Krónika Online
2014. november 24., hétfő; Ma Emma napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Johannisról mesélnek a szebeni magyarok

  Johannisról mesélnek a szebeni magyarok

  Egészen másnak ismerik a nagyszebeni magyar közösség képviselői Klaus Johannist, mint ahogy a szász politikust az RMDSZ felső vezetése festette le az államfő-választási kampányban.
 • Homály fedi a 2015-ös büdzsét – Adóemelések jöhetnek

  Homály fedi a 2015-ös büdzsét – Adóemelések jöhetnek

  Bár legkésőbb november 15-éig be kellett volna terjesztenie a kormánynak a parlament elé a 2015-ös évi állami költségvetés tervezetét, egyelőre semmit sem tudni az elképzelésekről és a sarokszámokról.
 • Az MPP Szentgyörgyre hívja demonstrálni a magyarokat

  Az MPP Szentgyörgyre hívja demonstrálni a magyarokat

  FRISSÍTVE – Sepsiszent-györgyre hívja demonstrálni az erdélyi magyarokat az MPP november 29-ére, a rendezvény a gyulafehér-vári nyilatkozatban tett ígéretekre hívná fel a figyelmet. A többi magyar szervezet később dönt esetleges részvételéről.

Stratégiai partnerség a fiataloknak – Navracsics Tibor Kolozsváron

Stratégiai partnerség a fiataloknak – Navracsics Tibor Kolozsváron
Az ifjúsági munkanélküliséget nevezte az egyik legégetőbb problémának Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős biztosa pénteken Kolozsváron.

Ebola-gyanús eset Szatmáron

Ebola-tesztet végeztek egy szatmárnémeti férfin, aki nemrég tért haza Afrikából, az eredmény negatív lett.

Közúti betonfal ellen tüntettek Marosszentgyörgyön

Le a betonfallal! – kiabálta mintegy száz marosszentgyörgyi pénteken, mivel a Marosvásárhely melletti települést átszelő főút közepén létesített betonfalat többszöri kérésükre sem számolta fel a bukaresti hatóság.

Utakat adna át Csíkszereda országos ügykezelésbe

Kormányhatározat-tervezetet készített a csíkszeredai polgármesteri hivatal annak érdekében, hogy a taplocai elkerülőutat és az erdőalji katonai egységhez vezető utat átadhassák az országos útügy ügykezelésébe.

Hiteles az államfőválasztás végeredménye

Hiteles az államfőválasztás végeredménye
Hitelesítette pénteken az alkotmánybíróság az államfőválasztás november 16-i második fordulójának végeredményét, így a jobbközép pártok jelöltje, Klaus Johannis nagyszebeni polgármester hivatalosan is megválasztott elnöknek számít.

Belvita a román közszolgálati tévénél

Belső eljárást kezdeményez Stelian Tănase, a Román Televíziótársaság (SRTv) elnöke Claudiu Lukacsi hírigazgató ellen, mivel elégedetlen azzal, ahogy a köztévé kezelte az államfőválasztás második fordulója előtt két nappal lezajlott utcai tüntetéseket.

Külhoni szavazás: nyomoz az ügyészség

A legfőbb ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a külföldön élő román polgárok szavazati jogának korlátozása miatt.

Amerikai diplomaták: várjuk az együttműködést Johannisszal és az új kormánnyal

Az Egyesült Államok két magas rangú hivatalnoka is Romániába érkezett, és arról beszéltek: új román kormánnyal keresik az együttműködést.

A NATO-csatlakozás Ukrajna célja

A NATO-csatlakozás Ukrajna célja
Aláírták a koalíciós megállapodást az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok, és a megállapodásban rögzítették Ukrajna csatlakozási szándékát a NATO-hoz – jelentette pénteken a kijevi média.

Orbán: elakadt az EU-projekt, új Európa-politika kellene

Orbán Viktor miniszterelnök szerint „a projekt, amit Európai Uniónak nevezünk, elakadt”, ezért a kormányfő megújult Európa-politikát tart szükségesnek, de úgy látja, „nincs, aki meghirdesse, nincs, aki megcsinálja, az idő pedig ellenünk dolgozik”.

Ipsos: kevesebb fideszes, több bizonytalan

Csökkent az elmúlt hónapban a Fidesz tábora, és érzékelhetően bővült a bizonytalanok csoportja – állapította meg novemberi elemzésében az Ipsos.

Máért: Orbán Viktor szerint a szakképzés éve jön

A szakképzés éve lesz 2015 a Kárpát-medencében – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Romániai sztrádaszakaszokért fizet az Európai Bizottság

Romániai sztrádaszakaszokért fizet az Európai Bizottság
Két, már megépült romániai autópálya-szakaszra fordított beruházás költségeinek az átvállalásáról döntött az Európai Bizottság: az Arad–Temesvár közötti aszfaltcsíkra, illetve Konstanca – szintén sztrádának minősülő – körgyűrűjére érkeznek uniós források.

Milliókat kell még költeni a már meglévő sztrádára

További 114,4 millió lejt – 25,9 millió eurót – kell költenie az Országos Útügyi és Autópálya-társaságnak (CNADNR) az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Gyalu közötti 52 kilométeres szakaszára. 

Számítógépek versenye

Idén is a kínai Tianho-2 (magyarul Tejút-2) a világ leggyorsabb számítógépe, immár negyedik éve vezeti a szuperszámítógépek listáját a China Daily napilap szerint.

Panaszkodnak a Wizz Air romániai alkalmazottai

Jogtalan elbocsátással és nyomásgyakorlással vádolja a Wizz Air légitársaság vezetőségét az Alfa Kartell szakszervezeti tömb, a vállalat azonban leszögezte, tiszteletben tartja az alkalmazottak jogait. 

Diktatúra, korrupció és békaember a Nagyváradi Könyvmaratonon

Diktatúra, korrupció és békaember a Nagyváradi Könyvmaratonon
Nem csajozni, hanem szekuritátés kihallgatáson helytállni tanult 12 éves korától édesapjától Dragomán György marosvásárhelyi származású író – derült ki egyebek mellett pénteken.

Kutatómunka a frontvonalon – Az erdélyi tudományosságot ünnepelték

Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek címmel szervezte meg az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) a magyar tudomány napja Erdélyben című rendezvényét Kolozsváron a hétvégén.

A test(iség) újraértelmezése – Szerdától Interferenciák Kolozsváron

Mozgásszínházi performanszszal harangozták be kolozsvári színészhallgatók a kincses városban szerdán kezdődő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált pénteken.

A megszűnő Holmi a Látó Irodalmi Színpadán Vásárhelyen

Utoljára látta vendégül Marosvásárhelyen a Látó szépirodalmi folyóirat a Holmi szerkesztőit, munkatársait. 

Nagybányai BL-továbbjutás norvég segítséggel

Nagybányai BL-továbbjutás norvég segítséggel
A norvég Larviknak szurkolt szombat este minden nagybányai kézilabdadrukker, hiszen Románia női kézilabdabajnoka, a HCM pénteken 24-23-ra kikapott hazai pályán a Metztől, és így sorsa már csak a szerencsén múlott a Bajnokok Ligájában.

Itthon is verhető a váradi pólócsapat

Az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokságban trónkövetelő Steauának sikerült a hétvégén pontokat rabolnia Nagyváradról, az elmúlt években egyeduralkodó román bajnok VSK otthonából.

Idegek harca: Marosvásárhelyen nyert a Váradi VSK

Kiegyenlített mérkőzésen, az utolsó másodpercben szerzett kosárral nyert 78:76-ra a Nagyváradi VSK férfi kosárlabdacsapata Marosvásárhelyen, a szezon eddigi egyik legszínvonalasabb összecsapásán. 

Mol Liga: „kicsúsztak” a pontok Erdélyből

Mindkét erdélyi jégkorongcsapat kikapott hazai közönsége előtt szombaton a Mol Ligában, ráadásul a Brassó most először bukott el meccset a rendes játékidő alatt, amióta a svéd edző irányítja.

Legendavadászat Háromszéken

Legendavadászat Háromszéken
Háromszéki legendákra „vadászik” a Székelyföldi Legendárium csapata – a keresésbe bevonják a gyerekeket is. A legügyesebb legendavadászok ajándékcsomagban részesülnek. 

Tehetséges udvarhelyi zenészpalántáknak gyűjtenek

Négy tehetséges zenészpalánta megsegítéséért rendeznek adománygyűjtő koncertet a héten, a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola ifjú zongoristái ugyanis kijutottak a 4. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre.

Tematikus park Udvarhelyszéken

Tematikus park és kincskereső túraútvonal felavatásával ünnepelte az Erdélyi Kárpát-Egyesület székelyudvarhelyi osztálya alakulásának százhuszadik évfordulóját a hétvégén.

Megnyitották az albán atombunkert

Megnyitották a nyilvánosság előtt Enver Hodzsa volt albán kommunista vezető atombunkerét. 

Biankó csekk a magyaroktól

Biankó csekk a magyaroktól
A romániai magyarok többsége annak ellenére szavazott Klaus Johannisra az államfőválasztáson, hogy a jobboldal jelöltje semmit sem ígért a kisebbségeknek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a napokban Kántor Zoltán.

A szív egyéni zenéje – Interjú Chico Freeman amerikai dzsesszzenésszel

„A mai fiatalok mindent az iskolában tanulnak, így az iskola a dzsesszt olyan akadémiai szintre emeli, mint mondjuk a klasszikus zene. Mindenki könyvből tanul, ezért mindenki ugyanazokat tanulja, ugyanazokat a sorokat játssza.”

Negyedszázada járták: „utolsó tangó” Bukarestben

ukarest, 1989 novembere. A hónap elején a művészvilág filmbemutatóra, a hónap végén az állampárt kongresszusra, a XIV. számúra készülődik. 

Facebook-forradalom

Déjà vu érzése lehetett annak, aki vasárnap este belepillantott a román hírtelevíziók közvetítéseibe: 1989 decemberét idézték a képek.

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon
Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest

Felfrissült az Audi A1 kisautó és a Q3 crossover

Újabb két modelljén végzett ráncfelvarrást az Audi: az A1 kisautó mellet a Q3 crossover frissült fel. Mindkét típus módosított hűtőrácsot, lökhárítót és fényszórókat kapott. 

Biztonságos a Tesla Model S

Hat típust tesztelt az autók biztonságát vizsgáló független szervezet, az Euro NCAP. Közülük az egyik nem új modell, hanem a nemrég ráncfelvarráson átesett Renault Mégane.

Újabb Audi-modell gyártása indult be Győrben

Megkezdték az Audi TT Roadster gyártását az Audi győri üzemében, ezzel az Audi Hungaria tovább szilárdítja pozícióját.

A kutya nem társ és nem gyerek

A kutya nem társ és nem gyerek
„A kutyatartó gazdák által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy házi kedvencüket gyereküknek tekintik. A kutya nem gyermek, nem társ, a kutya egy állat, és így kell őt boldoggá tenni” – szögezte le a kutyaoktatással foglalkozó Csomós József Attila.

Nyitni a társadalom felé

A hazai szakma keresztmetszetét ismertette és hiánypótló kiadványát mutatta be a 10. születésnapját ünneplő Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szerdán Kolozsváron.

Folyamatosan alakul ki a pelenkaelhagyás

Általában aggódva figyelik a szülők, hogy gyermekük mikor válik önállóvá a szobatisztaság tekintetében, latolgatják, hogy a szomszéd család, az ismerősök gyereke már szobatiszta, a sajátjuk pedig miért nem az még.

Csicseriborsó levesnek, főzeléknek, humusznak

A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió.

Törölnék a kötelező vallásoktatást

Törölnék a kötelező vallásoktatást
Az 1989-es események után a romániai lakosság egy része forradalmi sikerként könyvelte el a vallásoktatás iskolába való visszavezetését fél évszázadnyi szünet után.

Lezárult a szatmári román–magyar rehabilitációs program

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar–román program.

Idén is megszervezi a Szent Erzsébet-gyűjtést a Gyulafehérvári Caritas

Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a Szent Erzsébet-gyűjtést. Míg tavaly a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtöttek, 2014-ben az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének támogatására fordítják az adományokat.

Ezer zarándok Déva várában

Tizenhetedszer szervezte meg a magyar unitárius egyház és az ODFIE a Dávid Ferenc-emlékzarándoklatot.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége
Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

„Kitünteti” a szaktárca a hagyományokat

Az országban 13 pék- vagy húsipari termék kapta meg a hagyományos minősítést a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumtól az idén áprilistól megváltozott kritériumrendszer alapján – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

RMGE: diszkriminálják a kisgazdákat

A kormány által összeállított, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos vidékfejlesztési terv kizárja az agrártámogatási rendszerből a gazdák 97 százalékát – jelentette ki Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Székelytermék-vásár Bukarestben

Első alkalommal szerveztek székelytermék-vásárt a hétvégén Bukarestben a fővárosi Balassi Intézet udvarán, a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kezdeményezésére.

VÉLEMÉNY

Bálint Eszter

Hivatalosan ugyan alig egy hónap múlva avanzsál államelnökké az egy hete megválasztott Klaus Johhanis, azonban máris ígéretesnek tűnik bukaresti tevékenysége.

Molnár Judit

Az utcánk másik oldalán két hatalmas vadgesztenyesor védte-takarta a kaszárnyaépületeket, annyira, hogy esténként csak a kivilágított ablakok sejttették, hogy van ott még valami.

Balogh Levente

Románia csodájára jár a világ, miután jókora meglepetésre sikerült egy kisebbségi, német nemzetiségű jelöltet államfővé választani.

Balogh Levente

Menjen vagy maradjon a Ponta-kormány? – Klaus Johannis meglepő választási győzelme után ez az egyik vezető politikai téma.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  borús
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  nincs adat
  0 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  -2 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  -2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Enyhe fagyos köd
  -2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
 • Arad

  MOST
  borús
  4 C°
 • Temesvár

  MOST
  borús
  4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  1 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  3 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  4 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4412 RON
1 USD 3.5697 RON
1 GBP 5.5942 RON
100 HUF 1.4590 RON
1 XAU 136.8747 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL