Krónika Online
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Bukarest is beszáll az ételháborúba

  Bukarest is beszáll az ételháborúba

  Románia is vizsgálatot indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minőségét illetően. Szlovákia európai polgári kezdeményezéshez folyamodhat ebben a kérdésben.
 • Virtuálisan „panaszkodnak” a hivatalnak

  Virtuálisan „panaszkodnak” a hivatalnak

  A városlakókkal való kapcsolattartás hatékonyabbá tétele érdekében egyre több polgármesteri hivatal él az online kommunikáció lehetőségével. Akad, ahol mobiltelefonos alkalmazást hoznak létre, máshol a Facebookon vitatják meg a megoldandó problémákat.
 • Tartanak a kézművesek a bóvlitól a kolozsvári főtéri vásáron

  Tartanak a kézművesek a bóvlitól a kolozsvári főtéri vásáron

  Méltatlan eljárásnak tartják a kézművesek, hogy a kolozsvári városvezetés a korábbi szervező szakmai egyesület helyett magáncégre bízta a főtéri márciuskavásár megrendezését. A kínai tucatáru térhódításától is tartanak.

Maros: oldaná a belső feszültségeket az új RMDSZ-elnök

Maros: oldaná a belső feszültségeket az új RMDSZ-elnök
Péter Ferencet választották az RMDSZ Maros megyei szervezetének új elnökévé. A Maros Megyei Tanács elnöke egyetlen jelöltként pályázott a tisztségre, 291 támogató és 10 ellenszavazatot kapott a pénteki tisztújító küldöttgyűlésen.

Idegennyelv-tanulás: Románia az élen

Romániában a középiskolások 95 százaléka tanult legalább két idegen nyelvet 2015-ben, ezzel az ötödik helyen áll az európai ranglistán – derül ki az EU statisztikai hivatala által csütörtökön közzétett felmérésből.

Eladják Sepsiszentgyörgy „szégyenfoltját”

Versenytárgyalást hirdet Sepsiszentgyörgy önkormányzata a város központjában lévő Bodok szálló eladására.

Gyergyószéket sem kímélte az áradás – Szárhegyen szükségállapotot rendeltek el

Gyergyószárhegyen, Tekerőpatakon, Kilyénfalván és Újfaluban is udvarokat, pincéket öntött el, utakat tett járhatatlanná a hegyekről lezúduló víz csütörtökön.

Kommunizmus: erdélyi nemesi családok jártak a legrosszabbul

Kommunizmus: erdélyi nemesi családok jártak a legrosszabbul
Romániában a kommunizmus alatt az erdélyi nemesi családok jártak a legrosszabbul – mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a Magyar Nemzetnek.

IRES: magyar államfőt választana a romániaiak 37 százaléka

Egy friss közvélemény-kutatás szerint adott körülmények között a romániai lakosság 37 százaléka választana magyar államfőt az ország élére.

Nem tetszik a bíráknak a kormány közkegyelemterve

Veszélyeztetheti a társadalmi biztonságérzetet, ha teljes egészében közkegyelemben részesítik az öt évnél kisebb börtönbüntetéseket.

Tavaly közel 1300 személyt „vitt el" a DNA

Az igazságszolgáltatási rendszer erőfeszítései mellett stabil törvényi és intézményi keretre van szükség, hogy a korrupció elleni küzdelem hatékony legyen – jelentette ki csütörtökön Laura Codruţa Kövesi, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze.

Lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét a magyar kormány

Lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét a magyar kormány
A kormány lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van – közölte csütörtökön Lázár János.

Szabadlábon a rendőrnőt elgázoló székelyföldi kamionsofőr

Megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék annak a székelyföldi férfinak az előzetes letartóztatását, aki február közepén az M5-ös autópálya leállósávjában kamionjával elsodorta az éppen intézkedő rendőröket – közölte a bíróság csütörtökön az MTI-vel.

Román bevándorlási rekord Nagy-Britanniában

Csökkenésnek indult tavaly a nagy-britanniai bevándorlás, Romániából és Bulgáriából viszont összesen 74 ezren érkeztek a szigetországba.

Amnesty International: támadások érik az emberi méltóság eszméjét

A múlt kínálta tanulságok ellenére, tavaly heves és könyörtelen támadások érték az emberi méltóság és egyenlőség alapelvét – áll az AI éves világjelentésében.

A Versenytanácsnak is gyanúsak az üzemanyagárak

A Versenytanácsnak is gyanúsak az üzemanyagárak
Tízmillió eurós nagyságrendű büntetést róhatnak ki a kőolajipari vállalatokra, ha beigazolódik a Versenytanács gyanúja.

Minden oldalról bírálják az autóbiztosítás új szabályait

Minden irányból bírálat zúdul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás új szabályaira. De sokak szerint a biztosítók sem ártatlanok.

Vádat emeltek a kolozsvári reptérigazgató ellen

Vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója ellen. David Ioan Ciceo szabadlábon védekezhet.

Felpörgött a nagyváradi reptér forgalma

Nagyvárad újonnan felújított repülőtere volt tavaly Európa leggyorsabban növekvő légikikötője az ACI Europe legfrissebb jelentése szerint. 

Emlékezni és emlékeztetni a Gulagra

Emlékezni és emlékeztetni a Gulagra
Dokumentumfilm-bemutatóval emlékeztek a második világháború után a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt kolozsváriakra. A Sapientia EMTE rendezvényét a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartották a kincses városban.

Hanganyagból Selyem Zsuzsa-regény

Az ügynökmúltról és a tehetséggondozásról is szó esett Selyem Zsuzsa író, egyetemi tanár kolozsvári szerzői estjén.

Politikai, vallási témájú filmek a TIFF-en

A tavalyi és idei év filmtermésének legkiemelkedőbb alkotásait is vetítik a június 2. és 11. közt tartandó TIFF-en (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) – jelentették be közleményükben a kolozsvári szemle szervezői.

Makai Beáta „testközelből” mesél az Arany Medve díjas film forgatásáról

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, a Berlinálén Arany Medve díjjal kitüntetett alkotásának forgatásáról beszélt a Krónikának Makai Beáta, a Sapientia egyetem végzettje, aki gyártási asszisztensként dolgozott a film előkészületeiben.

„Csillaghullást” okozott a hajrá

„Csillaghullást” okozott a hajrá
A nagyváradiak vendégeként győzve lépett előrébb a Sepsi OSK a labdarúgó-Liga 2-ben.

Külhoni magyar birkózók is szőnyegre léphetnek az anyaországi bajnokságokon

Az MBSZ elnöksége lehetővé tette minden magyar állampolgársággal rendelkező határon túli versenyző számára, hogy részt vegyen az országos bajnokságokon.

Apadóban a Liga 2 mezőnye – hétvégén kezdődik a tavaszi szezon

A téli szünet lezárultával csak tizenhat csapattal folytatódik hétvégén a problémákkal terhelt másodosztályos labdarúgó-bajnokság. Az első helyre továbbra is a Bukaresti Juventus a legesélyesebb.

Támogatás Miklós Editéknek

A 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára készülő magyar sportolók összesen 63 millió forint ösztöndíjat kapnak – közölte a MOB. A támogatottak között van két csíki sportoló, Miklós Edit és Szőcs Emőke.

Kráterbe pottyant egy autó Râmnicu Săraton

Kráterbe pottyant egy autó Râmnicu Săraton
Két méter mély kráter keletkezett szerdáról csütörtökre virradóra a 2-es jelzésű országúton, Râmnicu Sărat város egyik utcájának parkolójában.

Fonogram – Magyar Zenei Díj: versenyben a Bagossy Brothers

Az Elviszlek című albummal nevezte be a Bagossy Brothers Company együttest a hanglemez kiadója a 2017-es Fonogram – Magyar Zenei Díjra.

Afrikai reménysugár a képeken

A kenyai Rusinga-sziget lakosainak életét dokumentálja Roseti Bruno csíki fotós Matumaini elnevezésű képsorozata, amelyet kedden mutattak be a kincses városban.

Idegen vizeken „evezett” a gyergyói zenész

Csendes-óceáni kalandjáról mesélt György László gyergyószentmiklósi zenész a Hargita Megyei Művelődési Központ által szervezett rendezvényen.

Az anyanyelv köszöni a hitnek

Az anyanyelv köszöni a hitnek
A reformáció fél évezredes évfordulójára emlékezik egész éven át a keresztény világ: arra az 1517. október 31-ére, amikor Luther kiszögezte a wittenbergi vártemplom kapujára a 95 pontba szedett igényét. 

Új vallás, új kilátások

A híradások közlése szerint a skandináv országokban, kiemelten Finnországban menekültek százai, ezrei keresztelkednek meg, és eredendően iszlám vallásukat evangélikusra cserélik fel.

Trump verbális ágyútüzei

Egy biztos: Donald Trump világszerte megváltoztatta a médiahasználati szokásokat. Mire ébredünk reggel? Mit küldött a Twitteren? Kit dicsér, és kit szid?

A rendszerváltás mérnöke – Borbély Imre halálára

Erich Honecker német és Todor Zsivkov bolgár kommunista pártvezér bukása után, 1989. november vége felé Borbély Imre egy baráti beszélgetésen kijelentette: most Nicolae Ceaușescu következik. 

Szépségverseny és paralimpia – Teljes jogkörű életmódra ösztönöznek a kerekes székesek

Szépségverseny és paralimpia – Teljes jogkörű életmódra ösztönöznek a kerekes székesek
Teljes életmódra próbálja ösztönözni sorstársait néhány, tolókocsiba került székelyföldi és anyaországi fiatal.

Immunrendszert erősítő étrend

Sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük védekező­rendszerünket, ami influenzajárvány idején különösen fontos.

A kislányt váró kismamák jobban szenvednek

A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően másképp érzik magukat a várandósság idején. Egyes tanulmányok szerint a magzat neme szerepet játszhat abban, hogy egyes várandósok más tüneteket észlelnek magukon, ha fiút várnak, mint ha lányt.

Szalagos, csöröge, tízperces – variációk farsangi fánkra

Tízperces fánk, hagyományos fánk, könnyed szalagos fánk, klasszikus csörögefánk.

Potápi: sorsközösség-vállalásra kötelez Szent László öröksége

Potápi: sorsközösség-vállalásra kötelez Szent László öröksége
A Kárpát-medencei magyarság megerősítésére és a közép-európai országok szoros együttműködésén alapuló sorsközösség vállalására kötelez ma Szent László öröksége – hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken Győrben.

Szíriaiaknak gyűjt a Caritas

A Romániai Caritas Konföderáció gyűjtést szervez vasárnap az ország összes katolikus templomában a szíriai háború áldozatainak megsegítésére. 

Gyűjtőlevéltár Csíkszé­ken – egy helyre mentik az egyházközségek hivatali iratanyagát

Javában zajlik a rendszerezési munka, így a tervek szerint még idén látogathatóvá válhat a csíksomlyói Szent Péter- és Szent Pál-plébániában helyet kapó csíkszéki gyűjtőlevéltár – tudtuk meg Bernád Ritától. 

Egyszerűsített Biblia-honosítás indult Brassóban

Kreatívan próbálja visszacsalogatni a Bibliát a mindennapi életbe a brassói református egyházmegye. Keveseknek jut eszébe, hogy a Bibliát is honosítani kell, illetve pontosabban újrahonosítani.

Paradicsomi állapotok? – Megerősítették a több ezer eurós támogatást

Paradicsomi állapotok? – Megerősítették a több ezer eurós támogatást
Idéntől évente 3000 eurós kormánytámogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik üvegházban vagy fóliasátorban 1000 négyzetméteren paradicsomot szeretnének termeszteni – jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter. 

Előnyben az újító gazdák – Nyitottságra buzdít a csíkszéki egyesület elnöke

Az alternatív mezőgazdasági ágazatok fejlődésében látja a jövőt Tiboldi László, a négy éve működő Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesületének elnöke, aki szerint nemcsak a támogatásért kell gazdálkodni.

Nem tetszik Brüsszelnek a szupermarkettörvény

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság (EB) Románia ellen, azt kifogásolva, hogy a tavaly elfogadott jogszabály szerint a nagyobb forgalmú üzletláncoknak helyi termelőktől kell beszerezniük a friss élelmiszerek több mint felét. 

Nem Erdély-barát a mezőgazdaság költségvetése

Közel duplájára nőtt a mezőgazdasági minisztérium költségvetése, ezáltal a támogatások kifizetését időben be lehet fejezni, az erdélyiek számára viszont hátrány, hogy a tárca jórészt a sík vidéki gazdálkodást erősítené.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Csitulni látszik a büntető törvénykönyv módosítása miatt kirobbant botrány, miután a kormány többszörösen is visszavonta a sürgősségi rendeletet.

Páva Adorján

Az anyanyelv nemzetközi napjáról sokféleképpen meg lehet emlékezni. Ám idén az élet úgy hozta, hogy február 21-én Kolozsváron leginkább a megyei törvényszék „tett ki magáért”.

Rostás Szabolcs

Bár megannyi érv szól amellett, hogy a magyar–román kapcsolatok egyhamar nem fognak kimozdulni a holtpontról, mégis óvatos optimizmussal tekinthetünk a külügyminiszteri megbeszélés elé.

Molnár Judit

Mondhat bárki bármit, a gyorsan és könnyen elérhető közösségi fórum sokkal jobb, mint amennyire nem jó.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  -0.3 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  13 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Derült
  0 C°
  Hétfő
  Havazás
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  16 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Elszórtan felhős
  3.9 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  7 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  9 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Helyenként felhős
  1 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  16 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Helyenként felhős
  4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  11 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  9 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  4 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  Eső
  4.2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  14 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  9 C°
  MAX:
  17 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  10 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  6.1 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  15 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  8 C°
  MAX:
  18 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Brassó

  MOST
  Helyenként felhős
  -0.2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  12 C°
  Kedd
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  16 C°
 • Szeben

  MOST
  Jórészt felhős
  -0.2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  14 C°
  Kedd
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°
  Szerda
  Eső
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  14 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5169 RON
1 USD 4.2669 RON
1 GBP 5.3549 RON
100 HUF 1.4638 RON
1 XAU 172.3556 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL