Krónika Online
2014. szeptember 30., kedd; Ma Jeromos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Brassói reptér székely társulással?

  Brassói reptér székely társulással?

  Elkészült a Brassó–Vidombák-repülőtér kifutópályája, a további beruházásokra a székelyföldi önkormányzatok partnerségére is számít a Brassó megyei közgyűlés. A kifutópályát október 3-án avatják, egy közepes méretű repülő száll majd fel róla.
 • Telítődnek az egyetemi kollégiumok

  Telítődnek az egyetemi kollégiumok

  A legtöbb erdélyi egyetemi városban idén is jóval kevesebb kollégiumi helyet biztosítanak, mint ahány hallgatónak szüksége lenne lakhelyre, de olyan megyeszékhely is van, ahol a csökkenő érdeklődés miatt továbbra is várják a diákok jelentkezését.
 • Kedvelik a moldovaiak a Székelyföldet

  Kedvelik a moldovaiak a Székelyföldet

  A vízumkötelezettség feloldásának és az intenzív népszerűsítési kampánynak köszönhetően egyre több moldovai turista látogat a Székelyföldre, ahol elsősorban a fürdőhelyeket, a wellnessközpontokat részesítik előnyben.

Termálvíz helyett egyelőre csapvíz a károlyi központban

Termálvíz helyett egyelőre csapvíz a károlyi központban
Várhatóan egy hónap múlva kezdheti meg működését Szatmár megye első balneo-fizio-kinetoterápiai központja a nagykárolyi kórházban, amenynyiben minden a tervek szerint halad – jelentette be Várna Levente, a projekt koordinátora.

Nem lesz „lyuk” a marosvásárhelyi várfalon?

Nem kivitelezhető Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester terve, hogy egy újabb kaput nyittasson a felújítás alatt álló vár Klastrom (Mihai Viteazul) utca felőli falrészén, a Kádárok és Szűcsök bástyái között – hívta fel a figyelmet Kerekes Károly.

Szórványkollégiumot adtak át Nagysármáson

Szórványkollégiumot avattak vasárnap a Maros megyei Nagysármáson. Az összefogással létesült intézménynek köszönhetően a mezőségi falvakban megapadt magyar közösségben születő gyermekek magyarul tanulhatnak.

Tisztújítás az EMI országos szervezeténél

Tisztújító és évértékelő küldöttgyűlést tartott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete hétvégén.

Meleşcanu átvenné Johannis helyét

Meleşcanu átvenné Johannis helyét
Hajlandó lenne elfogadni az ellenzéki, jobbközép ACL támogatását Teodor Meleşcanu, aki csupán egy nappal a jelentkezési határidő letelte előtt mondott le a Külügyi Hírszerző Szolgálat éléről.

Korrupcióval gyanúsítanak kilenc román exminisztert

Románia kilenc egykori oktatási és távközlési minisztere ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

Házi őrizetben Sobaru, aki nekihajtott a Victoria-palota kerítésének

Házi őrizetre ítélték Adrian Sobarut, aki szerdán nekihajtott a kormánypalota sorompójának.

Ponta nem holokauszttagadó a diszkriminációellenes tanács szerint

Nem tagadta a holokausztot Victor Ponta miniszterelnök, amikor Traian Băsescu tízéves államfői ténykedésének következményeit a náci rezsiméhez hasonlította – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Asztalos Csaba.

Budapest: visszalép Falus Ferenc, Bokros Lajos lesz a baloldal jelöltje

Budapest: visszalép Falus Ferenc, Bokros Lajos lesz a baloldal jelöltje
Visszalép Falus Ferenc budapesti főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson. Az Együtt–PM jelöltje – akit az MSZP és a DK is támogatott – ezt hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be.

Harcok folynak a donyecki repülőtérért

Az ukrán „terrorellenes" erők állítólag a napokban „megsemmisítettek" egy elit orosz tengerészgyalogos egységet a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél.

Elkezdődtek a biztosjelölti meghallgatások

Hétfőn megkezdődött az idei uniós tisztújítási folyamat politikai szempontból legizgalmasabb és egyben leglátványosabb szakasza, a biztosjelöltek október 7-ig tartó brüsszeli meghallgatás-sorozata az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai előtt.

Oroszország „gázfegyverrel” fenyegetőzik

Oroszország elzárhatja az európai gázcsapokat, ha az EU tagállamai Ukrajnának adják tovább az orosz importgázt.

Az oktatási és egészségügyi tárcától is lefaragnak

Az oktatási és egészségügyi tárcától is lefaragnak
Az oktatási és az egészségügyi minisztérium büdzséjét is lefaragja a kormány a héten esedékes, idén már második alkalommal végrehajtott költségvetés-kiigazítás során. 

Alfa Kartell: modern rabszolgák vagyunk

Modern rabszolgáknak tekinti a kormány az alkalmazottakat – véli az Alfa Kartell. 

Kampányolnak a büdzsével – Több pénz a hírszerzésnek

Számos területről készül támogatást elvonni a kormány, amely jelentős összegeket csoportosít át más ágazatokhoz a héten esedékes, idén immár második költségvetés-kiigazítás keretében.

Ipari park Mezőpetriben

Európai uniós források felhasználásával kialakított ipari parkot adtak át hétvégén Mezőpetriben. A Szatmár megyei község a magyarországi, zömében szintén svábok által lakott Vállajjal közösen nyert körülbelül 1,3 millió eurót.

Haza magasban és mélyben – Szárhegyi Írótábor Borzonton

Haza magasban és mélyben – Szárhegyi Írótábor Borzonton
A hétvégén Borzonton tartották meg a Lázár-kastély körüli, elhúzódó huzavona miatt „hazátlanná vált” Szárhegyi Írótábort, így még aktuálisabbá vált a 9. találkozó kérdésfelvetése: „Hol van az író hazája?”

Új táncszínház alakult Marosvásárhelyen

Öt taggal és egy névadó vezetővel megalakult az András Lóránt Társulat Marosvásárhelyen.

Mozgóképes seregszemle rekordokkal: Filmtettfeszt tíz erdélyi városban

Rekordnak számít a Filmtett fesztivál történetében, hogy idén kilenc nagyjátékfilmet fognak vetíteni, továbbá három új helyszín csatlakozik a rendezvényhez, így összesen tíz erdélyi városban tartanak vetítéseket.

Háború „természetes fényben” – Závada Pál Váradon

Hogyan alakítja át a háború az emberek közötti viszonyokat? Hogyan hat a csatatér az emberek jellemére? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Závada Pál legújabb regényéből.

Beélesítették az új kosárlabdaszabályokat

Beélesítették az új kosárlabdaszabályokat
Technikai nehézségekbe ütközött a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség által tavaly elfogadott és hivatalosan most október elsejétől életbe lépő szabályváltoztatások alkalmazása Románia néhány sportcsarnokában – tudtuk meg a hazai szövetség főtitkárától.

BL: Budapesten folytatja a váradi pólócsapat

Budapesten, a házigazda OSC, az orosz Szintez Kazany és a német Duisburg lesz a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapatának ellenfele a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének B csoportjában.

HSC: problémák emberelőnyben

„Picivel több odafigyeléssel meg tudtuk volna nyerni a meccset” – kesergett Christer Dreberg, a Csíkszeredai HSC vezetőedzője, miután tanítványai vasárnap koraeste 3-2-re kikaptak a vendég Érsekújvártól a Mol Ligában. 

BL-továbbjutást értek a váradi döntetlenek Montenegróban

Nyeretlenül zárt, de három döntetlenjének köszönhetően továbbjutott a Nagyvárad Digi VSK férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligájában. Az első selejtezőkör montenegrói tornáján beigazolódott: minden pontért ádáz csatát kellett vívnia Románia bajnokának.

Ünnep Elek apó születésnapján

Ünnep Elek apó születésnapján
A népmesék megőrzése és a bennük rejlő bölcsesség továbbhagyományozása jegyében ünneplik és ünnepelték ezekben a napokban Erdély- és Magyarország-szerte a magyar népmese napját szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja apropóján.

Taroltak a Hargita megyei programozók

Egy első és egy harmadik helyezéssel tértek haza a székelyföldi középsikolás diákok a magyarországi Kutatók Éjszakája rendezvény robotprogramozási hétvégi versenyéről Debrecenből. 

Perelik Marian Cozma szülei a gyilkosokat

A Cozma-gyilkosság ügyében decemberben folytatódik a nem vagyoni kártérítés megítéléséért indított per a Fővárosi Törvényszéken; a pert a 2009-ben Veszprémben meggyilkolt sportoló szülei indították a jogerősen elítélt Raffael Sándor és négy társa ellen.

Rehabilitálták a lőcsei fehér asszonyt

Kereken 300 évet kellett rá várni, de rehabilitálták Korponayné Géczy Juliannát, más néven a lőcsei fehér asszonyt, akit 1714. szeptember 25-én végeztek ki.

Képek, elszállások, bolondozások, pszichedélia és rock and roll

Képek, elszállások, bolondozások, pszichedélia és rock and roll
Beszélgetés Kiss Tibor előadóművésszel, a Quimby együttes frontemberével.

A romániai Székelyföld autonómia statútuma

Az alábbiakban az eredeti cím és a szöveg módosítása nélkül közzétesszük az autonómiastatútum közvitára bocsátott változatát.

Magyar edző, székely vándor – Beszélgetés László Csaba fociedzővel

László Csaba az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának koordinátor-igaz­ga­tója, egészen pontosan a kék-fehérek profi scouthálózata kiépítésével meg­bízott menedzsere.

Ki árt a romániai magyar autonómia ügyének?

Szokatlanul kemény hangne­mű közleményben bírálta Izsák Balázs, az SZNT elnöke az RMDSZ-t.

Stepway változatot kapott a Dacia Lodgy és Dokker

Stepway változatot kapott a Dacia Lodgy és Dokker
A Dacia új verziók piacra dobásával élénkítene az egyre lanyhuló keresleten a Lodgy és Dokker típusok iránt. 

Felfrissített és teljesen új egyterűtípusok a Fordtól

A Romániában is jelen levő Ford-konszern az európai piac szempontjából fontos új típusokat mutat be a Párizsi Autószalonon.

Exkluzív sportautó a Mercedestõl

Két fontos típust mutat be a jövõ hónapi Párizsi Autószalonon a Mercedes-Benz: a felfrissített B osztály mellett a vadonatúj AMG GT sportkocsit.

Párizsban mutatkozik be a felfrissült Audi A6

Frissített motorokkal, új váltóval és fényszórókkal mutatkozik be a Párizsi Autószalonon a ráncfelvarráson átesett Audi A6-os. 

Elhallgatott erőszak a családban

Elhallgatott erőszak a családban
„Egyre többen fordulnak a gyermekvédelmi vezérigazgatósághoz segítségért a családon belüli erőszak áldozataiként, olyan is történt, hogy hárman telefonáltak egy nap alatt” – mondta el a Székelyföldön is gyakori családon belüli erőszakról Tankó Éva.

Egyre inkább elbutul az emberiség

A javuló életkörülményeknek, étkezésnek és a technológiai újításoknak hála az átlagos intelligenciahányados közel fél évszázadon keresztül folyamatosan emelkedett. A legfrissebb kutatások szerint azonban nemrég ez a tendencia megfordult.

Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb öregedésgátló

Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb módja az öregedés lassításának – állítják svéd kutatók.

Muszaka, a zöldséges-húsos görög kedvenc

A muszaka a görög, török, balkáni vidék egyik kedvelt fogása, amelynek az alapját a padlizsán és a darált bárányhús adja. A muszaka egyértelműen a Földközi-tenger vidékének étele, a balkáni konyha sajátja.

Nemzetmegtartók és hiterősítők

Nemzetmegtartók és hiterősítők
Kilenc erdélyi és partiumi református kollégium tartotta szeptember 21-én közös tanévnyitóját a kézdivásárhelyi református templomban.

Ismét megszólal a csíksomlyói kegytemplom orgonája

Csupán néhány hét választ el attól, hogy a csíksomlyói kegytemplom egy ideje némaságba burkolódzott orgonája ismét megszólalhasson.

Majláth Gusztáv Károlyra emlékeztek

„Méltó módon kell megünnepelnünk Majláth Gusztáv Károly püspök emlékét, hiszen ő többszörösen megszolgált ezért.”

Ferenc pápa Albániában: nem az intoleranciára

A vallások közötti békés együttélést szorgalmazta Ferenc pápa Albániában. Az egyházfő gazdasági növekedést kísérő szolidaritást is sürgetett.

Támogatást ígérnek a gazdáknak a gyenge méztermés miatt

Támogatást ígérnek a gazdáknak a gyenge méztermés miatt
A hűvös, csapadékos időjárással magyarázható, rendkívül gyenge idei méztermés miatt súlyos veszteségeket könyvelhet el a legtöbb termelő, a mezőgazdasági minisztérium azonban megígérte, segítséget nyújt. 

Márkanévvé vált a gyergyószárhegyi káposzta

Levédette a gyergyószárhegyi káposzta márkanevet az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a helyi káposztatermesztõk egyesülete. A védjegy minőségi garanciát és biztonságot jelent a gazdáknak és termelõknek egyaránt.

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

Victor Ponta felkérte a mezőgazdasági és pénzügyi minisztériumot, hogy készítsék elő a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint húsipari termékek áfájának csökkentését.

Feketézők célkeresztben

Feketén dolgozó idénymunkások miatt tart rendszeres ellenőrzéseket Kovászna megyében a rendőrség. A hatóság több gazda ellen már bűnvádi eljárást is indított.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Nem könnyű eldönteni, hogy az önkormányzati választások kapcsán mikor okoztak nagyobb csalódást szavazótáboruknak a magyarországi baloldali pártok: a „választék” roppant széles.

Bálint Eszter

A reformokat folytatni kell, a rendelkezésre álló uniós forrásokat le kell hívni, az adóbehajtást hatékonyabbá kell tenni – lassan már közhelyszámba mennek a nemzetközi hitelezők jó tanácsai.

Molnár Judit

Ahogy közeledik az elnökválasztás időpontja, a kormányoldal csalafinta ötletekkel igyekszik megnyerni a csodákra mindig éhes jónépet.

Balogh Levente

Kimondottan megnyugtató érzés egy olyan ország polgárának lenni, ahol a kormány illetékesei rajta tartják mutatóujjukat a társadalom ütőerén, így pontos képük van a valós helyzetről.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  23 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  18 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  23 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  21 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  16 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  22 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  17 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  24 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  23 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  23 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  20 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  20 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  20 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  21 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  22 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  18 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4114 RON
1 USD 3.5019 RON
1 GBP 5.6735 RON
100 HUF 1.4223 RON
1 XAU 136.1476 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL