Krónika Online
2015. szeptember 3., csütörtök; Ma Hilda napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Garanciaalap fedezi az Astra biztosító ügyfeleinek kárát

  Garanciaalap fedezi az Astra biztosító ügyfeleinek kárát

  Fogyasztói útmutatót bocsátott ki a biztosítási piac ellenőrzéséért felelős Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a néhány napja csődeljárás alatt álló Astra biztosítótársaság ügyfelei számára.
 • Justizmord és kései igazságtétel

  Justizmord és kései igazságtétel

  Volt romániai magyar politikai elítéltek megkésett igazságtételnek, szemfényvesztésnek tartják, hogy a hatóságok csak huszonöt évvel a rendszerváltás után állítják bíróság elé a még életben lévő volt kommunista börtönparancsnokokat.
 • Bérvisszatartással zsarol a tanügyi tárca?

  Bérvisszatartással zsarol a tanügyi tárca?

  Minden bizonnyal késni fog Hargita megyében a tanügyi alkalmazottak augusztusi bére, az oktatási minisztérium ugyanis nem hagyta jóvá a tanfelügyelőség által igényelt összeg kiutalását, amíg a tanintézetek nem hajtják végre az elrendelt leépítéseket.

Lobbiznak a Kovászna megyei tanügyi leépítések ellen

Lobbiznak a Kovászna megyei tanügyi leépítések ellen
Háromszéken csupán 50 százalékban tudják végrehajtani az oktatási minisztérium által elrendelt leépítéseket, és abban bíznak, hogy a szaktárca végül jóváhagyja az állásokat – mondta el kedden Kiss Imre főtanfelügyelő. 

Fűt-fát megígértek a rézbányai vájároknak

Szó sincs arról, hogy a gazdasági minisztérium be akarná zárni a fémércbányát a Bihar megyei Rézbányán – jelentette ki kedden a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozó Maricel Popa, a szaktárca államtitkára.

Katasztrofális eredmények a pótérettségin

Az augusztusi pótérettségire jelentkezők alig 24 százaléka (10 779 diák) ért el 6-os fölötti átlagot, 33 980 diáknak ezúttal sem sikerült a diplomaszerzés – közölte kedden az oktatási tárca az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően. 

Korengedményes nyugdíjat kérnek a mentősök

Korengedményes nyugdíjat követel a mentősöknek a Sanitas szakszervezet.

Novembertől érkeznek a migránsok Romániába

Novembertől érkeznek a migránsok Romániába
Romániát azért kerülték el eddig a migránsok, mert nem tartozik a schengeni övezethez – nyilatkozta kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet bukaresti irodájának vezetője. 

Alina Bica ismét fogdába került

Mintegy 250 ezer euró kenőpénz elfogadásának gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség kedden Alina Bicát, a főügyészség szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét és Şerban Popot, az adóhatóság egykori igazgatóját.

Elkezdődött a NATO bukaresti hadosztály-parancsnokságának kialakítása

A román főváros legnagyobb szárazföldi hadosztálya hétfőtől a NATO Délkeleti Nemzetközi Hadosztályaként folytatja tevékenységét.

Diaconu beterjesztette magyarellenes tervezetét

Betiltaná a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a romániai közintézményekben Bogdan Diaconu.

Vesztegzár a Keleti pályaudvarnál

Vesztegzár a Keleti pályaudvarnál
Kiszorították a rendőrök kedden a menekülteket a budapesti Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból, emiatt több száz bevándorló tüntetésbe fogott a Baross téren.

Két halálos áldozata van a kijevi összecsapásoknak

Kettőre nőtt a kijevi parlament előtt elkövetett támadás halálos áldozatainak száma.

Vita a migránsok befogadásáról

Napról napra nő a feszültség a bevándorlási hullám által érintett európai országok között a migránsok elhelyezése kapcsán.

Kövér praktikussá tenné a nemzetegyesítést

A belpolitikában az elhalasztott társadalmi igények kielégítésére, a nemzetpolitikában pedig a határon túlra befektető magyar vállalkozók támogatására érkezett el az idő a kormányzás második ciklusában – jelentette ki Kövér László New Yorkban.

Kevesebb az állástalan az Európai Unióban

Kevesebb az állástalan az Európai Unióban
Az EU egészében és az euróövezetben egyaránt csökkent a munkanélküliség júliusban. Az EU 28 tagállamában júliusban 9,5 százalék volt a munkanélküliség az előző havi 9,6 százalékkal szemben, ez 2011 júniusa óta a legalacsonyabb ráta.

Mintegy 17 százalékkal nőtt a turisták száma Romániában

Mintegy 17 százalékkal nőtt Romániában a kereskedelmi szálláshelyeken a turisták száma az első hét hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Tartós lehet az öt lej alatti benzinár

Miközben a tavaszi hónapokban literenként megközelítette a hat lejt, számos töltőállomásnál az elmúlt napokban öt lej alá esett az üzemanyagok ára Romániában.

Ötszobás az ideális európai ingatlan

Jelentős eltérés mutatkozik az európai országokban annak kapcsán, hogy a polgárok mekkora méretű, illetve hány szobás lakással lennének elégedettek – derült ki az ingatlanszektorban piacvezető amerikai RE/MAX Európa legfrissebb felméréséből. 

Növelnék a nézőszámot a Nagyváradi Állami Filharmóniában

Növelnék a nézőszámot a Nagyváradi Állami Filharmóniában
Idén változatlan jegy-, illetve bérletárakkal várja közönségét a Nagyváradi Állami Filharmónia, ugyanakkor igyekeztek változatos igényeknek megfelelni a program összeállításában.

Tárlat a volt „iskolában” – Novák József-kiállítás Vásárhelyen

Plakátokból, grafikákból, címerekből, kisplasztikákból, hologramokból állított össze gyűjteményes kiállítást a G. Caféban Novák József, aki a legkorábbi munkáitól a legújabbakig mutat be ízelítőt alkotásaiból.

Sötétbe borult a Golgota

Letakarták Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumban, a tulajdonos Pákh Imre ugyanis megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását. 

Három magyar tehetséget támogat a kolozsvári Jazz in the Park

Három fiatal tehetségnek biztosít ösztöndíjat fejenként 2000 lej értékben a kolozsvári Jazz in the Park abból az alapból, amelyet a július első hetében lezajlott fesztivál idején összegyűlt adományokból hoztak létre.

Máltán indul a Váradi VSK pólócsapatának szezonja

Máltán indul a Váradi VSK pólócsapatának szezonja
Csoportja első helyéről szeretne továbbjutni a kedd este Máltára elutazó Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája hétvégi első köréből, ahol az olasz Verona, a montenegrói Budva, végül pedig a házigazda Valletta lesz az ellenfele.

Liga 1: mesterhármassal hengerelt a CFR

Cristian Lopez mesterhármasával 3-1-re verte a Kolozsvári CFR a vendég Botoşani együttesét a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 9. fordulójának zárómérkőzésén. 

Magyar–román: Storck türelmet és támogatást kér

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya alig várja a románok elleni pénteki, illetve a három nappal később sorra kerülő északírek elleni Európa-bajnoki selejtezőt, azonban a megszerezhető pontokról egyelőre nem beszélt.

Nem potyázni mennek a románok Budapestre

„Nem potyázni megyünk Budapestre” – szögezte le Anghel Iordănescu. 

Kiszínezik a virágok városát

Kiszínezik a virágok városát
A marosvásárhelyi Jeddi utcai támfal festésén dolgoznak jelenleg a Digitális Erdély Fesztivál önkéntesei, a napokban pedig hozzáfognak a segesvári Bukarest utcában levő hasonló fal „kiszínezéséhez” is.

A Székelykő a magasból – Díjmentes siklóernyőzés Torockón

A Torockói Aktív Turizmus Egyesület szeptember 5-én és 6-án siklóernyős hétvégét szervez Torockón ingyenes részvételi lehetőséggel, melynek keretében a résztvevők átszelhetik a környék magaslatait.

Jack Nicholson árulkodó életrajzi kötete

Kokainnal kínálta a brit uralkodó húgát Jack Nicholson – egyebek mellett ez derül ki egy új életrajzi könyvből.

Guinness-rekordot jelentő puliszka Hidegségen – Árváknak gyűjtöttek

Vasárnap óta 6849 kilogramm a világ legnagyobb túrós puliszkája: a rekordot a Csángó és a Fatányéros panziók által Hidegségen szervezett 10. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon állították fel.

Bezárkózni a termékeny magányba – Interjú Bogdán Zsolt színművésszel

Bezárkózni a termékeny magányba – Interjú Bogdán Zsolt színművésszel
Beszélgetés színházról és hitről Bogdán Zsolt kolozsvári színművésszel.

Az én nemzeti válogatottamról

A románok egy részének magyarellenessége elsősorban a sportban nyilvánul meg. Mégpedig úgy, hogy bárkivel játszanak a magyarok, ők mindig az ellenfélnek szurkolnak. 

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (8.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltánnak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egykori rektorhelyettesének, a Sapientia EMTE szenátusa elnökének visszaemlékezéseit. Az írás részlet a szerző készülő könyvéből.

Búcsú a Babeş–Bolyaitól (7.)

Lapunk Szempont mellékletében sorozatban közöljük Kása Zoltán visszaemlékezéseit.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Hogyan termesszünk földiepret?

Hogyan termesszünk földiepret?
Augusztus vége–szeptember eleje a legmegfelelőbb időszak az eper telepítésére A földieper nemcsak a legkorábban beérő termesztett gyümölcs, hanem az egyik legkönnyebben szaporítható és telepíthető haszonnövény is egyben. 

Hull a szilva a fáról…

Morzsolt szilvás sütemény, fordított serpenyős szilvás piskóta, tejszínes szilvás pite, szilvás-diós muffin

Férfi-nő vita a légkondicionálóról

Ha valaki munkahelyen dolgozik, ahol légkondicionáló működik, akkor minden bizonnyal tapasztalta, hogy volt már konfliktus a hőmérséklet miatt.

Fájdalmas rovarcsípések

Sokan panaszkodnak a darazsak miatt, mondván, hogy idén nyáron mintha többen lennének, mint máskor.

Kutatás a kávé pozitív hatásáról

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana-Far­ber Rákintézet nagyszabású tanulmányából. 

Lezárul a jubileumi Mária-év

Lezárul a jubileumi Mária-év
A szeptemberi Mária-ünnepek alkalmából tartott szentmisékkel zárul a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-év.

Zarándokok két keréken

Nemcsak egymás mellett gurulnak, a Jóistennel kerekeznek azok, akik Székelyföld különböző falvaiból, városaiból érkezve együtt indultak el.

A békéért indultak útnak

Második alkalommal szervezte meg a Mária-út Egyesület az 1Úton elnevezésű egésznapos zarándoklatot a Mária-úton.

Urbán Erik ferences szerzetes: megharcoltam a hivatásomért

Urbán Jánosként látta meg a napvilágot 1981. január 1-jén a Szatmár megyei Krasznabélteken. Gyermekkorának volt olyan időszaka, amikor nem szeretett ministrálni, ma azonban ő a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. 

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők

Tehenet egy pár cipőért? – Csődtől tartanak a tenyésztők
A tej árának fokozatos csökkenése után a kérődzők ára is drasztikusan csökkent – hívta fel a figyelmet Claudiu Frâncu, a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetségének elnöke.

Szigorú bírságok a tarlóégetésért

Bármennyire egyszerű és olcsó módszernek is tűnik, tilos elégetni a mezőgazdasági területeken maradt szalmát, a legelőkön takarítás után visszamaradó száraz növényi maradványokat.

Udvarhelyiek a legnagyobb magyar agrárexpón

Huszonnyolc udvarhelyszéki gazda is részt vett a debreceni Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállításon.

Megtöltenék a zöldségeskosarat

Kibővítenék jövőre a zöldségkosárprogramot Udvarhelyszéken, melynek célja, hogy kölcsönös bizalomra alapozva közösségé kovácsoljon egy olyan fogyasztói csoportot, mely képes eltartani egy-egy vidéki termelőt.

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

A Vásárhelyi Forgatag újfent bebizonyította, hogy van igény a város magyarságát egyberázó rendezvényekre, ám hosszú út vezet a szórakozástól a tömeges politikai felelősségvállalásig. 

Ferencz Csaba-Levente

A bevándorlási hullám kapcsán nekünk, egyszerű embereknek el kell gondolkodnunk a közép- és hosszú távú perspektívákról.

Rostás Szabolcs

Nem véletlen, hogy az Európa felé irányuló menekültáradat sokakat Budának a török által közel ötszáz évvel ezelőtt végrehajtott elfoglalásának körülményeire emlékeztetik.

Molnár Judit

A propagandisták alaptételét jól megtanulták és gyakorolják is nap mint nap: élen a miniszterelnökkel zengi a papagájhadosztály, milyen nagyon fejlődik a hatalomátvétel óta a gazdaság.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  21 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  32 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  18 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  19 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  32 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  20 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Zivatar
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
 • Arad

  MOST
  részben felhős
  21 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  22 C°
 • Brassó

  MOST

  18 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  32 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  22 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  31 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4413 RON
1 USD 3.9427 RON
1 GBP 6.0225 RON
100 HUF 1.4100 RON
1 XAU 144.3229 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL