Krónika Online
2014. április 17., csütörtök; Ma Rudolf napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Sokan turistaként ünneplik a húsvétot

  Sokan turistaként ünneplik a húsvétot

  Átalakulóban vannak a húsvéti szokások: sokan már nem otthon, szűk családi körben, hanem valamely üdülőtelepen, szállodában töltik a feltámadás ünnepét. A Partiumban és a Székelyföldön az elmúlt évekhez képest idén jóval több turista foglalt szállást.
 • Behálózott városképek

  Behálózott városképek

  Folyamatban van a villanyoszlopokon végigvezetett huzalok föld alatti járatokba való lefektetése a legtöbb erdélyi városban, ahol a felújítási munkálatokkal párhuzamosan a kábelek elásását is elvégzik, ám egyes megyeszékhelyeken akadozik a munka.
 • Lépj le görög módra! – Variációk az idegenforgalom „kifehérítésére”

  Lépj le görög módra! – Variációk az idegenforgalom „kifehérítésére”

  Görög módra, fizetés nélkül távozzanak azok a vendégek, akiknek a pincér nem adott számlát – ajánlják a vendéglőbe és bárokba járóknak a turisztikai munkáltatók, hátha így sikerül kifehéríteniük valamennyire az ágazatot.

Perrel töröltetnék el a váradi hőerőmű óriási büntetését

Perrel töröltetnék el a váradi hőerőmű óriási büntetését
Minden jogi lehetőséget kihasználnak, hogy elkerüljék a nagyváradi hőerőműre kiszabott 33 millió eurós büntetés kifizetését.

Szülőföldön magyarul: kevesebb a hiányos pályázat

Több mint 108 ezer pályázatot kapott a Szülőföldön magyarul támogatási program keretében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Diákszállodát működtetnének Csíksomlyón

Diákszállót működtetne a csíksomlyói multifunkcionális központban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hangzott el a Hargita megyei szakoktatásról szervezett legújabb megbeszélésen. 

Pert vesztett az RMGC

Újabb bírósági ítélet hátráltatja a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) kanadai–román társaságot a tervezett verespataki bányanyitásban.

Băsescu: nem hallgatják le Pontát

Băsescu: nem hallgatják le Pontát
Benyújtotta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) Traian Băsescu államfő elleni feljelentését a legfőbb ügyészségen Gabriela Firea, a párt szenátora. A szociáldemokraták annak nyomán jelentették fel Băsescut, hogy az államfő kemény bírálatokat fogalmazott meg velük szemben.

Román felelősség a holokausztért

A katonai ügyészség egy közlemúltban lezárt vizsgálata hetven év óta első ízben igazolta a román hadsereg egyes alakulatainak felelősségét a romániai holokausztban.

RMDSZ-esek is csatlakozhatnak Băsescu feljelentőihez

Az RMDSZ honatyái is aláírhatják azt a Traian Băsescu államfő elleni feljelentést, amelyet a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) több politikusa, köztük Victor Ponta miniszterelnök is ellát kézjegyével – derült ki kedden.

A védelmi minisztériumba „menekült” Ponta

A védelmi minisztériumba „menekült” Victor Ponta miniszterelnök a korrupció kísértése elől. Ezt maga a kormányfő mondta el egy televíziós műsorban. 

Harcok törtek ki Ukrajnában

Harcok törtek ki Ukrajnában
Megkezdődtek kedden a kijevi vezetés által „terrorellenes” műveleteknek nevezett, a kelet-ukrajnai oroszpárti erők elleni hadmozdulatok. Reggel harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé.

Nemzetpolitikai Kutatóintézet: fontos előrelépés az ET határozata

Fontos előrelépésnek tartja a kisebbségvédelemben a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a Kalmár Ferenc kereszténydemokrata politikus által jegyzett, előző héten elfogadott Európa Tanács-határozatot.

Három halottja van a zsidó intézmények elleni támadásnak Kansas Cityben

Három ember életét vesztette Kansas City egyik elővárosában, Overland Parkban vasárnap délután, miután egy fegyveres lövéseket adott le két zsidó közösségi intézményben.

Szövetségi állammá válhat Ukrajna

A Kelet-Ukrajnában hivatali épületeket megszálló oroszpárti szakadárok a hétfő reggeli határidőig nem tették le a fegyvert.

Adómentes lehet az újra befektetett profit

Adómentes lehet az újra befektetett profit
Július elsejétől adómentessé válik az újra befektetett nyereség egy, a pénzügyminisztérium által kidolgozott törvénymódosító javaslat szerint.

Új feladatot kapott György Attila pénzügyi államtitkár

György Attilát, a pénzügyminisztérium RMDSZ-es államtitkárát jelölte ki a PHARE és a SAPARD európai uniós finanszírozások felelősévé Victor Ponta kormányfő.

Étkezési utalványok: eltörölnék a gyakorlatban nem létező korlátozásokat

Eltörölné a kormány azt – a legtöbb kereskedelmi egységben gyakorlatilag semmibe vett – törvényi előírást, miszerint a munkavállalók naponta legfeljebb két étkezési utalványt vásárolhatnak le.

Elfogadták az új csődtörvényt

Elfogadta a parlament kedden a kormány által kezdeményezett új csődtörvényt.

Kolozsvár-értelmezések gyűjteménye

Kolozsvár-értelmezések gyűjteménye
Kolozsvár-számát mutatta be a Szépirodalmi Figyelő című budapesti irodalmi, kritikai és szemléző folyóirat a kincses városban, majd átadták a lap díjait is.

Kiosztották a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjakat Kolozsváron

A Teleki László Alapítvány és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere vehette át kedd este a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjat a kolozsvári magyar főkonzulátus és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) közös rendezvényén.

Magyar filmek Cannes-ban

Két magyar rövidfilmet is beválogattak a májusi cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába.

Előadás mindennapi csodákról – Hernády és Kern Erdélyben

Sztárszereplőkkel érkezik budapesti vendégjáték április végén Marosvásárhelyre és Csíkszeredába.

Kosárlabdaünneppé vált az All Star-gála Kolozsváron

Kosárlabdaünneppé vált az All Star-gála Kolozsváron
A férfi kosárlabda-élvonal legnagyobb sztárjai mellett legendás játékosok és a jövő nagy bajnokai is képviseltették magukat a kedden Kolozsváron megrendezett All Star-gálán. Az esemény fő attrakciója az északi és déli válogatott összecsapása volt.

Bízik a feljutásban az ASA – Pénteken kezdődik a Liga 2 rájátszása

Harmadik helyről vág neki a másodosztályos bajnokság rájátszásának a Marosvásárhelyi ASA labdarúgócsapata.

Büntetőkkel kapott ki a horvátoktól a Benedek-csapat

A világbajnoki címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel kikapott kedden az olimpiai bajnok horvát csapattól a világliga európai csoportselejtezőjének utolsó fordulójában Pécsen.

Amerikába tart az Európa legjobbjai közé sorolt csíki hokis tehetség

A 17 éves, csíkszeredai Péter Balázs felkerült az NHL európai draftlistájára. A németországi Krefelder csapatában edződő hokis a húsvéti vakációra hazaérkezve gyerekkori edzőiről, németországi életéről és további terveiről is beszélt.

„Nagymama kávéja” az olvasósarokban

„Nagymama kávéja” az olvasósarokban
Világszerte bevált módit igyekszik meghonosítani két sepsiszentgyörgyi vállalkozó: néhány napja egy fedél alatt működik a Tortoma kiadó könyvesboltja és az Angelo Café. 

A százéves Cs. Erdős Tibor festőt köszöntötte Emil Boc

A 100 éves Cs. Erdős Tibor festőművészt köszöntötte fel szerdán Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. 

Húsvéti vásár Udvarhelyen

Csábító kürtőskalácsillat terjengett szerdán Székelyudvarhelyen – az esős időjárás dacára számos érdeklődő fordult meg a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által szervezett húsvéti vásáron.

Több tízezer bankkártyáról lopott egy kolozsvári hacker

Több tízezer bankkártyáról is lopott pénzt az elmúlt négy évben, valamint feltörte a Presidency.ro elnöki honlapot az a kolozsvári hacker, akit leleplezett a DIICOT.

A kormány, amely újrázhat

A kormány, amely újrázhat
Akit meglepett a választási eredmény, annak nincsen eleven kapcsolata a magyar valósággal. Annak nemcsak az emberek mindennapi gondjairól, hanem arról sincsenek fogalmai, hogy mi is a magyar állampolgárok körében egy kormánnyal szemben az elvárás.

Székely zászló a román parlamenten?

Beszélgetés Puskás Bálint alkotmánybíróval fanariótákról és normakontrollról.

Határon túli voksmérleg

Bizonyos szempontból meglepő, más szempontból várható eredményt hozott, ahogyan a magyarországi országgyűlési választásokon először szavazó határon túliak voksoltak a vasárnapi megmérettetésen.

Nem akartak kormányt váltani

Nem volt kormányváltó hangulat Magyarországon – ez állapítható meg egyértelműen a vasárnapi országgyűlési választások eredményei alapján.

Választás huszonöt év távlatából

Április 6-án országgyűlési választást tartanak Magyarországon.

A GM és a Delphi rossz kapcsolata is hozzájárult a halálos balesetekhez

A GM és a Delphi rossz kapcsolata is hozzájárult a halálos balesetekhez
A General Motors és a Delphi rossz kapcsolata a halálos balesetekkel járó meghibásodások okai között.

A Daimler 2020-ra az élre törne

Új modellek fejlesztése mellett milliárdos gazdaságossági programja kiterjesztésével igyekszik vezetői pozíciót elérni a prémiummárkák körében a német autógyártó.

Újabb leállások a Ford craiovai gyárában

Április és június között 23 munkanapra leállítják a Ford B-Max egyterű modell gyártását a romániai Craiován működő összeszerelő üzemben – közölte a Mediafax hírügynökség.

Brit autóipari vezetők az EU-tagságról: maradni akarnak

A brit autóipari vezetők óriási többsége szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia.

Veszélyes illatanyagok és színezők

Veszélyes illatanyagok és színezők
A kozmetikai cégek egyre több pénzt költenek fejlesztésre, kutatásra, ám még így sem vagyunk teljesen biztonságban: a tartósításra, az illat- és színfokozásra használt anyagokra sokan lehetnek allergiásak.

Munka és bizonytalanság

A munkahelyi stressz leggyakoribb oka a munkahelyi átszervezés, illetve a munkahely megőrzésével kapcsolatos bizonytalanság – derült ki egy friss európai statisztikai felmérésből.

Jót tesz a szívnek a házasság

Egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a házasemberek a szívpanaszok alacsonyabb kockázatának vannak kitéve. A 3,5 millió ember adatait elemző kutatás elsőként hasonlította össze a házasembereket az egyedülállókkal, elváltakkal és özvegyekkel.

Böjtös ételek friss sóskával

Sóskaleves galuskával, sóskafőzelék, békakirály levese, sóskamártás pirított burgonyával.

Gazdálkodni tanulnak az unitáriusok

Gazdálkodni tanulnak az unitáriusok
A többi erdélyi történelmi magyar egyházhoz hasonlóan a visszakapott unitárius vagyon hasznosítása is fejtörést okoz az egyházközségeknek, illetve a püspökségnek.

Húsvétra készülnek Csíksomlyón

Különleges ünnepi pillanat előzi meg a csíksomlyói kegytemplomban virágvasárnap tartandó szentmisét.

Járható a Tisztulás Útja

Erdő Péter bíboros áldotta meg a Tisztulás Útja nevű zarándokutat csütörtökön Budapesten, a Gellért-hegyen Böjte Csaba és több pálos, ferences és jezsuita szerzetes jelenlétében. 

Templomfelújításra készül Kovács Sándor kolozsvári főesperes

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett kolozsvári főesperes, Kovács Sándor templom- és közösségépítő római katolikus papként vált ismertté az elmúlt negyven évben.

Közeleg a húsvét, nyílnak a vágópontok

Közeleg a húsvét, nyílnak a vágópontok
Bár az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság márciusban megtiltotta a húsvéti bárányok levágására alkalmas ideiglenes vágópontok létesítését, egy újabb rendelet értelmében a húsvét előtti időszakban mégis lehet jelentkezni engedélyekért.

Kártérítést kérnek a szatmári gazdák

Kártérítést követelnek azok a Szatmár megyei gazdák, akiknek földjein a kommunista rendszer idején vésztározókat alakítottak ki, melyeket időnként elöntenek vízzel, tönkretéve a vetésüket.

Húsvétra ígérik a támogatásokat

Húsvétig az üzemagyag-támogatást, valamint a marhatenyésztőknek járó juttatásokat is megkapják a gazdák – jelentette be Sepsiszentgyörgyön Nagy Tamás Péter mezőgazdasági államtitkár.

Gazdák javaslatlistája

Agrár- és vidékpolitikai javaslatcsomagot dolgozott ki a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének szakmai felügyeletével a Magyar Polgári Párt, melyet a közös európai parlamenti választási program kidolgozásának reményében ajánlanak az RMDSZ figyelmébe.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Elkönyvelheti első sikerét a márciusban kormányra került RMDSZ, ha a parlament elfogadja a frissen kidolgozott zászlótörvényt.

Páva Adorján

Mircea Duşa védelmi miniszter még saját nemzettársait is meghökkenti azon igyekezetében, hogy túlbuzgó hazafiasságát államhatalmi eszközökkel erőltesse az ország önkormányzataira és lakóira. 

Rostás Szabolcs

A nyíltan felvállalt Unió-ellenesként közismert Jobbik április 6-ai előretörése apropóján nemzetközi szinten is sokan megkongatták a vészharangot.

Bálint Eszter

Újabb pofont adott a kormány a Székelyföldön élőknek, amikor úgy döntött, gyorsforgalmi úttal váltja ki az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Brassó közötti szakaszát.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  borús
  7 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  19 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  7 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  20 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  15 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  9 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  21 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  13 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  19 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  20 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  13 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  18 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
 • Arad

  MOST
  zápor
  7 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  18 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  17 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  16 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  16 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  8.1 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  14 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  16 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  5 C°
  MAX:
  17 C°
 • Szeben

  MOST
  zápor
  4 C°
  Csütörtök
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  14 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4762 RON
1 USD 3.2340 RON
1 GBP 5.4316 RON
100 HUF 1.4528 RON
1 XAU 135.0746 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL