Krónika Online
2017. február 19., vasárnap; Ma Zsuzsanna napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Magyar–román „közeledés” hétvégente

  Magyar–román „közeledés” hétvégente

  Tíz új, időszakosan működő határátkelőt nyitottak meg hétvégén Arad, Bihar és Szatmár megyében. Az érintett települések polgármesterei a gazdasági és a kulturális kapcsolatok erősödésére, szorosabb kapcsolattartásra számítanak.
 • Drágulhatnak az élelmiszerek az újrahasznosítási illeték miatt

  Drágulhatnak az élelmiszerek az újrahasznosítási illeték miatt

  Az élelmiszerek drágítását helyezték kilátásba a gyártók, akik az újra nem hasznosított csomagolóanyagok után fizetendő, kilogrammonkénti 2 lejes illetéket kifogásolják. Olyan vélemény is van viszont, hogy a termelők túlreagálják a helyzetet.
 • Hiába a 33 aláírás: megszüntették a nagykárolyi magyar filológia osztályt

  Hiába a 33 aláírás: megszüntették a nagykárolyi magyar filológia osztályt

  Nem indulhat el a kilencedikes filológia osztály a Nagykárolyi Elméleti Líceumban, holott a szülők 33 aláírást gyűjtöttek. A tanfelügyelőség szerint már elfogadták a beiskolázási tervet – a szakoktatás fejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

Robu: égbekiáltó igazságtalanság a bűnvádi eljárás

Robu: égbekiáltó igazságtalanság a bűnvádi eljárás
A korrupcióellenes ügyészségre nem haragszik, de igazságtalanságnak tartja Nicolae Robu temesvári polgármester, bűnvádi eljárást indítottak ellene. Az elöljáró úgy véli: nem őt kellene felelősségre vonni.

Baldachin a kolozsvári Tűzoltótornyon

Különleges turisztikai látványossággá válhat a kolozsvári Tűzoltótorony, amelyet a Romániai Építészek Rendje által meghirdetett pályázat révén újítanának fel.

A háromszéki falvakban indítanának szakosztályokat

Alapvetően jó ötlet lenne, hogy a háromszéki vidéki településeken indítsanak hároméves szakiskolai osztályokat, a kivitelezést azonban számos gyakorlati akadály nehezíti – vélekedett Kiss Imre.

Kettős mérce az igazságszolgáltatásban

Határozottan felismerhető a kettős mérce a DNA tevékenységében, Dorin Florea pozícióban maradásában román nemzetisége is döntő szerepet játszott, Romániában a politikai diskurzust az EU-s „törésvonal” fogja meghatározni – interjú Smaranda Enachével.  

Csak azért is a gyerekekkel tüntettek Bukarestben a szülők

Csak azért is a gyerekekkel tüntettek Bukarestben a szülők
Néhány száz szülő és gyerek vett részt szombaton a bukaresti Győzelem téren tartott megmozduláson, amelyet a közösségi hálón szerveztek Nevelés a demokráciáért – a polgári nevelés lecke címmel.

Zsarolással gyanúsítják az exállamtitkárt

A korrupcióellenes ügyészség szerint az Ilfov megyei közgyűlés jelenlegi elnöke évekkel ezelőtt megzsarolt egy polgármestert.

Kelemen: csak azokkal a tüntetőkkel értünk egyet, akik tiszta közéletet akarnak

Nekünk nem szabad egyik vagy másik oldal utánfutójává válnunk, nekünk mindig demokratikus alapértékeket kell képviselni – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Egymásnak adták a kilincset a politikusok a DNA-nál

Számos magas rangú politikust idéztek be péntekre az Országos Korrupcióellenes Ügyészség központi székházába.

Megdorgálták Brüsszelben a nyugtatgató Grindeanut

Megdorgálták Brüsszelben a nyugtatgató Grindeanut
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben közölte a román kormányfővel: a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet elfogadása veszélybe sodorta a korrupcióellenes küzdelem eddigi eredményeit.

Kövér a Csángó bálon: az identitás olyan, mint a szabadság

Az identitás olyan, mint a szabadság, senkinek nem lesz több belőle, ha elveszi a másét – mondta Kövér László.

Megdicsérte Bukarestet a NATO-főtitkár

Példaértékűnek nevezte Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, hogy Románia a katonai szövetség azon tagállamai közé tartozik, amelyek erőfeszítéseket tesznek azért, hogy védelmi kiadásaik elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát.

Pence: az Egyesült Államok minden eddiginél erősebb lesz

Washington ki fog tartani a NATO-beli és európai szövetségesei mellett, de elvárja tőlük a védelmi kiadások növelését – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök szombaton, az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) második napján.

Teljes a székelyföldi kínálat a bukaresti kiállításon

Teljes a székelyföldi kínálat a bukaresti kiállításon
Vasárnapig látogatható a bukaresti turisztikai vásár a Romexpón. Székelyföld és Bihar megye is külön standdal van jelen.

Több pénz jut erdélyi útjavításokra

A 2016-os évhez képest idén átlagban 2 millió lejjel több pénzt kapnak útjavítási munkálatokra a magyarlakta megyék – mutat rá közleményében az RMDSZ. 

Lecsaptak egy „kivételezettre": letartóztatták a Samsung alelnökét

Jóváhagyta a szöuli központi kerületi bíróság a Samsung-csoportot ténylegesen irányító alelnöknek, Li Dzse Jongnak a letartóztatására vonatkozó ügyészségi kérést az államfővel kapcsolatos korrupciós eljárás keretében.

Johannis kihirdette a „hiperoptimista" költségvetést

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő a 2017-es évre szóló állami költségvetési és társadalombiztosítási törvényt.

Berlinale: Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét

Berlinale: Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét
Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

Nemzetközi felolvasómaraton Szabó Magda műveiből

Tizennégy romániai megyéből és számos külföldi településről is jelezték, hogy bekapcsolódnak a csíkszeredai könyvtár főszervezésében tartandó felolvasómaratonba.

Erdélyi versek a jelenkori költemények élmezőnyében

Az elmúlt 30 év terméséből válogatták ki irodalomkritikusok a 30 legszebb kortárs magyar verset a Jelenkor kezdeményézésére.

„Leomlik a fal” színpad és nézőtér között

A nézőtéren is játssza a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új előadását, a Pöttöm Palkó című interaktív táncos mesejátékot.

Vízilabda Eurokupa: összejött a Nagyvárad–Fradi-döntő!

Vízilabda Eurokupa: összejött a Nagyvárad–Fradi-döntő!
FRISSÍTVE – A Nagyváradi VSK és a Ferencváros jutott be a férfi vízilabda Eurokupa fináléjába a megmérettetés elődöntőinek szombaton rendezett második mérkőzése nyomán.

A Debrecen megfellebbezte a brassóiak sikeres óvását

Három lejátszott mérőzés ellenére is döntetlen volt szombat este az összetettbeli állás a jégkorong-Mol Liga negyeddöntőjének Debrecen–Brassó párharcában, mivel a barcaságiak alapfokon sikeresen megóvták az idegenben elveszített találkozójukat.

Az ötödik elveszített döntő

A végsőkig kiélezett küzdelemben a Marosvásárhelyi Maros KK a hajrában egy ponttal elveszítette a Román Kupa nagyszebeni döntőjét a Kolozsvári U-BT-vel szemben.

Dán átlövő a Győrnél, Görbicz Anita hosszabbított

A nyáron csatlakozik a bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatához Anne Mette Hansen.

Pápai Joci képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon

Pápai Joci képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon
Pápai Joci Origo című dalával megnyerte A Dal 2017 című showműsort szombaton Budapesten, így ő képviselheti Magyarországot május 9. és 13. között Kijevben, az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Környezettudatos tordai diákok

A hagyományőrzést és környezetvédelmet tűzte ki céljául az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által meghirdetett Székely kapuk – Zöld kapuk nemzetközi vetélkedő, amelyen Torda iskolája, a Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai is részt vettek.

Erdélyi Baristaakadémia: kávékészítés és -fogyasztás mesterfokon

Manapság egy igazán jó kávéért a szakma mestereihez, a baristákhoz (kávékészítőkhöz) illik fordulni. Marosvásárhelyen a héten nyitotta meg kapuit a kávékultúrát népszerűsítő Erdélyi Baristaakadémia (Transylvanian Barista Academy). 

„Építik” a bonchidai Electric Castle-t

Újabb fellépőket jelentett be a Kolozs megyei Bonchidán ötödik alkalommal szervezendő Electric Castle elektronikus zenei fesztivál.

Az anyanyelv köszöni a hitnek

Az anyanyelv köszöni a hitnek
A reformáció fél évezredes évfordulójára emlékezik egész éven át a keresztény világ: arra az 1517. október 31-ére, amikor Luther kiszögezte a wittenbergi vártemplom kapujára a 95 pontba szedett igényét. 

Új vallás, új kilátások

A híradások közlése szerint a skandináv országokban, kiemelten Finnországban menekültek százai, ezrei keresztelkednek meg, és eredendően iszlám vallásukat evangélikusra cserélik fel.

Trump verbális ágyútüzei

Egy biztos: Donald Trump világszerte megváltoztatta a médiahasználati szokásokat. Mire ébredünk reggel? Mit küldött a Twitteren? Kit dicsér, és kit szid?

A rendszerváltás mérnöke – Borbély Imre halálára

Erich Honecker német és Todor Zsivkov bolgár kommunista pártvezér bukása után, 1989. november vége felé Borbély Imre egy baráti beszélgetésen kijelentette: most Nicolae Ceaușescu következik. 

Szépségverseny és paralimpia – Teljes jogkörű életmódra ösztönöznek a kerekes székesek

Szépségverseny és paralimpia – Teljes jogkörű életmódra ösztönöznek a kerekes székesek
Teljes életmódra próbálja ösztönözni sorstársait néhány, tolókocsiba került székelyföldi és anyaországi fiatal.

Immunrendszert erősítő étrend

Sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük védekező­rendszerünket, ami influenzajárvány idején különösen fontos.

A kislányt váró kismamák jobban szenvednek

A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően másképp érzik magukat a várandósság idején. Egyes tanulmányok szerint a magzat neme szerepet játszhat abban, hogy egyes várandósok más tüneteket észlelnek magukon, ha fiút várnak, mint ha lányt.

Szalagos, csöröge, tízperces – variációk farsangi fánkra

Tízperces fánk, hagyományos fánk, könnyed szalagos fánk, klasszikus csörögefánk.

Potápi: sorsközösség-vállalásra kötelez Szent László öröksége

Potápi: sorsközösség-vállalásra kötelez Szent László öröksége
A Kárpát-medencei magyarság megerősítésére és a közép-európai országok szoros együttműködésén alapuló sorsközösség vállalására kötelez ma Szent László öröksége – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken Győrben.

Szíriaiaknak gyűjt a Caritas

A Romániai Caritas Konföderáció gyűjtést szervez vasárnap az ország összes katolikus templomában a szíriai háború áldozatainak megsegítésére. 

Gyűjtőlevéltár Csíkszé­ken – egy helyre mentik az egyházközségek hivatali iratanyagát

Javában zajlik a rendszerezési munka, így a tervek szerint még idén látogathatóvá válhat a csíksomlyói Szent Péter- és Szent Pál-plébániában helyet kapó csíkszéki gyűjtőlevéltár – tudtuk meg Bernád Ritától. 

Egyszerűsített Biblia-honosítás indult Brassóban

Kreatívan próbálja visszacsalogatni a Bibliát a mindennapi életbe a brassói református egyházmegye. Keveseknek jut eszébe, hogy a Bibliát is honosítani kell, illetve pontosabban újrahonosítani.

Paradicsomi állapotok? – Megerősítették a több ezer eurós támogatást

Paradicsomi állapotok? – Megerősítették a több ezer eurós támogatást
Idéntől évente 3000 eurós kormánytámogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeretnének termeszteni – jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter. 

Előnyben az újító gazdák – Nyitottságra buzdít a csíkszéki egyesület elnöke

Az alternatív mezőgazdasági ágazatok fejlődésében látja a jövőt Tiboldi László, a négy éve működő Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesületének elnöke, aki szerint nemcsak a támogatásért kell gazdálkodni.

Nem tetszik Brüsszelnek a szupermarkettörvény

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság (EB) Románia ellen, azt kifogásolva, hogy a tavaly elfogadott jogszabály szerint a nagyobb forgalmú üzletláncoknak helyi termelőktől kell beszerezniük a friss élelmiszerek több mint felét. 

Nem Erdély-barát a mezőgazdaság költségvetése

Közel duplájára nőtt a mezőgazdasági minisztérium költségvetése, ezáltal a támogatások kifizetését időben be lehet fejezni, az erdélyiek számára viszont hátrány, hogy a tárca jórészt a sík vidéki gazdálkodást erősítené.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

A romániai közvéleményt és a kormányt többek között annak kellene foglalkoztatnia, hogy az Európai Bizottság bírósági eljárást kezdeményezett Románia ellen.

Páva Adorján

„Új játékospolitikára” hívta fel olvasói figyemét a minap a Nemzetisport.hu: a Diós­győri VTK a téli szünetben határon túli magyar futballistákat igazolt az ismeretlen külföldiek helyett.

Rostás Szabolcs

Az igazságszolgáltatás és a parlament közötti nyílt sisakos küzdelem már eléggé nyilvánvaló, ehhez nem kell a taláros testület.

Molnár Judit

Egyelőre csak buta szóbeszédnek, felelőtlen fecsegésnek tűnhet az a hír, hogy a kaliforniaiak közel egyharmada ki akar lépni az Egyesült Államok szövetségéből.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Eső
  3.9 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Borús
  2 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Köd
  0.7 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  3 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Havazás
  1 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Jórészt felhős
  1 C°
  Vasárnap
  Hóesés valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Havazás
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  2 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  2 C°
  Vasárnap
  Jégsörét
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Arad

  MOST
  Borús
  1.2 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  1 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Temesvár

  MOST
  Enyhe eső
  1.2 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  4.7 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Hózápor
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szeben

  MOST
  Eső
  1 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Hózápor
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  3 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5194 RON
1 USD 4.2442 RON
1 GBP 5.2680 RON
100 HUF 1.4680 RON
1 XAU 169.4280 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL