Krónika Online
2014. augusztus 30., szombat; Ma Rózsa napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Dezinformáció és álelemzés: kinek érdeke az autonómia lejáratása?

  Dezinformáció és álelemzés: kinek érdeke az autonómia lejáratása?

  A magyar autonómiatörekvéseket durván lejárató írást közölt egy bizonytalan hátterű angol nyelvű elemzőportál, amely azt állítja, hogy az önrendelkezési törekvése-ket Moszkva bátorítja, céljuk pedig az európai országok szétforgácsolása.
 • Vándorolhatnak a polgármesterek

  Vándorolhatnak a polgármesterek

  FRISSÍTVE – Hiába tiltakozott csütörtökön az Egyesült Államok nagykövetsége is, a kormány elfogadta a polgármesterek pártváltását lehetővé tevő rendeletet. Az elöljáróknak 45 napjuk van a pártválasztásra. Az RMDSZ és az MPP ellenzi a rendeletet, az EMNP véleménye árnyaltabb.
 • Cáfolják a saját hőközpontok megadóztatását

  Cáfolják a saját hőközpontok megadóztatását

  Cáfolta a kormány, hogy környezetvédelmi adót vetnének ki a magánlakásokban felszerelt kiskazánokra. A hírt néhány napja maga Victor Ponta kormányfő dobta be a köztudatba, de azóta már kétszer is határozottan cáfolta, akárcsak szerdán Korodi Attila.

Kezdődhet a műemlék-korszerűsítési program Nagyváradon

Kezdődhet a műemlék-korszerűsítési program Nagyváradon
Saját költségén újítja fel a nagyváradi önkormányzat a városközpontbeli műemlék épületek homlokzatát, amennyiben a tulajdonosok nem hajlandók erre, de behajtja rajtuk a munkálatok költségeit – jelentette be csütörtökön Ilie Bolojan polgármester.

Adócsökkentést terveznek Sepsiszentgyörgyön

Közvitára bocsátja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a helyi adó csökkentésére vonatkozó tervezetét. Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, a magánszemélyek terület- és ingatlanadóját csökkentenék 10 százalékkal a jövő évtől.

Megmenekülhet az impozáns szatmárnémeti ingatlan

Gazdát cserélhet a közeljövőben a Szatmárnémeti legimpozánsabb épületének számító Pannónia Szálló.

Csak pénzbírság járt az állatkínzásért

Enyhének tartják az állatkínzásért kirótt büntetéseket az állatvédők. Egy különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzásért az ügyészség 400 lej pénzbírságot szabott ki, megszüntette a bűnvádi eljárást, még bíróság elé sem állították az elkövetőt.

Botrány után sikeres miniszteri eskütétel

Botrány után sikeres miniszteri eskütétel
A szerdai, botrányba fulladt kísérlet után csütörtökön beiktatták hivatalába Da­ri­us Vâlcov új költségvetésért felelős tárca nélküli minisztert.

Ponta exportálná a biztonságot

Románia célja a NATO keleti szárnyának megerősítése és a jelentős NATO-jelenlét az országban.

Tíz nap a pártváltásra

A kormány csütörtöki ülésén biztosan napirendre kerül az a sürgősségi rendelet, amely azonban két hét helyett tíz napig teszi lehetővé a polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és közgyűlési tagok számára, hogy mandátumvesztés nélkül pártot váltsanak.

Választási bojkott jöhet a „polgármester-halászás” miatt

Elfogadhatja a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel lehetővé teszik a polgármesterek számára, hogy büntetlenül válthassanak pártot.

Felavatták a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket

Felavatták a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket
Moldova nemzeti ünnepén, a függetlenség kikiáltásának 23. évfordulóján avatta fel Victor Ponta román és Iurie Leancă moldovai miniszterelnök, illetve Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa a Jászvásár és a moldovai Ungheni közötti gázvezetéket.

Ukrajna: béketerv és újabb orosz behatolás

Miközben Kijev szerdán azt közölte, hogy az ország délkeleti részében mintegy száz orosz páncélos jármű hatolt be Ukrajna területére, Moszkva jelezte: Oroszország folytatja a humanitárius segítségnyújtást Kelet-Ukrajnának.

Újabb harcok az orosz–ukrán határon

Kijevi közlés szerint orosz Mi-24-es katonai helikopterek hétfőn tüzet nyitottak ukrán határőrökre a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, négy határőr meghalt.

Kijev: behatolt Ukrajnába az orosz haderő

Több tucatnyi harckocsiból és páncélozott járműből álló konvoj hatolt be Oroszország felől Ukrajna területére Novoazovszk városánál, és az ukrán határőrök harcba bocsátkoztak vele.

Javuló céges mutatók Háromszéken

Javuló céges mutatók Háromszéken
Kevesebb cég adta le a tavalyi év pénzügyi mérlegét Kovászna megyében, de a forgalomra, nyereségre és munkahelyre vonatkozó adatok alapján többen kerültek be a toplistába, mint egy évvel korábban – közölte csütörtökön Édler András.

Nem tudni, mikor módosul az ingatlanadó

Várhatóan csak 2016-tól lép hatályba az új adótörvénykönyv, amelynek módosításai nyomán egyebek mellett már nem egységes értékek szerint, hanem az ingatlanok rendeltetése és használata alapján határozzák meg az ingatlanadó mértékét. 

Kiírták a versenytárgyalást a cernavodai atomerőmű bővítésére

A Nuclearelectrica atomenergetikai állami vállalat versenytárgyalást írt ki a cernavodai atomerőmű (CNE) hármas és négyes blokkjának megépítésére 6,5 milliárd euró értékben – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

Online szupermarketet nyitott az eMag

Megnyitotta szerdán online szupermarketjét az – eddig inkább elektronikus cikkeket árusító – eMag.

Öniróniával a hazaszeretetről

Öniróniával a hazaszeretetről
Pintér Béla Kaisers Tv, Ungarn című darabjával indítja az új évadot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, az évadnyitó bemutatóra vasárnap este hét órától kerül sor a színház kamaratermében.

Próbálnak a Sétatéren – Elkezdődött a 222. évad a kolozsvári színházban

A 222. évadot két új előadás próbáival indítja a Kolozsvári Állami Magyar Színház – mondta el a héten tartott évadnyitó gyűlésen Tompa Gábor igazgató.

Lakásokba csempészett népművészet

Népművészeti oktatói, közösségi tevékenységéért nemrég Király Zsiga-díjban részesítették Tifán Irén bútorfestőt, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének elnökét.

A nyár lenyomatai – Hét helyi képzőművész rendhagyó tárlata Csíkban

Hét csíkszeredai művész állította ki nyári alkotásait a Pál Aukciósház és Galériában, a későbbiekben pedig mindegyikük beszélni is fog munkáiról.

A Dinamo Kijev a Steaua EL-csoportjában, az Astra Gulácsiékkal is csatázik

A Dinamo Kijev a Steaua EL-csoportjában, az Astra Gulácsiékkal is csatázik
A Steaua a Dinamo Kijevvel a Rio Avéval és az Aalborggal került egy csoportba az Európa Liga főtábláján, míg az Astra a Salzburggal, a Celticcel és a Dinamo Zágrábbal csatázik a pénteki monacói sorsolás szerint.

Bayern–City, Real–Liverpool, Barca–PSG párharcok a BL-ben

A Megyeri Balázst foglalkoztató Olimpiakosz a spanyol és az olasz bajnokkal, illetve a Malmővel került azonos csoportba a Bajnokok Ligája 2014/15-ös szezonjában.

Kosár-Eb-selejtezők: sikertelen zárás, új kezdet

Románia és Magyarország felnőtt férfi kosárlabda-válogatottjának sem sikerült kijutnia a jövő évi Európa-bajnokságra. 

Rajtol a változások kézilabdaszezonja – Caba érdekes idényre számít

Hétvégén kezdődik a női és a férfi élvonalbeli kézilabda-bajnokság 2014–2015-ös szezonja, és ha előbbiben várhatóan ismét a Nagybányai HCM uralja majd a mezőnyt, addig a férfiaknál címvédő Konstancai HCM válsága felboríthatja az erőviszonyokat. 

Jézus Krisztus Szupersztár: egy hályogkovács bátorsága

Jézus Krisztus Szupersztár: egy hályogkovács bátorsága
Nagy sikert aratott a Kolozsvári Magyar Napokon bemutatott Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera, amelynek az volt a különlegessége, hogy néhány hivatásost leszámítva lelkes amatőrök adták elő. Ráadásul mindezt az alig 22 éves Jancsó Hajnal rendezte. 

Százéves dokumentumot adományoztak a szentgyörgyi polgármesternek

Első világháborús kordokumentumot adományoztak Sepsiszentgyörgy polgármesterének. Antal Árpád sajtótájékoztatón mutatta be a díszes kötésű füzetet, amelyben az I. világháború alatt a szentgyörgyi kórházban kezelt betegek írták le gondolataikat.

Tíz év után titokban összeházasodott Angelina Jolie és Brad Pitt

Összeházasodott szombaton Angelina Jolie és Brad Pritt – jelentette be a színészpár szóvivője – írja a HVG.hu. A hírt az amerikai AP hírügynökség közölte romániai idő szerint csütörtök délután.

Bőséges a Magyarok kenyere

Bár már augusztus 20-án megsütötték a Magyarok kenyerét, a búzafelajánlások még folyamatosan érkeznek a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros (RMGE-Maros) szervezetéhez.

Titus Corlăţean és az autonómia: ki sért alapszerződést?

Titus Corlăţean és az autonómia: ki sért alapszerződést?
Sajátos érveléssel indított újabb fronton támadást a magyar önrendelkezési törekvések ellen Titus Corlăţean román külügyminiszter a Marosfőn megrendezett román nyári egyetemen.

A kultúra megszerzése öröm, nem kínos erőfeszítés

„Szabadúszó lettem, s hogy ne sokat töprengjünk azon, miért is, nagyon egyszerű a válasz: anyagi vonzatai vannak” – Beszélgetés Herman Ferenc színésszel, „közművelődési mindenessel”

EMNP, MPP: együtt vagy külön?

Ismét csak felmerült annak a szükségessége, hogy az RMDSZ-szel szemben alternatívát kínáló két kisebb párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyesüljön.

Kínos a német kormánynak a hírszerzés lelepleződése

Kínos a német kormánynak a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) amerikai és török lehallgatási, megfigyelési műveleteinek lelepleződése.

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten

Ferrari-rekordok a Monterey Autóshéten
A Ferrari márka játszotta a fő­szerepet a Monterey Autós­hét néven ismert kaliforniai ese­ménysorozaton. A számos veteránautós programot felvonultató fesztivál csúcspontja a Pebble Beach Concours D’Elegance szép­ségverseny.

Kicsi, de érett Fabia

A Škoda idén eddig rekordot rekordra halmoz, a cseh gyártó pedig további javulásra számíthat második legnépszerűbb modellje, a Fabia teljes megújításával. Az őszi Párizsi Autószalonon bemutatkozó harmadik generáció még érettebb megjelenést kapott.

Csökken az érdeklődés az autópark-felújítási program iránt

Az érdeklődés drasztikus visszaesése miatt ismét az autópark-felújítási program felfüggesztését kéri a Gépjárműgyártók és Forgalmazók Szövetsége, de Korodi Attila szerint jövőre is elindítják a programot.

Oroszország betiltja az autóimportot is?

Oroszország kész további importkorlátozásokat bevezetni, egyebek között akár gépjárművekre is, ha az Egyesült Államok és az EU újabb szankciókat léptet életbe ellene.

Képzelt betegség és öndiagnózis

Képzelt betegség és öndiagnózis
Ha valakinek fáj a feje, és azonnal keresgélni kezd a betegséggel kapcsolatban a világhálón, majd rövidesen megállapítja magáról, hogy agydaganata van, akkor lehet, hogy valójában cyberchondriában szenved. 

Aki lefogy, boldogabb lesz?

A túlsúllyal együtt élni nehéz, de komoly küzdelemmel jár a fogyás is – csakhogy az ember reméli, ha eléri a kitűzött célt, minden jobbra fordul.

Megőrizni a nyár illatait és ízeit

A nyár ízeinek konzerválására rengeteg módszer létezik. A gyümölcsökből lekvár vagy kompót készül, míg a zöldségek jelentős része savanyúság formájában őrzi meg a nyarat.

Idén korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkezett a globális túlfogyasztás napja: 2014-ben alig több mint nyolc hónap alatt használta el a Föld lakossága az egy évnyi erőforrás-mennyiséget.

Jubileumi Mária-év lesz Csíksomlyón

Jubileumi Mária-év lesz Csíksomlyón
„Oltalmad alá futunk” mottóval jubileumi Mária-évet hirdetnek a csíksomlyói kegytemplomban a Szűz Mária-szobor ötszázadik évfordulója alkalmából.

Kálvini idők a kincses városban

Sepsiszentgyörgyön mutatták be először, a héten pedig a Kolozsvári Magyar Napokon is kiállították azt a gyűjteményt, amely Kálvin Jánosnak állít emléket. 

Átszervezték a segélyszolgálatot

Átszervezték a három éve működő Telefonos Szeretetszolgálatot. Maros megyében a 0265–555555-ös számot csütörtökönként 15 és 20 óra között tárcsázhatják a krízishelyzetben lévők.

Javában zajlik a Farkas utcai templom felújítása

Javában zajlik a kolozsvári Farkas utcai református templom felújítása: jelenleg az oromfal megerősítésén, külső és belső falak javításán dolgoznak. 

Veszteségek az orosz embargó miatt

Veszteségek az orosz embargó miatt
Óriási veszteségeket könyvelnek el a romániai termelők amiatt, hogy Oroszország importtilalmat rendelt el az Európai Unió tagállamaiból származó gyümölcsre és zöldségre – hívta fel a figyelmet az Országos Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége.

Nagy Tamás: növekednek az uniós támogatások

Fokozatosan növekedni fog a gazdáknak járó európai uniós támogatások mértéke az elkövetkező öt évben – tájékoztatta a háromszéki gazdákat Nagy Tamás, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, korábbi államtitkár.

Segélyt kérnek a károsultak

Kártérítést követelnek a mezőgazdasági minisztériumtól azok a gazdák, akik a szélsőséges időjárás miatt jelentős veszteséggel fogják zárni a termelési évet. 

Rendkívül gyenge idényt zártak a méhészek

Rendkívül gyenge az idei méztermés: a gyűjtési idény befejeződött, ám az éves átlagmennyiség csak húsz százalékát tudták megtermelni a méhészek. 

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

„Ha árulás, legyen árulás, ha a párt érdeke egyszer ezt kívánja. De akkor legalább tudjunk róla mi is” –  Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című színdarabjának klasszikus sorai ma is érvényesek.

Csinta Samu

Bárhogy is pászítgatják a legutóbbi körben uniós tagsághoz jutott országokra a klasszikus EU-s időkben hozott szabályokat, valahol mindig szorító, szűk vagy éppen lötyögős a méret.

Varga László

Rájár a rúd az erdélyi könnyűzenei fesztiválokra: a Félsziget után most a Le Grand Picnic szervezői is bejelentették, hogy anyagi források híján a rendezvény idén elmarad.

Molnár Judit

Jogi végzettségéhez és közjogi méltóságához képest a miniszterelnök, enyhén szólva, jó nagy furcsaságot mondott.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  7 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  7 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  11 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  27 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  8 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  14 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  12 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Brassó

  MOST

  7 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4126 RON
1 USD 3.3490 RON
1 GBP 5.5567 RON
100 HUF 1.3985 RON
1 XAU 138.4389 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL