Krónika Online
2015. július 30., csütörtök; Ma Judit, Xénia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

  Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

  Százötvenen tiltakoztak tegnap a Román Televízió (TVR) bukaresti székházának udvarán, miután az igazgatótanács úgy döntött, hogy öt napról négy napra csökken a munkaidő, így 20 százalékkal lefaragják a fizetéseket, de kilátásba helyezték a tömeges elbocsátásokat is.
 • Bukásra áll az oktatási rendszer

  Bukásra áll az oktatási rendszer

  Ellehetetleníti az oktatást a minisztérium újabb leépítésekre vonatkozó rendelete, állítják a tanfelügyelőségek, a tanintézetek vezetői, akik szerint már így is minimumon működnek az oktatási intézmények.
 • Kolozsvári káosz haszonszerzésből

  Kolozsvári káosz haszonszerzésből

  A kolozsvári Sétatér háromnegyedét és a környékbeli utakat is lezárják az Untold fesztivál idejére. „Elnézést kérek a kolozsváriaktól a kényelmetlenségekért, remélem, megértik, hogy ezekhez képest jóval többet nyer a város a fesztiválnak köszönhetően” – jelentette ki tegnap Emil Boc.

Megrongálták a kolozsvári Mátyás-szobrot

Megrongálták a kolozsvári Mátyás-szobrot
Barna festékkel öntöttek le ismeretlen tettesek a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport talapzatát. A feltételezhetően szerdára virradóra végrehajtott vandál akció elkövetői Fadrusz János alkotásának hátsó, a Szent Mihály-templom felé néző részét rongálták meg.

Színesebb lesz a Vásárhelyi Forgatag

Tizenöt fős szervezőcsapat és ugyanennyi önkéntes dolgozik, hogy augusztus végén a Vásárhelyi Forgatagon színvonalas, tartalmas rendezvénysorozat várja a Marosvásárhelyiek 3. Világtalálkozójának résztvevőit – számolt be Kirsch Attila főszervező.

A testvérkapcsolat felbontását kérik a gyergyószentmiklósiak

A gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat által megkötött testvérvárosi szerződés azonnali felbontását kéri huszonhat helyi lakó, akik erre vonatkozóan egy dokumentumot is iktattak a városházán.

Szülőföldön magyarul: ősszel várható döntés

Összesen 155 426-an vennék igénybe a Szülőföldön magyarul program támogatásait ebben az évben. Az elmúlt évhez képest 2,1 százalékkal csökkent a támogatást kérők száma: ez 3273 gyermekkel jelent kevesebbet.

Magyarázkodik a kormány a béremelésről

Magyarázkodik a kormány a béremelésről
Politikai megfontolásokkal magyarázta Victor Ponta, hogy korábbi ígéretével ellentétben a kormány nem vonta vissza a közméltóságok béremeléséről szóló rendeletet. A dokumentum hatályba lépésének következtében augusztus 1-jétől közel félszáz magas rangú tisztségviselő – köztük az állam- és kormányfőé, a parlament két házelnökéé és a hírszerzési főnököké – bére a többszörösére emelkedik.

Kezdődhet a bukaresti mecsetépítés

Aláírta a sokat vitatott óriásmecset felépítésére szánt 11 ezer négyzetméteres bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet Victor Opaschi román vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti, a török közösség vallási vezetője.

Kelemen: azonosítani kell Európa gyökereit

Európának önmaga számára is tisztáznia kell identitásának alapjait, amelyek között a keresztény hagyományok is fontos helyet foglalnak el – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a gyimesközéploki II. erdélyi lutheránus ifjúsági találkozón.

Ponta visszavonulna 2016-ban?

Nem pályázom meg 2016-ban a miniszterelnöki tisztséget – jelentette ki a Antena 3 műsorában Victor Ponta.

Erdélyi románokat fosztottak meg magyar állampolgárságuktól

Erdélyi románokat fosztottak meg magyar állampolgárságuktól
Tizenhárom személytől, köztük négy erdélyi romántól vonta vissza a magyar állampolgárságot Áder János. A köztársasági elnök a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján, a belügyminiszter előterjesztésére hozta meg döntését.

Budapest többet költ a határzárra

A kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet – számolt be az M1 csatornán szerdán a magyar kormány szóvivője a kabinet ülését követően.

Meghalt a tálib vezér

Meghalt Omar molla, a tálib mozgalom megalapítója és vezetője – jelentette szerdán az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió afgán kormányforrásokra hivatkozva, de a tálibok egyelőre nem erősítették meg a hírt.

Aki először nevezte nevén ’56-ot (1-3.)

FRISSÍTVE - Hazugság, hogy az 1989-es magyar rendszerváltás azért nem volt nagy dolog, mert úgymond a nagyhatalmak akkor már megegyeztek volna a magyarok feje fölött arról, hogy megengedik a változást – jelentette ki a Krónikának Pozsgay Imre politikus.

Isărescu ízekre szedte az adótörvénykönyvet

Isărescu ízekre szedte az adótörvénykönyvet
Bölcs döntésnek nevezte Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek az adócsökkentést előíró törvénytervezetet, amely szerinte alkalmazhatatlan.

Verespatak: perelik Romániát a kanadaiak

Beváltotta fenyegetését a kanadai Gabriel Resources társaság, és nemzetközi választottbíróság elé vitte a Verespatakra tervezett színesfémbánya ügyét. Bár a cég nem közölte, mekkora kártérítést követel Romániától, a kárigény több milliárd dollárra rúghat.

Plumb nagy fizetéseket ígér

Enyhén szólva is merész béremelést ígér a közszféra dolgozói számára a román munkaügyi minisztérium. Rovana Plumb tárcavezető hétfőn este a kormányhoz közel álló România hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a minisztérium által kidolgozott bértörvény alapján mintegy hetven százalékkal emelkedhet 900 ezer közalkalmazott fizetése.

Nem kell a pályakezdő

Nem ajánl olyan mértékű támogatást a román állam, hogy pályakezdők alkalmazására ösztönözze a vállalkozókat.

Ellehetetlenítették a román köztelevíziót

Ellehetetlenítették a román köztelevíziót
Augusztus 1-jétől húsz százalékkal csökken a Román Televízió (TVR) alkalmazottainak bére, miután a közszolgálati intézmény igazgatótanácsa úgy döntött, hogy öt napról négy napra csökkenti a munkaidőt, de kilátásba helyezték a tömeges elbocsátásokat is. A döntést kedden jelentették be, a szakszervezet képviselői pedig máris kifogásolták a gyors intézkedést, hiszen szerintük ennyi idő alatt nem lehet megtenni a szükséges jogi lépéseket ez ügyben. 

Kortárs Boldogasszony-ábrázolások „hazatérése”

A jubileumi Mária-év alkalmából Boldogasszony címmel nyílt képzőművészeti vándorkiállítás kedden délután a Csíki Székely Múzeumban. Csíkszereda a negyedik helyszíne a Kárpát-medence és a diaszpóra 55 kiemelkedő magyar művésze által kortárs módon megfogalmazott Mária-ábrázolásokat bemutató vándorkiállításnak.

Arany- és ezüstkincsek pompás tárlata

Erdélyi körútjának utolsó állomásán, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be a Románia ókori arany- és ezüstkincsei című tárlatot. 

Hagyományőrzés Szatmáron

Többek között a Muzsikás Együttes, a Fonó és a Szabolcs zenekarok és az Ördögborda Táncegyüttes is fellép a 14. Partiumi Magyar Napok (PMN) programjában.

Negyeddöntős a címvédő Benedek-csapat Kazanyban

Negyeddöntős a címvédő Benedek-csapat Kazanyban
A várakozásoknak megfelelően könnyed 17-4 arányú, kiütéses győzelmet aratatott szerdán a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a Dél-afrikai Köztársaság felett a Kazanyban zajló világbajnokság második fordulójában, és ezzel már be is biztosította csoportelsőségét a C kvartettben.

Rajtra készül Udvarhely

A székelyudvarhelyi városháza elől rajtol el idén a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny legnehezebb szakasza, a királyetap – jelentették be a szervezők udvarhelyi sajtótájékoztatójukon.

Risztov Éva olimpiai kvótát úszott

A londoni olimpiai aranyérmes Risztov Éva kedden kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra, amikor a nyíltvízi úszók tíz kilométeres távján a még indulási jogot jelentő tízedik helyen végzett a vizes sportágakat tömörítő FINA-világbajnokságon.

Elkerülte a nagyágyúkat a román és a magyar futballválogatott

Meglehetősen kiegyensúlyozott E csoportba került az első számú esélyesnek számító Románia, miközben a B hatosban, a harmadik kalapból kikerült Magyarország számára Portugálián és Svájcon keresztül vezet majd az út a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra.

A sajtón keresztül találtak egymásra

A sajtón keresztül találtak egymásra
Rátalált testvéreire az Amerikai Egyesült Államokba örökbe adott, csíkszeredai származású fiatalember, aki a Csíki Hírlapon keresztül kereste hozzátartozóit. Hajdu Holden Zoltán szerdán több testvérével is kapcsolatba lépett.

Cigány táncok Őrkőről és Szászcsávásról

Ezen a héten zajlik a háromszéki Kommandón az immár 17. alkalommal megszervezett cigányfolklór-tábor.

Megsült a legnagyobb perec

Romániai, bolgár, magyarországi és makedóniai ipar-, képző-, zene-, táncművészek, énekesek adtak találkát egymásnak Európa egyetlen, ma is lakott középkori várában a Segesvári Középkori Fesztiválon a hétvégén.

Kolozsvári káosz haszonszerzésből

A kolozsvári Sétatér háromnegyedét és a környékbeli utakat is lezárják csütörtöktől vasárnapig, az Untold fesztivál idejére. „Elnézést kérek a kolozsváriaktól a kényelmetlenségekért, remélem, megértik, hogy ezekhez képest jóval többet nyer a város a fesztiválnak köszönhetően” – jelentette ki tegnap Emil Boc. 

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról

Egy srác egy gitárral – Zoránnal kisebbségtudatról
INTERJÚ – „Soha nem születtek úgy dalok, hogy egyik vagy másik téma diktált volna. Mindig büszke voltam rá, hogy maguktól értetődő történetek vannak a dolgok mögött” – Zoránnal kisebbségtudatról és a zenei nyilvánosság útjairól.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (2-3.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­torhe­lyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Jobb kibeszélni: etnikai viccek, csoportközi viszonyok – Interjú Fosztó László antropológussal

„A román nemzeti öntudatban a magyarok jelen vannak mint sztereotip ellenségkép. De az erdélyiekről is sok viccet mondanak, tehát itt az erdélyi és a magyar egyféleképpen közös kategóriát alkot, ők a »mások«.”

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (1.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rek­tor­helyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Hol kuruzslás, hol gyógymód

Hol kuruzslás, hol gyógymód
Nem önmagukban az alternatív gyógyászati módszerekkel van gond, hanem azzal, ha ezeket egészségügyi alapképzés nélkül alkalmazzák – hangzott el a héten a Kolozsvár Társaság Alternatív orvoslás: kuruzslás és/vagy gyógymód? című rendezvényén.

Nyári utazás stresszmentesen

Az utazás gyakran lehet stresszes, de vakációkor, ajándékokkal, csomagokkal, gyerekekkel, közúti dugókkal és sztrájkoló repülőtéri személyzettel egyenesen rémálommá válhat.

Szenvedő növények

Napjainkban a klímaváltozás egyik legjobban érezhető hatása, hogy egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás; a felmelegedés mellett az is megfigyelhető, hogy jelentősen nő a szélsőségesen meleg napok száma, ami nagyon káros lehet a növényzetre.

Eltűnik a hamis ideál

A kislányok fejében hamis ideálképet ébresztő babák kora lejárt? – Ezt egyelőre sajnos nem állíthatjuk, viszont a gyerekek mostantól fogyatékkal élőket mintázó, csípőficamos, anyajegyes és hallókészülékes babákkal is játszhatnak.

„Isten megtanult magyarul”

„Isten megtanult magyarul”
Közös jubileumi rendezvényt szervezett a nagykárolyi belvárosi református egyházközség és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület az elmúlt vasárnap az egykori szatmári megyeszékhelyen, „a Biblia fővárosá­ban”.

„Teljesítsétek be az én örömömet”

Tizennégy fiatal lelkészt bocsátottak önálló szolgálati útra szerdán a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban.

ODFIE-konferencia Homoródalmáson

Pénteken kezdődik Homoród­almáson az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) évente megszervezett, hagyományos rendezvénye, a XXXIX. Unitárius Ifjúsági Konferencia.

Zarándokút Márton Áron nyomdokain

Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal szerveztek zarándokutat Márton Áron püspök nyomdokain július 6–8. között.

Gyenge gabonatermés

Gyenge gabonatermés
A tartós júniusi és júliusi szárazság következményeként csökken a gabonatermés egész Európában, így Romániában is: 1,95 millió hektár búzával bevetett területről 6,7 millió tonnányi hozamot várnak a legfrissebb minisztériumi felmérés szerint.

Sajtkaraván Hargita megyében

Szaktanácsadó és állat-egészségügyi körutat szerveznek augusztus 10–14. között a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programja keretében Hargita megyében.

A haszonállatok is szenvednek a hőségben

A nyári hőségben fokozott figyelmet kell szentelni a tűző napon dolgozó haszonállatokra, valamint a hőségnek kitett háziállatokra, a felelőtlen gazdákat akár meg is bírságolhatják állatkínzás miatt.

Gyengébb lehet a krumplitermés a kánikula miatt

Csökkenhet a krumplitermés mennyisége, és romolhat a minősége, amennyiben a kánikulás időszak tovább tart – jelentette ki Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

VÉLEMÉNY

Rostás Szabolcs

Teljes összevisszaság jellemzi a Ponta-kormány költségvetési és pénzügyi politikáját, az ember csak úgy kapkodja a fejét a kabinet tagjai által bejelentett tervek hallatán.

Rostás Szabolcs

Van abban valami utánozhatatlan pofátlanság, ahogy a román külügyminisztérium kitámadta Magyarország miniszterelnökét a Facebook-oldalán közzétett fényképek miatt.

Rostás Szabolcs

Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, az illiberális demokráciáról tett tavalyi értekezésére rátromfolva Orbán Viktor a tusnádfürdői szabadegyetemen idén is mond valami hasonló „egetrengetőt”.

Molnár Judit

Vállalom a vádat, hogy megrögzött összeesküvéselmélet-gyártó vagyok: ne legyen igazam, de most is valami nagy disznóság előkészítését sejtem.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  többnyire borús
  18 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  23 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  25 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Nagybánya

  MOST
  zápor
  17 C°
  Csütörtök
  Borús
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  19 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  26 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  22 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  19 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  25 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Brassó

  MOST
  Zivatar
  22 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  26 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szeben

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4192 RON
1 USD 3.9942 RON
1 GBP 6.2440 RON
100 HUF 1.4290 RON
1 XAU 140.8031 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL