Krónika Online
2015. szeptember 1., kedd; Ma Egyed, Egon napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Bérvisszatartással zsarol a tanügyi tárca?

  Bérvisszatartással zsarol a tanügyi tárca?

  Minden bizonnyal késni fog Hargita megyében a tanügyi alkalmazottak augusztusi bére, az oktatási minisztérium ugyanis nem hagyta jóvá a tanfelügyelőség által igényelt összeg kiutalását, amíg a tanintézetek nem hajtják végre az elrendelt leépítéseket.
 • Törvényben tiltaná be a magyar feliratokat Diaconu

  Törvényben tiltaná be a magyar feliratokat Diaconu

  Törvényben tiltaná be a magyar feliratok használatát Romániában Bogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt alapítója, parlamenti képviselő, aki a székelyudvarhelyi helyi rendőrség autójáról készült fotó láttán kezdte hergelni a közvéleményt.
 • Szabadon garázdálkodhatnak a vadak

  Szabadon garázdálkodhatnak a vadak

  Bár hétről hétre egyre több vadkárról szóló bejelentés érkezik a hatóságokhoz, ráadásul a medvetámadások is gyakoribbá váltak az elmúlt időszakban, a környezetvédelmi minisztérium semmit nem tesz az ijesztő méreteket öltő jelenség megfékezése érdekében. 

Sós vizű forrásokat újítottak fel Lövétén és Homoródalmáson francia segítséggel

Sós vizű forrásokat újítottak fel Lövétén és Homoródalmáson francia segítséggel
Franciaországi diákok is segédkeztek a lövétei és homoródalmási sós vizű kutak felújításában az elmúlt héten. Összesen hat Bordeaux környéki önkéntes diák látogatott el Lövétére és Homoródalmásra.

Végre megépül az új nagyajtai híd az Olt felett

Több éves várakozás után elkezdődött a Nagyajtát Apácával összekötő, a Kovászna megyei úthálózat szempontjából rendkívül fontos Olt-híd megépítése – tájékoztatott Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Szemétradar Maros megyében

Szemétradar-szolgálatot indított Maros megyében a környezetvédelmi minisztérium egy, a Let`s Do It csoporttal közös projekt keretében. 

Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a kisbányai vájárok

Éhségsztrájkba lépnének a kisbányai fémércbánya alkalmazottai, amennyiben az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) nem újítja fel a bányavállalat működési engedélyét.

Diaconu beterjesztette magyarellenes tervezetét

Diaconu beterjesztette magyarellenes tervezetét
Betiltaná a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a romániai közintézményekben Bogdan Diaconu független parlamenti képviselő.

Lemondott frakcióvezetői tisztségéről Ponta apósa

Lemondott szenátusi frakcióvezetői tisztségéről és két héten belül várhatóan a kormányzó Szociáldemokrata Pártból (PSD) is kilép Ilie Sârbu.

Lezárta Johannisék dossziéját a DNA

Vádemelési javaslat nélkül lezárta a Johannis család nagyszebeni ingatlanvásárlásai ügyében lefolytatott nyomozást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

Előzetesben az egészségügyi minisztérium egyik igazgatója

Miközben a román kormány a hálapénz legalizálására készül, az egészségügyi ágazatban dolgozók egy része igyekszik kihasználni a „figyelmességek" adómentességét.

Vita a migránsok befogadásáról

Vita a migránsok befogadásáról
Napról napra nő a feszültség a bevándorlási hullám által érintett európai országok között a migránsok elhelyezése kapcsán.

Kövér praktikussá tenné a nemzetegyesítést

A belpolitikában az elhalasztott társadalmi igények kielégítésére, a nemzetpolitikában pedig a határon túlra befektető magyar vállalkozók támogatására érkezett el az idő a kormányzás második ciklusában – jelentette ki Kövér László New Yorkban.

Harci állapotok uralkodnak Kijevben

Radikális jobboldali tüntetők megrohamozták a kijevi parlament épületét hétfőn.

Akcióban a román embercsempészek

Összesen huszonhat román embercsempészt vettek őrizetbe az elmúlt napokban a magyar hatóságok, további kettőt pedig az osztrák rendőrség.

Tartós lehet az öt lej alatti benzinár

Tartós lehet az öt lej alatti benzinár
Miközben a tavaszi hónapokban literenként megközelítette a hat lejt, számos töltőállomásnál az elmúlt napokban öt lej alá esett az üzemanyagok ára Romániában.

Ötszobás az ideális európai ingatlan

Jelentős eltérés mutatkozik az európai országokban annak kapcsán, hogy a polgárok mekkora méretű, illetve hány szobás lakással lennének elégedettek – derült ki az ingatlanszektorban piacvezető amerikai RE/MAX Európa legfrissebb felméréséből. 

Trükköztek a magyar dinnyével Kolozsváron

Magyarországi dinnyét forgalmazott román termékként kolozsvári üzletében az egyik hazai hipermarket.

Csődbe vitték az Astrát a „kapzsi” részvényesek

Fizetésképtelenné nyilvánította az Astra biztosítótársaságot szerdán az összevont pénzügyi felügyelet.

Három magyar tehetséget támogat a kolozsvári Jazz in the Park

Három magyar tehetséget támogat a kolozsvári Jazz in the Park
Három fiatal tehetségnek biztosít ösztöndíjat fejenként 2000 lej értékben a kolozsvári Jazz in the Park abból az alapból, amelyet a július első hetében lezajlott fesztivál idején összegyűlt adományokból hoztak létre.

Nagytotál az első világháborúról a medgyesi Közép-Európa-filmfesztiválon

Hét közép-kelet-európai ország, valamint a nemzetközi filmvilág alkotásaival ismerkedhetnek meg a filmrajongók és a filmes szakemberek az 5. Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztiválon szeptember 1–5. között Medgyesen, majd Bukarestben.

Határokat bontanak – Hétvégén tartják az E-MIL 14. írótáborát

Irodalmak, határvidékek címmel rendezi meg 14. írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), a már megszokott helyszínen, a Kovászna megyei Árkoson.

Ősbemutatóval indul a szatmári színházi évad

Idén is bemelegítő workshoppal kezdte a munkát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Nem potyázni mennek a románok Budapestre

Nem potyázni mennek a románok Budapestre
„Nem potyázni megyünk Budapestre” – szögezte le Anghel Iordănescu, a pénteki, Magyarország elleni labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőre hétfőtől készülő román válogatott szövetségi kapitánya. 

Büntetőt követelve kapott ki a Viitorul

Miközben a Giurgiui Astra Ploiești-en aratott 1-0-s győzelmével megőrizte vezető helyét az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, addig a kilencedik forduló slágermérkőzésén a Steaua otthonában 1-0-ra alulmaradó Viitorul lecsúszott a harmadik helyre.

Nyert az SZKC és a Nagybányai HCM

Egy pillanatig sem volt kétséges, hogy kié lesz a három pont az élvonalbeli férfi kézilabda-bajnokság vasárnap esti mérkőzésén, a Székelyudvarhelyi KC ugyanis rendkívül simán nyert 32-20-ra a Focșani vendégeként. 

Kivédekezett ASA-győzelem

Kiegyenlített mérkőzésen az argentin Ramiro Costa második félidő elején szerzett góljával nyert Iași-ban a Marosvásárhelyi ASA a labdarúgó-Liga 1 hétvégi kilencedik fordulójában, és ezzel őrzi pozícióját az összetett élmezőnyében.

Guinness-rekordot jelentő puliszka Hidegségen – Árváknak gyűjtöttek

Guinness-rekordot jelentő puliszka Hidegségen – Árváknak gyűjtöttek
Vasárnap óta 6849 kilogramm a világ legnagyobb túrós puliszkája: a rekordot a Csángó és a Fatányéros panziók által Hidegségen szervezett 10. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon állították fel.

A hagyományt népszerűsítik: kovácstalálkozó Sepsiszentgyörgyön

Magyarországról, Ausztriából és az ország több településéről érkeznek kovácsok Sepsiszentgyörgyre.

Forgatag: találkozások színes programokon

Számtalan érdekes programmal várta hétvégén az érdeklődőket a Vásárhelyi Forgatag, amelynek keretében idén is megszervezték a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját.

Bánffy-kastélynapok várják a közönséget a hét végén Bonchidán

Újra benépesül az Erdély Versailles-ának is nevezett bonchidai Bánffy-kastély és környéke a hét végén a gazdag kulturális és szórakoztató programokat felvonultató bonchidai Bánffy-kastélynapokon.

Bezárkózni a termékeny magányba – Interjú Bogdán Zsolt színművésszel

Bezárkózni a termékeny magányba – Interjú Bogdán Zsolt színművésszel
Beszélgetés színházról és hitről Bogdán Zsolt kolozsvári színművésszel.

Az én nemzeti válogatottamról

A románok egy részének magyarellenessége elsősorban a sportban nyilvánul meg. Mégpedig úgy, hogy bárkivel játszanak a magyarok, ők mindig az ellenfélnek szurkolnak. 

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (8.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rektorhelyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (7.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltán visszaemlékezéseit.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Hogyan termesszünk földiepret?

Hogyan termesszünk földiepret?
Augusztus vége–szeptember eleje a legmegfelelőbb időszak az eper telepítésére A földieper nemcsak a legkorábban beérő termesztett gyümölcs, hanem az egyik legkönnyebben szaporítható és telepíthető haszonnövény is egyben. 

Hull a szilva a fáról…

Morzsolt szilvás sütemény, fordított serpenyős szilvás piskóta, tejszínes szilvás pite, szilvás-diós muffin

Férfi-nő vita a légkondicionálóról

Ha valaki munkahelyen dolgozik, ahol légkondicionáló működik, akkor minden bizonnyal tapasztalta, hogy volt már konfliktus a hőmérséklet miatt.

Fájdalmas rovarcsípések

Sokan panaszkodnak a darazsak miatt, mondván, hogy idén nyáron mintha többen lennének, mint máskor.

Kutatás a kávé pozitív hatásáról

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana-Far­ber Rákintézet nagyszabású tanulmányából. 

Lezárul a jubileumi Mária-év

Lezárul a jubileumi Mária-év
A szeptemberi Mária-ünnepek alkalmából tartott szentmisékkel zárul a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-év.

Zarándokok két keréken

Nemcsak egymás mellett gurulnak, a Jóistennel kerekeznek azok, akik Székelyföld különböző falvaiból, városaiból érkezve együtt indultak el.

A békéért indultak útnak

Második alkalommal szervezte meg a Mária-út Egyesület az 1Úton elnevezésű egésznapos zarándoklatot a Mária-úton.

Urbán Erik ferences szerzetes: megharcoltam a hivatásomért

Urbán Jánosként látta meg a napvilágot 1981. január 1-jén a Szatmár megyei Krasznabélteken. Gyermekkorának volt olyan időszaka, amikor nem szeretett ministrálni, ma azonban ő a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. 

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők
A tej árának fokozatos csökkenése után a kérődzők ára is drasztikusan csökkent – hívta fel a figyelmet Claudiu Frâncu, a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetségének elnöke.

Szigorú bírságok a tarlóégetésért

Bármennyire egyszerű és olcsó módszernek is tűnik, tilos elégetni a mezőgazdasági területeken maradt szalmát, a legelőkön takarítás után visszamaradó száraz növényi maradványokat.

Udvarhelyiek a legnagyobb magyar agrárexpón

Huszonnyolc udvarhelyszéki gazda is részt vett a debreceni Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállításon.

Megtöltenék a zöldségeskosarat

Kibővítenék jövőre a zöldségkosárprogramot Udvarhelyszéken, melynek célja, hogy kölcsönös bizalomra alapozva közösségé kovácsoljon egy olyan fogyasztói csoportot, mely képes eltartani egy-egy vidéki termelőt.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Három nappal azután, hogy egy Udvarhelyen flangáló iași-i egyetemista elkészítette „élete fotóját”, törvénytervezetet nyújtottak be, hogy betiltsák a világ nyelveit – kivéve persze a románt.

Rostás Szabolcs

Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog – szól a Beatrice egyik örökzöld, a világ valamennyi társadalma számára megcáfolhatatlan értékrendet rögzítő slágere.

Molnár Judit

Pedig jó régóta tudom, mi a fizetsége annak, akit nem kértek fel valaminek vagy valakinek a védelmére, de ezúttal nem tudtam leparancsolni magam az ügyről.

Rostás Szabolcs

A bukaresti illetékesek úgy viszonyultak a menekültkérdéshez, mintha a schengeni övezeten kívüli országnak semmi köze nem lenne a közvetlen közelében zajló folyamatokhoz.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  34 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  35 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  35 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  21 C°
  MAX:
  36 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  37 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  36 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  36 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  35 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  27 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  21 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  33 C°
 • Brassó

  MOST

  14 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  34 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4321 RON
1 USD 3.9511 RON
1 GBP 6.0855 RON
100 HUF 1.4094 RON
1 XAU 142.2425 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL