Krónika Online
2014. október 21., kedd; Ma Orsolya napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Nem magyar divat a pártváltás

  Nem magyar divat a pártváltás

  Nem hozott jelentős változásokat a romániai magyar politikai szervezetek szempontjából a helyi elöljárók pártváltását engedélyező rendelet. A szociáldemokrata kezdeményezés következtében azonban gyarapodott az RMDSZ-es önkormányzati képviselők tábora.
 • A magyar kormány támogatja a csíksomlyói kegyhely felújítását

  A magyar kormány támogatja a csíksomlyói kegyhely felújítását

  FRISSÍTVE – Húszmillió forint támogatást különít el a jövő évi költségvetés tervezésekor a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a csíksomlyói Mária-kegyhely számára.
 • Kisajátított köröstárkányi emlékmű

  Kisajátított köröstárkányi emlékmű

  Megdöbbentőnek és ízléstelennek nevezték a köröstárkányi magyarság egy részének képviselői, hogy az RMDSZ a helyi szervezet nevére telekkönyveztette a Bihar megyei településen az 1919-es román vérengzés áldozatai tiszteletére állított emlékművet.

Diplomácia helyett segítség – Interjú Magyarország olténiai tiszteletbeli konzuljával

Diplomácia helyett segítség – Interjú Magyarország olténiai tiszteletbeli konzuljával
Magyarország tiszteletbeli konzuljaként az anyaországot képviseli Olténiában a Székelyföldön született Molnár Endre. A hivatalt Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin), a vállalkozó tulajdonában lévő Tropical Szálloda irodahelyiségében rendezték be.

Pert nyert a kolozsvári reptér a vásárhelyivel szemben

Pert nyert a kolozsvári nemzetközi repülőtér a Maros megyei önkormányzattal szemben a Kolozs megyei törvényszéken. 

Ismét megnőtt a gombamérgezések száma

Nagyon sok gombamérgezés történt az elmúlt idõszakban Szatmár és Máramaros megyében. Éppen ezért közintézményekben, valamint egyéb forgalmas helyeken plakátokkal növelnék a Szatmár megyében legelterjedtebb mérges gombafajok ismertségét.

Magyar voksok az önrendelkezésért

Az erdélyi magyarság kifejezheti autonómiaigényét a novemberi államfőválasztáson a magyar jelöltekre leadott szavazatokkal – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Gyergyószentmiklóson, Szilágyi Zsolt kampányfórumán.

Államfőjelöltek – Corneliu Vadim Tudor, a magyarellenesség kettes számú apostola

Államfőjelöltek – Corneliu Vadim Tudor, a magyarellenesség kettes számú apostola
A magyar olvasónak alig kell bemutatni Corneliu Vadim Tudort, aki  Gheorghe Funar mellett a szélsőséges magyarellenesség másik romániai zászlóvivője.

A románoknak sem tetszik a December 1. utca kötelezővé tétele

Egy román polgármester szerint nagyon nehéz átültetni a gyakorlatba azt a törvényt, amely kötelezi az önkormányzatokat, hogy minden településen egy főutat nevezzenek el 1918. december 1-jéről.

Ponta népszavazást írna ki a monarchiáról

Hajlandó lenne népszavazást kiírni Románia államformájáról Victor Ponta miniszterelnök abban az esetben, ha megnyerné a novemberi államfőválasztást.

Államfőjelöltek – Gheorghe Funar, a magyarellenesség „apostola”

A magyarellenesség egyik romániai „apostola", Kolozsvár egykori polgármestere immár másodízben száll harcba az államfői tisztségért.

Lázár: Budapest baráti segítséget vár az Egyesült Államoktól

Lázár: Budapest baráti segítséget vár az Egyesült Államoktól
A magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként, barátjaként azt várja, hogy a kritikák megfogalmazása mellett, konstruktív légkörben beszéljék meg az Egyesült Államokkal a magyar állampolgárokkal szemben meghozott beutazási tilalom ügyét.

Kitekintő – Amerikai szociális juttatás kiutasított náciknak

Amerika szociális juttatásokat fizetett több tucat kiutasított, vagy ezt megelőzendő önként kitelepülő egykori náci háborús bűnösnek.

Kitekintő – Libanon is belesodródik a háborúba

Miközben minden szem az Iszlám Állam (IÁ) iraki és szíriai hadjáratára figyel, egy kevésbé szembetűnő, de legalább annyira robbanásveszélyes helyzet van kialakulóban Libanonban.

Barroso: hiba lenne, ha London magára haragítaná Kelet-Európát

José Manuel Barroso szerint súlyos hibát követne el a brit kormány, ha a bevándorlás és egyéb európai uniós alapelvek megkérdőjelezésével magára haragítaná közép- és kelet-európai szövetségeseit.

A választási kampány derűlátóvá teszi a lakosságot

A választási kampány derűlátóvá teszi a lakosságot
Optimistábbá teszi az államelnök-választási kampány az ország lakosságát: az állampolgárok többsége a bérek és a vásárlóerő enyhe növekedésére számít. 

Nőtt a szálláshelyek száma Romániában

Két százalékkal emelkedett a hazai turisztikai szálláshelyek aránya idén nyáron a tavaly júliusi adatokhoz képest – számolt be hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). 

Erdély előnyére válhat a tudás

A modern Erdély gazdasági jövőképe volt a központi témája a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Közgazdász Vándorgyűlésének.

Díjazták a szentgyörgyi fejlesztést

Sepsiszentgyörgyi fejlesztés nyerte a bukaresti Romexpo Inventika-fődíját. A háromszéki vállalkozás saját fejlesztésű Stirling-motorral és rakéta típusú kazánnal vett részt a múlt héten Inventika elnevezéssel rendezett kiállításon.

Népszerűsítik a gyöngyvásznat

Népszerűsítik a gyöngyvásznat
Hivatalosan is átadták vasárnap este a román állami filmforgalmazó (RADEF) egykori, frissen felújított kolozsvári filmraktárát, amely a jövőben alternatív kulturális rendezvények helyszínéül fog szolgálni.

Székelyföldi partizánok története

Szabó Róbert Csaba ötletét találták a legjobbnak a 3. magyar forgatókönyvbörzén, így a Marosvásárhelyen élő író, szerkesztő megírja A Pusztai banda című forgatókönyvet.

Magyar nagyjátékfilmek a marosvásárhelyi Alter-Native-on

Magyar nagyjátékfilmeket is levetítenek a 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon november 5–9. között Marosvásárhelyen.

Két új kötet a Prospero Könyvek tízéves születésnapján

A színészek és operaénekesek pályaképét megrajzoló tízéves Prospero Könyvek sorozatot ünnepelték a kolozsvári Györkös Mányi Albert-emlékházban.

BL-főtábla küszöbén a váradi pólócsapat

BL-főtábla küszöbén a váradi pólócsapat
A Nagyváradi VSK újra megpróbálhatja megismételni tavalyi bravúrját a férfi vízilabdázók Bajnokok Ligájában, hiszen Dorin Coștrăș legénységének sikerült kiharcolnia a továbbjutást jelentő második helyet a budapesti második selejtezőkörben.

Liga 1: idegenbeli U-vereség Ogăraru „otthonában”

A Kolozsvári U-nak nem sikerült felborítani a papírformát az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi 11. fordulójában: alulmaradt a Steaua otthonában. 

„Kicsúszott” a Brassó a Kontinentális Kupából

„Egy nálunk jobb csapattól kaptunk ki, és ezt el kell fogadnunk” – szögezte le a Sanok ellen 4-3-ra elveszített mérkőzés után Jerry Andersson, a Brassói Corona férfi jégkorongcsapatának edzője, akinek együttese ezzel kiesett a Kontinentális Kupából. 

A hajrában fordított a Dinamo ellen a CFR

Fordulatos mérkőzésen 2-1 arányú győzelemmel szerezte meg a három pontot a Kolozsvári CFR a vendég Dinamo ellen. 

Vujity Tvrtko ismét Erdélyben tart előadásokat

Vujity Tvrtko ismét Erdélyben tart előadásokat
Erdélyben tart előadásokat október 27. és 30. között Vujity Tvrtko népszerű magyarországi televíziós tudósító, médiamunkás.

Népszerű a vásárhelyi könyvvásár vetélkedője

Óriási érdeklődés övezi a 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasójátékát, amelyre 93 csapat jelentkezett.

Áprilisra várja második gyermekét Vilmos herceg és Katalin hercegnő

Áprilisra várja második gyermekét Vilmos cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő.

Ragyogtak a szolidaritás fényei

Idén összesen 19 település kapcsolódott be a gyulafehérvári Caritas szervezte, Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű jótékonysági akcióba, amelynek résztvevői a látványos gyertyagyújtási akció mellett komoly adományokkal segítenek. 

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

Az egyházzene kényelmes zubbonyában
„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

A Madách-kultusz kezdetei Erdélyben

„A művészi tetszés az ember lelkében nem olyan izolált és független jelenség, ahogyan sokan gondolják. Ellenkezőleg, nagyon sok mindentől függ, nagyon sok szálból tevődik össze, keletkezési feltételei vannak, mint mindennek a világon.” (Reményik Sándor)

Harmadszor is Fidesz

A magyarországi ellenzéknek továbbra sem sikerül ellenszert találnia a kormányoldal politikájára – ez szűrhető le az október 12-ei önkormányzati választások eredményéből, amely alapján a Fidesz–KDNP idén harmadszor aratott elsöprő választási győzelmet.

Népszavazást kell tartani Kelet-Ukrajnában

Hónapok óta tart az ukrajnai válság. A halottak, a sebesültek és a menekülők száma napról napra ijesztően nő. A civil lakosság egész Ukrajnában szenved.

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek
Tizenhétezer értékjegyet használtak fel Romániában magánszemélyek a roncsautóprogram keretében, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte a román környezetvédelmi minisztérium.

Kisteherautó készült a Dusterből

Különleges pick-up változatot készített a Dacia Duster hobbiterepjáróból a romániai Romturingia karosszériaépítő cég; a megrendelő az OMV Petrom olajipari vállalat volt.

Megékezett az új Mazda2

Megkezdődött a Japánban az év autójának választott Mazda2 európai piaci bevezetése. Az új kisautó megjelenése csak apró részletekben különbözik a 2014-es Genfi Autószalonon bemutatott Hazumi tanulmányautótól.

Stagnálnak a VW márka eladásai

Második hónapja stagnál a Volkswagen-konszern fő márkája, a VW értékesítése az oroszországi és a brazíliai eladások csökkenése miatt, miközben az eladások növekedése Kínában lassul.

Szobanövények őszi gondozása

Szobanövények őszi gondozása
Az ősz minden növény számára változást hoz, még akkor is, ha az éppen egy cserépben nevelt szobanövény. Gondozásukat igazítani kell az életritmusukhoz.

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő kutyákat képeznek Kézdivásárhelyen

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő ebeket képeznek Kézdivásárhelyen, az öt labrador kiskutyát úgy tanítják be, hogy megkönnyítsék a fiatalok hétköznapjait.

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival, még akár enyhe áramütést is szívesebben ad magának, mint hogy tétlen maradjon egy amerikai pszichológiai kísérlet szerint.

Finomságok birsalmából

Birsalma chutney, birsalmasajt, birsalmás-mandulás sütemény, birsalmás párolt káposzta.

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson
Eltérő álláspontokat képviselnek a Vatikánban a család témájában zajló püspöki szinódus résztvevői – közölte Erdő Péter főrelátor. 

Eszmecsere a szakrális központok­ról Csíksomlyón

Egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, illetve az érintett civil szervezetek képviselőinek részvételével kezdődött el csü­törtökön Csíkszeredában a ne­gyedik alkalommal megszervezett Mária-út konferencia. 

Aktualizálnák az egyház tanításait

A család a témája a Vatikánban vasárnap elkezdődött rendkívüli püspöki szinódusnak. Az egyház egy része és a sajtó is fordulatot vár a Ferenc pápa meghirdette találkozótól.

Tízéves a magyar mise a vatikáni kápolnában

Évfordulóját ünnepelte kedden a Szent Péter-bazilika altemplomában levő Magyarok Nagyasszonya kápolna.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt
Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság laboratóriuma.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója.

Káposztafesztivál Gyergyószárhegyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a hétvégén Gyergyószárhegyen a hagyományos káposztavásárt és fesztivált.

Hagyományos termék nélkül maradhat Hargita megye

Egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült kiváltania a hagyományos termék minősítést igazoló dokumentumot.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Példátlannak nevezhető az a magatartás, amelyet az Egyesült Államok Magyarországgal szemben tanúsít.

Páva Adorján

A dollárok, eurók, fontok vad viharai által megtépázott modern futballban Victor Piţurcă összetákolt egy, a baljós vizeken is fennmaradó nemzeti hajót, majd fogta magát, és kiugrott belőle.

Molnár Judit

A jó kereskedőnek, kínáljon bár cérnagombot, kisvasutat vagy bankbetétet, állítólag a vásárló elvárásai a legfontosabbak.

Balogh Levente

A román fővárosi újságírás gyakran képes olyan magasságokba emelkedni, amelyeket mi, mezei magyar újságírók akkor sem lennénk képesek elérni, ha ezer évig tanulhatnánk ezt a szép szakmát.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  14 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  16 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  17 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  14 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  12 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4170 RON
1 USD 3.4570 RON
1 GBP 5.5841 RON
100 HUF 1.4396 RON
1 XAU 139.0059 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL