Krónika Online
2014. szeptember 23., kedd; Ma Tekla napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Szatmári színészsztrájk az utcán

  Szatmári színészsztrájk az utcán

  Az utcán is tüntetnek keddtől a Szatmárnémeti Északi Színház munkatársai tiltakozásképpen amiatt, hogy nem kapták meg augusztusi bérüket. A teátrum magyar és román társulata egy hete japánsztrájkot tart – fehér karszalagban játszanak.
 • Össztűz az RMDSZ autonómia-tervezetére

  Össztűz az RMDSZ autonómia-tervezetére

  Román politikusok és elemzők szinte kivétel nélkül bírálták és elutasították az RMDSZ által csütörtökön közvitára bocsátott, a Székelyföld területi autonómiáját célzó törvénytervezetet.
 • Közvitán az RMDSZ autonómiatervezete

  Közvitán az RMDSZ autonómiatervezete

  Az erdélyi magyarság nemzeti identitásának biztonsága számára teremtené meg az intézményes keretet az RMDSZ csütörtökön közzétett autonómiatervezete, mely szerint Hargita, Kovászna és Maros megye jelenlegi határain belül jönne létre a székelyföldi régió.

Benépesül a Sapientia új koronkai kollégiuma

Benépesül a Sapientia új koronkai kollégiuma
Elkezdodött a „honfoglalás” a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának koronkai kollégiumában. 

Corlăţean: védeni kell a székelyföldi románokat

A Hargita és Kovászna megyében élő románok nemzeti identitásának megőrzését támogatni kell, nagyobb erővel és bölcsességgel – jelentette ki vasárnap este Titus Corlăţean külügyminiszter.

Pártot váltott Marosludas polgármestere

Két nappal azután, hogy gyorssegélyt kapott a kormánytól, a liberális Cristian Moldovan, Marosludas polgármestere bejelentette: a PSD-ben folytatja politikai pályafutását.

Új épületben a váradi Csillagocska Református Zeneóvoda

Új ingatlanban működik a nagyváradi Csillagocska Református Zeneóvoda.

Robert Turcescu: ügynök voltam

Robert Turcescu: ügynök voltam
Megdöbbentő vallomást tett az egyik legismertebb, legbefolyásosabb véleményformálónak számító román újságíró, Robert Turcescu.

Ponta: büszke, egységes és erős Románia elnöke akarok lenni

Nagyszabású tömegrendezvényen, 42. születésnapján kezdte meg választási kampányát Victor Ponta.

Jogász lehetett az „ügynök-jelölt”

A sajtó nyilvánossága előtt kíván Traian Băsescu államfő részletekkel szolgálni arról, melyik államfőjelöltről állította, hogy fedett titkos ügynök. Ezt ő maga közölte szerda este a román közszolgálati televízióban.

Ponta örül, ha Moszkva bírálja

Örülök, ha Moszkva bírál – így reagált Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen arra a keddi moszkvai bírálatra, amelyet pénteki, Románia és Moldova újraegyesüléséről szóló kijelentése miatt váltott ki.

Oldalára borult egy román rendszámú busz az M43-as autópályán

Oldalára borult egy román rendszámú busz az M43-as autópályán
Az út menti árokba fúródott az a román rendszámú busz, amely hétfőn délelőtt borult föl a makói elkerülőút körforgalmában, az M43-as autópálya földeáki lehajtójánál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Van Rompuy: nem kell eltúlozni a függetlenedési törekvések jelentőségét

Ha egy sor európai régió állna elő függetlenségi törekvéssel, az olyan bizonytalan légkört teremtene, „amiről szívesen lemondanánk" – mondta hétfőn Herman Van Rompuy, az Európai Tanács távozóban levő elnöke.

Nincs tűzszünet: heves harcok dúlnak Donyeckben

Az ukrán fegyveres erők megsemmisítettek vasárnap egy szakadár csoportot.

Szijjártó Péter lesz a magyar külügyminiszter

A magyar külpolitikát meg kell újítani az új világrend követelményeinek megfelelően, így a külpolitika feladatának a magyar gazdasági érdekek érvényesítésének kell lennie – mondta Szijjártó Péter.

Kétszázezer romániai turista „tűnt el”

Kétszázezer romániai turista „tűnt el”
A kiskeresetűeket, illetve a legszűkebb költségvetéssel rendelkező turistákat sújtotta leginkább a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság. 

Több pénz az Első otthonra

Felszabadította a kormány azt az Első otthon program keretében biztosított összeget, amelyet eddig kizárólag az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített ingatlanok megvásárlására lehetett felhasználni. 

Nem adják bérbe Dugásfürdőt

Nem akarja ismét bérbe adni a csíkdánfalvi Dugásfürdőt a helyi önkormányzat, a létesítmény működtetését ehelyett a hivatal által létrehozott cégre bíznák – nyilatkozta Bőjte Csongor Ernő polgármester. 

Átadták a Szaniszló és Ömböly közötti utat a román–magyar határon

Elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly község és a Szatmár megyei Szaniszló közötti útszakasz.

Világháborús líra, katonadalok a színpadon

Világháborús líra, katonadalok a színpadon
Az első világháború kitörésének 100. évfordulója adta az apropót a Maros Művészegyüttes új előadásához – az Imádság háború után című háborús líra táncszínházi produkció nemcsak az időseknek, de a fiatalabb közönségnek is szól.

Könyvtárak népszerűsítése a világhálón

Miként lehet életképessé, népszerűbbé tenni napjainkban a könyvtárakat? – többek között erről értekeztek a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (RMKTE) tagjai.

Közös versmondás Jordán Tamás színművésszel

Hat erdélyi helyszínen mutatják be szeptember 23. és 25. között A lélek hossza című irodalmi-zenés műsort neves magyarországi meghívottak. 

Átadták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten

Átadták Ady Endre felújított szülőházát, valamint az 1877 és 1919 között élt költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot szombaton a Szatmár megyei Érmindszenten. 

Pontosztozkodós derbi Székelyudvarhelyen

Pontosztozkodós derbi Székelyudvarhelyen
„A különbséget a kapusok jelentették” – szögezte le Vlad Caba, a Székelyudvarhely élvonalbeli férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője, miután tanítványai 29-29 arányú döntetlennel zárták a címvédő Konstancai HCM elleni hazai mérkőzést.

Fordulat Nagybányán: marad a vezetőedző

Mégis Costică Buceschi marad a Nagybányai HCM női kézilabdacsapatának vezetőedzője – jelentették be egy hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

Kárpát-medencei tömegsportmozgalom indul jövőre

Sportol a nemzet címmel az egész Kárpát-medencét átfogó nemzeti tömegsportmozgalmat indít 2015-ben a Sportolanemzet.hu össznemzeti sportportál, amelyhez erdélyi partnereket is keresnek.

Menedzserképzés sportoló példaképekkel a Miért Akadémián

„Hús-vér példaképekre van szükség, olyan emberekre, akik köztünk élnek, akikre a mai fiatalok fel tudnak nézni és eredményeket tudnak felmutatni a mindennapi életben” – vonta le konklúzióit a Krónikának Szabó József. 

Negyedik lett a lemhényi Zsigmond János a Nemzeti Vágtán

Negyedik lett a lemhényi Zsigmond János a Nemzeti Vágtán
Negyedik helyen végzett a Székely Vágta győztese, a lemhényi Zsigmond János vasárnap este a budapesti Nemzeti Vágtán.

Mogoșoaia, a román Titanic

Huszonöt év elteltével is számtalan rejtély övezi a román hajózás történetének legnagyobb katasztrófáját. A kommunista hatóságok titkolózása miatt ma sem tudni pontosan, hányan vesztették életüket a Mogoşoaia személyszállító dunai tragédiája során.

Népszerű volt a brassói sörünnep

Rekordszámú látogató vett részt az idei brassói Oktoberfesten. Az összesen 260 ezer látogató – közülük körülbelül 50 ezer turista – 975 ezer liter sör ivott meg.

Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál: boszorkányos asszonyi szakértelem

A falu ismét beköltözött a városba: a hétvégén háromnapos gyümölcsünnepet ült Udvarhelyszék apraja-nagyja.

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel
László Csaba az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának koordinátor-igaz­ga­tója, egészen pontosan a kék-fehérek profi scouthálózata kiépítésével meg­bízott menedzsere.

Ki árt a romániai magyar autonómia ügyének?

Szokatlanul kemény hangne­mű közleményben bírálta Izsák Balázs, az SZNT elnöke az RMDSZ-t, többek között azzal vádolva, hogy autonómiatervezetével a bukaresti hatalom malmára hajtja a vizet

Örök magyarellenesség

Bejött a papírforma, marad a kettős állampolgárságot tiltó törvény Pozsonyban. Komolyan aligha gondolhatta bárki, hogy a magyaroknak igazat adó döntés születik a szlovák alkotmánybíróságon.

A PSD két arca

Két arcát mutatja az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) az ország választópolgárainak a magyar ügyekben. 

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Exkluzív sportautó a Mercedestõl
Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

GM-meghibásodás: több a haláleset

Eddig 19 halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors gépjármûveinek hibás gyújtáskapcsolóival. 

Amerikából érkeznek a Maserati-motorok

A Chrysler egyik detroiti üzemében nyár óta 3,0 literes, V6-os motorblokkokat öntenek a Ferrari-mérnökök felügyelete alatt a Maserati legsikeresebb modelljei számára.

Mit pakoljunk tízóraira?

Mit pakoljunk tízóraira?
Tápláló tízórait vagy zsebpénzt kapjon a gyerek? Esetleg mindkettőt? Sok szülőnek okoz dilemmát, hogy mit egyen a gyerek egész nap az iskolában. 

Tápanyagszükséglet gyerekkorban

Még ha egészségesen is táplálkozik a gyerek, D-vitamin pótlásra ősztől tavaszig biztosan szüksége van. Lényeges odafigyelni arra, milyen tünetek utalnak vitamin-hiányra, és kinek van szüksége táplálékkiegészítőkre

A nő boldogságán múlik a sikeres házasság

A stabil házasság szempontjából fontosabb a feleség elégedettsége, mint a férjé – állítja egy új kutatás. A szakemberek idősebb emberek házasságának minőségét és ezen keresztül a párok fizikai állapotát tanulmányozták.

Legfontosabb kulcsszó a bizalom

Az óvodát és iskolát most kezdő gyerekek szüleinek és pedagógusainak is fejtörést okoz a tanévkezdés.

Ferenc pápa: a házasság nem tévéfilm

Ferenc pápa: a házasság nem tévéfilm
A család emberi és társadalmi erejéről beszélt Ferenc pápa vasárnap a római Szent Péter-bazilikában, ahol húsz párt esketett össze, közöttük már együttélőket és gyerekeseket is. 

Minden nap teljes búcsú nyerhető Csíksomlyón

Az erdélyi ferences rendtartomány kezdeményezésére jubileumi Mária-évet hirdetett a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor. 

Közösséget teremtenek a fiataloknak

Összesen 14 egyetemista fiút és nyolc lányt fogad be Kolozsváron az idén ősztől megnyíló ferences rendi kollégium, amely lelki hátteret is biztosít a fiataloknak. 

Kezdődik a Mária-év

A csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária szent neve búcsújával veszi kezdetét a hétvégén a kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi Mária-év. 

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést
Victor Ponta felkérte a mezőgazdasági és pénzügyi minisztériumot, hogy készítsék elő a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint húsipari termékek áfájának csökkentését.

Feketézők célkeresztben

Feketén dolgozó idénymunkások miatt tart rendszeres ellenőrzéseket Kovászna megyében a rendőrség. A hatóság több gazda ellen már bűnvádi eljárást is indított.

A kistermelők összefogását sürgeti az agrártárca

Az új vidékfejlesztési program a kis méretű és a családi gazdaságokra alapoz, ezáltal az erdélyi gazdáknak több lehetőségük nyílik különböző támogatások lehívására – jelentette ki Nagy Péter Tamás, államtitkár.

Megyeszékhelyből falu

A tavalyi rendezvény sikerét is felülmúlná a szeptember 27–28. között zajló, Falu a városban elnevezésű programsorozat, melynek ezúttal is a csíkszeredai dendrológiai park ad otthont. 

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Skócia Nagy-Britannia része marad – így döntött a skótok valamivel több mint fele a múlt heti népszavazáson.

Rostás Szabolcs

Nincs új a nap alatt: az RMDSZ autonómiatervezetének közzététele nyomán román politikusok és elemzők részéről elhangzott „értékelések” csak a szokásos hisztériakampányt hozták.

Molnár Judit

Azt mondják, azért olyan nevetségesen alacsony az uniós pénzek lehívása és beépítése a helyi fejlesztésekbe, mert a pályázatokért felelős illetők félnek, nehogy valamilyen csalási ügybe keveredjenek.

Balogh Levente

Történelmi nap volt a csütörtöki Skócia számára. És nem csupán Skócia, hanem Európa számára is. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  többnyire borús
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  12 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Zilah

  MOST
  Ködfoltok
  8 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Arad

  MOST
  ködös
  9 C°
 • Temesvár

  MOST
  borús
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe záporeső
  11 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
 • Szeben

  MOST
  borús
  11 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4029 RON
1 USD 3.4257 RON
1 GBP 5.5960 RON
100 HUF 1.4106 RON
1 XAU 133.7350 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL