Krónika Online
2014. október 30., csütörtök; Ma Alfonz napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Erdélyi magyar vita a román közvetítő miatt

  Erdélyi magyar vita a román közvetítő miatt

  A politikai és gazdasági korrupció árnyéka vetül a román–magyar párbeszédet célzó kísérletre Tőkés László EP-képviselő szerint. Közben az RMDSZ háromszéki vezetői közölték, nem áll módjukban leellenőrizni, ki áll a tárgyalások hátterében.
 • Magyar–román tárgyalások: Hrebenciucék állnak a közvetítés mögött

  Magyar–román tárgyalások: Hrebenciucék állnak a közvetítés mögött

  FRISSÍTVE – A kedden vizsgálati fogságba helyezett Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikus és fia áll az erdélyi magyarság és a román hatalom képviselői között közvetíteni próbáló, amerikainak mondott szervezet hátterében.
 • Lazul a fegyelem, több a végrehajtás

  Lazul a fegyelem, több a végrehajtás

  Mélyponton a fizetési fegyelem, a bankok hetente több ezer számlazárolási kérelmet kapnak. Mivel a végrehajtási ügyek már akadályozták a bíróságok munkáját, az általános végrehajtás egy módosítás nyomán már a bírósági végrehajtók által is elrendelhető.

Újabb pert nyert a kolozsvári reptér

Újabb pert nyert a kolozsvári reptér
Újabb pert nyert alapfokon a kolozsvári nemzetközi repülőtér szakszervezete a Maros megyei önkormányzattal szemben a Kolozs megyei törvényszéken – számolt be a légikikötő közleményében. 

Tovább gyűrűzik a hegyközújlaki ügy

Követhetetlenek és tisztázhatatlanok azok az eljárások, melyek az egyházi telkek jogtalan eltulajdonításával vádolt hegyközújlaki református lelkész, Orbán Zoltán felelősségre vonása kapcsán zajlanak – mondta Orbán Mihály, Tőkés László irodavezetője.

Folytatódik a csíkszéki kalákaprogram

Közel félmillió lejt különít el a csíkszéki települések számára a tavaly indított kalákaprogram keretében a Hargita megyei önkormányzat.

Intenzíven kampányol a háromszéki RMDSZ

Az eddigi választások egyik legintenzívebb kampányát szervezi az RMDSZ – jelentette be szerdán Grüman Róbert, a szövetség Kovászna megyei ügyvezető elnöke.

Államfőjelöltek – Szilágyi Zsolt, a föderalizmus zászlóvivője

Államfőjelöltek – Szilágyi Zsolt, a föderalizmus zászlóvivője
Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnökének indulása premiert jelent, hiszen ezzel első ízben száll harcba két magyar jelölt a romániai államfőválasztáson. Az 1968-ban Nagyváradon született politikus nős, három gyerek apja.

Államfőjelöltek – Kelemen Hunor, a kultúrpolitikus

Az RMDSZ jelenlegi elnöke, Kelemen Hunor immár másodízben fut neki az államfő-választási megmérettetésnek. Először 2009-ben indult, akkor a voksok 3,83 százalékát kapta.

Viorel Hrebenciuc is vizsgálati fogságban

Őrizetbe vette kedden az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Viorel Hrebenciucot.

Băsescu: Magyarországról nem lehet Európa-ellenességet feltételezni

Magyarországról nem lehet Európa-ellenességet feltételezni Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatai miatt – mutatott rá Traian Băsescu román államfő kedden az Adevărulnak adott interjúban.

Ismét a netadó ellen tüntettek Budapesten

Ismét a netadó ellen tüntettek Budapesten
A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen szerveztek újabb tüntetést Budapesten, a József nádor téren kedd este, majd a Clark Ádám térre vonultak a tiltakozók, később egy csoport a Parlament elé ment.

Kissé csökkent Jacenyuk pártjának előnye az államfőé előtt

A szavazatok 98 százalékának feldolgozása után szerdán továbbra is fej fej mellett állt az élen az ukrán miniszterelnök és az államfő pártja, bár utóbbi egy hajszálnyit lefaragott hátrányából.

A NAV vezetői visszautasítják a korrupciós vádakat

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezető beosztású tisztviselői visszautasították a korrupciós vádakat. 

Rogán Antal: politikai aktivistákat vett őrizetbe a rendőrség

Nem futballhuligánokat, hanem politikai aktivistákat vett őrizetbe a rendőrség a Fidesz székházánál vasárnap történtek miatt – mondta a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában hétfő este a Fidesz frakcióvezetője.

Őrizetben a korrupcióval vádolt „vasutasok”

Őrizetben a korrupcióval vádolt „vasutasok”
Huszonnégy órás őrizetbe helyezte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Călin Mitică kolozsvári üzletembert, a Transferoviar Grup (TFG) magán-vasúttársaság alapítóját és tulajdonosát. 

Lakat kerülhet jó néhány kisboltra

Minden 163 vásárlóra jut egy bolt Romániában – derül ki a Vektor MF által szerdán nyilvánosságra hozott kutatásból. Ez a szám ugyan azt sugallja, hogy igen sok üzlet van az országban, azonban ezek nem egyenlően oszlanak el a különböző vidékek között.

Korrupciós ügybe keveredett a TFG és a CFR vasúttársaság

Korrupciós ügyben érintett Călin Mitică kolozsvári üzletember, a Transferoviar Grup (TFG) magánvasúttársaság alapítója és tulajdonosa – számolt be az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). 

Romlottak Románia gazdasági kilátásai

Miközben hazai és londoni elemzők egyaránt rontották Románia gazdasági növekedési kilátásait, Ioana Petrescu pénzügyminiszter szerint nincs ok aggodalomra.

Színes fesztivállá válik a marosvásárhelyi könyvvásár

Színes fesztivállá válik a marosvásárhelyi könyvvásár
Számos kiegészítő programmal várja a kultúrabarátokat idén is a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A színházi előadásokra, koncertekre már árusítják a belépőket.

Az „arany évszázad” remekei a budapesti Szépművészetiben

Több mint 100 festő 178 alkotását vonultatja fel a budapesti Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítása.

Félmillió látogatót várnak az isztambuli könyvvásárra

Legalább félmillió látogatót várnak november 8. és 16. között a 33. Isztambuli Könyvvásárra, amelynek díszvendége idén Magyarország.

Női sorsok kollázsa az M Studio előadásában

A Federico García Lorca spanyol költő, drámaíró női sorsokkal foglalkozó drámáiból Réczei Tamás által összeállított „szövegkollázs” alapján készült produkciót mutatja be csütörtökön a sepsiszentgyörgyi M Studio.

Fejlődés a pénz helyett – Európa legjobb lábteniszezői között a szalontaiak

Fejlődés a pénz helyett – Európa legjobb lábteniszezői között a szalontaiak
„Lemondtunk a minisztériumi támogatásról, lemondtunk mindenről, csak hogy végre erős csapatokkal játszhassunk” – közölte Sorean Vasile, a Nagyszalontai Tengo edzője, miután idén első romániai csapatként „átálltak” az európai futnetszövetséghez.

A Brassói Corona „behúzta” az erdélyi hokirangadót

Hiába kezdte jól a mérkőzést Brassóban a Csíkszeredai HSC jégkorongcsapata, közel húsz perc után „elfogyott a szufla”, és a házigazda Corona 3-1-re megnyerte a Mol Liga kedd esti erdélyi rangadóját. 

A Mioveni kitessékelte a Dinamót is a Román Kupából

A címvédő Giurgiui Astra után újabb élvonalbeli nagycsapaton verekedte át magát a másodosztályos Mioveni: 1-0-s sikerrel búcsúztatta a vendég Dinamót a labdarúgó-Román Kupa nyolcaddöntőjében. 

Tófalvi Éva bízik az előrelépésben

„Az idei az utolsó vagy az utolsó előtti szezonom lesz. Huszonöt év után már nem könnyű” – vallotta be a Krónikának Tófalvi Éva, Románia legeredményesebb biatlonistája, aki nemrég érkezett vissza egy olaszországi edzőtáborból.

Műalkotásból giccses rajzfilmfigura

Műalkotásból giccses rajzfilmfigura
Nem csak ízléstelen, szerzői jogot és törvényt sértő a marosvásárhelyi állatkert szoborfestői akciója – az új igazgató, Horațiu Gorea a kőszobrok kiszínezésével tette a nagyközönség számára is érzékelhetővé a polgármester által eszközölt vezetőváltást.

Lepkegyűjtés mint szenvedély

Bevallása szerint Románia lepkefaunájának 75 százalékát sikerült begyűjtenie – Izsák Zoltán biológia szakos tanár büszkén mutatja az érdeklődőknek a mintegy húszezer darabos lepkegyűjteményét.

Hétköznapi csodák a Föld körül – Vujity Tvrtko Kolozsváron

„Csak az tapsoljon, aki kétórás előadásom végén erősebbnek érzi magát” – vezette be hétfő esti kolozsvári fellépését Vujity Tvrtko magyarországi horvát újságíró.

Új funkcióval felruházott csűr Udvarhelyszéken

Első díjat nyert a Székelyföldi csűrök funkcióváltása elnevezésű amatőr fotópályázaton az a csűr, amelyet közel egy évszázada vélhetően Oroszhegyről szállították át a Nyikó menti Nagykedére.

Pokoljárás ártatlan verssorok miatt

Pokoljárás ártatlan verssorok miatt
„Olyan is volt, hogy a hosszú munkanap után másnap hajnalig álltunk sorba a verésért! Le se kellett feküdnünk, mehettünk ismét dolgozni” – beszélgetés vitéz Gráma Jánossal, a Maros Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetségének titkárával.

A megkésett orosz bocsánatkérés

Békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki 1956 októberében Magyarországon a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Politikai kórokozók

„Ki vehet el éntőlem valamit, S szegényebbé ki tehet engemet? Mindenemet magammal hordozom,Ha nem vesztettem el a lelkemet!” (Reményik Sándor)

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

Crossover-modellt faragott a Renault az Espace ötödik generációjából

Crossover-modellt faragott a Renault az Espace ötödik generációjából
Harminc évvel az első sorozat megjelenése után, a Párizsi Autószalonon debütált a Renault Espace ötödik generációja. A márka megújulása jegyében a típus már nem klasszikus családi egyterű, inkább a kategóriák határán egyensúlyozó crossover.

Akár 25 millió autót érinthet a Takata-botrány

Eddig mintegy 12 millió járművet hívtak vissza világszerte a japán Takata autóalkatrész-gyártó vállalat hibás légzsákjai miatt, de az üggyel foglalkozó néhány biztonsági szakértő szerint az Egyesült Államokban akár 25 millió jármű lehet érintett.

A visszahívások rontottak a GM eredményein

Nem meglepő módon csökkent a harmadik negyedévben a General Motors nyeresége, de jobbnak bizonyult az elemzői várakozásoknál.

Jól teljesít a Dacia, messze az uniós átlag felett növekedett a román piac

A folyamatosan bővülő európai uniós piac növekedési átlagát meghaladva nőttek az értékesítések Romániában, és a Dacia márka eladásainak emelkedése is folytatódott.

Kiűznék a cigarettát a vásárhelyi orvosi egyetemről

Kiűznék a cigarettát a vásárhelyi orvosi egyetemről
Aggasztó adatokkal szolgált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) végzett felmérés – a megkérdezett 3203 diáknak több mint egyharmada vallotta magát aktív dohányosnak.

Kattintásban mért kapcsolatok

A korosztályok közti ellentétekről és hasonlóságokról, az úgynevezett X,Y és Z generációról Tari Annamária magyarországi pszichológussal, pszichoterapeutával beszélgettünk. A szakember a tervek szerint hamarosan Sepsiszentgyörgyön is előadást tart.

Csokoládés csodák – joghurttal, mogyoróval

Angol csokis sütemény, csokis-mogyorós túrótorta, fekete-erdő torta joghurtos krémmel.

Gyorstesztet fejlesztettek ki az Ebola diagnosztizálására

Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az Ebola-vírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható – jelentette be a francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA).

Jubilál a Katolikus Magyar Bibliatársulat

Jubilál a Katolikus Magyar Bibliatársulat
Húsz esztendeje immár, hogy a Katolikus Magyar Bibliatársulat az egyház azon szívügyét szolgálja, hogy minél többen megismerjék, és megszeressék a Szentírást.

Dévára várják a zarándokokat

Idén is megszervezi a Dávid Ferenc emlékzarándoklatot a magyar unitárius egyház főhatósági hivatala és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE). 

Gróf Majláth Gusztáv Károly katolikus püspökre emlékeztek Gyulafehérváron

A 150 éve született gróf Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspökre emlékeztek szombaton, október 18-án a gyulafehérvári teológiai líceum diákjai és a Seminarium Incarnatae Sapientiae papnövendékei.

Éles vitát hozott az egyházban a püspöki szinódus

Megosztottsággal zárult, de új korszakot indított el a szombat este végetért püspöki szinódus az olasz sajtó vatikáni megfigyelői szerint.

Öntözőberendezés az uzoniaknak

Öntözőberendezés az uzoniaknak
Mintegy 70 hektáros terület öntözésére alkalmas az a berendezés, melyet a Kovászna megyei önkormányzat által létrehozott AgroSIC közösségi társulás vásárolt a megyei szarvasmarhatartó egyesület számára.

Daniel Constantin Háromszéken: előnyben a feldolgozók

A gazdaszervezetek, illetve azok a termelők kerülnek ezentúl helyzetelőnybe, akik fel tudják dolgozni a megtermelt tejet, húst, burgonyát vagy gabonát – jelentette ki háromszéki látogatása alkalmával Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatták a kéknyelv-betegséget.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Kelemen Hunor felhatalmazásával zajlott a közelmúltig csak PER-ként ismert, Project on Ethnic Relations nevű amerikai szervezet által „moderált” magyar–román barátkozási forduló.

Páva Adorján

Sajnos az RMDSZ vezető tisztségviselőinek túlnyomó többsége már nem az erdélyi magyarság feltétlen érdekvédőjeként hallatja hangját, ám Antal Árpád és Tamás Sándor a kivételek közé tartozik.

Rostás Szabolcs

Öt nap maradt hátra a romániai államfőválasztás első fordulójáig, amelynek a rendszerváltás óta példátlan módon két magyar jelölt is nekivág.

Bálint Eszter

Miközben világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a fenntartható fejlõdésre, a román kormány a fejlesztés helyett vasúti szárnyvonalak bezárását helyezte kilátásba. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  12 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  11 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST
  zápor
  10 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4197 RON
1 USD 3.5094 RON
1 GBP 5.6145 RON
100 HUF 1.4308 RON
1 XAU 136.1406 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL