Krónika Online
2015. március 3., kedd; Ma Kornélia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Rács mögötti jogviták

  Rács mögötti jogviták

  Bár a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a romániai magyar rabok által elszenvedett súlyos visszaélésekre hívta fel a figyelmet, a csíkszeredai börtön igazgatója közölte, náluk nem sérülnek a magyar anyanyelvűek törvény által szavatolt jogai.
 • Erdélyi politikusok: van magyarkérdés

  Erdélyi politikusok: van magyarkérdés

  Egyértelműen van magyarkérdés Romániában az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek vezetői szerint, Klaus Johannis vonatkozó kijelentését viszont már eltérően értékelték a Krónika megkeresésére.
 • Királyi átverés gettónyugdíjjal

  Királyi átverés gettónyugdíjjal

  Valóságos tömeghisztéria robbant ki az önmagát a romák nemzetközi királyának tekintő Dorin Cioabă ígérete nyomán, miszerint német állami kárpótlásban részesülhetnek az egykor Transznisztriába telepített cigányok leszármazottai.

Új lovagkirályszobrot kérnek a váradi civilek

Új lovagkirályszobrot kérnek a váradi civilek
Közpénzből kér egy új Szent László-szobrot a nagyváradi főtérre a városalapító lovagkirály emlékművének visszahelyezését szorgalmazó civil csoportosulás, amely ennek érdekében hétfőn aláírásgyűjtést indított.

Magyar gépjármű-vezetői jogosítványt akartak vásárolni

Magyarországi gépkocsi-vezetői jogosítványt vásárolni indult Budapestre négy háromszéki személy. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Kovászna megyei ügyészei akkor csaptak le rájuk, amikor már úton voltak Magyarország felé.

Védik a Bükköt és a Malomvölgyet

Komoly viták várhatóak a kolozsvári Bükk és a Malomvölgy védett terület kezelési terve kapcsán. 

Félmegoldást kínál a MOGYE szenátusa

Nem számolja fel a magyar nyelvű gyógyszerészképzést a MOGYE vezetősége, azonban a román többségű szenátus a magyar tagozat számára kedvezőtlen, ráadásul törvénybe ütköző megoldást talált a kar akkreditáltatására.

Lemondtak az országos restitúciós hatóság vezetői

Lemondtak az országos restitúciós hatóság vezetői
Lemondott hétfőn tisztségéről az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) elnöke, George Băeşu, valamint a két alelnök az intézménynél uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Ponta: ha eljárás indul ellenem, lemondok

Ha bűnvádi eljárás indul Victor Ponta ellen, lemond a miniszterelnöki tisztségről.

Bűnpártolásért elítélték Adrian Năstase orvosát

Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelsőbb bíróság Șerban Brădișteanu főorvost, amiért 2012-ben akadályozta a korrupcióért letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnök rabosítását.

Elena Udrea ellen vallott volt férje

Ráhúzta a vizes lepedőt a korrupcióban való közreműködéssel gyanúsított Dorin Cocoş volt feleségére, a korrupció gyanúja miatt ismét előzetes letartóztatásba helyezett Elena Udrea volt miniszterre.

Nyemcov-ügy: több tízezren a moszkvai gyászmeneten

Nyemcov-ügy: több tízezren a moszkvai gyászmeneten
A szervezők szerint mintegy 70 ezren, a rendőrség szerint 16 ezren vettek részt vasárnap a hétvégén megölt orosz ellenzéki politikusra, Borisz Nyemcovra emlékező gyászmeneten.

Jacenyuk: Ukrajna a szomszédokat is védi

Vlagyimir Putyin orosz elnök át akarja rajzolni Európa térképét, és ebben a csatában Ukrajna az európai országokat, köztük Magyarországot is védi – mondta a The Sunday Timesnak az ukrán kormányfő. 

Újabb brit–román konfliktus

Rasszizmussal vádolják az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja egyik aktivistáját, miután Facebook-oldalán tolvajoknak nevezte a románokat. 

A minszki megállapodás betartását sürgetik

Szijjártó Péter magyar és Philip Hammond brit külügyminiszter egyaránt azt sürgette Budapesten, hogy Ukrajnában minden fél maradéktalanul tartsa be a minszki megállapodást. 

Lerántották a leplet az új Samsungokról

Lerántották a leplet az új Samsungokról
A barcelonai Mobile World Congress, a mobilgyártók egyik legfontosabb éves eseményének talán legvártabb pillanata volt vasárnap este, amikor a Samsung lerántotta a leplet legújabb csúcsmodelljeiről.

Harmadik ipari parkját nyitja Nagyvárad

Újabb ipari parkot alakíthat ki Nagyváradon a helyi önkormányzat által életre keltett Eurobusiness Park részvénytársaság, miután a városi közgyűlés legutóbbi ülésén rábólintott a létrehozására vonatkozó határozattervezetre.

Luxemburg előtt a svájcifrank-hitelek

Az Európai Bíróság teret nyitott a devizakölcsön-szerződések egyes kérdéseinek vizsgálatához a román igazságszolgáltatás számára is – számolt be az Mno.hu. 

Villanyáram az RCS&RDS-től

Valamennyi versenytársát alálicitálta a telekommunikációs szolgáltatóként ismert RCS&RDS, így egy éven keresztül tőle vásárolja az elektromos energiát a nagyváradi közlekedési vállalat. 

Rádiós múltidézés Vásárhelyen születésnap alkalmából

Rádiós múltidézés Vásárhelyen születésnap alkalmából
Ezelőtt 57 évvel, 1958. március 2-án szólalt meg először a Marosvásárhelyi Rádió.

Mesejáték nemzetközi nyelven

Az idei évad második bemutatóját tartotta a Maros Művészegyüttes vasárnap este a kövesdombi székhelyen. A Fehérlófia című táncos mesejátékot legközelebb március 10-én tekintheti meg a közönség.

A 25 éves Helikont ünnepelték

A folyóirat egykori és jelenlegi szerkesztői olvastak fel műveikből a kolozsvári Helikon megalapításának 25. évfordulója alkalmából hétvégén. 

Erdélyi ritkaság jelent meg a régi-új kiadónál

A közelmúltban megszűnt Mentor Kiadó utolsó, egyben a frissen alakult Mentor Könyvek Kiadó első kötetét mutatták be Marosvásárhelyen a Bernády Házban. 

Hidegzuhany a Fellegváron – Trică újra stoplis csukát húzna

Hidegzuhany a Fellegváron – Trică újra stoplis csukát húzna
Méretes zakó lett a vége a Kolozsvári CFR idei első hazai labdarúgó-bajnoki mérkőzésének, ugyanakkor a játék képe alapján a vendég Târgu Jiu-i Pandurii 4-0-ás győzelme arányaiban túlzásnak tűnik. 

Elnök nélkül maradt a Nagyváradi Bihar FC

Elnök nélkül maradt a Nagyváradi Bihar FC. A másodosztályban érdekelt labdarúgóklub vezetője, a tavaly nyáron kinevezett Viorel Nemeş hétfőn személyes okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását. 

BL: két pontnyira áll a negyeddöntőtől a HCM

Padlóra küldte svéd vendégét a Nagybányai HCM női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája-középdöntő 4. fordulójában, amikor vasárnap koraeste kiváló csapatjátékkal 34-24-re verte a Sävehof gárdáját. 

Váradról rabolt pontokat a Maros KK

Szezonbeli eddigi egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el hazai pályán a tavalyi ezüstérmes Nagyváradi VSK férfi kosárlabdacsapata.

„Tőzsdéző” gyergyói diákok

„Tőzsdéző” gyergyói diákok
Az erdélyi diákok is jól szerepeltek a Tőzsdejátékon – a hónapok óta tartó selejtezősorozat után nagyszabású budapesti döntővel zárult a Közép-Európa Brókerképző Alapítvány (KEBA) középiskolásoknak szóló pénzügyi-és értékpapír-piaci versenye.

Sepsiszentgyörgy neve magyarul is szerepel a Uriah Heep koncerttérképén

Felkerült Sepsiszentgyörgy magyar neve a Uriah Heep koncerttérképére. Az angol rockbandának Balla Barna málnási református lelkipásztor írt levelet.

Kállay-Saunders András elkészítette első stúdióalbumát

Elkészült Kállay-Saunders András első stúdióalbuma. A Delivery Boy című anyagot a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon 5. helyen végző énekes, dalszerző március 19-én mutatja be.

Háborúellenes produkció nyerte meg A Dalt, Csemer Boglárka utazik Bécsbe

Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal képviseli Magyarországot a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között.

Felejtés és elfelejtés között – Beszélgetés Papp Sándor Zsigmonddal

Felejtés és elfelejtés között – Beszélgetés Papp Sándor Zsigmonddal
„Budapestről csak nagyon kevés látszik az erdélyi magyar irodalomból. (...) Egyre nehezebb megszervezni, hogy eljussanak Budapestre az Erdélyben kiadott könyvek – de lassan fordított irányban is érvényes ez” – beszélgetés Papp Sándor Zsigmond íróval.

Közelkép – A szekufertőzött román maffiaállam fantomképe

Az életnél döbbenetesebb ihletforrásra nincs szükség. Így gondolta ezt Tudor Giurgiu rendező, a kolozsvári TIFF filmfesztivál „atyja” is, amikor úgy döntött: új filmjében megtörtént eseményeket dolgoz fel a viszonylag közeli múltból.

Báró elvtárs

Ezt a – képzelőerőt megmozgató, a közép- és kelet-európai kommunista berendezkedésre is utaló – címet választotta a közelmúltban magyarul is megjelent könyvének Jaap Scholten Budapesten élő holland író.

Utca, erőszak, tárgyalások...

Ezzel a három kulcsszóval jellemezhetjük a negyedszázaddal ezelőtti Romániában 1990 februárját. A puliszka decemberi „robbanása" a rendszer névadó ikonját ugyan elsöpörte, de ennyivel csupán a jéghegy csúcsától sikerült megszabadulni.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Immunerősítő lehet egy kis kosz

Immunerősítő lehet egy kis kosz
Csökkentheti a gyermekkorban kialakuló allergia valószínűségét,  ha a családban nem géppel, hanem hagyományosan, vagyis kézzel mosogatják az edényeket – derült ki egy svéd kutatásból.

Táplálkozási tanácsok időseknek

A 65 év feletti embereknek különösen oda kell figyelniük, mit esznek.

A szaunázás csökkentheti a szívroham kockázatát a középkorú férfiaknál

A szauna száraz melege meghosszabbíthatja a középkorú férfiak életét, mivel jelentősen csökkenti náluk a szívroham kockázatát.

Gombás, borsós, lecsós variációk nokedlis ételekre

A magyar konyha egyik legfontosabb körete a galuska, más néven nokedli, melyet néhány perc alatt összeállíthatunk, és már főzhetjük is. Közeli rokona a galuskának a csipetke, ehhez nem kell víz, és levesekbe tesszük szaggatás nélkül. 

Román–magyar program keretében avattak zarándokközpontot Máriapócson

Román–magyar program keretében avattak zarándokközpontot Máriapócson
Az emberek testi és lelki gyarapodását segíti, ha az egyház szabadon betöltheti szolgálatát – jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán a magyarországi Máriapócson.

„Az emberi kapcsolatokat javítsuk, ez az igazi böjt”

Kiss Ulrich marosvásárhelyi jezsuita szerzetes a rend feladatairól, terveiről és a nagyböjti időszakról beszél interjúnkban.

Módosítják a hittanoktatást

Már az idei tanévben választható tantárggyá válik a hittanóra a romániai tanintézetekben: azoknak a szülőknek, akik azt szeretnék, hogy gyerekük vallásos nevelésben részesüljön, március 6-áig kell kérvényezniük ezt az iskolában.

Korhű eszközökkel nyomtatják újra a vizsolyi bibliát

Az eredeti helyszínen, korhű nyomdagépen és papírra újranyomtatják a vizsolyi bibliát. A reformáció közelgő 500. évfordulójához kapcsolódó munka szerdán kezdődött meg Vizsolyban. 

Keserű a székely méz – A támogatási lehetőségek hiányára panaszkodnak

Keserű a székely méz – A támogatási lehetőségek hiányára panaszkodnak
Az elmúlt öt évtized leggyengébb terméshozamát könyvelhették el tavaly a méztermelők, a romániai méhészet azonban még így is az európai elithez tartozik – hangzott el többek közt azon a Hargita megyei szakmai találkozón, melyet Csíkszeredában tartottak.

Soha nem volt ennyire olcsó a székelyföldi krumpli

Soha nem volt tartósan ennyire alacsony a Hargita megyei krumpli ára, s már most, a múlt évi termés értékesítésének befejezése előtt biztosra vehető, hogy a gazdák jelentős része veszteséggel zárja az évet. 

Árthat a hőingadozás a növénykultúráknak

Egyelőre nem tett kárt a Hargita megyei növénykultúrákban a rendkívül változékony székelyföldi időjárás – tudtuk meg a megyei mezőgazdasági igazgatóság illetékeseitől.

Zsugorodó területek, átszerveződő agrárium

Romániában a megművelt termőföldek összterülete egyetlen év alatt 875 ezer hektárral – 13,93 millió hektárról 13,05 millióra – csökkent.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Sokatmondó az a vehemencia, amellyel a romániai áruházláncok viszonyulnak a kormány internetes árfigyelő kiépítését célzó kezdeményezéséhez.

Bálint Eszter

Az, hogy mit üzen majd államfőként először a magyaroknak, sokat el fog árulni arról, hogy mit várhatunk tőle – írtuk azután, hogy Klaus Johannis letette az államelnöki esküt.

Molnár Judit

Elõkészítõ osztályos gyermek szüleitõl hallom, hogy a legutóbbi házi feladat kikeresni a Google-on egy adott szerzõ két elbeszélését és majd beszámolni az olvasottakról.

Balogh Levente

Romániában még az is román, ami nem az. Legalábbis a kormányzati illetékesek szerint annak kell lennie. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  3 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  6 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  4 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  8 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  4 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  6 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  5 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4551 RON
1 USD 3.9892 RON
1 GBP 6.1306 RON
100 HUF 1.4607 RON
1 XAU 154.8648 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL