Krónika Online
2015. január 28., szerda; Ma Károly, Karola napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Végleges: négy év letöltendőt kapott Nagy Zsolt

  Végleges: négy év letöltendőt kapott Nagy Zsolt

  ÖSSZEFOGLALÓ – Az alapfokon kiszabott öt évnél enyhébb, négyéves letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden jogerősen a legfelsőbb bíróság Nagy Zsolt egykori RMDSZ-es távközlési minisztert a stratégiai privatizációk perében. 
 • Őrizetben Mezei János gyergyó-szentmiklósi polgármester

  Őrizetben Mezei János gyergyó-szentmiklósi polgármester

  Korrupció és hamisítás gyanújával folytattak házkutatást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) munkatársai hétfőn többek között a gyergyó-szentmiklósi polgármesteri hivatalban. Késő este őrizetbe vették Mezei János polgármestert.
 • Kalapács alatt a sáromberki Teleki-kastély

  Kalapács alatt a sáromberki Teleki-kastély

  Aukción kínálja eladásra a Maros megyei sáromberki Teleki-kastélyt egy műemlék épületek értékesítésére szakosodott bukaresti cég. „Kényszerhelyzetben vagyok” – mondta lapunknak a tulajdonos, Teleki Samu Kanadában élő gróf.

Kommunizmust bemutató „múzeum" a szocreál szatmári megyeházán

Kommunizmust bemutató „múzeum
A kommunizmust bemutató „múzeumot" alakítanak ki a szatmárnémeti közigazgatási palotában – jelentette be kedden Adrian Ştef. A tanácselnök szerint a tárlat a 26 szintes ingatlan tizenötödik emeletétől lefelé, a lépcsőházban kapna helyet.

Döntés helyett tájékoztatás: balul indult a közös tanácsülés Vásárhelyen

Balul indult és konkrétum nélkül ért véget a marosvásárhelyi és a Maros megyei önkormányzat keddi együttes ülése. A találkozóról sem a megyei, sem a városi RMDSZ-es tanácsosokkal nem egyeztettek.

Kolozsvárra költöztetik az anyaországból a FiFöMa tudományos üléseit

Először rendezik Magyarország határain kívül az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) fizika, földtudományok és matematika szakágainak, azaz a FiFöMa szekciónak a tudományos üléseit.

Egyre több anyaországi hallgató érkezik Kolozsvárra

Egyre nagyobb a magyarországi diákok érdeklődése a Babeş–Bolyai Tudományegyetem iránt.

Johannis: nem lehet továbblépni a közelmúlttal való szembenézés nélkül

Johannis: nem lehet továbblépni a közelmúlttal való szembenézés nélkül
Nem lehet továbblépni a kommunista közelmúlttal való szembenézés nélkül, ezért is szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma – jelentette ki Klaus Johannis államfő hétfőn, miután meglátogatta a Szekuritáté irattárát.

Maior: nincs konfliktus a talárosok és a SRI között

Cáfolta George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, hogy nyomást próbálnak gyakorolni az alkotmánybíróságra, illetve hogy konfliktus lenne az általa vezetett intézmény és a taláros testület között.

Az alkotmánybírákra mutogat a hírszerzés parancsnoka

Heves kirohanást intézett a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója az alkotmánybíróság ellen amiatt, hogy az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az információbiztonsági törvényeket.

Lezárták Băsescu Flotta-dossziéját

Lezárta a DNA a Flotta-ügyet, amelyben Traian Băsescu volt államfő, korábbi közlekedési miniszter szerepét vizsgálták abban, milyen körülmények között veszítette el Románia kereskedelmi flottájának nagy részét.

Visszavágna az EU Oroszországnak Mariupol bombázásáért

Visszavágna az EU Oroszországnak Mariupol bombázásáért
A kelet-ukrajnai Mariupol elleni, múlt hétvégi rakétatámadás miatt újabb szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben kedden kiadott közös közleményükben az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői.

A holokauszt áldozataira emlékezett a világ

Nemzetközi megemlékezést tartottak kedden Lengyelországban az auschwitz–birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján.

Dzsihadista hálózat felszámolása zajlik Dél-Franciaországban

Öt embert vettek őrizetbe kedden a dél-franciaországi Lunelben a rendőrség és a csendőrség elitalakulatai egy átfogó terrorelhárítási akcióban – közölték rendőrségi források.

Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot

Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el nagy erővel az Egyesült Államok északkeleti területét.

Bukarestbe érkezett a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége

Bukarestbe érkezett a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége
Megkezdte kedden romániai látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a frankhitelesek megsegítéséről tervezett intézkedésekről és az állami vállalatok helyzetéről folytat megbeszéléseket.

Kifogásolja a magáncsődöt a Nemzetközi Valutaalap

„Rendkívül aggasztónak” találja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hogy a bukaresti kormány hatástanulmány és megfelelő háttértámogatás nélkül akarja elfogadni a magáncsőd intézményének bevezetésére vonatkozó tervezetet. 

Nincs szó egyelőre a Grexitről

„Nincs napirendend a Grexit", vagyis Görögország távozása az euróövezetből – szögezte le hétfőn a BBC rádiónak a görögországi választásokon győztes Sziriza párt pénzügyminiszter-jelöltje.

A lakásbiztosítást is drágítanák

Tíz százalékkal növelné ebben az évben a kötelező lakásbiztosítási kötvényekből befolyó összeget a Katasztrófák Elleni Biztosítási Csoport.

A Pece-parti Párizs története a BBC History folyóiratban

A Pece-parti Párizs története a BBC History folyóiratban
Nagy érdeklődés övezi a magyarországi BBC History történelmi folyóirat idén útjára bocsátott sorozatát, amely Nagyváraddal indul, és az egykor Magyarországhoz tartozó nagyvárosokat hivatott bemutatni.

Vendégelőadások a Csíki Játékszínben

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vendégjátékát is megtekintheti a napokban a csíkszeredai közönség.

Vetített képes előadás a világégésről Szentgyörgyön

Koszta István csíkszeredai hadtörténész tart vetített képes előadást a Háromszéki TÉT-estek keretében Diplomáciai lépéseken és helyi háborúkon keresztül – Sodródás a Nagy Háború felé címmel csütörtökön 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Kolozsvári beszélgetés Jane Austen levelezéséről

A Jane Austen levelei című, a Koinónia Kiadónál megjelent könyvről tartanak beszélgetést Kolozsváron.

Csak sztárokat lehetne importálni a labdarúgóliga javaslata szerint

Csak sztárokat lehetne importálni a labdarúgóliga javaslata szerint
„Nem is vettük számításba, hogy megtartsuk a 18 csapatos élvonalat, mert a szabályokat nem lehet a verseny közepén megváltoztatni" – közölte Gino Iorgulescu, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnöke a szervezet keddi rendkívüli közgyűlését követően.

Halep búcsút intett az Australian Opennek

„Rossz napom volt” – nyilatkozta csalódottan Simona Halep, miután 6:4, 6:0-ra kikapott Jekatyerina Makarovától az ausztrál nyílt teniszbajnokság keddi negyeddöntőjében. 

Ismét zsákmány nélkül maradtak a Farkasok

Magyarországi meccsei után Érsekújváron sem járt sikerrel a Brassói Corona férfi jégkorongcsapata: a barcasági „Farkasok" 5-2-re kaptak ki a címvédőtől a Mol Liga hétfői játéknapján.

UEFA: Csányi válthatja Sandut a végrehajtó bizottságban

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának tagjai közé jelölte elnökét, Csányi Sándort a sportág magyarországi szervezete. 

Ingyen letölthető a Zöld Székelyföld Egyesület környezetvédelmi tananyaga

Ingyen letölthető a Zöld Székelyföld Egyesület környezetvédelmi tananyaga
Megjelent a januári Hangyasuli tananyag öt fejezete, amelyet a környezetvédelem iránt érdeklődő gyerekek, szülők, pedagógusok ingyen tölthetnek le a Zöld Székelyföld Egyesület honlapjáról.

Oldtimerverseny Maros megyei kastélyok körül

Első ízben szervez négynapos veteránautó-fesztivált Marosvásárhelyen és környékén az oldtimer gépkocsitulajdonosait tömörítő Classic Car Club.

A magyar és román versenyző is május 19-én lép fel az Eurovízión

Magyarország és Románia képviselője egyaránt az első elődöntőben, azaz május 19-én lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben – derült ki az osztrák fővárosban, a városházán a hétfői hivatalos sorsoláson.

Újra színházi szerepben Mario Vargas Llosa

Hetvennyolc évesen ismét színésznek áll Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, aki a madridi Teatro Espanol színházban saját színművének egyik szerepét alakítja.

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal
„Egy erdélyi román közelebb áll magyar szomszédjához, mint a bukaresti románhoz, és szerintem ugyanez érvényes a magyarokra is. Ebből az együttélésből kell kiindulnunk, hogy Erdély közös földünk legyen”.

Miért nem vagyok Charlie

A Duna Tv szombatonként vetíti az 50 éve megszületett, világsikerű James Bond-fil­meket. A 007-esnek engedélye van gyilkolásra (licence to kill), mert ő a jó oldalon áll, és védi az emberiséget a gonosztól. 

Ferenczes István köszöntése

Csíkszeredában csütörtökön este köszöntötték a 70 éves Ferenczes István költőt, írót, a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztőjét. Az alábbiakban közöljük a Magyar Írószövetség elnökének ez alkalomból írt köszöntőlevelét.

Hiábavalóság felsőfokon

Markó Béla 2014 decemberében részt vett egy, az MSZP–SZDSZ-közeli politikatörténeti intézet szervezésében tartott budapesti konferencián. Az RMDSZ volt elnöke felszólalásában szót emelt a „nemzeti”, illetve „európai” nacionalizmus ellen.

Új generációval jubilál a Q7

Új generációval jubilál a Q7
Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Intő jelek, szokások és stresszkezelés

Intő jelek, szokások és stresszkezelés
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.

Megfelelő táplálás babakorban

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez a héten eljuttatott közleményében. 

Kötelező lesz a gyerekülés

Romániában február 15-étől lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – közölte csütörtökön a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Zöldség-gyömölcs januárban is

Narancsos-céklás turmix, besamelben sült brokkoli, gyömbéres sárgarépa-krémleves, almás palacsinta, batyus csirke aszalt paradicsommal, aszaltszilvás céklasaláta, céklás-almás csirketorta.

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok
Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba.

Ima a keresztény egységért

Ökumenikus imahetet tartottak a keresztények egységéért a héten a magyar történelmi egyházak. Budapesten a Szent István-bazilikában vette kezdetét a rendezvénysorozat.

A Fehér Házba is ellátogat a pápa

Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során.

Egyházi jelenlét az egészségügyben

Lakatos Gabriella hosszú és kacskaringós életutat járt be, míg 1997-ben Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület akkori püspöke Marosvásárhely összes klinikai osztályának kórházlelkészévé nevezte ki. 

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák
A tejellenőrző program és az idéntől megpályázható úgynevezett prémiumtámogatás feltételeiről tájékoztatták szerdán a Hargita megyei gazdákat az Országos Pirostarka-tenyésztők Egyesületének képviselői.

Számos pályázati lehetőségük van a gazdáknak

Számos fejlődési esély kínálkozik a gazdák, vidéki környezetben vállalkozásba kezdő személyek számára. 

Késik a gyümölcsfa-telepítési támogatás

A támogatásra való jogosultsághoz szükséges képzést is elvégezték már a Szatmár megyei gyümölcstermesztők, azonban hiába várják a telepítési program kiírását.

Állami hatáskörbe kerül a génmódosított organizmusok betiltása

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amely minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy saját hatáskörben tiltsa meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön. 

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Megannyi szolidarizáló és együtt érző nyilatkozat, megnyilvánulás látott napvilágot a Nagy Zsolt és bűntársai perében született jogerős bírósági ítélet kihirdetése nyomán.

Molnár Judit

Sajnálom a bedőlt frankhiteleseket, de a hiszékenység ódiuma alól mégsem tudom felmenteni őket.

Balogh Levente

Csak találgatni tud Európa azt követően, hogy Görögországban az Unió által Athénra kényszerített megszorító intézkedések felrúgását ígérő Sziriza nyerte meg a választást.

Rostás Szabolcs

Legutóbb 2012-ben, a Traian Băsescu akkori államfő leváltását célzó második népszavazás idején nehezedett akkora politikai nyomás az alkotmánybíróságra, mint napjainkban.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  1 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  ködös
  0 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  ködös
  -1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagybánya

  MOST
  ködös
  -1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  -1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
 • Arad

  MOST
  ködös
  0 C°
 • Temesvár

  MOST
  ködös
  1 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe hóesés
  0 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST
  ködszitálás
  1 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4709 RON
1 USD 3.9644 RON
1 GBP 5.9751 RON
100 HUF 1.4314 RON
1 XAU 162.8549 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL