Krónika Online
2015. április 27., hétfő; Ma Zita napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Egészségügyi kártya: újítás fenntartásokkal

  Egészségügyi kártya: újítás fenntartásokkal

  Május elsejétől az egészségügyi kártya lesz az egyetlen eszköz, amely révén hozzá lehet férni a vizsgálatokhoz, kezelésekhez és gyógyszerekhez. A rendszerhibák azonban kegyetlen, embertelen körülményeket teremthetnek a szakemberek szerint.
 • „Összeráncolt” homlokzatok

  „Összeráncolt” homlokzatok

  Eddig nem bizonyultak túl hatékonynak az erdélyi és partiumi önkormányzatok által bevezetett, a városképet rontó régi épületek homlokzatának felújítását célzó programok.
 • Előretör a szakoktatás

  Előretör a szakoktatás

  A szakoktatásra helyezik a hangsúlyt a szeptemberben kezdődő 2015/2016-os tanévben egyes erdélyi megyékben: több iskolában az eddigiekhez képest növekszik a gyakorlati képzést nyújtó osztályok száma, illetve bővül a kínálat.

Kolozsvári konferencia a szórványmagyarság és a közmédia viszonyáról

Kolozsvári konferencia a szórványmagyarság és a közmédia viszonyáról
A szórványban élő magyarság és a közmédia viszonyáról kezdődött háromnapos konferencia vasárnap este Kolozsváron.

Az örmény genocídiumra emlékeztek Vásárhelyen

Emlékezni és igazságot kérni – ez volt a mottója annak a marosvásárhelyi konferenciának, amelyet a száz évvel ezelőtti örmény népirtásról szerveztek meg szombaton a Bernády-házban.

Turisztikai központ nyílt a Rhédey-kastélyban

Országos turisztikai központot avattak pénteken Erdőszentgyörgyön, amelyre uniós alapokból nyert támogatást a Maros megyei kisváros.

Ifjúsági táborhellyé válhat Homoródfürdő

Homoródfürdő fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének kezdeményezésére.

Szkenneléssel előznék meg a választási csalást

Szkenneléssel előznék meg a választási csalást
A jövő évi önkormányzati választásokon a többszöri szavazás elkerülése érdekében beszkennelik a szavazópolgárok személyi igazolványát. Az ehhez szükséges berendezéseket már be is szerezte a Különleges Távközlési Szolgálat.

Ponta visegrádi mintára román–bolgár–szerb együttműködést javasolt

Victor Ponta román kormányfő a visegrádi együttműködés mintájára román–bolgár–szerb összefogást javasolt pénteken Craiován, ahol Bojko Boriszov bolgár és Aleksandar Vucsics szerb miniszterelnökkel háromoldalú kormányfői találkozót tartottak.

Iliescu elismerte: volt CIA-létesítmény Romániában

Elismerte Ion Iliescu volt államfő, hogy a 2002–2003-as időszakban „elvi beleegyezését" adta ahhoz, hogy a CIA központot hozzon létre Romániában.

Zegrean: újra szavazhatnak Şova letartóztatásának jóváhagyásáról

Újra megtarthatja a szenátus a korrupcióval gyanúsított Dan Şova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatásának jóváhagyásáról szóló szavazást.

Már több mint 3200 halottról tudnak Nepálban

Már több mint 3200 halottról tudnak Nepálban
Meghaladta a háromezer-kétszázat a himalájai földrengés halálos áldozatainak a száma Nepálban – közölte hétfőn a nepáli belügyminisztérium egyik illetékese.

Nekik szabad: megnyílt a móc képviselet Brüsszelben

Megnyitották Erdély képviseleti irodáját és a Mócvidék kirendeltségét szombaton Brüsszelben. Négy évvel ezelőtt a román hatóságok hisztérikusan reagáltak a Székelyföld brüsszeli irodájának felavatására.

Kimenekítették Tóásó Elődéket Bolíviából

Kimenekítette Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével.

Jól van a Mount Everestre tartó Török Zsolt és csapata

A román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint „jól van" a Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt.

A turizmusban rejlik a szatmári bor jövője

A turizmusban rejlik a szatmári bor jövője
Termőre fordult Szatmár megyében az utóbbi 10 évben telepített, több mint ezer hektárnyi szőlős, így a helyi piacot már képesek teljes egészében minőségi borokkal ellátni a termelők.

Hétfőn rajtol az új roncsautóprogram

Hétfőn rajtol a roncsautóprogram: a gépkocsipark felújítását célzó projekt keretében hétfőtől jelentkezhetnek azok a magánszemélyek, akik újra szeretnék cserélni nyolcévesnél idősebb autójukat.

Sok az „árnyék-munkanélküli” Romániában

Bár Romániában hivatalosan 629 ezer személynek nincs munkája, a munkanélküliek száma valójában eléri az egymilliót is – számolt be az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Siralmas a romániai közúti infrastruktúra

A romániai közutak közel 40 százalékán nincs aszfalt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2014-re vonatkozó adataiból.

„Egyéni mitológiák születnek” – Szabadtéri Kolozsi-tárlat a Bánffy-palotában

„Egyéni mitológiák születnek” – Szabadtéri Kolozsi-tárlat a Bánffy-palotában
„Van valami megmagyarázhatatlan, ami közvetlenül az érzékekre hat, nehéz lenne szavakba önteni azt a látványcsodát, amelyet Kolozsi Tibor szobrai megteremtenek.”

Átfogó erdélyi tárlat nyílt a Magyar Nemzeti Galériában

Sors és jelkép – Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a budapesti Magyar Nemzeti Galéria kiállítása.

Elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze

Életének 81. évében vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze, Kossuth-és Jászai Mari-díjas, érdemes művész. A hírt a debreceni Csokonai Színház közölte, megemlítve, hogy a színész életművének döntő része a Csokonai Színházhoz kötődik.

Mircea Cărtărescu író kapta idén az osztrák állami díjat

Mircea Cărtărescu román író kapta idén az osztrák állam európai irodalmi díját.

Potec: nem hiszek a csodákban

Potec: nem hiszek a csodákban
INTERJÚ – A következetes és kitartó munkát tartja eredményre vezetőnek Camelia Potec, a Román Úszószövetség 2013 októberében megválasztott elnöke. A fiatal sportvezető a Krónikának részletezte az úszás fellendítését célzó törekvéseit.

A világelitbe jutott a magyar hokiválogatott

Feljutott a világ 16 legjobbja közé a magyar jégkorong-válogatott, miután 2-1-re legyőzte a házigazda lengyel csapatot a krakkói divízió I/A világbajnokság szombati zárómérkőzésén.

Kitartó üldöző a Marosvásárhelyi ASA

Maradt az egy pont különbség a labdarúgó-Liga 1 összetettjében élen álló Steaua és a második Marosvásárhelyi ASA között, miután mindkét együttes győzött a hétvégi 28. fordulóban. 

A Poli az élvonalba, a Bihar FC a Liga 3-ba tart

Fél lábbal már az élvonalban érezheti magát a másodosztályos labdarúgó-bajnokság második csoportjában magabiztosan vezető Temesvári Poli.

Hagyományok és értékek a Szent György Napokon

Hagyományok és értékek a Szent György Napokon
A bukaresti Madrigál kamarakórus és a Cantus Mundi kórusmozgalomhoz csatlakozott gyermekek koncertjével kezdődött meg pénteken Sepsiszentgyörgyön a 24. Szent György Napok.

Az év határon túli praxisait is díjazták

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Balogh Sándor, a zsűri elnöke hétvégén átadta Az év praxisa a Kárpát-medencében díjait a magyarországi és a határon túli háziorvosoknak és munkatársaiknak Budapesten. 

Nagy közös fogmosás a Ligetben

Marosvásárhely is beírhatja nevét a Guinness-rekordok könyvébe – a kísérlethez május 16-án a Ligetben legkevesebb másfél ezer ember szükségeltetik.

Csillagászat a Márton Áron Gimnáziumban

Benevezett a Nikolausz Kopernikusz Országos Iskolaközi Versenyre a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium. Az iskolában ennek kapcsán számos olyan rendezvény zajlik, amelynek keretében a világegyetem titkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődő diákok.

A bábszínház nem bábjáték, hanem bábművészet

A bábszínház nem bábjáték, hanem bábművészet
„Jó bábszínészből lehet jó színész, fordítva viszont nehezen. A bábszínész számára természetes, hogy ő a báb mögött van, a színész viszont önmagát akarja megmutatni” – beszélgetés Botházy-Daróczi Rékával, a váradi Lilliput Társulat művészeti vezetőjével.

Örömteli fordulat?

A zavaros múlt, ellentmondásos beszédek, beígért változtatások és külső faktorok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy az „újratervezés” jegyében zajlott RMDSZ-kongresszus sokakban felemás érzéseket váltson ki.

A választási törvények módosításáról – Borboly Csaba írása

A polgármester egy fordulóban való megválasztása, a megyei tanács elnökének közvetett módon való megválasztása és a parlamenti képviselők és szenátorok megyei listákon való megválasztása – ezek lesznek a választási törvény legfontosabb módosításai.

Járható az út a boldogsághoz – Beszélgetés Bagdy Emőkével

„A fogyasztói kultúra manipulál minket. Mert túltermel, és mert arra van szükség, hogy valaki a túltermelt cuccokat megvegye.”

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Szülői hitelesség mindenekelőtt

Szülői hitelesség mindenekelőtt
Idejétmúlt, százéves módszerekkel nevelik szüleik a romániai gyerekeket egy UNICEF-felmérés szerint – kolozsvári pszichológus elemzi az eredményeket.

Csíkok széltében, hosszában

Csíkos ruhadarabok, szűk szoknyák, bő felsők jellemzik az idei tavaszi-nyári divatot. A csíkos ruhák divatja évek óta jól tartja magát, de idén egy kicsit másképp, mint a közelmúltban.

Palacsinta, sült hús, tésztafélék spenóttal

Belga spenótos palacsinta, csicseriborsós curry spenótos rizzsel, csirkés-spenótos tészta, csípős újburgonyás szűzérme spenóttal.

Gyógyító közelség, odaadó bizalom

Hogyan segít az érintés a gyó­gyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a lelki és fizikai jólétünket? – a témáról a wiesbadeni klinika igazgatója beszélt. 

Közösségi házat avattak Sztánán

Közösségi házat avattak Sztánán
Közösségi házat és játszóteret avattak az elmúlt szombaton a Szilágy megyei Sztánán. A Kalotaszegi Református Egyházmegyéhez tartozó egyházközségben tíz évig vártak erre az eseményre.

Kubába látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa Kubában is megáll a szeptemberben az Egyesült Államokba való apostoli látogatása előtt – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Szolidaritás Mikó-ügyben

Szolidaritását fejezte ki az erdélyi magyarokkal a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása kapcsán a református zsinat szerdai ülésén Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

Megújították fogadalmukat a székelyföldi ferences szerzetesek

Szerzetesi fogadalmukat is megújították az elmúlt hétvé­gén Gyergyószárhegyen tar­tott találkozójukon a szé­kely­föl­di fe­rences szerzete­sek.

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba

Növényvédő szerek kerülnek a tányérba
Az egészségre káros növényvédőszer-maradványokat tartalmaz a Romániában forgalmazott gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék 25 százaléka, ezekben gyakran többféle vegyszer is kimutatható.

Kéknyelv-betegség: kevés a pénz az oltási kampányra

Legkorábban szeptemberben kezdhetik el beoltani a kéknyelv nevű betegség ellen a romániai szarvasmarha-állományt, de még nem tudni, lesz-e rá elegendő pénz.

RMGE-akadémia indul – Szakmai tanácsadást vállal a gazdaszervezet

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete elindította a Gazda akadémia – A gazdák akadémiája című állandó szaktanácsadási, szakképzési programját is.

Háromszéki gazdákat díjaztak a 16. gyulai kisüstifesztiválon

Románia legjobb párlata díjat nyert Dezső Tibor és Füstös Imre szőlőborpárlata a 16. gyulai pálinkafesztiválon.

VÉLEMÉNY

Bálint Eszter

A borsi határátkelőről nevezik el Ploieşti egyik negyedét, hogy a Ponta-kormány elmondhassa magáról, megépítette az észak-erdélyi autópályát – ironizált a Times New Roman portál.

Molnár Judit

Többször gondoltam arra, felhagyok sok évtizedes étkezési szokásaimmal és igazodom én is a folyton megújuló trendekhez.

Balogh Levente

Korbács és cukor – ezzel a klasszikus módszerrel próbálja a pénzügyminisztérium adózási fegyelemre bírni az üzleteket, valamint a különböző szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat.

Balogh Levente

Tulajdonképpen szinte mindegy is, hogy a zsigeri magyargyűlölet vagy a szándékos provokáció – esetleg mindkettő – mozgatja Valentin Bretfeleant.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  21 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  21 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  15 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  22 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  20 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Kedd
  Zivatar
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
 • Brassó

  MOST
  Eső
  9 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4202 RON
1 USD 4.0773 RON
1 GBP 6.1739 RON
100 HUF 1.4636 RON
1 XAU 154.9767 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL