Krónika Online
2014. november 27., csütörtök; Ma Virgil napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Felfüggesztett Markóéknak – Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot

  Felfüggesztett Markóéknak – Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot

  ÖSSZEFOGLALÓ – Felfüggesztett szabadság-vesztésre enyhítette a ploieşti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indult büntetőperben Markó Attila és Marosán Tamás alapfokon kiszabott börtönbüntetését.
 • Helyenként változó adómódosítási szándékok

  Helyenként változó adómódosítási szándékok

  A helyi adók és illetékek kisebb arányú, 2–5 százalékos emelésére készül 2015-ben az erdélyi és partiumi városok többsége. Egyes városokban ezzel szemben nem módosul, sőt Sepsiszentgyörgyön csökken a helyi adók mértéke.
 • Vita tárgya a helyi választottak mandátum-korlátozása

  Vita tárgya a helyi választottak mandátum-korlátozása

  Megosztja az elöljárókat a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet, amely megtiltja a polgármestereknek, a helyi és megyei tanácsosoknak, illetve a megyei tanácselnököknek, hogy két mandátumnál többször tisztséget vállaljanak.

Beköszöntött a tél a Székelyföldön

Beköszöntött a tél a Székelyföldön
Igazi téli reggelre ébredtek szerdán Hargita megyében: Csíkszeredában és Marsohévízen egyaránt mínusz 10 Celsius fokot mértek. A hegyekben pedig hó is van, a Madarasi Hargitán például szerdán négy-öt centiméteres volt a hóréteg.

Bibliai idézettel vágott vissza Rádulynak az „ollókecegtető” Borboly

Ismét nyilatkozatháború dúl Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök között.

Aláírásgyűjtés a szárhelyi kastély újranyitásáért

Eddig 400 szárhegyi személy írta alá azt az ívet, mellyel felkérik Gyergyószárhegy polgármesterét, tegyen meg mindent a Lázár-kastély újranyitása érdekében.

Azonosították a Tusványoson eltűnt korondi fiú holttestét

A DNS-vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy a Tusnádfürdőről a nyáron eltűnt Tófalvi Csaba holttestét találták meg két és fél hónapja Sepsibükszád környékén.

Johannis: jövőre változhat a kormánytöbbség

Johannis: jövőre változhat a kormánytöbbség
A következő hetekben több képviselő is elhagyhatja a kormányoldalt a parlamentben olyan számban, hogy távozásuk nyomán jövőre lehetségessé válhat a koalíció megbuktatása – nyilatkozta Klaus Johannis megválasztott államfő.

Ponta bevonja a kormányba Tăriceanu pártját

A 2015-ös költségvetés december 10-i parlamenti elfogadását követően Victor Ponta bevonja a kormányba a Călin Popescu-Tăriceanu volt liberális pártelnök-kormányfő vezette Liberális Reformpártot (PLR).

Elektronikus szavazást javasol a román kormányfő

Módosítani kell a választási törvényt, és lehetővé kell tenni a levélben történő vagy az elektronikus szavazást – jelentette ki kedden Victor Ponta miniszterelnök a parlamentben.

Őrizetben a tulajdon-visszaszolgáltatási hatóság volt vezetője

Őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Crinuţa Dumitreant, az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP) volt vezetőjét.

Tovább forrnak az indulatok Fergusonban

Tovább forrnak az indulatok Fergusonban
Miközben az Egyesült Államok több mint 100 településén tartottak kedden békés tiltakozó megmozdulásokat, Fergusonban ismét felgyújtottak egy rendőrautót. A rendőrség ezzel együtt kedden sokkal jobban fenn tudta tartani a rendet, mint egy nappal korábban.

Polgárháborús állapotok az amerikai Fergusonban

Nem találta indokoltnak a vádemelést hétfőn a nagyesküdtszék annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest; a döntés miatt zavargások törtek ki.

A NATO-csatlakozás Ukrajna célja

Aláírták a koalíciós megállapodást az új ukrán parlamentben többséget alkotó Nyugat-barát pártok: rögzítették csatlakozási szándékukat a NATO-hoz.

A Máért támogatja az erdélyi magyar jogköveteléseket

A Magyar Állandó Értekezlet tagjai támogatják az erdélyi magyarság azon törekvéseit, hogy nemzeti és közösségi szimbólumait, a magyar és a székely zászlót szabadon, minden kötöttség nélkül használhassa.

A Transilvania Bank megvenné a Volksbankot

A Transilvania Bank megvenné a Volksbankot
A Transilvania Bank megvásárolná a Volksbank romániai leányvállalatát, amelyet az osztrák anyacég tőkehiánya fedezése érdekében adna el – számolt be a Bloomberg. 

Eurószázezrek a csúcsmenedzsereknek

Átlagosan évi 117 900 eurót keres egy romániai ügyvezető igazgató – derül ki a Pedersen & Partners által szerdán nyilvánosságra hozott elemzésből.

Vâlcov: nem lesz adóemelés – Költségvetés december 10-én

December 10-én terjeszti be a kormány a parlament elé a 2015-ös évi állami költségvetés tervezetét.

Veszélyekkel jár a munkaerő elvándorlása

Az életminőség romlásához és a hazai össztermék (GDP) csökkenéséhez vezethet a képzett, fiatal munkaerő elvándorlása azokban az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országban, ahonnan a munkaerő a nyugati társállamokba áramlik.

Közönséget és utánpótlást is toboroz a Bekecs

Közönséget és utánpótlást is toboroz a Bekecs
Eseménydús, mozgalmas esztendőt tud maga mögött a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, amelynek életében idén a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató döntője volt a csúcs, de rengeteg hazai és külföldi fellépést is jegyezhettek.

Diótörő és Egérkirály-bemutató a nagyváradi Szigligeti Színházban

Kettős szereposztásban mutatja be Szomor György, Szurdi Miklós és Valla Attila Diótörő és Egérkirály című családi musicaljét a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata.

A romániai magyar kortárs képzőművészet jövőjéről tanácskoznak

Szakmai tanácskozást hívott össze Kolozsváron a romániai magyar kortárs képzőművészet jövőjéről az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT). 

Felolvasószínház Sepsiszentgyörgyön

Joël Pommerat francia író, rendező, színházigazgató A két Korea újraegyesítése című darabját olvassa fel Derzsi Dezső, Kolcsár József, Kónya Ütő Bence és Pálffy Tibor szombaton a sepsiszentgyörgyi Tein teátrumban. 

Ringbe terelik a fiatalokat

Ringbe terelik a fiatalokat
Alapítása óta kevesebb mint két év telt el, de a Basti Box Sportklub ismét elhelyezte Nagyszalontát az ökölvívás térképén, ráadásul tevékenységével azon kevés partiumi egyesületek közé tartozik, amely aktívan részt vesz az utánpótlás-keresésben.

Tovább harcolhat a Dinamo a kupáért

A Dinamo jutott tovább elsőként a férfi kézilabdázók idei Román Kupájának negyeddöntőjébe, miután kedd este hazai pályán 30-28-ra legyőzte a Bákó ugyancsak élvonalbeli alakulatát.

Agüero mesterhármasával verte a City a Bayernt

A Bayern München emberhátrányban 0-1-ről még fordítani tudott a Manchester City vendégeként, a házigazdák azonban a hajrában két gólt szerezve győztek a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. A City mindhárom gólját Agüero lőtte.

Brassóban és Érmihályfalván készül Gyenes Mani a Dakar Ralira

Versenygépét már hajóra tette az ötödik Dakar Ralijára készülő Gyenes Emánuel.

Az emberi test tisztelete

Az emberi test tisztelete
Múzeumpedagógiai foglalkozással várják az öt-nyolc és kilenc-tizenkettedik osztályos diákokat a Csíki Székely Múzeumban a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című embertani vándorkiállítására.

Himnuszt kapott a szentgyörgyi női kosárlabdacsapat

Különleges összefogás keretében született meg a sport és a zenei kultúra találkozása Sepsiszentgyörgyön. Himnuszt írt a már nemzetközi ismertségnek örvendő Selfish Murphy zenekar a helyi női kosárlabdacsapatnak.

Személyes, érzelmi témák a Kistehén új lemezén

Szomjas nők címmel hetedik stúdióalbumát készítette el a Kistehén zenekar. Kollár-Klemencz László csapata a személyes, érzelmi témákat érintő friss anyagot csütörtökön mutatja be a budapesti A38 hajón.

Világháborús lövedékekre bukkantak

Nagyméretű második világháborús légilövedéket találtak a bukaresti parlament épülete mellett. 

Biankó csekk a magyaroktól

Biankó csekk a magyaroktól
A romániai magyarok többsége annak ellenére szavazott Klaus Johannisra az államfőválasztáson, hogy a jobboldal jelöltje semmit sem ígért a kisebbségeknek – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a napokban Kántor Zoltán.

A szív egyéni zenéje – Interjú Chico Freeman amerikai dzsesszzenésszel

„A mai fiatalok mindent az iskolában tanulnak, így az iskola a dzsesszt olyan akadémiai szintre emeli, mint mondjuk a klasszikus zene. Mindenki könyvből tanul, ezért mindenki ugyanazokat tanulja, ugyanazokat a sorokat játssza.”

Negyedszázada járták: „utolsó tangó” Bukarestben

ukarest, 1989 novembere. A hónap elején a művészvilág filmbemutatóra, a hónap végén az állampárt kongresszusra, a XIV. számúra készülődik. 

Facebook-forradalom

Déjà vu érzése lehetett annak, aki vasárnap este belepillantott a román hírtelevíziók közvetítéseibe: 1989 decemberét idézték a képek.

Sportkombi Kecskemétről

Sportkombi Kecskemétről
Második sportkombiját is piacra a dobja a Mercedes-Benz: a CLA négyajtós kupéhoz hasonlóan a 4630 milliméter hosszú, 1777 milliméter széles és 1435 milliméter magas CLA Shooting Brake is kizárólag Magyarországon készül majd. 

Városi crossover a Mazdától

A hónap végéig tartó Los Angeles-i Autószalon egyik legnagyobb sztárja a Mazda szabadidő-autója, a városi crossoverek mezőnyét erősítő CX-3.

Szabadidő-autókkal erősít a Volkswagen

Az elkövetkező öt évben 85,6 milliárd eurót fordít a Volkswagen-konszern technológiai fejlesztési beruházásokra, valamint több milliárd eurós megtakarítási programot is indít a globális piacvezető pozíció megszerzése érdekében.

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon

Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest

A kutya nem társ és nem gyerek

A kutya nem társ és nem gyerek
„A kutyatartó gazdák által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy házi kedvencüket gyereküknek tekintik. A kutya nem gyermek, nem társ, a kutya egy állat, és így kell őt boldoggá tenni” – szögezte le a kutyaoktatással foglalkozó Csomós József Attila.

Nyitni a társadalom felé

A hazai szakma keresztmetszetét ismertette és hiánypótló kiadványát mutatta be a 10. születésnapját ünneplő Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete szerdán Kolozsváron.

Folyamatosan alakul ki a pelenkaelhagyás

Általában aggódva figyelik a szülők, hogy gyermekük mikor válik önállóvá a szobatisztaság tekintetében, latolgatják, hogy a szomszéd család, az ismerősök gyereke már szobatiszta, a sajátjuk pedig miért nem az még.

Csicseriborsó levesnek, főzeléknek, humusznak

A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió.

Törölnék a kötelező vallásoktatást

Törölnék a kötelező vallásoktatást
Az 1989-es események után a romániai lakosság egy része forradalmi sikerként könyvelte el a vallásoktatás iskolába való visszavezetését fél évszázadnyi szünet után.

Lezárult a szatmári román–magyar rehabilitációs program

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar–román program.

Idén is megszervezi a Szent Erzsébet-gyűjtést a Gyulafehérvári Caritas

Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a Szent Erzsébet-gyűjtést. Míg tavaly a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtöttek, 2014-ben az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének támogatására fordítják az adományokat.

Ezer zarándok Déva várában

Tizenhetedszer szervezte meg a magyar unitárius egyház és az ODFIE a Dávid Ferenc-emlékzarándoklatot.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége
Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

„Kitünteti” a szaktárca a hagyományokat

Az országban 13 pék- vagy húsipari termék kapta meg a hagyományos minősítést a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumtól az idén áprilistól megváltozott kritériumrendszer alapján – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

RMGE: diszkriminálják a kisgazdákat

A kormány által összeállított, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos vidékfejlesztési terv kizárja az agrártámogatási rendszerből a gazdák 97 százalékát – jelentette ki Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Székelytermék-vásár Bukarestben

Első alkalommal szerveztek székelytermék-vásárt a hétvégén Bukarestben a fővárosi Balassi Intézet udvarán, a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kezdeményezésére.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Bő két év és tizenöt tárgyalási forduló után pont került a Mikó-ügyként elhíresült tulajdon-visszaszolgáltatási per végére.

Páva Adorján

A külföldön élő román állampolgárok az elnökválasztáson ismét az otthon maradottak segítségére siettek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy távollétükkel többet ártanak, mint amennyit használnak.

Molnár Judit

Valamiféle tudatalatti oka lehet annak, hogy nyelvünk olyan hamar elfogadta a négyzethálós jelzőt a hajdan jól bevált kockásnak mondott füzet helyett.

Rostás Szabolcs

Nemcsak a választóik egy részével, immár egymással sem találják a közös hangot az RMDSZ vezetői.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  ködös
  -5 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  2 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  ködös
  -4 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -5 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  ködös
  0 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  ködös
  -3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Nagybánya

  MOST
  ködös
  -3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  4 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  -2 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  2 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  1 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  7 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  12 C°
 • Brassó

  MOST

  -3 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -6 C°
  MAX:
  2 C°
  Péntek
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°
  Szombat
  Jégsörét
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  1 C°
 • Szeben

  MOST
  ködös
  -4 C°
  Csütörtök
  Derült
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  4 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4200 RON
1 USD 3.5479 RON
1 GBP 5.5805 RON
100 HUF 1.4418 RON
1 XAU 136.5176 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL