Krónika Online
2016. június 29., szerda; Ma Péter, Pál napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Brexit: nem félnek a „brit” székelyek

  Brexit: nem félnek a „brit” székelyek

  Nem féltik munkahelyeiket a Brexitnek nevezett referendum eredménye miatt az Angliában dolgozó székelyföldi vendégmunkások. Szerintük azoknak lesz nehezebb, akik ezután akarnak szerencsét próbálni a szigetországban.
 • Hasznos is lehet a Brexit az EU-nak

  Hasznos is lehet a Brexit az EU-nak

  Nagy-Britannia kilépése elvezethet ugyan az Európai Unió széteséséhez, ám az EU még nem jutott el abba a zsákutcába, ahol már ne lehetne megújítani a rendszert – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Törő Csaba nemzetközi jogász.
 • Ismét megtámadta Cioloș a talárosoknál az extra nyugdíjakat

  Ismét megtámadta Cioloș a talárosoknál az extra nyugdíjakat

  Másodszor is megtámadta az alkotmánybíróságon a bukaresti kormány az önkormányzati vezetőknek extra nyugdíjat biztosító, a szenátus által a múlt héten megszavazott törvényt, amely tavaly már elbukta a normakontrollt.

Jelentős károkat okozott az áradás Erdélyben

Jelentős károkat okozott az áradás Erdélyben
Beszterce-Naszód és Máramaros megyében is jelentős károkat okozott hétfőn a kiadós eső, valamint a vihar: többtucatnyi ház, cégszékhelyek és egy iskola is beázott, a tűzoltóknak pedig félszáz lakost kellett kimenteniük.

Zárva marad a büdösfürdői mofetta

Évek óta nem történik előrelépés a büdösfürdői kezelőközpont beindítása ügyében – tudtuk meg Fülöp Kingától, Csíkszentimre község alpolgármesterétől. 

Szent László Napok: tízezren a váradi zárókoncerten

Koncz Zsuzsa és Bródy János fergeteges koncertjével ért véget vasárnap este a Nagyváradon negyedik alkalommal megszervezett Szent László Napok rendezvénysorozat. 

Gyűjtik a pénzt a Vásárhelyi Forgatagra

Idén augusztus 24–28. között tartják meg a Vásárhelyi Forgatagot, amelynek programja már körvonalazódik, egyelőre azonban a tervezett 70 ezer eurós költségvetés fele, mintegy 45 ezer euró áll a szervezők rendelkezésére.

Johannis Románia tragédiájának nevezte a iași-i pogromot

Johannis Románia tragédiájának nevezte a iași-i pogromot
A román zsidók ezreinek halálát eredményező 1941-es iași-i pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt – közölte Klaus Johannis elnök a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 75. évfordulója alkalmából írt üzenetében.

Igazságügyi vita támadt a „börtönirodalomról”

Vita támadt kedden az igazságügyi tárca és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) között, miután utóbbi tagjai ülésükön bírálták a börtönökben írt tudományos művekért járó kedvezményekre vonatkozó törvény módosítására tett kormányjavaslatot.

Bőséges tárlat a „művészeti szinten űzött” korrupcióról

A romániai korrupció, valamint az ellene folytatott küzdelem szinte teljes fejlődéstörténete végigkövethető a jelenségnek szentelt múzeumon keresztül.

A Brexitnek nem lesz „számottevő" hatása a román gazdaságra

Románia sajnálja, de tiszteletben tartja a brit választók döntését, másrészt elkötelezett marad az európai projekt mellett – jelentette ki pénteken Klaus Johannis.

Hasznos is lehet a Brexit az EU-nak

Hasznos is lehet a Brexit az EU-nak
Nagy-Britannia kilépése elvezethet ugyan az Európai Unió széteséséhez, ám az EU még nem jutott el abba a zsákutcába, ahol már ne lehetne megújítani a rendszert – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Törő Csaba nemzetközi jogász.

Az EP a brit kilépés azonnali megkezdését sürgeti

Az Európai Unióból való kilépési szándékának azonnali hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát az Európai Parlament.

Brexit: Juncker puszilgatta, majd beszólt Farage-nak az EP-ben

Sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja a kilépést szabályozó cikkelyt – szögezte le Jean-Claude Juncker.

Több mint százezer erdélyi szavazna a kvótareferendumon

Több mint negyedmillió külhoni magyar állampolgár – köztük több mint százezer romániai magyar – is szavazhat majd a betelepítési kvóta ellen kezdeményezett magyarországi népszavazáson.

Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között

Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között
Kiadják a Szászsebest Tordával összekötő autópálya 26 kilométeres szakaszának építési engedélyét – jelentette be a keddi kormányülés előtt a Facebook közösségi oldalon Cătălin Drulă, Dacian Cioloş miniszterelnök infrastruktúráért felelős tanácsadója.

Nőhet az étkezési utalványok értéke

Tizenhárom lejre nőhet az étkezési utalványok értéke, amennyiben a képviselők is rábólintanak a szenátus által hétfőn elfogadott, szociáldemokrata (PSD), nemzeti liberális párti (PNL) és RMDSZ-es honatyák által beterjesztett jogszabályjavaslatra.

Új román országstratégiát szül a Brexit

Új országstratégiával készül előrukkolni a román kormány a Brexitet követően – jelentette be kedden Costin Borc gazdasági miniszter. Mint mondta, kielemezték a döntés várható hatásait, az új terveket pedig július 5-én hozzák majd nyilvánosságra.

Nehéz és drága a hitelcsere

A várakozásokkal ellentétben sokkal nehezebb és költségesebb az eljárás ama romániai jelzáloghitelesek számára, akik fizetés nélküli teljesítéssel szabadulnának meg otthonuktól.

Nagyszeben is befogadta a TIFF-et

Nagyszeben is befogadta a TIFF-et
Szerdától vasárnapig összesen több mint tizenötezer néző előtt zajlottak a TIFF Szeben vetítései és kísérőprogramjai. Nagyszebenben is levetítették többek között a Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet.

Bemutatták a Székelyföld történetét

A tudományos munka első kötete a kezdetektől 1562-ig, a második az 1562-től 1867-ig, a harmadik az 1867-től 1989-ig tartó időszakot ismerteti.

Erdély, a szép szerető

Dávid Botond fotóművész Erdély egy gyönyörű nő című kiállítása nyitotta meg a Haberstumpf-villában bemutatandó egyéni tárlatok sorát. Az alkotóval a képek történetéről beszélgettünk.

A marosvásárhelyi színtársulat kapta a legtöbb díjat Kisvárdán

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, A nyugalom kapta a legjobb előadásért járó fődíjat, valamint a város közönségdíját a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiválján.

Rio 2016: visszalépést fontolgat Simona Halep a Zika-vírus miatt

Rio 2016: visszalépést fontolgat Simona Halep a Zika-vírus miatt
A Zika-vírustól tartva fontolóra vette visszalépését a riói olimpiától Simona Halep, a wimbledoni nyílt teniszbajnokság első körében hétfőn a szlovák Anna Schmiedlovát 6:4, 6:1-re legyőző konstancai sportoló. 

„Brexit" az Eb-n: Izland hazaküldte az angol válogatottat

Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot.

A Hősök terén mondtak köszönetet egymásnak

A magyar válogatottnak a franciaországi Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével elégedett több ezres tömeg fogadta a labdarúgócsapatot a budapesti Hősök terén hétfőn.

László Csaba: megerősödve búcsúznak a magyarok

„A belga győzelem megérdemelt. A gólkülönbségen lehet vitatkozni, de azt hiszem, hogy már az első tíz perc után is lehetett érezni, hogy a magyarok fölé kerekedtek" – értékelt lapunknak László Csaba. 

Elhunyt Bud Spencer, nemzedékek Piedonéja

Elhunyt Bud Spencer, nemzedékek Piedonéja
Nyolcvanhetedik életévében hétfőn elhunyt az egyik leghíresebb olasz színész, a világszerte Bud Spencerként ismert, leginkább a Piedone-filmekkel népszerűségre szert tett Carlo Pedersoli.

Jótékonykodó vasparipások: ezrek fesztiváloztak Szentegyházán

Több ezren tomboltak a negyedik Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozón és Rockfesztiválon a szentegyházi termálfürdőn a hét végén.

Ezen a héten is jelentkezhetnek lovasok a Székely Vágtára

Meghosszabbították a Székely Vágtára készülő lovasok jelentkezésének határidejét, a rendezvényt július 8. és 10. között tartják a maksai Óriáspince-tetőn.

Egyre később vállalnak gyermeket a romániai nők

Egyre idősebb korban szülnek a nők Romániában: 2015-ben átlagosan 28,3 éves korban vállaltak gyermeket, 2014-ben ez az átlag 28,2 év volt. 

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével

Beszélgetés Fekete Vince költővel, a Székelyföld folyóirat szerkesztőjével
A Székelyföld folyóiratot szerkesztő Fekete Vincét legalább annyian ismerik költőként, mint tehetséggondozóként: a Helikon Serény Múmia rovatában számos elismert költő-író pályáját egyengette.

A balliberális hangadókat nem érdekli Trianon

Megszokhattuk már, hogy a baloldali és liberális körök számára a történelmi események egy része szabadon értelmezhető, relativizálható, megtagadható. 

Multikulturális maratoni ballagás

Rendhagyó ballagásra került sor a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. A megszokotthoz képest a reggel megtartott utolsó órát nem követte délben a sportcsarnoki ünnepség. 

Mikor ér véget a marosvásárhelyi labdarúgás haláltusája?

Csődbe mentek. Leszerepeltek. Minden edzőt menesztettek. Mutut idehozták, a kispadon tartották, majd nyugdíjazták. A korrupcióellenes ügyészség még a csapat bankszámláit is zárolta.

Mennyit aludjon a gyerek?

Mennyit aludjon a gyerek?
Ajánlásokat fogalmazott meg az amerikai alvásgyógyászati szakértők akadémiája (AASM) a gyermekek alvásidejére vonatkozóan. E szerint a csecsemőknek 12-16, a kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta. 

Önkontroll és hatékony munkavégzés

A halogatás az a mindenki számára ismerős állapot, amikor teendőinket mindenféle racionális indok nélkül halasztjuk minél tovább, helyettük pedig általában semmilyen mérhető haszonnal nem rendelkező pótcselekvéseket végzünk. 

“Fel kell oldani a beteg szorongását”

Mohr Albert Margit több évtizeden át dolgozott csíkszeredai körorvosként, nyugdíjba vonulása után több mint húsz éve fogadja a betegeket a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára rendelőjében.

Különféle nassolnivalók meccsnézéshez

Chilis-paprikakrémes sült brokkoli, fokhagymás pirított gomba, sült cukkini, mozzarellás grillezett paradicsom, kapribogyós kaszinótojás, házilag ízesített pattogatott kukorica, parmezános cukkini rudak.

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok

Gondolkodásra késztették a résztvevőket az unitárius nyílt napok
Az egész közösséget érintő témákról való együttgondolkodásra és véleményformálásra sarkallnák az unitáriusokat a kolozsvári nyitott napokon tárgyalt kényes kérdésekkel, melyek nagy sikert hoztak az immár hagyományos rendezvénysorozatnak.

Délvidéken állítottak emlékjeleket Erdély nagy püspökének

„Erdély püspöke a Kárpát-medence magyarjainak példaképe” – hangsúlyozta Paskó Csaba kelebiai plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke Szabadkán, a Márton Áronnak szentelt tanulmányi napon.

Évfordulót ünnepeltek a zselyki evangélikusok

Temploma fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte az elmúlt vasárnap a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség, a Beszterce-Naszód megyei magyar szórvány egyetlen evangélikus gyülekezete. 

Protestáns etikai kézikönyv készül

Protestáns etikai kézikönyvet jelentet meg 2017-ben, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Luther és a Kálvin kiadó, a hiánypótló mű szerzői evangélikus és református teológiai tanárok, jelentették be csütörtökön.

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek

Kötelesek előnyben részesíteni a belföldi termékeket a szupermarketek
Egyhangúlag megszavazta szerdán a bukaresti alsóház azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak.

A szemükkel „vásárolnak” a romániai fogyasztók

Elárasztották a standokat és a boltok polcait a friss zöldségek és gyümölcsök, a legízletesebb portékákat pedig a szupermarketek helyett hagyományosan a piacokon kell keresni. 

Jó a vége a Covalact-ügynek: Kézdi tejtermékek a boltokban

Példaértékűen összefogtak a felső-háromszéki tejtermelők.

Európai uniós támogatás a székely termékeknek

Több mint 144 ezer euró értékű projekt keretében népszerűsítheti a Hargita Megyei Tanács alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Tizenharmadikként zárta Magyarország az Eb-t. Triszkaidekafóbia ide vagy oda: a magyar nemzeti csapat szurkolóival együtt büszkén vállalhatja fel franciaországi szereplését, helyezését.

Molnár Judit

A világpolitika üstjébe alaposan belekavaró brit népszavazási eredmény óta természetesen mindenütt ez a vezető hír sok hazai sunnyogónak a legnagyobb örömére. 

Vásárhelyi-Nyemec Réka

„Emelt fővel térhetük haza, csodás tettet hajtott végre a csapat a tornán" – ezekkel a szavakkal értékelte Bernd Storck szövetségi kapitány az Európa-bajnoki szereplést.

Rostás Szabolcs

Világvége-hangulat lett úrrá Európa politikusainak többségén, továbbá nem kevés politikai elemzőn és pénzügyi szakértőn az Európai Unióból való kiválást támogató britek győzelmét eredményező népszavazást követően.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Jórészt felhős
  19.1 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  18.6 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Elszórtan felhős
  19 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  19 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  18.9 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  18.3 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  18 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  24 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szeben

  MOST
  Enyhe záporeső
  18 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5225 RON
1 USD 4.0791 RON
1 GBP 5.4396 RON
100 HUF 1.4254 RON
1 XAU 171.8554 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL