Krónika Online
2016. február 7., vasárnap; Ma Tódor, Rómeó napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kisajátította az RMDSZ Soós Zoltánt

  Kisajátította az RMDSZ Soós Zoltánt

  A korábbi megállapodást felrúgva nem a magyar politikai szervezetek közös jelöltjeként, és nem is függetlenként, hanem a tulipán jele alatt indítja Soós Zoltán polgármesterjelöltet Marosvásárhelyen az RMDSZ.
 • Cemo-perek: szkeptikusak a magyar elöljárók

  Cemo-perek: szkeptikusak a magyar elöljárók

  Szkeptikusan nyilatkoztak a Krónika által megszólaltatott elöljárók a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének esélyeiről azt követően, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom bejelentette, bepereli Nagyvárad, Marosvásárhely és Szatmárnémeti önkormányzatát.
 • Továbbra is elutasítják az új magyar konzuli irodák megnyitását

  Továbbra is elutasítják az új magyar konzuli irodák megnyitását

  A kormányváltás után sem módosult a román külügy elutasító álláspontja a Magyarország által Nagyváradon és Marosvásárhelyen megnyitni szándékozott konzuli irodák ügyében – derült ki a bukaresti külügy válaszából.

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára
A bukaresti kulturális, illetve környezetvédelmi minisztérium levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára. 

Visszavonul Thiesz János kovásznai polgármester

Nem indul újabb mandátumért az idei helyhatósági választásokon Thiesz János, Kovászna város polgármestere.

Marad és fűt az E-Star Gyergyószentmiklóson

Végleges és visszavonhatatlan bírósági döntés mondja ki, a magyarországi tőkéjű E-Star-nak biztosítania kell a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson.

Huszonhárom személyt állítottak elő a famaffia-ellenes ügyben

Huszonhárom személyt állítottak elő Maros, Kolozs, Beszterce-Naszód, Szilágy és Botoşani megyében a faanyaggal való visszaélések ügyében szerdán tartott házkutatások nyomán – közölte az országos rendőr-főkapitányság.

Ismét jól járhat Gabriel Oprea pártja

Ismét jól járhat Gabriel Oprea pártja
Némi halogatás után aláírta csütörtökön a választási együttműködésről szóló megállapodást a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR).

Börtönirodalom: nem mond le a távozásra felkért igazgató

Az igazságügy-miniszter lemondásra szólította a büntetés-végrehajtási hatóság igazgatóját, ő azonban nem hajlandó távozni tisztségéből.

Indexre tette a kormány a börtönirodalmat

Szeptember elsejéig felfüggesztette a kormány a büntetés-végrehajtási intézmények működését szabályozó törvény azon cikkelyét, amely szerint az elítéltek büntetésének időtartama a börtönben megírt tudományos művek után 30 nappal csökken.

Nyomozhat a DNA Oprea ellen

Jóváhagyta szerdán a szenátus a bűnvádi eljárást Gabriel Oprea volt kormányfő-helyettes ellen. 

Németország: őrizetben két feltételezett dzsihadista terrorista

Németország: őrizetben két feltételezett dzsihadista terrorista
Németországban súlyos, állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésének és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez fűződő kapcsolatok gyanúja miatt őrizetbe vettek két embert – közölte csütörtökön a berlini rendőrség.

Növelné a Pentagon a hadi költségvetést az „oroszveszély” miatt

Az orosz fenyegetés miatt a Pentagon négyszeresére, 3,4 milliárd dollárra növelné európai egységeire és a kiképzésre szánt költségvetést – közölte a védelmi miniszter Washingtonban.

Juncker: tisztességes a reformcsomag

Tisztességes a brit reformigényekkel kapcsolatos előző napi javaslatcsomag, és azt az EP-nek is támogatnia kellene – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Előválasztások: Clinton örülhet, Trump szomorkodhat

Az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűlés zárultával egyértelmű lett, hogy a republikánusok Ted Cruz mellett döntöttek, a demokratáknál azonban Hillary Clinton csupán kis előnnyel nyert Bernie Sanders előtt.

„Felvillanyozhatja” a lakosságot a Digi-áram

„Felvillanyozhatja” a lakosságot a Digi-áram
Megtörheti az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által diktált monopóliumot a nagyváradi RCS & RDS vállalat, amely a Digi Energy szolgáltatással magánszemélyeknek is kínál a versenytársainál olcsóbban elektromos áramot.

Olcsóbb lehet a fa: módosította a kormány a szabályzatot

Módosította a kormány eheti ülésén a sokat vitatott, a faanyag értékesítésére vonatkozó szabályzatot, amely az állami tulajdonban lévő nyersanyag eladási árát határozza meg – jelentette be Cristina Palmer környezetvédelmi miniszter. 

Nem a pénzen múlik a sztrádaépítés gyorsasága

A közlekedésügyi minisztériumnál maradt meg a legnagyobb fel nem használt költségvetési összeg.

Kockázatosnak tartja a hitelcsere törvényét az Európai Bizottság

Javította az Európai Bizottság Románia gazdasági növekedési kilátásait, azonban az úgynevezett hitelcsere törvénye, illetve a nagy költségvetési deficit okozta kockázatokra is felhívta a figyelmet téli prognózisában. 

Csúnyán fest: belső viszályok a kolozsvári Ecsetgyárban

Csúnyán fest: belső viszályok a kolozsvári Ecsetgyárban
Komoly belső konfliktus árnyékolja be a kolozsvári Ecsetgyár kortárs kulturális központ sikereit. A 2009-ben egy elhagyott gyárépületben indított, párját ritkító kezdeményezés mára az ország egyik jelentős kulturális központja lett.

A tragikomikus valóság természetrajza

KÖZELKÉP – Már nyolc év telt el azóta, hogy az amerikai ingat­lanlufi kipukkanása nem csupán a Wall Streetet döntötte be, de maga után rántotta a világgazdaságot is.

Soha többé háborút!

Úttörő munkáról van szó – méltatta Nagy József történész Berekméri Árpád Róbert „Lesz még kikelet!” – A marosvásárhelyi magyar királyi 27. székely honvéd könnyű hadosztály a II. világháborúban című hadtörténeti kötetét annak kolozsvári bemutatóján. 

A hozzászólások moderálására szólít fel a MÚRE

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Becsületbírósága a MÚRE honlapján közzétett állásfoglalásban fejezte ki aggodalmát több erdélyi magyar hírportál cikkeihez fűzött olvasói hozzászólások „kemény és oktalan zsidózása” miatt.

Megtörnék a csehek sikersorozatát Kolozsváron

Megtörnék a csehek sikersorozatát Kolozsváron
A fogadóirodák – az optimista nyilatkozatokra fittyet hányva – kevés esélyt adnak Románia Fed Kupa-csapatának Csehország ellen.

Szerződést bontott László Csabával az MTK

Alig egy héttel a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonnyitója előtt az MTK felbontotta László Csaba vezetőedző szerződését. 

Lemarad a Sportklub a Mol Liga rájátszásáról

A Csíkszeredai Sportklub Ferencváros ellen elszenvedett kedd esti, 2-0-ás vereségét követően biztossá vált, hogy erdélyi jégkorongcsapatok nélkül rendezik az idei Mol Liga rájátszását.

Hét szentgyörgyi az All Star-gálán

A Sepsi SIC női kosárlabdacsapatának hét játékosát választották be a Brassóban esedékes hétfői All Star-gála északi csapatába.

Hamisnak tartják Avram Iancu 105 ezer euróért elkelt zászlaját

Hamisnak tartják Avram Iancu 105 ezer euróért elkelt zászlaját
Kalapács alá került a Nagy-Románia Párt (PRM) tavaly elhunyt elnökének, Corneliu Vadim Tudornak a műkincsgyűjteménye, amelynek értékesítése útján szorult anyagi helyzetéből próbál szabadulni a néhai politikus családja.

Nem élhetnek muzsikaszó nélkül – Kezdődik a híres sztánai farsang

Három napon keresztül tart a híres-nevezetes farsangi mulatság a hét végén a Kolozs megyei Sztánán. 

Nem biztos, hogy sertésinfluenza miatt halt meg egy bukaresti férfi

Bár több román sajtóorgánum azt közölte, hogy sertésinfluenza miatt halt meg egy bukaresti férfi, a szakhatóság közleményében csupán annyi szerepel, hogy a 38 éves áldozat a súlyos légzőszervi megbetegedést okozó, A(H1)pdm09-es fertőzés miatt hunyt el. 

Mókusokat telepítenek Beszterce központjába

Mókusokkal teli központi parkot szeretne Beszterce polgármestere, Ovidiu Crețu, aki 5000 eurót szán erre a célra a helyi költségvetésből.

Nem szabad előítélettel közeledni a más vallásúak felé

Nem szabad előítélettel közeledni a más vallásúak felé
„Ha az életben közösen éljük a mindennapokat, akkor máshol sem szabad megélnünk az elkülönülést” – beszélgetés Baricz Lajos marosszentgyörgyi katolikus plébánossal az ökuméniáról.

A kritikus ne söpörjön a szőnyeg alá

INTERJÚ – Zsigmond Andrea vitát kezdeményezett a Facebookon arról, hogyan látják az erdélyi magyar színikritika helyzetét színészek, rendezők, kritikusok.

Háborúzunk vagy végre békét teremtünk? (1.)

A napokban láttam egy westernfilmet a nagyszerű Clint Eastwooddal a főszerepben. Főhősünk egy seriffet játszik, aki fiatal banditák kivégzése ellen tiltakozik a bírónál.

Elfelejtett „dominókocka” (2.)

Folytatás a múlt heti Szempontból – bár Magyarország az erdélyi menekültek helyzetének a rendezése érdekében csatlakozott a genfi menekültügyi egyezményhez, e páratlan lépés igazi haszonélvezői mégis a folyamat „potyautasai” voltak.

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság

Kár- és kórokozó kamaszkori kíváncsiság
Rendszeresen dohányzik a romániai tinédzserek 22 százaléka, 8 százalékuk pedig legalább egyszer kipróbálta a marihuánát – derült ki egy felmérésből. Eközben egy újfajta kábítószer okoz riadalmat. 

Gyermek- és tanárlélek az iskolában

Egyfajta mankóként szolgálhat szülőknek és pedagógusoknak egyaránt Kónya Zoltán gyermekorvos és családterapeuta Lélek az iskolában című könyve, ezért kezdeményezte, hogy mutassák be a kötetet a nagyközönségnek.

Variációk különleges sült krumplira

Csőben sült zelleres krumpli, szalonnás rakott krumpli, belga kétszer sült krumpli, héjában sült krumpli paprikakrémmel, virslivel töltött krumpli.

Vitaminból is fő a mértékletesség

A hideg téli időben fenyegető betegségekkel szemben a leghatékonyabban a vitaminraktárak feltöltésével vehetjük fel a küzdelmet. Ám a jóból is megárt a sok, így figyelni kell a vitamintúladagolás elkerülésére. A túlzott C-vitamin a vesebetegek, a túl sok A-vitamin elsősorban a kismamák számára lehet veszélyes. 

Bocsánatot kért Ferenc pápa

Bocsánatot kért Ferenc pápa
A más keresztény egyházak tagjaival szembeni „nem evangéliumi” magatartásért kért bocsánatot Ferenc pápa a keresztény egységnek szentelt imahét utolsó napján.

Mindenki szívében égett a láng

Zsúfolásig megtöltötték a marosvásárhelyi Kultúrpalotát az elmúlt szombaton és vasárnap az Égjen a láng keresztyén zenei fesztiválra érkezett fiatalok, és nemcsak.

Pécsi kiállítás Márton Áronról

Márton Áron a magyarság elnyomását mindig a szeretet hangján beszélte el, és kimondta, hogy az erdélyi magyarságnak és a világ magyarságának Istentől rendelt joga a megmaradás – mondta Potápi Árpád János.

Imahét zajlott az egységért

Erdély-szerte elkezdődött az elmúlt vasárnap és e hét vasárnapjáig tart az egyetemes imahét, amelynek keretében a templomokban gyűlnek össze a különböző felekezetűek énekelni, imádkozni.

Nem tudják itthon tartani a végzősöket

Nem tudják itthon tartani a végzősöket
A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola mező­gazdasági szakirányú osztályainak diákjai közül többnek is munkalehetőséget ajánlanak a helybéli cégek és gazdák, ennek ellenére sokan inkább külföldön keresnek állást.

Csak araszolgatva haladnak Csíkszéken a visszaszolgáltatással

Többségben vannak azok a csíkszéki települések, ahol jócskán le vannak maradva a birtoklevelek kiállításával.

Közös platformba tömörültek az erdélyi magyar gazdák

Szaktanácsadást biztosítana, pá­lyázatírásban nyújtana segítséget, a termeléssel és az értékesítéssel kapcsolatos problémákra kíván megoldást találni többek közt az év eleje óta hivatalosan is működő Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége.

Gondot okozhat a fagy a Székelyföldön

Nem borítja hótakaró a Hargita megyei mezőgazdasági területek nagy részét. Egyelőre nem okoztak jelentős károkat a mínuszfokok, de a drasztikus hőmérséklet-csökkenés sokat árthat a vetésnek.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Egész ügyesen lavírozott a hivatalosan pártfüggetlen Dacian Cioloş miniszterelnök ahhoz, hogy elkerülje: a hozzá közel állónak tekintett Nemzeti Liberális Párt bábjának tekintsék. 

Rostás Szabolcs

Bár csak ideiglenes jelleggel, de a román kormány végre megtette a szükséges lépést annak a botrányos gyakorlatnak a felszámolása irányába, amelyet börtönirodalomnak nevezünk. 

Páva Adorján

A Maros megyei törvényszék szerint a székely zászló nem tekinthető reklámanyagnak. Ezt két hónappal azután mondták ki, hogy Nagyváradon reklámzászlónak minősítették a jelképet.

Molnár Judit

Felháborító, ami velünk történik! Odajutunk, hogy a felnőtté cseperedett Micimackók is gúnyt űznek belőlünk.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  -3 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  tiszta égbolt
  -7 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  -1 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  -1 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  -1 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  0 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  0 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
 • Brassó

  MOST

  -6 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  10 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  -6 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  9 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5013 RON
1 USD 4.0240 RON
1 GBP 5.8439 RON
100 HUF 1.4524 RON
1 XAU 149.8924 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL