Krónika Online
2016. február 9., kedd; Ma Abigél, Alex napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Nem ég a kezük alatt a közmunka

  Nem ég a kezük alatt a közmunka

  Bár a jogszabályok kötelezővé teszik a közmunkát a szociális támogatást igénylők számára, az önkormányzatok nem mindenhol tudják alkalmazni a törvény előírásait. Az erdélyi és partiumi illetékesek nehezen tudják munkára bírni a segélyben részesülőket.
 • Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad vélemény-nyilvánítást

  Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad vélemény-nyilvánítást

  A szabad véleménynyil-vánítás támogatásáról beszélt Bálint Benczédi Fe-renc unitárius püspök, ami-kor Gyerő Dávid állásfogla-lásáról faggattuk – a főjegy-ző egyetért az azonos neműek házasságának engedélyezésével.
 • Kisajátította az RMDSZ Soós Zoltánt

  Kisajátította az RMDSZ Soós Zoltánt

  A korábbi megállapodást felrúgva nem a magyar politikai szervezetek közös jelöltjeként, és nem is függetlenként, hanem a tulipán jele alatt indítja Soós Zoltán polgármesterjelöltet Marosvásárhelyen az RMDSZ.

„Ha Orbán Balázs ma élne, szomorú lenne”

„Ha Orbán Balázs ma élne, szomorú lenne”
Orbán Balázs születésének 187. évfordulója alkalmával szerveztek megemlékezést több mint kétszáz helybeli részvételével vasárnap délelőtt Székelyudvarhelyen, a városháza főterén, majd a székely polihisztor szejkefürdői sírjánál. 

Összefogás az Apáczai magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatáért

Szülők, képzőművészek, közéleti személyiségek és pedagógusok fordultak nyílt levélben az oktatási minisztériumhoz.

Melegházasság: az unitárius püspök támogatja a szabad véleménynyilvánítást

A szabad véleménynyilvánítás támogatásáról beszélt Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök, amikor Gyerő Dávid állásfoglalása kapcsán faggattuk.

Hatósági fókuszban Székelyudvarhely

A közvélemény nyomására és az utóbbi időben Székelyudvarhelyen történt erőszakos cselekedeteket követően az egész városra kiterjedő hatósági ellenőrző akciót hirdetett meg a Hargita megyei rendőr-főkapitányság.

Kétfordulós választás: nem enged a PNL-nek Cioloș

Kétfordulós választás: nem enged a PNL-nek Cioloș
A választási törvény módosításáról szóló viták helye a parlamentben van, és a parlamentnek kell döntenie az esetleges módosításokról – szögezte le hétfőn Dacian Cioloș miniszterelnök a parlamenti vitanapon.

Klubtragédia: valóban nem volt tűzálló a hangszigetelés

Súlyos rendellenességeket állapított meg az a szakértői vizsgálat, amelynek során arra derítettek fényt, hogyan szerelték fel a Colectivben a hangszigetelést, és milyen anyagokat használtak fel hozzá.

Moszkva történelemhamisítással vádolja Bukarestet

A bukaresti külügyminisztérium „furcsának és sajnálatosnak” tartja, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a második világháború történetének meghamisításával vádolta Romániát.

Beindult a bűnvádi eljárás Gabriel Oprea ellen

Beindította a bűnvádi eljárást a DNA Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen.

Oroszországban robbantott volna az Iszlám Állam

Oroszországban robbantott volna az Iszlám Állam
Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet hét tagját fogta el Oroszországban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a terroristák oroszországi nagyvárosokban követtek volna el merényleteket – közölte hétfőn az FSZB.

Tovább épül a kerítés a macedón–görög határon

A macedón hadsereg hétfőn megkezdte a Görögországgal közös határon épülő kerítés második sorának telepítését, hogy megfékezze az illegális határátlépéseket – értesült a Vesti.mk macedón hírportál.

Orbán: terrortámadás készül

Hitelt érdemlő információk vannak arról, terrortámadásokat készítenek elő magyar emberek ellen, ezért van szükség az alkotmánymódosításra – jelentette ki Orbán Viktor.

Az orosz légicsapások leállítását követelik

A Szíriában végrehajtott orosz légicsapások aláássák a polgárháború politikai megoldását célzó erőfeszítéseket a NATO főtitkára szerint.

Közösségi energiafüggetlenség Esztelneken

Közösségi energiafüggetlenség Esztelneken
Energiafüggetlenséget biztosít Esztelnek közösségi intézményeinek a háromszéki Green Energy klaszter. 

A Blue Air is indít Kolozsvár–Bukarest járatot

Rendszeres Kolozsvár–Bukarest járatot indít a Blue Air fapados légitársaság június harmadikától – jelentette be a kolozsvári nemzetközi repülőtér vezetősége hivatalos közleményében.

Bezár Brassóban Románia második legnagyobb gyógyszergyára

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára, a brassói Europharm, amely a brit GlaxoSmithKline tulajdonában van.

Erőre kapott a lej az euróval szemben

Idén először süllyedt a 4,5 lej/eurós szint alá a BNR referencia-árfolyama. 

A Székely-Mezőség művészi ábrázolása

A Székely-Mezőség művészi ábrázolása
Tizennegyedik alkalommal mutatkozik be a Mezőmadarasi Képzőművészeti Alkotótábor, az itt készült művek a marosvásárhelyi unitárius egyház Bolyai-téri tanácstermében láthatók három héten át.

Improvizációs előadások a kolozsvári ZUG kulturális központban

A Váróterem Projekt és a nagykárolyi SPOT Fesztivál Romániában egyedülálló programot indít szerdán. 

Irodalmi pályázat Kárpát-medencei középiskolásoknak

Idén is várják a Kárpát-medencei középiskolások pályamunkáit vers, próza és tanulmány kategóriában, az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete és a Sárvár Város Önkormányzata által közösen meghirdetett pályázaton. 

Kötet jelent meg Arghezi székely származásáról

Bukarestbe került székely cselédlány, Ergézi Rozália volt a neves román költő, Tudor Arghezi édesanyja.

Egyszerűen győzni akartak: ismét Sepsiszentgyörgyé a Román Kupa

Egyszerűen győzni akartak: ismét Sepsiszentgyörgyé a Román Kupa
Megvédte a női kosárlabdázók Román Kupájában birtokolt címét a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, miután a vasárnap esti döntőben 87:49-re legyőzte a házigazda Brassói Olimpiát. 

Elmaradt a román teniszbravúr, jöhet a harc a bennmaradásért

Tenisz – „Az én teljesítményen vezetett ide" – vádolta önmagát kisírt szemmel, könnyeivel küszködve Adreea Mitu, miután Raluca Olaru oldalán 6:2, 6:3-ra elveszítették a csehek elleni párosmeccset a Fed Kupa Világcsoportjának kolozsvári negyeddöntőjében.

Magyar–román párharcok a BL-ben: a védelem és a csapatjáték döntött

Döntetlen „az állás” Románia és Magyarország között a női kézilabdacsapatok egymás elleni Bajnokok Ligája-mérkőzéseit tekintve.

Visszatért Váradra a Román Kupa

A bajnok Nagyváradi VSK 5-3 arányú sikerrel visszahódította a férfi vízilabdázók Román Kupáját a Steauától.

SzalonnaFeszt: házi finomságok versenye Kolozsváron

SzalonnaFeszt: házi finomságok versenye Kolozsváron
Hobbifesztiválból szakvásárrá nőtte ki magát az idén február 19. és 21. között szervezendő kolozsvári SzalonnaFeszt.

Világrekorder a 12 éves barcarozsnyói alpinistalány

Világrekordot állított fel egy 12 éves alpinista, a barcarozsnyói Dor Geta Popescu, aki megmászta az argentínai Aconcagua 6960 méteres csúcsát, ezzel világelső lett korosztályában – közölte a magashegyi sportklub.

Narancsháború Olaszországban

Az olaszországi karnevál egyik fő eseményének számít a piemonti Ivreában vasárnap kezdődött narancsháború, amelyen a déligyümölcsöt használják fegyverként.

Elégették a farsangi Illést

Több mint nyolcszázan gyűltek össze szombaton a gyergyóditrói farsangbúcsúztatón, hogy részt vegyenek Illés temetésén. 

Három az egyben: valóság lett az álomból

Három az egyben: valóság lett az álomból
„Pénzünk nem volt márkás gitárra, én viszont elhatároztam, hogy csinálok magamnak egyet. A szüleim családi ágyából szedtem ki a deszkalapokat. De hamar kiderült a turpisság” – beszélgetés Trifán László nagyváradi zenésszel, grafikussal.

Tekintetes Községháza!

Régebb, még jóval a vörösök berendezkedése előtti időkben a tekintetes cím/megszólítás testületeket, hatóságokat, közintézményeket is megilletett (a tisztelet kifejezésére használták): Tekintetes Vármegye!, Tekintetes Országgyűlés!, stb.

Háborúzunk vagy végre békét teremtünk? (2.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Történelmünk tapasztalata, hogy a háborúkban a tömegek érdekei soha nem számítottak, csak eszköznek, nyersanyagnak használták őket, a valódi célok mindig kisebb hatalmi csoportok érdekeit szolgálták.

Elfelejtett „dominókocka” (3.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – Az erdélyi menekültek számának ugrásszerű emelkedése 1988-ban egybe­esett a magyar reformfolyamat izmosodásával.

Egészségtudatosság gyerekkorban

Egészségtudatosság gyerekkorban
Miért lenne fontos, hogy a kézmosás automatizmusként beépüljön a gyermekek életébe, miért kell megtanulni orrot fújni, hogyan kell tüsszenteni, miért kell egyenes háttal ülni? 

A vörös szín mint vonzerő

Ha egy nő vörös ruhát vesz fel a randevúra, több figyelmességre számíthat partnerétől, aki ilyenkor bőkezűbbnek is bizonyul. Egy vizsgálat alátámasztja a korábbi bizonyítékokat, amelyek kapcsolatot tételeznek fel a színek és a vonzerő között.

Csirkehússal készült ízletes saláták

Mézes-csilis csirkesaláta, csirkesaláta joghurtos öntettel, mozzarellás-pestós csirkesaláta, avokádós csirkesaláta, saláta rucolával és juhsajttal.

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság

Rendszeresen dohányzik a romániai tinédzserek 22 százaléka, 8 százalékuk pedig legalább egyszer kipróbálta a marihuánát – derült ki egy felmérésből.

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm

Visszakapja régi fényét a gyulafehérvári dóm
Megújult a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház kereszthajója és rózsaablaka, ismertette a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a dóm restaurálási munkálatainak újabb eredményét.

Budapesten lesz az eucharisztikus világkongresszus

Magyarország rendezheti a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be vasárnap Ferenc pápa. Erdő Péter szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a tanácskozás helyszíne.

Idén is jön a zarándokvonat

Idén is útra kel a Boldogaszszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében – jelentették be csütörtökön Budapesten.

Bocsánatot kért Ferenc pápa

A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján.

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt

Válságban a sertéstartók az orosz embargó miatt
Nehéz időszakot éltek meg a romániai és uniós sertéstartók: míg másfél éve viszonylag normális piaci körülmények között értékesíthettek, mára döntő többségüknek komoly veszteséggel kell számolniuk.

Ismét kitolták a mezőgazdasági támogatások kifizetésének határidejét

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter szerint a gazdák leghamarabb április 8-a után kapják meg a tavaly igényelt mezőgazdasági támogatásokat, pontos dátumot azonban ezúttal sem tudott mondani.

Bihariak a budapesti agrárexpón

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének küldöttsége is részt vett a január 27–30. között lezajlott budapesti Agromash mezőgazdasági kiállításon, az ágazat egyik legjelentősebb nemzetközi rendezvényén.

Védelmezik a magyar mézet

A jövőben közösen védik a minőségi magyar mézet a méhé­szek és az élelmiszer-biztonsági hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Sokat elárul a romániai sajtó témakezeléséről, a hazai társadalomnak a tanüggyel szembeni alapállásáról az, ahogyan országos botrány kerekedett egy bukaresti elit iskola diáktréfájából.

Bálint Eszter

Apokaliptikus forgatókönyvekkel riogatnak egyes bankok, illetve az Európai Bizottság arra az esetre, ha jelenlegi formájában lép hatályba a hitelcseréről szóló törvénytervezet.

Molnár Judit

Futótűzként terjed az utóbbi időben a gátlástalan dicsekvés, vagy ahogy mostanában mondják, az önfényezés.

Balogh Levente

Egész ügyesen lavírozott a hivatalosan pártfüggetlen Dacian Cioloş miniszterelnök ahhoz, hogy elkerülje: a hozzá közel állónak tekintett Nemzeti Liberális Párt bábjának tekintsék. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  0 C°
  Hétfő
  Jégsörét
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  tiszta égbolt
  0 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  15 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  10 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  6 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  9 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Zilah

  MOST
  Ködképződés
  -1 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST

  5 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  8 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  0 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4763 RON
1 USD 4.0081 RON
1 GBP 5.7957 RON
100 HUF 1.4436 RON
1 XAU 151.4093 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL