Krónika Online
2015. november 26., csütörtök; Ma Virág napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Bocsánatkérés a Farkas utcai divatbemutató miatt

  Bocsánatkérés a Farkas utcai divatbemutató miatt

  Nyilvánosan is bocsánatot kért a Belvárosi Református Egyházközség elnöksége a gyülekezet presbitériumától a kolozsvári Farkas utcai templomban tartott divatbemutató miatt. Kató Béla püspök szóbeli intésben részesítette az elnökséget.
 • Csaló a Kolozs megyei tanácselnök?

  Csaló a Kolozs megyei tanácselnök?

  Újabb botrány főszereplőjévé vált a Kolozs megyei önkormányzat nemrég a PNL-ből kizárt elnöke. A Spiru Haret Egyetem tájékoztatása szerint a Mihai Seplecan felsőfokú végzettségét tanúsító oklevél hamisítvány, nem a felsőoktatási intézmény állította ki.
 • Schengen helyett szigorú határellenőrzés

  Schengen helyett szigorú határellenőrzés

  Ha előre tudta volna, hogy Románia schengeni csatlakozása helyett szigorúbb határellenőrzéssel kell pár év múlva számolnia, olvasónk nem költözött volna Nagyváradról a határ túloldalán lévő Biharkeresztesre. Az ingázóknak nem tetszik a szigor.

Nem szavaztak a füstmentességről

Nem szavaztak a füstmentességről
Az eredeti tervekkel ellentétben nem szavazott szerdán a képviselőház arról a törvénytervezetről, amely szerint minden nyilvános zárt helyen, valamint a játszótereken és más, gyermekeknek szánt helyszíneken is betiltanák a dohányzást. 

Kollégiumot kap a Sapientia Sepsiszentgyörgyön

Egyetemi kollégiummá alakítják át a sepsiszentgyörgyi textilgyár egykori leányotthonát, az ingatlant ezt követően a Sapientia diákjai használhatják.

Ígéretek helyett tervek – Kerekasztal-beszélgetés az alkotmánymódosításról

Az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéretekről, alkotmánymódosításról és az önrendelkezés kivívásának lehetséges eszközeiről esett szó többek közt azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Magyar Polgári Párt szervezett szerdán Kolozsváron.

A Városháza feliratot is eltüntetné Dan Tănasă

Nemcsak a csíki községek polgármesteri hivatalairól akarja leszedetni a Községháza feliratokat Dan Tănasă. 

Colectiv-ügy: fejek hullnak a katasztrófavédelemnél

Colectiv-ügy: fejek hullnak a katasztrófavédelemnél
A Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) bukaresti vezetőinek menesztését követelte szerdán Dacian Cioloş miniszterelnök a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett tűzvész miatt.

Újabb korrupcióellenes eljárás Dan Șova ellen

Újabb korrupciós ügyben indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Dan Șova  szociáldeokrata szenátor ellen.

Ismét Ponta doktori címének visszavonását kérik

Ismét Victor Ponta plágium révén megszerzett doktori címének visszavonását kezdeményezi a Bukaresti Tudományegyetem.

Amerikai tisztségviselő: Románia példát mutat a korrupcióellenes harc terén

A korrupció elleni küzdelem terén elért romániai eredményeket méltatta Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium közép-európai és nyugat-balkáni ügyekért felelős vezető munkatársa.

Moszkva: nem lesz válaszcsapás a törökök által lelőtt gép miatt

Moszkva: nem lesz válaszcsapás a törökök által lelőtt gép miatt
Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában.

Rendkívüli NATO-ülés a lelőtt orosz gép miatt

Lelőtt egy orosz vadászbombázót kedden a török légierő a török-szír határnál. A súlyos incidens miatt a NATO Ankara kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután.

Marad a terrorkészültség Brüsszelben

Újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok amiatt, hogy részt vehetett a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekben – közölte a belga főügyészség hétfőn Brüsszelben.

Állampolgárság: bajban a kárpátaljai magyarok?

Egy kárpátaljai hírportál értesülései szerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek kettős állampolgársággal kapcsolatos átvilágítására utasított.

Nincs fekete péntek panasz nélkül

Nincs fekete péntek panasz nélkül
A webáruházak fekete pénteki akciója kapcsán érkezett a legtöbb feljelentés az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) bukaresti felügyelőségéhez.

Általános sztrájkkal fenyegetőztek a szakszervezetek

Általános sztrájkkal fenyegetett a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége, ha Klaus Johannis nem hirdeti ki a béremelést lehetővé tevő törvényt. Az elnök kedd este kihirdette a jogszabályt.

Romániában a legnagyobb a saját tulajdonú ingatlanban élők aránya

Az Európai Unió lakosságának több mint kétharmada saját tulajdonú ingatlanban lakik. 

Januártól eltűnik a Volksbank

Év végéig lezárják azt a folyamatot, amelynek során a Transilvania Bank teljes egészében felvásárolja, illetve összeolvad a Volksbankkal.

Gálahangversennyel köszöntik Selmeczi Györgyöt Kolozsváron

Gálahangversennyel köszöntik Selmeczi Györgyöt Kolozsváron
A koncert és a ráadás című gálahangversennyel tiszteleg a Kolozsvári Magyar Opera csütörtökön Selmeczi György előtt. A zeneszerző, karmester immár 25 éve működik együtt rendszeresen az intézménnyel, a gálán legjobb szerzeményeiből nyújtanak ízelítőt.

December elsejei ajándék: költözik a szentgyörgyi román színház

A sepsiszentgyörgyi román színház néhány nap múlva beköltözhet az egykori mozi felújított épületébe.

Gálával ünnepelték Törőcsik Marit a Nemzeti Színházban

Gálával ünnepelte Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőt 80. születésnapján hétfőn a budapesti Nemzeti Színház. Az esten színészek, zenészek, énekesek és rendezők köszöntötték a művészt. 

Viseletek újraköltve: pénteken lesz a 28. Csűrdöngölő néptánctalálkozó

Pénteken immár huszonnyolcadik alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót, amely a csíkszeredai és környékbeli fiatal néptánckedvelők színes, népviseletes kavalkádja.

Beismerő vallomást tettek a bírát lefizető Becali fivérek

Beismerő vallomást tettek a bírát lefizető Becali fivérek
Beismerték a bukaresti törvényszéki bíró, Geanina Terceanu megvesztegetését a Becali fivérek, akiket kedden hallgattak ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA). 

„Farkasharapás” a csíkszeredai jégen

„Felemelt fővel mehetünk haza” – állapította meg Keresztes Ottó edző, miután brassói jégkorongcsapata Nagy Csaba (28. perc) és Mihály Árpád (60. p.) góljaival 2-0-ra legyőzte idegenben a Csíkszeredai HSC-t.

„Padlóra küldenék” Platinit

Egy életre eltiltatná az UEFA felfüggesztés alatt álló, korrupciós ügybe keveredett elnökét, Michel Platinit a világszövetség belső jogorvoslatát gyakorló testülete – jelentette be kedden a korábbi aranylabdás francia labdarúgó ügyvédje.

Megalázták a Steauát az örökrangadón

„Semmi sem hasonlítható össze egy Steaua elleni győzelemmel” – állapította meg Mircea Rednic vezetőedző, akinek inspirált cseréi 3-1 arányú győzelemhez segítették a Dinamót.

Több mint százéves felújított székely kaput avattak Csíkdelnén

Több mint százéves felújított székely kaput avattak Csíkdelnén
Átadták Csíkdelnén azt az 1909-ben készült székely kaput, amelynek szeptemberben kezdték el a felújítását a Hargita Megyei Tanács és a Hargita Megyéért Egyesület segítségével. 

Magyar asztalos készített neogótikus bölcsőt Charlotte hercegnőnek

Rostás Árpád vándorasztalos, Magyar Örökség díjas restaurátor Londonba is elkísérhette a Vilmos brit herceg és Katalin hercegnő kislánya, Charlotte számára készített művét, egy neogótikus bölcsőt.

Riportok egy letűnt világ szokásairól

Barabás László Az otthonosság gyökerei című néprajzi tanulmánykötetét mutatják be Székelyudvarhelyen, a városi könyvtár látvány- és hangzóanyag-tárában november 26-án, csütörtökön délután öt órától.

A pópa búzája foglalja el Ördöngösfüzes iskolájának tornatermét

Gabonaraktárként használja a Kolozs megyei Ördöngösfüzes iskolájának tornatermét a helyi ortodox pópa. 

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény

Románnyelv-tanulás: hiányzik a sikerélmény
„Sok esetben az iskola nem tud megfelelő gyakorlási keretet biztosítani a román nyelv magas szintű, minőségi elsajátítására” – interjú Tódor Erika Mária csíkszeredai egyetemi oktatóval.

Ostromgyűrűn belül

KÖNYVESPOLC – Ennek a 2015-ös évnek az elején töltötte be Cseke Péter kolozsvári sajtó- és irodalomtörténész, szerkesztő, megbecsült egyetemi ember – a hajdani költőjelölt, majd elismert riporter – 70. életévét.

„Lesz még Oslo Hajdúszoboszló!”

„Örülök a sikernek. Végre! Kell az összetartozás, hogy ne legyen széthúzás a pártok között” – vallotta be lelkesedve és őszintén a pesti újságárus a meccs másnapján.

Propagandaeszközök a dzsihadisták kezében

A két évvel ezelőtt létrehozott, szinte feltörhetetlen titkosítást alkalmazó Telegram üzenetváltás-szolgáltató lett mára az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik fő propaganda- és toborzóeszköze.

Férfi, nő: szerepzavarok hálójában

Férfi, nő: szerepzavarok hálójában
Azt mondják, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. De vajon mit is csinál ott az a nő, és vajon tényleg mögötte áll-e?

Enyhíteni a nagybetegek fájdalmát

A palliatív kezelés bevezetése és elterjedése szempontjából Románia mindmáig Európa sereghajtói közé tartozik. A kezelés célja elsődlegesen már nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása.

Kreatívabbak a rendetlenek

A rendetlen emberek kreatívabbak – bizonyították be nemrég amerikai kutatók.

Olcsón finomat: variációk a puliszka elkészítésére

Sült, fűszeres puliszka, túróval és póréhagymával rakott puliszka, mexikói kukoricaköret, puliszka kelkáposztával, puliszkagombóc.

Befejeződhet a máriaradnai korszerűsítés

Befejeződhet a máriaradnai korszerűsítés
November végén fejeződnek be a máriaradnai Mária-kegyhelynél zajló felújítási munkálatok, az Arad megyei ferences templomot és a hozzá tartozó épületegyüttest várhatóan januárban szentelik fel.

Orgona a Millenniumi templomban

Hamarosan elkészül a csíkszeredai Millenniumi templom orgonája, a beépítési munkálatokhoz már hozzáláttak.

Kitüntették Geréb Zsolt egyetemi professzort

Geréb Zsoltot, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Akadémia professzor emeritusát is kitüntették csütörtökön a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának tudományos, pedagógiai és szeretetszolgálati díjainak átadásakor.

Új szolgálatra készülnek: a migráció növekedésére számít a református egyház

A menekülteket segítõ újfajta szolgálatra kell felkészülni, mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

Módosítanák a földtörvényt a geodéták

Módosítanák a földtörvényt a geodéták
A hatályban lévő földtörvények hiányosságaira és visszásságaira hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Geodéták Egyesülete.

Késik a területalapú támogatás előlege

Egyelőre kérdéses, hogy mikor utalják az idei területalapú támogatások (SAPS) előlegét. 

Tovább lehet pályázni: a kisgazdaságok 15 ezer eurót igényelhetnek

December 18-áig hosszabbította meg a vidéki beruházásokat finanszírozó ügynökség (AFIR) a kisgazdaságok fejlesztésére vonatkozó pályázat leadási határidejét – közölte az intézmény.

Minden negyedik romániai a mezőgazdaságban dolgozik

Minden negyedik romániai lakos az agráriumban dolgozik, ezzel pedig messzemenően az európai uniós átlag fölött áll az ország.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Bár az ország gazdasági-pénzügyi kilátásai nem adnak okot túlzott aggodalomra, nehéz örökséget hagyott maga után az utcai tüntetések nyomására lemondott Ponta-kormány.

Páva Adorján

Diszkriminációnak tartják, ha egy orvos alkalmazásakor feltétel a magyar nyelv ismerete. De akkor minek nevezhető az, ha valakit kivizsgálás helyett hazaküldenek, mert nem tud románul?

Molnár Judit

A felfordulás miatt lassan már megszokottá váló város körüli utazgatásaim egyike furcsa módon elakadt: a buszról átszálltam a villamosra. 

Balogh Levente

Ha a terroristák célja az volt, hogy még inkább megingassák a migrációs válság által amúgy is megrogyasztott Uniót, akkor jelentjük: nem is állunk olyan messze a cél megvalósulásától.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  havazás
  0 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  hószállingózás
  0 C°
  Csütörtök
  Jégsörét
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  2 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  2 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  2 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  2 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Arad

  MOST
  zápor
  2 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Temesvár

  MOST
  zápor
  3 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Brassó

  MOST
  Havazás
  0 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Szeben

  MOST
  havazás
  1 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Jégsörét
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4442 RON
1 USD 4.1911 RON
1 GBP 6.3164 RON
100 HUF 1.4254 RON
1 XAU 144.6196 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL