Krónika Online
2015. július 29., szerda; Ma Márta, Flóra napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Bukásra áll az oktatási rendszer

  Bukásra áll az oktatási rendszer

  Ellehetetleníti az oktatást a minisztérium újabb leépítésekre vonatkozó rendelete, állítják a tanfelügyelőségek, a tanintézetek vezetői, akik szerint már így is minimumon működnek az oktatási intézmények.
 • Kolozsvári káosz haszonszerzésből

  Kolozsvári káosz haszonszerzésből

  A kolozsvári Sétatér háromnegyedét és a környékbeli utakat is lezárják az Untold fesztivál idejére. „Elnézést kérek a kolozsváriaktól a kényelmetlenségekért, remélem, megértik, hogy ezekhez képest jóval többet nyer a város a fesztiválnak köszönhetően” – jelentette ki tegnap Emil Boc.
 • Szemet szúrtak Bukarestnek az Orbán-posztolta kitűzők

  Szemet szúrtak Bukarestnek az Orbán-posztolta kitűzők

  A diplomáciai úzustól meglehetősen szokatlan módon, Facebook-bejegyzésben kifogásolta vasárnap a román külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor saját közösségi oldalán olyan, a Tusványoson készült fotókat is közzétett, amelyek Bukarest szerint revizionista jelképeket tartalmaznak.

Ismét roma kunyhókat dózeroltak le Nagybányán

Ismét roma kunyhókat dózeroltak le Nagybányán
Tizenöt rögtönzött házat romboltatott le Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester a város határában annak ellenére, hogy a diszkriminációellenes tanács már elmarasztalta, amikor fallal határolt el egy romák által lakott telepet a város többi részétől.

Orvosmaffia a DNA hálójában

Megvesztegetés elfogadásával gyanúsítja több onkológiai klinika és kórházi részleg vezetőjét a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amely kedden hét megyében és Bukarestben több mint hatvan házkutatást végzett.

Kétnyelvűsítené népszerű programjait az RMOGYKE

Egyre népszerűbbek és látogatottabbak a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) által rendezett egyhetes szakképzések, melyeket neves anyaországi egyetemi oktatók tartanak.

Alternatív finanszírozási forrásokat keresnek a Com’on Kolozsvár akcióira

A Com’on Kolozsvár (Gyerünk Kolozsvár) költségvetési program keretében összesen 117 civil  kezdeményezést finanszíroz az önkormányzat, míg a többi 320-ra jelenleg is keresik a forrásokat  – jelentette be kedden a Pont és a Kolozsvári Közösségi Alapítvány.

Ponta: Orbán bántó és provokáló alak

Ponta: Orbán bántó és provokáló alak
Victor Ponta sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. A román kormányfő Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét értékelte egy hétfő esti televíziós műsorban.

Tömeges elbocsátás a Román Közszolgálati Televíziónál

A Román Közszolgálati Televízió (TVR) mintegy száz dolgozója tiltakozott kedden az intézmény bukaresti székházának udvarán a kilátásba helyezett bérlefaragások miatt.

Ponta visszavonulna 2016-ban?

Nem pályázom meg 2016-ban a miniszterelnöki tisztséget – jelentette ki a Antena 3 műsorában Victor Ponta.

Orbánék visszavágtak a román külügynek

Történelmi jelképek szerepelnek a kormányfő közösségi oldalára feltöltött fotókon – válaszolta az MTI megkeresésére tegnap Havasi Bertalan.

Magyarország nem akar határrevíziót

Magyarország nem akar határrevíziót
A második Orbán-kormány által 2010-ben megfogalmazott nemzetpolitika közvetlenebb célja a nemzethatárok fölötti újraegyesítés elindítása – jelentette ki Kövér László házelnök.

Aki először nevezte nevén ’56-ot (1-2.)

FRISSÍTVE - Hazugság, hogy az 1989-es magyar rendszerváltás azért nem volt nagy dolog, mert úgymond a nagyhatalmak akkor már megegyeztek volna a magyarok feje fölött arról, hogy megengedik a változást – jelentette ki a Krónikának Pozsgay Imre politikus.

Fordulat Chişinăuban

Váratlan fordulat állt be a Moldovai Köztársaságban, miután Nicolae Timofti államfő tegnap Valeriu Streleţet (képünkön) bízta meg az új kormány megalakításával. 

Skócia újra szavazhat a függetlenségről

Alex Salmond volt skót miniszterelnök szerint elengedhetetlen, hogy Skócia ismét népszavazást tartson függetlenségéről. Salmond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: csak az újabb referendum időpontja a kérdés. 

Isărescu ízekre szedte az adótörvénykönyvet

Isărescu ízekre szedte az adótörvénykönyvet
Bölcs döntésnek nevezte Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek az adócsökkentést előíró törvénytervezetet, amely szerinte alkalmazhatatlan.

Verespatak: perelik Romániát a kanadaiak

Beváltotta fenyegetését a kanadai Gabriel Resources társaság, és nemzetközi választottbíróság elé vitte a Verespatakra tervezett színesfémbánya ügyét. Bár a cég nem közölte, mekkora kártérítést követel Romániától, a kárigény több milliárd dollárra rúghat.

Plumb nagy fizetéseket ígér

Enyhén szólva is merész béremelést ígér a közszféra dolgozói számára a román munkaügyi minisztérium. Rovana Plumb tárcavezető hétfőn este a kormányhoz közel álló România hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a minisztérium által kidolgozott bértörvény alapján mintegy hetven százalékkal emelkedhet 900 ezer közalkalmazott fizetése.

Nem kell a pályakezdő

Nem ajánl olyan mértékű támogatást a román állam, hogy pályakezdők alkalmazására ösztönözze a vállalkozókat.

Hagyományőrzés Szatmáron

Hagyományőrzés Szatmáron
Többek között a Muzsikás Együttes, a Fonó és a Szabolcs zenekarok és az Ördögborda Táncegyüttes is fellép a 14. Partiumi Magyar Napok (PMN) programjában.

Népszerű a napút festője

Már csaknem 10 ezren látták a budapesti Honvéd Főparancsnokság épületében július 5-én nyílt A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítást – mondta el a helyszínen L. Simon László hétfőn, a tárlat első 20 napját értékelő sajtótájékoztatón.

Nézők faluról, városról

Beszélgetés Szélyes Ferenc színésszel a marosvásárhelyiSpectrum Színház sikeres mikházi bemutatója kapcsán.

Meghívottak négy városból

A gyergyószárhegyi Scola Vendégház körüli zugokban, az udvaron és a könyvtár szomszédságában kialakított műteremben fiatal képzőművészek alkotnak tíz napon át.

Botrány: Tamás Réka kitálalt

Botrány: Tamás Réka kitálalt
Botrányos körülmények között hagyta el a Marosvásárhelyi Mureşul kézilabdacsapatát az egy évvel ezelőtt a Nagybányai HCM-től leigazolt Tamás Réka. A 22 éves balátlövő az elmúlt szezon elején még jól beilleszkedett, ám a hatodik fordulóban, az akkor címvédő máramarosiak elleni meccsen lesérült.

Risztov Éva olimpiai kvótát úszott

A londoni olimpiai aranyérmes Risztov Éva tegnap kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra, amikor a nyíltvízi úszók tíz kilométeres távján a még indulási jogot jelentő tízedik helyen végzett a vizes sportágakat tömörítő FINA-világbajnokságon.

Elkerülte a nagyágyúkat a román és a magyar futballválogatott

Meglehetősen kiegyensúlyozott E csoportba került az első számú esélyesnek számító Románia, miközben a B hatosban, a harmadik kalapból kikerült Magyarország számára Portugálián és Svájcon keresztül vezet majd az út a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra.

Selymes erősítést szeretne

Hajrágóllal kapott ki 1-0-ra a Ploieşti-i Petrolul labdarúgó-csapata a Iaşi-tól, az élvonalbeli bajnokság harmadik fordulójában.

Megsült a legnagyobb perec

Megsült a legnagyobb perec
Romániai, bolgár, magyarországi és makedóniai ipar-, képző-, zene-, táncművészek, énekesek adtak találkát egymásnak Európa egyetlen, ma is lakott középkori várában a Segesvári Középkori Fesztiválon a hétvégén. Négy sajátságos világrekord-megdöntési kísérletet is feljegyeztek a fesztivál. A kézműves vásárt már csütörtökön megnyitották a segesvári várban, majd egymást követték a színházi bemutatók, koncertek és kézműves foglalkozások. Időszakos kiállításokat is megnyitottak, ezeken különböző mesterségek, művészeti ágazatok művelői tárták a közönség elé alkotásaikat.

Kolozsvári káosz haszonszerzésből

A kolozsvári Sétatér háromnegyedét és a környékbeli utakat is lezárják csütörtöktől vasárnapig, az Untold fesztivál idejére – jelentette be a város polgármestere. „Elnézést kérek a kolozsváriaktól a kényelmetlenségekért, remélem, megértik, hogy ezekhez képest jóval többet nyer a város a fesztiválnak köszönhetően” – jelentette ki tegnap Emil Boc. 

Összegzés és búcsúkoncert

Záróakkordként a Jóvilágvan, a Heaven Street Seven és az Anna and the Barbies koncertjén bulizhatott a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közönsége szombaton. Noha a végső adatok még nem álltak rendelkezésre, a szervezők elmondása szerint közel ötvenezren tusványosoztak az idén.

Lótolvajok és boszorkányok lepték el az udvarhelyi középkori fesztivált

Régmúlt századok hadi és udvari szokásait ismerhették meg az érdeklődők a hétvégén az idén immár második alkalommal megrendezett erdélyi seregszemlén és középkori fesztiválon az udvarhelyi Székely támadt-várban.

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról
INTERJÚ – „Soha nem születtek úgy dalok, hogy egyik vagy másik téma diktált volna. Mindig büszke voltam rá, hogy maguktól értetődő történetek vannak a dolgok mögött” – Zoránnal kisebbségtudatról és a zenei nyilvánosság útjairól.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (2-3.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­torhe­lyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Jobb kibeszélni: etnikai viccek, csoportközi viszonyok – Interjú Fosztó László antropológussal

„A román nemzeti öntudatban a magyarok jelen vannak mint sztereotip ellenségkép. De az erdélyiekről is sok viccet mondanak, tehát itt az erdélyi és a magyar egyféleképpen közös kategóriát alkot, ők a »mások«.”

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (1.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­tor­helyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Hol kuruzslás, hol gyógymód

Hol kuruzslás, hol gyógymód
Nem önmagukban az alternatív gyógyászati módszerekkel van gond, hanem azzal, ha ezeket egészségügyi alapképzés nélkül alkalmazzák – hangzott el a héten a Kolozsvár Társaság Alternatív orvoslás: kuruzslás és/vagy gyógymód? című rendezvényén.

Nyári utazás stresszmentesen

Az utazás gyakran lehet stresszes, de vakációkor, ajándékokkal, csomagokkal, gyerekekkel, közúti dugókkal és sztrájkoló repülőtéri személyzettel egyenesen rémálommá válhat.

Szenvedő növények

Napjainkban a klímaváltozás egyik legjobban érezhető hatása, hogy egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás; a felmelegedés mellett az is megfigyelhető, hogy jelentősen nő a szélsőségesen meleg napok száma, ami nagyon káros lehet a növényzetre.

Eltűnik a hamis ideál

A kislányok fejében hamis ideálképet ébresztő babák kora lejárt? – Ezt egyelőre sajnos nem állíthatjuk, viszont a gyerekek mostantól fogyatékkal élőket mintázó, csípőficamos, anyajegyes és hallókészülékes babákkal is játszhatnak.

„Isten megtanult magyarul”

„Isten megtanult magyarul”
Közös jubileumi rendezvényt szervezett a nagykárolyi belvárosi református egyházközség és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület az elmúlt vasárnap az egykori szatmári megyeszékhelyen, „a Biblia fővárosá­ban”.

„Teljesítsétek be az én örömömet”

Tizennégy fiatal lelkészt bocsátottak önálló szolgálati útra szerdán a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban.

ODFIE-konferencia Homoródalmáson

Pénteken kezdődik Homoród­almáson az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) évente megszervezett, hagyományos rendezvénye, a XXXIX. Unitárius Ifjúsági Konferencia.

Zarándokút Márton Áron nyomdokain

Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal szerveztek zarándokutat Márton Áron püspök nyomdokain július 6–8. között.

A haszonállatok is szenvednek a hőségben

A haszonállatok is szenvednek a hőségben
A nyári hőségben fokozott figyelmet kell szentelni a tűző napon dolgozó haszonállatokra, valamint a hőségnek kitett háziállatokra, a felelőtlen gazdákat akár meg is bírságolhatják állatkínzás miatt.

Gyengébb lehet a krumplitermés a kánikula miatt

Csökkenhet a krumplitermés mennyisége, és romolhat a minősége, amennyiben a kánikulás időszak tovább tart – jelentette ki Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Pályázásra buzdított székely gazdák – Agrárkonferencia Gyergyóújfaluban

Az olykor rendkívül bonyolultnak tűnő, bürokratikus pályázási procedúrák ellenére a gazdáknak érdemes kihasználniuk a támogatási lehetőségeket, mert a lehívott összegek komoly segítséget nyújtanak munkájukban.

Megkapták az állattartók a tavalyi támogatásokat

Hosszas késlekedés után a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a múlt héten utalta az állattartó gazdák bankszámláira a hegyvidéki körülmények közt nevelt fejőstehén, szarvasmarha és bivaly után járó tavalyi támogatást.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Van abban valami utánozhatatlan pofátlanság, ahogy a román külügyminisztérium kitámadta Magyarország miniszterelnökét a Facebook-oldalán közzétett fényképek miatt.

Rostás Szabolcs

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, az illiberális demokráciáról tett tavalyi értekezésére rátromfolva Orbán Viktor a tusnádfürdői szabadegyetemen idén is mond valami hasonló „egetrengetőt”.

Molnár Judit

Vállalom a vádat, hogy megrögzött összeesküvéselmélet-gyártó vagyok: ne legyen igazam, de most is valami nagy disznóság előkészítését sejtem.

Rostás Szabolcs

Sok mindent elárul a nagyobbik román kormánypártban uralkodó állapotokról, hogy egy korrupciós bűncselekményekkel meggyanúsított politikust egy – egyelőre nem véglegesen – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt követ az elnöki székben.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  14 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  17 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  részben felhős
  15 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  15 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Brassó

  MOST

  13 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  33 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Zivatar
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4155 RON
1 USD 3.9927 RON
1 GBP 6.2317 RON
100 HUF 1.4268 RON
1 XAU 140.5505 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL