Krónika Online
2016. augusztus 31., szerda; Ma Erika, Bella napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Diákélet: drágán, feketén

  Diákélet: drágán, feketén

  Alig egy hónap van hátra az egyetemi tanév rajtjáig, így máris érzékelhetően megnőtt az érdeklődés az albérletek iránt a rangosabb felsőoktatási intézményekkel rendelkező városokban, ami felfelé hajtja az árakat. 
 • Román újságírók is elhatárolódnak a TVR beatricés riportjától

  Román újságírók is elhatárolódnak a TVR beatricés riportjától

  Belső állásfoglalásban határolódik el a Román Közszolgálati Televíziónak (TVR) a Beatricét önkényuralmi rendszert dicsőítő, irredenta zenekarként beállító riportjától a kolozsvári területi stúdió számos magyar és román munkatársa.
 • Újabb egészségtelen tanévkezdés

  Újabb egészségtelen tanévkezdés

  Biztosra vehető, hogy idén is úgy kezdődik el az új tanév, hogy számos erdélyi és partiumi iskola nem tudja időben kiváltani a szükséges közegészségügyi engedélyt. Országszerte az iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik működési engedéllyel.

Várják a diákokat az új csíkszeredai kollégiumba

Várják a diákokat az új csíkszeredai kollégiumba
Százötven középiskolást tudnak elszállásolni Csíkszereda új kollégiumában, amely a Márton Áron Tehetséggondozó Központ nevet veszi fel.

Támogatás nélkül marad a Marosvásárhelyi ASA

Maratoni ülés után fogadták el kedden a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők a költségvetés kiigazítását.

Túljelentkezés a csíkszeredai bölcsődében

Túljelentkezés miatt több mint harminc gyereknek nem jutott hely ősztől a csíkszeredai bölcsődében. A 63 férőhelyes kisdedóvó a szeptember 12-én kezdődő új tanévre 37 üres helyet hirdetett meg.

Inasjelölteket toboroznak Háromszéken

Még mindig nagy a lemorzsolódás a nyolcadik osztály után Kovászna megyében, ahol a harmadik beiratkozási időszak utolsó napján 243 diák nem jelenik meg a kilencedikesek között.

Felhördültek a Prut két partján az egyesüléspártiak

Felhördültek a Prut két partján az egyesüléspártiak
Miközben kedden a Moldova és Románia egyesülését követelő tüntetők Bukarestben és Chişinăuban is demonstráltak, Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke hivatalos magyarázatot kérne a chişinăui amerikai nagykövet egyesülést elvető nyilatkozata miatt.

Mégis letartóztatták a bukaresti cserbenhagyásos gázolót

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte kedden a bukaresti 3. kerületi bíróság azt a cserbenhagyásos gázolót, akit Marian Godină sztárrendőr facebookos „körözése" alapján sikerült azonosítani.

Bukaresti segély az itáliai román bajba jutottaknak

Átfogó segélycsomagot szavazott meg hétfői rendkívüli ülésén a bukaresti kormány a múlt heti olaszországi földrengésben meghalt román áldozatok családtagjai és a román sérültek számára.

Bűnpártolással gyanúsítják a hírszerzési vezetőt

A DNA szerint Rareș Văduva, a belügyminisztérium belső hírszerzésének (DGIPI) vezetője is érintett Gabriel Oprea volt belügyminiszter visszaéléseiben.

Újabb áldozatokat temetnek el Olaszországban

Újabb áldozatokat temetnek el Olaszországban
Újabb hivatalos állami temetést tartanak kedden Olaszországban, ahol a múlt heti földrengéstől leginkább érintett településen, Amatricéban eltemetik a tragédia 231 – köztük tíz román – áldozatát.

Tizenhárom év Budaházy Györgynek

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében Budapesten a Fővárosi Törvényszék.

Az ELTE része lesz a Márton Áron Szakkollégium

A Márton Áron Szakkollégium az Eötvös Loránd Tudományegyetem  részeként működik tovább a jövőben.

Emlékezés és cselekvés a mohácsi csata évfordulóján

Az emlékezés mellett a cselekvés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Alaposan alulteljesített a craiovai Ford autógyár

Alaposan alulteljesített a craiovai Ford autógyár
Nem sikerült teljesítenie craiovai üzemében a Ford Románia autógyárnak azt a termelési mennyiséget, amelyet egy 75 millió eurós állami támogatás fejében vállalt. A gyártónak ezért elvileg vissza kellene fizetnie a finanszírozást, ehelyett azonban a kormány a Ford segítségére siet, és rendeletmódosítással tolja ki a célkitűzés megvalósításának határidejét. 

„Dobogós” a Mol a romániai üzemanyagpiacon

A romániai üzemanyagpiac jelentős változásaként értékelte kedden a Ziarul Financiar című bukaresti gazdasági napilap, hogy a Mol Románia belépett az első három piaci szereplő közé az eladott üzemanyag-mennyiséget tekintve.

Brüsszel rekordbírsággal sújtotta az Apple-t

Az uniós szabályok értelmében tiltott állami támogatásnak minősülnek az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az Apple-nek 2003 és 2014 között, az amerikai informatikai óriáscégnek ezért mintegy 13 milliárd eurót kell visszafizetnie az ír államnak.

Éves szinten enyhén nőtt a romániai nyugdíj értéke

Valamivel több, mint 5 százalékkal nőtt júliusban a tavalyi év hetedik hónapjához képest az átlagnyugdíj, a 931 lejes szint viszont az év eleje óta nagyjából állandó.

Interaktív fotómúzeumot hozott létre az udvarhelyi Kováts Fényképészet

Interaktív fotómúzeumot hozott létre az udvarhelyi Kováts Fényképészet
Új honlappal ünnepelte a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet a magyar fotográfia napját. A tervek szerint évente legkevesebb háromszáz digitalizált fényképet osztanak meg a honlap látogatóival a családi archívumból.

BuSho rövidfilmfesztivál Váradon is

Kedden kezdődött a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amelynek szeptember 4-éig tartó programjában fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítenek Budapesten, magyarországi vidéki helyszíneken, illetve többek között Nagyváradon.

Múzeum és közösségi tér egyben – Interjú Gyarmati Zsolttal

Gyarmati Zsoltot, a Csíki Székely Múzeum igazgatóját is kitüntették az augusztus 20-ai ünnep alkalmából.

Új adó kivetésével támogatná a filmkészítést a művelődési miniszter

Ismét a filmművészetet érintő kormányrendelet-módosítási tervezetet tett közzé honlapján a művelődésügyi minisztérium, ezúttal a televíziótársaságokra, a mobiltelefon- és internet-szolgáltatókra, illetve a mozikra vetnének ki új illetékeket.

Orbán Viktor gratulált Simona Pop aranyérmes vívónak

Orbán Viktor gratulált Simona Pop aranyérmes vívónak
Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Simona Pop szatmárnémeti vívónak, aki a román női párbajtőrcsapat tagjaként szerzett olimpiai aranyérmet Rióban. A levelet kedden adták át a sportolónak szatmárnémeti Csipler Sándor-vívócsarnokban.

Storck szerint az év meccse következik a Feröer-szigeteken

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint az év legnehezebb mérkőzése vár az együttesre, amely jövő kedden a Feröer-szigetek ellen, idegenben kezdi meg a vb selejtezősorozatát.

Román párharc a US Openen

Az év utolsó Grand Slam-tornájának nyitónapján pályára lépő négy romániai teniszező közül csak kettőnek sikerült továbbjutnia az első fordulóból.

Nicolae Stanciué az új román és belga átigazolási csúcs

Belgiumba utazott hétfőn Nicolae Stanciu, hogy aláírja öt évre szóló szerződését az Anderlecht labdarúgó-együttesével, amely végül mind a román, mind a belga bajnokságban rekordösszegnek számító 9,8 millió euróért igazolta őt át a Steauától.

Medvefesztivál medve nélkül Tusnádfürdőn

Medvefesztivál medve nélkül Tusnádfürdőn
Kétnapos rendezvényt tartanak Tusnádfürdőn a hétvégén, a Medvefesztivál elnevezésű eseménnyel a helyi turisztikai szolgáltatásokra hívná fel a figyelmet a szervező Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület.

Székelyeket is várnak a békési megyenapra

Hagyományteremtő jelleggel szervez megyenapot a Békés megyei önkormányzat szombaton, a rendezvényre várják Maros, Hargita és Kovászna testvérmegyéket, ugyanakkor a nemrég alakult Székelyföldi Értéktár is bemutatkozik. 

Elhunyt Gene Wilder

Elhunyt 83 éves korában Gene Wilder amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező.

Munkalovak gyorsasági versenye a Széki Vágtán

A munkalovak Széki Vágtájának döntőjét tartották a hétvégén Homoródkarácsonyfalva mellett. A negyedik alkalommal rendezett ügyességi verseny nagy népszerűségnek örvendett, több mint ezren drukkoltak. 

Konyhájában (is) él a nemzet

Konyhájában (is) él a nemzet
Csányi Sándor, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisz­ti­kai Egyesület elnöke koronázatlan gulyás­királyának számít, akit az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Mestere címmel tüntettek ki. A gulyásról azt állítja, főzése a magyarságtudatunkat is erősíti.

Voltunk, vagyunk, leszünk

A mostani, változott körülmények között mi nem határkérdésről, hanem autonómiáról beszélünk, nem területet, hanem közösségi jogokat kérünk és követelünk – szögezte le a Tusványoson Tőkés László.

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (II.)

Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja következtében összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra egy tanulmányban válaszoltak történészek a korabeli források alapján.

Szigetvár ostroma: legendák és valóság (I.)

Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja következtében összefonódott.

Ismét sikkesek a „nagymamaruhák”

Ismét sikkesek a „nagymamaruhák”
Az idei őszi-téli szezonban egy ideje nem divatos trendek és darabok kerülnek előtérbe. A most divatossá váló színek, formák és anyagok természetesen nem újak, hanem inkább régebbi irányzatok újragondolásai.

Élményterápia krónikus betegséggel együtt élőknek

Krónikus betegséggel együtt élők számára szervezték meg újra az ingyenes Yuppi Tábort a Marosvásárhely mellett található mezősályi táborhelyen.

A világ legboldogabb országában a tananyag része az empátiára nevelés

Rengeteg kutatás és tanulmány szól arról, hogy a mostanában felnövő fiatalok számos nehézségének és problémájának egyik oka, hogy kevésbé empatikusak.

Variációk a szilvás sütemények recepteskönyvéből

Bajor szilvás lepény, mézes-rácsos rumosszilva-töltelékkel, szilvás lepény omlós tésztával, szilvás-joghurtos bögrés sütemény.

Élő kövek Pannonhalmán

Élő kövek Pannonhalmán
Mint élő kövek mottóval szervezi meg a Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozóját a Pannonhalmi Főapátság és a Háló mozgalom.

Elindult a református jubileumi honlap

Elindult a Kárpát-medencei református egyházak közös honlapja, amelyen a reformáció 2017-es jubileumi emlékévével kapcsolatos hírek, interjúk, riportok olvashatók.

Családi nap Nagyváradon

A nagyváradi római katolikus püspökség, a Szent László Római Katolikus Gimnázium és a nagyváradi Szigligeti Színház vasárnap 17 órától harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot. 

Konferenciát szerveznek Márton Áron tiszteletére Csíkszentdomokoson

Márton Áron püspök születésének 120. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezést és konferenciát szerveznek Csíkszentdomokoson.

Felfüggesztették az éhségsztrájkot a gazdák

Felfüggesztették az éhségsztrájkot a gazdák
Újabb határidőt tűzött ki az állattenyésztési támogatások kifizetésének befejezésére az APIA: augusztus 31-éig kerülhet a számlákra a juttatások 95 százaléka. Ennek hatására felfüggesztették az éhségsztrájkot a kormány épülete előtt tüntetők.

Drágulást eredményez az átlag alatti krumplitermés

Elkezdődött a krumpli begyűjtése Hargita megyében, a szakemberek azonban nem túl optimisták: az idei időjárás miatt még csak átlagos sem lesz a terméshozam a Székelyföldön.

Gazdákon is segíthet a gyergyói fejlesztési központ

Erdőtulajdonosoknak és növénytermesztőknek is segítséget nyújthat a gyer­gyó­szentmiklósi Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Központ, amely a legkorszerűbb növény- és talajvizsgáló berendezésekkel van felszerelve.

Éhezik a támogatást a Bukarestben tüntető állattenyésztők

Az állattenyésztőknek járó támogatások kifizetését sürgetik azok a gazdák, akik múlt hét óta sztrájkolnak.

VÉLEMÉNY

Kiss Judit

Amikor beköszönt a zimankós idő, rendszeresen elhangzik a már-már szállóigévé vált mondat: „idén is felkészületlenül érte Romániát a tél”. Hasonló a helyzet a tanévkezdéssel is. 

Molnár Judit

Hirtelenében meg sem tudnám mondani, hány olyan párt alakult az utóbbi húsz évben, amelynek a nevében szerepelt az ország neve.

Balogh Levente

Nehezen lehetne egyértelműbben megfogalmazni, mi a véleménye az Egyesült Államoknak a Moldova Románia általi bekebelezéséről szóló romániai vágyálmokról.

Rostás Szabolcs

A legtöbb politikus abban a reményben ígér fűt-fát a választóinak a politikai megmérettetések közeledtével, hogy az emberek memóriája úgy is rövid.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Elszórtan felhős
  28.2 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Elszórtan felhős
  26 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  26.2 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  28 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szeben

  MOST
  Elszórtan felhős
  25 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4535 RON
1 USD 3.9945 RON
1 GBP 5.2459 RON
100 HUF 1.4365 RON
1 XAU 168.7702 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL