Krónika Online
2015. július 8., szerda; Ma Ellák napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Javítottak az érettségin

  Javítottak az érettségin

  Jobban teljesítettek idén az érettségiző diákok: a kedden kifüggesztett, óvások előtti eredmények szerint országos szinten a tizenkettedikesek 66,41 százaléka szerzett átmenő átlagosztályzatot, ez 7 százalékponttal jobb a tavalyi jegyeknél.
 • Görög nem a megszorításokra

  Görög nem a megszorításokra

  Görögország kedden újrakezdheti a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel, miután a „nem” szavazatok győzelmével zárult referendum eredményének ismeretében az Eurócsoport közölte, új javaslatokat vár Athéntól.
 • Brüsszeli nem a cián betiltására

  Brüsszeli nem a cián betiltására

  „Az Európai Bizottság jelenleg nem látja indokoltnak a ciánalapú bányászati technológiák betiltását” – válaszolta Karmenu Vella európai biztos arra a folyamodványra, amelyben Tőkés László EP-képviselő több kollégájával együtt a ciántechnológiák betiltását kérte.

Megnyílik a tizenkettedik EU-tábor

Megnyílik a tizenkettedik EU-tábor
A bevándorlásra, az aktuális európai problémákra és a romakérdésre koncentrál témáiban a szerdán kezdődő, 12. alkalommal megszervezett EU-tábor Marosfőn.

Winkler Gyula megújuló politikai pártokat akar látni

A politikai pártok belső reformja nélkül nem lesz eredményes a listás szavazásra való viszszatérés – jelentette ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

Erdei utakat újítanak fel Szovátán

A 2007/2013-as időszakban fejlesztésekre előirányzott állami támogatásból újítják fel az erdei utakat Szováta határában.

DNA-feljelentést tett Kincses Előd a reptéri bánásmód miatt

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA) fordult Kincses Előd ügyvéd az őt a marosvásárhelyi Transilvania nemzetközi repülőtéren ért sérelmek miatt.

Védi a romániai főmufti a bukaresti mecsetet

Védi a romániai főmufti a bukaresti mecsetet
Nem ért egyet Juszuf Murat romániai főmufti Traian Băsescuval, aki arról beszélt: nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy az iszlám közösség Bukarestben építené meg Európa legnagyobb mecsetét.

Johannis Európa-párti moldovai kormányt vár

Reméljük, hogy Chișinăuban hamarosan olyan koalíciós kormány alakul, amely egyértelműen európai irányultságú, és eltökélt a megkezdett reformok folytatásában – jelentette ki Klaus Johannis Suceaván, miután moldovai kollégájával tárgyalt.

PSD: nincs gond Pontával

Nem esett szó a térdműtéte óta Törökországban lábadozó Victor Ponta miniszterelnök esetleges lemondásáról – jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai koordinátora. 

Az amerikai ügyvivő a többnemzetiségű Romániáról

A többnemzetiségű Románia értékeire hívta fel a figyelmet Dean Thompson. 

A magyarság összefogó erő lehet Közép-Európában

A magyarság összefogó erő lehet Közép-Európában
A magyarság összefogó erő lehet a megújuló és megerősödő Közép-Európában, de csak ha egzisztenciálisan erős és magabiztos, és ennek alapja a kultúra és a képzés – mondta Magyar Levente.

Chişinăui nagygyűlés az egyesülésért

Egyes bukaresti sajtóorgánumok szerint több tízezren, mások szerint ötezren vettek részt azon a vasárnap délutáni chişinăui nagygyűlésen, amelyen Moldova és Románia egyesülését követelték.

Rövidülnek a magyar menekültügyi eljárások

A menekültügyi eljárások rövidítéséről döntött hétfőn a budapesti parlament. A képviselők az államhatárról szóló törvényt is módosították.

Ecuadorba érkezett Ferenc pápa

Megérkezett dél-amerikai körútja első állomására, Ecuadorba Ferenc pápa. Ecuador mellett Bolívia és Paraguay lesznek az állomásai a katolikus egyházfő kilencedik külföldi apostoli útjának, egyben az első nagyobb dél-amerikai látogatásának.

Frunda is kivette vagyonát a görög tőkéjű bankokból

Frunda is kivette vagyonát a görög tőkéjű bankokból
Több romániai banki ügyfél, köztük Frunda György RMDSZ-es politikus, Victor Ponta miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa is menekíti pénzét a görög tőkéjű hazai pénzintézetekből annak ellenére, hogy az itteni bankfiókok a megszokott módon működnek. 

Romlottak a román gazdasági adatok

Az előzetes adathoz képest éves és negyedéves összevetésben egyaránt enyhén lefelé módosította kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS) az első negyedév kiigazított értékű gazdasági növekedését. 

Az Eurócsoport Athéntól várja a megoldást

Az Eurócsoport várja az athéni kormány új javaslatait a görög adósságválság megoldása érdekében – szögezte le ismételten az euróövezeti országok pénzügyminiszteri testületének keddi brüsszeli ülése előtt annak vezetője, Jeroen Dijsselbloem. 

Kevésbé volt veszteséges tavaly a biztosítási piac

Több mint 35 millió lejes veszteséggel zárta a 2014-es évet a romániai biztosítási piac, ez jóval kisebb, mint az egy évvel korábban jegyzett 1,38 milliárd lejes hiány. 

Kulturális programok hőség ellen Gyergyószentmiklóson

Kulturális programok hőség ellen Gyergyószentmiklóson
Közel harminc rendezvény szerepel a 3. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál programjában – a csütörtökön kezdődő rendezvény keretében a zene kapja a legnagyobb teret. 

Tovább tarol Reisz Gábor filmje

Újabb sikert aratott Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmje, amely a vologdai Voices filmfesztivál fődíját szerezte meg.

Magyarfenesről Kassák nyomában – Londonig gyalogol Bartha Ernő

Gyalog indul Londonba Bartha Ernő szobrászművész, hogy rendezze azoknak a nagy méretű szénaszobrainak a sorsát, amelyek a londoni olimpiai játékokkal egy időben tartott kulturális olimpiára kerültek a brit fővárosba.

Kérdés a kérdésben – Újra összeállt Nagykárolyban a SPOT társulat

Ismét összeállt Nagykárolyban a SPOT független színházi társulat, amely ezúttal a budapesti k2 Színház művészeit, valamint marosvásárhelyi, kolozsvári, nagykárolyi, budapesti és szabadkai ifjú színészeket foglal magában.

Burleanu: Pesten elég egy döntetlen

Burleanu: Pesten elég egy döntetlen
INTERJÚ – Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke úgy véli, ha kijutnak a jövő évi franciaországi Eb-re, mind a románok, mind a magyarok megállnák a helyüket a mezőnyben.

Piros-kék derbi a Szuperkupáért

A klub számláinak zárolása és Dan Petrescu vezetőedző feltételezett távozásának terhe alatt lép szerdán pályára a Marosvásárhelyi ASA a Steaua elleni labdarúgó-Szuperkupában (ProTV, 21 óra). 

Hosszú Katinka Bukarestben úszik

Hosszú Katinka is megmártózik a Bukaresti Dinamo medencéjében a szerdán kezdődő Romániai Nemzetközi Úszóbajnokságon. 

Válságos helyzetben az ASA – Dan Petrescut Kínába csábítják

Romba dőlhet minden, amit a nyár folyamán felépítettek a Marosvásárhelyi ASA-nál: zárolták a klub számláit, Dan Petrescu vezetőedző kínai ajánlatot mérlegel, a játékosok sorsa pedig szintén kérdésessé vált.

Céhek, trubadúrok ünnepe a segesvári középkori fesztiválon

Céhek, trubadúrok ünnepe a segesvári középkori fesztiválon
Korabeli színházi produkciók, öt évszázad zenei felhozatala várja a július 23–26. között, immár 23. alkalommal szervezendő segesvári középkori fesztivál résztvevőit.

Magyar színekben lett dobogós az erdélyi sporttáncospár

Bronzéremmel jutalmazták a bulgáriai Albenában a gyergyószentmiklósi Bencze István és a kolozsvári származású Killin Dóra alkotta sporttáncpárost.

Különleges technika, küldetéses tudat – Csontváry-kiállítás a budai Várban

Megnyílt a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató kiállítás a budai Várban vasárnap este. A Honvéd Főparancsnokság felújított épületében megrendezett tárlaton Csontváry csaknem 100 festménye és grafikája látható,

Parádé Fúvós Fesztivál a váradi Holnaposok előtt

Harmadik alkalommal szervezik meg Nagyváradon július 10–12. között a Parádé Fúvós Fesztivált.

Amikor a hős visszaszól a szerzőnek

Amikor a hős visszaszól a szerzőnek
„Mindig magam elé képzelem az adott korosztályt, akinek írok, és hál’istennek a saját gyermekeim révén látom, melyik korosztálynak mi izgalmas, mi érdekes, mi foglalkoztatja őket” – beszélgetés Berg Judit magyarországi íróval meséről, olvasóról.

Európa önvédelme

Február közepén a világsajtóban arról írtak, hogy az Iszlám Állam azt tervezi, Líbiából menekülteknek álcázott harcosokat küld a Földközi-tengeren keresztül Dél-Európába, hogy ámokfutást rendezzenek. 

Választási törvény: mindenkinek jó

Az erdélyi magyar közösség számára kedvező az a fejlemény, hogy a külföldön élő román állampolgárok számára nem biztosították a levélben szavazás lehetőségét – állapítja meg a választási törvényről szóló elemzésében a Nemzetpolitikai Kutatóintézet.

Számtalan akadályba ütközik az amerikai–kubai közeledés

Az Egyesült Államok és Kuba bejelentette, hogy július második felében újra megnyitják nagykövetségüket a másik fővárosában.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Emlékezetes elmegyakorlatok

Emlékezetes elmegyakorlatok
Sokszor előfordult, hogy az ember letette valahol a kulcsát vagy a mobiltelefonját, és nem jutott eszébe, hová? Vagy egy idegen nyelvű szó sehogy sem akar megragadni a fejünkben, pedig már vagy hússzor elismételtük? 

Kellemessé teszik az irodát a növények

Néhány szál virág is elegendő lehet ahhoz, hogy az iroda barátságosabbnak tűnjön, a növények ugyanis melegebbé, kellemesebbé hangolják a környezetet, segítik a jó munkahelyi klíma kialakulását, ami a teljesítmény hatékonyságára is erősen kihat.

Hogyan tanulnak meg a babák félni a mélységtől?

A csecsemőkben annak következtében alakul ki a mélységtől való félelem, hogy tapasztalatokat szereznek a környezetükhöz viszonyított mozgásukról. 

Leves, sütemény, fagylalt meggyel

Meggyleves, isteni meggyes lepény, joghurtos-meggyes szelet, joghurtos meggyfagylalt, kalácsfelfújt meggyel, kekszes-meggyes sütemény, meggyes-almás sütemény csíkosan.

Időseknek „SegédKeztek”

Időseknek „SegédKeztek”
Rászoruló idős személyeknek nyújtottak segítséget, illetve közösségi épületeknél (templom, közösségi ház, kultúrotthon) kalákáztak a SegédKezek kalákatábor résztvevői.

Boldogasszony-ünnep Csíksomlyón

Csütörtökön volt Sarlós Boldogasszony napja, a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe. A kegyhely a pünkösdi búcsúról vált világszerte ismertté, a templom eredeti búcsúünnepe azonban július 2., Sarlós Boldogasszony ünnepe.

Napirenden a keresztényüldözések

A világ különböző részein tapasztalható keresztényüldözésről tartott konferenciát szerdán az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú, néppárti frakciója.

Zarándokház épül a Mária-úton

Zarándokház épül a közép-európai kegyhelyeket összekötő, az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig tartó Mária-úton, Nyírszőlősön.

Cseresznyedömping a piacokon

Cseresznyedömping a piacokon
A kedvező időjárásnak köszönhetően minőségét és mennyiségét tekintve is a vártnál jobb cseresznyetermésről számolnak be idén a romániai gazdák. Jelenleg tele vannak a piacok az ízletes gyümölccsel, kilogrammjáért 6–8 lejt kérnek az eladók. 

Turizmus a szőlősben – Összefogásra biztatja a termelőket a károlyi elöljáró

Együttműködésre és közös turisztikai csomagok kidolgozására ösztönzi a nagykárolyi szőlőtermesztőket Kovács Jenő polgármester.

Magyar gazdák fóruma

A Kárpát-medencében tevékenykedő magyar gazdák együttműködésének és összefogásának megfelelő szervezeti keretet biztosítana az a gazdafórum, amely a múlt hétvégén a szlovéniai Lendván ülésezett.

A tejkvótarendszer megszűnése után is követik a termelési adatokat

Bár április elsejétől megszűnt az uniós tejkvótarendszer, a gazdáknak továbbra is követniük kell a termelési adatokat, melyekről részletes kimutatást kell készíteni – hívta fel a figyelmet Váncsa Rozália. 

VÉLEMÉNY

Páva Adorján

Egyre többen tekintenek biztonsági kockázatként a Bukarestbe tervezett óriásmecsetre, amely Európa legnagyobb muzulmán központja lehet. 

Molnár Judit

Hirtelen új divat telepedett ránk, az otthon ülés. Nem műveli ugyan fű és fa, annál többen vagyunk viszont, akik figyeljük, vagy sem, mit is csinálnak az illetők, miközben otthon ülnek.

Balogh Levente

Történetének legmélyebb válságába került az Európai Unió azt követően, hogy a görögök népszavazáson utasították el a megszorító intézkedéseket. 

Bálint Eszter

Olyan autópálya-szakaszok megvalósíthatósági tanulmányaira költ eurómilliókat a Ponta-kormány, amelyek megépítése nem is szerepel a közlekedésfejlesztési stratégiában.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  24 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  derült
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  35 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  27 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  25 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  enyhe
  30 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  38 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  26 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  enyhe
  29 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  37 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  26 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  27 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  36 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  24 C°
 • Zilah

  MOST
  Derült
  30 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  37 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  14 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  10 C°
  MAX:
  25 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  28 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  26 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  38 C°
  Csütörtök
  Eső valószínű
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  11 C°
  MAX:
  27 C°
 • Brassó

  MOST

  17 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  33 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  33 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  24 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  24 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  34 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  12 C°
  MAX:
  25 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4810 RON
1 USD 4.0816 RON
1 GBP 6.3237 RON
100 HUF 1.4187 RON
1 XAU 153.1760 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL