásodások okai között.

A Daimler 2020-ra az élre törne

Új modellek fejlesztése mellett milliárdos gazdaságossági programja kiterjesztésével igyekszik vezetői pozíciót elérni a prémiummárkák körében a német autógyártó.

Újabb leállások a Ford craiovai gyárában

Április és június között 23 munkanapra leállítják a Ford B-Max egyterű modell gyártását a romániai Craiován működő összeszerelő üzemben – közölte a Mediafax hírügynökség.

Brit autóipari vezetők az EU-tagságról: maradni akarnak

A brit autóipari vezetők óriási többsége szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia.

„Parfümmel és vízzel is locsolok”

„Parfümmel és vízzel is locsolok”
A legtöbb sepsiszentgyörgyi tudja, milyen az írott tojás – a Guzsalyas Alapítvány több mint tizenöt éve szervezi a Míves Házban a húsvét előtti héten a tojásírást.

„Locsolni indulnak a legények”

„Locsolni indulnak a legények” – húsvéti locsolóversek.

A húsvét előfutárai

Összetett ünnep a húsvét, hiszen a kereszténység előtti hagyományok átitatják a legkeresztényibb ünnepet.

Húsvéti finomságok

Kalácsban sült sonka, mentás-kapros-korianderes bárányleves, natúrszelet fokhagymás töltött tojással, aszpikos szivárványsaláta, márványos kalács.

Veszélyes illatanyagok és színezők

A kozmetikai cégek egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra, ám sajnos még így sem vagyunk teljesen biztonságban.

Gazdálkodni tanulnak az unitáriusok

Gazdálkodni tanulnak az unitáriusok
A többi erdélyi történelmi magyar egyházhoz hasonlóan a visszakapott unitárius vagyon hasznosítása is fejtörést okoz az egyházközségeknek, illetve a püspökségnek.

Húsvétra készülnek Csíksomlyón

Különleges ünnepi pillanat előzi meg a csíksomlyói kegytemplomban virágvasárnap tartandó szentmisét.

Járható a Tisztulás Útja

Erdő Péter bíboros áldotta meg a Tisztulás Útja nevű zarándokutat csütörtökön Budapesten, a Gellért-hegyen Böjte Csaba és több pálos, ferences és jezsuita szerzetes jelenlétében. 

Templomfelújításra készül Kovács Sándor kolozsvári főesperes

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett kolozsvári főesperes, Kovács Sándor templom- és közösségépítő római katolikus papként vált ismertté az elmúlt negyven évben.

Közeleg a húsvét, nyílnak a vágópontok

Közeleg a húsvét, nyílnak a vágópontok
Bár az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság márciusban megtiltotta a húsvéti bárányok levágására alkalmas ideiglenes vágópontok létesítését, egy újabb rendelet értelmében a húsvét előtti időszakban mégis lehet jelentkezni engedélyekért.

Kártérítést kérnek a szatmári gazdák

Kártérítést követelnek azok a Szatmár megyei gazdák, akiknek földjein a kommunista rendszer idején vésztározókat alakítottak ki, melyeket időnként elöntenek vízzel, tönkretéve a vetésüket.

Húsvétra ígérik a támogatásokat

Húsvétig az üzemagyag-támogatást, valamint a marhatenyésztőknek járó juttatásokat is megkapják a gazdák – jelentette be Sepsiszentgyörgyön Nagy Tamás Péter mezőgazdasági államtitkár.

Gazdák javaslatlistája

Agrár- és vidékpolitikai javaslatcsomagot dolgozott ki a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének szakmai felügyeletével a Magyar Polgári Párt, melyet a közös európai parlamenti választási program kidolgozásának reményében ajánlanak az RMDSZ figyelmébe.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Nem csodálkoznánk, ha Székelyudvarhelyen hamarosan komoly hatósági zaklatásra számíthatnának mindazok, akik kitűzik a székely zászlót.

Balogh Levente

Újabb fázisba lépett az ukrajnai válság azt követően, hogy több, orosz többségű kelet-ukrajnai megyében is a függetlenségről szóló népszavazás kiírását követelő fegyveresek szállták meg a közintézményeket.

Rostás Szabolcs

Elkönyvelheti első sikerét a márciusban kormányra került RMDSZ, ha a parlament elfogadja a frissen kidolgozott zászlótörvényt.

Páva Adorján

Mircea Duşa védelmi miniszter még saját nemzettársait is meghökkenti azon igyekezetében, hogy túlbuzgó hazafiasságát államhatalmi eszközökkel erőltesse az ország önkormányzataira és lakóira. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  23 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  19 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
 • Brassó

  MOST

  19.9 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4607 RON
1 USD 3.2281 RON
1 GBP 5.4148 RON
100 HUF 1.4529 RON
1 XAU 134.4481 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL