Krónika Online
2016. szeptember 29., csütörtök; Ma Mihály napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Erdélyből is üzennek Brüsszelnek

  Erdélyből is üzennek Brüsszelnek

  Nagy érdeklődés övezi Erdélyben az október 2-ai magyarországi kvótareferendumot a főkonzulátusok, valamint az RMDSZ és az EMNT irodahálózatának munkatársai szerint. A levélcsomagokat legkésőbb pénteken lehet átvenni a konzulátusokon.
 • Még csak álom a német vendég

  Még csak álom a német vendég

  Még éveket kell várni arra, hogy elárasszák a romániai gyógyfürdőket a német vendégek – nyilatkozták egybehangzóan a Krónika megkeresésére a kérdésben érdekelt szakemberek, miután a Profit.ro azt írta, a romániai gyógyfürdőket elismerik Németországban. 
 • Temesvár nagybetűs lehetősége magyar szemmel

  Temesvár nagybetűs lehetősége magyar szemmel

  Elsősorban a lehetőséget látják az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésében a temesvári magyar közösség kulturális és közéleti vezetői, akik a történelmi Bánság egészét, illetve a teljes romániai magyar közösséget bevonnák a programsorozatba.

Kevésbé szennyező a marosvásárhelyi Azomureş

Kevésbé szennyező a marosvásárhelyi Azomureş
Tizedére csökkent év eleje óta a marosvásárhelyi Azomureş műtrágyagyár ammóniaszennyezése a Környezetvédelmi Ügynökség (APM) Maros megyei igazgatója szerint – idézi az MTI az Agerpres hírügynökséget. 

Közösségi védjegy egy nagyközségben

Az egész községre kiterjedő programszervezőként tevékenykedik a Bihar megyei Borson Bajgyik-Baranyi Emma, aki egyúttal néptáncot is oktat.

Elrejtett kincsek a segesvári várban

Messze földön híres és kedvelt, házi készítésű finomságokat kóstolhat és vásárolhat az, aki csütörtökönként felkeresi a segesvári várban szervezett hagyományos termékek vásárát, amelynek kínálatából a brit trónörökös, Károly herceg is rendelt magának.

Parkolópályára kényszerült beruházások Udvarhelyszéken

A fejlesztési minisztérium által finanszírozott projektek közül több is veszélybe került Udvarhelyszéken, miután a tárca beszüntette az Országos Vidékfejlesztési Program részeként elkezdett munkálatokhoz szükséges pénzek folyósítását. 

Távozik a PNL éléről a DNA által meggyanúsított Blaga

Távozik a PNL éléről a DNA által meggyanúsított Blaga
Lemondott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga szerdán, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg.

Ghiță önfeljelentéssel „mártaná be" a DNA vezetőjét

Önfeljelentéssel próbálja felmelegíteni Laura Codruța Kövesi plágiumbotrányát a bűnvádi eljárás alatt álló parlamenti képviselő.

Őrizetbe vennének egy kolozsvári képviselőt

A Carpatica Asig igazgatótanácsának elnökével kötött törvénytelen üzletet Adrian Gurzău a DNA szerint.

Megsértette a románokat az oroszok százeurós adománya

Bukarestben felháborodást váltott ki, hogy Oroszország bukaresti nagykövetsége egy nevetséges összeggel és egy vitatott videóval járult hozzá ahhoz az adománygyűjtési akcióhoz, amely Constantin Brâncuși világhírű szobrász művének megvásárlására irányul.

Elhunyt Simon Peresz volt izraeli államfő

Elhunyt Simon Peresz volt izraeli államfő
Kilencvenhárom éves korában elhunyt Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök – közölte szerda hajnalban az izraeli hivatalos hírügynökség.

Orbán kiadta a „vadászengedélyt” a pesti robbantóra

Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a szombati Teréz körúti robbantás között – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek kedden adott interjúban.

Parázs vitát folytatott a kamerák előtt Clinton és Trump

A demokrata párti Hillary Clinton infrastrukturális beruházásokat és minimálbér-emelést, valamint a középosztály segítését ígérte hétfőn este.

Meghalt a nácivadász zsidó csoport utolsó tagja

Elhunyt 91 éves korában Joszef Harmac, a nácik ellen a második világháború után bosszúakciókat tervező és egy esetben sikeresen végrehajtó zsidó csoport utolsó tagja.

Csütörtökön nyílik meg az udvarhelyi Őszi Vásár

Csütörtökön nyílik meg az udvarhelyi Őszi Vásár
Több mint százötven standon, sátorban, pulton kínálják majd termékeiket a vállalkozások a csütörtöktől vasárnapig tartó 24. Őszi Vásáron, Székelyudvarhelyen. 

Elúszott a sztrádanyitás

Az esőzések miatt nem sikerül a hónap végéig átadni a Nagyszeben–Szászváros-autópálya Konca–Szelistye közötti, újjáépítésre szorult szakaszát.

Jubilál a sepsiszentgyörgyi inkubátorház

Az országban  tíz éve megalakult vállalkozásfejlesztő inkubátorházak közül csak a sepsiszentgyörgyi maradt  aktív, mert folyamatosan keresték az új lehetőségeket, hogy tartalommal töltsék meg az intézményt – összegzett Vajda Lajos ügyvezető igazgató. 

Megemelték az Első otthon garanciakeretét

Újabb 500 millió lejjel megemelte a román kormány az Első otthon nevű lakásvásárlási program garanciakeretét.

Hargitai Szalon három helyszínen

Hargitai Szalon három helyszínen
A Hargita Megyei Kulturális Központ immár negyedik alkalommal szervezi meg a megye legátfogóbb képzőművészeti kiállítását, a Hargitai Szalont.

Archaikus és kortárs kontrasztja erdélyi pillanatképeken

Erdélyi pillanatképek láthatók azokon a fotókon, amelyek a #nálunkitthon elnevezésű pályázatra érkeztek, és amelyeket szakmai zsűri értékelt Kolozsváron.

Erdélyi olvasóival találkozik Nyáry Krisztián

Erdélyi olvasóival találkozik a napokban sikerkönyvek szerzője, Nyáry Krisztián.

Az Öregek könyve a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon

A kolozsvári színház a Szilágyi Domokos Öregek könyve című verse nyomán készült előadással vendégszerepel a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon.

Előnybe kerültek az erdélyiek a BL-selejtezőben

Előnybe kerültek az erdélyiek a BL-selejtezőben
Előnybe kerültek a romániai csapatok az idén debütáló férfi kosárlabda-Bajnokok Ligája első selejtezőkörének nyitómérkőzésén: kedd este a Nagyváradi VSK hazai pályán legyőzte a szlovákiai Privigyét, míg a Kolozsvári U-BT Cipruson nyert.

Sportérdemrenddel jutalmazta Klaus Johannis a riói érmeseket

Több mint egy hónappal a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok lezárultával, kedd este fogadta csak Klaus Johannis államfő az ötkarikás játékok itthon tartózkodó érmeseit, hogy kitüntetésben részesítse őket. 

Távozik a „csapdába csalt” Allardyce

Belebukott a Telegraph tényfeltáró újságírói által rejtett kamerával rögzített „tanácsadásába" Sam Allardyce, akit etikai vétségei miatt kedd estére leváltottak az angol labdarúgó-válogatott éléről. 

Prioritás az úszásoktatás Bihar megyében

A pozitív visszajelzések hatására prioritássá vált a Bihar Megyei Tanács számára, hogy mihamarabb gyakorlatba ültesse azt a projektet, amely révén négy éven belül egy-egy oktatómedencét építenének a megye városaiban. 

Erdély-szerte megünneplik a népmese napját

Erdély-szerte megünneplik a népmese napját
Kárpát-medence-szerte rendezvényeket szerveznek a napokban a népmese ünnepén, amelyet a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartanak. 

Megmenthették volna Ioan Gyuri Pascu életét?

Belső vizsgálatot indított az Ilfov megyei sürgősségi kórház vezetősége, hogy ellenőrizze, helyesen jártak-e el az intézmény orvosai, amikor Ioan Gyuri Pascu zenész, színész, humorista halála előtt két órával kihívta a mentőszolgálatot.

Étel, ital és a nők a hosszú élet titka

Jó egészségben fogadta köszöntőit 100. születésnapján a Gyergyóújfaluhoz tartozó Kilyénfalván született György Mihály.

Még mindig kórházban kezelik a Colectiv-tragédia sérültjeit

Majdnem egy évvel a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia után a tűzvész egyik sérültjét még mindig kórházban kezelik Belgiumban. 

Cziffra hagyatéka világra szóló életmű – Beszélgetés Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművésszel

Cziffra hagyatéka világra szóló életmű – Beszélgetés Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművésszel
Isabelle Oehmichen-Bérczi francia zongoraművész, tanár, európai és tengeren túli hangversenytermek állandó szereplője. Cziffra György születésének 95. évfordulójára emlékezünk.

Egy új világ reményében

A mai 70 év feletti idős korosztály tagjai, ahogy mondani szokás, „nagy időket” éltek meg. A világháború idején gyermekként megismerték az élet minden rossz oldalát, hiszen egész Európában állandó bombázásveszéllyel kellett számolni.

Gyengül Merkel ereje Európában

Közel egy évtizeden át An­gela Merkel német kereszténydemokrata kancellár határozta meg az irányt Európában. Az euróválságra a tömb válaszát Berlinben fogalmazták meg. 

Fekete hétfő Vásárhelyen

A választás, a szavazás egy igen bonyolult állampolgári feladat, avagy lehetőség, amelynek semmilyen társadalomban sincs tökéletes tisztasága és abszolút módszere. De vannak árnyalatai a diktatúrától a vélt-valós demokráciáig. 

Az éhes gyerek kevésbé koncentrál: fontos az egészséges tízórai

Az éhes gyerek kevésbé koncentrál: fontos az egészséges tízórai
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába.

Hallókészülékre szorulhatnak a hangos zenét gyakran hallgató fiatalok

Egyes kutatások szerint a hangos zene gyakori hallgatása akár átmeneti halláscsökkenést is okozhat. A fiatal generáció tagjainak egy része tapasztalta már, hogy egy dübörgő koncert vagy nagyon lármás buli után rosszabb volt a hallása.

Mikor szedjük az almát, körtét?

A gyümölcsök és zöldségek érettsége vagy éretlensége többféleképpen értelmezhető fogalom. Általában akkor mondjuk valamire, hogy érett, ha fogyasztásra alkalmas. 

Különleges körtés finomságok

Krémsajttal töltött körte, vörösboros körte mascarponéval, körtés torta, tésztába burkolt körte.

Orgonafelújításra készülnek a római és örmény katolikusok Gyergyóban

Orgonafelújításra készülnek a római és örmény katolikusok Gyergyóban
Felújításra, restaurálásra szorul a gyergyói Szent Miklós római katolikus és örmény katolikus templom orgonája. Mindkét plébánia terveket készíttet az épületfelújításhoz is.

A békéért imádkoztak Assisiben a világvallások vezetői

Menekültekkel ebédelt Ferenc pápa Assisiben kedden, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt, s a Szent Ferenc-bazilika előtti téren tett felhívást és imádkozott a békéért. 

Exhumálták Márton Áron földi maradványait

A gyulafehérvári székesegyházban, díszes szarkofágban helyezik el Márton Áron földi maradványait, hogy könnyebben leróhassák tiszteletüket a hívek. 

Élő kövek Pannonhalmán

Mint élő kövek mottóval szervezi meg a Szent Márton oltalma alatt álló Kárpát-medencei közösségek találkozóját a Pannonhalmi Főapátság és a Háló mozgalom.

Nem dicsekednek Hargita megyében a burgo­nyaterméssel

Nem dicsekednek Hargita megyében a burgo­nyaterméssel
Két héttel a betakarítás befejezése előtt közepesnek, néhol pedig annál is gyengébbnek nevezhető az idei krumplitermés Hargita megyében.

Gyógynövény-konferencia és gyümölcsfesztivál Udvarhelyen

Nyolcadik alkalommal szervezik meg hétvégén az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált Székelyudvarhelyen.

Félig sem telik meg a mézesbödön

Az előző évek terméshozam-átlagának a felére sem számíthatnak idén a romániai méztermelők, az idei kedvezőtlen időjárás ugyanis áthúzta a gazdák számításait.

Népszavazáson döntenének a külföldiek földvásárlásáról

Népszavazás kiírását kezdeményezi a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (LAPAR) annak érdekében, hogy a kormány szigorúbb feltételekhez kösse a külföldiek földvásárlását.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Az „élet iskolájának” szerves része az iskolai élet is, amely – az oktatáson túl – számtalan maradandó, nehezen kitörölhető emléket, élményt vagy sérelmet szerez-okoz a nebulóknak. 

Kiss Judit

Vérlázító, hogy az az orvos, aki tanulmányai befejezésekor elismételte a hippokráteszi esküt, képes szemrebbenés nélkül közölni a pácienssel: nem operálja meg, ha az nem fizet neki ezer eurót.

Molnár Judit

Gondolom, már sokunknak a könyökén jön ki Nagyváradon az utóbbi idők fejetlen városrendezési káosza, a legminimálisabb ésszerűségnek is a hiánya. 

Balogh Levente

Gabriel Oprea politikai karrierje, illetve a bűnvádi eljárás végkifejlete szempontjából nem sokat oszt vagy szoroz az, hogy a volt belügyminiszter bejelentette lemondását a szenátori mandátumról. 

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  15.2 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  17 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  24 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  18.4 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  19 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Derült
  17 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  24 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  18 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  18.3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  25 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  7 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  25 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4493 RON
1 USD 3.9660 RON
1 GBP 5.1508 RON
100 HUF 1.4461 RON
1 XAU 168.9522 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL