Krónika Online
2015. december 2., szerda; Ma Melinda, Vivien napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • DIICOT: robbantani akartak a vármegyések Kézdivásárhelyen

  DIICOT: robbantani akartak a vármegyések Kézdivásárhelyen

  FRISSÍTVE – Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik helyi vezetője – jelentette be kedden a DIICOT.
 • A törvényszék is reklámzászlónak tekinti a székely lobogót

  A törvényszék is reklámzászlónak tekinti a székely lobogót

  FRISSÍTVE – A nagyváradi törvényszék is reklámzászlónak tekinti a székely lobogót – derül ki a Tőkés László által kezdeményezett perben született jogerős ítéletből. Az EP-képviselő tragikomikusnak és felháborítónak nevezte a döntést.
 • Szovátai Wass Albert-szobor: büntetés és elkobozás

  Szovátai Wass Albert-szobor: büntetés és elkobozás

  Tízezer lejes bírsággal sújtotta a segesvári bíróság azt a szovátai férfit, aki tavaly Wass Albert-szobrot állított fel lakóháza udvarán a Maros megyei városban. Az ítéletről a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă számolt be.

Egyetlen magyar kitüntetett Maros megyében

Egyetlen magyar kitüntetett Maros megyében
Egyetlen Maros megyei magyar személyiséget tartott érdemesnek Lucian Goga prefektus kitüntetni a román nemzeti ünnep alkalmából: csupán a 108-szoros román válogatott Bölöni Lászlót, az egykori ASA labdarúgóját nevesítette a rangos kitüntetésre.

Krónika- és Erdélyi Napló-díj Egyed Emesének

Kolozsvár legnagyobb reklámügynökségének, az Amprenta Advertisingnak a szervezésében 12. alkalommal adták át november 27-én a Médiakiválóságért díjakat a Kolozsvári Román Operában. 

Közösséget teremtő erő – Kolozsvári konferencia a sportfogyasztásról

A hatalommal szembeni ellenállás szerepét töltötték be 1989 előtt az Erdélyben megszervezett, úgynevezett hegyi meccsnézések – hangzott el többek között Péter László sportszociológus előadásában. 

Kommunizmust idéző román ünnep Váradon

Kommunista címerrel ellátott román zászlót tűztek ki egy nagyváradi postahivatal bejárata mellé. 

Román nemzeti ünnep a gyász jegyében

Román nemzeti ünnep a gyász jegyében
Rányomta a bélyegét az idei december elsejei román nemzeti ünnepre az egy hónappal ezelőtt Bukarestben történt klubtragédia.

Megemlékezések a Colectiv-tragédia áldozataira

Megemlékeztek hétfőn a 60 emberéletet követelő, egy hónapja történt bukaresti tűzvész áldozatairól.

December 9-én kerülhetnek előzetesbe Ioan Olteanék

A PNL két parlamenti képviselőjének a letartóztatását kezdeményezték pénteken.

Nariskin Bukarestben: Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is

Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is azt követően, hogy Törökország lelőtte az orosz gépet – vélekedett az orosz parlament alsóházának elnöke pénteken Bukarestben. Ukrán képviselők a román szenátusban tiltakoztak Oroszország politikája ellen.

Putyin: az IÁ-t védték az orosz gép lelövésével

Putyin: az IÁ-t védték az orosz gép lelövésével
Oroszország joggal feltételezheti, hogy múlt héten azért lőtték le a Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak a zavartalanságát – vélekedett Vlagyimir Putyin hétfőn Párizsban.

Orbán Viktor: érvényesültek a magyar szempontok

A zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani a migránsokat – közölte Orbán Viktor az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójának végén.

EU–török csúcs: akcióterv a migránshullám megfékezésére

Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója keretében azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához.

Putyin aláírta a Törökország elleni szankciókat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírta a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet.

Félmillióan látogattak el idén a parajdi sóbányába

Félmillióan látogattak el idén a parajdi sóbányába
Rendkívül népszerű volt idén a turisták körében a parajdi sóbánya, amely az év első tíz hónapjában közel 5 millió lejes nyereséget termelt, ez mintegy 60 százalékkal, 3 millió lejjel több profitot jelent 2014 azonos időszakához képest. 

Amilyen a gazdasági élet, olyanra sikeredett a Gyergyó Expó is

„Tudják hány üzletember jött el? Egy se. Egyetlenegy se” – Csipor Attila, a hétvégén lezajlott Gyergyó Expó főszervezője ezt a szombati, vállalkozóknak szervezett marketing- és kommunikációs előadássorozaton tapasztaltakról mondta.

Az átlagbér harmadát fordítjuk ajándékokra

A havi átlagjövedelem egyharmadát, 32 százalékát, körülbelül 110 eurót költenek a román állampolgárok idén a karácsonyi ajándékokra – derült ki a holland ING Bank által készített felmérésből. 

Olcsóbb lesz a villanyáram januártól

A villanyáram fogyasztói ára 5-6 százalékkal csökken január elsejétől, miután csökkennek a forgalmazási költségek, illetve a kogenerációs bónusz.

A szeretetre áhítozó költő emléke

A szeretetre áhítozó költő emléke
Kötődés címmel József Attila-megemlékezést tart a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának két színésze, Rappert-Vencz Gábor és Marosszéki Tamás csütörtökön 18 órától az Ács Alajos Játékszínben.

Elhunyt Csávossy György költő, szakíró, borász

Kilencvenéves korában elhunyt Csávossy György temesvári születésű szakíró, tudós és közéleti személyiség, aki elsősorban borásznak vallotta magát – tájékoztatott hírlevelében az RMDSZ.

A mozgás mint kifejezési forma

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli mozgásszínházi fesztivállal a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínházi műhely, amely több magyarországi társulatot és alkotót hívott meg erre az alkalomra. 

Elvágyódás hazulról

Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című, a csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában megjelent regényét mutatták be szerda délután a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltban. 

Kolozsváron játszik az ASA – Dică irányítja a Steauát

Kolozsváron játszik az ASA – Dică irányítja a Steauát
Papíron továbbra is Dumitru Dumitriu a vezetőedző, de gyakorlatban Nicolae Dică másodedző irányítja a Steauát, amióta Mirel Rădoi lemondott a bukaresti labdarúgócsapat éléről.

„Dobogóra” lépett a Brassó a román hokibajnokságban

Erősíteni próbál a Gyergyószentmiklósi Progym jégkorongcsapata, de a hazai bajnokságban most nem tudta legyőzni a Brassói Coronát, ezért legközelebb a listavezető Csíkszeredai HSC ellen próbálhat meg felkapaszkodhatni az összetett utolsó előtti helyéről.

Elbukott a Minaur a Bajnokok Ligájában

Nem maradt esélye továbbjutni a Bajnokok Ligája csoportköréből a pénzügyi problémái miatt meggyengült Nagybányai Minaurnak.

Búcsúzott a címvédő SZKC a Challenge Kupától

Három góllal kikapott a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata a portugál ABC Braga otthonában a Challenge Kupa harmadik körében szombaton.

Megfigyelések a méhkirálynőről – Tudek Kolozsváron

Megfigyelések a méhkirálynőről – Tudek Kolozsváron
Minden erdélyi régióból érkeztek középiskolások a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Gimnáziumba, ahol hétvégén szervezték meg a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáját (Tudek).

Kínaiul tanulnak Hargita megyében

Hivatalosan is elkezdődött Hargita megyében a Konfuciusz-program, amelynek keretében a kínai nyelvvel és kultúrával ismerkedhetnek a programra beiratkozott iskolások.

Mosolygó advent és karácsony a nőszervezetnek köszönhetően

Jótékony akciók sorozatával készül az adventi és karácsonyi ünnepekre az RMDSZ Kolozs megyei nőszervezete.

Bűvös kockát kirakó robot a marosvásárhelyi kiállításon

Különbnél különb robotok és okos szerkezetek seregszemléjére készül a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem két műszaki felsőoktatási intézménnyel és két középiskolával közösen.

Románia, ahol nem értik az idők szavát

Románia, ahol nem értik az idők szavát
„A román mezőgazdaságban nehéz talpon maradni, mert az élelmiszerforgalmazás zömét bonyolító multinacionális üzletláncok nagy tételekben hozzák be külföldről az olcsó árut” – beszélgetés Neményi József Nándor agrárközgazdásszal.

A kürtőskalácsügy margójára

Minden ország szeretné hagyományos élelmiszereit az európai Hagyományos Különleges Termékek (HKT), illetve az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, földrajzi jelzéssel (OEM, OFJ) ellátott termékek sorában látni.

Jog és erkölcs a közéletben

Egy közösség csak akkor maradhat fenn hosszabb távon, ha tagjai közös értékeket vallanak. A régi időkben eme értékeket a tíz­parancsolat képezte, ami ma is érvényes.

Nem az iszlám radikalizálódik, hanem iszlamizálódik a radikalizmus?

A terrorizmus nem a muzulmán lakosság radikalizálódásának a jele, hanem egy olyan generációs lázadás, amely a fiatalok egy meghatározott korosztályát érinti – vélekedett Olivier Roy politológus, iszlámszakértő.

Nem fognak hatni az orvosságok a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatt

Nem fognak hatni az orvosságok a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatt
Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást – közölte az elnöki hivatal, amely konferenciát szervezett a kérdésről.

A családon belüli erőszak megelőzéséről értekeztek Csíkban

Második alkalommal szervezi meg az Erőszakmentes napokat november 25–december 10. között a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. A családon belüli erőszak témakö­rét kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták intézmények, szervezetek képviselői.

Van élet a Facebookon túl is

Boldogabb lesz, aki mellőzi a Facebook használatát – ezt támasztja alá egy friss kutatás, amelyet a dániai boldogságkutató intézet végzett és publikált.

Villámgyorsan elkészíthető sütemények

Mákos guba, egyszerű csokis brownie, puncsos minyon, illatos, citromos muffin.

Ferenc pápa a gyűlölet elutasítására szólított fel a Koudoukou mecsetben

Ferenc pápa a gyűlölet elutasítására szólított fel a Koudoukou mecsetben
Ferenc pápa fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ellátogatott hétfőn a vallásközi konfliktus sújtotta Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe, ahol az erőszak elutasítására szólított fel.

Kezdődik az adventi várakozás

Várakozásra és bűnbánatra szólítja a híveket a vasárnap kezdődő adventi időszak, amely Krisztus születésének ünnepéig, karácsonyig tart. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.

Istenháza összefogásból – Újjászentelték a szabédi református templomot

Hálaadó istentisztelet keretében szentelték újra vasárnap a mindössze hatvanfős szabédi református gyülekezet tíz évvel ezelőtt épített templomát.

A béke üzenetét viszi Afrikába a pápa

Kenya, Uganda és a polgárháború dúlta Közép-afrikai Köztársaság az állomásai Ferenc pápa szerdán kezdődött legelső afrikai apostoli látogatásának, amelyet az esetleges terroristatámadások veszélye is kísér.

„Állatian nyomuló” multik és kupecek

„Állatian nyomuló” multik és kupecek
A gazdák szerint egyre nehezebb eladni a jószágokat az Udvarhelyen keddenként megrendezett állatvásáron, amióta a multinacionális cégek olcsó termékekkel árasztották el a helyi élelmiszerpiacot.

Tovább késnek az előlegek – A kifizetési ügynökséget okolják

Továbbra is kérdéses, hogy mi­kor utalják az idei terület­ala­pú támogatások előlegét, a Me­ző­gazdasági Kifizetési és Inter­ven­ciós Ügynökség (APIA) által használt adatbázis-kezelő számítógépes program ugyanis nehézkesen működik.

Karácsonyra érkezik az aszálykárok miatt járó kárpótlás

December 25-éig folyósítják az aszály okozta károk enyhítését célzó kárpótlásokat.

Módosítanák a földtörvényt a geodéták

A hatályban lévő földtörvények hiányosságaira és visszásságaira hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Geodéták Egyesülete.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Eredetileg arról készült írás ezeken a hasábokon, milyen jó is lenne, ha december 1-je vagy március 15-e nem folyton egymás jelképeinek eltávolításáról és meggyalázásáról szólna Erdélyben.

Balogh Levente

Mint az köztudott, Románia mindig is legendás volt arról, milyen elővigyázatosan bánik a közpénzekkel.

Balogh Levente

Azok számára, akik nem kórosan naivak, magától értetődő, hogy a Daes elleni harc örve alatt mindegyik külső hatalom a saját stratégiai érdekeit követi a térségben.

Rostás Szabolcs

Bár az ország gazdasági-pénzügyi kilátásai nem adnak okot túlzott aggodalomra, nehéz örökséget hagyott maga után az utcai tüntetések nyomására lemondott Ponta-kormány.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Köd
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  0 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  2 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Köd
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Péntek
  Köd
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  2 C°
  Szerda
  Hózápor
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  -1 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  8 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4460 RON
1 USD 4.1975 RON
1 GBP 6.3171 RON
100 HUF 1.4250 RON
1 XAU 143.8434 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL