Krónika Online
2014. október 23., csütörtök; Ma Közt.kikiált., Gyöngyi napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kaotikus tankönyvosztás

  Kaotikus tankönyvosztás

  Teljes a káosz az első és második osztályosoknak szánt tankönyvek ügyében: miután a kisdiákok és tanítóik segédeszközök nélkül vágtak neki az új tanévnek, hamarosan tankönyvdömpingben lehet részük az átgondolatlan minisztériumi intézkedések nyomán. 
 • Megszűrnék a munkanélkülieket

  Megszűrnék a munkanélkülieket

  Ellehetetlenítheti az elsősorban munkanélküliek számára szervezett felnőttkori képzéseket az oktatási minisztérium új rendelete, miszerint csak azok vehetnek részt a tanfolyamokon, akik elvégezték a kötelező tíz osztályt.
 • Nem magyar divat a pártváltás

  Nem magyar divat a pártváltás

  Nem hozott jelentős változásokat a romániai magyar politikai szervezetek szempontjából a helyi elöljárók pártváltását engedélyező rendelet. A szociáldemokrata kezdeményezés következtében azonban gyarapodott az RMDSZ-es önkormányzati képviselők tábora.

Elkezdődhet az udvarhelyi vár felújítása

Elkezdődhet az udvarhelyi vár felújítása
Megkötötték szerdán a székelyudvarhelyi Székely Támadt-vár falain elvégzendő sürgősségi munkálatokra vonatkozó szerződést, a több mint négyszázezer lej értékű munkálatot két éve alatt kell elvégezni.

Băsescu ellenzi a patikanyitást szabályozó törvényt

Elutasította a patikanyitás liberalizálására vonatkozó törvényt Traian Băsescu államfő, aki a jogszabály-módosításra vonatkozó dokumentumot visszaküldte újratárgyalásra a parlamentnek. 

Egyre gyakoribbak az indokolatlan útfeltörések

Az egyre sűrűsödő indokolatlan útburkolat-feltörésre panaszkodnak a marosvásárhelyi önkormányzat és a helyi rendőrség vezetői.

Nincs elegendő pénz a Partiumi Magyar Hírlapra

A bejelentésekkel ellentétben mégsem indul egyelőre új magyar napilap a Partiumban.

Kemény viták a PSD-ben

Kemény viták a PSD-ben
Ha Victor Ponta nem nyeri meg a novemberi államfőválasztást, az súlyos következményekkel járhat a Szociáldemokrata Pártra (PSD) nézve – ez volt a végkicsengése a PSD vezetősége kedd délutáni rendkívüli ülésének.

Államfőjelöltek – Monica Macovei, az igazságügy megreformálója

Az 55 éves Monica Macovei, aki tavasszal még a Demokrata-Liberális Párt (PDL) listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, függetlenként, volt pártja hivatalos jelöltje, Klaus Johannis ellen száll harcba.                   

Államfőjelöltek – Elena Udrea, Traian Băsescu hű szövetségese

A 40 éves Elena Udrea az államfőválasztáson induló két női jelölt egyike.

Kelemen Hunor: nincsenek ügynökeink

Kelemen Hunornak meggyőződése, hogy az RMDSZ-be sem a magyar, sem a román titkosszolgálat ügynökei nem férkőztek be. Ezt hétfőn jelentette ki az Adevărul honlapján élőben közvetített beszélgetés során.

Támadás érte a kanadai parlamentet

Támadás érte a kanadai parlamentet
Lövöldözés történt szerdán a kanadai parlamentben, a rendőrség keresi a tettest vagy tetteseket. Szemtanúk szerint mintegy húsz lövést adtak le a folyosókon. Előzőleg megsebesítettek egy háborús emlékműnél őrt álló katonát

Magyarországról vitáztak az EP plenáris ülésén

Éles szócsaták jellemezték a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi helyzetéről kedd este folytatott plenáris vitát az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén.

Újabb cigánytelepet számoltak fel Párizs közelében

Újabb cigánytelepet számolt fel kedden a francia rendőrség, a Párizstól északra található Bobignyban.

Ismét vegzálják Magyarországot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője szerint bár a magyar kormányzat végrehajtott kisebb változtatásokat a médiaszabályozáson, a módosítás nem tekinthető kielégítőnek.

Közös bérletrendszer a hargitai sípályákon

Közös bérletrendszer a hargitai sípályákon
Közös bérlet alapján használható több Hargita megyei sípálya egy frissen létrejött, az országban egyedülálló kezdeményezésről kötött megállapodás eredményeképpen.

Textilhulladékból hőszigetelőt készítenének Szentgyörgyön

Textilhulladékból gyártanának hőszigetelőt Sepsiszentgyörgyön, ahol a Transylvania Textile&Fashion klaszter fiatal vállalkozóknak ajánlja a „kulcsrakész" üzleti tervet.

Hanyagság miatt elbukott beruházások

A közép-erdélyi önkormányzatok ügyetlenségén múlott, hogy japán beruházók végül Gyulakután építenek hőerőművet, a lassan reagáló kolozsvári egyetemek miatt pedig egy német csoport Kínában létesít egyetemi kollégiumokat – jelentette ki Keizer Róbert.

Internetadót tervez az Orbán-kormány

Hevesen ellenzik az ellenzéki pártok, szakszervezetek és az informatikai vállalkozások az Orbán-kormánynak az internetadó bevezetését célzó javaslatát.

Egy diktátor másik arca

Egy diktátor másik arca
A hatalomtól megőrült Caligula történetét mutatja be a kisterem színpadán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Amellett, hogy egy diktátor másik arcát megismerhetik a nézők, részeseivé is válhatnak a történetnek.

Világsztárok a kincses városban: dzsesszfesztivál Kolozsváron

Első alkalommal szervezik meg a Kolozsvári Nemzetközi Dzsesszfesztivált (Cluj International Jazz Festival) csütörtöktől szombatig a Diákművelődési Házban.

Közelkép – Párkapcsolati tabuk a boncasztalon

Hova tűnt az a figyelmes, udvarias és kedves sármőr/dögös, magára mindig adó, igényes férfi/nő, akivel megismerkedtem? – egy idő után szinte minden kapcsolatban, házasságban meg pláne fölteszik a felek a kérdést.

Zenével a békés együttélésért Nagyváradon is

Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat.

Simona Halep kiütötte Serena Williamset

Simona Halep kiütötte Serena Williamset
Bravúros sikert ünnepelt szerdán Simona Halep a női teniszezők Szingapúrban zajló Bajnokok Tornáján: a román klasszis alig 1 óra és 5 perc alatt 6:0, 6:2-ra győzte le a világelső amerikai Serena Williamset a Piros csoport második fordulójában.

EL: nem mutatnak nagy érdeklődést a steauások

Nem hozta lázba a Steaua-szurkolókat a csütörtöki Európa Liga-csoportmérkőzés a sereghajtó portugál Rio Ave ellen, az európai klubtorna korábbi szezonjaival ellentétben ezúttal nem kapkodták el a jegyeket.

Gólzáporos rekordok a Bajnokok Ligájában

Összesen negyven gól esett a Bajnokok Ligája harmadik fordulójának keddi játéknapján, amely így a legnagyobb gólátlagú meccsnapként írta be magát a sorozat történetébe.

Összeállt a magyar férfi kézilabda-válogatott kerete

Harsányi Gergely helyett Pásztor Ákos került be az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott 18 fős szűk keretébe. 

Balesetmegelőző, térhatású aszfaltrajzok Nagyváradon

Balesetmegelőző, térhatású aszfaltrajzok Nagyváradon
Balesetmegelőzést célzó aszfaltrajzok láthatóak Nagyvárad forgalmas utcáin: a helyi rendőrség a korábbiaknál közvetlenebb módszerrel hívja fel az autósok és járókelők figyelmét a közlekedési veszélyekre.

Szívműtéten esett át egy nagykadácsi kisfiú az Ajándékozz életet! program keretében

Először hajtottak végre szívműtétet a Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében Szegeden. Az udvarhelyszéki Nagykadácsról származó Ilyés Attila egy héttel a beavatkozás után jól van, hamarosan hazatérhet.

Három év börtönbüntetés a „gyermekgyárosoknak”

Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a legfelsőbb bíróság több orvost, akiket illegális petesejt-kereskedelem miatt találtak vétkesnek.

Az autók és játékautók szerelmeseit várják a gyergyói múzeumba

Az autók és játékautók szerelmeseit várja a gyergyói Tarisznyás Márton Múzeum a hónap végétől. 

Az egyházzene kényelmes zubbonyában

Az egyházzene kényelmes zubbonyában
„Az igazi nagy gond, hogy a 18–19. századi erdélyi egyházzenei hagyaték ugyanúgy nincs feldolgozva, mint ahogyan a magyarországi sem volt az 1980-as évek utolsó harmadáig” – beszélgetés Tardy Lászlóval, a budapesti Mátyás-templom karnagyával.

A Madách-kultusz kezdetei Erdélyben

„A művészi tetszés az ember lelkében nem olyan izolált és független jelenség, ahogyan sokan gondolják. Ellenkezőleg, nagyon sok mindentől függ, nagyon sok szálból tevődik össze, keletkezési feltételei vannak, mint mindennek a világon.” (Reményik Sándor)

Harmadszor is Fidesz

A magyarországi ellenzéknek továbbra sem sikerül ellenszert találnia a kormányoldal politikájára – ez szűrhető le az október 12-ei önkormányzati választások eredményéből, amely alapján a Fidesz–KDNP idén harmadszor aratott elsöprő választási győzelmet.

Népszavazást kell tartani Kelet-Ukrajnában

Hónapok óta tart az ukrajnai válság. A halottak, a sebesültek és a menekülők száma napról napra ijesztően nő. A civil lakosság egész Ukrajnában szenved.

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek

Elfogytak az idei roncsautóprogramra szánt értékjegyek
Tizenhétezer értékjegyet használtak fel Romániában magánszemélyek a roncsautóprogram keretében, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte a román környezetvédelmi minisztérium.

Kisteherautó készült a Dusterből

Különleges pick-up változatot készített a Dacia Duster hobbiterepjáróból a romániai Romturingia karosszériaépítő cég; a megrendelő az OMV Petrom olajipari vállalat volt.

Megékezett az új Mazda2

Megkezdődött a Japánban az év autójának választott Mazda2 európai piaci bevezetése. Az új kisautó megjelenése csak apró részletekben különbözik a 2014-es Genfi Autószalonon bemutatott Hazumi tanulmányautótól.

Stagnálnak a VW márka eladásai

Második hónapja stagnál a Volkswagen-konszern fő márkája, a VW értékesítése az oroszországi és a brazíliai eladások csökkenése miatt, miközben az eladások növekedése Kínában lassul.

Szobanövények őszi gondozása

Szobanövények őszi gondozása
Az ősz minden növény számára változást hoz, még akkor is, ha az éppen egy cserépben nevelt szobanövény. Gondozásukat igazítani kell az életritmusukhoz.

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő kutyákat képeznek Kézdivásárhelyen

Mozgáskorlátozott gyerekeket segítő ebeket képeznek Kézdivásárhelyen, az öt labrador kiskutyát úgy tanítják be, hogy megkönnyítsék a fiatalok hétköznapjait.

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival

A legtöbb ember nem szívesen marad egyedül a gondolataival, még akár enyhe áramütést is szívesebben ad magának, mint hogy tétlen maradjon egy amerikai pszichológiai kísérlet szerint.

Finomságok birsalmából

Birsalma chutney, birsalmasajt, birsalmás-mandulás sütemény, birsalmás párolt káposzta.

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson

„Párbeszéd folyik, nem harc” a püspöki szinóduson
Eltérő álláspontokat képviselnek a Vatikánban a család témájában zajló püspöki szinódus résztvevői – közölte Erdő Péter főrelátor. 

Eszmecsere a szakrális központok­ról Csíksomlyón

Egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, illetve az érintett civil szervezetek képviselőinek részvételével kezdődött el csü­törtökön Csíkszeredában a ne­gyedik alkalommal megszervezett Mária-út konferencia. 

Aktualizálnák az egyház tanításait

A család a témája a Vatikánban vasárnap elkezdődött rendkívüli püspöki szinódusnak. Az egyház egy része és a sajtó is fordulatot vár a Ferenc pápa meghirdette találkozótól.

Tízéves a magyar mise a vatikáni kápolnában

Évfordulóját ünnepelte kedden a Szent Péter-bazilika altemplomában levő Magyarok Nagyasszonya kápolna.

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt

Erdélyi riadó a kéknyelv-betegség miatt
Kovászna és Hargita megye után két Maros megyei gazdaságban is kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság laboratóriuma.

A föld megművelőjének jár a területalapú támogatás

„Nem a földtulajdont támogatjuk, hanem a mezőgazdasági terület megművelését” – jelentette ki Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója.

Káposztafesztivál Gyergyószárhegyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a hétvégén Gyergyószárhegyen a hagyományos káposztavásárt és fesztivált.

Hagyományos termék nélkül maradhat Hargita megye

Egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült kiváltania a hagyományos termék minősítést igazoló dokumentumot.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Bár elsősorban a kormányzó PSD korifeusai kerültek célkeresztbe, az egész román politikai osztályt megrengette az ügyészség elmúlt időszakban folytatott korrupcióellenes hadjárata.

Csinta Samu

Új frontot nyitott a magyarság elleni folyamatos háborúzásában Marosvásárhely polgármestere. Ezúttal az egyházi elöljárók iskolafenntartói „alkalmatlanságát” célozta meg.

Molnár Judit

A nosztalgiázva magát egyre gyakrabban dörzsölt tengeri medveként emlegető leköszönő félben lévő játékos elnöktől már megszoktuk, hogy fittyet hány az alaptörvény előírásaira.

Balogh Levente

Példátlannak nevezhető az a magatartás, amelyet az Egyesült Államok Magyarországgal szemben tanúsít.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  zápor
  8 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  9 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  9 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  8 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  8 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  13 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe eső
  8 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  zápor
  7 C°
 • Temesvár

  MOST
  zápor
  8 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Brassó

  MOST
  Elszórtan felhős
  8 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  6 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4166 RON
1 USD 3.4793 RON
1 GBP 5.5822 RON
100 HUF 1.4414 RON
1 XAU 139.4524 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL