Krónika Online
2014. szeptember 3., szerda; Ma Hilda napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Amnesztia minden közalkalmazottnak

  Amnesztia minden közalkalmazottnak

  Az ország mindegyik közalkalmazottjára kiterjesztette a szenátus az eredetileg a pedagógusokat érintő pénzügyi amnesztiát: a felsőház hétfő este fogadta el a kiterjesztett törvénytervezetet, a döntéshozó kamara azonban a képviselőház.
 • Tömeges bukás a pótérettségin

  Tömeges bukás a pótérettségin

  Csupán a jelentkezők 22,27 százaléka szerzett átmenő jegyet az idei pótérettségin, az őszi vizsgaidőszakra jelentkezett 52 389 végzős közül 11 666-nak sikerült a záróvizsgája. Az óvások előtti eredmény azonban így is jobb a tavalyinál.
 • Dragnea: nincs kompromisszum autonómiaügyben

  Dragnea: nincs kompromisszum autonómiaügyben

  Az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó szociáldemokraták ügyvezető elnöke, Liviu Dragnea leszögezte: nem fogadják el az autonómiát. A nyilatkozat apropója, hogy hamarosan nyilvános lesz az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezete.

Kolozsváron és Nagyváradon is népszerű az SMS-jegy

Kolozsváron és Nagyváradon is népszerű az SMS-jegy
A kolozsvári és a váradi közönség is kedvezően fogadta a közszállítási vállalat újítását, miszerint telefonos üzenetben is lehet jegyet váltani a helyi járatokra.

Perelik a Schweighofert

Újabb pert indítottak civilek a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének kiadott építkezési engedély visszavonását kérve. Addig perelnek, amíg csak jogi lehetőséget látnak a fűrészüzem beindulásának megakadályozására.

Emlékdiófát visznek Indiába Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére

Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujából, Csomakőrösről származó diófacsemetét visz Indiába Gazda József, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Egyesület elnöke.

Fényárban fog úszni Korond

Jelentős költségmegtakarítást remél a korondi önkormányzat az osztrák gyártású LED-es világítótestektől, amelyeket a tervek szerint szeptember végéig fel is szerelnek a község több településén.

Bizalmatlansági indítvány a „vándortörvény” miatt

Bizalmatlansági indítvány a „vándortörvény” miatt
A Keresztény-Liberális Szövetség a helyi elöljárók pártváltását lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet miatt nyújt be bizalmatlansági indítványt.

Markó Béla: szükségtelen a „vándortörvény”

Érthetetlennek nevezte Markó Béla RMDSZ-es szenátor azt, a kormány által elfogadott sürgősségi rendeletet, amely 45 napig lehetővé teszi a helyi választott elöljárók számára, hogy a mandátumuk elvesztésének terhe nélkül pártot válthassanak.

Botrány után sikeresen esküt tett Da­ri­us Vâlcov miniszter

A szerdai, botrányba fulladt kísérlet után csütörtökön beiktatták hivatalába Da­ri­us Vâlcov új költségvetésért felelős tárca nélküli minisztert.

Ponta exportálná a biztonságot

Románia célja a NATO keleti szárnyának megerősítése és a jelentős NATO-jelenlét az országban.

„Elérhető közelségben” Skócia függetlensége

„Elérhető közelségben” Skócia függetlensége
Folyamatosan közelít a skót függetlenség támogatóinak aránya az elszakadást ellenzőkéhez a legfrissebb közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint. 

Porosenko: nyílt agresszió zajlik Ukrajnában

Mind az orosz-és ukrán politikusok közötti szópárbaj, mind a kelet-ukrajnai összecsapások folytatódtak hétfőn.

Háború van Ukrajnában az Európai Unió szerint

Rendkívüli módon aggasztják az ukrajnai válság fejleményei az Európai Tanácsot, ezért a testület arra kéri az Európai Bizottságot, hogy egy héten belül készítsen javaslatot, milyen további intézkedéseket lehet alkalmazni Oroszországgal szemben.

Donald Tusk lesz az Európai Tanács új elnöke

Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének.

Esős, de jó szezon Szovátán

Esős, de jó szezon Szovátán
Bár a nyár nem kedvezett a fürdőzőknek, mégsem panaszkodnak az idei szezonról a marosszéki fürdővárosban.

Románia felkészült a gázkrízisre

Jelentős mennyiségű földgáztartalékkal rendelkeznek az Európai Unió tagállamai: a legnagyobb tározói infrastruktúrája Németországnak, Olaszországnak és Franciaországnak van, a negyedik helyen pedig Magyarország áll, de Romániának sem kell aggódnia. 

Adócsökkentés a szavazópolgároknak

Több, az ország lakosságát közvetlenül is érintő, a választópolgárok számára pozitív hatású törvénytervezetet is megvitat a parlament az őszi ülésszak során. 

Befejeződött Sugásfürdő fejlesztése

Befejeződött a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Sugásfürdő fejlesztése és bővítése, a városvezetők hétfőn az utolsó beruházás eredményeit mutatták be a sajtónak.

A dzsesszfotózás bűvöletében

A dzsesszfotózás bűvöletében
A budapesti Magyar Fotográfusok Házában (más néven Mai Manó Ház) nyílik meg szeptember 4-én a sepsiszentgyörgyi Sánta István Csaba, kétszeres Magyar Sajtófotó-díjas fényképész tárlata.

Mészégetőkről szóló alkotást díjaztak Sztánán

A Vargyason ma is tevékenykedő mészégetőkről szóló dokumentumfilmjével a sepsiszentgyörgyi Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente filmes-fotográfus nyerte meg az első Nemzetközi Népismereti Filmszemlét a Szilágy megyei Sztánán.

Díjazott filmek Segesváron

Szeptember 5–7. között hatodik alkalommal szervezik meg a Segesvári Filmszemlét.

Puliszkafesztivál a tévében – Ünnepel az RTV bukaresti magyar adása

A hidegségi puliszkafesztiválon forgatott az RTV bukaresti magyar adásának stábja, a kiszállással kezdetét vette a 45 éves évforduló ünneplése.

Kosárpaktum Nagyváradon: összeáll a fiókcsapat

Kosárpaktum Nagyváradon: összeáll a fiókcsapat
Nagyvárad egyetemi sportklubja, a CSU újabb együttműködési szerződést írt alá a városi sportklubbal (VSK), ezúttal azonban nem csak a női, hanem a férfi kosárlabda-szakág terén kötöttek partnerséget – jelentették be kedden a két egyesület illetékesei. 

Mélyrepülésben a Rapid

„Megtörtük a jeget” – örvendezett Michael Weiss, a mostanáig még sereghajtó Galaci Oţelul vezetőedzője miután, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság aktuális szezonjában először sikerült győznie, ráadásul épp a Rapid ellen gyűjtötte be a három pontot. 

Győrben operálják Geiger Melindát

Mialatt a Nagybányai HCM élvonalbeli női kézilabdacsapata szerdán a bajnokság második fordulójában a Ploieşti alakulatát látja vendégül – 18 órától a Digi Sport közvetíti –, addig az egyik válogatott játékosát ínszakadás miatt operálják Győrött. 

A világ után már csak a szerbeket kell legyőznie a Benedek-csapatnak

A magyar férfi pólóválogatott esetében talán soha nem jelentkezett annyira a sokat emlegetett „szerbfóbia", mint most.

Nemzetközileg elismert meghívottak a szentgyörgyi utcazene-fesztiválon

Nemzetközileg elismert meghívottak a szentgyörgyi utcazene-fesztiválon
Ötödik alkalommal is megrendezik Sepsiszentgyörgyön az Utcazene Fesztivált (SUF). A nehézségek ellenére is színvonalas rendezvényt ígérnek a szervezők.

Marosvásárhely a magasban

Hatodik alkalommal szervezik meg szombaton a marosvásárhelyi sportrepülőtéren a Mures Fly elnevezésű, elsősorban siklóernyős fesztivált, amelyen az érdeklődők majdnem minden repülő-alkalmatosságot kipróbálhatnak.

Felcsíkiak a középpontban – Székely Napok hatodszor Budapesten

Hatodik alkalommal szervezik meg Budapesten a Székely Napokat.

Idényvégi vetítés Sepsiszentgyörgyön

Szerda este kilenc órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében, a szabadtéri filmvetítés idényzáró programján a Mindenki a mennybe megy című filmet vetítik.

Dezinformáció és álelemzés: kinek érdeke az autonómia lejáratása?

Dezinformáció és álelemzés: kinek érdeke az autonómia lejáratása?
A magyar autonómiatörekvéseket durván lejárató írást közölt egy bizonytalan hátterű angol nyelvű elemzőportál, amely többek között azt állítja, hogy az önrendelkezési törekvéseket Moszkva bátorítja, céljuk pedig az európai országok szétforgácsolása.

A befolyás nemcsak lehetőség, felelősség is – Interjú Daradics Kinga Ágnessel

„Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, túl kell lépnünk az én és az én úgyis jobban tudom állásponton, és meg kell látnunk mások véleményében a hasznos elemeket, és azt be kell tudnunk építeni eredeti elképzelésünkbe.”

Államfőválasztás: előtérbe kerül a magyar kártya?

Az eddigi politikusi megnyilvánulások alapján szinte biz­tosra vehető, hogy az idei romániai elnökválasztási kampány egyik kiemelt témája a kisebbségi kérdés, a magyarügy, pontosabban a magyarellenesség lesz.

Klaus Johannis prioritásai

Nagyot csalódtak azok, akik úgy vélték: ha Klaus Jo­han­nis, Nagyszeben szász polgármestere lesz a román jobbközép erők államfőjelöltje, az megnyitja az utat a kisebbségek helyzetének javítása előtt.

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten
A Ferrari márka játszotta a fő­szerepet a Monterey Autós­hét néven ismert kaliforniai ese­ménysorozaton. A számos veteránautós programot felvonultató fesztivál csúcspontja a Pebble Beach Concours D’Elegance szép­ségverseny.

Kicsi, de érett Fabia

A Škoda idén eddig rekordot rekordra halmoz, a cseh gyártó pedig további javulásra számíthat második legnépszerűbb modellje, a Fabia teljes megújításával. Az őszi Párizsi Autószalonon bemutatkozó harmadik generáció még érettebb megjelenést kapott.

Csökken az érdeklődés az autópark-felújítási program iránt

Az érdeklődés drasztikus visszaesése miatt ismét az autópark-felújítási program felfüggesztését kéri a Gépjárműgyártók és Forgalmazók Szövetsége, de Korodi Attila szerint jövőre is elindítják a programot.

Oroszország betiltja az autóimportot is?

Oroszország kész további importkorlátozásokat bevezetni, egyebek között akár gépjárművekre is, ha az Egyesült Államok és az EU újabb szankciókat léptet életbe ellene.

Az elengedés művészete

Az elengedés művészete
A gyereket nem magának neveli a szülő. A mindennapokban ezt a fájó tényt nem kell mindig tudatosítania a szülőnek, csak egy-egy alkalommal dörgöli az orra alá az élet. Nem is fájdalmas, amíg ez csak elméleti tudás, de van, mikor kézzelfoghatóvá válik.

Alkoholfogyasztás – a sárga földig

Az utóbbi időszak legújabb őrülete, a rohamivás – úgynevezett binge drinking – ami Amerikából és Angliából terjedt el – Kelet-Európában is felütötte fejét a fiatalok körében. De mi is az a rohamivás?

A bársonyos és illatos őszibarack

Szeptember végéig találkozni lehet a sárga és fehér húsú, lédús és rostos őszibarackok sokaságával – kevés olyan vitamindús és közkedvelt gyümölcs van, amely versenyre kelhetne jótékony hatásaival és ízeinek gazdagságával.

Hogyan lehet házilag eltávolítani az olajfoltot a ruhából?

Nagyanyáink házi praktikái sokszor sokkal hatékonyabb folttisztítónak bizonyulhatnak, mint a vegyszerek, melyek ráadásul károsítják is a ruha anyagát.

Megkondultak a harangok Gyergyószentmiklóson

Megkondultak a harangok Gyergyószentmiklóson
„A harangok szorosan Isten népének életéhez kapcsolódnak” – mondta Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István-templom plébánosa az elmúlt vasárnapi harangszentelésen.

Konferencia Márton Áron püspökről a szülőfalujában

Harmadik éve szervez megemlékezést és konferenciát a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért a néhai püspök születési évfordulóján annak  szülőfalujában. Az idei megemlékezést augusztus 30-án, szombaton tartják.

Jubileumi Mária-évet tartanak Csíksomlyón

„Oltalmad alá futunk” mottóval jubileumi Mária-évet hirdetnek a csíksomlyói kegytemplomban a Szűz Mária-szobor ötszázadik évfordulója alkalmából.

Kálvini idők a kincses városban

Sepsiszentgyörgyön mutatták be először, a héten pedig a Kolozsvári Magyar Napokon is kiállították azt a gyűjteményt, amely Kálvin Jánosnak állít emléket. 

Veszteségek az orosz embargó miatt

Veszteségek az orosz embargó miatt
Óriási veszteségeket könyvelnek el a romániai termelők amiatt, hogy Oroszország importtilalmat rendelt el az Európai Unió tagállamaiból származó gyümölcsre és zöldségre – hívta fel a figyelmet az Országos Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége.

Nagy Tamás: növekednek az uniós támogatások

Fokozatosan növekedni fog a gazdáknak járó európai uniós támogatások mértéke az elkövetkező öt évben – tájékoztatta a háromszéki gazdákat Nagy Tamás, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, korábbi államtitkár.

Segélyt kérnek a károsultak

Kártérítést követelnek a mezőgazdasági minisztériumtól azok a gazdák, akik a szélsőséges időjárás miatt jelentős veszteséggel fogják zárni a termelési évet. 

Rendkívül gyenge idényt zártak a méhészek

Rendkívül gyenge az idei méztermés: a gyűjtési idény befejeződött, ám az éves átlagmennyiség csak húsz százalékát tudták megtermelni a méhészek. 

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Szavazásra kötelezné az állampolgárokat egy román szociáldemokrata képviselő, mert úgy érzi, a parlament munkája nem legitim, ha csupán a lakosság bizonyos hányada dönt összetételéről.

Molnár Judit

Módosítanunk kell a népdal szövegén, mivel áradás van ugyan a javából, de nem a tavaszi szél korbácsolta fel a vizeket. 

Rostás Szabolcs

Amikor július 28-án az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezett Európa és a világ, Ukrajnában javában dörögtek a fegyverek.

Bálint Eszter

Kiváló szilvatermésnek örülhetnek a szatmári gazdák. Üröm azonban örömükben, hogy továbbra sincs változás a pálinkafőzésre vonatkozó romániai jogszabályi környezetben.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  19 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  20 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Elszórtan felhős
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  20 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  27 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  18 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4054 RON
1 USD 3.3594 RON
1 GBP 5.5529 RON
100 HUF 1.3983 RON
1 XAU 138.0131 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL