Krónika Online
2016. december 8., csütörtök; Ma Mária napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • RMDSZ: Erdély a hívószó

  RMDSZ: Erdély a hívószó

  A következő években jelentős változások előtt áll Románia, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy december 11-én menjen el szavazni, és az együttműködésre, az összefogás listájára voksoljon – jelentette ki szerdai kampányzáróján Kelemen Hunor.
 • Csúsztattak a kolozsvári táblaperben

  Csúsztattak a kolozsvári táblaperben

  Január 31-ére halasztotta kedden a törvényszék a Minority Rights Egyesület által a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezéséért indított per újabb tárgyalását. A felperes képviselője az ügy fejleményeiről számolt be lapunknak. 
 • Tőkés László: indokolatlan a vészharang-kongatás

  Tőkés László: indokolatlan a vészharang-kongatás

  Tőkés László szerint nincs veszélyben a romániai magyarság parlamenti képviselete. Az EMNT elnöke a Krónikának adott interjúban kifogásolja, hogy a Fidesz olyan RMDSZ-listákat támogat „látatlanban”, amelyeken szerinte korrupt jelöltek is szerepelnek.

A kincses város szélén zárta a kampányt a Kolozs megyei RMDSZ

A kincses város szélén zárta a kampányt a Kolozs megyei RMDSZ
Rendhagyó helyszínen, Kolozsvár Torda felőli bejáratánál tartottak kampányzáró sajtótájékoztatót szerdán az RMDSZ-nek a december 11-ei parlamenti választásokon megméretkező Kolozs megyei jelöltjei.

Megerősítik a váradi Kálvária-dombot

Megerősítik a földcsuszamlás miatt november közepén alaposan megrongálódott, alig egy éve korszerűsített nagyváradi Kálvária-dombot – jelentette be sajtótájékoztatóján Mircea Mălan alpolgármester. 

Újabb bűnvádi eljárás indult a szatmári „kinderezés” ügyében

Újabb bűnvádi dossziét nyitottak annak nyomán, hogy a The Sun nemrég riportot közölt egy Nagykároly mellett élő családról, akiket állítólag kizsákmányolnak, ugyanis éhbérért kell szétválogatniuk a Kinder csokoládétojásokba járó meglepetéseket. 

Szavazásra buzdítanak az egyházak és a pedagógusszervezet

A vasárnapi parlamenti választásokon történő részvételre kérik az erdélyi magyarokat. 

Bukarest „európai értékeket” kér számon Budapesten

Bukarest „európai értékeket” kér számon Budapesten
A román külügy szerint nem az európai értékek szellemiségét képviselik azok a budapesti hivatalos nyilatkozatok, amelyek az elmúlt időszak fagyos magyar–román viszonyáért a magyarellenes román kormányzati lépéseket teszik felelőssé.

Ponta a nacionalista PRU-val is koalícióra lépne

Victor Ponta volt miniszterelnök szerint a nacionalista Egységes Románia Párt (PRU) támogatná a vasárnapi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát, ha sikerül átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

„Összeboronálták” Soros Györggyel Dacian Cioloșt

Otromba ostobaságnak nevezte szerdán Dacian Cioloș miniszterelnök azokat a híreszteléseket, miszerint Soros György magyar származású amerikai milliárdos házasságon kívüli fia lenne.

Bepanaszolta az SZNT elnöke Traian Băsescut

Panasszal fordult az Állandó Választási Hatósághoz (AEP) Izsák Balázs.

Trump azt ígéri, az Egyesült Államok kivonul a Közel-Keletről

Trump azt ígéri, az Egyesült Államok kivonul a Közel-Keletről
Donald Trump megválasztott amerikai elnök kedd este azt ígérte, hogy az Egyesült Államok kivonul a Közel-Keletről, és legyőzi az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet.

Merkel: meg kell állítani az illegális migrációt

Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek – hangoztatta kedden Angela Merkel német kancellár.

Szili Katalin a magyar jelöltek támogatását kéri

A vasárnapi romániai választáson való részvételre, a magyar lista, a magyar jelöltek támogatását kéri az erdélyi magyaroktól Szili Katalin.

Jeremy Clarkson „román hajtotta” autója

Kiverte a biztosítékot Bukarestben a korábban a BBC-től menesztett Jeremy Clarkson új autós magazinjának románokkal kapcsolatos „poénja”.

Nem éri meg a drága meglepetés?

Nem éri meg a drága meglepetés?
Mintegy 300 lejt költünk Mikulás-ajándékra, a lakosság 20 százaléka pedig adósságba veri magát a karácsonyi készülődésben.

Ígéretek szintjén tovább épül az észak-erdélyi sztráda

Jövő év végén, legkésőbb 2018-ban 130 kilométer/órával száguldhatunk a rég várt észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti, 60 kilométeres Bihar megyei szakaszán – ígéri Sorin Buşe közlekedési miniszter.

Sokat dolgozik, keveset él a romániai átlagpolgár

A romániai átlagpolgár, bár rosszul keres, ledolgozza élete kétharmadát, pénze legnagyobb hányadát pedig arra költi, hogy javítsa életminőségét.

Charterjárat Váradról a török Riviérára

Összesen 13 charterjárat indul jövő nyáron a nagyváradi repülőtérről Antalyába.

Interferenciák: varázslatos alakítások és csalódások

Interferenciák: varázslatos alakítások és csalódások
A budapesti Vígszínház előadásával, Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című darabjából született, Jóembert keresünk című produkcióval zárul vasárnap este az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron. 

Kárpát-medencei magyar írók találkozója Kolozsváron

Hét ország huszonhat fiatal alkotójának részvételével szervezi meg december 5. és 7. között az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) a Kolozsvári Kikötő 2.0 – Kárpát-medencei fiatal magyar írók találkozója elnevezésű rendezvényt. 

Jubilál a Codex régizene-együttes

Ünnepi hangversenyt tart a csíkszeredai moziban a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Codex régizene-együttes vasárnap 18 órától.

Trauma és felemás katarzis a színpadi térben

A kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Fesztiválon az itthoni magyar és román nyelvű produkciókon kívül több európai országból, Amerikából és Ázsiából érkezett színházi előadások alkotói mutatkoznak be.

Vereséggel kezdtek a magyar lányok a kézilabda-Eb-n

Vereséggel kezdtek a magyar lányok a kézilabda-Eb-n
A magyar válogatott 27-22-re kikapott Csehországtól hétfőn Malmőben a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

Football Leaks: célkeresztbe került Hagi

Cristian Manea 2014-es átigazolási szerződése kapcsán Gheorghe Hagi neve is felmerült hétfőn az adócsalási botrányban.

Kanadai csatárral erősítenek a Sportklubot legyőző Farkasok

Hiába vezetett az első harmad végén a Csíkszeredai Sportklub Brassóban, mert végül mégis a házigazda Corona nyerte meg 4-2-re a hazai jégkorong-bajnokságba és a Mol Ligába is beszámító, vasárnap esti erdélyi rangadót.

„Bónuszpontot” gyűjtött az újabb büntetésre számító ASA

Sorozatban második mérkőzését nyerte meg a Marosvásárhelyi ASA.

Ünnepelt Gyergyószentmiklós

Ünnepelt Gyergyószentmiklós
A Szent Miklós Napok talán leglátványosabb, legmozgalmasabb rendezvénye a hétfő délutáni Seregszemle, ezt követően pedig Szent Miklós érkezése, aki idén fényjátékot hozott Gyergyószentmiklós lakóinak, az ünneplőknek.

Mikulások arról, hogy miért bújnak a fehérszakállú gúnyájába

Hétvégén már sok helyen feltűntek a piros ruhás, fehérszakállú ajándékozók, de az igazi Mikulás-dömping hétfőn várható.

„Tarolt” a társasjáték-fesztivál

Telt házzal üzemelt a hétvégén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában a második alkalommal megszervezett Társasjátéknap – boardgamers convention elnevezésű fesztivál. 

Böjte atya árváiért futottak a Mikulások Vásárhelyen

Idén is több százan futottak, kocogtak, illetve sétáltak Marosvásárhelyen a vasárnap déli Mikulás-futáson, a Mai Generáció Ifjúsági Egyesület kezdeményezte jótékonysági rendezvényen.

Elsődleges az élménymegosztás

Elsődleges az élménymegosztás
Az élménymegosztás elsődlegességéről, a film és színház közötti eltérésekről, valamint erdélyi vonatkozású terveiről beszélt lapunknak Hajdu Szabolcs rendező.

Volt egyszer egy Communitas kör

A román kommunista diktatúra legsötétebb éveiben működött a Communitas kör, amely egyáltalán nem azonos a kilencvenes évek végén létrejött Communitas Alapítvánnyal.

Akinek leverték a veséjét, az nem az informátor személyiségére kíváncsi

„... Te vagy az az ember...”(Sámuel próféta II. könyve 12,7)

Korrajz erdélyi magyar sportlegendákkal

INTERJÚ – Móra László újságíró-szerkesztő Károlyi Béláról, Jenei Imréről és a sport társadalomban betöltött szerepéről.

Legyek és emberek megtévesztő cselei

Legyek és emberek megtévesztő cselei
Minden élőlény manipulál a baktériumoktól kezdve az emberig – hangzott el Dósa Zoltán székelyudvarhelyi egyetemi docens Biopóker. Blöff és egyéb fondorlatok című könyvének bemutatóján, Gyergyószentmiklóson. 

Az ebek is tudnak emlékezni

Az ELTE és az MTA) etológusai elsőként adtak kísérleti bizonyítékot arra, hogy a kutyák képesek emberi társuk múltbeli akciójára emlékezni.

Ropogós sült csirke rozmaringgal, csilivel, zöldségekkel

Sóágyon sült rozmaringos csirke, ropogós sült csirke krumplival, zöldségekkel sült csirke, tejszínes-csilis csirke, pikáns csirke egészben sütve.

Hogyan fejlődik az idő előtt született baba?

Világszerte átlagosan tíz csecsemőből egy korábban születik, mint kellene. Romániában évente húszezer koraszülöttet tartanak nyilván, azaz nálunk az arány kétszerese a nyugat-európai országokénak.

Caritas: istáp a rászorulóknak

Caritas: istáp a rászorulóknak
Sokszínű Caritas címmel jelent meg a Gyulafehérvári Caritas 2016-os évi beszámolója – a vaskos kiadványban szerteágazó tevékenységéről számol be a szervezet. 

Adventi nagyüzem Nagyváradon

Gőzerővel elkezdődött a készülődés a karácsonyra Nagyváradon. 

Ünnepélyes megérkezés: elkezdődött az adventi időszak

Vasárnap kezdetét vette az adventi időszak, a szó tulajdonképpeni jelentése „ünnepélyes megérkezés”. Karácsony előtt a keresztény egyházak négy vasárnapon át készülnek az Úr megérkezésére.

Segítség az abortuszon átesetteknek

Az irgalmasságra, a segítségnyújtásra való meghívást jelenti az a tény, hogy Ferenc pápa valamennyi katolikus papra kiterjesztette a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát – értékelt Takó István.

Járványriadó ­a szomszédban – Romániában kivárnak

Járványriadó ­a szomszédban – Romániában kivárnak
Bár Magyarországon és több európai országban szigorú járványvédelmi intézkedéseket vezettek be a madárinfluenza miatt, a romániai hatóságokat egyelőre nem aggasztja a terjedő vírus.

Országos „top 15”-ben Csíkszentkirály: befejezték a parcellázást

Elkészült Csíkszentkirály teljes adminisztratív területének parcellázási terve. 

Képtelenség év végéig tisztázni a birtokviszonyokat

Míg a 165-ös törvény szerint év végéig le kell zárulnia a föld-visszaszolgáltatási folyamatnak, és azt is rögzíti, hogy a tisztázatlan tulajdonjogú földek állami tulajdonba kerülnek, az illetékesek szerint 2024 előtt nem lehet befejezni a telekkönyvezést.

Nem kell a székely föld a külföldieknek

A külföldiek nem érdeklődnek a székelyföldi mezőgazdasági területek iránt, legalábbis egyelőre, mivel a túlságosan felaprózott, nadrágszíjparcellákon nem lehet hatékonyan gazdálkodni.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Ahhoz képest, hogy a választást a demokrácia ünnepének is szokás nevezni, a vasárnapi megmérettetésre készülő politikai aktorokról egyáltalán nem mondható el, hogy a népfelségen alapuló politikai rendszert készülnek megünnepelni.

Páva Adorján

Véget ér a romániai mondvacsinált demokrácia egyik „szörnyszülöttjének” pályafutása: a vasárnapi választásokkal lejár a mandátuma a 2012-ben megválasztott parlamentnek.

Molnár Judit

Közeledem a „házi buszom” újonnan létesített megállójába, és azonnal megszólít egy nagy sírcsokrot szorongató hölgy, idegesen kérdezve: mikor jön már a busz, mert fél, hogy elkésik a temetésről.

Balogh Levente

Nem lett jobb hely Európa és az Európai Unió azt követően, hogy az európainak és demokratának kikiáltott Alexander van der Bellen nyerte meg az ausztriai elnökválasztást.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Jórészt felhős
  -7.9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  1 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Borús
  -2 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  0 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
 • Nagyvárad

  MOST

  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  5 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Helyenként felhős
  -5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Borús
  -4 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  -7 C°
  MAX:
  -1 C°
  Péntek
  Jégsörét
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  -4 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -4 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  -2 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  -2.9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
 • Brassó

  MOST
  Derült
  -6.1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  5 C°
 • Szeben

  MOST
  Enyhe fagyos köd
  -8 C°
  Csütörtök
  Köd
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5007 RON
1 USD 4.1980 RON
1 GBP 5.2834 RON
100 HUF 1.4381 RON
1 XAU 158.1688 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL