Krónika Online
2015. május 25., hétfő; Ma Orbán napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

  Molnár Levente a cannes-i díjakról: munkáért kapott ajándék

  FRISSÍTVE – Nemes Jeles Lászlónak az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fiát a zsűri Nagydíjával tüntették ki a cannes-i fesztiválon. Az alkotás kolozsvári szereplője, Molnár Levente szerint a film személyessége, közvetlensége hat újszerűen.
 • Hű maradni a hithez, szülőföldhöz, anyanyelvhez

  Hű maradni a hithez, szülőföldhöz, anyanyelvhez

  Teljes búcsúval járó pápai áldásban részesültek a csíksomlyói búcsú zarándokai a pünkösdszombati ünnepi szentmise végén.
 • A város, ahol érték a többnyelvűség

  A város, ahol érték a többnyelvűség

  Kevesen tudják, hogy Erkel Ferenc, a Himnusz zenéjének szerzője, Gyula szülötte kiválóan sakkozott – hangzott el a hangszóróból azon a városnéző kocsikázáson, amelyen a Gyulai Várfürdő és a Magyar Turizmus Zrt. meghívásának köszönhetően vehettünk részt.

Peti András határozattervezetei a kétnyelvűségért

Peti András határozattervezetei a kétnyelvűségért
Habár két határozattervezetet is benyújtott Peti András alpolgármester a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése érdekében, ám egyik sem került fel a vásárhelyi városháza honlapjára.

Csíksomlyói felújítások: köszönetet mondtak a ferencesek

Eredeti formáját megtartva, hétmillió forintból újították fel a csíksomlyói Hármashalom-oltárt. A pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjének helyszínén, az oltárszínpadnál további támogatás lehetőségéről is szó esett pénteken.

Antal Árpád: nem magyar–román kérdés a főtérfelújítás

Minden etnikai vonzatot elutasít Sepsiszentgyörgy főterének kialakítása kapcsán Antal Árpád polgármester.

Jelképhasználat: regionális megoldást javasol az RMDSZ és az MPP is

A regionális jelképek törvénye oldaná meg a székely zászló használatát, vélik az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki politikusai, akik csütörtökön egymástól függetlenül rukkoltak elő az ötlettel.

Nekimennek a kormánynak a külföldön élők választójogának korlátozása miatt

Nekimennek a kormánynak a külföldön élők választójogának korlátozása miatt
A külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását kéri számon a szociáldemokrata Ponta-kormányon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet június 5-én készül a bukaresti törvényhozás elé terjeszteni.

Melegfelvonulás és ellentüntetés Bukarestben

Az élettársi kapcsolat hivatalos elismeréséről szóló törvény elfogadását követelték szombaton a hagyományos melegfelvonulás résztvevői Bukarestben.

Korrupciós gyanúba keveredett Vasile Blaga is

Vasile Blaga, az új Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata-Liberális Párt (PDL) korábbi elnöke, az új PNL társelnöke is korrupciós gyanúba keveredett.

Magyar pártok: cinikus a román miniszter kisebbségekről szóló nyilatkozata

Cinikus és féligazságokat tartalmazó nyilatkozatnak minősítették a romániai magyar pártok vezetői Angel Tilvar határon túli románokért felelős miniszter csütörtöki állásfoglalását Bukarest kisebbségpolitikájáról.

Bizottság a Kárpát-medencei magyarokért

Bizottság a Kárpát-medencei magyarokért
Munkabizottságot hozott létre a budapesti kabinet azzal a céllal, hogy összehangolja a Kárpát-medencei magyarokkal kapcsolatos kormányzati munkát – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett

Magyarország maga akar dönteni arról, akar-e bevándorlókat – jelentette ki Strasbourgban Orbán Viktor.

Amerikai diplomata: román és bolgár tisztségviselőket is kitiltottak

Az Egyesült Államok és Magyarország szövetségesek, akiknek nyíltan kell tisztázniuk egymás között a felmerülő vitás kérdéseket – értettek egyet egy washingtoni kongresszusi meghallgatásnak a részvevői.

Dzsihadisták rabolták el áprilisban a román férfit

Egy szalafista dzsihadista csoport, az al-Mourabitoune (Az őrzők) jelentkezett kedden annak a román állampolgárnak az elrablójaként, akit még áprilisban ejtettek foglyul az afrikai Burkina Fasóban.

Júliusban megnyitnák a parajdi wellnessfürdőt

Júliusban megnyitnák a parajdi wellnessfürdőt
Legkésőbb a nyár közepén megnyitnák a parajdi termálvizes wellness- és gyógyászati központot. Tennivaló akad még bőven, ettől függetlenül már nemcsak a kapunyitásra, hanem a következő évi szezonra, valamint a számokra is gondolnak.

Eltitkolt vagyonokat vizsgál az adóhatóság

Ötven olyan romániai állampolgár vagyonát vizsgálja az országos adóhatóság (ANAF), akik a svájci HSBC bankban nyitottak titkos számlát.

Bukarestben tüntettek a dadák

A Kovászna megyei tanügyi kisegítő személyzet mintegy félszáz tagja tüntetett hétfőn Bukarestben az oktatási minisztérium épülete előtt. A dadák, takarítók, kapusok, karbantartók a munkakörülményeikkel és a fizetésekkel elégedetlenek.

Óriási árkülönbségek vannak a 4G-előfizetések között

Finnországban a negyedik generációs (4G) mobil-előfizetők ugyanazért az összegért adatforgalomban az európai átlag tízszeresét kapják, illetve ötvenszeresét a németországinak és százszorosát a magyarországinak.

A fasizmus karmaiban

A fasizmus karmaiban
Ligeti Ernőre és Karácsony Benőre emlékeztek a Helikon – Kemény János Alapítvány városnapi, Helikonisták a fasizmus karmaiban című rendezvényén, a marosvásárhelyi zsinagógában.

A humanista fotós – Sylvia Plachy képeiből nyílt tárlat Kolozsváron

A legnagyobb kihívás számára, hogy az emberek alaposan nézzék meg fotóit, és ne álljanak odébb néhány másodperc múlva, mindenik fotóján történik valami – méltatta Colin Ford Sylvia Plachy fotóművész munkásságát Kolozsváron. 

Makkai Sándorra emlékeznek a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Új helyszínen, a Fogoly utcában várja az érdeklődőket az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét június 4–7. között.

A színháztól a minőségi zenéig – Egyhetes fesztivál a G. Caféban

Minőségi koncertek, népszerű irodalmi személyiségek, közkedvelt színészek előadásai Székelyudvarhelyen.

Megnyerte a Challenge Kupát a Székelyudvarhelyi KC

Megnyerte a Challenge Kupát a Székelyudvarhelyi KC
A székelyföldi kézilabda eddigi legszebb napját ünnepelték vasárnap: a Székelyudvarhelyi KC előbb ledolgozta négygólos hátrányát, végül hét góllal legyőzte a vendég ABC Braga együttesét a Challenge Kupa döntőjének visszavágóján.

Megbotlott a bajnoki arany kapuja előtt az ASA

Egy fordulóval a bajnokság vége előtt helycsere történt a Liga 1 élén: a Marosvásárhelyi ASA 3-1-re kikapott az Astra Giurgiu otthonában, a Steaua viszont hazai pályán 2-0-ra legyőzte az FC Botoşani-t, így a fővárosiak két ponttal átvették a vezetést.

Otthon is kikapott, elbukta a bajnoki döntőt a Maros KK

Elveszítette a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik mérkőzését is a Maros Kosárlabda Klub.

Eltörölték a Kolozsvári CFR pontlevonását Lausanne-ban

A lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) érvénytelenítette a Kolozsvári CFR labdarúgóklubbal szembeni pontlevonást, ezzel a csapat kieső helyről a harmadik helyre lépett előre a román élvonalban.

Angolul beszélnek a legendás székely figurák

Angolul beszélnek a legendás székely figurák
Lenyűgözte a vidék szépsége azt a négy brit színészt, akik a múlt hét derekán érkeztek a Székelyföldre: azért jöttek, hogy hangjukat kölcsönözzék a Székelyföldi Legendárium alapján készített első székelyföldi animációs film szereplőinek.

Asszonysors betondzsungelben – Kiállítás Udvarhelyen

Újszerű néprajzi kiállítást tekinthet meg a nagyérdemű a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, a tárlat döntések útvesztőit mutatja be a történelem eseményeinek tükrében.

Boggie alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen

Csemer Boglárka Boggie számára hatalmas élmény volt a dalfesztivál és alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen. 

Egyetlen magyar fellépő a szatmári városnapokon

Keresztes Ildikó marosvásárhelyi származású énekesnő lesz a szatmárnémeti városnapok magyar fellépője – jelentette be Dorel Coica polgármester, aki szerint az RMDSZ javaslata nyomán hívták meg az előadót.

Erdőlopások, Erdély eltűnése

Erdőlopások, Erdély eltűnése
Az Erdély szót minden bizonnyal a rómaiaktól vettük át, ami Sylvaniát, vagyis erdőséget jelentett. Ez abban a gyönyörű korszakban, úgy 1000 évvel ezelőtt természetes volt.

Paradox klímaügy

KÖNYVESPOLC – A klímaváltozás témája nagy hangsúlyt kapott a közbeszédben és a politikában, mégsem sikerült eddig csökkenteni annak kockázatait.

Szótalanul sokatmondó beszéd

KÖNYVESPOLC – A tárgyak nem hazudnak. Nem azért, mert a mostoha természet megfosztotta őket az élőlények hangképző szerveitől, ezért aztán bonyolult metakommunikációs fifikákhoz kell folyamodniuk, ha szólni szeretnének, nem, nem ezért. 

Negyed évszázada tért vissza Románia a kétkamarás parlamenthez

Negyed évszázada, 1990. május 20-án rendezték meg a kommunista diktatúra bukása utáni első szabad választásokat Romániában.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Elkezdődött a kullancsszezon

Elkezdődött a kullancsszezon
A meleg időjárás me­g­ér­kez­tével megemelkedett a kullancscsípéssel orvoshoz fordulók száma. A kullancscsípést érdemes megelőzni, ha pedig egy kirándulás után felfedezi valaki a kis élősködőt a testén, ajánlott szakemberhez fordulni.

Zsírégetés és fogyókúra a fürdőruhaszezon előtt

Bizonyos ételek és italok serkentik az anyagcserét, azaz szervezetünk gyorsaban égeti el a kalóriákat, így ezeket ajánlatos fogyasztani, ha valaki meg akar szabadulni fölös kilóitól a strandszezon beköszöntéig. 

A csúfolódás 50 százalékkal növelheti a gyerek későbbi elhízásának esélyét

Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat testi egészségére: 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy 45 éves korára elhízott legyen – derült ki a londoni King’s College nagyszabású kutatásából.

Epres sütemények és édességek

Brownie eperrel, eperbomba, eper-citrom dzsem, eperhab.

Közös imára hívnak a zarándokok

Közös imára hívnak a zarándokok
Május 21-én, csütörtökön indul útjára Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a jövő hét végén tartandó csíksomlyói búcsúba – közölte a rendezvény szervezője.

Játékosan a szent életű püspökről

Tanúságtételnek is beillő vetélkedő házigazdája volt az elmúlt hétvégén a névadás 25. évfordulóját ünneplő csíkszeredai Márton Áron Gimnázium.

Középpontban a család

A család, az iskola és az ifjúság állt a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája múlt hétvégén Szatmárnémetiben tartott megbeszéléseinek középpontjában.

Megújult a nyeregbeli oltár – Újabb munkálatok Csíksomlyón

Még a pünkösdi búcsú előtt befejezik a csíksomlyói Hár­mashalom-oltár felújítását, aminek anyagi hátterét a magyar kormány biztosította.

Mozgalom a háztáji kiskertekért

Mozgalom a háztáji kiskertekért
A háztáji kiskertekben a család számára minél többen termeljék meg az egészséges zöldséget, gyümölcsöt – ez a biokertmozgalom lényege. Romániában ugyan még gyerekcipőben jár, de dinamikusan fejlődik a biogazdálkodás.

Pánik az őstermelői bizonylat miatt

Pánik tört ki a gazdák körében, mivel ettől a hónaptól azoknak a termelőknek, akik a terményeiket a piacokon vagy a háztájon értékesítik, őstermelői bizonylattal és kereskedelmi füzettel kell rendelkezniük.

Kegyelmi év az állattartóknak

Kegyelmi év lesz az idei az állattartók számára, mivel még eltekintenek a legelőgazdálkodási tervektől, azaz kiadhatják a szubvenciót azon településeken is, ahol az önkormányzatnak még nem sikerült elkészíttetnie a kötelező kezelési tervet.

Az alacsony ár miatt aggódnak a tejtermelők

A tej árának folyamatos csökkenése miatt aggódnak a gazdák – a szakértők szerint a tejkvóta eltörlésére a szövetkezetekbe tömörülés lehet a válasz.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Kormánybuktatásra készül a romániai liberális tömörülés, bizalmatlansági indítványához keres partnereket a parlamenten belül.

Molnár Judit

Nyaldossák a hullámok a szocdem alvezért, hol a fejét kapkodja, hol ugrik egy nagyot, hátha szárazon megússza. 

Balogh Levente

A magyar irredenták már a tányérban vannak. Legalábbis Kolozsváron, ahol az Erdély elszakítására törekvő magyar mozgalmárok először egy konyhát foglaltak el az ősi román földből. 

Balogh Levente

Fellélegezhetnek az RMDSZ vezetői. Ha ugyanis a román pártok betartják a héten kötött megállapodást, a szövetség parlamenti jelenléte „bebetonozódik”.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  15 C°
 • Zilah

  MOST
  Zivatar
  16 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  13 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  20 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  21 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Hétfő
  Borús
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4496 RON
1 USD 4.0547 RON
1 GBP 6.2781 RON
100 HUF 1.4462 RON
1 XAU 154.9962 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL