Krónika Online
2014. július 30., szerda; Ma Judit, Xénia napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Odázzák a sajátos románoktatást

  Odázzák a sajátos románoktatást

  Csak a 2015–2016-os tanévtől reménykedhetnek abban a magyar diákok, hogy a kisebbségek sajátos módszerrel tanulhatják a román nyelvet – közölte Király András. Az oktatási minisztérium államtitkára már annak is örül, ha nincs visszalépés.
 • Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Tudatos elrománosítás a vásárhelyi orvosin?

  Szabó Béla, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának vezetője szerint felgyorsult a magyar oktatás visszaszorítása a tanintézetben, amelynek felvételi politikájában mások elrománosítási törekvést sejtenek.
 • Orbán Viktor: eljöhet a mi időnk

  Orbán Viktor: eljöhet a mi időnk

  Ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására – jelentette ki az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.

Több mint félezer kölcsönözhető kerékpár várja a kolozsváriakat

Több mint félezer kölcsönözhető kerékpár várja a kolozsváriakat
A Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat nyerte el a kincses város kerékpárkölcsönző programjának közbeszerzési eljárását.

Hiánypótló szűrővizsgálatokat tartanak civilek Szatmárban

Civil szervezetek igyekeznek pótolni Szatmár megyében a hiányzó szűrővizsgálatokat, valamint az egészségügyi felvilágosítást.

Roma oral history

Az apák által fiaiknak átadott történetek alapján készülnek feltérképzeni a romák történelmét a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem elbeszélt történelemre (oral history) szakosodott kutatói.

Veszélyes a járókelőkre a kolozsvári zeneakadémia épülete

Életveszélyes a járókelőkre a kolozsvári zeneakadémia épülete, a hétvégén például az ingatlan előtt parkoló autókra zuhant a falburkolat egy része. 

Árvízi vészhelyzet Olténiában

Árvízi vészhelyzet Olténiában
Harmadfokú (vörös) árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden az ország olténiai vidékein, ahol a megáradt folyók útjából a kommandósok erővel telepítik ki a házukat elhagyni nem akaró embereket.

Nagyon bíznak a hadseregben és az egyházban

Továbbra is a hadseregben és az egyházban bízik a legjobban a románok többsége – derül ki az INSCOP felméréséből. A korrupcióellenes küzdelemmel megbízott intézmények is jelentős bizalmat élveznek.

Ponta és az „olasz meló”

Útépítésre Magyarországra szerződött olasz családból származik Victor Ponta miniszterelnök – ezt ő maga árulta el egy televíziós műsorban.

Közös úton a román jobbközép

Közös kongresszuson hagyta jóvá szombaton a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) a két alakulat jövendő fúzióját, valamint az új párt alapszabályát.

Csütörtökön lemondott, hétfőn visszatért posztjára az ukrán kormányfő

Csütörtökön lemondott, hétfőn visszatért posztjára az ukrán kormányfő
Múlt heti lemondása után hétfőn ismét munkába állt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő és felszólította a parlamentet, hogy rendkívüli ülésen fogadja el azokat a kormányjavaslatokat, amelyeket előző héten még csak napirendre sem tűzött. 

Kitekintő – Száz éve tört ki az első világháború

Száz éve, 1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának.

Kitekintő – A virtuális világban is összecsap a Hamász és Izrael

A Gázai övezetben kialakult fegyveres konfliktussal párhuzamosan a közösségi média felületein is folyamatos harc folyik Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet között – számolt be a BBC brit televíziós csatorna.

Az Együtt-PM az EB-hez fordul Orbán tusványosi beszéde miatt

Az Együtt-PM Szövetség az Európai Bizottsághoz fordul Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt, segítséget kérve „Magyarország putyinizálódása miatt".

Három év múlva már működhet az új hőerőmű Gyulakután

Három év múlva már működhet az új hőerőmű Gyulakután
Három év múlva már működhet is a Maros megyei Gyulakutára tervezett új hőerőmű, miután a román ELCEN és a japán Marubeni Corporation képviselői kedden aláírták a Fântânele Gas Power Rt. vegyes tőkéjű vállalat létrehozásáról szóló szerződést.

Sebezhetővé teszi Romániát a pénzmosás

Javította Románia a törvénybe ütköző vagyonok befagyasztására és elkobozására irányuló törvénykezést és a fellépés hatékonyságát – derül ki az Európa Tanács kedden közzétett jelentéséből.

Újabb cáfolat a járulékemelésre

Cáfolta kedden Liviu Voinea költésgvetésért felelős tárca nélküli miniszter is, hogy a nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel folytatott tárgyalások során az elmúlt két évben szóba került volna az egészségbiztosítási járulék érétkének emelése.

Jelentősen csökkent a húsfogyasztás Romániában

Az elmúlt öt évben 25 százalékkal csökkent a hús és húskészítmények fogyasztása Romániában – jelentette ki Ovidiu Duşleag, a Román Hússzövetség alelnöke.

Már nem mini a csíkszeredai dzsesszfesztivál

Már nem mini a csíkszeredai dzsesszfesztivál
Neves hazai, magyarországi és amerikai fellépőkkel augusztus második felében szervezik meg hatodik alkalommal a csíkszeredai dzsesszfesztivált.

Csíki Játékszín: bemutatók minden rétegnek

Négy nagyszínpadi előadást kínál nézőinek a következő évadban a Csíki Játékszín, és augusztus elejétől kezdik árulni a bérleteket – közölte kedden a csíkszeredai teátrum.

Művésztelep Nagyernyén civil kezdeményezésből

Tizenöt magyar nemzetiségű képzőművész alkotott együtt a nagyernyei művésztelepen, de hamarosan román művészeket is meghívnak a szervezők.

Egy fél évszázados pálya stációi

Irodalmi összeállítással köszöntötte a székelyudvarhelyi városháza nyolcvanötödik születésnapja alkalmából Kányádi Sándor költőt a hétvégén.

Bennmaradás és futballakadémia létesítése a fő cél az ASA-nál

Bennmaradás és futballakadémia létesítése a fő cél az ASA-nál
Az ASA megkapaszkodását az élvonalban és a futballakadémia létrehozását nevezte a marosvásárhelyi labdarúgás fő céljainak Claudiu Maior, a város alpolgármestere, a labdarúgó-egyesület vezetőtanácsának alelnöke.

Ismét Jakab Zoltán irányítja a román futsalválogatottat

Augusztus elsejétől ismét Jakab Zoltán lesz a román teremlabdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A székelyudvarhelyi szakember korábban 2003 és 2009 között már betöltötte ezt a tisztséget, újabb megbízatása a 2016-os Európa-bajnokság végéig szól.

Szerbia elvitte az Eb-aranyakat a Margitszigetről

Ezüstéremre futotta a vasárnap esti döntőig hibátlanul menetelő magyar férfi vízilabda-válogatott erejéből a Margitszigeten megrendezett Európa-bajnokságon: a nagy rivális Szerbia magabiztosan, 12-7-re nyert.

Biharban tesztelik a sportdecentralizációt

A kormány elsőként Bihar megyében indítja be az államilag fenntartott sportintézmények decentralizációs folyamatát.

Tartalmas foglalkozás kicsiknek az Őszi Sokadalmon

Tartalmas foglalkozás kicsiknek az Őszi Sokadalmon
A korábbi évekhez képest magasabbra tette a mércét az idei kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom csapata mind a gyerekprogramok, mind pedig az utcazene tekintetében – fogalmaztak a szervezők.

Reneszánsz elemek a mikházi római napon

A tavaly első alkalommal megtartott, nagyon sikeres római nap újabb programokkal bővül Mikházán, ezért nevet is változtattak.

Horgászmaraton 14 éves bajnokkal Gyergyóremetén

Csaknem 400 kilónyi halat fogott ki 24 óra alatt az a 35 horgász, aki részt vett a hétvégén a gyergyóremetei bogárosi horgásztónál megszervezett horgászmaratonon.

Népszerű lovas rendezvény

Az Udvarhelyszéki Vágta harmadik futamán, Zeteváralján mérték össze tudásukat vasárnap a benevezett lovasok – az ügyességi lovasversenyen nemcsak az akadályok tették próbára a versenyzőket, hanem a sár is. 

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel

A bátrak meséje – Kibeszéletlen határtörténetek terápiás jelleggel
„A világ szerencsésebb felén élő emberek el sem tudják képzelni, hogy két volt szocialista állam között ilyen durván őrzött és súlyos atrocitásokkal »működő« határszakasz volt” – beszélgetés Lukács Csabával a történteket felelevenítő dokumentumfilmről.

Kanyargós úton jár Szerbia

Sem az árvíz, sem a gazdasági válság nem kezdte ki a májusi választások nyomán magabiztos felhatalmazással bíró szerb kormány népszerűsé­gét, a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) iránti szimpátia még növekedett is az utóbbi hetekben.

Karban kell tartanunk, amit őseink építettek

„Akkor lesz jó világ, ha az egyszerű erdélyi magyar vagy román ember az angolhoz vagy hollandhoz hasonlóan értékelni kezdi az épített örökséget, a hagyományokat, a gyökereket” – beszélgetés Szabó Bálint György műemlékvédelmi szakemberrel.

A hatalom fogságában az RMDSZ

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentette: lemond kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, de az RMDSZ tagja marad a kormánynak.

Meglódult a román autópiac

Meglódult a román autópiac
Alaposan meglódult a román autópiac: az Európai Járműgyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint júniusban 6947 új négykerekűt helyeztek forgalomba az országban, ami 75,1 százalékkal több, mint 2013 hatodik hónapjában.

Gondok lehetnek a BMW 3-as sorozatának légzsákjával

A BMW világszerte 1,6 millió gépkocsit hív vissza a 3-as sorozatból amiatt, hogy meghibásodhat a japán Takata vállalat által szállított utas oldali légzsák.

Terjeszkedik a Tesla Motors

A Tesla Motors 2016-ban mutatja be és 2017-ben kezdi meg középkategóriás elektromos autója, a Model III értékesítését – jelentette be az amerikai gyártó vezérigazgatója, Elon Musk a brit Auto Express lapnak adott exkluzív interjúban.

Ugyanaz egészen másképp – Bemutatkozott az ötödik generációs Opel Corsa

Az őszi Párizsi Autószalon debütál majd az Opel egyik legfontosabb modellje, a Corsa ötödik generációja.

Egészség a természet patikájából

Egészség a természet patikájából
A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom Erdélyben, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

A helyes öntözés szabályai

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk üde és zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is, s a virágok ne kókadozzanak, hűsítésükről, illetve a magas fokú párolgás miatt a kellő vízpótlásról gondoskodnunk kell.

A kommunikáció „halálos bűnei”

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – írta Julian Treasure. 

Gyros – görög nyár a konyhában

A nyári melegben az egyik legjobb, gyorsan elkészíthető, laktató, de nem megterhelő étel a gyros. A falatnyi fűszeres húsok, a sokféle mártás és a friss zöldségek mind-mind ideális nyári fogássá teszik ezt a görög ételt.

Sokszínű tevékenység a Caritastól

Sokszínű tevékenység a Caritastól
A Gyulafehérvári Caritas programjait, szociális szolgáltatásait ismerteti a Sokszínű Caritas 2014 című kiadvány, melyet a héten mutattak be Csíkszeredában. A füzetben számadatokkal szolgálnak a jótékonysági szervezet tevékenységeiről.

Folytatják a gyergyói kápolna építését

Folyatódik Gyergyószentmiklóson a Munkás Szent József tiszteletére emelt templom építése, a hívek fajegyek vásárlásával támogathatják a beruházást.

Százezer zarándok Szent Jakab útján

Csaknem 103 ezren zarándokoltak Szent Jakab sírjához a spanyolországi Santiago de Compostelába az idei év első hat és fél hónapjában, vagyis hétezer-kétszázzal többen, mint 2013 első fél évében. 

Diakóniai képzés indul a Partiumi Keresztény Egyetemen

Diakóniai képzést indít ősztől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a felsőoktatási intézményben a következő tanévtől 10 tandíjmentes és 15 tandíjas helyet hirdetnek meg azon fiatalok számára, akik segítőkként szeretnének majd tevékenykedni.

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák

Egyre nagyobb bajban a tehenes gazdák
Nehéz helyzetbe kerültek az erdélyi tehenes gazdák, miután az elmúlt hónap végén a Friesland cégcsoporthoz tartozó Napolact tejtermékgyár bejelentette, hogy mintegy 50 erdélyi felvásárlóközpontból nem veszi át a tejet. 

Megtelnek gabonával a hambárok

Kiváló gabonatermést jósolnak az idei évre a szakértők: nem csak búzából, de árpából, rozsból és zabból is jóval nagyobb termésre számítanak, mint tavaly. 

Szigorúbban ellenőrzik a háromszékieket

Szigorúbban ellenőrzi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) a területalapú támogatást igénylő gazdákat Kovászna megyében.

Agrárképzés magyar nyelven – A szakmában helyezkednek el a Sapientia vásárhelyi végzősei

A Sapientia marosvásárhelyi karán folyik Erdély egyetlen magyar nyelvű nappali tagozatos agrárképzése. A 2002 óta működő kertészmérnöki szakon már több mint százötvenen végeztek.

VÉLEMÉNY

Csinta Samu

Állítólag két éve ugrásra kész a nem román anyanyelvű gyerekek román nyelvre tanításának külön bejáratú programja, csak a politikai akarat hiányzik.

Molnár Judit

Ha őszintén a lelkünk mélyére pillantunk, meglátjuk a világ közepét: önmagunkat. A kisgyerek is így kezdi, ám aránylag hamar ráébred, hogy rajta kívül létezik még egy híján közel hét milliárd világközepe.

Rostás Szabolcs

Háromszéki önkormányzati vezetők vetették fel az idei tusnádfürdői szabadegyetemen, hogy az anyaországnak virtuális magyar rakétapajzzsal kellene óvnia a Székelyföldet.

Balogh Levente

Orbán Viktor Tusnádfürdőn a magyar–román viszonyt érintő kérdésben is fontos, diplomatikusan csomagolt, de kemény bírálatot fogalmazott meg Bukaresttel szemben.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  29 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  részben felhős
  16 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  részben felhős
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  többnyire borús
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  32 C°
 • Nagybánya

  MOST
  enyhe
  17 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  19 C°
  MAX:
  31 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  31 C°
 • Zilah

  MOST
  Helyenként felhős
  18 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
  Csütörtök
  Zivatar valószínű
  MIN:
  17 C°
  MAX:
  30 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  30 C°
 • Arad

  MOST
  enyhe
  21 C°
 • Temesvár

  MOST
  enyhe
  20 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  20 C°
  MAX:
  32 C°
  Csütörtök
  Zivatar
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Zivatar valószínű
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  30 C°
 • Brassó

  MOST
  Jórészt felhős
  16 C°
  Szerda
  Zivatar valószínű
  MIN:
  16 C°
  MAX:
  27 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  13 C°
  MAX:
  28 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°
 • Szeben

  MOST
  enyhe
  15 C°
  Szerda
  Helyenként felhős
  MIN:
  18 C°
  MAX:
  28 C°
  Csütörtök
  Helyenként felhős
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  29 C°
  Péntek
  Derült
  MIN:
  15 C°
  MAX:
  28 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.3955 RON
1 USD 3.2711 RON
1 GBP 5.5520 RON
100 HUF 1.4156 RON
1 XAU 137.4806 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL