Krónika Online
2016. május 31., kedd; Ma Angéla, Petronella napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kudarc után tanügyi tiltakozás

  Kudarc után tanügyi tiltakozás

  „A kormány nevetséges ajánlattal rukkolt elő, azt semmiképpen nem fogadhattuk el" – szögezte le hétfőn a Krónika megkeresésére Nagy Gábor, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek (FSLI) Kovászna megyei szervezetének elnöke. Szerdán nagyszabású tüntetés várható.
 • Eltemették Tempfli Józsefet Nagyváradon

  Eltemették Tempfli Józsefet Nagyváradon

  A nagyváradi római katolikus püspöki székesegyház kriptájában végső nyugalomra helyezték hétfőn Tempfli Józsefet, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspökét.
 • Az „egekben szárnyalt” a 15. TIFF megnyitója

  Az „egekben szárnyalt” a 15. TIFF megnyitója

  A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF) az elmúlt évek egyik leglátványosabb – tériszonyosok számára kifejezetten hidegrázós – megnyitóján vehettek részt az érdeklődők péntek este.

Kelemen: jó esély van visszaszerezni Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit

Kelemen: jó esély van visszaszerezni Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit
Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek a június 5-ei helyhatósági választáson jó esélye van megszerezni Szatmárnémeti és Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, ehhez azonban szerinte tudatosítani kell az emberekben a választások tétjét.

Küszöbön az érettségi

A 12. osztályos diákok hétfőtől péntekig, vagyis június 3-áig iratkozhatnak az érettségi idei első vizsgaidőszakára – derül ki a hivatalos menetrendből. A vizsgára jelentkezőknek egy informatizált típusnyomtatványt kell kitölteniük az említett időszakban.

Megkésett kampánynyitó Sepsiszentgyörgyön

Megkésve, hétfőn tartotta kampányindító sajtótájékoztatóját Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármesterjelöltje. 

Gerinctörés okozta a strandoló kislány halálát

Gerinctörés okozta annak a 7 éves tordai kislánynak a tragikus halálát, aki vasárnap délután a Hunyad megyei Algyógy egyik strandján vesztette életét, miután a trambulinról a medencébe ugrott.

Ismét Erdélybe érkezik Károly herceg

Ismét Erdélybe érkezik Károly herceg
Hivatalában fogadta hétfőn Klaus Johannis államfő Károly brit trónörököst, aki ezt követően Dacian Cioloş miniszterelnökkel is tárgyalt.

Tovább húzzák a Corlățean-ügyet

A június 5-ei választások utánra halasztották a döntést a Titus Corlățean elleni bűnvádi eljárás ügyében.

Rus: sikertelen kísérlet a szakértői kormány

Sikertelen kísérletnek nevezte Ioan Rus volt belügy- és közlekedési miniszter a szakértői kormány kinevezését.

Bukarest szerint Putyin fenyegeti a régió biztonságát

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére – hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

Karizmatikus vezetők segíthetik a külhoni magyarság megmaradását

Karizmatikus vezetők segíthetik a külhoni magyarság megmaradását
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a magyarság megmaradásának a titka a minőségi intézményrendszer mellett az, hogy legyenek karizmatikus vezetői a külhoni magyar közösségeknek.

Halálos áldozatokat követelt a vihar Németországban

Tovább emelkedett a Németország déli részén pusztító vihar halálos áldozatainak száma, a hatóságok hétfői összesítése szerint legalább négyen veszítették életüket.

Bakondi: nem indokolt a kerítés a magyar–román határon

A jelenlegi migrációs helyzet nem indokolja, hogy Magyarország meghosszabbítsa déli határzárát a Romániával közös zöldhatára felé – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Ferenc pápa szerint nem veszélyesek a migránsok

A bevándorlók nem jelentenek veszélyt, hanem ők maguk vannak veszélyben – jelentette ki Ferenc pápa.

Bukaresti turisztikai elismerés Háromszéknek

Bukaresti turisztikai elismerés Háromszéknek
Különdíjjal jutalmazták a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületet a TopHotel Awards 6. kiadásán. A hétvégén Bukarestben zajlott esemény Románia legfontosabb turisztikai, szálloda- és vendéglátóipari rendezvénye.

Hamarosan indul a roncsprogram

A Környezetvédelmi Alap (AFM) bejelentette: indul a Roncsautó- és a Roncs Plusz program. Az iratcsomókat május 30-a és június 3-a között nyújthatják be azok a gyártók, importőrök és forgalmazók, akik részt szeretnének venni a programban.

Újabb sztrádaszakasz-építésre kötöttek szerződést

Az észak-erdélyi autópálya újabb – Kolozsvártól nyugatra eső – szakaszának megépítésére kötött szerződést a romániai Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR) – közölte honlapján a társaság.

Áfából és ingatlanadóból is kevesebb folyt be az államkasszába

Tavalyhoz képest jóval kevesebb bevétele volt az államkasszának az idei első negyedévben.

Az „egekben szárnyalt” a 15. TIFF megnyitója

Az „egekben szárnyalt” a 15. TIFF megnyitója
FRISSÍTVE – A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF) az elmúlt évek egyik leglátványosabb – tériszonyosok számára kifejezetten hidegrázós – megnyitóján vehettek részt az érdeklődők péntek este.

Sikert arattak a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárnapok Udvarhelyen

Négy országból érkező művészek ismertették meg a gitárzene különböző árnyalatait a szombaton lezárult 9. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárnapokon, Székelyudvarhelyen. Az ingyenes koncerteken ezúttal is számtalan érdeklődő volt.

Megérteni Mohácsot

Szombat délután a kolozsvári magyar főkonzulátus rendezvénytermében mutatták be Cey-Bert Róbert Gyula 1526: a végzetes mohácsi úttévesztés. Béke vagy 150 év háború! című könyvét.

Rippl-Rónai Ady-portréja került elő Erdélyben

Rippl-Rónai József (1861–1927) által készített Ady Endre-portréra bukkant a festő munkásságának egyik kutatója a napokban.

Nagy Laciékat letaglózta a kölni vereség

Nagy Laciékat letaglózta a kölni vereség
Elkeseredetten nyilatkozott az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője és az együttes játékosai az elveszített Bajnokok Ligája-döntő után.

Hétméteresekkel elbukta a BL-döntőt a Veszprém kézilabdacsapata

A 46. percben kilenc góllal vezető MVM Veszprém drámai végjátékban, hétméteres párharcban 39-38-ra elveszítette a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni döntőjét a lengyel Kielcével szemben.

Az Oroszlánok nyertek a Dzsungelben

Már csak egy győzelemre van szüksége a Nagyváradi VSK felnőtt férfi kosárlabdacsapatának. 

Trónfosztó a Steaua: vége a váradi pólóhegemóniának

Kilenc évnyi regnálás után letaszították trónjáról a Nagyváradi VSK felnőtt férfi vízilabdacsapatát az országos bajnokságban.

Zalánpataki tájház az üvegfúvó ősök emlékére

Zalánpataki tájház az üvegfúvó ősök emlékére
Tájházat nyitottak Zalánpatakon. A Baróti-hegység lábánál elterülő kis település fiatal szülöttje, Préda Barna évekig gyűjtötte és kutatta települése múltjával kapcsolatos történeteket, tárgyi emlékeket. 

Társadalmat szemléltető fabábok

HÍRKÉP – Szombaton megnyitották a 15. Velencei Építészeti Biennále Selfie Automaton című román kiállítását is Corina Şuteu művelődésügyi miniszter, a kiállítás alkotói, valamint a biennále romániai biztosa, Kim Attila bukaresti építész jelenlétében.

Vitézi mókák a várban a Szent László Napokon

Mivel küszöbön a gyereknap, a legkisebbeknek szánt programokról számoltak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az idén június 18–26. között szervezendő nagyváradi Szent László Napok szervezői.

Kolozsvári diákok nyerték a tésztahídépítők világbajnokságát

HÍRKÉP – Kolozsvári diákok nyerték meg a Reccs 2016 tésztahídépítő-világbajnokságot Budapesten. 

Ábel az öröklétben

Ábel az öröklétben
Tamási Áron 1955-ben így zárja a nevével összenőtt regénytrilógiájához írott előszavát: „Nehéz és vigasztalan időknek a fia Ábel, kinek játékos-komoly vélekedéseit és cselekedeteit úgy is kell nézni, annak a kornak fátyolán keresztül.”

Magyar hősökre emlékezünk

Tíz évvel ezelőtt, február utolsó napján Kiss László tordai unitárius lelkész szíve utolsót dobbant. Történelmi helyszínen, a tolerancia városában, ahol közel négyszázötven éve az erdélyi országgyűlés kihirdette a vallásszabadságot.

Mindent azért nem szabad lenyelni

Be kell vallani: mi, magyarok ugyancsak büszkék, szókimondók, és elég gyorsan haragra gerjedők vagyunk. Ezeket a tulajdonságokat tehát másoknak is el kellene néznünk, de azért ami sok, az sok.

Vigyázat, harapós kutyák Erdélyben!

Komoly működési hibák keletkeztek a legnagyobb erdélyi politikai alakulat rendszerében azután, hogy az eddigi, nagyjából egyértelmű közéleti viszonyok újrarendeződtek.

Szezonális zöldségek előnyben

Szezonális zöldségek előnyben
Sok mindentől függ, hogy milyen vitaminok ürülnek ki a szervezetből, például attól is, hogy télen hogyan táplálkoztunk. Ajánlott lenne télen is időnként vitamint bevinni a szervezetbe.

A kávézási szokások története

Ahogy a kávé betört Európába, nemcsak a legkedveltebb reggeli itallá vált, de rögtön összekapcsolódott a társasági élettel is.

Konfliktusok oldásával erősödik az immunrendszer

A saját érdekeken túlmutató szeretet vagy akár a „másikért lelkesülő” érzések a leghatékonyabb immunserkentők, míg az ellenségesség saját ellenségünkké válik, és a kapcsolat meg is betegíthet – írta L. Stipkovits Erika pszichológus a Hvg.hu-n.

Sós kelt tésztás finomságok hússal, sajttal

Töltött háromszögek, tarjás töltött korong, virslivel töltött zöld fűszeres kiflik.

„Tempfli József szeretete mindenkire kiterjedt”

„Tempfli József szeretete mindenkire kiterjedt”
Áder János magyar köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök halála miatt Böcskei Lászlónak, a nagyváradi római katolikus egyházmegye püspökének címzett levelében.

A csíki Szent Ágoston-központ bővítésére adakozhatnak a hívek

Főegyházmegyei gyűjtést szerveznek vasárnap a római katolikus templomokban a csíkszéki fogyatékkal élők részére kialakításra kerülő foglalkoztatóközpont megvalósulásáért – a hívek a sérültek életminőségének javulását támogathatják.

Szent László sírjához zarándokoltak

Gyalogos zarándoklatot tartottak vasárnap délután Nagyváradon, a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához gyalogoltak el a hívek. 

Böjte atya Erdélybe „hívta" Szent Erzsébetet

Május végéig tartó erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét.

Idén csak kárt okozott a májusi eső

Idén csak kárt okozott a májusi eső
Jelentős kárt okoztak az udvar­hely­széki gazdáknak az elmúlt hetek esőzései: van, aki még nem tudta elvetni a kukoricát, sokan amiatt aggódnak, hogy az elültetett krumpli megromolhat a földben, és a gombás megbetegedések is veszélyt jelentenek.

Megválaszolatlan gazdakérdések Bukarestben

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének képviselői is részt vettek egy múlt heti bukaresti gazdakonferencián, kérdéseikre azonban ezúttal sem kaptak választ a minisztertől.

Cioloş újabb határidőt ígér az agrártámogatások kifizetésére

Június végéig biztosan megkapja minden gazda a 2015-ös évre igényelt mezőgazdasági támogatást – jelentette ki a Realitatea Tv-nek adott interjúban Dacian Cioloş.

Korlátoznák a külföldiek termőföld-vásárlási jogát

Várhatóan a napokban bocsátja közvitára a bukaresti kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely szigorú feltételekhez kötné a külföldiek földvásárlását.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Sikertelen kísérletnek minősítette Ioan Rus volt belügyminiszter a szakértői kormány kinevezését. 

Rostás Szabolcs

A Real Madrid futballklub vezetősége elégedetlenségét fejezte ki a labdarúgó-Bajnokok Ligája idei kiírásának szombati döntője előtt amiatt, hogy a városi rivális Atlético Madrid nem lépett vissza.

Molnár Judit

Kitalálták, hogy ez a mostani kampány olyan tisztességes és átlátszó lesz, hogy kő kövön nem marad.

Balogh Levente

Most aztán tényleg elgondolkodhatunk azon, hogy vajon valóban létezik-e diszkrimináció Romániában.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  16.3 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  18 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Eső
  19 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Elszórtan felhős
  21 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  17 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  17 C°
  Hétfő
  Zivatar valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  19.7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  21.2 C°
  Hétfő
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  21 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szeben

  MOST
  Helyenként felhős
  18 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Zivatar valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  23 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5039 RON
1 USD 4.0452 RON
1 GBP 5.9021 RON
100 HUF 1.4335 RON
1 XAU 156.7753 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL