Krónika Online
2015. március 31., kedd; Ma Árpád napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Ötletbörze a magyar összefogásról

  Ötletbörze a magyar összefogásról

  Nem ragadós a marosvásárhelyi hárompárti összefogás példája a nagyobb erdélyi és partiumi városokban, legalábbis egyelőre. A jövő évi helyhatósági választásokon való együttműködés lehetősége több helyen megragadt az ötlet szintjén.
 • Magyar összefogás Marosvásárhelyen

  Magyar összefogás Marosvásárhelyen

  ÖSSZEFOGLALÓ – Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ, az EMNP és az MPP – erről pénteken írtak alá szándéknyilatkozatot a három politikai alakulat Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.
 • Kaotikus számlaháború

  Kaotikus számlaháború

  Teljes a káosz annak nyomán, hogy az adóhatóság nagyszabású ellenőrző akcióba kezdett. Az ellenőrök főként a borravaló miatt bírságolnak, miközben a hatósági alkalmazottak sincsenek tisztában azzal, hogyan kellene eljárniuk a pincéreknek.

Peti Andrással replikázik Dorin Florea

Peti Andrással replikázik Dorin Florea
Cáfolja Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere RMDSZ-es helyettese állítását, miszerint a Krónikának adott interjúban tett kijelentéseinek tanúsága szerint másodrendűnek tartja az egész magyar közösséget.

Mégis sertésinfluenzában hunytak el Udvarhelyen

Mégiscsak a sertésinfluenzaként ismert betegséget kiváltó H1N1 vírus okozta annak a két betegnek a halálát, akik néhány hete hunytak el a székelyudvarhelyi kórházban. 

Himnuszbírság: pénteken hirdet ítéletet a bíróság

Pénteken hirdet ítéletet a sepsiszentgyörgyi bíróság a Magyar Polgári Pártra (MPP) a magyar himnusz eléneklése miatt kirótt bírság ügyében.

Etnikai vita a vásárhelyi kétnyelvű táblák miatt

A kétnyelvű táblák kihelyezése nem etnikai ügy, hanem törvényes kötelessége a marosvásárhelyi városházának.

Johannis: prioritás a partnerség Amerikával

Johannis: prioritás a partnerség Amerikával
A NATO által Európában kiépíteni szándékozott rakétavédelmi rendszernek a Deveselu katonai támaszponton telepítendő elemei rendkívül értékes román–amerikai hozzájárulás az egész transzatlanti térség biztonságához – jelentette ki Klaus Johannis.

Támogatják Markó Attila őrizetbe vételét

Támogatta hétfőn a képviselőház jogi bizottsága a korrupcióellenes ügyészek második olyan kérését, amely Markó Attila RMDSZ-es képviselő előzetes letartóztatásának jóváhagyását indítványozza.

Rengeteget költött a festményekre Vâlcov

A korrupcióval gyanúsított volt pénzügyminiszter, Darius Vâlcov 2013-ban egymillió lejt fizetett egy közvetítőnek, hogy festményeket szerezzen be egy galéria részére.

Markó Attila: nem vagyok korrupt, le akarnak járatni

Lejáratásnak nevezte a Krónika kérdésére Markó Attila RMDSZ-es képviselő azt a hírt, hogy az ellene a DNA által törvénytelen restitúciós döntésekben való részvétel miatt indított eljárás nyomán le kíván mondani román állampolgárságáról.

Romániai gyökerei is vannak az ámokfutó pilótának

Romániai gyökerei is vannak az ámokfutó pilótának
Romániai gyökerekkel is rendelkezik Andreas Lubitz, az a másodpilóta, aki múlt kedden szándékosan vezette egy hegyoldalnak a Germanwings német fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, 150 embert szállító Airbus A 320-as repülőgépét.

Ismert akart lenni a gépet hegynek vezető másodpilóta

ÖSSZEFOGLALÓ – Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt a lezuhant Airbus A320 másodpilótája.

Ferenc pápa virágvasárnap: válasszuk az alázat útját a világiasság helyett

A megaláztatások és szenvedések közepette is embertársait szerető Jézus példájáról beszélt Ferenc pápa a római Szent Péter téren virágvasárnap bemutatott szentmisén. 

Légi tragédia: súlyos depresszióban szenvedett a másodpilóta

Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt a Germanwings Airbus A320-as másodpilótája.

Borszék újjászületése múlik a kezelőközpont befejezésén

Borszék újjászületése múlik a kezelőközpont befejezésén
Minden szálat megmozgatnak annak érdekében, hogy végre elkészüljön a borszéki kezelőközpont, amelynek kivitelezési munkálataihoz már három éve hozzáláttak.

Huszonkétezer lejes közalkalmazotti bérplafont terveznek

Öt, hierarchikusan kialakított közalkalmazotti kategóriát hozna létre a kormány. 

Csak egyesek fizetnek kevesebbet a földgázért

Átlagosan 3,9 százalékkal csökken április elsejétől a földgáz ára, miután visszaesett a gáz beszerzési ára, illetve egyes szállítási költségek is alacsonyabbak – közölte az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE).

A jó fizetést adó cégeknek kedveznek Szentgyörgyön

Idén is visszapályázhatják a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások az ingatlanadójuk egy részét.

Gyerekek hete Szatmáron

Gyerekek hete Szatmáron
Két egymást követő napon két mesejátékot mutat be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

Telt házas bemutató a kolozsvári Operában

Telt ház előtt mutatott be a Kolozsvári Magyar Opera egy újabb Kálmán Imre-operettet, A bajadért.

Ismét szervez helyi versenyt a TIFF

Immár hatodik alkalommal indítanak külön versenyszekciót a helyi filmesek alkotásainak a május 29–június 7. között megszervezésre kerülő TIFF-en.

A tudományos közösség építője – Díjazott az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Évi közgyűlését tartotta Kolozsváron az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében szombaton.

Görbicz Anita-kézisuli indul Székelyudvarhelyen

Görbicz Anita-kézisuli indul Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen bővíti utánpótlásképző rendszerét a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO női kézilabdacsapata, mely az erdélyi város sportiskolájával kötött együttműködést. 

Elkezdődhet az FRF reformkorszaka

Jóváhagyta hétfőn a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közgyűlése a 2015–2020-as időszak stratégiai tervét, azt a projektet, amelynek célja többek között a válogatott kijutása a soron következő három nemzetközi tornára. 

Románia 3, Magyarország 1 pontot „izzadott ki” az Eb-selejtezőkben

Dicsőség nélküli három ponttal gazdagodott vasárnap este a csoportelső Románia a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezők ötödik fordulójában, miközben a hatosban harmadik helyen tanyázó Magyarország döntetlennel maradt veretlen a Dárdai-érában.

Forma–1: Vettel győzött Malajziában

A négyszeres világbajnok, idéntől a Ferrarinál versenyző Sebastian Vettel a Mercedeseket maga mögé utasítva nyerte meg a Maláj Nagydíjat.

Egy Argeș megyei gólya fittyet hányt a miniszteri rendeletre

Egy Argeș megyei gólya fittyet hányt a miniszteri rendeletre
Igencsak népszerűvé vált a világhálón annak az Argeș megyében fészkelő gólyának a története, amelyet miniszteri rendelettel akartak kiköltöztetni korábbi „lakhelyéről”. 

A karcfalvi származású, világhírű hálózatkutatót fogadta Áder János

Barabási Albert László karcfalvi származású, világhírű fizikust, hálózatkutatót fogadta Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten, a Sándor-palotában. 

III. Richárd leszármazottja Benedict Cumberbatch brit színész

Izgalmas felfedezést tettek a Leicesteri Egyetem kutatói, akik III. Richárd maradványainak azonosításán dolgoztak: a brit színész, Benedict Cumberbatch egészen közeli rokona az utolsó York-királynak. 

Villanyoltás a környezetért

Erdély-szerte több település is villanyoltással csatlakozott szombaton a Föld órája kezdeményezéshez. Többek közt Csíkszeredában és a kincses városban kialudtak 20.30 és 21.30 között a fények, szünetelt a közvilágítás. 

Megerőszakolt természet – A genetikailag módosított szervezetek „Janus-arcúsága”

Megerőszakolt természet – A genetikailag módosított szervezetek „Janus-arcúsága”
Ellenzik az erdélyi magyar gazdák a genetikailag módosított szervezetek (GMO) beáramlását – tudósít a Krónika. Az RMGE állásfoglalása felsorolja mindazokat a lehetséges károkat, amelyek egészségünk rovására keletkezhetnének.

Peti András: replika a Dorin Floreával készült interjúban elhangzottakra

Olvasva Dorin Florea polgármester úr interjúját a Krónika március 19-ei kiadásában (Vásárhely: minek a fővárosa?), elsőre az jut eszembe, hogy a nyílt szókimondás tiszteletre méltó, de ez önmagában nem menti fel az üzenetből származó tiszteletlenséget. 

Nagy Zsolt és a „stratégiai privatizációs dosszié” (2.)

Gondolatok egy bírósági határozat margójára – folytatás a múlt heti Szempontból.

Autonóm gondolkodással a nacionalista csapdák ellen

Huszonöt évvel a decemberi forradalom és a márciusi véres események után Marosvásárhelyen még mindig jelentős azon román emberek aránya, akik vakul hisznek a nacionalista propagandában – állapította meg a lapunknak adott interjúban Smaranda Enache.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Alkalmazkodó oktatás Skandináviában: eltűnnek a finn tantárgyak

Alkalmazkodó oktatás Skandináviában: eltűnnek a finn tantárgyak
Finnország, amely rendre a legjobbak között végez a PISA-felméréseken, radikális oktatási reformra készül: tantárgyak helyett témák szerint tanítanak majd az északi ország iskoláiban  – írja a The In­­dependent.

Egészségvédő a gabonafélék fogyasztása

Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szív-, légzőszervi és cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek.

Kertészkedés ízületkímélő módon

Tavasz kezdetén felkészülünk a kertészkedésre: letakarítjuk a kerti utakat, elővesszük és megtisztítjuk a kerti szerszámokat.

Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja. Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van.

Együtt keresik Márton Áron lelkületét

Együtt keresik Márton Áron lelkületét
A Mustármag Közösség Márton Áron püspökről tervezett játékfilmje és a köré épülő misszió egyik mozzanata azok megszólítása, akiket a néhai erdélyi római katolikus püspök bérmált vagy szentelt pappá. Bara László római katolikus plébánossal beszélgettünk.

Virág a „diákok püspökének”

Majláth Gusztáv Károly püspök alakját idézték fel halálának 75. évfordulója alkalmával hétfőn a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

A fény felé a rácsok világából

Az Erdélyi Református Egyházkerület néhai püspökének, Csiha Kálmánnak az életéről szóló, Jobb az Úrban bízni című filmet mutatták be szerdán este a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében.

Sokan támogatják a telefonos szeretetszolgálat tevékenységét

Helyiek támogatásával helyieknek kíván segíteni a Marosvásárhelyen immár három éve működő Telefonos Szeretetszolgálat, amelynek tavalyi eredményeiről, idei terveiről Sajó Norbert, a szolgálat létrehozója számolt be.

Még bégetnek a bárányok

Még bégetnek a bárányok
Kevesebb mint három héttel húsvét előtt egyetlen ideiglenes vágópont sem működik még a székelyföldi megyékben, a boltok többségében pedig még meg sem jelent a bárányhús.

Értékgyűjtő konferencia a kincses városban

Az Erdélyben fellelhető nemzeti értékek, hungarikumok összegyűjtése érdekében konferenciát szervez a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) pénteken 11 órától a Kolozsvár Aréna multifunkcionális termében.

Pályázhatnak a fiatal gazdák

A 35 év alatti, fiatal gazdálkodókat, illetve a mezőgazdasági géppark bővítését, korszerűsítését támogatná két pályázati kiírással az agrártárca a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében.

Romlásnak indul a tejágazat a kvóta eltörlésével

A romániai tejtermelők csődjét jelentheti a tejkvótarendszer eltörlése az Unió tagállamaiban.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Soha nem tapasztalt magasságokra hágott a romániai társadalom körében a nyomozó hatóságokba vetett bizalom, ami megrökönyödést váltott ki a hazai politikai osztály részéről.

Bálint Eszter

Az adóbegyűjtés hatékonyságának felpörgetése helyett egyelőre úgy tűnik, hogy újabb öngólt lőtt a Ponta-kormány.

Molnár Judit

Sok mindent tudunk a hazai egészségügyről, de amit egy angol édesanya röppentett fel nemrég a virtuális térben, az már igazán a fantasztikumok világára utal.

Balogh Levente

Most jól megmutatták az összes magyargyűlölő, soviniszta románnak.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  4 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  9 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  3 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  12 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  10 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  3 C°
  Kedd
  Eső valószínű
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  3 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  8 C°
  Csütörtök
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  1 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  13 C°
 • Brassó

  MOST

  6 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  11 C°
  Szerda
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  4 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4061 RON
1 USD 4.0607 RON
1 GBP 6.0267 RON
100 HUF 1.4704 RON
1 XAU 155.1184 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL