Krónika Online
2014. december 18., csütörtök; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Terrorizmussal gyanúsítják az RMDSZ-t

  Terrorizmussal gyanúsítják az RMDSZ-t

  ÖSSZEFOGLALÓ – Megdöbbenéssel fogadta az RMDSZ a román ügyészség bejelentését, miszerint terrorista jellegű fenyegetőzés gyanújával eljárást indított az SZKT szombati tanácskozásán elhangzottak miatt. Antal Árpád halálos fenyegetéseket is kapott.
 • Jobban bíznak a magyarok Johannisban, mint Kelemenben

  Jobban bíznak a magyarok Johannisban, mint Kelemenben

  Tizenkét százalékkal haladta meg Klaus Johannis bizalmi indexe a Kelemen Hunorét novemberben az erdélyi magyarok körében – állapítja meg az RMDSZ megrendelésére készült, a Krónika birtokába került közvélemény-kutatás.
 • „Megénekelték” a prefektust

  „Megénekelték” a prefektust

  Több mint százan vonultak hétfő délután a Kovászna megyei prefektúra sepsiszentgyörgyi épülete elé, ahol a Magyar Polgári Párt (MPP) szervezte tiltakozó megmozdulás keretében öt alkalommal énekelték el a magyar himnuszt.

Jövőre öt nyelven fog „beszélni” a kincses város

Jövőre öt nyelven fog „beszélni” a kincses város
Öt hivatalos nyelve lesz a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 egész éves programsorozatnak, román, magyar, angol, német és francia nyelven lehet majd tájékozódni a programokról.

Johannis a kommunizmus múzeumának létrehozását kezdeményezte

A kommunizmus múzeumának létrehozását kezdeményezte Klaus Johannis Temesváron.

Ötvenötmillió lej kormánypénz Szatmár megyének

Összesen 55 millió lejnyi kormánytámogatás érkezett idén Szatmár megyébe az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében.

Nem kell a teljes hitel a Kovászna Megyei Tanácsnak

Nem lesz szüksége 2015-ben a tervezett hitelkeret teljes összegére a Kovászna megyei önkormányzatnak, mivel a vártánál nagyobb mértékben emelkedtek a hivatal bevételei.

CIA-börtönök: tagad a román külügy

CIA-börtönök: tagad a román külügy
Tagadta a bukaresti külügyminisztérium, hogy Románia részt vett volna az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) vallatási programjában, és hogy ennek keretében titkos börtönöknek adott volna otthont.

Vizsgálódik az ügyészség a lezuhant SMURD-helikopter ügyében

Gondatlanságból elkövetett emberülés gyanúja miatt is nyomoz a katonai ügyészség a négy ember életét követelő hétfői helikopter-baleset ügyében.

Sokak szerint rosszabbul élünk, mint 25 éve

A romániai polgárok több mint 40 százaléka úgy gondolja, hogy jelenleg rosszabbak az életkörülmények, mint a kommunizmus idején.

Victor Ponta lemondott a doktori címéről

Victor Ponta kormányfő a Facebook közösségi oldalon kedden bejelentette: lemond a 2003-ban szerzett doktori címéről.

„Új rendszerváltást” követelnek Budapesten

„Új rendszerváltást” követelnek Budapesten
Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden este a budapesti József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen.

A többségi nyelv felé való elmozdulás tapasztalható a külhonban

A külhoni magyar általános iskolás diákok tudatosan preferálják későbbi terveikhez igazodva az elméleti, gimnáziumi és a szakképzési oktatási formákat a középfokú iskolaválasztás során. 

Tömegmészárlás egy pakisztáni iskolában

Tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát a Pakisztánban található Pesavarban, és megöltek több mint száz diákot és tanárt.

Két túsz is meghalt az elkövetőn kívül Sydneyben

A kávézó menedzsere és egy ügyvédnő halt meg a sydney-i túszdrámában, meghalt az elkövető is.

Átlagosan 1500 lejt tesznek ki az ünnepi költségek

Átlagosan 1500 lejt tesznek ki az ünnepi költségek
Mintegy 1500 lejt szánnak idén a városi környezetben élők a karácsonyi és szilveszteri ajándékokra, illetve szórakozásra – derült ki a Marketing Research Center közvéleménykutató cég felméréséből.

Panaszkodnak a biztosítók

Több mint 150 millió eurós nettó veszteséget könyvelt el 2013-ban a hazai biztosítási ágazat csak a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) kötvények piacán – állítja a romániai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítő szervezet (UNSAR). 

Jelentős kőolajlelőhelyet talált Buzăuban az OMV

Jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyre bukkantak Buzău megyében, az OMV Petrom és a Hunt Oil Company Románia 5 millió eurót költött a térség feltárására. 

Nem ellenőrzik a szállítókat az adó-visszatérítéskor

A szállító cégek által megadott adatok hitelességének ellenőrzése nélkül fogja visszaadni a kormány az üzemanyagra kivetett pluszadó egy részét. 

Felfedni a természet szépségét – Ötven éve hunyt el Szopos Sándor festőművész

Felfedni a természet szépségét – Ötven éve hunyt el Szopos Sándor festőművész
„Méltóképpen ápolja az utókor nagyapám emlékét, akinek műveiből több gyűjteményes kiállítást is szerveztek” – mondta el a Krónikának Borbély Gyöngyi, az 50 éve Kolozsváron elhunyt, csíkszeredai születésű Szopos Sándor grafikus, festőművész unokája.

Felolvasó-színházi előadás Udvarhelyen

Garaczi László Csodálatos vadállatok, avagy Plazma3 című felolvasó-kocsmaszínházi előadásával zárja az évet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A színházi kísérlet a 2009/2010-es évadban kezdődött, és rendhagyó módon a kocsmák és kávézók közönségének szólt.

Kőrössy Jancsi-emlékkoncert a Kolozsvári Magyar Operában

Kőrössy Jancsi-emlékkoncertet szervez szombaton 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera a Művészet és Kultúra Érdekében Egyesülettel együttműködésben.

Arculattervtől kisplasztikáig – Magyar egyetemisták tárlata Kolozsváron

Összművészeti kiállítás nyílt a kolozsvári Minerva Galériában a kincses városi Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen (UAD) tanuló magyar diákok alkotásaiból hétfő este. 

Helyosztót játszhatnak a norvégverő magyar lányok

Helyosztót játszhatnak a norvégverő magyar lányok
Az ötödik helyért játszhat pénteken a franciák ellen a magyar női kézilabda-válogatott a magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságon, mivel 29-25-re legyőzte az olimpiai bajnok norvég csapatot.

EuroChallenge: három romániai csapatból csak egy jutott tovább

Három romániai csapatból csak egy jutott tovább a férfi kosárlabda-EuroChallenge Kupa csoportköréből: a Târgu Jiu kedd esti veresége ellenére történetében először bekerült a legjobb 16 közé.

Székely futsalrangadó a Román Kupában

Székely rangadót is rendeznek a teremlabdarúgó-Román Kupa nyolcaddöntőjében.

Kikaptak a magyar lányok a világligában

Vereséggel zárta a 2014-es évet a magyar női vízilabda-válogatott: Merész András szövetségi kapitány csapata 11-9-re kikapott Szentesen az olaszoktól a világliga európai selejtezőcsoportjának második fordulójában. 

Örökbefogadási program a nagyváradi állatkertben

Örökbefogadási program a nagyváradi állatkertben
A távolból is örökbe fogadható a nagyváradi állatkert 650 lakója ettől a héttől kezdve – magánszemélyek évente 100, cégek pedig 500 lejért „vehetik gondjaikba” az állatokat. 

Életfogytiglan az izsáki kényszervallatónak

Bodor Viktor elsőrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a másodrendű Bimbó Csongor vádlottat 20 év fegyházbüntetésre ítélték.

Egyedi ajándékokat alkottak a vásárhelyi diákok

Fontos az egyediség a Bolyai Farkas Gimnázium diákjai számára, ezért legfőképpen személyre szabott tárgyakat „alkottak”, amelyeket bemutattak az iskolában –  egy karácsonyi vásár keretében próbálhatták ki, milyen eladni az általuk előállított termékeket.

Jótékony családi advent Csíkszeredában

Karácsonyváró programokon vehetnek részt az érdeklődők Csíkszeredában.

A főszerep többé teszi az embert

A főszerep többé teszi az embert
„A siker engem továbblépésre késztet. Egy-két főszerep eljátszása után azt érzem, hogy valamivel több vagyok színészileg, emberileg. Valami hozzáadódott a személyiségemhez, és ez jólesik”– Beszélgetés Farkas Loránd kolozsvári színművésszel.

Diverzió diverziót követ, avagy ebharapást szőrével...

Látszólag méltányosan kívánja megoldani a Bob utcai iskola sorsát a kolozsvári önkormányzat.

In memoriam – Búcsú Kósa Ferenctől, nyelvünk tudós búvárától

(Nagyszalonta, 1934. december 23. – Kolozsvár, 2014. december 3.) Szeretteid, kollégáid, barátaid fájdalmas szárnyaszegettséggel állunk koporsód mellett.

Moszkvában még egyszer, utoljára

Azon a napon – 1989. november 27. –, amelynek fagyos hajnalán a magyar határon éppen átszökött Nadia Comăneci talajtorna-gyakorlatokkal bizonygatta a katonáknak, hogy azonos önmagával, Nicolae Ceauşescu választ küldött Mihail Gor­ba­csov meghívására.

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV

Euro NCAP: gyenge eredményt ért el a Dacia Logan MCV
Leszerepelt a Dacia Logan MCV az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén; a független közlekedésbiztonsági szervezet összesen 12 autót vizsgált meg, és csak a román típus kapott csupán három csillagot.

Friss városi mini: jövőre érkezik az Opel Karl

Új városi minit vezet be jövőre a piacra az Opel: a 3,68 méteres, ötajtós Karl a cégalapító egyik fiáról kapta a nevét.

Száguldó eladások: rekordot dönthet a Mercedes-Benz

Az év első 11 hónapjában éves alapon 12,4 százalékkal nőttek a német Daimler AG százszázalékos tulajdonában levő Mercedes-Benz autógyártó eladásai.

A jövő megérkezett: üzemanyagcellás szériamodellek Los Angelesben

Az üzemanyagcellás (más néven tüzelőanyagcellás) meghajtás új lendületét hozta a Los Angeles-i Autószalon, ahol a világ három legnagyobb autóipari konszernje közül kettő is jelentkezett ilyen típussal. 

Szakorvoshoz segítik a rászorulókat

Szakorvoshoz segítik a rászorulókat
Nagy segítséget jelent a falusi, magányos, idős embereknek, ha valaki eligazítja őket, de főleg az, ha segít nekik eljutni a doktorhoz.

Üvegbe zárt aromák

Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeket készíthetünk.

Mogyorós, zselés, kókuszos – házi készítésű szaloncukrok

Szaloncukrot már a 19. században is készítettek, de igazán a századfordulótól jött divatba.

Nemzetenként változik, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékokat

Szerte a világon gyermekek milliói ismerik a piros ruhás és vidám Mikulás (Santa Claus) figuráját, akit Észak-Amerikában és a világ számos más pontján nem december 6-án, hanem szenteste érkezik ajándékokkal teli, rénszarvasok húzta szánkóján.

Az ortodoxok is megőriznék a vallásórát

Az ortodoxok is megőriznék a vallásórát
A vallásóra választható tantárggyá tételére vonatkozó törvénymódosítás elutasítását kéri a szenátustól a Román Ortodox Egyház, amely a magyar történelmi egyházakhoz hasonlóan nem ért egyet Remus Cernea javaslatával.

Adventi vásár a váradi bazilikánál

Első alkalommal rendeztek adventi vásárt az elmúlt szombaton a nagyváradi székesegyház előtti téren, a részt vevő családok széles vásári kínálatból válogathattak.

Összefogás a modern „rabszolgákért”

A világ számos részén rabszolgasorban élő és dolgozó, kizsákmányolt milliók segítésére szólította fel a nemzetközi szervezeteket, vállalatokat és a civil társadalmat is Ferenc pápa a béke világnapja alkalmából közzétett üzenetében.

„Születését” ünnepelte a református egyház

Az erdélyi református egyház születéseként számon tartott zsinat 450. évfordulójára emlékeztek Enyeden. 

Elnézik a hagyományt: idén is a megszokott módon vágható disznó

Elnézik a hagyományt: idén is a megszokott módon vágható disznó
Idén is hagyományos módszerekkel vághatják le a házi sertést a gazdák, a hatóságok pedig nem rónak ki bírságot – közölte az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője.

Biobornak is kell a cégér

Olcsónak ugyan nem mondhatóak a szőlészetben alkalmazott, a biogazdálkodás szabályait követő módszerek, azonban hatékonyak: idén például a krasznabélteki Nachbil borászat kitűnő minőségű alapanyagból dolgozhatott. 

Sertésvágásszezon: fontos a vizsgálat

Várhatóan mintegy tízezer sertést vágnak le decemberben Hargita megyében, az állatok többségét háztáji körülmények között, hagyományos módszerekkel.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Nem akarták névhez kötni a temesváriak történelmi bátorsága előtt tisztelgő nyilatkozatot, ezért nincs megemlítve benne Tőkés László neve sem. 

Páva Adorján

Az RMDSZ még időben felismerte az újratervezés szükségességét, kérdés azonban, mekkora az átütőerő a maradék fegyverarzenáljában.

Molnár Judit

Az egyik szenátor égetően fontos kérdéssel kapcsolatos törvénytervezet megfogalmazását jelentette be. 

Balogh Levente

Huszonöt évvel ezelőtt Temesváron az emberek élőláncot alkotva védték a nacionálkommunista rezsim ellen felszólaló Tőkés Lászlót a rendszer pribékjeitől.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  borús
  6 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  6 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  6 C°
  Szerda
  Köd
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  5 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  8 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  5 C°
  Szerda
  Köd
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  6 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  6 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  borús
  4 C°
 • Temesvár

  MOST
  borús
  4 C°
  Szerda
  Köd
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
 • Brassó

  MOST

  3.7 C°
  Szerda
  Köd
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  6 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4738 RON
1 USD 3.5924 RON
1 GBP 5.6430 RON
100 HUF 1.4281 RON
1 XAU 138.4215 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL