Krónika Online
2015. január 30., péntek; Ma Martina, Gerda napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Magyar értéktárba került a kürtőskalács

  Magyar értéktárba került a kürtőskalács

  Egyszerre erdélyi, székely, valamint magyar értékként került a hungarikumok „előszobájának" tekintett Magyar Értéktárba a kürtőskalács. Erről a budapesti Hungarikum Bizottság csütörtöki ülésén született döntés.
 • Vasárnaptól használható az egészségügyi kártya

  Vasárnaptól használható az egészségügyi kártya

  Február elsejétől lép életbe az elektronikus egészségügyi rendszer: az elektronikus kártyákat a háziorvosi rendelőben, a kórházakban, a gyógyszertárakban és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó és termékeket árusító cégekben is kötelező lesz használni.
 • Végleges: négy év letöltendőt kapott Nagy Zsolt

  Végleges: négy év letöltendőt kapott Nagy Zsolt

  ÖSSZEFOGLALÓ – Az alapfokon kiszabott öt évnél enyhébb, négyéves letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden jogerősen a legfelsőbb bíróság Nagy Zsolt egykori RMDSZ-es távközlési minisztert a stratégiai privatizációk perében. 

Rekordbüdzsé Sepsiszentgyörgyön

Rekordbüdzsé Sepsiszentgyörgyön
Hatvan millió lejjel nagyobb lesz Sepsiszentgyörgy idei költségvetése, mint az elmúlt évben, holott már akkor minden idők legnagyobb büdzséjéből gazdálkodhatott a város.

Pályázati pénzből újul meg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium

Pályázati úton újítanák fel a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületét. A projektet, melynek kivitelezéséhez a Regionális Operatív Programból kívánnak pénzt lehívni, csütörtöki ülésén hagyta jóvá a városi tanács.

Bepereli a Selinát a Bihar Megyei Tanács

Bepereli a Selina vállalatot a Bihar Megyei Tanács, a testület erről csütörtöki ülésén döntött.

Kolozsvárra is eljutott az Igazi Csíki Sör

Hétfőtől Kolozsváron is kapható az Igazi Csíki Sör, a Csíkszentsimonban készülő nedűt a Heltai folkkocsmában lehet megkóstolni.

Kihallgatta a DNA Elena Udreát

Kihallgatta a DNA Elena Udreát
Kihallgatásra előállította csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Elena Udreát, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét és parlamenti képviselőjét, volt fejlesztési minisztert. 

Vádemelés Nagy Péter Tamás ellen

Vádat emelt csütörtökön a DNA Nagy Péter Tamás, a mezőgazdasági minisztérium korábbi államtitkára és Viegil Găman volt minisztériumi főtitkár ellen.

Románia helye a schengeni övezetben van Johannis szerint

Románia teljesíti a schengeni csatlakozás összes feltételét, és minden, ezzel kapcsolatos vita kizárólag politikai alapú – jelentette ki Klaus Johannis államfő.

Johannis új korszakot akar a romániai demokráciában

A rendszerváltozás óta eltelt negyed évszázad átmeneti korszaka, az intézményépítés és kísérletezés időszaka után a román demokrácia új korszakába kell lépni – jelentette ki szerdán Klaus Johannis román elnök.

Gorbacsov ismét háborús veszélyre figyelmeztet

Gorbacsov ismét háborús veszélyre figyelmeztet
Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett csütörtökön a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov.

Európa Tanács: kitartunk a humor és a szatíra mellett

A párizsi terrortámadásokat követően Európának meg kell mutatnia, hogy nem fél, és ki kell tartania a humor és a szatíra mellett – foglalt állást szerdán a Strasbourgban ülésező Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

Európa–Oroszország-vita Ukrajna miatt

Három ukrán katona halt meg és 15 megsebesült 24 óra alatt a keleti országrészben folyó harcokban – közölte szerdán Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Visszavágna az EU Oroszországnak Mariupol bombázásáért

A kelet-ukrajnai Mariupol elleni rakétatámadás miatt újabb szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben.

Hadat üzent a görög kormány az all inclusive-nak

Hadat üzent a görög kormány az all inclusive-nak
Hadat üzent az all inclusive típusú nyaralásoknak Alekszisz Ciprasz, az új görög miniszterelnök azt szeretné, ha a hagyományos idegenforgalom kerülne előtérbe.

Hitelátváltás: EU-s normával védekeznek a bankok

Amennyiben sor kerül a devizahitelek lejre való átváltására, a vonatkozó jogszabály kidolgozásakor a romániai hatóságoknak figyelembe kell venniük az európai uniós normákat. 

Épül a Hargita Business Center Székelyudvarhelyen

Megtörtént szerdán az első „kapavágás” a székelyudvarhelyi inkubátorház területén.

Nem támogatják a bankárok a hitelek lejre váltását

Nem támogatják a hazai bankok a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását a szerződés megkötésekor érvényes árfolyam alapján, amely a letéttel rendelkező ügyfeleket terhelné pluszköltségekkel. 

Előadás Marosvásárhely első írásos említéséről

Előadás Marosvásárhely első írásos említéséről
Hegyi Géza történész, tudományos kutató, az Erdélyi Múzeum-Egyesület munkatársa tartott előadást a héten Marosvásárhely első írott említéséről a Bolyai téri unitárius egyházközség tanácstermében.

Őszinte magyar–román találkozás a „mélyben”

Ki nem mondott dolgoktól és hangosan kikiabált igazságoktól volt „fülledt” a Nemzeti Színház Underground Terme, ahol a marosvásárhelyi magyar–román együttélésről szóló színdarab kapcsán szerveztek beszélgetést.

Magyar drámák legjava az udvarhelyi színpadon

Annak ellenére, hogy székelyföldi vagy erdélyi viszonylatban a Tomcsa Sándor Színház nem tartozik a nagyobb színházak közé, izgalmas év áll mögöttük.

Elhunyt Karácsony Ernő udvarhelyi festőművész

Elhunyt Karácsony Ernő örmény gyökerekkel rendelkező székelyudvarhelyi festőművész.

Horvátországi edzőtáborba utazik a Kolozsvári CFR

Horvátországi edzőtáborba utazik a Kolozsvári CFR
Horvátországba utazik edzőtáborba pénteken a Kolozsvári CFR élvonalbeli labdarúgócsapata, amelynél továbbra is bizonytalan a játékoskeret összetétele.

Sarapovával döntőzhet Serena Williams Melbourne-ben

A világranglista első két helyezettje, azaz az amerikai Serena Williams és az orosz Marija Sarapova adogathat egymás ellen a melbourne-i döntőben.

Európa-bajnok lett Luminița Pișcoran sílövő

Aranyérmet nyert Luminița Pișcoran az észtországi Otepaaban zajló nyílt Európa-bajnokság csütörtöki, 15 kilométeres egyéni versenyében. 

Dulcára bízták a fiatalságot – Holland FIFA-elnököt akar a FRF

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottságának szerdai jóváhagyásával immár hivatalosan is Cristian Dulca irányítja az U21-es válogatottat. 

Különleges rágcsálók, gazellák: új lakók a vásárhelyi állatkertben

Különleges rágcsálók, gazellák: új lakók a vásárhelyi állatkertben
Hollandiából érkeztek állatok a marosvásárhelyi állatkertbe, ahol Horaţiu Gorea igazgató sajtótájékoztató keretében mutatta be csütörtökön az intézmény új lakóit. 

Székelyek kalandjai a Bamako Ralin

Végéhez közeledik a Budapest–Bamako jótékonysági rali, amelynek székelyföldi versenyzői telefonos üzenetben tájékoztatják kalandjaikról szurkolóikat.

A Uriah Heep is fellép a Szent György Napokon

Zorán, a 3 Sud Est és a Uriah Heep is fellép az idei Szent György Napokon. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy  polgármestere e három, már leszerződött zenekar nevét hozta nyilvánosságra csütörtökön.

A brit Rudimental is koncertezik a bonchidai Electric Castle fesztiválon

A Rudimental, a Sigma, a Flight Facilities, az Ellen Allien és a James Zabiela is fellép a június 25. és 28. közt szervezendő bonchidai Electric Castle fesztiválon.

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal

Ioan és János egyetlen esélye – Beszélgetés Sabin Ghermannal
„Egy erdélyi román közelebb áll magyar szomszédjához, mint a bukaresti románhoz, és szerintem ugyanez érvényes a magyarokra is. Ebből az együttélésből kell kiindulnunk, hogy Erdély közös földünk legyen”.

Miért nem vagyok Charlie

A Duna Tv szombatonként vetíti az 50 éve megszületett, világsikerű James Bond-fil­meket. A 007-esnek engedélye van gyilkolásra (licence to kill), mert ő a jó oldalon áll, és védi az emberiséget a gonosztól. 

Ferenczes István köszöntése

Csíkszeredában csütörtökön este köszöntötték a 70 éves Ferenczes István költőt, írót, a Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztőjét. Az alábbiakban közöljük a Magyar Írószövetség elnökének ez alkalomból írt köszöntőlevelét.

Hiábavalóság felsőfokon

Markó Béla 2014 decemberében részt vett egy, az MSZP–SZDSZ-közeli politikatörténeti intézet szervezésében tartott budapesti konferencián. Az RMDSZ volt elnöke felszólalásában szót emelt a „nemzeti”, illetve „európai” nacionalizmus ellen.

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent

Növekedett tavaly a romániai autópiac, de a járműgyártás tovább csökkent
Hat év visszaesés után tavaly növekedni kezdett a romániai autópiac, a járműgyártás azonban csökkent.

Új generációval jubilál a Q7

Tíz év után váltja le az Audi a márka első SUV modelljét: a Q7 2005-ben került piacra, a második generációt pedig a januári Detroiti Autószalon mutatják be hivatalosan. A dizájn a márka aktuális formanyelvezetét viszi tovább.

Továbbra is sikeres a Dacia az EU-ban

Novemberben már a tizenötödik egymást követő hónapban emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

Új harcos a crossoverháborúban

Ugyan egy generációs késéssel, de a Mercedes-Benz is reagált a BMW X6 crosssover sikerére: a stuttgarti gyártó bemutatta a GLE Coupé típust, amely a 2007-ben megjelent bajor kupéterepjáró közvetlen riválisa. 

Intő jelek, szokások és stresszkezelés

Intő jelek, szokások és stresszkezelés
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.

Megfelelő táplálás babakorban

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez a héten eljuttatott közleményében. 

Kötelező lesz a gyerekülés

Romániában február 15-étől lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – közölte csütörtökön a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Zöldség-gyömölcs januárban is

Narancsos-céklás turmix, besamelben sült brokkoli, gyömbéres sárgarépa-krémleves, almás palacsinta, batyus csirke aszalt paradicsommal, aszaltszilvás céklasaláta, céklás-almás csirketorta.

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok

Idén is útra kelnek a zarándokvonatok
Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba.

Ima a keresztény egységért

Ökumenikus imahetet tartottak a keresztények egységéért a héten a magyar történelmi egyházak. Budapesten a Szent István-bazilikában vette kezdetét a rendezvénysorozat.

A Fehér Házba is ellátogat a pápa

Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során.

Egyházi jelenlét az egészségügyben

Lakatos Gabriella hosszú és kacskaringós életutat járt be, míg 1997-ben Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület akkori püspöke Marosvásárhely összes klinikai osztályának kórházlelkészévé nevezte ki. 

Akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak a fiatal gazdák

Akár 50 ezer eurós támogatást is kaphatnak a fiatal gazdák
Az eddigi legnagyobb vidékfejlesztési támogatásra számíthatnak idén a gazdák. A februártól benyújtható támogatási igénylések keretében kiemelt fontosságot tulajdonítanak az üzemszerű farmokat alapító fiataloknak.

Egyre több a törzskönyves állat Hargita megyében

Egyre több Hargita megyei gazda rendelkezik törzskönyvezett állatállománnyal.

Elégedettek az új székelyudvarhelyi barompiaccal

Az állattartó gazdák többnyire elégedettek az új helyen működő székelyudvarhelyi barompiaccal: néhányan ugyan nehezményezik, hogy esős időben nagy a sár, de remélik, aszfalt kerül a térre.

Prémiumtámogatást kérhetnek a tehenes gazdák

A tejellenőrző program és az idéntől megpályázható úgynevezett prémiumtámogatás feltételeiről tájékoztatták szerdán a Hargita megyei gazdákat az Országos Pirostarka-tenyésztők Egyesületének képviselői.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Klaus Johannis másodjára jóval érdemibb témában hívta konzultációra a pártokat: a választási törvények módosításáról és a mentelmi jog megvonásának könnyítéséről is tárgyaltak.

Csinta Samu

Bár az EB által összeállított országjelentéseket pillanatnyi érdeküknek megfelelően értékelik az érintett kormányok, azért mindenki tudja, hogy a bírálatokat valahol mégiscsak összesítik.

Rostás Szabolcs

Megannyi szolidarizáló és együtt érző nyilatkozat, megnyilvánulás látott napvilágot a Nagy Zsolt és bűntársai perében született jogerős bírósági ítélet kihirdetése nyomán.

Molnár Judit

Sajnálom a bedőlt frankhiteleseket, de a hiszékenység ódiuma alól mégsem tudom felmenteni őket.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  enyhe
  0 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  5 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  tiszta égbolt
  -1 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  többnyire borús
  4 C°
  Péntek
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  10 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
 • Nagybánya

  MOST
  részben felhős
  1 C°
  Péntek
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  4 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  2 C°
  Péntek
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  9 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  2 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  2 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  11 C°
  Szombat
  Hózápor
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  4 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
 • Szeben

  MOST
  tiszta égbolt
  0 C°
  Péntek
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  8 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4451 RON
1 USD 3.9335 RON
1 GBP 5.9566 RON
100 HUF 1.4229 RON
1 XAU 161.4006 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL