Krónika Online
2016. május 3., kedd; Ma Tímea, Irma napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Jogi vita a közvagyonná nyilvánított székely zászló miatt

  Jogi vita a közvagyonná nyilvánított székely zászló miatt

  A közigazgatási bíróság dönthet a Kovászna megyei önkormányzati képviselő-testület által közvagyonná nyilvánított székely zászló sorsáról, miután a prefektus bejelentette, jogorvoslatot kér az adomány elfogadásáról szóló határozat kapcsán.
 • Telt ház várja a majálisozókat

  Telt ház várja a majálisozókat

  Telt ház várható a mostani hosszú hétvégén az ország szinte valamennyi szálláshelyén. A vendéglátósok számára viszont nem kis bosszúságot okoz, hogy egybeesik a munka nemzetközi ünnepe az ortodox húsvéttal. 
 • Fertőző kórházi kezelés Kolozsváron?

  Fertőző kórházi kezelés Kolozsváron?

  A kolozsvári urológiai klinika intenzív osztályán fertőződhetett meg sertésinfluenzával két, veseátültetésen átesett beteg, akik belehaltak a vírusfertőzésbe – állítják a hozzátartozók, akik hanyagsággal vádolják az intézményt, és készek pert indítani. 

Halogatja a Kolozs Megyei Tanács a pataréti tűzoltást

Halogatja a Kolozs Megyei Tanács a pataréti tűzoltást
Elodázta a pataréti szeméttelepen április elején kiütött tűz megfékezését pénteki ülésén a Kolozs megyei önkormányzat. A testület eredetileg 3,5 millió lejt tervezett költeni az eljárásra, azonban végül nem is tűzték napirendre a határozattervezetet. 

A világsajtóba is bekerült az Azomureș füstje

Az egyesült államokbeli The Wather Channel televízió is beszámolt a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari üzemből terjedő sárga füstről, így a világsajtót is bejárta a környezetszennyezés híre. 

Kós Károly-múzeum jön létre Sepsiszentgyörgyön

Kós Károly-emlékmúzeumot alapítanak Sepsiszentgyörgyön, a neves építész és író által tervezett házban.

Megünnepelték a 400 éves Marosvásárhelyt – csak románul

Román nyelven zajlott a Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 400. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség, amely péntek este zajlott a Kultúrpalota tükörterében. 

Erősebb NATO-jelenlétet szorgalmaz Johannis

Erősebb NATO-jelenlétet szorgalmaz Johannis
Románia célja az, hogy a két hónap múlva esedékes varsói NATO-csúcson megerősítsék a katonai szövetség jelenlétét az országban – jelentette ki vasárnap Klaus Johannis államfő Afganisztánban.

Az újságírók is különnyugdíjra jogosultak

Kihirdette Klaus Johannis államfő pénteken azt a parlament által néhány hete megszavazott, de a bukaresti kormány által bírált törvénymódosítást, amely 50 százalékos nyugdíj-kiegészítést vezet be az újságírók egy része számára.

Megkezdődött a bírósági eljárás a Colectiv-tragédia ügyében

Megkezdődött pénteken a bukaresti negyedik kerületi bíróságon annak a hat vádlott tárgyalása.

DNA-eljárás Bocék ellen

Emil Boc volt miniszterelnök, jelenlegi kolozsvári polgármester és volt kormányának több tagja ellen is nyomoz egy korrupciós ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Több száz kimentett migráns érkezett Dél-Olaszországba

Több száz kimentett migráns érkezett Dél-Olaszországba
Mintegy ötszáz migráns érkezett Szicília szigetére hétfőn, akiket az Olaszország és Afrika közötti Szicíliai-szorosban mentettek ki.

Harci készültség egy román kisrepülő miatt a Dnyeszter-menti szakadároknál

Egy térképészeti tevékenységet végző román kisrepülő miatt helyezték harci készültségbe légelhárításukat a napokban a Moldovai Köztársaság orosz többségű Dnyeszter-menti szakadár területének hatóságai.

Több pénz a külhoni magyaroknak

Bővülhetnek a külhoni magyarság különböző programjaira jutó költségvetési források a jövő évben: a Bethlen Gábor Alap az idei 11,8 milliárddal szemben 20,93 milliárd forinttal gazdálkodhat.

Átadták a francia hatóságoknak Salah Abdeslamot

Belgium átadta a francia hatóságoknak Salah Abdeslamot.

Átalakul a sörpiac – Vevőt keresnek az Ursusra

Átalakul a sörpiac – Vevőt keresnek az Ursusra
Az AB InBev felajánlotta, hogy eladja a SAB Miller közép- és kelet-európai brandjeit, mielőtt az Európai Bizottság jóváhagyja a több mint 100 milliárd dolláros tranzakciót.

Minimálbér-emelés: „eltitkolt” érintettek

Hivatalosan ugyan a romániai munkavállalók közül 1,3 millióan kapnak minimálbért, a valóságban azonban közel 2 millió alkalmazott kénytelen megélni ekkora összegből – közölte szakszervezetek adataira hivatkozva a Capital.ro gazdasági hírportál.

Dicsérik és bírálják a hitelcseretörvényt

A bankárok bírálják, a pénzintézetek ügyfelei pedig üdvözlik a hitelcseretörvényt, amely miután megjelent a Hivatalos Közlönyben, a hónap közepén hatályba is lép, s így lehetővé válik a hitelek törlesztése magával a jelzálogba helyezett ingatlannal.

Kínai kézen a Rompetrol

A China Energy Company Limited megvásá­rolta a KMG Internationaltől az 51 százalékos részvénycsomagot.

Akadémiai Újságírói Díj a Korunk főszerkesztőjének

Akadémiai Újságírói Díj a Korunk főszerkesztőjének
Az MTA Elnöksége Akadémiai Újságíró Díjban részesítette Kovács Kiss Gyöngyöt, a kolozsvári Korunk folyóirat főszerkesztőjét a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseképpen.

Az összes erdélyi kőszínház képviselteti magát Kisvárdán

Huszonöt színdarabot és egy gálaelőadást láthat a közönség a június 17. és 25. között huszonnyolcadik alkalommal megrendezendő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, amelyen valamennyi erdélyi magyar kőszínház fellép.

Cannes-ban adnak ízelítőt a Dragomán-regényből készült brit filmből

A májusi cannes-i filmfesztivál alatt zajló vásáron bemutatnak egy részletet a Dragomán György A fehér király című regénye nyomán forgatott brit filmből.

Megérkeztek Csíkszeredába a Csontváry-képek

Javában zajlik a Csíki Székely Múzeumban a Csontváry-képek Erdélyben című kiállítás előkészítése. A 48 Csontváry-kép kedd este érkezett meg Csíkszeredába. 

Az Astra Románia új futballcsillaga

Az Astra Románia új futballcsillaga
„Elegem van a fociból, nem érdekel” – fakadt ki George Becali, a Steaua tulajdonosa, miután csapata a Liga 1 utolsó előtti körében 1-1-es döntetlent játszott a Pandurii együttesével, és így a címvédő botlása bajnokká avatta az Astra Giurgiut.

Ismét bejutott a Veszprém a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe

Hazai pályán 30-30-as döntetlent játszott az MVM Veszprém a macedón Vardar Szkopjével.

Megálljt parancsolt az SZKC-nek a tordai mumus

Tordán is vereséget szenvedett a Székelyudvarhelyi KC, így a Kolozs megyei csapat jutott tovább.

Labdavesztés Nagybányán: bajban a kézilabda is a Cherecheș-ügy miatt

Cătălin Cherecheș, Nagybánya csúszópénz elfogadásával gyanúsított polgármestere megfellebbezi a kolozsvári törvényszék döntését, miszerint előzetes letartóztatásba helyezték, ám a város sportklubjai így is, úgy is megszenvedhetik az eljárást.

Jól sikerült a szejkefürdői és a marosvásárhelyi majális

Jól sikerült a szejkefürdői és a marosvásárhelyi majális
Többek között Szejkefürdőn és Marosvásárhelyen is tömegek majálisoztak vasárnap. Az előző napokhoz képest az időjárás is kedvezett a szabadtéri programoknak.

Rendhagyó koreográfiák a Tranzit Házban

Két táncos produkciót tekinthetett meg a kolozsvári közönség a tánc világnapján, április 29-én a Tranzit Házban.

Erdélyben is válogat az X-Faktor

Erdélyben keres tehetségeket az X-Faktor tehetségkutató május elején. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb magyarországi műsorának szerkesztői Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában várják a vállalkozó szellemű énekeseket.

Bővítik a Nemere kerékpárutat

Bővítik a Nemere útját, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által létrehozott és működtetett kerékpárutat, amelynek vonalán megjelölik a népi mesterek műhelyeit és a múzeumokat is.

Tanultunk eleget a fekete márciusból?

Tanultunk eleget a fekete márciusból?
„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tisztelettel emlékezik mindazokra, akik határozottan kiálltak a romániai magyar közösség szabadságának és biztonságának megteremtéséért” – kezdődik a tulipános meghívó szövege.

Négy kapuról, együtt

1958 decemberétől mostanáig, amikor megpróbálom újragondolni a kilenc évtizeddel ezelőtt útjára indított Korunk utóbbi fél évszázadát – abban a közel hatvan évben a négy kapun olyan gyakran léptem be, hogy lehetetlen emlékeznem valamennyi napra.

Mint a kavicsos part felé a hullám

William Shakespeare 60. szonettjét kezdi ezzel a Szabó Lőrinc fordította csodálatos hasonlattal: „Mint kavicsos part felé a hullám, / úgy futnak a halálba perceink”.

Gondolatok erdélyi kórházügyben

Nagyváradon ülésezett április 8-án az Erdélyi Magyar Kórházügyi Egyeztető Fórum a Királyhá­gómelléki Református Egyházkerület szervezésében. Az alábbiakban közöljük dr. Ábrám Zoltánnak a tanácskozás résztvevőihez intézett levelét.

Tőlünk függ, hogy boldogok vagyunk-e

Tőlünk függ, hogy boldogok vagyunk-e
Boldogság, az élettel való elégedettség tekintetében 157 ország közül a 71. helyre sorolta Romániát a Conform World Happiness Report 2016 elnevezésű jelentés, amelyet a Gallup World Poll amerikai közvélemény-kutató intézet végzett márciusban.

Kedvelt ínyenc zöldség, a cukkini

A cukkini a tökfélék népes családjának egyik, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tagja. A spárgatökkel áll egészen közeli rokonságban, tulajdonképpen ennek egy változata.

Különféle natúr szeletek ebédre, vacsorára

Natúr csirke almaraguval és káposztás pitével, gombás-szószos natúr szelet, zöldséges karaj rizzsel, paradicsomos káposzta szezámmagos csirkével, mustárban pácolt serpenyős tarja.

„Füstszűrő” alatt a középiskolások

Minden második kilencedik osztályos gyermek kipróbálta a cigarettázást, minden negyedik cigizett az utóbbi hónapban, és minden huszadik rendszeres dohányzónak számít. 

Főhajtás Szent László előtt: állandó kiállítás a váradi vártemplomban

Főhajtás Szent László előtt: állandó kiállítás a váradi vártemplomban
Állandó kiállítás nyílt Szent László királyról a nagyváradi vártemplomban, a Várad várának regéje Szent László királyról című tárlatot vasárnap délután nyitották meg.

Ötven éve a közösség szolgálatában

Szülőfalujában, a Kovászna megyei Zágonban tartotta aranymiséjét az elmúlt vasárnap Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium alapítója. 

Megjelent a pápa buzdítása

Ferenc pápa integrációt, pozitív jövőképet, reményt szorgalmaz a mai problémák közepette élő családok számára – mondta a bécsi érsek A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdítás vatikáni bemutatásán.

Mária Rádió, a Szűzanya ajándéka

Tíz esztendeje, hogy a Mária Rádió Erdélyben is megszólalt. Páros interjúnkban Szatmári Ferenc alapítóval, világi elnökkel és Karácsony Tibor lelkipásztorral, műsorigazgatóval beszélgettünk.

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben
Az elmúlt napok hajnali lehűlései miatt jelentős kár keletkezhetett a székelyföldi gyümölcsösökben. Leginkább a csonthéjasok szenvedhették meg a fagyokat.

Nem haladnak a kifizetésekkel

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetőit hívta meg április 26-ai, keddi ülésére a szenátus mezőgazdasági bizottsága, hogy a területalapú támogatások helyzetét és a kifizetések késéseinek okait tisztázzák az ügynökség képviselőivel.

Agrárkamarák magánkézben?

Hamarosan a parlament elé kerülhet a magán-agrárkamarák létesítésére vonatkozó jogszabálytervezet, amely a beterjesztő, Cornel Stroescu szerint új lehetőségeket nyithat a kisgazdák számára.

Felgyorsítja a szövetkezést a Covalact okozta válság

A gazdák összefogásra való buzdításával keres gyors és hatékony megoldást a felső-háromszéki tejtermelők problémáira a Kovászna megyei agrárkama­ra. 

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Két legyet ütöttek egy csapásra a bukaresti törvényhozók, amikor áprilisban megszavazták az újságíróknak járó nyugdíj-kiegészítésről szóló törvénymódosítást.

Molnár Judit

Miután választási csalás miatt jogerősen két év felfüggesztettre ítélték a szocdemek vezetőjét, a párt legfelsőbb szintjén kitört a kakasviadal.

Balogh Levente

Bár már megfordult a fejemben a pályamódosítás gondolata, a tömeggyilkosi pályafutás még nem jutott eszembe.

Balogh Levente

Mivel nem szimpatizálok a szociáldemokráciával, eszem ágában sincs aggódni a román Szociáldemokrata Párt (PSD) sorsa miatt.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST

  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  10 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  21 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  13.8 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  18 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Jórészt felhős
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Jórészt felhős
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  20 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  10 C°
  Kedd
  Jórészt felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  12.9 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  22 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  11.5 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  19 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  11 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  9 C°
  Kedd
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4774 RON
1 USD 3.9348 RON
1 GBP 5.7369 RON
100 HUF 1.4364 RON
1 XAU 161.3583 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL